Apakah perbezaan antara telur kategori C1 dan C2?

Telur ayam adalah salah satu makanan yang paling banyak dibeli. Mana-mana suri rumah boleh menyediakan sebilangan besar hidangan, termasuk di dalamnya. Semua orang mahu membeli telur berkualiti, tetapi ketika memilihnya di kedai atau di pasar, semua orang menggunakan kriteria mereka sendiri. Ada yang lebih suka warna kuning kulit telur, yang lain mengambil nama, tanda dagang sebagai asas, dan yang lain bertindak mengikut prinsip "yang lebih mahal, lebih enak".


Apa yang perlu anda ketahui mengenai produk ini agar tidak membelanjakan wang untuk pembelian yang disangka buruk?
Telur di pasaran mesti ditandakan. Dialah yang akan menolong anda menavigasi produk mana yang ada di kaunter..

Kategori 1

Kategori pertama merangkumi telur seberat 55–64.9 gram. Mereka adalah komposisi yang paling seimbang. Keperluan ini dipenuhi oleh telur kategori M yang diimport, dengan berat 53-63 gram..

Kategori telur 1

Kategori 2

Kategori kedua ialah telur seberat 45 hingga 54.9 gram. Telur kategori S yang diimport dengan berat kurang dari 53 gram adalah kategori terendah untuk produk ini.

Kategori telur 2

Apa persamaan mereka

1. Warna shell.
Ia boleh berwarna putih, krim, coklat muda, mempunyai warna kuning yang berbeza dan bergantung pada keturunan ayam. Warna cengkerang tidak mempengaruhi kualiti telur..

saiz 2.
Ayam muda bertelur lebih kecil, ayam tua lebih besar.
Masalah pembiakan juga. Ayam bertelur dan ayam dari arah daging dan telur menghasilkan telur dengan berat yang besar. Tugas utama unggas daging adalah untuk membina jisim otot, telurnya kecil.

3. Kandungan kalori.
Sebiji telur ayam, tanpa mengira jenisnya, mengandungi 157 kkal per 100 gram produk. Kandungan kalori mungkin berbeza semasa memasak. Paling tinggi untuk telur goreng, lebih rendah untuk telur rebus, dan terendah untuk telur mentah..

4. Kandungan bahan organik.
Dari 100 gram telur, tubuh dapat:

 • protein - 12.7 g;
 • lemak - 10.9 g;
 • karbohidrat - 0.7 g.


5. Komposisi kimia.
Telur ayam mengandungi zat besi, fosforus, kalsium, kalium, natrium, yodium, selenium, zink, dan banyak unsur jejak lain. Mereka adalah sumber asid organik omega-3, omega-6, vitamin D, A, B, E, K, H, PP, kumpulan B.

6. Boleh menjadi makanan dan kantin.
Penunjuk ini hanya bergantung pada jangka hayat. Sebiji telur dari kategori mana pun dianggap sebagai makanan selama tujuh hari pertama selepas bertelur. Mereka disimpan pada suhu rendah. Apabila jangka hayat tamat, telur makanan menjadi kantin. Mereka mempunyai kelembapan yang lebih sedikit, ruang udara hampir dua kali ganda. Penyejatan semula jadi air melalui liang di cangkang.

7. Keramahan persekitaran.
Pada pembungkusan kadangkala anda dapat melihat tanda "bio" atau "eco". Mereka menunjukkan keadaan organik pengeluaran produk. Ini bermaksud bahawa tidak ada radiasi, racun perosak, baja, hormon, perangsang pertumbuhan, organisme yang diubah secara genetik, vitamin, antibiotik dan ubat-ubatan veterinar yang digunakan pada semua tahapnya (lokasi peternakan unggas, keadaan bilik, air, makanan). Awalan "bio" bermaksud bahawa burung dapat berjalan bebas, makan makanan semula jadi.

Seberapa besar kemungkinan untuk mematuhi peraturan tersebut dalam keadaan peternakan unggas besar, yang produknya banyak dijual, kita perlu memikirkan. Walaupun sangat mungkin untuk mendapatkan produk mesra alam untuk ladang kecil. Jelas sekali, kos telur seperti itu jauh lebih tinggi..

Apakah perbezaannya

1. Berat.
Ini adalah kriteria utama dan satu-satunya ketika menyusun telur di ladang unggas. 10 biji telur dari kategori 1 seberat 540 gram, dan 360 keping - 19,4 kg. Jisim satu kuning telur adalah 19-23 gram, protein adalah 30-36. Untuk 1 kg terdapat 15-18 telur di cangkang, 17-20 - tanpa cangkang. Selusin telur kategori 2 akan ditunjukkan pada skala 460 gram, 360 keping - 16,6 kg. Sebiji kuning telur seberat 16-19 gram, putih - 25-30 gram. Untuk 1 kg telur dengan tempurung, terdapat 18-22 keping, tanpa cangkang - 20-25 keping.

2. Komposisi seimbang.
Keseimbangan zat dalam telur kategori ke-2 lebih rendah, mereka kurang air. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa mereka lebih rendah kualiti. Bagaimanapun, jumlah bahan organik dan mineral dalam 100 g produk tidak berubah.

3. Kos.
Kategori kedua - 53 rubel per sepuluh (53 509 = 0.1041 rubel per gram).
Kategori pertama - 59 rubel per sepuluh (59 595 = 0,0992 rubel per gram).

4. Menanda.
Telur diet kedua-dua kategori ditandakan dengan warna merah, dan di kantin - biru. C1, C2 - telur meja yang pertama dan, dengan itu, kategori kedua; D1 dan D2 - telur diet kategori pertama dan kedua. Tarikh peletakan ditunjukkan pada penandaan telur pemakanan. Membeli mereka pada hari kelapan, kami mempunyai telur meja.

Telur kategori 1 dan 2, walaupun berbeza, mempunyai banyak ciri yang serupa. Kriteria paling asas adalah kualiti, tetapi untuk ukuran, setiap orang bebas memilih yang lebih dekat dengannya.

Apa maksud kategori telur?

Menurut piawaian negara yang diterapkan di negara ini, semua kategori telur yang terdapat di rak kedai mesti dilabelkan. Terdapat dua jenis tanda: mengikut tarikh luput dan mengikut ukuran.

Jenis dan kategori telur

Hari ini pasar menawarkan 2 jenis telur ayam yang memenuhi standard negeri. Pembahagian berdasarkan jangka masa dan kaedah penyimpanan (umur barang).

Dicap sebagai setiap salinan, sebagai satu bungkusan.

Perhatian! Kedua-dua jenis telur ini sesuai untuk dimakan, dengan mengambil kira jangka hayat yang ditunjukkan. Pengelasan ini tidak menunjukkan yang terburuk dan terbaik..

Pengelasan mengikut jenis

 1. Telur diet - "Muda", iaitu sangat segar. Anda boleh memakannya mentah. Diet dipertimbangkan sehingga hari ketujuh dari tarikh perobohan. Tidak disimpan pada suhu subzero. Dibersihkan dengan buruk selepas mendidih. Ditandai dengan huruf "D".
 2. Telur meja. Jangka hayat meningkat hingga 25 hari pada suhu bilik, hingga 90 hari di dalam peti sejuk. Tidak digalakkan makan mentah, perlu menjalani rawatan haba. Ditandai dengan huruf "C".

Pengelasan mengikut kategori

 1. Kategori tertinggi - berat unit dari 75.0 gram, besar. Raksasa antara jenis mereka sendiri. Jawatan - "B".
 2. Berat pertama dari 55.0 gram hingga 64-65.0 gram, bersaiz sederhana. Ditetapkan - "C1".
 3. Kedua. Berat antara 45.0 -54.8 gram, bertanda - "C2".
 4. Kategori ketiga. Zakar kecil dari 35.0 hingga 45.0 gram, dicap - "C3". Berat terpilih mempunyai berat 65 - 75g. Sedikit lebih kecil daripada produk kategori tertinggi. Jawatan - "O".

Menarik: dalam resipi, ramuan telur dimaksudkan dengan jisim 40.0 gram, yang sesuai dengan kategori ke-3.

Kini, rangkaian produk ayam mengejutkan pengguna dengan pelbagai jenisnya. Jual telur yang diperkaya dengan selenium, yodium, dengan dua kuning telur, warna kulit yang berbeza.

Kategori telur ayam "bio", "eko" diberikan jika sarang tumbuh dan bergegas secara percuma, diberi makan produk semula jadi.

Ciri ini meragukan, tanpa jaminan berkaitan dengan negara-negara CIS, berbeza dengan negara jiran Eropah.

Keperluan GOST

Menurut GOST yang berlaku di negara ini, semua kategori telur yang dihasilkan oleh ladang unggas untuk dijual mesti memenuhi syarat:

 • keseluruhan, kulit bersih tanpa percikan;
 • tanpa kemasukan asing dalam lumen;
 • tanpa bau;
 • tiada kelembapan di permukaan;
 • pada ovoskop: ruang udara tidak bergerak, protein padat, telus, kuning telur kuat, kurang kelihatan, tanpa sempadan yang jelas, sedikit bergerak;
 • ditandakan dan sesuai dengannya;
 • jika pemprosesan dijalankan, mesti ada tanda yang sesuai (1 - tanpa pemprosesan, 2 - sejuk (disimpan pada –20... 0 ° С), 3 - sejuk (disimpan pada suhu 0-5 ° С), 4 - diproses untuk pengawetan);
 • bahan kental digunakan sebagai pembungkusan yang memenuhi dokumen peraturan (selamat, utuh, kering, tidak berbau);
 • satu bungkusan mesti mengandungi telur dengan pelbagai jenis dan tarikh pengeluaran yang sama;
 • pada pembungkusan, tanda mesti sesuai dengan barang yang dibungkus;
 • bekas yang telah digunakan mesti dibasmi kuman sesuai dengan piawaian.

Sebutan lain

Simbol tambahan bertujuan untuk menarik perhatian pengguna.

Trend makanan sihat didorong oleh trend gaya hidup sihat. Hari ini, pengeluar menyesuaikan produk biasa untuk memadankannya, menggunakan helah yang tidak dapat dilihat oleh pembeli yang mudah tertipu..

Produk desa di kedai

Pasar raya hanya berfungsi dengan pembekal besar yang dapat membayar dengan pantas untuk ruang yang menguntungkan di rak dan menyediakan jumlah produk yang diperlukan.

Nama yang menarik "Village", disertai dengan gambar ayam berjalan dengan tenang di ladang hijau, adalah permainan pemasaran eksklusif.

Kelestarian

Pelabelan eko hanya mungkin untuk produk yang memenuhi syarat antarabangsa dan nasional yang ketat.

Tanda-tanda tertua di pasaran menunjukkan peningkatan tahap keselamatan produk untuk alam sekitar, tetapi tidak semuanya digunakan untuk produk makanan.

Ini termasuk:

 • Eko-label, Kesatuan Eropah;
 • Blue Angel, Jerman;
 • Pilihan Alam Sekitar, Kanada;
 • "Angsa Putih", negara-negara Skandinavia;
 • Tanda eko, Jepun.

Tidak ada sistem pelabelan ekolabel terpadu di Rusia. Ikon berikut serupa dengan variasi Eropah: "Eco"; "Bio" (Bio). Kesahihan penggunaannya dalam kebanyakan kes tetap di hati nurani pengeluar..

Secara teori, pelabelan semacam itu bermaksud produk dihasilkan tanpa penggunaan racun perosak, hormon, baja dan perangsang pertumbuhan..

Penggunaan GMO, sebarang ubat veterinar, termasuk antibiotik dan vitamin juga dikecualikan.

Membiakkan unggas untuk mendapatkan telur seperti itu diperlukan di daerah yang tidak terdedah kepada sinaran dosis tinggi, bebas dari bahan cemar lain..

Awalan "bio" bermaksud ayam harus berjalan bebas di padang rumput, tanpa kekurangan makanan semula jadi.

Selusin telur yang diperoleh dalam keadaan seperti itu harganya jauh lebih banyak daripada biasanya. Sama ada mempercayai label untuk produk serupa yang dibekalkan pada harga purata adalah soalan terbuka.

Manfaat dan keburukan

Kelebihan telur ayam:

 1. Merangsang aktiviti otak, proses menghafal.
 2. Mereka membantu hati, membersihkan toksin, racun.
 3. Menghalang kemunculan katarak.
 4. Ikut serta dalam normalisasi mekanisme pembekuan darah.
 5. Mempunyai kesan positif terhadap hormon seks. Sel sperma lelaki menjadi lebih aktif, lebih berkualiti.
 6. Kalsium membantu menguatkan gigi, tulang, sendi.
 7. Mempunyai kesan yang baik pada sistem saraf.
 8. Mengurangkan risiko barah payudara pada wanita.
 9. Membantu Anda Menurunkan Berat Badan Dengan Protein Yang Memuaskan Kelaparan Anda.
 10. Disarankan untuk wanita hamil. Bahan berguna akan menyelamatkan bayi dari perkembangan beberapa kepincangan.

Mengapa telur ayam berbahaya:

 1. Mereka yang menghidap diabetes tidak boleh memakan produk ini - ia akan meningkatkan risiko strok dan serangan jantung sebanyak 2 kali.
 2. Mereka yang gemar "minum" makanan ringan berisiko dijangkiti salmonella. Anda boleh mengelakkannya dengan mencuci produk dengan sabun di bawah air yang mengalir, tetapi lebih baik memasak.
 3. Penggunaan kuning telur secara berlebihan meningkatkan kolesterol. Tidak diingini makan lebih daripada dua unit sehari.
 4. Lelaki paruh baya tidak perlu makan lebih dari tujuh buah zakar setiap minggu, kerana mereka menyumbang kepada pembentukan plak di dalam kapal: risiko kematian pramatang.

Telur warna apa yang lebih sihat?

Oleh itu, warna apa yang ditunjukkan oleh shell? Mengapa sebilangan warna terang, putih, dan coklat? Tidak ada misteri, begitu juga pergantungan warna cangkang pada kualiti testis.

Bayangan kulit luar hanya berkaitan dengan keturunan ayam betina. Memilih spesimen terang dan gelap adalah hak pilihan visual.

Pilihan untuk jenis, kategori, warna makanan istimewa adalah individu. Satu perkara menyatukan mereka: kegunaannya, disahkan oleh doktor, pakar pemakanan.

Kesimpulannya

Penandaan telur dibuat berdasarkan prinsip mudah yang senang diingat. Dengan mengetahui perbezaan kategori, anda boleh memilih telur yang anda suka dengan mudah.

Telur ayam

Kandungan artikel:

Telur ayam adalah makanan yang popular yang boleh dimakan sendiri atau dimasukkan dalam pelbagai makanan. Mereka boleh direbus, dibakar, atau digoreng. Telur sering ditambahkan ke dalam roti bakar, koktel dan hidangan lain. Untuk pembuatan manisan, putih dan kuning sering digunakan secara berasingan..

Telur ayam adalah produk makanan yang mempunyai bentuk bujur yang tidak simetri dan ditutup dengan cangkang. Di dalamnya terdapat kuning telur dan putih. Telur diperoleh dari pelbagai keturunan ayam domestik..

Burung-burung dari keluarga Fazanov ini mula dibiakkan 10 ribu tahun yang lalu. Ini berlaku di China dan Asia Tenggara. Untuk ini, nenek moyang liar dijinakkan - ayam hutan. Mereka masih bertemu di negara-negara ini hingga ke hari ini..

Hari ini, selain ladang, produk dihasilkan oleh ladang unggas besar di seluruh dunia dan di beberapa negara. Bergantung pada pilihan orang, ayam boleh digunakan yang bertelur kuning air, putih atau coklat..

Semasa memasuki rantai runcit, produk dilabel berdasarkan berat dan jangka hayat. Hari ini, pengeluar telah belajar memberikan telur yang tidak biasa. Dijual anda boleh mendapatkan produk dengan 2 kuning telur. Ada juga telur dengan kuning telur berwarna terang atau makanan yang mengandungi lebih banyak yodium dan selenium.

Telur boleh dimasak dengan pelbagai cara. Mereka direbus, dibakar di dalam ketuhar, digoreng dalam bentuk telur atau telur dadar. Juga berdasarkan produk ini, souffle, koktel, gula-gula dibuat. Ia juga boleh masin atau acar..

Jenis telur

Hari ini, terdapat 2 jenis telur ayam di pasaran yang memenuhi standard negeri. Pembahagian tersebut dibuat berdasarkan syarat dan kaedah menyimpan barang. Dalam kes ini, penandaan yang sesuai dijalankan.

Terdapat jenis telur berikut:

 1. Diet - muda. Ini bermakna ia sangat segar dan boleh dimakan mentah. Telur dianggap sebagai makanan dalam seminggu selepas bertelur. Ia tidak disimpan pada suhu di bawah sifar. Produk sedemikian sukar dibersihkan semasa memasak. Ia ditandai dengan huruf "D".
 2. Kantin - jangka hayat adalah 25 hari pada suhu bilik. Telur ini boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 90 hari. Tidak digalakkan menggunakannya secara mentah. Lebih baik membiarkan produk menjadi panas. Produk sedemikian ditandai dengan huruf "C".

Selain itu, telur dibahagikan kepada beberapa kategori:

 1. Tertinggi - berat produk ialah 75 g. Telur seperti itu dicirikan oleh saiz yang agak besar. Mereka ditunjuk dengan huruf "B".
 2. Yang pertama - berat telur adalah 55-65 g. Mereka berbeza dalam ukuran purata dan ditetapkan "C1".
 3. Yang kedua - berat produk adalah 45-54.8 g. Ia dilabel "C2".
 4. Yang ketiga - kategori ini merangkumi telur kecil 35-45 g. Mereka dilabel "C3".
 5. Dipilih - sedikit lebih kecil daripada produk premium. Berat telur ialah 65-75 g. Tanda "O" digunakan untuknya..

Selalunya terdapat telur penjualan yang berlabel "bio" atau "eco". Ini bermaksud bahawa burung yang membawanya bebas dan hanya makan makanan semula jadi..

Komposisi telur

Telur mengandungi beberapa komponen:

 • protein - adalah 61%;
 • kuning telur - ia menyumbang 33%;
 • tempurung - 6%.

Dalam putih telur, 10% adalah komponen protein, 85% - air. Selebihnya adalah lemak, karbohidrat, glukosa. Ia juga mengandungi vitamin B dan semua jenis enzim.

Komponen protein telur merangkumi yang berikut:

 • ovomucoid;
 • ovoglobulin;
 • ovomucin;
 • lisozim;
 • ovalbumin;
 • ovotransferrin.

Kandungan kalori 100 g putih telur adalah 45 Kcal. Oleh itu, ia boleh dianggap sebagai produk makanan..

Kuning telur hampir 8 kali lebih berkhasiat daripada putih. 100 g produk mengandungi 355 Kcal. Bahagian telur ini mengandungi lemak, karbohidrat, kolesterol. Ia juga merangkumi protein.

Cengkerang itu mengandungi sejumlah besar kalsium. Ia juga mengandungi banyak komponen berharga. Ini termasuk fluorin, zat besi, mangan. Juga termasuk molibdenum, fosforus, tembaga, zink.

Kalsium yang terdapat di dalam cengkerang hampir sepenuhnya diserap oleh badan. Oleh itu, ia mesti dimakan dalam bentuk hancur bersama makanan. Ini akan membantu mengatasi kekurangan kalsium dalam badan. Kerana ini, mungkin untuk menguatkan gigi, tulang, kuku.

100 gram telur ayam mengandungi:

 • protein: 12.7 g;
 • lemak: 11.5 g;
 • karbohidrat: 0.7 g;
 • air: 74.1 gr;
 • asid lemak tepu: 3 g;
 • kolesterol: 570 mg;
 • mono- dan disakarida: 0.7 g;
 • abu: 1 gr.

Vitamin:

 • vitamin A: 0.25 mg;
 • vitamin PP: 0.19 mg;
 • vitamin E: 2 mg;
 • beta-karoten: 0.06 mg;
 • vitamin A (RE): 260 mcg;
 • vitamin B1 (tiamin): 0.07 mg;
 • vitamin B2 (riboflavin): 0,44 mg;
 • Vitamin B5 (pantotenik): 1.3 mg
 • vitamin B6 (piridoksin): 0.14 mg;
 • Vitamin B9 (asid folik): 7 mcg
 • Vitamin B12 (cobalamin): 0.52 mcg
 • vitamin D: 2.2 mcg;
 • vitamin E (TE): 0.6 mg;
 • vitamin H (biotin): 20.2 mcg;
 • vitamin K (phylloquinone): 0.3 mcg;
 • vitamin PP (setara dengan niasin): 3.6 mg;
 • kolin: 251 mg.

Makronutrien:

 • kalsium: 55 mg;
 • magnesium: 12 mg
 • natrium: 134 mg;
 • kalium: 140 mg;
 • fosforus: 192 mg;
 • klorin: 156 mg;
 • sulfur: 176 mg.

Unsur surih:

 • besi: 2.5 mg;
 • zink: 1.11 mg;
 • iodin: 20 mcg;
 • kuprum: 83 mcg;
 • mangan: 0.029 mg;
 • selenium: 31.7 mcg;
 • kromium: 4 mcg;
 • fluorida: 55 mcg;
 • molibdenum: 6 mcg;
 • kobalt: 10 mcg.

Khasiat telur

Manfaat kesihatan telur sangat baik:

 1. Mereka boleh digunakan untuk merawat dan mencegah pelbagai patologi. Ini disebabkan kandungan nutrien dan vitamin yang tinggi dalam komposisi.
 2. Telur ayam mengandungi banyak vitamin. Ini termasuk vitamin kumpulan B, A, E, D. Juga, produk ini mengandungi mineral berharga.
 3. Putih telur boleh digunakan untuk pelbagai keradangan. Ia dibenarkan menggunakannya dalam bentuk asidosis akut. Penyakit ini dicirikan oleh peningkatan keseimbangan asid-basa dalam tubuh manusia..
 4. Protein telur mentah tidak merengsakan selaput lendir perut dan mudah diserap. Produk ini boleh diterima sekiranya terdapat ulser usus dan perut. Pada masa yang sama, berhati-hati harus dilakukan sekiranya terdapat lesi pankreas yang meradang..
 5. Telur ayam cepat dicerna dan mudah dicerna. Mereka mengandungi sedikit kalori. Kandungan kalori telur mentah ialah 149 Kcal.
 6. Telur mentah membantu memulihkan pita suara.
 7. Produk ini boleh digunakan untuk patologi sistem saraf. Ia juga harus dimakan oleh orang yang pekerjaannya melibatkan pendedahan kepada bahan kimia neurogenik. Ini termasuk arsenik dan merkuri..
 8. Telur mengandungi zat besi dan lesitin. Gabungan bahan-bahan ini membantu menormalkan pembentukan darah.
 9. Mengekalkan tekanan darah normal dianggap kelebihan produk..
 10. Telur membantu mengurangkan berat badan dan tidak membahayakan badan.
 11. Produk ini membantu menormalkan fungsi paru-paru. Ia digunakan untuk melawan bakteria. Selain itu, telur membantu mencegah perkembangan tumor malignan di dalam badan..

Cara merebus telur

Terdapat banyak cara untuk merebus telur ayam. Itu bergantung pada hasil yang ingin anda perolehi. Produk ini boleh dimasak dengan rebus atau rebus lembut. Untuk menjaga keutuhan cangkang, disarankan untuk memberi garam pada air semasa memasak. Ini mengelakkan cengkerang pecah dan isinya tidak keluar..

Untuk merebus telur, anda perlu fokus pada pilihan anda:

 • Masak telur rebus selama 2-3 minit;
 • dalam beg - 5-6 minit;
 • telur rebus hendaklah direbus selama 8-9 minit.

Berapa banyak telur yang boleh anda makan setiap hari

Tidak ada jawapan yang tepat untuk soalan: berapa banyak telur yang anda boleh makan setiap hari. Doktor mengesyorkan makan tidak lebih dari 4-6 telur seminggu. Orang yang mempunyai kadar kolesterol tinggi harus mengambil 2 kuning telur dan 6-8 protein setiap minggu.

Kandungan kalori telur ayam

Kandungan kalori telur ayam secara langsung bergantung pada kaedah memasak:

 • 100 g telur goreng mengandungi 152 Kcal;
 • 100 g telur rebus termasuk 160 Kcal.

Ini bermaksud bahawa parameter kalori telur rebus dengan berat kira-kira 50 g adalah 80 Kcal.

Hayat telur

Setelah membeli telur, disarankan meletakkannya di dalam peti sejuk. Pada masa yang sama, ruang di pintu tidak sesuai untuk penyimpanan produk jangka panjang. Dengan pembukaan peti sejuk yang berterusan, ia akan mengalami turun naik suhu, yang mempercepat proses kemerosotan.

Petak buah dan sayur sangat sesuai untuk menyimpan telur. Di sinilah parameter kelembapan dan suhu optimum diperhatikan. Ia mestilah + 1-2 darjah.

Ia juga dibenarkan menyimpan telur di tempat yang kering dan sejuk. Dalam kes ini, suhu tidak boleh lebih dari +10 darjah. Dalam keadaan seperti itu, produk dapat disimpan selama maksimum 3 minggu. Sekiranya anda menyimpan telur di dalam peti sejuk dan mengikuti semua cadangan dengan tegas, kesegarannya dapat dikekalkan sehingga 3 bulan. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku untuk produk segar. Telur yang disimpan tidak disimpan lebih dari 1 bulan.

Untuk meningkatkan jangka hayat telur, disarankan untuk merawat produk dengan minyak sayuran dan letakkan dengan hujung tajam ke bawah. Anda juga boleh taburkan telur dengan garam kasar atau campuran dedak dan arang batu. Sebagai tambahan, diperbolehkan memproses cangkang dengan komposisi berdasarkan ghee dan parafin..

Bahaya telur

Telur boleh memberi kebaikan dan keburukan kepada tubuh:

 1. Terdapat sebilangan kecil orang yang organ pencernaannya tidak dapat menyerap telur..
 2. Sebilangan kanak-kanak alah terhadap produk tersebut. Dalam kebanyakan kes, masalah ini hilang seiring dengan bertambahnya usia. Namun, bagi sebilangan orang, ia berterusan seumur hidup..
 3. Ramai doktor mendakwa bahawa tidak digalakkan menggunakan produk lebih dari 3 kali seminggu. Jika tidak, ia menimbulkan peningkatan kolesterol darah..
 4. Makan telur yang berlebihan boleh menyebabkan gangguan metabolisme dalam badan..
 5. Orang yang menghidap diabetes harus melepaskan produk ini. Ini menggandakan kemungkinan mengalami strok atau serangan jantung..
 6. Orang yang memilih untuk makan telur mentah boleh mengidap salmonella. Untuk mengurangkan risiko ini, anda harus mencuci produk dengan teliti. Walau bagaimanapun, lebih baik memakannya setelah dimasak..
 7. Lelaki pertengahan umur tidak boleh makan lebih dari 7 telur setiap minggu. Produk ini mampu menyebabkan kemunculan plak aterosklerotik. Ini meningkatkan ancaman kematian pramatang..

Telur ayam adalah produk yang enak dan sihat yang mengandungi banyak komponen berharga dan berkhasiat. Dalam kes ini, anda perlu menggunakannya secara sederhana. Dalam kes ini, telur hanya akan bermanfaat dan tidak akan membahayakan tubuh..

Apa telur: kategori, jenis, ciri pembungkusan

Undang-undang ini mengatur penjualan produk makanan dengan ketat.

 • Tarikh luput diatur, serta syarat untuk "pendaftaran".
 • Sekiranya telur, cangkang juga mesti ditandakan..
 1. Keperluan pelabelan
 2. Apa yang dinyatakan oleh dokumen peraturan
 3. Apa lagi yang boleh diceritakan oleh shell
 4. Penerangan mengenai spesies
 5. Mengapa Telur Diet Bagus
 6. Keperluan untuk telur meja
 7. Penerangan mengenai kategori
 8. Kategori telur ayam
 9. Berapakah berat yang harus dimiliki telur burung ternakan lain
 10. Sebutan lain
 11. Produk desa di kedai
 12. Kelestarian
 13. Telur mana yang hendak dipilih
 14. Apa yang perlu dilakukan sekiranya tiada tanda pada cangkang
 15. Bagaimana membezakan telur kampung yang sebenar dari yang palsu
 16. Kesimpulannya
 17. Video

Keperluan menandakan

Rusia menggunakan sistem gabungan untuk menandakan telur yang boleh dimakan untuk semua unggas darat, termasuk:

 • ayam;
 • ayam belanda;
 • burung guinea;
 • burung puyuh;
 • burung unta.

Peraturan diatur oleh piawaian negeri bertarikh 1 Januari 2014:

 • GOST 31654-2012 - untuk produk ayam;
 • GOST 31655-2012 - untuk semua jenis lain.

Piawaian antara negeri dikembangkan oleh pakar dari institusi khusus:

 • Institut Ilmiah Negeri Institut Penyelidikan dan Teknologi Ilmiah All-Russian unggas;
 • TIADA "Rosptitsesoyuz".

Belarus, Kyrgyzstan, Moldova memilih untuk menerima dokumen mengenai telur ayam.

Senarai negara di mana Syarat Teknikal untuk Spesies Lain berlaku juga termasuk Armenia dan Kazakhstan..

Apa yang dinyatakan oleh dokumen peraturan

Label dibuat menggunakan penanda yang disetujui untuk digunakan bersentuhan dengan makanan, yang tidak mengurangkan kualiti produk.

Simbol mestilah:

 • jelas, senang dibaca;
 • tidak kurang dari 3 mm tinggi;
 • kaedah penyemburan, stamping yang digunakan.

Teknik penandaan lain boleh diterima selagi memberikan keterangan yang mencukupi..

Keperluan ini hanya berlaku untuk nilai-nilai yang mesti ada di shell:

 • menyusun tarikh, nama, kategori untuk produk makanan;
 • nama dan kategori untuk telur meja.

Jadual No. 1. Penyahkodan label yang digunakan untuk menandakan telur makanan unggas.

SimbolApakah
Pandangan
DProduk diet
DARITelur meja
Kategori
DALAMTertinggi
TENTANGTerpilih
1Yang pertama
2Yang kedua
3Ketiga

Sumber: dokumen peraturan Persekutuan Rusia.

Penyisihan, pelabelan dan pembungkusan produk dilakukan dalam masa 24 jam dari tarikh perobohan. Telur diet ditandai dengan cat merah, kantin - biru.

 • Shell tidak ditandakan jika bungkusan itu mengandungi label yang mengandungi maklumat yang diperlukan oleh undang-undang.
 • Semasa membuka bekas, pelekat seperti itu harus dirosakkan dengan jelas untuk mengecualikan penggantian barang.

Apa lagi yang boleh diceritakan oleh shell itu

Maklumat lain dibenarkan di shell, walaupun biasanya pengeluar hanya terhad pada iklan pada bungkusan.

Nisbah peratusan unsur telur

GOST dibenarkan dicetak di sini:

 • nama ladang;
 • tanda dagangan.

Penerangan mengenai spesies

Telur yang boleh dimakan dari mana-mana burung ternakan membentuk dua kumpulan:

 • pemakanan;
 • kantin.

Jenisnya ditentukan oleh jangka hayat.

Jadual No. 2. Jangka hayat telur dan telur pemakanan.

jenis produkMasa penyimpanan yang dibenarkan, hari
Diet
ayam7
ayam belanda7
puyuhsebelas
Caesartiga puluh
burung untasepuluh
Kantin
ayam25
ayam belanda25
puyuhtiga puluh
Caesar90
burung untatiga puluh

Sumber: dokumen peraturan Persekutuan Rusia.

Mengapa Telur Diet Bagus

Produk makanan berbeza dengan produk meja hanya dalam masa penyimpanan.

Diambil kira setiap hari pada suhu 0-20 ° C, tidak termasuk tarikh lahir embrio "ke dunia".

Dari sudut pandangan pakar pemakanan, embrio segar lebih sihat kerana mereka memelihara segalanya:

 • vitamin;
 • mineral;
 • enzim.

Lama kelamaan, cengkerang kehilangan:

 • cangkang pelindung;
 • liang pori terbuka;
 • kandungan dalaman terdedah kepada pengaruh persekitaran yang agresif.

Yang pertama dipecahkan adalah derivatif tokoferol, adermin, cobalamin - vitamin E, B6, B12.

Penurunan aktiviti enzim:

 • mengganggu proses pencernaan produk;
 • ia menjadi kurang terlindung dari serangan patogen dari luar.

Protein diet lebih baik untuk membuat pai, souffle, biskut, kerana ia membentuk busa lembut lebih cepat ketika disebat.

Semasa memeriksa dengan ovoskop di kedai atau di rumah, anda dapat melihatnya:

 • kuning telur yang benar-benar segar tidak bergerak;
 • tetap di pusat walaupun dengan putaran aktif;
 • ruang udara tidak lebih tinggi daripada 4 mm.

Keperluan untuk telur meja

Produk meja berbeza dengan produk diet dengan jangka hayat yang panjang.

 • Mereka boleh diletakkan pada suhu dari -2 hingga 20 ° C.
 • Sekiranya tidak meningkat di atas 0 ° C, maka jangka hayat akan meningkat hingga 3 bulan.

Kuning produk simpanan jangka panjang boleh:

 • kehilangan pergerakan, kerana ketegangan tali protein yang menahannya di tengah melemah;
 • ruang udara meningkat dari masa ke masa hingga 7-9 mm.

Penerangan mengenai kategori

Telur ayam belanda, unggas guinea, burung puyuh dan burung unta tidak dibahagikan kepada kumpulan bergantung kepada beratnya. Bagi mereka, hanya had bawah penunjuk ini yang ditetapkan..

Kuman ayam dibahagikan kepada 5 kategori.

Kategori telur ayam

Harganya bergantung pada kategori produk.

 1. Pilihan terbesar tergolong dalam kategori tertinggi - DV, SV, jisimnya mestilah sekurang-kurangnya 75 g.
 2. Produk terpilih - DO, CO / s0 mempunyai berat 65 hingga 74.9 g.
 3. Tanda kategori pertama - D1, C1 diletakkan di cangkang spesimen seberat 55-64.9 g.
 4. Telur kategori kedua - D2, C2 seberat 45 hingga 54.9 g.
 5. Kategori ketiga - D3, C3 merangkumi telur terkecil seberat 35-44.9 g.

Pada nota! Dalam resipi masakan, telur seberat kira-kira 40 g diambil untuk satu telur..

Berapakah berat yang harus dimiliki telur burung ternakan lain

Berat minimum telur yang dibenarkan untuk ayam lain selain ayam juga ditentukan oleh undang-undang.

Jadual No. 3. Saiz produk bergantung pada jenisnya.

Jenis produkJisim terkecil, g
Burung unta650
Turki60
Caesar36
Puyuhsepuluh

Sumber: dokumen peraturan Persekutuan Rusia.

Sebutan lain

Penunjukan tambahan bertujuan untuk menarik perhatian pengguna. Kecenderungan untuk memilih makanan sihat didorong oleh fesyen untuk gaya hidup sihat.

Hari ini, pengeluar menyesuaikan produk biasa untuk memadankannya, menggunakan helah yang tidak dapat dilihat oleh pembeli yang mudah tertipu..

Produk desa di kedai

Pasar raya hanya berfungsi dengan pembekal besar yang dapat membayar dengan pantas untuk ruang yang menguntungkan di rak dan menyediakan jumlah produk yang diperlukan.

Nama yang menarik "Village", disertai dengan gambar ayam berjalan dengan tenang di ladang hijau, adalah permainan pemasaran eksklusif.

Kelestarian

Pelabelan eko hanya mungkin untuk produk yang memenuhi syarat antarabangsa dan nasional yang ketat.

Tanda-tanda tertua di pasaran menunjukkan peningkatan tahap keselamatan produk untuk alam sekitar, tetapi tidak semuanya digunakan untuk produk makanan.

Ini termasuk:

 • Eko-label, Kesatuan Eropah;
 • Blue Angel, Jerman;
 • Pilihan Alam Sekitar, Kanada;
 • "Angsa Putih", negara-negara Skandinavia;
 • Tanda eko, Jepun.

Tidak ada sistem pelabelan ekolabel terpadu di Rusia. Ikon serupa dengan variasi Eropah:

 • "Eco";
 • "Bio" (Bio).

Kesahihan penggunaannya dalam kebanyakan kes tetap di hati nurani pengeluar..

 • Secara teori, pelabelan semacam itu bermaksud produk dihasilkan tanpa penggunaan racun perosak, hormon, baja dan perangsang pertumbuhan..
 • Penggunaan GMO, sebarang ubat veterinar, termasuk antibiotik dan vitamin juga dikecualikan.
 • Membiakkan unggas untuk mendapatkan telur seperti itu diperlukan di daerah yang tidak terdedah kepada sinaran dosis tinggi, bebas dari bahan cemar lain..

Awalan "bio" bermaksud bahawa ayam harus berjalan bebas di padang rumput, tidak mengalami kekurangan makanan semula jadi. Sebanyak selusin telur yang diperoleh dalam keadaan sedemikian berharga lebih tinggi daripada biasa..

Sama ada mempercayai label untuk produk serupa yang dibekalkan pada harga purata adalah soalan terbuka.

Telur mana yang hendak dipilih

 • Telur meja dengan ukuran apa pun tidak berbeza dalam nilai pemakanan, kandungan nutrien.
 • Pilihan diet, paling terkini ada.
 • Anda boleh memilih jenis produk mengikut budi bicara anda.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, warna shell tidak mempengaruhi kualiti produk..

 • Di ladang ternakan unggas, salib ayam telur yang produktif digunakan. Sebahagian daripadanya membawa embrio dengan cangkang coklat, yang lain berwarna putih.
 • Terdapat baka yang menghasilkan embrio dengan cengkerang kebiruan atau hijau. Sebilangan daripadanya sangat berguna, tetapi bukan kerana warnanya, tetapi sebagai hasil fisiologi..
Komposisi telur

Burung seperti itu, misalnya, uheyiluy, tidak dapat "membanggakan" produktiviti tinggi.

Telur ayam sutera Cina mempunyai kulit berwarna krem ​​dan juga dicirikan oleh kandungan yang tinggi:

 • vitamin;
 • elemen mikro;
 • nutrien bermanfaat lain.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya tiada tanda pada cangkang

Ketiadaan tanda pada cangkang atau label khas pada bungkusan tidak dibenarkan oleh undang-undang.

 • Telur tanpa label, ciri pembungkusan - hanya dapat dijual di pasar.
 • Ladang dan ladang swasta mesti mempunyai sijil dari doktor haiwan yang mengesahkan kesihatan burung dan keselamatan produk.

Bagaimana membezakan telur kampung yang sebenar dari yang palsu

Keupayaan untuk membeli telur yang baik biasanya ditentukan oleh ketersediaan ladang yang terbukti berdekatan. Penggantian mereka untuk produk yang lebih murah dari kedai dapat dikesan berdasarkan tanda-tanda berikut:

 • saiz yang sama - telur rumah sentiasa berbeza bentuk dan isipadu;
 • warna kuning telur - kuning atau oren yang kaya pada musim panas, menjadi keputihan pada musim sejuk;
 • shell, mempunyai perbezaan khas - peningkatan "kekasaran", ketara bagi pengguna yang tidak bersedia.

Jangka hayat telur seperti itu tetap biasa, ditentukan oleh Spesifikasi. Adalah perlu untuk memperhatikan pencemaran cangkang relatif terhadap luas permukaannya..

Sekiranya terdapat pencemaran dalam jumlah lebih dari 50% permukaan, telur dicuci dengan sabun cucian di bawah aliran air suam, atau dengan bantuan cara khas.

Dalam kes ini, jangka hayat produk menurun hingga 12 hari..

Kesimpulannya

Jenis dan kategori telur - kriteria utama semasa membeli produk di kedai atau pasar raya.

 • Tidak ada gunanya bergantung pada klasifikasi lain seperti warna.
 • Perbezaannya akan dirasakan hanya pada malam Paskah. Ketika itulah rak dipenuhi dengan produk kulit putih..

Video

Kongsi di komen. Telur mana yang anda pilih? Apa yang anda fokuskan semasa membeli?

Cara memilih telur: pelabelan, kategori telur, diet dan telur meja, telur tanpa salmonella

Bagaimana memilih telur ayam di kedai atau pasar? Apa jenisnya, telur jenis apa yang ada? Apa maksud penandaan telur, apakah kategori berat telur? Akhirnya, apa yang dimaksudkan dengan istilah telur makanan dan telur meja? Gastronom.ru memutuskan untuk menyelesaikan masalah ini.

Telur ayam: menanda

Ayam meletakkan testis, dan dengan segera setem diletakkan di sisinya. Biasanya, setiap telur yang dihasilkan di ladang unggas dilabelkan. Tanda pertama dalam menandakan bermaksud jangka hayat, baca - usia telur; yang kedua adalah kategori, iaitu ukurannya. Permulaan cipher kami boleh berupa huruf "d" atau "c", yang masing-masing bermaksud, "diet" atau "meja".

Telur yang tidak akan disimpan pada suhu negatif dan mesti dijual dalam masa 7 hari dianggap sebagai makanan diet. Hari "kelahirannya" tidak dikira. Maksudnya, "pemakanan" bukanlah jenis yang istimewa, tetapi hanya telur yang sangat segar.

Kuning di dalamnya tidak bergerak, protein padat, dan ketinggian ruang yang ditempati oleh udara tidak lebih dari 4 mm. Penandaan pada telur diet digunakan, sebagai peraturan, dengan tinta merah dan termasuk tarikh dan bulan "kelahiran" - sebagai pengesahan "dietetik" nya. Masa berlalu, protein di dalam telur agak kering, kuning telur mengecut, bergerak, setelah seminggu kekosongan meningkat menjadi 7-9 mm.

Dan telur pemakanan masuk ke dalam kategori ruang makan. Telur meja cukup dimakan, tetapi hidup dengan peraturan yang berbeza. Anda harus tahu bahawa jangka hayat telur meja pada suhu bilik tidak melebihi 25 hari dari tarikh meletakkan, di dalam peti sejuk - tidak lebih dari 90 hari. Pada kulit telur, yang awalnya ditakdirkan untuk menjadi kantin, mereka biasanya meletakkan cap biru yang menunjukkan hanya kategori.

Pengguna yang kompeten selalu memperhatikan tarikh luput dan tarikh pembuatan produk, termasuk telur. Bagaimanapun, testis "merah" menurut pasport boleh berubah menjadi "biru" mengikut usia.

Telur itu sendiri tidak boleh dilabel jika dibungkus dalam bekas dengan label yang mengandungi maklumat yang diperlukan. Tetapi label mesti diletakkan sedemikian rupa sehingga kita harus memecahkannya semasa membuka bekas.

Sekarang mari kita berurusan dengan kategori - bahagian kedua dari cipher kami. Dia bercakap mengenai jisim telur. Mari kita mulakan dengan yang terkecil - dari 35 hingga 44.9 gram - ini adalah kategori ketiga, yang kedua - dari 45 hingga 54.9 gram, telur besar seberat 55 hingga 64.9 gram - kategori pertama. Yang terbesar - seberat 65 hingga 74.9 gram - termasuk dalam kategori "terpilih", dilambangkan dengan huruf "o". Jarang, tetapi telur seberat lebih dari 75 gram dijumpai - gergasi seperti itu dianugerahkan kategori gergasi tertinggi, mereka berhak mendapat surat kehormatan "v".

Semasa membeli telur yang diimport, anda harus memperhatikan fakta bahawa bungkusan mesti menunjukkan: kelas produk dan kategori beratnya, bilangan telur dalam bungkusan; nama dan alamat pertubuhan yang membungkus telur atau atas pesanan yang mereka bungkus; nombor bersyarat dari kotak pembungkusan; jangka hayat; arahan penyimpanan atau penggunaan.

Berikut adalah kategori berat untuk telur ini:
S - kurang daripada 53 g
M - 53–63 g
L - 63-73 g
XL - 73 g dan lebih

Angka pertama nombor pada bungkusan menunjukkan di mana negara EU telur itu dibungkus. Selalunya ia adalah Belgium (nombor 1), Jerman (2), Perancis (3) atau Holland (6). Sekiranya anda membeli telur secara individu, dan bukan dalam bungkusan, data yang sama harus ditunjukkan pada tanda harga.

Oleh itu
Dalam resipi, biasanya jisim satu telur dianggap sama dengan 40 gram, iaitu telur kecil dimaksudkan - kategori ketiga.

Telur organik

Seseorang yang terbiasa memikirkan makna kata dan konsep akan menghadapi ujian yang sukar di pasar raya moden. Contohnya, apa maksud perkataan "organik" pada bungkusan telur? Adakah cara baru penghasilan telur buatan tanpa penyertaan lapisan sudah ditemui??

Bagaimana dengan awalan "bio" dan "eco"? Bagaimana merawatnya? Adakah mereka mengandungi maklumat mengenai isi cangkerang atau itu hanya penghormatan kepada fesyen untuk semua alam?

Di negara-negara Kesatuan Eropah, AS dan Jepun, pembeli telah lama bebas dari spekulasi seperti itu, kerana semua konsep ini jelas dan diatur oleh undang-undang. Terdapat sistem piawaian di seluruh dunia yang mengatur bidang pengeluaran makanan organik. Terdapat beberapa perbezaan dalam definisi "tahap keteraturan" produk di Amerika dan Eropah, tetapi prinsip umum adalah universal.

Hanya produk, yang semua komponennya dihasilkan dan ditanam tanpa menggunakan baja kimia, racun perosak, bioengineering dan sinaran pengion, berhak disebut organik. Dalam ternakan organik, penggunaan perangsang pertumbuhan dan hormon lain, organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO) sebagai makanan dilarang; penggunaan vitamin, antibiotik dan ubat-ubatan veterinar lain sangat terhad. Keperluan khas berlaku untuk syarat-syarat penahanan dan air.

Hanya dengan mematuhi peraturan ini (yang diperiksa oleh syarikat perakuan) pengilang akan menerima dokumen yang membenarkan label "organik". Syarikat pensijilan, pada gilirannya, diperiksa secara berkala oleh pihak berwajib pemeriksaan untuk kepatuhan dan kepatuhan terhadap undang-undang..

Oleh itu, di Eropah, Amerika dan Jepun, tulisan "organik" pada pembungkusan telur pada dasarnya bermaksud: ini adalah telur dari ayam yang memiliki kemampuan untuk berjalan bebas di ladang semula jadi di bawah sinar matahari, yang diberi makan secara eksklusif dengan makanan semula jadi yang kaya dengan klorofil, dan pada musim sejuk - rumput laut.

Apa yang kita ada? Sehingga pertengahan musim panas 2008 di negara kita, tahap pematuhan produk "organik" dengan piawaian apa pun diserahkan kepada pengilang dan penjual. Pengguna dalam situasi ini hanya dapat mengandalkan hati nurani mereka. Pada bulan Julai, Rospotrebnadzor mengeluarkan keputusan mengenai keperluan kebersihan dan kebersihan untuk produk organik. Walau bagaimanapun, kerangka perundangan yang baru muncul di bidang ini belum disokong oleh perakuan atau sistem pemeriksaan. Di samping itu, menurut peraturan, sebelum sebuah ladang atau ladang dapat dijuluki "organik", mereka harus menjalani "pemurnian", yaitu, bertahan selama jangka waktu tertentu tanpa baja kimia dan bahan lain yang dilarang dalam sistem ini..

Oleh itu, sementara tulisan "organik" pada pembungkusan telur di pasar raya kami tidak menjamin apa-apa kepada kami. Terdapat organisasi yang telah mengembangkan sistem pensijilan persekitaran sukarela mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, mereka menetapkan standard untuk produk "organik" dan "mesra alam" sendiri, berdasarkan keperluan mereka sendiri. Sebilangan pengeluar menghantar produk mereka ke ujian makmal sukarela, misalnya, ke Institut Pemakanan Akademi Sains Perubatan Rusia. Dari mana semua ini dapat kita simpulkan?

Baca dengan teliti semua label pada bungkusan, cuba cari maklumat tambahan mengenai pengeluar yang anda minati. Bersikap kritis. Kami, sayangnya, juga tidak dapat memberikan saranan untuk mempercayai penandaan tersebut pada barang-barang yang diimport, kerana di negara kita pada masa ini, perakuan pengesahan mereka untuk mematuhi standar yang dinyatakan belum ditetapkan..

Makanan berfungsi: telur dengan yodium dan karotenoid

Baiklah, dan di dalam bakul mana kita harus meletakkan berbagai telur "pintar" dengan yodium, telur "desa" dengan karotenoid, telur "kecergasan" dengan selenium, telur "vitamin" dengan kandungan asam tinggi? Mari cuba di bakul berlabel "produk berfungsi".

Menurut pengeluar, tempat mereka ada. Makanan yang berfungsi (atau diperkaya) adalah makanan yang telah meningkatkan atau memulihkan nilai pemakanan. Dalam kes kami, pengayaan telur dengan pelbagai bahan tambahan dilakukan dengan menambahkan persediaan yang sesuai untuk makanan untuk lapisan. Bagi pengeluar, ini mungkin disebut "membuat produk dengan sifat yang ditentukan.".

Pakar pemakanan tidak mempunyai pendapat umum mengenai kesan produk seperti itu pada tubuh, dan organisma kita berbeza: satu mendapat manfaat daripada yodium atau asid, dan yang lain adalah kematian. Kita hanya dapat menyimpulkan bahawa dalam kes ini telur tidak boleh "berfungsi" dan "organik".

Telur putih dan gelap

Akhirnya, apabila kita lebih kurang berurusan dengan "tanda-tanda formal", kita masih perlu menjawab soalan sekali: putih atau gelap? Telur mana yang terbaik? Apa yang ditunjukkan oleh warna kulit telur? Di sini para pakar bersetuju: warna cengkerang hanya bergantung pada baka ayam. Memilih telur tertentu dengan warna cengkerang adalah pilihan estetik semata-mata.

Biarkan semua ini membantu anda memilih telur terbaik di pelbagai kedai. Kerana semua doktor dan pakar pemakanan bersetuju bahawa telur ayam adalah produk yang unik dan indah dalam komposisi dan sifat makanannya..

Cara menjaga keselamatan diri dari salmonella

Telur disukai bukan sahaja oleh kita, tetapi juga oleh agen penyebab penyakit berjangkit yang serius - bakteria Salmonella. Melindungi diri anda dari tetamu yang tidak diundang ini tidak begitu sukar..

 • Kotoran dan kotoran kering di cangkang bukan merupakan tanda telur "organik", melainkan menunjukkan kebersihan yang buruk di ladang unggas..
 • Telur dengan cengkerang yang rosak tidak boleh dimakan.
 • Sebelum makan, telur harus dibasuh di bawah air mengalir dan sabun. Ingatlah untuk mencuci tangan, walaupun anda hanya menyentuh telur..
 • Simpan telur di tempat yang sejuk, tetapi tidak terlalu kering, terpisah dari makanan berbau kuat dan daging mentah; suhu terbaik ialah 0-5 ° С.
 • Telur boleh dipasteurisasi. Untuk pasteurisasi, mereka dibasuh dan kemudian dipecah menjadi pinggan disterilkan. Setelah menggabungkan kuning telur dengan putih, mereka ditapis dan dipanaskan hingga +63 ° C selama satu minit, kemudian disejukkan dengan cepat.

Kategori telur ayam: klasifikasi dan ciri mereka

Telur ayam adalah produk makanan yang popular di seluruh dunia. Apabila pelanggan berhenti di kedai dengan produk tertentu, dia sangat berminat dengan tarikh luput, harga, dan hanya sedikit orang yang memperhatikan penandaan ukuran. Tetapi ini adalah nuansa penting, mengetahui mana yang anda dapat menjimatkan banyak wang dan pada masa yang sama mendapatkan produk berkualiti tinggi. Kami mencadangkan agar anda membiasakan diri dengan ciri-ciri pemilihan produk di bawah.

 • Pengelasan telur ayam
  • Mengikut kategori
   • Tertinggi (B)
   • Terpilih (O)
   • Pertama (C1)
   • Kedua (C2)
   • Ketiga (C3)
 • Mengikut jenis
 • Kebaikan dan keburukan telur ayam
 • Keperluan GOST
 • Cara memeriksa kesegaran telur?

Pengelasan telur ayam

Menurut piawaian negara yang diterapkan di negara ini, semua kategori telur yang terdapat di rak kedai mesti dilabelkan. Terdapat dua jenis tanda: mengikut tarikh luput dan mengikut ukuran.

Mengikut kategori

Bergantung pada ukuran, produk dibahagikan kepada lima kategori, tiga daripadanya adalah yang utama dan paling kerap dijumpai (selektif, pertama dan kedua).

Tertinggi (B)

Kumpulan ini merangkumi telur yang beratnya melebihi 75 gram. Berpuluh-puluh daripadanya akan mempunyai berat sekurang-kurangnya 750 g. Tanpa cengkerang, satu produk akan mempunyai berat sekurang-kurangnya 68 g. Produk seperti ini sangat jarang berlaku, kerana ia diperoleh dari lapisan elit, diberi makan dengan cara khas, yang merupakan perniagaan yang agak mahal.

Terpilih (O)

Kategori ini merangkumi produk yang beratnya berada dalam lingkungan 65-74.9 gram. Tanpa cengkerang, beratnya 59-68 g, dan selusin tidak halus - 670-749.9 g. Protein di dalamnya ialah 36-41 g, dan kuning telur - 23-26 g.

Pertama (C1)

Berat telur kelas pertama ialah 55-64.9 g. Kupas - 50-59 g. Sebilangan besar mempunyai berat keseluruhan kira-kira 550-649.9 g.

Kedua (C2)

Telur kelas kedua, yang dipaparkan di rak dengan harga terendah, mempunyai berat 45-54.9 g (satu bahagian) dan 450-549.9 g (sepuluh). Berat protein mereka 25-30 g, dan kuning - 16-19 g.

Ketiga (C3)

Barangan dari kategori ketiga jarang berlaku di kaunter kami, begitu juga dengan yang tertinggi, kerana beratnya sangat rendah (35-44.9 g per keping) tidak menguntungkan menjualnya. Mereka hanya mengandungi 19-25 g protein, 12-16 g kuning telur, dan 3-4.9 g cengkerang.Produk tidak berbeza dari segi rasa dan kandungan nutrien. Berdasarkan data yang disajikan, anda hanya dapat mengira kategori barang mana yang lebih baik, atau lebih tepatnya, ia sangat menguntungkan untuk dibeli.

Sekarang kos purata ketiga kategori berjalan adalah seperti berikut:

 • sepuluh C2 - 53 rubel;
 • sepuluh C1 - 59 rubel;
 • sepuluh SB - 63 rubel.
Mengira kos satu gram, ternyata:

 • С2: 53 ÷ 509 = 0.1041 rubel / g;
 • C1: 59 ÷ 595 = 0.0992 rubel / g;
 • SB: 63 ÷ 665 = 0,0947 rubel / g.
Pengiraan menunjukkan bahawa adalah sangat menguntungkan untuk membeli barang terpilih.

Mengikut jenis

Pembahagian barang menjadi jenis dilakukan mengikut tarikh luputnya. Terdapat dua jenis produk:

 1. "D" (pemakanan). Ini bukan sejenis telur khas, dengan kandungan kalori minimum. Ini adalah produk biasa dengan jangka hayat kurang dari seminggu dari tarikh perobohan. Dalam jangka masa tertentu, ia mesti dilaksanakan. Disimpan hanya pada suhu positif. Apabila dilihat pada ovoskop, anda akan melihat bahawa ruang udaranya sangat kecil, proteinnya padat, dan kuning telur tidak menonjol. Jenama pada produk ini berwarna merah. Ini adalah sedikit perbezaan antara pelbagai makanan dan pelbagai jadual. Sekiranya penjual tidak berjaya menjual barang dalam masa yang ditentukan, sesuai dengan peraturan yang ditetapkan dalam GOST, produk tersebut dilabelkan semula dalam bentuk kedua.
 2. "C" (ruang makan). Pelaksanaan salinan jenis ini akan memakan masa 25 hari. Tempoh penyimpanan mereka boleh ditingkatkan hingga 120 hari dengan meletakkan barang di dalam peti sejuk. Dipercayai bahawa jika telur meja disimpan di dalam peti sejuk pada suhu –1. –2 ° C selama 30 hari, maka segar. Mempunyai setem biru.

Kebaikan dan keburukan telur ayam

Walaupun telur ayam adalah produk makanan yang sangat popular, terdapat banyak perbahasan mengenai faedah dan kemudaratannya kepada tubuh. Berikut adalah senarai kualiti produk yang berguna dan berbahaya, sehingga setelah menganalisisnya, semua orang dapat membuat kesimpulan untuk dirinya sendiri tentang kebiasaan penggunaan.

Manfaat:

 • sumber protein yang mudah dicerna;
 • mengandungi asid amino penting, leucine, yang terlibat dalam proses pembentukan protein;
 • kaya dengan vitamin dan mineral;
 • hampir sepenuhnya diserap oleh badan;
 • berkhasiat.
Bahaya:

 • mampu meningkatkan tahap kolesterol "buruk" dalam darah;
 • semasa makan produk mentah, terdapat bahaya dijangkiti salmonella;
 • untuk merawat unggas atau menjaga kesihatannya, dalam keadaan pemeliharaan terpencil, rumah unggas menggunakan antibiotik, yang melalui telur memasuki tubuh manusia;
 • dalam jumlah besar dikontraindikasikan untuk pesakit kencing manis;
 • mungkin mengandungi hormon yang diberikan kepada burung untuk meningkatkan prestasi.

Keperluan GOST

Menurut GOST yang berlaku di negara ini, semua kategori telur yang dihasilkan oleh ladang unggas untuk dijual mesti memenuhi syarat:

 • keseluruhan, kulit bersih tanpa percikan;
 • tanpa kemasukan asing dalam lumen;
 • tanpa bau;
 • tiada kelembapan di permukaan;
 • pada ovoskop: ruang udara tidak bergerak, protein padat, telus, kuning telur kuat, kurang kelihatan, tanpa sempadan yang jelas, sedikit bergerak;
 • ditandakan dan sesuai dengannya;
 • jika pemprosesan dilakukan, mesti ada tanda yang sesuai (1 - tidak dirawat, 2 - sejuk (disimpan pada –20.0 ° С), 3 - sejuk (disimpan pada suhu 0-5 ° С), 4 - diproses untuk tujuan pengawetan);
 • bahan kental digunakan sebagai pembungkusan yang memenuhi dokumen peraturan (selamat, utuh, kering, tidak berbau);
 • satu bungkusan mesti mengandungi telur dengan pelbagai jenis dan tarikh pengeluaran yang sama;
 • pada pembungkusan, tanda mesti sesuai dengan barang yang dibungkus;
 • bekas yang telah digunakan mesti dibasmi kuman sesuai dengan piawaian.

Cara memeriksa kesegaran telur?

Sekiranya anda tidak pasti sama ada produk yang anda beli memenuhi tarikh luput yang ditentukan, kesegarannya dapat ditentukan dengan mudah di rumah. Untuk melakukan ini, ambil sebarang kapal yang dalam dan isi dengan air. Letakkan telur di dalamnya. Sekiranya ia tetap rata di bahagian bawah, maka ia segar.

Satu hujung menyentuh bahagian bawah, dan ujung lain muncul - produk ini berusia sekitar seminggu. Ia melayang dengan hujung yang tumpul dan melayang seperti pelampung, sedikit menunjukkan di atas air - 2-3 minggu. Permukaan sepenuhnya dan terletak secara mendatar di permukaan - 5-6 minggu.

Kesimpulannya, kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa pelbagai telur yang disajikan di kedai hanya berbeza dari segi masa dan ukuran penyimpanan. Nilai pemakanan adalah sama untuk semua orang. Oleh itu, anda boleh memilih mana-mana kategori barang yang anda suka..