Hinggap

Kandungan artikel:

Perch berbeza dari susunan lain dalam struktur sirip punggung - ia terdiri daripada dua bahagian, di mana bahagian depannya berduri, dan bahagian belakang lebih lembut. Pada sebilangan individu, peleburan dua bahagian diperhatikan. Bagi sirip dubur, ia mengandungi satu hingga tiga jarum. Di ekor terdapat sejenis takik. Sirip pelvis biasanya berwarna kemerahan. Hinggapnya mempunyai gigi besar yang mengejutkan terletak di beberapa baris di mulut yang besar, beberapa individu juga mempunyai taring. Timbangan pemekat kulit yang padat dengan jalur gelap. Di belakang - rabung, ia terdiri daripada gigi atau tulang belakang. Penutup insang terdiri daripada takik kecil.

Berat ikan berbeza dari 450g hingga 3 kg, ketika berat ikan laut besar mencapai 15 kg. Ikannya panjangnya lebih dari satu meter, tetapi rata-rata sekitar 40 cm. Pemangsa besar, seperti berang-berang, bangau, bertengger berburu, termasuk manusia..

Warna hinggap berbeza bergantung pada spesiesnya, selalunya hijau-kuning dan kelabu-hijau. Ikan laut cenderung mempunyai warna merah. Mereka berwarna kuning atau kebiruan. Ikan laut dalam mempunyai mata yang besar.

Pada abad kesembilan belas dan kedua puluh, rentang hinggap ikan memiliki potensi besar untuk hidup, paling sering disebabkan oleh masuk ke badan air yang lain, hinggap muncul di badan air Sepanyol, China, New Zealand dan negara-negara lain. Ikan hinggap dianggap terbiasa di Lembangan Ebro, Sepanyol.

Spesies bertengger

Keluarga hinggap diwakili oleh lebih daripada 100 spesies. Di wilayah negara yang sebelumnya merupakan bagian dari Uni Soviet, beberapa jenis disajikan:

 • hinggap sungai - paling kerap dijumpai di semua badan air tawar;
 • hinggap kuning - ikan ini mempunyai sirip, ekor dan sisik kuning;
 • Balkhash hinggap - sirip punggung tanpa bintik gelap, dan orang dewasa tidak mempunyai garis menegak;
 • bass laut - semua jarum sirip mempunyai kelenjar racun.

Saiz perch

Ukuran hamparan sungai tidak boleh lebih dari 50 cm, beratnya 2 kg, tetapi beberapa spesies juga besar. Dalam badan air yang berbeza, ukuran hinggap mungkin berbeza. Ukuran rata-rata hinggap dewasa boleh mencapai 20 cm. Jangka hayat hinggap sungai boleh 20 tahun. Faktor-faktor seperti usia dan ukuran secara langsung bergantung pada badan air tertentu, di mana terdapat banyak tempat bertengger. Terdapat dua jenis ikan - ikan kecil - tumbuh perlahan, dikenali sebagai rumput bertengger dan besar - bertengger hidup di kedalaman, yang sudah pada usia empat dapat mencapai 100 gram, hidup di bahagian terbuka tasik.

Pembangkitan bertengger

Pemijahan bertengger paling kerap diperhatikan pada musim bunga, yang merupakan kitaran terpenting dalam hidup. Dalam tempoh ini, ikan bertengger tidak bertindak balas terhadap semua jenis umpan. Itulah sebabnya pemancing cuba membezakan antara kitaran hidup hinggap. Setelah ais mencair di takungan, ikan meninggalkan perkhemahan musim sejuk, setelah itu mereka berbondong-bondong masuk ke sekolah dan pergi ke perairan cetek. Dalam tempoh ini, terdapat timbunan ikan putih dengan ukuran berbeza di perairan cetek, bersiap untuk bertelur. Perch laut dalam sekarang sedang berburu - "zhor pra-melahirkan". Hinggap dapat ditangkap dengan umpan hidup. Zhor mengambil masa lebih kurang seminggu. Salah satu syarat pemijahan adalah suhu air dan udara.

Kitaran ini dalam jangka hayat bergantung secara langsung pada suhu air. Itulah sebabnya mustahil untuk menamakan bulan pemijahan dengan jelas. Sebaik sahaja suhu mencapai 8 darjah, gigitan berhenti berlaku..

Keadaan seterusnya adalah oksigen, dan ketepuannya di dalam air. Itulah sebabnya ketiadaan ais adalah prasyarat. Perairan dalam dan bertumpuk rumput, pilih tempat yang berbeza untuk pemijahan, sehingga waktu pemijahan berbeza-beza dengan ketara.

Habitat hinggap

Habitat hinggap di hampir semua badan air yang terletak di Hemisfera Utara. Untuk kehidupan yang selesa, mungkin diperlukan beberapa keadaan - arus yang lemah, kedalaman sederhana dan tumbuh-tumbuhan di bawah air. Hinggap boleh berbondong-bondong dan tinggal di tasik pada kedalaman hingga 150 m.

Di sempadan badan air yang besar, ikan dapat membentuk kawanan tempatan dan terbahagi kepada dua populasi besar. Ikan hidup paling kerap di badan air rata, seperti sungai, tasik, kolam atau takungan. Terdapat badan air di mana hinggap adalah satu-satunya jenis ikan.

Burung hinggap terutama terdapat di bahagian pesisir takungan, di mana terdapat banyak ganggang, dan sebagainya, atau di persekitaran rintangan buatan. Suhu yang tidak baik untuk pembiakan seseorang adalah air melebihi 32-33 ° C.

Gaya hidup bertingkat

Burung pemangsa sering boleh menjadi mangsa ikan pemangsa seperti ikan keli, pike atau burbot. Pada gilirannya, ia memakan ikan apa pun, jika hanya sesuai dengan ukurannya. Dan kerana hinggap memiliki mulut yang agak besar, hinggap di sungai dapat memakan ikan besar terutama tanpa kesulitan khusus. Ini juga memburu molting udang karang yang kehilangan cengkerang, telur, serangga air.

Hinggap itu menjalani gaya hidup yang agak aktif. Ikan mula memburu pada waktu pagi. Pada hari-hari yang cerah, ikan-ikan berdiri di vegetasi bawah air pekak, menghindari panas dan sinar matahari, dan menyerang mangsanya. Musim panas bass sungai bergantung kepada kekurangan makanan. Pada musim sejuk, hinggap mencapai kedalaman 50 meter. Sungai dan kolam mesti mempunyai lapisan air yang belum dibekukan agar ikan dapat berenang. Lubang diperlukan untuk memastikan hinggap hidup.

Perch adalah ikan yang sangat rakus. Sekiranya seekor hinggap melihat sekumpulan ikan besar, dia tidak menelan yang pertama, menelan yang kedua, ketiga, keempat, dan seterusnya. Kadang-kadang perut bertengger benar-benar tersumbat, dan ikan kecil keluar dari mulut. Adalah dipercayai bahawa kerosakan besar pada hinggap disebabkan oleh pike. Tetapi hinggap berusaha untuk tidak membuahkan hasil, sering kali menjadikan permainan terbalik. Ikan menghormati air yang sejuk, dan tidak menganggapnya boleh berenang di permukaan takungan, tetapi jika ikan muncul, hinggap naik tanpa ragu dari kedalaman.

Pemijahan bertengger dilakukan di selatan negara pada bulan April, dan di utara pada bulan Mei, selalunya kitaran dapat ditunda dan beberapa spesies dijumpai bahkan pada bulan Jun.

Kitaran hidup

Pada musim bunga, perch dapat dimakan dari akhir bulan Mac hingga awal April. Berpandukan ini, mereka terbiasa memanggil dua titik - pra-kelahiran dan pasca-kelahiran. Dalam kes pertama, zhor bermula lama sebelum ais mencair. Hinggap makan sebelum bertelur. Biasanya, pada awal pemijahan, takungan kehilangan aisnya. Biasanya memancing dalam tempoh ini berlaku dengan peralatan musim sejuk. Permulaan zhora kedua biasanya berlaku pada akhir bulan Mei. Dalam tempoh ini, pemijahan ikan kecil berakhir. Dan tempoh pemulihan ikan sangat cepat..

Pada musim panas, selera makan berkurang dengan ketara. Sekarang tidak ada keperluan makanan berbanding dengan masa pra-melahirkan. Pada musim panas, tidak ada zhor di tempat bertengger, seperti halnya pike..

Pada musim luruh, ketika musim sejuk semakin hampir, selera ikan meningkat. Kegiatan ikan meningkat, ini dibenarkan oleh fakta bahawa ikan perlu mengumpulkan lemak dalam tempoh yang sukar. Hujan musim luruh bermula pada akhir bulan September, ketika suhu air turun di bawah 10 darjah..

Pada akhir musim luruh, ais mula terbentuk di takungan. Pada musim sejuk, mereka mula memancing terutama pada awal November. Zhor musim sejuk bertengger secara langsung bergantung pada ketenangan takungan, kerana hanya ketika ombak berhenti berjalan, es memenuhi seluruh permukaan tasik, ikan mulai berjalan di perairan cetek, dan mendekati jarak yang dapat dicapai oleh nelayan. Ketika fros semakin meningkat, ikan tenggelam ke dalam, yang bermaksud hanya satu perkara - musim sejuk zhor bertengger sampai pada kesimpulan logiknya.

Makan makanan

Goreng goreng memakan zooplankton, bergantung pada usia, mula memakan organisma bentik, kemudian memburu ikan muda. Ikan itu memakan goreng pada tahun kedua kehidupan. Cara memberi makan ikan adalah ciri khas pemangsa fakultatif. Bergantung pada tasik, makanan ikan pada usia yang sama mungkin berbeza kerana perbezaan komposisi makanan. Sebilangan besar ikan memakan ikan bertubuh sempit. Lebih kerap, stickleback, minnow, roach, dan juga tulka menjadi mangsa hinggap. Ikan bertengger adalah penyokong kanibalisme, kadang-kadang ikan dewasa memakan ikan muda. Hinggap memakan larva serangga, katak dan udang karang. Tempat bertengger yang paling baik adalah pada musim panas dan musim luruh, ikan aktif memberi makan, bersiap untuk musim sejuk.

Alga, potongan kulit kayu, dan batu kecil sering dijumpai di perut hinggap. Telah diketahui bahawa ikan menelannya secara tidak sengaja, bersama dengan organisme bentik, ikan, udang karang dan larva, tetapi ada versi yang memberitahu kita bahawa benda-benda kecil ini diperlukan untuk bertengger sebagai enzim pencernaan..

Dengan kelaparan yang berpanjangan, ikan bertengger dengan cepat menurunkan berat badan, dan kemudian mati lebih awal daripada pemangsa lain, seperti ikan keli atau pike.

Kaedah memancing bertengger

Sebaik sahaja takungan ditutup dengan ais, gigitan hinggap disenaraikan sebagai yang paling aktif. Ia berlaku ketika ais masih sangat nipis. Oleh kerana kawanan ikan bergaris belum berdiri di tempat-tempat tertentu, gigitan hinggap dilakukan di seluruh kawasan takungan. Pertama sekali, keseluruhan pesawat diperiksa, kerana ikan dapat berhenti di mana sahaja.

Ada beberapa cara untuk menangkap hinggap di musim sejuk, seperti: pengeboran dengan zigzag, menggunakan sampul surat yang sama, meletakkan batang pancing umpan hidup, pengeras suara ais, dan penyelidikan oleh sekumpulan. Setiap kaedah adalah pertolongan yang sangat penting dalam mencari perch di kedalaman dan di takungan kecil..

Alat memancing hinggap boleh berupa marmyshka dengan muncung, rewinder, hinggap hinggap, batang umpan umpan, umpan sudu. Dengan mengatasi jig di hinggap, semuanya jelas, cacing darah ditanam pada yang pertama, yang kedua berfungsi tanpa lampiran, memprovokasi dan memikat hinggap. Tackle mengatasi - berat keseimbangan, sudu, amphipod, umpan silikon, lalat, jangkrik.

Di tempat tinggal ikan di musim panas, nelayan berjaya menangkapnya dengan batang berputar pada sudu besar untuk bertengger. Gewang dibawa ke lapisan bawah, berhampiran batu, koryak dan sebagainya. Sampel seterusnya dibuat lebih dekat ke kawanan ikan yang ditangkap dan memantau pergerakannya.

Pada arus lemah atau takungan di mana air berada dalam keadaan tenang, musim panas bertengger memancing dengan sudu musim sejuk di saluran air dari kapal motor. Pada musim panas, anda boleh memancing dengan jig dengan batang panjang.

Topografi bawah sangat penting. Biasanya ikan berada di lapisan bawah takungan, oleh itu, dipandu oleh alat pengukur kedalaman, anda dapat mengesan kedalaman muncung, yang dipegang, bergantung pada perendamannya, pada jarak 20 sentimeter dari dasar. Kadang kala hinggap dijumpai di lapisan atas takungan, misalnya, mereka ditangkap ketika memburu goreng.

Umpan bertengger

Umpan bertali - cacing darah - adalah umpan biasa untuk memancing musim sejuk. Kedua-dua pemangsa dan "orang awam" memujinya. Zhivets - goreng, yang dituai dari musim luruh, akan menjadi umpan terbaik untuk hinggap. Rewinder juga umpan yang baik. Jig pelbagai jenis yang dapat menarik perhatian ikan seperti hinggap - syaitan, jentolak, uralka, kambing, nimfa, kobra.

Pinggan mangkuk

Panggang yang dibakar dalam kerajang - pencinta hidangan ikan akan menghargai hingar sungai yang dibakar dengan foil, bahkan seorang suri rumah yang tidak berpengalaman dapat menangani masakan.

Peri dengan kentang di dalam ketuhar - ikan dibakar di dalam ketuhar bersama kentang, bawang, cendawan, krim masam dan rempah.

Bass laut goreng dalam adunan - ikan digoreng dalam adunan hingga kekuningan, kemudian disajikan dengan sos secukup rasa.

Bass laut dengan sayur - ikan dipotong kecil dan direbus dengan tomato dan bawang.

Sup ikan bakar di atas api - sup ikan adalah hidangan kebangsaan. Merupakan bahagian penting dalam rekreasi luar.

Tongkat ikan dengan sos panas - kepingan ikan dilapisi roti dan digoreng dalam minyak.

Bass laut dengan sos lemon - daging bass laut cukup lembut dan aromatik, sedangkan bass laut goreng dalam sos lemon adalah makanan istimewa.

Kandungan kalori hinggap

Bass laut adalah subdera perkyoids. Kandungan kalori perch hanya 80 kkal per 10 gram.

Komposisi bertengger

Sebagai tambahan kepada rasa yang ada, ikan mempunyai banyak khasiat yang berguna. Hinggap mengandungi vitamin kumpulan B, D, A, PP. Sebilangan besar minyak ikan, serta asid Omega-3.

Sedang memasak

Perasa secukupnya adalah di hadapan semua ikan. Terdapat berjuta-juta resipi untuk memasak. Rebus, rebus, bakar dengan sayur-sayuran. Bass laut di Jepun adalah ramuan utama dalam penyediaan sushi, sup. Perch mempunyai rasa yang paling hebat dalam bentuk asin atau asap.

Hinggap

Perch adalah ikan dari keluarga hinggap. Tubuh hinggap itu memanjang, dimampatkan secara lateral. Ia ditutup dengan sisik kecil dan padat, yang tepinya mempunyai duri. Terdapat juga sisik di pipi. Mulut lebar, pada tulang rongga mulut terdapat beberapa baris gigi bulu. Tulang belakang yang tajam terletak di pinggir posterior operum. Sirip punggung pertama hanya mempunyai sinar berduri, yang kedua kebanyakannya lembut. Sirip pelvis juga mempunyai sinar berduri. Garis lateral penuh. Warna badan berwarna kuning kehijauan dengan garis melintang gelap. Bahagian belakang berwarna hijau gelap, perut berwarna putih. Sirip punggung berduri berwarna merah kebiruan dengan bintik hitam pada membran antara dua sinar terakhir. Sirip punggung lembut berwarna kuning kehijauan. Sirip dada berwarna kuning-merah, sirip ventral, dubur dan ekor berwarna merah terang.

Hinggap boleh mencapai panjang hingga 40 cm, dan berat hingga 2 kg atau lebih.

Hinggap lebih suka berenang di dekat pantai yang ditumbuhi semak di arus kecil atau di teluk, lembu, dan juga berhampiran semua jenis struktur (cerucuk, jambatan, dll.) Di dasar sungai. Kawanannya dapat dijumpai di dekat pantai curam, di mana terdapat tempat-tempat yang rapuh, tumbuh-tumbuhan langka baik di pantai maupun di perairan. Dia mengelakkan bahagian sungai yang mengalir dengan cepat, jeram, celah berpasir atau batu yang cetek. Hinggap itu berada pada jarak yang agak jauh dari bawah. Di tasik, dia tinggal berhampiran tumbuh-tumbuhan akuatik, kadang-kadang di antara kawasan yang jarang ditemui. Ia jarang masuk ke air cetek.

Apabila air menghangat hingga suhu 7-12 °, hinggap mula membiak, yang biasanya diperhatikan pada hari-hari terakhir bulan Mac dan April. Untuk bertelur, dia mengumpulkan kawanan. Pada awal masa pemijahan, jantan menguasai di tempat pembiakan, yang pada masa ini adalah dua hingga tiga kali lebih banyak daripada betina. Kesuburan dari 12 ribu hingga 300 ribu telur.

Walaupun dagingnya enak, banyak orang tidak menyukai bass sungai kerana sinar dan duri berduri, dan juga kerana sisik lebat yang sukar dikupas. Kerana masalah membersihkan timbangan, kadang-kadang hinggap dimasak tanpa kupas (hanya dengan penyingkiran organ dalaman). Untuk meningkatkan pembersihan, sisik perendam direndam dalam air mendidih selama 1-2 saat. Sarung tangan getah digunakan ketika memotong hinggap untuk mengelakkan luka dan tusukan dari paku dan sirip. Sebelum masin, insang dan sirip punggung pertama dikeluarkan dari hinggap..

Sifat berguna hinggap

Daging bertengger mengandungi protein, lemak, vitamin B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, D, A, PP.

Daging bertengger lembut, putih, rendah lemak, beraroma, mempunyai rasa yang baik, di samping itu, hinggap di tulang mempunyai sedikit tulang. Hinggap boleh dimakan goreng, direbus, diasap, dibakar dan dikeringkan. Perch juga digunakan untuk membuat ikan dalam tin dan fillet. Perch dianggap sebagai makanan pemakanan, nilai tenaga 100 g daging bertengger adalah 82 kcal.

Apabila beku, fillet bertengger mengekalkan rasa selama 3-4 bulan (pada -18 ° C).

Sungai bertengger adalah salah satu ikan yang paling sesuai untuk membuat sup ikan. Untuk sup ikan, kedua-dua individu kecil dan besar digunakan, dan yang pertama, sebagai peraturan, hanya dilumurkan, tidak dikupas dari timbangan, dibungkus dengan kain kasa, direbus untuk waktu yang lama, dan kemudian dibuang, setelah itu ikan besar diletakkan. Spesimen besar direbus dalam sedikit air. Rempah, cendawan segar (porcini atau champignons), acar timun, wain putih kering boleh ditambahkan ke sup perch.

Salah satu kaedah terbaik untuk memasak bass sungai dianggap sebagai merokok panas; beech, rasuk tanduk, oak, maple, alder, poplar, abu dan pokok buah digunakan untuk merokok. Jumlah masa merokok panas adalah kira-kira dua jam; tidak digalakkan untuk menambah rempah untuk merokok. Jangka hayat perokok asap tidak lebih dari tiga hari.

Selain yang panas, yang disebut "semi-hot" merokok bertengger kadang-kadang digunakan, ketika ikan dihisap pada suhu asap 50-60 ° C, mengeluarkan penutup atas dari ruang merokok. Tempoh merokok sedemikian adalah 12 jam

Ciri-ciri bahaya hinggap

Daging hinggap dikontraindikasikan sekiranya intoleransi individu, keistimewaan - kepekaan yang menyakitkan terhadap pelbagai perengsa.

Selain itu, mereka tidak boleh disalahgunakan untuk gout dan urolithiasis, kerana dapat menimbulkan kerengsaan kerana kandungan purin yang tinggi, yang meningkatkan pembentukan garam di dalam tubuh..

Anda boleh menonton cara menangkap hinggap di musim sejuk dalam video kami.

Hidangan Perch: 24 Resipi Lazat Buatan Sendiri

Sungai bertengger banyak digunakan dalam masakan untuk penyediaan pelbagai hidangan. Hinggapnya mempunyai tulang yang sedikit, dan daging hinggap dibezakan dengan rasa yang enak. Ikan ini boleh direbus, digoreng, diasap dan dibakar. Teruskan membaca...

 1. kediaman
 2. Pilihan terbaik
 3. Dari ikan
 4. Ikan sungai
 5. Hinggap
 • Telur ayam
 • Bayam
 • Tomato di dalam ketuhar
 • Zucchini dengan bawang putih
 • Bawang hijau
 • Tomato dengan keju di dalam ketuhar
 • Kacang hijau
 • Bijan
 • Lobak untuk musim sejuk
 • Untuk makan malam
 • Sup telur
 • Bawang mentol
 • Zucchini dalam periuk perlahan
 • Lemon
 • Parmesan
 • Pembuatan roti
 • Nasi dengan sayur-sayuran
 • Kentang dengan tomato
 • Kentang dalam kerajang
 • Ikan goreng

Penerangan

Selain itu, hinggap ikan dijaga dengan baik dalam bentuk kering dan digunakan untuk membuat makanan dalam tin dan fillet. Pinggan mangkuk dianggap sebagai pemakanan.

Ramai yang tidak suka memasak bass sungai kerana duri berduri dan sisik lebat, yang tidak begitu mudah dibersihkan. Jadi bagaimana anda memasak hinggap untuk menjadikannya enak? Resipi dengan perch menasihati: untuk mempermudah pembersihan hinggap dari sisik, ia mesti dicelupkan ke dalam air mendidih selama beberapa saat. Untuk mengelakkan tusukan dengan duri, lebih baik memotong hinggap dengan sarung tangan getah..

Hidangan bertengger popular di masakan Rusia, Jerman, Finland, Karelian dan Estonia. Di Finland, resipi mengesyorkan menggunakan hinggap untuk membuat pai ikan dengan daging. Di Karelia, sup naparocco nasional yang dibuat dari hinggap kering memang popular. Orang Itali menghidangkan wain di bawah wain putih sebagai hidangan Krismas.

Selalunya kita memasak sup ikan di rumah. Bass sungai adalah salah satu ikan yang paling sesuai untuk dimasak. Kedua-dua individu kecil dan besar pergi ke telinga. Hinggap ikan kecil biasanya tidak bersisik, tetapi hanya usus. Ia dibungkus dengan kain lap, direbus sekian lama, dan kemudian dibuang. Selepas itu, masukkan ikan besar ke dalam kuahnya dan rebus dalam sedikit air. Cendawan segar, biasanya putih atau champignon, rempah-rempah, acar timun, wain putih kering dapat ditambahkan ke sup ikan.

Sebagai tambahan kepada semua hidangan di atas, anda juga boleh menyediakan aspic dari sungai bertengger. Hidangan ini disediakan dengan nasi, sayur-sayuran dan cendawan. Bass sungai juga dapat dipanggang dalam kerajang di dalam ketuhar atau microwave. Anda juga boleh membuat kek ikan yang sedap dari bass sungai.

Hidangan pinggan - resipi

Hinggap sungai sedikit berbeza dari ukuran dasar laut dan dagingnya, tetapi ini tidak mempengaruhi kualiti berguna dan pemakanan yang berharga..

Ikan sungai tasik menarik untuk nelayan, dan kualiti rasa yang sangat baik tidak diabaikan oleh tuan rumah. Sekiranya sungai air tawar muncul di rumah, maka resipi memasak, penuh dengan pelbagai jenis, menjamin hidangan perayaan yang enak untuk makan malam.

Rahsia Masakan Perch

Sebelum memasak, untuk mendapatkan hidangan yang enak, anda harus mempelajari nuansa proses persiapan. Bahagian yang paling sukar adalah pembersihan.

Untuk mendapatkan produk yang menarik secara estetik, anda harus menggunakan beberapa cadangan:

 • jika tangkapan sedikit beku, sisiknya akan dikeluarkan dengan cepat dan mudah;
 • menurunkan tangkapan dalam air mendidih selama beberapa saat, pembersihan juga akan dipermudahkan;
 • untuk mengecualikan kecederaan dari sirip yang tajam, ia harus dipotong dengan gunting dapur;
 • sekam lebih senang dikeluarkan sekiranya bangkai itu diasinkan pada malam sebelumnya;
 • hinggap digabungkan dengan harmoni dengan balsem lemon, adas, gurih, rosemary, daun salam, kemangi, warna pala - ketiadaan sayur-sayuran segar dapat dikompensasi dengan ramuan kering yang disimpan untuk kegunaan masa depan;
 • untuk memasak di atas arang batu, anda tidak boleh menggunakan kayu bakar dari: abu gunung, poplar, oleander, akasia, aspen, konifer, kerana jenuh dengan bahan toksik;
 • produk tersebut ternyata lebih enak dan beraroma jika dipanggang pada birch, linden, epal, arang pir;
 • anda tidak boleh memisahkan kepala dari bangkai, kerana menghiasi hidangan siap - cukup untuk menghilangkan insang;
 • tulang kecil tidak akan terasa jika, sebelum menggoreng, membuat lekukan yang kerap di bahagian belakang, tegak lurus dengan sirip punggung atau pada sudut 45 darjah.

Sungai perch - resipi

Dengan sedikit usaha dan menggunakan salah satu resipi yang dicadangkan, dari produk mudah dan berpatutan, anda tidak akan dapat memasak hidangan biasa setiap hari.

Ikan bakar dengan sayur-sayuran atau dalam saus krim masam adalah hiasan yang sesuai untuk meja perayaan, dan panggangannya cukup mampu menarik perhatian pelancong dari barbeku daging.

Sungai bertengger di dalam ketuhar

Ikan yang dimasak di dalam ketuhar adalah hidangan yang elegan, bukan bertugas. Kaedah pemprosesan lembut, produk mengekalkan semua sifat bermanfaat dan diserap dengan baik oleh badan.

Untuk keseronokan masakan, anda memerlukan ramuan berikut:

 • Ikan - 2 salinan.
 • Tunduk - 1 kepala.
 • Minyak sayuran - 1, 5 sudu besar. l.
 • Perasa ikan - 0,5 sudu kecil.
 • Dill - cawangan.
 • Rempah, perasa - secukup rasa.

Algoritma tindakan:

 1. Hasil tangkapan dibersihkan, siripnya dipotong. Adalah disyorkan untuk memakai sarung tangan.
 2. Bangkai diasinkan, lada, dan rempah ditambah. Perap selama seperempat jam.
 3. Bawang dicincang menjadi kiub.
 4. Dill dipotong.
 5. Sayuran dan herba cincang masin dan lada.
 6. Hidangan penaik diminum.
 7. Bangkai diisi dengan bawang dan ramuan, ditaburkan dengan jus lemon, dimasukkan ke dalam acuan.
 8. Ketuhar dipanaskan hingga 180 darjah, bentuk dengan hinggap diletakkan, dipanggang hingga lembut (45 minit).

Perch bakar dalam garam

Sekiranya anda tidak mahu bermain-main dengan pembersihan, anda harus memasak hinggap mengikut resipi mudah..

Untuk menjamu makan malam yang enak, anda memerlukan produk berikut:

 • Air tawar sungai - 2 keping.
 • Garam - 1 pek;
 • Lemon - 1 keping.

Cara menangkap lebih banyak ikan?

Algoritma tindakan:

 1. Sekiranya ramuan utama adalah ais krim, cairkan dan bilas. Svezhiyulov, mencuci di bawah air yang mengalir.
 2. Gulung setiap ikan secara merata dalam garam.
 3. Masukkan puttushki pada loyang dan tutup dengan lapisan garam pekat.
 4. Masak pada suhu 180 darjah - 40 minit.

Bass sungai dalam adunan

Cara yang tidak biasa untuk memasak ikan di dalam ketuhar adalah dengan adunan, dibakar.

Untuk proses yang berjaya, anda perlu menyediakan ramuan berikut:

 • Pulpa ikan - 500 gr.
 • Telur kecil - 5 - 6 keping.
 • Hijau - sekumpulan hijau segar.
 • Tepung - 100 gr.
 • Minyak sayur - 5 sudu besar. l.
 • Rempah, herba - secukup rasa.

Algoritma tindakan:

 1. Fillet ikan, dikeringkan.
 2. Pukul kuning dengan garam dan tepung.
 3. Pukul putih dengan garam sehingga buih yang kuat terbentuk..
 4. Satukan telur sehingga konsistensi berkrim terbentuk.
 5. Potongan ikan dicelupkan ke dalam campuran dan diletakkan di atas loyang yang dilapisi dengan kerajang.
 6. Bakar pada suhu 180 - 200 darjah, hingga lembut dan coklat keemasan.

Tinggal di periuk

Kaedah memasak hinggap sungai, membolehkan anda merasai makanan yang dimakan oleh nenek moyang yang jauh.

Hidangan yang dimasak dalam periuk tanah liat selalu lazat:

 • Hasil tangkapan segar - 500 gr.
 • Tunduk - 1 kepala.
 • Mentega - 100 gr.
 • Kentang - 3 keping.
 • Pes tomato - hingga 2 sudu besar.
 • Timun acar - 2 keping.
 • Krim - 3 sudu besar. l.
 • Lada merah tanah - secukup rasa.
 • Busur bulu - sekumpulan.
 • Air - 200 ml.

Algoritma tindakan:

 1. Potong bawang menjadi separuh cincin.
 2. Kentang - dipotong menjadi kiub.
 3. Semua tulang dikeluarkan dari hinggap, fillet dipotong-potong.
 4. Potong timun menjadi kiub kecil.
 5. Bawang tumis dalam kuali dengan mentega hingga coklat keemasan.
 6. Bawang siap diletakkan di bahagian bawah bekas tanah liat, diikuti dengan kentang, lada hitam tanah, air (untuk menutup kentang).
 7. Turunkan suhu di dalam ketuhar hingga 220 darjah.
 8. Apabila kentang menjadi lembut, masukkan tomato, timun, ikan, krim.
 9. Rebus selama setengah jam lagi.
 10. Hidangan siap dihancurkan dengan ramuan.

Hinggap panggang

Rasa makanan panggang sangat mengagumkan. Ikan air tawar berperisa jerebu dapat mengejutkan bahkan gourmet yang arif.

Untuk memasak, anda memerlukan:

 • Hasil tangkapan sungai segar - dua keping.
 • Bawang putih - 3 ulas.
 • Lada panas - 1 keping (secukup rasa).
 • Pasli, tanah kering - 2 - 3 sudu besar. l.
 • Thyme kering - 1 sudu kecil.
 • Paprika - 1 sudu kecil.
 • Jus lemon - 1, 5 sudu besar l.
 • Minyak sayuran - 6 sudu besar. l.
 • Garam, lada - 1 sudu kecil setiap satu.

Algoritma tindakan:

 1. Bawang putih, bawang, lada - cincang dengan cara yang mudah.
 2. Semua bahan kering, minyak sayuran, jus lemon dimasukkan ke dalam campuran sayur-sayuran.
 3. Ikan itu dimakan, dibersihkan dari timbangan, digabungkan dengan pengasam.
 4. Tahan 3 jam.
 5. Gris parut dengan minyak, letakkan produk acar.
 6. Goreng selama 10 - 15 minit di setiap sisi.

Periuk dalam periuk perlahan

Ramai suri rumah menghargai kesederhanaan memasak dengan multicooker..

Bahan-bahan:

 • Fillet ikan - 1 kg.
 • Tunduk - 1 kepala.
 • Jus tomato - 1 gelas.
 • Lobak - 1 keping (besar).
 • Minyak sayur - 5 sudu besar. l.
 • Dill - cawangan.
 • Garam secukup rasa.

Algoritma tindakan:

 1. Daging ikan dipotong kecil, diasinkan dengan jus lemon, garam - setengah jam.
 2. Tetapkan mod penaik, tuangkan minyak ke dalam mangkuk, goreng ikan selama 10 minit.
 3. Lobak - gosok, bawang - potong cincin, dill - cincang halus.
 4. Sayuran digoreng dalam periuk perlahan hingga lembut.
 5. Letakkan ikan di atas bantal, isi dengan jus (pemasa selama satu jam).
 6. Lima minit sebelum ditutup, taburkan dengan ramuan herba.

Perah dalam krim masam

Hinggap sungai yang dimasak dalam sos krim masam adalah resipi mudah. Ia cukup popular, kerana hidangannya ternyata lembut, dengan sentuhan berkrim..

Bahan-bahan:

 • Sungai, hinggap segar - 500 gr.
 • Krim masam tinggi lemak - 200 gr.
 • Lemon - sebiji.
 • Lemon zest - satu setengah sudu kecil.
 • Mustard (Perancis) - 1.5 sudu kecil.
 • Bawang - 3 - 4 keping.
 • Mana-mana hijau (segar, sejuk beku).
 • Garam, lada, rempah - secukup rasa.

Algoritma tindakan:

 1. Ikan dibersihkan, sirip dan tulang dikeluarkan;
 2. Fillet disapu dengan lada dan garam;
 3. Sediakan sos dari mustard, jus lemon, krim masam, lada;
 4. Campurkan pulpa dengan campuran cecair, perap (seperempat jam);
 5. Selebihnya kuah dituangkan ke dalam ikan, disebarkan pada loyang yang ditutup dengan kerajang;
 6. Bakar dalam ketuhar yang dipanaskan hingga 200 darjah, 45 minit.

Tinggal di kerajang

Air tawar sungai yang dibakar dengan kerajang dengan sayur-sayuran - cara memasak yang lembut, yang sesuai untuk masakan kanak-kanak dan dietetik.

Pada kerajang makanan, minyak dengan mentega, letakkan potongan ikan dan sayur tanpa tulang yang disukai oleh keluarga: kembang kol, bawang, kentang, wortel. Sekiranya hidangan disediakan dari bangkai keseluruhan, masukkan bahan cincang halus ke dalam. Kerajang dicubit untuk mengekalkan jus semasa memanggang. Pada suhu 180 darjah, hidangan dengan sayur-sayuran akan dimasak dalam 30 minit.

Sup ikan bertengger

Hidangan sihat yang disajikan panas adalah telinga. Terdapat banyak pilihan memasak, tetapi prinsip tindakan mempunyai beberapa persamaan..

Produk yang diperlukan:

 • Kentang - 3 keping.
 • Mentol - satu kepala.
 • Lobak - 2 kecil.
 • Millet - sepertiga gelas.
 • Hinggap - setengah kilo.
 • Rempah dan perasa secukupnya.

Tindakan:

 1. Ikan yang dikupas dan digaul dituangkan dengan air, masin dan direbus dengan bawang selama kira-kira setengah jam.
 2. Saring kuahnya, ketepikan ikan.
 3. Millet ditambahkan ke dalam cecair, direbus selama seperempat jam.
 4. Masukkan sayur.
 5. Kesediaan ditentukan oleh kentang.

Potongan bas sungai

Paradoks sepertinya, potongan daging yang sedap adalah makanan..

Untuk memasak, anda memerlukan makanan berikut:

 • Tepung Gandum.
 • roti putih.
 • Kentang - satu bahagian.
 • Susu.
 • Mentol - satu bahagian.
 • Ulas Bawang Putih.
 • Telur - sebiji.
 • Rempah, garam - mengikut pilihan.

Arahan langkah demi langkah:

 1. Ikan beku dipotong, tulang, kulit dikeluarkan.
 2. Roti dicelupkan ke dalam susu, diperah setelah bengkak.
 3. Semua bahan dipintal. Cutlets terbentuk dari daging cincang.
 4. Adunan tepung sebelum digoreng.
 5. Untuk mengukus, sebarkan tanpa tepung dalam dandang berganda.

Dihidangkan dengan dill cincang halus.

Sekarang hanya saya menggigit!

Saya menangkap pike ini dengan pengaktifkan gigitan. Saya tidak pernah menangkap ikan seperti itu sebelumnya, tetapi sekarang setiap kali saya membawa spesies piala dari memancing! Tiba masanya untuk anda menjamin hasil tangkapan anda.

Sekarang hanya saya menggigit!

Saya menangkap pike ini dengan pengaktifkan gigitan. Saya tidak pernah menangkap ikan seperti itu sebelumnya, tetapi sekarang setiap kali saya membawa spesies piala dari memancing! Tiba masanya untuk anda menjamin hasil tangkapan anda.

Ikan hinggap: ciri, jenis, penangkapan ikan dan pembiakan

Perch adalah ikan sungai atau laut, di mana tingkah laku berubah bergantung pada musim. Pada usia yang berbeza, hinggap memakan pelbagai jenis makanan, dimulai dengan goreng pada usia dini, diakhiri dengan ikan yang lebih besar yang diletakkan di dalam mulut. Pembiakan hinggap sendiri dibenarkan untuk memperoleh keuntungan yang baik ketika menjual ikan hidup. Artikel ini membincangkan ciri-ciri tingkah laku, proses pemijahan, habitat ikan dan proses penangkapan ikan.

Data luaran

Ciri khas perwakilan pesanan ini adalah struktur unik sirip punggung: ia terdiri daripada bahagian belakang spiny anterior dan lembut. Beberapa spesies mempunyai sirip yang menyatu. Sirip dubur mengandungi 1 hingga 3 jarum tegar, dan sirip ekor mempunyai takik. Hampir semua hinggap mempunyai sirip ventral berwarna merah atau merah jambu..

Hinggap mempunyai gigi besar yang disusun dalam beberapa baris di mulut yang besar, dan beberapa spesies mempunyai taring. Timbangan kecil terletak di kulit, terdapat jalur gelap melintang yang ketara. Di pinggir posterior, batang gigi atau duri kecil. Pada operculum terdapat takik kecil.

Berat rata-rata hinggap bervariasi dari 400 gram hingga 3 kilogram, dan raksasa laut mencapai 14 kilogram. Panjang ikan selalunya tidak melebihi 30-45 sentimeter, tetapi dijumpai individu dengan badan lebih dari 1 meter. Dalam keadaan semula jadi, ikan ini diburu oleh ikan pemangsa, berang-berang, bangau dan manusia..

Bergantung pada varietas, hinggap berwarna hijau kehijauan-kuning atau kelabu-hijau. Wakil laut dibezakan dengan warna merah jambu atau merah. Kadang-kadang, individu dengan warna kebiruan atau kekuningan muncul. Spesies laut dalam mempunyai mata yang besar - ini adalah ciri khas mereka.

Habitat dan taburan

Hinggap boleh hidup di tempat yang berbeza, bergantung pada takungan tempat tinggal ikan. Sepanjang hayatnya, ikan tinggal di bahagian bawah di rumput kecil, berhampiran dengan penghalang buatan atau semula jadi. Sejak sekian lama, pemangsa tinggal di dasar sungai dengan bekalan makanan yang banyak. Sekolah bertingkat kecil berada di peti besi di tempat-tempat di mana kedalamannya meningkat dengan mendadak.

Perch tidak suka tempat dengan arus cepat, jeram dan tebing pasir. Di takungan dengan air yang bertakung, kolam, danau, ikan dengan ukuran yang sama disimpan di sekolah, yang terletak berhampiran dengan tumbuh-tumbuhan. Pergi ke tebing pasir untuk makan goreng atau invertebrata kecil.

Habitat hinggap juga dipengaruhi oleh musim. Pada awal musim luruh, ketika air menjadi lebih sejuk, sekolah-sekolah perchy fry bersembunyi ke kedalaman lereng bawah, di tempat-tempat seperti itu tumbuh-tumbuhan rendah, di mana ikan-ikan ikan mas bersembunyi - ini adalah pangkalan makanan bagi pemangsa. Semasa makan goreng, hinggap direkrut dengan simpanan lemak yang diperlukan untuk musim sejuk.

Gaya hidup bertingkat

Burung hinggap adalah ikan yang unik dengan ciri-ciri tingkah laku pelik yang menampakkan diri mereka berbeza dalam jangka masa yang berbeza. Gaya hidup merangkumi proses pembiakan, diet.

Sifat tingkah laku

Pada masa yang berlainan dalam setahun, hinggap berperilaku berbeza, bergantung pada pergerakan sekolah ikan kecil melintasi takungan.

Pada musim bunga

Setelah berkembang biak, hinggap terus tinggal di teluk dangkal yang berfungsi sebagai tempat bertelur. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sekolah ikan putih yang bertelur akan memasuki tempat yang sama. Untuk hinggap, ini adalah masa yang tepat untuk pulih selepas bertelur. Berkembang biak hingga Mei, selepas itu mereka berkumpul di kawanan dan meninggalkan kawasan yang dipanaskan cetek.

Musim panas

Selepas akhir pemijahan, ikan pergi ke kawasan dengan arus perlahan dan banyak wilayah, sesuai untuk penyergapan untuk mangsa masa depan. Mereka lebih suka bersembunyi di kawasan relief bawah yang berdekatan dengan celah, di tempat-tempat yang rapuh. Dalam keadaan panas yang melampau, ikan bersembunyi di dermaga kapal, di bawah penyangga jambatan, tebing menggantung, bentangan jambatan, buluh condong.

Individu besar bertengger tinggal di tempat yang lebih tidak dapat diakses, memberi keutamaan kepada lubang dalam dengan kolam bawah yang tidak rata. Di badan air yang besar, ikan terletak di ketinggian yang menonjol di bawahnya, sekumpulan batu besar, alang-alang buluh dan teratai.

Pada musim luruh

Pada awal musim luruh, ikan putih menyimpang ke sekolah, bergerak dari garis pantai ke kedalaman takungan. Burung hinggap mengikuti ikan yang bertolak. Apabila suhu udara turun, semua ikan turun - lapisan yang lebih dalam lebih panas. Apabila hinggap dipindahkan ke lapisan-lapisan ini, ia akan tetap berada di sana dan lebih jauh.

Pada musim sejuk

Dengan bermulanya musim sejuk, pada kedalaman dangkal, tanaman mati mulai terurai, kerana kandungan oksigen di dalam air berkurang. Keadaan seperti itu tidak menakutkan hinggap; hanya kadang-kadang meninggalkan tempat-tempat "berhenti" pada kedalaman. Semua proses penting melambatkan, dan jumlah makanan di tempat musim sejuk tidak memaksa ikan untuk aktif. Dalam tempoh ini, hinggap harus berhati-hati terhadap pemangsa lain yang lebih serius..

Hanya semasa musim luruh mencair, hinggap makan biasanya kembali dan berenang di kawasan perairan takungan. Kawanan bertengger menghampiri muara sungai cair, sungai membawa oksigen penting di perairan mereka.

Pembiakan

Perch mencapai kematangan seksual pada usia 2-4, lelaki matang lebih awal daripada wanita. Pemangsa berkembang biak pada akhir April, pada awal Mei, ketika air memanaskan hingga 7-15 darjah. Suhu air memainkan peranan besar dalam pemijahan hinggap, kerana dalam keadaan yang tidak tepat, ia tidak akan dapat bertelur.

Ikan bertelur di bahagian bawah takungan, dan tumbuh-tumbuhan lain. Ukuran telur tidak lebih dari 4 milimeter. Ikan boleh membuat beberapa cengkeraman sekaligus di tempat yang berbeza. Proses pemijahan berlangsung beberapa minggu, setahun sekali.

Apabila goreng menetas dari telur, makanan mereka terdiri daripada plankton. Seiring bertambahnya usia, mereka mulai memakan penduduk takungan invertebrata kecil, kemudian ikan kecil, termasuk rakan.

Diet

Dasar diet hinggap adalah ikan kecil, yang tidak melebihi 6-8, kadang-kadang berukuran 12 sentimeter. Semasa tempoh pencairan salji, pemangsa hanya memakan cacing dan beberapa jenis alga. Pada musim panas, dia banyak memburu ikan. Lebih suka makan udang karang dan krustasea kecil dan invertebrata. Hinggap makan ikan yang tinggal berhampiran tumbuh-tumbuhan di perairan terbuka.

Mereka sering memakan roach dan ikan bersaiz sederhana dari keluarga ikan mas di bawah usia satu setengah tahun, kerana selama ini ia kurang tangkas dan berenang perlahan, yang menjadikannya mudah menjadi mangsa. Diet hinggap juga termasuk jenis ikan lain yang tinggal di sebelahnya, mereka makan:

 • char;
 • minnow;
 • ikan putih;
 • gudgeon.

Hinggap sangat rakus dan bodoh, memakan begitu banyak sehingga ekor ikan keluar dari kerongkongnya yang tidak masuk ke dalam perut. Kerana kekenyangan dan keperakan ini, hinggap sering menderita, membangkitkan cinta banyak nelayan, kerana gigitannya terjadi sepanjang tahun. Selama sepuluh bulan dalam setahun dia memakan semua yang bergerak.

Musuh

Perch adalah ikan pemangsa, tetapi ia juga mempunyai banyak musuh, dan kebijaksanaannya dijelaskan oleh pembiakannya yang besar. Beberapa ikan pemangsa, seperti burbot dan pike hinggap, sama sekali tidak merendahkan hinggap segar, dan pike dan lele kadang-kadang memberi makan secara eksklusif pada jenis ikan ini. Ini disebabkan oleh kelalaian dan kelambatan bertengger, dan bahkan duri tajamnya tidak dapat menakutkan tombak dengan rahang yang digenggam atau ikan keli. Terdapat banyak hinggap, dan ini memudahkan dan cepat ditangkap..

Sebagai tambahan kepada pemangsa, bertengger banyak menderita burung air, yang memusnahkan telur dan goreng. Loach dan bobbin juga memakan kaviar bertengger. Kadang-kadang, kerana kerakusannya, seorang pemangsa, mengejar mangsanya dengan kelajuan tinggi, tergelincir ke dalam lubang ikan bukan pemangsa yang sempit, tersekat dan mati kelaparan. Bahkan bobbin biasa boleh menyebabkan suntikan maut di mulut hinggap dengan pantas menggunakan sirip punggungnya..

Banyak bertengger ditangkap oleh nelayan menggunakan pancing dan alat lain. Semua kerugian ini dilindungi oleh fakta bahawa ikan membiak dengan cepat.

Penyakit dan parasit

Banyak penyakit hinggap dikaitkan dengan parasit. Pada dasarnya, hinggap dipenuhi dengan protozoa yang boleh merosakkan insang, kulit, usus, dll. Penyakit parasit ditentukan oleh sebilangan besar, tetapi bahaya bagi manusia hanya apophallosis dan diphyllobothriasis. Parasit di hinggap dimanifestasikan pada manusia ketika mereka memakan ikan mentah atau produk asap yang tidak betul.

Diphyllobothriasis disebabkan oleh cacing pita, apophallosis oleh trematode. Penyakit hinggap spesifik adalah hepaticolesis, yang progresif kerana nematoda menetap di hati ikan. Ini mengancam dengan keradangan hati dan pundi hempedu, yang seterusnya menyebabkan keracunan umum pada tubuh ikan.

Trypanosoma sering dijumpai - penyakit yang hidup di badan air yang terletak berhampiran lembangan Baikal. Penyakit ini disertai oleh gejala seperti kehilangan reaksi dan koordinasi, pasif. Ketika dijangkiti virus, hinggap mulai bergerak "spiral" di dalam air dan naik ke permukaan, dan kemudian tenggelam ke dasar, di mana akhirnya ikan mati. Penyakit ini tidak berbahaya bagi manusia..

Spesies bertengger

Keluarga hinggap diwakili oleh lebih dari 100 spesies, dan disatukan menjadi 9 genera. Di wilayah negara-negara yang sebelumnya menjadi sebahagian daripada Kesatuan Soviet, 4 jenis diketahui.

Sungai

Hinggap air tawar yang tinggal di kawasan pesisir jarang beratnya melebihi 250 gram. Perch, yang tinggal di kawasan perairan sungai, tasik, muara, tumbuh hingga 2.5 kilogram. Panjang hingar sungai berbeza antara 20-25 sentimeter, kadang-kadang lebih.

Hinggap sungai diedarkan ke seluruh bahagian benua Eropah. Di sebelah timur, kawasan habitatnya mencapai Siberia. Perch tidak memilih keadaan pembiakan.

Kuning

Ikannya dari luar sangat mirip dengan kerabatnya di Eropah, hinggap yang biasa. Hanya hinggap kuning yang mempunyai warna kekuningan dan ukurannya lebih besar. Tubuh ikan diratakan di sisi, mempunyai bentuk memanjang, bujur dalam keratan rentas. Punggung sedikit berlekuk, kepala kecil, mulut besar dan mata kecil.

Perch kuning adalah pemangsa kecil, dengan berat rata-rata 100-500 gram, panjang badan sekitar 10-25 sentimeter. Ikan ini suka ikan sejuk yang menghuni sebahagian besar perairan Amerika Utara dan Tengah..

Balkhash

Hinggap mempunyai badan memanjang dan sempit yang ditutup dengan timbangan besar. Warna badan berwarna kelabu gelap dan hampir gelap, bergantung pada tempat tinggal ikan. Banyak individu dari spesies pesisir dan remaja pelagik telah menyatakan jalur gelap kabur melintang.

Panjang hinggap Balkhash mencapai 50 sentimeter panjangnya, dan beratnya ialah 1.5-2 kilogram. Beratnya kira-kira 2.2 kilogram. Ramai individu tidak melebihi 700 gram.

Kawasan penyebaran hinggap adalah tasik Balkhash-Alakol, lembangan sungai atau sungai Semirechye yang lain. Mereka ditemukan di sungai cepat jenis semi-gunung, di kolam yang sangat ditumbuhi, sungai rata, dan takungan.

Nautikal

Bass laut adalah ikan pemangsa yang hidup pada kedalaman hingga 3 ribu meter. Milik genus Scorpionaceae. Secara lahiriah, ikan laut mirip dengan hinggap sungai, tetapi ia mempunyai perbezaan dalam struktur dalaman, dan tergolong dalam keluarga dan susunan ikan bersirip berduri yang berbeza. Terdapat bass laut dengan warna merah terang, monokromatik, merah jambu, berjalur.

Bass laut mempunyai mata yang menonjol. Mereka memakan krustasea kecil dan ikan, invertebrata.

Habitat bass laut luas. Mereka tinggal di kawasan pasang surut dan dalam. Ditemui di Lautan Atlantik, perairan utara Lautan Pasifik, di luar pantai Ireland, di perairan utara England, Scotland, di pantai Amerika Utara, Greenland.

Menangkap hinggap

Mereka mencari hinggap di mana terdapat goreng, iaitu berhampiran zon pesisir. Tempat kegemaran ikan pemangsa adalah anak sungai yang ditumbuhi alang-alang dan lumpur, di mana hinggap sering menyerang mangsa. Ikan yang lebih besar lebih suka memburu di berbagai raguan atau tempat di mana terdapat tanggul batu. Di sungai boleh mengambil kedudukan berhampiran struktur jambatan.

Burung hinggap memakan apa sahaja yang bergerak dan diletakkan di mulut, bergantung pada musim. Hinggap kecil memakan zooplankton. Ketika dia semakin tua, dia memburu untuk menggoreng, sama sekali tidak menentang memakan pelbagai haiwan kecil: krustasea kecil, lintah, larva, cacing. Diet ini juga termasuk katak kecil dan udang karang. Oleh itu, disarankan untuk memilih umpan sesuai dengan makanan pilihan hinggap..

Pada cuaca panas, hinggap lebih aktif pada waktu pagi dan petang, dan pada waktu petang ia bersembunyi di tempat teduh.

Telah diketahui bahawa sifat tingkah laku ikan berubah dengan musim. Hasil memancing yang baik bergantung pada pancing yang dipilih, tempat memancing, gewang. Dengan pendekatan yang tepat, walaupun dalam keadaan yang paling tidak baik, kemungkinan hasil tangkapan yang sangat baik adalah tinggi..

Musim panas

Pada awal musim panas, di banyak sungai, berkesan menangkap seekor pemangsa di tempat-tempat dengan dasar yang dihiasi dengan batu cangkang. Hinggap di kawasan ini sepanjang bulan, dan memberi makan secara aktif sepanjang hari dengan rehat pendek..

Perch terperangkap dengan masalah berikut:

 • tali pengali;
 • perompak;
 • pengimbang (pada musim sejuk);
 • zakidushku;
 • jig;
 • sudu;
 • pelincir;
 • half-donk atau "trak";
 • donk klasik;
 • gusi.

Umpan perch terbaik di musim panas adalah twister, getah yang boleh dimakan. Yang kurang biasa digunakan adalah tahi atau cacing tanah, belatung, cacing darah, lalat caddis, larva serangga lain. Hinggap besar ditangkap pada musim panas dengan lintah atau umpan hidup. Rata-rata pemangsa menyerang umpan dengan senang hati.

Sangat menarik untuk menangkap hinggap dengan umpan hidup dengan dasar yang mengalir - cara memancing yang dinamis, dengan bantuan yang mana mereka dengan cepat dan cekap menangkap kawasan pencarian dan mencari ikan yang aktif. Daripada keldai, batang terbang tanpa atau dengan pelampung tidak akan kurang berkesan. Dengan batang terbang, lebih mudah memancing di kawasan yang terlalu banyak, kerana umpan dilemparkan ke tingkap di antara tumbuh-tumbuhan. Anda tidak perlu menunggu momen cangkuk untuk masa yang sangat lama.

Di cangkuk, ikan akan menentang dengan kuat, cuba melarikan diri ke dalam ganggang dan menjerat alat di sana. Oleh kerana itu, tidak digalakkan menggunakan garis yang terlalu nipis. Memancing hinggap dengan batang apungan melibatkan perburuan dari pantai atau perahu. Berbeza dengan keldai, dengan kaedah ini, para nelayan sangat senang mengambil ikan yang keras kepala.

Pada musim sejuk

Apabila cuaca sejuk masuk, sebaik sahaja ais terbentuk di permukaan air, masa khas bermula untuk pemancing - memancing untuk musim sejuk. Gigitan terbaik diperhatikan dalam tempoh "ais pertama". Semua umpan memancing ais berkesan pada masa ini. Selanjutnya, aktiviti hinggap berkurangan dengan ketara.

Lebih sukar untuk mencari pemangsa di padang gurun, apalagi, untuk membujuknya menggigit. Tetapi pada akhir musim sejuk, pada ais terakhir, hinggap itu kembali diaktifkan. Umpan yang paling berkesan dalam tempoh ini adalah jig.

Pada musim bunga

Ketika hari-hari hangat pertama tiba, dalam tempoh membebaskan air dari ais, para nelayan pergi untuk menangkap hinggap. Memancing pada musim bunga dibahagikan kepada beberapa tempoh: sebelum bertelur dan selepas pembiakan. Mereka berbeza secara signifikan bukan hanya dalam tingkah laku ikan, tetapi juga dalam kaedah memancing..

Memancing hinggap sebelum bertelur dianggap proses yang sukar, kerana hinggap sangat pasif setelah musim sejuk dan bersiap untuk bertelur. Ikan itu melekat pada lapisan semula jadi, tidak mengejar mangsa dan masih dalam beberapa animasi yang digantung. Microjig atau mengatasi bawah membantunya mengaduk.

Memancing mikro untuk bertengger pada awal musim semi adalah tugas yang bertanggungjawab, nelayan harus selalu memilih gewang dan animasinya. Awal musim bunga adalah tempoh ketika ikan berkelakuan murung.

Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada pelbagai cacing silikon kecil dan slug yang tidak mempunyai permainan mereka sendiri. Gigitan hinggap pada bulan Mac lambat dan lembut, pemangsa, sebagai peraturan, digantung pada pancing. Merasa berat, anda perlu menunggu beberapa saat, selepas itu pendek, senang dipancing. Ikan itu tahan dengan lemah, kerana mudah untuk mengeluarkannya walaupun pada garis tipis.

Tali bawah menunjukkan hasil yang sangat baik pada musim bunga. Perkara utama adalah memilih tempat yang tepat di mana kepekatan hinggap akan tinggi. Dari umpan, disarankan untuk memilih sekumpulan cacing tahi atau cacing darah biasa.

Pada awal April, ikan bertelur - hinggap berhenti memberi makan dan terlibat dalam masalah pembiakan. Proses pemijahan berlangsung selama 2-3 minggu, kemudian ikan bertaburan di sekitar takungan dan kembali memberi makan secara aktif.

Setelah bertelur, memancing hinggap menjadi lebih seronok, ikan mula dimakan. Air sudah menghangat, dan pemangsa mula memburu ikan kecil. Bertengger semakin kerap berenang ke permukaan. Pada akhir musim bunga, ikan ditangkap tidak hanya dengan mikrojig, tetapi juga dengan penggunaan senduk pemutar, gulungan, pengayun mikro yang dimuat di depan. Umpan permukaan secara beransur-ansur mula memberikan hasil, terutama dalam cuaca panas dan tanpa angin yang stabil.

Burung hantu ditangkap di batang pelampung pada bulan Mei, ketika ikan mendekati zon pesisir dan mulai tertarik dengan umpan binatang. Umpan terbaik dianggap sebagai cacing dan belatung, cacing darah, twister. Memancing peralatan bawah dilakukan di tempat dengan kedalaman sederhana dan besar. Pada bulan Mei, individu besar sering dijumpai di kawasan seperti itu, yang belum tersebar di takungan setelah bertelur..

Pada musim luruh

Pada bulan September, dengan penyejukan air secara beransur-ansur, hinggap itu mereda ke dalam. Sekarang ia menghampiri permukaan air lebih jarang, dan secara beransur-ansur meninggalkan celah. Dalam tempoh ini, mereka mencarinya di kawasan yang lebih dalam. Musim luruh dianggap masa terbaik untuk menangkap ikan pemangsa yang besar.

Pada musim luruh, terdapat beberapa keistimewaan menangkap ikan bertengger:

 • Mereka mencari pemangsa pada kedalaman dua meter. Banyak ikan dengan saiz yang berbeza dapat ditumpukan di satu tempat.
 • Pemangsa berjalur tetap aktif sepanjang hari. Sebaiknya jangan menjimatkan ukuran umpan.
 • Memancing hinggap di musim luruh dengan jig rig dianggap sebagai salah satu kaedah terbaik dan berkesan. Dengan sentuhan sejuk, mereka secara beransur-ansur menjauh dari mikrojig dan beralih ke pelantar cahaya atau pelbagai jarak.
 • Keutamaan diberikan kepada tali pengalih - ini adalah kaedah mematikan yang membolehkan anda memancing dalam pelbagai keadaan. Pada masa yang sama, pemangsa boleh menggigit katak dan cacing silikon kecil yang dicadangkan.
 • Selain gewang berputar, gigitan hinggap dengan sempurna pada cacing dan umpan hidup. Seperti pada musim panas, beberapa nelayan berpengalaman menggunakan kereta bawah tanah. Penggunaan kaedah mengatasi sungai ini sangat berkesan. Masa terbaik untuk menerapkannya adalah saat dari kejatuhan ganggang ke bawah hingga sangat beku..

Pada musim luruh, memancing hinggap dengan goreng dapat membawa gigitan dan spesimen piala. Agar ikan dapat mematuk umpan yang dicadangkan, ambil umpan hidup yang besar. Sangat bagus untuk menggunakan ikan mas roach dan krusian. Tetapi dengan memancing seperti itu, gigitan pike mungkin dilakukan, dan disarankan untuk menambahkan tali fluorokarbon ke rig.

Pada akhir musim gugur, hinggap dikelompokkan menjadi kawanan besar, menjadi di kawasan dalam berhampiran lubang musim sejuk, di tempat pembuangan saluran, parit. Pada bulan November, lebih baik memancing bertengger di batang pemintal. Sepanjang perjalanan, pemangsa ditangkap semasa jig memancing zander. Pada bulan November ikan tidak aktif seperti pada bulan September dan Oktober. Semasa pemanasan atau cuaca cerah yang berpanjangan, ia mungkin aktif, tetapi ini tidak bertahan lama.

Pembiakan dan penanaman

Dipercayai bahawa peternakan bertingkat berguna untuk ikan lain yang tinggal di kolam, misalnya, tench, roach, crucian carp, rudd, roach. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kadang-kadang ikan terdapat di kolam, seperti ikan kecil, arang dan spesies kecil lain, yang cenderung memusnahkan telur ikan lain, yang memperlambat proses pembiakan. Ini betul-betul berlaku apabila anda perlu menambahkan hinggap. Setelah melancarkan sekitar 40-50 hingar ke kolam, dia akan mulai membasmi parasit ini.

Tetapi anda perlu menolong hinggap di tempat duduk, kerana ada kemungkinan char dan minnow tidak akan memakan semua kaviar. Untuk ini, pada malam bertelur, cabang pohon cemara atau pokok lain diletakkan di dekat pantai, di mana ikan akan bertelur di atasnya. Rantingnya dipagari dengan jaring halus sehingga perosak tidak dapat sampai ke sana..

Sama pentingnya untuk mematuhi syarat-syarat untuk kualiti air di kolam, karena hinggap tidak suka tinggal di kolam yang terlalu keruh, yang hampir sepenuhnya membeku ke dasar. Ia diperlukan untuk memberi ikan kedalaman, membuat lubang es pada musim sejuk - sehingga ikan tidak akan tercekik akibat kekurangan oksigen dan gas yang dikeluarkan oleh alga. Untuk mengurangkan jumlah hinggap, kaedah terbalik digunakan, menyingkirkan dahan cemara dengan kaviar dari kolam.

Burung hinggap adalah musuh ikan mas yang berbahaya, kerana memakan semua kaviarnya dan tidak merendahkan keturunan muda. Sekiranya anda terlibat dalam pembiakan ikan mas, maka pada mulanya mereka memikirkan apakah ada baiknya meluncurkan hinggap ke kolam atau tidak dan dalam jumlah berapa. Juga, mereka sangat berhati-hati untuk melancarkan perch ketika membiakkan bau, air atas, ikan trout.

Pembiakan hinggap di kolam rumah mempunyai kelebihannya:

 • Dengan hasil yang berjaya, anda akan dapat keuntungan kewangan yang baik ketika menjual ikan yang ditangkap.
 • Burung hinggap memiliki warna terang, karena terlihat di kolam - ini memungkinkan untuk memerhatikan ikan dan "bersantai".

Pembiakan dan pembesaran hinggap adalah peristiwa yang menggoda.

Fakta menarik

Terdapat banyak fakta menarik yang berkaitan dengan ikan pemangsa. Sebagai contoh, jika anda bertanya kepada seorang nelayan, jenis ikan apa yang membawa hasil tangkapan yang paling stabil, jawapannya akan jelas - bertengger. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa ikan itu sangat rakus dan makan semuanya berturut-turut, ia juga berjudi, dan kadang-kadang, dalam mengejar mangsa, anak muda bahkan dilempar ke darat.

 • Pada akhir abad ke-20, orang Rusia lebih suka menikmati makanan laut kegemaran mereka, yang disebut "sayap Soviet" - hirisan asap panas. Oleh kerana kelebihan bencana hasil tangkapan tahunan yang dibenarkan, penangkapan ikan dibatasi dengan ketara, dan ikan laut menjadi makanan istimewa.
 • Humpback besar mungkin sukar ditangkap: tidak seperti saudara kecilnya, ia tetap sejauh mungkin, hidup pada kedalaman yang cukup besar.
 • Telah diketahui bahawa ikan viviparous menghasilkan anak yang sangat sedikit, tetapi hinggap mempunyai produktiviti yang tinggi - sekitar 2 juta goreng dihasilkan.
 • Perch mampu menyesuaikan diri dengan habitat apa pun, merasa sama baiknya di sungai, kolam dan tasik yang tersendat, badan air payau dan laut yang sedikit masin.
 • Bass laut, yang diedarkan terutama di perairan Lautan Pasifik, dapat mencapai panjang lebih dari satu meter dan jisim lebih dari 15 kilogram. Daging bass laut mengandungi protein, taurin dan banyak vitamin dan mineral penting.
 • Perch adalah ikan pemangsa, tanpa pandang bulu dalam makanan, dengan kesuburan yang jarang berlaku. Oleh kerana itu, populasi hinggap yang besar menyebabkan kerosakan yang besar di habitat spesies ikan yang berharga, seperti ikan trout, pike hinggap, ikan mas.

Burung hinggap adalah ikan yang dianggap sebagai salah satu spesies yang paling biasa dan sangat rakus. Ikan berkumpul di kawanan. Burung hinggap mempunyai ciri luaran yang khas kerana ikan dikenali. Memancing adalah perjudian, dan pembiakan adalah proses yang menarik dengan faedah yang baik.