Kad Doman dengan topik "Makanan"

Perkembangan awal kanak-kanak menurut Doman adalah cara yang baik untuk mengembangkan kecerdasan bayi, membantunya menguasai maklumat baru. Menurut data yang diperoleh oleh ahli neurofisiologi Glen Doman, proses pertumbuhan otak aktif dalam tiga tahun pertama anak anda membolehkan bayi anda menyerap pelbagai maklumat dengan cepat. Dalam tempoh ini, pengajaran berstruktur yang baik diberikan kepada anak dengan semudah dan semula jadi yang mungkin..

Prinsip belajar menggunakan kad Doman adalah menunjukkan gambar produk makanan tertentu selama 1-3 saat. Pada masa yang sama, orang dewasa menyebut nama objek, secara beransur-ansur menambahkan fakta baru mengenainya. Penting untuk mengetahui bahawa kelas harus dilakukan hanya ketika bayi dalam keadaan baik. Pada masa yang sama, satu dan kad yang sama tidak dapat digunakan lebih dari 3 kali sehari atau ditunjukkan kepada serpihan 2 kali berturut-turut.

Teknik Shichida agak serupa dengan teknik pengajaran Doman yang ditunjukkan. Satu-satunya perbezaan adalah menunjukkan kad dengan gambar selama 1 saat dan hanya membaca nama objek.

Untuk mempelbagaikan proses pembelajaran dan perkembangan bayi anda, anda boleh menggunakan kad dalam permainan berikut:

 • menyusun kad mengikut kategori: gula-gula, jus dan air, daging dan ikan, barangan bakar dan produk tepung, produk tenusu, bijirin;
 • pengedaran gambar untuk kursus pertama dan kedua dan pencuci mulut;
 • membahagikan makanan menjadi manis dan sedap.

Lukisan mengenai topik pemakanan sihat kelas 1-2-3-4-5-6-7. Idea untuk membuat lakaran

Adalah mustahak untuk mengajar pendekatan yang kompeten terhadap pemakanan manusia sejak kecil. Anda boleh mengajar kanak-kanak cara hidup yang betul dengan bantuan lukisan. Untuk ini, penting untuk memilih topik yang sesuai dengan usia. Anak kelas pertama suka melukis objek sederhana seperti buah-buahan. Untuk memberi pengetahuan tentang kehidupan yang sihat kepada anak-anak yang lebih tua, anda boleh menggunakan gambar dan kolaj yang kompleks.

Menggambar idea mengenai topik pemakanan sihat untuk kanak-kanak kelas 1

Gambar mengenai topik pemakanan yang betul untuk kanak-kanak yang baru memasuki sekolah harus dimulakan dengan gambar dan bentuk paling ringkas. Dengan bantuan gambar-gambar lucu, anda dapat menanamkan rasa suka sayur-sayuran di kelas pertama.

Contohnya, bersama-sama dengan kanak-kanak, anda boleh melakarkan satu siri gambar mengenai pengembaraan kentang atau bit yang menyeronokkan. Kemudian lengkapkan gambar dengan gambar orang yang sihat dan kuat yang telah menjadi begitu terima kasih kepada produk yang betul.

Menggambar idea untuk pemakanan sihat Gred 2

Gambar yang lebih kompleks sesuai untuk kanak-kanak berusia lapan tahun. Pada usia ini, gambar harus mengajar kanak-kanak faedah diet yang sihat. Contohnya, anda boleh menggambarkan dua lelaki.

Yang pertama lemah dan lesu, dia menjadi seperti itu kerana dia makan makanan yang buruk. Yang kedua kuat dan suka bermain, di sebelahnya anda perlu menarik produk yang bagus.

Menggambar idea gred 3

Bermula dari kelas tiga, gambar harus membincangkan sifat-sifat bermanfaat makanan yang dimakan oleh anak. Subjek gambar boleh menjadi komposisi produk Kanak-kanak harus diberitahu makanan mana yang mengandungi vitamin dan bahan lain yang bermanfaat untuk kesihatan..

Contohnya, hidupkan buah-buahan dengan vitamin C:

 • Jingga.
 • Lemon.
 • Kubis putih.
 • Anggur hitam.
 • Kranberi.

Menggambar idea gred 4

Bagi pelajar kelas 4, gambar sesuai yang akan mengajar anak makan betul-betul pada waktu siang. Anda boleh melukis gambar makanan yang harus dimakan untuk sarapan, minum petang, makan tengah hari dan makan malam. Penting untuk dijelaskan kepada anak-anak bahawa makan pada waktu-waktu tertentu dalam sehari akan menyumbang kepada kesihatan yang baik selama bertahun-tahun yang akan datang..

Menggambar idea gred 5

Pada usia sebelas tahun, kanak-kanak mula menyiapkan badan untuk usia peralihan. Ramai lelaki menganggap diri mereka dewasa. Dengan menyalin tingkah laku rakan-rakan yang lebih tua, mereka cenderung memilih tabiat buruk. Dengan menggunakan gambar, adalah penting untuk menjelaskan kepada kanak-kanak bahawa orang dewasa, orang yang cerdas akan memilih produk yang sihat dan berkualiti tinggi..

Produk yang bagusProduk buruk
Jus SegarLemonade
RotiRangup
Sayur-sayuran dan buah-buahanKentang goreng
Krim masam, yogurtMayonis
Ikan, dagingPiza
BeriGula-gula

Perlu ditekankan bahawa banyak orang bodoh adalah makanan yang salah, yang membawa kepada akibat yang tidak dapat diperbaiki dalam badan. Penting untuk tidak melarang, sebarang larangan pada masa remaja akan membawa kepada hasil yang sebaliknya. Gambar-gambar tersebut mesti menggambarkan lelaki yang, berkat produk berkualiti, telah memperoleh keputusan yang sangat baik dalam sukan dan pendidikan.

Menggambar idea gred 6

Lukisan tema "pemakanan sihat" untuk anak-anak remaja harus memberi idea mengenai pemilihan produk yang betul. Dengan bantuan gambar, kanak-kanak itu perlu diperkenalkan dengan piramid makanan. Pada kelas 6, kanak-kanak perempuan, mengikuti teladan wanita yang lebih tua, mula memikirkan diet yang boleh menyebabkan bahaya besar pada tubuh yang sedang tumbuh.

Piramid Pemakanan:

 • Bijirin (roti, bijirin).
 • Sayur-sayuran dan buah-buahan.
 • Produk tenusu dan daging.
 • Gula-gula.
Menggambar tema pemakanan sihat, contohnya, piramid produk sihat.

Oleh itu, dalam angka tersebut, seseorang harus memperhatikan kenyataan bahawa berat badan berlebihan timbul akibat penggunaan produk yang berbahaya dan berkualiti rendah. Anda boleh memusatkan perhatian pada jumlah makanan yang berlebihan, yang menyebabkan kegemukan, dan juga menunjukkan kepada anak bahawa kekurangan zat makanan dalam diet boleh menyebabkan kecacatan dan kesihatan yang buruk..

Idea Menggambar Gred 7

Pada usia tiga belas tahun, remaja melihat diri mereka sebagai orang dewasa. Banyak kanak-kanak mengembangkan pandangan mereka sendiri mengenai kehidupan. Mereka jarang mendengar ibu bapa mereka. Pada usia inilah kanak-kanak mula mengabaikan gaya hidup sihat. Dalam makanan, keutamaan diberikan kepada produk yang dijual di restoran makanan segera.

Lukisan pada usia ini harus menunjukkan bahaya produk tersebut. Dalam gambar anda dapat menggambarkan orang dengan berat badan berlebihan, kulit yang buruk, tidak aktif dan kurang berinisiatif, tidak peduli dengan dunia di sekitarnya. Berbeza dengan gaya hidup ini, anda dapat menarik orang yang tampan dan bersukan yang lebih suka makan makanan sihat..

Umur kanak-kanakGaris panduan melukis
7 tahunKehidupan sederhana yang menggambarkan sayur-sayuran dan buah-buahan.
8 tahunTambahkan gambar yang menunjukkan faedah diet yang sihat ke gambar sederhana.
9 tahunDengan menggunakan gambar, jelaskan kepada anak-anak komposisi produk, berikan idea mengenai vitamin.
10 tahunDengan menggunakan contoh gambar, ajar anak itu diet yang betul pada siang hari.
11 tahunGambar harus menunjukkan bahawa orang dewasa memilih makanan yang sihat, bukan makanan yang tidak sihat.
12 tahunAngka yang menerangkan piramid pemakanan.
13 tahunTerangkan bahaya makanan segera dan faedah gaya hidup sihat dengan bantuan gambar.

Bagi kanak-kanak dari segala usia, menggunakan contoh gambar, adalah penting untuk menunjukkan pentingnya makanan sihat dalam kehidupan setiap orang. Mengembangkan topik pemakanan yang betul, anda tidak boleh berlebihan dengan konsep dan peraturan. Ibu bapa dan pendidik harus ingat bahawa larangan menimbulkan minat pada anak dan keinginan untuk menguji sendiri apa yang dilarang.

Pengarang: Tatiana Pogodina (fermabrod)

Video mengenai gambar mengenai topik pemakanan sihat

Cara menggambar buah dengan pensil dan pena hujung:

Gambar dan kad dengan produk untuk kanak-kanak

Sejak usia dini, kanak-kanak harus mengetahui pelbagai jenis makanan, baik yang sihat dan tidak sihat. Sebagai peraturan, produk berguna diberikan kepada kita oleh alam semula jadi, dan produk berbahaya adalah buatan, yang diciptakan oleh manusia. Sudah tentu, kanak-kanak tidak mahu makan banyak perkara berguna, seperti bit, bawang, kadang-kadang susu atau keju kotej, kerana citarasa khas atau keutamaan peribadi mereka. Ada lelaki yang, kerana penyakit tertentu, tidak dapat makan makanan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak mesti menyedari kewujudan dan sifatnya. Sekiranya ibu bapa tidak berada di sekitar, dan salah seorang rakan menawarkan untuk mencuba, adalah mustahak untuk memberitahu anak mengenai reaksi badan yang seterusnya.

Muat turun pendidikan

Untuk melakukan perbincangan tematik dengan anak-anak, kami telah menghantar gambar untuk kanak-kanak di laman web kami "Makanan". Di sini, kedua-dua produk semula jadi dan buatan dipersembahkan kerana biasanya dijual di kedai. Anda boleh memuat turun gambar, mencetaknya dan menerapkannya dalam perbualan mengikut keperluan. Semasa menunjukkan produk untuk penggunaan harian, gambar untuk kanak-kanak harus dibuat secara sistematik: berguna secara berasingan dan berbahaya secara berasingan. Sekiranya tugas anda adalah mempelajari bahasa asing dengan penggunaan visualisasi, maka anda boleh menandatangani gambar dan meletakkannya mengikut budi bicara anda sendiri. Secara umum, ilustrasi itu berlaku baik untuk melakukan perbualan dengan anak-anak di rumah dan di sekolah, untuk mempelajari topik "Produk" dalam pelajaran bahasa asing. Sekiranya tugas anda adalah untuk membincangkan produk yang berguna, gambar untuk kanak-kanak boleh dipilih mengikut topik pelajaran. Walau bagaimanapun, para lelaki harus menyedari hakikat bahawa terdapat juga produk berbahaya. Kami menyusun gambar sedemikian untuk kanak-kanak, mengetepikan terutamanya gambar makanan buatan, menunjukkannya kepada anak-anak dan menerangkan bagaimana produk ini atau yang membahayakan tubuh.

Kad gambar

Klik pada gambar untuk memuat turun gambar makanan untuk kanak-kanak:

Kad pelbagai warna - gambar yang menggambarkan pelbagai jenis produk.

Pilihan yang digambar

Pilihan lain untuk kad gambar dengan gambar makanan dan minuman untuk kanak-kanak:

Apa vitamin yang terkandung dalam sayur apa.

Tugas

Apakah mereka?

Kanak-kanak harus memberi perhatian khusus kepada produk tenusu. Susu dan turunannya sangat bermanfaat. Mereka mengandungi vitamin, kalsium untuk menguatkan tulang dan gigi. Walaupun sesetengah kanak-kanak tidak menyukai susu atau susu, gambar boleh menjadi cara yang baik untuk membincangkan diet..

Buah-buahan dan sayur-sayuran tidak kurang berguna. Vitamin terdapat di dalamnya dalam jumlah besar. Omong-omong, gambar akan membantu bukan sahaja menonjolkan makanan berbahaya dan sihat, tetapi juga belajar mengenal pasti buah-buahan dan sayur-sayuran. Dalam produk ini, vitamin disimpan segar, jadi lebih baik memakannya tidak direbus. Vitamin sangat penting untuk mengekalkan imuniti dan kesihatan. Tanyakan kepada si kecil, makanan apa yang masih mengandungi sejumlah besar vitamin? Mereka tidak mungkin memberi nama bijirin, walaupun bijirin mempunyai banyak unsur surih yang diperlukan seseorang..

Kumpulan produk lain adalah protein. Ini termasuk bukan hanya susu, tetapi juga daging, ikan dan bahkan beberapa sayuran (kekacang), walaupun yang terakhir mengandung protein sayuran. Kadang-kadang makanan ini dianggap berbahaya, tetapi daging dan ikan sangat penting untuk perkembangan otot, otak dan komponen tubuh kita yang lain. Ramai orang menggemari makanan protein. Tetapi lebih baik memasak daging atau ikan daripada menggoreng: dengan cara ini, lebih banyak nutrien disimpan di dalamnya..

Akhirnya, karbohidrat. Ini adalah gula-gula, produk roti - semua perkara yang sangat disukai oleh kanak-kanak. Makanan ini tinggi karbohidrat. Mereka memecah dan memberi tenaga kepada badan. Kanak-kanak memerlukan makanan karbohidrat kerana bayi mengambil banyak tenaga. Walau bagaimanapun, mereka harus yakin bahawa tidak mungkin menyalahgunakan gula-gula. Ini memberi kesan buruk kepada keadaan gigi dan kesihatan tubuh..

Semasa melihat gambar produk dengan bayi, pastikan anda memperhatikan fakta-fakta ini. Diet kanak-kanak mesti merangkumi susu, buah-buahan, sayur-sayuran, daging dan ikan. Ilustrasi yang jelas akan meyakinkan kanak-kanak bahawa makanan boleh menjadi enak dan sihat.

Berkat ilustrasi yang berwarna-warni, ucapan anda tidak akan membosankan dan monoton, ia akan memperoleh kekhususan dan keinsafan. Main dengan lelaki di kedai: letakkan gambar dan biarkan mereka bertindak sebagai pembeli. Tanyakan kepada mereka apa jenis makanan yang akan mereka sediakan dari produk yang dicadangkan. Cetak gambar dan gunakannya dalam karya yang mencabar tetapi menarik dengan anak-anak!

Makanan: gambar untuk kanak-kanak, kad Doman, halaman mewarna, poster

"Produk" adalah jenis bahan visual kegemaran kanak-kanak prasekolah. Anak-anak senang melihat gambar dengan gambar makanan, pelbagai hidangan. Untuk permainan pertuturan, dalam kumpulan log atau semasa kerja rumah, sangat berguna untuk menggunakan bahan visual yang dipilih khas "Gambar makanan untuk kanak-kanak di tadika." Contohnya, seperti dalam artikel ini.

Keseluruhan kandungan bahan leksikal dengan topik "Produk" dapat dibahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Pada usia 2 hingga 7 tahun, anak mesti mempelajari beberapa konsep:

Makna perkataan umum "Produk". Kanak-kanak perlu belajar bagaimana menyebut beberapa nama dari kumpulan ini, dan kanak-kanak yang lebih tua harus dapat menentukan sifat umum mereka dan menyebarkan nama-nama tersebut ke dalam kumpulan. Contohnya, "produk tenusu", "sayur-sayuran", dll..

Perbendaharaan kata pasif dan aktif kanak-kanak harus mengandungi:

- nama produk;
- kata sifat deskriptif yang sesuai untuknya;
- kaedah memasak.

Kanak-kanak harus belajar untuk menyampaikan secara bersama-sama apa yang terdapat di rak kedai runcit dan di atas meja..

Penting untuk kanak-kanak prasekolah mengetahui makanan yang boleh digunakan dalam hidangan yang berbeza..

Mempunyai pemahaman tentang peranan produk. Sekiranya gambar tidak begitu jelas untuk kanak-kanak prasekolah, maka gambar plot sangat sesuai untuk ini..

Berikut adalah contoh senarai perkataan yang harus digunakan kanak-kanak prasekolah untuk topik "Makanan":

susu, yogurt, daging, ikan, roti, kue, telur, pasta, perkakas, toko, checkout, piring, penjual, meja, pameran, keju, madu, selai, selai, wafel, bagel, ikan, pai, marmalade, keju cottage, krim masam, ais krim, kefir, sosis, sosis, lidah, vitamin, pisang, apel, pir, anggur, jeruk, semangka, tembikai, wortel, bit, kentang, tomat, timun, labu, kue, pastri, bubur, nasi, soba, oat, makanan, millet.

manis, masin, segar, vitamin, tepung, rebus, dipanggang, garing, putih, berair, pedas, berwarna, rapuh, tidak beragi, goreng, sihat, susu, lembut, basi, hitam, panas, berbahaya, sejuk, sihat, dingin, telus, masak, pahit.

Beli, jual, susun, bungkus, pilih, rebus, goreng, potong, kering, acar, bakar, garam, rebusan, simpan, masak, beku, cambuk.

Sudah tentu, semakin tua kanak-kanak itu, semakin kaya kosa kata aktif kanak-kanak itu, semakin banyak pembinaan tatabahasa yang harus dia gunakan dalam pertuturan. Ini dapat dicapai dengan bantuan permainan dan latihan pertuturan biasa, yang dipilih dengan mengambil kira usia kanak-kanak prasekolah..

Gambar yang dilukis

Sebarang lukisan produk adalah bahan yang sangat baik untuk melakukan:

 • permainan pertuturan;
 • perbualan;
 • latihan terapi pertuturan.

Adalah berguna untuk menggunakan kedua-dua set kad subjek dengan gambar makanan, dan plot gambar topik ini..

Gambar untuk kanak-kanak menggambarkan makanan berguna dan berbahaya secara berasingan, penting untuk mengajar kanak-kanak untuk membezakan antara mereka dengan mudah.

Kad gambar yang dilukis sesuai untuk:

 • kelas;
 • permainan;
 • senaman.

Kad Doman

Gunakan kad Doman di kelas pengembangan pertuturan dengan topik Produk. Gambar yang jelas dan jelas dengan teks boleh digunakan dalam permainan dan latihan.

Anda juga boleh menggunakan foto makanan. Penting untuk memilih mereka yang mempunyai latar belakang yang neutral, yang terbaik. Sudah tentu, gambar harus dicetak terlebih dahulu dan ditampal di kadbod.

Gambar pemandangan

Gunakan gambar plot untuk mengarang cerita dengan kanak-kanak di kelas. Untuk tujuan ini, gambar plot sesuai dengan tema: "Pasar raya", "Di pasar sayur", "Timun pertama", "Memasak dengan ibu", "Bagaimana kebun memberi makan kami pada musim sejuk".

Halaman Mewarna

Ahli terapi pertuturan dan guru mesti menggunakan halaman mewarna tematik untuk mengembangkan pertuturan anak. Pewarnaan secara berkala bukan sahaja membantu kanak-kanak untuk memperkaya perbendaharaan kata dan mempelajari pembinaan tatabahasa baru, tetapi juga membantu melatih kemahiran motorik halus, yang seterusnya sangat membantu mengaktifkan pusat pertuturan otak anak.

Gunakan gambar Makanan berbahaya untuk kanak-kanak untuk mewarnai, ini bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran bertutur, tetapi juga membentuk pemahaman mengenai asas-asas diet yang sihat dan sekatan yang munasabah terhadap makanan. Selepas mewarnai, anda boleh berbual dengan topik "Manfaat dan bahaya makanan yang kita makan." Sangat mudah untuk membuat persembahan kecil atau kolaj dari gambar kanak-kanak, yang dapat berfungsi sebagai bahan visual tambahan.

Semua kanak-kanak prasekolah mempunyai kesamaan kemampuan untuk mempelajari kemahiran baru dalam permainan dengan cepat dan tegas. Itulah sebabnya di institusi pendidikan prasekolah moden begitu banyak perhatian diberikan kepada jenis aktiviti ini. Sebarang gambar untuk kanak-kanak dari siri Makanan boleh digunakan dalam pelbagai permainan terapi pertuturan, berikut adalah beberapa contoh:

Produk apa yang anda tahu?

Permainan ini boleh dijalankan dengan satu kanak-kanak atau dengan kumpulan kanak-kanak prasekolah. Seorang dewasa meletakkan gambar dengan gambar produk di hadapannya. Dari atas, kad ditutup dengan kepingan kadbod sehingga hanya sebahagian dari objek yang dilukis yang dapat dilihat. Anak mesti mengenali produk ini atau itu, dan kemudian menamakannya dengan betul.

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua harus diminta membuat ayat yang mudah atau biasa dengan perkataan yang dipilih.

Pelajar kelas pertama yang mempunyai masa yang sangat sedikit untuk pergi ke tadika, boleh bermain, menulis teka-teki atau sajak ringkas mengenai produk. Untuk usia ini, berguna untuk menggunakan gambar untuk kanak-kanak dari kumpulan "Makanan berbahaya dan berguna", dalam satu set atau secara berasingan.

Namakan dengan penuh kasih sayang

Permainan terapi pertuturan terkenal "Panggil dengan penuh kasih sayang" harus dijalankan dengan anak-anak dari segala usia. Sekiranya cukup bagi anak-anak untuk mengingat dan menamakan bentuk perkataan kecil (sosis - sosej, kefir - kefir, bihun - mi, keju cottage - curd, dan lain-lain), maka kanak-kanak yang lebih tua sudah semestinya dapat menangani tugas membuat ayat dengan konsep seperti itu atau malah cerpen.

Gambar khas untuk kanak-kanak di tadika dari pilihan "Makanan - mari kita panggil dengan penuh kasih sayang" sesuai untuk permainan ini.

Apa dari apa?

Tugas-tugas mengarang penceritaan cerita tentang produk yang berbeza yang diperoleh dari bahan mentah yang berbeza membantu memperkayakan kosa kata aktif dan mengembangkan pertuturan yang koheren.

Permainan ini boleh diatur seperti berikut: susun semua gambar dengan produk dalam dua timbunan. Dalam satu, anda perlu meletakkan "bahan mentah" (buah-buahan, sayur-sayuran, susu, tepung, gula, telur - apa yang seseorang tumbuh atau terima dari haiwan peliharaan), dan yang lain - gambar pelbagai hidangan siap pakai (haluskan, jem, salad, jus, gula-gula, roti, dll.).

Anak-anak kecil harus memilih sepasang kad yang sepadan antara satu sama lain, salah satu daripada kedua-dua timbunan (epal - puri, raspberry - jem, telur - telur hancur, dll.).

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua dapat mengatasi tugas mengambil beberapa jenis bahan mentah untuk satu hidangan (tepung, telur, gula, beri - pai).

Seorang dewasa menunjukkan gambar satu produk, dan kanak-kanak harus menyebut seberapa banyak nama yang boleh disediakan daripadanya:

susu - keju kotej, keju, mentega, krim masam;
epal - kompot, jem, pai, haluskan, jeli, jus;
daging - daging cincang, potongan daging, kaldu;

Guru meminta kanak-kanak prasekolah menyusun gambar dengan makanan yang berguna dan berbahaya untuk pemakanan kanak-kanak dan orang dewasa.

Permainan ini membolehkan anda:

 • meluaskan cakerawala kanak-kanak;
 • belajar menerangkan proses memasak hidangan tertentu;
 • memperkayakan kamus dengan kata sifat deskriptif (pai dengan beri - beri, jem raspberry - raspberry, kek keju dengan keju kotej - keju kotej, dll.).

Namakan bahagian kedai

Jemput anak-anak, sebagai sebahagian daripada permainan cerita, untuk menyenaraikan nama-nama pelbagai jabatan kedai. Anak-anak bergilir-gilir memanggil produk mereka, dan kemudian jabatan (sayur, daging, roti, dll.) Di mana anda boleh membelinya.

Kefir, keju kotej, yogurt, krim masam - dalam susu;

Cod, pike, salmon merah jambu, udang - dalam ikan;

Bit, labu, kentang, lobak - dalam sayur;

Marshmallow, marmalade, gula-gula, biskut - di dalam gula-gula.

Bandingkan Produk

Gambar dengan produk dicat sangat bagus untuk melatih kanak-kanak menggunakan antonim dalam pertuturan. Minta anak anda membandingkan;

krim masam dan susu (cecair tebal);

roti dan biskut (lembut-keras);

gula-gula dan herring (masin manis);

cutlet dan ais krim (panas-sejuk).

Ini hanya beberapa permainan terapi pertuturan yang boleh dilakukan dengan kanak-kanak dengan topik "Produk". Kad makanan membolehkan kanak-kanak prasekolah dari semua peringkat umur berlatih bercakap dengan mudah dan berkesan.

Resipi makanan sihat untuk kanak-kanak - nasihat pakar pemakanan

Pemakanan anak yang betul adalah kunci kejayaan fizikal dan intelektual yang berjaya. Umur kanak-kanak memerlukan perhatian yang tinggi terhadap penyediaan makanan harian, kerana pertumbuhan dan perkembangan dalam mod yang dipercepat bermaksud mendapatkan vitamin dan mineral dalam jumlah besar, kadang-kadang bahkan jumlah yang berlebihan.

Ciri-ciri makanan bayi

Semasa membentuk diet harian, perlu mengambil kira beberapa ciri tubuh anak.

Pertumbuhan pesat

Pertumbuhan yang harmoni dan seimbang hanya dapat dilakukan apabila jumlah protein yang mencukupi dibekalkan ke badan. Ini bermakna anda tidak boleh melakukannya tanpa produk daging, telur dan makanan tenusu. Tetapi bukan hanya protein yang membatasi diet. Lemak dan karbohidrat kompleks sama pentingnya. Tidak dapat menumpukan perhatian pada makanan yang monoton.

Mobiliti tinggi

Kanak-kanak sentiasa bergerak, kerana metabolisme mereka berjalan lancar dan harmoni. Anda tidak boleh mengehadkan pergerakan anak, misalnya, selalu melarangnya berlari dan bermain, kerana ini penuh dengan masalah dengan rembesan hormon pertumbuhan, yang menyebabkan kelewatan perkembangan.

Dengan pemakanan yang betul, anak mesti banyak bergerak..

Mengonsumsi gula-gula

Kanak-kanak suka gula-gula kerana kadar metabolisme yang tinggi. Anda tidak boleh terus menerus menolak penggunaan produk ini, tetapi penting untuk dimasukkan dalam makanan terutamanya gula-gula asli - ia tidak membahayakan tubuh.

Kolesterol

Orang biasa menganggap kolesterol sebagai bahan "buruk", tetapi pada masa kanak-kanak itu sangat penting. Ia adalah komponen utama membran yang mengelilingi sel-sel di seluruh badan. Pertumbuhan kanak-kanak menunjukkan pembentukan sel baru yang berterusan.

Mekanisme peraturan pada masa kanak-kanak

Ini adalah mekanisme yang bertanggungjawab untuk penggunaan dan perbelanjaan tenaga. Dengan kata mudah, tubuh anak itu sendiri mungkin tahu makanan apa dan dalam kuantiti yang diperlukannya. Dengan syarat bahawa diet anak tidak jenuh dengan hidangan dengan banyak rempah berbahaya, dia sendiri akan memahami apa yang dia perlukan.

Penting agar diet tidak mengandungi banyak makanan berlemak, manis, pedas dan tidak sihat, jika tidak, tubuh tidak akan menyelaraskan penggunaan, tetapi selera..

Prinsip pemakanan asas

Sebelum membentuk menu, anda perlu mendengarkan beberapa cadangan umum yang akan membantu menjadikan diet lebih tepu dan mengecualikan semua yang tidak diperlukan darinya..

Peraturan satu - "tidak" kepada rejim yang ketat

Sudah tentu, makan mengikut jam adalah amalan yang baik, tetapi lebih sesuai untuk orang dewasa. Tubuh kanak-kanak mungkin memerlukan makanan lebih awal atau lebih lambat daripada waktu yang dirancang.

Sekiranya anak tidak lapar, tidak akan ada faedahnya makan. Sekiranya dia mahu makan bukan 3, tetapi 5 kali sehari, maka tubuh memerlukan sumber tambahan. Anda tidak boleh memberi makanan kepada anak atau sebaliknya, memaksanya makan ketika dia tidak mahu.

Peraturan dua - tidak ada keganasan

"Sudu untuk ibu, sudu untuk ayah, untuk nenek, untuk datuk" adalah kaedah paling popular untuk membuat anak makan. Lebih teruk lagi jika frasa "Sehingga anda selesai makan, anda tidak akan bangun dari meja" masuk ke dalam kehidupan ibu bapa setiap hari. Penting untuk difahami bahawa anak itu tidak mahu makan, kerana tubuh tidak memerlukan sumber, dan bukan kerana keinginan.

Tetapi ada sisi lain dari duit syiling - kanak-kanak itu mahu makan, tetapi mahu gula-gula dan biskut, dan bukan, misalnya, sup. Bukan kelaparan yang bermain di sini, tetapi selera makan, kadang-kadang - licik. Anda tidak seharusnya dipimpin oleh perasaan ini..

Peraturan tiga - cara makan semasa sakit

Pendapat bahawa anak yang sakit perlu diberi makan berlebihan pada dasarnya salah. Ya, tubuh sangat memerlukan lebih banyak tenaga untuk melawan patologi, dan mengambilnya dari diet biasa, mengarahkan semua kekuatannya hanya untuk menghilangkan penyakit. Tubuh tidak mempunyai tenaga untuk mencerna makanan tambahan, sebab itulah makan berlebihan anak hanya akan mendatangkan bahaya.

Pilihan terbaik semasa sakit adalah minuman suam, seperti teh dengan jem, madu atau lemon.

Peraturan empat - kanak-kanak juga manusia

Adalah perlu untuk memberi anak peluang untuk memilih makanan kegemaran dan tidak disukai. Kami kembali ke pernyataan bahawa tubuh anak itu sendiri tahu apa dan dalam kuantiti yang diperlukannya. Ini adalah penyelesaian optimum untuk masalah menu seimbang..

Sebagai peraturan, kanak-kanak "membentuk" diet untuk diri mereka sendiri dengan betul, tugas orang dewasa adalah "membimbing" anak dengan menunjukkan kombinasi produk terbaik kepadanya.

Peraturan lima - anda tidak boleh hidup tanpa buah

Buah adalah makanan sihat yang dibenarkan untuk kanak-kanak dalam jumlah yang hampir sama. Mereka memuaskan rasa lapar dan memenuhi tubuh dengan vitamin dan mineral penting. Tetapi jika kanak-kanak itu tidak menginginkan buah, tidak perlu memaksanya. Apabila badan "menuntut", ia pasti akan meminta apa yang diinginkannya.

Peraturan enam - protein adalah penting

Makanan protein dibenarkan sehingga dua kali sehari. Kekurangan atau lebihan bahan ini boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan, oleh itu, perlu diambil kira sama ada kanak-kanak itu menginginkan makanan protein atau tidak..

Ingat bahawa sosej bukan daging, mengandungi sedikit protein. Galakkan anak anda memilih dari produk semula jadi.

Peraturan tujuh - susu dan produk tenusu

Susu dan produk tenusu harus terdapat dalam makanan anak-anak, tetapi tidak digabungkan dengan pati. Hingga satu setengah tahun, lebih baik tidak memberikan bubur susu sama sekali, tetapi hanya terbatas pada susu tulen.

Peraturan lapan - gula-gula berbahaya

Gula-gula yang tidak semula jadi, walaupun berbahaya, disukai oleh kanak-kanak dan berubah-ubah jika produk ini dikecualikan daripada diet. Kadang-kadang kanak-kanak dibenarkan makan gula-gula, tetapi penting untuk mengikuti cadangannya:

 • Gula-gula dimakan paling baik satu jam sebelum makanan utama;
 • Sekiranya boleh, lebih baik tawarkan anak anda gula-gula semula jadi - madu, buah kering, buah beri, buah-buahan.

Gula-gula yang tidak wajar harus terhad. 2-3 gula-gula cukup untuk seorang kanak-kanak untuk memuaskan dahaganya untuk gula-gula, semua yang lain adalah keinginan dan selera endemik.

Pengambilan kalori kanak-kanak mengikut usia

Kandungan kalori diet harian kanak-kanak berbeza mengikut usia. Data yang diperlukan diberikan dalam jadual.

Umur kanak-kanak (tahun)Kandungan kalori (kcal)
Hingga 1.51300
1.5-31500-1600
3-61900
7-142000-2500
15-182500

Keperluan untuk jumlah kalori ini adalah kerana faktor-faktor berikut:

 • Bayi baru mula terbentuk. Adalah normal bagi sistem pencernaan mereka untuk tidak berfungsi atau mengalami kesukaran untuk memproses makanan. Bayi menghabiskan tenaga, tetapi selalunya - tidur atau tidur, ini disebabkan oleh keperluan kalori yang agak rendah, yang dapat ditutup dengan susu ibu dan susu formula.
 • Kanak-kanak di bawah umur 3 tahun hanya terbiasa dengan diet "dewasa", tetapi badan mereka terus berkembang, memerlukan lebih banyak kalori daripada yang diperlukan untuk bayi.
 • Kanak-kanak prasekolah memerlukan lebih banyak kalori, kerana mereka mula mengalami tekanan intelektual, kadang-kadang tidak biasa bagi mereka. Mereka mudah alih dan ingin tahu, mereka memerlukan tenaga untuk pertumbuhan dan perkembangan sepenuhnya. Fasa pertumbuhan yang aktif perlu disokong oleh sumber luaran.
 • Pelajar sekolah remaja sudah beralih sepenuhnya ke makanan "dewasa", tetapi akil baligh berterusan memerlukan pengambilan kalori yang meningkat. Dalam tempoh ini, makanan semestinya semulajadi, sihat dan kaya dengan vitamin dan mineral. Pada usia ini, anak paling rentan terhadap perkembangan penyakit pencernaan, termasuk bisul dan gastritis. Anda perlu memastikan bahawa di sekolah atau dengan rakan-rakan dia tidak bergantung pada makanan segera.
 • Kanak-kanak usia sekolah menengah mengalami tekanan intelektual dan psikologi yang meningkat kerana permulaan tempoh peperiksaan dan sukar - dalam kebanyakan kes - hubungan dengan rakan sebaya. Bekalan vitamin dan mineral mesti sentiasa diisi semula.

Kalori yang diperlukan oleh anak

Agar anak pada usia berapa pun dapat menyukai makanan semula jadi dan secara sedar dapat menolak makanan cepat saji, makanan berlemak, pedas dan masin, dietnya harus bervariasi, tidak hanya dari segi produk, tetapi juga dari segi hidangan. Resipi pemakanan sihat untuk kanak-kanak berikut dapat membantu anda mengajar anak anda mengenai tabiat makan yang betul..

Resipi makanan sihat untuk anak sekolah

Pemakanan pelajar sekolah harus terdiri daripada tiga makanan utama - sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Di antara makanan ini, kanak-kanak itu boleh menikmati makanan ringan jika dia merasa lapar..

Resepi sarapan

Mulakan hari yang produktif dengan sarapan yang sederhana tetapi sihat. Pelajar suka hidangan yang tidak biasa dan lazat, dan pasti akan menghargai yang berikut:

 • Sandwic dengan tomato. Roti bakar 2 keping roti di dalam pembakar roti. Letakkan tomato, potong baji, pada satu kepingan. Goreng telur dengan potongan keju roti bakar di atasnya. Letakkan telur hancur di atas tomato dan atas dengan roti bakar kedua.
 • Quesadillas dengan daging dan keju. Ambil tartilla, letakkan daging yang telah dimasak atau digoreng di atasnya, dan di atasnya - keju mozzarella dipotong kecil. Tutup bahagian atas dengan tartilla kedua dan masukkan ke dalam ketuhar hingga coklat keemasan. Anda boleh mengambil daging apa pun, tetapi daging babi atau daging lembu lebih baik..
 • Roti bakar alpukat. Roti bakar 2 keping roti di dalam pembakar roti. Kupas alpukat dan ubah menjadi gruel dengan menambahkan sedikit jus lemon dan minyak zaitun. Griskan roti bakar dengan bahan bakar yang dihasilkan, jika dikehendaki, letakkan telur ayam cincang rebus atau irisan ikan masin ringan di atasnya.

Juga pilihan yang sangat baik untuk sarapan pelajar sekolah - semua jenis bijirin dengan gula atau garam, keju kotej dengan madu dan kacang.

Resipi untuk makan tengah hari

Untuk makan tengah hari, kanak-kanak itu memerlukan makanan yang enak. Resipi yang akan menarik minat pelajar sekolah yang paling aneh:

 • Bijirin bakar dengan epal dan cranberry. Campurkan oatmeal dengan gula dan kacang. Pukul susu dengan telur dan gula vanila dalam mangkuk yang berasingan. Campurkan isi bekas ini, biarkan ditutup selama 15 minit. Masukkan epal cincang dan cranberry ke dalam campuran, campurkan, letakkan di dalam loyang dan letakkan di dalam oven selama setengah jam.
 • Sandwic hangat. Sebarkan saus tomat di atas kepingan roti putih, letakkan kepingan keju Belanda di atasnya, di atas dengan sosis susu bayi cincang. Hantar sandwic dalam ketuhar gelombang mikro selama beberapa minit, hiaskan dengan ramuan dan selada.

Anda tidak boleh melakukan tanpa hidangan cair - tiga kali seminggu, seorang pelajar mesti makan sup atau borscht.

Resepi Makan Malam

Untuk makan malam, anda boleh memanjakan pelajar anda dengan sesuatu yang manis. Contohnya, resipi lazat dan sihat:

 • Casserole semolina dengan kesemek. Dalam mangkuk yang terpisah, pukul gula vanila dengan telur, tambahkan krim masam dan serbuk penaik ke dalam campuran. Tambahkan semolina secara beransur-ansur, terus kacau agar gumpalan tidak terbentuk. Kemudian masukkan kesemak yang telah dikupas dan parut di situ. Letakkan jisim di dalam loyang dan letakkan di dalam oven selama setengah jam.
 • Casserole dengan nasi, bayam dan ayam. Rebus nasi dalam air masin ringan. Potong bawang dan gorengkannya perlahan-lahan dalam minyak sayuran. Masukkan bayam ke bawang 4 minit sebelum dimatikan. Dalam mangkuk yang berasingan, campurkan telur dengan susu, masukkan keju yang diproses parut, nasi dan sayur-sayuran, kemudian masukkan ayam cincang. Garam sedikit campuran, kacau dan letakkan di dalam ketuhar selama setengah jam.

Pada masa yang sama, tidak ada yang membatalkan penggunaan resipi tradisional - daging dengan salad sayuran, bijirin, bebola daging dan bebola daging yang dimasak di rumah selalu sesuai. Jangan lupa bahawa pelajar sekolah selalu memerlukan lauk sayur untuk semua hidangan yang dicadangkan..

Resipi Makanan Sihat untuk Kanak-kanak Prasekolah

Kanak-kanak prasekolah jarang makan mengikut rejimen, jadi berikut adalah beberapa resipi lazat dan sihat yang akan disukai oleh mana-mana kanak-kanak. Semasa memberi makan bayi, dia akan menunjukkan dirinya.

 • Sup kanak-kanak. Ambil daging tanpa lemak dan rebus dalam air botol bersih selama kira-kira setengah jam. Masukkan sayur-sayuran seperti kentang, wortel, bawang, alpukat ke dalamnya. Anda boleh mengambil sayur-sayuran yang disukai anak. Biarkan mendidih selama 15 minit lagi. Sekiranya umur dan citarasa kanak-kanak membenarkan, daging boleh dicincang halus dan juga ditambahkan ke sup. Sup asli dan enak juga diperoleh mengikut resipi ini - hanya mengisar semua bahan.
 • Bola daging kanak-kanak. Kisar daging lembu tanpa telur dan sedikit garam. Parut wortel, potong bawang halus dan goreng perlahan - sebentar. Kacau daging cincang dengan sayur-sayuran, bentuk bebola daging dari jisim, coklat perlahan-lahan di kuali dan letakkan di dalam periuk. Jangan tuangkan minyak dari kuali, tambahkan sedikit tepung dan susu ke dalamnya, campurkan, taburkan dengan rempah dan herba semula jadi. Tuangkan bebola daging dengan sos dan biarkan mendidih selama 20 minit.
 • Salad buah dengan yogurt. Potong buah yang disukai anak anda, seperti epal, pisang, pir, kiwi, strawberi. Anda juga boleh mencincang kismis atau keju. Musim semua bahan dengan yogurt semula jadi. Pada hari cuti, ais krim boleh digunakan dan bukannya yogurt.

Seperti yang anda lihat, makanan kanak-kanak boleh menjadi pelbagai dan enak, dan tidak perlu menggunakan produk yang tidak wajar. Bahan-bahan di atas boleh diganti dengan yang serupa, yang baru ditambah atau yang lama dikeluarkan, jika dikehendaki. Eksperimen selalu bermanfaat dan lazat.

Hubungan antara pemakanan dan perkembangan anak

Pemakanan dan perkembangan anak yang mencukupi berkait rapat. Diet mesti mengandungi minyak - zaitun, biji rami, bunga matahari. Juga, keju, yogurt, susu, ikan, roti tepung kasar, kacang polong, brokoli, kacang, beri dan buah-buahan diperlukan untuk pengembangan kemampuan mental sepenuhnya..

Daripada mineral, magnesium, kalsium, fosforus, zat besi, sulfur, tembaga, zink, yodium turut serta dalam pengembangan kecerdasan. Unsur-unsur ini tidak hanya menyumbang kepada pengembangan, tetapi juga "meningkatkan" data semula jadi, misalnya, kemampuan untuk belajar bahasa asing dengan cepat. Juga, diet mempengaruhi perkembangan ingatan..

Vitamin E, C dan semua vitamin B meningkatkan tahap kemampuan intelektual, serta oksigen, yang terdapat dalam jumlah yang cukup dalam tomato, bawang, pasli, kentang, pudina dan lobak..

Maksudnya, pemakanan secara langsung saling berkaitan dengan kecerdasan, oleh itu, ibu bapa harus memikirkan diet dari tahun-tahun awal anak. Semakin cepat diet seimbang, semakin baik peluang untuk berjaya mencegah masalah pertumbuhan dan perkembangan selama tahun sekolah dan dewasa..

Gambar makanan sihat untuk kanak-kanak

Para saintis mengatakan bahawa manusia moden mendengar dengan matanya. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kenyataan kita, yang dinyatakan dalam televisyen, Internet dan sebilangan besar iklan yang muncul di depan mata kita..

Apa yang dilihat seseorang setiap hari mempengaruhi kesedarannya, dalam istilah moden, memprogramkannya.

Komponen kesihatan manusia yang paling penting adalah pemakanan. Manusia adalah apa yang dia makan. Gambar-gambar yang dipilih menunjukkan pendekatan yang betul untuk pemakanan sihat. Semoga dapat membantu anda. Berikut adalah ilustrasi yang dikumpulkan mengenai topik:

 • gambar makanan sihat untuk kanak-kanak,
 • gambar makanan sihat untuk murid sekolah,
 • gambar makanan sihat untuk persembahan,
 • gambar makanan sihat,
 • makanan sihat dalam gambar tadika.

Gambar bertema makanan sihat

produk semula jadi mengandungi vitamin sebenar

semuanya perlu dilakukan tepat pada waktunya dan semuanya perlu diberi masa

jantung yang sihat memerlukan buah segar

diet pizza harian: nisbah daging, sayur-sayuran segar, biji-bijian dan produk tenusu yang tepat

piramid makanan sihat dalam gambar

membunuh manis, gula mempengaruhi tingkah laku

makanan segar bermakna lebih banyak dan memberikan lebih banyak faedah

agar tidak memakan pil kemudian, anda perlu makan buah hari ini

jangan snek! duduk dan makan dengan baik!

minuman tenaga adalah kematian yang bertenaga

cola boleh mengendalikan tandas, tetapi tidak dapat mengatasi perut

agar tidak makan berlebihan - jangan mengambil pinggan besar

Kongsi "Gambar makanan sihat untuk kanak-kanak"

Kad Doman "Produk"

Dengan mempelajari kad yang menggambarkan produk, sejak usia dini, bayi akan belajar mengenali produk makanan yang hampir setiap hari di atas meja anda, dan akan mengenalinya dengan tepat di rak kedai.

Kad Doman "Produk makanan"

Kad seperti itu pasti akan memikat anak itu, dan lama kelamaan dia dengan jelas akan memanggilnya produk yang ditunjukkan dalam gambar. Anak boleh belajar bukan sahaja mengenal pasti produk secara keseluruhan, tetapi juga menentukan kaedah penyediaannya: daging - mentah atau dalam bentuk stik; ayam - mentah atau bakar, sosej - panggang atau goreng, kentang - rebus atau goreng, telur - mentah atau telur dadar.

Anda boleh memuat turun kad "Produk" di laman web kami dengan gambar makanan seperti: daging, kaki ayam, keju cottage, kacang, beras, rempah, keju, coklat, susu, pasta tomat, minyak sayuran, ikan, cendawan, gula-gula dan banyak lagi. Terdapat 41 kad dalam set. Produk makanan gambar kanak-kanak ditandatangani dengan huruf merah besar, yang merangsang dan menarik perhatian anak, mendorongnya untuk menghafal bukan sahaja makanan yang ditunjukkan dalam gambar, tetapi juga perkataan yang disebut makanan ini. Lama kelamaan, dia akan belajar mengaitkan konsep tanda tangan dan gambar..

Bekerja dengan anak anda, anda akan dapat menambahkan maklumat menarik mengenai produk-produk ini, yang juga akan diingat oleh anak itu semasa dia mempelajari produk tersebut dan menunjukkan minatnya terhadap pelajaran ini. Sebagai contoh:

 • minyak;
 • mentega disebarkan pada roti, ditambahkan ke bubur dan kentang tumbuk;
 • mentega diperbuat daripada susu;
 • susu disediakan oleh lembu, dll..

Oleh itu, kad produk Doman sangat serba boleh dan berguna untuk menyesuaikan anak dengan kehidupan seharian..

Muat turun kad "Produk"

Anda boleh memuat turun gambar makanan bayi atau memilih kad Doman untuk subjek lain.

Makanan untuk kanak-kanak

Mereka mengatakan bahawa keibubapaan adalah profesion paling sukar di dunia. Dan sukar untuk tidak bersetuju dengan perkara ini. Bagaimanapun, serangkaian masalah jatuh ke bahu mereka semalam, yang masing-masing nampaknya lebih teruk daripada yang sebelumnya. Kejayaan penyelesaiannya sering bergantung pada pengalaman dan pengetahuan yang ada dalam bidang perubatan, dietetik, pedagogi, etika dan sains lain, dan hasilnya secara langsung mempengaruhi masa depan bayi. Dan semua ini secara berterusan tanpa rehat dan cuti. Untuk memudahkan kerja sukar ini, kami telah mengumpulkan cadangan pakar berlatih terkenal dalam makanan bayi.

Apa yang anda perlu tahu mengenai makanan bayi

Dr. William Sears, seorang pakar pediatrik dengan pengalaman lebih dari 35 tahun, telah menulis kira-kira 30 buah buku, tujuan utamanya adalah untuk mengajar ibu bapa prinsip-prinsip pemakanan yang sihat dan dengan itu mencegah anak-anak daripada mengalami masalah dengan tekanan darah, kadar gula dan kolesterol tinggi. Menurutnya, anda hanya perlu makan karbohidrat yang betul (buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, kekacang) dan lemak (minyak sayuran). Juga, utamakan makanan buatan sendiri dan selalu mulakan hari dengan sarapan yang berkhasiat. Untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, sarapan yang ideal adalah bijirin dengan sayur-sayuran dan produk asid laktik. Kaedah terbaik untuk menyediakan makanan kanak-kanak ialah merebus, merebus, memanggang dan mengukus.

Tidak ramai orang tahu bahawa ada pinggan makanan yang disebut. Ini adalah kompleks dari semua makanan yang harus dimakan oleh seseorang dari segala usia dalam sehari. Separuh daripadanya adalah buah-buahan dan sayur-sayuran. Dan separuh lagi adalah bijirin (bijirin, pasta, roti) dan protein yang sihat (daging, ikan, kacang, atau kekacang). Di samping itu, anda perlu minum banyak cecair dan menambahkan sedikit lemak sayuran (contohnya minyak zaitun).

Dengan mematuhi prinsip-prinsip ini, anda dapat memberi anak anda makanan yang sihat dan mencegah banyak penyakit. Namun, ketika memilih produk untuk dietnya, penting untuk diingat bahawa makanan, pertama sekali, harus bervariasi dan mesti merangkumi 5 kumpulan utama:

 • sayur-sayuran;
 • buah-buahan;
 • bijirin;
 • produk tenusu;
 • telur, daging atau ikan.

Namun, menurut Dr. Tilden, tidak perlu memaksa anak-anak makan produk yang tidak mereka sukai. Oleh kerana "semua bahan berguna yang ada di dalamnya, mereka dapat memperoleh dari produk lain yang mereka sukai".

20 produk teratas untuk kanak-kanak

Oatmeal bukan sahaja sarapan pagi yang sempurna untuk semua kanak-kanak, tetapi juga sumber tenaga yang hebat. Tambahan, ia mengandungi serat. Dan ini adalah alat yang sangat baik untuk menormalkan fungsi usus, mencegah penyakit kardiovaskular dan mencegah aterosklerosis..

Lentil. Dengan memasukkannya ke dalam makanan, anda menyediakan tubuh dengan protein, serat dan zat besi dan dengan itu mencegah risiko sembelit dan penyakit jantung pada kanak-kanak..

Telur. Kedua-dua protein dan kuning telur mengandungi protein, asid amino, vitamin A, D, E, kalsium dan kolin, tanpa itu fungsi otak yang normal tidak mungkin dilakukan..

Susu. Minuman ini diperlukan untuk badan pada usia berapa pun. Ia adalah sumber kalsium, fosfor, zink, magnesium, vitamin A, D dan B12. Pediatrik menasihatkan kanak-kanak untuk minum sekurang-kurangnya satu gelas susu sehari. Ini akan mengekalkan keputihan gigi dan kekuatan tulang..

Bayam. Ini memperkaya tubuh dengan zat besi, magnesium, antioksidan dan vitamin B6 dan E. Lebih baik menggunakannya dalam salad dengan sayur-sayuran dan minyak zaitun..

Kismis. Ia adalah sumber kalsium dan kalium. Ia menjaga tulang dan gigi yang kuat dan membantu melawan anemia dan penyakit jantung. Plus, kismis mempunyai sifat anti-barah. Pediatrik mengesyorkan menggantikan gula dan gula-gula berbahaya dengan mereka.

Walnut. Mereka mengandungi asid lemak omega-3, vitamin B dan magnesium. Dengan memasukkan mereka dalam diet anak-anak, anda akan menjaga kesihatan sistem saraf, kardiovaskular dan otot mereka. Mereka boleh dimasukkan ke dalam roti bakar atau dimakan mentah pada waktu pagi..

Nasi coklat. Ia bukan hanya sumber serat, tetapi juga makanan berkalori rendah yang sihat yang mengandung antioksidan. Ia membantu meningkatkan imuniti, menurunkan kadar kolesterol darah, mencegah risiko penyakit asma dan jantung, serta berat badan berlebihan..

Yogurt. Sebagai tambahan kepada kalsium dan protein, ia mengandungi probiotik yang meningkatkan fungsi saluran gastrousus. Lebih baik menggunakannya dengan pelbagai buah..

Brokoli. Ia mengandungi vitamin, mineral, kalsium, kalium dan karotenoid yang bergantung pada kesihatan mata. Produk ini sangat berguna untuk tubuh yang tumbuh, kerana, dengan kandungan kalori rendah, ia tetap memberikannya tenaga.

Salmon. Sumber Asid Lemak Omega-3, yang meningkatkan fungsi otak.

Blueberry. Khazanah vitamin C dan antioksidan. Anda boleh menggantinya dengan blueberry, strawberi dan ceri..

Kekacang. Ini adalah koktel serat, protein, karbohidrat sihat, vitamin dan mineral yang unik.

Daging lembu. Sumber zat besi, zink dan protein. Ia mempunyai kesan positif pada semua proses otak dan memperkaya tubuh dengan tenaga.

Dedak. Ini adalah serat. Dan alternatif yang baik untuk sayur-sayuran dan buah-buahan pada musim sejuk dan musim bunga.

Garnet. Ia kaya akan serat, antioksidan, kalium, vitamin C, E, B, zat besi, dan asid folik. Produk ini meminimumkan risiko terkena barah, darah tinggi, anemia dan penyakit kardiovaskular.

Seekor ayam betina. Sumber protein.

Pisang. Produk hypoallergenic yang memperkaya badan dengan kalium dan menjaga kesihatan sistem kardiovaskular.

Epal. Selain karbohidrat dan zat besi yang kompleks, mereka mengandungi nutrien yang meningkatkan fungsi otak dan membantu anak-anak tidur lebih mudah..

Jus semula jadi. Ia adalah gudang vitamin dan nutrien. Walau bagaimanapun, pakar pediatrik menasihatkan untuk mencairkannya dengan air..

Cara meningkatkan selera makan anak-anak

Mungkin tidak perlu dikatakan, ini adalah salah satu masalah terbesar bagi banyak ibu bapa. Kaedah untuk menyelesaikannya ditawarkan oleh pakar pediatrik dan ibu. begitu,

 • Anda perlu membincangkan makanan yang akan datang terlebih dahulu, memberi peluang kepada anak untuk menyelesaikan semua urusannya dan bersiap sedia..
 • Tukar kepada tiga kali sehari dan hadkan makanan ringan.
 • Tawarkan kepada anak hanya makanan yang baru disiapkan, aromanya akan terbang di sekitar rumah dan perlahan-lahan membangkitkan selera makannya.
 • Seboleh-bolehnya, benarkan anak anda membeli barang runcit, menyediakan makanan dan menyediakan meja dengan anda. Dia akan mahu mencuba sesuatu yang dia ciptakan..
 • Bercakap dengan bersemangat mengenai makanan, baca buku mengenainya dan bincangkan faedah makanan tertentu.
 • Untuk mengajar anak untuk makan sihat dengan teladannya sendiri sejak usia dini.
 • Buat menu untuknya selama seminggu, menghiasi dia dengan gambar-gambar hidangan berwarna-warni dari majalah.
 • Semasa mencadangkan produk baru, mulailah dengan bahagian kecil, memberi bayi peluang untuk membiasakannya.
 • Makan mengikut permintaan, terutamanya untuk bayi yang berumur 1-4 tahun. Ini akan membantu mengelakkan masalah dengan berat badan berlebihan pada masa akan datang..
 • Hadkan pengambilan gula, garam, rempah, dan soda.
 • Tetap tenang dalam apa jua keadaan, walaupun anak itu nakal dan tidak mahu makan. Kadang-kadang lebih baik hanya menunggu setengah jam agar dia mempunyai selera makan.
 • Jangan lupa persembahan. Malah kanak-kanak yang paling berpakaian pasti akan makan hidangan yang cantik dan dihiasi menarik..

Dan yang paling penting, mengasihi anak anda seperti dia. Maka anda pasti akan berjaya.!

Permainan didaktik "Produk berguna dan berbahaya"
pengembangan kaedah

Permainan didaktik untuk kanak-kanak prasekolah "Produk berguna dan berbahaya"

Mengenai subjek: perkembangan metodologi, persembahan dan nota

Tinjauan permainan didaktik multimedia untuk kanak-kanak prasekolah yang lebih tua "Produk berbahaya", guru tadika MDAOU jenis pembangunan am No. 11Kislit.

Umur kumpulan sasaran: kanak-kanak berumur 4-6 tahun. Tujuan manual: Pembentukan idea mengenai makanan yang sihat dan tidak sihat di kalangan kanak-kanak prasekolah Objektif: Terus mengenali kanak-kanak dengan berguna dan.

MBDOU "Tadika Zyukaysky №3" Manual didaktik "Produk berguna dan berbahaya" Educator Cher.

Umur kumpulan sasaran: usia prasekolah kanan 5-6 tahun. Tujuan manual: Pembentukan idea mengenai makanan sihat dan tidak sihat di kalangan kanak-kanak prasekolah Objektif: Terus memperkenalkan kanak-kanak.

Perkaitan: Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, status kesihatan kanak-kanak terus merosot. Anak-anak, dan kadang-kadang ibu bapa, tidak selalu mempunyai pengetahuan tentang makanan yang sihat dan tidak sihat. Didaktik.

Tujuan permainan ini adalah untuk mengukuhkan idea anak-anak tentang makanan apa yang baik untuk tubuh dan jenis makanan apa yang buruk untuk tubuh.Kemajuan permainan: kanak-kanak diberi gambar yang menggambarkan makanan. Di atas pokok dengan mahkota hijau.