Mengapa cendawan russula disebut - asal usul namanya

Walaupun anda bukan pemetik cendawan yang gemar, anda mungkin pernah mendengar nama cendawan russula. Perwakilan cendawan yang boleh dimakan ini cukup biasa di pasaran domestik dan, tentu saja, di hutan domestik..

p, blokquote 1,0,1,0,0 ->

p, blokquote 2,0,0,0,0 ->

Benar, tidak semua orang tahu bagaimana penampilan mereka, kerana kita terbiasa melihat champignon atau cendawan porcini. Cendawan ini mempunyai penutup sfera atau balut, pelekat pelekat, dan batang silinder atau genap, tetapi mari kita bincangkan mengapa cendawan russula disebut.

p, blokquote 3,1,0,0,0 ->

Asal nama cendawan "russula"

Harus diingat bahawa nama yang biasa kita dengar, yaitu, russula, digunakan untuk jamur lamellar semacam ini pada orang biasa. Sebenarnya, dalam bahasa Latin cendawan seperti itu disebut Rússula. Nama ini boleh diterjemahkan ke dalam bahasa Rusia sebagai "kemerahan", yang menggambarkan topi cendawan dan memberi kita lebih banyak maklumat mengenai penampilan daripada nama yang biasa "russula".

p, blokquote 4,0,0,0,0 ->

Sebilangan besar orang yang pernah mendengar nama cendawan ini mungkin akan menyatakan asalnya bahawa ia boleh dimakan mentah. Sejujurnya, ini sebahagiannya benar. Walau bagaimanapun, nama itu tidak muncul kerana ini. Namun, beberapa jenis keluarga russula boleh dimakan, dan rasanya agak serupa dengan kacang, dan kadang-kadang mereka juga memberikan rasa manis. Namun, tidak semua cendawan ini boleh dimakan mentah..

p, blokquote 5,0,0,1,0 ->

Sebenarnya, jawapan kepada persoalan mengapa russula disebut terletak pada sifat kulat cendawan. Sebilangan besar cendawan yang boleh dimakan, yang tentu saja menjalani prosedur pengawetan sebelum makan, boleh dimakan hanya setelah beberapa hari, atau bahkan beberapa minggu. Mengenai russula, keluarga ini acar lebih cepat, dan dengan merendam cendawan hari ini, besok anda boleh menggembirakan keluarga atau tetamu dengan makanan istimewa, sementara cendawan tetap hampir mentah. Inilah asal nama - russula.

p, blockquote 6,0,0,0,0 -> p, blockquote 7,0,0,0,1 ->

Kami juga perhatikan bahawa tidak disyorkan untuk memakan keluarga cendawan seperti itu mentah. Walaupun beberapa jenis cendawan mempunyai rasa yang enak, disarankan untuk memakannya hanya setelah menjalani rawatan panas. Keluarga ini tidak mempunyai perwakilan beracun dalam konsep di mana kita dapat membayangkannya, namun, ada spesies yang mempunyai rasa tajam dan tidak menyenangkan. Lebih baik menolak penggunaan cendawan seperti itu dalam makanan..

Mengapa cendawan russula disebut? (2 gambar)

Mengapa cendawan itu dijuluki russula

Pakar perhatikan bahawa nama yang ditentukan digunakan pada orang biasa untuk menentukan genus jamur lamellar. Sebenarnya, dalam bahasa Latin mereka disebut Rússula, yang bermaksud "kemerahan" dalam bahasa Rusia. Ini adalah warna topi cendawan.
Mungkin ada orang yang menganggap bahawa russula dapat dimakan dengan segera - sebaik sahaja dicabut. Sudah tentu tidak. Secara teori, beberapa jenis keluarga russula dapat dirasakan - mereka akan kelihatan seperti kacang atau mula terasa manis. Tetapi ini tidak digalakkan, agar tidak membahayakan tubuh..
Jawapan untuk soalan ini terletak pada sifat kulat cendawan. Sebilangan besar makanan yang boleh dimakan selepas acar boleh dimakan setelah beberapa hari atau minggu. Keluarga yang kita anggap lebih senang: kadang-kadang sehari sudah cukup untuk makanan enaknya siap. Pada masa yang sama, cendawan sendiri tetap mentah, tetapi sesuai untuk dimakan. Perkara utama adalah dengan mengikuti resipi terbukti dengan betul supaya cendawan tidak mendatangkan bahaya kepada kesihatan..

Rasa russula apa

Russula dihargai kerana rasa dan nutrien yang unik. Kualiti ini paling jelas terdapat dalam cendawan acar. Daging dan rasa dipengaruhi oleh kawasan di mana russula tumbuh. Di samping itu, pentingnya bahan apa yang ditariknya dari tanah hingga tertangkap oleh pemetik cendawan.
Ngomong-ngomong, menurut pendapat mereka, perwakilan yang paling enak adalah orang hutan, walaupun cendawan yang tumbuh di laman sendiri atau dalam keadaan tiruan juga tidak buruk, dan kadang-kadang bahkan lebih berguna. Rawatan panas tidak membunuh rasa cendawan - sebaliknya, ia menjadi lebih jelas, menggembirakan, lebih-lebih lagi, dengan rasa yang menyenangkan. Telah diperhatikan bahawa russula dapat berbau seperti ozon atau rumput dan mengeluarkan rasa manis..

Untuk apa russula itu disebut russula dan dalam bentuk apa lebih baik memakannya?

Russula adalah antara cendawan yang paling biasa yang sesuai untuk dimakan oleh manusia. Anda boleh bertemu mereka di hutan konifer dan rimbun. Tetapi sejak sekian lama russula tidak termasuk di antara cendawan yang mulia, jadi pemetik cendawan yang mulia tidak akan memiliki dompet penuh russula, dan akan mengumpulkannya terakhir, lebih mengutamakan cendawan yang lebih "elit". Tetapi ini tidak selalu betul, kerana russula juga mempunyai kelebihannya. Tetapi lebih banyak lagi kemudian.

Sejak kecil, saya disemai dengan cendawan cendawan, dan sekarang saya sudah menjadi pemetik cendawan yang berpengalaman. Saya masih ingat ketika saya masih kecil dan menghabiskan sepanjang musim panas di dacha, setiap pagi saya memanjat pagar ke hutan untuk "mendapatkan makanan." Di seberang rumah kami terdapat padang rumput yang indah, di mana hampir setiap hari saya mengumpulkan tanaman berwarna dari russula, yang berbeza bukan hanya pada warna topi, tetapi juga bentuk dan ukurannya. Baru dewasa saya mengetahui bahawa terdapat lebih daripada 150 spesies cendawan ajaib ini. Kemudian saya hanya tertanya-tanya mengapa cendawan ini mempunyai nama yang sama, tetapi pada masa yang sama semuanya tidak kelihatan serupa..

Dan saya selalu kagum dengan nama cendawan ini. Dan sekarang, setelah bertahun-tahun, saya memutuskan untuk mengetahui mengapa russula itu disebut russula?

Adalah dipercayai bahawa cendawan ini boleh dimakan secara langsung mentah. Walau bagaimanapun, pernyataan ini agak bertentangan, kerana beberapa jenis russula benar-benar tidak dapat dimakan dan mempunyai rasa panas yang tidak tertahankan. Untuk ini salah satu dari mereka menerima nama yang tidak menarik "kaustik russula". Tetapi sebilangan russula walaupun dalam bentuk mentahnya mempunyai rasa manis manis yang enak dan, mungkin, mereka boleh dimakan, seperti yang mereka katakan, "langsung dari kebun", walaupun saya tidak mengesyorkan.

Vladimir Soloukhin pernah mengatakan tentang russula: “Jadi, bolehkah anda makan cendawan ini mentah? Kadang-kadang kita mencuba pada masa kecil, sedikit demi sedikit, dan kemudian untuk waktu yang lama tidak dapat membilas kepahitan pedas di mulut kita dengan air sungai. Wah russula! "

Sesungguhnya, beberapa jenis russula mesti direbus sebelum dimasak, jika tidak, ia akan mengekalkan rasa pahit yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa terdapat beberapa spesies seperti itu..

Juga dipercayai bahawa russula mendapat nama mereka juga kerana, apabila diasinkan, cukup cepat, kadang-kadang setelah sehari, mereka menjadi siap untuk digunakan, yang tidak akan cukup untuk jamur lain. Iaitu, walaupun masih segar (mentah), mereka akan sesuai untuk dimasukkan ke dalam menu..

Russula mempunyai satu kelemahan yang ketara: daging yang sangat rapuh. Oleh itu, semasa mengumpulkan cendawan ini, penjagaan khas diperlukan dan, untuk membawanya ke rumah dengan selamat dan sihat, kebajikan dalam menangani, baik dengan cendawan dan dengan bakul, tidak akan menyakitkan.

Oleh kerana russula adalah cendawan yang cukup biasa tumbuh sepanjang musim panas-musim gugur, ia mempunyai nilai istimewa dalam diet seorang yang bertahan hidup. Dan ini walaupun terdapat cendawan yang lebih mulia dan lebih enak. Tetapi jika anda masih perlu mencari cendawan lain, russula selalu terdapat di kawasan hutan di Tanah Air kita. Satu-satunya perkara yang kadang-kadang anda perlu perhatikan adalah mengeluarkannya dari rumput supaya topi tidak pecah dan cendawan tidak berubah menjadi kekacauan berterusan.

Mengenai pilihan untuk memasak russula, variasi mereka memberi ruang untuk khayalan bahkan untuk pakar masakan yang tidak berpengalaman. Mereka dimakan goreng, direbus, direbus (akan lebih enak dalam krim masam), asin dan acar. Tepat sebelum prosedur memasak utama, lebih baik rebus selama 5-7 minit sebelumnya. Spesies yang mempunyai rasa hambar boleh dimasak dengan segera, tanpa mendidih terlebih dahulu. Ia dianggap sebagai russula masin yang paling sedap.

Harus diingat bahawa russula pertama muncul pada bulan Jun. Tetapi masa sebenar kekayaan adalah Ogos-September. Jadi cepat ke hutan! Sekarang adalah masa untuk makan cendawan yang indah ini!

Mengapa russula dinamakan begitu?

Nampaknya semuanya sederhana: russula disebut kerana boleh dimakan mentah. Tetapi ini tidak berlaku, walaupun banyak jenis russula memang boleh dimakan segar - mereka mempunyai rasa manis yang menyenangkan, mengingatkan pada rasa kacang..

Sebenarnya, russula mendapat nama ini kerana apabila diasinkan ia menjadi lebih cepat dimakan daripada jamur lain - rata-rata, dalam sehari; iaitu, mereka boleh dimakan hampir mentah. Dengan kata lain, mereka memerlukan memasak yang minimum..

Makan cendawan mentah ini harus dibincangkan dengan lebih terperinci. Faktanya ialah pulpa beberapa jenis russula mempunyai rasa pahit. Ia hilang setelah merendam russula seperti itu dalam air masin sejuk atau setelah mendidih. Tetapi ada juga jenis russules seperti itu, pulpa yang menyengat dan menyengat. Salah satu spesies tersebut disebut "kaustik russula". Russula seperti itu tidak boleh dimakan. Mereka tidak beracun dalam arti penuh kata, tetapi mereka sangat merengsakan selaput lendir, jadi tentu saja anda tidak akan mendapat makanan yang senang. Oleh itu, peraturan mudah untuk menentukan kebiasaan makan russula: jika rasa mentahnya lembut, tanpa rasa pedas, ia baik untuk makanan.

Adakah kamu tahu.

Russula adalah cendawan berkhasiat yang kaya dengan vitamin, mineral dan serat makanan. Russula sedap direbus, digoreng, acar dan masin. Namun, kebanyakan pemetik cendawan tidak menghormati cendawan ini. Sebabnya adalah bahawa russula mempunyai daging yang sangat rapuh. Sangat sukar untuk membawa cendawan keseluruhan dari hutan ke rumah, dan bukan serpihan dari russules. Walau bagaimanapun, jika anda sangat berhati-hati dan membawanya ke dapur dengan selamat dan kuat, anda akan menghargai rasa lembut dan kelajuan penyediaannya.!

Mengapa cendawan itu disebut russula?

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa kebanyakan tanaman berhutang dengan sifat unik yang mereka miliki. Contohnya adalah agarik lalat yang sama yang digunakan nenek moyang kita untuk membunuh lalat dan beberapa serangga. Situasi serupa adalah dengan jamur russula, yang, berdasarkan namanya, dapat dimakan mentah. Walaupun ini tidak sepenuhnya benar. Anda boleh memakannya, tetapi tidak mungkin anda akan menikmatinya. Jika ya, maka anda tidak perlu melakukan ini. Lebih baik mengambil sedikit masa dan memasak russula, berpegang pada resipi yang ada. Russula boleh digunakan rebus, goreng dan acar. Mereka sangat lazat dan sihat..

Cendawan ini tumbuh di mana-mana sahaja. Sebahagian besar dari mereka berada di hutan konifer dan gugur. Pemetik cendawan tidak begitu menyukainya, dan sebahagian besarnya mengutamakan cendawan yang mulia, termasuk yang putih sama. Namun, di antara mereka ada juga peminat russula yang senang mengumpulkannya..

Russula adalah cendawan yang unik. Ia berbeza bukan hanya dari segi bentuk, tetapi juga warna topi. Secara semula jadi, terdapat kira-kira 150 spesies russula, tetapi yang paling menakjubkan ialah semuanya berbeza sama sekali..

Namun, mengapa cendawan ini disebut russula? Adakah benar, anda boleh memakannya secara mentah?

Sekurang-kurangnya tidak ada larangan rasmi mengenai perkara ini. Kemungkinan nenek moyang kita melakukan perkara itu. Walaupun, jujur, tidak semua jenis russula dapat diklasifikasikan sebagai dimakan, kerana rasanya yang sangat pahit dan menjijikkan. Atas sebab ini, salah satu jenis cendawan ini disebut "kaustik russula". Tetapi jenis mereka yang mempunyai rasa manis boleh dimakan mentah. Selebihnya russula mesti dimasak. Hanya dalam kes ini mereka akan kehilangan kepahitan dan menjadi sangat sedap..

Oleh itu, kami sampai pada kesimpulan bahawa cendawan ini disebut russula kerana boleh dimakan mentah. Hipotesis semacam itu mempunyai hak untuk hidup, namun bukan satu-satunya. Terdapat penjelasan lain untuk nama ini. Ini menjadi kenyataan bahawa apabila diasinkan, cendawan ini menjadi boleh dimakan pada keesokan harinya. Di sinilah nama russula berasal. Malah, walaupun masin, cendawan tetap segar dan boleh dimakan..

Walau bagaimanapun, russula bukan tanpa kekurangannya. Salah satunya adalah kerapuhannya yang sangat teruk, yang memerlukan perhatian khusus ketika mengumpulkannya. Sekiranya anda mengatasinya dengan cuai, anda tidak akan membawa cendawan di rumah, tetapi jisim cendawan padat yang terdiri daripada pulpa pecah. Kelebihan utama russula adalah kelaziman dan kesahihannya yang meluas. Ia tumbuh di mana-mana dan boleh didapati sepanjang musim cendawan..

Terdapat sebilangan besar resipi untuk membuat russula. Mereka boleh direbus, digoreng, direbus dengan krim masam, acar. Cendawan sangat sedap, sihat, dan mudah didapati. Anda boleh mengumpulkannya sehingga awal musim sejuk.

Mengapa cendawan russula disebut

Mengapa cendawan russula disebut.

Tentunya salah seorang dari anda akan berkata: - "Mengapa bertanya demikian? Dan semuanya jelas - jika mereka disebut itu, maka mereka dapat dimakan mentah".

Banyak jenis russula mempunyai rasa manis, seperti kacang, manis dan boleh dimakan segar. Namun, mereka tidak mendapat nama sama sekali untuk ini.


Kenyataannya ialah jika anda memetik russula (ibu anda mungkin juga melakukannya), ia menjadi lebih cepat dimakan daripada jamur lain - dalam masa kira-kira sehari. Iaitu, ternyata mereka tidak memerlukan pemprosesan kuliner yang panjang dan boleh dimakan hampir mentah..


Russula adalah cendawan yang sangat berkhasiat, kaya dengan pelbagai vitamin dan unsur mikro. Mereka sedap acar dan masin, atau digoreng atau direbus dalam sup..


Tetapi malangnya, kebanyakan pemetik cendawan memandang rendah dan tidak menyukai cendawan yang berguna ini. Sebabnya ialah russula mempunyai daging yang sangat rapuh. Sukar membawa mereka pulang dari hutan dengan selamat dan sihat.


Walau bagaimanapun, mereka yang akan berhati-hati dengan cendawan halus ini dan membawanya pulang dengan selamat dan sihat, mereka akan mendapat ganjaran dengan rasa ringan dan kelajuan penyediaannya..


Anda harus mengetahui perkara berikut mengenai makan russula tanpa memasak dan menggoreng: beberapa jenisnya mempunyai rasa pahit. Benar, ia hilang sekiranya cendawan direbus atau direndam dalam air masin sejuk..


Namun, ada antara rasa russula dan rasa pedih. Salah satu daripada jenis ini disebut "caustic russula". Cendawan seperti itu secara semula jadi tidak boleh dimakan. Mereka pasti tidak beracun dalam arti bahawa mereka boleh diracun, tetapi mereka masih boleh merengsakan selaput lendir mulut, mata (jika anda menyentuhnya dengan tangan di mana cendawan disimpan).

Oleh itu, tidak ada kesenangan daripada memakan russula seperti itu. Agar tidak terkumpul secara tidak sengaja dan tidak menjerat russula yang buruk, anda perlu mengetahui dengan baik bagaimana rupa pelbagai jenis cendawan ini..

Mengapa cendawan russula disebut?

Kita semua pernah mendengar nama lucu ini - russula. Saya masih ingat bahawa dalam filem "The Adventures of Electronics" watak utama mempunyai nama keluarga yang sama. Secara amnya, jenis cendawan ini dibezakan oleh nilai pemakanannya, sejumlah besar vitamin dan bahan berguna lain, dan rasanya tidak akan meninggalkan mana-mana ahli keluarga. Benar, kebanyakan pemetik cendawan tidak menyukai cendawan ini, kerana sangat rapuh dan jarang berjaya membawanya pulang dengan selamat dan sihat..

Tetapi kembali kepada soalan kami. Pada pandangan pertama, jawapannya akan mudah - kerana russula boleh dimakan mentah. Ini benar, kerana beberapa jenis cendawan ini dibenarkan dimakan mentah. Lebih-lebih lagi, mereka mempunyai rasa kacang yang menyenangkan..

Namun, sebenarnya, alasan untuk nama ini terletak di tempat lain. Faktanya ialah russula boleh dimakan hanya sehari selepas asin, yang tidak boleh dikatakan mengenai cendawan lain. Sebenarnya, mereka tidak memerlukan rawatan termal..

Benar, beberapa jenis russula mempunyai rasa pahit yang hilang jika direndam dalam air masin sejuk. Walau bagaimanapun, ada jenis cendawan ini, pulpa yang benar-benar menyakitkan. Tidak, mereka tidak beracun, tetapi boleh merengsakan selaput lendir, jadi memakannya sekurang-kurangnya tidak digalakkan.

Mengapa russula dinamakan begitu?

Bagaimanapun, tidak ada yang memakannya mentah!

Kemungkinan besar, nenek moyang kita makan russula tanpa rawatan panas, tidak memasak atau menggoreng. Oleh itu, nama yang sesuai dengan mereka diberikan.

Tetapi pada zaman kita, di mana terdapat banyak lebuh raya di sekitarnya, dari mana angin membawa gas ekzos toksik, banyak yang takut menggunakannya secara mentah. Ini sungguh bertuah, jadi saya juga tidak akan memakannya mentah.

Lagipun, dari semua jenis industri berbahaya seperti kilang kimia, pelepasan dan asap meningkat, dan kemudian mereka dibawa ke jarak jauh dengan awan dan jatuh dalam bentuk hujan asid. Siapa tahu di mana awan seperti itu turun.

Walaupun jika seseorang tersesat di taiga dan tidak ada makanan, russula akan sangat berguna.

Mengapa russula mendapat nama ini dan boleh dimakan mentah

Cendawan apa yang boleh dimakan mentah. Adakah mungkin memakan cendawan mentah

Bahan popular

Hari ini:

Cendawan apa yang boleh dimakan mentah. Adakah mungkin memakan cendawan mentah

Ramai di antara anda yang biasa dengan champignons - mereka adalah salah satu cendawan paling popular di planet kita. Kenapa? Mereka agak mudah tumbuh dan tumbuh dalam jumlah yang sangat banyak. Berkat sifat-sifat sederhana ini, champignons dapat dibeli di pasar raya hampir pada bila-bila masa sepanjang tahun, sementara harganya akan relatif rendah..

Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya perkara. Cendawan sedap dan, yang paling penting, sangat sihat. Contohnya, mereka mengandungi sejumlah besar air, karbohidrat, protein, vitamin, mineral dan asid amino. Yang terakhir, terdapat kira-kira 20 spesies dan semuanya sangat diperlukan untuk tubuh manusia. Sebilangan asid amino bahkan digunakan untuk menghasilkan antibiotik. Champignon juga akan menggembirakan orang-orang yang melihat berat badan mereka - mereka mempunyai kandungan kalori rendah, tetapi pada masa yang sama mereka adalah produk yang sangat berkhasiat, iaitu, mereka dapat segera menghilangkan rasa lapar. Produk ini sangat dihargai oleh vegetarian, kerana ia menggantikan daging dengan mereka..

Apa lagi? Nilai champignon dapat dihargai oleh penderita diabetes, kerana praktikalnya tidak mengandung gula. Walau bagaimanapun, cendawan ini juga disyorkan untuk orang yang sihat, termasuk kerana ia meningkatkan prestasi mental, melambatkan pembentukan kedutan, memperbaiki keadaan kulit, meningkatkan perkembangan ingatan, menurunkan kadar kolesterol, dll..

Adalah mungkin untuk membincangkan sifat berharga cendawan ini untuk waktu yang sangat lama, tetapi hari ini kita akan memberi tumpuan secara eksklusif pada penggunaan cendawan segar. Sebilangan besar masa kita memakannya rebus, goreng, atau kukus, tetapi beberapa koki mengatakan bahawa rasanya cukup mentah. Sebagai contoh, terdapat banyak salad sayur-sayuran dengan champignon segar yang pasti akan mengejutkan anda dengan citarasa mereka. Sebagai alternatif, cendawan boleh dimakan tanpa bahan tambahan sama sekali, kecuali jika disarankan untuk membumbui dengan sedikit jus lemon untuk rasa.

Namun, tidak semuanya semudah yang anda fikirkan. Adalah sangat penting untuk memilih cendawan yang tepat, kerana jika basi, maka risiko keracunan sangat tinggi. Walaupun anda yakin dengan kesegaran cendawan, bilas dengan air mengalir atau lap dengan kain basah sebelum menggunakannya. Tetapi tidak membiarkannya di dalam air tidak digalakkan, kerana cendawan langsung menyerapnya ke dalam diri mereka (jangan lupa bahawa mereka mempunyai struktur berpori).

Walaupun begitu, kami menasihatkan agar cendawan menjadi rawatan panas - lebih selamat dengan cara ini. Sekiranya anda mahukan cendawan mentah secara eksklusif, fikirkanlah dengan teliti - adakah anda memerlukannya? Ini terutama berlaku untuk kanak-kanak dan wanita hamil. Tidak perlu untuk berjumpa doktor.

Cendawan payung dimakan mentah. Ini bukan agarik lalat!

Banyak jenis cendawan payung adalah cendawan yang boleh dimakan yang lazat, tetapi selalunya pemetik cendawan tidak mengambilnya dan menjatuhkannya dengan kakinya, percaya bahawa mereka telah menemui agaric lalat (porphyry atau panther). Mari cuba senaraikan perbezaan utama antara cendawan yang sangat berbeza ini. Mari mulakan dengan timbangan. Timbangan pada tutup agaric lalat adalah sisa-sisa selimut cendawan muda. Semasa kulat tumbuh, mereka semakin lemah. Topi agarika lalat lama sering halus, dengan skala yang jarang. Di cendawan payung, sisik di tutup tidak segera muncul. Bahagian tengah penutup tetap tanpa timbangan. Ia lebih gelap dan lebih halus. Batang cendawan payung dewasa mempunyai cincin tiga lapisan yang dapat digerakkan ke atas dan ke bawah batangnya. Tidak ada selimut atau sisa-sisa di pangkal kaki.

Payung nipis boleh dikelirukan dengan beberapa cendawan yang tidak boleh dimakan, seperti payung acutesquamose ungu, yang berbau tidak enak dan terasa pahit. Terdapat cendawan payung lain yang boleh menyebabkan keracunan atau sakit perut. Contohnya, payung sisir yang tidak boleh dimakan dengan topi dengan diameter 2 - 5 cm. Anda juga tidak boleh mengumpulkan payung masteoid (topi 8 - 12 cm). Tudungnya ditutup dengan timbangan berbutir, piring putih. Terdapat juga payung kemerahan berdarah beracun yang mematikan, yang tutupnya hanya berdiameter 2 - 6 cm.

Payung yang boleh dimakan, beraneka ragam, nipis dan memerah, penampilannya sangat berbeza dari mana-mana "ganda" sehingga tidak sukar untuk mengenalinya. Namun, jika ragu-ragu, lebih baik dilewati, meninggalkan payung ini kepada pemetik cendawan yang lebih berpengalaman..

Adakah mungkin makan susu cendawan mentah. Jenis cendawan

Pemetik jamur pemula khawatir dengan pertanyaan: "Apakah mungkin diracuni cendawan?" Cendawan susu tidak mempunyai kandungan racun yang mematikan, jadi walaupun gejala keracunan muncul, selepas beberapa saat ia akan hilang dengan sendirinya. Tidak mungkin meracuni diri anda dengan cendawan susu masin jika ia disediakan dengan betul. Pemetik cendawan mendakwa bahawa semua cendawan susu boleh dimakan, jika sebelum itu mereka telah menjalani rawatan kuliner yang diperlukan.

Tetapi beberapa jenis cendawan ini beracun rendah atau mempunyai bau yang tidak menyenangkan, oleh itu, setelah memakannya tanpa rawatan yang mencukupi, mereka menyebabkan gejala keracunan: muntah, cirit-birit.

Jenis cendawan susu yang boleh dimakan

Benjolan putih atau benjolan sebenar. Yang terbaik dari spesies ini. Tumbuh di kebun birch. Benjolan dewasa - dengan topi berdiameter hingga 20 cm, kakinya pendek, dan itu sendiri berwarna putih, tetapi berubah menjadi kuning dari masa ke masa. Pulut cendawan padat, dengan bau buah. Ia tergolong dalam kategori cendawan pertama. Namun, anda boleh memakannya setelah 2 hari merendam di dalam air (ganti air sekurang-kurangnya 3 kali sehari), dan sejak pengasinan, sekurang-kurangnya 30-40 hari harus berlalu. Cendawan lain mesti masin selama 40-60 hari.

Cendawan susu aspen mempunyai pinggan merah jambu kemerahan, topi putih yang kotor

 • Susu berwarna hitam. Dia dikenali dengan topi berwarna zaitunnya yang gelap. Ia tumbuh di konifer, dan juga suka birch. Ia bagus untuk acar, tetap enak hingga 3 tahun.
 • Susu berwarna kuning. Ini menyerupai benjolan putih, tetapi topinya berwarna kuning keemasan sejak awal, dan piringnya berwarna krim. Tumbuh berhampiran birch.
 • Payudara Aspen. Platnya berwarna merah jambu kemerahan, dan penutupnya berwarna putih kotor. Ia dijumpai di bawah poplar dan aspens.
 • Oak merah. Nama sahaja menjadikannya jelas mengenai apa yang tumbuh di antara pokok oak. Topi berwarna kuning-oren, dan piringnya berwarna krim, dengan warna kekuningan.

Terdapat jenis cendawan lain. Cendawan susu ini mesti masin sekurang-kurangnya 50-60 hari.

Jenis cendawan yang tidak boleh dimakan

Tidak ada cendawan "palsu", setelah penggunaan tanda-tanda keracunan muncul, dan rawatan perubatan segera diperlukan. Sekiranya mereka diproses dengan teliti, maka sesuai untuk makanan, tidak akan ada keracunan, tidak kira berapa banyak yang anda makan (cendawan adalah makanan berat, anda tidak boleh terbawa). Sebilangan jenis cendawan susu disarankan untuk dihindari, kerana ia tidak sedap, tetapi ada juga yang beracun..

  Susu lada. Ia berwarna putih berkrim. Apabila dipotong, ia mengeluarkan getah susu pekat, yang, di bawah pengaruh udara, berubah warna: ia menjadi zaitun, hijau. Ia tidak dianggap sebagai cendawan yang boleh dimakan kerana rasanya yang tidak menyenangkan. Di samping itu, bubur cendawan ini, walaupun selepas asin, sukar. Ia berbeza dengan cendawan lain dalam rasanya yang menyengat. Tetapi beberapa pemetik cendawan mengumpulkan cendawan susu ini, mengeringkannya dan membuat serbuk perasa, yang digunakan sebagai ganti lada..

Lada putih berkrim

Pemain Violin. Cendawan berwarna putih, tetapi penutupnya boleh berubah menjadi kekuningan atau coklat kemerahan. Dagingnya berwarna putih, mempunyai rasa pedas dan bau yang menyenangkan. Kemudian ia menjadi kuning kehijauan. Jus susu putih, pengeringan, memperoleh warna kemerahan. Ia mendapat namanya dari ciri khas yang terdengar setelah pisau basah menyentuh topinya.

Biola - cendawan putih mempunyai rasa pedas dan bau yang menyenangkan

Susu adalah kapur barus. Ini adalah cendawan paling berbahaya dalam keluarga ini. Berbeza dengan bau kapur barus, yang berubah dari masa ke masa yang lain, kelapa. Ia berbahaya kerana mengandungi bahan muskarin yang tidak hilang walaupun diproses. Berapa jam yang diperlukan untuk muncul tanda-tanda keracunan? Adalah mustahil untuk memberikan gambaran yang tepat, kerana tahap ketoksikan jamur adalah berbeza, bergantung pada usia dan tempat pertumbuhan.

Susu kamper adalah cendawan yang paling berbahaya bagi keluarga ini.

Secara teori, ia boleh dimakan jika terkena suhu tinggi dengan betul, tetapi tidak ada jaminan bahawa anda tidak akan salah. Dia mempunyai topi coklat, piring berwarna krim dengan warna kuning. Semasa dipotong, daging merah itu terserlah, terletak di bahagian tengah kaki, yang kemudian menjadi gelap. Tidak sukar untuk memahami bahawa ini adalah cendawan palsu: tekan jari anda di tutupnya. Sekiranya bintik coklat, coklat muncul, ia adalah asid laktik kapur barus. Lebih baik tidak mengumpulkannya. Jika tidak, anda memerlukan pertolongan doktor..

Russula boleh dimakan mentah. Mengapa russula dinamakan begitu?

Nampaknya semuanya sederhana: russula disebut kerana boleh dimakan mentah. Tetapi ini tidak berlaku, walaupun banyak jenis russula memang boleh dimakan segar - mereka mempunyai rasa manis yang menyenangkan, mengingatkan pada rasa kacang..

Sebenarnya, russula mendapat nama ini kerana apabila diasinkan ia menjadi lebih cepat dimakan daripada jamur lain - rata-rata, dalam sehari; iaitu, mereka boleh dimakan hampir mentah. Dengan kata lain, mereka memerlukan memasak yang minimum..

Makan cendawan mentah ini harus dibincangkan dengan lebih terperinci. Faktanya ialah pulpa beberapa jenis russula mempunyai rasa pahit. Ia hilang setelah merendam russula seperti itu dalam air masin sejuk atau setelah mendidih. Tetapi ada juga jenis russules seperti itu, pulpa yang menyengat dan menyengat. Salah satu spesies ini disebut "kaustik russula". Russula seperti itu tidak boleh dimakan. Mereka tidak beracun dalam arti penuh kata, tetapi mereka sangat merengsakan selaput lendir, jadi tentu saja anda tidak akan mendapat makanan yang senang. Oleh itu, peraturan mudah untuk menentukan kebolehkesanan russula: jika rasa mentahnya lembut, tanpa rasa pedas, ia baik untuk makanan.

Russula adalah cendawan berkhasiat yang kaya dengan vitamin, mineral dan serat makanan. Russula sedap direbus, digoreng, acar dan masin. Namun, kebanyakan pemetik cendawan tidak menghormati cendawan ini. Sebabnya adalah bahawa russula mempunyai daging yang sangat rapuh. Sangat sukar untuk membawa cendawan keseluruhan dari hutan ke rumah, dan bukan serpihan dari russules. Walau bagaimanapun, jika anda sangat berhati-hati dan membawanya ke dapur dengan selamat dan kuat, anda akan menghargai rasa lembut dan kelajuan penyediaannya.!

Untuk apa russula itu disebut russula dan dalam bentuk apa lebih baik memakannya?

Russula adalah antara cendawan yang paling biasa yang sesuai untuk dimakan oleh manusia. Anda boleh bertemu mereka di hutan konifer dan rimbun. Tetapi sejak sekian lama russula tidak termasuk di antara cendawan yang mulia, jadi pemetik cendawan yang mulia tidak akan memiliki dompet penuh russula, dan akan mengumpulkannya terakhir, lebih mengutamakan cendawan yang lebih "elit". Tetapi ini tidak selalu betul, kerana russula juga mempunyai kelebihannya. Tetapi lebih banyak lagi kemudian.

Sejak kecil, saya disemai dengan cendawan cendawan, dan sekarang saya sudah menjadi pemetik cendawan yang berpengalaman. Saya masih ingat ketika saya masih kecil dan menghabiskan sepanjang musim panas di dacha, setiap pagi saya memanjat pagar ke hutan untuk "mendapatkan makanan." Di seberang rumah kami terdapat padang rumput yang indah, di mana hampir setiap hari saya mengumpulkan tanaman berwarna dari russula, yang berbeza bukan hanya pada warna topi, tetapi juga bentuk dan ukurannya. Baru dewasa saya mengetahui bahawa terdapat lebih daripada 150 spesies cendawan ajaib ini. Kemudian saya hanya tertanya-tanya mengapa cendawan ini mempunyai nama yang sama, tetapi pada masa yang sama semuanya tidak kelihatan serupa..

Dan saya selalu kagum dengan nama cendawan ini. Dan sekarang, setelah bertahun-tahun, saya memutuskan untuk mengetahui mengapa russula itu disebut russula?

Adalah dipercayai bahawa cendawan ini boleh dimakan secara langsung mentah. Walau bagaimanapun, pernyataan ini agak bertentangan, kerana beberapa jenis russula benar-benar tidak dapat dimakan dan mempunyai rasa panas yang tidak tertahankan. Untuk ini salah satu dari mereka menerima nama yang tidak menarik "kaustik russula". Tetapi sebilangan russula walaupun dalam bentuk mentahnya mempunyai rasa manis manis yang enak dan, mungkin, mereka boleh dimakan, seperti yang mereka katakan, "langsung dari kebun", walaupun saya tidak mengesyorkan.

Vladimir Soloukhin pernah mengatakan tentang russula: “Jadi, bolehkah anda makan cendawan ini mentah? Kadang-kadang kita mencuba pada masa kecil, sedikit demi sedikit, dan kemudian untuk waktu yang lama tidak dapat membilas kepahitan pedas di mulut kita dengan air sungai. Wah russula! "

Sesungguhnya, beberapa jenis russula mesti direbus sebelum dimasak, jika tidak, ia akan mengekalkan rasa pahit yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa terdapat beberapa spesies seperti itu..

Juga dipercayai bahawa russula mendapat nama mereka juga kerana, apabila diasinkan, cukup cepat, kadang-kadang setelah sehari, mereka menjadi siap untuk digunakan, yang tidak akan cukup untuk jamur lain. Iaitu, walaupun masih segar (mentah), mereka akan sesuai untuk dimasukkan ke dalam menu..

Russula mempunyai satu kelemahan yang ketara: daging yang sangat rapuh. Oleh itu, semasa mengumpulkan cendawan ini, penjagaan khas diperlukan dan, untuk membawanya ke rumah dengan selamat dan sihat, kebajikan dalam menangani, baik dengan cendawan dan dengan bakul, tidak akan menyakitkan.

Oleh kerana russula adalah cendawan yang cukup biasa tumbuh sepanjang musim panas-musim gugur, ia mempunyai nilai istimewa dalam diet seorang yang bertahan hidup. Dan ini walaupun terdapat cendawan yang lebih mulia dan lebih enak. Tetapi jika anda masih perlu mencari cendawan lain, russula selalu terdapat di kawasan hutan di Tanah Air kita. Satu-satunya perkara yang kadang-kadang anda perlu perhatikan adalah mengeluarkannya dari rumput supaya topi tidak pecah dan cendawan tidak berubah menjadi kekacauan berterusan.

Mengenai pilihan untuk memasak russula, variasi mereka memberi ruang untuk khayalan bahkan untuk pakar masakan yang tidak berpengalaman. Mereka dimakan goreng, direbus, direbus (akan lebih enak dalam krim masam), asin dan acar. Tepat sebelum prosedur memasak utama, lebih baik rebus selama 5-7 minit sebelumnya. Spesies yang mempunyai rasa hambar boleh dimasak dengan segera, tanpa mendidih terlebih dahulu. Ia dianggap sebagai russula masin yang paling sedap.

Harus diingat bahawa russula pertama muncul pada bulan Jun. Tetapi masa sebenar kekayaan adalah Ogos-September. Jadi cepat ke hutan! Sekarang adalah masa untuk makan cendawan yang indah ini!

Mengapa russula di Rusia tidak dimakan mentah

Cendawan secara tradisinya merupakan bagian penting dari diet tahunan orang Slavia. Mereka membantu mengisi kekurangan vitamin, protein dan unsur penting lain pada musim sejuk dan awal musim bunga, ketika sukar dengan sayur-sayuran dan buah-buahan. Cendawan di Rusia asin, kering, acar, rebus, dibakar dan dimasak dengan pelbagai rempah. Terdapat juga hadiah hutan seperti itu, yang dimakan mentah..

Adakah layak makan russula mentah?

Vladimir Soloukhin, dalam bukunya "The Third Hunt", mengingatkan bagaimana dia mengumpulkan di hutan bersama teman-temannya di masa kecil dan segera mencuba russula. Ternyata cendawan dengan nama yang menjanjikan dalam bentuk mentahnya praktis tidak sesuai untuk makanan. Soloukhin menulis bahawa setelah memakannya, "kepahitan pedas yang mengerikan" tetap berada di mulut untuk waktu yang lama, yang harus dibilas berjam-jam dengan air.
Terdapat lebih dari seratus spesies russula di hutan Rusia, dan kebanyakannya tidak boleh dimakan mentah. Nenek moyang kita selalu merebus cendawan ini. Setelah memasak pertama, air dicurahkan sehingga semua kepahitan tersisa. Barulah russula boleh diasinkan, acar atau dibakar. Cendawan ini disediakan dengan cepat dan rasanya enak.

Champignon kacak

Calon kedua untuk diet makanan mentah adalah champignon. Di Rusia, itu disebut "topi" atau "kebaikan". Dalam keadaan mentah, mereka hanya makan cendawan muda dengan topi kecil dan bubur putih (ketika mereka meningkat usia, mereka memperoleh warna kekuningan dan boleh dimakan oleh cacing).
Champignon kaya dengan protein, vitamin dan asid organik. Pada masa kelaparan, mereka menyelamatkan petani, pemburu dan pengembara yang hilang di hutan. Cendawan segar sedap dengan bawang, roti hitam dan kepingan tomato. Sekarang kanape disediakan dari mereka, mereka dibuang ke dalam salad dan hidangan lain..

Ryzhiki baik!

Cendawan lain yang bagus untuk makan mentah adalah camelina. Ia mempunyai pulpa yang sangat berair, beraroma dan kaya vitamin. Walau bagaimanapun, semasa pengumpulan anda perlu berhati-hati: penutup susu safron tidak hanya disukai oleh orang dan haiwan, tetapi juga oleh cacing..
Cendawan ini dimakan dalam bentuk cincang dan masin. Anda boleh memotongnya menjadi kepingan atau kepingan. Kemudian jisim ini harus masin dan dibiarkan selama 20 minit agar cendawan membiarkan jus keluar. Pembuka selera yang dihasilkan juga dapat dibumbui dengan lada dan jus lemon..

Cendawan putih dan cendawan tiram

Boletus bukan tanpa alasan dianggap raja cendawan. Dia mempunyai pulpa yang sangat enak dan berkhasiat. Hanya penutup cendawan porcini muda yang dimakan mentah. Yang tua sering cacing, dan kakinya terlalu keras.
Cendawan tiram digunakan dengan cara yang serupa. Cendawan ini sangat bersahaja. Mereka tumbuh di tunggul lama, batang pokok kering. Hanya penutup cendawan tiram muda yang boleh dimakan mentah. Aroma cendawan ini tidak semewah aroma putih, tetapi rasanya sangat menyenangkan..

Mengapa cendawan russula dinamakan demikian??

Mengapa cendawan russula dinamakan demikian??

Ramai di antara kita mungkin sangat berminat untuk mengetahui mengapa russula mendapat nama sedemikian..

Sekiranya anda mengemukakan soalan kepada siapa pun yang lewat: mengapa russula disebut russula, maka semua orang akan menjawab bahawa cendawan ini boleh dimakan mentah, akibatnya mereka mendapat nama mereka. Walau bagaimanapun, ini tidak benar. Kenyataan ini agak bercanggah. Ini disebabkan oleh fakta bahawa jenis russula tertentu sangat tidak sesuai untuk dimakan oleh manusia dan mempunyai rasa yang sangat membakar. Untuk rasa seperti itu, salah seorang dari mereka menerima nama yang tidak menyenangkan seperti "kaustik russula". Tetapi ada jenis russula, yang, walaupun dalam bentuk mentahnya, mempunyai rasa manis yang menyenangkan dengan rasa kacang..

Sebenarnya, russula mendapat nama ini kerana, apabila masin, cendawan ini dapat dimakan dalam sehari. Dengan kata lain, mereka sebenarnya boleh dimakan mentah. Cendawan ini memerlukan masakan yang minimum..

Walau bagaimanapun, cendawan ini mempunyai satu, tetapi kelemahan yang sangat ketara: mereka sangat rapuh dan satu pergerakan yang ceroboh akan mengubah russula menjadi kekacauan cendawan. Oleh itu, penjagaan khas mesti diambil semasa mengumpul russula. Kemahiran mengendalikan bakul juga tidak menyakitkan. Ini perlu untuk menjadikan cendawan di rumah selamat dan sihat..

Russula, seperti yang disebutkan di atas, adalah cendawan yang biasa dan tumbuh di hampir semua hutan semasa musim panas-musim luruh. Walaupun mereka tidak "mulia" seperti jamur hutan lain, russula, mereka juga dikurniakan sejumlah kelebihan: mereka mempunyai banyak bahan berguna, memerlukan sedikit masakan, mempunyai rasa yang luar biasa dan diserap dengan baik oleh badan. Tetapi kelebihan yang paling penting ialah russula selalu terdapat di hampir semua hutan di negara kita..

Mengenai kaedah memasak cendawan seperti itu, ragamnya meninggalkan ruang untuk khayalan, bahkan untuk tukang masak baru. Mereka dimakan rebus, rebus, goreng, asin atau acar. Sebelum memasak cendawan, disarankan untuk merebus selama 5 minit. Jenis russula yang mempunyai rasa hambar boleh dimasak tanpa persediaan mendidih. Dengan cara apa pun cendawan ini disediakan, russula masin dianggap paling sedap..

Bolehkah russula dimakan mentah dan mengapa ia disebut?

Hujan musim gugur dan kelembapan adalah habitat yang hebat untuk cendawan. Banyak jenis dianggap sihat, ada yang dimakan mentah atau direbus ringan. Russula mendapat nama ini kerana kehadiran russulin, bahan biologi aktif. Itulah sebabnya mereka boleh digunakan untuk pilihan memasak apa pun..

Mengapa russula disebut

Asal perkataan "russula" berasal dari zaman dialek Slavia Gereja Lama. Apabila disahkod, rasanya seperti makanan mentah - cendawan yang boleh dimakan mentah. Walau bagaimanapun, russula digunakan sebelum penemuan russulin..

Untuk masa yang lama pemetik cendawan, ketika menuai, memusatkan perhatian pada deria bau, penglihatan, selera. Sebagai contoh, podgruzdok dimakan mentah atau dalam bentuk lain. Kemungkinan menggunakan miselium ditentukan oleh rasa: jika penutupnya pahit, tidak berbau, cerah, melekit, maka tidak boleh dimakan.

Russula adalah kebalikan dari semua aspek, badan buah mempunyai:

 • aftertaste manis;
 • aroma ciri dicampur dengan rasa manis;
 • permukaan penutup kasar pada sentuhan;
 • struktur rapuh penutup dan miselium.

Nama Latin untuk russula adalah rússulus, yang bermaksud merah atau kemerahan ketika diterjemahkan, kerana kebanyakan cendawan dari keluarga ini memiliki topi merah. Sebilangan besar keluarga Russula boleh dimakan, spesies lain sedikit pahit, tetapi rasanya hilang setelah rawatan panas atau acar.

Bolehkah cendawan russula dimakan mentah

Tanaman yang baru dituai dari pelbagai jenis russula tidak digalakkan untuk dirasakan atau dimakan. Di hutan, ini juga tidak wajar dilakukan. Mereka dimakan mentah di tempat pengumpulan hanya jika pemetik cendawan yakin bahawa dia termasuk dalam jenis yang boleh dimakan. Russulin yang terkandung dalam miselium ditemui baru-baru ini, tetapi jarang terdapat pada miselium jenis lain, oleh itu, kerana rasa kepahitan, cendawan direbus dan kemudian digunakan untuk pelbagai hidangan. Enzim menjadikannya manis, dimakan, dan menambah rasa. Tidak ada russulin sama sekali dalam miselium beracun, jadi miselium yang dimakan akan menyebabkan kerengsaan pada selaput lendir, muntah, cirit-birit.

Apa russula yang boleh anda makan mentah?

Para saintis telah mengenal pasti hanya 32 spesies yang boleh dimakan. Sebahagian daripadanya terdapat di hampir setiap hutan di Rusia. Dalam banyak kes, pemetik cendawan menemui jenis russula yang paling biasa:

 1. Biru-kuning. Cendawan mempunyai warna yang tidak biasa - tepi biru tua dan bahagian tengah tutup kekuningan, jadi nama aneh untuk russula ini menarik. Berlaku di hutan Eropah, Asia, Rusia, dihargai kerana rasa yang luar biasa dalam hidangan masakan gourmet.
 2. Hijau adalah miselium kelabu pucat yang biasa. Topi di bahagian tengahnya mempunyai warna kehijauan. Cendawan boleh dimakan, tidak pahit. Tumbuh dan berkembang biak di hutan campuran atau gugur, kebanyakannya berdekatan dengan birch.
 3. Russula kuning atau merah keemasan. Penampilan luar biasa dicirikan oleh warna yang tidak dapat dilupakan, bau mawar. Rasanya manis, tidak pahit. Ia terdapat di hutan lebat dan jarang di hutan konifer. Dianggap sebagai makanan istimewa untuk masakan Eropah.
 4. Sejenis cendawan garpu. Russula dimakan mentah, rasanya seperti champignons. Miselium lamellar fleksibel dan meruncing ke pangkal batang. Tumbuh di hutan jenis apa pun, terdapat di pinggir hutan, jeriji berry.
 5. Zaitun - topi miselium kering dan kasar. Warna zaitun sering membimbangkan pemetik cendawan. Untuk beberapa waktu sekarang, badan buah telah digunakan sebagai serat kering untuk makanan tambahan. Mycelium rasanya enak dan berbau di mana-mana.
 6. Paya. Walaupun namanya, sangat berkhasiat untuk badan, boleh dimakan dalam bentuk apa pun. Ia tidak mempunyai rasa, tetapi mempunyai aroma buah yang menyenangkan. Ini adalah cendawan lamellar dengan topi yang sekata dan daging yang padat putih. Ia dapat dijumpai di kawasan paya, di sebelah sungai atau hutan konifer..

Betapa rasanya russula mentah

Cendawan hanya disebut russula, tetapi kebanyakan spesies mesti terlebih dahulu ditentukan oleh rasa dan dimakan, kemudian dirawat dengan air mendidih. Kualiti rasa russula dihargai kerana keunikan aroma dan nutriennya. Semua kualiti ini paling ketara pada cendawan acar. Bubur dan rasa bergantung pada lokasi pertumbuhan miselium, serta kehadiran bahan yang diserap dari tanah. Spesies hutan adalah yang paling enak, menurut pemetik cendawan, tetapi miselium yang ditanam di plot mereka sendiri atau dalam keadaan buatan lebih berguna. Selepas rawatan panas, rasa tidak hilang, kadang-kadang bau dan rasa selepasnya menjadi lebih jelas. Miselium yang paling biasa tidak terasa pahit, mengeluarkan rasa manis atau cendawan, sering berbau seperti ozon atau rumput.

Kesimpulannya

Russula mendapat nama ini kerana miselium mereka tidak berbahaya bagi manusia jika cendawan itu milik keluarga russula. Badan buah spesies yang boleh dimakan rapuh. Cendawan rendah kalori, sehingga dapat digunakan untuk diet dan penyakit saluran gastrousus. Apabila russula tumbuh dan membiak dengan cepat, spora dapat dibeli semasa musim menuai untuk mencuba menanam miselium sebenar. Ini menghilangkan keperluan mencari cendawan di gaung atau hutan.

Mengapa russula dimakan mentah?

Hutan kami indah, terutamanya apabila pokok dan semak mula ditutup dengan emas dan lembayung. Banyak abu gunung menjadi merah jambu. Parasut labah-labah terbang di angin, dan daun berwarna-warni bergemuruh di bawah kaki. Anda berjalan di sepanjang jalan hutan, mengagumi gambar alam. Dan tiba-tiba - hati saya berdegup kencang: topi coklat cendawan putih yang dinanti-nantikan mengintip dari bawah lumut.

Di bawah setiap semak dan pokok, pemetik cendawan dapat mengharapkan keberuntungan secara tiba-tiba. Tetapi tidak mudah untuk mencari cendawan yang baik. Pertama anda perlu mengkaji tabiatnya. Lagipun, cendawan tidak hanya boletus, chanterelles, boletus, boletus, cendawan madu yang biasanya kita kumpulkan, tetapi juga cendawan yang sering ditendang oleh kita..

Saudara saudari

Senang berjalan di hari musim luruh yang indah di hutan pinus ringan yang dipenuhi dengan bau yang unik. Apabila anda pergi ke sana pada hari yang cerah, dan walaupun selepas hujan malam, ia seolah-olah anda berada dalam kisah dongeng. Kaki dikebumikan di karpet lumut hijau lembut dan lembut dengan hiasan daun gugur. Tinggi di bawah mahkota pinus kerinting, celah langit biru menghampiri mereka. Bernafas dengan bebas, mudah. Masa seolah-olah membeku, dan anda merasakan diri anda sebagai sebahagian daripada Alam Semesta. Selepas beberapa ketika, anda kembali ke realiti. Dan kejutan yang menyenangkan menanti anda. Di sana sini, anda melihat topi cendawan pelbagai warna. Mereka tidak bersembunyi, tetapi, nampaknya, sebaliknya, ingin menunjukkan diri mereka dalam semua kemuliaan mereka. Dan seolah-olah mereka berkata: "Lihatlah kami, kagumi!"

Anda mungkin sudah meneka bahawa kita bercakap mengenai russula. Mengenai banyak saudari berwarna dari satu keluarga besar cendawan lamellar - russula (Russulaceae). Ini merangkumi dua genera: pemerah susu (cendawan susu) dan russules (sebenarnya russules dan podgruzda).

Russula terdapat di berbagai hutan, tinggal bersama dengan pokok yang berbeza. Di mana sahaja mereka tumbuh! Di lereng, tepi hutan, di antara blueberry dan lumut, di pinggir jalan dan di hutan birch muda yang jarang berlaku. Muncul secara bersendirian atau dalam keluarga dengan hummock berlumut - kuning; di lereng kering di antara keindahan tong putih - hijau dan biru pucat besar; di hutan cemara - buffy; di hutan pinus dan hutan campuran - bertukar menjadi coklat. Pelbagai cendawan!

Perwakilan genus russula adalah biasa di Belarus, Negara-negara Baltik, bahagian Eropah di Rusia, Siberia Barat, Asia Tengah, Timur Jauh, Kaukasus, dan Ukraine. Mereka juga terdapat di Eropah Barat, Amerika Utara, Asia Timur, dan Australia..

Sukar dipelajari

Russula adalah cendawan topi berbuah besar tanpa umbi atau cincin, dengan piring berwarna putih atau terang, rapuh pada kebanyakan spesies. Pulpa banyak cendawan berwarna putih, jarang berwarna merah jambu, kekuningan, berkrim, kelabu atau ungu, terutamanya di bawah kulit. Dengan usia dan bahagian, ia mungkin tidak berubah warna, tetapi, ia berlaku, berubah menjadi coklat, kelabu, menghitam atau kemerahan.

Russula berbeza dari jamur lamellar yang lain dengan adanya sel khas (spherocysts) di dalam pulpa, yang memberikannya kerapuhan dan kerapuhan khas, yang bertambah seiring bertambahnya usia. Atau menjadi spongy, longgar, seperti bulu kapas. Terdapat juga hyphae berbelit-belit tebal di pulpa cendawan ini - bahagian yang dipenuhi dengan jus cair - susu. Dialah yang memberikannya rasa yang khas dan sering menyakitkan. Tetapi ini berlaku untuk cendawan susu. Russula tidak mengeluarkan jus dan tidak mengeluarkan jus, walaupun ia juga terasa pahit (russula adalah kaustik, rapuh, pudar, bernilai).

Semua warna pelangi

Walaupun terdapat kesukaran untuk menentukan jenis russula, kebanyakan mereka masih mudah dikenali dengan warna topi. Dan ini, sebagai peraturan, tidak diragukan. Walaupun warna hiasan kepala mereka sangat bervariasi, ia berubah sangat, tetapi lebih kurang stabil. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa warna topi "orang muda, individu pertengahan umur dan orang tua" mungkin berbeza. Kadang-kadang, di bawah pengaruh cahaya matahari dan hujan, ia menjadi pucat, kerana pigmen kulit, larut dalam air, dihanyutkan. Tetapi pulpa berwarna di bawah kulit.

Di hutan zon tengah, anda boleh menemui kira-kira lima puluh spesies cendawan ini. Di atas permaidani lumut zamrud, russula terang kelihatan seperti bunga yang tidak dapat ditiru. Semua wanita fesyen sangat bergaya. Dan setiap topi mempunyai warnanya sendiri. Anda hanya tertanya-tanya bagaimana warna yang cukup untuk semua orang?

Penari dengan topi berwarna krim ringan menari dengan tarian bulat di mana-mana sahaja di hutan, terutamanya berhampiran birch langsing dan oak yang gagah berani. Keindahan emas paling sering dijumpai di mana kawasan paya berdekatan dengan hutan. Keindahan berkepala hijau adalah penghuni copses yang gugur. Penari biru-ungu lebih suka hutan cemara. Teman wanita coklat mereka terserempak di hutan pinus berlumut. Fesyen wanita oren atau merah - dan terdapat sebahagian besar dari mereka di hutan - adalah jiran cemara dan pinus.

Dan kemudian terdapat keindahan pelbagai warna - seolah-olah titisan pelangi jatuh di topi mereka: biru-kuning, emas dan russula pudar. Bagaimana seseorang dapat melewati keajaiban seperti itu, bagaimana seseorang tidak dapat tunduk kepadanya ?! Lompat ke dalam bakul! Ia akan lebih menggembirakan anda di sana. Lihat berapa banyak yang telah kami kumpulkan saudara dan saudari anda?

Gaya apa!

Lihat lebih dekat: topi russula bukan sahaja berbeza warna dan warna, tetapi juga berbeza dalam ukuran - dari 3 hingga 15 cm. Sebilangan wanita fesyen (russula zaitun dan rawa) lebih suka topi dengan bulu yang lebih besar (hingga 20 cm). Semasa dia menulis dalam karangan "Gryby. Seorang pakar gimik pencairan yang lembap "pakar russula Yadvig Shaparov, ada informasi dalam literatur ilmiah, dan dia telah menemui spesimen 2-4 kali lebih besar daripada rata-rata:" Dan ada begitu banyak cendawan seukuran ini sehingga sepertinya Anda mendapatkan set ini, di mana kisah orang kerdil difilemkan. Percayalah, tidak ada seorang pun penghias atau pakar grafik komputer yang dapat membuat pemandangan seperti ini - mustahil untuk bersaing dengan alam semula jadi di sini ”.

Tidak hanya dari segi ukuran, tetapi juga gaya, hiasan kepala russula berbeza. Orang muda biasanya mempunyai baret separuh atau bulat, pada usia pertengahan - cembung, topi rata, sedikit tertekan di tengah - pada mereka yang lebih tua. Terdapat topi yang berkilat dan kusam, licin dan bersisik, dengan tepi yang tumpul, licin, bergelombang, tubercular-striped, rolled atau ribbed. Seperti yang anda suka!

Tetapi di russula, kulit yang boleh dimakan adalah 1-2 mm pendek dari pinggir penutup, dari mana pulpa dan hujung pelat mengintip keluar. Untuk ini, Inggeris memanggilnya "russula telanjang".

Pengumpulan rekod

Seperti yang anda lihat, russula sangat pelbagai dan genus yang sangat sukar untuk dikaji. Secara luaran, mereka sangat serupa (kecuali warna topi). Walau bagaimanapun, terdapat spesies dan varieti, perbezaan di antaranya sangat kecil sehingga sukar ditangkap dengan mata kasar. Orang mengatakan mengenai cendawan ini: "35 saudara perempuan - dan semua dari ibu yang berbeza." Dan di sini anda tidak dapat melakukan tanpa bantuan mikroskop dan reagen kimia. Juga perlu mempunyai spesimen spesies yang sama pada tahap perkembangan yang berbeza..

Plat adalah ciri penentu penting dari russules. Mereka bebas, patuh, berlekuk, turun, kadang-kadang bercabang. Selain itu, panjangnya tidak sama (russula adalah multi-lamellar) dan lebarnya. Mereka boleh berada di kawasan yang kerap (di kebanyakan spesies) dan jarang (misalnya, di rusta kaustik). Lebih-lebih lagi, russules dicirikan oleh percabangannya yang kuat..

Warna pinggan berkisar dari putih hingga oker. Di beberapa russula (hijau dan bercabang), mereka mungkin ditutup dengan bintik-bintik coklat. Apabila dikeringkan, warnanya juga dapat berubah, pada beberapa spesies menjadi krem-oren-kuning, yang lain - kehijauan atau kebiruan, bahkan kecoklatan. Dan tepi pinggan mungkin berbeza warna dari pusatnya: pada yang ringan mereka berubah menjadi merah, dengan yang merah mereka menjadi gelap.

Pewarnaan spora juga merupakan ciri mikroskopik russula yang penting. Warna mereka berubah-ubah antara putih bersih dan kuning pekat..

Cara memanggil anda, maruah?

Inilah masanya untuk kita mengenali russula dengan lebih baik. Sebagai permulaan, sekurang-kurangnya memanggilnya dengan nama. Lebih-lebih lagi, banyak dari mereka tidak biasa, romantis seperti keindahan cendawan: kecubung, cerah, girlish, madu...

Terdapat nama yang lebih ringkas. Contohnya, dengan nama saintis yang menemui spesies ini: Kele's russula, Melzer atau Velenovsky. Ada yang lebih suka diberi nama mengikut tempat pertumbuhan: paya, birch, beech, cedar, almond.

Yang lain nampaknya memberi amaran kepada kita - berhati-hati! Asid, bilis, asetik... Dan ada juga yang berlilin, berair, melekit, rapuh. Hanya makanan russula yang selalu mengingatkan: betapa enak, boleh dimakan, indah!

Banyak wakil genus russula memutuskan untuk "menonjolkan" watak "mereka" ke luar: berkulit halus atau bersisik, sisir atau bergelombang, berkilat atau punctate, bengkak atau berkaki pendek. Atau langsung - russula padat atau padat. Anak-anak mendapat nama samaran - kerdil.

Sebilangan besar fesyen diberi nama mengikut warna topi mereka. Jadi mereka memamerkan diri di hutan: dari keputihan hingga keemasan, dari kehijauan hingga hijau-merah, dari merah jambu-ungu hingga merah-darah, burgundy, dari biru ke ungu-ungu, dari abu-abu, kelabu, kelabu ke biru, kemerahan, berubah menjadi coklat, menghitamkan.

Nah, siapa penari berwarna dan nama lain yang tidak mendapat nama itu, mereka memutuskan untuk menyebut diri mereka terang, pelbagai warna, berbeza, berbintik, serbuk. Atau cukup sederhana dan jelas: menyenangkan - tidak menyenangkan.

Sebilangan besar russula hanya terbatas pada satu atau dua nama. Sebilangan mengambil 3-4. Tetapi ada beberapa keindahan sombong yang ingin mempunyai seberapa banyak nama. Berjaya dalam russula buffy ini. Dia mempunyai enam dari mereka, selain yang utama: oker pucat, kuning pucat, lemon, kuning oker, kuning oker, putih oker.

Anda lihat, macam-macam nama russula: dari berkaitan dengan menipu, dari harum hingga menggoda, dari anggun, cantik, kemerah-merahan hingga neskrip, pudar, dari merah jambu-kuning hingga burgundy. Semua warna pelangi, semua warna, dan semua ini tersebar di seluruh hutan, seperti bunga, dengan banyaknya, dengan dominasi warna merah, kuning, hijau dan biru-ungu.

Spesies kembar

Banyak jenis russula sangat serupa antara satu sama lain. Di hutan pinus lembap, di sepanjang tepian rawa, russula kelabu dan rakannya yang lebih kecil, kuning, hidup. Rakan muda mempunyai topi yang lebih ringan, kuning, dan tidak berwarna jingga. Dan kulit hanya tertinggal di sepanjang tepi, dan tidak ke bahagian tengah. Russula kuning juga "menyamar" sebagai russula oker, berbeza hanya pada daging yang menjadi gelap pada waktu rehat.

Pada pandangan pertama, penduduk hutan lebat dan konifer sangat serupa - russula yang sangat enak dengan bau buah, russula keemasan dan termakan indah, badan buahnya padat, dan topinya selalu berwarna merah, tanpa bintik kuning.

Russula hijau kelihatan seperti russula berwarna kehijauan-coklat, topi kuning-zaitun-hijau biasanya berubah menjadi coklat di tengahnya. Russula biru-kuning dan kelabu-kelabu yang sangat serupa. Yang terakhir mempunyai topi batu tulis atau abu-abu ungu, yang pertama mungkin mempunyai warna hijau, dan bahkan kekuningan atau oker di tengah, dan kadang-kadang berubah menjadi merah jambu di sepanjang pinggir. Topi kemerahan atau ungu-ungu dengan kulit yang mudah mengelupas pada saudara kembar - russula rapuh dan ungu. Russula coklat, burgundy dan madu, lebih suka topi nada merah-coklat.

Teman wanita russula sangat mirip dalam warna dan saiz - anak zaitun dan hijau-merah. Kedua-duanya terkenal sebagai fashionista yang hebat. Topi pilihan mereka luas, untuk setiap selera - dari ungu-merah-ungu hingga hijau-coklat zaitun.

"Saya adalah yang terindah di dunia"?!

Ingat bagaimana dalam "Kisah Puteri Tidur dan Tujuh Pahlawan" oleh A.S. Wanita muda Pushkin, pamer, dengan tekun bertanya pada cermin: “Cahaya saya, cermin! Beritahu saya dan laporkan keseluruhan kebenaran: adakah saya yang terindah di dunia, lebih bulat dan lebih putih daripada semua? "

Jadi di antara russula, keindahan sebenar yang diakui oleh semua orang menonjol. Yang pertama mempunyai nama yang sesuai - russula yang indah. Dia adalah hiasan sebenar hutan birch, hutan oak dan hutan lain. Saya memilih topi yang paling anggun untuk diri sendiri - lembut, lembut, ceri atau merah jambu. Benar, tidak berbau sangat, dan rasanya sedikit pahit. Tetapi itulah sebabnya dia cantik.

Dua pesaing russula yang lain untuk gelaran Miss Beauty - rapuh dengan warna ungu-merah yang anggun (hijau kebiruan di tengah) dan kaustik dengan topi merah jambu-merah yang indah juga tidak begitu gemar diganggu - rasa tajam.

Russula sangat hiasan berwarna kuning, dan boleh dimakan dalam bentuk apa pun. Hiasan kepala berwarna kuning keemasannya juga manis, dengan bau yang menyenangkan. Satu perkara buruk - ia kelihatan seperti agaric fly toststool.

Seolah-olah lampu suar di antara hijau lumut yang tidak berkesudahan mengintip baret fesyen lain dengan nama yang tidak jelas - russula kelabu. Tetapi bagaimana seorang gadis pemalu kelabu boleh menjadi lampu suluh? Dan kenyataannya adalah bahawa kulat muda mempunyai pewarnaan abu gunung yang cerah. Tetapi jika anda memotongnya, mereka cepat berubah menjadi kelabu. Dengan bertambahnya usia, keseluruhan cendawan boleh berubah menjadi kelabu sehingga sukar untuk memahami bahawa ia adalah russula. Selain itu, siput, siput dan larva serangga sangat menyukainya, jadi cendawan yang sihat dan kuat lebih sukar dicari daripada jarum di tumpukan jerami. Tidak hairanlah mereka mengatakan kecantikan itu sekejap!

Cantik dan tampan dalam semua aspek, russula terang, memamerkan topi berwarna coklat oren yang lebih ringan di tepinya..

Dan, tentu saja, dua lagi russula dapat memperoleh gelaran keindahan pertama: topi berwarna-warni, kuning-hijau dengan tepi biru-ungu sukar untuk diperhatikan di hutan, dan topi biru-kuning dengan topi pelbagai warna dan warna - paling sering kelabu-biru -hijau, ungu, merah, oker kekuningan di tengah, dan merah jambu di pinggir. Kedua-dua wanita kraf tidak hanya berpakaian, tetapi juga "memperlakukan".

Kecantikan bukanlah perkara utama

Tetapi salah satu yang paling berharga di atas meja adalah russula yang boleh dimakan. Ia dianggap sangat lazat, malah gourmet. Ia boleh digoreng, direbus, direbus, asin, acar dan bahkan dikeringkan (yang sama sekali tidak biasa untuk cendawan lamellar). Dia mempunyai rasa manis manis, tanpa bau khas (pada usia tua ia menyerupai ikan haring). Tetapi malangnya dia sering cacing.

Di sekitarnya terdapat russula paya (float) - juga cendawan yang dapat dimakan dengan hasil tinggi dengan pulpa manis putih. Cuma rakamannya kadangkala terasa sedikit pahit.

Kumpulan russula yang paling enak juga termasuk kehijauan, atau bersisik. Bubur cendawan muda mempunyai rasa manis-manis, sangat padat dan rangup, kemudian lembut, mudah hancur. Sesuai untuk menyediakan pelbagai jenis hidangan. Cendawan yang sedap dimakan tinggi adalah russula ungu-merah. Rasanya lembut, baunya lemah, menyenangkan.

Tidak ada satu pun hutan pinus yang lengkap tanpa russula coklat, atau herring. Sekiranya secara luaran ia dapat dikelirukan dengan spesies lain, maka dengan bau - jangan sekali-kali! Badan berbuah lama, terutama di bawah sinar matahari, bau haring sangat kuat, dan cukup untuk menggosok pinggan penutup muda di jari anda untuk merasakan ciri "aroma". Cendawan ini sepenuhnya membenarkan namanya "russula": tidak seperti yang sebelumnya, anda bahkan boleh mencubanya mentah. Pulpa putih pada masa muda mempunyai rasa sedikit pedas, kemudian - rasa manis yang ringan. Di beberapa negara di Eropah Barat, ia dianggap sebagai makanan istimewa, dan di Scandinavia, gourmets secara khusus menambahkannya ke cendawan lain untuk memberikan makanan yang istimewa..

Kenapa mentah?

Kadang-kadang pemetik cendawan makan sedikit russula walaupun segar dengan garam, menafsirkan namanya secara harfiah. Ia mengejutkan banyak orang. Tetapi adakah ini bermaksud bahawa mereka boleh dimakan mentah??

Ramai pengarang telah berusaha menjawab soalan ini. Tetapi penilaian yang paling terperinci mengenai kualiti pemakanan russula diberikan oleh V. Soloukhin dalam buku "On cendawan": "Kadang-kadang kita mencuba pada masa kecil, sedikit di pinggir, dan kemudian untuk waktu yang lama tidak dapat membilas kepahitan pedas di mulut kita dengan air sungai. Wah - russula! " Dan lebih jauh lagi: “Namun menurut saya ada alasan untuk menyebutnya seperti itu. Sudah tentu ia tidak berbahaya dalam bentuk mentah dan minyak, tetapi anda tidak akan memakannya, kerana berair, lembut pada gigi dan baunya cendawan mentah. Saya tidak tahu sama ada kita boleh bercakap tentang makanan istimewa cendawan mentah - perniagaan amatur. Kami makan rambut merah, dan mereka sedap. Tetapi kita boleh mengatakan bahawa jika ada keperluan untuk memakan cendawan mentah, maka makan russula adalah yang paling tidak menyenangkan. Daging kering, agak kuat, tanpa bau dan rasa istimewa, seratus peratus tidak berbahaya - semua ini, tentu saja, akan menjadi kelebihan russula daripada cendawan lain, jika keperluan memaksa mereka menyerap bahan mentah ".

Hanya keputusan seperti "seratus persen tidak berbahaya" yang salah. Di antara russules terdapat beberapa yang tidak boleh dimakan mentah. Spesies ini mempunyai topi merah terang (russula menyakitkan dan merah darah). Lebih baik mengelakkan keindahan seperti itu.

Dan pakar tidak mengesyorkan makan russula mentah: sebilangan cendawan ini tidak boleh dimakan sepenuhnya, dan ada yang mempunyai rasa terbakar yang tidak tertahankan. Lebih baik menggoreng atau memberi garam. Tetapi penghuni hutan suka menikmati jamur mentah - rusa, rusa, babi hutan... Sebaiknya rebus dengan anda.

Varian kedua dari asal nama adalah bahawa ketika russula masin agak cepat (secara harfiah dalam sehari) menjadi sesuai untuk dimakan, sementara cendawan lain memerlukan beberapa hari untuk ini. Oleh itu, tetap segar (mentah), mereka sudah "siap" untuk dimasukkan ke dalam menu. Ini adalah bagaimana ia menjadi sederhana!

Russula tidak bersembunyi dari pemetik cendawan, tetapi, seperti gadis-gadis yang ceria, menari melalui hutan dari musim bunga hingga akhir musim luruh. Penari pertama (kelabu, kelabu, madu, keemasan, hijau-merah) muncul pada akhir Mei atau awal musim panas, seperti yang dibuktikan oleh kalendar cendawan: "Stroberi telah mekar - pergi untuk russula." Beberapa, yang paling produktif, menggembirakan kita sepanjang musim panas dan bahkan menangkap musim luruh (hijau, kuning, paya, makanan, kehijauan). Dan teman wanita mereka yang terakhir tersenyum pada pemetik pada bulan Oktober (rapuh, merah jambu, tajam, ungu), ketika beku melumurkan tanah dengan embun beku. Dan bahkan pada bulan November, keindahan berjaya memamerkan (kecoklatan, biru-kuning).

Tetapi terdapat banyak russula terutamanya pada "jam sibuk" - bulan russule - pada bulan Ogos-September (biru, tulisan tangan, oker, gadis, merah). Benar, pada masa ini terdapat banyak cendawan lain, tetapi bagi pihak semua jenis keluarga yang pelbagai, saya ingin mengatakan kepada pemetik cendawan: jangan mengabaikan russula, terutamanya jika anda belum mencubanya asin atau goreng dalam krim masam!

Angka dan fakta

 • Kira-kira 300 spesies genus Russula diketahui, di mana lebih daripada 50 jenis tumbuh di lorong tengah.
 • Secara keseluruhan, kira-kira 90 spesies cendawan dari keluarga russula ditemui di republik kita..
 • Russula merangkumi sekitar 45% jisim dari semua cendawan yang terdapat di hutan kita.
 • Dari miselium salah satu jenis russula merah, diperolehi sediaan berharga, rasulin - sebagai pengganti rennin yang sangat mahal, yang sebelumnya digunakan dalam pembuatan keju dan diperoleh dari perut anak lembu dan anak domba. Setengah gram ubat baru dalam setengah jam membolehkan 100 liter susu membeku menjadi gumpalan yang padat dan membolehkan anda menyelamatkan ratusan ribu haiwan muda!
 • Menurut GOST, kategori ke-3 dari segi nilai ekonomi dan rasa merangkumi russula yang boleh dimakan, kuning, cantik, utuh, coklat, paya, kehijauan, girlish, pudar, merah jambu, anak, biru, zaitun, kelabu, dll., Muatan hitam dan berharga ; ke kategori ke-4 - russula golden, green, purple, red, nondescript, golden golden, blackgrening podgruzdok. Tetapi beban putih diberikan kategori ke-2 kerana rasanya yang sangat baik.
 • Russula dianggap paling enak jika berwarna merah di tutupnya, tetapi hijau, biru, dan kuning berlaku. Russula terbaik adalah biru, biru-kuning, keemasan-kuning, oker, kehijauan.
 • 1 kg russula paya mengandungi 264 mg riboflavin, atau vitamin B. Badan buah russula juga mengandungi 6 mg vitamin PP.
 • Petunjuk berguna. Sekiranya russula lama masuk ke dalam bakul, kemungkinan besar semua cendawan lain akan diwarnai dengan kepingan kecil, yang sukar disingkirkan. Oleh itu, kumpulkan hanya russula muda, biarkan orang tua tinggal di hutan. Agar mereka tidak hancur, bakar dengan air mendidih sebelum dimasak..
 • Ketahui bila hendak berhenti. Russula - cendawan rendah kalori, kadang-kadang disyorkan untuk membersihkan saluran gastrousus. Tetapi kerana mereka sukar dicerna, perlu membatasi penggunaan russula untuk inti dan bisul. Dan pakar tidak menasihati orang yang sihat untuk makan berlebihan walaupun russula berkualiti tinggi dan disediakan dengan teliti. Satu hidangan tidak boleh melebihi 150 g, dan lebih baik tidak memberikannya sama sekali kepada kanak-kanak di bawah tujuh tahun.
 • Salad memasak. Rasa yang sangat baik dalam salad russula! Rebus cendawan muda (tidak pahit) di dalam air masin. Sejukkan, potong, campurkan dengan hijau atau bawang. Kami mengisi dengan minyak sayuran. Sekiranya anda mahu, anda boleh menghias salad dengan telur rebus cincang. Dan siapa yang suka lebih tajam, tambahkan keju, garam, lada, herba.
 • Rebusan yang menyelerakan. Cuba rebusan russula dan chanterelle. Potong cendawan. Masukkan wortel, lobak, bawang yang digoreng dalam mentega, serta kepingan kentang nipis, tomato puri. Kacau, tuangkan air mendidih. Didihkan hingga lembut. Sebelum dihidangkan, hidangan mesti ditaburkan dengan dill cincang halus, dibumbui dengan krim masam dan dipanaskan dengan baik.
 • Kami memasukkan - dan di dalam ketuhar. Russula yang disumbat kelihatan asli. Kami memilih cendawan muda dengan topi bulat (500 g). Potong kaki dan renehkan lemak atau minyak bersama bawang. Setelah sejuk, tambahkan 3 sudu besar. sudu keropok, 2 telur mentah, perasa. Letakkan topi yang diisi dengan campuran yang dihasilkan di dalam piring yang sudah berminyak, taburkan dengan keju parut di atas dan masukkan kepingan mentega. Bakar di dalam ketuhar hingga kecoklatan. Hidangan dihidangkan dengan kentang atau nasi dan sos cendawan.