Tugas Bersedia Sitologi | Sel. Sifat sel

Masalah 1
Apa yang berlaku pada sel jika integriti membran lisosom terganggu di bawah tindakan wap karbon tetraklorida (pelarut organik)? Konsep lisis fisiologi dan patologi. Berikan contoh.
Keputusan:
Di bawah pengaruh karbon tetraklorida CCl4 pelanggaran integriti membran lisosom mungkin berlaku, yang akan menyebabkan masuknya enzim hidrolitik ke dalam sitoplasma dan akan menyumbang kepada autolisis (sitolisis) sel, iaitu, pembubaran kandungan dalamannya (pemusnahan organel sel).
Lisis fisiologi adalah apabila lisosom melepaskan enzim dari sel ke luar, mengakibatkan kematian sel. Contohnya, semasa metamorfosis (pada serangga, amfibia), ketika mengganti tulang rawan dengan tisu tulang.
Lisis patologi adalah pemusnahan sel dengan pembubaran lengkap atau separa oleh enzim hidrolitik semasa penembusan mikrob patogen ke dalam sel, penggunaan antibiotik yang tidak betul, kekurangan zat makanan, kekurangan atau kelebihan oksigen, serta di bawah tindakan bahan toksik. Oleh kerana semua racun menembus hati, hati tidak dapat mengatasi fungsinya, akibat sirosis hati.

Masalah 2
Sel sekretori mempunyai retikulum endoplasma berbutir yang berkembang dengan baik. Apa sifat bahan yang disintesis (protein, karbohidrat, lipid). Ke mana ia pergi dan nasibnya yang lebih jauh?
Keputusan:
Pada membran retikulum endoplasma berbutir, ribosom terletak di mana protein disintesis. Oleh itu, sel sekresi menghasilkan rahsia protein yang memasuki membran. Protein yang disintesis memasuki saluran EPS, di mana ia memperoleh struktur sekunder dan tersiernya. Melalui jaringan membran, protein akan diangkut ke alat Golgi, di mana ia dibungkus dalam vakum dan, kemudian, akan dikeluarkan dari sel ke persekitaran luaran (ke dalam saluran kelenjar, yang merangkumi sel sekretori ini).

Masalah 3
Dengan bantuan histokimia elektronik, telah terbukti bahawa struktur seperti roset yang mengandungi glikogen dapat muncul dan hilang dalam sitoplasma sel hati (hepatosit) dalam proses aktiviti penting. Apakah nama struktur sedemikian?
Keputusan:
Struktur seperti rosit hepatosit hati yang mengandungi glikogen adalah kemasukan trofik. Bergantung pada aktiviti penting sel, sel tersebut dapat hilang atau muncul semula, kerana penyisipan bukan struktur sel kekal..

Tugasan 4
Zat telah memasuki sel yang melanggar integriti membran lisosom. Perubahan apa yang akan berlaku di dalam sel?
Keputusan:
Lisosom adalah struktur membran sel yang mengandungi pelbagai enzim, termasuk hidrolitik. Apabila integriti membran lisosom dilanggar, enzim hidrolitik memasuki sel, yang menghancurkan struktur sel, yang dapat menyebabkan kehilangan banyak organel oleh sel dan bahkan kematiannya (sitolisis). Sekiranya membran sejumlah kecil lisosom dalam sel terganggu, beberapa organel dapat dimusnahkan, yang boleh menyebabkan gangguan aktiviti fisiologi normal sel ini, dan jika membran banyak lisosom terganggu, sel itu mungkin mati. Sitolisis sel di bawah pengaruh bahan toksik disebut lisis patologi.

Masalah 5
Seseorang masuk ke atmosfer yang dipenuhi dengan wap racun, karbon tetraklorida, tubuh itu diracuni. Salah satu manifestasi morfologi utama proses ini adalah pelanggaran integriti membran lisosom sel hati. Apakah kesan dari kesan racun pada sel jika integriti kebanyakan lisosom dilanggar?
Keputusan:
Apabila integriti membran lisosom dilanggar, enzim hidrolitik memasuki sitoplasma sel, yang menyebabkan autolisis, dan sel hati mati. Sekiranya banyak sel mati, maka hati tidak dapat mengatasi fungsinya, akibat sirosis hati.

Masalah 6
Dengan menggunakan micromanipulator, kompleks Golgi dikeluarkan dari sel. Bagaimana ini akan mempengaruhi kehidupannya lebih jauh?
Keputusan:
Fungsi utama kompleks Golgi:
sintesis bahan kompleks;
kepekatan dan pembungkusan bahan ke dalam membran;
sintesis membran;
pembentukan lisosom.
Oleh itu, sebagai akibat penyingkiran kompleks Golgi dari sel, proses yang disenaraikan di atas dalam sel akan terganggu, dan setelah beberapa lama ia akan mati.

Masalah 7
Apakah perbezaan bilangan dan struktur mitokondria dalam sel-sel otot pektoral burung yang aktif terbang dan kehilangan kemampuan untuk menghormati (misalnya, ayam domestik)?
Keputusan:
Mitokondria adalah organel dari jenis umum dengan struktur membran dua. Membran luar licin, bahagian dalam membentuk pertumbuhan pelbagai bentuk - cristae. Dalam matriks mitokondria (zat separa cair) antara cristae terdapat enzim, ribosom, DNA, RNA, yang terlibat dalam sintesis protein mitokondria. Pada membran dalaman, badan cendawan dapat dilihat - ATP-soms, yang merupakan enzim yang membentuk molekul ATP. Pada membran dalaman - cristae - terdapat proses yang berkaitan dengan kitaran oksidatif asid tricarboxylic dan rantai pernafasan pemindahan elektron, iaitu pernafasan selular, akibatnya ATP disintesis. Pengoksidaan anaerob (glikolisis) berlaku pada membran luar dan berdekatan dengan hyaloplasm. Oleh itu, sel-sel otot yang mengangkat sayap memerlukan banyak tenaga. Burung yang aktif terbang memerlukan banyak tenaga, jadi sel-sel otot pektoralnya mengandung mitokondria dengan kriket yang ketat satu sama lain daripada sel burung yang sama yang telah kehilangan kemampuan untuk terbang. Sel-sel otot pektoral burung yang aktif memerlukan banyak tenaga. Oleh itu, di mitokondria akan terdapat cristae yang lebih padat daripada sel burung yang sama yang kehilangan kemampuan terbang..

Masalah 8
Organel apa yang memainkan peranan penting dalam kehilangan beberapa bahagian tubuh haiwan semasa metamorfosis?
Keputusan:
Semasa metamorfosis pada haiwan, beberapa bahagian badan hilang, misalnya, insang dan ekor berudu katak. Lysosomes terlibat secara aktif dalam hal ini, membebaskan enzim hidrolitik khas yang membawa kepada autolisis sel, yang menyebabkan kehilangan bahagian tubuh yang tidak diperlukan semasa perkembangan organisma..

Masalah 10
Semasa metamorfosis pada haiwan, beberapa bahagian badan hilang, misalnya: insang dan ekor berudu katak. Organel mana yang memainkan peranan penting dalam proses ini??
Keputusan:
Dalam proses metamorfosis, lisosom terlibat secara aktif, merembeskan enzim hidrolitik khas yang membawa kepada autolisis sel, yang menyebabkan kehilangan bahagian tubuh yang tidak diperlukan semasa perkembangan organisma.

Tugasan 11
Proses pemasangan mikrotubulus terganggu di dalam sel. Apa yang boleh menyebabkan ini?
Keputusan:
Mikrotubulus adalah silinder protein berongga yang tumbuh dari satu hujung kerana penyambungan tubulin globules. Jenis organel bukan membran, umum.
Fungsi: 1) adalah bahagian pusat sel: kompleks 9 + 0 (sembilan kumpulan satu, dua atau tiga, di tengah - tidak); 2) adalah bahagian silia dan flagella, di kompleks 9 + 2 (sembilan, dua dan dua di tengah); 3) mengambil bahagian dalam pembentukan benang spindle pembelahan; 4) melakukan pengangkutan intraselular (contohnya, gelembung bergerak dari EPS ke kompleks Golgi); 5) membentuk sitoskeleton.
Oleh itu, jika proses pemasangan mikrotubulus dalam sel terganggu, fungsi yang disenaraikan di atas terganggu, dan sel kehilangan kemampuannya untuk berkembang secara normal dan mungkin mati atau fungsinya pembelahan, pemakanan, pergerakan akan terganggu..

Tugasan 12
Di bawah keadaan kelaparan makanan dan oksigen, autolisis diperhatikan pada sel. Organel mana yang memainkan peranan utama dalam proses ini?
Keputusan:
Semasa autolisis, dalam keadaan makanan dan kelaparan oksigen di dalam sel, ia mati. Lisosom memainkan peranan utama dalam proses ini..

Tugasan 13
Dalam sel "A" EPS berbutir berkembang dengan baik, di sel "B" terdapat banyak polysom ​​bebas di sitoplasma. Sel mana yang menghasilkan rahsia protein?
Keputusan:
Ribosom yang dilampirkan menghasilkan protein untuk seluruh organisma, sementara ribosom bebas menghasilkan protein untuk sel itu sendiri. Sel "A" mempunyai EPS butiran yang dikembangkan dengan baik (ribosom yang melekat padanya), jadi sel ini menghasilkan protein untuk keperluan seluruh organisma. Bahan ini memasuki kompleks Golgi melalui saluran EPS dan dimasukkan ke dalam membran untuk dikeluarkan dari sel, sehingga boleh menjadi rahsia. Dalam sel "B" terdapat banyak polysom ​​bebas di sitoplasma, jadi sel ini menghasilkan protein untuk keperluan mereka, dan tidak boleh menjadi rahsia.

Tugasan 14
Dalam sel "A" EPS lancar dikembangkan dengan baik, di sel "B" EPS kasar berlaku. Sel rembesan mana yang menghasilkan rahsia karbohidrat, dan mana - protein?
Keputusan:
Sintesis karbohidrat dan lemak berlaku pada membran EPS licin, dan sintesis protein berlaku pada membran granular. Oleh itu, dalam sel "A" rahsia karbohidrat dihasilkan, dan dalam sel "B" - protein.

Tugasan 15
Enzim - pembawa diaktifkan dalam membran sel. Jenis pengangkutan bahan yang diperhatikan pada masa ini?
Keputusan:
Pengangkutan - salah satu fungsi yang paling penting dikaitkan dengan kemampuan membran untuk menyebarkan pelbagai bahan ke dalam atau keluar dari sel; ini diperlukan untuk mengekalkan ketekunan komposisinya, iaitu homeostasis (homos Yunani - serupa dan stasis - keadaan). Pengangkutan zat aktif dilakukan dengan penyertaan protein pembawa, dengan pengeluaran tenaga ATP dan bertentangan dengan kecerunan kepekatan. Oleh itu, setelah pengaktifan enzim pembawa di dalam sel, pengangkutan zat aktif diperhatikan, yang berlaku dengan perbelanjaan tenaga, yang dihabiskan untuk mengubah konfigurasi protein pembawa. Pengangkutan aktif boleh dipertimbangkan menggunakan contoh operasi pam Na + - K +, yang mengekalkan perbezaan kepekatan ion dalam sel.

Dengan menggunakan histokimia elektronik, didapati bahawa dalam sitoplasma sel hati (hepatosit) dalam proses aktiviti penting mereka dapat

Jawapan Anda

penyelesaian masalah

Soalan serupa

  • Semua Kategori
  • ekonomi 42,712
  • kemanusiaan 33,418
  • undang-undang 17,861
  • bahagian sekolah 592,794
  • pelbagai 16,678

Popular di laman web ini:

Bagaimana dengan cepat mempelajari puisi dengan hati? Menghafal ayat adalah aktiviti biasa di banyak sekolah..

Bagaimana belajar membaca menyerong? Kelajuan membaca bergantung pada kepantasan persepsi setiap perkataan individu dalam teks.

Bagaimana memperbaiki tulisan tangan dengan cepat dan berkesan? Orang sering menganggap bahawa kaligrafi dan tulisan tangan adalah sinonim, tetapi ini tidak berlaku..

Bagaimana belajar bercakap dengan betul dan betul? Komunikasi dalam bahasa Rusia yang baik, yakin dan semula jadi adalah matlamat yang dapat dicapai.

Kumpulan panduan untuk pelajar untuk pekerjaan di luar kelas (bebas) untuk kepakaran 060103 Pediatrik (pendidikan sepenuh masa) Krasnoyarsk 2013

Laman Utama> Dokumen

Maklumat dokumen
Tarikh ditambahkan:
Saiz:
Format yang tersedia untuk dimuat turun:

Tajuk topik: “Sitologi. Kemasukan sitoplasma. Jenis sambungan antara sel. Struktur bukan selular dan pasca selular. Kitaran hidup sel. Ciri usia sel ".

-Persediaan untuk latihan praktikal,

-Penyediaan bahan untuk kerja penyelidikan.

3. Senarai soalan untuk belajar sendiri mengenai topik pelajaran praktikal, dengan mengambil kira OK dan PC:

mengetahui struktur zat antar sel, struktur, klasifikasi dan fungsi inklusi sitoplasma, dapat mencari pada persediaan histologi dan membezakan inklusi, symplast, memiliki alat konseptual analitik perubatan, kemahiran mikroskopi dan analisis persediaan histologi: kemasukan lemak dalam sel omentum, papillae lidah, lendir pigmen, kemasukan glikogen dalam sel hati.

Tentukan konsep "kemasukan", namakan jenisnya.

Senaraikan penyertaan trofik, berikan contoh, namakan fungsinya.

Senaraikan penyertaan pigmen, namakan fungsinya.

Apakah bentuk melanosit, di mana mereka bertemu?

Apa nama pigmen penuaan, warna apa yang diberikannya pada tisu?

Untuk mencirikan sel lemak (adiposit).

Senaraikan jenis sambungan antara sel, ciri.

Senaraikan struktur yang berasal dari sel.

Tentukan konsep "symplast", berikan contoh.

Tentukan konsep "syncytium", berikan contoh.

Tentukan konsep "struktur postcellular", berikan contoh.

Untuk mencirikan komponen bahan antara sel.

Tentukan konsep "kitaran sel", namakan noktahnya.

Tentukan konsep "kitaran hidup", namakan noktahnya.

Pada tempoh kitaran sel, sel membezakan dan mengkhususkan?

4. Kawalan kendiri pada item ujian topik ini.

Pilih satu jawapan yang betul.

JENIS HUBUNGAN SEL YANG SEDIA ADA ANTARA SEL NERVE

2. JENIS HUBUNGAN SEL YANG TERKUAT

EUCHROMATIN DOMINAT DALAM NUCLEUS INTERPHASE, SEPERTI, AKTIVITI FUNGSI SEL

1) berada di salah satu tahap mitosis

2) sintesis aktif bahan berlaku

3) tidak berfungsi dengan baik

JENIS HUBUNGAN SEL YANG MENYEDIAKAN PENGALIHAN LANGSUNG DARIPADA DARIPADA CELL KE SEL

3) pelat hujung

5. STRUKTUR BUKAN SELULA DENGAN PLASMOLEMMA, ORGANELLS DAN BANYAK NUCLEI

FUNGSI KESIMPULAN PIGMENTAL MELANIN DALAM SEL KULIT

Jadual jawapan yang betul untuk item ujian.

Struktur seperti roset yang mengandungi glikogen

Topik: Asas Sitologi

Masalah No. 16. Struktur bukan sel dapat dilihat dalam penyediaan mikro, mengandungi banyak inti dalam sitoplasma dan dibatasi oleh membran biologi yang sama. Apakah nama struktur sedemikian?

Masalah No. 17. Di bawah mikroskop pembesaran yang tinggi, sekumpulan sel ditemui di bidang pandang, yang, setelah mitosis, mempertahankan komunikasi antara satu sama lain dalam bentuk jambatan sitoplasma terbaik. Apa yang dipanggil kelompok sel ini? Dalam organ apa mereka boleh bertemu?

Masalah No. 18. Semasa pemeriksaan ultramikroskopik pada sel di salah satu permukaannya, banyak pertumbuhan sitoplasma dapat dilihat, dibatasi oleh plasmolemma dan mengandungi mikrotubulus. Apakah yang disebut formasi struktur ini? Apakah kepentingan fungsinya?

Masalah No. 19. Pada elektronogram dalam sitoplasma pankreatosit, pembentukan membran rongga dalam bentuk tubulus dan tangki kelihatan, di permukaan yang terdapat banyak struktur butiran. Organel apa yang mempunyai kepentingan umum yang boleh kita bincangkan? Apakah butiran di permukaannya dan apa fungsinya?

Masalah No. 20. Dalam sitoplasma semasa kajian ultracytochemical, mayat vakum yang diikat oleh membran telah dijumpai. Kandungan tinggi hidrolase terdapat dalam kandungannya. Pembentukan struktur apa yang kita bicarakan? Apa jenis (jenis) yang anda tahu? Fungsi apa yang mereka laksanakan?

Masalah No. 21. Pada elektronogram myosimplast, formasi rongga memanjang dapat dilihat, dibatasi oleh dua membran, yang satu di dalamnya membentuk penonjolan ke bahagian dalam rongga. Kenal pasti struktur ini. Fungsi apa yang mereka laksanakan?

Masalah No. 22. Di bawah mikroskop elektron, dalam sitoplasma kelenjar saliva kelenjar parotid, banyak badan yang berukuran hingga 20-25 nm terungkap, di mana reaksi positif terhadap protein dan RNA ditemui semasa kajian sitokimia. Apakah formasi struktur ini? Apa jenis yang anda tahu? Fungsi apa yang mereka laksanakan?

Masalah No. 23. Sel ini dirawat dengan bahan yang mengganggu penyesuaian protein yang membentuk plasmolemma. Apa fungsi membran sel yang akan terganggu?

Masalah nombor 24. Telah diketahui bahawa sebilangan sel sangat mudah alih. Pembentukan permukaan sel apa yang menyediakan proses ini?

Masalah No. 25. Di luar plasmolemma adalah ion Ca, kepekatannya lebih besar di dalam sel daripada di luar. Adakah mungkin ion-ion ini memasuki sel? Sekiranya boleh, apakah mekanisme pengangkutan tersebut?

Masalah nombor 26. Semasa bergerak, sel menemui zarah bahan organik. Apakah mekanisme yang mungkin untuk masuknya bahan ini ke dalam sel?

Masalah No. 27. Dengan menggunakan kaedah histokimia elektronik, telah terbukti bahawa dalam sitoplasma sel hati dalam proses aktiviti penting, struktur seperti roset yang mengandungi glikogen dapat muncul dan hilang. Apakah nama struktur sel sedemikian?

Masalah nombor 28. Dalam sitoplasma sel pankreas, semasa kitaran rembesan di bahagian apikal, butiran rembesan muncul dan hilang. Apakah unsur struktur sel yang boleh dikaitkan dengan butiran ini??

Masalah nombor 29. Sel ditunjukkan pada tiga persiapan. Yang satu mempunyai mikrovili yang berkembang dengan baik, yang lain mempunyai silia, yang ketiga mempunyai proses yang panjang. Sel mana yang khusus untuk proses penyerapan??

Masalah 30. Pada permukaan sel bebas, struktur terungkap di mana 9 pasang periferal dan 2 pasang mikrotubulus pusat dapat dilihat di bawah mikroskop elektron. Apa struktur ini disebut dan apa peranannya?

Masalah No. 31. Semasa memeriksa pelbagai sel di bawah mikroskop elektron, didapati beberapa di permukaan bebas mempunyai mikrovili tunggal, yang lain mempunyai sempadan berus. Kesimpulan apa yang dapat diambil mengenai fungsi sel-sel ini?

Masalah No. 32. Semasa memeriksa sel terpencil di bawah mikroskop elektron, silia bersilia ditemui di salah satu permukaannya, dan desmosom di sisi lain. Antara permukaan yang ditunjukkan bebas dan yang bersentuhan?

Masalah nombor 33. Sel epitelium yang melapisi rongga usus mempunyai sempadan berus. Dalam beberapa keadaan patologi, ia musnah. Fungsi sel apa yang akan terjejas??

Masalah nombor 34. Telah diketahui bahawa penyedutan wap karbon tetraklorida menyebabkan pelanggaran integriti membran lisosom hepatosit. Perubahan apa yang akan berlaku di dalamnya?

Masalah nombor 35. Akibat daripada tindakan sinaran pengion di beberapa sel, pemusnahan organel individu berlaku. Bagaimana sisa mereka akan dibuang??

Masalah nombor 36. Di kawasan permukaan luka muncul sebilangan besar sel yang mengandung lisosom primer, banyak fagosom dan lisosom sekunder. Apakah kepentingan fungsi sel-sel ini?

Masalah nombor 37. Dalam proses aktiviti sel, jumlah tangki dan tubulus retikulum endoplasma agranular meningkat dengan mendadak. Sintesis bahan yang diaktifkan di dalam sel?

Masalah No. 38. Dengan menggunakan micromanipulator, pusat pusat sel dikeluarkan dari sel. Bagaimana ini akan mempengaruhi aktiviti sel yang lebih penting?

Masalah No. 39. Sel-sel itu dirawat dengan ubat yang mengubah struktur ribosom. Proses mana yang akan terganggu sejak awal?

Masalah No. 40. Dengan menggunakan micromanipulator, kompleks Golgi dikeluarkan dari sel. Bagaimana ini akan mempengaruhi kehidupannya lebih jauh?

Masalah nombor 41. Sel itu dirawat dengan bahan yang menyekat proses fosforilasi nukleotida dalam mitokondria. Apa proses kehidupan sel yang akan terganggu?

Masalah No. 42. Sel itu dirawat dengan colchicine, bahan yang merosakkan mikrotubulus dan mikrofilamen. Fungsi sel apa yang akan terjejas?

Masalah No. 43. Kultur tisu dirawat dengan ubat yang menyekat fungsi nukleoli. Bagaimana ini akan mempengaruhi fungsi penting sel?

Masalah No. 44. Kultur tisu dirawat dengan ubat yang secara selektif memusnahkan protein histon. Struktur yang manakah akan menderita??

Masalah 45. Kultur tisu dirawat dengan bahan kimia yang menyekat sementara proses sintetik dalam tempoh premitotik kitaran sel. Pada tempoh kitaran sel apa sel akan masuk lewat??

Masalah No. 46. Sel ini dirawat dengan colchicine, yang menyekat penyatuan protein - tubulin, yang merupakan bahagian dari spindel achromatin. Apakah tahap kitaran mitosis yang akan terganggu?

Masalah nombor 47. Akibat mitosis, dua sel anak perempuan muncul. Salah satunya memasuki tahap kitaran sel, yang kedua, akibat pembezaan, kehilangan kemampuannya untuk menghasilkan semula. Apakah nasib akhir sel pertama dan kedua?

Masalah nombor 48. Semasa mengkaji kariotipe anjing dan babi, terdapat dua jenis sel. Sebilangan daripada mereka mempunyai 40 kromosom, dan yang lain - 78. Yang mana dari mereka adalah anjing?

Masalah No. 49. Dalam proses mitosis sel somatik diploid, perjalanan normalnya terganggu, akibatnya satu sel tetraploid mononuklear terbentuk. Apakah tahap kitaran mitosis yang normal? Pada tahap apa gangguan normal mitosis terganggu? Apakah sebab-sebab gangguan aliran normal mitosis boleh menyebabkan pembentukan satu sel polyploid??

Masalah No. 50. Sel diploid somatik yang membelah mitotik dirawat dengan ubat yang dengan cepat merosakkan gelendong pembelahan, akibatnya perjalanan mitosis normal terganggu. Pada tahap apa gangguan normal mitosis terganggu? Berapakah bilangan inti yang terbentuk akibat pembahagian mitotik tersebut? Set kromosom apa yang akan mengandungi nukleus yang terbentuk (atau inti)?

Masalah No. 51. Persediaan mikro menunjukkan sel diploid yang membahagi mitotik pada tahap anafase. Berapakah bilangan kromosom pada setiap bintang anak perempuan?

Masalah nombor 52. Spesimen histologi menunjukkan sel diploid yang membahagi mitotik pada tahap metafasa. Berapakah bilangan kromosom dalam plat metafasa?

Masalah No. 53. Dengan menggunakan mikromanipulator, amuba dibahagikan secara pembedahan kepada dua serpihan: berinti dan tidak berinti. Apakah nasib serpihan ini lebih jauh dan apa yang berkaitan dengannya?

Masalah nombor 54. Semasa percubaan, daging babi dihantar ke makmal genetik untuk menjalin hubungan seks. Setelah rawatan khas beberapa sel, didapati inti mereka tidak mengandungi kromatin seks. Apakah jantina struktur yang dikaji??

Masalah No. 55. Persiapan mikro dalam sejumlah sel menunjukkan penurunan ukuran inti sel, kepadatannya, penyusutan dan pewarnaan kromatin yang lebih kuat daripada pada inti yang tidak berubah. Apakah fenomena ini disebut? Apa yang boleh dikatakan mengenai keadaan fungsi sel?

Masalah nombor 56. Di bawah mikroskop elektron, sistem membran mikrotubulus, vakuola dan tiub dengan permukaan licin terungkap dalam sitoplasma miosit. Semasa kajian sitokimia, ion kalsium dijumpai di dalamnya. Apakah nama sistem ini? Fungsi apa yang dilakukannya?

Masalah nombor 57. Pola difraksi elektron menunjukkan pengumpulan formasi membran yang kecil, yang terdiri daripada tubulus dan tangki rata, yang di pinggiran mempunyai pengembangan dalam bentuk kantung. Mereka adalah polar berbanding inti. Namakan struktur ini. Fungsi apa yang mereka laksanakan?

Masalah No. 58. Apabila diwarnai dengan hematoxylin-eosin, sel-sel dapat dilihat dalam penyediaannya. Sitoplasma sebahagiannya adalah basofilik, sementara yang lain bersifat oksifilik. Bahan apa yang terdapat dalam sitoplasma yang menentukan sifat tinctorialnya??

Masalah No. 59. Pada elektronogram myosimplast, formasi rongga berat dapat dilihat, dibatasi oleh dua membran, yang mana satu membentuk penonjolan ke bahagian dalam rongga. Kenal pasti struktur ini. Fungsi apa yang mereka laksanakan?

Masalah No. 60. Sel itu dirawat dengan bahan yang mengganggu penyesuaian protein yang membentuk sitolemma. Apa fungsi membran sel yang akan terganggu?

Masalah No. 61. Telah diketahui bahawa dalam kultur tisu, sel dapat melekat pada substrat dan membentuk agregat sel. Apa struktur sel yang terlibat dalam ini?

Masalah nombor 62. Telah diketahui bahawa sebilangan sel sangat mudah alih. Pembentukan permukaan sel apa yang menyediakan proses ini?

Jawapan untuk tugas situasi

Topik: Asas Sitologi

No. 16. Simplast.

No. 17. Syncytia. Terdapat dalam tubulus berbelit-belit dari testis semasa spermatogenesis.

No. 18. Microvilli, tingkatkan permukaan penyedut sel.

№ 19. Mengenai EPS berbutir, di permukaan ribosom yang mengambil bahagian dalam biosintesis protein dilokalisasikan dalam bentuk biji-bijian.

№ 20. Mengenai lisosom. Membezakan antara lisosom primer, sekunder (phagolysosomes dan autophagosomes) dan baki badan. Hidrolase yang terdapat di dalamnya (proteinase, nuklease, glukosidase, fosfatase, lipase) menguraikan pelbagai biopolimer pada pH Tugas situasi Topik: Asas sitologi - 3.8 daripada 5 berdasarkan 8 suara

Jawapan kepada tugas:

Granular EPS (ergastoplasm) adalah organel membran tunggal biasa yang mensintesis protein, misalnya, enzim protein atau hormon kelenjar endokrin. Bahan ini diperlukan untuk seluruh tubuh (hormon somatotropik pituitari adalah polipeptida yang memastikan pertumbuhan semua tisu dan organ), oleh itu, sel mensintesisnya untuk dieksport.

Glikogen adalah karbohidrat yang diperlukan untuk tujuan trofik (pemakanan), oleh itu ia termasuk penyertaan (struktur sitoplasma yang tidak stabil yang disimpan oleh sel untuk kegunaan masa depan), menurut klasifikasi - ke trofik.

Lysosomes adalah organel sel membran tunggal yang biasa berfungsi fungsi pencernaan. Tiga jenis lisosom: primer - mengandungi enzim dalam keadaan tidak aktif, sekunder - terbentuk oleh peleburan lisosom primer dan fagosom yang mengandungi substrat makanan, badan yang tersisa adalah lisosom, yang kekal setelah proses pencernaan dengan produk yang tidak dicerna. Lisosom sekunder, yang mencerna produk yang memasuki sel, disebut heterolysosome, dan yang memproses struktur yang dibelanjakannya sendiri disebut autolysosome. Sekiranya membran lysosomal rosak, enzim akan memasuki hyaloplasma dan mencerna kandungannya - autolisis.

Kompleks Golgi adalah organel satu membran yang biasa. Melakukan fungsi berikut: 1) sintesis bahan kompleks (glikolipid, mukopolisakarida...), 2) dehidrasi dan pembungkusan sebatian ini, 3) kebolehtelapan selektif untuk bahan yang berlainan ("adat istiadat"), 4) detoksifikasi racun, 5) pembentukan lisosom primer. Ketiadaan organel yang melakukan fungsi yang pelbagai ini akan menyebabkan gangguan fungsi keseluruhan sel, mulai dari peneutralan racun, kelaparan sel dan berakhir dengan ketiadaan sebatian kompleks yang penting bagi tubuh (enzim, hormon, bahan aktif secara biologi).

Tubulin protein adalah komponen struktur penting mikrotubulus, yang seterusnya membentuk pusat sel. Pusat sel - organel bukan membran biasa yang terlibat dalam pembahagian sel (membentuk filamen gelendong).

Mitokondria adalah organel dua membran biasa, yang fungsinya adalah sintesis ATP, sebatian bertenaga tinggi yang diperlukan untuk membekalkan sel dengan tenaga. Apabila mitokondria hancur, sperma akan kehilangan salah satu fungsi utamanya - pergerakan.

Lisosom memainkan peranan utama dalam proses autolisis. Lysosomes adalah organel sel membran tunggal yang biasa berfungsi fungsi pencernaan. Hipoksia (kebuluran oksigen) adalah faktor kerosakan membran, termasuk. dan membran lisosom. Sekiranya membran lisosom rosak, enzim akan memasuki hyaloplasma dan mencerna kandungannya - autolisis.

Ergastoplasma (EPS berbutir) adalah organel membran tunggal yang biasa di mana polisom terletak yang mensintesis protein mengikut prinsip "kilang" - rembesan protein sel "A" (untuk eksport), dan ribosom bebas dalam sel mensintesis molekul protein untuk keperluan sel "B".

Ergastoplasma (granular EPS) adalah organel membran tunggal yang biasa di mana polisom terletak yang mensintesis protein mengikut prinsip "kilang" - rembesan protein (untuk eksport), EPS agranular (halus) mensintesis rembesan karbohidrat. Sel "A" menghasilkan rahsia protein, dan sel "B" - karbohidrat.

Microvilli, silia dan flagellum adalah organel khas yang melakukan fungsi tertentu dalam sel tertentu. Oleh itu mikrovili adalah pertumbuhan (lipatan) membran sitoplasma sel untuk meningkatkan permukaan sel (epitelium usus kecil - peningkatan permukaan penyerapan sel). Cilia - struktur yang terdiri daripada mikrotubulus yang melakukan fungsi motor (sel-sel epitelium pernafasan mempunyai silia dan menahan zarah-zarah debu). Flagella - organel yang terdiri daripada mikrotubulus yang melakukan fungsi motor (sperma).

Cilia adalah organel yang terletak di permukaan bebas sel, dan desmosom adalah sejenis kontak antar sel, merujuk kepada kenalan lekatan. Desmosome adalah ruang intermembran 10-20 nm yang dipenuhi dengan zat protein. Dalam sitoplasma di lokasi hubungan ini, pengumpulan mikrofibril nipis dapat dilihat, diarahkan dari persimpangan ke kedalaman sel sebanyak 0.32 - 0.5 mikron (desmosom).

Mitokondria adalah organel dua membran biasa, yang fungsinya adalah sintesis ATP, sebatian bertenaga tinggi yang diperlukan untuk membekalkan sel dengan tenaga. Semua jenis pengangkutan aktif, sintesis zat, pembelahan sel berlaku dengan perbelanjaan tenaga, oleh itu, proses ini akan terganggu.

Dalam sel saraf - jenis hubungan khas - sinaptik, yang terdiri daripada presynaps (hujung akson sel), dari mana neurotransmitter dilepaskan ke celah sinaptik, dan kemudian postynapse (badan sel saraf lain, dendrit atau organ sasaran) dengan reseptor yang menangkap neurotransmitter ini. Kardiomiosit adalah sel otot jantung yang sentiasa berfungsi. Hubungan antara kardiomiosit disebut komunikasi (seperti celah), apabila membran sel berdekatan dengan satu sama lain hingga 2 nm, bersambung dengan konekson - jurang yang dibatasi oleh globula protein. Melalui sentuhan celah, ion dan molekul kecil dipindahkan dari sel ke sel. Sel epitelium saling terhubung satu sama lain menggunakan hubungan pemisah yang ketat - ini adalah zon penumpuan maksimum membran 2-3 nm. Kenalan ini tidak tahan terhadap makromolekul dan ion. Juga di epitel terdapat desmosom dan hubungan antar sel dari jenis "kunci".

Sel saraf terdiri daripada tubuh dan proses (yang pendek adalah dendrit, menghantar isyarat ke sel saraf, dan sel panjang, akson, menghantar isyarat dari sel saraf). Organel biasa: mitokondria, lisosom, EPS, Golgi, ribosom, mikrotubulus, mikrofilamen, pusat sel, peroksisom. Organel khas - neurofilamen yang menjalankan fungsi sitoskeleton, menstabilkan membran sel, endo dan eksositosis.

Sel otot mengandungi myofilaments - organel yang mampu pengecutan, yang terdiri daripada protein aktin dan myosin. Dalam sel epitel terdapat tonofilamen - organel yang membentuk bentuk sel epitelium dan melakukan fungsi pendukung. Dalam sel saraf - neurofilamen yang diperlukan untuk mengekalkan bentuk sel saraf.

2n4c 46 kromosom, 92 kromatid, 4c DNA

2n2c 2n2c 44 kromosom, 44 kromosom,

44 kromatid, DNA 2c

Semasa mitosis pada anafase, kromatid menyimpang.

╫ а╫а В╫В в ╫ с.с

А┼ ┼а В┼ ┼в С┼ ┼с А┼ ┼а В┼ ┼в С┼ ┼с

Setiap sel anak perempuan akan mempunyai set kromosom yang sama dengan ibu (6 kromosom), tetapi terdiri dari satu kromatid (6 kromatid).

2n4c 38 kromosom, 76 kromatid, 4c DNA

2n2c 2n2c 32 kromosom, 44 kromosom,

Akibat mitosis, 6 kromosom lebih banyak (3 pasang) akan masuk ke dalam satu sel anak perempuan, dan 6 kromosom lebih sedikit ke dalam sel yang lain..

2n4c 4 • 10 -12 g (4C)

2n2c 2n2c 2 • 10 -12 g (2C) 2 • 10 -12 g (2C)

Jisim DNA dalam satu sel anak perempuan adalah 2 x 10 -12 g, dan dalam dua - 4 x 10 -12 g.

2n4c 36 kromosom, 72 kromatid, 4c DNA

2n2c 2n2c 36 kromosom, 36 kromosom,

36 kromatid, 2c DNA 36 kromatid, 2c DNA

2n4c 38 kromosom, 76 kromatid, 4c DNA

2n2c 2n2c 38 kromosom, 38 kromosom,

38 kromatid, 2c DNA 38 kromatid, 2c DNA

2n2c 4 • 10 -12 g (2C)

2n4c8 • 10 -12 g (4C)

2n2c 2n2c 4 • 10 -12 g (2C) 4 • 10 -12 g (2C)

Sel dengan DNA 2c mesti mengalami interphase dan penggandaan DNA - dua kali ganda hingga 4c, dan kemudian memasuki mitosis. Jisim DNA dalam satu sel anak perempuan adalah 4 x 10 -12 g, dan dalam dua - 8 x 10 -12 g.

Kromosom 2n4c32, 64 kromatid, 4c DNA

2n2c 2n2c 28 kromosom, 28 kromosom,

28 kromatid, DNA 2c

2n2c 6 • 10 -12 g (2C)

2n4c12 • 10 -12 g (4C)

2n2c 2n2c 6 • 10 -12 g (2C) 6 • 10 -12 g (2C)

Jisim DNA dalam satu sel anak perempuan adalah 6 x 10 -12 g, dan dalam dua - 12 x 10 -12 g.

profilase - 2n4c 44 kromosom, 88 kromatid

prometaphase -2n4c 44 kromosom, 88 kromatid

metafasa - kromosom 2n4c44, 88 kromatid

anaphase - 4n4c 88 kromosom, 88 kromatid

Semasa mitosis, di bawah pengaruh faktor apa pun, sitokinesis tidak berlaku, sel tetap satu mononuklear dengan set tetraploid (kromosom dibahagikan kepada kromatid dalam anafase, dan pembelahan sel menjadi dua tidak terjadi - blok meta-anafase dengan pemisahan kromatid).

Struktur seperti roset yang mengandungi glikogen

Pilih satu jawapan yang betul.

1. JENIS HUBUNGAN SEL YANG ADA DI ANTARA SEL NERVE:

2. JENIS HUBUNGAN SEL YANG TERKUAT:

3. EUCHROMATIN DOMINAT DALAM NUCLEUS INTERPHASE, SEPERTI, AKTIVITI FUNGSI SEL:

1) berada di salah satu tahap mitosis

2) sintesis aktif bahan berlaku

3) tidak berfungsi dengan baik

4. JENIS CELL HUBUNGAN MEMPROMOSIKAN PENGALIHAN LANGSUNG DARIPADA DARIPADA CELL KE CELL:

3) pelat hujung

5. STRUKTUR BUKAN CELULER MEMPUNYAI PLASMOLEMMA, ORGANEL DAN BANYAK NUCLEI:

6. FUNGSI KESIMPULAN PIGMENTAL MELANIN DALAM SEL KULIT

Jadual jawapan yang betul untuk item ujian.

Nombor soalanJawapan yang betulNombor soalanJawapan yang betul
1.34.2
2.2lima.3
3.26.2

5. Kawalan kendiri pada tugas-tugas situasi (tugas-tugas situasi dengan standard tindak balas).

Masalah nombor 1

Dengan menggunakan manipulator, pusat pusat sel dikeluarkan dari sel.

1. Apakah struktur centrioles pusat sel?

2. Fungsi apa yang mereka laksanakan?

3. Bagaimana penyingkiran centriole akan mempengaruhi aktiviti penting sel yang lebih lanjut?

Masalah nombor 2

Akibat mitosis, dua sel anak perempuan muncul. Salah satunya memasuki tahap interphase kitaran sel, yang lain - di jalan pembezaan.

1. Apakah interfasa kitaran sel?

2. Apakah pembezaan?

3. Apakah nasib seterusnya setiap sel?

Masalah nombor 3

Sel hati mempunyai depot glikogen.

1. Organel apa yang dikembangkan dalam sel-sel ini?

2. Seperti apa glikogen dan di mana ia berada??

3. Apakah komponen struktur sel adalah glikogen?

Masalah nombor 4

Mikrograf menunjukkan struktur yang terdiri daripada sebilangan besar sitoplasma dengan banyak inti.

1. Namakan struktur ini.

2. Bagaimana ia terbentuk?

3. Di manakah struktur ini dijumpai?

Masalah nombor 5

Mikrograf menunjukkan banyak sel stellate dengan banyak proses yang saling berkaitan.

1. Namakan struktur ini.

2. Bagaimana ia terbentuk?

3. Beri contoh.

Masalah nombor 6

Sel-sel dalam keadaan mitosis dirawat dengan ubat yang merosakkan bahagian pembelahan.

1. Bagaimana gelendong pembelahan terbentuk??

2. Apakah kesan yang akan ditimbulkan??

3. Kumpulan kromosom apa yang akan dikandung sel?

Masalah nombor 7

Dalam sitoplasma sel pigmen, di bawah pengaruh cahaya matahari, butiran pigmen muncul.

1. Apakah komponen struktur sel yang boleh dikaitkan dengan butiran ini??

2. Apakah fungsi pigmen?

3. Apakah sumber pembentukan pigmen?

Masalah nombor 8

Dengan kaedah histokimia elektronik, telah dibuktikan bahawa struktur seperti roset yang mengandung glikogen dapat muncul dan hilang di sitoplasma sel hati semasa aktiviti vital mereka..

1. Apakah nama struktur ini?

2. Bahan yang sifatnya adalah glikogen?

3. Fungsi apa yang dilakukannya?

Masalah nombor 9

Penyediaan menunjukkan sel dengan kromosom yang terletak di tengahnya, membentuk bentuk bintang.

1. Apakah bentuk bintang?

2. Berapakah bilangan kromosom dalam struktur ini?

3. Namakan tahap mitosis.

4. Tahap mitosis apa yang akan berlaku?

Masalah nombor 10

Penyediaan menunjukkan sel dengan kromosom yang terletak di dalamnya, membentuk angka bintang anak perempuan.

1. Bagaimanakah bentuk bintang anak perempuan dibentuk??

2. Namakan tahap mitosis.

3. Tahap mitosis apa yang akan menyusul seterusnya?

Masalah nombor 11

Kromosom pekat dapat dilihat dalam penyediaannya, disusun secara rawak.

1. Akibat dari apa proses kromosom disusun secara rawak?

2. Namakan tahap mitosis.

3. Tahap mitosis apa yang akan menyusul seterusnya?

Piawaian untuk jawapan terhadap tugas situasi.

Masalah nombor 1

1. Centrioles adalah silinder berongga yang dibentuk oleh sembilan kembar tiga mikrotubulus yang terletak dalam bulatan.

2. Centrioles adalah bahagian pusat sel yang terlibat dalam pembentukan gelendong pembahagian.

3. Sel akan kehilangan keupayaan untuk mitosis.

Masalah nombor 2

1. Ini adalah proses penyediaan sel untuk pembahagian.

2. Ini adalah perubahan berurutan dalam struktur dan fungsi sel, yang disebabkan oleh program pengembangan genetik, yang menyebabkan pembentukan sel yang sangat khusus.

3. Sel pertama akan terbelah, yang kedua akan berfungsi.

Masalah nombor 3

1. Retikulum endoplasma yang lancar, kompleks Golgi, mitokondria.

2. Glikogen terletak di sitoplasma sel dalam bentuk butiran pelbagai bentuk dan ukuran.

3. Glikogen adalah kemasukan trofik.

Masalah nombor 4

2. Symplast terbentuk oleh pelakuran sel.

3. Pada otot rangka, di lapisan luar trofoblas plasenta, dalam tisu tulang.

Masalah nombor 5

2. Dibentuk sebagai hasil pembahagian sel yang tidak lengkap.

3. Oogonia pada embrio wanita, sel spermatogenik pada lelaki yang dewasa secara seksual.

Masalah nombor 6

1. Gelendong pembahagian dibentuk oleh dua diplosom yang terletak di kutub sel yang berlainan, dari mana mikrotubulus berlepas.

2. Anafase dan telofase mitosis tidak akan berlaku.

3. Sel akan mengandungi sekumpulan kromosom tetraploid.

Masalah nombor 7

1. Butiran melanin adalah kemasukan pigmen.

2. Melindungi badan dari kesan kerosakan sinar ultraviolet yang merosakkan.

3. Melanin terbentuk dari asam amino tirosin.

Masalah nombor 8

1. Kemasukan glikogen.

2. Glikogen adalah bahan yang mengandungi karbohidrat.

3. Memberi khasiat kepada tubuh dalam keadaan lapar.

Masalah nombor 9

1. Bentuk bintang dibentuk oleh kromosom paling pekat yang terletak di satah khatulistiwa sel.

2. Set tetraploid kromosom satu-kromatid.

Masalah nombor 10

1. Angka bintang putri dibentuk oleh kromatid saudari, yang kehilangan hubungan antara satu sama lain dan menyimpang ke kutub sel dengan bantuan filamen gelendong pembelahan.

Masalah nombor 11

1. Hasil daripada perpecahan karyolemma.

6. Senarai kemahiran praktikal mengenai topik yang dikaji:

Objek kajianNama kemahiran praktikal
Nombor persiapan 12. Kemasukan lemak dalam sel omentum. Penyediaan rata. Warna: Sudan III.Cari dengan pembesaran rendah dan lakarkan objek, memeriksanya pada pembesaran tinggi: 1. Setitik lemak. 2. Rim sitoplasma.
Ubat No. 77. Filiform papillae lidah (rawatan alkohol). Warna: hematoksilin besi.Cari dengan pembesaran rendah dan lakarkan objek, lihat pada pembesaran tinggi: 1. Liposit tanpa lemak. 2. Rim sitoplasma. 3. Inti sel lemak. 4. Kekosongan di tempat kemasukan lemak. 5. Simplast (gentian bersilang).
Nombor penyediaan 15. Kemasukan berpigmen. Ubat itu tidak berwarna.Cari dengan pembesaran rendah dan lakarkan objek, memeriksanya pada pembesaran tinggi: 1. Inti sel (tidak berwarna). 2. Kemasukan melanin.
Nombor persiapan 14. Glikogen dalam sel hati. Pewarna: fuchsin + g.Cari dengan pembesaran rendah dan lakarkan objek, memeriksanya pada pembesaran tinggi: 1. Nukleus. 2. Sitoplasma. 3. Ketulan glikogen.

7. Cadangan untuk pelaksanaan kerja penyelidikan, termasuk senarai topik yang ditawarkan oleh jabatan

1. Hubungan antara perkembangan individu dan sejarah organisma.

2. Komposisi kimia dan peranan kemasukan dalam pelbagai sel dalam keadaan norma dan patologi.

3. Ciri-ciri kitaran hidup sel-sel pelbagai tisu.

Pemulihan dan pengeluaran persediaan histologi pendidikan.

Pelajaran nombor 4

Topik: “Histologi Umum. Konsep fabrik. Klasifikasi tisu berdasarkan ciri morfologi dan fungsi. Kain dalaman. Darah, limfa: sumber perkembangan, ciri-ciri morfologi dan fungsi. Formula leukosit. Ciri-ciri umur ".

2. Bentuk kerja:

-persediaan untuk latihan amali.

-penyediaan bahan untuk kerja penyelidikan.

3. Senarai soalan untuk belajar sendiri mengenai topik pelajaran praktikal, dengan mengambil kira OK dan PC:

mengetahui struktur struktur tisu,

dapat membezakan mesenkim pada persediaan histologi, menentukan unsur darah yang terbentuk,

memiliki alat konseptual perubatan dan analitik, kemahiran mikroskopi dan analisis persediaan histologi: mesenkim dari embrio ayam, smear darah manusia.

1. Definisi konsep "fabrik". Pengelasan fabrik.

2. Tisu apa yang termasuk dalam kumpulan sokongan-trofik?

3. Sumber pengembangan tisu sokongan-trofik.

4. Tentukan laras laras.

5. Struktur apa yang disintesis keylon, tindakannya?

6. Definisi "regenerasi tisu".

7. Senaraikan tahap dan jenis penjanaan semula.

8. Sumber pengembangan, struktur dan fungsi mesenchyme.

9. Derivatif Mesenchyme.

10. Berikan ciri morfologi dan fungsi tisu "darah".

11. Senaraikan fungsi darah.

12. Plasma darah, komposisi fizikal dan kimianya.

4. Kawalan kendiri terhadap item ujian topik ini (item ujian dengan jawapan sampel).

Pilih satu jawapan yang betul.

1. BILANGAN SEL DIFFERON DALAM JARAK:

2) dua hingga empat

3) tiga hingga lima

4) dari satu hingga beberapa

2. KAIN MEMPUNYAI FUNGSI KHUSUS TERIMA KASIH KEPADA AKTIVITI ELEMENNYA:

3. SIFAT-SIFAT KAIN SELALU:

1) sudah menjadi sifat unsur-unsurnya

2) lebih luas daripada sifat unsur-unsur individu

3) tidak bertepatan dengan sifat unsur-unsurnya yang tersendiri

4) tidak bergantung pada sifat unsur-unsurnya

4. ZAMAN INTERCellular DISEDIAKAN:

1) glikoprotein, proteoglikan dan cecair interstitial

2) unsur berserabut

3) bahan utama dan turunan sel

4) bahan utama dan unsur berserabut

5. STRUKTUR BUKAN SELULAR ADALAH:

3) syncytium, symplasts, intercellular zat

4) simplast, unsur berserabut

6. STRUKTUR POST-CELLULAR ADALAH:

1) bahan yang dihasilkan oleh sel

2) bekas sel yang telah kehilangan beberapa tanda

3) tinggalan sel mati atau mati

4) tidak ada

7. KOMPOSISI MEMBRAN DASAR:

1) lipid dan serat kolagen

2) karbohidrat dan kolagen jenis ketiga

3) kolagen matriks dan jenis 4

4) kolagen jenis II dan kompleks polisakarida

8. PENENTUAN CARA PENGEMBANGAN SEL YANG LEBIH LANJUT PADA ASAS GENETIK:

9. PEMBATALAN POTENSI DALAM PENENTUAN YANG BERKAITAN DENGAN PENYEDIAAN:

1) komponen individu genom sel

2) keseluruhan sel genom

3) genom yang bertanggungjawab untuk proses plastik

4) genom yang bertanggungjawab untuk metabolisme

10. PEMBATASAN KEMUNGKINAN CARA-CARA PEMBANGUNAN DENGAN PENENTUAN:

11. KEMUNGKINAN MENGHASILKAN DIRI ANDA SEPERTI, UNTUK MEMULAKAN SETIAP PROSES:

4) pengkhususan

12. SEL DI Daun JERAWAT:

1) sudah bersifat deterministik

2) belum deterministik

3) sebahagiannya bersifat deterministik

4) mereka kekurangan proses penentuan

13. KAIN BERGABUNG DALAM 4 KUMPULAN MORPHOFUNCTIONAL BERDASARKAN SIMILARITI:

1) sumber perkembangan dan morfologi

2) sumber pengembangan, ciri morfologi dan fungsi

3) tanda morfologi dan berfungsi

4) tanda-tanda morfologi

14. METAPLASIA bermaksud:

1) percambahan jenis tisu yang sama

2) percambahan pelbagai jenis tisu

3) degenerasi tisu

4) transformasi satu kain menjadi kain lain dalam jenis yang sama

15. CONTOH METAPLASIA:

1) transformasi neuroglia menjadi tisu penghubung

2) penggantian sel kelenjar silinder dengan miosit halus

3) transformasi sel lemak menjadi fibroblas

4) transformasi epitel berstrata menjadi berstrata

16. DALAM EVOLUSI TISSUES, PROSES BAHAGIAN ADALAH PROSES:

1) penyatuan tisu yang dikembangkan dari primordia embrio yang berbeza

2) pemerolehan tisu yang mempunyai sifat fungsional yang berbeza

3) perbezaan tisu yang berkembang dari satu asas embrio, pemerolehan sifat morfologi dan fungsi yang berbeza

4) perbezaan tisu yang berkembang dari primordia embrio yang berbeza, pemerolehan sifat morfologi dan fungsinya yang serupa

17. KONSEP PEMBANGUNAN Tissue DIVERGENT DI PHILO - DAN ONTOGENESIS DIformulasikan:

1) A.V. Rumyantsev

2) A.A. Zavarzin

3) A.A. Maximov, A.A. Zavarzin

18. SUMBANGAN TERBESAR TERHADAP PEMBANGUNAN HISTOLOGI FUNGSI SISTEM ENDOKRIN DARI SAINTIFIK DOMESTIK OLEH:

19. TEORI SIRI PARALEL (DALAM SELAMA EVOLUSI DALAM CAWANGAN YANG BERBEZA POHON FILOGENETIK TIDAK BERGANDA, SEBAGAIMANA JIKA DALAM PARALEL, IDENTIFIKASI TISSU, MENJANJIKAN FUNGSI SIMILAR)

20. PERATURAN BAHWA STRUKTUR JARAK YANG SEDERHANA DIPEROLEH DALAM PEMBANGUNAN BAHAGIAN, SAINTIFIK MEMUTUSKAN:

3) A.A. Brown, V.P. Mikhailov

4) F.M. Lazarenko, A.V. Rumyantsev, A.A. Maximov

21. AKTIVITI FUNGSI TISSU DIKENDALIKAN OLEH MEKANISME HOMEOSTASIS PERATURAN DI TINGKAT Jaringan SENDIRI:

2) pengaktif genotropik

3) sistem saraf dan endokrin

4) sistem saraf, humoral dan endokrin

22. HOMEOSTASIS JENIS DALAM ORGANISME MENYEDIAKAN:

1) hubungan antara tisu

2) hubungan antara organisasi

3) hubungan struktur

4) pemeliharaan jumlah jisim sel dan nisbahnya

23. PENENTUAN STEM CELL BERMULA:

1) semasa pemecahan zigot

2) pada akhir fasa pertama gastrulasi

3) pada akhir fasa kedua gastrulasi

4) semasa neurulasi

24. SEL TANAH YANG TIDAK DITETAPKAN:

4) tidak mempunyai potensi

25. SET SEL YANG MEMBANGUN DARI SATU JENIS SEL Batang:

1) proses pengkhususan

2) perbezaan batang

3) proses gastrulasi

4) proses homeostasis

26. SEL YANG BERBEZA Memancarkan bahan yang menghalang pembiakan sel stem dan sel pendahulu:

27. PILIHAN CARA PERBEZAAN SEL DITETAPKAN:

2) pengaktif gen

3) interaksi antara sel

4) potongan batang

28. PROSES YANG BERLAKU DALAM SEL YANG BERBEZA DI PERINGKAT AKHIR PEMBANGUNAN DAN PENGAMBILAN FUNGSI MENDAPATKAN NAMA:

29. JENIS-JENIS REGENERASI:

3) fisiologi dan reparatif

4) selular, fisiologi, reparatif, intraselular

30. REGENERASI SEPARUH DI TINGKAT:

2) selular, tisu

3) tisu, organ

4) selular, tisu, organ

31. KEMUNGKINAN PENDAFTARAN DENGAN MENINGKATKAN PERBEZAAN:

3) jangan berubah

4) meningkat sedikit

32. DALAM TISSU DI MANA CELL STEM TERSEDIA, REGENERASI MUNGKIN HANYA DI TINGKAT:

33. DALAM TISSU DI MANA KEMATIAN SEL DIPERLUKAN TIDAK LUAR BIASA, STEM DAN SEL SEM-STEM:

3) tidak terdapat hanya pada tisu individu

4) hanya terdapat pada kain terpilih

34. KECERGASAN PERBEZAAN ANTARA SEL DAN TISSU HOMOGENEOUS, PERUBAHAN MEREKA SELAMA PEMBANGUNAN INDIVIDU, MENGHASILKAN PEMBENTUKAN SEL, ORGAN DAN JARAK YANG DIPEROLEHI:

35. MORFOGENESIS BERDASARKAN:

36. PERBEZAAN DILAKSANAKAN:

1) dalam pemerolehan organel khas oleh sel

2) dalam mengubah struktur dan sifat fungsional sel

3) dalam perpecahan sitoskeleton sel

4) cetakan tersedia

37. PENGARUH KHUSUS SEL TINGGAL ADALAH:

38. PERANAN KEPUTUSAN DALAM MENENTUKAN BENTUK SEL, KEMAMPUAN MEREKA BERHUBUNG DENGAN LAIN DAN GERAKAN SELAMA PERMAINAN PERBEZAAN:

2) sitoskeleton dan glycocalyx

3) kompleks glikoprotein membran sel

39. PEMBENTUKAN DALAM TEMPOH AWAL PEMBANGUNAN PEMILIHAN INDIVIDU TERHADAP TERHADAP INSENTIF LUAR:

3) mencetak (mencetak)

40. KOMBINASI FUNGSI DAN PENYELARASAN TINDAKAN BAHAGIAN BERBEZA SISTEM SELURUH:

41. TAHAP PENGUASAAN SISTEM HIDUP:

1) molekul, selular

2) molekul, selular, tisu

3) molekul, selular, tisu, organ

4) molekul, selular, tisu, organ, organisma, supraorganisma

42. PROSES INTERAKSI ANTARA BAHAGIAN ORGANISME YANG BERKEMBANG, DALAM SELAMA SATU BAHAGIAN, BERHUBUNGAN DENGAN BAHAGIAN LAIN, MENENTUKAN ARAH PEMBANGUNAN TERBARU DILAKUKAN:

4) interkalasi

43. KEMAMPUAN TANAMAN SUMBER HAIWAN DAN TANAMAN UNTUK MENGHADAPI PENGARUH BAHAGIAN LAIN JERM DENGAN PEMBENTUKAN STRUKTUR YANG SESUAI ATAU PERBEZAAN YANG TELAH DILAKUKAN DI PERINGKAT BERBEZA

44. PEMBANGUNAN YANG TIDAK BERPATUTAN KARAKTER SIMILAR DALAM KUMPULAN ORGANISME YANG BERBEZA KEPADA SYARAT LUAR BIASA YANG DIPEROLEHI:

Jadual jawapan yang betul untuk item ujian.