Gambar makanan sihat untuk kanak-kanak

Para saintis mengatakan bahawa manusia moden mendengar dengan matanya. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kenyataan kita, yang dinyatakan dalam televisyen, Internet dan sebilangan besar iklan yang muncul di depan mata kita..

Apa yang dilihat seseorang setiap hari mempengaruhi kesedarannya, dalam istilah moden, memprogramkannya.

Komponen kesihatan manusia yang paling penting adalah pemakanan. Manusia adalah apa yang dia makan. Gambar-gambar yang dipilih menunjukkan pendekatan yang betul untuk pemakanan sihat. Semoga dapat membantu anda. Berikut adalah ilustrasi yang dikumpulkan mengenai topik:

 • gambar makanan sihat untuk kanak-kanak,
 • gambar makanan sihat untuk murid sekolah,
 • gambar makanan sihat untuk persembahan,
 • gambar makanan sihat,
 • makanan sihat dalam gambar tadika.

Gambar bertema makanan sihat

produk semula jadi mengandungi vitamin sebenar

semuanya perlu dilakukan tepat pada waktunya dan semuanya perlu diberi masa

jantung yang sihat memerlukan buah segar

diet pizza harian: nisbah daging, sayur-sayuran segar, biji-bijian dan produk tenusu yang tepat

piramid makanan sihat dalam gambar

membunuh manis, gula mempengaruhi tingkah laku

makanan segar bermakna lebih banyak dan memberikan lebih banyak faedah

agar tidak memakan pil kemudian, anda perlu makan buah hari ini

jangan snek! duduk dan makan dengan baik!

minuman tenaga adalah kematian yang bertenaga

cola boleh mengendalikan tandas, tetapi tidak dapat mengatasi perut

agar tidak makan berlebihan - jangan mengambil pinggan besar

Kongsi "Gambar makanan sihat untuk kanak-kanak"

Makanan organ dalam gambar

Sebilangan makanan serupa dengan organ tertentu namun memberi nutrien kepada mereka. Kami juga menyediakan ilustrasi kecil mengenai setiap organ manusia - dengan penerangan mengenai cadangan umum, fakta menarik dan senarai produk yang berguna dan berbahaya untuk setiap organ. Bahagian ini diisi dan akan dikemas kini secara berkala, dan anda boleh mendapatkan senarai terperinci semua organ di halaman ini.

Anda juga boleh mengklik pada setiap gambar dan pergi ke artikel yang sesuai dengan keterangan yang lebih terperinci mengenai badan yang anda minati..

Lukisan mengenai topik pemakanan sihat kelas 1-2-3-4-5-6-7. Idea untuk membuat lakaran

Adalah mustahak untuk mengajar pendekatan yang kompeten terhadap pemakanan manusia sejak kecil. Anda boleh mengajar kanak-kanak cara hidup yang betul dengan bantuan lukisan. Untuk ini, penting untuk memilih topik yang sesuai dengan usia. Anak kelas pertama suka melukis objek sederhana seperti buah-buahan. Untuk memberi pengetahuan tentang kehidupan yang sihat kepada anak-anak yang lebih tua, anda boleh menggunakan gambar dan kolaj yang kompleks.

Menggambar idea mengenai topik pemakanan sihat untuk kanak-kanak kelas 1

Gambar mengenai topik pemakanan yang betul untuk kanak-kanak yang baru memasuki sekolah harus dimulakan dengan gambar dan bentuk paling ringkas. Dengan bantuan gambar-gambar lucu, anda dapat menanamkan rasa suka sayur-sayuran di kelas pertama.

Contohnya, bersama-sama dengan kanak-kanak, anda boleh melakarkan satu siri gambar mengenai pengembaraan kentang atau bit yang menyeronokkan. Kemudian lengkapkan gambar dengan gambar orang yang sihat dan kuat yang telah menjadi begitu terima kasih kepada produk yang betul.

Menggambar idea untuk pemakanan sihat Gred 2

Gambar yang lebih kompleks sesuai untuk kanak-kanak berusia lapan tahun. Pada usia ini, gambar harus mengajar kanak-kanak faedah diet yang sihat. Contohnya, anda boleh menggambarkan dua lelaki.

Yang pertama lemah dan lesu, dia menjadi seperti itu kerana dia makan makanan yang buruk. Yang kedua kuat dan suka bermain, di sebelahnya anda perlu menarik produk yang bagus.

Menggambar idea gred 3

Bermula dari kelas tiga, gambar harus membincangkan sifat-sifat bermanfaat makanan yang dimakan oleh anak. Subjek gambar boleh menjadi komposisi produk Kanak-kanak harus diberitahu makanan mana yang mengandungi vitamin dan bahan lain yang bermanfaat untuk kesihatan..

Contohnya, hidupkan buah-buahan dengan vitamin C:

 • Jingga.
 • Lemon.
 • Kubis putih.
 • Anggur hitam.
 • Kranberi.

Menggambar idea gred 4

Bagi pelajar kelas 4, gambar sesuai yang akan mengajar anak makan betul-betul pada waktu siang. Anda boleh melukis gambar makanan yang harus dimakan untuk sarapan, minum petang, makan tengah hari dan makan malam. Penting untuk dijelaskan kepada anak-anak bahawa makan pada waktu-waktu tertentu dalam sehari akan menyumbang kepada kesihatan yang baik selama bertahun-tahun yang akan datang..

Menggambar idea gred 5

Pada usia sebelas tahun, kanak-kanak mula menyiapkan badan untuk usia peralihan. Ramai lelaki menganggap diri mereka dewasa. Dengan menyalin tingkah laku rakan-rakan yang lebih tua, mereka cenderung memilih tabiat buruk. Dengan menggunakan gambar, adalah penting untuk menjelaskan kepada kanak-kanak bahawa orang dewasa, orang yang cerdas akan memilih produk yang sihat dan berkualiti tinggi..

Produk yang bagusProduk buruk
Jus SegarLemonade
RotiRangup
Sayur-sayuran dan buah-buahanKentang goreng
Krim masam, yogurtMayonis
Ikan, dagingPiza
BeriGula-gula

Perlu ditekankan bahawa banyak orang bodoh adalah makanan yang salah, yang membawa kepada akibat yang tidak dapat diperbaiki dalam badan. Penting untuk tidak melarang, sebarang larangan pada masa remaja akan membawa kepada hasil yang sebaliknya. Gambar-gambar tersebut mesti menggambarkan lelaki yang, berkat produk berkualiti, telah memperoleh keputusan yang sangat baik dalam sukan dan pendidikan.

Menggambar idea gred 6

Lukisan tema "pemakanan sihat" untuk anak-anak remaja harus memberi idea mengenai pemilihan produk yang betul. Dengan bantuan gambar, kanak-kanak itu perlu diperkenalkan dengan piramid makanan. Pada kelas 6, kanak-kanak perempuan, mengikuti teladan wanita yang lebih tua, mula memikirkan diet yang boleh menyebabkan bahaya besar pada tubuh yang sedang tumbuh.

Piramid Pemakanan:

 • Bijirin (roti, bijirin).
 • Sayur-sayuran dan buah-buahan.
 • Produk tenusu dan daging.
 • Gula-gula.
Menggambar tema pemakanan sihat, contohnya, piramid produk sihat.

Oleh itu, dalam angka tersebut, seseorang harus memperhatikan kenyataan bahawa berat badan berlebihan timbul akibat penggunaan produk yang berbahaya dan berkualiti rendah. Anda boleh memusatkan perhatian pada jumlah makanan yang berlebihan, yang menyebabkan kegemukan, dan juga menunjukkan kepada anak bahawa kekurangan zat makanan dalam diet boleh menyebabkan kecacatan dan kesihatan yang buruk..

Idea Menggambar Gred 7

Pada usia tiga belas tahun, remaja melihat diri mereka sebagai orang dewasa. Banyak kanak-kanak mengembangkan pandangan mereka sendiri mengenai kehidupan. Mereka jarang mendengar ibu bapa mereka. Pada usia inilah kanak-kanak mula mengabaikan gaya hidup sihat. Dalam makanan, keutamaan diberikan kepada produk yang dijual di restoran makanan segera.

Lukisan pada usia ini harus menunjukkan bahaya produk tersebut. Dalam gambar anda dapat menggambarkan orang dengan berat badan berlebihan, kulit yang buruk, tidak aktif dan kurang berinisiatif, tidak peduli dengan dunia di sekitarnya. Berbeza dengan gaya hidup ini, anda dapat menarik orang yang tampan dan bersukan yang lebih suka makan makanan sihat..

Umur kanak-kanakGaris panduan melukis
7 tahunKehidupan sederhana yang menggambarkan sayur-sayuran dan buah-buahan.
8 tahunTambahkan gambar yang menunjukkan faedah diet yang sihat ke gambar sederhana.
9 tahunDengan menggunakan gambar, jelaskan kepada anak-anak komposisi produk, berikan idea mengenai vitamin.
10 tahunDengan menggunakan contoh gambar, ajar anak itu diet yang betul pada siang hari.
11 tahunGambar harus menunjukkan bahawa orang dewasa memilih makanan yang sihat, bukan makanan yang tidak sihat.
12 tahunAngka yang menerangkan piramid pemakanan.
13 tahunTerangkan bahaya makanan segera dan faedah gaya hidup sihat dengan bantuan gambar.

Bagi kanak-kanak dari segala usia, menggunakan contoh gambar, adalah penting untuk menunjukkan pentingnya makanan sihat dalam kehidupan setiap orang. Mengembangkan topik pemakanan yang betul, anda tidak boleh berlebihan dengan konsep dan peraturan. Ibu bapa dan pendidik harus ingat bahawa larangan menimbulkan minat pada anak dan keinginan untuk menguji sendiri apa yang dilarang.

Pengarang: Tatiana Pogodina (fermabrod)

Video mengenai gambar mengenai topik pemakanan sihat

Cara menggambar buah dengan pensil dan pena hujung:

Gambar tukang masak dan makanan untuk ruang makan

Semua orang suka makan. Ini bukan sahaja penting, tetapi juga menyenangkan. Perkara utama adalah mengetahui masa berhenti. Sejak usia dini, kanak-kanak perlu dijelaskan makanan mana yang sihat dan yang tidak. Di sini anda dapat melihat dan memuat turun gambar kanak-kanak dengan tema makan, makanan, tukang masak dan semua yang berkaitan dengannya..

Makanan tadika.

Produk untuk kanak-kanak.

Makanan kegemaran saya.

Projek 3 sekolah masakan.

Lukisan pensil Marina Filimarchuk dari kelas 3.

Buah-buahan, sayur-sayuran - makanan sihat.

Gambar tukang masak untuk tadika.

Makanan kita. Projek: "Sekolah pakar masakan"

Projek ruang makan.

Produk berguna: keju kotej, keju, sosej, krim masam, mentega, madu.

Selangkah lagi

Lengkapkan pemeriksaan keselamatan untuk mengakses pixabay.com

Mengapa saya mesti melengkapkan CAPTCHA?

Melengkapkan CAPTCHA membuktikan bahawa anda adalah manusia dan memberi anda akses sementara ke harta web.

Apa yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan perkara ini pada masa akan datang?

Sekiranya anda menggunakan sambungan peribadi, seperti di rumah, anda boleh menjalankan imbasan anti-virus pada peranti anda untuk memastikannya tidak dijangkiti perisian hasad.

Sekiranya anda berada di pejabat atau rangkaian bersama, anda boleh meminta pentadbir rangkaian menjalankan imbasan di seluruh rangkaian untuk mencari peranti yang salah dikonfigurasi atau dijangkiti.

Cara lain untuk mencegah mendapatkan halaman ini di masa hadapan adalah dengan menggunakan Privacy Pass. Anda mungkin perlu memuat turun versi 2.0 sekarang dari Kedai Web Chrome.

Cloudflare Ray ID: 5a112d1f99ad63a7 • IP anda: 95.214.9.114 • Prestasi & keselamatan oleh Cloudflare

Pemakanan yang betul - ciri, prinsip utama dan resipi asas + foto

Sebilangan besar orang biasa tahu bahawa kunci kesihatan seseorang adalah diet diet hariannya yang cekap, walaupun banyak yang sering mengabaikan perkara ini. Apa yang kemudian mula difikirkan dengan penyesalan.

Hari ini saya ingin membahas masalah ini dengan lebih terperinci dan meyakinkan pembaca bahawa menu yang tepat untuk setiap hari dapat meningkatkan bukan sahaja kesihatan anda, tetapi juga mendapat banyak keseronokan dari proses pengambilan makanan yang sihat.

Terdapat banyak resipi dan asas pemakanan yang betul, serta kaedah memasak dengan pelbagai jenis produk, sehingga ada yang dapat memilih menu yang sesuai untuk diri mereka sendiri untuk jangka waktu tertentu..

Ingin tahu makanan apa yang tidak boleh anda makan untuk menjaga kesihatan badan anda? Apa yang dinasihatkan oleh pakar? Bagaimana menurunkan berat badan atau membina otot? Di bawah ini kita akan bercakap mengenai perkara ini..

Pemakanan sihat - definisi dan aplikasi

Untuk memahami secara terperinci masalah pemakanan yang betul, cadangan penggunaan dan memilih diet individu, anda perlu mengetahui definisi konsep "pemakanan yang betul".

Pemakanan yang betul atau sihat adalah salah satu komponen penting untuk menjaga kesihatan normal agar dapat menyediakan persekitaran yang normal untuk perkembangan, pertumbuhan dan kehidupan individu secara keseluruhan, serta untuk menguatkan fungsi tubuh dan mencegah perkembangan penyakit.

Anda tidak boleh menganggap pemakanan yang betul sebagai diet kaku atau sementara. Orang, setelah mengutamakan pemakanan yang betul, berpegang teguh pada sepanjang hayat mereka..

Ini dijelaskan oleh fakta bahawa seseorang mula makan dengan betul, tertarik pada prosesnya, dan kebiasaan, anda tahu, adalah kekuatan yang mengerikan.

Dan selain itu, jika anda memutuskan untuk melepaskannya, anda akan kehilangan semua kesenangan diet yang sihat dalam bentuk berat badan yang seimbang, ringan dan kuat, cas tenaga dan keadaan dalaman umum..

Beberapa nuansa diet yang sihat harus diingat:

 • secara kategorinya tidak memerlukan puasa, sebaliknya, selalu ada peluang untuk menikmati makanan ringan yang lengkap dan enak dengan apa yang anda suka;
 • selalu dan dalam apa jua keadaan anda dapat menjumpai sesuatu untuk dimakan, mengelakkan rasa janggal, terutamanya jika anda berkunjung;
 • kebebasan sepenuhnya disediakan dalam pilihan, tidak ada larangan kategoris.

7 prinsip pemakanan sihat

Untuk mengekalkan diet yang sihat, anda tidak harus selalu mengira kalori, sudah cukup untuk mengikuti cadangan dan bertindak mengikut rancangan.

Sekiranya anda ingin makan secara rasional, pertimbangkan prinsip berikut:

Makanan di bahagian. Tidak memerlukan memberi makan badan anda setiap 2-3 jam. Ini bermaksud bahawa harus ada diet: sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Selain itu, jika anda benar-benar mahu makan, anda boleh menikmati makanan ringan beberapa kali.

Pada masa yang sama, ingat bahawa bahagiannya tidak boleh besar, lebih baik merasa sedikit lapar daripada makan berlebihan..

Sarapan pagi yang rasional adalah permulaan yang terbaik dan tepat untuk hari ini. Tidak hairanlah mereka mengatakan, makan sarapan sendiri. Ini akan menambahkan tenaga sepanjang hari, dan anda boleh menikmati makanan pencuci mulut yang manis..

Sayuran dan buah-buahan yang diperlukan. Mereka memastikan fungsi normal tubuh, mengandungi mineral, vitamin, unsur surih dan serat.

Apabila memilih daging, lebih baik memilih daging lembu atau ayam muda tanpa lemak. Saiz hidangan dan penyediaan juga penting. Hidangkan daging dengan betul untuk makan tengah hari, sayur-sayuran sangat sesuai sebagai lauk, tetapi bukan bijirin atau pasta.

Produk susu fermentasi diperlukan, tetapi dengan peratusan lemak yang rendah. Mereka yang ingin menurunkan berat badan harus melepaskan krim masam dan krim.

Air minuman. Terima kasih kepadanya, proses metabolik dan fungsi usus dinormalisasi di dalam badan..

Sebaiknya minum hingga 8 gelas air sehari, bahagian utama pada waktu pagi, satu gelas mesti berada pada perut kosong sebelum sarapan pagi untuk menyegarkan badan.

Minum perlahan dalam sips kecil, suhu air mestilah suhu bilik.

Garam dan gula secara sederhana, secara beransur-ansur mengurangkan dosnya. Gula mempengaruhi kadar glukosa darah, jadi penting untuk mengawal diet anda. Oleh kerana kesan garam, cecair terkumpul di dalam badan dan bengkak muncul.

Pakar dalam bidang pemakanan sihat percaya bahawa anda tidak boleh mengubah diet harian anda secara drastik menjadi sihat, anda perlu beralih secara beransur-ansur, tanpa kekerasan terhadap tubuh..

Senarai ramuan untuk diet yang sihat

Makan makanan berikut menjamin diet yang sihat:

 • Sayur-sayuran dan buah-buahan. Sebuah gudang vitamin, serat dan unsur mikro berguna;
 • Beri. Antioksidan semula jadi, kaya dengan nutrien, bahkan beku, tidak kehilangan kualiti bermanfaatnya;
 • Bijirin dan bijirin. Isi dengan karbohidrat kompleks yang membuat anda berasa kenyang untuk jangka masa panjang;
 • Kacang dan buah kering. Kekalkan sifat berguna yang tidak kalah dengan yang segar untuk jangka masa panjang. Sesuai untuk snek;
 • Daging ayam. Mengandungi protein dan asid amino penting dan rendah kalori;
 • Produk susu. Diperkaya dengan protein, kalsium dan asid amino, menentang sinaran dan toksin;
 • Ikan dan makanan laut. Protein, mikroelemen, asid omega, vitamin yang berguna;
 • Teh hijau. Antioksidan yang sangat baik, menstabilkan badan.

Keseluruhan senarai produk di atas mudah dicerna. Tetapi makanan yang sukar dicerna juga harus ada dalam diet, hanya dengan sederhana. Bahan-bahan ini termasuk kopi, teh, perasa, coklat, rempah, garam dan gula..

Makanan yang sihat

Ikuti prinsip diet yang sihat semasa membuat menu anda:

 • Buah dimakan sebagai hidangan berasingan. Tidak akan menyakitkan walaupun sebagai makanan ringan, sejurus sebelum makan tengah hari atau makan malam.
 • Jangan campurkan protein yang berbeza (ikan dan susu).
 • Cuba asingkan makanan protein dari karbohidrat. Sebagai contoh, lebih baik menghidangkan kentang rebus atau panggang dengan daging daripada kentang goreng..
 • Lebih baik menghidangkan kubis dengan makanan berlemak, kerana memecah lemak yang mengurangkan pengeluaran jus gastrik.
 • Makanan dengan karbohidrat tahap tinggi (kentang, roti) tidak sesuai untuk makanan berasid.
 • Protein tidak sesuai dengan lemak, seperti mentega dengan keju atau telur dengan krim masam.
 • adalah perlu untuk mengawal pengambilan kanji dalam satu kali duduk, jangan merampas kentang atau bijirin dengan roti.
 • pengambilan susu keseluruhan harus dikurangkan.
 • sayur-sayuran hijau - perangsang fungsi tubuh, sesuai untuk sebarang hidangan.
 • banyak minyak atau asid melambatkan penyerapan protein.

Makanan: gambar untuk kanak-kanak, kad Doman, halaman mewarna, poster

"Produk" adalah jenis bahan visual kegemaran kanak-kanak prasekolah. Anak-anak senang melihat gambar dengan gambar makanan, pelbagai hidangan. Untuk permainan pertuturan, dalam kumpulan log atau semasa kerja rumah, sangat berguna untuk menggunakan bahan visual yang dipilih khas "Gambar makanan untuk kanak-kanak di tadika." Contohnya, seperti dalam artikel ini.

Keseluruhan kandungan bahan leksikal dengan topik "Produk" dapat dibahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Pada usia 2 hingga 7 tahun, anak mesti mempelajari beberapa konsep:

Makna perkataan umum "Produk". Kanak-kanak perlu belajar bagaimana menyebut beberapa nama dari kumpulan ini, dan kanak-kanak yang lebih tua harus dapat menentukan sifat umum mereka dan menyebarkan nama-nama tersebut ke dalam kumpulan. Contohnya, "produk tenusu", "sayur-sayuran", dll..

Perbendaharaan kata pasif dan aktif kanak-kanak harus mengandungi:

- nama produk;
- kata sifat deskriptif yang sesuai untuknya;
- kaedah memasak.

Kanak-kanak harus belajar untuk menyampaikan secara bersama-sama apa yang terdapat di rak kedai runcit dan di atas meja..

Penting untuk kanak-kanak prasekolah mengetahui makanan yang boleh digunakan dalam hidangan yang berbeza..

Mempunyai pemahaman tentang peranan produk. Sekiranya gambar tidak begitu jelas untuk kanak-kanak prasekolah, maka gambar plot sangat sesuai untuk ini..

Berikut adalah contoh senarai perkataan yang harus digunakan kanak-kanak prasekolah untuk topik "Makanan":

susu, yogurt, daging, ikan, roti, kue, telur, pasta, perkakas, toko, checkout, piring, penjual, meja, pameran, keju, madu, selai, selai, wafel, bagel, ikan, pai, marmalade, keju cottage, krim masam, ais krim, kefir, sosis, sosis, lidah, vitamin, pisang, apel, pir, anggur, jeruk, semangka, tembikai, wortel, bit, kentang, tomat, timun, labu, kue, pastri, bubur, nasi, soba, oat, makanan, millet.

manis, masin, segar, vitamin, tepung, rebus, dipanggang, garing, putih, berair, pedas, berwarna, rapuh, tidak beragi, goreng, sihat, susu, lembut, basi, hitam, panas, berbahaya, sejuk, sihat, dingin, telus, masak, pahit.

Beli, jual, susun, bungkus, pilih, rebus, goreng, potong, kering, acar, bakar, garam, rebusan, simpan, masak, beku, cambuk.

Sudah tentu, semakin tua kanak-kanak itu, semakin kaya kosa kata aktif kanak-kanak itu, semakin banyak pembinaan tatabahasa yang harus dia gunakan dalam pertuturan. Ini dapat dicapai dengan bantuan permainan dan latihan pertuturan biasa, yang dipilih dengan mengambil kira usia kanak-kanak prasekolah..

Gambar yang dilukis

Sebarang lukisan produk adalah bahan yang sangat baik untuk melakukan:

 • permainan pertuturan;
 • perbualan;
 • latihan terapi pertuturan.

Adalah berguna untuk menggunakan kedua-dua set kad subjek dengan gambar makanan, dan plot gambar topik ini..

Gambar untuk kanak-kanak menggambarkan makanan berguna dan berbahaya secara berasingan, penting untuk mengajar kanak-kanak untuk membezakan antara mereka dengan mudah.

Kad gambar yang dilukis sesuai untuk:

 • kelas;
 • permainan;
 • senaman.

Kad Doman

Gunakan kad Doman di kelas pengembangan pertuturan dengan topik Produk. Gambar yang jelas dan jelas dengan teks boleh digunakan dalam permainan dan latihan.

Anda juga boleh menggunakan foto makanan. Penting untuk memilih mereka yang mempunyai latar belakang yang neutral, yang terbaik. Sudah tentu, gambar harus dicetak terlebih dahulu dan ditampal di kadbod.

Gambar pemandangan

Gunakan gambar plot untuk mengarang cerita dengan kanak-kanak di kelas. Untuk tujuan ini, gambar plot sesuai dengan tema: "Pasar raya", "Di pasar sayur", "Timun pertama", "Memasak dengan ibu", "Bagaimana kebun memberi makan kami pada musim sejuk".

Halaman Mewarna

Ahli terapi pertuturan dan guru mesti menggunakan halaman mewarna tematik untuk mengembangkan pertuturan anak. Pewarnaan secara berkala bukan sahaja membantu kanak-kanak untuk memperkaya perbendaharaan kata dan mempelajari pembinaan tatabahasa baru, tetapi juga membantu melatih kemahiran motorik halus, yang seterusnya sangat membantu mengaktifkan pusat pertuturan otak anak.

Gunakan gambar Makanan berbahaya untuk kanak-kanak untuk mewarnai, ini bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran bertutur, tetapi juga membentuk pemahaman mengenai asas-asas diet yang sihat dan sekatan yang munasabah terhadap makanan. Selepas mewarnai, anda boleh berbual dengan topik "Manfaat dan bahaya makanan yang kita makan." Sangat mudah untuk membuat persembahan kecil atau kolaj dari gambar kanak-kanak, yang dapat berfungsi sebagai bahan visual tambahan.

Semua kanak-kanak prasekolah mempunyai kesamaan kemampuan untuk mempelajari kemahiran baru dalam permainan dengan cepat dan tegas. Itulah sebabnya di institusi pendidikan prasekolah moden begitu banyak perhatian diberikan kepada jenis aktiviti ini. Sebarang gambar untuk kanak-kanak dari siri Makanan boleh digunakan dalam pelbagai permainan terapi pertuturan, berikut adalah beberapa contoh:

Produk apa yang anda tahu?

Permainan ini boleh dijalankan dengan satu kanak-kanak atau dengan kumpulan kanak-kanak prasekolah. Seorang dewasa meletakkan gambar dengan gambar produk di hadapannya. Dari atas, kad ditutup dengan kepingan kadbod sehingga hanya sebahagian dari objek yang dilukis yang dapat dilihat. Anak mesti mengenali produk ini atau itu, dan kemudian menamakannya dengan betul.

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua harus diminta membuat ayat yang mudah atau biasa dengan perkataan yang dipilih.

Pelajar kelas pertama yang mempunyai masa yang sangat sedikit untuk pergi ke tadika, boleh bermain, menulis teka-teki atau sajak ringkas mengenai produk. Untuk usia ini, berguna untuk menggunakan gambar untuk kanak-kanak dari kumpulan "Makanan berbahaya dan berguna", dalam satu set atau secara berasingan.

Namakan dengan penuh kasih sayang

Permainan terapi pertuturan terkenal "Panggil dengan penuh kasih sayang" harus dijalankan dengan anak-anak dari segala usia. Sekiranya cukup bagi anak-anak untuk mengingat dan menamakan bentuk perkataan kecil (sosis - sosej, kefir - kefir, bihun - mi, keju cottage - curd, dan lain-lain), maka kanak-kanak yang lebih tua sudah semestinya dapat menangani tugas membuat ayat dengan konsep seperti itu atau malah cerpen.

Gambar khas untuk kanak-kanak di tadika dari pilihan "Makanan - mari kita panggil dengan penuh kasih sayang" sesuai untuk permainan ini.

Apa dari apa?

Tugas-tugas mengarang penceritaan cerita tentang produk yang berbeza yang diperoleh dari bahan mentah yang berbeza membantu memperkayakan kosa kata aktif dan mengembangkan pertuturan yang koheren.

Permainan ini boleh diatur seperti berikut: susun semua gambar dengan produk dalam dua timbunan. Dalam satu, anda perlu meletakkan "bahan mentah" (buah-buahan, sayur-sayuran, susu, tepung, gula, telur - apa yang seseorang tumbuh atau terima dari haiwan peliharaan), dan yang lain - gambar pelbagai hidangan siap pakai (haluskan, jem, salad, jus, gula-gula, roti, dll.).

Anak-anak kecil harus memilih sepasang kad yang sepadan antara satu sama lain, salah satu daripada kedua-dua timbunan (epal - puri, raspberry - jem, telur - telur hancur, dll.).

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua dapat mengatasi tugas mengambil beberapa jenis bahan mentah untuk satu hidangan (tepung, telur, gula, beri - pai).

Seorang dewasa menunjukkan gambar satu produk, dan kanak-kanak harus menyebut seberapa banyak nama yang boleh disediakan daripadanya:

susu - keju kotej, keju, mentega, krim masam;
epal - kompot, jem, pai, haluskan, jeli, jus;
daging - daging cincang, potongan daging, kaldu;

Guru meminta kanak-kanak prasekolah menyusun gambar dengan makanan yang berguna dan berbahaya untuk pemakanan kanak-kanak dan orang dewasa.

Permainan ini membolehkan anda:

 • meluaskan cakerawala kanak-kanak;
 • belajar menerangkan proses memasak hidangan tertentu;
 • memperkayakan kamus dengan kata sifat deskriptif (pai dengan beri - beri, jem raspberry - raspberry, kek keju dengan keju kotej - keju kotej, dll.).

Namakan bahagian kedai

Jemput anak-anak, sebagai sebahagian daripada permainan cerita, untuk menyenaraikan nama-nama pelbagai jabatan kedai. Anak-anak bergilir-gilir memanggil produk mereka, dan kemudian jabatan (sayur, daging, roti, dll.) Di mana anda boleh membelinya.

Kefir, keju kotej, yogurt, krim masam - dalam susu;

Cod, pike, salmon merah jambu, udang - dalam ikan;

Bit, labu, kentang, lobak - dalam sayur;

Marshmallow, marmalade, gula-gula, biskut - di dalam gula-gula.

Bandingkan Produk

Gambar dengan produk dicat sangat bagus untuk melatih kanak-kanak menggunakan antonim dalam pertuturan. Minta anak anda membandingkan;

krim masam dan susu (cecair tebal);

roti dan biskut (lembut-keras);

gula-gula dan herring (masin manis);

cutlet dan ais krim (panas-sejuk).

Ini hanya beberapa permainan terapi pertuturan yang boleh dilakukan dengan kanak-kanak dengan topik "Produk". Kad makanan membolehkan kanak-kanak prasekolah dari semua peringkat umur berlatih bercakap dengan mudah dan berkesan.

Makanan Sihat: Vektor, Foto dan JPA

+587,000 Imej Percuma.

Templat sepanduk instagram promosi media sosial menu burger

Templat sepanduk media sosial makanan ayam

Templat sepanduk media sosial menu makanan khas

Templat sepanduk instagram promosi media sosial menu burger

Templat catatan Instagram

Sepanduk mendatar dengan iklan jus mangga realistik 3d, botol jus mangga di antara percikan dan logo

Set makanan Doodle. Hitam dan putih. dengan tangan

Templat sepanduk instagram promosi media sosial menu burger

Jagung, watak kartun. makanan untuk kanak-kanak. 3d

Templat sepanduk instagram promosi media sosial menu makanan pizza

Sarapan pagi yang sedap

Sarapan pagi yang lazat

Set templat instagram restoran

Templat cerita isntagram makanan sihat

Sayuran rata dengan copyspace

Tometo adalah bahan utama untuk membuat saus tomat di dinding putih.

Paparan atas bayam dengan alpukat

Menu dengan pelbagai jenis kopi

Resipi sihat digambar

Templat cerita instagram konsep roti

Cerita Instagram mengenai makanan sihat dan bio

25 ikon makanan musim panas set ikon logo konsep perniagaan ikon ikon garis

Komposisi percikan jus ftuiys yang realistik menampilkan percikan buah-buahan tropika dan masak di kepala surat

"Gambar lazat" sayur-sayuran dan buah-buahan: boleh dimakan, sihat dan menarik!

Anda juga biasa dengan ini - percubaan untuk memberi makan makanan sihat kepada anak dengan kegagalan. Dia tidak mahu makan. Dia tidak menyukai sesuatu tentang makanan ini. Atau ada alasan lain untuk menolaknya. Apa nak buat? Cuba buat "gambar lazat" yang disebut pinggan yang boleh dimakan. Anak anda pasti tidak akan menyerah pada mereka. Lebih-lebih lagi, dia dengan senang hati akan menjamu selera jika, dengan pertolongan anda, dia akan membuat karya agung dari pelbagai produk.!

Kelebihan makanan comel

Adakah saya perlu bercakap secara terperinci mengenai betapa bermanfaatnya aktiviti tersebut untuk kanak-kanak? Pada prinsipnya, semuanya jelas - dengan bantuan pinggan yang lazat, kanak-kanak itu akan membersihkan semua yang anda tawarkan kepadanya sebagai "cat" untuk "gambar" seperti itu..

Tetapi, seperti yang ditunjukkan oleh banyak pengalaman ibu bapa, seorang kanak-kanak dalam proses mencipta karya indah yang bermanfaat ini akan banyak belajar..

 1. Letakkan makanan ini atau makanan di piring bersama anak anda, anda boleh membacakan sesuatu kepadanya atau memberitahunya mengenai peserta dalam aksi yang menyeronokkan ini. Anak itu pasti akan mengetahui dan mengingati rupa buah-buahan, buah beri, sayur-sayuran dan sebagainya..
 1. Dengan menghafal penampilan komponen, anak dapat berkenalan dengan sisi lain - dengan memberi manfaat. Dia akan tahu apa yang berguna bukan sahaja untuk beri kegemarannya, jeruk nipis, pisang, dan lain-lain, tetapi juga wortel, labu, bawang dan segala yang lain yang tidak disukainya.
 1. Anda boleh memperkaya idea bayi tentang semua ini dengan membincangkan tanda-tanda luaran komponen, iaitu mengenai warna, bentuk, ciri permukaan, rasa, tanda penciuman, dll..
 1. Perbaiki dan tambah pengetahuan anak tentang sayur-sayuran dan buah-buahan, lebih tepat lagi, bagaimana dan di mana produk makanan ini boleh digunakan dan disediakan.
 1. Anda boleh berlatih bersama bayi anda dalam melakukan eksperimen sederhana untuk mengenal pasti rasa makanan..
 1. Bertanya mengenai produk tertentu, anda akan memperkukuhkan kemahiran mengenalinya dengan menerangkan buah-buahan dan sayur-sayuran.
 1. Bercakap mengenai ramuan tertentu, kualiti mereka (matang, mengantuk, enak, sihat, kemerahan, beraroma, pahit, manis, masam, halus, kasar, dll.), Anda juga dapat mengembangkan anak anda dengan pengetahuan bahasa (dengan bersenam dengannya menggunakan, misalnya, kata benda feminin, maskulin, neuter, kata sifat yang menunjukkan tanda dan kualiti), serta menambah kosa kata.
 1. Semasa menyediakan piring gambar ini atau bayi dengan bayi, anda bukan sahaja akan mengajarinya asas memasak, tetapi juga dengan mudah dan menariknya mendidiknya ingin tahu, mengembangkan ingatan, pertuturan dan persepsi.
 1. Dengan memanggil sayur-sayuran, buah-buahan, beri dan makanan lain, anda boleh membuat tali pertuturan. Sebagai contoh, bit tumbuh di kebun, borscht dimasak darinya, salad dibuat, dan lain-lain. Panen, misalnya, timun, tomato, bawang, dll dituai kemudian. Frasa boleh dibuat bersamaan dengan kata-kata tanaman, tumbuh, air, memetik, mencabut, menggali, merawat, dll..
 1. Dengan menyusun gambar piring seperti itu, anda dapat menghidupkan muzik kanak-kanak yang baik. Mendengarkannya sambil membuat gambar yang lazat dan menyelerakan, anak itu berkembang secara estetik.

Idea terbaik untuk "gambar lazat"

Adakah anda masih memaksa anak untuk makan sesuatu? Lihat pilihan bagus untuk membuat sarapan atau makanan lain dalam bentuk "gambar" yang lazat yang kami kumpulkan untuk anda.

Anda boleh membuat gambar comel sehingga anak anda dengan senang hati memasukkannya ke dalam pinggan, kemudian memakannya dengan tidak bersemangat.

Kereta mainan

Berikut adalah gambar yang bagus yang mengingatkan pada musim panas yang panas. Seperti yang anda lihat, terdapat minimum bahan di sini. Dan betapa menyenangkannya bayi anda yang berumur 4-5 tahun untuk makan semua ini dan memperlakukan orang lain dengan gambar yang ceria dan enak yang dibuat dari makanan, biskut, buah-buahan, sayur-sayuran, buah sitrus, tembikai dan makanan lain yang paling biasa.

Burung kecil

Ini adalah motif musim panas yang akan menghangatkan dan mengingatkan anda tentang musim panas. Plat ini akan menggabungkan dengan hebat:

 1. jingga,
 2. lobak merah
 3. Kacang hijau,
 4. lobak,
 5. roti dan banyak lagi.

Roket

Dan inilah sebab lain untuk memberi makan bayi anda dengan enak dan memuaskan, agar dia sibuk dengan perkara-perkara yang menyenangkan dan berguna dan meluangkan masa bersamanya. Buat beberapa projek kerajinan yang boleh dimakan dengan kanak-kanak prasekolah anda, seperti roket.

Tidak ada yang akan membataskan anda dari segi pilihan "warna" yang boleh dimakan, kerana semua yang biasa kami ambil untuk membuat sandwic ada di sini:

 1. roti,
 2. keju,
 3. tomato,
 4. lobak,
 5. produk daging (sosej, ham, daging rebus, dll.),
 6. timun (segar dan acar),
 7. lada bel, dll..
 8. 6 tahun dan kanak-kanak sekolah dari kepingan roti dan sayur-sayuran.

Siput yang boleh dimakan

Nakal pada waktu pagi dan tidak mahu makan oatmeal? Sediakan gambar ini dengan bayi anda dari:

 1. pisang,
 2. strawberi
 3. buah beri.

Semangkuk kecil bubur akan menjadi rumah siput.

hidupan laut

Adakah anda belajar haiwan laut, ikan? Gabungkan perniagaan dengan senang hati. Ambil buah-buahan, buah beri, sayur-sayuran yang paling digemari atau paling digemari anak anda:

 1. kiwi,
 2. anggur,
 3. lobak merah,
 4. labu,
 5. saderi, timun,
 6. strawberi,
 7. ceri,
 8. blueberry,
 9. kismis dan produk lain.

Dan setiap kali di pinggan, berbaringlah dengan bayi 4-5 tahun ini atau haiwan laut atau ikan itu, tentu saja ada buku di hadapan anda.

Basikal

Lihat betapa ceria dan ceria basikalnya! Seorang kanak-kanak berumur 5-6 tahun dengan senang hati akan "menarik" kenderaan roda dua yang comel, mengambil sayur-sayuran yang paling biasa:

 1. tomato,
 2. Bawang hijau,
 3. kembang kol, lebih baik direbus terlebih dahulu,
 4. lada manis,
 5. timun segar, dll..

Pemain ski

Dan ini adalah gambar yang sama comel - semuanya akan dihanyutkan dari piring seperti itu pada satu masa!

Strawberry untuk hari jadi

Oh, sungguh cantik dan menyelerakan "gambar" yang sedap ini boleh dimakan! Di sini penulis mencadangkan menggunakan:

 1. strawberi,
 2. telur,
 3. roti bakar,
 4. keju,
 5. kiwi.

Tetapi bagaimanapun, anda boleh meletakkan buah beri dan buah-buahan yang berbeza dalam pinggan, dan akan menarik bagi kanak-kanak berumur 5-6 tahun untuk merawat anak-anak yang akan datang kepada mereka semasa bercuti.

Ketam


Apa makanan yang enak yang boleh anda buat dengan anak-anak berumur 5-6 tahun dalam bentuk ketam! Untuk ini, ambil buah-buahan dan buah beri:

 1. epal,
 2. pir,
 3. plum,
 4. aprikot,
 5. ceri,
 6. ceri,
 7. strawberi,
 8. telur, dll..

Sarang

Kanak-kanak itu dengan senang hati akan meletakkan pinggan, dan kemudian menyapu semua yang ada di sana. Perkara utama adalah plot! Ia akan pergi ke sini:

 1. sebiji buah nanas,
 2. jerami,
 3. lobak merah,
 4. sebarang buah beri,
 5. dragee.

Rama-rama

Aktiviti ini pasti memikat hati kanak-kanak itu. Anda akan memotong semuanya, dan anak itu akan berbaring, melihat gambar ini. Anda akan mendapat kanvas yang sangat indah dari:

 1. kiwi,
 2. limau,
 3. jingga,
 4. strawberi,
 5. ceri, dll..

Bereksperimenlah, kerana ada banyak lagi pilihan untuk membuat gambar-gambar yang lucu dan enak, seperti waktu yang berguna untuk anak dan perkembangannya. Semua ini akan menggembirakan anak-anak anda!

Ngomong-ngomong, anda boleh membuat "gambar sedap" bukan hanya semasa memasak. Pemeliharaan juga merupakan alasan untuk tersenyum dan bermimpi.

Boleh dipotong dari sayur-sayuran dan buah-buahan. Perkenalkan anak anda dengan kecantikan ini!

Berikut adalah "gambar-gambar lazat" beberapa orang yang meminati pekerjaan mereka. Dari melihat karya-karya ini, selera untuk makanan dan kecantikan pasti terbangun.

Karl Warner. "Gambar lazat" artis-jurugambar berusia 45 tahun tidak akan membiarkan anda dan anak anda tidak peduli.

Daniele Barresi. Pemimpi berusia 26 tahun dari Australia membuat karya seni dengan pemotong buah-buahan dan sayur-sayuran. Alpukat, tembikai, tembikai, zucchini dan sayur-sayuran lain digunakan, dan sebelum kita ada bunga, haiwan, dll..

Anna Tokarska. Terlibat dalam fotografi digital dan melukis, artis itu menggunakan "lukisan yang sedap". Masing-masing berukuran 50x80 cm. Kehidupannya yang masih segar, dihasilkan dari buah-buahan dan sayur-sayuran segar, menarik. Kumpulkan potret sayur-sayuran dan buah-buahan dengan anak anda, seperti yang dilakukan oleh artis.

Potret boleh dibuat berbeza, dan lebih baik - dari watak, haiwan, burung, dan lain-lain yang dikenali. Potret yang lucu juga menarik.

Michelle Baldini. Beritahu mereka bahawa anda akan membuat gambar dari telur hancur. Dan apa yang tidak biasa mengenainya? - anak akan bertanya. Dan fakta bahawa telur biasa boleh disediakan, katakan, "Starry Night" oleh Van Gogh atau yang lain. Perlu dihidupkan imaginasi, seperti, misalnya, seorang artis Mexico yang mencipta karya dari telur sederhana.

Oleh itu, anda memberitahu anak anda, kami tidak melukis dengan cat. Dengan apa? Buah-buahan, sayur-sayuran, herba, dll. Dia tidak mempercayainya? Dan anda membuktikannya. Tunjukkan kepadanya sekurang-kurangnya sebahagian daripada apa yang telah kami pilih untuk anda. Masak sesuatu bersama. Kesannya dijamin. Seperti yang anda lihat, percutian untuk anak boleh dibuat dengan tangan anda sendiri dan dari apa yang ada. Perkara utama adalah mahu! Buah-buahan dan sayur-sayuran, beri dan tumbuh-tumbuhan lain yang boleh dimakan hidup di pinggan ini...

Rospotrebnadzor (berdiri)

Rospotrebnadzor (berdiri)

Mengenai hasil peraduan untuk menggambar dan puisi terbaik, bertepatan dengan Hari Perlindungan Hak Pengguna Dunia - RSS

Mengenai hasil pertandingan untuk menggambar dan puisi terbaik, bertepatan dengan Hari Perlindungan Hak Pengguna Sedunia

 • Tukar Tentang hasil peraduan untuk lukisan dan puisi terbaik, sesuai dengan Hari Hak Pengguna Sedunia di DOC
 • Tukar Mengenai Peraduan Melukis dan Puisi Hari Pengguna Sedunia ke PDF

Mengenai hasil pertandingan untuk menggambar dan puisi terbaik, bertepatan dengan Hari Perlindungan Hak Pengguna Sedunia

Direktorat Rospotrebnadzor untuk Wilayah Samara, dalam rangka acara yang dikhaskan untuk Hari Perlindungan Hak Pengguna Sedunia dan menjelang Hari Kesihatan Sedunia, mengadakan pertandingan melukis anak-anak dengan tema "Saya suka makanan sihat" dan puisi terbaik dengan tema: "Apa itu makanan yang sihat?" di kalangan pelajar sekolah institusi pendidikan yang tinggal di wilayah bandar. Samara.

Anak-anak dihadapkan dengan tugas untuk merefleksikan dalam gambar dan puisi mereka visi "Pemakanan yang betul, sihat", semua peserta menangani tugas tersebut. Semua orang memahami dengan jelas makanan mana yang sihat dan yang tidak boleh dimakan.

Suruhanjaya menyimpulkan hasil pertandingan: lukisan dan puisi terbaik dalam pencalonan yang berbeza:

Dalam pencalonan gambar "Makanan sihat adalah"

Tempat pertama: Daniil Kozin, Sekolah Menengah MBOU No. 12.

Tempat ke-2: Ionova Maria, sekolah menengah MBOU №149.

Tempat ke-3: Popugaeva Yana, sekolah menengah MBOU №12.

Dalam pencalonan "Saya dan Makanan Sihat"

Tempat pertama: Daria Gorbacheva, Sekolah Menengah MBOU No. 65.

Tempat ke-2: Anastasia Utkina, Sekolah Menengah MBOU No. 149.

Tempat ke-3: Guberman Lidia, sekolah menengah MBOU №12.

Dalam kategori menggambar "Bagaimana menjadi sihat"

Tempat pertama: Baldina Arina, Sekolah Menengah MBOU No. 166.

Tempat ke-2: Grishina Valeria,

Tempat ke-3: Vera Zeberyuchenko, Sekolah Menengah MBOU No. 12

Dalam kategori menggambar "Rahsia kesihatan keluarga kita"

Tempat pertama: Ksenia Dergunova, sekolah menengah MBOU №76.

Tempat ke-2: Mukhamedov Mansur, Sekolah Menengah MBOU No. 65.

Tempat ke-3: Anastasia Dmitriuk, Sekolah Menengah MBOU No. 12.

Dalam pencalonan untuk puisi terbaik "Ayah, Ibu, saya keluarga yang sihat"

Tempat pertama: Ozerskaya Alina, Sekolah Menengah MBOU No. 166.

Kami bangun awal,

Sama-sama kita bangun dari sofa,

Tetapi kami tidak tergesa-gesa ke dapur,

Mari berlari untuk menggosok gigi.

Kami menggosok gigi,

Dan sekarang kita ke dapur,

Untuk menjamu selera,

Chomp dan renyuk dengan kuat.

Kami minum camar terlebih dahulu,

Kami makan madu bersamanya,

Dan kemudian kita makan telur

Kami akan berlari,

Kami tidak makan pada masa itu,

Kami tidak makan semasa berlari,

Kami tidak mahu menjadi lebih baik!

Sudah tiba masanya untuk menjamu selera

Dan sekarang kami pulang ke rumah,

Sangat memuaskan untuk dimakan

Untuk bermain dengan keluarga kemudian.

Kami makan semasa makan tengah hari

Sayuran yang sedap,

Dan kemudian kami makan lagi

Sup kubis yang sangat sedap.

Saya betul-betul perlu berjalan-jalan,

Mari bersenang-senang sekarang!

Mari melompat, bersenang-senang,

Seronok bermain, bermain-main!

Kami sudah berjalan,

Berayun pada buaian,

Sekarang mari pulang,

Untuk makan malam keluarga.

Kami makan semasa makan malam

Pasta yang sedap,

Dan kemudian kami makan lagi

Danone sedap.

Di sini kita pergi ke bilik air,

Nyanyikan lagu bersama,

Untuk menggosok gigi

Bertiga sangat menyeronokkan.

Kami menggosok gigi,

3 minit terbang,

Sekarang kita tidur

Kami pergi tidur.

Sepanjang hari itu tidak sia-sia,

Keluarga yang sangat bahagia!

Secara amnya, ibu, ayah, saya

Kami adalah keluarga yang sihat!

Tempat ke-2: Shcherbina Varvara, Sekolah Menengah MBOU No. 166.

Ayah, ibu, saya keluarga yang sihat!

Bersama kita berjalan, melompat, bermain, bersukan!

Musim sejuk telah menjerit Hurray!

Dapatkan ski dengan lebih pantas,

Inilah masanya untuk kita bermain ski,

Sampai di Paris!

Dan ketika musim bunga tiba, kita tidak putus asa

Spartak dalam empat,

Kemudian kita akan mendapatkan bulu tangkis,

Pada musim panas kami suka berenang, marah.

Kami akan berenang seratus meter -

Kami tidak akan bosan dengan apa-apa!

Kemudian kita akan berjemur dan berehat.

Dan ketika kita bangun, kita akan menggunakan "basikal"!

Musim luruh adalah masa yang indah!

Kami berjalan-jalan sepanjang hari.

Kami berjalan di hutan dan di taman

Cendawan, kami mengumpulkan daun.

Tempat ke-3: Gorbunova Nadezhda, Sekolah Menengah MBOU No. 132.

Larangan semuanya hanya dengan kata-kata. Dan topik kesihatan

Laporannya adalah

Dan mungkin dalam mimpi seseorang.

Tetapi badan yang kuat adalah perkara yang luar biasa!

Tidak perlu minum atau merokok!

Dan agar jiwa bernyanyi

Anda boleh selamat

Untuk melupakan tabiat buruk!

Dalam pencalonan untuk puisi terbaik "Saya dan makanan sihat"

Tempat pertama: Elizaveta Novozhilova, Sekolah Menengah MBOU No. 166.

Saya tidak takut dengan makanan segera,

Saya akan mengalah!

Buah-buahan, sayur-sayuran dan ikan -

Di sinilah tiada kolesterol!

Air bukan soda

Tuangkan tanpa dos.

Saya berlari, melompat dan melompat -

Anda kehilangan kalori.

Isi semula mereka semasa makan tengah hari:

Sup, cutlet dan kompot

Untuk atlet sepanjang tahun.

Anda berbaring di sofa,

Saya bermain di komputer -

Anda tidak kehilangan kalori!

Doktor menasihatkan agar tidak memakan kek!

Tempat ke-2: Ruslan Sukharev, Sekolah Menengah MBOU No. 166.

Untuk sihat kuat

Bersinar dengan kecantikan anda,

Anda perlu makan dengan betul,

Perlu bermain sukan

Dan jangan duduk diam.

Pada waktu pagi untuk menjadi baik

Sentiasa mengecas!

Selepas bubur atau roti,

Dan anda akan sihat selamanya!

Hapuskan makanan segera,

Ia berbahaya bagi manusia.

Lebih baik anda minum susu,

Anda akan bertambah cepat!

Buah-buahan, sayur-sayuran selalu

Makan tanpa keraguan!

Dan ingat, kawan, untuk masa yang lama

Anda akan hidup sihat,

Sekiranya anda makan dengan betul.

Tidak akan ada masa untuk bersedih,

hanya akan tersenyum!

Tempat ke-3: Nesterov Savely, Sekolah Menengah MBOU No. 166.

Untuk berkembang cantik, pintar, berani,

Untuk menjaga kesihatan anda,

Anda perlu makan makanan yang sihat,

Dan inilah anggaran makanan saya:

Saya biasanya makan bubur pada waktu pagi.,

Pada waktu petang saya makan sup kegemaran saya,

Suka cheesecakes nenek,

Saya mencium bau mereka sejauh satu batu.

Saya tidak melupakan buah-buahan,

Mengenai yogurt dan susu,

Dengan diet seperti itu, saya pasti,

Ia akan memuaskan dan mudah bagi saya.

Dalam pencalonan untuk puisi terbaik "Bagaimana menjadi sihat"

Tempat pertama: Ksenia Merkulova, Sekolah Menengah MBOU No. 166.

Pear, epal, salad,

Timun dan bayam,

Bubur semolina, kentang

Dan sedikit dill.

Dan kacang hijau

Kami menambah vinaigrette, inilah makan malam!

Tidak ada makanan yang lebih sihat!

Lemonade dan kentang goreng - kentang

Buangkan tingkap!

Sangat memudaratkan diet!

Makan - ka curd lebih baik,

Bukan pai berminyak!

Untuk menjadi sihat,

Tempat ke-2: Polina Melnikova, Sekolah Menengah MBOU No. 166.

Lelaki yang kita semua tahu,

Apa yang tidak berguna, semua yang kita makan.

Biarkan ada lebih banyak bijirin,

Dan sayur-sayuran, jus buah.

Untuk sentiasa sihat,

Anda perlu memantau pemakanan.

Kanak-kanak semua memerlukan,

Makan vitamin yang sedap.

Supaya kita semua tidak jatuh sakit,

Anda perlu makan dengan betul

Kami tidak akan menjadi tua untuk masa yang lama,

Untuk marah sejak kecil, untuk bersukan!

Tempat ke-3: Ukhvatova Larisa, sekolah menengah MBOU №166.

Ini adalah vitamin kami.

Ryazhenka, kefir, keju kotej -

Ia lebih baik daripada pai.

Ia akan mencuci semuanya tanpa kesukaran.

Bit, lobak, bawang, wortel

Bersihkan darah kita.

Badan yang sihat

Memanjangkan umur kita.

Dalam pencalonan untuk puisi terbaik "Makan dengan betul - anda akan sihat!"

Tempat pertama: Victoria Ushakova, sekolah menengah MBOU №166.

Kami makan dengan betul,

Dan kami berasa hebat - Di mana sahaja, selalu diri kita sendiri.

Walaupun makanan sihat untuk kita,

Kadang-kadang tidak cantik,

Tetapi cubalah sedikit,

Kemudian makan semuanya sekaligus.

Bubur oatmeal pada waktu pagi juga -

Ini adalah rakan dan pembantu kami,

Rasa Sihat dan Kuat.

Makan sayur - anda akan cantik,

Makan keju kotej - anda akan sentiasa kuat,

Makan Vitamin dan Bergerak Lebih Banyak.

Jangan lupa minum sedikit air - ia adalah penolong utama pencernaan.

Tetapi juga tahu ukuran makanan sihat selalu dan di mana sahaja.

Tempat ke-2: Mikhail Feigin, sekolah menengah MBOU №166.

Ia berguna untuk semua orang!

Anda perlu makan dengan betul

Lindungi badan anda,

Untuk mengelakkan perkara yang tidak disengajakan,

Dengan doktor "pertemuan baik"!

ikrar tahun-tahun bahagia

makan anak betul

tiada resepi lain!

Dan jika kita makanan

dan kembali bersukan,

Maka badan kita akan menjadi

Tempat ke-3: Gromova Daria, sekolah menengah MBOU №166.

Anda perlu makan dengan betul,

Anda perlu makan seperti ini:

Anda boleh makan wortel atau pir semasa perut kosong..

Pada waktu makan tengah hari mereka akan memberi kita sup, dan mungkin sup kubis,

Betapa sedapnya mereka, lihat saja!

Dan makan malam akan ringan - segelas susu.

Betapa sedapnya, keindahan apa!

Tidak menjadi seperti Robin - bobbin,

Anda perlu makan secara sederhana - ada segalanya, tetapi sedikit demi sedikit.

Jika tidak, anda akan menjadi gemuk dan menjadi seperti beruang!

Saya akan memberitahu anda rahsia, itu tidak terlalu besar,

Ini mengenai makanan yang sihat dan tidak sihat.

Dan sayur-sayuran, dan buah-buahan, buah persik, dan buah beri,

Dan juga bawang, bawang putih.

Dan dianggap berbahaya

Gula-gula, coklat, ais krim, minuman ringan -

Dari mereka anda akan menjadi tidak bergigi.

Dan saya harap anda memperhatikan pelajaran saya,

Anda perlu makan dengan betul tanpa masalah.