Penyelidikan komoditi dan kepakaran gula dan pemanis

Gula adalah produk berkalori tinggi yang mudah dicerna (375 kcal / 100 g), yang terdiri daripada sukrosa hampir tulen. Ia menguatkan sistem saraf, memulihkan kekuatan dengan cepat, digunakan dalam tubuh sebagai sumber tenaga dan sebagai bahan untuk pembentukan glikogen.

Pengelasan dan pelbagai. Mengikut tujuan, gula pasir dibahagikan kepada produk untuk dijual kepada penduduk dan untuk pemprosesan industri. Dua jenis gula dihasilkan: gula pasir dan gula halus.

Gula pasir mempunyai bentuk kristal yang berukuran dari 0.2 hingga 2.5 mm. Penyimpangan dari had bawah dan atas dimensi yang ditunjukkan dibenarkan sehingga 5% daripada jisim gula pasir.

Gula halus, bergantung pada kaedah pengeluaran, dibahagikan kepada gula pasir, gula pasir, serbuk halus. Gula halus dihasilkan dalam pelbagai jenis berikut:

ditekan dalam jumlah besar dalam beg, bungkusan dan kotak;

segera diekstrusi dalam pek dan kotak;

ditekan dalam pembungkusan kecil;

gula pasir halus dalam jumlah besar dalam beg dan bungkusan;

diperhalusi dalam pembungkusan kecil;

sukrosa untuk sampanye; o serbuk halus dalam jumlah besar dalam beg dan beg.

Gula halus yang dimampatkan dihasilkan dihasilkan dalam bentuk kepingan berbentuk paralel dengan ketebalan 11 atau 22 mm (+ 3 mm).

Gula pasir halus mempunyai kristal dengan ukuran berikut: halus 0,2-0,8 mm, sedang 0,5-1,2 mm, besar 1,2-2,5 mm.

Sukrosa untuk sampanye dihasilkan dalam bentuk kristal berukuran dari 1.0 hingga 2.5 mm tanpa warna dengan ultramarine atau indigo carmine.

Nilai pemakanan. Norma pengambilan gula bagi orang yang sihat adalah 60-80 g sehari. Gula berlebihan, yang tidak mempunyai masa untuk diserap oleh badan, disimpan sebagai lemak.

Gula dengan komposisi kimia adalah karbohidrat tulen - sukrosa (С)12H22OH). Ia diperoleh dari bit gula (sayur akar kuning keputihan berbentuk spindle) atau dari gula tebu mentah.

Faktor membentuk kualiti. Untuk mendapatkan gula pasir, bit gula (kandungan sukrosa 16-18%) dicuci dan dihancurkan menjadi serutan halus untuk menghancurkan dinding sel dan melepaskan getah sel di mana sukrosa dilarutkan. Pencukur tersebut dirawat dalam tong penyebaran dengan air panas. Proses pengambilan gula berdasarkan penyebaran getah sel oleh air dari sel-sel yang musnah. Bersama dengan sukrosa, protein, asid amino, zat pektin, dan lain-lain masuk ke dalam jus penyebaran, mewarnainya gelap, dan juga potongan pulpa. Oleh itu, jus disucikan dengan kaedah buang air besar (rawatan kapur), tepu (C02) dan sulfitasi (rawatan S02).

Jus yang disucikan dikondensasikan menjadi sirap dengan penyejatan dalam alat vakum, dimurnikan dan direbus lagi dalam alat vakum hingga kepekatan sukrosa 95%. Untuk memulakan proses penghabluran, gula tepung dimasukkan ke dalam sirap. Sebagai hasil penghabluran, massecuite terbentuk - campuran kristal sukrosa dan cecair interkristalin (molase hijau) yang mengandungi sekitar 35% sukrosa. Kristal sukrosa diasingkan dari massecuite: dengan sentrifugasi, dicuci dengan air dan dikeringkan hingga kandungan lembapan 0.14%. Gula pasir yang dihasilkan disejukkan, diayak, disusun mengikut ukuran kristal dan dibungkus dalam beg. Gula halus adalah gula yang disempurnakan (ditapis) hingga kandungan sukrosa 99.9% dalam bahan kering. Gula pasir dilarutkan dalam air panas demineralisasi (pembersihan) dan sirap kepekatan 65% disediakan. Sirap disaring melalui penyaring, kerikil, serbuk penapis; dibersihkan dari bahan pewarna pada adsorben (penukar karbon aktif dan ion). Seterusnya, sirap itu menebal dan dikristal. Untuk memberi gula halus warna kebiruan, ultramarine atau indigocar-min ditambahkan semasa pengeluaran. Pemprosesan lebih lanjut dari massecuite halus bergantung pada jenis gula halus yang dihasilkan.

Gula halus yang dimampatkan diperolehi dari massecuite bertapis dengan sentrifugasi; ini memisahkan molase, dan gula diputihkan dan ditekan. Bergantung pada kandungan kelembapan, ukuran dan keseragaman kristal, jenis dan tahap penekanan, diperoleh pelbagai jenis gula halus yang ditekan: ditekan hancur dan ditekan seketika. Setelah menekan, gula dikeringkan hingga kadar air 0,2-0,3%.

Gula pasir halus diperoleh dengan memproses massecuite halus mengikut skema untuk mendapatkan gula pasir biasa, tetapi dikeringkan hingga kandungan lembapan 0.1%.

Serbuk halus (gula) diperoleh dari produk sampingan (sisa) dalam pengeluaran gula halus dengan mengisar hingga 0,1 mm. Untuk mengelakkan serbuk menumpuk semasa penyimpanan, tepung sehingga 3% ditambahkan ke dalamnya. Kelembapan serbuk 0.2%.

Kawalan kualiti. Semasa memeriksa kualiti gula, kaedah organoleptik menentukan warna, rasa dan bau, ketelusan larutan, dan kebolehterusan..

Warna gula mestilah putih, bersih, bebas dari bintik-bintik dan kotoran; gula halus dibenarkan warna kebiruan, gula pasir untuk pemprosesan industri - warna kekuningan.

Rasa dan bau semua jenis gula harus manis, bebas dari rasa dan bau asing baik dalam gula kering dan dalam larutan berairnya. Penyelesaian gula mana-mana mestilah telus atau sedikit lumpuh, tanpa enapan yang tidak larut, mekanikal atau kekotoran lain.

Gula mesti mengalir bebas; dalam gula pasir untuk pemprosesan industri, benjolan dibenarkan, runtuh apabila ditekan ringan.

Petunjuk fizikal dan kimia yang paling penting bagi kualiti gula adalah berikut.

Pecahan jisim sukrosa

(dari segi bahan kering),%, tidak kurang

dalam gula pasir. 99.75

sama untuk pemprosesan industri. 99.55

dalam gula halus. 99.9

Pecahan jisim kelembapan,%, tidak lebih

dalam gula pasir. 0.14

sama untuk pemprosesan industri. 0.15

dalam gula halus. 0.1-0.3

Pecahan massa bahan pengurangan (dari segi bahan kering),%, tidak lebih

dalam gula pasir. 0.05

sama untuk pemprosesan industri. 0.065

dalam gula halus. 0.03

Kandungan besi-pengotor,%, tidak lebih. 0.0003

Warna, tidak lebih, penukaran unit.

sama untuk pemprosesan industri. 1.5

Kekuatan gula halus dalam kepingan, kgf / cm 2

jenis lain. tiga puluh

Sebilangan besar gula halus denda 1,%, tidak lebih

ditekan dan dicincang dalam beg. 2.5

ditekan di dalam bungkusan. 2.0

sekejap dalam pek. 1.5

Di samping itu, untuk semua jenis gula, penunjuk mikrobiologi dinormalisasi (MAFAM 2, kulat jamur, ragi, BGKP 3, mikroorganisma patogen), serta kandungan unsur toksik (merkuri, arsenik, tembaga, plumbum, kadmium, zink) dan racun perosak (heksaklorana, phostoxin), DDT).

Pembungkusan dan pelabelan. Gula pasir tidak halus dan halus, serbuk halus dibungkus dalam beg kertas atau plastik dengan berat bersih 0,5 hingga 1,0 kg (penyimpangan yang dibenarkan dari berat bersih ± 2,0%), serta beg yang direka dengan artifisial dengan berat bersih 5-20 g ± 3%. Bahan polimer mesti diluluskan untuk digunakan oleh pihak berkuasa kesihatan.

Gula halus gula halus dibungkus dalam bungkusan dan kotak dengan berat bersih 0,5 kg ± 2% dan 1,0 kg + 1,5%, dan juga dibungkus dalam 2 keping dalam beg berasingan, pertama dalam perkamen, dan kemudian dalam label yang direka secara artistik. 100 sachet dengan berat bersih 1.5 kg ± 2% dimasukkan ke dalam balok kertas.

Beg kertas dilekatkan, dan beg plastik ditutup dengan panas.

Gula pasir berbungkus dan gula halus dibungkus dalam kotak kadbod bergelombang dengan berat bersih hingga 20 kg atau dalam bungkusan kumpulan yang terbuat dari kertas atau filem menyusut dengan berat bersih hingga 12 kg.

Gula pasir biasa dan halus dibungkus dalam jumlah besar, masing-masing 50 kg (gula halus gula halus - 40 kg setiap satu) dalam beg kain kategori 1 dan 2, dalam beg kain dengan pelapik polietilena, yang dijahit atau ditutup dengan panas, serta dalam tiga lapisan beg kertas. Dalam kes ini, gula tidak boleh tumpah melalui kain dan jahitan beg. Penyimpangan yang dibenarkan berat bersih 10 beg dengan gula tidak boleh melebihi ± 0.125%, berat satu beg + 0.25%. Karung gula dijahit dengan mesin.

Bungkusan dan beg ditandai dengan menggunakan dakwat tanpa noda dengan mencetak, menunjukkan maklumat berikut: nama produk; nama dan lokasi (alamat) pengeluar, pembungkus, pengeksport, pengimport; nama negara dan tempat asal; berat bersih; tanda dagangan pengeluar (jika ada); nilai pemakanan; kandungan karbohidrat; keadaan simpanan; penetapan dokumentasi normatif dan teknikal (NTD), sesuai dengan produk yang dihasilkan dan dapat dikenal pasti; maklumat mengenai pensijilan. Maklumat yang sama berlaku pada label yang tertera pada beg. Di samping itu, mereka meletakkan tanda manipulasi "Lindungi dari kelembapan".

Pada beg gula dengan berat bersih 5–20 g menunjukkan: nama dan tanda dagang pengeluar; Nama Produk; berat bersih, g; penetapan NTD, sesuai dengan produk yang dihasilkan dan dapat dikenal pasti.

Syarat dan syarat pengangkutan dan penyimpanan. Gula pasir bungkus dan gula halus diangkut dalam kenderaan tertutup dan bekas oleh semua jenis pengangkutan, sesuai dengan peraturan untuk pengangkutan barang yang berlaku untuk jenis pengangkutan ini. Gerabak, bekas, penutup mesti kering, tanpa retak, dengan atap kalis air, dengan penutup dan pintu yang ditutup dengan baik.

Gula pasir yang tidak dibungkus untuk pemprosesan industri dapat diangkut dalam truk gula dan gerbong gandum keretapi, yang mesti bersih, kering, dan bebas dari bau asing. Tidak dibenarkan menggunakan kereta setelah mengangkut arang batu, simen, garam, baja, dll..

Gula pasir bungkus dan gula halus harus disimpan di gudang pada suhu tidak melebihi 40 ° C dan kelembapan udara relatif tidak melebihi 70%, dan gula pasir tidak dibungkus - dalam silo pada suhu tidak melebihi 40 C dan kelembapan relatif 60%, tidak membenarkan suhu melampau. Akibat menyimpan gula pada kelembapan tinggi, berlaku kerosakan seperti kelembapan..

Apabila disimpan dalam suasana kelembapan tinggi atau jika penurunan suhu dibenarkan semasa penyimpanan, berlaku penggumpalan. Dilarang menyimpan gula bersama-sama dengan bahan lain.

Pembentukan pelbagai dan susunan gula

Gula termasuk dalam senarai pembelian wajib bagi kebanyakan orang di negara kita. Penggunaannya berbeza dalam setiap keluarga, terutamanya pada musim pemintalan musim panas. Tetapi mereka mendapatnya secara berkala. Sebilangan besar jenama, pengeluar memberikan banyak pilihan kepada pengguna. Untuk berjaya, anda mesti mempunyai beberapa jenis gula dalam pelbagai jenis pembungkusan.

Penerangan dan pengelasan

Gula dibuat dari jenis tebu dan bit tertentu. Dia sudah dikenali di Rom kuno. Ia muncul di Rusia pada abad XI-XII, dibawa dari India. Pengeluaran besar-besaran bermula pada abad ke-18 berdasarkan bahan mentah yang diimport, tetapi harganya mahal dan hanya tersedia untuk golongan bangsawan. Sejak tahun 1809, pengeluaran gula dari bit gula domestik telah ditetapkan.

Produk ini diperlukan untuk mengekalkan fungsi normal badan, sebahagiannya dapat diganti dengan madu, tetapi gula jauh lebih murah. Glukosa, yang disebabkan oleh pemecahan, berfungsi sebagai asas untuk menyediakan kos tenaga tubuh, zat tersebut adalah karbohidrat. Warnanya disebabkan oleh bahan mentah. Dalam bentuk halus dari segi teknologi, gula tebu dan bit hampir sama. Dalam bentuknya yang tidak halus, yang pertama boleh dimakan, yang terakhir rasanya tidak enak. Menurut piawaian, produk berkualiti tinggi harus berwarna putih, memiliki rasa manis, ketika dilarutkan dalam air suam, berikan bahan yang telus tanpa kotoran asing.

Menurut kaedah pengeluaran, 3 jenis dibezakan:

 • ditekan;
 • pasir;
 • serbuk.

Setiap spesies mempunyai subkumpulan yang ditandai dengan tahap, kehadiran bahan tambahan, pembungkusan. Oleh itu, gula halus adalah:

 • ditekan dan pasir di dalam bungkusan, kotak dan beg;
 • versi jalan dalam kiub kecil 0.2, 0.5, 1 kg;
 • buah, dengan penambahan serai dan eleutherococcus;
 • gula pasir dalam bungkusan besar dan kecil;
 • serbuk, dibungkus dalam beg dan bungkusan dari 0.2 hingga 50 kg.

Kotak itu mengandungi 20 beg 1 kg.

Pelbagai jenis gula kaya dan pelbagai. Gula pasir, serta gula hancur, permen batu, maple, sawit, bit, malt, sorgum, dan gula tebu, mulai dijual. Sebilangan besar spesies hanya digunakan dalam pengeluaran gula-gula dan jarang dijual secara percuma, tetapi sebagai pilihan untuk produk eksklusif mereka dapat digunakan. Terutamanya produk tebu dan gula bit di rak kedai.

Pengilang dan pembekal

Pengeluaran gula dalam negeri bukan sahaja dapat memenuhi pasaran domestik tetapi juga mengeksport produk. Walaupun begitu, sejumlah gula yang diimport dibawa ke Rusia dari Brazil, Belarus, China, Jerman, Kazakhstan, Turki, Itali, Moldova, Sepanyol, Hungary..

Produk pengeluar Rusia tidak kalah kualitinya dengan produk asing, dan dari segi kebersihan persekitaran mereka melebihi banyak sampel. Syarikat domestik yang paling terkenal adalah:

 • "Gaya - rakan kongsi";
 • Tumbuhan gula Balashovsky;
 • Produk Tula;
 • Rusagro;
 • Wilayah Volga - NN;
 • Kusavel;
 • Gula primorsky;
 • Kilang gula Olkhovatsky;
 • Produk Kuban.

Pembekal besar yang beroperasi di semua wilayah Rusia: SMP Trading LLC, Rubin Global Group, Ufa Wholesale, Stikof, ANB LLC, Sakharok, Ruth - Exima.

Pasar gula

Sangat bergantung kepada turun naik bergantung kepada kuota kerajaan, perubahan harga dunia untuk produk dan bahan mentah. Sejak 2016, terdapat sedikit penurunan dalam jumlah peratusan gula yang diimport dengan peningkatan pengeluaran dalam negeri. Kawasan utama adalah Wilayah Krasnodar, Bumi Hitam Tengah, Volga - Ural.

Harga produk runcit secara beransur-ansur meningkat, terutama lonjakan yang signifikan diperhatikan dari pertengahan Mei hingga akhir bulan Ogos, dalam tempoh ini terdapat lonjakan dalam aktiviti pengguna untuk produk tersebut, maka penurunan harga alami terjadi hingga musim berikutnya.

Sebilangan besar penjualan adalah untuk gula pasir dalam bungkusan 1, 5, 10 kg. Mereka membeli gula kurang halus dalam kepingan seberat 0,25, 05, 1 kg. Gula tebu berwarna paling sering disebut sebagai eksotik dan jarang dibeli. Gula tepung juga terdapat dalam kuantiti terhad untuk penaik di rumah.

Pelbagai produk di pelbagai kedai

Pelbagai kios makanan

Kawasan terhad tidak membenarkan mempamerkan sebilangan besar pemandangan. Pada dasarnya, bungkusan 1 kg gula pasir dan versi jalan gula halus sekaligus dari 0.25 hingga 1 kg sangat diminati. Penyimpanan produk memerlukan pematuhan dengan tahap kelembapan, suhu tidak banyak masalah.

Susun atur dibuat mengikut jenis dan berat bungkusan, kadang-kadang anda boleh menyusun gula berturut-turut dengan bijirin untuk menjimatkan ruang.

Jenama yang paling popular di kalangan pembeli ialah Sugar Rusia, Chaikoffsky, Brownie. Untuk produk, ruang kecil diperuntukkan di sebelah mata di sebelah teh, kopi, pastri. Keutamaan diberikan kepada pembungkusan kadbod dan plastik.

Pavilion perdagangan

Pelanggan memasuki kedai seperti itu dalam perjalanan pulang, dengan cepat mengumpulkan minimum produk yang diperlukan. Gula pukal sangat diminati. Ia sedikit lebih murah kerana tidak ada pembayaran berlebihan untuk pembungkusan. Tetapi mesti ada juga pilihan kecil produk bungkusan. Prinsip susun atur: mengikut pengeluar dan berat.

Ia bergantung pada jenama terkenal yang dikenali oleh pelanggan pada pandangan pertama:

 • Pemilihan hari;
 • Wilayah Volga;
 • Kilang don;
 • Khutorok;
 • Gula Rusia;
 • Kuskov.

Mereka membekalkan pasir dan ketulan gula segera.

Format dekat rumah

Di sini pembeli sering melakukan pembelian besar, mengambil semua yang mereka perlukan selama beberapa hari dalam satu lawatan. Oleh itu, anda harus memperhatikan pembungkusan 5 kg. Juga menggunakan millet yang ditimbang dan dibungkus gula 1, 1,5, 3 kg. gula halus dijual dengan baik dalam pek kadbod 0,5 dan 1 kg. Jenama yang paling popular adalah:

 • Chaikofsky;
 • Gula Rusia;
 • Tanah yang indah;
 • Wilayah Volga;
 • Prodimex;
 • Raevsakhar.

Dan juga produk pengeluar tempatan, jika wilayah ini mempunyai pengeluaran gula sendiri. Lini produk dapat dikembangkan dengan gula tebu coklat Demerara, Dr. Oetker dan Raspak, tambah Milford Jerman. Susun atur rak dilakukan dalam beberapa versi: mengikut pengeluar, berat, jenis, harga.

Jenama lebih mahal terletak lebih tinggi, komoditi panas dengan harga purata untuk yang sederhana, bungkusan besar 5 dan 10 kg di bahagian paling bawah atau dalam bakul berasingan.

Bermacam-macam pasar raya

Sebagai tambahan kepada jenama terkenal, sangat penting untuk memberi ruang kepada jenama baru dan gula tebu jenis asing:

 • Muscovado;
 • Dr. Oetker;
 • Dimerara;
 • Milford.

Produk jenama "gula Rusia", pasir dan gula halus, Chaikofsky, wilayah Wonderful, kilang gula Slutsk, wilayah Volga, produk Kuban cepat habis dijual.

Gula memerlukan tahap kelembapan tertentu, terutama dalam pembungkusan kadbod, jadi anda tidak boleh meletakkan rak di dekat pintu masuk atau sumber kelembapan. Susun atur dilakukan dalam beberapa baris, memerhatikan pengezonan mengikut pengeluar, jenis, tahap harga. Segmen gula halus, gula pasir dan serbuk dapat dibezakan. Bungkusan kecil diletakkan di rak atas, serbuk juga diletakkan di sana. Semakin berat bungkusannya, semakin rendah raknya.

Teh, kopi, koko, gula-gula dan produk roti dianggap sebagai kawasan pasar yang bagus. Gula-gula mewujudkan persaingan produk.

Pakej besar 5 dan 10 kg dapat dengan mudah diletakkan di "pulau" yang terpisah dengan pendekatan yang mudah dari mana-mana pihak. Mereka terletak berhampiran kawasan checkout..

Penempatan produk yang kompeten akan meningkatkan penjualan dan meningkatkan perolehan dengan ketara. Perkara-perkara baru yang elit akan menyokong minat pelanggan yang tetap di kedai..

Apa itu gula. Formula dan komposisi gula yang boleh dimakan

Apa itu gula? Gula dalam kehidupan seharian biasanya disebut sukrosa. Gula mempunyai rasa manis dan terdiri daripada karbohidrat fruktosa dan glukosa. Gula dibuat secara besar-besaran dari bit gula dan lebih jarang dari tebu. Sebagai tambahan kepada jenis gula utama, terdapat jenis, jenis, jenis lain.

Gula biasa (gula pasir dan gula halus) adalah sukrosa tulen. Gula dibahagikan kepada disakarida dan monosakarida. Monosakarida termasuk: glukosa - gula anggur - dan fruktosa - gula buah. Disakarida adalah: sukrosa - gula tebu atau bit - dan maltosa - gula malt. Sebagai tambahan kepada sukrosa dan maltosa, disakarida yang terkenal adalah gula susu (atau ia juga disebut laktosa).

Penguji memberi nasihat. Sebelum makan, perlu diingat bahawa gula adalah makanan berkarbohidrat tinggi dan tinggi kalori. Hanya 100 gram gula mengandungi 400 kcal.

Gula adalah produk makanan yang berharga, pengambilan gula-gula dalam makanan yang sederhana meningkatkan mood, memberi tenaga kepada tubuh. Gula mempunyai kesan yang baik pada otak, melancarkan pengeluaran hormon kegembiraan di dalam tubuh manusia..

Topik gula sering menjadi topik perbincangan di kalangan penggemar gula-gula dan penganut makanan sihat. Untuk mengetahui sama ada wajar berhenti menggunakan gula, betapa berbahayanya produk manis yang disebut oleh pakar pemakanan "white death" bersama dengan garam, anda perlu memahami produknya secara terperinci. Sebilangan besar yang kita ketahui mengenai bahaya gula sebenarnya adalah mitos. Maklumat mengenai gula boleh salah. Sebenarnya, penggunaan produk yang betul boleh bermanfaat, dan hanya dimakan melebihi norma yang boleh membahayakan.

Apa yang diketahui mengenai gula, jenis, jenis, varieti, kesannya pada tubuh - kita mengetahuinya sebelum menghilangkan gula dari makanan kita sepenuhnya.

Komposisi kimia gula

Komponen gula biasa adalah sukrosa dan sekumpulan bahan kompleks. Ini adalah formula gula yang tidak ada dalam kimia. Formula kimia sukrosa - C12H22Osebelas. Sukrosa pula terdiri daripada fruktosa dan glukosa. Sekarang kita tahu apa yang terkandung dalam gula, apakah komposisi kimia karbohidrat yang kita makan setiap hari..

Gula dalam bentuk sebatian kompleks termasuk dalam kebanyakan produk makanan. Ia terdapat dalam susu ibu, ia adalah sebahagian dari susu lembu, kandungan gula tinggi dalam sayur-sayuran, buah-buahan, buah beri dan kacang. Tumbuhan biasanya mengandungi glukosa dan fruktosa. Secara semula jadi, glukosa lebih biasa pada tanaman. Glukosa juga disebut dextrose atau gula anggur. Fruktosa disebut sebagai gula buah atau levulose.

Fruktosa dianggap sebagai gula semula jadi yang paling manis. Glukosa kurang manis daripada fruktosa. Kandungan glukosa melebihi jumlah fruktosa pada organ tumbuhan. Glukosa terdapat dalam polisakarida seperti kanji dan selulosa.

Selain glukosa, ada gula semula jadi lain:

 1. Maltose.
 2. Laktosa.
 3. Mannose.
 4. Sorbosa.
 5. Metilpentosa.
 6. Arabilose.
 7. Inulin.
 8. Pentosa.
 9. Xylose.
 10. Cellobiose.

Di negara yang berbeza, gula diperoleh dari pelbagai produk tanaman. Untuk pengeluaran gula di Rusia, bit gula meluas, mengandungi hingga 22% sukrosa. Gula tebu dalam bentuk kristal coklat atau biji-bijian diperoleh dari jus tebu dan diimport dari India.

Pengeluaran gula

Pengeluaran gula dalam skala industri bermula di India pada abad ke-16. Industri gula di Rusia dan kilang pertama untuk menghasilkan produk manis dari bahan mentah yang diimport muncul pada tahun 1719 di St Petersburg. Pada abad ke-19, gula di Rusia mula diperoleh dari bit yang ditanam di ladang mereka sendiri. Sebilangan besar kilang gula Empayar Rusia bekerja di wilayah Ukraine sekarang.

Kemudian, di USSR, industri gula mula berkembang pesat di Ukraine, kilang gula untuk pengeluaran gula bit dibuka di pelbagai wilayah Kyrgyzstan, Uzbekistan dan republik Caucasus. Pada 30-an abad XX, USSR memegang tempat pertama di dunia untuk pengeluaran gula dari bit gula. Pada tahun 70-an, jumlah kilang gula sudah 318 unit. Pada masa ini, terdapat sekitar 70 kilang pemprosesan bit gula di Rusia..

Apa yang diperbuat daripada gula sekarang?

Di Rusia, gula dibuat dari bit gula. Apa gula yang dibuat dari berbagai negara, selain tebu dan bit? Di negara-negara yang berlainan, ia ditambang dari pelbagai sumber semula jadi; tanaman, sebagai peraturan, berfungsi sebagai bahan mentah. Jenis gula untuk bahan mentah:

 1. Orang Cina membuat sorgum dari jus tanaman bijirin.
 2. Sirap maple sering digunakan di Kanada. Untuk membuat gula maple, ambil jus maple gula.
 3. Orang Mesir mendapat makanan manis dari kacang.
 4. Gula aren (atau jagre) diekstrak dari jus spesies kelapa sawit di Selatan, Asia Tenggara, di kebanyakan pulau di Lautan Hindi.
 5. Di Poland, rasa manis diperoleh dari getah birch.
 6. Orang Jepun membuat gula malt dari beras berkanji.
 7. Orang Mexico merayakan molase dari agave, getah tumbuhan.

Sebagai tambahan kepada jenis bahan mentah yang disenaraikan, gula diekstrak dari pelbagai tanaman yang mengandungi gula, termasuk bunga. Kanji boleh digunakan sebagai bahan mentah untuk pengeluaran gula. Dari pati jagung, rasa manis lebih biasa disebut sirap jagung. Terdapat beratus-ratus jenis gula di alam semula jadi. Tetapi dalam bentuknya yang murni, gula halus dan halus tidak terdapat di alam semula jadi, ia diperoleh secara industri.

Mendapat gula

Bagaimana gula dibuat? Teknologi pengeluaran gula tidak berubah selama bertahun-tahun. Untuk mengekstrak gula dari bit atau mendapatkan produk dari tangkai tebu, bahan mentah tanaman dalam pengeluaran melalui beberapa peringkat proses teknologi yang kompleks.

 1. Pertama sekali, bit dicuci untuk menghilangkan kotoran dan dipotong..
 2. Untuk meneutralkan mikroba, bahan mentah dituangkan dengan larutan kapur.
 3. Jisim yang disucikan dihancurkan.
 4. Permukaan jisim bahan mentah yang dihancurkan diperlakukan dengan bahan aktif, akibat reaksi kimia, sirap gula dilepaskan dari bahan mentah.
 5. Sirap gula ditapis.
 6. Langkah seterusnya adalah menguap sirap. Digunakan untuk membuang lebihan air.
 7. Penghabluran dengan vakum.
 8. Produk yang diperoleh hasil penghabluran terdiri daripada kristal sukrosa dan molase.
 9. Tahap seterusnya dalam pengekstrakan gula keras adalah pemisahan sukrosa dan molase dengan menggunakan empar.
 10. Kesimpulannya, pengeringan diaplikasikan, setelah pengeringan, anda boleh makan gula.

Teknologi untuk menghasilkan gula bit serupa dengan pengeluaran produk tebu..

Jenis gula

Apa jenis gula yang ada? Gula diketahui dihasilkan dalam pelbagai jenis, jenis utamanya:

 1. Reed.
 2. Ubi bit.
 3. Telapak tangan.
 4. Malt.
 5. Sorghum.
 6. Maple.

Selain jenis utama, ada jenis gula yang dimaksudkan untuk digunakan dalam gula-gula, gula tersebut tidak dapat dibeli di kedai. Kami membeli dan memakan gula pasir putih biasa atau gula pasir. Jenis yang kurang popular adalah gula ketulan halus. Di rumah, pengguna menggunakan produk yang diperbuat daripada gula bit secara meluas, itulah yang kita beli di kedai.

Jenis gula

Gula dikategorikan mengikut jenis dan jenis. Gula mempunyai komposisi yang sama, perbezaannya terletak pada tahap pemprosesan dan kualiti pembersihan barang dari kekotoran.

Terdapat jenis gula pasir ini

 1. Gula Biasa - biasa atau juga dipanggil kristal. Kristal adalah jenis gula yang paling biasa dimakan. Saiz kristal mempengaruhi rasa gula kristal. Ini adalah ramuan penting dalam hidangan manis buatan sendiri. Ia digunakan ketika menyediakan jem untuk musim sejuk, membuat jem buatan sendiri, dialah yang terdapat dalam resipi masakan untuk kue dan pencuci mulut buatan sendiri..
 2. Bakers Special - kedai roti mempunyai saiz kristal terkecil. Pembakar gula halus digunakan dalam memasak semasa menyediakan muffin, biskut.
 3. Gula buah - gula buah dengan butiran halus. Ia dihargai lebih daripada biasa kerana strukturnya yang seragam. Ia digunakan dalam penyediaan puding manis, kastard.
 4. Gula Kasar kasar dan mempunyai butiran besar, yang menjadikannya ramuan yang sangat diperlukan dalam pengeluaran fudge, minuman keras dan gula-gula.
 5. Superfine, Ultrafine, Bar Sugar - produk ultrafine dengan kristal terbaik, kerana kristal gula cepat larut dalam air pada suhu apa pun. Komponen yang sesuai untuk meringue, pengisian strudel, pai dengan adunan halus.
 6. Gula (Serbuk) Gula - serbuk gula-gula. Di rak kedai, serbuk pengisar terbaik ditunjukkan dengan nama biasa, gula tepung. Dalam masakan rumah, ia digunakan ketika whipping cream, putih telur, membuat krim, serbuk adalah sebahagian dari glasir untuk kue, muffin.
 7. Gula pasir - gula debu. Produk ini mempunyai kristal yang besar. Ini digunakan, sebagai peraturan, dalam pembuatan gula-gula; penyiraman gula tidak digunakan di rumah.

Pelbagai gula

Asas gula dalam kedai adalah gula pasir dan gula halus. Gula perang kini dianggap kurang popular di kalangan pengguna berbanding gula putih. Pelbagai gula:

 1. Padat dan bebas mengalir.
 2. Gula pasir.
 3. Gula hancur, kental dan bergergaji.
 4. Lollipop, batu.

Gula putih bit

Gula putih atau biasa adalah pemanis makanan biasa. Ia diperoleh dengan memproses tebu atau bit gula. Perusahaan industri gula menghasilkan jenis utama gula putih - gula pasir dan gula halus. Gula putih dijual dalam bentuk gula pasir dan gula halus dalam bentuk kepingan.

Gula rafin

Gula halus dihasilkan dari gula pasir. Untuk mendapatkan gula halus, gula pasir dilarutkan dalam air, sirap yang dihasilkan juga disucikan - ditapis. Sebagai hasil penyulingan, gula halus diperoleh dengan peningkatan kandungan sukrosa, ia adalah produk yang dimurnikan secara maksimum dari kekotoran.

Gula halus dihasilkan dalam julat berikut:

 1. Gula halus yang dihancurkan.
 2. Gula halus yang ditekan dalam kiub.
 3. Gula ditapis segera.
 4. Gula halus yang ditekan dalam pembungkusan kecil - versi jalan.
 5. Gula halus dengan peningkatan nilai biologi dengan penambahan serai atau eleutherococcus.

Gula halus dibungkus dalam kotak kadbod dan dalam bentuk ini barang dari kilang gula dihantar ke kedai.

Gula pasir

Gula pasir halus dihasilkan dari sirap gula halus. Bergantung pada ukuran kristal, pasir gula disajikan dalam pelbagai jenis berikut:

 1. Kecil.
 2. Tengah.
 3. Besar.
 4. Sangat besar.

Tidak seperti gula halus, komposisi gula putih mengandungi sejumlah kecil nutrien: kalsium, natrium, besi dan kalium. Gula pasir dibungkus dalam beg dan bungkusan.

Gula vanila

Pakar kuliner sering memanggil vanila gula vanila atau vanillin. Apakah perbezaan antara gula vanila dan vanila? Untuk memahami bagaimana gula biasa berbeza dengan gula vanila, anda perlu mengetahui apa itu gula vanila..

Vanila adalah gula pasir biasa yang berperisa dengan kacang vanila. Vanila sebenar dianggap sebagai produk yang mahal dan berharga. Vanillin adalah bahan yang berasal dari vanila, pengganti tiruannya.

Gula tebu perang

Dapatkan gula tebu dari jus tebu. Terdapat banyak jenis gula tebu, perbezaan utama antara spesies ini adalah kandungan kuantitatif molase (molase) dalam gula. Coklat adalah gula tebu yang tidak ditapis. Gelap yang tidak halus mempunyai warna gelap dan aroma molase, tidak seperti gula perang muda.

Gula tebu yang tidak ditapis dianggap sebagai pengganti yang sihat untuk gula putih biasa. Sebelum membuat pilihan yang tepat antara gula tebu halus, tidak ditapis dan tidak ditapis, anda perlu mengetahui jenis gula tebu apa.

Jenis gula tebu

 1. Kualiti tinggi
 2. Istimewa.
 3. Istimewa.
 4. Sedap diperhalusi
 5. Tidak dimurnikan.
 6. Coklat tidak halus.

Tebu dijual halus dan tidak halus, ada jenis gula tebu khas.

Varieti gula tebu

 1. Ragam gula Demerara. Tidak berwarna halus, coklat muda dengan kristal besar. Ia mempunyai aroma molase yang kuat. Demerara digunakan sebagai pemanis semula jadi untuk teh dan kopi. Demerara ditambahkan pada pencuci mulut, kristal besarnya digunakan untuk menaburkan muffin, roti, pai manis.
 2. Gula kasturi. Gula tidak halus, kristal dan tepu dengan aroma molase. Kristal sedikit lebih besar daripada coklat biasa, tetapi tidak sebesar Demerar.
 3. Gula turbinado. Sebilangan halus. Kristal besar dari kuning hingga coklat. Mempunyai rasa karamel yang menyenangkan. Sesuai untuk hidangan manis dan sedap.
 4. Barbados (Gula molase lembut / Gula Barbados hitam). Lembut, nipis dan lembap. Ia mempunyai warna gelap dan aroma yang kuat kerana kandungan molase yang tinggi. Digunakan untuk membuat roti halia, roti halia, rumah roti halia dan doh roti halia.

Apakah perbezaannya

Gula putih bit boleh dimakan hanya apabila ditapis. Anda boleh membeli tebu dalam bentuk halus, tidak halus dan tidak halus. Inilah yang membezakan gula tebu dari putih.

Gula cair

Selain gula kristal, terdapat gula cair. Dalam bentuk cair, ia adalah larutan gula putih dan dapat digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan, sebagai kristal.

Cecair ambar dengan penambahan molase digunakan untuk menambahkan rasa khas pada produk makanan.

Jenis lain tergolong dalam jenis cecair - gula terbalik.

Apa itu gula terbalik

Invert Sugar adalah gula cair yang terbuat dari campuran glukosa dan fruktosa. Ia digunakan hanya dalam industri untuk pengeluaran minuman berkarbonat. Gula terbalik hanya digunakan dalam bentuk cecair.

Gula apa yang lebih baik dibeli

Sebelum membeli gula, anda perlu memahami gula mana yang lebih baik dibeli untuk dibakar, gula bit putih atau gula tebu gelap coklat. Cara memilih?

Semua gula - putih dan coklat - adalah ketagihan makanan dan bebas gluten. Semasa membuat pastri manis, seperti yang anda tahu, mustahil dilakukan tanpa gula. Anda boleh membeli gula pasir murah, gula halus berkualiti baik, atau gula perang berkualiti rendah, tetapi mahal, yang popular di kalangan penyokong makanan sihat. Dengan kedok gula tebu, gula sederhana yang dicelup dengan warna gula sering dijual. Sekiranya anda ingin membeli gula tebu sebenar, bungkusannya mesti menunjukkan:

 1. Tidak dimurnikan.
 2. Jenis gula tebu: Demerara, Muscovado, Turbinado atau Black Barbados.

Kristal mesti mempunyai ukuran yang berbeza, gula kristal yang sama menunjukkan pemprosesan kimia produk.

Anda boleh membeli gula pasir putih dengan selamat dalam bungkusan asalnya, di mana pengeluar yang tulus, sebagai peraturan, menunjukkan data berikut pada bungkusan:

 1. Kategori. Kategori adalah yang pertama atau Tambahan.
 2. GOST R 55396-2009.
 3. Nilai pemakanan produk.
 4. Bahan mentah apa yang diperbuat daripada pasir atau gula halus: gula bit atau gula tebu mentah?.
 5. Tahun pembuatan dan tarikh pembungkusan.

Pek gula gumpalan mengandungi maklumat yang sama dengan pek gula pasir. Gula tepung yang dibuat di kilang gula mengandungi bahan tambahan berbahaya. Mereka ditambahkan supaya serbuk tetap mengalir bebas dan tidak tersekat menjadi gumpalan. Lebih berguna untuk menyediakan serbuk di rumah, kerana penyediaannya anda perlu mengisar gula pasir sederhana di kilang.

Di manakah gula digunakan

Dalam makanan, produk ini digunakan dalam pelbagai hidangan. Sebagai bahan utama, sukrosa, bersama dengan tepung, termasuk dalam resipi adunan pizza tradisional. Sukrosa banyak digunakan dalam industri gula-gula, dalam pengeluaran susu pekat. Topping manis untuk pai, topping pencuci mulut untuk pai, beberapa jenis pizza mengandungi ramuan manis.

Gula putih adalah pengawet yang sangat baik; ia ditambah semasa memasak jem untuk musim sejuk, membuat jem. Hampir semua produk buatan sendiri, pemuliharaan mengandunginya. Produk di mana gula dimasukkan ke pengilang:

 1. Sosej, sosej.
 2. Ubi cincang, sos.
 3. Bubur segera dalam beg, bijirin sarapan pagi.
 4. Daging dalam tin.
 5. Yogurt rendah lemak, dadih.
 6. Jus, soda, koktel.
 7. Sirap, ais krim.
 8. Makanan sejuk beku.
 9. Kue gula-gula, kedai roti.
 10. Bir, kvass.

Selain makanan, gula digunakan untuk pembuatan ubat-ubatan, di industri tembakau, di industri kulit, juga digunakan secara meluas dalam industri kimia..

Mengapa gula berbahaya bagi tubuh manusia

Gula terutamanya berbahaya bagi orang yang mempunyai gaya hidup yang tidak aktif. Produk halus dengan cepat diserap oleh tubuh manusia dan dengan serta-merta meningkatkan kadar glukosa darah.

Tahap gula darah meningkat diketahui menyumbang kepada perkembangan diabetes. Beban pada pankreas meningkat, dan kelenjar tidak mempunyai masa untuk menghasilkan jumlah insulin yang diperlukan untuk kehidupan manusia normal.

Penggunaan gula yang berlebihan merosakkan gigi dan angka. Berat badan berlebihan dan gula-gula dalam bentuk pastri, kek, selain lemak, membahayakan tubuh. Mematuhi norma pengambilan sukrosa dan bukannya membahayakan memberi manfaat kepada tubuh manusia. Gula yang dimakan melebihi norma berbahaya.

Kadar penggunaan manis

Menurut piawaian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), norma penggunaan gula adalah:

 1. Bagi wanita, elaun harian adalah 50 g sehari..
 2. Untuk lelaki 60 g sehari.

Ingat! Pengambilan gula-gula yang berlebihan menyebabkan gigi manis lebih kerap daripada yang lain kepada kegemukan, gangguan metabolik, penyakit kardiovaskular dan diabetes.

Apa yang boleh menggantikan gula

Pengganti gula digunakan sebagai makanan tambahan, sebagai peraturan, oleh orang yang menghidap diabetes. Bagi orang yang sihat, lebih baik menggantikan sukrosa dan pemanis tiruan dengan makanan manis semula jadi, mereka kurang berkhasiat dan lebih berguna:

 1. Sayang.
 2. Stevia (atau rumput juga disebut rumput madu).
 3. sirap maple.
 4. Sirap agave.
 5. Artichoke Yerusalem atau sirap pir tanah.

Cara menyimpan gula dengan betul di rumah

Gula, sebagai produk makanan, mempunyai jangka hayat. Untuk pemeliharaan yang betul dari semua produk makanan yang disimpan dalam jangka masa panjang, perlu mematuhi syarat penyimpanannya di rumah..

Jangka hayat gula dikira bertahun-tahun. Gula adalah produk yang tahan rak. Selepas tarikh luput, ia mengekalkan rasa asalnya untuk masa yang lama..

Semua jenis gula mempunyai jangka hayat yang sama. Di rumah, gula pasir dan gula halus hendaklah disimpan di tempat kering pada suhu tidak lebih tinggi daripada 25+. Tempoh penyimpanan ini adalah sekitar 8 tahun..

Jangka hayat produk di bilik sejuk dikurangkan menjadi 5-6 tahun. Untuk penyimpanan jangka panjang, lebih baik menyimpan gula di dalam beg kain; untuk digunakan sepanjang tahun, ia dapat dituangkan ke dalam bekas kaca, piring plastik, atau dibiarkan dalam bungkusan asalnya.

Selain jenis gula yang terkenal, ada jenis lain. Hari ini, anda sering dapat mendengar bahawa gula merah lebih sihat daripada gula putih. Ini sebenarnya mitos. Produk bit atau tebu halus tidak mengandungi vitamin, mineral, dan tidak ada serat.

Pakar pemakanan menasihatkan untuk menggantikan sukrosa dengan fruktosa dari buah segar bila mungkin, mengurangkan gula-gula dan memantau tahap glukosa darah agar tetap sihat selama bertahun-tahun, makan dengan betul, menggunakan makanan yang sihat..

 • Berapa gram gula dalam segelas gula 200 ml dan 250 ml
 • Berapa gram gula dalam 1 sudu besar. Berapa banyak gula dalam satu sudu teh
 • Apa itu tepung. Varieti, semua jenis dan jenis tepung
 • Cara mengalahkan protein dengan gula menjadi busa pekat
 • Cara memisahkan kuning telur dari putih dalam telur mentah
 • Makanan yang mengandungi gluten - meja

terima kasih! membuka mata mereka untuk gula tebu! selalu menganggap dia jauh lebih berguna daripada biasa. Saya tidak akan membelinya lagi. apa gunanya membayar lebih tidak jelas untuk apa.

Sekiranya anda membaca artikel dengan teliti, anda akan memahami bahawa gula putih tidak lebih sihat daripada gula perang. Mereka berdua sama-sama tidak berguna. Tidak ada gula yang baik.

Saya tidak pernah mendengar bahawa gula boleh disimpan selama 8 tahun O_o dengan kami ia tidak akan kekal begitu lama)) tetapi terima kasih, sangat menarik

norma harian adalah 50 g, tetapi seperti yang saya fahami, ini termasuk gula tersembunyi, iaitu yang terdapat dalam roti dan makanan lain yang disediakan. tidak banyak sama sekali.

Klasifikasi dan pelbagai gula

Gula dikelaskan sebagai gula pasir dan gula halus.

Gula halus, bergantung kepada kaedah pengeluaran, dibahagikan kepada:

 • 1 ditekan;
 • 2 gula pasir halus;
 • 3 serbuk halus. [12]

Gula halus dihasilkan dalam jenis berikut:

 • - ditekan, dibahagikan secara pukal dalam beg, bungkusan dan kotak;
 • - ditekan dalam pembungkusan kecil (jalan dan segera);
 • - buah tekan (pelbagai kanak-kanak) dengan penambahan ekstrak buah dan beri;
 • - ditekan dengan serai dan eleutherococcus (gula dengan peningkatan nilai biologi);
 • - ditekan untuk teh, kopi dan disinfektan;
 • - gula pasir halus dalam jumlah besar dalam beg dan bungkusan;
 • - gula pasir halus yang dibungkus halus;
 • - sukrosa untuk sampanye;
 • - serbuk halus dalam jumlah besar dalam beg dan bungkusan. [5]

Berdasarkan ciri organoleptik, gula pasir halus harus mengalir bebas, tanpa ketulan, dan larutan gula harus telus; sedikit pencerahan dan warna kebiruan halus dibenarkan.

 • Gula bebas dan pekat
 • Pasir gula
 • Gula, hancur, gula gergaji
 • Lollipop, gula batu

Juga, mengikut jenis bahan mentah, gula dibahagikan: [16]

 • 1) Gula maple yang berasal dari getah maple
 • 2) Gula aren (jaggery), diperoleh dari jus gula aren
 • 3) Gula bit, diperoleh dari bit gula, yang paling biasa, gula ini murah, kerana ia paling murah untuk dihasilkan.
 • 4) Gula malt, dihasilkan dari beras berkanji dan millet kurang manis
 • 5) Gula Sorgum, diperoleh dari jus gula sorgum. Tetapi pengambilan gula dari jus sorgum ternyata tidak berkesan secara ekonomi - jusnya mengandungi banyak garam mineral, gusi dan gula terbalik, jadi hasil gula kristal tulen sangat rendah.
 • 6) Gula tebu, dihasilkan dari tebu. Gula tebu dijual dalam bentuk halus, tidak halus dan tidak halus (dan ini berbeza dengan gula bit, yang hanya boleh dimakan dalam bentuk halus).
 • 7) Terdapat beberapa jenis gula tebu coklat (tidak halus atau tidak halus):
  • · Demerara - kristal agak keras, besar, melekit, coklat keemasan. Biasanya digambarkan sebagai semula jadi yang tidak disempurnakan, walaupun ada jenis demerara, yang merupakan gula putih biasa dengan tambahan molase. Demerara sangat sesuai untuk menaburkan muffin, pai buah, buah panggang. Betis atau ham akan menjadi lazat jika anda membasahi mereka dengan sirap Demerara sebelum dibakar.
  • · Gula Muscavado - gula dengan bau molase yang kuat, tidak dihaluskan, dikristal segera setelah mendidih pertama jus. Kristal lebih besar daripada gula merah biasa, tetapi tidak sebesar demerara, sangat melekit dan aromatik.
  • · Gula turbinado - gula mentah yang dihaluskan sebahagiannya, dari permukaan yang sebahagian besar molase dikeluarkan oleh wap atau air. Warna kristal besarnya yang kering dan bebas dari warna keemasan hingga coklat. Ia hangat, berwarna madu dengan rasa debu berkrim yang menyenangkan dan sangat sesuai untuk hidangan pisang, untuk membuat pelbagai fondant dan roti bakar, untuk makanan panggang dan hidangan sedap..
  • · Gula molase lembut / gula Barbados hitam - gula tebu mentah lembut, nipis dan lembap. Warna yang sangat gelap dan rasa dan aroma yang terang kerana kandungan molase yang tinggi. Digunakan untuk membuat roti halia, muffin buah gelap, perap.

Pelbagai jenis gula

Jenis gula utama yang dihasilkan oleh industri gula adalah gula pasir dan gula halus.

Gula pasir dibuat dari bit gula yang mengandung 16-18%, dan kadang-kadang hingga 25% sukrosa. Sukrosa berada dalam getah sel dalam keadaan terlarut bersama dengan bahan lain - pektin, pewarna, nitrogen, mineral dan lain-lain, yang biasanya disebut bukan gula.

Untuk menyediakan gula pasir, bit gula dicuci, dihancurkan menjadi serutan, dari mana sukrosa diekstrak dengan air panas, menerima jus resapan (cecair coklat gelap manis), kemudian jus penyebaran disucikan dari bukan gula dan diklarifikasi, dan kemudian menebal dalam alat vakum dengan tujuan penghabluran sukrosa (penyediaan massecuite); kristal gula dipisahkan dari cecair interkristal, dibasuh dengan air untuk mengeluarkan cecair interkristal dari permukaan filem, yang memberi gula warna kuning, dikeringkan dengan aliran udara panas hingga kandungan lembapan tidak lebih dari 0.14%, diayak dan dibungkus. Gula pasir biasa mengandungi sekurang-kurangnya 99.75% sukrosa pada bahan kering.

Gula kristal adalah jenis gula yang paling biasa di dunia kepada pengguna. Ini adalah gula pasir, yang terdiri daripada kristal putih. Bergantung pada ukuran kristal, gula pasir memberikan sifat unik gula pasir. Harta tanah ini sangat diminati oleh syarikat makanan sesuai dengan keperluan khusus mereka. Sebagai tambahan kepada ukuran kristal, bahan tambahan khas menambah pelbagai jenis gula..

Gula biasa. Gula yang biasa digunakan dalam penggunaan isi rumah. Ini betul-betul jenis gula putih yang terdapat dalam kebanyakan resipi buku masakan. Gula yang sama banyak digunakan oleh syarikat makanan..

Gula buah. Lebih kecil dan berkualiti berbanding gula biasa. Digunakan dalam campuran kering seperti pencuci mulut agar-agar, campuran puding dan minuman kering. Keseragaman kristal tahap tinggi menghalang kristal yang lebih kecil memisahkan atau menetap ke bahagian bawah bungkusan, yang merupakan kualiti penting campuran kering yang baik.

Pekarsky. Ukuran kristalnya lebih kecil. Seperti namanya, gula jenis ini dibuat khusus untuk pembuatan roti industri..

Sangat kecil. Saiz kristal terkecil. Gula ini sangat sesuai untuk kek dan meringue dengan tekstur yang sangat halus. Kerana kelarutannya yang mudah, gula ultrafine juga digunakan untuk pemanis buah-buahan dan minuman beku..

Serbuk gula-gula. Serbuk gula-gula berasaskan gula pasir biasa, digiling menjadi serbuk dan diayak melalui ayak halus. Untuk mengelakkan kek, ditambahkan tepung jagung sekitar 3%. Serbuk boleh didapati dalam pelbagai tahap pengisaran. Digunakan untuk pembuatan kaca, pembuatan gula-gula dan krim disebat.

Gula Kasar. Gula dengan ukuran kristal lebih besar daripada gula biasa. Kaedah pemprosesan khas menjadikan gula ini tahan terhadap perubahan pada suhu tinggi. Harta ini penting dalam pengeluaran fondant, gula-gula dan minuman keras..

Pembuangan gula. Gula dengan kristal terbesar. Ia digunakan terutamanya dalam industri roti dan gula-gula untuk menaburkan produk. Tepi kristal yang besar memantulkan cahaya untuk penampilan yang berkilau.

Gula mentah terdiri daripada kristal gula yang dilapisi sirap dengan aroma dan warna semula jadi. Dihasilkan dengan mendidih sirap gula, atau dengan mencampurkan gula putih dengan molase.

Terdapat banyak jenis gula merah, yang berbeza terutamanya dalam jumlah molase (molasses) yang dikandungnya. Gula coklat gelap mempunyai warna yang lebih kuat dan rasa molase lebih kuat daripada gula perang muda.

Gula coklat muda digunakan dengan cara yang sama seperti gula putih. Gula coklat gelap mempunyai aroma yang kaya, yang menjadikannya tambahan khusus untuk pelbagai makanan.

Terdapat beberapa jenis gula cair yang didapati digunakan dalam industri makanan. Gula cair itu sendiri adalah larutan gula putih dan boleh digunakan di mana sahaja kristal.

Gula dengan penambahan molase adalah cecair ambar. Boleh digunakan untuk menambahkan rasa tertentu pada produk.

Akhirnya, sirap terbalik. Pembalikan atau pemecahan kimia sukrosa menghasilkan campuran glukosa dan fruktosa. Gula ini hanya digunakan untuk tujuan industri..

Pasir halus gula diperoleh dengan pemurnian tambahan sirap gula. Tidak seperti kristal biasa, kristalnya mempunyai wajah yang jelas dan bidang yang berkilat. Bergantung pada ukurannya, gula pasir ini dibahagikan kepada halus, sederhana, kasar dan kasar.

Gula halus dihasilkan dari gula pasir. Untuk ini, gula pasir dilarutkan di dalam air, dan sirap dikenakan penyucian tambahan - penapisan. Akibatnya, bahan asing dikeluarkan sepenuhnya, dan kandungan sukrosa meningkat. Kandungan sukrosa di dalamnya mestilah sekurang-kurangnya 99.9.

Gula tuang - gula halus diperoleh dari massecuite, yang dituangkan ke dalam acuan kon untuk mendapatkan "kepala gula", kemudian disejukkan ke suhu 40 ° C, dicat putih dengan clare.

Gula ditekan - gula halus diperoleh sama dengan gula tuang, tetapi massecuite halus tidak terbentuk, tetapi disentrifugasi, diputihkan, dibentuk dalam bentuk batang, dikeringkan, dan kemudian dicincang atau digergaji menjadi kepingan bentuk biasa.

Gula halus yang ditekan dihasilkan dalam pelbagai jenis berikut:

2. Gula: jenis, klasifikasi dan pelbagai. Komposisi kimia, nilai pemakanan, petunjuk kualiti pelbagai jenis gula. Keadaan dan tempoh penyimpanan

Buat pertama kalinya kilang gula di Rusia, yang dibina pada awal abad ke-18, memproses gula mentah yang diproses. Republik utama pengeluaran gula adalah Ukraine, Moldova, Belarus. Di Rusia, kilang-kilang pertama dibuka di Moscow, St. Petersburg, Kaluga.

Gula adalah zat putih, kadang-kadang dengan warna kebiruan, kristal halus, rasa manis, larut dalam air. Membentuk sirap telus, sangat hygroscopic. Semasa penyimpanan, kelembapan relatif harus 60%, semasa penyimpanan, keserasian komoditi harus diperhatikan, kelembapan 0.15%.

Formula sukrosa: C12H22O11

Sukrosa adalah karbohidrat tulen, mudah dicerna, sangat tinggi kalori, mempunyai nilai tenaga. Kadar gula harian adalah 100 gram. Peningkatan penggunaan gula menyebabkan pelanggaran metabolisme lemak, memburukkan lagi keadaan gigi, memburukkan lagi kerja sistem kardiovaskular.

2. Gula - halus - diperoleh dari gula - pasir

ditekan (dihancurkan, sekejap, dalam bentuk kiub dengan sifat gula pasir)

ditekan dalam pembungkusan kecil (jalan)

3. Serbuk halus - diperoleh dalam bentuk kristal hancur dari serbuk gula halus, berukuran 0.1 mm.

Melembapkan, kehilangan daya aliran.

Deformasi gula halus

Bau dan rasa asing

Gula adalah makanan berharga, produk bertenaga tinggi yang diperlukan untuk tubuh manusia. Kandungan kalori gula 398 Kcal. setiap 100 gram.

Komponen utama gula kelas pasaran (lebih dari 99%) adalah sukrosa, yang termasuk dalam kelas besar bahan organik semula jadi yang disebut karbohidrat.

Sukrosa (tebu, gula bit) adalah disakarida dengan formula empirik umum C12H22O11, yang terdiri daripada dua bahagian monosakarida yang sama: d-glukosa dan d-fruktosa.

100 g gula pasir mengandungi:

- karbohidrat - 99.8 g

- mineral, mg: Na - 1, K - 3, Ca - 2, Fe - 0.3.

Di Ukraine, penduduk rata-rata menggunakan 37 kg gula per tahun, yang sesuai dengan norma yang disyorkan.

Lebih dari 50% gula dikonsumsi dalam bentuk produk makanan yang mengandung gula: produk gula-gula dan roti, ais krim, jem, makanan ringan, dan minuman ringan bergula.

Gula diwakili di pasaran terutamanya oleh jenis produk berikut:

Gula pasir adalah produk makanan dalam bentuk kristal individu yang berukuran dari 0,5 mm hingga 2,5 mm, kandungan sukrosa 99,75%, putih dengan rasa dan bau yang manis. Pembungkusan - dalam beg 50 kg, terdapat sebungkus gula pasir khas dalam beg 5-20 g, serta beg kertas 0,5 dan 1 kg.

Gula ditekan - produk makanan dalam bentuk kiub gula, ditekan dari gula pasir biasa, dibungkus terutamanya dalam bungkusan 0,7-0,8 kg.

Gula tepung - kristal gula pasir dihancurkan tidak lebih besar daripada 0.1 mm.

Gula halus adalah produk makanan yang terdiri terutamanya dari sukrosa yang ditapis dengan kemurnian yang lebih tinggi daripada gula pasir, kandungan sukrosa adalah 99.9%, warnanya putih, putih dengan warna kebiruan.

Gula halus - gula halus dalam bentuk kepingan berasingan dengan ukuran tertentu, dibungkus dalam bungkusan 0.25; 0.5 dan 1 kg.

Gula pasir halus - gula halus dalam bentuk kristal individu berukuran 0.5-5.0 mm, dibungkus dalam beg 50 kg.

Serbuk halus - kristal hancur gula pasir halus bersaiz tidak lebih dari 0.1 mm, dibungkus dalam beg pelbagai kapasiti.

Gula mentah adalah produk pemprosesan tebu atau bit dalam bentuk kristal individu, yang terdiri terutamanya dari sukrosa dengan kemurnian yang lebih rendah daripada gula pasir, dan tidak dimaksudkan untuk penggunaan langsung. Kandungan sukrosa dari 95 hingga 99.55%, warna: dari kekuningan hingga kuning-coklat, kristal kusam, ditutup dengan filem treacle.