Jerung putih terbesar

Sejak zaman kuno, seseorang mempunyai keinginan yang kuat untuk melihat semua yang paling banyak - misalnya, foto yang menunjukkan hiu putih terbesar. Tetapi gambar sedemikian sangat sukar untuk diambil..

Terdapat banyak sebab. Antaranya adalah kesukaran untuk mengesan pemangsa yang sangat besar, memilih sudut yang optimum, jarak penglihatan yang tidak mencukupi di perairan laut, bahaya yang bersentuhan dengan hiu.

Tidak seperti haiwan laut, yang terkenal dengan rasa ingin tahu dan hubungannya, hiu putih yang hebat itu akan mempertimbangkan objek yang tidak diketahui dari segi kebolehmakanan / kebiasaannya..

Beberapa hiu putih yang hebat tumbuh menjadi ukuran yang tidak dapat dicapai oleh pemangsa laut lain, paus pembunuh (Orcinus orca). Paus pembunuh mencapai panjang maksimum 10 meter dan berat 7 tan (lebih "tebal"); panjang maksimum jerung putih belum dapat ditentukan dengan tepat.

Siapa Hiu Putih yang Hebat?

Dimensi jerung putih terbesar

Jangka hayat hiu putih yang hebat tidak diketahui - ia tidak dapat ditahan dan diperhatikan dalam jangka masa yang lama..

Para saintis menganggap usia hiu putih terbesar adalah 70-100 tahun. Sekiranya jangka hayat maksimum pemangsa benar-benar sama dengan satu abad, maka ukuran hiu berusia 100 tahun semestinya besar dan bilangan 10-12 meter sama sekali tidak akan had.

Foto asalnya, di mana hiu putih terbesar terletak di kaki nelayan, bertarikh 1945: hiu yang ditangkap seberat kira-kira 3 tan, panjangnya - 6,4 meter.

Benar, ada satu saat - mayat jerung yang ditangkap dan dikeluarkan dari air dengan cepat kehilangan kelembapan, iaitu. susut, penurunan saiz dan berat badan. Oleh itu, hasil pengukuran yang diambil segera setelah menangkap pemangsa dan setelah beberapa waktu tidak bertepatan - perbezaannya boleh sampai 10%.

Dalam thriller terkenal "Jaws", nelayan Quint yang suram secara visual menentukan panjang hiu pemakan manusia pada 7.5 meter.

Tetapi terdapat banyak bukti dari nelayan yang mendakwa bahawa mereka telah menemui individu sebenar hiu putih yang lebih besar dengan ukuran lebih besar - kedua-dua 10,7 dan 12,2 meter.

Sejauh mana bukti ini benar, dan jika benar, mengapa pemangsa putih raksasa itu tidak dapat ditangkap sejauh ini??

Mungkin ini semua mengenai kemampuan air untuk membiaskan sinar matahari, memindahkan secara visual dan meningkatkan objek pemerhatian - para nelayan melihat jerung lebih kecil daripada yang mereka fikirkan.

Kesan ini serupa dengan pembesaran fotografi - sebagai contoh, untuk foto "hiu putih terbesar", anda boleh memperbesarkan hiu itu sendiri, membiarkan bahagian dalamannya tidak berubah (kaedah yang sering digunakan dalam photomontage).

Tonton video - Jerung putih terbesar:

Ciri-ciri gergasi putih

Warna pemangsa berbahaya ini khas untuk ikan hiu: punggung dan sisi berwarna coklat keabu-abuan, warnanya boleh berubah dari cahaya hingga hitam. Tetapi permukaan perut, seperti kebanyakan ikan, hampir putih.

Hiu putih sepanjang empat meter masih remaja tidak dapat membiak. Seawal usia dewasa, mereka bersendirian dan tidak pernah berpusu-pusu.

Mereka memburu di mana sahaja mangsa yang sesuai dapat dijumpai: baik di zon pesisir dan di perairan tengah semua lautan, kecuali untuk Kutub Utara.

Banyak hiu putih terserempak dengan pelaut di Laut Jepun, di Lautan Pasifik di lepas pantai Amerika Utara, di sekitar Afrika, Australia dan New Zealand, bahagian tengah laut Mediterania dan Adriatik dan di kawasan lain yang jauh dari wilayah gurun.

Lebih suka perairan hangat, tetapi boleh berenang di perairan yang lebih sejuk. Selalunya berenang di dekat permukaan, tetapi juga terdapat di kedalaman yang cukup tinggi, kadang-kadang lebih dari 1.000 meter.

Bagi banyak populasi hiu putih yang hebat, terdapat laluan migrasi berterusan, misalnya, dari pantai California ke Hawaii, dari pantai Australia ke Afrika Selatan dan kembali, di mana ikan-ikan ini berenang setiap tahun sejauh 20 ribu kilometer atau lebih.

Gigi segitiga 5 sentimeter dengan tepi bergerigi, terletak dalam 3-5 baris, dan rahang lebar membolehkan raksasa ini memburu mangsa besar, dengan mudah menggigit anggota badan atau sekeping besar dari mangsa yang masih hidup dan segera menelannya.

Selalunya mereka memburu rakan mereka - jerung bersaiz kecil dan sederhana, yang ditelan hampir keseluruhannya.

Tidak diragukan lagi, seorang lelaki juga termasuk dalam senarai korban, tidak semestinya spesies ini disebut hiu pemakan manusia atau "kematian putih". Lebih-lebih lagi, pemangsa ini secara aktif menyerang bukan sahaja orang yang terapung di dalam air, tetapi juga mereka yang duduk di dalam kapal..

Tonton video - Pemburuan Hiu Putih yang Hebat:

Mengapa sukar untuk bertemu dengan hiu putih terbesar?

Penyelidikan saintis selama berabad-abad memungkinkan untuk menentukan satu keteraturan dalam evolusi spesies: ukuran pemangsa raksasa hanya mungkin dengan adanya herbivora besar, iaitu. anda perlu mempunyai banyak makanan.

Jika tidak, semua haiwan dan ikan besar akan mati kelaparan - sukar memberi makan badan yang besar dan kuat.

Telah diketahui bahawa kira-kira 10 ribu tahun yang lalu, harimau bergigi pedang, serigala raksasa dan beruang menjadi pupus. Mungkin pada masa yang sama, hiu Megalodon yang besar hilang sepenuhnya - beberapa bencana alam menghilangkan makanan herbivora besar dan kematian spesies secara besar-besaran berlaku di rantai makanan.

Oleh itu, foto yang menangkap hiu putih terbesar sepanjang 6 meter, unik dalam jenisnya. Bagaimanapun, banyaknya makanan di kedalaman lautan telah dirusak oleh manusia: banyaknya tangkapan ikan dan makanan laut, kemalangan kapal tangki dan pelantar minyak.

Bagi manusia, ini hanyalah kerugian atau keuntungan, bagi haiwan laut ia merupakan ancaman kepupusan sebenarnya.

Hiu putih yang hebat dapat mencapai ukuran yang besar dengan usia dan hanya dalam keadaan yang baik: banyak makanan, ketiadaan musuh dan suhu air yang baik. Tetapi peluang ini semakin kurang setiap tahun..

Jerung putih yang hebat

 • Ikan

Domain: Eukariota

Kerajaan: Haiwan

Jenis: Chordates

Kelas: Ikan rawan

Susunan: Lamiform

Keluarga: Jerung ikan hering

Genus: Jerung putih

Spesies: Hiu Putih Besar

Pelbagai jerung putih yang hebat

Hiu putih yang hebat dapat dijumpai di semua perairan lautan dunia, di mana suhunya tidak lebih rendah daripada 12 darjah dan tidak lebih tinggi daripada 24 darjah. Di perairan yang lebih sejuk, pemangsa ini sangat jarang berlaku. Ia juga menarik bahawa ikan seperti itu hidup di dalam air masin dan sedikit masin dan disalinasi.

Fakta menarik: pemangsa seperti itu tidak hidup dan tidak dapat hidup di Laut Hitam. Ini disebabkan oleh fakta bahawa air di sini terlalu segar, apalagi, tidak ada cukup makanan di Laut Hitam untuk kelangsungan hidup ikan pemangsa ini..

Carcharodona dapat dijumpai di pantai AS, Kanada, Guadeloupe, Argentina, Chile, Jepun, China, Australia, New Zealand, Afrika Selatan, serta di luar pantai Kroasia dan Itali, Portugal dan Afrika Utara. By the way, di New Zealand, spesies ini dilindungi..

Populasi terbesar tinggal berhampiran Pulau Dyer, Afrika Selatan. Penyelidikan saintifik ikan pemangsa ini juga dilakukan di sana..

Jerung putih yang hebat menetap di perairan laut. Mereka memakan anjing laut, ikan paus, ikan bertulang besar. Dan hanya paus pembunuh besar yang mampu menakutkan pemangsa ini..

Penampilan dan anatomi Karcharodon

Tubuh hiu putih yang hebat berbentuk spindle, kemas, seperti kebanyakan hiu - pemangsa aktif. Kepala kerucut yang besar dengan mata kecil dan sepasang lubang hidung terletak di atasnya, di mana alur kecil mengarah, meningkatkan aliran air ke reseptor penciuman hiu. Mulut sangat lebar, bersenjata dengan gigi segitiga tajam dengan lekukan di sisi. Dengan gigi seperti kapak, seekor hiu dengan mudah memotong potongan daging dari mangsa. Bilangan gigi di hiu putih yang hebat, seperti hiu harimau, adalah 280-300.

Mereka disusun dalam beberapa baris (biasanya 5). Perubahan lengkap barisan gigi pertama pada individu muda hiu putih yang hebat berlaku rata-rata sekali setiap tiga bulan, pada orang dewasa - sekali setiap lapan bulan, iaitu. semakin muda ikan yu, semakin kerap mereka menukar gigi. Celah insang terletak di belakang kepala - lima di setiap sisi. Pewarnaan badan hiu putih yang hebat adalah khas ikan yang berenang di lorong air. Bahagian ventral lebih ringan, biasanya berwarna putih, sisi punggung lebih gelap - kelabu, dengan warna biru, coklat atau hijau. Warna ini menjadikan pemangsa tidak menonjol di lajur air dan memungkinkannya untuk mencari mangsa dengan lebih berkesan. Sirip punggung anterior besar dan berdaging dan dua pektoral.

Sirip pelvis, dorsal kedua dan dubur lebih kecil. Bulu berakhir dengan sirip ekor besar, kedua bilahnya, seperti semua hiu salmon, berukuran sama. Di antara ciri-ciri struktur anatomi, perlu diperhatikan sistem peredaran hiu putih yang sangat maju, yang membolehkan anda memanaskan otot, kerana pergerakan hiu di dalam air dapat dicapai.

Seperti semua hiu, kulit putih yang hebat kekurangan pundi kencing, yang memerlukan mereka sentiasa bergerak agar tidak lemas. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa jerung tidak merasakan ketidaknyamanan tertentu dari ini. Selama berjuta-juta tahun mereka melakukannya tanpa gelembung dan sama sekali tidak menderita penyakit itu.

Dimensi hiu putih yang hebat

Saiz hiu putih besar dewasa ialah 4-5.2 meter dengan berat 700 - 1000 kg. Betina biasanya lebih besar daripada lelaki. Ukuran maksimum hiu putih adalah kira-kira 8 m dan beratnya melebihi 3500 kg. Harus diingat bahawa ukuran maksimum hiu putih adalah topik yang hangat diperdebatkan. Sebilangan pakar zoologi, pakar hiu, percaya bahawa hiu putih yang hebat dapat mencapai ukuran yang besar - panjangnya lebih dari 10 atau bahkan 12 meter..

Selama beberapa dekad, banyak karya ilmiah mengenai ichthyology, serta Book of Records, disebut jerung putih terbesar yang pernah ditangkap oleh dua individu: hiu putih besar sepanjang 10,9 m, yang ditangkap di perairan Australia selatan berhampiran Port Fairy pada tahun 1870- bertahun-tahun, dan hiu putih besar sepanjang 11.3 m, terperangkap dalam perangkap ikan hering di sebuah empangan di New Brunswick, Kanada pada tahun 1930.

Laporan penangkapan spesimen sepanjang 6.5-7 meter adalah biasa, tetapi dimensi di atas tetap memecahkan rekod untuk masa yang lama. Beberapa penyelidik telah mempersoalkan kebolehpercayaan pengukuran ukuran jerung ini dalam kedua-dua kes tersebut. Sebab keraguan ini adalah perbezaan besar antara ukuran individu rakaman dan semua ukuran hiu putih besar yang lain, yang diperoleh melalui pengukuran yang tepat..

Hiu dari New Brunswick mungkin bukan hiu putih, tetapi hiu raksasa, kerana kedua hiu itu mempunyai bentuk tubuh yang serupa. Oleh kerana fakta penangkapan ikan hiu ini dan pengukurannya tidak dicatat oleh pakar ichthyologists, tetapi oleh nelayan, kesalahan seperti itu dapat terjadi. Ukuran jerung Porta Fairy diperjelaskan pada tahun 1970-an ketika pakar hiu D.I. Reynolds mengkaji rahang hiu putih yang hebat ini. Dengan ukuran gigi dan rahangnya, dia mendapati bahawa hiu Porta Fairey tidak lebih dari 6 meter. Rupa-rupanya, kesalahan dalam mengukur ukuran hiu ini dilakukan untuk mendapatkan sensasi.

Para saintis telah menentukan ukuran spesimen terbesar, panjangnya boleh diukur dengan pasti, pada 6.4 meter. Hiu putih yang hebat ini ditangkap di perairan Kuba pada tahun 1945, diukur oleh pakar dengan ukuran yang didokumentasikan. Namun, walaupun dalam kes ini, ada pakar yang menyatakan bahawa hiu itu sebenarnya beberapa kaki lebih pendek. Berat ikan yu Kuba yang belum disahkan adalah 3270 kg.

Ciri gaya hidup dan tingkah laku

Tingkah laku dan struktur sosial jerung putih belum dapat dipelajari dengan secukupnya. Sudah pasti diketahui bahawa populasi yang tinggal di perairan dekat dengan Afrika Selatan dicirikan oleh dominasi hierarki sesuai dengan jenis kelamin, ukuran dan tempat tinggal individu. Dominasi wanita berbanding lelaki lebih banyak berlaku, dan dominasi individu terbesar berbanding ikan yu lebih kecil. Situasi konflik semasa perburuan diselesaikan dengan ritual atau tingkah laku demonstratif. Pergaduhan antara individu dengan populasi yang sama tentunya mungkin berlaku, tetapi mereka jarang berlaku. Sebagai peraturan, jerung spesies ini dalam konflik terhad kepada tidak terlalu kuat, gigitan peringatan.

Ciri khas hiu putih adalah kemampuan untuk mengangkat kepalanya secara berkala di atas permukaan air dalam proses memburu dan mencari mangsa. Menurut para saintis, dengan cara ini, hiu berjaya menangkap bau dengan baik, walaupun pada jarak yang cukup jauh..

Pemangsa memasuki perairan zon pesisir, sebagai peraturan, dalam kumpulan yang stabil atau terbentuk panjang, termasuk dari dua hingga enam individu, yang menyerupai serigala. Setiap kumpulan tersebut mempunyai pemimpin alpha yang disebut, dan selebihnya individu dalam "pak" mempunyai status yang jelas sesuai dengan hierarki.

Jerung putih yang hebat dibezakan oleh kemampuan mental dan kepintaran yang berkembang dengan baik, yang membolehkan mereka mencari makanan untuk diri mereka sendiri dalam hampir semua keadaan, bahkan dalam keadaan yang paling sukar.

Apa yang dimakan oleh Karcharodon?

Remaja memakan ikan bertulang kecil, haiwan laut kecil dan mamalia. Individu yang lebih tua memangsa anjing laut, singa laut, kerang, ikan besar, bahkan jerung dan ikan paus yang lain.

Oleh kerana warnanya, pemangsa ini dapat dengan mudah menyamar ketika berburu, dan suhu badan mereka yang tinggi memungkinkan mereka bergerak dengan cepat dan mengatasi mangsanya. Dan juga berkat pergerakan aktif, aktiviti otak aktif berlaku, kerana pemangsa ini dapat menghasilkan strategi bijak semasa memburu..

Ngomong-ngomong, mengenai serangan terhadap orang: selalunya peluncur dan perenang dengan pergerakan badan mereka mengingatkan Karcharodons tentang anjing laut yang sama, sehingga dia dapat menyerang mereka secara aktif.

Tetapi di sini perlu diambil kira hakikat bahawa ikan pemangsa ini lebih suka makanan berlemak. Oleh itu, setelah menggigit seseorang dan merasakannya, hiu itu berenang kerana kecewa. Jadi pendapat bahawa pemangsa seperti itu memakan daging manusia sangat salah..

Pembiakan dan jangka hayat

Individu yang panjangnya kurang dari 4 m, kemungkinan besar remaja yang belum matang. Jerung betina dapat hamil tidak lebih awal dari 12-14 tahun. Jantan matang sedikit lebih awal - pada pukul 10. Jerung putih yang hebat dihasilkan dengan pengeluaran telur. Kaedah ini wujud secara eksklusif pada spesies ikan tulang rawan. Kehamilan berlangsung sekitar 11 bulan, kemudian beberapa anak menetas di rahim ibu. Yang paling kuat makan yang lemah ketika masih di dalam. 2-3 ekor jerung bebas sepenuhnya dilahirkan. Menurut statistik, 2/3 daripadanya tidak hidup hingga setahun, menjadi mangsa ikan dewasa dan juga ibu mereka sendiri. Oleh kerana kehamilan yang berpanjangan, produktiviti yang rendah dan kematangan yang lewat, bilangan jerung putih terus menurun. Tidak lebih daripada 4500 individu tinggal di lautan dunia.

Musuh semula jadi

Hiu putih yang hebat itu tidak mempunyai sebilangan besar musuh semula jadi sepertinya pada pandangan pertama. Kadang-kadang, pemangsa ini cedera semasa bertengkar dengan saudara-mara yang lebih agresif dan lapar. Saingan hiu putih yang paling hebat, kuat dan serius adalah ikan paus pembunuh. Kekuatan, kepintaran dan cengkaman paus pembunuh kadang-kadang melampaui kemampuan ikan yu, dan organisasi yang tinggi membolehkan anda menyerang Karcharodon secara tiba-tiba.

Antara lain, ikan landak adalah musuh jerung yang mengerikan dan kejam. Walaupun ukuran penghuni perairan tersebut relatif kecil, kematian seekor hiu putih besar sering kali dikaitkan dengan ikan landak, yang, pada tanda-tanda bahaya pertama, membengkak dengan sangat besar, akibatnya ia berbentuk bola yang sangat berduri dan keras. Hiu tidak dapat meludah atau menelan ikan landak yang sudah tersekat di dalam mulutnya, jadi pemangsa paling sering menghadapi kematian yang sangat menyakitkan akibat jangkitan atau kelaparan.

Jerung putih dan lelaki yang hebat

Mangsa hiu putih yang paling biasa adalah peminat sukan memancing dan penyelam yang tidak berpengalaman, yang kehilangan pengawal dan berani berenang terlalu dekat dengan ikan pemangsa. Penurunan populasi hiu putih sebahagian besarnya difasilitasi oleh orang itu sendiri, membunuh pemangsa untuk mendapatkan sirip, tulang rusuk dan gigi yang berharga.

Walaupun begitu, ikan pemangsa yang besar ini tidak hanya dapat menimbulkan rasa ngeri pada orang, tetapi juga kekaguman yang nyata, kerana karcharodon adalah salah satu yang paling bersenjata dan disesuaikan untuk memburu binatang di dunia. Berkat deria penciuman yang sangat sensitif, pendengaran dan penglihatan yang sangat baik, deria sentuhan dan gustasi yang dikembangkan, serta elektromagnetisme, pemangsa ini hampir tidak mempunyai musuh. Dewasa ini, individu dewasa yang besar kurang dan biasa, jadi jelas sekali bahawa populasi hiu putih besar mungkin akan mengalami kepupusan dalam masa terdekat..

Fakta menarik mengenai jerung

 • Walaupun (atau terima kasih) terkenal, ikan yu dianggap sebagai salah satu ikan yang paling ingin tahu, menarik minat saintis, penyelam, dan banyak orang yang jauh dari dunia lautan..
 • Jerung, atau lebih tepatnya bahagiannya, memainkan peranan khas dalam budaya China. Sup sirip hiu adalah makanan istimewa yang diiktiraf dan ditawarkan kepada para tetamu yang paling dihormati, dan sirip hiu kering dianggap sebagai afrodisiak.
 • Budaya Jepun menggambarkan ikan hiu sebagai raksasa mengerikan yang mengambil jiwa orang-orang berdosa.
 • Kepercayaan yang meluas bahawa tulang rawan hiu adalah ubat mujarab untuk barah tidak mempunyai bukti saintifik. Lebih-lebih lagi, para saintis telah menghilangkan mitos bahawa hiu kebal terhadap barah: banyak ikan didapati mempunyai tumor ganas dari pelbagai sistem dan organ..
 • Walaupun daging ikan yu cenderung mengumpulkan merkuri, ini tidak banyak berhenti, ia masih digunakan sebagai makanan istimewa hingga ke hari ini..
 • Kulit ikan yu yang kuat dan tahan lasak telah banyak digunakan dalam industri tempat tinggal, dan juga digunakan untuk membuat bahan kasar.
 • Selama berabad-abad, jerung telah dibasmi dengan cara yang paling tidak rasional dan menghina demi sirip, yang hanya membentuk 4% dari berat badan. Dan bangkai dibiarkan membusuk di darat atau dibuang ke laut.
 • Hiu adalah ikan yang memainkan peranan yang tidak ternilai dalam ekosistem laut, tetapi sepertiga spesies hiu berada di ambang kepupusan hanya kerana kesalahan manusia.

Jerung putih yang hebat

Hiu putih yang hebat adalah kelas ikan "cartilaginous" dan keluarga ikan hiu herring. Haiwan yang agak agresif ini boleh menyerang manusia. Pada masa ini, hanya sekitar 3 ribu individu yang terselamat, jadi pemangsa ini hampir pupus.

Hiu putih yang hebat: keterangan

Umur dewasa boleh mencapai panjang 11 meter, atau lebih besar lagi, walaupun pada umumnya terdapat individu sepanjang 6 meter dan beratnya antara 600 hingga 3 ribu kilogram. Bahagian atas badan, serta bahagian lateral, dicat dengan warna abu-abu khas, dengan kehadiran warna coklat atau hitam. Bahagian bawah dicat berwarna putih.

Menarik untuk diketahui! Sedikit yang tahu bahawa tidak lama dahulu (relatif) mungkin untuk bertemu pemangsa seperti itu, ukurannya panjangnya sekitar 30 meter. Di mulut jerung ini, kira-kira 8 orang dapat menampung dengan bebas, dan ikan ini hidup pada zaman Tersier.

Hiu putih yang hebat lebih suka menjalani gaya hidup terpencil, sementara ikan yu boleh ditemui di perairan terbuka dan di zon pesisir. Ikan pemangsa ini tinggal lebih dekat ke permukaan air, lebih suka lintang yang panas atau sederhana sepanjang hayatnya. Hiu mempunyai gigi yang cukup besar dan lebar, berbentuk segitiga, dengan tepi bergerigi di tepinya. Bersama rahang yang sangat kuat, hiu putih yang hebat mengatasi mangsa tanpa masalah, menggigit tisu tulang rawan dan tulang mangsanya dengan mudah. Sekiranya pemangsa ini lapar, maka ia boleh menyerang objek bergerak di dalam air..

Ciri-ciri struktur badan hiu putih adalah seperti berikut:

 • Kepalanya besar, berbentuk kerucut, dan mulut cukup besar.
 • Sepasang lubang hidung, di mana terdapat kemurungan kecil, untuk aliran air yang lebih aktif, yang membantu meningkatkan deria bau pemangsa.
 • Kekuatan memerah rahang mencapai 18 ribu newton.
 • Gigi disusun dalam 5 baris, dan jumlahnya mencapai 3 ratus keping, sementara mereka terus berubah.
 • Celah insang terletak di luar kepala. Jumlah mereka 5 keping..
 • Dua pektoral besar, serta sirip punggung, cukup berdaging. Perlu juga diperhatikan adanya sirip punggung tambahan, tetapi lebih kecil, serta ventral dan dubur.
 • Sirip ekor cukup besar.
 • Pemangsa mempunyai sistem peredaran darah yang berkembang dengan baik, yang membolehkan hiu dengan cepat memanaskan tisu otot untuk meningkatkan kelajuan pergerakan dan manuver badan yang begitu besar.

Momen menarik! Hiu putih yang hebat tidak mempunyai pundi kencing, jadi pemangsa mempunyai daya apung negatif. Agar tidak tenggelam ke dasar, jerung mesti sentiasa bergerak..

Mata hiu sangat sensitif sehingga dapat melihat mangsanya dalam kegelapan sepenuhnya. Organ yang sama sensitifnya adalah garis lateral hiu, yang mengambil isyarat sedikit pun pada jarak beratus-ratus meter, yang berkaitan dengan gangguan pada lajur air. Jerung itu bukan sahaja menangkap mereka, tetapi juga menyedari asal-usul gangguan tersebut..

Tempat tinggal

Hiu putih yang hebat tinggal di perairan Lautan Dunia yang luas dan dijumpai hampir di mana sahaja, kecuali Lautan Artik, serta pantai Australia (kecuali yang selatan) dan Afrika Selatan.

Sebilangan besar individu diedarkan di sepanjang zon pesisir California, dan juga di pulau Guadeloupe dan wilayah Mexico. Populasi hiu putih besar terdapat di pesisir Itali dan Croatia, serta New Zealand. Beberapa kumpulan jerung putih ini dilindungi.

Terdapat penduduk yang cukup besar berhampiran Pulau Dyer. Di sini para saintis melakukan penyelidikan ilmiah mereka mengenai pemangsa ini. Sebilangan besar jerung putih juga dijumpai:

 • Di luar pantai Mauritius.
 • Di luar pantai Madagascar.
 • Di luar pantai Kenya.
 • Berhampiran Seychelles.
 • Berhampiran Australia (Pantai Selatan).
 • Berhampiran New Zealand.

Hiu putih yang hebat tidak bersahaja dengan keadaan habitat, sementara migrasinya lebih berkaitan dengan pencarian sumber makanan, dan juga dengan mencari keadaan yang selesa untuk pembiakan. Oleh itu, hiu putih yang hebat selalu dapat dijumpai di perairan pantai, di mana terdapat pengumpulan anjing laut, singa laut, ikan paus, serta ikan besar lainnya, termasuk spesies hiu yang lebih kecil. Hanya ikan paus pembunuh dewasa yang tidak takut dengan jerung putih.

Tingkah laku dan gaya hidup

Sehingga kini, tidak mungkin untuk mengkaji sepenuhnya tingkah laku dan struktur sosial ikan hiu putih yang hebat. Walaupun begitu, para saintis berjaya mengetahui bahawa struktur sosial mereka diwakili oleh dominasi hierarki, yang berkaitan dengan jenis kelamin, ukuran dan tempat tinggal haiwan. Oleh itu, wanita menguasai lelaki, dan individu yang lebih tua menguasai pemangsa yang lebih kecil. Dalam proses pemburuan, manifestasi situasi konflik mungkin terjadi, yang dapat diselesaikan dengan cepat oleh watak tingkah laku khusus, lebih seperti semacam ritual. Walaupun ada pertarungan dalam kumpulan yang sama, tetapi tidak begitu kerap. Semua pergaduhan berakhir dengan gigitan kecil.

Jerung putih yang hebat, ketika mencari makanan, sering mengangkat kepalanya di atas permukaan air. Para saintis percaya bahawa dengan cara ini mereka lebih berkesan menangkap pelbagai bau, walaupun jaraknya cukup jauh.

Perkara penting! Pada dasarnya, jerung putih membentuk kumpulan sehingga 6 individu. Ramai yang memanggil kumpulan seperti itu "sekumpulan serigala." Setiap kumpulan mempunyai pemimpinnya sendiri, sementara setiap individu mengetahui "tempatnya", berkat status yang jelas sesuai dengan hierarki.

Hiu putih yang hebat mempunyai kemampuan mental dan kepintaran yang berkembang dengan baik, jadi mereka dengan mudah mencari makanan untuk diri mereka sendiri, tanpa mengira keadaan habitat.

Apa yang makan

Makanan karharadon muda (juga disebut hiu putih) terdiri daripada ikan bertulang sederhana, hidupan laut kecil dan barang makanan lain yang ada. Individu yang lebih tua menjadi mangsa kehidupan laut yang lebih besar. Selain itu, hiu putih yang hebat dengan mudah menyerang ikan yu yang lebih kecil, cephalopod dan haiwan lain yang menarik perhatian ikan yu..

Warna pelindung badan hiu ini memungkinkannya memburu dengan sangat aktif. Jerung itu dengan mudah menyamar di antara batuan bawah laut ketika memburu makhluk hidupnya. Momen serangan sangat menarik, kerana kemampuannya memanaskan ototnya memungkinkannya mengembangkan kepantasan yang ketara. Bersama dengan kemampuan mentalnya, hiu putih memilih taktik yang sesuai ketika memburu.

Penting untuk mengetahui! Hiu putih yang hebat mempunyai badan yang agak besar, rahang yang sangat kuat dan kuat, serta gigi yang tajam, sehingga tidak sama dengan luasnya Lautan Dunia. Dia dapat mengatasi mangsa dengan beberapa pengecualian..

Makanan pemangsa ini berdasarkan pada anjing laut, ikan lumba-lumba, spesies paus kecil dan haiwan laut yang lain. Berkat makanan berkhasiat, ikan yu mengekalkan kemampuan fizikalnya pada tahap yang betul. Makanan sedemikian membolehkan anda memanaskan jisim otot dengan cepat, memberikan data fizikal yang baik kepada hiu semasa perburuan..

Kebolehan mentalnya membolehkannya memilih, bergantung pada keadaan, taktik dan strategi memburu tertentu. Semasa memburu ikan lumba-lumba, hiu itu menyerang dan menyerang dari belakang untuk mengelakkan ikan lumba-lumba menggunakan kemampuan ekolokasi..

Pembiakan dan keturunan

Hiu putih yang hebat dihasilkan dengan ovovivipariti, yang hanya terdapat pada spesies ikan tulang rawan. Proses pematangan wanita berlangsung dari 12 hingga 14 tahun, sementara lelaki menjadi dewasa secara seksual sedikit lebih awal, di suatu tempat dalam 10 tahun. Akil baligh yang panjang dan kesuburan yang buruk memainkan peranan yang sangat penting dalam penurunan jumlah hiu putih yang hebat pada skala global..

Hiu putih yang hebat, belum dilahirkan, menunjukkan kebolehan pemangsa yang luar biasa. Betina memberi nyawa kepada beberapa ekor ikan yu, tetapi hanya yang paling kuat dan pemangsa yang dilahirkan, yang membiarkan diri mereka memakan rakan mereka yang lemah dalam rahim. Wanita itu melahirkan keturunannya selama 11 bulan. Setelah kelahiran hiu, mereka segera mula memburu dengan sendiri. Para saintis telah membuktikan berdasarkan pemerhatian jangka panjang mereka terhadap hiu putih yang hebat bahawa hanya 1/3 jerung muda yang berjaya bertahan hingga usia satu tahun..

Musuh semula jadi jerung putih

Pemangsa yang begitu besar itu hampir tidak mempunyai musuh semula jadi, tetapi di sisi lain, mereka dapat bertarung dengan saudara mereka yang lebih besar, setelah mengalami kecederaan yang ketara. Di samping itu, ada saingan lain yang serius dan tidak kurang hebatnya yang hidup di Lautan Dunia yang luas - ini adalah paus pembunuh. Sebagai peraturan, paus pembunuh lebih unggul daripada hiu putih dalam kemampuan mental mereka. Di samping itu, paus pembunuh lebih teratur dan mereka dengan mudah dapat mengatasi pemangsa ini..

Ikan landak dianggap sebagai musuh yang sama berbahaya bagi hiu putih. Walaupun saiznya sangat kecil, ikan landak sering menjadi penyebab kematiannya. Sekiranya terdapat bahaya, ikan landak bertambah besar dan berbentuk bola yang keras tetapi cukup runcing yang tersekat di mulut hiu. Hiu tidak mempunyai cara untuk menyingkirkannya atau menelannya, yang menyebabkan kematian yang menyakitkan..

Jerung putih dan lelaki

Hiu putih yang hebat, jika lapar, terutama tidak melalui objek makanan, oleh itu, peminat sukan memancing dan penyelam yang tidak berpengalaman sering menjadi mangsa pemangsa yang haus darah ini. Manusia juga menyebabkan kerosakan yang besar dengan mengurangkan populasi hiu putih yang besar, memburunya demi sirip, tulang rusuk dan gigi, yang dihargai di pasar dunia..

Sebagai peraturan, pemangsa besar ini menimbulkan rasa takut pada manusia, walaupun banyak yang menghargai hiu ini kerana kemampuannya menyesuaikan diri dengan keadaan hidup di elemen air. Hiu putih telah berkembang dengan baik bukan hanya deria, indera penciuman, tetapi juga penglihatan dan pendengaran, yang dapat menjadi iri hati banyak penduduk laut.

Pada masa kini, dianggap sangat jarang bertemu dengan hiu putih yang besar dengan ukuran yang sama. Ini adalah bukti bahawa dalam masa terdekat, hiu putih besar itu akan hilang selamanya..

Jerung putih dalam kurungan

Pada bulan Ogos 1981, semacam catatan dibuat untuk menjaga hiu putih dalam kurungan. Semasa di Sea World Aquarium di San Diego, hiu putih hidup selama 16 hari, setelah itu dilepaskan ke laut terbuka. Sehingga saat ini, lebih dari 11 hari hiu putih tidak dapat hidup dalam kurungan. Idea untuk menjaga hiu putih dalam kurungan tercermin sepenuhnya dalam filem Steven Spielberg, Jaws, yang dirilis pada tahun 1983..

Selepas kejadian ini, banyak akuarium berusaha menjaga hiu putih, tetapi mereka tidak berjaya, kerana pemangsa ini mati atau terpaksa dibebaskan, kerana mereka enggan makan. Demi keadilan, harus diperhatikan bahawa kadang-kadang mungkin menjaga hiu remaja kecil dalam kurungan selama beberapa bulan. Walaupun begitu, pada akhirnya, hiu itu harus dilepaskan.

Akhirnya

Bukan rahsia lagi bahawa banyak penduduk laut dan lautan terdedah kepada mangsa komersial dan mangsa demi keseronokan dan sensasi yang tidak dapat dilupakan. Selain itu, sirip hiu sangat popular di banyak negara, terutamanya di negara-negara Asia. Mereka digunakan untuk memasak pelbagai hidangan di restoran dan wakil ubat tidak rasmi. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa penduduk laut ini musnah, walaupun terdapat langkah-langkah perlindungan demi keuntungan..

Walaupun terkenal, jerung putih yang hebat dapat menyerang seseorang jika dia lapar. Pemangsa ini muncul berhampiran pantai hanya untuk mencari makanan. Secara semula jadi, ini disebabkan oleh kecenderungan umum penurunan bekalan makanan di seluruh Lautan Dunia. Sebab-sebab pengurangan ini diketahui oleh semua orang, kerana yang utama dianggap sebagai kegiatan ekonomi manusia. bukan hanya pengeluaran komersial dari banyak spesies ikan dan haiwan lain, tetapi juga pencemaran lautan dunia, yang secara negatif mempengaruhi keadaan hidup yang selesa.

Baru-baru ini, ekopelancongan menjadi sangat popular, terutama di luar pesisir Australia dan Afrika Selatan. Kandang bersama pelancong diturunkan ke dalam air, di mana ikan hiu putih, yang tertarik dengan umpan, berenang. Ini adalah bentuk menjana wang yang agak berbahaya dan tidak dianggap baik. Banyak pakar percaya bahawa kehadiran manusia dan umpan di otak ikan yu di dalam air membentuk beberapa kaitan yang berkaitan dengan barang makanan..

Jerung putih yang hebat

Ketakutan dan rasa ingin tahu - pencipta blockbuster "Jaws" dijangka membangkitkan perasaan seperti itu di khalayak, tetapi kesannya melebihi semua jangkaan. Dan ini bukan mengenai Oscar dan box office. Hiu putih yang hebat, yang diperlihatkan dalam filem ini sebagai rakasa rakus untuk daging manusia, bermula tanpa ragu-ragu untuk menangkap dan membasmi.

Walau bagaimanapun, pakar ichthyologists akan mengatakan bahawa dalam kebanyakan kes, serangan hiu putih ke atas manusia adalah hasil pengenalan objek yang terapung secara tidak betul. Jika dilihat dari kedalaman, penyelam atau peselancar akan melewati seekor haiwan atau kura-kura, dan secara umum, hiu putih yang hebat, kerana rasa ingin tahu mereka, cubalah segalanya untuk gigi.

Pada masa ini, kira-kira 3.5 ribu individu pemangsa kuno ini, tidak diragukan lagi berbahaya dan oleh itu tidak cukup dipelajari, tinggal di lautan dunia. Tetapi seperti mana-mana haiwan dengan reputasi yang menyeramkan, hiu putih yang hebat akan selalu menarik perhatian, terutama bagi para pencari sensasi..

Asal-usul jerung putih

Sebelum ini, dipercayai bahawa hiu putih berasal dari megalodon - ikan raksasa sepanjang 30 m dan berat hampir 50 tan, yang pupus 3 juta tahun yang lalu. Tetapi kajian moden mengenai peninggalan superpredator telah memungkinkan untuk membuktikan bahawa megalodon tergolong dalam keluarga Otodontidae, dan hiu putih tergolong dalam keluarga ikan hiu, jadi penyokong versi ini semakin berkurang.

Hari ini, saintis menganggap Isurus hastalis, salah satu spesies hiu mako yang telah pupus, sebagai nenek moyang hiu putih yang diakui. Kedua-dua pemangsa mempunyai struktur gigi yang hampir sama, hanya pada hiu putih semasa evolusi, takik terbentuk di sepanjang tepi gigi.

Taksonomi hiu putih

Hiu putih tergolong dalam golongan ikan tulang rawan (Chondrichthyes), yang bermaksud bahawa kerangka tidak mempunyai tulang, tetapi seluruhnya terdiri daripada tisu tulang rawan. Selain jerung, ikan pari dan chimera mempunyai ciri seperti itu..

Hiu putih adalah sebahagian daripada susunan Lamniformes, yang menggabungkan spesies hiu besar dengan badan berbentuk torpedo.

Bentuk lebat, moncong runcing dan 5 celah insang membolehkan hiu putih berada di antara keluarga ikan hiu herring atau llama (Lamnidae). Saudara-mara terdekatnya adalah hiu mako, hiu salmon dan llama.

Genus jerung putih (Carcharodon) merangkumi 2 spesies yang pupus dan satu - hiu putih yang hebat (Carcharodon carcharias), juga disebut karcharodon atau, berkat ketenaran, hiu pemakan manusia.

Penampilan hiu putih yang hebat

Ia adalah ikan yang penuh dengan badan yang padat memanjang dalam bentuk torpedo. Kepala pemangsa sangat besar, berbentuk kerucut, dengan moncong dan mulut runcing, parabola melengkung. Di sisi kepala, lebih dekat dengan sirip dada, masing-masing terdapat 5 celah insang besar, yang memberikan pernafasan air.

Sirip dada besar, memanjang dalam bentuk sabit. Sirip punggung pertama tinggi, berbentuk segitiga, tumbuh sedikit di luar pangkal sirip dada. Kadang-kadang bahagian atasnya bulat. Sirip punggung kedua sangat kecil, begitu juga dubur. Unsur memanjang terletak pada sirip pelvis lelaki - pertumbuhan kopulatif.

Bilah sirip ekor hiu putih adalah lebar yang sama, yang khas dengan ikan hiu herring lain, yang mampu mengembangkan kecepatan yang pantas sebelum menyerang.

Nama hiu "putih" tidak betul-betul menyampaikan warna pemangsa. Bahagian atas dan sisinya sering berwarna kelabu, kadang-kadang berwarna kecoklatan atau dengan warna biru. Terdapat spesimen gelap, hampir hitam. Tetapi perut hiu putih tidak berwarna putih.

Hiu dan orang dewasa yang baru lahir sama persis dari segi penampilan, tetapi hanya berbeza dari segi ukuran.

Berapa berat hiu putih

Ukuran dan berat karcharodon maksimum mungkin menyebabkan perdebatan hangat di kalangan ilmiah. Dalam ensiklopedia berwibawa tahun lalu "Kehidupan Haiwan" pada tahun 1971, pertumbuhan terbesar hiu putih yang diukur disebut - 11 m, tanpa menunjukkan beratnya. Walau bagaimanapun, pendapat saintis moden mengenai skor ini kurang optimis. Ahli Iththyologists percaya bahawa memandangkan habitat yang ideal, hiu putih dapat tumbuh dengan panjang maksimum 6.8 m..

Sejumlah sumber saintifik mendakwa bahawa hiu putih terbesar ditangkap di lepas pantai Cuba pada tahun 1945. Panjangnya ialah 6,4 m, dan berat anggarannya adalah 3 324 kg. Pengukuran diambil berdasarkan foto ikan hiu putih yang hebat, sehingga beberapa pakar percaya bahawa ukuran sebenar ikan itu terlalu tinggi sekurang-kurangnya 1 meter..

Pada tahun 1988, seekor hiu putih besar ditangkap di lepas pantai Kanada, yang diukur dan ditimbang. Ia adalah wanita, panjang 6.1 m dan berat sekitar 1,900 kg. Salinan ini dianggap sebagai satu-satunya yang dimensi dan beratnya telah disahkan dengan pasti..

Fakta menarik: jika kita membandingkan berat ikan hiu putih yang hebat dengan wakil keluarga lain, maka jisimnya dengan panjang yang sama akan hampir 2 kali ganda!

Rata-rata, orang dewasa beratnya dari 680 hingga 1,100 kg. Betina lebih berat dan lebih besar daripada lelaki, panjangnya 4.6-4.9 m, lelaki tumbuh dari 3.4 hingga 4 m.

Walaupun begitu, dimensi hiu putih besar ini tidak mengasyikkan minda, melainkan mulutnya yang mematikan. Memang, pemangsa yang lebih besar tinggal di kedalaman laut, misalnya, wakil keluarga hiu gergasi, dan gigi hiu putih unik dalam cara mereka.

Berapakah bilangan gigi hiu putih

Pemangsa ini mempunyai gigi terbesar dari semua ikan yang ada sekarang, panjangnya kira-kira 5 cm. Gigi berbentuk segitiga dengan tepi bergerigi kasar disusun dalam beberapa baris dan sentiasa diperbaharui. Jumlah baris bergantung pada usia ikan, ada dari 3 hingga 7. Rahang atas mempunyai gigi yang lebih besar, di rahang bawah gigi lebih kecil, tetapi lebih tajam.

Setiap baris boleh mengandungi 30 hingga 40 gigi, iaitu jumlah gigi di mulut jerung putih yang hebat lebih daripada 300 keping.

Gigi barisan pertama yang berfungsi cepat habis dan gigi baru yang terbentuk sepenuhnya naik dan bergerak ke hadapan untuk menggantikan gigi yang hilang dari gusi. "Penghantar" sedemikian disediakan oleh pergerakan di gusi dan akar gigi pendek.

Pada hari ini, mereka yang suka menggelitik saraf mereka tidak perlu menonton keseronokan mengenai jerung. Jenis ekopelancongan ekstrem sangat popular - merendam di dalam sangkar, apabila seseorang yang dilindungi hanya dengan batang logam melihat mulut pemangsa yang terkenal itu hampir mati. Hiburan berharga setiap orang 50-150 euro. Perjalanan berbahaya menanti pelanggan mereka di tempat tumpuan perwakilan spesies terbesar.

Di manakah hiu putih tinggal?

Walaupun terdapat kecenderungan penurunan spesies yang jelas, hiu putih terus mendiami semua lautan kecuali Kutub Utara. Populasi yang paling banyak dijumpai di pinggir pantai Afrika Selatan, negara California AS, negara Mexico Baja California, Australia dan New Zealand. Dari sini muncul foto-foto terbaik dari hiu putih, yang menawan dengan realisme mereka..

Sebilangan besar karcharodon lebih suka perairan pesisir zon beriklim sederhana dengan suhu t dari 12 hingga 24 ° C dan tinggal hampir di bawah permukaan air. Namun, spesimen besar terasa hebat di perairan tropika, laut sejuk, di lautan terbuka, dan juga pada kedalaman yang cukup besar. Menurut catatan dokumentari, seekor hiu putih yang hebat pernah ditangkap pada kedalaman 1.280 m menggunakan alat dasar industri..

Sebelum penemuan suar radio, dipercayai bahawa perjalanan jauh hanya khas untuk lelaki hiu putih, sementara betina tinggal di pantai asli sepanjang hidup mereka. Walau bagaimanapun, kemampuan untuk mengesan pergerakan ikan menggunakan peralatan moden terbukti dengan fakta migrasi panjang oleh individu dari kedua-dua jantina..

Untuk tujuan apa hiu putih yang hebat menutup jarak kolosal tetap menjadi misteri. Sebagai contoh, diperlukan satu bulan selama 9 bulan untuk menempuh jarak 20 ribu km dari pantai Afrika Selatan ke Australia dan kembali. Mungkin, migrasi jangka panjang dikaitkan dengan pembiakan atau turun naik musim bekalan makanan di bahagian yang berlainan..

Apa yang dimakan oleh jerung putih?

Makanan mereka sangat bervariasi, tetapi walaupun memiliki reputasi untuk makan semuanya berturut-turut, ikan hiu putih terutama memakan ikan, ketam, binatang laut kecil, cephalopoda dan moluska dua. Dari ikan di perut spesimen yang ditangkap, ikan hering, sardin, ikan pari dan tuna dijumpai. Lumba-lumba, lumba-lumba, berang-berang laut, singa laut dan anjing laut sering menjadi mangsa pemangsa..

Sisa hiu putih besar yang tidak dicerna sekali lagi mengesahkan betapa agresif pemangsa ini terhadap hidupan laut yang lain. Mangsa mereka tidak kalah dari ukurannya seperti ikan paus paruh, buaya hidung tajam, anjing laut gajah utara, ikan bulan dan pelbagai spesies hiu: hiu anjing gelap, hiu jururawat Australia, hiu biru besar, rubah laut dan katran. Walau bagaimanapun, menu ini tidak biasa untuk kebanyakan hiu putih dan merupakan pengecualian..

Jerung putih yang hebat tidak akan menyerah pada bangkai dan memakan bangkai cetacea yang mati dengan senang hati. Pelbagai objek yang tidak boleh dimakan sering dijumpai di perut pemangsa, contohnya, kepingan plastik, kayu dan botol kaca keseluruhan..

Kadang-kadang hiu putih yang hebat mempraktikkan kanibalisme yang tidak menjadi ciri spesies. Contohnya, di perairan Australia di hadapan pemerhati, seekor hiu putih sepanjang 6 meter menggigit kerabatnya sepanjang 3 meter pada separuh..

Dengan perburuan yang berjaya, pemangsa menawan diri mereka sendiri untuk kegunaan masa depan. Kerana metabolisme yang perlahan, seekor hiu putih dengan berat kira-kira satu tan hanya bertahan 30 kg blaus ikan paus selama 1.5 bulan. Walau bagaimanapun, ini adalah perhitungan teori semata-mata, tetapi dalam praktiknya, pemangsa makan lebih banyak, sambil menunjukkan kemahiran memburu yang diasah oleh evolusi berjuta-juta tahun..

Kaedah memburu hiu putih

Karcharodons hidup dan memburu seorang diri, tetapi kadang-kadang menunjukkan tingkah laku sosial. Sebagai contoh, di perairan pesisir Cape Town, sekumpulan 2-6 orang selalu diperhatikan, yang berkelakuan damai di kawanan..

Pemerhatian yang dilakukan di perairan Afrika Selatan telah membuktikan bahawa terdapat pelbagai jenis hierarki dalam kumpulan tersebut. Wanita menguasai lelaki, individu besar berbanding yang lebih kecil. Semasa mereka bertemu, wakil kumpulan dan penyendiri yang berbeza dengan cepat menentukan kedudukan sosial antara satu sama lain dan pemimpin alpha. Konflik biasanya diselesaikan dengan gigitan amaran dan dalam kebanyakan kes berakhir di sana. Namun, sebelum memburu, jerung putih selalu terpisah..

Tidak seperti kerabat mereka, jerung putih sering mencucuk kepalanya keluar dari air, menangkap bau yang merebak ke udara. Ini biasanya berlaku ketika melakukan rondaan di kepulauan di mana pinnipeds rookery.

Ketika haiwan berada di dalam air, hiu putih mula memburu. Ia meluncur ke arah mangsa di bawah permukaan air dan melakukan lontaran tajam, kadang-kadang separuh atau sepenuhnya melompat keluar dari air. Seal atau anjing laut digenggam dari bawah ke seluruh badan, individu besar diseret ke dalam dan tenggelam, kemudian dikoyakkan dan dimakan. Telan kecil keseluruhan.

Dalam kabut dan pada waktu subuh, kemungkinan hiu putih hebat menyerang pertama kali adalah 50/50. Sekiranya percubaan tidak berjaya, pemangsa mengejar mangsanya, mengembangkan kecepatan hingga 40 km / jam.

Meterai gajah utara, yang banyak terdapat di lepas pantai California, menggigit dari belakang, melumpuhkannya. Kemudian sabar menunggu mangsa keluar dan berhenti melawan.

Lumba-lumba tidak pernah didekati dari depan, tidak termasuk kemungkinan mengesan bahaya menggunakan ekolokasi.

Sekiranya anda tidak mencuba, anda tidak akan tahu. Mengikut prinsip ini, hiu putih yang hebat menentukan kebolehgunaan mana-mana objek, sama ada pelampung atau orang. Menurut statistik, pada periode 1990 hingga 2011, terdapat 139 serangan hiu putih ke atas manusia, di mana hanya 29 yang membawa maut.

Walaupun selepas serangan itu, karcharodon tidak sengaja mengejar orang; perenang tunggal yang mati akibat kejutan yang menyakitkan menjadi mangsa. Apabila ada pasangan, lelaki yang cedera dapat diselamatkan dengan mengusir pemangsa dan bersama-sama meninggalkan zon bahaya.

Hanya hiu yang baru dilahirkan memburu secara bebas dan tidak membahayakan manusia dan haiwan besar..

Membiakkan hiu putih

Kematangan pembiakan ikan hiu putih berlaku lewat, ketika ikan mencapai ukuran maksimum. Betina dewasa pada usia 33 tahun, lelaki bersedia untuk membiak pada usia 26 tahun.

Pemangsa ini tidak bertahan dalam kurungan, jadi penyelidikan mengenai tingkah laku dan pembiakan pasangan mereka mengandungi maklumat yang sangat sedikit..

Jerung putih yang hebat adalah ikan ovoviviparous. Ini bermaksud bahawa telur yang disenyawakan tetap berada di oviduct ibu. Mereka menetas ke dalam embrio yang memakan telur yang dihasilkan oleh ovari. Seorang wanita hamil mengandung rata-rata 5-10 embrio, tetapi secara teori, sampah dapat mengandung 2 hingga 14 ekor anak. Pada peringkat awal dan pertengahan, perut anak muda sangat tegang dan dipenuhi kuning telur, dan apabila pengeluaran telur berhenti, janin mencerna bekalan nutrien.

Masa yang tepat untuk melahirkan keturunan dalam jerung putih tidak diketahui, tetapi para saintis percaya bahawa kehamilan berlangsung lebih dari 12 bulan. Jerung dilahirkan sepenuhnya, panjang 1.2 hingga 1.5 m dan bersedia untuk hidup berdikari.

Berapa lama hiu putih hidup

Jangka hayat purata hiu putih yang hebat dianggarkan 70 tahun. Kajian berdasarkan pertumbuhan vertebra telah membuktikan usia hiu putih tertua. Ternyata lelaki berusia 73 tahun. Namun, tidak semua orang berjaya hidup hingga usia tua..

Sebelum ini, para saintis percaya bahawa pemangsa yang memimpin rantai makanan tidak mempunyai musuh semula jadi. Tetapi pada akhir abad yang lalu, ada laporan mengenai serangan terhadap hiu putih oleh paus pembunuh bahkan pemangsa yang lebih besar dan dahagakan darah..

Musuh lain dari hiu putih yang hebat adalah buaya yang disisir, mampu membalikkan ikan besar dan mudah merobek kerongkong atau perutnya.

Pencemaran air, penangkapan dan pemburuan liar secara tidak sengaja juga mengurangkan jumlah spesies yang sudah rendah. Harga sebatang gigi di pasaran gelap adalah $ 600-800, dan kos rahang hiu putih yang hebat mencapai $ 20-50 ribu..

Hari ini, pemangsa dilindungi oleh undang-undang di banyak negara, misalnya, Australia, Afrika Selatan, Amerika Syarikat Florida dan California. Ngomong-ngomong, Peter Benchley, pengarang novel terkenal "Jaws", jelas tidak mengharapkan akibat negatif dari penyesuaian filem yang terkenal. Oleh itu, 10 tahun terakhir hidupnya, penulis menumpukan perhatian pada kajian ekosistem laut dan secara aktif menganjurkan perlindungan jerung putih yang hebat..

Jerung putih

Perwakilan ikan pemangsa yang terkenal adalah hiu putih yang hebat. Individu yang tergolong dalam Carcharodon carcharias mendiami lapisan permukaan tiang air dari pelbagai lautan, walaupun mereka juga ditemukan pada kedalaman. Hanya di Lautan Artik tidak ada ikan yu. Ikan pemangsa ini disebut kematian putih, ikan pemakan manusia dan karcharodon (gigi mengerikan)..

Ciri-ciri hiu putih: saiz, berat, struktur gigi

Jerung putih berhutang dengan penampilan mereka yang spesifik. Peritoneum ikan pemangsa dicat putih, sisi dan belakangnya berwarna kelabu, pada beberapa individu berwarna kelabu-biru atau kelabu-coklat.

Oleh kerana warna tertentu, sukar untuk melihat ikan dari jauh. Warna kelabu di bahagian belakang dan sisi menjadikannya mustahil untuk melihatnya dari atas, mereka bergabung dengan permukaan air. Jika dilihat dari dasar lautan ke atas, perut putih tidak menonjol di langit. Tubuh ikan yu secara visual dibahagikan kepada 2 bahagian jika dilihat dari sisi dari kejauhan.

Jerung betina lebih besar daripada lelaki. Panjang rata-rata Karcharodons betina adalah 4,7 m, dan jantan tumbuh hingga 3,7 m. Dengan panjang ini, berat badan mereka bervariasi dalam 0,7-1,1 tan. Menurut pakar, ikan pemakan manusia, yang berada dalam keadaan ideal, boleh tumbuh hingga 6.8 m. Badan hiu putih berbentuk fusiform, lebat. Di sisi terdapat 5 pasang celah insang. Di kepala kerucut besar terdapat mata dan lubang hidung bersaiz sederhana.

Oleh kerana alur yang masuk ke lubang hidung, jumlah air yang dibekalkan ke reseptor penciuman meningkat

Mulut ikan pemangsa lebar, mempunyai bentuk busur. Di dalamnya terdapat 5 baris gigi tajam segitiga, tingginya mencapai 5 cm. Bilangan gigi adalah 280-300. Pada individu muda, gigi palsu pertama berubah sepenuhnya setiap 3 bulan, pada orang dewasa - setiap 8 bulan. Satu ciri karcharodon adalah adanya serpihan pada permukaan gigi..

Rahang hiu yang kuat mampu menggigit tulang rawan dengan mudah, mematahkan tulang mangsa yang menjumpai mereka. Dengan bantuan kajian yang dilakukan pada tahun 2007, adalah mungkin untuk mengetahui kekuatan gigitan pemangsa ini.

Tomografi yang dikira dari kepala yu membantu membuktikan bahawa kekuatan gigitan individu muda dengan berat 240 kg dan panjang 2.5 m ialah 3131 N. Dan seekor hiu sepanjang 6.4 m dan berat lebih dari 3 tan dapat menutup rahangnya dengan kekuatan 18216 N. Menurut beberapa saintis, maklumat mengenai kekuatan gigitan jerung besar terlalu tinggi. Oleh kerana struktur khas gigi mereka, jerung tidak perlu digigit dengan kuat.

Sirip besar pertama di bahagian belakang kelihatan seperti segitiga, sirip dada berbentuk sabit, panjang, besar. Sirip punggung dubur dan kedua kecil. Tubuh diakhiri dengan ekor besar, piringnya sama ukurannya.

Dalam karcharodon besar, sistem peredaran darah berkembang dengan baik. Ini membolehkan pemangsa memanaskan otot mereka dan meningkatkan kelajuannya di dalam air. Pundi kencing tidak terdapat dalam jerung putih. Oleh kerana itu, karcharodon terpaksa terus bergerak, jika tidak, tenggelam ke bawah..

Tempat tinggal

Habitat hiu pemakan manusia sangat besar. Mereka dijumpai di kawasan pesisir dan jauh dari darat. Sebilangan besar ikan hiu berenang di perairan permukaan, tetapi beberapa spesimen ditemui pada kedalaman lebih dari 1 km. Mereka lebih suka badan air suam, suhu optimum bagi mereka ialah 12-24 ° C. Perairan yang terering dan sedikit masin tidak sesuai untuk ikan yu.

Karcharodons tidak dijumpai di Laut Hitam

Zon pantai di California, Australia, Afrika Selatan, dan New Zealand adalah pusat tumpuan pemangsa. Jerung juga dijumpai:

 • berhampiran pantai Argentina, Republik Cuba, Bahama, Brazil, pantai timur Amerika Syarikat;
 • di timur Lautan Atlantik (dari Afrika Selatan ke Perancis);
 • di Lautan Hindi (dijumpai berhampiran Seychelles, di Laut Merah dan perairan Republik Mauritius);
 • di Lautan Pasifik (di sepanjang pantai barat Amerika, dari New Zealand ke wilayah Timur Jauh).

Jerung sering dapat dilihat di sekitar kepulauan, beting, dan tanjung berbatu di mana pinnipeds tinggal. Populasi yang terpisah tinggal di laut Adriatik dan Mediterranean. Tetapi jumlah mereka di takungan ini telah menurun dengan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mereka hampir hilang.

Cara hidup

Struktur sosial populasi ikan yu dan tingkah laku individu tidak cukup dipelajari oleh manusia. Dengan bantuan pemerhatian, adalah mungkin untuk mengungkapkan bahawa taktik serangan oleh pemangsa bergantung pada jenis mangsa yang dipilih. Ini difasilitasi oleh suhu badan yang tinggi, yang merangsang fungsi otak..

Serangan mereka begitu pantas sehingga, dalam mengejar mangsa, mereka dapat keluar sepenuhnya dari perairan. Pada masa yang sama, haiwan mengalami kelajuan melebihi 40 km / j. Serangan yang tidak berjaya tidak mengakhiri pengejaran mangsa. Mereka dapat mengangkat kepala di atas air sambil mencari mangsa.

Persaingan interspesies timbul di tempat-tempat di mana ikan yu dan cetacea mempunyai satu asas makanan

Sebelumnya difikirkan bahawa hiu putih tidak mempunyai musuh semula jadi. Tetapi pada tahun 1997, pemerhati ikan paus harus menyaksikan serangan terhadap hiu putih dewasa. Ia diserang oleh wakil cetacea - paus pembunuh. Serangan serupa direkodkan kemudian.

Sistem pemakanan dan pencernaan

Diet karcharodon berbeza mengikut usia dan ukuran haiwan. Mereka memakan haiwan kecil:

 • ikan (tuna, ikan pari, ikan hering dan wakil kecil keluarga yu adalah popular);
 • pinnipeds (paling kerap anjing laut, singa, anjing laut menderita);
 • cephalopod;
 • burung;
 • wakil-wakil cetacea (lumba, lumba-lumba);
 • berang-berang laut, penyu.

Carcharodons tidak mengabaikan bangkai. Bangkai ikan paus boleh menjadi mangsa yang baik.

Yang menarik bagi individu yang besar adalah anjing laut, haiwan laut lain, dan ikan paus kecil. Dengan bantuan makanan berlemak, mereka berjaya mengekalkan keseimbangan tenaga, jadi mereka memerlukan makanan berkalori tinggi.

Tetapi mereka jarang menyerang lumba-lumba dan lumba-lumba. Walaupun di Mediterranean, yang terakhir adalah komponen penting dalam diet ikan yu. Mereka menyerang mangsa jenis ini terutama dari bawah, dari belakang dan dari atas, cuba mengelakkan pengesanan oleh sonar..

Bertentangan dengan kepercayaan popular, manusia tidak berminat dengan ikan yu sebagai makanan kerana jumlah lemak yang tidak banyak. Carcharodons dapat mengelirukan manusia dengan mamalia laut, yang dianggap sebagai alasan utama serangan tersebut..

Hiu putih mempunyai metabolisme yang perlahan, jadi kadang-kadang mereka boleh makan tanpa makanan untuk waktu yang lama

Pemangsa boleh pergi tanpa makanan untuk waktu yang lama. Dipercayai bahawa 30 kg minyak ikan paus cukup untuk memuaskan proses metabolik dalam badan ikan yu dengan berat lebih dari 900 kg selama 45 hari.

Mengikut struktur organ pencernaan, hiu secara praktikalnya tidak berbeza dengan ikan lain. Tetapi dalam karcharodon, pembahagian sistem pencernaan menjadi pelbagai bahagian dan kelenjar dinyatakan. Ia bermula dengan rongga mulut, yang masuk ke faring dengan lancar. Ia diikuti oleh esofagus dan perut berbentuk V. Lipatan di dalam perut ditutup dengan selaput lendir, dari mana enzim pencernaan dan jus yang diperlukan untuk memproses makanan yang tertelan dirembeskan dengan banyak..

Terdapat bahagian khas di perut, di mana makanan berlebihan diarahkan. Makanan boleh disimpan di dalamnya sehingga 2 minggu. Sekiranya perlu, sistem pencernaan mula menggunakan bekalan yang ada untuk menyokong kehidupan pemangsa.

Hiu dibezakan dari spesies ikan dan haiwan lain dengan kemampuan "mematikan" perut melalui mulut. Berkat kemampuan ini, mereka dapat membersihkannya dari kotoran, serpihan makanan yang terkumpul..

Dari perut, makanan masuk ke dalam usus. Injap spiral yang ada menyumbang kepada penyerapan yang lebih cekap. Oleh kerana kehadirannya, hubungan makanan yang dicerna di dalam perut dengan membran mukus usus bertambah baik.

Berikut ini juga terlibat secara aktif dalam proses pencernaan:

 • hempedu;
 • pankreas;
 • hati.

Pankreas bertanggungjawab untuk penghasilan hormon, jus pankreas, yang dirancang untuk memecah karbohidrat, lemak, protein. Berkat kerja hati, toksin dineutralkan, mikroorganisma patogen dihancurkan, lemak yang berasal dari makanan diproses dan diserap.

Ciri-ciri tingkah laku

Jerung putih yang hebat tidak tinggal di satu tempat. Mereka bergerak di sepanjang pantai, melakukan perjalanan transatlantik, tetapi kembali ke habitatnya. Kerana migrasi, ada kemungkinan persimpangan populasi hiu yang berlainan, walaupun sebelumnya diyakini bahawa mereka hidup dalam keadaan terasing. Sebab-sebab migrasi Karcharodon masih belum diketahui. Penyelidik mencadangkan ini disebabkan oleh pembiakan atau mencari tempat yang kaya dengan makanan.

Selama pengamatan di perairan Afrika Selatan, dinyatakan bahwa posisi dominan diberikan kepada wanita. Semasa memburu, pemangsa dipisahkan. Konflik yang timbul diselesaikan dengan tingkah laku demonstratif.

Jerung putih memulakan pertarungan dalam kes-kes yang luar biasa

Tingkah laku mereka semasa memburu memang menarik. Keseluruhan proses menangkap mangsa dapat dibahagikan kepada beberapa peringkat:

 1. Mendedahkan.
 2. Pengenalan spesies.
 3. Mendekati objek.
 4. Serang.
 5. Makan.

Mereka menyerang terutamanya dalam kes-kes ketika mangsa berada di dekat permukaan air. Mereka menarik individu besar di tengah dan menariknya di bawah air. Di sana mereka dapat menelan mangsanya secara keseluruhan.

Penyakit

Di persekitaran semula jadi, jerung boleh mati bukan hanya sebagai hasil tangkapan pemangsa oleh manusia atau serangan paus pembunuh. Carcharodons boleh terkena parasit. Selalunya jerung dijangkiti cacing. Pengaktifan cacing membawa kepada kemunculan kelemahan pada pemangsa, beberapa tisu mati. Jerung putih yang dijangkiti mengalami gangguan penglihatan dan deria bau.

Krustasea copepod kecil adalah ancaman kepada karcharodon. Mereka menetap di insang, memakan darah ikan yu dan oksigen yang masuk ke dalamnya. Secara beransur-ansur, keadaan tisu insang bertambah buruk dan jerung mati akibat tercekik.

Karnivor mempunyai sistem imun yang berfungsi dengan baik yang dapat melindunginya dari penyakit autoimun, radang dan berjangkit, tetapi mereka sering menghidap barah. Kini dapat mengenal pasti lebih daripada 20 jenis tumor yang mengancam nyawa ikan yu.

Pembiakan: bagaimana jerung putih melahirkan

Jerung muda dilahirkan disesuaikan untuk hidup berdikari

Jerung putih adalah ikan ovoviviparous. Goreng menetas dari telur di dalam badan ibu. Mereka keluar sudah dewasa. Tidak ada kaitan dengan organisma ibu. Spesies ini membiak dengan ovovivipariti plasenta. Sampah itu mengandungi 2-10 ekor jerung. Selalunya, 5-10 bayi baru lahir. Panjangnya semasa kelahiran ialah 1.3-1.5 m.

Sumber nutrien untuk embrio yang tumbuh adalah telur yang dihasilkan oleh tubuh ibu. Jerung di dalam rahim mempunyai perut tegang sepanjang 1 m dengan kuning telur di dalamnya. Pada peringkat perkembangan seterusnya, perut menjadi kosong. Jerung yang baru lahir paling sering dilihat oleh pemerhati di perairan yang tenang. Mereka berkembang dengan baik.

Berapa banyak nyawa

Jangka hayat karcharodon rata-rata 70 tahun. Pada masa yang sama, kematangan seksual pada wanita berlaku pada usia 33 tahun, pada lelaki - pada usia 26 tahun. Mereka berhenti berkembang dari saat kematangan..

Serangan pada seseorang

Orang tidak berminat dengan jerung, walaupun terdapat banyak kes yang direkodkan ketika mereka menyerang. Selalunya, mangsa adalah penyelam dan nelayan yang terlalu dekat dengan pemangsa..

Di perairan Laut Mediterranean, ada "fenomena hiu", yang menurutnya karcharodon berenang setelah satu gigitan. Menurut para pakar, jerung yang mengalami kelaparan dapat memperoleh keuntungan dengan selamat dari manusia.

Selalunya, ketika bertemu ikan yu, orang mati akibat kehilangan darah, lemas atau kejutan yang menyakitkan. Semasa diserang, pemangsa mencederakan mangsa dan menunggunya untuk melemahkan.

Berpura-pura mati adalah pilihan terburuk ketika menghadapi jerung

Penyelam tunggal dapat dimakan sebagian oleh ikan yu, dan orang yang menyelam bersama pasangan dapat diselamatkan. Selalunya mungkin untuk menyelamatkan orang-orang yang memberikan daya tahan aktif. Sebarang pukulan boleh memaksa pemangsa untuk berenang pergi. Pakar menasihatkan, jika mungkin, memukul hiu di mata, insang, moncong.

Penting untuk sentiasa memantau lokasi pemangsa, ia boleh menyerang lagi. Jerung dengan senang hati memakan bangkai, jadi penglihatan mangsa yang tidak tahan tidak akan menghalangnya.

Fakta menarik

Hiu adalah spesies ikan pemangsa yang kurang dikaji. Penurunan jumlah mereka mempengaruhi rantai makanan, kerana mereka adalah komponen ekosistem lautan dunia. Walaupun tidak banyak yang diketahui mengenai hiu putih, para penyelidik berjaya mengenal pasti sejumlah fakta menarik yang berkaitan dengan haiwan ini:

 • Wanita mempunyai kulit yang lebih tebal daripada lelaki. Ini disebabkan oleh fakta bahawa lelaki semasa mengawan memegang kasar pasangannya, menggigit siripnya.
 • Gigi ikan yu dilapisi dengan fluorida sehingga tidak merosot. Enamel terdiri daripada bahan yang tahan terhadap asid yang dihasilkan oleh bakteria.
 • Jerung telah berkembang dengan baik: penglihatan, bau, pendengaran, sentuhan, rasa dan kepekaan terhadap medan elektromagnetik.
 • Reseptor penciuman sensitif membolehkan jerung menghidu koloni anjing laut sejauh 3 km.
 • Ketika berburu di perairan sejuk, Karcharodon dapat meningkatkan suhu badan mereka.

Oleh kerana perikanan perindustrian, jumlah jerung putih berkurang dengan cepat. Menurut para pakar, terdapat kira-kira 3.5 ribu dari mereka yang tersisa di seluruh dunia. Sekiranya hiu mulai mati, ia boleh menyebabkan kepupusan banyak tanaman laut..