Halibut terbesar yang ditangkap di dunia

Gunter Hansel menghabiskan lebih dari 2 jam dalam pertarungan dengan ikan besar, ketika melihat ukurannya dia terkejut. Panjang halibut ini hampir 2.5 meter.

Ketika dia menariknya ke kapal, lima orang datang untuk membantunya menyeret raksasa itu ke dalam kapal..

Ini adalah ikan monster sebenar. Semasa ikan dihantar ke pelabuhan, mereka memasukkannya ke dalam peti sejuk besar..

Semasa Gunther hendak mengambil hasil tangkapannya, salah seorang pembeli borong menawarkan hampir 4 ribu dolar untuk halibut. Pesara tidak menolak pendapatan tersebut.

Seorang nelayan yang sudah bersara berkata: "Memancing ini dia akan mengisi seumur hidup."

Sebagai umpan, dia menggunakan alat tambahan seberat 14 kilogram.

Rekod sebelumnya untuk memancing halibut dipegang oleh nelayan Bosse Karlsson dan Hans-Olof Nilsson, yang menangkap halibut seberat 215 kg di lepas pantai Norway pada bulan Julai 2009.

Halibut: spesies, harga, berat

Halibut atau "sole" adalah ikan komersial yang merangkumi 5 spesies. Kumpulan ini tergolong dalam keluarga kamboloid dan dijumpai di lautan lintang utara, termasuk di kawasan perairan Rusia. Penggunaan daging lembut dan kaviar dalam memasak, lemak sihat dalam kosmetologi telah menjadikan ikan sebagai produk yang berharga dan tidak dapat diganti untuk manusia..

Varieti Halibut dijual di Rusia

Halibut boleh didapati secara bebas di wilayah Persekutuan Rusia. Semua jenis ada di rak:

 • Halibut putih Atlantik.
 • Halibut putih Pasifik.
 • Pandangan Asia Arrowtooth.
 • Spesies Arrowtooth Amerika.
 • Halibut hitam (atau bakar biru).

Sebagai tambahan kepada mereka, ada perwakilan lain dari fauna laut, yang untuk kemiripan luarannya secara keliru disebut sebagai spesies halibut - ikan Dory. Dia sering muncul di tingkap pasar ikan..

Belokori

Genus halibut putih merangkumi 2 variasi, yang dinamakan sesuai dengan tempat tinggal mereka: Atlantik dan Pasifik. Di antara individu keluarga, spesimen terbesar dijumpai. Mereka berharga untuk industri perikanan.

Atlantik

Halibut Atlantik (Hippoglossus hippoglossus) adalah ahli terbesar keluarga penipu. Seperti namanya, ikan dijumpai di Atlantik Utara dan perairan berdekatan Lautan Artik. Di Rusia terdapat di Laut Putih dan Barents.

Dimensi pemangsa terbesar ialah 4.7 m dengan berat sekitar 300 kg.

Tubuh ikan yang memanjang berbentuk berlian. Di sebelah kanan terdapat dua mata yang telah beralih ke satu sisi semasa evolusi. Bangkai ditutup sepenuhnya dengan timbangan. Sirip yang paling dekat dengan sepasang mata lebih besar daripada yang bertentangan. Di mulut halibut terdapat taring tajam, sedikit cekung ke belakang. Sirip ekor mempunyai takik kecil di tengahnya. Bahagian atas ikan berwarna coklat gelap atau hitam, dan bahagian bawah berwarna putih.

Halibut memakan ikan dan juga krustasea. Kitaran hidup adalah 30 - 50 tahun.

Pasifik

Spesies bore putih Pasifik (Hippoglossus stenolepis) juga tergolong dalam genus pemukul dan menyimpan rekod ukurannya. Habitat - Pasifik Utara. Di lintang Rusia, ia tinggal di wilayah Laut Okhotsk dan Bering. Ikan hidup terutamanya di lajur air pada kedalaman 1200 m. Suhu yang selesa sepanjang hayat: 1 - 10 darjah.

Ukuran rata-rata individu dalam tangkapan adalah 50 - 80 cm, dan beratnya 4 - 5 kg. Tubuh mempunyai struktur rhomboid yang memanjang. Mulut pemangsa menerima 3 baris gigi seri tajam - 2 di rahang atas, dan satu di bahagian bawah. Mata dialihkan ke sebelah kanan. Bahagian atas mempunyai warna coklat gelap atau kelabu dengan kilauan kehijauan, bahagian belakangnya tidak berwarna.

Ia memakan ikan bertulang, invertebrata (sotong, sotong). Jangka hayat adalah 40 - 55 tahun.

Anak panah

Genus ikan panah juga terdiri daripada 2 perwakilan, yang dinamakan sempena habitatnya: Halibut Asia dan Amerika..

Ciri khas dari gigi panah genus adalah 2 baris gigi tajam pada setiap rahang.

Apakah keanehan genus bergigi anak panah? Anda harus memahami masalahnya dan membuat penerangan setiap jenisnya.

Asiatik

Halibut anak panah Asia (Atheresthes evermanni) mempunyai ukuran rata-rata 50 - 70 cm dan berat 1 - 3 kg. Terdapat individu besar: panjangnya 1 m dan berat 8 kg. Ia tinggal di utara Lautan Pasifik di Laut Jepun dan Okhotsk, serta di luar pantai Kamchatka. Lebih suka kedalaman dari 25 hingga 1100 m, dan suhu yang selesa adalah 1.5 - 12 darjah.

Tubuh ikan yang memanjang ditutup dengan sisik ctenoid di bahagian atas, dan di bahagian bawah - sikloid. Sirip punggung panjang, memanjang dari kepala hingga ekor. Sirip dubur besar dinyatakan dengan jelas. Rahang yang kuat dilengkapi dengan 2 pasang gigi. Terdapat 2 lubang hidung di setiap sisi ikan. Bahagian atas berwarna coklat, bahagian belakangnya agak pucat.

Spesies Asia menjalani gaya hidup yang gemar. Ia memakan udang, cumi-cumi, gurita dan pollock. Purata kitaran hidup pemangsa adalah 30 tahun.

Orang Amerika

Pemangsa anak panah Amerika (Atheresthes stomias) adalah wakil ikan bersirip sinar; tergolong dalam pesanan flounder. Ia tinggal di perairan sejuk di bahagian utara Lautan Pasifik. Tinggal di laut Okhotsk dan Chukchi, serta di Teluk Alaska. Hidup pada kedalaman 1200 m. Ukuran biasa orang Amerika bergigi anak panah adalah 40 - 60 cm dengan jisim 1.5 - 3 kg.

Kedua-dua belah ikan ditutup dengan timbangan. Sirip punggung yang memanjang di sepanjang badan ditentukan dengan baik. Di sisi lain adalah sirip dubur. Mulut halibut mengandungi 2 baris gigi seri pada setiap rahang. Kedua-dua bahagian mempunyai 2 lubang hidung. "Punggung" ikan mempunyai warna coklat gelap, bahagian belakangnya pucat, dengan warna ungu.

Pemangsa itu memangsa ikan kecil (ikan kod, ikan hake, bass laut) dan krustasea.

Tinggal halibut Amerika selama 25 tahun.

Yang hitam

Spesies biru-coklat (hitam) (Reinhardtius hippoglossoides) diwakili oleh satu spesies. Tinggal di pinggir pantai Kamchatka dan Pulau Sakhalin. Terasa hebat pada kedalaman lebih dari 2 km, di mana suhu rata-rata adalah 1 - 3 darjah.

Nama panggilan "biru-coklat" halibut disebabkan oleh warna bahagian bawah badan dengan warna biru tua dengan warna keperakan. "Belakang" berwarna kelabu gelap.

Seorang individu besar beratnya 40 kg dan mencapai panjang 1.3 m. Ukuran rata-rata halibut hitam: 50 - 60 cm dengan jisim 3 - 4 kg.

Di rak-rak kedai, terdapat seekor ikan kecil yang menyeramkan dan kelihatan seperti pemangsa yang tidak asing dari laut. Penjual menggambarkannya sebagai persilangan antara pemukul dan halibut. Keajaiban kedalaman lautan ini disebut comel - dori. Siapa orang asing yang sebenarnya dan adakah mungkin memakannya?

Sebenarnya, Dori tidak ada persamaan dengan "saudara bernama", dan pedagang yang meletakkan mereka pada garis yang sama pada dasarnya salah. Terdapat perbezaan besar di antara mereka, walaupun secara luarannya serupa..

Nama ikan yang betul, di mana ia dibekalkan ke Rusia dari negara lain, adalah Oreo-dori, dan ikan itu sendiri tergolong dalam kumpulan Solnechnikov.

Kesamaan luaran ditentukan oleh habitat umum spesies. Kedua-dua ikan lebih suka air dalam dengan suhu rendah, di mana kegelapan mutlak berkuasa. Badan rata dijelaskan oleh tekanan kritikal jisim air, di bawah pengaruh struktur yang sesuai dibentuk. Dory adalah pemangsa pemakan herring. Kawasan tempat tinggal terletak di perairan Samudera Hindia, Atlantik dan Pasifik.

Seekor ikan tanpa kepala tiba di rak, kerana kepalanya adalah setengah ukuran ikan hidup, dan penampilan moncong yang menakutkan dapat menakutkan pelanggan. Ukuran individu dewasa mencapai 30 - 40 cm, dan beratnya biasanya berkisar antara 0,5 hingga 1,5 kg.

Untuk menyediakan dori, para koki menggunakan sistem pembahagian. Kekurangan timbangan sangat memudahkan pemprosesan ikan, tetapi berhati-hati ketika mengeluarkan sirip tajam.

Fillet lembut mengingatkan pada rasa halibut. Komposisi mengandungi sebilangan besar protein dengan peratusan lemak rendah. Oleh itu, produk tersebut akan berguna bagi mereka yang mengikuti diet tertentu..

Daging Dori adalah produk makanan, kerana ikan hidup di kawasan keselamatan alam sekitar. Pada kedalaman lebih dari 700 meter, tidak ada sisa industri.

Berat halibut

Berat orang dewasa berbeza bergantung pada spesies. Rata-rata, satu unit mempunyai jisim:

 • Halibut Atlantik - 5 kg.
 • Halibut Pasifik - 4 kg.
 • Halibut Asia - 2 kg.
 • Halibut Amerika - 3 kg.
 • Pandangan biru-coklat - 3.5 kg.

Terdapat juga spesimen langka ukuran raksasa yang sangat jarang dapat ditangkap. Mendapatkan piala berharga semasa memburu adalah kejayaan besar bagi seorang nelayan.

Halibut terbesar di dunia

Ikan yang paling banyak dicatatkan terdapat di perairan Norway. Reinhard Uhrmann menangkap halibut Atlantik dengan berat 241 kg dan panjang 2.5 meter. Dia mengambil masa 3 jam untuk memburu mangsa yang mengagumkan, dan dia hanya dapat mengangkat trofi yang mengagumkan di kapal nelayan dengan dua pembantu.

Penjualan ikan gergasi itu ke restoran itu menjana nelayan sekitar $ 40,000. Bangkai besar menghasilkan kira-kira seribu porsi. Beberapa hari berikutnya, Uhrmann yang berusia 62 tahun mengabdikan dirinya untuk berehat dan memahami apa yang telah berlaku kepadanya. Hasil ini termasuk dalam Guinness Book of Records.

Harga sekilo halibut bergantung kepada wilayah penjualan dan tahap kesediaan ikan. Secara semula jadi, bangkai mentah beku akan lebih murah daripada hidangan yang dimasak..

Rata-rata, harga untuk 1 kg halibut segar adalah sekitar 1000 rubel. Untuk daging salai, anda perlu membayar 1500 "kayu". Halibut balik berharga 2,000 rubel.

Kos ikan juga boleh berubah kerana pelbagai faktor:

 • Stok ikan semasa dan penuaian tahunan.
 • Perbezaan kadar pertukaran dan keadaan ekonomi semasa.
 • Harga penghantaran ke tempat jualan.

Dalam situasi seperti itu, sukar untuk memberikan nombor tertentu, kerana nilai-nilai ini dikenakan penyesuaian berterusan..

Halibut dalam bidang kosmetologi

Minyak ikan Halibut digunakan secara aktif dalam kosmetologi moden. Pelopor ke arah ini adalah Ella Bashe, seorang ahli farmasi berbakat asal Hungary. Pada akhir 60-an abad yang lalu, dia mencipta resipi unik krim tangan, di mana lemak halibut putih menjadi bahan aktif utama. Wanita itu menyediakan salap berlemak khas untuk arkeolog suaminya, yang mengalami masalah dengan kulitnya semasa ekspedisi lama ke wilayah utara. Manfaat menggunakan kebahagiaan itu jelas - kulit memperoleh kelembutan dan keanjalan.

Pengalaman berjaya menggunakan bahan tersebut mendapat publisiti secara meluas, dan pengeluar kosmetik mula menambahkan lemak halibut pada produk yang bertujuan untuk pencegahan dan rawatan perubahan kulit..

Lemak Halibut kaya dengan vitamin dan asid Omega-3 tepu, yang mempunyai kesan yang baik pada kawasan tisu kulit yang rosak.

Sifat berguna bahan mempunyai pelbagai aplikasi:

 • Penyembuhan dipercepat untuk luka bakar, luka dan lecet haba.
 • Mengekalkan keanjalan kulit melalui penghasilan kolagen.
 • Melembapkan kulit kering dan bermasalah.
 • Menghilangkan keradangan dan menghilangkan kulit gatal.

Bahan aktif dalam krim dan salap membantu memerangi sejumlah penyakit dengan berkesan. Petunjuk penggunaan dana tersebut adalah seperti berikut:

 • Jerawat dan jerawat remaja
 • Ruam kulit alergi
 • Dermatitis pelbagai asal usul
 • Luka bakar kimia dan terma, serta kecederaan ringan
 • Kulit kering
 • Perubahan berkaitan dengan ciri badan yang berkaitan dengan usia (kedutan dan kelembutan kulit).

Penggunaan kosmetik dengan peratusan lemak yang tinggi untuk tujuan pencegahan membantu kulit mengekalkan kelembutan dan kehalusan, dan juga melambatkan proses penuaan.

Rasa dan penampilan kaviar halibut

Bukan hanya pengambilan daging, tetapi juga kaviar akan membawa banyak faedah. Berapa banyak unsur berharga yang terkandung dalam komposisinya!

 • Vitamin D, PP, B
 • Telur diperkaya dengan zat besi, kalium, kalsium, fosforus dan yodium.
 • Kemasukan kaviar halibut dalam makanan meningkatkan aktiviti mental, meningkatkan fungsi sistem peredaran darah, dan juga memberi kesan positif pada sistem imun manusia. Penggunaan produk mencegah terjadinya infark miokard.

Dari segi jumlah nutrien, komposisi kaviar sebanding dengan daging halibut. Oleh itu, untuk mempelbagaikan diet, anda boleh menggunakan makanan secara bergantian.

Bagi orang yang mementingkan kesihatan mereka, kaviar halibut akan menjadi hidangan yang tidak tergantikan di meja makan. Produk rendah kalori akan menarik minat semua orang yang mengikuti sosok mereka. Masih - 107 Kcal per 100 g. kaviar. Telur halibut kaya dengan protein dan lemak - 20 gr. dan 3 gr. dalam 100 gr. produk. Dengan kemasukan kaviar secara sistematik dalam makanan, tahap hemoglobin dalam darah meningkat, dan pertumbuhan aktif tisu otot juga diperhatikan.

Penting untuk selalu berhati-hati ketika membeli produk. Penjual yang sangat tidak jujur ​​menggantikan kaviar sebenar dengan analog yang murah (kaviar ikan sungai). Produk palsu dapat dikenal pasti pada pandangan pertama. Warna produk asli berkisar dari berkrim hingga krem, dan bau air laut langsung menunjukkan asal usulnya.

Makan kaviar halibut yang sihat boleh memberi kesan negatif pada tubuh dan membahayakan kesihatan. Makan dikontraindikasikan:

 • Dengan intoleransi individu terhadap produk.
 • Wanita hamil dan ibu menyusu. Kepekatan garam yang tinggi menyebabkan perlambatan penyingkiran cecair dari badan. Dalam keadaan seperti itu, edema mungkin muncul. Kehadiran kaviar halibut dalam makanan penuh dengan reaksi alergi, dan melalui susu ibu, alergi dapat berkembang pada bayi. Oleh itu, disarankan untuk tidak mengambil makanan selama enam bulan pertama selepas kelahiran bayi..
 • Orang yang mempunyai masalah buah pinggang dan hati. Oleh kerana kandungan garam meningkat, proses perkumuhan cecair dihambat, dan beban pada buah pinggang pesakit meningkat..

Untuk memeriksa reaksi alergi terhadap kaviar, ambil sebilangan kecil telur dan tunggu beberapa jam. Sekiranya setelah habis masa tidak ada akibatnya, anda dapat menikmati makanan yang lazat dan sihat dengan selamat. Tetapi apabila perubahan negatif berlaku dalam tubuh, lebih baik mengeluarkan produk tersebut dari diet..

Kesimpulannya

Sukar untuk menilai kepentingan halibut dalam diet manusia. Diperkaya dengan nutrien, daging sangat berguna untuk mengekalkan nada badan. Kosmetik dengan minyak ikan mempunyai kesan yang baik pada kulit. Kualiti kaviar tidak kalah dengan fillet yang dimasak. Walaupun kos produknya tinggi, anda seharusnya tidak melepaskan peluang untuk makan dengan betul dan berkualiti tinggi..

Halibut: jenis ikan, perbezaan dan ciri gaya hidup

Dalam keluarga flounder (lat.Pleuronectidae) terdapat puluhan genera dan ratusan spesies yang menjalani gaya hidup pemangsa dan, dengan pengecualian yang jarang berlaku, membelanjakannya dalam air masin. Yang mementingkan memancing adalah ikan halibut, yang tumbuh menjadi besar dan mempunyai daging yang enak dan sihat yang melindungi tubuh manusia dari penyakit sistem saraf pusat dan gangguan kardiovaskular. Wakil penyebar ini juga disebut "lidah laut", walaupun istilah ini lebih merujuk kepada garam Eropah dan ikan keli pangasian air tawar (pangasius). Memancing halibut yang berjaya memerlukan kemampuan untuk membezakan antara anggotanya, tabiat dan habitatnya. Penting untuk mengambil kira pilihan gastronomi ikan dan gaya makannya untuk memilih umpan dan mengatasi yang tepat.

Penerangan mengenai halibut

Keluarga ini merangkumi 5 spesies serupa, masing-masing mempunyai kepentingan komersial dan dianggap sebagai piala yang diidamkan. Dalam jangka hayatnya yang panjang (30-50 tahun), ikan dapat tumbuh dengan saiz dan jisim yang mengagumkan.

Halibut terbesar di dunia ditangkap berhampiran pantai Laut Norwegia, beratnya 241 kg dan mencapai panjang 2.5 m. Ahli mitologi mengatakan bahawa ini bukan had dan di alamnya ada individu tinggi lebih dari 4,7 m dan berat lebih dari 360 kg.

Tidak kira saiz dan usia, semua wakil halibut dicirikan oleh ciri luaran dan fisiologi yang sama:

 • kepala tidak simetri;
 • badan rata dalam bentuk bujur atau rombus memanjang;
 • bahagian atas, di mana kedua mata dan sayatan mulut terletak dengan pergeseran ke kanan;
 • sebelah buta ringan dan kasar (buta);
 • ruang interorbital sempit,
 • duri di dubur;
 • sirip ekor kecil dengan takik;
 • lebar badan rata-rata sama dengan 1/3 panjangnya.

Bahagian okular (penglihatan) ditutup dengan skala kecil dengan lekatan yang tinggi. Ukuran akhir, berat dan warna utama ikan bergantung pada ciri taksonomi, warna bawah dan keadaan hidup tertentu.

Habitat dan spesies halibut

Wakil keluarga penipu ini tinggal secara eksklusif di perairan Atlantik, Pasifik Utara, dan laut yang bersih dan sejuk di Lautan Artik. Di Rusia, ikan halibut diwakili oleh kelima-lima spesies yang ada di alam semula jadi. Ini menjadi mungkin kerana perairan wilayah yang panjang sepanjang sempadan utara dan timur negara ini. Selain itu, pemukul halibut (bergigi sempit, utara) berenang dekat pantai Kamchatka, yang serupa dengan yang asli dari segi penampilan dan gaya hidup, tetapi ukurannya jauh lebih rendah: mereka bertambah menjadi 1.2-1.8 kg dengan kenaikan 52-58 cm.

Halibut putih

Genus terdiri daripada dua spesies yang menentukan ukuran maksimum seisi keluarga dan sangat berharga untuk memancing. 100 g daging mengandungi hingga 1 g asid lemak tak jenuh ganda omega-3, glutamat, asid aspartik dan bahan lain yang berguna untuk tubuh:

 • kalium (528 mg), fosfor (287 mg), selenium (55.4 μg);
 • vitamin D (231 μg), A (24 μg), B9 (14 μg) dan PP (12.6 mg);
 • abu (1.6 g), protein (18.6 g), kolesterol baik (60 mg).

Kandungan kalori hanya 103-142 kkal, yang, digabungkan dengan kandungan lemak rendah (hingga 4.8%), menjadikan produk ini makanan dan mudah dicerna.

Spesies terbesar adalah halibut putih Pasifik (Latin Hippoglossus stenolepis), yang boleh tumbuh lebih dari 4.5 m panjangnya dan menambah berat badan lebih dari 3.5 sen. Ia tinggal di kedalaman hingga 1.2 km, lebih suka air dengan suhu + 3-8 C. Badan rata mempunyai bentuk berlian dan dicat dengan warna coklat atau kelabu kehijauan dengan bintik-bintik kusam atau kontras yang tersebar secara rawak. Mulut yang lebar mempunyai banyak gigi tajam yang besar dan tidak rata di antara rahang bawah (1 baris) dan atas (2 baris). Di Rusia, ia tinggal di perairan Laut Okhotsk dan Bering. Hasil tangkapan biasanya dilambangkan oleh haiwan muda dengan berat 3-6 kg.

Halibut Atlantik (Latin Hippoglossus stenolepis) lebih memilih kedalaman yang lebih besar hingga 2 km dan juga dapat mencapai panjang 4 meter atau lebih. Bahagian mata coklat gelap atau kelabu ditutupi dengan sisik bulat besar (sikloid), yang masing-masing dikelilingi oleh plat yang lebih kecil di sepanjang perimeter. Di kawasan sirip dada, garis lateral membentuk lengkungan kuat. Di Rusia, ia terdapat di Laut Putih dan Barent dan di perairan Lautan Artik berhampiran Novaya Zemlya.

Halibut Arrowtooth

Genus ini juga terdiri daripada dua spesies, yang dicirikan oleh skala yang berbeza. Plat ctenoid di sebelah mata mempunyai margin posterior dengan duri berduri, yang secara signifikan meningkatkan tahap perlindungan dari pemangsa (pollock, pollock, seal). Bahagian buta dilengkapi dengan timbangan sikloidal biasa dengan tepi bulat (75-110 berturut-turut). Rahang atas dan bawah mempunyai dua baris gigi runcing.

Halibut anak panah Asia (lat. Atheresthes evermanni) adalah ikan sekolah, hidup 30-35 tahun dan tumbuh hingga satu meter dengan berat hingga 9 kg. Tetapi individu dengan berat 1.5-3.0 kg dan panjang 40-70 cm dianggap standard.Warna utamanya adalah coklat kelabu, yang jauh lebih ringan pada bahagian buta. Sirip punggung besar memanjang dari kepala ke ekor. Di Rusia, ia tinggal di Laut Jepang, Laut Okhotsk dan Bering pada kedalaman 25 hingga 2000 meter dan menjalani gaya hidup yang tidak menetap. Pada musim panas ia menuju ke air cetek, pada musim sejuk ia bergerak ke lapisan dalam.

Halibut anak panah Amerika (Latin Atheresthes stomias) hidup tidak lebih dari 25 tahun dan ukurannya tidak kalah dengan saudara Asia. Berat maksimum dicatat pada 8,6 kg dengan tinggi 84 cm. Tetapi dalam tangkapan biasa, panjang badan adalah 40-60 cm dan beratnya 1,5-2,5 kg. Ia mempunyai garis lateral lurus yang padat dan lapisan bersisik gabungan: sisi penglihatannya adalah ctenoid, sisi bawahnya adalah sikloid. Terdapat 95 hingga 105 skala berturut-turut.

Ciri khas halibut jenis ini adalah dua lubang hidung dengan injap di setiap sisi, mata atas menghadap ke tepi kepala dan warna coklat gelap. Bahagian buta lebih ringan, dengan warna ungu. Di Rusia, ia tinggal di laut Bering, Chukchi dan Okhotsk.

Halibut hitam

Hanya ada satu wakil dalam genus (lat.Reinhardtius hippoglossoides), yang dicirikan oleh ukuran yang agak besar (hingga 130 cm) dan berat (lebih dari 40 kg). Hasil tangkapan dikuasai oleh individu yang panjangnya 55-65 cm dan berat 3-4 kg. Ia mempunyai had ketahanan yang tinggi terhadap turun naik suhu di persekitaran luaran dan terasa hebat di air sejuk hingga –1,5 C, yang memungkinkannya hidup pada kedalaman lebih dari 2000 m. Spesies ini sering disebut "halibut biru-hijau" kerana warna sisi buta berwarna hitam dan biru dengan kilauan keperakan. Bahagian mata mempunyai nada kelabu gelap. Di Rusia, ia tinggal di lepas pantai Kamchatka, Sakhalin, orang Kuril di laut Bering dan Okhotsk.

Keistimewaan pemakanan dan tabiat halibut

Tanpa terkecuali, semua spesies adalah pemangsa berbahaya dengan gigi tajam dan mulut yang kuat. Mereka cukup ceroboh dan aktif mencari mangsa, tetapi lebih kerap mereka memburu penyergapan, dengan mahir menyamar dalam lipatan lega dan sedimen bawah.

Asas pemakanan halibut merangkumi:

 • gastropod dan cephalopod - sotong, sotong, littorina, sotong;
 • krustasea - udang, ketam, ketam pertapa, eufazid dan krustasea lain;
 • ikan - pollock, herring, cod, gobies, capelin, haddock, slingshot, dll..

Diet boleh berbeza-beza bergantung pada musim dan ukuran individu. Halibut besar makan kebanyakannya ikan.

Sepanjang hidup mereka, perwakilan keluarga penipu menghabiskan di dasar lembut (kelodak, pasir, kerikil), memilih kedalaman yang besar ini dari 25 hingga 2000 meter. Pada musim panas, mereka bergerak lebih dekat ke pantai dan di dangkal untuk mencari remaja muda dari spesies lain.

Pada pandangan pertama, kelambatan dan kelewatan tertentu dapat dilihat dalam kebiasaan halibut. Ikan perlahan-lahan merangkak di sepanjang dasar dan boleh berbaring tanpa bergerak selama berjam-jam, berehat atau mencari mangsa yang sesuai.

Ini adalah serangan pantas yang menunjukkan kelincahan ikan, sementara ia dapat berenang rata atau di sisinya, membuat belokan tajam dan menyelam dengan cepat.

Pemijahan Halibut

Waktu pemijahan ikan kembung ditentukan oleh perbezaan spesies tertentu, keadaan takungan dan pemanasan air hingga suhu + 2-7 C. Di perairan wilayah Rusia, tempoh ini adalah dari Oktober hingga Mei. Tidak kira di mana halibut tinggal, ia akan bertelur di perairan dangkal relatif dengan kedalaman 50-100 meter. Dalam proses membuang telur, individu matang seksual dari 7-8 tahun, yang dibezakan oleh kesuburan yang tinggi, turut serta. Satu klac boleh mengandungi beberapa juta telur dengan diameter 3-4 mm. Setelah bertelur, halibut segera beralih ke pemakanan yang dipertingkatkan, secara beransur-ansur berpindah ke kedalaman yang besar.

Tempoh inkubasi untuk pengembangan larva boleh berlangsung dari 2 hingga 6 minggu. Pertama, mereka berada di lajur air, kemudian naik lebih dekat ke permukaan, di mana mereka diambil oleh arus dan dibawa ke perairan cetek pesisir. Di sinilah, setelah tenggelam ke dasar, mereka mulai aktif memakan benthos dan hidupan laut terkecil.

Perkara yang paling menarik adalah bahawa goreng mempunyai bentuk simetri klasik untuk ikan, tetapi tidak lama kemudian satu sisi mula tumbuh dengan cepat, yang membawa kepada ratakan badan dan pergeseran mata dan mulut ke sisi kanan..

Bagaimana dan di mana untuk menangkap halibut

Hasil tangkapan ikan flounder secara komersil dilakukan dengan jaring insang, pukat pukat, longline bawah laut dan pukat. Agar tidak membahayakan penduduk, tempoh tidak bertelur dipilih dari bulan Jun hingga Oktober. Dalam jangka masa yang sama, anda dapat menangkap halibut secara individu di Laut Barents dan perairan marjinal lain di Laut Artik. Untuk memancing, lebih baik menggunakan perahu yang dilengkapi khas, yang akan memberikan keadaan optimum untuk pencarian aktif untuk ikan dasar.

Halibut terbesar ditangkap

Berhampiran bandar Vardø di Norway, pelaut menangkap halibut sepanjang dua meter. Ikan raksasa itu seberat 311 kg, tulis sebuah laman web memancing dan memburu.

Kapten pukat pukat mengatakan bahawa walaupun dia tidak biasa dengan catatan rasmi, ia adalah ikan terbesar yang sejauh ini mereka harus keluar dari laut..

Ternyata kemudian, ikan itu benar-benar menjadi rekod.

Menariknya, ikan gergasi tidak akan dijual. Menurut peraturan Norway, penjualan individu melebihi dua meter dilarang, kerana boleh mengandungi banyak toksin terkumpul..

Dalam kes seperti itu, lebih baik melepaskan ikan segera kembali ke laut, tetapi begitu dibawa ke darat, iaitu nelayan sendiri harus..

Katakan beberapa perkataan mengenai rekod sebelumnya. Sebagai contoh, pada tahun 2011, di luar pulau Senja di Northern Norway, bekas pegawai polis Reinhard Uhrmann menangkap halibut Atlantik dengan berat 241 kilogram. Untuk mengeluarkan ikan besar dari laut (yang melampaui catatan tahun 2010 sebanyak 26 kilogram), orang Norwegia mengambil masa tiga jam penuh, dan pada akhir permainan, bantuan dua nelayan berpengalaman juga diperlukan..
Kos anggaran halibut yang ditangkap Reinhard - pada harga restoran - sekurang-kurangnya $ 40,000, memandangkan ikan dapat membuat 1000 hidangan fillet berkualiti. Setelah memancing yang menyenangkan, tetapi sangat sukar, orang Norwegia yang berusia 62 tahun itu berehat selama beberapa hari, tetapi seluruh pasukan nelayan, bersama rakan-rakan, dengan senang hati membawa pulang 11 kilogram daging yang sangat baik.

Guinness Book of Records 2010 adalah halibut Atlantik dengan berat 215 kilogram. Ikan gergasi ini ditangkap oleh Gunter Hansel Jerman di lepas pantai Iceland.

Dan Jack Tragis menangkap halibut Pasifik terbesar di dunia di lepas pantai Alaska pada bulan November 1996, dan rekod ini belum dipecahkan. Ikan gergasi seberat "hanya" 208 kilogram.

Halibut

6 minit Pengarang: Natalia Baranova 0

 • Halibut, sole, flounder, pangasius: bagaimana tidak menjadi keliru dalam namanya
 • Keluarga Halibut: penerangan, habitat
 • Ciri-ciri pemakanan dan tingkah laku
 • Pemijahan
 • Memancing Halibut
 • Video-video yang berkaitan

Ikan Halibut telah menarik perhatian para nelayan sejak zaman kuno, ketika Russian Pomors memulakan tangkapan komersial mereka. Maklumat pertama mengenai memancing ikan sol (atau babi laut, seperti halibut disebut Sakhalin) bermula pada abad ke-16, dan pada awal milenium terakhir, pengusaha Perancis Paul Louis Marie Fabre-Domergue membuat percubaan untuk membuat ladang untuk membiakkan ikan berharga berkhasiat.

Halibut, sole, flounder, pangasius: bagaimana tidak menjadi keliru dalam namanya

Halibut adalah wakil terbesar dari pesanan flounder, oleh kerana itu kadang-kadang disebut flounder gergasi. Namanya keliru: walaupun ikan itu adalah saudara dekat penipu, ia berasal dari keluarga lain - halibut. Ia dibezakan dari flounder oleh badan memanjang (lebarnya kira-kira sepertiga dari panjangnya) dan asimetri kepala yang kurang jelas.

Maritim adalah nama yang lebih tepat, walaupun tidak merujuk kepada seluruh keluarga secara keseluruhan, tetapi hanya untuk salah satu wakilnya - halibut Dover. Di perairan Rusia, ikan kecil ini (panjang rata-rata 30-50 cm) praktikalnya tidak dijumpai dan dianggap sebagai makanan istimewa dengan nilai yang sesuai.

Nama yang menarik menyembunyikan pangasius, ikan sungai mengikut urutan ikan keli. Ia ditanam dalam jumlah besar di ladang ikan di Vietnam..

Halibut sejati hanya tinggal di air masin. Ikan ini secara eksklusif laut. Anda dapat menangkapnya di perairan hemisfera utara, lautan Atlantik dan Pasifik, tetapi anda perlu tahu bagaimana rupa halibut.

Keluarga Halibut: penerangan, habitat

Keluarga halibut adalah anggota dari banyak pesanan flounder dan merangkumi 3 genera, yang terdiri daripada 5 spesies ikan. Kesemuanya tinggal di laut utara Rusia, mempunyai ciri luaran yang sama, oleh itu, perihalan ikan halibut serupa dengan:

 • badan rhomboid memanjang, rata;
 • tengkorak tidak simetri;
 • ditutup dengan sisik padat kecil, bahagian atas, yang disebut mata atau sisi penglihatan;
 • mata dekat dan mulut lebar, tetapkan dengan pergeseran yang ketara ke kanan;
 • keputihan-kelabu hingga merah jambu di bahagian bawah atau sisi "buta", kasar pada sentuhan;
 • tepat di atas sirip dada, pada garis sisi, selekoh tajam;
 • lonjakan pendek berhampiran dubur;
 • sirip ekor kecil, berhampiran dengan kedudukan yang cetek.

Foto itu jelas menunjukkan ciri khas halibut.

Satu-satunya spesies pemukul, yang serupa dengan halibut, tetapi ukurannya lebih kecil, hidup di luar pantai Sakhalin dan Kamchatka. Ikan ini dipanggil halibut flounder. Ia tumbuh hingga 60 cm, berat dari 1 hingga 2 kg.

Semua anggota keluarga halibut dapat hidup hanya di air yang sejuk dan sangat bersih. Jangkauan, serta ukuran dan ciri warna, bergantung pada genus dan jenis ikan.

Halibut putih

Genus halibut putih merangkumi dua jenis:
1. Halibut Pasifik adalah anggota terbesar keluarga halibut, mendiami perairan Laut Bering dan Okhotsk.
Sisi mata jerawatan, dicat kelabu-hijau atau coklat.

Nelayan biasanya menangkap spesimen dengan berat hingga 6 kg. Ahli Iththyologists memastikan bahawa spesies ini tumbuh hingga 4.5 meter dan beratnya 350 kg. Ikan memberi makan pada kedalaman 1.2 km, suhu yang selesa untuknya adalah dari +3 hingga + 8º C.

2. Halibut Atlantik disenaraikan dalam Buku Merah Antarabangsa.

Dari segi ukuran, ia tidak kalah dengan rakan Pasifiknya. Ia dicirikan oleh sisi badan berwarna coklat tua atau kelabu gelap, ditutup dengan sisik sikloidal.

Mendiami kedalaman dua kilometer dari laut Barents dan White, Lautan Artik.

Halibut putih dianggap sebagai salah satu ikan komersial yang paling berharga kerana kandungan zat yang tinggi yang berguna untuk tubuh manusia dan kandungan kalori rendah daging..

Halibut hitam atau biru

Bahagian atas halibut hitam berwarna keluli dan bahagian buta berwarna hitam dan biru dengan kilauan keperakan yang indah.

Satu-satunya wakil genus boleh mencapai ketinggian 130 cm dan berat melebihi 40 kg. Namun, biasanya nelayan puas dengan tangkapan 3-4 kg yang lebih sederhana. Ikan mendiami laut Bering dan Okhotsk. Terutama sering dijumpai di pinggir pantai Sakhalin, Kuriles, Kamchatka.

Blueberry halibut dibezakan oleh tahap penyesuaian yang tinggi terhadap keadaan iklim yang tidak baik. Dia merasa hebat di air hingga -1,5 ° C dan pada kedalaman 2000 meter, dia tidak takut perubahan suhu di udara.

Halibut panah

Ini mendapat namanya untuk struktur khas rahang: dua baris gigi besar yang tajam terletak di atas dan di bawah. Di samping itu, genus dibezakan oleh sisik ctenoid, yang lebih banyak ciri spesies ikan seperti bertengger. Tepi belakangnya dilengkapi dengan rabung bergerigi runcing, memberikan perlindungan yang boleh dipercayai dari pemangsa.

Genus halibut panah terdiri daripada dua jenis:
1. Halibut Asia - penduduk di Laut Jepun, Bering, dan Okhotsk. Dia tidak suka mengubah habitatnya, lebih suka gaya hidup yang tidak aktif.

Memancing ikan di musim sejuk berada di kedalaman dari 25 meter hingga 2 kilometer. Pada musim panas dia suka memburu di air cetek.

Kedua-dua sisi penglihatan dan buta berwarna kelabu-coklat, tetapi bahagian bawahnya lebih terang.

Individu yang lebih panjang daripada 70 cm dan lebih berat daripada 3 kg jarang jatuh pada cangkuk pemancing, walaupun halibut Asiatik dapat tumbuh hingga satu meter dan mencapai berat 9 kg dalam 35 tahun hidup.

2. Halibut Amerika terdapat di laut Bering, Okhotsk, Chukchi.

Ia dibezakan dari rakan Asia dengan dimensi yang lebih sederhana (panjang hingga 60 cm, berat hingga 2.5 kg) dan jangka hayat yang lebih pendek - 25 tahun.

Warna spesiesnya cukup terang: bahagian atas coklat gelap dan bahagian bawah ungu.

Ciri khas ikan adalah dua lubang hidung besar dengan injap di setiap sisi dan mata atas melangkaui pinggir kepala..

Ciri-ciri pemakanan dan tingkah laku

Semua spesies halibut adalah pemangsa, dan cukup berbahaya. Ikan boleh berbaring di dasar selama berjam-jam, dikuburkan dalam kelodak atau pasir. Dari semasa ke semasa dia merangkak dengan malas ke tempat lain. Kelambatan ini menipu. Setelah melihat mangsa, halibut menyerangnya dengan pantas, membuat putaran tajam pada kelajuan tinggi. Hanya sedikit yang berjaya menghilangkan giginya yang tajam.

Halibut besar memakan terutamanya ikan. Dalam menu harian mereka, mereka merangkumi ikan kod, haddock, capelin, gobies, herring dan jiran air lain..

Diet individu kecil dan sederhana didasarkan pada moluska (sotong, sotong, sotong) dan krustasea (udang, ketam, krill).

Pemijahan

Halibuts mencapai kematangan seksual selama 7-8 tahun. Ikan dibezakan oleh kesuburannya: jumlah telur dalam satu kopling dianggarkan berjuta-juta.

Pemijahan berlaku dalam tempoh dari Oktober hingga Mei, ketika suhu rata-rata takungan habitat berubah-ubah sekitar + 2-8º C.

Pemijahan berlaku pada kedalaman 50-100 meter, tetapi segera setelah akhir proses, ikan kembali ke zona bawah. Telur berdiameter 3-4 mm secara beransur-ansur naik ke permukaan, dari mana mereka dibawa arus ke perairan cetek. Goreng yang muncul setelah 2-6 minggu mulai memakan benthos, secara beransur-ansur beralih ke kehidupan laut kecil.

Memancing Halibut

Pengeluaran halibut komersial dilakukan terutamanya di Norway. Waktu memancing yang dibenarkan adalah dari bulan Jun hingga Oktober. Pada bulan yang sama, pemancing dapat mencari mangsa yang diinginkan sendiri..

Memancing untuk hidupan laut yang besar tidak mungkin dilakukan tanpa tali yang kuat, terdiri daripada batang pemintal pendek dan gulungan pengganda dengan jalinan kuat 350 meter. Kepala jig atau jig dengan berat sekurang-kurangnya 100 g digunakan sebagai umpan.Selain itu, sekeping ikan kod atau ikan lain dilampirkan. Memancing dengan umpan hidup memberikan hasil yang baik.

Agak sukar untuk mendapatkan ikan. Syarikat pelancongan di Norway, dan baru-baru ini di Rusia, mengadakan lawatan khas untuk halibut. Memancing dilakukan dari kapal yang dilengkapi dengan peralatan bawah khas. Trofi yang bagus dijamin, tetapi kos lawatannya tinggi.

Fakta menarik! Halibut terbesar yang ditangkap panjangnya 2.5 m dan beratnya 241 kg. Ia dilombong di luar pantai Norway.

Halibut adalah ikan yang menarik dan tidak biasa, di sebalik kelambatan luaran yang mana perangai sejuk tersembunyi. Memburu penghuni laut dalam termasuk dalam kategori petualangan ekstrem, kerana ukuran halibut secara signifikan dapat melebihi ketinggian pemancing.

Halibut

Halibut adalah ikan laut dari keluarga penipu. Keanehan ikan ini adalah bahawa kedua-dua mata terletak di sebelah kanan kepala. Warnanya berkisar dari zaitun hingga coklat gelap atau hitam. Lebar rata-rata halibut adalah lebih kurang satu pertiga dari panjang badannya. Mulut besar, terletak di bawah mata bawah, ekornya berbentuk sabit. Panjang dewasa ikan laut ini berkisar antara 70 hingga 130 cm, dan beratnya dari 4.5 hingga 30 kg.

Hanya dalam penampilan, halibut dapat disalah anggap sebagai makhluk yang kikuk, tetapi ketika mangsanya berada di dekatnya, halibut berubah menjadi pembunuh cepat. Ikan itu mampu hidup pada kedalaman 2.000 meter. Hanya pada musim panas mereka naik sedikit ke permukaan.

Areola ikan ini tersebar luas dari Lautan Pasifik Utara hingga ke pantai Jepun dan Laut Bering. Halibut mendiami bahagian bawah atau dekatnya pada kedalaman yang besar. Suhu air pilihan untuk halibut ialah 3 hingga 8 darjah. Ia memakan larva dan moluska kecil yang dijumpai di bahagian bawah. Pemijahan berlaku pada musim sejuk. Satu betina menelurkan kira-kira 500,000 - 4 juta telur, dari mana goreng muncul dalam 2 minggu foto halibut.

Semua halibut boleh dibahagikan kepada beberapa kategori:

 • Halibut putih adalah jenis halibut terbesar, panjangnya mencapai 4.5-5 meter dan berat 350 kg.
 • Halibut Arrowtooth - salah satu spesies halibut terkecil dengan panjang purata 70-75 sentimeter dan berat 2.5-3 kg.
 • Halibut hitam adalah halibut bersaiz sederhana, panjangnya jarang mencapai 1.5 meter. Beratnya, sebagai peraturan, tidak melebihi 45-50 kg..
 • Pemukul Halibut.

Khasiat halibut yang berguna

Halibut adalah ikan yang sangat enak, dagingnya bebas dari tulang dan mengandungi lebih dari 5% lemak.

Daging halibut mengandungi asid lemak omega-3 yang berharga, yang menormalkan metabolisme dalam tubuh manusia. Halibut mengandungi 7 asid amino (asid aspartat, asid glutamat, alanin, valin, leusin, lisin, arginin), yang memainkan peranan penting dalam memerangi barah. Halibut kaya dengan vitamin B12, dan juga mengandungi vitamin D, E, A, unsur mikro dan makro seperti natrium, kalium, kalsium, magnesium, fosforus.

Jumlah asid lemak tak jenuh ganda yang mencukupi menyumbang kepada pemeliharaan penglihatan walaupun pada usia tua.

Selain itu, penggunaan halibut dapat melindungi tubuh dengan pasti dari perkembangan penyakit sistem saraf pusat, seperti penyakit Alzheimer..

Sebilangan pakar pemakanan mengesyorkan makan halibut untuk orang yang kekurangan vitamin D dan selenium.

Dipercayai bahawa ketika menggoreng, kandungan kalori ikan tersebut dapat meningkat 4 kali ganda, kerana ikan jenis ini menyerap banyak minyak, yang harus diperhatikan ketika membuat diet..

Bagi peminat ikan yang lebih kurus, anda boleh memilih halibut putih, dagingnya kurang berlemak daripada jenis lain. Halibut baik dalam bentuk apa pun - salai, goreng, asin - dan pasti akan menghiasi meja apa pun.

Sebahagian hasil tangkapan dijual segar, sebahagiannya disiapkan dalam bentuk beku, kadang-kadang dengan merokok panas berikutnya, selebihnya diasinkan, kadang-kadang dengan merokok tambahan. Minyak hati Halibut mengandungi 200 kali lebih banyak vitamin A daripada lemak ikan kod.

Ciri-ciri halibut berbahaya

Halibut dikontraindikasikan sekiranya intoleransi individu terhadap badan. Di samping itu, bagi orang yang menderita hepatitis dan penyakit akut saluran gastrointestinal, doktor tidak menyarankan untuk menyalahgunakan halibut kerana kandungan lemaknya yang tinggi, agar tidak memburukkan lagi.

Bahaya halibut asin dan asap juga terkenal dengan penyakit darah tinggi, buah pinggang dan hati..

Penting untuk mengetahui bahawa makanan asap dan asin tidak digalakkan untuk kanak-kanak kecil dan orang-orang yang berumur.

Video mengenai memancing dan bagaimana kami berjaya menangkap halibut seberat 195 kilogram!

Ikan Halibut - selamat datang ke bahagian bawah! [teks yang tidak biasa]

Bagi kebanyakan orang, halibut adalah ikan yang enak, makanan ringan yang lazat. Semua orang tahu bahawa ini adalah salah satu baka komersial yang paling berharga untuk makanan. Dan sangat sedikit yang diketahui mengenai kehidupan halibut di lautan. Kami menawarkan anda untuk terjun ke dunia misteri mereka. Cuma fakta yang tidak diketahui yang paling menarik!

Ikan untuk "hari-hari suci"

Bahagian pertama perkataan "halibut" (halibut Inggeris) berasal dari perkataan Inggeris "hali" atau "haly", yang bermaksud "saint." Bahagian kedua dari nama itu berasal dari kata Belanda atau Jerman "butte", yang bermaksud "flounder". Penampilan terawal nama "halibut" terdapat dalam dokumen dari abad keempat belas. Halibut pernah dianggap sebagai ikan istimewa dan dimakan pada "hari-hari suci".

Bagaimana rupa dia?

Kehidupan laut ini mempunyai penampilan yang luar biasa dan luar biasa. Pertama sekali, mereka kagum dengan ukurannya.

Ukuran rekod

Halibut adalah perwakilan ikan kembung terbesar dari keluarga pelempar. Panjangnya boleh mencapai 2.5 m dan berat lebih dari 320 kg. Halibut terbesar ditangkap di utara Norway. Panjangnya 2.5 m. Terdapat dua spesies halibut nyata - halibut Atlantik (Hippoglossus hippoglossus) dan halibut Pasifik (Hippoglossus stenolepis). Lautan Pasifik terdapat di sepanjang pantai Pasifik Amerika Syarikat dan Kanada - dari California ke Alaska, serta di pantai Rusia, Jepun, Korea dan di Laut Bering. Halibut California diberi nama saintifik Paralichthys californicus dan dijumpai dari Washington ke Baja California..

Rata-rata, halibut panjangnya 2 hingga 2.5 m dan beratnya biasanya 136 hingga 160 kg. Rekod dunia untuk berat ikan dipegang oleh halibut Pasifik dari Alaska dan 208 kg, 200 g.

Untuk mencatat, halibut mesti diangkat ke atas kapal, tidak dibunuh sebelum diangkut keluar. Adalah lebih selamat untuk menaikkan halibut besar di atas kapal setelah letih..

Walaupun banyak ikan yang jauh lebih besar sebenarnya "ditangkap", catatan tidak dihitung, kerana syarat yang diperlukan tidak dipenuhi. Di samping itu, banyak halibut muncul setiap tahun, yang pada masa akan datang berpeluang memecahkan rekod ini. Halibut Pasifik jauh lebih besar daripada sepupu California.

Mata berhijrah

Halibut mempunyai beberapa ciri unik. Ketika goreng menetas dari telur, mata mereka terletak di kedua sisi badan dan mereka berenang seperti ikan spesies lain. Kemudian, setelah kira-kira 6 bulan, ketika ikan telah tumbuh, satu mata bergerak ke atas mahkota ke sisi badan yang lain. Ikan remaja mula berenang di sisinya dan kedua matanya sudah berada di sebelah atas yang sama..

Genius penyamaran: warna yang tidak biasa

Warna halibut dimaksudkan untuk penyamaran. Bahagian atasnya berwarna coklat gelap dengan bintik-bintik agar tetap tidak terlihat di dasar lautan, dan bahagian bawah - bahagian cahaya - bergabung dengan cahaya jatuh dari atas dan ikan yang muncul dari bawah sukar dilihat.

Ciri-ciri menarik

Halibut mempunyai sisik yang sangat kecil yang sukar dilihat dengan mata kasar. Sebenarnya, dia mempunyai kulit yang halus. Mulut halibut terbuka ke mata dan dipersenjatai dengan gigi yang tajam dan melengkung, dan matanya dijauhkan lebih jauh daripada kebanyakan pemukul lain..

Pembiakan

Halibut lelaki mencapai kematangan antara usia 8 dan 15 tahun, sementara betina memerlukan beberapa tahun lagi untuk matang. Halibut bertelur pada bulan-bulan musim sejuk dari November hingga Mac pada kedalaman 200 hingga 37,000 meter! Betina bertelur hingga 4 juta telur, bergantung pada ukuran dan kematangannya. Telur melayang di arus laut di perairan pesisir cetek sebelum menetas. Perairan ini memberikan perlindungan dan pemakanan yang baik kepada keturunan hingga matang..

Halibut muda, setelah menetas, seperti banyak ikan bentik lain, hanyut tanpa daya selama beberapa bulan (berapa lama tidak diketahui); namun, bukan di permukaan, tetapi pada kedalaman sederhana. Apabila mereka dewasa, mereka tenggelam ke dasar, tetapi mereka melakukannya di perairan yang agak cetek, dan hanya setelah dewasa, mereka masuk ke laut dalam. Halibut yang ditangkap di dalam air biasanya lebih besar daripada di air cetek.

Di mana halibut tinggal?

Halibut, seperti semua suku flounder, adalah ikan dasar yang biasanya hidup di pasir, kerikil atau tanah liat, dan bukan di lumpur lembut atau dasar berbatu. Kadang kala ikan kuat ini melayang ke permukaan.

Diet: apa yang terdapat di perut raksasa?

Halibut sangat rakus, memburu terutama ikan lain, senarai panjangnya diketahui setelah mempelajari kandungan perutnya, termasuk ikan kod, anjing, haddock, ikan merah jambu, granat, ular perak, ikan haring, capelin, ikan tenggiri, dan penyebar pelbagai spesies (yang terakhir mungkin, paling disukai untuk mereka).

Halibut juga terkenal memakan ketam, udang galah, kerang dan kerang; malah burung laut dijumpai di perutnya. Satu kes telah dilaporkan mengenai 6 lobster panjang 6 inci yang terdapat di perut halibut. Halibut, terperangkap di perairan dalam di Greenland barat, memakan udang besar.

Nelayan melaporkan bahawa kepala ikan kod dan duri ditemukan di halibut, serta berbagai benda yang tidak dicerna seperti kepingan kayu atau besi, dan bahkan serpihan es yang hanyut. Makanan halibut di kawasan tertentu bergantung terutamanya pada ikan dasar mana yang paling mudah diakses olehnya. Flounder adalah makanan pilihan..

Rahsia Memburu Lautan Predator

Halibut, seperti penipu lain, terletak di bahagian bawah dan hampir tidak dapat dilihat. Mana-mana ikan yang berenang dalam jangkauannya disita dengan tiba-tiba dan kuat. Menurut nelayan yang memerhatikan halibuts di perairan dangkal yang jernih: dia mendekati umpan... kemudian mundur 120 atau 150 meter, mengulangi tindakan ini biasanya tiga atau empat kali, kemudian tiba-tiba bergegas dan menelannya.

Musuh

Halibut, pada gilirannya, adalah makanan utama untuk jerung, singa laut, paus pembunuh dan anjing laut. Halibut juga merupakan makanan yang digemari orang. Dagingnya berwarna putih, mempunyai tekstur berlapis dan rasa yang menyenangkan, membolehkan anda bereksperimen dengan pelbagai resipi dan kaedah memasak..

Halibut dalam masakan

Ikan disediakan dengan pelbagai cara: rebus, goreng dalam kuali dan goreng dalam, panggang dan panggang. Anda boleh memilih kaedah yang anda suka - hidangan halibut akan menghiasi meja makan apa pun. Sebaiknya makan ikan yang lebih kecil: 9 hingga 27 kg. Halibut mempunyai tulang di telinganya, yang dapat dipotong untuk menghitung cincin untuk menentukan jumlah tahun, seperti yang dilakukan dengan cincin pada potongan pohon.

Berapakah jumlah daging ikan yang dihasilkan oleh satu halibut? Anda boleh menjangkakan bahawa 50% dari berat keseluruhan ikan akan menjadi fillet. Pipi juga sedap - ini adalah sekeping daging ikan yang paling sedap yang pernah anda rasakan..

Ciri memancing: cara menjimatkan wang dan menyimpan ikan sepanjang musim sejuk

Memancing halibut adalah aktiviti yang menarik. Di samping itu, sering kali sangat berguna untuk menangkap dan membawa pulang kilo ikan segar. Di Amerika, halibut Alaska segar di pasaran dijual dengan harga $ 20-28 per paun. Hanya satu perjalanan memancing selama tiga hari yang membolehkan anda, keluarga dan rakan anda menikmati halibut segar sepanjang musim sejuk!

Ini hanya dapat ditangkap dengan memerhatikan peraturan tertentu yang telah diperkenalkan untuk melindungi penangkapan ikan. Terdapat sekatan terhadap berat dan panjang ikan yang ditangkap. Juga penting untuk melepaskan "ibu keturunan" yang besar ke dalam air untuk memastikan hasil tangkapan berjaya di masa depan..

Ikan Halibut: ciri umum

Di antara semua ikan komersil, yang paling menarik dan tidak biasa adalah pemukul dan kerabatnya, halibut. Ia adalah penghuni laut utara dengan penampilan khas dan daging berkhasiat yang enak..

Putih, panah dan halibut hitam

Berambut putih Atlantik, berambut putih Pasifik, gigi panah Asia, gigi panah Amerika, halibut biru-coklat

Berambut putih Atlantik disenaraikan dalam Buku Merah

Mencapai ukuran hingga 1.5 meter, berat hingga 45 kg

Ikan, moluska, krustasea

Waktu makan yang optimum

Anda boleh memancing dari bulan Jun hingga Oktober pada bila-bila masa

Pemangsa laut yang besar

Untuk umpan hidup, ikan silikon, kepingan fillet

Penampilan

Malah penggemar ikan tidak selalu tahu rupa ikan halibut. Bagaimanapun, ia paling kerap dijual dalam bentuk potongan, kerana besar. Ini adalah wakil terbesar pengepung. Ia kadang-kadang dipanggil pelempar gergasi. Dan di Sakhalin - babi laut.

Seperti semua anggota keluarga penipu, mereka mempunyai badan yang rata dan besar. Keanehannya adalah bahawa badan dipindahkan ke kanan, dan di sebelah kiri ia terletak di bahagian bawah. Ini adalah perutnya, berwarna perak terang. Bahagian kanan atau belakang boleh berwarna zaitun hingga coklat gelap. Warnanya bergantung pada habitat dan warna bahagian bawahnya.

Ukuran dan berat halibut bergantung pada ragamnya. Individu hingga 3 kg biasanya didapati dijual, tetapi secara semula jadi mereka boleh mencapai ukuran yang sangat besar. Semua spesies mempunyai ciri khas. Apa rupa ikan ini:

 • badan rata rhomboid, lebarnya 1/3 dari panjang;
 • tengkorak tidak simetri, dialihkan ke sebelah kanan;
 • bahagian atas ditutup dengan sisik yang padat dan sangat kecil;
 • mata tertutup rapat satu di atas yang lain, menonjol, dapat bergerak ke arah yang berbeza;
 • mulut besar, dialihkan ke satu sisi;
 • bahagian bawah, yang berfungsi sebagai perut, ringan, kasar apabila disentuh;
 • sirip punggung pendek, terletak di sepanjang punggung;
 • terdapat tulang belakang di sirip berhampiran dubur;
 • badan di bahagian ekornya kuat meruncing.

Dari foto halibut, anda dapat melihat bagaimana ia berbeza dengan pelempar. Dia mempunyai badan yang lebih memanjang dan ekornya lebih pendek. Kepala tidak begitu tidak simetri, sebelah mata terletak di tulang rusuk. Di samping itu, pemukul lebih kecil, jarang tumbuh lebih dari 50 cm.

Varieti

Hanya 3 genera halibut yang tergolong dalam keluarga penipu. Pencari halibut juga serupa dengan mereka, tetapi ia dibezakan sebagai genus yang terpisah dan tidak dikelaskan sebagai halibut. Setiap genera ini mempunyai beberapa spesies.

Terdapat 5 jenis halibut secara keseluruhan..

 • Berambut putih Atlantik tinggal di Laut Barents dan Putih. Pelbagai ini disenaraikan dalam Buku Merah antarabangsa. Ia memilih untuk tinggal pada kedalaman sekurang-kurangnya 2 km. Bahagian belakang dicat kelabu gelap atau coklat. Ia mendapat nama untuk perutnya yang putih cerah dan bintik-bintik cahaya di seluruh badan. Spesies ini ditanam di Scotland dan Norway.
 • Lubang putih Pasifik - wakil halibut terbesar, boleh tumbuh hingga 4.5 m. Bahagian belakangnya berwarna coklat kehijauan. Ia berada pada kedalaman lebih dari satu kilometer. Tinggal di pesisir Kamchatka, Sakhalin, Jepun, Amerika Utara.
 • Halibut anak panah Asia hanya tinggal di utara pantai Pasifik Asia. Mengetuai gaya hidup yang tidak menetap, tetapi sering naik di air cetek. Ia tidak terlalu besar, mempunyai warna kelabu-coklat. Foto menunjukkan ciri-cirinya: dua baris gigi tajam dan sisik berduri yang melindunginya dari pemangsa. Terdapat dua lubang hidung di setiap sisi, salah satunya di bawah mempunyai injap panjang.
 • Gigi panah Amerika adalah wakil halibut terkecil, jarang melebihi 50 cm. Ia tinggal di luar pantai Amerika Utara. Dia mempunyai punggung coklat gelap dan perutnya yang ungu.
 • Halibut berwarna biru tinggal di laut Okhotsk dan Bering. Sesuai dengan keadaan yang tidak menguntungkan dan perubahan suhu, ia dapat hidup di dalam air yang sangat sejuk di bawah 00. Foto halibut berambut biru menunjukkan bagaimana ia berbeza dari yang lain. Badannya tidak hanya berwarna kelabu gelap di satu sisi. Perut juga berwarna hitam, berwarna biru.

Ciri-ciri tingkah laku dan pemakanan

Semua laut di mana ikan halibut dijumpai berada di utara di perairan Artik, Pasifik, lautan Atlantik. Selalunya dijumpai di laut Bering, Okhotsk, Jepun dan Barents. Lebih suka air bersih dan sejuk dari 1.5 hingga 4.50.

Halibut hanya terdapat di dalam air masin. Selalunya tinggal di kedalaman, menjalani gaya hidup hampir-bawah. Pada musim panas, ia dapat naik ke perairan dangkal, tetapi tetap berada di dasar, lebih suka berpasir atau kerikil yang bersih.

Halibut adalah ikan pemangsa dan sangat licik. Ia adalah pemangsa yang berbahaya, ia mempunyai dua baris gigi yang tajam, mulut yang besar dan kuat. Boleh memburu air, tetapi lebih suka menyerang. Ia terkubur di lumpur atau pasir dan boleh berbaring di sana selama berjam-jam, memerhatikan mangsa.

Kadang-kadang perlahan-lahan merangkak ke tempat lain. Tetapi dia bergerak dengan sangat cepat, hampir dengan pantas, mampu membuat putaran tajam. Biasanya berenang dalam kedudukan mendatar, tetapi jika perlu, ia boleh berdiri di tepi.

Individu besar memakan ikan. Ini boleh menjadi herring, cod, haddock, capelin, gobies - sesiapa sahaja yang boleh ditangkap. Individu yang lebih kecil memakan udang, ketam, krustasea, sotong, sotong dan haiwan laut bentik lain.

Pemijahan

Halibuts bertelur dari Oktober hingga Mei. Mereka naik ke kedalaman dangkal 50 m, di mana suhu air tidak turun di bawah 20. Ikan membiak dari 7-8 tahun, betina mencapai kematangan seksual kemudian, dengan 10 tahun. Setelah bertelur, mereka segera tenggelam ke bawah dan mulai memberi makan dengan banyak.

Betina bertelur lebih dari satu juta telur. Foto telur halibut menunjukkan bahawa telurnya agak besar, berdiameter 3-4 mm, dan berwarna kuning muda. Mereka ringan, oleh itu mereka secara beransur-ansur naik dan dibawa ke perairan cetek. Goreng muncul dalam keadaan baik dalam 2-6 minggu. Mereka tinggal di lajur air hingga mencapai ukuran 4 cm, kemudian tenggelam ke dasar. Pertama, mereka memakan bentos, ketika mereka tumbuh, mereka beralih ke krustasea dan moluska.

Cara menangkap

Perikanan ini hanya dikembangkan di luar pantai Norway. Di tempat lain, memancing sukan rekreasi adalah perkara biasa. Yang terbaik adalah memancing dari kapal dengan menggunakan peralatan khas. Biasanya ia adalah batang berputar yang kuat dengan kekili baitcasting. Umpan mesti bergerak. Oleh itu, pemintal digunakan. Tetapi umpan yang boleh dimakan diletakkan di cangkuk, yang paling sering umpan hidup.

Terdapat peraturan tertentu untuk memancing. Lagipun, halibut adalah pemangsa yang berhati-hati dan licik. Oleh itu, umpan diturunkan ke bawah, dan kemudian sedikit diangkat dan perlahan-lahan memimpin di sepanjangnya. Elakkan pergerakan secara tiba-tiba yang boleh menakutkan ikan. Halibut menggigit dengan tajam, menarik dengan kuat. Oleh itu, bukannya tali pancing, tali yang kuat dengan diameter 1 mm atau lebih digunakan. Lebih baik anda mengambil ganti, kerana tebing tidak biasa. Sukar untuk mengeluarkan ikan yang ditangkap, ia memerlukan masa yang lama untuk bermain.

Anda juga boleh memancing ikan dengan menggunakan umpan hidup atau sepotong ikan. Donka diletakkan di tempat dengan arus sederhana hingga kedalaman 30-50 m. Memancing halibut mungkin kelihatan membosankan bagi seseorang, kerana memerlukan banyak kesabaran dan ketabahan.

Dari bulan November hingga Mei selama masa pemijahan ada batasan ukuran dan kuantiti ikan yang ditangkap.

Fakta menarik

Ikan Halibut sangat tidak biasa bukan hanya untuk penampilan dan kelakuannya. Selama bertahun-tahun memerhatikannya, banyak fakta menarik telah muncul:

 • goreng tidak berbeza dengan ikan biasa, tetapi dalam proses pertumbuhan, mata dan mulut dialihkan ke separuh kanan kepala;
 • ada yang percaya bahawa halibut dan sol adalah satu dan sama, tetapi mereka adalah ikan yang berbeza, bahkan penampilannya berbeza;
 • pada penampilannya, kaviar halibut menyerupai kaviar sturgeon, tetapi berwarna krem ​​muda, sehingga kadang-kadang dicelup sehingga berwarna hitam;
 • spesies berkulit putih Atlantik boleh mencapai panjang lebih dari 4 m dan berat 350 kg;
 • ia adalah salah satu ikan yang paling produktif;
 • hampir tidak ada tulang dalam daging halibut.

Nilai pemakanan

Daging ikan ini bernilai komersial. Tetapi pada skala perindustrian, ia hanya ditangkap di pesisir Norway. Ciri-ciri pemakanan yang berharga, rasa lembut yang menyenangkan dan ketiadaan tulang yang hampir sempurna menjadikannya makanan istimewa.

Halibut adalah ikan yang berkalori tinggi - 196 kcal. Ia mengandungi banyak protein dan asid lemak tak jenuh yang mudah dicerna. Keistimewaan daging adalah bahawa ia mengandungi hingga 70% air.

Tetapi mengandungi hampir semua vitamin dan mineral yang diperlukan untuk kesihatan. Hanya 200-300 g daging yang akan memberi tubuh keperluan harian unsur mikro berguna. Ia mengandungi banyak kalium, vitamin D, A.

Manfaat halibut disebabkan oleh fakta bahawa ia mengandungi banyak asid lemak Omega 3, yang menurunkan kolesterol dan penting untuk fungsi normal otak dan saluran darah. Penggunaan dagingnya disyorkan untuk kanak-kanak dan orang tua. Ia berguna untuk penyakit Alzheimer, darah tinggi, angina pectoris, gangguan ingatan, osteoporosis. Tetapi kerana kandungan lemaknya yang tinggi, tidak digalakkan makan halibut untuk orang yang mempunyai penyakit hati dan memburukkan lagi penyakit gastrousus..

Makan

Sebaiknya beli bangkai halibut utuh atau potong, tetapi bukan fillet. Banyak kualiti pemakanan yang berharga hilang semasa pemprosesan. Harganya biasanya sekitar 500 rubel per kg. Semasa membeli ikan segar, anda perlu memperhatikan ketiadaan lendir, ketumpatan daging, kebersihan insang dan ketiadaan bau yang tidak menyenangkan. Sekiranya ikan dibekukan, ia tidak boleh mempunyai banyak ais, ini menunjukkan pembekuan berulang..

Daging halibut sangat lembut dan mengandungi banyak air. Semasa menggoreng, ia sering hancur, jadi lebih baik rebus atau bakar. Tidak digoreng juga menggorengnya kerana menyerap banyak minyak. Sebaiknya masak ikan ini di dalam oven yang dibalut dengan kerajang. Ikan bakar dalam perap juga sedap. Ia dibuat dengan jus lemon, minyak zaitun, bawang putih, lada, garam dan thyme. Anda boleh merebus fillet dengan lada belanda, tomato dan herba.

Sup ikan Halibut juga sangat sedap. Membuat pai ikan sukar kerana jumlah cecair. Perlu dibungkus dengan baik dalam doh. Anda juga boleh menjumpai halibut masin atau salai dan kaviarnya yang dijual. Ia dianggap sebagai makanan istimewa, dan bahkan melebihi khasiat hitam. Mereka digunakan untuk salad dan sandwic..

Halibut adalah ikan yang luar biasa, luar biasa dan lazat. Varieti yang berbeza mungkin sedikit berbeza antara satu sama lain. Semua 5 spesies terdapat di Rusia, dan kerana penangkapan ikan secara komersial tidak biasa, ikan ini cukup mahal. Walaupun begitu, disarankan untuk memakan halibut sekurang-kurangnya kadang-kadang, kerana khasiatnya yang berharga dan komposisi yang kaya akan membantu mengelakkan banyak penyakit..

Dahulu anda mempunyai CAP BESAR?

Bilakah kali terakhir anda menangkap puluhan pikes / karp / bream yang SIHAT?

Kami selalu ingin mendapatkan hasil dari memancing - untuk menangkap bukan tiga perches, tetapi belasan kilogram pikes - ini akan menjadi tangkapan! Kita masing-masing mengimpikan ini, tetapi tidak semua orang tahu caranya.

Hasil tangkapan yang baik dapat dicapai (dan kami berdua tahu ini) berkat umpan yang baik.

Ia boleh dibuat di rumah atau dibeli di kedai nelayan. Tetapi harganya mahal di kedai, dan untuk menyiapkan umpan tanah di rumah, anda perlu menghabiskan banyak masa, dan, secara adil, umpan buatan sendiri tidak selalu berfungsi dengan baik..

Anda tahu kekecewaan ketika anda membeli umpan tanah atau memasaknya di rumah, dan menangkap tiga atau empat tempat tidur?

Jadi mungkin sudah tiba masanya untuk menggunakan produk yang sangat berkesan, keberkesanannya telah terbukti baik secara ilmiah dan praktik di sungai dan kolam di Rusia?

Sudah tentu, lebih baik mencuba sekali daripada mendengar seribu kali. Lebih-lebih lagi, sekarang adalah musim! Potongan harga 50% semasa membuat pesanan adalah bonus hebat!