Rum: apa yang perlu anda ketahui, sejarah, klasifikasi + cara minum dan memilih

Rum adalah minuman beralkohol suling yang dibuat dari produk sampingan tebu seperti molase, atau langsung dari jus tebu semasa penapaian dan penyulingan.

Biasanya rum sebenar berumur dalam tong kayu oak.

 • 1 Semua yang anda perlu ketahui mengenai rum
 • 2 Riwayat hidup
 • 3 Pengelasan rum
 • 4 Cara minum rum
 • 5 Cara memilih rum

Semua yang anda perlu ketahui mengenai rum

Sebilangan besar pengeluaran rum dunia berlaku di Caribbean dan Amerika Latin.

Juga, minuman beralkohol ini dihasilkan di Australia, Portugal, Austria, Kanada, Fiji, India, Jepun, Mauritius, Nepal, New Zealand, Filipina, Pulau Reunion, Afrika Selatan, Sepanyol, Sweden, Taiwan, Thailand, Britain dan Amerika Syarikat.

Lebih-lebih lagi, hampir setiap negara mempunyai ciri dan tradisi tersendiri yang berkaitan dengan pengeluaran dan klasifikasi rum..

Rum mempunyai hubungan terkenal dengan Tentera Laut Diraja (di mana ia dicampurkan dengan air atau bir untuk membuat grog) dan pembajakan (di mana ia digunakan sebagai boombo).

Alkohol juga berfungsi sebagai media pertukaran ekonomi yang popular, yang telah digunakan untuk membiayai usaha seperti perbudakan, jenayah terancang dan pemberontakan ketenteraan (misalnya, Revolusi Amerika dan Pemberontakan Roma di Australia).

Kubu Roma

Boleh berkisar antara 35 (rum elixirs) hingga 75+ darjah (disebut rum kuat, seperti Bacardi 151).

Kepelbagaian rasa minuman

Terdapat varieti yang hampir berperisa, molase dan varietas berperisa karamel yang diperkaya dengan pelbagai rempah-rempah, dan varietas berperisa dengan pati buah-buahan tropika dan sitrus atau santan.

Penapaian

Untuk memulakan penapaian, ragi dan air ditambahkan ke bahan utama. Walaupun beberapa pembuat rum bergantung pada ragi semula jadi, banyak menggunakan jenis ragi tertentu untuk mencapai rasa tertentu dan masa penapaian yang dapat diramalkan..

Dengan menggunakan yis yang lebih perlahan menghasilkan lebih banyak ester dikumpulkan semasa penapaian, menghasilkan rasa rum yang lebih kaya.

Penyulingan

Tidak ada kaedah penyulingan standard tunggal untuk rum..

Walaupun sebilangan pengeluar menghasilkan rum dalam kumpulan menggunakan pegun konvensional, kebanyakan pengeluar menggunakan penyulingan menegak..

Hasil dari pegun mengandungi lebih banyak bahan tambahan dan kekotoran daripada dengan penyulingan menegak, oleh itu ia memberikan rasa yang lebih kaya.

Penuaan roma di iklim tropika

Tidak seperti wiski, rum tidak tahan lama, disebabkan oleh iklim: penuaan lebih dari 10 tahun, setong boleh kehilangan 40 hingga 45 peratus alkohol. Itulah sebabnya rum tropika berusia menghabiskan maksimum 3-5 tahun dalam tong, sementara rum Amerika Utara menghabiskan masa hingga 10 tahun atau lebih..

Namun, harus difahami bahawa iklim yang panas menyumbang kepada penuaan minuman yang lebih cepat. Di gudang di mana suhu udara di bawah +30 darjah, pendedahan dua tahun sama dengan enam hingga lapan tahun di gudang di Scotland.

Rum berumur dalam tong kayu oak, yang menyediakan minuman dengan warna yang indah, serta rasa dan aroma yang kaya..

Rum Sepanyol

Kata "ron" digunakan untuk orang Romani dari bahasa Hispanik.

Ron Anejo ("rum lama") merujuk kepada rum yang telah berumur dan sering digunakan untuk produk premium.

Pulau berbahasa Perancis

Terkenal dengan rum pertanian mereka ("rhum Agricultole"). Rum ini, dibuat khas dari jus tebu, mengekalkan rasa tebu yang asli lebih baik daripada yang lain..

Wakil khas gaya ini adalah rum dari Martinique dan Guadeloupe.

Nama lain untuk rum

Darah Nelson, Devil Slayer, Demon Water, Pirate Drink, Seafood dan Barbados Water.

Rum versi Newfoundland disebut sebagai "screech" sementara beberapa rum India berkualiti rendah disebut sebagai tafia.

Sejarah khabar angin

Penyebutan rum pertama muncul dalam teks kuno Wagbhata, di mana seorang doktor Ayurveda India (abad ke-7 M) menasihati seseorang untuk minum rum yang tidak ada tandingannya dengan jus.

Pada abad ke-14, pedagang dan pengembara Itali yang terkenal, Marco Polo mencatatkan "anggur gula yang sangat baik" yang ditawarkan kepadanya di kawasan yang menjadi Iran moden..

Penyulingan rum pertama di Caribbean berlaku di ladang tebu pada abad ke-17. Budak-budak ladang mendapati bahawa molase - hasil sampingan dari proses penapisan gula - dapat menapai alkohol.

Kemudian, proses penyulingan diperbaiki: inilah cara munculnya leluhur pertama rum moden..

Adalah dipercayai bahawa rasa rum kanonik pertama kali muncul di pulau Barbados.

Pada tahun 1620, pengeluaran rum juga dicatatkan di Brazil.

Setelah berkembangnya rum di Caribbean, populariti minuman itu menyebar ke Amerika Utara kolonial. Untuk memenuhi permintaan minuman tersebut, penyulingan rum pertama dibina di Pulau Staten pada tahun 1664.

Pengeluaran rum menjadi industri terbesar dan paling makmur di New England awal kolonial..

New England telah menjadi pusat penyulingan berkat kemahiran teknikal dan juga banyak kayu; rum yang dihasilkan lebih ringan, lebih seperti wiski.

Penggunaan rum di jajahan Amerika sebelum revolusi menganggarkan bahawa setiap lelaki, wanita, atau anak minum rata-rata 3 gelen imperial (11 liter) rum setiap tahun..

Untuk memenuhi permintaan molase untuk produksi rum, bersama dengan permintaan gula yang meningkat di Eropah pada abad ke-17 dan ke-18, sumber tenaga kerja diperlukan untuk memproses ladang gula di Caribbean. Ini adalah bagaimana perdagangan segitiga rum, molase dan hamba antara Afrika, Caribbean dan koloni muncul..

Dipercayai bahawa seorang budak dari Afrika dapat dibeli dengan harga empat galon (15 L) rum dan sehelai calico.

Populariti khabar angin terus meningkat walaupun selepas Revolusi Amerika.

Penurunan populariti rum di Amerika Utara disebabkan oleh sekatan import gula dari Kepulauan Caribbean Britain, digabungkan dengan pengembangan wiski Amerika.

Rum mula dikaitkan dengan cetak rompak setelah para perajurit Britain mula menyerang kapal dagang, dan oleh kerana beberapa orang swasta hanya minum rum, minuman itu menjadi terkenal. Hubungan dengan cetak rompak hanya diperkukuhkan oleh karya sastera seperti Treasure Island oleh Robert Louis Stevenson.

Pada tahun 1655, armada Inggeris menawan pulau Jamaica. Oleh kerana terdapat banyak rum di dalam negeri, orang Inggeris mengubah diet alkohol harian yang diberikan kepada para pelaut dari brendi Perancis menjadi rum, sehingga meletakkan seluruh armada minuman murah yang baru. Kekuatan rum itu berkisar antara 47 hingga 57%.

Untuk mengurangkan kesan alkohol pada pelayarnya, Laksamana Edward Vernon mencampurkan rum dengan bahan-bahan lain, yang kemudian dikenali sebagai grog..

Legenda rum laut dan Horatio Nelson mengatakan bahawa setelah kemenangan dan kematian di Pertempuran Trafalgar, mayat Nelson disimpan dalam tong rum sehingga dia dapat dikembalikan ke England..

Namun, semasa ketibaan, tong itu dibuka dan mendapati tidak ada rum di dalamnya. Mayat Nelson dikeluarkan dan setelah diperiksa, para pelaut telah mengebor lubang di dasar tong dan meminum semua alkohol, oleh itu istilah "darah Nelson" digunakan untuk rum. Ini juga berfungsi sebagai dasar untuk istilah "mengetuk laksamana" yang digunakan untuk menggambarkan secara diam-diam menyedut minuman keras dari tong melalui jerami..

Perincian cerita dipertikaikan, kerana banyak sejarawan mendakwa bahawa tong itu mengandungi brendi Perancis..

Catatan rasmi menyatakan bahawa mayat itu diletakkan di dalam "minyak wangi yang disucikan".

Rum terlibat secara langsung dalam satu-satunya pengambilalihan ketenteraan pemerintah Australia, yang dikenali sebagai Pemberontakan Roma. Ketika William Bligh menjadi gabenor jajahan, dia berusaha untuk mengatasi masalah minum yang mendesak dengan melarang penggunaan rum sebagai media pertukaran..

Sebagai tindak balas terhadap usaha Bligh untuk mengatur penggunaan rum pada tahun 1808, Kor NSW berbaris dengan bayonet ke Rumah Pemerintah dan menempatkan Bligh dalam tahanan. Pemberontak terus menguasai tanah jajahan sehingga kedatangan Gabenor Lachlan Macquarie pada tahun 1810.

Pada tahun 1950-an dan 1960-an di USSR, di kilang-kilang Glavspirt, apa yang disebut "rum Soviet" dihasilkan dari bahan mentah domestik - warna pahit yang dibuat menggunakan alkohol dengan kekuatan sekurang-kurangnya 48% dan memangkas jus buah.

Juga di USSR, rum alkohol diperoleh dari jus tebu yang ditanam di republik-republik Asia Tengah. Khususnya, di daerah Altynsai di wilayah Termez sekarang, terdapat pengeluaran rum dari tebu yang tumbuh di sana..

Klasifikasi Rum

Varieti dan variasi yang digunakan untuk menggambarkan rum bergantung pada tempat rum dihasilkan. Walaupun terdapat perbezaan ini, istilah berikut sering digunakan untuk menggambarkan pelbagai jenis rum:

Rumusan gelap

Mengikut warna: coklat, hitam atau merah tua.

Biasanya dibuat dari gula karamel atau molase. Mereka cenderung berumur lebih lama dalam tong yang hangus, memberi mereka rasa yang lebih kuat daripada rum ringan atau emas; petunjuk rempah boleh didapati bersama dengan molase kuat atau nada karamel.

Rum gelap paling biasa digunakan dalam masakan. Sebilangan besar rum gelap berasal dari kawasan seperti Jamaica, Haiti dan Martinique.

Rum berperisa

Diisi dengan perisa buah seperti pisang, mangga, oren, nanas, kelapa, karambol atau kapur.

Sebagai peraturan, kekuatan rum seperti itu kurang dari 40%. Terutama digunakan untuk mencicipi koktel bertema tropika yang serupa, tetapi juga sering diminum dengan rapi atau di atas ais.

Penambahan aroma berlaku selepas penapaian dan penyulingan.

Juga disebut rum ambar, mereka adalah rum berusia graviti sederhana.

Gelap kerana penuaan pada tong kayu (biasanya tong bourbon hangus).

Rum emas mempunyai rasa yang lebih kaya daripada rum ringan, dan ia boleh dianggap selamat antara penampilan cahaya dan gelap..

Rum ringan

Juga disebut sebagai rum perak atau putih.

Secara umum, rum ringan mempunyai rasa yang sangat ringan di samping rasa manis yang ada dan oleh itu digunakan sebagai asas koktel. Rum ringan kadang-kadang disaring selepas penuaan untuk menghilangkan sebarang pewarnaan.

Sebilangan besar rum yang pucat berasal dari Puerto Rico.

Rum yang kuat

Rum, yang jauh lebih kuat daripada standard 40%. Banyak jenis alkohol seperti itu mempunyai kekuatan lebih dari 75% hingga 80%! Wakil terkenal: Bacardi 151 dan Pitorro.

Rum ini biasa digunakan dalam koktel..

Rum Berumur Premium

Rum, sering berumur dalam tong sherry selama lebih dari 5 tahun, yang biasanya dimakan dengan cara yang sama seperti wiski.

Alkohol mempunyai aroma dan rasa yang lebih kaya.

Dapatkan perisa mereka dengan menambah rempah dan kadang-kadang karamel.

Sebilangan besar warna gelap dan berdasarkan rum emas..

Sebilangan besar berwarna gelap, sementara banyak jenama yang lebih murah dibuat dari rum putih yang murah dan berwarna gelap dengan warna karamel..

Rempah yang ditambahkan termasuk kayu manis, rosemary, anise, lada, cengkih, dan kapulaga..

Cara minum rum

Rum ringan biasanya digunakan dalam koktail, tetapi rapi juga dapat diminum sebagai minuman beralkohol.

Rum emas dan gelap biasanya dimakan dengan rapi atau di atas ais. Juga, rum gelap digunakan untuk menyediakan pelbagai hidangan (pencernaan).

Premium Rum ditujukan khusus untuk penggunaan, kemas atau di atas ais (pencernaan).

Anda boleh minum rum sejuk atau pada suhu bilik.

Juga, seseorang tidak boleh menyebut minuman panas dengan penambahan rum emas atau hitam: grog, pukulan, kopi dan coklat, yang menyumbang kepada keceriaan dan kesenangan yang menyenangkan, dan pencegahan selesema..

Cara memilih rum

Apa yang mesti dicari terlebih dahulu

Dipercayai bahawa tempat kelahiran rum adalah Kepulauan Caribbean. Itulah sebabnya Shake it mengesyorkan mencuba rum dari Cuba, Haiti, Jamaica, Puerto Rico dan negara-negara pulau lain..

Ia diperbuat daripada apa

Sebilangan besar rum dibuat dari molase (yang merupakan produk sampingan dari proses pengeluaran tebu), tetapi yang paling berharga adalah rum yang dibuat dari jus tebu segar..

Biasanya pengeluar menunjukkan pada label dari mana rumnya dibuat, dalam semua kes lain minuman itu kemungkinan besar dibuat dari molase.

Tentukan rasa dan jenis perayaan yang diingini

Goncangkannya di atas.

Harga dan lokasi

Anda tidak akan menjumpai rum yang berkualiti dalam magnet atau lima. Cari rum sebenar di kedai alkohol butik di bandar anda atau di kedai dalam talian yang terkenal.

Ralat atau sesuatu untuk ditambahkan?

Berapa darjah boleh ada dalam rum

Dengan apa anda mengaitkan rum? Saya yakin kebanyakan orang membayangkan ramai perompak meminum kubu neraka. Itu, tetapi untuk masa yang sangat lama.

Sekarang ia adalah minuman berkualiti tinggi, yang terkenal di seluruh dunia, sudah lama menjadi minuman yang mengerikan bagi orang miskin dan lanun, seperti beberapa abad yang lalu.

Saya mencadangkan agar anda menyusun jenis produk alkohol ini, berdasarkan bilangan darjah di dalamnya.

Berapa banyak alkohol dalam rum sebenar

Secara keseluruhan, terdapat tiga kategori kekuatan minuman ini. Teknik pembuatan utama adalah penyulingan jus dari gula tebu, dan dari itu diperoleh alkohol yang sangat tinggi (sekitar 80 darjah).

Untuk mengurangkan kandungan alkohol rum, dicairkan dengan air..

Varieti ini dibezakan

 • Mudah. Tahap dalam minuman ini boleh berbeza-beza antara 35 hingga 40, tetapi ada kes apabila anda dapat menjual produk dengan kandungan alkohol di bawah 30 darjah. Varieti ini mempunyai rasa yang jelas, ternyata sangat kaya dan manis, yang menjadikannya sangat popular ketika menyediakan pelbagai koktail berdasarkannya. Wakil yang paling terkenal adalah Bacardi Carta Blanca. Juga, varieti ini biasanya disebut "rum elixir" hanya kerana kekuatannya yang rendah (untuk minuman beralkohol jenis ini).
 • Kuat. Rata-rata, suhu ini mengandungi 40 hingga 57 darjah, tetapi anda dapat menjumpai rum yang lebih kuat untuk dijual, sekitar 70 darjah.
 • Berumur. Pada zaman kita, jenis ini disebut rum sebenar! Dari namanya jelas bahawa penuaan lama adalah kad truf utama dari pelbagai ini, yang memberikan palet rasa dan aroma istimewa, unik dan pelbagai aspek. Ini adalah rum tua yang harus diminum dalam bentuknya yang murni, untuk menghargai sejenis rasa dan aroma yang kaya, tetapi tidak semua orang dapat melakukan ini kerana kepekatan minuman yang agak tinggi, jadi tidak ada yang memalukan untuk mencairkannya sedikit dengan air. Juga, pelbagai ini dapat dikenali dengan mudah di rak kedai, bukan hanya berdasarkan peratusan alkohol. Label mesti bertanda "anejo", "rhum vieux" atau "premium berumur".

Negara pengeluar

Setiap negara mempunyai keunikannya membuat rum, itulah sebabnya di mana mereka menyukai minuman yang lebih ringan dan ringan, dan di negara lain mereka memasak lebih kuat.

Sebahagian besarnya, bilangan darjah bergantung pada negara di mana ia disiapkan..

Rum Kuba

 • Ia dibuat dari produk sampingan tebu yang disebut molase. Dari jisim gelap likat yang dihasilkan, mash disiapkan, yang akhirnya dicairkan sedikit dengan air bersih..
 • Selepas itu, proses pembentukan ester dan asid bermula, untuk ragi ini ditambah. Proses penapaian bermula, yang dipantau dengan teliti oleh pekerja yang bertanggungjawab untuk ini. Dalam 20-80 jam mereka mengawal penapaian, kerana pada tahap inilah sejambak rasa utama minuman masa depan terbentuk..
 • Setelah peringkat fermentasi, tumbuk dihantar untuk penyulingan berganda (atau penyulingan). Tahap ini membolehkan anda menghilangkan bau yang paling tidak menyenangkan, tetapi pada masa yang sama untuk mengekalkan alkohol aromatik secara maksimum..
 • Braga dibiarkan matang, proses ini memakan masa sekitar satu setengah tahun. Berapa darjah yang mengandungi rum Kuba setelah satu setengah tahun pendedahan?
 • Selama ini, minuman dengan kekuatan yang agak tinggi (sekitar 80-85%) diperoleh, setelah itu dicairkan dengan air hingga sekitar 55 darjah. Kemudian dia terus mengalami penuaan dalam tong kayu oak putih (berkat tahap ini alkohol memperoleh rasa kayu).
  Setelah minuman matang, tong dibuka dan diserahkan kepada master blending.
 • Dia mencampurkan pelbagai jenis dalam campuran dan sekali lagi menghantar alkohol untuk dimasukkan selama 2-3 minggu lagi. Hebatnya, pada tahap infusi ini, bekas tidak tersumbat.
 • Selepas beberapa minggu pendedahan terakhir, alkohol itu dibotolkan, setelah sebelumnya menapisnya.

Guayabita del Pinar adalah karya agung Cuba. Tidak ada analog untuk minuman ini. Keseluruhan ciri ini hanya terdapat pada satu bahan eksotik - jambu biji. Ini memberikan minuman rasa dan bau tertentu. Buah ini pertama kali dikeringkan, dan setelah itu desakan desakan kepadanya. Anda juga boleh menambahkan bukan sahaja jambu batu, tetapi juga vanila, karamel, dan pelbagai ramuan lain. Rum sebegini dipakai secara eksklusif dalam tong cedar sekurang-kurangnya sebulan.

 • Wakil utama rum Cuba sebenarnya adalah jenama Havana Club, yang menduduki tempat pertama di dunia dalam eksport rum. Juga sangat popular di Cuba dan luar negara ialah —Santiago de Cuba—, dibezakan dengan aroma koko dan badam yang unik.

Rum Jamaica

Alkohol jenis ini dibezakan oleh kekuatannya dan rasa pahit yang agak berat. Masalahnya, secara sederhana, bukan untuk seorang amatur, tetapi amatur berada di pelbagai bahagian dunia, itulah sebabnya — rum Jamaica - menduduki tempat kedua dalam eksport.

Minuman dibuat menggunakan kaedah tradisional, dan ramuan utamanya adalah sedge. Berbeza dengan kaedah persiapan Kuba, rum Jamaika dibiarkan untuk memerah urutan besarnya lebih lama. Proses ini boleh memakan masa 12 hari atau bahkan dua minggu. Jamaica mempunyai sebilangan besar bar, itulah sebabnya ia menduduki tempat pertama di dunia berdasarkan kriteria ini..

Penduduk tempatan sangat menyukai Kapten Morgan Black, di mana nada buah kering, anise dan kelapa dinyatakan dengan jelas. Jenama yang popular juga ialah Bepi Tosolini, Plummer, Appleton dan Wedderburm.

Rum Sepanyol

Sejak sekian lama, mahkota Sepanyol tidak mengakui rum sebagai minuman beralkohol bagi golongan bangsawan. Kualitinya sangat rendah, yang menjadikannya popular di kalangan orang miskin. Saya rasa tidak wajar mengatakan bahawa meminumnya menyakitkan, dan kadang-kadang bahkan berisiko kerana kekurangan pembersihan.

Pihak berkuasa sangat bingung dengan kualiti alkohol yang rendah yang dihasilkan di negara mereka dan, berdasarkan ini, mengumumkan hadiah yang mengagumkan kepada sesiapa sahaja yang dapat mencari cara untuk membersihkan minuman, menjadikannya lembut dan enak. Lelaki seperti itu ditemui, namanya Facundo Bacardi. Dia menerima anugerah yang membolehkannya membina banyak kilang penyulingan dan mendaftarkan jenama Bacardi, yang hampir semua orang pernah dengar. Produk yang agak kuat disediakan di Sepanyol (50-75%).

Terdapat juga beberapa jenama terkenal lain: Cartavio, Dos Maderas, Ronrico Gold, Ingenio Manacas, Clarke's Court.

Rum Hawaii

Ia dibuat menggunakan kaedah perindustrian yang paling biasa, dan minumannya sudah tua dalam tong tarred. Ternyata ia adalah minuman yang agak ringan dengan rasa yang halus..

Kaedah memasak yang dipilih membolehkan produk siap dijual dengan harga yang sangat rendah, yang menjadikannya popular di Kepulauan Hawaii.

Jenama yang paling terkenal adalah: Teluk Hana, Maui dan Diamond Head.

Rum Dominican

 • Hanya 30% produk siap dieksport. Sekiranya anda cukup bernasib baik untuk mencari "rum Dominican" yang sebenar di rak kedai, maka anda boleh yakin bahawa anda akan mendapat alkohol yang sangat lembut dan sedikit manis, yang sama sekali tidak seperti apa yang diminum oleh lanun pada zaman mereka.

Rahsia tidak banyak terdapat pada ramuan utama, tetapi dalam iklim yang memungkinkan anda menanam tebu yang sangat lezat. Ia dituai dengan tangan dan dimasukkan dengan minuman. Untuk pematangan dihantar ke tong kayu oak..

 • Salah satu jenama yang paling terkenal ialah —Contrabando—. Jenama inilah yang paling kerap dijumpai di negara kita. Terdapat juga jenama popular di Republik Dominika: Macorix, Hispaniola, —Matusalem— dan Brugal. Tetapi anda tidak mungkin menjumpainya di negara-negara CIS..

Rum India

 • Di India, rum yang cukup bagus disediakan; ia menempati tempat yang serius dalam eksport produk ini. Lebih-lebih lagi, banyak yang menganggapnya sebagai tempat kelahiran alkohol jenis ini, kerana di sinilah ia disediakan dari tebu bahkan sebelum zaman kita..
  Produk India mengandungi tahap pengurangan, yang menjadikan produk dengan rasa yang agak ringan..
 • Ia juga mempunyai aftertaste karamel-velvety yang sedikit tart dan likat. Harga alkohol di India dikendalikan oleh pemerintah, ia memastikan bahawa kos produk alkohol tidak melebihi tahap tertentu.

Jenama yang paling digemari di India ialah - Old Monk—.

Rum Thailand

Pertama sekali, perlu diingat bahawa anda tidak akan menjumpai produk Thailand di rak-rak kedai di negara-negara CIS. Thailand tidak mengeksport kebanyakan minuman beralkohol, jadi pemerintah berusaha meningkatkan pelancongan di negara itu. Dan ini pada dasarnya dibenarkan, kerana produk Thailand menonjol dalam beberapa parameter sekaligus..

 • Ia sangat murah.
 • Untuk memasak, bahan mentah berkualiti tinggi digunakan.
 • Cukup rendah, kerana rasa lembut dan manis lebih ketara.
 • Sejambak aroma yang sangat kaya dengan nota kayu manis, kayu putih dan sitrus.

Namun, rum tidak begitu popular di Thailand, tetapi jenama Sang Som di negara ini adalah pengeluar minuman ini yang paling terkenal..

Kata Laluan

Sekarang anda akan diberi panduan dalam memilih produk alkohol ini. Terdapat sebilangan besar pengeluar, tetapi saya menasihati anda untuk tidak menjimatkan alkohol dan mengambil produk jenama yang terkenal di seluruh dunia dan telah memantapkan dirinya hanya dari sisi positif..

Jangan lupa bahawa dengan menjimatkan minuman beralkohol, anda dapat menjimatkan kesihatan anda, dan ini boleh membawa akibat.

Benteng rum sebenar

Bagi banyak orang, minuman ini dikaitkan dengan laut dan pengembaraan. Sesiapa yang ingin mencubanya terlebih dahulu bertanya berapa ram dalam rum, kerana semua orang tahu bahawa ini adalah alkohol yang cukup kuat.

Sebenarnya, rum adalah vodka yang tidak asing lagi bagi kita, hanya dibuat dari tebu, dan beberapa jenis juga sudah berusia beberapa tahun dalam tong kayu oak. Bilangan darjah minuman bergantung pada jenis dan jenama khasnya. Dalam kebanyakan kes, kekuatan rum berbeza dari 37 hingga 48 darjah.

Beberapa varietas berumur dan tidak dicairkan mengandungi hingga 75% alkohol, tetapi ini sangat jarang berlaku. Minum rum yang kuat seperti itu sukar - ia membakar saluran pernafasan dan membran mukus.

Semasa memilih rum, saya menasihatkan anda untuk memberi tumpuan kepada jenama yang kekuatannya setanding dengan vodka. Contohnya, rum "Bacardi", yang popular di Rusia, mengandungi sekitar 40% alkohol, dan pesaingnya "Kapten Morgan" - dari 35 hingga 40 darjah.

Jenis utama rum dan penerangannya. Berapa darjah kekuatan dalam minuman?

Rum adalah minuman beralkohol yang kuat yang terbuat dari gula tebu. Sekiranya anda tidak tahu apa perbezaan antara minuman beralkohol Cuba dan Jamaica - rum dan bagaimana minuman hitam sebenar diperoleh, serta jenis alkohol ini yang paling kuat dan berapa darjah yang terdapat dalam pelbagai jenis, maka anda harus membaca artikel kami.

Jenis utama minuman beralkohol sebenar: betapa kuatnya minuman ini?

Rum boleh dibahagikan kepada tiga jenis utama:

 • Putih.
 • Emas.
 • Yang hitam.

Sekarang mari kita perhatikan lebih dekat apakah perbezaan antara ketiga-tiga jenis ini, bagaimana minuman itu memperoleh warna atau warna itu dan kekuatannya.

Alkohol putih

Alkohol jenis ini juga boleh dipanggil cahaya atau perak. Cairan itu mempunyai warna yang telus, tidak ada aroma yang jelas, yang menjadikan rum putih sebagai pangkalan yang ideal untuk koktel. Minuman itu mendapat warna yang telus kerana penggunaan penapis arang semasa proses penyediaan, yang membantu menghilangkan warna gelap dan aroma berlebihan dari rum.

Alkohol semacam itu praktikal tidak berumur dalam tong, paling sering ia dibotolkan sejurus selepas pengeluaran. Pada masa yang sama, kekuatan minuman adalah 40-45%.

Emas

Varieti ini juga disebut rum ambar. Ini adalah minuman bertubuh sederhana, berumur hanya dalam tong kayu sekurang-kurangnya tiga tahun. Dalam proses pengeluarannya, rempah-rempah dan karamel digunakan, oleh itu, nota ringan vanila dan buah-buahan terdapat dalam aroma dan rasa alkohol..

Yang hitam

Kadang kala alkohol ini hanya disebut gelap. Ia dibuat dari molase karamel dan berumur dalam tong kayu bakar selama tiga tahun atau lebih..

Minuman jenis ini mempunyai aroma dan rasa yang paling kuat, dengan sedikit rempah dan karamel. Alkgol mempunyai kekuatan 45 hingga 60%.

Selain yang disenaraikan, terdapat beberapa subspesies rum lagi:

 • Rum berperisa. Ia menggunakan buah-buahan seperti lemon, oren, kelapa atau mangga. Kekuatannya adalah 32.5-37%.
 • Rum elixir. Berbeza dengan kekuatan rendah dari 30 hingga 40%. Mempunyai rasa manis dan dimakan dengan kemas.
 • Berumur. Merujuk kepada kelas mewah. Simpan dalam tong sekurang-kurangnya 5 tahun, dan pada botol bertanda añejo. Untuk merasakan semua rasa dan aroma alkohol seperti itu, ia mesti dimakan dalam bentuk yang tulen..
 • Kuat. Ia berbeza dengan pilihan standard hanya pada kekuatannya, yang boleh mencapai 75%;

Perbezaan varieti mengikut negara pengeluar

Varieti roma juga dibezakan oleh negara di mana ia dihasilkan. Varieti berikut harus diperhatikan:

 • Orang Kuba.
 • Orang Jamaica.
 • Sepanyol.
 • Dominican.
 • Barbados.
 • Orang India.
 • Orang Thai.
 • Orang Austria.

Orang Kuba

Minuman keras itu mula dibuat di Cuba pada abad ke-15, ketika Christopher Columbus membawa tebu ke sana. Penduduk tempatan telah belajar membuat minuman kasar dengan aroma dan rasa yang menyengat. Tetapi semua itu berubah pada akhir abad ke-19, ketika Facundo Bacardi mencipta cara baru untuk membuat minuman. Dia menggantikan alambik tradisional dengan lajur kitaran berterusan, menghasilkan rum yang lebih ringan dan sedap..

Seperti rum lain, varietas Kuba terbuat dari molase, dengan ragi ditambahkan pada molase hitam manis. Mash yang dihasilkan mengalami penyulingan berganda. Rum Kuba berumur dalam tong kayu oak (lebih jarang sherry tong digunakan) sehingga 25 tahun. Kekuatan minuman ini adalah 50-55%.

Kategori minuman berikut dibuat di Cuba:

 • Putih.
 • Emas.
 • Gelap.
 • Berpengalaman.

Orang Jamaica

Untuk masa yang lama Jamaica kekal sebagai jajahan gula di Sepanyol, dan kemudian di England. Pengeluaran rum menjadi popular hanya pada abad ke-17, dan hari ini, ia hampir menjadi asas utama seluruh ekonomi negara..

Rum dibuat dengan cara tradisional, menggunakan penyulingan berganda di alambik. Sedge digunakan sebagai bahan mentah utama, tanaman yang lebih manis daripada buluh biasa. Molasses fermentasi 6 kali lebih lama daripada di Cuba atau Republik Dominika, yang memberikan minuman dan rasa dan aroma yang menarik.

Di Jamaica, minuman yang cukup kuat dibuat (50-75%), dari kategori berikut:

 • Putih.
 • Emas.
 • Yang hitam.
 • Kuat.

Sepanyol

Orang Sepanyol selalu menganggap rum sebagai minuman untuk orang miskin. Ini berlaku hingga pertengahan abad ke-19, ketika Bacardi menyampaikan rum putih barunya kepada dunia, yang mengagumkan semua orang dengan rasanya yang menyenangkan. Kemudian kerajaan Sepanyol memutuskan untuk mengembangkan rum yang berjaya.

Perlumbaan ini dimenangi oleh Enes Coffey, yang memperbaiki ruang penyulingan untuk penyulingan masih, dan mempatenkan penemuan ini. Ini menjadi dasar dan ciri utama rum, yang dibuat di Sepanyol..

Dominican

Adalah dipercayai bahawa rum ini diminum oleh lanun sebenar. Sebagai tambahan kepada tujuan langsung, minuman itu digunakan sebagai pembasmi kuman. Alkohol jenis ini juga dibuat dari tebu..

Molas dibiarkan fermentasi, dan kemudian tumbuk yang diperoleh darinya disuling dan disuling. Kemudian alkohol rum dicairkan dengan air, dan dihantar ke tong kayu dengan rempah dan perasa.

Kekuatan alkohol adalah 40-55%. Kualiti rasa minuman sedikit berbeza dari versi Kuba dan Jamaica. Jenis rum ini terdapat dalam emas, perak, kuat, berumur dan emas.

Orang India

Ramai yang menganggap India sebagai tempat kelahiran rum. Penemu minuman ini adalah Alexander Makidonsky dan perangnya, yang kagum dengan kemampuan tebu berubah menjadi alkohol yang kuat..

Rum India dihasilkan mengikut teknologi klasik, dan peralatan yang berbeza digunakan untuk penyulingan. Minuman ini paling kerap berumur dalam tong sekurang-kurangnya 12 tahun. Ia mempunyai rasa tart dan beludru karamel, dan kekuatannya tidak pernah melebihi 40%.

Orang Thai

Penduduk tempatan tidak menyukai minuman ini. Ia dihasilkan terutamanya untuk pelancong, kerana eksport rum dilarang dan anda boleh meminumnya hanya apabila tiba di negara ini. Langkah-langkah seperti itu dibenarkan, kerana alkohol sangat popular, kerana mempunyai beberapa kelebihan:

 • Hanya bahan berkualiti tinggi yang digunakan dalam proses memasak.
 • Kekuatannya tidak melebihi 40%, dan kadang-kadang lebih rendah, yang membolehkan anda menikmati komponen rasa yang manis.
 • Alkohol mempunyai aroma yang cerah, dengan nota kayu manis, kayu putih dan sitrus.

Orang Austria

Banyak yang terkejut bagaimana rum boleh dibuat di negara dengan iklim yang tidak sesuai untuk tebu. Tetapi rum Austria ada dan popular.

Bertahun-tahun yang lalu, orang-orang Austria menipu pengguna mereka, dan bukannya molase, mereka menambahkan campuran ramuan dan pewarna ke alkohol. Tetapi sekarang undang-undang Eropah melarang penggunaan pewarna dalam pembuatan minuman beralkohol, dan rum dibuat sesuai dengan teknologi klasik, penuaan dalam tong sekurang-kurangnya 3 tahun. Kekuatan minuman ini adalah 40%.

Betapa kuatnya jenama yang paling popular?

Jenama RumBerapa kubu?
Bacardi (Bacardi)35-75%
Kapten Morgan (Kapten Morgan)35-40%
Kelab Havana (Kelab Havana)40-45%
Sami tua (sami lama atau sami tua)42.8%
Brugal38-40%
Gigi Shark (gigi Shark Tus atau Shark)40%
Ronrico (Ronrico)30-75%
Tembakau (Tembakau)40%
Caribica (Caribbean)37.5%
Varadero (Varadero)38-40%
Chauvet (Chauvet)40-50%

Seperti yang anda lihat, di antara semua jenis rum anda boleh menemui minuman yang sangat berbeza dengan tahap kekuatan yang berbeza. Tidak kira sama ada anda memilih alkohol untuk koktel atau untuk penggunaan tulen, di antara semua jenama yang menghasilkan rum, pasti ada sesuatu yang sesuai dari segi rasa dan aroma, serta kekuatan yang diinginkan.

Minuman Lanun dan Penjajah - Apa Yang Anda Tahu Mengenai Rum

Hari ini rum disukai dan dihargai di seluruh dunia. Tetapi ia tidak selalu berlaku. Tidak seperti minuman mulia yang dilahirkan di istana dan perkebunan mulia dan tersebar luas di masyarakat tinggi, dia pertama kali melihat cahaya di pondok budak, dan oleh itu sejak sekian lama dianggap alkohol bagi orang miskin.

Bagaimana pengeluar rum berjaya menyempurnakan minuman dan mengatasi stereotaip ini - baca artikelnya.

Hari ini rum tidak terasa seperti saudara yang miskin, bahkan dalam masyarakat minuman mulia seperti wiski, brendi atau wiski malt tunggal.

Apa itu rum?

Rum adalah minuman beralkohol dengan kekuatan 40% atau lebih, dibuat dengan menyuling produk tebu yang ditapai. Bahan utama untuk penghasilannya adalah molase. Bahan pekat, melekit dan manis ini diperoleh dengan merebus jus tebu dan menguap gula darinya..

Pada penampilan dan konsistensi, molase serupa dengan madu soba gelap

Untuk membuat rum, air dan ragi ditambahkan ke molase dan dibiarkan diperam selama kira-kira 30 jam. Setelah penapaian dihentikan, wort yang dihasilkan disuling. Dulu, alat penyulingan sederhana digunakan untuk ini, sekarang - alat penyulingan dengan lajur.

Distilasi rum yang dihasilkan dengan kekuatan 75-95% disalurkan melalui penapis arang untuk menghilangkan kekotoran dan sisa minyak fusel, dan kemudian berumur dalam tong ek dari sherry atau brendi, dipecat dari dalam. Produk siap dicairkan ke kekuatan yang diinginkan dengan air yang paling murni, warna gelap dan emas diwarnai dengan karamel.

Tetapi rum mula dibuat menggunakan teknologi ini hanya pada pertengahan abad ke-19. Dan sebelum itu, mereka meminumnya tepat selepas penyulingan. Dalam bentuk inilah dia menulis dalam sejarah sebagai minuman lanun dan menimbulkan banyak mitos..

Mitos mitos

Inilah yang paling biasa.

Lanun selalu minum rum

Sebenarnya, mereka tidak peduli apa yang harus diminum - rum, wain, brendi atau bulan. Rum menjadi terkenal di kalangan filibusters hanya pada abad ke-17-18, ketika apa yang disebut "segitiga perbudakan" dibentuk. Hamba molasses, rum dan tebu berlayar di antara Caribbean, New England dan Afrika dan sering menjadi mangsa lanun.

Pada masa itulah minuman, yang mengangkat mood dengan sempurna dan tidak masam dalam perjalanan jauh, seperti wain atau bir, menjadi pendamping yang tidak dapat dipisahkan dari lelaki-lelaki yang kaya raya membajak lautan..

Dan menurut Peter Leeson, pengarang The Invisible Hook: The Hidden Economy of Pirates, mabuk dilarang di atas kapal lanun. Perompak meminum hampir semua alkohol di pelabuhan..

Fakta bahawa seorang perompak tidak dapat dibayangkan tanpa sebotol rum, adalah suatu kebaikan, bukan sejarah, tetapi sastera dan pawagam.

Rum adalah minuman manis

Rum terbuat dari gula, tetapi itu tidak bermaksud manis. Hingga biji gandum terakhir, ragi mengubah gula menjadi alkohol, dan hanya setelah penapaian berhenti. Berumur dalam tong kayu oak, minuman itu tidak mengandungi lebih banyak gula daripada wiski atau bourbon Scotch.

Sebab kelahiran mitos mengenai kemanisan rum bukanlah rasanya, tetapi aroma manis dan rasa romantis yang menyertai minuman - pokok kelapa, pulau tropika, mulattos yang indah... Apa yang bukan impian hidup yang manis?

Rum - alkohol untuk koktel

Rum secara tradisional adalah minuman yang kuat dan kasar dengan aroma yang berat, jadi ia sering dicampur dengan jus buah. Dalam bentuk yang dicairkan, rasanya lebih enak, kurang memabukkan dan lebih murah - hamba, pelaut dan pekerja lain sering ditawarkan versi ini.

Tetapi rum berkualiti tinggi yang disempurnakan baik bukan hanya dalam koktel, tetapi juga dalam bentuk murni. Sampel berumur terbaiknya dinilai tidak kurang daripada cognac.

Sebotol rum termah dari rumah rum Perancis Clement dijual dengan harga 100 ribu euro

Rum sebenar hanya boleh didapati di Caribbean

Dari sudut komersial, pulau-pulau di Caribbean memang boleh dianggap sebagai tempat kelahiran minuman, dari mana ia menyebar ke seluruh dunia. Tetapi rum bukan nama geografi, tetapi sejenis minuman. Oleh itu, dengan ramuan yang betul, ia boleh dibuat di mana-mana negara..

Mitos sering berdampingan dengan sejarah, saling berkaitan kebenaran dan fiksyen. Dalam kes rum, sukar untuk memisahkannya juga kerana pengeluar secara aktif menyokong idea-idea romantis mengenai minuman dan secara sederhana membisu mengenai "halaman gelap" dari masa lalu..

Rum Captain Morgan - contoh bagaimana mitos berfungsi untuk mempopularkan produk

Dari kotoran hingga Raja

Sejarah rum bermula dengan sejarah tebu. Rumput manis tumbuh dengan banyak di iklim tropika di India, China, Asia Tenggara, dan orang-orang belajar lebih awal untuk menguap gula dari situ. Tetapi ledakan sebenar produk ini bermula pada abad ke-15, ketika Portugis membawa tebu ke Kepulauan Canary, dan kemudian, bersama dengan Columbus, ia sampai ke Hindia Barat..

Batang tebu mengandungi tisu lembut dan berpori, sukrosa 15%

Setelah menangkap keadaan pasar, orang-orang Eropah yang licik mulai melakukan bisnis tidak hanya dalam produksi gula, tetapi juga dalam perdagangan budak, yang dibekalkan ke perkebunan gula dari Afrika Barat..

Pekerjaan di perkebunan itu sulit dan melelahkan, dan untuk membuat para hamba lebih rela bekerja, mereka diberi tafia sebagai insentif, minuman beralkohol yang kuat yang terbuat dari jus tebu yang diperam. Tidak lama kemudian mereka belajar membuatnya dari sisa pengeluaran gula - molase. Menurut beberapa sumber, molase pertama kali digunakan pada tahun 1637 di Barbados. Beginilah rum muncul - masih murah dan popular hanya di kalangan orang miskin. Tetapi anda sendiri dan banyak.

Hamba di ladang tebu

Percubaan pihak berkuasa Britain untuk melarang eksport molase dari Kepulauan Caribbean ke penjajah New England (Akta Molasses tahun 1733) menimbulkan kerusuhan penduduk, dan akhirnya kepada Revolusi Amerika. Jadi rum menjadi salah satu percikan api yang menyalakan pembakaran Perang Revolusi AS.

Secara beransur-ansur, Amerika mengawal pengeluaran rum, tetapi revolusi sebenar dalam teknologi pengeluarannya hanya berlaku pada separuh kedua abad ke-19. Ia dibuat oleh Don Facundo Bacardi, pencipta rum Bacardi yang terkenal. Dia adalah yang pertama menggunakan ragi, yang memberi rum aroma khas, belajar bagaimana membersihkan sulingan dan mulai menuainya dalam tong kayu oak Amerika.

Hasil daripada eksperimen jangka panjang, kekasaran dan semangat berat meninggalkan minuman, dan sebagai gantinya ia memperoleh rasa lembut, lembut, halus dan tiket untuk masyarakat tinggi..

Adakah terdapat standard rum?

Sukar untuk mengklasifikasikan rum kerana tidak ada standard yang seragam untuknya. Benteng, tempoh penuaan minimum tidak bergantung pada syarat yang ditetapkan, tetapi pada tradisi.

Terdapat beberapa standard kandungan alkohol:

 • British atau tentera laut - 57%;

Jumlah kekuatan ini sehingga tahun 1970 diberikan kepada pelaut Inggeris sebagai jatah. Menurut tradisi, peratusan alkohol tidak boleh lebih rendah, jika tidak, minuman tidak akan terbakar - sekali ini adalah satu-satunya cara untuk memeriksa sama ada bos kapal itu curang.

 • Amerika - 50%;
 • Kolombia - dari 50%;
 • Chile, Venezuela - hingga 40%.

Masa pendedahan minimum juga berbeza untuk semua orang:

 • di Cuba - 3 tahun untuk rum emas, 7 - untuk gelap;
 • di Venezuela - 2 tahun;
 • di Republik Dominika - 1 tahun;
 • di Mexico - 8 bulan.

Jenis rum

Bergantung pada warna dan nuansa yang berbeza, jenis rum berikut dibezakan.

 • Putih - rum tidak berumur dalam tong, jadi telus dan mempunyai sedikit aroma. Bahan sempurna untuk koktel.
 • Gelap - Diperolehi oleh penuaan dalam tong kayu oak Amerika yang hangus. Minuman itu mengambil warna tembaga dan tepu dengan aroma kayu.
 • Emas - tahan tidak lebih dari 2 tahun, mempunyai warna kuning keemasan.
 • Pedas - rum gelap atau keemasan, juga berperisa dengan bahan semula jadi. Yang biasa digunakan adalah rempah, vanila, madu, kayu manis, pala, buah-buahan tropika.
 • Agricole adalah minuman yang dibuat dari jus tebu. Diagihkan di bekas harta benda Perancis di Caribbean.
 • Cashasa - minuman jus tebu segar versi Brazil.
 • Kuat - rum dengan kandungan alkohol 50 hingga 70%.
 • Rum premium - berumur lebih dari 5 tahun, dengan rasa yang kompleks dan kaya.

Rum koktel

Anehnya, bukan dia sendiri yang membawa kemasyhuran dunia menjadi rum, tetapi koktail dengannya. Yang paling terkenal di antaranya - daiquiri dan mojito - mempunyai banyak variasi, tetapi asas rum selalu tetap sama..

Selain klasik dengan rum, anda boleh menyediakan puluhan koktel untuk setiap selera dan untuk semua majlis..

Pada penerimaan musim panas, para tetamu anda pasti akan menikmati koktel buah Banana Daiquiri. Untuk menyediakannya, ambil:

 • rum (terang atau gelap) - 30 ml;
 • minuman keras pisang - 20 ml;
 • jus lemon yang baru diperah - 30 ml;
 • sirap gula - 10 ml.

Campurkan semua bahan ke dalam pengocok, setelah menambahkan ais, dan saring ke dalam gelas koktel.

Daiquiri klasik sangat mudah dicuba dengan mengubah rasa buah

Dan koktel pedas dan kuat ini enak diminum bersama rakan setelah makan malam yang lazat. Untuk menyediakan Atlas digestif, anda memerlukan:

 • rum gelap (30 ml);
 • calvados (10 ml);
 • minuman keras oren "Cointreau" (20 ml);
 • 3-5 tetes angostura.

Campurkan bahan dengan ais dan tapis. Celupkan bulatan oren ke dalam gelas dengan minuman.

Koktel rum panas adalah cerita yang berasingan. Yang paling terkenal - grog - dicipta oleh Laksamana Inggeris Vernon, yang memerintahkan untuk mencairkan setengah liter rum yang diberikan kepada pelaut 1: 4, dengan menambahkan air panas, jus lemon, gula dan rempah.

Rum dalam memasak

Selain koktel, rum digunakan untuk memasak. Ia adalah agen perasa yang sesuai untuk makanan panggang dan coklat, direndam dalam biskut dan direndam dalam buah untuk pencuci mulut. Rum putih digunakan dalam perapan untuk daging dan ikan dan untuk hidangan yang menyala.

Kek Rum Baba yang terkenal tidak akan meninggalkan sesiapa yang acuh tak acuh

Apa yang mesti dicuba?

Sekiranya anda mencari rum untuk koktel, kami mengesyorkan memilih Wenneker White Rum - anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ciri rasanya di sini.

Untuk rum emas, Wenneker Dark Rum patut dicuba. Minuman yang cerah dan segar akan dibuka lebih baik dengan potongan limau atau oren, ditaburkan dengan kayu manis.

Untuk penikmat rum yang benar, kami menawarkan Williams & Humbert, Dos Maderas PX 10 tahun dan Viejo de Caldas Carta de Oro yang berusia 8 tahun. Nikmati minuman gelap yang mewah semasa anda menghirup setiap teguk. Cubalah coklat panas atau kopi sebagai perasa.

Suka? Ingin meneruskan festival minuman lanun anda? Sebilangan besar jenama menghasilkan pelbagai jenis rum, tetapi sebilangannya agak biasa, dan ada juga yang sebenarnya mutiara gaya dan kelasnya.

Berikut adalah sedikit panduan yang akan mengejutkan bahkan mereka yang percaya bahawa mereka tahu jalan keluar rum.

Rum ringan

Sehingga 1,000 rubel

 • Appleton Estate White - Jamaica;
 • Bacardi Silver - Puerto Rico;
 • Barton White - Kepulauan Virgin.

Kira-kira 1,500 rubel

 • Angostura Old Oak White - Trinidad;
 • Mount Gay Premium White - Barbados;
 • Ron Matusalem Platino - Republik Dominika.

Dari tahun 2000 ke atas

 • Oronoco Fazenda Reserva (Brazil);
 • Papagayo Organic White (Paraguay);
 • Tayangan Perdana Rhum Clement Canne (Martinique).

Rum emas dan minuman berumur

Sehingga 1,000 rubel

 • Emas Khas Appleton (Jamaica);
 • Bacardi Gold (Puerto Rico);
 • Rum Castillo Gold (Puerto Rico).

Kira-kira 1,500 rubel

 • Havana Club 3 ñ (Cuba);
 • Old Mill Gold (Kepulauan Virgin);
 • Tortuga Gold (Hindia Barat).

Dari 1 600 ke atas

 • Gerhana Gunung Gay (Jamaica);
 • Kirk dan Sweeney 12 Tahun (Dominicana);
 • Contrabando 5 tahun (Dominicana).

Rum gelap

Sehingga 1,000 rubel

 • Ron Abuelo Anejo (Panama);
 • Spice Rum Bucatiki Heavy Dark Pacific Style (Belanda);
 • Coruba Dark (Jamaica).

Kira-kira 1,500 rubel

 • Kapten Morgan Black Spiced (Kepulauan Virgin);
 • Bacardi Carta Negra (Puerto Rico);
 • Ron Barcelo Anejo (Dominicana).

Dari tahun 2000 ke atas

 • Angostura 1824 12 tahun (Trinidad);
 • Gunung Gay Extra Old (Barbados);
 • Flor de Cana 21 tahun (Nikaragua).

Cubalah sesuatu yang baru dan anda dapat mencari kegemaran anda dengan citarasa unik dan harga yang sesuai.

Gambaran keseluruhan Rum

Jenis rum Bacardi

Bacardi Putih

Rum jenis ini berumur dalam tong, yang terbuat dari kayu putih, mempunyai rasa lembut, aroma yang indah dan warna putih. Ia mempunyai kekuatan 40%, oleh itu ia digabungkan dengan minuman lain dalam koktel. Koktel yang paling popular dengan Bacardi White adalah koktel Corsair, yang menggabungkan wain putih kering, jus oren, nanas dan Bacardi putih.

Bacardi Limon

Minuman ini mempunyai kekuatan 32% dan diminum terutamanya dalam bentuk tulen. Wanita boleh menikmati pemandangan ini di koktel martini. Bacardi jenis ini meninggalkan rasa lemon yang enak setelah dimakan..

Emas Bacardi

Minuman ini mempunyai warna keemasan yang kaya dan ditujukan, kerana rasa dan aroma buah-buahan yang ringan, untuk keseronokan dan bersantai. Rum jenis ini memperoleh rasa yang tidak biasa setelah penuaan selama 2 tahun dalam tong yang terbuat dari kayu putih dan setelah disaring dengan penuh melalui arang. Bacardi Gold mempunyai tahap tinggi 38% dan boleh digunakan tanpa cair atau koktel.

Bacardi Reserva

Rum ini mempunyai warna gelap dan dicirikan oleh gabungan rasa rempah ratus dan buah-buahan aromatik. Rum mempunyai penuaan 5 tahun dan kekuatan 40%. Mereka menggunakan Bacardi dalam bentuk murni yang tidak dicairkan, menambahkan ais atau sebagai sebahagian daripada koktel, jika rasa tart membingungkan.

Bacardi Hitam atau Hitam Bacardi (Bacardi Hitam)

Ia mempunyai aroma buah yang kaya dan rasa halus. Rum ini sesuai dengan cola atau jus.

Bacardi 151 (Bacardi 151)

Rum ini dianggap paling kuat dari Bacardi dan mempunyai 75.5%. Minuman ini popular di kalangan lelaki yang kuat, tetapi lebih baik tidak meminumnya dalam bentuk tulen..

Bacardi 1873 Solera

Rum ini adalah pemilik rasa yang paling lembut dan ringan, oleh itu, ia sering dikonsumsi tanpa cair, agar tidak merosakkan dan menaungi minuman lain dengan rasa yang menyenangkan. Walaupun rasanya, rum mempunyai kekuatan 40%.

Bacardi Anejo

Ia mempunyai warna keemasan yang kaya, rasa yang kaya dan penuaan selama enam tahun. Ia sesuai dengan minuman lain.

Pendapat bahawa rum adalah minuman lelaki hanyalah stereotaip.

Banyak masa telah berlalu sejak zaman pembajakan, dan terdapat banyak perubahan dalam pengeluaran rum. hari ini, alkohol ini, tanpa mengira kekuatannya, boleh mempunyai rasa yang sama sekali berbeza. Dari rasa kasar, seperti vodka hingga rasa ringan, madu-vanila yang mungkin disukai oleh seorang gadis. Terdapat yang lain di mana aroma sitrus diucapkan, dan yang memberikan rasa kering buah yang tidak dapat dilupakan. Minuman seperti itu boleh dimakan dalam bentuk murni, kerana ia sudah seperti koktel, dan yang paling penting, ia tidak boleh dibakar.

Lelaki, pertama sekali, memilih varieti gelap yang telah lama di dalam tong untuk waktu yang lama dan benar-benar klasik. Pelbagai jenis ini tidak membawa rasa dan aroma yang halus seperti yang disebutkan di atas. Rasanya agak masam dan ini bergantung pada berapa lama penuaan berlangsung, dan kerana rum disimpan dalam tong kayu, ini sangat mempengaruhi rasanya, yang tepu dengan nota berkayu, sehingga menjadikan minuman ini maskulin.

Tidak kira berapa banyak kita membincangkan selera, mustahil untuk merasakannya tanpa mencuba sendiri. Dan selepas itu, semua orang akan memahami dengan jelas untuk dirinya sendiri apa yang lebih disukainya. Tetapi semua ini adalah peribadi, jangan lupa.

Rum boleh sangat berbeza, perbezaannya berkaitan dengan warna dan darjah yang terkandung di dalamnya. Sekiranya yang pertama bergantung pada kualiti dan citarasa masing-masing, maka yang pertama secara langsung boleh mempengaruhi kesihatan dan oleh itu anda harus mengetahui berapa peratus alkohol ini atau minuman itu secara umum..

Mungkin, tidak ada orang di bumi yang tidak mengetahui lagu lanun terkenal tentang "dada orang mati dan sebotol rum." Penyebutan minuman beralkohol yang kuat ini pasti menyebabkan hubungan dengan pertempuran tentera laut, bendera hitam dengan tulang bersilang, dan lanun jahat yang berdagang hamba. Dari sekitar abad ke-16, rum benar-benar dimasukkan dalam diet tetap bukan sahaja lanun, tetapi pelaut pada umumnya. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mustahil untuk menyediakan air tawar kepada orang-orang dalam perjalanan yang panjang, kerana lama-kelamaan ia merosot, yang memaksa perintah kapal untuk menyimpan alkohol. Rum sangat kuat dengan vodka Rusia, tetapi secara semula jadi berbeza dari itu dalam proses pengeluaran dan bahan mentah yang digunakan. Rum adalah produk akhir proses fermentasi dan penyulingan molase dan sirap tebu, yang sebenarnya merupakan produk buangan dari pengeluaran tebu. Tahap wajib dalam pembuatan rum juga adalah penuaan dalam tong kayu oak, setelah itu minuman lutsinar diperoleh dengan kandungan alkohol 37 hingga 48 persen. Sejarawan berpendapat bahawa rujukan untuk pengeluaran minuman beralkohol dari jus tebu ditemui bahkan di kalangan orang India kuno dan Cina, walaupun pulau-pulau Caribbean dianggap sebagai tempat kelahiran minuman moden yang disebut rum (banyak bahkan menyebut pulau Barbados), di mana pengeluarannya berkembang di suatu tempat dari kurun ke 17.

Pakar membezakan antara beberapa jenis rum, yang berbeza, pertama sekali, dengan tempat pengeluaran, masa dan kekuatan penuaan. Kandungan alkohol dalam rum ringan tidak melebihi 40 peratus, dan rasanya tidak berbeza dengan tepu, oleh itu, varieti ini paling sering digunakan untuk membuat koktail. Varieti seperti "Emas" dan "Gelap" memiliki rasa yang jelas, kadang-kadang dengan campuran karamel dan rempah, dan kekuatannya dapat dari 40 hingga 50 darjah. Terdapat juga beberapa jenis rum berperisa dengan rasa buah dan beri, kekuatannya biasanya 38-40 darjah. Yang paling kuat dianggap sebagai rum "Kuat", di mana kandungan alkohol kadang-kadang melebihi 75 peratus, tetapi jenis ini tidak begitu biasa dan jarang terdapat di kedai, kerana minuman seperti itu, apabila diminum, boleh membahayakan sistem pernafasan manusia dan menyebabkan luka membran mukus..

Cara penyampaian dengan betul

Agar tidak merosakkan kenalan pertama anda dengan Bacardi 151, pastikan untuk mengambil kira kanun botol umum yang diterima umum ketika mencicipinya. Sekiranya rasa tidak sedap, ia akan menimbulkan aroma yang terlalu keras dan memabukkan..

Alkohol ini boleh diminum dengan dua cara: dalam bentuk tulen dari gelas dan dalam bentuk yang dicairkan - dalam - gelas wiski -.

Dalam kes pertama, alkohol diminum dalam satu seteguk, dan pada yang kedua ia diminum dalam jangka masa yang panjang.

Perhatikan juga suhu. Alkohol harus disejukkan hingga 20-22 darjah sebelum mencuba

Piawaian suhu ini akan membantunya mencari keseimbangan yang sesuai dari segi rasa dan aroma..

Berkenalan dengan rum

Tebu digunakan dalam pembuatan minuman beralkohol ini. Khususnya, bahkan tanaman tidak dalam bentuknya yang tulen, tetapi molase turunannya (sirap), yang tinggal setelah pemprosesan tebu menjadi gula. Pengeluaran rum terkenal dengan standard "tidak ada". Iaitu, pembuat anggur mendekati penyediaan alkohol terkenal secara individu..

Pengeluaran Rum tidak ada langkah teknologi yang diterima umum dan ketat. Negara yang berbeza mempunyai pendekatan yang berbeza untuk pengeluaran alkohol ini..

Kadang-kadang alkohol ini dibotolkan untuk dijual sejurus selepas penyulingan, melewati tahap infusi. Dalam kes ini, rasa dan warna minuman tidak akan mempunyai nota rum khas, dan harganya akan jauh lebih rendah. Bagaimanapun, ia adalah penuaan jangka panjang yang memberikan rum rasa yang pelbagai, unik dan rasa yang tidak dapat dilupakan..

Rum klasik secara tradisional berumur dalam tong kayu oak

Sebilangan besar pengecas profesional dan sommelier percaya bahawa rum memperoleh nilai sebenarnya hanya setelah penuaan lama dalam tong kayu oak (lebih dari 3 tahun). Dalam kes ini, alkohol tebu boleh disyorkan kepada orang yang ingin merasakan minuman yang asli dan halus..

Alkohol elit

Dalam penyediaan alkohol tebu, pembuat anggur profesional menggunakan teknik lama yang disebut Soler Criader. By the way, ini adalah teknologi yang digunakan untuk membuat sherry terkenal - wain Sepanyol. Intipati kaedah ini mudah dan mudah:

 1. Tong ek disusun di atas satu sama lain dalam beberapa baris menegak.
 2. Tingkat bawah (Solera) dipenuhi dengan rum tertua, baris kedua diberikan kepada alkohol yang lebih muda, dan seterusnya..
 3. Setiap 2.5–3 bulan sekali, sejumlah alkohol dituangkan ke dalam bekas dari tong yang lebih rendah dan dijual. Kekurangan alkohol dipenuhi dengan rum dari baris kedua. Lakukan perkara yang sama dengan sisa tong..

Ini adalah cara yang ideal. Soler-kriader memberikan rum kekuatan dan aroma dan rasa yang tidak dapat dibandingkan. Alkohol tebu ini dianggap elit dan mahal. Ini adalah rum sebenar.

Rum dibuat menggunakan teknik Soler Criader.

Perjalanan dalam sejarah

Di era pelaut dan cetak rompak, kekuatan rum dalam darjah lebih tinggi daripada minuman beralkohol lain. Dalam perjalanan panjang di laut dan lautan, orang terpaksa menghadapi banyak masalah. Makanan cepat merosot, malah air memperoleh bau tengik yang tidak menyenangkan. Untuk mengganggu minyak wangi, alkohol tebu ditambahkan ke dalamnya.

Rum pada "fajar mudanya" tidak dianggap sebagai alkohol elit dan dimaksudkan untuk dimakan oleh orang biasa, biasa..

Sejarah alkohol terkenal berakar di Caribbean. Di daerah inilah budak-budak yang dibawa oleh penjajah dari Afrika mula menanam tebu dan kemudian memprosesnya menjadi gula. Dan molase yang tersisa dalam jumlah besar mulai disuling menjadi alkohol.

Ciri rasa

Rum Bacardi 151 hari ini disebut sebagai salah satu produk alkohol yang paling maskulin di pasaran dengan alasan. Kekuatan dan aroma aroma yang unik akan mengasyikkan mana-mana wakil dari separuh manusia yang kuat.

Produk ini berdasarkan ragi khas dan molase varietal. Selepas penapaian, produk ini mengalami penuaan lama dalam tong kayu oak, di mana pengadun berpengalaman mencapai aroma dan ciri rasa yang ideal.

Selanjutnya, asas alkohol dihantar untuk pembersihan menyeluruh, dan setelah beberapa penyulingan, pengisar membuat kumpulan kuat yang unik dengan watak khas yang dapat dikenali.

Berapa darjah di Bacardi 151

Bacardi 151 mempunyai kekuatan 75.5 darjah. Ini adalah produk yang paling bijak dalam pelbagai jenama terkenal, yang memperoleh namanya tepat kerana ukuran darjah.

Nombor "151" adalah tahap bukti sebenar, petunjuk bahawa di negara-negara berbahasa Inggeris menunjukkan kekuatan minuman. DALAM

pada masa ini di AS 1 bukti sama dengan 2 darjah, oleh itu, 75.5% adalah 151 bukti. Perhatikan bahawa sebelumnya di UK, tahap bukti diukur pada nisbah 7 hingga 4.

Mempunyai warna ambar yang menarik dengan kilauan keemasan.

Wangian

Sejambak itu terbuat dari kayu ek, vanila dan buah. Dibuka secara beransur-ansur, ketika rasa semakin meningkat.

Prestasi gastronomi dinyatakan dengan sifat buah yang kaya dan rasa lama yang lembut.

Sejarah minuman

"Bacardi Black" yang terkenal dihasilkan oleh syarikat Bacardi yang terkenal di dunia. Ia didirikan oleh Facundo Bacardi pada tahun 1862, ketika dia dan saudaranya Juan pindah ke Cuba dan, secara kebetulan, mulai terlibat dalam pembuatan alkohol. Mereka bermula dengan fakta bahawa mereka mula meningkatkan teknologi tradisional pembuatan rum, yang kemudiannya menghasilkan banyak jenis minuman unik ini..

Penemuan pertama adalah rum putih yang jernih dan seimbang, dan tidak lama kemudian, pelbagai rum emas dan gelap dilahirkan..

Kelainan sejarah tidak dapat merosakkan perniagaan Don Facundo, dan hari ini keturunannya adalah pemilik syarikat besar yang mempunyai nama belakangnya. Setelah penggabungan banyak, kumpulan syarikat Bacardi memiliki jenama yang menghasilkan vermouth - Martini - wiski Dewars, gin - Bombay -, amaretto dan banyak lagi.

Sekiranya ia berlaku sehingga anda tidak pernah minum "Bacardi Black" setakat ini dan tidak tahu apa itu dan minuman apa itu, maka kami mengesyorkan agar anda membetulkan keadaan ini dalam masa terdekat dan merasakan rum hitam, sangat baik dalam semua aspek. Pastikan anda menulis mengenai kesan anda dalam komen.

Minuman yang pelbagai

Rum, seperti minuman beralkohol lain, mempunyai beberapa jenis dan jenis, yang dicirikan bukan hanya oleh aroma dan rasa produk, tetapi juga oleh kandungan peratusan alkohol tertentu. Minuman ini disajikan dalam jenis berikut:

1. Rum putih (ringan).

Ciri khasnya ialah ketelusan dan kekurangan rasa tong yang diperbuat daripada kayu kerana penuaan yang cepat pada tong logam konvensional. Ragamnya tidak mempunyai aroma rempah. Rum boleh diminum tanpa pencairan. Digunakan dalam koktel, pukulan atau roti bakar. Kekuatan minuman tidak melebihi 41-46% kandungan alkohol.

2. Rum gelap (hitam).

Untuk menjawab persoalan berapa darjah dalam ragam gelap, anda perlu memperhatikan penuaan lama minuman dalam tong kayu bakar, rasa tart dan aroma karamel yang berani bersama dengan warna kuning yang pekat. Kekuatan produk adalah dari kandungan alkohol 50% hingga 78%

Varieti ini dicairkan, dalam kes yang jarang digunakan, ia digunakan dalam bentuk murni kerana pilihan penggemar minuman. Ia digunakan secara meluas dalam penyediaan koktel dan memasak. Fakta yang menarik ialah rum gelap digunakan dalam pembuatan cerut buatan Kuba. Tembakau yang digunakan sebagai bahan utama dalam cerut direndam dalam minuman, yang memberi mereka rasa dan aroma yang lebih kaya..

3. Rumusan wangi.

Salah satu jenis yang paling ringan, dengan kandungan alkohol 30%, digunakan untuk makanan panggang dan koktel yang sangat ringan.

Minuman berkekuatan tinggi, sering mencapai had 79-85% kandungan alkohol. Penggemar rasa mencairkan rum semacam ini secara eksklusif dengan ais dan menggunakan kapur semula jadi sebagai makanan ringan.

Cane rum: berapa darjah dalam jenama yang paling biasa?

Untuk mengetahui maklumat mengenai kekuatan alkohol minuman, anda harus ingat bahawa terdapat 3 jenis rum:

1. Sejenis minuman ringan yang dihasilkan di Cuba, yang sekarang disebut - Kuba. Wakil jenis ini adalah jenama berikut:

 • "Havana Club" kering putih, berumur lebih dari 3 tahun, kekuatan 41-51%;
 • "Havana Club" putih kering, berumur sekitar 7 tahun, kekuatan dari 58-60%.

2. Jenis sederhana, terkenal dengan pengeluaran syarikat di Mexico, Barbados dan Puerto Rico. Jenama yang paling popular adalah:

 • "Salamander", kubu Mexico, 40%;
 • Mokambo, Mexico, 20 tahun, 40% ABV;
 • Perladangan, Barbados, 5 tahun, 45% ABV;
 • "Mount Guy Old Cascade Selection 1703", Barbados berumur sedikit, 43% ABV;
 • "Castillo Spiced", Puerto Rican, alkohol 35%;
 • "Ronrico", Puerto Rican, 40% ABV.

3. Jenis rum yang berat, khas untuk pengeluaran syarikat alkohol Jamaica:

 • Appleton Estate Extra 12 Tahun, dihasilkan di Jamaica dan mempunyai 43-47% ABV;
 • Appleton Estate 21, 21 tahun, 49-52% ABV;
 • "Myers Punch", dengan kekuatan 63-67%;
 • Label Hitam Kapten Morgan, 79% ABV.

Rum terkuat dalam barisan jenama adalah kandungan alkohol Bacardi 151, 76-80%.

Tidak banyak yang ingat, tetapi di Kesatuan Soviet pada tahun 50-60an, minuman dengan nama tradisional "Soviet" juga dihasilkan. Jenis rum ini disajikan dalam bentuk warna pahit menggunakan alkohol dari tebu yang ditanam di Asia Tengah, dengan penambahan jus prun ke produk. Komposisi ini memberi "rum Soviet" keaslian yang terang dan benar-benar menyembunyikan rasa alkohol. Sangat menarik bahawa produk yang dinamakan ini mendapat permintaan tinggi di luar sempadan Kesatuan dan dieksport ke negara-negara Eropah, Amerika Latin dan negara-negara jiran..

Apa yang perlu anda ketahui mengenai kekuatan minuman beralkohol

Kekuatan adalah petunjuk pecahan isipadu etanol tulen dalam minuman beralkohol. dari penunjuk dinyatakan dalam peratus mengikut isipadu atau darjah. Pada botol, kekuatan dinyatakan sebagai "% vol." Bagaimanakah kandungan etil alkohol dikira? Ini adalah nisbah jumlah alkohol anhidrat terlarut dengan jumlah keseluruhan minuman, didarabkan dengan 100%. Kekuatan rum berbeza dari 30 hingga 80% vol. Sebagai perbandingan: kekuatan absinth berbeza dari 60 hingga 85%, vodka - dari 36 hingga 60%, wain - dari 8 hingga 20%. Lihat setiap label botol untuk kandungan etanol, sila baca sebelum digunakan.

Piawaian antarabangsa juga memberikan pernyataan kekuatan sebagai peratusan berat.

Kandungan etil alkohol diukur menggunakan alat khas, meter alkohol. Meter alkohol menjadi biasa hanya pada abad ke-19. Sebelum itu, mereka menggunakan banyak kaedah yang berbeza seperti bukti atau penyepuhlindapan..

Bukti adalah ukuran kubu yang digunakan di negara-negara berbahasa Inggeris. 1 bukti sama dengan 7/4 darjah alkohol. Nama unit pengukuran dibentuk pada abad ke-16. Pada masa itu, pelaut Inggeris menerima sebahagian daripada rum sebagai gaji. Untuk memastikan kualiti alkohol, para pelaut membasahi mesiu dengannya. Sekiranya mesiu yang dibasahi dengan cecair tidak mungkin terbakar, maka kekuatannya dianggap tidak mencukupi. Serbuk mesiu tidak membakar cecair dengan kekuatan di bawah 57%. Ini adalah petunjuk tahap alkohol yang mula disebut bukti..

Annealing sangat popular di Empayar Rusia. Nama itu dikaitkan dengan teknologi khas untuk mengukur alkohol dengan membakar minuman. Alkohol itu dipanaskan, didihkan, dan kemudian dinyalakan. Kepekatan etanol ditentukan dari sisa air.

Kekuatan minuman tidak hanya mempengaruhi kos, rasa, tetapi juga ciri-ciri minuman. Beli rum gelap untuk hidangan gastronomi, perisa untuk malam yang menyenangkan dengan pencuci mulut dan makanan ringan sederhana, ambar untuk dimakan sendiri dengan beberapa ketulan ais atau koktel alkohol. Terutama rasa dengan rum Kuba yang berumur. Dianjurkan untuk meminumnya diencerkan agar tidak membakar selaput lendir dan tidak menimbulkan beban berlebihan pada organ pencernaan..

Jangan lupa bahawa semua minuman beralkohol mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan tubuh manusia. Jejaki penggunaan anda, ketahui kadar anda sendiri dan sihat.

Bagaimana kekuatan rum dicapai

Semua teknologi yang digunakan dalam penghasilan rum adalah berbeza. Dalam satu kes, setelah penyediaan, rum segera dituangkan ke dalam botol, dan yang lain, mereka terus menyuntik. Dalam varian penyediaan kedua, minuman memperoleh warna, aroma dan rasa yang kaya. Di samping itu, masa penuaan inilah yang mempengaruhi berapa kos akhir minuman..

Sebilangan besar sommelier dan penguji pasti bahawa rum yang kuat memperoleh nilai yang tinggi ketika berusia lebih dari 3 tahun. Minuman ini boleh disyorkan dengan selamat kepada mereka yang suka meminumnya dalam bentuk tulen. Tetapi rum yang mahal dan jenis elitnya berusia dalam tong menggunakan kaedah Solera. Inti dari kaedah infusi ini ialah tong kayu oak, di mana minumannya sudah tua, diletakkan di atas satu sama lain dalam beberapa baris menegak, selepas itu minuman siap dituangkan ke dalamnya, dengan tempoh infusi yang berbeza. Tingkat bawah akan mengandungi rum yang lebih tua, tahap kedua dari bawah akan berisi minuman yang lebih muda, dan tingkat atas akan mengandungi rum yang paling muda..

Setiap tiga bulan sekali, sejumlah rum diambil dari tingkat bawah, yang disebut Solera, yang dibotolkan dan dikirim untuk dijual. Rum dari tingkat kedua dituangkan untuk mengisi ruang kosong di tempat pertama, dan minuman dari baris atas dituangkan ke tingkat kedua.

Berkat penuaan dan pendekatan ini, rum memperoleh rasa, aroma yang unik dan kekuatan tertentu..

Pendapat bahawa rum adalah minuman lelaki hanyalah stereotaip.

Banyak masa telah berlalu sejak zaman pembajakan, dan terdapat banyak perubahan dalam pengeluaran rum. Hari ini, alkohol ini, tanpa mengira kekuatannya, boleh mempunyai rasa yang sama sekali berbeza. Dari rasa kasar, seperti vodka hingga rasa ringan, madu-vanila yang mungkin disukai oleh seorang gadis. Terdapat yang lain di mana aroma sitrus diucapkan, dan yang memberikan rasa kering buah yang tidak dapat dilupakan. Minuman seperti itu boleh dimakan dalam bentuk murni, kerana ia sudah seperti koktel, dan yang paling penting, ia tidak boleh dibakar.

Lelaki, pertama sekali, memilih varieti gelap yang telah lama di dalam tong untuk waktu yang lama dan benar-benar klasik. Pelbagai jenis ini tidak membawa rasa dan aroma yang halus seperti yang disebutkan di atas. Rasanya agak masam dan ini bergantung pada berapa lama penuaan berlangsung, dan kerana rum disimpan dalam tong kayu, ini sangat mempengaruhi rasanya, yang tepu dengan nota berkayu, sehingga menjadikan minuman ini maskulin.

Tidak kira berapa banyak kita membincangkan selera, mustahil untuk merasakannya tanpa mencuba sendiri. Dan selepas itu, semua orang akan memahami dengan jelas untuk dirinya sendiri apa yang lebih disukainya. Tetapi semua ini adalah peribadi, jangan lupa.

Rum boleh sangat berbeza, perbezaannya berkaitan dengan warna dan darjah yang terkandung di dalamnya. Sekiranya yang pertama bergantung pada kualiti dan citarasa masing-masing, maka yang pertama secara langsung boleh mempengaruhi kesihatan dan oleh itu anda harus mengetahui berapa peratus alkohol ini atau minuman itu secara umum..

Sejarah minuman

Corporation Bacardi Limited dilahirkan pada tahun 1862 berkat usaha penduduk tempatan Facundo Bacardi Masso. Pengasas memilih patung kelawar sebagai logo. Di tanah air Facundo, iaitu di Sepanyol, haiwan ini melambangkan kejayaan. Pada tahun 1960, ibu pejabat syarikat tersebut berpindah ke Hamilton (Bermuda).

Julat Bacardi tidak terhad kepada rum. Sip-ons boleh dimanjakan dengan tequila, gin, vermouth, cognac, vodka dan Scotch wiski. Walau bagaimanapun, rum Bacardi Black dianggap sebagai ciri khas pengeluar..

Sangat menarik bahawa pada zaman dahulu rum termasuk dalam kategori alkohol termurah. Produknya terasa tidak enak. Pelayar yang melakukan perjalanan panjang menggunakannya untuk pembasmian kuman. Tetapi kemudian Signor Facundo mengubah minuman yang memabukkan menjadi minuman mulia, hanya memperkenalkan tiga peringkat ke dalam teknologi penyediaannya - penyulingan, pemurnian dan pengayaan rasa. Hasil akhirnya menggembirakan rakyat jelata dan golongan bangsawan. Sejak tahun 1888 Bacardi Limited mula membekalkan alkohol kepada bangsawan Sepanyol.

Varieti rum Bacardi

Terdapat banyak jenis minuman lanun laut yang dihasilkan oleh Bacardi Limited. Pertimbangkan wakil keluarga alkohol yang paling popular, ciri dan peraturan penggunaan mereka.

Bacardi Superior

Bacardi Superior - rum jenis ini adalah nenek moyang produk syarikat alkohol ini. Superior tergolong dalam kategori rum putih yang tidak mempunyai penuaan. Wain memancarkan aroma buah ringan. Rum jenis ini tidak diminum dalam bentuknya yang tulen, kerana ia mempunyai rasa ringan. Superior dimakan dengan jus buah, atau digunakan sebagai pangkalan koktail seperti Mojito. Bacardi Superior mempunyai kekuatan 40 darjah, dan mengandungi alkohol dan air dengan ketulenan tinggi.

Bacardi Reserva

Bacardi Reserva adalah rum ambar berusia lima tahun. Penggemar alkohol mulia meminumnya dalam bentuk tulen dengan penambahan ais. Ia juga merupakan ramuan yang hebat dalam koktel. Reserva mempunyai kubu 40 darjah.

Bacardi Hitam

Bacardi Black adalah rum hitam premium. Proses pematangan spesies ini sekurang-kurangnya 4 tahun. Selama ini minuman memperoleh rasa halus dan aroma yang indah. Penggemar alkohol "bersih" menggunakan Bacardi Black sama dengan cognac - tanpa mencairkan atau makan. Mereka, yang kekuatannya 40 darjah tinggi, membiakkan rum hitam dengan jus cola atau buah. Minuman lanun jenis ini digunakan sebagai digestif..

Emas Bacardi

Bacardi Gold - rum emas berumur antara 2 hingga 6 tahun. Alkohol dengan rasa dan aroma yang indah digunakan sebagai minuman beralkohol, memakan buah-buahan. Bacardi Gold sesuai dengan jus cola dan sitrus.

Bacardi 151

Bacardi 151 - Rum Caribbean ini bukan untuk hati yang lemah. Kekuatannya ialah 75.5% alkohol. Kerana keadaan ini, Bacardi 151 hanya diminum dalam bentuk yang dicairkan. Jus dan cola yang sama menjadikannya syarikat yang baik.

Bacardi Oakheart

Bacardi Oakheart - setelah setahun penuaan, rum Bacardi Oakheart mempunyai rasa baldu yang menyenangkan dan aroma rempah halus. Minuman tersebut mengandungi 35% alkohol. Gourmet alkohol memakannya tidak dicairkan.

Bacardi Anejo

Bacardi Anejo adalah rum emas. Pematangan minuman memakan masa sekurang-kurangnya 6 tahun. Pencinta minum rum Bacardi Añejo dengan ais, yang membolehkan anda menikmati rasa lama.

Bacardi Limon

Bacardi Limon adalah minuman serba boleh. Ia boleh diminum dengan kemas dan cair. Ia sesuai dengan ais dan lemon. Sesuai untuk koktel.

Bacardi 8

Bacardi 8 adalah rum berat berwarna gelap berusia 8 tahun. Dalam jangka masa pematangan yang panjang, minuman ini telah diperkaya dengan nota vanila, madu, karamel dan coklat. Ritual minum minuman beralkohol yang mulia ini mirip dengan makan cognac.

Bacardi Pilih

Bacardi Select adalah minuman premium yang elegan dengan rasa yang ringan. Kekuatan alkohol adalah 37.5 darjah, dan tempoh penuaan adalah 4 tahun. Ia sesuai dengan ais, cola, jus. Pencinta alkohol yang kuat meminumnya dalam bentuk tulen.