Dandelion

Kami mencadangkan penggunaan gambar dari Mikrula. Mengingat bahawa mereka bukan maklumat pendidikan dan metodologi, tetapi minat amatir, bagaimanapun, bingkai memiliki beban semantik yang besar dan dapat digunakan sebagai bahan demonstrasi. Melihat dengan teliti (atau belajar) membolehkan anda menatap pandangan anda lebih lama daripada biasa tanpa mengetatkan mata. Berikut adalah teks penjelasan ringkas.

Oleh kerana dunia binatang orang kecil dimulakan dengan kumbang kecil, maka dunia tumbuhan bermula dengan dandelion. Anak itu meniup (maka namanya) pada "fluff". mereka terbang ke arah yang berbeza, menyebabkan kegembiraan. Pada masa ini, dia bahkan tidak menduga: apa proses penting yang sedang dijalankan - penyebaran biji dandelion! Apa yang mendahului tanaman sebelum "brosur" ini muncul? Pertimbangkan penampilan tanaman.

Penampilan Dandelion

Pada bingkai, anak panah beruang berbentuk bunga, berbentuk silinder, berongga jelas kelihatan, berakhir dengan satu bakul bunga kuning bisexed buluh berdiameter hingga 5 cm. Anak panah bunga telanjang yang berakhir dengan satu bakul berbunga besar. Peduncle tanpa daun, tinggi sehingga 50 cm.

Bunga dandelion Reed (sebenar)

Bunga buluh adalah yang paling sempurna dalam keluarga Asteraceae..

Corolla rata berakhir dengan lima gigi, dan jelas menunjukkan asalnya dari lima kelopak yang disatu dalam satu satah.

Bunga ligulasi itu kelihatan seperti lidah panjang yang sempit dan pada pandangan pertama nampaknya satu kelopak. Tetapi setelah diperiksa dengan lebih dekat, anda dapat melihat bahawa di bahagian bawah lidah ini digulung ke dalam tiub dari mana alu keluarnya.

Stamen

Lima stamen setiap bunga juga tumbuh bersama menjadi tiub, di dalamnya adalah tiang putik dengan stigma dua-lobed.

Corolla

Lima gigi kelihatan di sepanjang tepi corolla kelopak, kerana dibentuk oleh lima kelopak. Seperti, bunga tabung itu terbuka dan terbuka. Bunga seperti itu disebut bunga buluh sejati. Bakul dandelion terdiri daripada mereka.

Bunga individu terletak di bahagian bawah bakul yang cembung. Peti besi telanjang, cembung, berlubang.

Buah dandelion

Buahnya kering, tidak terbuka, yang tumbuh dari ovari putik, membentuk achene yang sangat kecil dengan sehelai rambut (terbang) pada batang panjang. Buah masak menyerupai parasut.

Buah-buahan dandelion berbentuk seperti gelendong, coklat keabu-abuan berambut panjang berukuran 3-5 mm, dengan hidung tipis panjang (7-12 mm panjang), di mana sebatang rambut lembut putih terletak. Jambul menyumbang kepada penyebarannya oleh angin dalam jarak jauh.

Semasa berbuah, hujung anak panah dandelion adalah bola ideal yang dibentuk oleh jumbai buah yang ditutup bersama. Dandelion berkembang semula kerana buah-buahan yang banyak terbentuk. Satu tumbuhan berkembang dari 250 hingga 7.000 hemicarps. Semua bahagian dandelion mengandungi jus susu putih.

Sebagai bahan tambahan, kami menawarkan legenda yang indah tentang salah satu sifat dandelion - mengapa bunga tanaman ini tidak terbuka dalam cuaca buruk?

Kisah buah dandelion

LAPORAN AKHIR
untuk gred 1-11

 • adalah percuma
 • topik yang paling diminta
 • disesuaikan mengikut usia
 • cekap
 • ditulis khas untuk dokladiki.ru

Jadi, apa itu dandelion, bagaimana bentuknya dan di mana anda dapat melihatnya? Ia adalah bunga musim bunga dengan warna kuning cerah yang cerah. Mereka adalah antara yang pertama mekar. Walaupun pada awal musim bunga, dandelion merangkumi semua rumput percuma, katil bunga dan taman awam. Mereka meletakkan selimut kuning bunga kecil dalam bentuk bulat..

Sekiranya anda melihat bunga dandelion dengan sangat teliti, anda dapat melihatnya seperti bakul di mana sebilangan besar bunga tumbuh, bahkan lebih kecil daripada bunga dandelion itu sendiri. Kerana fakta bahawa dandelion mekar begitu awal, mereka sangat bermanfaat untuk kehidupan lebah. Setelah bangun dari hibernasi, lebah kecil memakan nektar dari dandelions.

Tumbuhan ini mempunyai banyak nama dan nama yang berbeza. Ada yang memanggil bunga dandelion sebagai tukang susu, dan ada yang menyebutnya jaket bawah. Orang yang mengumpulkan bunga dan tumbuhan perubatan menyebutnya sebagai rumput pergigian. Tetapi nama yang paling terkenal dan utama adalah tepatnya dandelion..

Apabila dandelion pudar, buah-buahan masak muncul di tempat bunga kuning. Mereka dipanggil achenes. Setiap achene mempunyai hidung panjang dengan rambut kecil di hujungnya. Dandelion mempunyai banyak dari mereka, dan dalam sekumpulan mereka kelihatan seperti topi putih yang lapang. Tetapi topi cantik seperti itu tidak akan bertahan lama dengan dandelion. Mereka akan dihembus oleh hembusan angin pertama dan dinaikkan ke atas. Mereka dapat terbang cukup lama, dan ketika mereka letih, mereka mendarat di tanah. Tidak lama lagi, dandelion baru akan dapat mekar di tempat ini, dan semua ini berkat hanya satu achene kecil. Oleh itu, terdapat begitu banyak dandelion di planet kita..

Dandelion mempunyai sifat perubatan. Akar, daun dan getah membantu menyembuhkan banyak penyakit. Mereka boleh dimakan, dibuat salad atau dimasak selai yang enak dan sihat..

Cerita mengenai dandelion, kelas 3-4. Dunia

Tumbuhan Rusia untuk pelajar sekolah rendah. Dandelion

Dandelion perubatan tumbuh di bahagian Eropah di negara ini, di Siberia, di selatan Timur Jauh di padang rumput, di hutan ringan, di kawasan pembukaan, serta di kebun, kebun sayur, tanah gurun, di sepanjang tebing dan tepi jalan.

Terdapat beberapa halaman dalam kehidupan dandelion. Yang pertama adalah hijau, ketika tanaman belum sempat mekar. Kemudian halaman kuning dibuka. Lampu dandelion yang menggembirakan adalah sekumpulan bunga, perbungaan. Banyak bunga kecil duduk di dalamnya, berkumpul, seperti saudara dan saudari. Ahli botani memanggil perbungaan seperti keranjang..

Pada waktu malam dan dalam cuaca lembap, bakul perbungaan ditutup rapat. Dan seluruh keluarga emas berakhir di rumah daun hijau. Bunga telah pudar - bakul ditutup. Transformasi ajaib akan berlaku di dalamnya - dan ia akan berlaku sebagai bola putih. Ini adalah bagaimana halaman putih kehidupan dandelion dibuka. Ia tidak bertahan lama. Tetapi kehidupan keturunan bermula. Buah-buahan yang sejuk naik ke udara. Para saintis mengira bahawa reka bentuk "mesin terbang" adalah sempurna: buah-buahan terbang lama, jangan berayun, jangan terbalik.

Setiap tanaman masak hingga 6-7 ribu buah. Tidak hairanlah bahawa semua tanah untuk dandelions adalah kediaman.

Terdapat lebih dari seratus spesies dandelion. Ubat yang paling biasa. Bahagian akar dan bahagian atasnya sembuh.

Dandelion disebut berbeza. Rumput gigi - untuk penyembuhan sifat. Dandelion digunakan untuk merawat pelbagai penyakit. Dandelion dipanggil tukang susu untuk jus yang putih seperti susu. Jus ini tidak sesuai dengan rasa siput, dan oleh itu mereka tidak merosakkan daunnya. Tetapi lembu, kambing, arnab seperti dandelion. Jaket bawah dipanggil dandelion untuk jaket bawahnya, payung terjun.

Tetapi perjalanan seperti itu hanya dapat dilakukan dalam cuaca cerah. Pada waktu malam dan hujan, parasut dilipat ke dalam tiub yang ketat, sama seperti bunga itu sendiri ditutup.

Lebah bekerja pada dandelion ketika sejuk dan bunga apel ditutup. Tanpa dandelions, lebah akan tetap lapar. Dandelion dan burung kecil diberi makan.

Report-message Dandelion untuk kanak-kanak kelas 1, 2, 3, 5 di luar dunia biologi

Pada musim bunga, ketika matahari bersinar terang, dan rumput menjadi hijau di ladang dan padang rumput, bunga yang menakjubkan muncul - dandelion. Walaupun dianggap bunga yang terlalu sederhana dan biasa, ia cukup unik dan menarik. Bunga kuning dan lembut menghiasi hutan dan padang rumput dengan kehadirannya. Dia berkenan dengan kecantikannya yang manis dan bijaksana bukan hanya manusia, tetapi juga penghuni alam. Dandelion muncul terlalu awal, sebelum banyak bunga lain tumbuh. Ini memainkan peranan besar dalam kehidupan lebah. Dandelion inilah yang memberi makan nektarnya, hingga tumbuh-tumbuhan utama tumbuh di antara padang rumput..

Apabila tiba masanya bunga dandelion berbunga, topi putih yang lembut muncul di tempat bunga kuningnya. Sebaik sahaja angin sepoi-sepoi pertama bertiup, topi itu terlepas dan bergegas, menyebarkan benihnya ke mana-mana. Di tempat di mana biji dandelion telah jatuh, bunga kuning baru akan tumbuh tahun depan. Berkat penerbangan yang kerap, dandelion dapat menetap hampir di seluruh wilayah planet ini. Kita boleh mengatakan bahawa dandelion adalah salah satu tanaman yang tahan lasak. Ramai penduduk musim panas tidak menyukainya dan cuba menyingkirkannya dengan segala cara. Namun, dandelion adalah salah satu tumbuhan berguna dan perubatan di Bumi. Orang ramai menggunakan bunga ini. Dalam perubatan, dandelion digunakan untuk merawat pelbagai penyakit. Lagipun, ia mempunyai banyak sifat. Batang dan daun dandelion dimasukkan ke dalam salad. Orang telah belajar membuat jem yang lazat dari bunga. Dandelion juga digunakan dalam kosmetologi. Topeng pelembap dibuat daripadanya..

Dandelion tidak hanya disukai oleh lebah, rama-rama dan lebah yang sering hidup di atasnya. Madu Dandelion adalah madu yang paling tebal, enak dan paling beraroma. Secara semula jadi, terdapat banyak spesies tumbuhan ini. Ia boleh didapati di hampir setiap negara di dunia. Hanya dandelion yang tidak tumbuh di negara sejuk. Lagipun, tumbuhan ini menyukai kehangatan dan cahaya matahari. Setiap tahun bunga dandelion baru akan terus menggembirakan kita dan haiwan.

Laporan Dandelion

Dandelions adalah bunga kecil berwarna kuning cerah yang berdiri di atas batang langsing. Mereka mempunyai bentuk bulat, dan jika anda melihatnya dengan teliti, nampaknya terdapat banyak bunga kecil di dalamnya. Kerana awal berbunga, mereka bukan makanan pertama untuk lebah. Tumbuhan ini juga mempunyai sifat penyembuhan. Mereka membuat ubat daripadanya, ada yang membuat salad dan juga jem dari itu..

Apabila dandelion pudar, buah masak muncul di tempatnya. Mereka dipanggil achenes. Setiap achenes mempunyai rambut di mana gumpalan putih terletak, yang memungkinkan mereka menampal angin dan menyebar di sepanjang tanah. Sekali di tanah, ia bercambah, kerana lahirlah bunga baru. Setiap dandelion yang telah mekar mempunyai sebilangan besar biji. Mungkin bunga akan tumbuh dari masing-masing pada masa akan datang. Oleh itu, terdapat banyak Dandelion di Bumi..

Merebus dari akar tanaman ini mendorong selera makan dan juga membantu masalah pencernaan. Daun muda digunakan untuk perasa, ditambahkan ke sup, dan bahkan dijadikan salad. Akar panggang adalah pengganti kopi. Kopi Dandelion adalah pilihan yang tepat untuk mereka yang mempunyai masalah tekanan jantung atau darah.

Keseluruhan Dandelion mempunyai sifat penyembuhan. Contohnya, akar mengandungi pengganti semula jadi gula dan kanji. Tumbuhan ini membuang toksin dari badan dan meningkatkan mood. Ia mengandungi pelbagai vitamin, serta kandungan protein sayuran yang tinggi.

Kopi Dandelion

Untuk membuat kopi dari dandelion, anda memerlukan akar tanaman ini. Kemudian anda perlu membilasnya dengan bersih, potong besar dan goreng selama 20 minit atau sehingga berubah menjadi coklat tua.

Sirap Dandelion

Dandelion boleh digunakan untuk membuat sirap batuk. Untuk melakukan ini, anda memerlukan: 400 bunga dandelion (tanpa akar dan batang), 1 liter air, 200 g gula dan setengah sudu teh asid sitrik. Masukkan jisim tanaman ke dalam bekas, tuangkan air, kemudian toskan, tetapi jangan banyak bilas, kerana serbuk sari akan membasuh, dan ia adalah komponen penting untuk meningkatkan kesihatan. Selepas itu, anda perlu mengisi semula bunga dengan satu liter air dan bakar. Kemudian, ketika air mendidih, biarkan dengan api kecil selama 10 minit. Akhir sekali, masukkan asid sitrik dan masak selama 20-25 minit. Kaldu yang dihasilkan harus ditapis. Sekarang bunga tidak diperlukan, mereka harus diperah dan dibuang, mereka telah memberikan semua sifat penyembuhan. Masukkan gula ke dalam kuah yang dihasilkan, kemudian masukkan lagi ke api. Setelah air mendidih, biarkan mendidih selama 30-40 minit. Semakin lama anda memasak, semakin tebal sirapnya. Produk yang dihasilkan dapat dituangkan ke dalam balang, ubat batuk dan sakit tekak sudah siap.

Kesimpulan: Kegunaan Dandelions sangat diremehkan kerana keberadaannya, tetapi mereka adalah salah satu komponen penting dari banyak ubat-ubatan, termasuk dalam beberapa resipi masakan dan hanya bunga yang indah. Oleh itu, jangan tergesa-gesa untuk menyingkirkannya dengan mencari di kebun anda.

Penerangan untuk kelas 1, 2, 3, 5. Medan perubatan, dunia di sekitar

Dandelion

Topik mesej popular

 • Bersedia untuk VLOOKUP

Kerja ujian semua-Rusia tentu saja bukan peperiksaan dan anda tidak perlu takut dengannya. VLOOKUP dijalankan secara eksklusif untuk mengesan tahap pengetahuan di sekolah.

Haiwan yang paling menakjubkan di planet kita - bunglon (lat.chamaeleonidae) - tergolong dalam kelas reptilia, urutan skuamosa. Kadal ini terkenal kerana dapat mengubah warnanya dan menyatu dengan alam sekitarnya..

Tahun-tahun yang dihabiskan di Lyceum adalah yang paling menyenangkan dan riang dalam kehidupan penyair dan penulis prosa Rusia Alexander Pushkin. Dia mula menulis puisi pada usia tiga belas tahun, sudah belajar di Lyceum.

Jam kanak-kanak

untuk anak-anak dan ibu bapa

Cerita mengenai dandelion untuk kanak-kanak

Tumbuhan ini mempunyai banyak nama. Seseorang memanggilnya jurujual, seseorang - jaket bawah. Pengumpul herba menyebutnya ramuan gigi. Tetapi namanya yang paling terkenal adalah dandelion. Ini adalah tumbuhan yang menyeronokkan, dengan rambut putih yang subur, di mana sahaja ia tumbuh! Di ladang, di padang rumput, dan di dekat pondok musim panas, bunga yang meresap ini pasti akan dijumpai.

Dandelion mekar pada musim bunga, di beberapa tempat ia sudah berlaku pada bulan Mac, di tempat lain - pada bulan April atau Mei. Bunga-bunga tanaman ini berwarna kuning cerah, dari kejauhan seolah-olah ayam kecil mengerumuni rumput. Sekiranya anda melihat bunga dandelion dengan teliti, anda dapat melihat bahawa itu adalah bakul, di mana banyak bunga kuning kecil tumbuh dengan lebat. Dandelion mekar awal sangat membantu lebah dengan nektarnya, memberi mereka makan sebelum berbunga tanaman madu utama.

Untuk analisis anggukan

Apabila dandelion memudar, sebagai ganti bunga kuning, buah-buahan matang, "hemicarps", yang masing-masing mempunyai hidung panjang dengan rambut di hujungnya. Tumbuhan ini mempunyai banyak anak benih yang masak, dan kemudian mereka membentuk topi putih salji yang lapang. Benar, "topi" tanaman ini tidak tahan lama - sehingga angin sepoi-sepoi pertama. Angin akan bertiup - dan achenes keluar dari dandelion dan dalam keramaian yang ramah memulakan perjalanan melintasi lautan udara. Dan mereka boleh terbang, ditangkap oleh arus udara, untuk jangka masa yang lama. Dan ketika achenes bosan terbang, mereka duduk di tanah dan kemudian dandelion baru muncul di tempat ini. Oleh itu, dandelion, dengan bantuan pengembara benih dan menetap di seluruh planet kita.

Cinta dan... dandelions

Dandelion adalah tumbuhan yang sangat kuat. Ia tumbuh di mana boleh dan di mana ia tidak boleh. Tukang kebun dan penduduk musim panas, yang mencegah dandelion daripada menanam tanaman yang ditanam, telah bertahun-tahun berjuang dengannya, tetapi sejauh ini tidak berjaya. Bahkan ada satu kisah lucu tentang seorang lelaki yang, setelah mencuba semua kaedah berurusan dengan dandelion, menulis surat kepada para saintis yang bertanya bagaimana dia dapat menyelesaikan masalah ini? Dan saya mendapat jawapan yang agak tidak dijangka dari mereka: "Kami menasihati anda agar menyukai dandelions." Sudah tentu, ini adalah cerita jenaka, tetapi seperti yang mereka katakan, setiap jenaka mempunyai beberapa kebenaran..

Dan walaupun dandelion tidak disukai oleh tukang kebun dan penduduk musim panas, tanaman ini sangat berguna.

Manfaat kesihatan Dandelion

Contohnya, salad lazat dibuat dari daun dan batang muda dandelion. Dan dari bunga tanaman ini, ternyata anda boleh membuat jem. Akar dandelion panggang boleh menjadi pengganti kopi yang hebat.

Dandelion juga digunakan dalam perubatan. Lebih-lebih lagi, akar, daun dan getah tanaman digunakan. Produk berasaskan Dandelion membantu dengan banyak penyakit dan mempunyai, misalnya, antivirus, antikarsinogenik dan antidiabetik..

Ciri-ciri kosmetik dandelion juga diketahui - topeng yang dibuat dari daun segar melembapkan kulit dengan baik. Infusi bunga dandelion membantu melawan jeragat.

Penulis Lirik: Lev Poyasnikin

Entri ini dilindungi kata laluan. Masukkan kata laluan anda untuk melihat komen.

Kisah "Dandelions" untuk kanak-kanak kumpulan persediaan untuk sekolah

Tatiana Chikhalova
Kisah "Dandelions" untuk kanak-kanak kumpulan persediaan untuk sekolah

Sebaik sahaja air mata tertawa melelehkan salji dan mengeringkan aliran air cair, dandelion lucu mekar di tangkai tipis tinggi di taman, kebun sayur, di parit dan rumah berhampiran. Dandelion mempunyai daun berukir yang memanjang. Dan bunga mereka kelihatan seperti bakul hijau, di mana banyak bunga kuning kecil tumbuh. Mereka kelihatan seperti anak itik berbulu yang tersebar di rumput muda pada musim bunga yang hangat..Bunga yang cerah ini membantu serangga bertahan pada awal musim bunga.: lebah, rama-rama dan lebah memakan nektar dandelion. Terbang dari bunga ke bunga, mereka membawa serbuk sari di kaki mereka, dan menyerbuki bunga yang kelihatan seperti matahari.

Dandelion terbangun pada pagi yang cerah, dan pada waktu petang atau dalam cuaca hujan mereka tertidur dan tidur nyenyak di buaian mereka - bakul hijau yang tertutup rapat, melindungi banyak bunga emas kecil dari hujan dan embun. Bagaimanapun, setetes hujan pun boleh merosakkannya.

Sekiranya anda memilih dandelion, getah putih dan pahit akan keluar dari batang, yang dapat menghilangkan ketuat. Dandelion adalah salah satu tumbuhan berguna dan perubatan. Dengan pertolongannya, pelbagai penyakit dirawat, bukan hanya menggunakan akar, tetapi juga daun dan getah tanaman. Siput yang bangun pada musim bunga tidak menyukai tanaman ini kerana getah pahit. Tetapi banyak haiwan dengan rela makan semak hijau. Orang dewasa membuat selai yang enak dari bunga kuning cerah, dan dari daun muda mereka membuat salad, anak-anak menenun karangan bunga yang indah dari bunga dengan kelopak - sinar.

Memudar, dandelion menjadi berkepala putih. Setiap topi dandelion berbulu putih mengandungi sebilangan besar biji, masing-masing mempunyai hidung panjang dengan rambut di hujungnya. Sekiranya anda meniupnya, benih tanaman ini akan tersebar ke arah yang berbeza. Dalam cuaca cerah, angin membawa benih dari jarak jauh. Dengan payung terjun putih mereka, mereka boleh terbang dalam jangka masa yang lama, tanpa berayun, dan tanpa berpusing. Pada waktu malam dan hujan, rambut nipis putih - payung terjun dilipat ke dalam tiub yang lebat. Dandelion adalah tumbuhan yang sangat kuat. Benihnya akan jatuh di tanah dan tidak lama kemudian roset daun hijau yang diukir akan tumbuh di sana dan bunga kuning akan terbuka. Belukar dandelion baru telah tumbuh. Mereka boleh didapati di banyak negara. Dandelion tidak tumbuh hanya di tempat yang sangat sejuk, kerana bunga ini menyukai kehangatan dan cahaya matahari.

Perbualan untuk kanak-kanak kumpulan persediaan untuk sekolah "Mengunjungi lampu isyarat" Tadika institusi pendidikan prasekolah perbandaran No. 9 "Tujuh-bunga" Perbualan dalam kumpulan persediaan mengenai topik: "Melawat.

Ringkasan GCD "Spring" untuk kanak-kanak kumpulan persediaan untuk sekolah (berumur 6-7 tahun) Ringkasan GCD dengan tema "Spring" dengan penyatuan bidang pendidikan "Perkembangan ucapan" (pengembangan ucapan, "Perkembangan artistik dan estetika",.

Ringkasan OD mengenai perkembangan ucapan "Cerita plot berdasarkan lukisan oleh V. M. Vasnetsov" Bogatyrs "dalam kumpulan persediaan kanak-kanak dengan tadika institusi pendidikan prasekolah DPD perbandaran gabungan jenis No. 3, Dankov Ringkasan pembangunan OD.

Ringkasan pelajaran dengan anak-anak kumpulan sekolah persediaan "Belajar mengenai sekolah" Kesediaan untuk pendidikan sekolah di kalangan graduan tadika ditentukan bukan sahaja oleh penguasaan kemahiran seperti mengira dan menulis. Dia mencadangkan.

Cerita mengenai topik "Hubungan spasial-temporal" untuk kanak-kanak kumpulan pertengahan Lyubotnaya Veronichka. Di satu bandar kecil. Pernah suatu ketika ada seorang gadis kecil dan namanya Veronichka. Dia begitu pintar dan sangat ingin tahu.

Cerita mengenai topik "Hubungan ruang-masa" untuk kanak-kanak kumpulan pertengahan Curious Veronichka. Di satu bandar kecil. Suatu ketika dahulu ada seorang gadis kecil dan namanya Veronichka. Dia begitu pintar dan sangat ingin tahu.

Saranan untuk ibu bapa kumpulan kanak-kanak persediaan untuk sekolah Menyiapkan tangan untuk menulis Mungkin, pelajar kelas pertama mempunyai masa yang paling sukar dalam kelas literasi. Menurut doktor, ahli fisiologi, psikologi,.

Adegan mengenai sekolah untuk anak-anak dari kumpulan persediaan Pesta graduasi semakin hampir dan anak-anak kita - anak kelas pertama akan datang - sudah berada di ambang sekolah. Pada bulan April-Mei, anda boleh berbelanja.

Ciri-ciri umur anak-anak kumpulan persediaan untuk sekolah (berumur 6-7 tahun) Pada tahun ketujuh kehidupan, perubahan besar berlaku dalam perkembangan fizikal, kognitif, emosi dan sosial-peribadi para penatua.

Ciri-ciri umur kanak-kanak kumpulan persediaan untuk sekolah dari 6 hingga 7 tahun Umur 6 - 7 tahun Umur prasekolah kanan - tempoh pengetahuan tentang dunia hubungan manusia, kreativiti dan persiapan untuk yang seterusnya, sepenuhnya.

Cerita achene buah dandelion kelas 3

Pada musim bunga, ketika matahari bersinar terang, dan rumput menjadi hijau di ladang dan padang rumput, bunga yang menakjubkan muncul - dandelion. Walaupun dianggap bunga yang terlalu sederhana dan biasa, ia cukup unik dan menarik. Bunga kuning dan lembut menghiasi hutan dan padang rumput dengan kehadirannya. Dia berkenan dengan kecantikannya yang manis dan bijaksana bukan hanya manusia, tetapi juga penghuni alam. Dandelion muncul terlalu awal, sebelum banyak bunga lain tumbuh. Ini memainkan peranan besar dalam kehidupan lebah. Dandelion inilah yang memberi makan nektarnya, hingga tumbuh-tumbuhan utama tumbuh di antara padang rumput..

Apabila tiba masanya bunga dandelion berbunga, topi putih yang lembut muncul di tempat bunga kuningnya. Sebaik sahaja angin sepoi-sepoi pertama bertiup, topi itu terlepas dan bergegas, menyebarkan benihnya ke mana-mana. Di tempat di mana biji dandelion telah jatuh, bunga kuning baru akan tumbuh tahun depan. Berkat penerbangan yang kerap, dandelion dapat menetap hampir di seluruh wilayah planet ini. Kita boleh mengatakan bahawa dandelion adalah salah satu tanaman yang tahan lasak. Ramai penduduk musim panas tidak menyukainya dan cuba menyingkirkannya dengan segala cara. Namun, dandelion adalah salah satu tumbuhan berguna dan perubatan di Bumi. Orang ramai menggunakan bunga ini. Dalam perubatan, dandelion digunakan untuk merawat pelbagai penyakit. Lagipun, ia mempunyai banyak sifat. Batang dan daun dandelion dimasukkan ke dalam salad. Orang telah belajar membuat jem yang lazat dari bunga. Dandelion juga digunakan dalam kosmetologi. Topeng pelembap dibuat daripadanya..

Dandelion tidak hanya disukai oleh lebah, rama-rama dan lebah yang sering hidup di atasnya. Madu Dandelion adalah madu yang paling tebal, enak dan paling beraroma. Secara semula jadi, terdapat banyak spesies tumbuhan ini. Ia boleh didapati di hampir setiap negara di dunia. Hanya dandelion yang tidak tumbuh di negara sejuk. Lagipun, tumbuhan ini menyukai kehangatan dan cahaya matahari. Setiap tahun bunga dandelion baru akan terus menggembirakan kita dan haiwan.

Laporan Dandelion

Dandelions adalah bunga kecil berwarna kuning cerah yang berdiri di atas batang langsing. Mereka mempunyai bentuk bulat, dan jika anda melihatnya dengan teliti, nampaknya terdapat banyak bunga kecil di dalamnya. Kerana awal berbunga, mereka bukan makanan pertama untuk lebah. Tumbuhan ini juga mempunyai sifat penyembuhan. Mereka membuat ubat daripadanya, ada yang membuat salad dan juga jem dari itu..

Apabila dandelion pudar, buah masak muncul di tempatnya. Mereka dipanggil achenes. Setiap achenes mempunyai rambut di mana gumpalan putih terletak, yang memungkinkan mereka menampal angin dan menyebar di sepanjang tanah. Sekali di tanah, ia bercambah, kerana lahirlah bunga baru. Setiap dandelion yang telah mekar mempunyai sebilangan besar biji. Mungkin bunga akan tumbuh dari masing-masing pada masa akan datang. Oleh itu, terdapat banyak Dandelion di Bumi..

Merebus dari akar tanaman ini mendorong selera makan dan juga membantu masalah pencernaan. Daun muda digunakan untuk perasa, ditambahkan ke sup, dan bahkan dijadikan salad. Akar panggang adalah pengganti kopi. Kopi Dandelion adalah pilihan yang tepat untuk mereka yang mempunyai masalah tekanan jantung atau darah.

Keseluruhan Dandelion mempunyai sifat penyembuhan. Contohnya, akar mengandungi pengganti semula jadi gula dan kanji. Tumbuhan ini membuang toksin dari badan dan meningkatkan mood. Ia mengandungi pelbagai vitamin, serta kandungan protein sayuran yang tinggi.

Kopi Dandelion

Untuk membuat kopi dari dandelion, anda memerlukan akar tanaman ini. Kemudian anda perlu membilasnya dengan bersih, potong besar dan goreng selama 20 minit atau sehingga berubah menjadi coklat tua.

Sirap Dandelion

Dandelion boleh digunakan untuk membuat sirap batuk. Untuk melakukan ini, anda memerlukan: 400 bunga dandelion (tanpa akar dan batang), 1 liter air, 200 g gula dan setengah sudu teh asid sitrik. Masukkan jisim tanaman ke dalam bekas, tuangkan air, kemudian toskan, tetapi jangan banyak bilas, kerana serbuk sari akan membasuh, dan ia adalah komponen penting untuk meningkatkan kesihatan. Selepas itu, anda perlu mengisi semula bunga dengan satu liter air dan bakar. Kemudian, ketika air mendidih, biarkan dengan api kecil selama 10 minit. Akhir sekali, masukkan asid sitrik dan masak selama 20-25 minit. Kaldu yang dihasilkan harus ditapis. Sekarang bunga tidak diperlukan, mereka harus diperah dan dibuang, mereka telah memberikan semua sifat penyembuhan. Masukkan gula ke dalam kuah yang dihasilkan, kemudian masukkan lagi ke api. Setelah air mendidih, biarkan mendidih selama 30-40 minit. Semakin lama anda memasak, semakin tebal sirapnya. Produk yang dihasilkan dapat dituangkan ke dalam balang, ubat batuk dan sakit tekak sudah siap.

Kesimpulan: Kegunaan Dandelions sangat diremehkan kerana keberadaannya, tetapi mereka adalah salah satu komponen penting dari banyak ubat-ubatan, termasuk dalam beberapa resipi masakan dan hanya bunga yang indah. Oleh itu, jangan tergesa-gesa untuk menyingkirkannya dengan mencari di kebun anda.

Penerangan untuk kelas 1, 2, 3, 5. Medan perubatan, dunia di sekitar

Dandelion

Ceramah popular

Negara Finland terletak di utara Eropah, yang tidak boleh meninggalkan pelancong yang acuh tak acuh. Finland mempunyai banyak jiran. Ia berbatasan dengan Sweden, Norway dan Rusia. Bandar Helsinki yang indah telah lama diakui sebagai ibu kota Finland.

Diplodocus adalah dinosaur yang hidup selama zaman Jurassic, sekitar 140 juta tahun yang lalu. Diplodocus tergolong dalam urutan kadal - sauropod. Jenis dinosaur ini terkenal sebagai salah satu yang terbesar, ukurannya boleh mencapai panjang 35 m dan tingginya 10-15 m..

Negara-negara yang mengambil bahagian dalam gabungan anti-Hitler pada tahun 1944-1945 mula menyelesaikan masalah tatanan dunia pasca perang. Hasil rundingan adalah keputusan untuk mewujudkan organisasi antarabangsa yang baru.

Kami mencadangkan penggunaan gambar dari Mikrula. Mengingat bahawa mereka bukan maklumat pendidikan dan metodologi, tetapi minat amatir, bagaimanapun, bingkai memiliki beban semantik yang besar dan dapat digunakan sebagai bahan demonstrasi. Melihat dengan teliti (atau belajar) membolehkan anda menatap pandangan anda lebih lama daripada biasa tanpa mengetatkan mata. Berikut adalah teks penjelasan ringkas.

Oleh kerana dunia binatang orang kecil dimulakan dengan kumbang kecil, maka dunia tumbuhan bermula dengan dandelion. Anak itu meniup (maka namanya) pada "fluff". mereka terbang ke arah yang berbeza, menyebabkan kegembiraan. Pada masa ini, dia bahkan tidak menduga: apa proses penting yang sedang dijalankan - penyebaran biji dandelion! Apa yang mendahului tanaman sebelum "brosur" ini muncul? Pertimbangkan penampilan tanaman.

Penampilan Dandelion

Pada bingkai, anak panah beruang berbentuk bunga, berbentuk silinder, berongga jelas kelihatan, berakhir dengan satu bakul bunga kuning bisexed buluh berdiameter hingga 5 cm. Anak panah bunga telanjang yang berakhir dengan satu bakul berbunga besar. Peduncle tanpa daun, tinggi sehingga 50 cm.

Bunga dandelion Reed (sebenar)

Bunga buluh adalah yang paling sempurna dalam keluarga Asteraceae..

Corolla rata berakhir dengan lima gigi, dan jelas menunjukkan asalnya dari lima kelopak yang disatu dalam satu satah.

Bunga ligulasi itu kelihatan seperti lidah panjang yang sempit dan pada pandangan pertama nampaknya satu kelopak. Tetapi setelah diperiksa dengan lebih dekat, anda dapat melihat bahawa di bahagian bawah lidah ini digulung ke dalam tiub dari mana alu keluarnya.

Stamen

Lima stamen setiap bunga juga tumbuh bersama menjadi tiub, di dalamnya adalah tiang putik dengan stigma dua-lobed.

Corolla

Lima gigi kelihatan di sepanjang tepi corolla kelopak, kerana dibentuk oleh lima kelopak. Seperti, bunga tabung itu terbuka dan terbuka. Bunga seperti itu disebut bunga buluh sejati. Bakul dandelion terdiri daripada mereka.

Bunga individu terletak di bahagian bawah bakul yang cembung. Peti besi telanjang, cembung, berlubang.

Buah dandelion

Buahnya kering, tidak terbuka, yang tumbuh dari ovari putik, membentuk achene yang sangat kecil dengan sehelai rambut (terbang) pada batang panjang. Buah masak menyerupai parasut.

Buah-buahan dandelion berbentuk seperti gelendong, coklat keabu-abuan berambut panjang berukuran 3-5 mm, dengan hidung tipis panjang (7-12 mm panjang), di mana sebatang rambut lembut putih terletak. Jambul menyumbang kepada penyebarannya oleh angin dalam jarak jauh.

Semasa berbuah, hujung anak panah dandelion adalah bola ideal yang dibentuk oleh jumbai buah yang ditutup bersama. Dandelion berkembang semula kerana buah-buahan yang banyak terbentuk. Satu tumbuhan berkembang dari 250 hingga 7.000 hemicarps. Semua bahagian dandelion mengandungi jus susu putih.

Sebagai bahan tambahan, kami menawarkan legenda yang indah tentang salah satu sifat dandelion - mengapa bunga tanaman ini tidak terbuka dalam cuaca buruk?

Permohonan diterima

Bagi pelajar darjah 1-11 dan prasekolah

Kawasan mikro Rakhat, jalan Bayzhanov 1

Shamuzova Ramina Tursunovna

Murid 3 kelas "A"

mengenai topik: "Keindahan dandelion"

Ketua kerja: Beisembinova Gulnara Retpekovna

Guru sekolah rendah kategori pertama.

1. Penyelidikan dandelion di kawasan berhampiran rumah ……..4

- pembiakan dan pembungaan;

2. Dandelion dalam fiksyen ……….… 5-7

Penyelidikan adalah proses mencari pengetahuan baru yang tidak diketahui, salah satu jenis aktiviti kognitif.

Aktiviti penyelidikan berdasarkan:

pengembangan kemahiran dan kebolehan kognitif pelajar;

keupayaan untuk menavigasi ruang maklumat;

keupayaan untuk merancang pengetahuan mereka secara bebas;

keupayaan untuk mengintegrasikan pengetahuan dari pelbagai bidang sains;

kemampuan berfikir secara kritis.

Kaedah ini difokuskan pada aktiviti bebas pelajar, yang dapat mereka lakukan secara bebas, secara berkumpulan, berpasangan dan masa yang diperuntukkan untuk kerja ini (dari beberapa minit pelajaran hingga beberapa minggu, bulan).

Kerja ini agak sukar, jadi perlu untuk mempersiapkan pelajar sekolah rendah secara beransur-ansur. Kami memulakan dengan meneroka alam semula jadi - dandelion.

Kaji pembiakan dan pembungaan dandelion, perhatikan serangga yang terbang ke sana, lihat keindahan bunga dan sertakan pengetahuan yang diperoleh dalam sistem pengetahuan mengenai bunga musim bunga.

1. Tinjauan Dandelion di Rumah.

Dandelion adalah ramuan abadi dengan ketinggian 10-30 cm, dengan batang bunga tanpa daun. Daun rosette. Bakul bunga berwarna kuning keemasan, terdiri daripada bunga buluh dengan seberkas. Buahnya adalah achene dengan berumbai. Setiap kanak-kanak tahu tanaman ini, yang berubah menjadi "bola turun" pada musim bunga, yang sangat menyenangkan untuk diletupkan! Akar dandelion berwarna coklat muda, panjang, tebal dan berair. Anak panah bunga tidak berdaun dan penuh dengan getah susu.

Dandelion tumbuh hanya di mana ada aktiviti manusia, seolah-olah menemani hidupnya. Di sepanjang jalan, trotoar, rumput, taman dan taman.

Dandelion mekar pada bulan Mei-Juni, bunga dandelion disamakan dengan matahari dalam miniatur: banyak kelopak perbungaan menyimpang dari pusat ke sisi, seperti sinar matahari keemasan.

Tumbuhan ini sangat sesuai dengan keadaan tanah dan iklim. Dandelion memenuhi semua rumput dan mekar untuk menggembirakan diri mereka sendiri dan banyak serangga yang mengumpulkan nektar dan debunga.

Batang tanaman yang matang sangat pendek sehingga daun kelihatan memanjang terus dari akar dan roset hijau dengan alur di tengah setiap daun terletak di tanah. Air hujan digunakan secara ekonomi - mengalir ke akar tanaman. Dandelion itu membasahi dirinya. Akar Dandelion kuat, masuk jauh, sampai ke air. Oleh itu, tumbuh tanpa rasa takut di tempat-tempat kering yang diinjak-injak, di padang rumput.

Daun dandelion ubat boleh dimakan, dan mengandungi vitamin, yang merupakan agen antiscorbutik yang sangat baik, ia berfungsi dengan baik untuk hati, ginjal, kelenjar pencernaan, pundi hempedu. Daun dandelion perubatan dan bahkan akarnya digunakan dalam perubatan rakyat untuk meningkatkan selera makan dan sebagai ekspektoran.

2 dandelion dalam fiksyen.

T. Blaginina "Dandelion".

Betapa sejuknya di semak belukar!

Saya membawa bunga dengan tangan...

Adakah anda baik di hutan?

Anda tumbuh di hujungnya,

Anda berdiri dalam keadaan sangat panas

Cuckoos memikat anda,

Nightingale dinyanyikan pada waktu subuh.

Dan angin manis berjalan,

Dan menjatuhkan daun ke rumput...

Dandelion, bunga gebu,

Saya akan merobek awak dengan senyap,

Saya akan merobek awak, awak boleh?

Dan kemudian saya akan membawanya pulang.

Angin bertiup sembarangan-

Dandelion saya telah terbang.

Lihatlah ribut salji apa

Di tengah hari yang panas!

Dan bulu terbang, berkilau,

Pada bunga, rumput, pada saya...

Legenda Dandelion.

Suatu hari dewi bunga turun ke bumi. Untuk sekian lama dia mengembara di ladang dan pinggiran, melalui kebun dan hutan, ingin mencari bunga kegemarannya. Yang pertama dia temui adalah bunga tulip. Dewi itu memutuskan untuk bercakap dengannya:

- Apa yang anda impikan, Tulip? Dia bertanya.

Tulip, tanpa ragu-ragu, menjawab:

- Saya ingin tumbuh di sebuah bunga di dekat istana kuno, ditutupi dengan rumput zamrud. Tukang kebun akan menjaga saya. Seorang puteri akan memuja saya. Setiap hari dia mendatangi saya dan mengagumi kecantikan saya.

Dewi menjadi sedih dari tulip yang sombong. Dia menoleh dan mengembara. Tidak lama kemudian, mawar melintasi jalannya.

- Bolehkah anda menjadi bunga kegemaran saya, Rose? - tanya dewi.

- Sekiranya anda meletakkan saya di dinding istana anda sehingga saya dapat menjalarnya. Saya sangat rapuh dan lembut, saya tidak boleh tumbuh di mana sahaja. Saya memerlukan sokongan dan penjagaan yang sangat baik.

Dewi itu tidak menyukai jawapan bunga mawar dan dia meneruskannya. Segera dia pergi ke pinggir hutan, yang ditutup dengan karpet ungu ungu..

- Adakah anda akan menjadi bunga kegemaran saya, Violet? - tanya dewi itu sambil melihat bunga-bunga kecil yang anggun.

- Tidak, saya tidak suka perhatian, saya merasa senang di sini, di pinggir, di mana saya tersembunyi dari mata yang mencongak. Sungai saya mengalir, pokok-pokok perkasa berteduh dari terik matahari yang boleh merosakkan warna kaya saya.

Dengan putus asa, dewi itu berlari ke tempat matanya melihat dan hampir memijak dandelion berwarna kuning terang.

- Adakah anda suka tinggal di sini, Dandelion? Dia bertanya.

- Saya suka tinggal di mana sahaja terdapat anak-anak. Saya suka mendengar rompakan mereka, saya suka menonton mereka berlari ke sekolah. Saya boleh berakar di mana sahaja: di tepi jalan, di halaman dan taman bandar. Hanya untuk membawa kegembiraan kepada orang.

- Inilah bunga yang akan menjadi kegemaran saya. Dan sekarang anda akan mekar di mana-mana dari awal musim bunga hingga akhir musim luruh. Dan anda akan menjadi bunga kegemaran anak-anak.

Sejak itu, dandelion telah lama mekar dan dalam hampir semua keadaan..

Kisah Dandelion - penerangan, ciri dan struktur tanaman

Konsep dan penerangan asas

Hanya sedikit orang yang tahu bahawa tanaman abadi dengan warna terang adalah milik keluarga Aster, dan dengan fakta menarik ini adalah wajar memulakan penerangan tentang dandelion. Terdiri dari banyak bakul kuning, bunga dandelion cenderung menutup pada waktu malam atau sekiranya cuaca buruk, membuka semula wajahnya dengan sinar pertama matahari.

Keistimewaan struktur tanaman, yang disajikan dalam bentuk rambut tipis memanjang yang dapat menempuh jarak yang luar biasa, mampu memberikan penyebaran kultur yang sangat cepat. Berkat ini, dengan bermulanya bulan-bulan pertama yang benar-benar hangat, kepala bunga kuning benar-benar memenuhi semua rumput dan rumput hijau..

Struktur bunga

Nama tumbuhan itu berasal dari kata "pukulan", yang dapat dimengerti, kerana pada akhir kitaran hidup ia sepenuhnya mengubah penampilannya, menjadi gebu dan tidak berbobot, dan bulu ini dapat dikeluarkan hanya dengan nafas. Ciri-ciri bunga yang lain:

 • Walaupun kerapuhan luaran, struktur dandelion didasarkan pada rimpang bercabang yang agak kuat, yang dapat masuk ke dalam tanah sebanyak 60 cm, dengan diameter kira-kira 2 cm.
 • Semua daun tanaman dikumpulkan dalam roset biasa, mempunyai piring yang halus, dan dalam kes yang jarang berlaku, garis rambut yang hampir tidak kelihatan.
 • Bertentangan dengan kepercayaan popular, bukan satu, tetapi sebanyak sepuluh tunas dapat tumbuh dari outlet bunga seperti itu, walaupun ada juga spesimen mekar yang lebih mewah. Bentuk subranca, yang bervariasi lebar, berbentuk pisau pembedah, dan lain-lain, terletak dalam 2 atau bahkan 3 baris, juga cenderung bervariasi. Di sekitar perbungaan kuning yang subur terdapat sampul berbentuk lonceng, jumlah daunnya bervariasi antara 7 hingga 25. Secara keseluruhan, satu bakul itu mengandungi 20 hingga 150 bunga jenis buluh.
 • Bukan hanya batang, tetapi juga bahagian tanaman yang lain mempunyai getah susu, yang, walaupun tidak beracun, dapat dengan mudah menimbulkan reaksi alergi pada kulit. Walaupun begitu, terdapat banyak kualiti yang lebih berguna dalam cecair ini, yang lain adalah anda perlu mengetahui cara menggunakannya dengan betul untuk merawat organ dan merawat kulit..

Setelah matang penuh, bola rona putih atau kelabu terbentuk secara berurutan, terdiri dari lalat bersama dengan biji, yang mudah tersebar di jarak jauh, didorong oleh semua angin.

Menyebarkan budaya

Jangkauan dandelion cukup luas, tersebar hampir di seluruh daratan Eurasia. Sebagai contoh, di wilayah Rusia, budaya tumbuh hampir di mana-mana sahaja, kecuali Artik yang keras, yang dibatasi di utara oleh Finland, Lingkaran Artik dan Laut Putih. Penduduk di Siberia Barat, kecuali di dataran tinggi, berpeluang untuk memerhatikan bagaimana dandelion tumbuh. Adapun wilayah selatan, di sini kepala musim semi kuning cenderung muncul di mana-mana, kecuali dataran rendah individu di Caucasus.

Bunga kecil yang tumbuh liar ini terdapat di sepanjang Laut Kaspia, di Ural dan sekitarnya, di Turkmenistan, Afghanistan, Ukraine, Belarus dan kawasan bersebelahan lain. Tetapi di zon Artik, di mana terdapat rumput yang sangat sedikit, anda dapat melihat bunga langka lain, yang paling sering endemik, iaitu spesies yang hanya terdapat di kawasan tertentu.

Sekiranya kita membincangkan kawasan yang sesuai untuk budaya, maka kesukaannya adalah masalah yang sangat kontroversial, kerana dandelion tidak hanya menyukai cahaya matahari dan kehangatan, tetapi juga tanah yang longgar dengan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan lain yang terganggu, yang paling sering dijumpai di kawasan penempatan manusia yang berdekatan. Dan jika anda tidak menghalangi pertumbuhan mereka, maka hanya dalam beberapa minggu anda akan mendapat seluruh padang rumput dandelion tepat di bawah rumah.

Tetapi di ladang yang dibajak, bunga kuning terang terdapat dalam spesimen tunggal, terutama tertumpu di dataran banjir sungai yang lebih lembap dan rawa. Perkara lain adalah tepi hutan, jalan dengan bahu hijau, padang rumput, sempadan parit tepi jalan dan hidupan liar lain, di mana hamparan berterusan diperhatikan untuk dandelion.

Pembiakan dan sifat perubatan

Waktu permulaan berbunga dandelion secara langsung bergantung pada ciri iklim dan keadaan cuaca di kawasan habitatnya. Proses ini biasanya bermula antara April dan Mei, kadang-kadang ditangguhkan hingga awal bulan Jun. Walaupun bunga itu dianggap sebagai tanaman yang suka panas, benihnya mulai bercambah ketika tanah menghangat hingga 2 darjah Celsius di atas sifar..

Walau bagaimanapun, pembiakan dandelion berlaku bukan hanya dengan kaedah benih, kerana antara lain, tanaman ini juga mampu menghasilkan tunas baru yang berasal dari tunas kolar akar yang tidak aktif dan diaktifkan dari akhir bulan April hingga akhir musim panas. Keupayaan terkuat untuk menyesuaikan diri dengan dunia sekitar memungkinkan budaya hidup dalam hampir semua keadaan, kerana tidak dapat dipijak atau ditenggelamkan oleh beberapa tumbuhan lain.

Akar Dandelion mengandungi sejumlah besar inulin (hingga 40 persen) dan bahan berguna lain, itulah sebabnya ia digunakan untuk tujuan perubatan. Tetapi untuk mendapatkan bahan mentah yang benar-benar berkesan, disarankan untuk meninggalkan pengumpulan rimpang pada musim panas, kerana tanaman itu menghabiskan banyak tenaga untuk berbunga. Tetapi musim bunga dan musim luruh, yang jatuh pada akhir pembentukan buah tanaman, sangat sesuai untuk dikumpulkan dan disiapkan.

Biasanya, keseluruhan prosedur dikurangkan untuk membuang sisa-sisa tanah dan kotoran dari akar, membilasnya dengan air sejuk bersih dan mengeringkannya dari cahaya matahari langsung selama beberapa hari. Jus dandelion penyembuhan, yang cenderung disebut susu, juga sangat popular. Untuk penyediaannya, bukan sahaja batang tanaman pendek dan panjang digunakan, tetapi juga daunnya, yang diperah ringan dan direndam dalam air asin bersih untuk meneutralkan kepahitan.

Bahan mentah yang dihasilkan dimakan dalam bentuk murni atau dituai bersama dengan alkohol dalam nisbah 1 hingga 1. Juga, semua jenis decoctions dan infus ubat disediakan dari jus susu. Mengenai sifat perubatan tumbuhan, terdapat banyak daripadanya, tetapi paling sering dandelion dalam pelbagai bentuk membantu dalam kes berikut:

 • Merebus akar kering meningkatkan rembesan pencernaan, mempunyai kesan koleretik yang kuat, yang dengan cara terbaik mempengaruhi fungsi hati.
 • Akar tincture meningkatkan selera makan, dan juga mempunyai kesan pencahar dan antispasmodik yang kuat. Ia diketahui dapat membantu membersihkan darah secara berkala (kita bercakap mengenai dos sederhana).
 • Dandelion tincture ditunjukkan untuk kekurangan vitamin, yang sangat akut pada musim bunga, kerana tanaman ini kaya dengan karotenoid dan vitamin B2.
 • Digunakan untuk mencegah aterosklerosis dan sebagai antioksidan yang kuat.
 • Untuk meningkatkan kesannya, jus dandelion dicampurkan dengan jus wortel, digunakan untuk kolesistitis.
 • Ekstrak tumbuhan telah terbukti mempunyai sifat anti-tumor.
 • Ciri-ciri diuretik dan pencahar memungkinkan penggunaan ubat-ubatan berasaskan dandelion untuk melegakan bengkak dan penurunan berat badan.
 • Sangat berkesan untuk merawat anemia.
 • Ia digunakan dalam rawatan kompleks jangkitan pernafasan akut sebagai ekspektoran dan agen antipiretik.
 • Jus yang dicairkan boleh digunakan untuk mengubati eksim dan furunculosis.

Sayangnya, ini bukan tanpa kontraindikasi, kerana ubat yang disediakan berdasarkan dandelion tidak digalakkan untuk digunakan jika terdapat bisul dan gastritis. Selain itu, penggunaannya dilarang sekiranya tersumbat saluran empedu..

Fakta dan legenda menarik

Dandelion adalah tumbuhan yang sangat menarik dan terkenal di zaman kuno. Oleh itu, kepala bunga terang yang menyerupai matahari adalah penghormatan istimewa di kalangan orang-orang Cina, pagan Slavia dan wakil dari banyak bangsa dan budaya lain. Ini bukan akhir dari fakta menarik mengenai budaya:

 • Di alam, tidak hanya terdapat bunga kuning, dan juga bunga dandelion berwarna kehijauan dan merah jambu, yang sifatnya tidak berubah, bergantung pada warnanya.
 • Kepelbagaian budaya Rusia yang disebut yang tumbuh di wilayah Persekutuan Rusia adalah dandelion perubatan, walaupun spesies lain dari kelas ini juga kurang biasa..
 • Pendebungaan musim bunga dandelion menghasilkan sejumlah besar madu dengan warna kuning atau kuning gelap yang indah. Tetapi rasa produk ini bukanlah yang terbaik kerana kepahitan yang ketara..
 • Daun dandelion kering adalah salah satu makanan kegemaran untuk arnab, tikus, hamster, chinchillas dan tikus lain..
 • Ekstrak tumbuhan digunakan secara aktif dalam bidang kosmetologi, mempunyai kesan pemutihan dan anti-pigmen yang kuat. Di samping itu, penggunaan topeng yang terbuat dari daun segar tanaman akan membolehkan anda melembapkan kulit secara kualitatif dan meremajakannya pada tahap sel..
 • Baru-baru ini, pelbagai jenis dandelion getah telah dikenal pasti di lereng Tien Shan, yang endemik. Dalam proses penyelidikan, terbukti bahawa akarnya mengandung sekitar 20 persen bahan mentah, sehingga hari ini isu pembiakan varietas untuk tujuan mengorek getah sedang dipertimbangkan.
 • Bukan rahsia lagi bahawa dandelion adalah gulma berbahaya, yang hanya dapat dihilangkan dengan memproses tanah dengan alat pemotong selama masa aktifnya..

Banyak legenda menarik dikaitkan dengan tanaman. Sebagai contoh, di Rusia dipercayai bahawa pada zaman kuno bunga itu dihargai oleh orang dan alam, memberi mereka keindahan dan kehidupan bagi lebah yang membuat madu dari serbuk sari dandelion. Dan itu berlanjutan sehingga gerombolan Rusia yang jahat datang ke bumi, memperbudak semua makhluk hidup, kecuali dandelion, yang tidak ingin taat, menyembunyikan bunga dan menundukkan kepalanya ke tanah.

Lama kelamaan, pasukan jahat meninggalkan Rusia, tetapi kilang itu tidak dapat melupakan rasa ngeri ini, naik ke arah sinar matahari dan segera tenggelam sebaik sahaja cuaca buruk turun di tanah. Sudah lama orang menceritakan hal ini dan banyak kisah lain kepada anak-anak mereka, tetapi setelah bertahun-tahun mereka berjaya dilupakan.

Laporan Dandelion

Di sekolah, anak anda mungkin diminta untuk menyiapkan ceramah atau cerpen mengenai dandelion. Dan untuk menjadikan mesej pada topik tertentu menarik, disarankan untuk mematuhi rancangan tertentu:

 • Pengenalan, yang harus mengandungi beberapa ayat tentang mengapa dandelion adalah tumbuhan yang berharga.
 • Badan utama teks boleh dibahagikan kepada beberapa perenggan. Di dalamnya, anda perlu memberi gambaran umum mengenai tumbuhan, nilainya dalam perubatan rakyat dan fakta paling menarik yang berkaitan dengan budaya. Di samping itu, anda boleh menamakan jenis dandelion utama, memberikan maklumat ringkas mengenai masing-masing..
 • Kesimpulan dari segi kelantangan dan gayanya harus serupa dengan pendahuluan, tidak lebih dari 2-3 ayat.

Cerita itu sendiri boleh mempunyai watak naratif, termasuk bukan sahaja maklumat berguna, tetapi juga legenda menarik dan fakta misteri yang berkaitan dengan tumbuhan yang dimaksudkan. Untuk melengkapkan gambar, masuk akal untuk melampirkan foto atau gambar yang terang dengan gambar dandelion pada mesej..

Kisah Dandelion

sekali saya datang dengan kisah dongeng ini untuk anak perempuan saya. tapi semalam, ketika anak saya mengatakan bahawa dia sudah mengetahui semua kisah yang saya ceritakan kepadanya. Saya teringat tentang Dandelion. memutuskan untuk menulisnya dan itulah yang berlaku.

Pada suatu pagi musim bunga yang hangat, Dandelion mekar di Green Lawn. Ia berwarna kuning terang. Dia berdiri bergoyang-goyang di tangkai nipis. Dandelion itu kelihatan seperti matahari. Oh, betapa indahnya di halaman: belalang berkicau riang, rama-rama berwarna-warni berkibar, lebah berdengung dengan marah, semut perniagaan bergegas berulang-alik.

Tetapi pada suatu hari, Angin Dingin terbang ke Green Lawn. Matahari hilang di sebalik awan. Ia menjadi gelap dan tidak selesa. Semut bersembunyi di rumah mereka, terbang ke sarang lebah, belalang bersembunyi di rumput tebal. Hanya satu Dandelion, yang kelihatan seperti matahari kecil, berdiri bergoyang pada kaki yang kurus.

- uuuuuuuuuuuu - melolong Angin Dingin, - adakah anda tidak takut kepada saya?!

- tidak, saya tidak takut! - Dandelion menjawab dengan berani

- baiklah, tahan! sekarang saya akan kaaak dunu - dan anda akan patah!

Dan Angin Dingin mula bertiup. Dandelion sangat sejuk dan sangat menakutkan. Dia bahkan menutup matanya dengan kelopak, tetapi masih tetap pada kaki yang kurus. Angin bertiup, bertiup, dan akhirnya letih.

- baiklah, tunggu sebentar, Dandelion. Saya akan kembali! - dia menjerit, terbang pergi

Angin Dingin hilang. Matahari mengintip dari belakang paip, dan kehidupan di Green Lawn menjadi seronok dan riang lagi.

Musim panas bermula, dan Dandelion menukar pakaian kuningnya yang cerah menjadi putih dan lapang. Sekarang ia kelihatan seperti awan. Hari-hari musim panas terbang dengan cepat. Dandelion bergembira pada setiap subuh, setiap hari yang panas, hujan musim panas yang hangat. Dia menyanyi bersama belalang; berayun di tangkai, seolah-olah menari, ketika rama-rama pelbagai warna mengelilingi dirinya; memerhatikan semut dengan penuh minat. Betapa baiknya dia tinggal di halaman.

Tetapi Angin Sejuk menepati kata-katanya. Dia kembali tiba-tiba, bersama awan dan hujan yang membeku.

- mengenali saya? - tanya Dandelion Wind

- Saya mengetahuinya, tetapi saya tidak takut dengan anda - Dandelion menjerit kembali

- Ah baiklah. n, tahan. Kali ini saya pasti akan mematahkan anda. - Angin melolong, dan meniup bahawa terdapat air kencing!

Pakaian Dandelion yang putih dan lapang terbang di atas awan dan tersebar di seluruh halaman. Hanya tangkai yang masih berdiri.

- ha ha ha. - Angin Dingin ketawa dengan marah, - anda akan tahu bagaimana untuk berdebat dengan saya.
Dan Angin bergegas pergi.

Musim panas yang hangat berakhir, kemudian musim luruh hujan, diikuti dengan musim sejuk yang putih salji. Tetapi ketika musim bunga datang lagi, banyak, dandelion kuning terang mekar di Green Lawn. Mereka berdiri, bergoyang dengan kaki yang kurus, dan masing-masing kelihatan seperti sinar matahari yang kecil.

Dandelion - penerangan, sifat, aplikasi

Dandelion adalah ramuan abadi dari keluarga Asteraceae atau Asteraceae. Dandelion perubatan terkenal dengan roset daun basal dan bunga kuning terang.

Penerangan Dandelion

Ketinggian tanaman dari 10 hingga 30 cm. Akarnya kuat, tegak, berwarna putih. Daun dibedah dalam bentuk, membentuk roset basal. Bunga berwarna kuning, dikumpulkan dalam soket. Pembungaan utamanya adalah pada bulan April-Mei, ia boleh mekar hingga musim luruh. Buah-buahan terdiri daripada achenes dengan seberkas, masak pada bulan Jun-Julai.

Dandelion merebak

Dandelion perubatan tumbuh di seluruh wilayah negara kita - di ladang, kebun sayur, rumput. Ia sering dianggap sebagai rumpai. Muncul sebaik sahaja salji mencair.

Ciri-ciri perubatan Dandelion

Sebenarnya, dandelion perubatan adalah tumbuhan yang sangat berguna yang menyembuhkan banyak penyakit. Sifat perubatannya telah diketahui sejak lama, dan digunakan di Rusia oleh semua penyembuh. Daun Dandelion mengandungi kolin, pelbagai mineral dan kepahitan yang bermanfaat, serta bahan lain yang diperlukan untuk kesihatan. Semua bahagian tanaman yang dituai untuk kegunaan masa depan berguna. Bahagian tanah di atas dikeringkan di tempat teduh di udara, atau di kawasan yang berventilasi baik. Akarnya dituai pada musim bunga atau musim luruh. Untuk melakukan ini, mereka digali, dibersihkan dari bumi, dibasuh dan dikeringkan..

Ubat Dandelion digunakan untuk memperbaiki pencernaan, sebagai alat untuk merangsang selera makan dan memberi kekuatan, dengan diabetes, kekurangan vitamin. Penggunaannya dianggap sebagai alat yang sangat baik untuk pencegahan aterosklerosis. Mereka dirawat kerana anemia, jantung, ginjal, usus, gangguan metabolik. Perubatan tradisional mendakwa sifat antumumor dandelion perubatan. Dan di China, telah lama digunakan sebagai antioksidan yang kuat. Bahan aktif secara biologi yang terkandung di dalamnya juga mempunyai kesan ekspektoran, pencahar, penenang, antipiretik dan antispasmodik..

Jus Dandelion mengembalikan sel hati, menormalkan kerjanya. Ia digunakan untuk kolesistitis dan keracunan. Mengembalikan pembentukan hempedu. Merawat ekzema dan furunculosis. Kadang kala jus dandelion dicampurkan dengan jus lobak merah.

Jus boleh disediakan dengan beberapa cara:

1 cara - pada bulan Mei atau Jun, gali tanaman bersama akarnya. Bilas, tahan dalam air masin selama kira-kira setengah jam, peras semua air, keringkan dan perah jusnya. Campurkan dengan gula 1: 1 dan tambah 1/10 bahagian vodka. Selepas 2 minggu, jusnya sudah siap. Simpan dalam peti sejuk.

Kaedah 2 - semuanya sama, hanya tanpa menambahkan gula dan vodka. Jus yang diperah dicairkan dengan sedikit air. Ambil dengan madu selama 2-3 bulan ¼ gelas sebelum makan.

Kaedah 3 - cincang halus daun yang telah dibasuh, blanch selama 1 minit, kemudian toskan airnya. Lewatkan penggiling daging dan peras melalui lapisan kain cheesecloth. Cairkan campuran yang dihasilkan dengan air dalam nisbah 1: 1. Rebus selama 1-2 minit.

Akar Dandelion adalah diuretik semula jadi yang hebat. Mereka digunakan untuk membersihkan buah pinggang. Infus membantu dengan artritis - kesakitan berkurang, proses ubah bentuk sendi berhenti. Kerana komposisi yang kaya, decoctions dandelion mengatur metabolisme dan membantu mengurangkan berat badan.

Kontraindikasi merangkumi keadaan dengan penyumbatan empedu, gastritis dan ulser.

Aplikasi Dandelion

Untuk meningkatkan metabolisme: tuangkan 1 sudu daun hancur dengan 1 cawan air mendidih. Berkeras 1-2 jam. Kemudian tapis dan ambil 1/3 cawan 3 kali sehari 15-30 minit sebelum makan.

Untuk sembelit: gosokkan akar dengan baik dalam penggiling kopi. Ambil 3 kali sehari selama ½ sudu teh setengah jam sebelum makan.

Untuk diabetes: daun digunakan dalam rawatan diabetes mellitus jenis II sebagai sebahagian daripada persediaan herba yang disyorkan oleh doktor.

Penyerapan akar dapat dilakukan seperti berikut: tuangkan 1 sudu besar akar yang dihancurkan ke termos, kemudian tuangkan segelas air mendidih. Berkeras selama beberapa jam, lebih baik pada waktu malam. Terikan dan ambil 1/3 cawan 3 kali sehari sebelum makan.

Dalam memasak, semua bahagian dandelion digunakan oleh pakar pemakanan sebagai makanan rendah kalori. Akar tanaman dipanggang di dalam ketuhar, kemudian digiling dan diminum sebagai ganti kopi. Sekiranya anda menambah sedikit chicory, halia atau kayu manis, anda akan mendapat minuman aromatik..

Salad dari daun dan bunga muda sangat berguna sebagai sumber vitamin. Untuk menghilangkan kepahitan yang berlebihan, mereka direndam dalam larutan masin. Di Eropah, pelbagai dandelion selada tanpa kepahitan telah dikembangkan. Juga digunakan sebagai perasa untuk daging.

Bunga Dandelion dijemput dan ditambahkan ke salad sebagai hiasan.

Resipi salad Dandelion:

Tuangkan 100 g daun segar dengan air masin dan biarkan selama 15 minit. Tiriskan air dan cincang halus. Masukkan 1 sudu krim masam dan 1 sudu besar mayonis. Garam secukup rasa. Sekiranya dikehendaki, krim masam dan mayonis boleh diganti dengan minyak sayuran dan ditaburkan dengan jus lemon.

Untuk mengejutkan tetamu anda untuk Tahun Baru, sudah tiba masanya untuk memikirkannya semasa berbunga dandelion dan membuat wain (nama lain adalah wiski). Wain Dandelion, yang mengingatkan wiski Scotch, akan matang dalam enam bulan, tepat pada waktunya untuk cuti musim sejuk.

Sekiranya anda ingin kekal muda dan sihat lebih lama, perhatikan bunga sederhana kecil di tepi jalan. Sebagai tambahan kepada banyak unsur jejak yang bermanfaat, ia mengandungi silikon, kekurangannya mempengaruhi penuaan badan. Jadi nama "elixir of youth" dandelion diterima tidak sia-sia.

Kosmetik rakyat menggunakan topeng daun segar untuk melembapkan, menyuburkan dan meremajakan kulit wajah. Bintik-bintik dan bintik-bintik usia dilunturkan dengan kemas oleh bunga.

Jus Dandelion akan membantu menghilangkan ketuat kecil. Dan gigitan serangga akan menyembuhkan daun yang baru ditumbuk.

Dandelion adalah tanaman madu yang hebat. Ia menghasilkan madu dengan aroma yang kuat dan rasa yang sedikit pahit..

Bahan mentah harus diperoleh dari jalan dan bangunan perindustrian. Lebih baik mengumpulkan bunga dalam cuaca baik. Untuk menyediakan bahan mentah dari tunas yang belum dibuka, anda perlu bangun lebih awal sementara bunganya belum dibuka.