Perbezaan antara lobster dan lobster

Tiba di restoran yang mahal dan popular, anda benar-benar tidak mahu jatuh tertutup dan menunjukkan kebodohan anda, terutama ketika menyangkut hidangan yang indah dan eksotik. Dan jika orang awam masih dapat mengatasi salad sederhana, maka masalah sering timbul dengan hidangan makanan laut. Lagipun, sangat sukar untuk merasakan krustasea atau moluska dengan garpu, ada alat khas untuk ini. Udang karang tradisional tidak mungkin disajikan, tetapi udang karang panggang sering menjadi tetamu di restoran. Walaupun dalam banyak menu anda dapat mencari nama lain untuk krustasea - lobster ini. Adakah mereka yang mengganti satu konsep dengan konsep yang lain betul, atau di restoran anda boleh menunjukkan kefahaman anda dan menamakan perbezaannya - kami akan cuba menjawab soalan ini.

 • Definisi
 • Kesimpulan TheDifference.ru

Definisi

Kerana kenyataan bahawa hanya satu jenis krustasea, barah, yang tersebar luas di wilayah bekas USSR, spesies lain tidak dikenali oleh warga biasa. Dengan munculnya filem-filem asing di box office, satu lagi, krustasea besar, udang karang, dilihat di pesta makan malam gourmet. Perkataan ini dipinjam dari bahasa Jerman, dalam bahasa asalnya dieja sebagai Hummer. Dialah yang mulai berlaku untuk semua krustasea besar dengan cakar besar..

Perkataan "lobster" berasal dari bahasa Inggeris, dan ini juga bermaksud lobster. Sebagai tambahan, krustasea lain boleh disebut perkataan ini dalam bahasa Inggeris..

Perbezaan antara lobster dan lobster

Sekiranya anda mengaku sebagai foodie, terdapat banyak nuansa yang perlu dipelajari mengenai makanan. Anda mesti memahami pelbagai jenis daging dan tentu saja makanan laut. Tetapi kerana makanan laut tidak banyak dijumpai di meja kami, pengetahuan di kawasan ini adalah minimum. Sebagai contoh, apa perbezaan antara lobster dan lobster dan apa yang lebih baik untuk dipesan di restoran? Kami akan memberitahu anda mengenai ciri khas mereka dalam artikel kami..

Krustasea tinggal di Laut Tengah, Laut Utara, dan juga di lautan Atlantik dan Pasifik. Mereka berbeza dengan udang karang biasa kerana cakarnya jauh lebih besar. Anda boleh mengenali udang galah dengan warna coklat kehijauan mereka.

Lobster dan lobster: apa bezanya?

Setuju bahawa kami tidak makan hidangan seperti itu setiap hari, dan harganya setinggi langit. Tetapi kadang-kadang anda mampu memperoleh kemewahan. Sekiranya anda ingin mencuba makanan laut eksotik, tetapi anda tidak mahir, lihat penerbitan kami.

Untuk beberapa sebab, krustasea besar ini dikaitkan dengan kemewahan dan kekayaan, walaupun hari ini mereka dapat dinikmati di banyak kafe dan restoran. Sayang sekali, tetapi tempat seperti ini tidak selalu menyajikan makanan segar..

Bagaimana lobster berbeza dengan lobster? Ini adalah salah satu soalan yang sering ditanya. Seseorang berpendapat bahawa perbezaan dari segi ukuran, seseorang mengikut selera. Walaupun sebenarnya tidak ada perbedaan, mereka adalah jenis krustasea yang sama, mereka menyebutnya berbeda..

Sebagai contoh, nama lobster "lobster" berasal dari bahasa Inggeris, tetapi dalam bahasa Jerman, krustasea disebut lobster "palu". Walaupun terdapat perbezaan nama, keduanya menunjukkan jenis krustasea yang sama..

Foto udang galah segar

Cara memilih udang galah segar?

Sekiranya anda ingin merasakan krustasea segar, lebih baik anda menikmati percutian, di negara-negara di mana mereka disajikan segar. Tetapi di negara kita, restoran sering menjimatkan wang untuk membelinya, jadi mereka sering disajikan basi..

Kami mengesyorkan agar anda memasak lobster di rumah, ini adalah satu-satunya cara untuk menilai kesegarannya sendiri. Pertama sekali, mereka mesti hidup dan bergerak. Perhatikan cengkerang dengan lebih dekat, ia tidak boleh bernoda atau rosak.

Sekiranya anda tidak berpeluang membeli lobster segar, anda hanya boleh puas dengan beku. Pilihlah krustasea yang terdapat lapisan ais nipis. Sekiranya lobster anda mempunyai lapisan gula yang terlalu tebal, langkau pembelian ini..

Foto udang rebus

Lobster: bahaya, kontraindikasi

Makanan laut mempunyai sisi negatif dan kontraindikasi; dalam beberapa kes, memakannya boleh membahayakan kesihatan. Krustasea tidak boleh dimakan oleh mereka yang alah kepada makanan laut. Lobster tidak boleh dimakan terlalu kerap bagi orang yang menghidap penyakit kardiovaskular, gout. Ini kerana mereka mengandungi kolesterol dan purin. Tetapi jika sesekali anda menikmati rasa lobster, ia tidak akan membahayakan kesihatan anda..

Cara lobster dihidangkan?

Medali disediakan dari daging mereka, dan juga disumbat. Selalunya, krustasea disajikan secara keseluruhan, setelah mendidih. Untuk memperkayakan citarasa mereka, pelbagai sos disajikan bersama lobster. Sup, mousses dan bahkan aspic dibuat dari daging lembut..

Lobster (lobster) dan lobster: adakah perbezaannya?

Baiklah, kita sudah tahu dengan lobster dan lobster, sekarang anda tahu bahawa mereka adalah satu dan produk yang sama. Bagaimana dengan lobster? Tidak seperti sahabat mereka, mereka tinggal di perairan hangat, mereka tidak dapat dijumpai di laut, hanya di lautan Pasifik dan Atlantik. Perbezaannya dapat dilihat secara visual, udang galah tidak mempunyai cakar besar, badannya lebih panjang dan tidak sebesar. Dan warna lobsternya berbeza - mereka dapat dikenali dengan warna merah-coklat mereka, ada duri di cangkang.

Lobster, lobster dan lobster - perbezaan utama

Lobster, lobster dan lobster adalah makanan istimewa dan hanya dapat dirasakan di restoran yang mahal. Lucu kerana kedengarannya, ia pernah dianggap makanan untuk pengembara dan pengemis..

Jumlah krustasea yang banyak membenarkan ini berlaku. Tetapi sekarang zaman berbeza, dan tidak semua orang mampu mencuba arthropoda, apatah lagi kemampuan membezakannya.

Keistimewaan lobster, lobster dan lobster termasuk:

 1. Lobster mengeluarkan warna gelap, udang galah - cerah dengan bintik-bintik kecil dan karapas dengan duri yang kacau.
 2. Cakar lobster sangat besar dan kuat, cakar lobster lebih lemah dan nipis.
 3. Lobster mempunyai lima pasang kaki, saudara yang lebih sederhana mempunyai empat.
 4. Lobster mempunyai antena pendek, dan lobster mempunyai antena panjang.
 5. Ahli makanan laut berpendapat bahawa, walaupun lobsternya lebih tebal, udang udang masih lebih enak.
 6. Lobster lebih suka laut tropika dengan perairan yang hangat dan nyaman, dan udang karang sama sekali tidak pilih-pilih, mereka menyesuaikan diri dengan perairan sejuk dan sederhana di seluruh laut dunia, di mana tahap ketepuan oksigen yang mencukupi.

Lobster, lobster dan lobster - adakah terdapat perbezaan?

Dalam soal lobster dan lobster, tidak ada bezanya. "Lobster" mempunyai akar Perancis, tetapi mendukung bahasa Jerman ("hammer"), dan "lobster" ("lobster") mempunyai bahasa Inggeris. Itu sahaja perbezaannya.

Secara luaran, kedua-dua udang galah dan udang galah sangat serupa dengan udang karang sungai yang biasa. Hanya dalam saiz yang paling menyelerakan. Dihiasi dengan warna gelap dan cakar besar. Ini disebabkan oleh fungsi semula jadi yang dilakukan: pergerakan, perlindungan berterusan dan cara utama mendapatkan makanan untuk diri sendiri..

Permukaan anggota badan ditutup dengan gigi dengan kekerasan dan bentuk yang berbeza. Untuk gigi yang besar, tugasnya adalah untuk merobek mangsanya dengan lebih sukar, dan pada yang kecil - untuk menangani tisu yang lentur.

Lobster mempunyai kekuatan cakar yang kuat yang memungkinkan untuk merebut mangsa dengan sepantas kilat dan mudah menahan. Anda tidak boleh menyentuh dan bermain dengan mereka, anggota badannya cukup berbahaya, kerana mereka mampu menghancurkan batu.

Pada lobster, kaki terletak di bawah cangkang, dengan empat anggota badan di kedua-dua belah pihak, yang membantu bergerak di permukaan mana pun. Mereka tergolong dalam keluarga krustasea decapod laut, dua dari mereka kemudian berjaya berubah menjadi cakar.

Tisu lembut juga sangat tersembunyi di bawah cengkerang. Selain daging lobster, yang ada di ekor dan kaki yang kurus, anda juga boleh menggunakan kaviar (jika ada) dan hati yang sangat baik untuk makanan.

Mempunyai warna kehijauan yang berubah menjadi kecoklatan. Ini membantu menyembunyikan di mana-mana: baik di batu dan di alga padat. Lobster dianggap sebagai pemangsa dan memburu pada waktu malam, memakan semua jenis makanan laut.

Pemeliharaan keturunan

Lobster betina terkenal dengan kesuburannya. Selama 2 tahun (dikira sebagai satu kitaran) pembiakan, mereka mampu meletakkan lebih dari 10,000 larva. Benar, hanya bilangan yang tidak dapat bertahan - 0.1%.

Pertama, mereka tumbuh di dalam betina, kemudian mereka dilekatkan di bawah ekornya dengan bahan khas. Oleh itu, lobster betina hampir tidak bergerak, dan sukar ditangkap.

Sekiranya mereka tidak berjaya, maka mereka mengembalikannya ke reservoir, menandakan sirip dengan tanda Inggeris V. Ini dilakukan untuk segera melepaskan "pecundang" lain kali. Di jurang laut, terdapat lebih sedikit betina daripada lelaki, jadi teman-teman lobster lelaki menggunakan penjagaan sedemikian untuk menjaga kelahiran.

Lobster lobster hidup selama kira-kira 50 tahun, tetapi ada spesimen individu yang bahkan boleh bertahan hingga 100 tahun. Beratnya hingga satu setengah kilogram. Tetapi memandangkan kelezatan yang dituntut, mereka berjaya hidup hingga hampir 20 tahun.

Yang paling sedap ialah lelaki berusia 7-8 tahun dengan daging berair seberat kira-kira satu kilogram. Beli hanya hidup, kerana disyorkan untuk menggunakannya dengan segera. Dilarang memasak lobster mati, kerana mikroba dan virus beracun membiak dengan serta-merta.

Varieti udang galah

Penampilannya mengingatkan setiap orang tentang udang karang yang biasa, kecuali dengan cakar yang diperbesar, tetapi rasanya masih sedikit berbeza. Lobster dibahagikan kepada beberapa jenis:

 • Berukuran Eropah cukup besar, beratnya semua 10 kilogram, dan mencapai panjang 90 cm.
 • Amerika (utara) lebih besar, beratnya 20 kg, dan panjangnya hampir satu meter. Atlantik adalah habitat, dan mereka juga mudah dibesarkan di ladang. Tetapi rasa krustasea ini hilang berbanding yang lain.
 • Orang Norway - di antara lobster - adalah spesies terbaik. Panjangnya hanya 22 cm.

Lobster untuk syarikat

Sekiranya kita membincangkan perbezaan antara lobster, lobster dan lobster, maka yang terakhir ini juga dikreditkan kepada krustasea, tetapi dari keluarga lain:

 • Penampilannya sangat berbeza: cakar mereka jauh lebih lemah.
 • Mereka memanjang lebih lama dan lebih nipis.
 • Tidak menggunakan empat, tetapi lima pasang kaki.
 • Lobster masih mempunyai misai yang panjang.
 • Warna karapas berwarna merah terang, padat dengan bintik-bintik coklat.

Duri kecil yang tersebar di cangkang berfungsi sebagai perlindungan, bukannya perlindungan yang hilang dengan cakar. Lobster boleh disebut versi canggih dari lobster besar. Tetapi ini adalah kesan yang mengelirukan. Panjangnya melebihi ukuran dan peregangan sepanjang 60 cm.

Penasaran: pernah menangkap seorang individu dengan berat 16.5 kg dan panjang lebih dari 1 m, jatuh ke dalam Guinness Book of Records yang terkenal.

Mengenal satu sama lain

Lobster sangat bermanfaat kerana kandungan proteinnya yang tinggi, yang melebihi kandungan protein dari semua krustasea lain..

Ini adalah protein tinggi, dan pada masa yang sama produk unik kalori rendah, dengan sedikit dos lemak. Lobster adalah peneraju simpanan natrium, yang diperlukan seseorang untuk menormalkan tekanan darah dan kesejahteraan umum. Ia juga kaya dengan asid amino, vitamin, fosforus, kalium, zat besi, kalsium yang berguna. Lobster dibenarkan untuk diet apa pun.

Untuk maklumat anda: di Rusia, per kilogram lobster, harga rata-rata adalah dari 1500 hingga 2,000 rubel.

Bagaimana lobster berbeza dengan lobster dan lobster

Lobster, lobster, lobster - ini jauh dari makanan sehari-hari. Mereka disajikan di restoran mahal, di majlis resepsi dan disiapkan hanya pada majlis-majlis khas..

Kenyataannya adalah bahawa ini adalah makanan istimewa yang agak mahal yang tidak mampu dimiliki oleh semua orang..

Nama penduduk laut ini tidak asing lagi bagi semua orang, tetapi tidak semua orang berpeluang mencubanya, apalagi membezakan arthropoda ini antara satu sama lain. Oleh itu, hari ini kita akan cuba memahami secara terperinci apa perbezaan antara krustasea ini? Dan adakah mereka berbeza antara satu sama lain.

Mungkin kelihatan tidak masuk akal, tetapi pada zaman dahulu, makanan istimewa seperti makanan orang miskin dan kehilangan tempat tinggal. Jumlah mereka cukup besar, yang membolehkan semua orang memakannya dan bahkan menjadikannya baja untuk tanah.!

Mari mulakan dengan lobster dan lobster. Tidak ada perbezaan antara mereka selain namanya. Perkataan "lobster" mempunyai akar bahasa Perancis, dan "lobster" mempunyai akar bahasa Inggeris. Di sinilah ciri khasnya berakhir.

Penampilan udang dan udang galah menyerupai udang karang biasa, hanya dengan ukuran yang lebih mengagumkan, warna gelap dan cakar yang menakutkan.

Habitat krustasea ini adalah Laut Tengah dan Laut Utara, Lautan Atlantik dan Pasifik..

Lobster dan lobster bangga dengan cakarnya yang besar, yang melakukan sejumlah fungsi dan merupakan alat untuk mendapatkan makanan, perlindungan dan pergerakan..

Di permukaan anggota badan ini terdapat gigi dengan ukuran dan kekerasan yang berbeza. Yang kecil bertujuan untuk tisu lembut, dan yang besar - untuk merobek mangsa yang keras.

Kekuatan dan kekuatan cakar lobster membolehkan anda merebut mangsa dengan serta-merta dan menjaganya hampir tidak bergerak.

Anda tidak boleh bergurau dan bermain dengan orang dewasa, kerana dengan anggota badannya dia dapat mengisar batu, tidak seperti tisu lembut dan kulit.
Selain cakar yang kuat, lobster memiliki empat pasang cakar di bawah cangkang, dengan bantuannya bergerak di sepanjang dasar laut dan di darat.

Tisu lembut arthropod ini tersembunyi di bawah cengkerang yang selamat. Warna orang dewasa berwarna kehijauan dengan warna coklat. Ini memungkinkan untuk menyamarkan dengan mudah di alga dan di permukaan batu, kerana udang galah suka berjemur di kawasan berbatu.

Lobster adalah pemangsa secara semula jadi. Mereka makan ikan kecil, moluska dan semua jenis makanan laut. Memburu pada waktu malam.

Lobster betina cukup subur. Dalam satu kitaran pembiakan (ini adalah dua tahun), mereka dapat meletakkan lebih dari sepuluh ribu larva. Dari jumlah keturunan ini, hanya sebilangan kecil yang masih hidup - 0,1, kerana telurnya cukup lembut.

Untuk bahagian pertama kitaran mereka, mereka berada di dalam betina, dan kemudian mereka dilekatkan dengan bahan pelekat khas, yang dihasilkan oleh wanita, di bawah ekornya. Sehubungan itu, lobster wanita tidak aktif. Sangat jarang menangkap mereka..

Sekiranya ini berlaku, sirip mereka ditentukan oleh huruf Inggeris V dan dihantar kembali ke takungan. Penunjukan ini memungkinkan untuk segera mengenal pasti betina dengan kemungkinan tangkapan berikutnya, untuk segera melepaskannya kembali ke laut.

Masalahnya ialah bilangan wanita jauh lebih sedikit daripada lelaki. Lobster lelaki sangat menjaga rakan mereka untuk meneruskan perlumbaan mereka.

Jangka hayat udang galah panjang - hingga lima puluh, atau bahkan seratus tahun. Berat udang galah dewasa tidak lebih daripada satu setengah kilogram. Tetapi kerana fakta bahawa ini adalah makanan pilihan, orang dewasa jarang hidup bahkan lebih dari dua puluh tahun, kerana mereka tertangkap.

Lagipun, lelaki berusia tujuh atau lapan tahun, yang tidak seberat satu kilogram, dianggap paling sedap. Daging "muda" ini adalah yang paling enak dan enak. Lobster dijual hanya hidup, kerana anda perlu memakannya sebaik sahaja dimasak.

Memasak udang galah boleh membahayakan diri sendiri. Dalam bangkai, virus dan mikroba beracun berbahaya membiak dengan cepat.

Sekarang mari kita bincangkan perbezaan antara lobster (lobster) dan lobster. Ini juga krustasea, hanya dari keluarga yang berbeza. Lobster menyukai perairan yang hangat, oleh itu mereka menghuni lautan Pasifik dan Atlantik. Mereka berbeza dalam penunjuk luaran. Lobster mempunyai cakar yang kurang besar dan kuat.

Mereka lebih nipis dan lebih lama. Lobster mempunyai empat pasang kaki; lobster mempunyai lima daripadanya. Juga, lobster berduri mempunyai warna cangkang yang lebih terang - merah dengan bintik-bintik coklat.

Cengkerang mereka ditutup dengan duri kecil, yang berfungsi sebagai alat pelindung, kerana cakarnya tidak terlalu kuat. Ciri khasnya ialah lobster mempunyai misai yang panjang..

Dalam penampilan, lobster kelihatan lebih besar dan mengancam, lobster adalah versi yang agak canggih. Tetapi dari segi ukuran, yang terakhir jauh lebih besar daripada yang relatif. Panjang lobster berduri boleh mencapai 60 cm.

Dalam Guinness Book of Records, satu kes dicatatkan ketika seorang individu ditangkap sepanjang lebih dari satu meter dan beratnya enam belas setengah kilogram.

Setelah mengkaji ciri-ciri kedua lobster (lobster) dan lobster, kami dapat merumuskan:

1. Lobster tidak pilih-pilih, jadi mereka dapat hidup di perairan lautan yang sejuk dan sederhana, cukup tepu dengan oksigen. Lobster memilih zon rak di laut tropika, di mana perairannya lebih panas dan tenang.

2. Cakar lobster besar dan kuat, di lobster mereka anggun dan tidak begitu kuat.

3. Secara luaran, lobster berwarna gelap, lobster lebih cerah dengan corak bercak yang menarik. Cangkang yang terakhir ditutup dengan duri.

4. Lobster mempunyai empat pasang kaki, kerabatnya mempunyai lima.

5. Lobster mempunyai misai panjang, lobster mempunyai misai yang lebih pendek.

6. Gourmets mendakwa bahawa udang galah lebih enak kerana dagingnya lebih lembut. Walaupun lobster mempunyai tisu lembut yang lebih banyak.

Anda boleh mengesahkan sendiri perbezaan antara lobster (lobster) dan lobster: bandingkan penampilan dan rasa mereka. Manjakan diri anda dan biarkan diri anda menikmati makanan istimewa yang mahal tetapi indah ini sekurang-kurangnya sekali..

Apakah Perbezaan Antara Lobster dan Lobster dan Mana Yang Sedap??

Tidak mungkin sebilangan besar orang kita memasak udang atau udang karang di rumah. Tetapi ada peluang untuk mencubanya di beberapa restoran. Dan, agar tidak kehilangan muka, lebih baik mengetahui segala sesuatu tentang mereka terlebih dahulu: bagaimana rupa mereka, bagaimana mereka serupa dan bagaimana mereka berbeza, bagaimana mereka dimakan.

Rupa-rupanya lobster

Katakan segera - tidak kacak.

 • Sepasang cakar bergerigi kuat di depan. Dengan mereka dia meraih dan merobek mangsanya.
 • Carapace yang kukuh.
 • Empat pasang kaki.
 • Ekor panjang dan tebal.

Warnanya bergantung pada usia dan habitat. Lobster yang lebih tua mempunyai cangkang matte (anda tidak perlu membelinya).

Panjangnya, spesimen rata-rata mencapai 25-30 cm (paling sedap hingga 20 cm). Terdapat juga spesimen yang lebih besar. Berat purata - kira-kira satu kilogram.

Penampilan udang galah

Bayangkan saudara kembar seekor udang galah. Cakar yang sama, ekor yang sama. Kedua-dua profil dan wajah penuh sama. Ini adalah lobster.

Perbezaan antara lobster dan lobster

Cuma namanya berbeza. Sebenarnya, mereka adalah haiwan yang sama dan sama. Tetapi di pelbagai tempat di dunia disebut dengan cara yang berbeza.

Kata lobster (tukul) mempunyai akar bahasa Jerman. Nama lobster berasal dari bahasa Inggeris. Walaupun di England dan Amerika beberapa hidupan laut yang lain juga boleh disebut udang galah.

Siapa mereka dan dari mana asalnya

Lobster hidup di atas batu, berhampiran batuan pantai. Mereka merangkak di sepanjang dasar laut dan lautan yang berbatu, memburu moluska. Kadang-kadang mereka merangkak ke darat.

Habitat utama: pantai Norway, Scotland, Laut Utara. Pantai Amerika Utara di Lautan Atlantik.

Mencuba dan cuba membiakkannya di takungan buatan. Tetapi ini sukar dan tidak menjimatkan kos. Pertama, udang galah tidak tinggal di air kotor - mereka meninggalkan atau mati. Kedua, mereka mula membiak hanya pada usia 25-30. Oleh itu, perniagaan seperti itu tidak begitu menarik, kerana hanya keturunan yang akan menerima hasilnya. Anda sendiri tidak boleh bergantung pada keuntungan besar..

Spesies udang galah komersial:

 • Biasa.
 • Orang Amerika.
 • Orang Norway.
 • Merah, atau diraja.

Lobster Norway adalah salah satu yang paling sedap. Merah - dilombong di pesisir utara Sepanyol. Dagingnya berwarna putih dan lembut.

Samudera Hindia adalah rumah bagi lobster terkecil. Pencinta mengatakan bahawa mereka mempunyai rasa yang sangat terang dan luar biasa..

Mengapa udang galah berguna

Tubuh krustasea ini tepu dengan vitamin, mineral dan unsur surih. Makan Daging Lobster Biasa:

 1. Meningkatkan imuniti.
 2. Menormalkan testosteron pada lelaki.
 3. Ia adalah produk makanan. Ia tinggi protein. Dan badan menghabiskan banyak tenaga untuk menguraikan makanan protein..
 4. Membuang toksin dari badan.
 5. Menguatkan sistem saraf.
 6. Memperbaiki proses pembentukan darah.
 7. Mengurangkan tekanan darah.

Sifat berbahaya lobster (udang galah)

 • Daging Lobster mengandungi banyak protein, dan jika anda memakannya setiap hari, maka kadar kolesterol dalam darah pasti akan meningkat.
 • Makan daging udang galah menghasilkan sejumlah besar asid urik. Dan ini berbahaya bagi mereka yang menderita "penyakit raja" - gout.

Rasa lobster dan apa yang dibuat dari itu

Sedap! Sesuatu antara udang dan udang karang, dibumbui dengan murah hati dengan rasa angin laut yang sedikit masin.

Sudah tentu, banyak bergantung pada kemahiran tukang masak dan usia lobster. Atau lobster jika anda suka.

Hampir semuanya disediakan dari lobster! Mungkin dengan pengecualian ais krim dan gula-gula. Sup, sos, mousses, panggang, goreng, ditambah ke salad. Dan semua ini dalam versi yang berbeza.

Cara paling senang memasak adalah dengan merebus kerak di dalam air masin. Dan sentiasa dalam api kecil. Air mesti mendidih sedikit. Sekiranya dimasak di atas api yang tinggi, udang karang akan kehilangan rasa. Kemudian perasakan dengan sos.

Segar atau basi, itulah persoalannya

Sekiranya lobster segar, menggoyangkan antena dan mata bersinar, maka tidak ada persoalan. Kami mengambil dan makan untuk kesihatan!

Sekiranya dia mengalami pembekuan kejutan - lihatlah ekornya! Melengkung dan tegang bermaksud segar. Sekiranya diluruskan, lobster beku sudah mati dan tidak boleh dimakan.

Di beberapa restoran di bandar pelabuhan di mana lobster ditambang, mereka ditempatkan di akuarium. Masing-masing menjadi terpisah. Jika tidak, mereka akan bertengkar dan merosakkan "persembahan" masing-masing. Lebih-lebih lagi, akuarium semestinya dengan air laut. Lobster mati dengan cepat di air tawar.

Bagaimana mereka dimakan?

Sangat mudah - dengan tangan anda! Lebih sedap dan senang dengan cara itu. Segala macam ada: cangkuk, penjepit, gunting dan sudu berfungsi untuk menolong tangan. Biasanya, restoran mempunyai mangkuk berisi jus lemon untuk mencuci tangan. Bahagian yang paling berharga adalah cakar, kaki, dan ekor. Juga hati dan kaviar - mereka digunakan untuk menyediakan mousses dan sos.

Arahan langkah demi langkah untuk makan lobster:

 1. Kami memutar dan mengeluarkan cakar dari sendi.
 2. Kami mengambil penjepit dan melepaskan hujung cakar sehingga anda boleh mendapatkan dagingnya.
 3. Kami memotong penutup chitinous dengan gunting.
 4. Kami memegang bahagian tengah badan dengan garpu dan merobek ekor.
 5. Kami mengeluarkan urat hitam.

Kemudian kami makan dan menikmati!

Bila hendak makan lobster (lobster)

Sekiranya anda ingin menikmati rasa udang karang yang sebenar, pergi ke Sepanyol Utara atau Norway ketika musim memancing bermula. Di utara Sepanyol, di luar pantai Contabria, terdapat sejenis alga khas yang memakan udang galah. Ganggang ini memberikan daging mereka rasa pedas dan luar biasa..

Di Norway, "kisah dongeng musim gugur" (seperti musim memancing disebut) bermula pada bulan September. Adalah dipercayai bahawa udang galah yang paling sedap dapat dirasakan di timur Norway..

Omar, dia seorang lobster. Bukan haiwan yang paling indah, tetapi pasti sangat berguna untuk alam semula jadi dan manusia.

Perbezaan antara lobster dan lobster, ketam dan ketam

Krustasea yang menakjubkan dari udang galah ini. Di Kanada, dia bahkan dianugerahkan monumen miliknya (di bandar Shediak, New Brunswick). Gourmets memastikan bahawa makanan laut ini rasanya enak. Dan mereka tahu bagaimana lobster berbeza dengan udang karang, udang galah dan udang karang lain. Mereka yang belum mencuba makanan istimewa ini harus memanjakan diri sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Sementara itu, sedikit teori.

Siapa udang galah

Lobster adalah salah satu krustasea yang paling terkenal. Di tempat perikanannya, dia pernah menjadi makanan miskin yang sangat murah. Kini ia terkenal sebagai makanan istimewa gourmet yang disajikan di restoran mewah dan kelas atas..

Habitat krustasea adalah Laut Tengah dan Laut Utara, Lautan Atlantik dan Pasifik. Cengkerang terkuat, cakar yang sangat kuat - lobster mempunyai segalanya untuk bertahan hidup di dunia bawah laut pemangsa yang tidak memaafkan kelemahan. Senjata seperti itu membolehkan anda menangkis serangan ikan besar, dan mendapatkan makanan sendiri. Dasar diet lobster adalah moluska kecil, krustasea, dan kadang-kadang juga dapat memakan bangkai.

Warna lobster adalah dari hijau kebiruan hingga coklat kehijauan (melihat ke depan: udang galah dan udang galah adalah satu dan sama fauna bawah laut), tetapi setelah rawatan haba, tanpa mengira spesiesnya, ia memperoleh warna merah. Dua cakar depan tidak sebanding dengan badan, selebihnya jauh lebih kecil daripada ukuran yang utama. Lobster dicirikan oleh dimorfisme seksual yang jelas: penampilan lelaki dan wanita mempunyai perbezaan yang agak kuat. Jantan juga berukuran lebih besar. Jangka hayat mereka juga tidak sama. Penyelidik mengatakan bahawa kehidupan lelaki jauh lebih pendek, sekitar 30 tahun, sementara wanita, rata-rata, hidup hampir lima belas tahun lebih lama..

Larva lobster memakan plankton, habitatnya adalah air. Tumbuh dewasa, mereka memperoleh cangkang dan tenggelam ke dasar, ke habitat yang biasa dilakukan oleh krustasea. Selama hidup mereka, udang galah berkali-kali: semakin besar saiznya, mereka mengubah tempurung lama menjadi yang baru.

Jenis-jenis lobster

Secara tradisional, udang karang dibahagikan kepada spesies mengikut wilayah tempat tinggal:

 • Orang Norway;
 • Eropah;
 • utara, atau Amerika.

Bahasa Norway adalah penanda aras untuk rasa lobster. Tetapi daging lembut dimakan hanya di bahagian belakang krustasea, cakarnya tidak dapat digunakan. Ini dijelaskan oleh ukuran kecil lobster jenis ini: panjang rata-rata individu yang ditangkap adalah sekitar lima belas sentimeter, maksimum ialah dua puluh empat pada lelaki dan dua puluh pada wanita. Perbezaan luaran lain dari lobster Norway adalah bentuk pincer depan yang memanjang. Julat spesies, seperti namanya, adalah perairan pantai Skandinavia. Lobster hidup pada kedalaman 150 m, di mana ia menggali di bahagian bawah gua yang lembut. Dia meninggalkan tempat perlindungan hanya untuk mencari makanan, berlayar pergi berburu malam. Dalam masakan Eropah, ia boleh didapati dengan nama scampi (versi Itali) atau langoustine (nama Perancis).

Jenis lobster yang lebih besar adalah Eropah. Panjangnya boleh mencapai hampir satu meter dan berat sepuluh kilogram. Walaupun parameter purata adalah sekitar 60 cm dan 5-6 kg. Lobster ini berukuran lebih besar, kerana tinggal di selatan orang Norway. Rasanya sedikit lebih buruk daripada saudara Skandinavia yang dicontohi, dan lebih popular kerana berat badannya yang mengagumkan. Dia juga tinggal di dasar, dan cara hidupnya adalah pertapa yang sama, seperti gaya udang galah dari lobster Norway. Menurut jaminan pakar, udang galah Eropah meninggalkan rumahnya hanya pada waktu malam untuk mencari makanan.

Lobster utara, lebih sering disebut Amerika, kerana orang Eropah memilih Gulf Stream sebagai habitat mereka, tetapi jika udang galah Eropah dijumpai di luar pantai Eropah, maka udang galah Utara dijumpai secara semula jadi di luar pantai timur AS dan Kanada. Merekalah yang menjadi juara dari segi berat, tapi sayangnya, tidak mengikut selera. Mereka tidak boleh membanggakan kelembutan daging seperti rakan mereka dari benua lain.

Perbezaan dari lobster

Beberapa sumber Internet memberitahu secara terperinci bagaimana lobster berbeza dari lobster, dan bahkan memberikan contoh yang sesuai dengan keterangan dalam foto, di mana haiwan laut ini kelihatan berbeza. Tetapi semua jaminan mengenai perbezaan spesies biologi krustasea ini salah. Jawapan untuk soalan ini terletak pada bidang filologi. Asal-usul kesalahpahaman adalah dalam sejarah penampilan udang galah dalam masakan domestik, penterjemah nama-nama hidangan masakan luar negara dipandu oleh pelbagai sumber bahasa. Versi bahasa Inggeris terdengar seperti lobster, yang sesuai dengan udang galah Rusia, sementara versi Jerman terdengar seperti tukul, lama diterjemahkan sebagai lobster dan ditugaskan untuk semua krustasea besar. Oleh itu, walaupun terdapat kesalahpahaman yang biasa, udang galah dan udang galah adalah satu dan sama fauna lautan, walaupun mereka mempunyai nama yang berbeza..

Bagaimana ia berbeza dengan ketam

Kedua-dua lobster dan ketam adalah keluarga yang sama. Perbezaan pertama dan paling jelas adalah yang luaran, ia adalah bentuk exoskeleton (istilah bermaksud rangka luaran dalam biologi). Dalam ketam, lebih kecil dan bulat, dalam lobster, ukurannya lebih besar dan memanjang. Tetapi ada ciri khas lain:

 • ketam berjalan ke tepi, lobster berjalan lurus;
 • ketam boleh hidup di air tawar;
 • udang galah mempunyai ekor yang panjang, di sinilah letaknya kebanyakan daging lazat yang lembut;
 • udang galah hanya menjadi lebih subur seiring bertambahnya usia, kesuburannya tidak luntur seiring dengan usia tua.

Selain perbezaan biologi, nuansa gastronomi juga penting bagi penggemar makanan. Pakar memberi jaminan: daging ketam lebih manis.

Lobster dan lobster

Langoust, seperti udang karang, adalah krustasea, tetapi hanya milik orde lain, udang karang decapod. Dan seperti yang anda lihat dalam gambar, ini bukan satu-satunya perbezaan di antara mereka. Berikut adalah beberapa tanda utama yang dapat memberitahu anda selain dari lobster dan lobster:

 • udang galah memilih laut yang lebih panas sebagai habitatnya;
 • cakar mereka lebih panjang dan nipis, tetapi juga lebih kuat daripada lobster,
 • warna lobster lebih gelap dan tidak ketara, sementara lobster agak terang;
 • ukuran krustasea ini juga berbeza, udang galah lebih kecil, dan permukaan exoskeletonnya sering ditutup dengan duri;
 • lobster mempunyai misai yang panjang.

Sekiranya kita bercakap tentang rasa makanan laut, maka, dengan kelembutan, gourmets masih memberikan telapak tangan ke udang galah, dari ekornya mereka menyediakan hidangan lazat yang sangat mahal. Nasihat dari para penikmat: bagi mereka yang ingin memasak sendiri lobster, ketika membeli, anda perlu memperhatikan ekornya, pada krustasea yang sejuk itu harus menekan perut. Sekiranya ia diregangkan, maka haiwan itu tidak lagi hidup, dan tidak layak membelinya.

Perbezaan dengan barah

Dalam pengertian global, lobster juga merupakan barah, kerana ia termasuk dalam urutan yang sesuai. Sekiranya kita bercakap mengenai spesies tertentu, maka terdapat beberapa perbezaan antara udang karang dan udang karang:

 • yang pertama terdapat di alam terutama di air tawar, sementara yang kedua hidup di unsur laut dan laut;
 • terdapat perbezaan ukuran, lobster biasanya jauh lebih besar;
 • udang karang mempunyai beberapa pasang kaki dan dua cakar yang kelihatan lebih sebanding dengan badan daripada sepupu lautannya;
 • lobster jika dibandingkan dengan barah boleh disebut dengan hati yang panjang.

Sebagai makanan istimewa, lobster dinilai lebih tinggi dan dianggap sebagai hidangan yang lebih aristokrat. Ini mempengaruhi cara penyediaan biasa dan penggunaan rempah. Sekiranya udang karang direbus dengan dill dan disajikan dengan bir, maka udang karang biasanya digabungkan dengan rempah-rempah seperti thyme, kari, halia atau paprika, dan disertai dengan anggur yang mahal..

Kebaikan dan bahaya lobster

Pakar pemakanan mengesyorkan bahawa udang galah, seperti makanan laut lain, adalah salah satu sumber protein terbaik. Dikombinasikan dengan kandungan kalori rendah dan jumlah lemak dan karbohidrat yang hampir minimum, komposisi seperti itu sangat berguna untuk mengekalkan fungsi normal tisu otot..

Pakar pemakanan melihat kebaikan lobster sebagai berikut:

 • penstabilan tahap hormon;
 • menguatkan kerja sistem saraf;
 • normalisasi imuniti;
 • meningkatkan fungsi usus dan mempromosikan penghapusan toksin dan toksin.

Walaupun terdapat banyak khasiat dan khasiat dari lobster, doktor memberi amaran: berhati-hatilah dengan penggunaan makanan laut ini untuk orang yang menderita gout atau penyakit kardiovaskular, serta penghidap alergi.

Lobster dalam masakan

Terdapat banyak resipi di rangkaian dengan penerangan langkah demi langkah tentang cara memasak lobster, arahan untuk berapa lama setiap langkah diambil, gambar dan foto. Cara paling mudah untuk memasak daging udang galah adalah dengan merebus. Seperti udang karang, mereka direbus hidup-hidup. Sekiranya bangkai beku diambil untuk dimasak, ia mesti dicairkan dengan teliti, selama beberapa jam di dalam peti sejuk.

Garam memasak diambil dalam nisbah 80 g seliter. Berapa banyak masa untuk memasak bergantung pada berat produk: untuk haiwan setengah kilogram, diperlukan 15 minit, tetapi jika beratnya lebih banyak, untuk setiap setengah kilogram seterusnya, diperlukan 10 minit lagi. Hidangkan udang rebus dengan krim atau sos lain yang sesuai untuk makanan laut dan ikan.

Escalope dan medali dibuat dari daging udang galah yang diperoleh dari ekor. Dihargai oleh gourmets dan sering disajikan secara berasingan dalam bentuk hidangan gourmet, kaviar dan hati krustasea, yang dalam lingkungan profesional disebut karang dan tomali.

Makanan laut ini juga dapat berfungsi sebagai ramuan yang terpisah dalam hidangan kompleks: sup, aspic, soufflés dan juga pastri asli..

Kesimpulannya

Akhirnya, satu atau dua perkataan mengenai cara makan udang galah. Sangat boleh diterima untuk melakukannya dengan tangan anda. Peralatan diperlukan untuk pengambilan daging lobster dengan mudah. Untuk memotong keseluruhan bangkai, penjepit dan gunting khas berguna. Yang pertama dapat memotong cakar besar, yang sebelumnya telah mematahkannya, dan yang kedua untuk memotong cengkerang. Sekiranya haiwan itu besar, maka pulpa dapat dikeluarkan bukan sahaja dari penjepit depan, tetapi juga dari kaki yang lain..

Bagaimana lobster berbeza dengan lobster? Dan siapa lobster?

Menu harian seseorang jarang merangkumi makanan laut eksotik. Di kalangan penduduk Rusia, krustasea yang paling kerap dimakan adalah udang karang itu sendiri. Pada masa yang sama, setelah datang ke restoran yang mahal, anda boleh memesan hidangan krustasea yang jauh lebih besar - lobster atau lobster. Untuk dikenali sebagai gourmet dan orang yang memahami selok-belok dan perbezaan makanan ini, anda harus mengetahui lebih banyak maklumat mengenai setiap jenis makanan laut..

Siapa lobster dan lobster

Seseorang yang tidak begitu akrab dengan tema penduduk laut, persoalan perbezaan antara udang dan udang karang akan membawa jalan buntu. Lagipun, kedua-duanya adalah krustasea dengan cakar besar dan badan besar. Oleh itu, siapa yang memesan makanan tengah hari? Sebenarnya, memilih mana-mana nama, anda tidak akan ketinggalan, kerana memesan produk yang sama. Satu-satunya perbezaan antara lobster dan lobster adalah dalam bahasa asal nama..

Orang Inggeris dan semua orang yang berbahasa Inggeris memanggil udang karang besar ini "lobster", dan penutur Jerman memanggil "tukul".

Ciri khas

Krustasea ini tinggal di Laut Tengah dan Laut Utara, serta di lautan Atlantik dan Pasifik. Mereka berbeza dengan udang karang biasa hanya kerana cakarnya jauh lebih besar. Dengan bantuan cakar, krustasea mendapat makanan, mempertahankan diri dan bergerak. Di permukaan anggota badan ini terdapat gigi dengan ukuran dan kekerasan yang berbeza. Yang kecil adalah untuk tisu lembut, dan yang besar adalah untuk merobek makanan keras. Kekuatan dan kekuatan cakar lobster membolehkan anda merebut mangsa dengan serta-merta dan menjaganya hampir tidak bergerak.

Selain cakar yang kuat, lobster memiliki empat pasang cakar di bawah cangkang, dengan bantuannya bergerak di sepanjang dasar laut dan di darat. Tisu lembut arthropod ini tersembunyi di bawah cengkerang yang selamat. Warna orang dewasa berwarna kehijauan dengan warna coklat. Ini memungkinkan untuk menyamarkan dengan mudah di alga dan di permukaan batu, kerana udang galah suka berjemur di kawasan berbatu.

Lobster adalah pemangsa secara semula jadi. Mereka makan ikan kecil, moluska dan semua jenis makanan laut. Memburu pada waktu malam.

Jangka hayat lobster (lobster) adalah hingga 50-70 tahun. Berat udang galah dewasa tidak lebih daripada 1.5 kg. Tetapi kerana ini adalah makanan istimewa, orang dewasa jarang hidup walaupun 20-30 tahun, sejak mereka ditangkap.

Lobster dianggap paling sedap berusia tujuh atau lapan tahun, yang bahkan tidak seberat satu kilogram. Lobster dijual hanya hidup, kerana anda perlu memakannya sebaik sahaja dimasak. Memasak udang galah boleh membahayakan diri sendiri. Dalam bangkai mati, virus dan mikroba berbahaya membiak dengan cepat.

Bagi pencinta makanan laut, terdapat jenis krustasea lain - udang karang. Tidak seperti sahabat mereka, mereka tinggal di perairan hangat, mereka tidak dapat dijumpai di laut, hanya di lautan Pasifik dan Atlantik.

Perbezaannya dapat dilihat secara visual, udang galah tidak mempunyai cakar besar, badannya lebih panjang dan tidak sebesar. Dan warna lobsternya berbeza - mereka dapat dikenali dengan warna merah-coklat mereka. Terdapat duri di cangkerang.

Dalam penampilan, lobster kelihatan lebih besar dan mengancam, lobster adalah sejenis versi canggih. Tetapi dari segi ukuran, yang terakhir jauh lebih besar daripada relatifnya. Panjang lobster berduri 60 cm.

Dalam "Guinness Book of Records" satu kes direkodkan ketika seorang individu ditangkap panjang lebih dari satu meter dan berat 16.5 kilogram.

Penyediaan

Kelebihan lobster adalah kandungan proteinnya yang tinggi. Ia mengatasi krustasea lain dalam kandungan protein. Lobster adalah makanan berprotein tinggi, rendah kalori dan rendah lemak. Kaya dengan asid amino penting, kalsium, kalium, vitamin, fosforus dan zat besi. Produk ini adalah salah satu sumber natrium utama. Kandungan sodium lobster mempunyai kesan positif terhadap ingatan, tekanan darah dan kesejahteraan. Ini adalah produk yang bagus untuk orang yang melihat diet mereka dan jumlah lemak dan kalori dalam makanan mereka. Sukar untuk mencari makanan yang melarang pengambilan lobster.

Sebelum memasak lobster (lobster), ingat bahawa terdapat kontraindikasi terhadap penggunaan makanan laut ini. Krustasea tidak boleh dimakan oleh mereka yang alah kepada makanan laut. Lobster tidak boleh dimakan terlalu kerap bagi orang yang menghidap penyakit kardiovaskular, gout. Ini kerana lobster mengandungi kolesterol dan purin. Tetapi jika anda hanya menikmati rasa makanan laut ini, makanan tersebut tidak akan membahayakan kesihatan anda..

Harga rata-rata untuk lobster di Rusia ialah 1500-2000 rubel per kilogram.

Lobster disumbat, dan medali dibuat dari dagingnya. Selalunya, krustasea disajikan secara keseluruhan, setelah mendidih. Untuk memperkayakan rasa, sos disajikan dengan udang galah. Sup, mousses dan bahkan aspic dibuat dari daging lembut..

Lobak kukus

Lobster (lobster) datang untuk menyimpan rak dalam pelbagai bentuk: hidup, beku, beku. Juga hanya cakar atau ekor lobster yang dijual. Sekiranya lobster beku, ia mesti dicairkan (dalam air sejuk atau dibiarkan seketika pada suhu bilik) dan dibasuh. Sekarang produk perlu dimasak. Tetapi sebelum memasukkan lobster ke dalam periuk, pasangkan cakar dengan gelang getah atau yang lain. Ini dilakukan untuk mengelakkan kecederaan..

Ambil lobster dan masukkan ke dalam periuk air mendidih. Pilih ukuran kuali mengikut ukuran makanan masa depan. Sebaiknya letakkan kepala krustasea terlebih dahulu. Tutup periuk dan masak selama 15 minit. Masukkan daun salam, lemon atau bawang ke dalam air secukupnya.

Setelah udang galah (lobster) bertukar menjadi merah terang, ia sudah siap. Tetapi jangan tergesa-gesa mengeluarkan lobster jika berubah menjadi merah sebelum 15 minit - masih berpandukan waktu. Perhatikan juga: jika 15 minit berlalu dan udang karang masih belum cukup merah, tahan selama beberapa minit lagi..

Menyembelih udang galah

Oleh itu, lobster dimasak, apa yang perlu dilakukan seterusnya? Di sinilah bahagian yang ditakuti oleh banyak orang - pemotongan lobster..

Untuk memotong, anda memerlukan beberapa alat bantu: pisau dan gunting. Perlu diperhatikan bahawa bahagian lobster yang paling sedap adalah kaki, cakar dan ekor..

Apabila lobster yang dimasak sejuk, lepaskan gelang getah dari cakar. Sekarang perlahan-lahan mencabut cakar di mana mereka menyambung ke badan. Tanggalkan bahagian bawah cakar. Gerakkan ke sisi dan tarik dengan lembut. Daging harus kekal di bahagian bawah cakar.

Lakukan ini dengan kedua penjepit. Sekarang ambil pisau dapur besar dan pukul cakar dengan bahagian belakang pisau. Pukul sehingga anda memisahkan cakar menjadi dua. Sekarang anda boleh mengeluarkan daging udang galah dengan mudah.

Tanggalkan ekor lobster dari batang badannya. Gunakan tangan kiri anda untuk mencengkam badan lobster dan lepaskan ekor dengan kanan dan hati-hati dengan kanan. Sekarang biarkan ekor melengkung menjadi bola. Letakkan telapak sebelah tangan pada ekor, dan tekan yang pertama dengan yang lain. Tekan sehingga anda terdengar masalah.

Tekanan dari tangan anda akan menyebabkan cengkerang pecah dan ekornya akan pecah. Sekarang anda boleh memisahkannya sepenuhnya di sepanjang garis kesalahan dan mengeluarkan daging.

Resepi

Lobster di bawah tiga sos

 • Bahan-bahan:
 • udang galah - 4 keping.
 • tarragon - 1 sudu kecil.
 • cuka wain - 50 ml
 • minyak zaitun - 50 ml
 • garam - secubit
 • lada hitam tanah - 1/4 sudu kecil.
 • bawang putih - 3 ulas
 • sawi manis - 3 sudu besar.
 • mayonis - 1 sudu besar.
 • yogurt - 2 sudu besar.
 • mustard panas - 2 sudu besar.
 • serbuk mustard - 1/4 sudu kecil.
 • lada merah tanah - 2/4 sudu kecil.
 • selasih - 1/4 cawan segar atau 2 sudu kecil kering
 • bawang hijau - 2 anak panah.
 • krim masam - 120 g
 • jus lemon - 1 sudu besar.

Tuangkan air (sepertiga isi padu) ke dalam periuk besar, letakkan lobster dan tutup. Didihkan selama 15 minit dengan api kecil. Masukkan lobster dengan serbet dan hidangkan dengan tiga sos.

Lobak rebus dengan sos yang berbeza

Sos ke-1. Campurkan cuka wain, minyak zaitun dan tarragon. Masukkan garam, 1 ulas bawang putih, 1 sudu kecil. sawi manis dan lada hitam.

Sos ke-2. Campurkan mayonis, yogurt, 2 sudu besar. sawi manis, mustard panas, 1/4 sudu kecil setiap satu serbuk mustard dan lada merah tanah.

Sos ke-3. Ambil kemangi segar atau kering, potong bawang hijau. Cairkan sedikit mentega dalam senduk, masukkan 2 ulas bawang putih, bawang, selasih di sana dan reneh selama 2 minit, kacau selalu. Keluarkan senduk dari api dan tuangkan campuran ke dalam krim masam, tambah 1/4 sudu kecil. lada merah tanah dan 1 sudu besar. jus lemon.

Lobster digoreng dengan sos halia

 • udang galah - 1 (750-900 g)
 • bawang - 1-2 keping.
 • akar halia
 • garam dan gula - secubit masing-masing
 • minyak bijan
 • lada - 1 secubit
 • tepung jagung - 1 sudu kecil.
 • air - 2 sudu besar.

Potong lobster, keluarkan daging, bilas. Keringkan dengan tuala kertas, potong kecil, taburkan dengan tepung jagung. Goreng dengan api yang tinggi dalam minyak. Masukkan halia parut, bawang, 2 sudu besar. minyak, perasa, kacau rata dan reneh selama satu minit lagi. Kemudian, kacau selalu, tambah 1 sudu kecil. tepung jagung, dicairkan dalam 2 sudu besar. air, dan segera matikan api.

Asparagus dengan lobster dalam sos oren berkrim

 • krim (33% lemak) - 100 ml
 • jus oren - 30 ml
 • halia (segar) - 10 g
 • asparagus - 60 g
 • udang galah (daging) - 100 g
 • Keju Belanda - 30 g
 • garam, lada - secukup rasa.

Asparagus dengan udang galah

Keluarkan daging lobster dengan teliti dari cengkerang, selamatkan cakarnya. Campurkan krim dan jus oren yang baru diperah, masukkan halia cincang halus, sejat sehingga kuah pekat diperoleh, tambah garam dan lada secukup rasa, campurkan. Untuk sos, gunakan jus yang baru diperah, ia menguap sekata.

Potong hujung asparagus yang berkayu, tumis dalam air mendidih dengan penambahan garam dan gula secukup rasa. Panaskan daging lobster dengan cepat dalam sos yang dihasilkan. Letakkan asparagus panas dan lobster di atas pinggan, hias dengan helai nipis keju dan lobster.

Lobak memasak

Dalam memasak, mereka menggunakan perut dan ekor lobster secara eksklusif. Dagingnya dianggap sebagai makanan istimewa. Langoust memberi rawatan panas. Selalunya ia dibakar, direbus dan dipanggang. Sup, makanan ringan, salad dan hidangan utama disediakan berdasarkannya. Untuk pelbagai rasa, perapan dan sos digunakan. Lobster dimasak seperti udang galah, hanya perlu diingat bahawa ia adalah produk yang lebih halus..

Anda perlu memasaknya dalam air masin. 4 minit pertama api kuat, maka api harus dikurangkan menjadi sederhana. Masa rawatan haba bergantung secara langsung pada ukurannya. Jadi, jika berat lobster adalah 0.5 kg, maka ia akan masak selama 12-13 minit. Untuk setiap 0.5 kg tambahan, tambahkan 5 minit. Kesediaan lobster akan ditunjukkan oleh cangkang merah terang..

Mana yang lebih sedap: udang galah atau udang galah

Kandungan artikel

 • Mana yang lebih sedap: udang galah atau udang galah
 • Cara memasak udang galah dan udang galah
 • Bagaimana lobster berbeza dengan barah

Lobster dan lobster adalah krustasea yang sangat enak dan berkhasiat dengan kandungan protein yang tinggi. Tetapi pada masa yang sama, harganya sangat tinggi, jadi tidak semua orang mampu memakannya dengan kerap. Masalahnya dapat diselesaikan dengan hanya membeli salah satu makanan laut ini. Tetapi untuk membuat pilihan yang tepat, anda harus tahu apa yang lebih enak dan lebih sihat..

Sedikit mengenai lobster

Lobster (perkataan Perancis, perkataan Inggeris - lobster) adalah krustasea yang hidup hampir di seluruh dunia, baik di perairan laut yang sejuk dan hangat. Mereka datang dalam pelbagai ukuran, dengan beberapa spesies yang panjangnya 1 meter dan berat 20 kg. Semasa hidup, udang galah mempunyai warna yang sedikit berbeza, tetapi apabila dimasak semuanya berubah menjadi merah terang.

Lobster Norway sememangnya dianggap paling berharga. Walaupun ukurannya kecil, yang panjangnya berukuran 20 cm, mereka sangat sedap. Selalunya, krustasea ini dibiakkan di ladang khas, kerana harganya memungkinkan anda menanggung kos.

Terlepas dari spesiesnya, semua lobster memiliki cakar yang sangat kuat, yang mengandungi kebanyakan daging lembut yang enak. Walau bagaimanapun, kebanyakan daging terdapat di ekor, tetapi juga terdapat di kaki. Secara tradisional, lobster direbus atau dipanggang. Gourmet gourmet sangat menyukai "tomali" - ini adalah hati hijau jantan, dan "karang" - kaviar merah udang betina, yang sangat halus rasa, juga dianggap sebagai makanan istimewa..

Secara ringkas mengenai lobster

Lobster adalah krustasea yang memiliki persamaan tertentu dengan udang karang, hidup di perairan lautan dan laut dan, sebagai peraturan, dekat dengan pantai. Langoust sangat popular dengan restoran termahal di dunia. Individu besar tumbuh hingga setengah meter dan pada masa yang sama beratnya sekitar 3 kg.

Perbezaan utama antara lobster dan lobster adalah bahawa ia tidak mempunyai cakar, dan seluruh cangkangnya ditutup dengan duri, selain itu, "misai" nya lebih panjang. Hanya perut dan ekor yang boleh dimakan. Dagingnya juga sangat lembut dan enak. Lobster direbus, direbus, digoreng, ditambah ke salad, dan di CIS paling sering dijual sebagai produk dalam tin.

Apa yang lebih sedap?

Walaupun terdapat banyak daging yang boleh dimakan di dalam udang galah, udang galah dianggap sebagai makanan yang lebih enak, kerana dagingnya lebih lembut. Tetapi patut dicuba kedua-duanya, kerana rasa krustasea ini membenarkan harganya tinggi. Nampaknya lobster masih lebih enak daripada udang galah.

Bagaimana lobster berbeza dengan lobster dan lobster

Makanan laut selalunya bukan tetamu harian di meja makan. Lobster, lobster dan lobster tidak terkecuali. Makanan lazat ini disajikan di restoran dan resepsi mewah. Kaedah penyediaannya bervariasi dan selalu istimewa..

Produk ini mahal, jadi tidak semua orang mampu membelinya..

Pasti ramai yang kenal dengan nama-nama kehidupan laut ini, tetapi tidak tahu apa perbezaannya. Mari kita lihat dengan lebih dekat ciri khas krustasea ini..

Sungguh mengejutkan bagi sesetengah orang bahawa pada zaman dahulu arthropoda ini merupakan makanan istimewa bagi orang miskin. Lobster, lobster dan lobster bukan sahaja makanan, tetapi juga pembantu yang baik dalam pertanian - mereka berfungsi sebagai baja ketika menyemai.

Ciri habitat dan pembiakan udang galah dan udang galah

Sebagai permulaan, mari kita gambarkan lobster dan lobster dengan lebih terperinci. Perbezaan kolosal mereka hanya pada nama. "Lobster" berasal dari Perancis dan "lobster" mempunyai akar bahasa Inggeris.

Penampilan arthropoda ini mirip dengan udang karang biasa, yang besar dan berwarna gelap..

Lobster dan lobster hidup di lautan Mediterranean, Atlantik dan Pasifik.

Kelebihan utama mereka adalah cakar besar mereka, dengan bantuan yang mana mereka melakukan banyak fungsi - pengambilan makanan, perlindungan dari kehidupan laut dan pergerakan lain. Pincer ini mempunyai gigi sepanjang keseluruhannya. Ukurannya berbeza dan mempunyai struktur yang kukuh. Gigi kecil diperlukan untuk mengisar tisu lembut, dan gigi panjang untuk mangsa yang keras.

Berkat kekuatan cakar mereka, mereka merebut mangsa dengan mudah. Cakar lobster dewasa sangat berbahaya sehingga mudah menghancurkan kulit manusia. Selain cakar, lobster memiliki lapan kaki di bawah cangkang, yang memungkinkan mereka bergerak di darat dan air.

Tisu lembut krustasea dilindungi oleh cangkang yang kuat, yang berwarna hijau dengan warna coklat. Warna ini membolehkan anda menyamarkan dengan baik di pelbagai kawasan..

Lobster adalah pemangsa. Mangsa mereka adalah ikan kecil, moluska dan penduduk kecil lain di perairan. Lobster pergi memburu pada waktu malam.

Arthropoda adalah hidupan laut yang cukup produktif. Hanya dalam satu kitaran pembiakan, lobster betina meletakkan sekitar sepuluh ribu larva. Tetapi hanya 0.1% dari jumlah yang tersisa, kerana telurnya terlalu lembut dan mudah diserang oleh alam sekitar..

Untuk separuh pertama kitaran, telur berada di dalam betina. Kemudian, dengan bantuan bahan melekit yang dirembeskan oleh betina, telur dilekatkan di bawah ekor. Oleh itu, betina tidak bergerak dalam tempoh ini, dan sukar untuk menangkapnya..

Sekiranya seseorang berjaya menangkap betina semasa musim pembiakan, maka tanda V diletakkan di ekornya dan dilepaskan kembali ke dalam air. Tanda ini membantu mengenal pasti betina semasa tangkapan berikutnya dan membebaskannya ke laut.

Ini disebabkan oleh populasi wanita yang sedikit. Terdapat lebih banyak lelaki dan mereka dengan cara yang mungkin melindungi pasangan mereka untuk dikurniakan.

Lobster dan lobster hidup lama - 50 tahun, kadang-kadang lebih. Berat orang dewasa tidak lebih dari satu setengah kilogram.

Masak dan udang galah

Oleh kerana lobster adalah makanan enak, mereka selalu terperangkap, jadi mereka hidup sedikit. Lelaki paling sedap dianggap berusia 7-8 tahun. Daging udang muda sangat berair dan enak.

Oleh kerana udang dan udang karang perlu dimakan sebaik sahaja dimasak, ia dijual sementara masih hidup untuk mengekalkan kesegaran dan rasa mereka. Pelbagai mikroorganisma berbahaya berkembang biak dengan cepat di bangkai arthropoda ini, yang boleh membahayakan kesihatan..

Bagaimana lobster berbeza dengan lobster dan lobster?

Sekarang mari kita lihat perbezaan utama antara wakil arthropoda ini..

Lobster adalah krustasea, hanya mereka yang tergolong dalam urutan yang berbeza. Habitat - Lautan Pasifik dan Atlantik, kerana mereka lebih suka perairan yang hangat.

Lobster mempunyai ciri khas tertentu. Yang paling ketara adalah cakar nipis dan panjang. Langoustes tergolong dalam urutan decapod, oleh itu mereka mempunyai 5 pasang cakar.

Warnanya lebih terang daripada udang galah dan udang galah - merah dengan bintik coklat. Duri kecil di cengkerang bertindak sebagai agen pelindung. Satu lagi ciri yang membezakan ialah kehadiran misai yang panjang. Pada penampilan, lobster lebih halus daripada lobster. Tetapi panjangnya mencapai 60 sentimeter.

Terdapat kes ketika pemancing menangkap udang galah sepanjang lebih dari satu meter dan berat 16.5 kg.

Pengeluaran

Setelah mempertimbangkan semua ciri khas perwakilan krustasea ini, kita dapat merumuskan:

 • Lobster dan lobster hidup di perairan yang berbeza, sementara udang galah lebih suka hangat dan tenang.
 • Dari segi daya, cakar lobster beberapa kali lebih rendah daripada lobster dan lobster.
 • Lobster berwarna gelap, dan udang udang berwarna cerah dan tidak biasa, selain ditutup dengan duri.
 • Milik pesanan yang berbeza kerana bilangan pasang kaki.
 • Lobster mempunyai kumis yang lebih panjang daripada lobster.
 • Daging udang galah terasa lebih lembut dan lebih sedap.

Untuk mengesahkan ciri khas lobster, lobster dan lobster, jelaskan penampilan dan rasanya. Sekurang-kurangnya sekali anda dapat mengeluarkan wang dan menggembirakan diri anda dengan makanan istimewa ini.