Apa yang perlu diingat oleh pesakit myasthenia?

Selaras dengan keputusan Pemerintah Persekutuan Rusia pada 30 Julai 1994, No. 890, pesakit dengan myasthenia gravis diberikan ubat antikolinesterase dan hormon steroid secara percuma.

Apabila myasthenia gravis dikategorikan secara kontraindikasi:

 • Aktiviti fizikal yang berlebihan;
 • Persediaan magnesium (magnesia, panangin, asparkam);
 • Diuretik (lasix, furosemide), kecuali veroshpiron;
 • Relaksan otot curariform, GHB, antipsikotik dan ubat penenang, dan ubat penenang (sedatif) (kecuali Grandaxin, Adaptol, bromin, motherwort, valerian, Corvalol, valocordin);
 • Antibiotik toksik kepada sinaps: aminoglikosida (gentamicin, streptomycin, neomycin, kanamycin, monomycin, tobramycin, sisomycin, amikacin, dideoxycanamycin-B, netilmicin), fluoroquinolones, sparoquinolones, sparfloxineprof, sparfloxin doxycycline, eritromisin, tetrasiklin, azitromisin);
 • Ubat antimalaria - quinine, chloroquinines;
 • Uroseptik - penyediaan asid nalidixik (palin);
 • Anticonvulsants - fenitoin, karbamazepin;
 • Fluorida kortikosteroid, derivatif kina, D-penicillamine;
 • Antipsikotik - neuroleptik - fenotiazida, sulpiride, clozapine;
 • Dadah yang bertindak pada sistem kardiovaskular - Penyekat B (semua, termasuk timolol, betoptic - beta1-blocker selektif - titisan mata). Penyekat alfa dan beta - labetolol;
 • Penyekat neuromuskular - relaksan otot (relanium), relaksan otot yang tidak depolarisasi (ubat curariform - tubocurarine, arduan); depolarisasi otot relaksan (succinylcholine), relaksan otot pusat (benzodiazepin bertindak panjang, baclofen);
 • Anestetik tempatan (lidocaine);
 • Botulinum toxin (suntikan botox);
 • Ubat-ubatan lain - alpha interferon, sediaan magnesium - 9-magnesium sulfat, panangin, asparkam), agen radiokontrast yang mengandungi iodin, mercazolil (dengan berhati-hati), statin.

Farmasi yang menjual kalium klorida:

1. Stesen Metro "Voykovskaya", st. Cosmonaut Volkov, 25, bangunan 2. Dengan menaiki troli No. 57 dari stesen metro Voykovskaya ke hentian Krasny Baltiets

2. Metro "Timiryazevskaya", ke rantau ini dengan pengangkutan - farmasi ke-192

3. Metro "Rechnoy Vokzal", nombor bas 233 atau troli dengan nombor 58 ke hentian "Klinskaya st. 12 ".

4. Rangkaian farmasi "Farmasi ibu kota".

Pencegahan dan rawatan ARVI:

 • Aflubin: 25 tetes (larut dalam 1 sudu air) setiap 3-4 jam, selama 2-3 hari, sehingga manifestasi ARVI berhenti;
 • "Kagocel", "Arbidol", "Remantadin", "Otsillokotsinum", "Teraflu", "Tamiflu".

Persediaan yang mengandungi interferon sangat dikontraindikasikan..

Ubat berikut boleh diterima:

Sekiranya terapi antibiotik diperlukan:

 • "Suprax 400", 1 tablet 1 kali sehari selama 5-7 hari, atau, jika perlu, IM "Ceftriaxone" 1 g setiap satu. pada waktu pagi dan 1 gr. pada waktu petang (tidak pada lidocaine, dicairkan dengan air untuk suntikan) 7-10 hari;
 • "Sulperazon" / m 2 g 2 kali sehari.

Sesuai dengan perintah Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Persekutuan Rusia pada 18 September 2006 No. 665 "mengenai persetujuan senarai ubat yang dikeluarkan oleh preskripsi doktor (paramedik) dalam pemberian tambahan madu percuma. bantuan kepada kategori warganegara tertentu yang layak mendapat bantuan sosial negeri "pesakit dengan myasthenia gravis diberikan ubat antikolinesterase, hormon steroid dan imunosupresan sitostatik secara percuma.

Metipred, prednisolone, azathioprine (imuran), cyclophosphamide mycophenolate mofetil (cellept), cyclosporine (sandimmune), kalimin (pyridostigmine bromide), neuromidin (ipidacrine), verospiron (spironolactone), asid hidroklorik 10% dana dimasukkan ke dalam senarai ubat pilihan persekutuan.

Senarai ubat preskripsi dengan tambahan madu percuma. bantuan kepada kategori warganegara tertentu yang layak mendapat bantuan sosial.

Perintah Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Persekutuan Rusia (Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Rusia) bertarikh 28 September 2005. No 601 Moscow mengenai persetujuan senarai ubat-ubatan. Mendaftar di Kementerian Kehakiman Persekutuan Rusia pada 29 September 2005. No. 7052.

Kami sentiasa bersedia membantu anda di Pusat Neurologi. B.M. Hechta. Penyakit sistem saraf dan sindrom kesakitan bukanlah satu kalimat!

Ubat-ubatan dan MYASTENIA

* Faktor kesan untuk tahun 2018 mengikut RSCI

Jurnal ini termasuk dalam Senarai penerbitan ilmiah dari Suruhanjaya Pengakuan Tinggi.

Baca dalam terbitan baru

Myasthenia gravis - penyakit persimpangan neuromuskular di mana transmisi normal impuls neuromuskular terganggu atau dicegah oleh antibodi kepada reseptor asetilkolin (AChR).

Myasthenia gravis yang disebabkan oleh ubat

Pelanggaran pengaliran impuls saraf ke otot kerana tindakan ubat farmakologi adalah mungkin pada 4 tahap:
• presinaptik (bermaksud anestesia tempatan);
• pelanggaran keluar ACh dari vesikel presinaptik;
• sekatan AChR postynaptic (tindakan curariform);
• penghambatan penyebaran impuls pada plat ujung saraf motor kerana gangguan aliran ion postynaptic.
Penggunaan beberapa ubat dikaitkan dengan risiko induksi atau pemburukan myasthenia gravis. Dengan mempertimbangkan hubungan ini, penulis membezakan 3 darjah (mengikut urutan menurun) kesan ubat: hubungan tertentu, kemungkinan dan kemungkinan.

Penicillamine menyebabkan sejumlah penyakit autoimun, termasuk myasthenia gravis. Pada 70% pesakit dengan myasthenia gravis (PIM) yang disebabkan oleh penicillamin, antibodi terhadap AChR ditentukan. Antibodi ini serupa antigenik dengan yang terdapat pada myasthenia gravis idiopatik. Sebilangan besar pesakit yang dijelaskan dalam literatur menerima penisilin untuk rheumatoid arthritis. Dipercayai bahawa ubat itu mengikat AChR dan bertindak sebagai hapten, mendorong pembentukan antibodi kepada reseptor. Menurut teori lain, penisilin, meningkatkan pengeluaran prostaglandin E1, mendorong pengumpulannya dalam sinaps, yang seterusnya mencegah pengikatan ACh dengan AChR. Oleh kerana PIM berkembang terutamanya dengan latar belakang penyakit autoimun, sebilangan pengarang menunjukkan bahawa penisilin dapat menghilangkan myasthenia gravis idiopatik..
Kortikosteroid adalah rawatan tambahan penting untuk myasthenia gravis. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat-ubatan ini dikaitkan dengan miopati, yang biasanya berlaku dengan penggunaannya yang berpanjangan akibat peningkatan katabolisme otot; ia mempengaruhi otot rangka proksimal. Miopati yang disebabkan oleh kortikosteroid mungkin bertindih dengan myasthenia gravis. Pemburukan sementara myasthenia gravis dengan dos kortikosteroid yang tinggi adalah perkara biasa dan harus diingat. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa perlu untuk meninggalkan pelantikan kortikosteroid untuk myasthenia gravis yang teruk. Ramai doktor menggunakan kortikosteroid sebagai ubat lini pertama untuk memburukkan lagi myasthenia gravis.

Anticonvulsants (phenytoin, trimethadione) boleh menyebabkan gejala myththenic, terutamanya pada kanak-kanak. Kajian eksperimental menunjukkan bahawa fenitoin mengurangkan amplitud potensi tindakan presinaptik dan kepekaan AChR.
Antibiotik, terutamanya aminoglikosida, boleh memperburuk myasthenia gravis. Pentadbiran sistemik neomycin sulfate, streptomycin sulfate, bacitracin zinc, kanamycin sulfate, polymyxin B sulfate, colistin sulfate menyebabkan penyumbatan neuromuskular. Terdapat laporan kesan buruk ciprofloxacin hidroklorida semasa myasthenia gravis.
b-blocker, menurut data eksperimen, mengganggu transmisi neuromuskular. Terdapat laporan mengenai perkembangan kelemahan myasthenic semasa rawatan dengan oxprenolol hidroklorida dan propranolol hidroklorida pada pesakit yang tidak menderita myasthenia gravis. Practolol menyebabkan diplopia dan ptosis dua hala pada lelaki hipertensi. Timolol maleat, ditetapkan sebagai titisan mata, memburukkan lagi myasthenia gravis.
Lithium karbonat menyebabkan gejala myasthenic (dysphonia, dysphagia, ptosis, diplopia, kelemahan otot) pada 3 pesakit. Kelemahan otot ringan dapat berkembang lebih awal dengan rawatan litium dan secara beransur-ansur berkurang selama 2 hingga 4 minggu. Mekanisme kelemahan otot tidak diketahui, tetapi litium telah ditunjukkan secara in vitro untuk mengurangkan bilangan AChR nikotinik.
Procainamide hidroklorida dalam eksperimen in vitro secara berkala mengurangkan penularan neuromuskular, mungkin akibat gangguan ikatan pasca-sinaptik ACh dengan AChR. Kes kekurangan paru-paru akut pada pesakit dengan myasthenia gravis dengan pemberian procainamide intravena untuk atrium flutter dijelaskan.

Antikolinergik secara teorinya boleh mengganggu penularan neuromuskular pada plat ujung saraf motor kerana penekanan daya saing ACh terhadap reseptor postsynaptic. Menjelaskan kejadian simptomatik pada pesakit dengan parkinsonisme di bawah pengaruh trihexyphenidyl hydrochloride.
Ubat antibakteria (sodium ampicillin, imipenem dan cilastatin sodium, eritromisin, pyrantel pamoate) boleh menyebabkan kemerosotan keadaan dan / atau pemburukan gejala myasthenia gravis yang ketara.
Ubat kardiovaskular. Satu kes peningkatan ptosis dan diplopia, lampiran disfagia dan kelemahan otot rangka pada pesakit dengan myasthenia gravis setelah mengambil propafenone hidroklorida dijelaskan, yang dikaitkan dengan kesan lemah penyekat b ubat ini. Satu kes pemburukan klinikal myasthenia gravis semasa rawatan dengan verapamil hidroklorida dijelaskan. Kesan ini boleh dikaitkan dengan pengurangan kandungan kalsium terionisasi intraselular, yang seterusnya dapat mengganggu aliran ion kalium terbalik.
Chloroquine fosfat adalah ubat antimalaria dan antirheumatik yang boleh menyebabkan myasthenia, walaupun lebih jarang daripada penisilin.
Penyekat konduksi neuromuskular digunakan dengan berhati-hati pada myasthenia gravis kerana risiko kelumpuhan berpanjangan. Rawatan pyridostigmine sebelumnya mengurangkan tindak balas terhadap penyekat neuromuskular yang tidak depolarisasi.
Ubat oftalmik proparacaine hidroklorida (antimuscarinic mydriatic) dan tropicamide (anestetik tempatan), apabila digunakan secara berurutan, menyebabkan kelemahan dan ptosis tiba-tiba pada pesakit dengan myasthenia gravis.
Ubat-ubatan lain. Acetazolamide sodium menurunkan tindak balas terhadap edrophonium pada 7 pesakit dengan myasthenia gravis, yang mungkin disebabkan oleh penindasan anhidrasi karbonik. Semasa mengkaji ubat penurun lipid dextrocarnitine-levocarnitine, 3 pesakit dengan patologi renal tahap akhir mengalami kelemahan otot dan otot anggota badan. Pada latar belakang rawatan dengan a-interferon, 3 kes myasthenia gravis dijelaskan. Pemburukan myasthenia gravis didaftarkan dengan pelantikan methocarbamol untuk sakit belakang. Ejen kontras sinar-X (asid iothalamik, meglunium diatrizoate) dalam beberapa kes memperburuk myasthenia gravis, namun, menurut penulis, myasthenia gravis bukan merupakan kontraindikasi untuk penggunaan agen radiopaque.
Penulis menyimpulkan bahawa sejumlah ubat untuk myasthenia gravis harus diberikan dengan berhati-hati. Semasa menetapkan ubat baru, pemantauan ketat harus dilakukan untuk kelemahan otot secara umum dan terutama gejala seperti ptosis, disfagia, kesukaran mengunyah, dan kegagalan pernafasan. Induksi myasthenia gravis iatrogenik yang berkaitan dengan penggunaan penisilin.

Wittbrodt ET, Pharm D. Dadah dan Myasthenia Gravis. Arch Intern Med 1997; 157: 399-408.

Ubat moden untuk rawatan myasthenia gravis

Pemilihan ubat untuk myasthenia gravis bergantung pada tahap kerosakan pada tisu otot dan besarnya pelanggaran konduksi sinaptik. Perubahan pertukaran ion yang berkaitan dengan kekurangan kalium juga memerlukan pendekatan khusus untuk pemilihan ubat untuk terapi. Terapkan kaedah rawatan radikal - pembedahan atau penyinaran timus.

Aspek rawatan moden

Myasthenia gravis adalah proses patologi autoimun, disertai dengan paresis dan kelumpuhan. Ubat moden untuk myasthenia gravis memungkinkan untuk mengekalkan kemampuan kerja pesakit, mengelakkan kecacatan, dan meningkatkan kualiti hidup. Data elektromiografi, ujian farmakologi menggunakan ubat antikolinesterase, dan kajian serum darah untuk kehadiran autoantibodi membantu menetapkan rawatan yang berkesan..

Apa ubat penahan sakit yang boleh digunakan untuk myasthenia gravis ditentukan oleh doktor secara individu, bergantung pada tahap penyakit. Untuk rawatan, ubat berikut ditetapkan:

 • Fortalgin;
 • Voltaren;
 • Ibuprofen;
 • Ketoprofen;
 • Spazmalgon;
 • Coldrex;
 • Tempalgin.

Bahan psikotropik - Aminazine, Amitriptyline - boleh memperburuk perjalanan myasthenia gravis. Ubat yang selamat adalah derivatif benzodiazepin dan Sonapax.

Pada pesakit dengan myasthenia gravis umum, Klorofil digunakan untuk merawat penyakit bersamaan nasofaring. Terapi antiseptik memastikan bahawa tisu yang dijangkiti beroksigen. Keadaan umum pesakit diperbaiki oleh Actovegin, yang melebarkan saluran koronari dan meningkatkan fungsi sistem saraf. Sekiranya pesakit mengalami kegagalan jantung, ubat-ubatan digunakan untuk mengekalkan fungsi normal organ penting:

 • Preduct;
 • Mildronate.

Terapi imunosupresif

Untuk rawatan myasthenia gravis, imunosupresan ditetapkan:

 • Azathioprine;
 • Siklosporin;
 • Prednisolone.

Walau bagaimanapun, dalam menjalani terapi, risiko komplikasi berjangkit dan perkembangan tumor ganas meningkat..

Azathioprine adalah ubat paling selamat. Ia mempengaruhi penyerapan glukokortikoid dan dapat mengurangkan dosnya dengan ketara. Kesan sampingan ubat menyebabkan pembatalannya. Pesakit mengadu sakit kepala, menggigil, demam. Seseorang mengalami gejala disfungsi hati.

Methotrexate adalah imunosupresan yang kuat, ia digunakan dalam dos yang kecil, kerana ubat tersebut mempunyai ketoksikan yang ketara. Pesakit mengalami ketidakselesaan di kawasan epigastrik, mual, muntah. Ramai orang mengalami kesakitan di kawasan hati, aktiviti enzim berubah, tanda-tanda sirosis muncul.

Leucovorin yang diberikan selepas terapi metotreksat mengurangkan ketoksikannya. Seorang pesakit yang menderita myasthenia gravis dikontraindikasikan dalam rawatan dengan neuroleptik dan ubat penenang.

Tidak digalakkan mengambil antidepresan yang memburukkan keadaan pesakit, menyumbang kepada perkembangan sindrom myasthenic sebagai komplikasi terapi ubat..

Ubat untuk mengurangkan nada otot

Dalam beberapa kes, relaksan otot yang tidak depolarisasi digunakan untuk myasthenia gravis:

 • Trakrium;
 • Esmeron.

Dengan adanya kontraindikasi, doktor berusaha untuk tidak menetapkan ubat penenang otot untuk rawatan pesakit, kerana banyak pesakit telah meningkatkan kepekaan terhadap tindakannya.

Jangan gunakan relaksan otot yang tidak mendepolarisasi, kerana dalam banyak kes pesakit mengalami reaksi yang tidak dapat diramalkan terhadap pemberiannya. Ubat Succinylcholine menyebabkan peningkatan kadar kalium dalam serum darah dan suhu tinggi pada pesakit.

Pesakit yang mengalami kelumpuhan berkala mengalami kejang disertai dengan kelemahan otot. Semasa operasi membuang kelenjar timus, doktor tidak menggunakan relaksan otot dekompensasi. Natrium thiopental memberikan anestesia lengkap.

Penggunaan tablet untuk myasthenia gravis, yang mempunyai kesan relaksasi otot, dilarang untuk semua kategori pesakit. Yang sangat berbahaya bagi kesihatan pesakit adalah Midocalm, Sirdalud, Tolperisone, Meprotan. Penggunaan relaksan otot pada pesakit dengan bentuk awal penyakit menyebabkan pernafasan berhenti.

Terapi glukokortikoid

Prednisolone meningkatkan bilangan reseptor kolinergik. Setelah mengambilnya, kekuatan otot meningkat. Untuk mengelakkan risiko tertentu pada peringkat awal penyakit ini, terapi dilakukan di rumah sakit. Pesakit juga diberi ubat antikolinesterase. Rawatan dengan glukokortikoid dijalankan untuk masa yang lama. Kaedah berselang sangat popular, apabila pesakit mengambil dos ubat yang meningkat selama beberapa jam. Semasa rawatan, kesan sampingan mungkin muncul:

 • peningkatan tekanan darah;
 • ulser perut.

Azathioprine digunakan pada pesakit dengan myasthenia gravis yang sukar dirawat dengan Prednisolone. Dexamethasone disyorkan oleh doktor, dengan mengambil kira keadaan pesakit, kerana ubatnya 10 kali lebih aktif daripada glukokortikoid lain. Namun, ia tidak sesuai untuk terapi sirkadian, kerana ini memburukkan keadaan pesakit.

Rawatan dengan glukokortikoid melibatkan pengambilan ubat alkali: pesakit diberi Phosphalugel atau Ranitidine. Untuk mencegah perkembangan diabetes mellitus, pesakit mesti mengikuti diet khas. Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi sejumlah besar karbohidrat. Darah diambil secara berkala untuk menentukan tahap glukosa.

Perencat kolinesterase

Dengan bentuk penyakit yang ringan, pesakit diresepkan bahan ubat yang mencegah penurunan asetilkolin di kawasan simpul neuromuskular. Penggunaan Proserin dalam rawatan pesakit dengan myasthenia gravis memberikan rangsangan otot aktif, tetapi dos ubat yang besar menyebabkan pengaliran otot terganggu.

Diclofenac sodium digunakan untuk melakukan sekatan terapi sekiranya berlaku kerosakan saraf dan adanya rasa sakit yang kuat. Ini adalah ubat pilihan, kerana prosedur dengan Novocaine dan Lidocaine dilarang pada pesakit dengan myasthenia gravis.

Axamon (Ipidacrine) digunakan untuk penyakit sistem saraf periferal. Ubat ini boleh diterima dengan baik oleh pesakit. Ubat ini mempunyai kesan ganda, sementara Proserin, Oxazil dan Kalimin hanya bertindak pada sistem saraf periferal.

Pesakit diberi ubat yang mengandungi kalium. Untuk terapi, KCL digunakan dalam bentuk serbuk. Memandangkan kesan sampingannya pada mukosa gastrik, ia diambil selepas makan dengan susu. Ubat Kalium-Normin dan Kalipoz bertujuan untuk pemberian oral beberapa kali sehari..

Ubat berikut yang mengandungi magnesium dan kalium tidak boleh diresepkan kepada pesakit:

 • Panangin;
 • Asparkam.

Kesan patogenetik

Semasa merawat myasthenia gravis, doktor menjalankan terapi nadi menggunakan Methylprednisolone dan rejimen terapi tertentu. Kortikosteroid diresepkan dalam dos terapi setiap hari atau setiap hari. Kursus pentadbiran berlangsung selama seminggu, dan kemudian doktor mengurangkan dos ubat.

Sekiranya keadaan pesakit semakin merosot, skema terapi bertahap digunakan, berdasarkan peningkatan dalam satu dos sehingga jumlah maksimum ubat per dos yang dicapai dapat dicapai. Metipred adalah ubat dengan aktiviti mineralokortikoid yang tinggi, oleh itu ia lebih sering digunakan untuk rawatan, menstabilkan keadaan pesakit.

Penggunaan imunoglobulin

Untuk rawatan myasthenia gravis (MG), infus imunoglobulin (IVIG) yang diperoleh dari darah yang didermakan ditetapkan. Tujuan kaedah ini adalah untuk meningkatkan pertahanan tubuh pesakit. Perubahan fungsional pada pesakit dengan MG adalah ketara. Imunoglobulin yang diberikan kepada pesakit tidak menyebabkan kesan sampingan yang serius. Dalam rawatan pesakit, ubat digunakan:

 • Gamimun-N;
 • Pentaglobin;
 • Octagam 10%;
 • Intraglobin.

Dalam krisis, imunoglobulin diresepkan hanya selepas tindakan pemulihan semula darurat. Protein khusus manusia menghalang perkembangan komplikasi teruk. Ia diberikan setiap hari pada dos yang ditetapkan oleh doktor.

Selalunya, pesakit myasthenia gravis mengadu mual dan sakit kepala selepas infus. Doktor menilai kerja sistem imun pesakit, mencatat jumlah sel T. Semasa kajian, kecacatan zarah kekebalan dikesan, dan di dalam serum - peningkatan aktiviti faktor humor thymic.

Kepekatan imunoglobulin mencerminkan keadaan organ dalaman yang mempengaruhi pertahanan badan. Protein manusia normal yang mengandungi pecahan tertentu, diberikan dalam dos standard untuk pertama kalinya, menyebabkan gejala seperti selesema:

 • berdebar-debar;
 • mengantuk;
 • sawan;
 • suhu tinggi.

Terdapat masalah serius yang lain - perlu untuk sentiasa memantau keadaan pesakit, sekiranya berlaku keruntuhan dan peningkatan tekanan darah, membatalkan rawatan, menyuntikkan larutan plasma dan antihistamin.

Dalam rawatan myasthenia gravis, sitostatik digunakan:

 • Cyclophosphamide;
 • Siklosporin;
 • Cyclophosphamide;
 • Methotrexate.

Selalunya, setelah mencapai kesannya, dos ubat dikurangkan. Mengambil Cyclophosphamide menyebabkan kesan sampingan:

 • leukopenia;
 • hepatitis A;
 • keradangan pankreas;
 • septikemia;
 • gangguan usus;
 • pening,
 • masalah penglihatan.

Ubat-ubatan yang berbahaya

Ubat berikut dikontraindikasikan pada pesakit dengan myasthenia gravis:

 • antikonvulsan;
 • antibiotik (aminoglikosida);
 • Penyekat B;
 • Lithium karbonat;
 • Procainamide hidroklorida;
 • Trihexyphenidyl Hydrochloride;
 • agen antimalarial dan antirheumatik;
 • titis mata;
 • ubat hipoglikemik.

Ubat terlarang menyumbang kepada perkembangan gejala myasthenic dan meningkatkan kelemahan otot rangka. Ubat antibakteria memburukkan lagi gejala penyakit. Ubat berikut tidak disyorkan untuk diambil:

 • Ampisilin;
 • Imipenem;
 • Erythromycin.

Pil tidur untuk myasthenia gravis adalah kontraindikasi. Rawatan dengan derivatif benzodiazepin dan barbiturat tidak boleh diterima. Ubat-ubatan yang mengandungi magnesium memburukkan keadaan pesakit dengan ketara. Jangan mengambil ubat diuretik yang mempengaruhi pengaliran impuls neuromuskular.

Ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor, pesakit perlu mengikuti kursus, mengawal kesejahteraan dan menjalani gaya hidup sihat.

Persediaan untuk myasthenia gravis

Myasthenia gravis adalah penyakit neuromuskular yang dicirikan oleh keletihan otot yang sangat cepat. Hanya satu dekad yang lalu, prognosis untuk pesakit dengan patologi ini sangat mengecewakan. Myasthenia gravis adalah penyakit di mana sel-sel tubuh sendiri dianggap asing, dan ia mula melawan. Reseptor asetilkolin rosak pada membran postsynaptic.

Sehingga kini, ubat berkesan yang berjaya digunakan di hospital Yusupov dapat meningkatkan kualiti hidup pesakit dengan ketara.

Gejala Myasthenia gravis

Bergantung pada otot mana yang dipengaruhi oleh patologi, myasthenia gravis dibahagikan kepada:

 • wajah faring dan tempatan faring;
 • umum;
 • muskuloskeletal.

Pada kanak-kanak, myasthenia gravis dibezakan:

 • kongenital - ditularkan dari ibu ke anak. Ia berlaku dalam 10% kes. Adalah sangat bermasalah untuk mendiagnosis penyakit pada bayi. Kanak-kanak itu menangis dengan lemah dan lemah, dia mengalami kesukaran untuk menghisap;
 • usia prasekolah;
 • remaja.

Manifestasi klinikal penyakit ini adalah:

 • kelopak mata yang terkulai. Setelah bangun, seseorang membuka matanya dengan lebar dan mula berkedip;
 • kesukaran mengunyah dan menelan makanan;
 • pertukaran suara;
 • cepat gemuk.

Dengan perkembangan penyakit ini, krisis myththenic dapat berkembang. Keadaan ini sangat berbahaya. Seseorang tidak dapat bernafas, tekanan darahnya meningkat. Tidak boleh tinggal di rumah ini sendirian di rumah, rawatan perubatan segera diperlukan.

Hospital Yusupov menerima pesakit 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Doktor yang berpengalaman melakukan pemeriksaan dalam waktu yang singkat dan mengambil langkah-langkah untuk memperbaiki keadaan pesakit.

Diagnosis myasthenia gravis

Kaedah diagnostik untuk keadaan ini termasuk:

 • temu ramah dan pemeriksaan pesakit;
 • ujian darah untuk antibodi;
 • ujian darah menggunakan ujian penurunan dan ujian proserin. Pesakit disuntik dengan ubat "Proserin".

Sekiranya keadaan pesakit bertambah buruk, diagnosisnya positif;

 • tomografi dikira kelenjar timus;
 • elektroneuromiografi untuk memeriksa pengaliran impuls di sepanjang saraf, keseronokan serat otot.

Ubat dan kontraindikasi yang berkesan untuk myasthenia gravis

Rawatan perubatan myasthenia gravis semestinya melibatkan pengambilan garam kalium, serta ubat sitostatik dan antikolinesterase, mycophenolate mofetil, steroid, glucocorticosteroids.

Di hospital Yusupov, dalam rawatan myasthenia gravis, ubat semacam itu digunakan dengan kecekapan tinggi seperti:

 • kalymin;
 • siklosporin;
 • selular;
 • prednison;
 • azathioprine, dll..

Semasa mendiagnosis myasthenia gravis, sebilangan ubat diasingkan, yang dikategorikan secara kontraindikasi untuk diambil, kerana ia membawa kepada peningkatan penyakit. Antaranya:

 • antibiotik (makrolida, aminoglikosida, fluoroquinolones);
 • antipsikotik - neuroleptik;
 • antikonvulsan - karbamazepin, fenitoin;
 • saluretik - furosemida, hipotiazida, dan lain-lain;
 • ubat-ubatan yang mempengaruhi sistem kardiovaskular - penyekat saluran kalsium, dan lain-lain;
 • penyekat neuromuskular, dll..

Kontraseptif untuk myasthenia gravis

Myasthenia gravis adalah penyakit yang agak berbahaya yang, jika tidak ada rawatan, boleh menyebabkan keadaan serius dan mempunyai prognosis yang buruk. Pada masa yang sama, ubat tidak berhenti, dan setiap hari semakin banyak ubat yang berkesan muncul di pasaran untuk memerangi patologi. Doktor terkemuka Rusia bekerja di hospital Yusupov, yang mengembangkan rejimen rawatan individu untuk setiap pesakit. Di kaunter penerimaan tetamu dengan pakar, anda boleh berunding mengenai sebarang nuansa yang berkaitan dengan myasthenia gravis.

Ramai kanak-kanak perempuan berminat sama ada kemungkinan mengambil pil perancang dengan diagnosis ini. Tidak ada satu jawapan untuk soalan ini; doktor menentukan kontraindikasi untuk setiap pesakit secara individu.

Doktor hospital Yusupov menjelaskan kepada pesakit mereka dengan terperinci tindakan dan ubat yang dikontraindikasikan dalam diagnosis myasthenia gravis, dan yang boleh digunakan tanpa masalah kesihatan. Untuk mengelakkan berlakunya pemburukan, pesakit harus memahami bagaimana dia sendiri boleh memperburuk perjalanan penyakit dan secara tidak sengaja membahayakan dirinya sendiri.

Dalam keadaan tidak seharusnya seseorang menjadi tertekan ketika mendiagnosis myasthenia gravis. Perubatan berkembang setiap hari, ubat-ubatan moden membolehkan pesakit menjalani gaya hidup penuh yang biasa. Perkara utama adalah bahawa perjalanan terapi ditentukan oleh doktor berpengalaman yang mempunyai pengetahuan tentang pencapaian moden dalam perubatan dan menerapkannya dalam praktik..

Di hospital Yusupov, kakitangan doktor terdiri daripada profesional peringkat tinggi, yang memungkinkan untuk meletakkan kaki mereka bahkan pesakit yang telah ditinggalkan di klinik lain.

Anda boleh membuat janji temu dengan menghubungi Hospital Yusupov.

Kontraindikasi untuk myasthenia gravis

Kontraindikasi untuk myasthenia gravis

Bentuk bulbar

Jenis myasthenia gravis ini boleh mengancam nyawa. Ia merangkumi:

 • Dysphonia - gangguan fungsi vokal;
 • Dysphagia - gangguan menelan;
 • Dysarthria - disorganisasi dalam kerja radas otot faring, laring, dan juga lelangit lembut.

Manifestasi simptom yang dijelaskan membawa akibat yang berbahaya. Dysphagia boleh berubah menjadi ketidakupayaan menyeluruh. Senarai makanan untuk pesakit seperti itu sangat jarang. Makanan tersebut ditetapkan oleh doktor. Pesakit harus diberi makan tiub, menurunkan berat badan dan menjadi lemah. Ini bermakna keadaan umum mereka bertambah buruk, yang tidak menyumbang kepada pemulihan..

Gangguan pembentukan suara mengurangkan bidang kehidupan pesakit. Dan disatria boleh membawa maut kerana masalah pernafasan yang disebabkan oleh paresis pita suara yang menutup laring. Ia penuh dengan sesak nafas - sesak nafas.

Penggunaan imunoglobulin

Untuk rawatan myasthenia gravis (MG), infus imunoglobulin (IVIG) yang diperoleh dari darah yang didermakan ditetapkan. Tujuan kaedah ini adalah untuk meningkatkan pertahanan tubuh pesakit. Perubahan fungsional pada pesakit dengan MG adalah ketara. Imunoglobulin yang diberikan kepada pesakit tidak menyebabkan kesan sampingan yang serius. Dalam rawatan pesakit, ubat digunakan:

 • Gamimun-N;
 • Pentaglobin;
 • Octagam 10%;
 • Intraglobin.

Dalam krisis, imunoglobulin diresepkan hanya selepas tindakan pemulihan semula darurat. Protein khusus manusia menghalang perkembangan komplikasi teruk. Ia diberikan setiap hari pada dos yang ditetapkan oleh doktor.

Selalunya, pesakit myasthenia gravis mengadu mual dan sakit kepala selepas infus. Doktor menilai kerja sistem imun pesakit, mencatat jumlah sel T. Semasa kajian, kecacatan zarah kekebalan dikesan, dan di dalam serum - peningkatan aktiviti faktor humor thymic.

Kepekatan imunoglobulin mencerminkan keadaan organ dalaman yang mempengaruhi pertahanan badan. Protein manusia normal yang mengandungi pecahan tertentu, diberikan dalam dos standard untuk pertama kalinya, menyebabkan gejala seperti selesema:

 • berdebar-debar;
 • mengantuk;
 • sawan;
 • suhu tinggi.

Dalam rawatan myasthenia gravis, sitostatik digunakan:

 • Cyclophosphamide;
 • Siklosporin;
 • Cyclophosphamide;
 • Methotrexate.

Selalunya, setelah mencapai kesannya, dos ubat dikurangkan. Mengambil Cyclophosphamide menyebabkan kesan sampingan:

 • leukopenia;
 • hepatitis A;
 • keradangan pankreas;
 • septikemia;
 • gangguan usus;
 • pening,
 • masalah penglihatan.

Gejala

 • Bentuk okologi patologi dicirikan oleh kerosakan pada otot oculomotor, otot bulat mata dan otot yang mengangkat kelopak mata atas. Pada masa yang sama, pesakit memiliki penglihatan ganda, kesulitan timbul dengan memfokuskan pandangan dan pergerakan bola mata, juling berkembang, menjadi mustahil untuk memindahkan pandangan dari objek yang jauh ke objek yang dekat. Ptosis unilateral adalah gejala patognomonik myasthenia gravis. Kelopak mata jatuh dengan kuat menjelang petang. Ptosis mungkin tidak dapat dilihat pada waktu pagi..
 • Dengan kekalahan otot yang bertanggungjawab untuk bersuara, kesulitan timbul dengan sebutan yang baik. Suara berubah pada pesakit. Dia menjadi tuli dan hidung, serak dan serak, seolah-olah "pudar" semasa perbualan, menjadi sama sekali tidak terdengar. Yang lain mempunyai perasaan bahawa orang itu bercakap dengan hidungnya ditutup. Proses komunikasi menjadi sangat sukar bagi pesakit. Malah perbualan pendek dengan cepat meletihkannya. Mereka memerlukan beberapa jam untuk pulih sepenuhnya. Bentuk ini dipanggil bulbar.
 • Kelemahan pada otot mengunyah mengganggu makan. Ini benar terutamanya untuk mengunyah makanan pejal. Gejala awal patologi merangkumi gangguan menelan dan penolakan makan. Pesakit biasanya makan ketika ubat maksimum. Pada waktu pagi, mereka merasa lebih baik daripada pada waktu petang, jadi makan mereka dijadualkan pada waktu pagi..
 • Apabila serat otot pharyngeal terlibat dalam proses tersebut, keadaan pesakit bertambah buruk sebanyak mungkin. Malah pengambilan makanan cair sukar. Pesakit tersedak ketika minum air. Cecair memasuki saluran pernafasan, yang boleh menyebabkan aspirasi.
 • Bentuk umum adalah yang paling berbahaya dan dicirikan oleh penglibatan otot-otot batang dan anggota badan dalam proses tersebut. Pesakit mengalami kelemahan otot di mata, leher, lengan dan kaki. Mereka sukar memegang kepala mereka. Apabila otot muka rosak, wajah memperoleh ciri khas: sejenis senyuman melintang muncul, dan kerutan mendalam muncul di dahi. Agak sukar bagi pesakit untuk mengekspresikan emosi mereka: mereka sukar mengerutkan kening dan tersenyum. Pesakit mengalami kesukaran untuk menaiki tangga dan memegang objek, cepat letih ketika menyisir dan berjalan seperti biasa, tidak dapat mengangkat tangan atau bangun dari kerusi. Gait yang bergerak-gerak muncul. Secara beransur-ansur, pesakit kehilangan keupayaan untuk merawat diri. Apabila proses merebak ke otot pernafasan, keadaan bertambah buruk. Sekiranya tiada rawatan perubatan yang tepat pada masanya dan tepat, hipoksia akut berkembang, kematian berlaku.

Myasthenia gravis mempunyai kursus progresif atau kronik dengan tempoh pengampunan dan pemburukan. Eksaserbasi berlaku secara sporadis, ia adalah jangka panjang atau jangka pendek.

Bentuk khas myasthenia gravis:

 1. Episod myasthenic dicirikan oleh hilangnya gejala yang cepat dan lengkap tanpa kesan sisa.
 2. Dengan perkembangan keadaan myasthenic, eksaserbasi berlangsung lama dan menampakkan diri dengan semua gejala yang biasanya tidak berkembang. Pada masa yang sama, remisi pendek dan jarang berlaku.
 3. Di bawah pengaruh faktor penyebab endogen atau eksogen, penyakit ini berkembang, dan tahap dan keparahan gejala meningkat. Ini adalah bagaimana krisis myththenic berlaku. Pesakit mengadu penglihatan berganda, kelemahan otot paroxysmal, perubahan suara, kesukaran bernafas dan menelan, hipersalivasi dan takikardia. Dalam kes ini, wajah berubah menjadi ungu, tekanannya mencapai 200 mm Hg. Seni., Pernafasan menjadi bising dan mengi. Otot yang letih berhenti bertindak balas sepenuhnya. Akibatnya, kelumpuhan lengkap boleh berlaku tanpa kehilangan kepekaan. Pesakit kehilangan kesedaran, pernafasan berhenti. Tidak seperti kelumpuhan pada myasthenia gravis, fungsi otot dipulihkan setelah berehat. Selepas beberapa jam, gejala sindrom mula tumbuh semula..

Rawatan asthenia selepas influenza

Rawatan sindrom asthenik selepas influenza merujuk kepada rawatan penyakit psikopatologi selepas berjangkit. Sebagai peraturan, jangkitan parasit, bakteria, virus dan kulat menampakkan diri dalam jangka waktu yang singkat setelah sembuh. Gejala yang tidak menyenangkan dapat berlangsung dari 2-4 minggu. Penyebab utama penyakit ini adalah asidosis metabolik dan hipoksia tisu, yang timbul akibat keracunan virus. Kekurangan oksigen mengganggu metabolisme tenaga sel dan mengumpulkan produk pengoksidaan, yang mengurangkan penyerapan oksigen oleh tisu dan memperburuk asidosis pada tahap metabolisme.

Ubat baru untuk myasthenia gravis dikembangkan di Israel

Myasthenia gravis adalah penyakit neuromuskular yang menampakkan dirinya sebagai keletihan otot yang tidak bermotivasi. Otot berparut biasanya terjejas. Myasthenia gravis adalah penyakit autoimun khas yang mengakibatkan sindrom keletihan otot patologi. Myasthenia gravis boleh berlaku pada orang-orang dari segala usia, tetapi ini paling biasa berlaku pada wanita berusia 20-40 tahun. Penyakit ini berkembang pesat dan membawa kepada ketidakupayaan pesakit.

Para saintis Israel telah mencipta ubat baru untuk myasthenia gravis. EN101 (sekarang Monarsen) dikembangkan oleh Ester Neurosciences di Herzliya, Israel. Monarsen kini menjalani ujian klinikal di UK di bawah naungan Jon Sussman di Hope Hospital di Greatet Manchester. Sekiranya terdapat hasil positif, kajian besar-besaran mengenai ubat ini dirancang di Amerika dan Eropah..

Seorang pengantara, asetilkolin, mengambil bahagian dalam penghantaran impuls neuromuskular. Dalam myasthenia gravis, autoantibodi memusnahkan reseptor asetilkolin dalam sel otot. Oleh itu, semua rawatan untuk penyakit ini ditujukan untuk menekan proses autoimun dan memanjangkan tindakan asetilkolin..

Untuk rawatan myasthenia gravis, dos hormon yang besar dan penenang otot digunakan di seluruh dunia. Pyridostigmine telah menunjukkan hasil yang baik, tetapi menyebabkan banyak kesan sampingan.

Tindakan farmakologi Monarsen dikaitkan dengan penghambatan sintesis AchE (enzim spesifik yang memecah asetilkolin). Pyridostigmine mengganggu pemecahan asetilkolin, sehingga menyebabkan sintesis AchE yang lebih besar. Penggunaan pyridostigmine menyebabkan kitaran ganas: sistem saraf pesakit merangsang pengeluaran AchE sementara ubat bertindak dengan cara yang bertentangan.

Telah menerima keputusan positif pertama ujian Monarsen di UK. Ubat ini ditawarkan sebagai terapi untuk myasthenia gravis pada 16 pesakit. Mereka semua diberitahu bahawa mereka mengambil ubat eksperimen. Tiada kesan sampingan yang dapat dilihat pada mana-mana peserta kajian. 14 pesakit mencatatkan peningkatan yang ketara dalam keadaan umum mereka. Ahli neurologi mencatatkan peningkatan status neurologi pesakit. Sebilangan besar kelemahan kelopak mata telah hilang.

Monarssen kini masih disiasat di UK. Para saintis Israel menunjukkan bahawa penemuan mereka dalam masa terdekat akan menjadi penawar bukan sahaja untuk myasthenia gravis, tetapi juga untuk sklerosis lateral amyotrophic.

Pencegahan dan prognosis

Oleh kerana etiologi dan patogenesis myasthenia gravis belum ditentukan dengan tepat oleh para saintis, pada masa ini tidak ada langkah pencegahan yang berkesan. Telah diketahui bahawa faktor yang memprovokasi adalah trauma, tekanan emosi dan fizikal, jangkitan. Untuk mengelakkan perkembangan sindrom myasthenic, perlu melindungi tubuh daripada kesannya..

Semua pesakit yang didiagnosis dengan myasthenia gravis harus berada di bawah pengawasan dan pengawasan pakar neurologi. Di samping itu, anda harus kerap mengukur petunjuk keadaan umum badan - glukosa darah, tekanan. Ini akan menghalang perkembangan patologi somatik yang bersamaan. Pesakit tidak boleh berhenti mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor dan mengikuti semua cadangan perubatan.

Myasthenia gravis adalah penyakit yang teruk dengan kadar kematian yang tinggi. Diagnostik penuh dan rawatan tepat pada masanya membolehkan anda mencapai pengampunan yang stabil, dan dalam beberapa kes, bahkan pemulihan. Penyakit ini memerlukan pemantauan dan rawatan yang teliti.

Prognosis patologi bergantung pada bentuk, keadaan umum pesakit, keberkesanan terapi. Bentuk okular myasthenia gravis dirawat dengan baik, dan lebih sukar - digeneralisasikan. Pematuhan yang ketat terhadap preskripsi perubatan menjadikan prognosis penyakit ini agak baik..

Rawatan myasthenia gravis

Pertama sekali, anda harus menjalani pemeriksaan dan memulakan rawatan. Ubat utama yang digunakan dalam rawatan myasthenia gravis adalah proserin, kalimin, galantamine, oxazil. Tindakan utama mereka adalah untuk menyekat enzim yang memecah asetilkolin dan menghasilkan transmisi impuls normal ke otot dari serat saraf. Dengan pengambilan ubat-ubatan ini (selang waktu pemberian dan dos adalah individu), kekuatan otot kembali kepada pesakit.

Untuk meningkatkan kesan ubat ini, garam kalium digunakan - 1 kali sehari, 1 sudu kecil. Ia juga berguna untuk makan makanan yang kaya dengan kalium: kentang panggang, kacang polong, kacang, lentil, aprikot kering, pisang, kacang, prun.

Pada myasthenia gravis yang teruk, terapi hormon (prednisone) dan sitostatik dengan imunosupresan ditetapkan: siklosporin, azatioprin, siklofosfamid. Ubat-ubatan untuk rawatan myasthenia gravis termasuk dalam senarai pilihan persekutuan, dan oleh itu, dikeluarkan secara percuma dengan preskripsi.

Perubatan semakin maju dan rawatan moden telah dikembangkan. Cryophoresis dan plasmapheresis adalah antara yang paling berkesan dan meluas. Ini adalah penyucian plasma darah dari antibodi, bahan berbahaya tanpa risiko reaksi alergi dan jangkitan virus. Kaedah-kaedah ini berbeza kerana prosedur cryophoresis dilakukan di bawah pengaruh suhu rendah, dan semua bahan darah yang berguna diawetkan tidak berubah. Setelah menjalani rawatan singkat untuk myasthenia gravis (5-7 hari), kesejahteraan pesakit bertambah baik sehingga dia lupa tentang penyakit ini selama 6-12 bulan akan datang.

Kaedah moden lain untuk merawat myasthenia gravis telah membuktikan dirinya dengan baik - penyaringan plasma. Darah pesakit disalurkan melalui nanofilter, kembali kepadanya sudah disucikan.

Rawatan myasthenia gravis dengan ubat-ubatan rakyat

Rawatan dengan ubat tradisional akan berkesan sekiranya dilakukan selari dengan rawatan ubat myasthenia gravis. Toadflax biasa melawan kelemahan otot secara aktif. Oleh kerana tanaman itu beracun, pematuhan ketat terhadap dos penyediaan dan pentadbiran diperlukan: tuangkan 1 sudu kecil dengan segelas air mendidih. herba, berkeras selama 1 jam, ketegangan. Infusi diambil 3-4 kali sehari sebelum makan, 1 sudu besar. dalam masa 3 minggu.

Satu lagi resipi berkesan untuk merawat myasthenia gravis. Letakkan 3 sudu dalam termos pada waktu petang. ramuan ekor kuda, tuangkan 0.5 liter air mendidih. Terikan pada waktu pagi dan ambil 1/3 cawan 3 kali sehari 30 minit sebelum makan. Kursus ini adalah 2 minggu, selepas itu terdapat rehat selama 10 hari. Kemudian rawatan diteruskan.

Vitamin C berguna untuk mengekalkan otot dalam keadaan normal. Anda boleh mengambilnya dalam bentuk apa pun: pil farmasi atau sebagai sebahagian daripada sayur-sayuran dan buah beri. Rosehip, lemon, lada, kubis, kismis hitam, lobak kaya di dalamnya..

Untuk mengelakkan pemburukan myasthenia gravis, anda harus mematuhi peraturan tertentu. Agar tidak menimbulkan kekebalan, sudah tidak dapat diramalkan, jangan terlalu panas di bawah sinar matahari. Anda tidak boleh mandi air panas, wap di dalam tab mandi. Dilarang keras merokok dan mengambil alkohol (walaupun dalam dos kecil). Tetapi cara hidup, tanpa kerja berlebihan, sangat berguna. Ini adalah gimnastik, berjalan kaki, bekerja di negara ini, mendaki di hutan

Penting untuk menetapkan tidur, tidak boleh kurang dari 7-8 jam sehari, sementara tidur hingga tengah malam harus 1-2 jam. Para saintis telah membuktikan bahawa dalam jangka masa ini tubuh itu sendiri, seperti dulu, menghilangkan tekanan dan negatif.

Dan perkara utama adalah mempercayai pemulihan..

Diagnostik

Untuk memperbaiki fakta penyakit ini, doktor tidak mempunyai gejala yang mencukupi. Sebarang kajian mengenai proses patologi tidak terhad kepada kaedah instrumental. Doktor memeriksa pesakit, mengetahui tanda-tanda klinikal penyakit ini. Meneliti sejarah perubatan pesakit. Dan kemudian dia memberikannya makmal dan diagnostik instrumental. Satu set ujian standard untuk mengesan myasthenia gravis terdiri daripada yang berikut:

 • Ujian fungsian bertujuan untuk mengesan keletihan otot patologi;
 • Pemeriksaan elektromiografi, yang menunjukkan aktiviti di kawasan yang terjejas;
 • Ujian penurunan, yang membolehkan anda mengenal pasti sekatan isyarat neuromuskular, dan pada masa yang sama keparahan proses;
 • Ujian proserine;
 • Ujian darah biokimia;
 • Imunogram;
 • Imbasan CT.

Sekiranya sukar untuk membuat diagnosis, kajian pembezaan mungkin ditetapkan oleh:

 • Elektromiografi jarum;
 • Kajian fungsi konduktif gentian saraf;
 • Elektromiografi Otot Tertentu - Jitter.

Pilihan garis terapi untuk myasthenia gravis bergantung pada banyak faktor:

 • Bentuk penyakit;
 • Keadaan pesakit;
 • Patologi bersamaan;
 • Kelaziman proses.

Ubat ditetapkan sebagai standard. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pembedahan disyorkan. Proses autoimun pada timus boleh menyebabkan pembedahan timektomi. Antara ubat yang berkesan ialah "Proserin", "Kalinin" dan ubat dengan kandungan kalium yang tinggi. Dan juga menetapkan ubat-ubatan yang merangsang sistem imun.

Rawatan simptomatik yang melegakan keadaan pesakit termasuk ubat-ubatan berikut:

 • Antikolinesterase - "Ipigrix";
 • Cytostatics;
 • Glukokortikoid - "Prednisolone", "Metipred";
 • Imunoglobulin.

Sekiranya berlaku perubahan yang cepat, hemocorrection extracorporeal ditetapkan - kaedah yang membantu membersihkan darah pesakit dari antibodi terhadap tisu sendiri. Malah prosedur pertama memberi peluang kepada orang untuk merasa lebih baik. Terapi selanjutnya membantu mencapai kesan yang berpanjangan.

Cryophoresis adalah kaedah yang berkesan. Prosedur ini membolehkan anda membersihkan darah dari bahan berbahaya dengan mempengaruhi dengan bantuan suhu yang turun. Rawatan sedemikian dijalankan secara berterusan selama 5-7 hari berturut-turut. Kaedah penapisan plasma lata digunakan secara meluas. Prosedur ini dijalankan dengan menggunakan pembersih nano. Mereka membersihkan darah dan kemudian mengembalikannya kepada pesakit.

Kaedah moden lain untuk merawat myasthenia gravis boleh dianggap sebagai imunofarmakoterapi ekstrasorporeal. Ia melibatkan pengekstrakan limfosit dari pesakit, rawatan ubatnya dan penghantaran seterusnya ke sistem darah. Dengan bantuan teknik yang serupa, mungkin menyebabkan kemurungan yang stabil pada pesakit dalam setahun.

Sangat penting untuk mematuhi cadangan doktor, kerana dengan myasthenia gravis, ada ubat-ubatan yang dikontraindikasikan, penggunaannya penuh dengan akibat berbahaya

Myasthenia gravis pada wanita hamil dan kanak-kanak

Kehamilan dan myasthenia gravis

Wanita hamil yang mempunyai penyakit ini mesti dipantau oleh pakar neurologi. Myasthenia gravis semasa mengandung memerlukan perhatian doktor yang sangat teliti. Bagaimanapun, keadaannya tidak dapat diramalkan - pada masa ini keadaan wanita boleh bertambah baik dan gejala akan melemah, atau bertambah buruk dan kemerosotan akan berlaku..

Sekiranya tidak ada petunjuk untuk pembedahan caesar, penghantaran dilakukan secara semula jadi. Untuk mengelakkan berlakunya krisis myasthenic, ubat kumpulan penghambat kolinesterase digunakan. Ciri-ciri pengurusan buruh dengan myasthenia gravis tidak ada.
Tetapi kehadiran diagnosis ini harus diambil kira ketika memilih ubat untuk tujuan menghilangkan rasa sakit dan kebidanan. Sebagai contoh, lebih baik menggunakan anestesia serantau, dan dos ubat penenang, analgesik narkotik harus dikurangkan dengan ketara. Semasa menggunakan ubat, parameter fisiologi asas dipantau. Analisis komposisi gas darah arteri hanya diperlukan dalam situasi kritikal, biasanya ini tidak diperlukan, kerana fungsi pernafasan wanita yang bersalin tidak terganggu.

Tenaga kerja yang lemah adalah petunjuk untuk pemberian proserin secara parenteral pada selang waktu tiga hingga empat jam..

Sekiranya anda merasa tidak sihat dalam tempoh selepas bersalin, seorang wanita diberi suntikan kalymin, prednisolone dan kalium klorida.

Sekiranya dilakukan, keutamaan harus diberikan kepada anestesia epidural.

Kehadiran myasthenia gravis tidak termasuk penyusuan susu ibu.

Myasthenia gravis pada zaman kanak-kanak

Menurut statistik, jika ibu menderita myasthenia gravis, dalam 10% kes, gejala penyakit ini muncul pada anak yang sudah pada masa neonatal. Selama 96 jam pertama myasthenia gravis pada bayi yang baru lahir, kelemahan otot individu dapat nyata, dan keadaan bayi yang baru lahir seperti itu harus berada di bawah kawalan khas..

Dengan myasthenia gravis, kanak-kanak itu lesu, menjerit lemah, fungsi pernafasan dan menelan terganggu. Sebagai peraturan, setelah menggunakan ubat antikolysterase, keadaan bayi seperti itu bertambah baik. Oleh itu, pada waktu pagi, dan juga sebelum setiap penyusuan, proserin disuntik. Tempoh myasthenia gravis neonatal tidak melebihi dua bulan, ia disebabkan oleh antibodi khas yang diterima oleh anak melalui plasenta dari ibu yang sakit.

Dalam kes bentuk kongenital penyakit ini, perkembangan patologi dikaitkan dengan mutasi genetik sinapsis neuromuskular. Sebagai peraturan, patologi dikesan sebelum kelahiran atau pada bulan-bulan pertama kehidupan..

Penyakit sistem imun, dinyatakan dalam penyakit kelemahan otot. Dalam perubatan, fenomena serupa diketahui dengan nama penyakit Erb-Goldflam (atrofi tulang belakang) atau palsi bulbar palsu (asthenic), tetapi lebih banyak penyakit ini dikenali sebagai myasthenia gravis.

Sebab-sebab berlakunya, gejala, ubat apa dan kaedah terapi alternatif yang selamat untuk digunakan akan dipertimbangkan dalam artikel ini. Mari kita menilai ramalan: adakah mungkin untuk menyembuhkan dan apa akibatnya. Mari kita menyentuh topik myasthenia gravis dan kehamilan dan apakah ujian proserin untuk myasthenia gravis.

Ini adalah penyakit autoimun di mana tubuh merasakan sel-selnya sendiri sebagai asing dan mula melawannya. Reseptor acentilcholine pada membran postsynapic rosak.

Ia berlaku (bergantung pada otot mana yang terjejas):

 • digeneralisasikan dengan atau tanpa fungsi pernafasan dan jantung;
 • faring muka dan okular tempatan;
 • muskuloskeletal.

Myasthenia gravis pada kanak-kanak adalah:

 • kongenital - berlaku dalam 10% dan disebarkan dari ibu. Seorang wanita dengan diagnosis yang serupa mungkin hamil;
 • pada bayi. Sangat mudah untuk mengesyaki penyimpangan pada bayi yang baru lahir: bayi menangis dengan tenang dan lemah, dia mempunyai kesukaran yang jelas untuk menghisap;
 • pada usia prasekolah;
 • remaja.

Rawatan

Mengubati myasthenia gravis bukanlah tugas yang mudah. Anda harus segera menyesuaikan pesakit dengan pengambilan ubat antikolinesterase yang berterusan atau jangka panjang yang bertindak pada patogenesis penyakit. Kalimin, dan proserin yang jarang digunakan, harus diberi dos dengan berhati-hati berdasarkan berat badan, keparahan gejala, usia, dan faktor lain..
Terapi hormon sering digunakan, terutamanya dengan perkembangan gejala akut dan perkembangannya yang cepat. Selalunya, pulsoterapi dosis tinggi dijalankan, dengan peralihan selanjutnya ke dos minimum. Juga disarankan untuk melakukan sesi plasmapheresis (pemurnian darah dari kompleks autoimun yang beredar) dengan latar belakang penggunaan terapi nadi dengan hormon (metipred, dexamethasone, dll.).

Rawatan krisis myththenic harus dimulakan dengan pemeliharaan fungsi penting, secara beransur-ansur beralih ke arah plasmapheresis, terapi hormon, penjelasan mengenai kehadiran tumor timus. Kehadiran thymoma (terutama tumbuh) dalam kombinasi dengan krisis myththenic yang kerap adalah petunjuk untuk membuang thymoma secara pembedahan. Malangnya, hanya sekitar 50% pesakit yang melaporkan peningkatan keadaan mereka..

Juga, terapi myasthenia gravis harus merangkumi persediaan kalium tulen (tidak semestinya Panangin, kerana magnesium boleh menyebabkan gejala memburukkan lagi!), Penunjukan diuretik kalium (verospiron), ubat metabolik (riboxin, vitamin B). Pelantikan fisioterapi, terapi latihan senaman khas, urutan yang dibenarkan.

Senarai ubat yang tidak boleh digunakan untuk myasthenia gravis

Anda juga harus mematuhi pendekatan khas untuk merawat penyakit lain. Terdapat senarai ubat yang tidak boleh digunakan untuk myasthenia gravis:

Bagaimana jika kehamilan.

Harus diingat bahawa kehamilan bukanlah suatu kontraindikasi terhadap preskripsi ubat utama untuk rawatan myasthenia gravis. Semasa kehamilan, terapi hormon, sesi plasmapheresis, penggunaan ubat besar kalium yang mengandungi dos harus ditinggalkan.

Pengarang artikel: Alexey Borisov (pakar neurologi)
Mempraktikkan pakar neurologi. Lulus dari Universiti Perubatan Negeri Irkutsk. Berfungsi di klinik fakulti penyakit saraf. Lebih banyak...

Bentuk umum

Jenis penyakit yang paling tidak disukai adalah penyakit sistemik. Jenis myasthenia gravis yang berbahaya ini selalu menyebabkan hingga 1% kematian di kalangan pesakit dengan proses patologi ini. Bentuk umum menangkap sebilangan besar otot, termasuk pernafasan - ini boleh menyebabkan kegagalan dan kematian jika bantuan tidak diberikan.

Penyakit ini sering disertai dengan berlakunya proses. Dari masa ke masa, bentuk terhad berkembang menjadi sistemik. Dan walaupun remisi tidak jarang berlaku pada pesakit, ia biasanya berlaku dan berakhir secara tiba-tiba. Oleh itu, episod dan keadaan myasthenic dibezakan.

Yang pertama bermula dan berakhir dengan cepat. Yang terakhir ini merupakan proses berterusan yang berterusan, hingga beberapa tahun. Walau bagaimanapun, keadaan myasthenic ini tidak terdedah kepada perkembangan..

Kaedah tradisional

Mereka digunakan untuk meningkatkan kesejahteraan, menekan beberapa gejala. Resepi:

 1. Tiga kepala bawang putih dicincang, kemudian dua lemon dengan kulit ditambahkan ke dalamnya, dan dua biji tanpa bawang. 200 gram minyak biji rami dan satu kilogram madu dituangkan ke dalam campuran yang dihasilkan. Semua komponen dicampurkan dengan teliti. Penyelesaian yang dihasilkan harus diambil dalam satu sendok teh tiga puluh minit sebelum makan tiga kali sehari..
 2. Dua ratus gram oat atau satu gelas dituangkan dengan air (500 gram). Campuran dididihkan dengan api kecil selama 50 - 60 minit, kemudian disuntik untuk jangka masa yang sama. Anda perlu minum kaldu dalam gelas empat kali sehari selama tiga bulan.
 3. Dua ratus gram bawang dan gula dituangkan dengan air, kemudian direbus selama dua jam. Setelah campuran sejuk, madu ditambahkan ke dalamnya dan diambil pada waktu pagi, petang dan malam dalam satu sudu besar.

Ulasan dari mereka yang telah mencuba resipi sendiri menunjukkan bahawa tidak perlu memikirkannya. Diizinkan untuk menggantinya sepanjang tahun untuk mendapatkan kesan maksimum. Makanan untuk myasthenia gravis mesti kaya dan pelbagai. Anda perlu melepaskan tabiat buruk (alkohol dan merokok), mula bergerak lebih banyak yang anda boleh, jangan berjemur.

Myasthenia gravis: rawatan dengan ubat-ubatan rakyat harus bersamaan, tetapi tidak asas. Hanya bergantung pada bantuan kaedah alternatif tidak dapat diterima, kerana semua jenis infus dan decoctions tidak dapat menggantikan terapi dengan ubat khas.

Oleh kerana pendekatan yang salah, kaedah rakyat akan merugikan lebih dari sekadar keuntungan

Penting untuk diingat mengenai kemungkinan reaksi alergi terhadap komponen infus dan decoctions. Anda tidak boleh mula menggunakan teknik tersebut tanpa berjumpa doktor.

Ubat rakyat untuk asthenia

Bersama dengan kaedah tradisional untuk merawat asthenia, ubat-ubatan rakyat juga digunakan. Terapi tersebut berdasarkan penggunaan ramuan herba untuk mengembalikan fungsi normal semua organ dan sistem..

Ubat yang berkesan dan sederhana untuk penyakit vegetatif, keletihan saraf dan neurosis:

 • Kisar 300 g walnut, dua kepala bawang putih (rebus) dan 50 g dill. Campurkan semua bahan dengan baik, tuangkan 1 liter madu dan biarkan di tempat gelap yang sejuk. Ejen diambil 1 sudu 1-2 kali sehari sebelum makan..
 • Kisar kacang walnut dan kacang pinus ke keadaan tepung, campurkan dengan madu (linden, soba) 1: 4. Ambil 1 sudu 2-3 kali sehari.
 • Campurkan sesudu biji rami dengan 20 g chamomile officinalis, tuangkan 500 ml air mendidih dan biarkan hingga 2-3 jam. Setelah ubat itu dimasukkan, tambahkan satu sudu madu dan minum 100 ml 3 kali sehari sebelum makan.
 • Potong tarikh, badam dan pistachio dalam nisbah 1: 1: 1. Gunakan campuran yang dihasilkan 2 kali sehari, 20 g.
 • Mandi hangat dengan minyak pati mempunyai sifat pertumbuhan semula. Masukkan beberapa tetes cengkih, minyak lemon, kayu manis, halia atau rosemary ke dalam air. Ini akan membantu anda berehat dan tertidur dengan cepat..
 • Kisar 250 g pinggul mawar, 20 g bunga St. John's wort dan calendula. Campurkan semua bahan sehingga sebati dan tambahkan 500 ml madu. Alat ini harus disuntik selama 24 jam, minum satu sudu 3-5 kali sehari.
 • Koleksi herba motherwort, pudina, oregano dan hawthorn akan membantu mengatasi kegatalan dan kemarahan. Semua bahan diambil dalam kadar yang sama, 250 ml air mendidih dituangkan dan dimasukkan. Ambil 1/3 cawan 3-4 kali sehari.
 • Sediakan 100-150 ml jus lobak merah yang baru diperah dan tambahkan sesudu madu ke dalamnya. Minuman itu membantu dengan kerosakan dan keletihan.
 • Ambil ramuan thyme, Rhodiola rosea dan akar Leuzea dalam bahagian yang sama, campurkan dan tuangkan 250 ml air mendidih. Tegaskan selama 1-2 jam, tapis, tambahkan sesudu madu dan 5 g serbuk halia. Ambil ¼ cawan 3-4 kali sehari.

Selain mengambil dana di atas, luangkan lebih banyak masa di udara segar, cukup tidur, berehat dan jangan lupa tentang diet yang sihat sepenuhnya..

Terapi imunosupresif

Untuk rawatan myasthenia gravis, imunosupresan ditetapkan:

 • Azathioprine;
 • Siklosporin;
 • Prednisolone.

Walau bagaimanapun, dalam menjalani terapi, risiko komplikasi berjangkit dan perkembangan tumor ganas meningkat..

Azathioprine adalah ubat paling selamat. Ia mempengaruhi penyerapan glukokortikoid dan dapat mengurangkan dosnya dengan ketara. Kesan sampingan ubat menyebabkan pembatalannya. Pesakit mengadu sakit kepala, menggigil, demam. Seseorang mengalami gejala disfungsi hati.

Methotrexate adalah imunosupresan yang kuat, ia digunakan dalam dos yang kecil, kerana ubat tersebut mempunyai ketoksikan yang ketara. Pesakit mengalami ketidakselesaan di kawasan epigastrik, mual, muntah. Ramai orang mengalami kesakitan di kawasan hati, aktiviti enzim berubah, tanda-tanda sirosis muncul.

Leucovorin yang diberikan selepas terapi metotreksat mengurangkan ketoksikannya. Seorang pesakit yang menderita myasthenia gravis dikontraindikasikan dalam rawatan dengan neuroleptik dan ubat penenang.

Apabila myasthenia gravis dikategorikan secara kontraindikasi:

Aktiviti fizikal yang berlebihan;
Persediaan magnesium (magnesia, panangin, asparkam);
Diuretik (lasix, furosemide), kecuali veroshpiron;
Relaksan otot curariform, GHB, antipsikotik dan ubat penenang, dan ubat penenang (sedatif) (kecuali Grandaxin, Adaptol, bromin, motherwort, valerian, Corvalol, valocordin);
Antibiotik toksik kepada sinaps: aminoglikosida (gentamicin, streptomycin, neomycin, kanamycin, monomycin, tobramycin, sisomycin, amikacin, dideoxycanamycin-B, netilmicin), fluoroquinolones, sparoquinolones, sparfloxineprof, sparfloxin doxycycline, eritromisin, tetrasiklin, azitromisin);
Ubat antimalaria - quinine, chloroquinines;
Uroseptik - penyediaan asid nalidixik (palin);
Anticonvulsants - fenitoin, karbamazepin;
Fluorida kortikosteroid, derivatif kina, D-penicillamine;
Antipsikotik - neuroleptik - fenotiazida, sulpiride, clozapine;
Dadah yang bertindak pada sistem kardiovaskular - Penyekat B (semua, termasuk timolol, betoptic - beta1-blocker selektif - titisan mata)

Penyekat alfa dan beta - labetolol;
Penyekat neuromuskular - relaksan otot (relanium), relaksan otot yang tidak depolarisasi (ubat curariform - tubocurarine, arduan); depolarisasi otot relaksan (succinylcholine), relaksan otot pusat (benzodiazepin bertindak panjang, baclofen);
Anestetik tempatan (lidocaine);
Botulinum toxin (suntikan botox);
Ubat-ubatan lain - alpha interferon, sediaan magnesium - 9-magnesium sulfat, panangin, asparkam), agen radiokontrast yang mengandungi iodin, mercazolil (dengan berhati-hati), statin.