Kad Doman dengan topik "Makanan"

Perkembangan awal kanak-kanak menurut Doman adalah cara yang baik untuk mengembangkan kecerdasan bayi, membantunya menguasai maklumat baru. Menurut data yang diperoleh oleh ahli neurofisiologi Glen Doman, proses pertumbuhan otak aktif dalam tiga tahun pertama anak anda membolehkan bayi anda menyerap pelbagai maklumat dengan cepat. Dalam tempoh ini, pengajaran berstruktur yang baik diberikan kepada anak dengan semudah dan semula jadi yang mungkin..

Prinsip belajar menggunakan kad Doman adalah menunjukkan gambar produk makanan tertentu selama 1-3 saat. Pada masa yang sama, orang dewasa menyebut nama objek, secara beransur-ansur menambahkan fakta baru mengenainya. Penting untuk mengetahui bahawa kelas harus dilakukan hanya ketika bayi dalam keadaan baik. Pada masa yang sama, satu dan kad yang sama tidak dapat digunakan lebih dari 3 kali sehari atau ditunjukkan kepada serpihan 2 kali berturut-turut.

Teknik Shichida agak serupa dengan teknik pengajaran Doman yang ditunjukkan. Satu-satunya perbezaan adalah menunjukkan kad dengan gambar selama 1 saat dan hanya membaca nama objek.

Untuk mempelbagaikan proses pembelajaran dan perkembangan bayi anda, anda boleh menggunakan kad dalam permainan berikut:

 • menyusun kad mengikut kategori: gula-gula, jus dan air, daging dan ikan, barangan bakar dan produk tepung, produk tenusu, bijirin;
 • pengedaran gambar untuk kursus pertama dan kedua dan pencuci mulut;
 • membahagikan makanan menjadi manis dan sedap.

Kad Doman "Produk"

Dengan mempelajari kad yang menggambarkan produk, sejak usia dini, bayi akan belajar mengenali produk makanan yang hampir setiap hari di atas meja anda, dan akan mengenalinya dengan tepat di rak kedai.

Kad Doman "Produk makanan"

Kad seperti itu pasti akan memikat anak itu, dan lama kelamaan dia dengan jelas akan memanggilnya produk yang ditunjukkan dalam gambar. Anak boleh belajar bukan sahaja mengenal pasti produk secara keseluruhan, tetapi juga menentukan kaedah penyediaannya: daging - mentah atau dalam bentuk stik; ayam - mentah atau bakar, sosej - panggang atau goreng, kentang - rebus atau goreng, telur - mentah atau telur dadar.

Anda boleh memuat turun kad "Produk" di laman web kami dengan gambar makanan seperti: daging, kaki ayam, keju cottage, kacang, beras, rempah, keju, coklat, susu, pasta tomat, minyak sayuran, ikan, cendawan, gula-gula dan banyak lagi. Terdapat 41 kad dalam set. Produk makanan gambar kanak-kanak ditandatangani dengan huruf merah besar, yang merangsang dan menarik perhatian anak, mendorongnya untuk menghafal bukan sahaja makanan yang ditunjukkan dalam gambar, tetapi juga perkataan yang disebut makanan ini. Lama kelamaan, dia akan belajar mengaitkan konsep tanda tangan dan gambar..

Bekerja dengan anak anda, anda akan dapat menambahkan maklumat menarik mengenai produk-produk ini, yang juga akan diingat oleh anak itu semasa dia mempelajari produk tersebut dan menunjukkan minatnya terhadap pelajaran ini. Sebagai contoh:

 • minyak;
 • mentega disebarkan pada roti, ditambahkan ke bubur dan kentang tumbuk;
 • mentega diperbuat daripada susu;
 • susu disediakan oleh lembu, dll..

Oleh itu, kad produk Doman sangat serba boleh dan berguna untuk menyesuaikan anak dengan kehidupan seharian..

Muat turun kad "Produk"

Anda boleh memuat turun gambar makanan bayi atau memilih kad Doman untuk subjek lain.

Gambar dan kad dengan produk untuk kanak-kanak

Sejak usia dini, kanak-kanak harus mengetahui pelbagai jenis makanan, baik yang sihat dan tidak sihat. Sebagai peraturan, produk berguna diberikan kepada kita oleh alam semula jadi, dan produk berbahaya adalah buatan, yang diciptakan oleh manusia. Sudah tentu, kanak-kanak tidak mahu makan banyak perkara berguna, seperti bit, bawang, kadang-kadang susu atau keju kotej, kerana citarasa khas atau keutamaan peribadi mereka. Ada lelaki yang, kerana penyakit tertentu, tidak dapat makan makanan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak mesti menyedari kewujudan dan sifatnya. Sekiranya ibu bapa tidak berada di sekitar, dan salah seorang rakan menawarkan untuk mencuba, adalah mustahak untuk memberitahu anak mengenai reaksi badan yang seterusnya.

Muat turun pendidikan

Untuk melakukan perbincangan tematik dengan anak-anak, kami telah menghantar gambar untuk kanak-kanak di laman web kami "Makanan". Di sini, kedua-dua produk semula jadi dan buatan dipersembahkan kerana biasanya dijual di kedai. Anda boleh memuat turun gambar, mencetaknya dan menerapkannya dalam perbualan mengikut keperluan. Semasa menunjukkan produk untuk penggunaan harian, gambar untuk kanak-kanak harus dibuat secara sistematik: berguna secara berasingan dan berbahaya secara berasingan. Sekiranya tugas anda adalah mempelajari bahasa asing dengan penggunaan visualisasi, maka anda boleh menandatangani gambar dan meletakkannya mengikut budi bicara anda sendiri. Secara umum, ilustrasi itu berlaku baik untuk melakukan perbualan dengan anak-anak di rumah dan di sekolah, untuk mempelajari topik "Produk" dalam pelajaran bahasa asing. Sekiranya tugas anda adalah untuk membincangkan produk yang berguna, gambar untuk kanak-kanak boleh dipilih mengikut topik pelajaran. Walau bagaimanapun, para lelaki harus menyedari hakikat bahawa terdapat juga produk berbahaya. Kami menyusun gambar sedemikian untuk kanak-kanak, mengetepikan terutamanya gambar makanan buatan, menunjukkannya kepada anak-anak dan menerangkan bagaimana produk ini atau yang membahayakan tubuh.

Kad gambar

Klik pada gambar untuk memuat turun gambar makanan untuk kanak-kanak:

Kad pelbagai warna - gambar yang menggambarkan pelbagai jenis produk.

Pilihan yang digambar

Pilihan lain untuk kad gambar dengan gambar makanan dan minuman untuk kanak-kanak:

Apa vitamin yang terkandung dalam sayur apa.

Tugas

Apakah mereka?

Kanak-kanak harus memberi perhatian khusus kepada produk tenusu. Susu dan turunannya sangat bermanfaat. Mereka mengandungi vitamin, kalsium untuk menguatkan tulang dan gigi. Walaupun sesetengah kanak-kanak tidak menyukai susu atau susu, gambar boleh menjadi cara yang baik untuk membincangkan diet..

Buah-buahan dan sayur-sayuran tidak kurang berguna. Vitamin terdapat di dalamnya dalam jumlah besar. Omong-omong, gambar akan membantu bukan sahaja menonjolkan makanan berbahaya dan sihat, tetapi juga belajar mengenal pasti buah-buahan dan sayur-sayuran. Dalam produk ini, vitamin disimpan segar, jadi lebih baik memakannya tidak direbus. Vitamin sangat penting untuk mengekalkan imuniti dan kesihatan. Tanyakan kepada si kecil, makanan apa yang masih mengandungi sejumlah besar vitamin? Mereka tidak mungkin memberi nama bijirin, walaupun bijirin mempunyai banyak unsur surih yang diperlukan seseorang..

Kumpulan produk lain adalah protein. Ini termasuk bukan hanya susu, tetapi juga daging, ikan dan bahkan beberapa sayuran (kekacang), walaupun yang terakhir mengandung protein sayuran. Kadang-kadang makanan ini dianggap berbahaya, tetapi daging dan ikan sangat penting untuk perkembangan otot, otak dan komponen tubuh kita yang lain. Ramai orang menggemari makanan protein. Tetapi lebih baik memasak daging atau ikan daripada menggoreng: dengan cara ini, lebih banyak nutrien disimpan di dalamnya..

Akhirnya, karbohidrat. Ini adalah gula-gula, produk roti - semua perkara yang sangat disukai oleh kanak-kanak. Makanan ini tinggi karbohidrat. Mereka memecah dan memberi tenaga kepada badan. Kanak-kanak memerlukan makanan karbohidrat kerana bayi mengambil banyak tenaga. Walau bagaimanapun, mereka harus yakin bahawa tidak mungkin menyalahgunakan gula-gula. Ini memberi kesan buruk kepada keadaan gigi dan kesihatan tubuh..

Semasa melihat gambar produk dengan bayi, pastikan anda memperhatikan fakta-fakta ini. Diet kanak-kanak mesti merangkumi susu, buah-buahan, sayur-sayuran, daging dan ikan. Ilustrasi yang jelas akan meyakinkan kanak-kanak bahawa makanan boleh menjadi enak dan sihat.

Berkat ilustrasi yang berwarna-warni, ucapan anda tidak akan membosankan dan monoton, ia akan memperoleh kekhususan dan keinsafan. Main dengan lelaki di kedai: letakkan gambar dan biarkan mereka bertindak sebagai pembeli. Tanyakan kepada mereka apa jenis makanan yang akan mereka sediakan dari produk yang dicadangkan. Cetak gambar dan gunakannya dalam karya yang mencabar tetapi menarik dengan anak-anak!

Gambar produk untuk kanak-kanak

Gambar produk untuk kanak-kanak adalah topik yang akan menarik bagi banyak orang. Bukan hanya kanak-kanak, tetapi juga kita, orang dewasa, makan banyak produk tanpa memikirkan asal usulnya. Sebagai contoh, tidak semua orang ingat bahawa semolina dibuat dari biji-bijian gandum..

Dan bagi seorang kanak-kanak yang melihat sebahagian besar komponen diet hariannya dalam pembungkusan kilang, menjadi penemuan sebenar bahawa isi kotak dan tin ini tumbuh di tempat tidur dan pokok..

Dengan memasukkan kelas mengenai topik ini dalam pendidikan prasekolah, anda akan membantunya memahami betapa pentingnya alam dalam kehidupan kita, menjelaskan bahawa seseorang bergantung pada pemberiannya yang murah hati, dan mengajarnya mengendalikan dengan teliti.

Mempelajari produk membantu merawat alam semula jadi dengan teliti

Seorang kanak-kanak harus merasa, sedar bahawa dunia di sekelilingnya, alam, tumbuh-tumbuhan, haiwan, orang di sekelilingnya, dan dia sendiri adalah ikatan dari satu rantai yang dikimpal dengan kuat, dan jika satu bahagian putus, seluruh rantai hubungan itu runtuh. Ini akan membolehkannya membesar menjadi orang yang lebih bertanggungjawab, bijaksana..

"Anak itu harus merasa, sadar bahawa dunia di sekelilingnya, alam, tumbuh-tumbuhan, binatang, orang di sekitarnya, dan dia sendiri adalah penghubung dari satu rantai yang dikimpal dengan kuat".

Untuk mengkaji komposisi utama produk dan asalnya, kami mencadangkan penggunaan bahan visual.

Kali ini kita akan memerlukan kad berwarna yang menggambarkan buah-buahan, sayur-sayuran, bahan tanaman dan apa yang diperoleh daripada mereka semasa pemprosesan..

Gambar produk untuk kanak-kanak

Anda boleh mencetak gambar berwarna pada pencetak dan, untuk ketahanan dan kemudahan penggunaan, pasangkannya ke kadbod. Gambar boleh dibuat secara berasingan dari piring dengan nama objek yang digambarkan di atasnya, ini sedikit sebanyak akan memperluas kemungkinan bekerja dengan bahan pengembangan.

Di samping itu, ketika anak mengambil nama untuk foto itu, dia akan berlatih membaca dan mengingat ejaan perkataan secara visual..

Letakkan kad di hadapan anak mengikut urutan yang betul, ambil pinggan dengan nama yang dikehendaki. Bercakap tentang makanan yang dilihat oleh bayi, fikirkan apa makanan lain yang boleh diperoleh daripada hadiah semula jadi yang digambarkan. Kemudian ubah gambar dan minta pelajar kecil itu memadankannya sendiri. Beri nasihat hanya jika diminta berbuat demikian.

gambar produk untuk kanak-kanak 1

Aktiviti seperti ini akan sangat menarik pada peringkat awal mempelajari dunia sekitar..

Makanan: gambar untuk kanak-kanak, kad Doman, halaman mewarna, poster

"Produk" adalah jenis bahan visual kegemaran kanak-kanak prasekolah. Anak-anak senang melihat gambar dengan gambar makanan, pelbagai hidangan. Untuk permainan pertuturan, dalam kumpulan log atau semasa kerja rumah, sangat berguna untuk menggunakan bahan visual yang dipilih khas "Gambar makanan untuk kanak-kanak di tadika." Contohnya, seperti dalam artikel ini.

Keseluruhan kandungan bahan leksikal dengan topik "Produk" dapat dibahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Pada usia 2 hingga 7 tahun, anak mesti mempelajari beberapa konsep:

Makna perkataan umum "Produk". Kanak-kanak perlu belajar bagaimana menyebut beberapa nama dari kumpulan ini, dan kanak-kanak yang lebih tua harus dapat menentukan sifat umum mereka dan menyebarkan nama-nama tersebut ke dalam kumpulan. Contohnya, "produk tenusu", "sayur-sayuran", dll..

Perbendaharaan kata pasif dan aktif kanak-kanak harus mengandungi:

- nama produk;
- kata sifat deskriptif yang sesuai untuknya;
- kaedah memasak.

Kanak-kanak harus belajar untuk menyampaikan secara bersama-sama apa yang terdapat di rak kedai runcit dan di atas meja..

Penting untuk kanak-kanak prasekolah mengetahui makanan yang boleh digunakan dalam hidangan yang berbeza..

Mempunyai pemahaman tentang peranan produk. Sekiranya gambar tidak begitu jelas untuk kanak-kanak prasekolah, maka gambar plot sangat sesuai untuk ini..

Berikut adalah contoh senarai perkataan yang harus digunakan kanak-kanak prasekolah untuk topik "Makanan":

susu, yogurt, daging, ikan, roti, kue, telur, pasta, perkakas, toko, checkout, piring, penjual, meja, pameran, keju, madu, selai, selai, wafel, bagel, ikan, pai, marmalade, keju cottage, krim masam, ais krim, kefir, sosis, sosis, lidah, vitamin, pisang, apel, pir, anggur, jeruk, semangka, tembikai, wortel, bit, kentang, tomat, timun, labu, kue, pastri, bubur, nasi, soba, oat, makanan, millet.

manis, masin, segar, vitamin, tepung, rebus, dipanggang, garing, putih, berair, pedas, berwarna, rapuh, tidak beragi, goreng, sihat, susu, lembut, basi, hitam, panas, berbahaya, sejuk, sihat, dingin, telus, masak, pahit.

Beli, jual, susun, bungkus, pilih, rebus, goreng, potong, kering, acar, bakar, garam, rebusan, simpan, masak, beku, cambuk.

Sudah tentu, semakin tua kanak-kanak itu, semakin kaya kosa kata aktif kanak-kanak itu, semakin banyak pembinaan tatabahasa yang harus dia gunakan dalam pertuturan. Ini dapat dicapai dengan bantuan permainan dan latihan pertuturan biasa, yang dipilih dengan mengambil kira usia kanak-kanak prasekolah..

Gambar yang dilukis

Sebarang lukisan produk adalah bahan yang sangat baik untuk melakukan:

 • permainan pertuturan;
 • perbualan;
 • latihan terapi pertuturan.

Adalah berguna untuk menggunakan kedua-dua set kad subjek dengan gambar makanan, dan plot gambar topik ini..

Gambar untuk kanak-kanak menggambarkan makanan berguna dan berbahaya secara berasingan, penting untuk mengajar kanak-kanak untuk membezakan antara mereka dengan mudah.

Kad gambar yang dilukis sesuai untuk:

 • kelas;
 • permainan;
 • senaman.

Kad Doman

Gunakan kad Doman di kelas pengembangan pertuturan dengan topik Produk. Gambar yang jelas dan jelas dengan teks boleh digunakan dalam permainan dan latihan.

Anda juga boleh menggunakan foto makanan. Penting untuk memilih mereka yang mempunyai latar belakang yang neutral, yang terbaik. Sudah tentu, gambar harus dicetak terlebih dahulu dan ditampal di kadbod.

Gambar pemandangan

Gunakan gambar plot untuk mengarang cerita dengan kanak-kanak di kelas. Untuk tujuan ini, gambar plot sesuai dengan tema: "Pasar raya", "Di pasar sayur", "Timun pertama", "Memasak dengan ibu", "Bagaimana kebun memberi makan kami pada musim sejuk".

Halaman Mewarna

Ahli terapi pertuturan dan guru mesti menggunakan halaman mewarna tematik untuk mengembangkan pertuturan anak. Pewarnaan secara berkala bukan sahaja membantu kanak-kanak untuk memperkaya perbendaharaan kata dan mempelajari pembinaan tatabahasa baru, tetapi juga membantu melatih kemahiran motorik halus, yang seterusnya sangat membantu mengaktifkan pusat pertuturan otak anak.

Gunakan gambar Makanan berbahaya untuk kanak-kanak untuk mewarnai, ini bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran bertutur, tetapi juga membentuk pemahaman mengenai asas-asas diet yang sihat dan sekatan yang munasabah terhadap makanan. Selepas mewarnai, anda boleh berbual dengan topik "Manfaat dan bahaya makanan yang kita makan." Sangat mudah untuk membuat persembahan kecil atau kolaj dari gambar kanak-kanak, yang dapat berfungsi sebagai bahan visual tambahan.

Semua kanak-kanak prasekolah mempunyai kesamaan kemampuan untuk mempelajari kemahiran baru dalam permainan dengan cepat dan tegas. Itulah sebabnya di institusi pendidikan prasekolah moden begitu banyak perhatian diberikan kepada jenis aktiviti ini. Sebarang gambar untuk kanak-kanak dari siri Makanan boleh digunakan dalam pelbagai permainan terapi pertuturan, berikut adalah beberapa contoh:

Produk apa yang anda tahu?

Permainan ini boleh dijalankan dengan satu kanak-kanak atau dengan kumpulan kanak-kanak prasekolah. Seorang dewasa meletakkan gambar dengan gambar produk di hadapannya. Dari atas, kad ditutup dengan kepingan kadbod sehingga hanya sebahagian dari objek yang dilukis yang dapat dilihat. Anak mesti mengenali produk ini atau itu, dan kemudian menamakannya dengan betul.

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua harus diminta membuat ayat yang mudah atau biasa dengan perkataan yang dipilih.

Pelajar kelas pertama yang mempunyai masa yang sangat sedikit untuk pergi ke tadika, boleh bermain, menulis teka-teki atau sajak ringkas mengenai produk. Untuk usia ini, berguna untuk menggunakan gambar untuk kanak-kanak dari kumpulan "Makanan berbahaya dan berguna", dalam satu set atau secara berasingan.

Namakan dengan penuh kasih sayang

Permainan terapi pertuturan terkenal "Panggil dengan penuh kasih sayang" harus dijalankan dengan anak-anak dari segala usia. Sekiranya cukup bagi anak-anak untuk mengingat dan menamakan bentuk perkataan kecil (sosis - sosej, kefir - kefir, bihun - mi, keju cottage - curd, dan lain-lain), maka kanak-kanak yang lebih tua sudah semestinya dapat menangani tugas membuat ayat dengan konsep seperti itu atau malah cerpen.

Gambar khas untuk kanak-kanak di tadika dari pilihan "Makanan - mari kita panggil dengan penuh kasih sayang" sesuai untuk permainan ini.

Apa dari apa?

Tugas-tugas mengarang penceritaan cerita tentang produk yang berbeza yang diperoleh dari bahan mentah yang berbeza membantu memperkayakan kosa kata aktif dan mengembangkan pertuturan yang koheren.

Permainan ini boleh diatur seperti berikut: susun semua gambar dengan produk dalam dua timbunan. Dalam satu, anda perlu meletakkan "bahan mentah" (buah-buahan, sayur-sayuran, susu, tepung, gula, telur - apa yang seseorang tumbuh atau terima dari haiwan peliharaan), dan yang lain - gambar pelbagai hidangan siap pakai (haluskan, jem, salad, jus, gula-gula, roti, dll.).

Anak-anak kecil harus memilih sepasang kad yang sepadan antara satu sama lain, salah satu daripada kedua-dua timbunan (epal - puri, raspberry - jem, telur - telur hancur, dll.).

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua dapat mengatasi tugas mengambil beberapa jenis bahan mentah untuk satu hidangan (tepung, telur, gula, beri - pai).

Seorang dewasa menunjukkan gambar satu produk, dan kanak-kanak harus menyebut seberapa banyak nama yang boleh disediakan daripadanya:

susu - keju kotej, keju, mentega, krim masam;
epal - kompot, jem, pai, haluskan, jeli, jus;
daging - daging cincang, potongan daging, kaldu;

Guru meminta kanak-kanak prasekolah menyusun gambar dengan makanan yang berguna dan berbahaya untuk pemakanan kanak-kanak dan orang dewasa.

Permainan ini membolehkan anda:

 • meluaskan cakerawala kanak-kanak;
 • belajar menerangkan proses memasak hidangan tertentu;
 • memperkayakan kamus dengan kata sifat deskriptif (pai dengan beri - beri, jem raspberry - raspberry, kek keju dengan keju kotej - keju kotej, dll.).

Namakan bahagian kedai

Jemput anak-anak, sebagai sebahagian daripada permainan cerita, untuk menyenaraikan nama-nama pelbagai jabatan kedai. Anak-anak bergilir-gilir memanggil produk mereka, dan kemudian jabatan (sayur, daging, roti, dll.) Di mana anda boleh membelinya.

Kefir, keju kotej, yogurt, krim masam - dalam susu;

Cod, pike, salmon merah jambu, udang - dalam ikan;

Bit, labu, kentang, lobak - dalam sayur;

Marshmallow, marmalade, gula-gula, biskut - di dalam gula-gula.

Bandingkan Produk

Gambar dengan produk dicat sangat bagus untuk melatih kanak-kanak menggunakan antonim dalam pertuturan. Minta anak anda membandingkan;

krim masam dan susu (cecair tebal);

roti dan biskut (lembut-keras);

gula-gula dan herring (masin manis);

cutlet dan ais krim (panas-sejuk).

Ini hanya beberapa permainan terapi pertuturan yang boleh dilakukan dengan kanak-kanak dengan topik "Produk". Kad makanan membolehkan kanak-kanak prasekolah dari semua peringkat umur berlatih bercakap dengan mudah dan berkesan.

Makanan dalam gambar untuk kanak-kanak

Kami mendapati bahawa YouTube sedang diakses di rangkaian anda melalui aplikasi pihak ketiga yang tidak didaftarkan.
Penggunaan aplikasi tersebut dapat mengakibatkan akibat negatif, termasuk pemasangan perisian hasad, akses ke data anda tanpa izin, dan penggunaan bateri yang cepat..

Sila gunakan aplikasi YouTube (Android atau iOS) dan YouTube Go rasmi. Aplikasi yang tidak disahkan harus dikeluarkan dari peranti anda.

Untuk kembali ke YouTube, masukkan kod pengesahan di bawah.

Gambar tukang masak dan makanan untuk ruang makan

Semua orang suka makan. Ini bukan sahaja penting, tetapi juga menyenangkan. Perkara utama adalah mengetahui masa berhenti. Sejak usia dini, kanak-kanak perlu dijelaskan makanan mana yang sihat dan yang tidak. Di sini anda dapat melihat dan memuat turun gambar kanak-kanak dengan tema makan, makanan, tukang masak dan semua yang berkaitan dengannya..

Makanan tadika.

Produk untuk kanak-kanak.

Makanan kegemaran saya.

Projek 3 sekolah masakan.

Lukisan pensil Marina Filimarchuk dari kelas 3.

Buah-buahan, sayur-sayuran - makanan sihat.

Gambar tukang masak untuk tadika.

Makanan kita. Projek: "Sekolah pakar masakan"

Projek ruang makan.

Produk berguna: keju kotej, keju, sosej, krim masam, mentega, madu.

Gambar makanan sihat untuk kanak-kanak

Para saintis mengatakan bahawa manusia moden mendengar dengan matanya. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kenyataan kita, yang dinyatakan dalam televisyen, Internet dan sebilangan besar iklan yang muncul di depan mata kita..

Apa yang dilihat seseorang setiap hari mempengaruhi kesedarannya, dalam istilah moden, memprogramkannya.

Komponen kesihatan manusia yang paling penting adalah pemakanan. Manusia adalah apa yang dia makan. Gambar-gambar yang dipilih menunjukkan pendekatan yang betul untuk pemakanan sihat. Semoga dapat membantu anda. Berikut adalah ilustrasi yang dikumpulkan mengenai topik:

 • gambar makanan sihat untuk kanak-kanak,
 • gambar makanan sihat untuk murid sekolah,
 • gambar makanan sihat untuk persembahan,
 • gambar makanan sihat,
 • makanan sihat dalam gambar tadika.

Gambar bertema makanan sihat

produk semula jadi mengandungi vitamin sebenar

semuanya perlu dilakukan tepat pada waktunya dan semuanya perlu diberi masa

jantung yang sihat memerlukan buah segar

diet pizza harian: nisbah daging, sayur-sayuran segar, biji-bijian dan produk tenusu yang tepat

piramid makanan sihat dalam gambar

membunuh manis, gula mempengaruhi tingkah laku

makanan segar bermakna lebih banyak dan memberikan lebih banyak faedah

agar tidak memakan pil kemudian, anda perlu makan buah hari ini

jangan snek! duduk dan makan dengan baik!

minuman tenaga adalah kematian yang bertenaga

cola boleh mengendalikan tandas, tetapi tidak dapat mengatasi perut

agar tidak makan berlebihan - jangan mengambil pinggan besar

Kongsi "Gambar makanan sihat untuk kanak-kanak"

Kad "Produk berguna dan berbahaya"
panduan belajar mengenai topik tersebut

Kad "Produk berguna dan berbahaya"

Muat turun:

LampiranSaiz
kartochki_poleznye_i_vrednye_produkty_1.docx1.19 MB

Pratonton:

Untuk menggunakan pratonton, buat sendiri akaun Google (akaun) dan log masuk ke dalamnya: https://accounts.google.com

Mengenai subjek: perkembangan metodologi, persembahan dan nota

Orang-orang telah membentuk idea produk berguna dan berbahaya.

Persembahan ini digunakan semasa meluangkan masa lapang dengan ibu bapa untuk menjalani gaya hidup sihat.

Abstrak situasi perkembangan pendidikan mengenai pemeliharaan kesihatan "Produk berguna dan berbahaya".

Sinopsis aktiviti pendidikan langsung dalam kumpulan terapi pertuturan senior.

Rundingan untuk ibu bapa mengenai makanan berbahaya dalam diet kanak-kanak prasekolah.

Tinjauan permainan didaktik multimedia untuk kanak-kanak prasekolah yang lebih tua "Produk berbahaya", guru tadika MDAOU jenis pembangunan am No. 11Kislit.

Sinopsis pelajaran terbuka "Produk berguna dan berbahaya" dalam kumpulan pertengahan. Pengarang :: Kharitonova Tatyana Leonidovna, pendidik MBDOU Tsrr No. 26, Krasnogorsk, wilayah Moscow. Tujuan: untuk membiasakan kanak-kanak dengan.

Senarai barang makanan. Alih keluar foto

 • A
 • Kumpulan B
 • B1
 • B2
 • B3
 • B4
 • B6
 • B8
 • B9
 • B12
 • B13
 • B15
 • C
 • D
 • E
 • H
 • H1
 • K
 • L-carnitine
 • N
 • P
 • PP
 • U
 • Aluminium
 • Boron
 • Bromin
 • Vanadium
 • Besi
 • Iodin
 • Potasium
 • Kalsium
 • Silikon
 • Kobalt
 • Magnesium
 • Mangan
 • Molibdenum
 • Tembaga
 • Natrium
 • Nikel
 • Selenium
 • Sulfur
 • Fosforus
 • Fluorin
 • Klorin
 • Kromium
 • Zink
 • Protein
 • Lemak
 • Karbohidrat
 • Air
 • Selulosa
 • Lysine
 • Kolesterol
 • Kanji
 • Sukrosa
 • Fruktosa
 • Glukosa
 • Omega-3
 • Omega-6
 • Omega-9