Dandelion, semanggi, pisang.

Dandelion, semanggi, pisang
menyentuh di titisan hujan,
secara tidak sengaja anda berjalan dengan berhati-hati,
oleh bidang kehendak Tuhan yang lewat.

Pada hari yang penuh semangat di luar berkabung:
dari atas dia dibiarkan tidak tahu
hari ketika rakyat memilih
Mereka memutuskan untuk menyalibkan Yesus.

Kita tahu dari "Perjanjian" peranan hyssop,
tapi kita tidak ada salahnya -
tidak bersalah kerana chamomile dan dill,
dunia ramuan tidak akan menghentikan penjahat.

Kelembutan pemandangan kehijauan musim bunga
batu tidak menyentuh hati
dan mahkota duri, seperti dulu
pembawa mereka akan memakai lagi
bagi apa apa,
pada siapa cinta
nyawa.

Tebal ceri burung, ungu
Pencipta dimahkotai dengan warna -
Dia tidak memandang orang dengan kasar.

Tiang, salib dan perancah,
keeling, buluh melalui badan,
merobek pokok dan pokok
dimaafkan, pembalak juga,
dan saya fikir oh tuhan yang betul,
pisahkan tambang dari biji-bijian -
mendesak, tujuan suci.

Cukup untuk melaksanakan mereka yang mengasihi-Mu -
Saya berkata bodoh, malu-malu.

Tetapi kata kerja itu mekar di jiwa Kristus
dengan cabang aprikot, pada hari "pelaksanaan"
askar kepada saya di gerabak padi.

Pada hari kelima belas April, keputusan
dibaca selama empat puluh tahun
belakang -
masih hidup,
Saya benci kegelapan,
sebelum yang lemah dalam praktik,
tetapi dalam ayat-ayat saya menegaskan cahaya
cinta yang tergantung di salib
seluruh tempat
dan dalam semua peringkat usia.

Kepada Tuhan dalam keadaan luka
barisan saya berpaut,
membayangkan kepada saya
jalan ibu baptis
di antara mereka yang terperangkap dalam "nirvans" berlemak,
membakar nyawa dalam api neraka,
stokernya semuanya bergelar dan bermaruah.

Dunia di sekitar kita Gred 3 Berapa banyak tumbuhan yang terdapat dalam gambar ini?

Dunia sekitar 3 darjah 2) Hitung tumbuh-tumbuhan dalam lukisan buku teks dan tuliskan hasilnya.

Kaedah termudah untuk mengira bilangan tanaman dalam angka ini adalah dengan jumlah batang. Kami melihat tiga batang keriting yang sangat nipis, di atasnya terdapat penutup bunga merah dan daunnya dibahagi kepada tiga kelopak. Ini adalah tumbuhan terkenal yang disebut Clover..

Dalam gambar, kita melihat tiga semak semanggi.

Seterusnya kita melihat dua batang panjang, yang dihiasi dengan penutup kuning atau putih dan yang mempunyai daun panjang - ini adalah Dandelion.

Akhirnya, kita melihat dua semak, tanpa batang sepenuhnya, dengan daun lebar dan bunga tajam, berbentuk lembing hijau atau ungu - ini adalah pisang.

Secara keseluruhan, terdapat tiga jenis tanaman dalam gambar dan hanya tujuh tanaman:

Clover adalah Rumput Rumput Umum yang Tidak Menghormati

Isi kandungan:

Andy Roberts / Getty Images

Rumput semanggi. Ini mungkin tidak betul pada mulanya. Semanggi pada umumnya dianggap sebagai rumpai, disembur dengan racun herba untuk memilih rumput yang sempurna, tetapi menyelidiki dengan teliti dan mungkin mulai masuk akal. Semanggi putih adalah calon yang sesuai untuk sekurang-kurangnya bercampur dengan rumput, jika tidak diganti sepenuhnya. Fakta bahawa semanggi adalah kekacang bermakna ia dapat mengeluarkan nitrogen sendiri dari udara, yang bermaksud ia tidak memerlukan pembuahan..

Tambahkan toleransi kemarau untuk itu dan tidak lama lagi kita menggaru-garu kepala bertanya-tanya mengapa semanggi bukan bahagian dari rumput kita..

Nah, semanggi sebenarnya adalah sebahagian dari rumput khas Amerika sebelum Perang Dunia II. Clover adalah sebahagian daripada campuran biji yang banyak terdapat bersama fescues, ramuan rai, dan Kentucky bluegrass. Keupayaan ini berkembang maju di tanah yang buruk, membetulkan nitrogennya sendiri, dan bertahan dalam keadaan kemarau menjadikannya bahagian penting dari campuran rumput. Semanggi yang tumbuh di seluruh halaman benar-benar membantu rumput di sekitarnya tumbuh, sistem apa! Baru setelah Perang Dunia II, dengan munculnya pinggiran kota dan kenaifan dunia kimia baru, semanggi itu menjadi stigma. Walaupun semanggi berbeza dari rumpai seperti dandelion dan pisang, ia masih tersebar luas dan menyerah kepada ahli kimia pembunuh rumpai baru yang dijual kepada orang ramai. Tidak lama sebelum pengeluar bahan kimia dapat meyakinkan semua orang bahawa semanggi juga buruk..

Rumput lain yang dapat dihilangkan dalam usaha anda untuk mencari rumput yang sempurna.

Apa itu semanggi?

Semanggi rumput yang paling biasa adalah semanggi putih (trifolium repens), biasanya dijumpai di ladang, parit, tepi jalan, dan tempat lain yang berjaya dijaganya. Ciri khasnya, daunnya tiga helai dan bunga berwarna putih, berwarna merah jambu, semanggi tidak berukuran besar, puncaknya sekitar 6 inci, dan bunga biasanya naik di atas daun..

Semanggi merah (trifolium pratense), dinamakan dengan warna merah jambu yang mendalam, juga banyak terdapat di alam liar, tetapi kurang diinginkan sebagai rumput kerana kebiasaan pertumbuhannya yang tinggi hingga 14 inci.

Beberapa jenis semanggi digunakan secara meluas sebagai tanaman pakan untuk haiwan peliharaan dan sebagai tanaman penanaman yang digunakan dalam pertanian. Mudah tumbuh dalam pelbagai keadaan dan kaya akan nutrien, semanggi menyediakan tanaman sawah yang ideal untuk lembu dan ternakan lain. Keupayaan semanggi untuk membetulkan nitrogen dari udara memperkaya tanah dengan menambahkan nitrogen yang digunakan dalam tanaman tahun depan.

Lebah dan pendebunga lain sangat tertarik dengan bunga semanggi, dan semanggi merupakan bahagian yang tidak terpisahkan dari kitaran hidup lebah madu yang halus. Walaupun rumput yang dipenuhi lebah mungkin bukan untuk semua orang, ia lebih menarik dan lebih interaktif daripada kebanyakan alternatif..

Kenapa semanggi rumput?

Fakta bahawa semanggi adalah kekacang yang mampu menetapkan nitrogennya sendiri di udara terletak di sebalik sifat semanggi yang semestinya diinginkan. Semanggi adalah salah satu tanaman pertama yang menjadi hijau dan berkembang pada musim bunga dan mengekalkan warna hijau sepanjang musim sejuk. Kebiasaan pertumbuhan semanggi putih yang rendah bermaksud bahawa ia boleh pergi tanpa memotong sepanjang musim jika diperlukan. Rumput semanggi hanya perlu dipotong beberapa kali dalam setahun untuk mengekalkan kebiasaan yang semakin meningkat untuk mengekalkan penampilannya.

Clover adalah permukaan rumput yang sesuai untuk kediaman di mana terdapat sedikit aktiviti di halaman dan hasil yang diinginkan lebih estetik daripada berfungsi. Untuk padang rumput yang beraktiviti tinggi, campuran semanggi kembali dan dapat menjadi sebahagian dari rumput lagi bersama dengan rumput. Campuran semanggi biji rumput sangat sesuai untuk semua tujuan penyelenggaraan rendah, terutama di tanah yang buruk. Orang yang mencari rejimen pemeliharaan rumput yang lebih semula jadi atau orang-orang di kawasan yang terkena larangan racun perosak mungkin akan mendapat manfaat daripada menambahkan semanggi ke halaman mereka.

Rumpai yang paling dibenci di Amerika adalah dandelion pendek. Ketika generasi sebelumnya membuat salad dan wain dandelion, kami kini berusaha sebaik mungkin untuk membasmi ia tanpa gagal. Pembiak yang produktif, dandelion pasti membenci kemampuannya untuk benar-benar menyerang rumput dalam waktu singkat.

Rumput masa lalu, yang biasanya mengandungi campuran jenis rumput, semanggi, dandelion dan tanaman lain, tetapi sekarang jenis ini kelihatan mereda dan bahkan boleh menyebabkan anda menghadapi masalah dengan adat atau persatuan pemilik rumah.

Dandelion tidak dilihat sebagai tanaman yang berasal dari mana-mana dan dibuang untuk menggunakan semula racun perosak atau jam menyedihkan yang mencabutnya. Akan tetapi, dengan makanan gulma-n-feed yang dilarang di banyak Kanada, banyak kawasan terbiasa dengan kehadiran mereka, jika tidak dengan pilihan. Bolehkah dandelion mendapat tempat di hati pemilik rumput??

Apa itu Dandelion?

Mudah dikenali dengan bunga kuningnya, kepala biji berbintik putih dan daun bergerigi yang berbeda, dandelion (Taraxacum officinale) adalah rumput liar khas yang muncul pada awal musim bunga dengan berbunga berterusan bermula beberapa minggu kemudian.

Dandelion boleh membiak dari musim bunga dan biji. Rumput abadi ini akan tumbuh dari biji sepanjang musim dan boleh tahan dan berdaya saing di halaman. Dandelion boleh tumbuh dalam kebanyakan keadaan dan jenis tanah.

Cara mengawal dandelion?

Noda tersebut dirawat dengan herbisida kimia daun besar yang mengandungi triclopyr atau campuran MCPP, 2, 4-D dan dicamba.

Untuk kawalan yang paling berkesan, rawat pada awal musim bunga, sebelum generasi pertama menanam benih, teruskan menyemburkan tempat yang diperlukan sepanjang musim. Produk gulma-n-feed juga boleh menjadi pembunuh dandelion yang efektif, tetapi dilarang di banyak Kanada dan semakin dilihat sebagai cara yang tidak bertanggungjawab untuk mengawal rumpai..

Adakah cara yang lebih semula jadi untuk mengawal dandelion?

Dandelion berkembang di kawasan yang tipis dan lemah, jadi persekitaran yang mesra sod adalah kaedah terbaik untuk mengawalnya secara semula jadi. Mengamalkan kawalan rumpai organik secara amnya lebih banyak pencegahan daripada kawalan. Sekiranya dandelion akan menanam, kumpulkan potongan rumput untuk mengelakkan penyebaran. Mereka boleh digali dengan tangan, tetapi untuk menggali mereka dengan jayanya, sebahagian besar akar mesti dikeluarkan atau ia akan tumbuh. Amalan beberapa IPM yang waras juga dapat membantu menangani dandelion.

Dandelion menyukai tanah dengan kadar kalsium rendah, pH rendah, dan kalium tinggi, jadi wajar untuk mengelakkannya dengan menguji tanah anda dan menyeimbangkan tahap ini sambil menambahkan kalsium dan kapur..

Keluhan utama mengenai dandelions adalah kemampuan mereka melakukan perjalanan. Benih mereka di mana-mana terapung dengan bebas di angin, dan usaha terbaik anda untuk menjauhkannya dari halaman anda dapat dengan mudah tenggelam oleh halaman berdekatan. Namun, walaupun mempunyai ketabahan, rumput yang sihat dan subur adalah kaedah terbaik untuk mencegah serangan dandelion..

Anda Benar-benar Makan Dandelions?

Dandelions tidak diragukan lagi mempunyai sejarah yang lebih panjang sebagai tanaman yang boleh dimakan dan berkhasiat daripada rumput liar.

Selama berabad-abad, orang telah mengetahui tentang manfaat kesihatan dari makan dandelion. Mereka penuh dengan vitamin, mineral dan antioksidan dan diketahui mempunyai khasiat perubatan untuk segala sesuatu, mulai dari gangguan pencernaan hingga eksim dan artritis..

Daun dandelion diketahui sedikit pahit dan mempunyai kualiti pedas yang serupa dengan arugula. Oleh itu, mereka sangat enak dalam salad, sandwic, dan kukus, seperti hijau berdaun lain. Akarnya diketahui digunakan sebagai pengganti kopi dan bunga digunakan dalam salad dan sebagai lauk. Terdapat banyak resipi dandelion termasuk sup krim dandelion, sirap dandelion, dan anggur dandelion.

Dandelion dituai paling baik pada musim bunga ketika pucuknya masih muda dan lembut. Elakkan meletakkan dandelion berhampiran tepi jalan atau kawasan lain di mana mereka mungkin terdedah kepada pencemaran atau racun perosak.

Dandelion, pisang. Ubat Semula jadi (Yuri Konstantinov, 2013)

Dalam perubatan rakyat, dandelion telah lama dianggap sebagai "elixir vital" dan digunakan untuk pelbagai penyakit. Ekstrak dan jus digunakan untuk menyuburkan, melembapkan, meremajakan kulit, dan menghilangkan ketuat. Untuk rawatan furunculosis, eksim dan ruam kulit, infus dari akar digunakan. Tunas bunga acar dan pengganti caper seperti itu ditambahkan ke sup dan salad. Akar panggang disajikan sebagai hidangan berasingan dan sebagai lauk. Minuman disediakan dari perbungaan - bermula dengan sirup dan berakhir dengan anggur, mereka membuat selai, yang rasanya seperti madu lebah segar... Plantain digunakan untuk merawat berbagai penyakit: hepatitis, tuberkulosis, bisul perut, buasir, abses, radang, barah tekak dan paru-paru, gula diabetes, asma, epilepsi. Tumbuhan ini mempunyai penyembuhan luka, ekspektoran, anti-radang, anti-sklerotik, antispasmodik dan banyak sifat lain. Daun pisang digunakan dalam makanan. Mereka dapat digunakan untuk membuat salad, sup dan sup kubis, kaserol, bebola daging, jus dan koktail. Plantain menenangkan kulit, losyen dan krim dengan sempurna, tonik dihasilkan dari...

Isi kandungan

  • Dandelion
Dari siri: Pocket Healer

Serpihan pengantar buku Dandelion, plantain yang diberikan. Ubat-ubatan semula jadi (Yuri Konstantinov, 2013) yang disediakan oleh rakan buku kami - syarikat Liters.

Tumbuhan ini mempunyai banyak nama yang popular: dandelion ladang, dandelion perubatan, kulbaba, euforia, nafas kosong, topi Yahudi, akar gigi, rumput kapas, chicory Rusia, bunga minyak, bunga sapi, semak bulan, bunga sakura, cahaya, bunga udara, botak. Semua ini, tentu saja, adalah bukti sebaran dan populariti tanaman ini di kalangan orang ramai..

Di tempat yang berlainan, dandelion disebut berbeza: rumput gigi, atau jaket bawah, atau kendi susu. Dandelion dipanggil tukang susu untuk jus yang putih seperti susu. Siput tidak menyukai jus ini dan tidak merosakkan tanaman ini. Tetapi lembu, kambing, arnab seperti dandelion. Dan jika burung penyanyi tinggal di rumah anda, pastikan anda merawatnya dengan daun tanaman ini. Suka daun dan penyu darat.

Dari sudut pandang botani, dandelion perubatan adalah ramuan abadi hingga 50 cm, dengan ubi kayu tebal (diameter hingga 2 cm, panjang hingga 60 cm). Daun dikumpulkan dalam roset basal, ply-pinnate, dengan lobus menghadap ke bawah, menyempit ke arah dasar menjadi tangkai sayap. Bunganya berwarna kuning keemasan, semuanya ligulasi, duduk di atas wadah yang rata, perbungaan dikelilingi oleh pembungkus berganda, daun dalamannya dibalik ke atas, dan bahagian luarnya dibengkokkan ke bawah. Akar, batang dan daun biasanya mengandungi getah susu putih yang sangat pahit.

Pada dasarnya, spesies dandelion sedikit berbeza antara satu sama lain. Perbezaannya kecil dan turun ke bentuk akarnya, dan terutama struktur buahnya. Buah-buahan berbentuk achenes berbentuk gelendong dengan sehelai rambut halus putih. Semua orang tahu benih payung terjun dari tanaman ini: apabila akhirnya mereka masak, mereka mudah terkoyak dari bakul oleh angin yang ringan dan terbawa pada jarak yang cukup jauh (hingga ratusan meter) dari tanaman induk. Hingga 200 achenes terbentuk pada satu perbungaan. Benih matang kira-kira sebulan selepas permulaan berbunga. Berbunga dan berbuah berulang sering diperhatikan sepanjang musim panas. Dalam perubatan, akar dandelion ubat digunakan.

Tempoh berbunga dandelion adalah yang paling lama - dari awal musim bunga hingga musim luruh. Berbunga besar pada bulan Mei, tanaman berbunga berlaku secara berasingan hingga musim luruh. Buahnya masak pada bulan Jun - Ogos. Berbunga dan berbuah berulang sering diperhatikan sepanjang musim panas. Dandelion perubatan merebak dengan biji dan secara vegetatif. Produktiviti satu tanaman berkisar antara 200 hingga 7000 biji.

Dandelion officinalis adalah tanaman abadi. Ia tumbuh di mana-mana, dan terutamanya dapat dilihat semasa berbunga, ia mempunyai bunga kuning cerah (cerah). Pada musim bunga, tubuh menghabiskan simpanan vitaminnya, jadi ada peluang yang sangat baik untuk mengisinya.

Dandelion perubatan adalah spesies yang sangat polimorfik dengan pelbagai bentuk. Sebilangan penyelidik menganggapnya sebagai spesies bebas. Walau bagaimanapun, semuanya tidak berbeza apabila kosong dan digunakan dalam perubatan setara dengan bentuk khas.

Sebilangan besar spesies genus ini tersebar luas di zon sejuk, sederhana dan subtropika di kedua-dua hemisfera, tetapi banyak terdapat di kawasan pergunungan di Eurasia. Dandelion perubatan tumbuh hampir di seluruh wilayah Rusia, Belarus dan Ukraine, kecuali untuk beberapa kawasan di Kutub Utara, serta kawasan tinggi dan padang pasir. Terdapat banyak endemik di kalangan dandelion, iaitu tumbuhan yang tidak terdapat di tempat lain. Banyak spesies dandelion tumbuh di lereng gunung, talus, pasir pantai, di gaung atau diasingkan antara satu sama lain (begitu juga ngarai) pulau-pulau di Lautan Pasifik, iaitu, di tempat-tempat yang jauh dari yang paling baik untuk kehidupan.

Dandelion Novaya Zemlya tumbuh, seperti namanya, di Utara Jauh, dan dandelion padang pasir tumbuh di padang rumput padang pasir Transcaucasia Timur, salah satu spesies - dandelion Mexico yang dibawa ke Timur Jauh, menetap di pasir dan kerikil pantai, dan dia tidak sendirian di sana. Di Kuriles, Kamchatka dan Sakhalin, dandelion sering dijumpai di zon pesisir dan di lereng gunung. Hanya 27 spesies yang endemik di sana.

Dandelion tumbuh di tanah berpasir segar dan basah, tanah liat dan tanah liat di padang rumput, lereng, tepi hutan, pembersihan, di sepanjang tepi jalan, di kebun dan kebun sayur, tanaman. Dandelion mudah menyesuaikan diri dengan pelbagai keadaan, tahan untuk menginjak-injak dan memakan haiwan.

Biasanya dandelion tinggal di kawasan dengan tumbuh-tumbuhan semula jadi yang terganggu, di tanah tanah yang lemah, terutama berhampiran tempat kediaman, di ladang berumput, tanah berawan muda. Dalam keadaan ini, selalunya membentuk kawasan yang cukup tebal. Di padang rumput yang terganggu dengan membajak dan merumput, dandelion tidak begitu banyak dan tumbuh terutamanya di dataran banjir sungai. Ia juga sering dijumpai di lereng hutan dan tepi hutan, di sepanjang pinggir jalan, di sepanjang parit tepi jalan, di lereng yang terhakis, lebih jarang di lereng hutan, di antara semak belukar, di kawasan pembukaan dan pembukaan.

Akar Dandelion mengandungi hingga 10% bahan pahit taraxacin; sterol: p-sitosterol dan stigmasterol; flavonoid: kosmosin, luteolin-7-glukosida; sukrosa (hingga 20%), protein (15%), karotena, tanin, jejak minyak pati, asid organik, minyak lemak yang mengandungi jejak asid organik - oleanolik, palmitik, linoleik, balsem lemon dan cerotinik.

Akar Dandelion menyimpan zink, tembaga dan selenium. Sebatian triterpena, β-sitosterol, sigmasterol, inulin (hingga 24%), kolin, asid nikotinat, resin, lilin, getah (hingga 3%), vitamin A, B1, B 2 diasingkan dari akar dandelion. %. Akar dandelion mengandungi banyak bahan ini pada musim luruh..

Akarnya mengandungi: abu - 10.58%; unsur makro (mg / g): K - 12.90, Ca - 6.40, Mn - 1.40, Fe - 0.90; unsur surih (CBN): Mg - 0.14, Cu - 0.61, Zn - 0.74, Co - 0.11, Mo - 0.60, Cr - 0.35, Al - 0.65, Ba - 0, 12, V - 0,34, Se - 1,50, Ni - 0,39, Sr - 0,45, Pb - 0,01, I - 0,06, Br - 0,90. B - 39.20 μg / g. Dia menjumpai Cd, Li, Au, Ag.

Bahagian udara dandelion mengandungi alkohol, saponin, sejumlah besar protein, vitamin C, A, B2, dan niasin. Asid askorbik (hingga 50 mg%), vitamin B1, B2, E, karotenoid, resin, lilin, getah, alkohol, protein dijumpai dalam perbungaan dan daun. Daunnya mengandungi zat besi, kalsium, mangan dan fosfor, kandungannya lebih tinggi daripada pada sayur-sayuran berdaun..

Sifat farmakologi dandelion ditentukan oleh komposisi kimianya. Oleh kerana akar dandelion mengandung banyak kepahitan (10%), ia digunakan untuk merangsang selera makan dan memperbaiki pencernaan, termasuk untuk meningkatkan aktiviti sekresi dan motorik perut dan usus. Tindakan refleks persediaan dandelion dilakukan dengan menjengkelkan selera lidah dan selaput lendir rongga mulut, yang menyebabkan pengujaan pusat makanan, dan kemudian peningkatan rembesan jus gastrik dan rembesan kelenjar pencernaan yang lain. Ini juga memperbaiki keadaan umum, menormalkan metabolisme, menurunkan kadar kolesterol darah, memperbaiki komposisi darah jika terjadi anemia.

Akar dandelion termasuk dalam penyediaan lezat, gastrik dan diuretik. Ekstrak Dandelion digunakan dalam pembuatan pil.

Persediaan dari akar dandelion digunakan secara bebas dan dalam campuran dengan agen koleretik lain untuk kolesistitis, hepatokolecystitis, gastritis anasid, yang rumit oleh patologi pundi hempedu dan sembelit kronik..

Bahan aktif secara biologi dandelion perubatan juga mempunyai sifat koleretik, diuretik, antispasmodik, pencahar, ekspektoran, sedatif, hipnotik, diuretik, diaforetik. Di samping itu, dalam proses mengkaji aktiviti dandelion, antivirus, anti-tuberculosis, fungicidal, anthelmintic dan anticarcinogenic properti juga telah ditetapkan..

Walaupun dandelion terdapat hampir di mana-mana dalam jumlah yang banyak, kerana penuaian dan pengeringan yang sukar dilakukan, persoalan untuk menanam tanaman ini dibangkitkan. Dalam penanaman di tanah yang disenyawakan dengan baik dan dilonggarkan dengan mendalam, akarnya mencapai ukuran yang jauh lebih besar daripada tanaman liar. Akarnya boleh digunakan pada tahun kedua.

Dandelion adalah salah satu tumbuhan herba abadi yang paling bersahaja. Ia tumbuh terutamanya di padang rumput, kebun, di sepanjang jalan, di kebun dapur, di pinggir hutan, di ladang. Kejelasan tunduk pada irama biologi tertentu jelas dikesan dalam kekerapan perbungaan harian perbungaan: tepat pukul 6 pagi bakul kuning terbuka dan ditutup tepat pada pukul 3 petang; perbungaan juga bertindak balas terhadap kelembapan atmosfera - dalam cuaca mendung, bakul juga ditutup, melindungi debunga dari kelembapan.

Dandelion dikenali sebagai rumpai yang sangat menjengkelkan. Bukan hanya menghasilkan sejumlah besar biji yang mudah dibawa angin, ia juga mampu membiak dengan potongan akar dan merobek roset daun. Oleh itu, kawasan yang tersumbat dengan dandelion hanya boleh digali dengan garpu - mereka tidak memotong akarnya menjadi kepingan, dan memilih semua bahagian akar dengan hati-hati. Sebuah dandelion yang ditarik semasa berbunga, jika dibiarkan tergeletak di jalan, pasti akan memberi benih atau akar lagi. Telah terbukti bahawa semua potongan akar yang tersisa di dalam tanah memberikan tanaman baru jika sekurang-kurangnya setengah sentimeter.

Sekiranya anda ingin menanam dandelion, anda perlu menanamnya dengan biji yang baru dituai tanpa menanam. Tanah mesti longgar. Dalam kes ini, akar yang boleh digunakan dapat diperoleh pada akhir 2-3 tahun. Anda juga boleh menanam kepingan akar, kemudian penuaian dapat dituai dengan lebih cepat dan akarnya akan lebih besar.

Daun dituai pada musim bunga atau awal musim panas sebelum berbunga, apabila daun mencapai 10-15 cm. Daun dituai dengan tangan atau gunting, memotong hanya 2/3 daun. Penuai digunakan untuk penuaian di ladang. Di utara Finland, daun dituai hingga pertengahan bulan Julai. Akarnya dituai sama ada pada musim bunga sebelum berbunga atau pada akhir musim gugur setelah daunnya layu. Bakul dikumpulkan setelah dibuka dan tunas bakulnya semuda mungkin. Akarnya digali dengan sekop atau penuai akar.

Pengumpulan dan perolehan

Akar Dandelion adalah bahan mentah perubatan. Mereka dituai pada awal musim bunga, pada awal pertumbuhan semula tanaman (April - awal Mei), atau pada musim luruh (September - Oktober). Pada akhir musim luruh, akar dandelion dituai dalam fasa layu daunnya. Akarnya digali dengan sekop atau dibajak hingga kedalaman 15-25 cm. Penuaian berulang di tempat yang sama harus dilakukan pada selang 2-3 tahun.

Akar yang digali digoncangkan dari tanah, bahagian udara, rimpang, akar lateral yang tipis dipotong dengan pisau dan dicuci dengan air sejuk. Akar besar boleh dipotong. Akar yang dicuci, tersebar di kain, dikeringkan di udara selama beberapa hari (sehingga pelepasan jus susu berhenti semasa sayatan). Kemudian dikeringkan di bilik kering dan berventilasi baik, diletakkan dalam lapisan 3-5 cm dan kacau sekali-sekala. Dalam cuaca baik, bahan mentah mengering dalam 10-15 hari. Akar boleh dikeringkan di pengering pada suhu 40-50 ° C dengan pengudaraan yang baik.

Harus diingat bahawa ketika dandelion dituai terlalu awal, ketika bekalan nutrien belum disimpan di akar, bahan mentah setelah pengeringan ternyata lembik, ringan, dengan kulit dan gabus yang mudah mengelupas. Dalam kes ini, bahan mentah dibuang. Jangka hayat bahan mentah 5 tahun.

Bahan mentahnya tidak berbau, rasanya manis. Di luar, akarnya mesti berwarna terang atau coklat tua, tidak berbau, terasa pahit. Hasil bahan mentah kering adalah 33-35%. Akar dandelion dieksport.

Sebelum menggunakan, anda perlu memastikan sekali lagi bahawa tanaman ubat telah disimpan dengan betul. Semasa membuka tempat penyimpanan, tidak boleh ada bau yang tidak sedap; dalam penampilan, bahan mentah harus sesuai dengan yang dinyatakan (ciri khas dan warna). Secara semula jadi, kehadiran serangga atau tikus atau fakta aktiviti pentingnya tidak dibenarkan. Sekiranya terdapat "gejala" negatif, anda tidak boleh menggunakan bahan mentah, kerana sifatnya sudah berubah.

Sudah menjadi doktor Yunani Kuno menggunakan dandelion sebagai tanaman perubatan. Theophrastus mengesyorkannya untuk mengurangkan jeragat dan bintik-bintik icterik pada kulit. Di Jerman pada abad ke-16, ia digunakan sebagai ubat penenang dan hipnotik. Dalam perubatan rakyat Rusia, dandelion telah lama dianggap sebagai "elixir hidup" dan digunakan untuk pelbagai penyakit.

Akar. Dalam perubatan praktikal, infus akar digunakan - sebagai kepahitan untuk merangsang selera makan, meningkatkan aktiviti saluran pencernaan dengan sembelit. Selain itu, sebagai agen koleretik dalam penyakit hati, dalam penyakit buah pinggang, limpa.

Dalam perubatan rakyat, tingtur disediakan - untuk sakit perut, eksim, penyakit kelamin; merebus - untuk gastritis hypacid, sembelit kronik, tuberkulosis paru, buasir, penyakit kulit. Ia juga boleh digunakan secara luaran sebagai losyen - untuk penyakit mata. Infusi dari akar digunakan untuk aterosklerosis, gastritis, anemia, penyakit pundi hempedu, ginjal dan pundi kencing, gout, alergi, ruam kulit, untuk merangsang rembesan susu pada wanita menyusui; serbuk (di dalam) - untuk atherosclera. Secara luaran, infus yang sama berlaku untuk luka bakar, radang dingin, bisul, luka baring, luka bernanah.

Akar Dandelion adalah sebahagian daripada persediaan yang menyelerakan (iaitu, peningkatan selera makan), diuretik dan koleretik. Di Jerman, mereka digunakan untuk penyakit ginjal dan pundi kencing, batu ginjal.

Akar bersama daun digunakan dalam ubat-ubatan rakyat dalam bentuk infus - untuk aterosklerosis, kekurangan hipo dan vitamin, anemia, gangguan metabolik, gastritis, kolitis, hati, ginjal, pankreas, sakit perut spastik, sakit kepala, nafsu makan yang buruk, sembelit, gout, alahan. Kaldu campuran boleh digunakan secara dalaman dan luaran untuk furunculosis dan ruam kulit yang lain, kekurangan vitamin, kelemahan umum (sebagai tonik), untuk gastritis dengan keasidan jus gastrik yang rendah. Anda juga boleh menyediakan salap - untuk luka bakar dan luka baring. Jus yang diperah dari akar dan daun dandelion digunakan untuk batu di ginjal dan pundi hempedu, untuk merangsang selera makan, untuk penyakit hati, ginjal, pundi kencing, untuk sembelit, diabetes mellitus, furunculosis (sebagai cara menormalkan komposisi darah), ruam, rematik, gout, anemia, radang paru-paru, bronkitis, dengan gigitan ular (sebagai antitoksik dengan susu masam), serta dalam beberapa penyakit kelenjar tiroid. Jus segar - untuk aterosklerosis, C-hypovitaminosis, radang mata, kudis, tumor, luka bernanah.

Daun. Daun muda (segar) dapat digunakan dalam bentuk salad - dengan hipovitaminosis, kudis, anemia, rematik, gout. Jus daun adalah agen tonik, pembersih darah dan metabolisme yang menormalkan. Secara luaran - untuk menghilangkan jagung, ketuat, jeragat, bintik-bintik usia; dengan eksim dan blepharitis; untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak akibat sengatan lebah. Di Bulgaria, adalah kebiasaan menggunakan jus untuk merawat aterosklerosis, anemia, penyakit kulit, hati, pundi hempedu, penyakit kuning, buasir, radang perut dan usus. Di Jerman - dengan kekurangan vitamin, anemia, rematik, gout. Di Perancis, jus yang sama digunakan untuk gout, penyakit kuning, penyakit kulit, serta untuk memperbaiki komposisi darah dan sebagai tonik dan diuretik.

Bunga, daun. Dalam perubatan rakyat, infus campuran dan rebusan disediakan untuk penyakit hati, pundi hempedu, ginjal, darah tinggi, buasir, gangguan tidur.

Bunga. Merebus disediakan - untuk gangguan tidur, darah tinggi, sembelit, dan juga sebagai anthelmintik.

Kaldu 1. Disediakan seperti berikut: 1 sudu besar. tuangkan sesudu akar cincang dengan 1 gelas air panas, reneh selama 15 minit, sejuk selama 45 minit dan tapis. Ambil 1 / 3-1 / 2 gelas 3 kali sehari 15 minit sebelum makan untuk penyakit hati, pundi hempedu, kolelitiasis, penyakit kuning, gastritis dengan keasidan rendah jus gastrik, kolitis, sembelit, dengan buasir, sebagai meningkatkan pencernaan dan perangsang selera makan.

Kaldu 2. Ambil 1 sudu besar. satu sudu dandelion kering, tuangkan dalam satu gelas air, rebus selama 1 minit, biarkan selama 1 jam, kemudian tapis. Minum setengah gelas pada waktu pagi dan petang setengah jam sebelum makan.

Merebus bunga dandelion. 10 g bahan mentah direbus dalam 200 ml air selama 15 minit, dimasukkan selama 20-30 minit, kemudian ditapis. Ambil 1 sudu besar. sudu 3-4 kali sehari.

Merebus bunga dan herba dandelion. 20 g bunga dandelion dan ramuan direbus selama 10 minit dalam 400 ml air, dimasukkan selama 30 minit, kemudian ditapis. Ambil 1/4 cawan 3-4 kali sehari selepas makan.

Merebus akar dan herba dandelion. 30 g akar dandelion hancur dan ramuan direbus dalam 1 liter air selama 15 minit, dimasukkan selama 45 minit, kemudian disaring. Ambil 1/2 cawan 3 kali sehari.

Teh. 1 sudu teh akar cincang tuangkan 1 cawan air mendidih dan biarkan selama 20 minit, kemudian minum 1/4 cawan 3-4 kali sehari 15-20 minit sebelum makan.

Nektar. Dalam balang 3 liter, letakkan perbungaan dandelion (dikumpulkan pada awal pagi dalam cuaca cerah, ketika embun telah mencair) dan gula dalam lapisan. Ketatkan jisim secara berkala dengan menghancurkan kayu untuk mengeluarkan jus. Di bahagian bawah balang, endapan serbuk sari tumbuhan terbentuk. Nektar yang dihasilkan dapat disimpan di tempat yang sejuk sepanjang musim sejuk..

Ambil 1 sudu teh, kacau dalam 1 / 4-1 / 2 cawan air rebus, 20-30 minit sebelum makan untuk meningkatkan selera makan, meningkatkan nada.

Dilarang mengumpulkan dandelion di kota, kerana ia mengumpulkan timbal dan logam berat berbahaya dan berbahaya yang lain.

Infusi 1. Sediakan infus pada kadar 1 sudu teh akar cincang setiap 1 gelas air mendidih, saring setelah disejukkan.

Minum infus 1/4 cawan 3 kali sehari 30 minit sebelum makan jika tidak ada selera makan, sebagai kaedah menurunkan kolesterol darah.

Infusi 2.2 sudu teh akar dandelion cincang tuangkan 1 gelas air rebus sejuk, biarkan selama 8 jam, toskan.

Pakar Bulgaria mencadangkan 2 sudu teh akar dandelion kering yang dihancurkan tuangkan 200 ml air sejuk dan biarkan selama 8 jam, kemudian masak selama 5-8 minit, saring dan minum dalam beberapa langkah.

Minum infusi 1/4 cawan 4 kali sehari sebelum makan sekiranya tidak ada selera makan dan untuk memperbaiki pencernaan.

Infusi 3. Untuk menyiapkan infus ini, 10 g (1 sudu besar. Sudu) akar kering dimasukkan ke dalam mangkuk enamel, 200 ml (1 gelas) air mendidih dituangkan, ditutup dengan penutup dan dipanaskan dalam air mendidih (dalam tab mandi air) dengan pengadukan yang kerap selama 15 minit. Kemudian disejukkan, ditapis, dan jisim yang tersisa dilancarkan. Air rebusan ditambahkan ke infus yang dihasilkan hingga volume awal (200 ml) diperoleh. Simpan di tempat yang sejuk tidak lebih dari 2 hari. Anda perlu menyimpan infusi di tempat yang gelap..

Ambil dalam bentuk suam selama 1/3 cawan 3-4 kali sehari 15 minit sebelum makan.

Penyerapan akar dan herba dandelion. 10 g akar hancur dan ramuan dandelion ditekan dalam 400 ml air rebus sejuk selama 10-12 jam, kemudian disaring. Ambil 1/4 cawan 4-6 kali sehari sebelum makan.

Infusi untuk kegunaan luaran. Tuangkan segenggam bunga dandelion ubat dengan 250 ml air mendidih, biarkan dalam termos selama 1-2 jam, kemudian tapis, dan peras bahan mentah. Lap kulit dari bintik-bintik usia dan jeragat.

Salap akar dandelion dan ramuan. 5-10 g akar cincang dan ramuan dandelion dimasukkan ke dalam 50 ml minyak sayuran selama 10 jam.

Serbuk. Oleh kerana kesan menguntungkan serbuk akar dandelion pada aterosklerosis telah terbukti, yang membantu menghilangkan kolesterol dari badan, serbuk akar dandelion digunakan untuk mencegah aterosklerosis.

Kisar akar kering dalam penggiling kopi, ambil 1 sudu besar. sudu 3 kali sehari. Mereka berasa pahit, oleh itu mereka tidak mengunyah bahan mentah, tetapi perlahan-lahan menyelimutkannya dengan air liur dan menelannya. Serbuk boleh diambil dengan mencampurkan dengan madu atau sirap apa pun.

Penyiraman air akar dengan daun. Merangsang selera makan, meningkatkan pencernaan, menegangkan badan, meningkatkan pengeluaran susu, meningkatkan metabolisme pada penyakit kulit dan berfungsi sebagai pencahar dan ekspektoran ringan. Semua bahagian tumbuhan juga mempunyai kesan antipiretik, diaforetik, koleretik dan antihelminthik. Dipercayai bahawa pengambilan infus daun melegakan keracunan yang disebabkan oleh gigitan ular. Dandelion mempunyai kesan hipnosis yang menenangkan dan ringan.

Kaedah memasak:

1) 1 sudu teh akar dandelion dan ramuan selama 1 jam dalam 1 gelas air mendidih, toskan. Ambil 1/4 cawan 4 kali sehari 1/2 jam sebelum makan.

2) Serbuk akar Dandelion (ambil dos yang sesuai di hujung pisau), ambil dengan air 3 kali sehari, setengah jam sebelum makan.

Jus daun dandelion. Pada awal musim bunga, elok minum jus daun dandelion. Jus Dandelion diperoleh dari keseluruhan tanaman (Mei - Jun) dengan mengisar dan mengekstraknya dengan sedikit air. Tumbuhan ini direndam dalam air masin sejuk (selama 30 minit) untuk mengurangkan rasa pahit.

Daun dibasuh dengan baik dengan air sejuk, dibiarkan mengalir, diparut, diletakkan di dalam saringan dan hangus. Kemudian disalurkan melalui penggiling daging, diperas melalui kain padat, dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 1 dan rebus selama 2-3 minit. Ambil 1-3 sudu besar. sudu 3 kali sehari 20 minit sebelum makan. Anda juga boleh menggunakan ini: 1 / 4-1 gelas setiap hari untuk waktu yang lama (anda boleh menggunakan nasi atau kaldu oatmeal, dengan satu sudu madu). Simpan jus dandelion di dalam peti sejuk tidak lebih dari 3 hari. Juga boleh diawetkan dengan alkohol atau vodka.

Jus mempunyai sifat pengukuhan, ia berguna untuk radang perut dengan keasidan yang rendah. Ia digunakan sebagai pencahar ringan untuk sembelit kronik dan sebagai koleretik untuk penyakit hati dan pundi hempedu. Dengan mempengaruhi pertukaran elektrolit, jus dandelion membantu mengurangkan sakit sendi pada gout. Ia diambil sebagai ubat diaforetik, antipiretik dan paru-paru. Dengan penggunaan jus dan infusi akar pada wanita menyusui, penyusuan meningkat - pembentukan susu.

Jus daun dandelion adalah salah satu agen tonik (penguat) yang paling berharga. Ia perlu untuk meneutralkan keasidan tinggi dan menormalkan komposisi alkali persekitaran dalaman badan..

Jus Dandelion mengandungi kepekatan kalium, kalsium dan natrium yang sangat tinggi. Ia juga merupakan sumber magnesium dan zat besi terkaya.

Jus dandelion mentah, yang diperoleh dari daun dan akar, digabungkan dengan jus lobak merah dan jus daun lobak, membantu pelbagai penyakit yang mempengaruhi tulang belakang dan penyakit tulang lain, dan juga memberi kekuatan pada gigi, sehingga mencegah perkembangan pyorrhea (penyakit periodontal) dan kemusnahannya.

Perlu diingat bahawa jus segar harus dimakan. Tidak digalakkan menyimpannya lebih dari 3 hari (walaupun di dalam peti sejuk).

Secara luaran, jus dandelion digunakan untuk menghilangkan ketuat, kapalan, dan juga untuk konjungtivitis dan eksim.

Ekstrak Dandelion. Ekstrak Dandelion mempunyai kesan penyembuhan yang unik. Perbungaan mekar dituangkan dalam lapisan nipis (setebal -4 cm) ke dalam balang kaca 3 liter, kemudian lapisan gula setebal 2-3 cm dituangkan, setelah itu mereka terus mengganti lapisan perbungaan, lapisan gula - dan seterusnya hingga setengah balang. Balang 3 liter memerlukan 1-1,5 kg gula. Selepas itu, tap isi dengan berhati-hati dengan tongkat yang bersih dan disediakan khas. Untuk melembapkan campuran, anda boleh menambahkan hingga 100 ml air. Setelah campuran dipadatkan, terus meletakkan bunga dan lapisan gula demi lapisan hampir ke bahagian atas tin. Kemudian isinya dikurangkan lagi. Apabila campuran dipadatkan, jus mula menonjol, yang merupakan ekstrak coklat. Rasanya agak pahit, tetapi rasanya enak (mengingatkan gula bakar). Anda tidak boleh menyaring kandungan balang. Pekat dandelion ini boleh ditambah ke dalam teh, pelbagai minuman atau salad, dan boleh diambil sebagai ubat mandiri, 1 sudu teh 3-4 kali sehari.

Ekstrak Dandelion melegakan keletihan, meningkatkan selera makan dan meningkatkan daya hidup.

Dandelion alkohol tincture. Isi 2/3 cawan akar dengan setengah botol vodka atau alkohol. Gabungkan botol dengan ketat, angkat selama 2 minggu. Goncangkan ubat secara berkala..

Dengan bantuan tincture, epilepsi dirawat. Untuk melakukan ini, ambil 1 sudu besar. sudu sebelum makan, sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Tincture juga diambil dalam tetes 25-30 tetes sebelum makan tiga kali sehari..

Untuk tincture, lebih baik menggunakan alkohol hingga 70 darjah, agar tidak kehilangan semua produk yang berguna. Alkohol dan vodka adalah pengawet yang baik, mereka mengekstrak nutrien dari tumbuhan.

Paling senang menggunakan bekas dengan leher yang besar, kemudian anda boleh mengikat bahan mentah yang dicincang dengan benang dalam sehelai kain kasa dan menurunkannya sepenuhnya ke dalam sebotol alkohol, kemudian benang dipasang ke leher botol dan ditutup rapat dengan gabus. Dengan kaedah ini, penyebaran lebih cepat: alkohol, tepu dengan zat dari bahan tumbuhan, tenggelam ke bahagian bawah botol, di tempatnya kelihatan segar dan lebih ringan. Masa penyediaan tincture dengan resipi ini dikurangkan. Selain itu, tincture tidak boleh disaring sebelum digunakan..

Dandelion tincture digunakan segar dan kering, biasanya dicincang dengan pisau atau mortar tajam.

Jadi, berikut adalah sifat perubatan yang disediakan oleh persediaan dandelion:

- agen koleretik yang sangat baik,

- meneutralkan keasidan, menormalkan komposisi alkali badan,

- memberi kesan yang baik terhadap kerja kelenjar pencernaan, buah pinggang, hati, pundi hempedu, limpa,

- memperbaiki keadaan umum, merangsang prestasi, menghilangkan peningkatan keletihan dan keletihan,

- menormalkan metabolisme,

- menurunkan kadar kolesterol darah,

- memperbaiki komposisi darah sekiranya berlaku anemia,

- adalah agen hematopoietik, mengaktifkan pembentukan leukosit,

- meningkatkan proses metabolik dalam badan,

- membuang toksin dari badan,

- meningkatkan fungsi pankreas,

- meningkatkan pengeluaran insulin,

- membersihkan badan dari toksin,

- membantu mengatur keseimbangan cecair dalam badan,

- merangsang kerja sistem kardiovaskular.

Kontraindikasi penggunaan persediaan dandelion adalah ulser gastrik, gastritis hiperasid, ulser duodenum dengan peningkatan keasidan jus di perut. Juga, ubat dandelion dikontraindikasikan sekiranya terdapat kecenderungan untuk cirit-birit..

Dandelion tidak boleh digunakan semasa kehamilan dan penyusuan (dalam dos yang besar) dan dengan intoleransi individu.

Jus dan teh dandelion dalam dos terapeutik tidak memberikan kesan sampingan. Batang dandelion segar boleh menyebabkan gejala keracunan, terutama pada kanak-kanak jika mereka makan banyak.

Dandelion sebagai tonik

• Akar dandelion

Akar dandelion digunakan untuk merangsang selera makan, 1 sudu teh bahan mentah yang dipotong halus diseduh seperti teh dalam segelas air mendidih, dimasukkan selama 20 minit, disaring dan disejukkan. Ambil 1/4 cawan 3-4 kali sehari sebelum makan.

• Dengan diabetes

Akar Dandelion mengandung sejumlah besar inulin, oleh itu, penggunaan infus dari tumbuhan berguna untuk diabetes. 1 sudu teh akar yang dicincang halus diseduh seperti teh dalam satu gelas air mendidih, dimasukkan selama 20 minit, disejukkan dan ditapis. Minum seperempat gelas 3-4 kali sehari setengah jam sebelum makan.

• Jus daun dandelion sebagai tonik

Jus ini dianggap sebagai salah satu agen tonik (penguat) berharga yang menormalkan metabolisme asid-basa. Jus Dandelion mengandungi kalsium, natrium, magnesium, zat besi yang diperlukan untuk tubuh. Jus dandelion mentah yang diperoleh dari daun dan akar, digabungkan dengan jus lobak merah dan jus daun lobak, membantu penyakit sistem muskuloskeletal dan mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan gigi.

Jus daun digunakan sebagai tonik umum. Daun dibasuh dengan baik dengan air sejuk, dicincang, diletakkan di dalam saringan dan hangus. Kemudian disalurkan melalui penggiling daging, diperas melalui kain lebat, dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 1 dan rebus selama 2-3 minit.

Ambil 1-3 sudu besar. sudu 3 kali sehari 20 minit sebelum makan. Simpan di dalam peti sejuk tidak lebih dari 3 hari.

• Pengumpulan untuk menurunkan gula darah

Ambil bahagian dandelion, jelatang dan daun blueberry yang sama rata. Tuangkan satu sudu besar koleksi dengan 300 ml air panas, reneh dengan api kecil selama 15 minit. Biarkan sedikit dan terikan. Ambil 3 sudu besar. sudu 2-4 kali sehari 20 minit sebelum makan.

• Untuk pencegahan barah

Adalah disyorkan untuk menggunakan salad berikut: rendam 100 g daun dandelion muda selama setengah jam dalam air masin sejuk, kemudian potong dan campurkan dengan bawang hijau cincang halus (50 g) dan 25 g pasli, musim dengan minyak sayuran, taburkan dengan dill. Hidangan ini juga berguna untuk keletihan musim bunga..

• Dandelion merawat tumor payudara

Resipi popular untuk menghilangkan tumor di payudara: gosok akar dandelion segar dan sapukan pada payudara yang berpenyakit. Ubat tradisional seperti ini dapat mengatasi tumor payudara wanita dan mengeras di ketiak dan pangkal paha, baik pada wanita maupun pada lelaki..

• Dandelion dengan burdock untuk alahan Kisar akar dandelion dan akar burdock dalam mortar dan campurkan. Ambil 2 sudu besar. sudu campuran, tuangkan 3 gelas air dan biarkan semalaman. Rebus pada waktu pagi selama 10 minit, kemudian tekankan jumlah yang sama. Minum setengah gelas sebelum makan dan pada waktu malam (5 kali sehari).

• Dengan avitaminosis musim bunga

Ambil 2 sudu teh akar dandelion dan ramuan dalam nisbah 1: 1 setiap 1 cawan air mendidih, biarkan selama 1 jam, toskan. Minum 0.5 cawan 4 kali sehari 30 minit sebelum makan.

• Toner

Untuk orang yang lemah anemia, anda boleh membuat jem: pada waktu pagi, kumpulkan perbungaan dandelion dan tuangkan 100 g perbungaan dengan 900 ml air, tambahkan 2-3 keping lemon (tanpa kulit). Didihkan dengan api kecil selama 40-50 minit. Saring melalui 2 lapisan kain tipis dan perah. Masukkan 1 kg gula ke dalam kuah dan didihkan dengan api kecil selama 1 jam.

• Memampatkan, tampon dari akar segar yang dicincang

Akar yang dikumpulkan pada bulan Mei digunakan untuk merawat keradangan kelenjar getah bening. Resipi ini akan membantu anda dengan ini. Kisar akar tanaman segar dalam pengadun ke keadaan pulpa. Letakkan gruel pada kain kasa, sapukan pada kelenjar getah bening yang mengeras, tumor payudara pada wanita. Lindungi kompres kasa dengan pembalut selama satu jam. Kemudian ubah pembalut.

• Tingtur "ambulans"

Isi botol gelap 0,5 liter dengan bunga, tuangkan 300 ml alkohol dan biarkan selama 2-3 minggu. Sekiranya kaki anda sakit - tuangkan tingtur di telapak tangan anda dan pelincirkannya dari kaki ke lutut (jangan gosok). Percayalah: kelegaan datang dengan segera.

• Merebus untuk artritis

Tuangkan 6 g ramuan dan akar dandelion ubat dengan segelas air, rebus selama 10 minit dengan api kecil, masukkan selama 1/2 jam, kemudian tapis, peras bahan mentah. Minum tiga kali sehari sebelum makan, 1 sudu besar. sudu.

• Untuk sakit sendi

Giling perbungaan dandelion berbunga dan masukkan ke dalam balang, tuangkan vodka 1: 1, biarkan selama 12 hari di tempat yang gelap, sekali sekala bergoncang. Terikan, perah. Lubricate sendi dengan tincture selama 5 minit, kemudian kisar hingga muncul sensasi terbakar, balut dengan bahan linen dan suam semalaman.

• Merebus untuk reumatik

Ambil 1 sudu besar. sesudu daun dandelion kering, tuangkan satu gelas air, rebus selama 1 minit, biarkan selama 1 jam, kemudian tapis. Minum setengah gelas pada waktu pagi dan petang setengah jam sebelum makan.

• Merebus akar dandelion dan herba untuk rematik

30 g akar dandelion hancur dan ramuan direbus dalam 1 liter air selama 15 minit, dimasukkan selama 45 minit, kemudian disaring. Ambil 1/2 cawan 3 kali sehari.

• Jus dandelion untuk gout

Jus Dandelion diminum sebagai ubat penahan sakit untuk penyakit sendi seperti gout. Untuk menyiapkannya, kumpulkan daun dandelion muda, bilas hingga bersih dan tahan dalam garam selama setengah jam (untuk 1 liter air sejuk, anda memerlukan 3 sudu garam meja). Kemudian keluarkan daun dari larutan, bilas hingga bersih dengan air sejuk dan bakar dengan air mendidih. Kisar daun seperti itu dengan pengisar atau penggiling daging hingga menjadi gruel. Jus mesti diperah dengan kain kasa, dilipat menjadi sembilan lapisan, dan kemudian dicairkan separuh dengan air rebus (untuk pentadbiran oral). Penerimaan untuk tujuan perubatan dan profilaksis harus dilakukan dalam seperempat gelas dua kali sehari. Masa terbaik untuk diambil adalah setengah jam sebelum makan. Untuk sedikit meningkatkan rasa campuran, anda boleh sedikit manis dengan madu. Kursus rawatan adalah satu bulan.

Sekiranya anda mencampurkan jus dandelion yang baru diperah dengan jumlah air beras yang sama, ia akan menjadi ubat yang baik untuk melawan aterosklerosis. Untuk menyediakan kuahnya, anda perlu merebus setengah gelas beras dalam dua setengah gelas air hingga lembut, kemudian sejuk dan toskan..

• Bunga dandelion untuk rematik

Kisar bunga dandelion kuning, tambah jumlah gula yang sama, campurkan. Sejukkan selama seminggu setengah. Kemudian tapis cecair yang dihasilkan. Ambil infusi 1 sudu besar. sudu satu jam sebelum makan sekali sehari.

Saring isi, peras dengan teliti, simpan di dalam peti sejuk.

• Akar dandelion untuk aterosklerosis

Untuk pencegahan aterosklerosis, akar dandelion kering digunakan, digiling dalam penggiling daging.

Ambil 1 sudu besar. sudu 3 kali sehari. Rasanya pahit, jadi bahan mentah tidak dikunyah, tetapi perlahan-lahan diselimuti air liur dan ditelan. Anda boleh mengambilnya dengan madu atau sirap manis.

• Jus Dandelion untuk penyakit sistem muskuloskeletal

Jus dandelion yang baru diperah dicampurkan dalam bahagian yang sama dengan jus lobak merah dan jus dari daun lobak muda. Ubat ini membantu dengan patah tulang, penyakit sendi, rematik, artritis.

Ginjal dan hati, saluran empedu

• Untuk sistitis, keradangan buah pinggang Grate dandelion root. Ambil sedikit (di hujung pisau) setengah jam sebelum makan 2 kali sehari.

• Jus Dandelion sebagai diuretik Perah jus dari daun dandelion. Tumbuhan ini direndam dalam air masin sejuk (selama 30 minit) untuk mengurangkan rasa pahit. Kemudian kisar dan masukkan sedikit air sejuk rebus. Minum 1 sudu teh 3 kali sehari.

• Jus dari daun dandelion Jus yang diperah dari akar dan daun dandelion digunakan untuk batu di ginjal dan pundi hempedu, untuk penyakit hati, ginjal, pundi kencing. Daun dibasuh dengan baik dengan air sejuk, dibiarkan mengalir, diparut, diletakkan di dalam saringan dan hangus. Kemudian disalurkan melalui penggiling daging, diperas melalui kain lebat, dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 1 dan rebus selama 2-3 minit.

Ambil 1-3 sudu besar. sudu 3 kali sehari 20 minit sebelum makan. Atau seperti ini: 1 / 4-1 gelas setiap hari untuk waktu yang lama (anda boleh menggunakan nasi atau kaldu oatmeal, dengan satu sudu madu). Simpan jus dandelion di dalam peti sejuk tidak lebih dari 3 hari.

• Merebus untuk cholelithiasis dan urolithiasis

2 sudu besar tuangkan sudu akar dandelion dengan 1/2 liter air mendidih, kemudian rebus selama 10 minit dengan api kecil, biarkan selama 2 jam, tapis. Minum 0,5 jam sebelum makan, 0,5 cawan 3-4 kali sehari.

• Dandelion untuk penyakit kuning

Tuangkan 1 sudu teh bahan mentah yang dihancurkan dengan 1 gelas air, rebus selama 20 minit, toskan. Minum 50 ml 4 kali sehari. Ia adalah agen koleretik untuk rawatan penyakit kuning..

• Bunga Dandelion untuk membersihkan hati

Bilas 200 helai bunga dandelion, tuangkan dalam satu liter air dan reneh selama 25 minit.

Sejukkan, terikan, perah bunga. Masukkan 1 kg gula dan masak dengan api kecil hingga pekat. Ambil 2 kali sehari, pagi dan petang, tambahkan 1 sudu teh ke segelas air. Sekiranya hati tercemar dengan teruk, sakit pundi hempedu mungkin berlaku..

• Infusi untuk penyakit saluran empedu, pundi hempedu

Rebus 2 sendok teh akar dandelion ubat dengan segelas air rebus dan bersikeras selama 8 jam, tapis. Minum 3-4 kali sehari selama seperempat gelas setengah jam sebelum makan.

• Penyerapan daun dandelion untuk pundi hempedu dan penyakit kuning

10 g daun dandelion yang dihancurkan dimasukkan ke dalam 400 ml air rebus sejuk selama 10-12 jam, kemudian disaring. Ambil 1/4 cawan 4-6 kali sehari sebelum makan.

• Koleksi koleretik

Ia digunakan untuk mengobati penyakit hati, saluran empedu dan pankreas: hepatitis, dyskinesia bilier, pankreatitis, cholecystitis, cholelithiasis. Herba yang membentuk koleksi koleretik dikumpulkan dengan tangan dan dikeringkan sesuai dengan teknologi.

Ia mengandungi ramuan berikut: akasia, lada air, bullock, calendula, mullein, meadowsweet, pisang, burdock, chamomile, pudina, tansy, senna, knotweed, oat, bunga dandelion, adas, hop, kumbang hitam.

Penyediaan: 2 sudu besar. sudu (10 g) koleksi tuangkan 0.5 liter air mendidih, biarkan selama 1.5 jam. Minum 0.5 cawan 3 kali sehari 30 minit sebelum makan. Satu pakej pengumpulan ubat seberat 100 g dirancang selama 15 hari pentadbiran.

• Dandelion dalam memerangi hepatitis

Tuangkan 1 sudu teh akar dandelion yang dihancurkan dengan 1 gelas air sejuk. Masukkan api kecil dan kukus selama satu jam. Ambil 1 sudu besar. sudu 3 kali sehari setengah jam sebelum makan untuk rawatan hepatitis.

• Untuk kekurangan koronari kronik

Ambil 3 kali sehari akar kering dandelion (dalam jumlah kecil - di hujung pisau) dengan setengah gelas air.

• Jus daun

Jus daun boleh digunakan sebagai pembersih darah dan menormalkan komposisi dan metabolisme darah..

Bilas daun dengan air sejuk, goncangkan air, potong halus, masukkan saringan dan hangus. Kemudian melalui penggiling daging, peras melalui kain tebal, cairkan dengan air dalam nisbah 1: 1 dan rebus selama 2-3 minit. Sapukan 1 / 4-1 gelas setiap hari untuk waktu yang lama (anda boleh menggunakan nasi atau kaldu oatmeal, dengan satu sudu madu). Simpan jus dandelion di dalam peti sejuk tidak lebih dari 3 hari.

• Merebus bunga untuk darah tinggi

10 g bahan mentah direbus dalam 200 ml air selama 15 minit, dimasukkan selama 20-30 minit, kemudian ditapis.

Ambil 1 sudu besar. sudu 3-4 kali sehari.

• Merebus akar dandelion

Penggunaan akar dandelion mempunyai kesan yang baik. 30 g akar dandelion yang dihancurkan direbus dalam 1 liter air selama 15 minit, dimasukkan selama 45 minit, kemudian ditapis. Ambil 1/2 cawan 3 kali sehari.

Sekiranya akar dituai pada akhir musim luruh, ia akan mengandungi lebih banyak nutrien. Pada akarnya, zat-zat yang terkandung melarutkan plak kolesterol di dinding saluran darah. Tetapi mustahil untuk selalu memakan rebusan akar dandelion, kerana sangat pahit. Oleh itu, gunakan kuahnya, tambahkan ke dalam kopi, maka rasanya akan menjadi menyenangkan. Memakan akar dandelion untuk tujuan profilaksis, anda menyembuhkan saluran darah, ginjal, hati.

• Dandelion melegakan buasir

Tuang 2 sendok teh akar dandelion cincang dengan segelas air sejuk, biarkan selama 8 jam, minum 1/4 cawan 4 kali sehari. Ubat ini menyembuhkan buasir.

• Tampon dari akar segar yang dicincang dari buasir

Untuk tujuan ini, akar dandelion yang dikumpulkan pada bulan Mei digunakan. Kisar akar segar tanaman dalam pengadun hingga rata. Balut gruel dengan kain kasa dan buat tampon. Dengan resipi ini, anda dapat menyingkirkan buasir, menghentikan pendarahan rahim.

Penggunaan luaran dan kecacatan kulit

• Dandelion untuk kapalan

Jagung boleh dikeluarkan dengan dandelion, kerana ini pelincirkan jagung dengan jus dandelion segar.

• Salap akar dan ramuan dandelion

5-10 g akar hancur dan ramuan dandelion dimasukkan ke dalam 50 ml minyak sayuran selama 10 jam. Mengurangkan gatal-gatal untuk ruam.

• Minyak dandelion untuk luka bakar

Resipi lain yang popular untuk membuat minyak dandelion adalah memasukkan sebilangan besar bunga dandelion ke dalam balang kaca dan tuangkan minyak bunga matahari sehingga menutupi bunga. Masukkan balang ke dalam periuk air, sebarkan kain di bahagian bawah, dan rebus selama 40 minit. Apabila ia sejuk, peras minyak yang dihasilkan melalui stoking nilon, gunakan untuk merawat luka bakar.

• Resipi Minyak Dandelion

Ambil akar yang dihancurkan, tutup dengan minyak zaitun atau bunga matahari (1: 4) dan biarkan untuk meresap di tempat yang hangat selama dua minggu. Lap pada kawasan yang terjejas, sapukan kompres pada mereka.

• Infusi untuk kegunaan luaran

Tuangkan segenggam bunga dandelion ubat dengan 250 ml air mendidih, biarkan dalam termos selama 1-2 jam, kemudian tapis, dan peras bahan mentah. Lap kulit dari bintik-bintik usia dan jeragat.

• Infusi untuk diatesis eksudatif

Rebus 1 sudu teh akar dandelion dengan segelas air mendidih, bungkus, biarkan selama 1-2 jam, tapis. Minum setengah jam sebelum makan tiga kali sehari selama seperempat gelas.

• Pewarna dandelion untuk radiculitis

Dandelion tincture merawat banyak penyakit, termasuk sciatica. Pada musim bunga, kumpulkan bunga dandelion, potong halus dan isi pinggan ke bahagian atas (lebih baik jika ia adalah balang kaca gelap 0,7 l). Tuangkan dua botol cologne (atau alkohol, atau vodka) dan biarkan untuk meresap selama dua minggu di tempat yang gelap, tetapi tidak di dalam peti sejuk. Prosedur dilakukan pada waktu malam, menggosok bintik-bintik sakit dengan gruel yang dihasilkan. Kemudian balut dengan selendang atau selendang yang hangat. 2-3 prosedur sudah cukup untuk meringankan keadaan dengan radiculitis.

Bersama dengan menggosok, anda boleh minum secawan teh dandelion 2 kali sehari atau mengambil 1 sudu besar. sesudu jus dandelion.

• Merebus furunculosis dan ruam kulit

1 sudu besar Tuangkan sesudu akar dandelion dengan segelas air panas rebus, rebus selama 1/4 jam dengan api kecil. Sejukkan rebusan tanaman selama 45 minit, tapis melalui kain cheesecloth. Minum 1/4 jam sebelum makan tiga kali sehari, 1/3 cawan.

• Merebus akar dandelion dan burdock untuk ruam dan furunculosis

Mengambil dandelion ke dalam memberikan hasil yang baik. Dalam kes ini, ia digunakan dalam campuran dengan akar burdock. 1 sudu besar sesudu akar dandelion cincang halus dan akar burdock dituangkan dengan 3 cawan air, disimpan selama satu malam, dan pada waktu pagi mereka membuat rebusan (rebus selama 7-10 minit dengan api kecil), ambil 1/2 cawan kaldu beberapa kali sehari.

• Sirap batuk

Letakkan bunga dandelion yang hampir tidak berbunga di lapisan dalam balang kaca, taburkan dengan gula dalam nisbah 1: 2 dan sejukkan. Ambil sirap untuk batuk 2 sudu teh 30 minit sebelum makan.

Akhir coretan pengenalan.

Isi kandungan

  • Dandelion
Dari siri: Pocket Healer

Serpihan pengantar buku Dandelion, plantain yang diberikan. Ubat-ubatan semula jadi (Yuri Konstantinov, 2013) yang disediakan oleh rakan buku kami - syarikat Liters.