Abstrak pemakanan seimbang

Med-books.by - Perpustakaan sastera perubatan. Buku, buku rujukan, kuliah, buku audio mengenai perubatan. Bank abstrak. Abstrak perubatan. Segala-galanya untuk pelajar perubatan.
Muat turun secara percuma tanpa pendaftaran atau beli buku perubatan elektronik dan kertas bercetak (DJVU, PDF, DOC, CHM, FB2, TXT), sejarah kes, abstrak, monograf, kuliah, persembahan mengenai perubatan.

Abstrak: Pemakanan rasional

1. Pengenalan
2. Fungsi bekalan kuasa asas
3. Prinsip asas pemakanan yang baik
4. Peraturan pemakanan yang baik
5. Makanan yang harus dielakkan (mengikut teori Bragg)
6. Kesimpulannya
7. Rujukan

Dalam era kemajuan sains dan teknologi, sehubungan dengan keadaan kerja dan kehidupan yang berubah, masalah pencegahan penyakit yang berkaitan dengan pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak rasional dan gaya hidup yang tidak menentu atau ketegangan otot (hypodynamia) muncul. Penyakit yang disebabkan oleh gangguan metabolik (kegemukan, diabetes mellitus, dan lain-lain) semakin biasa. Dalam hal ini, masalah peningkatan budaya pemakanan kini menjadi relevan, sehingga diet sesuai dengan biaya tenaga dan keperluan fisiologi tubuh..
Penggunaan makanan secara rasional oleh setiap orang, penghapusan makan berlebihan dan kekurangan zat makanan, akan banyak membantu meningkatkan kesihatan.
Diet yang seimbang adalah bahagian penting dalam gaya hidup sihat. Pemakanan yang betul bukan sahaja masalah biologi, tetapi juga masalah sosio-ekonomi dan juga politik..

Semua orang tahu bahawa makanan sangat penting untuk mengekalkan kehidupan. Sains telah menetapkan empat fungsi pemakanan.
Fungsi pertama adalah untuk membekalkan tubuh dengan tenaga. Pemakanan rasional memberikan keseimbangan anggaran tenaga yang dibekalkan kepada tubuh, yang dibelanjakan untuk penyediaan proses penting.
Fungsi kedua pemakanan terdiri daripada membekalkan tubuh dengan bahan plastik, yang, pertama-tama, merangkumi protein, pada tahap yang lebih rendah - mineral, lemak dan, lebih rendah lagi - karbohidrat. Blok binaan untuk penciptaan sel baru dan struktur intraselular adalah bahan kimia dalam makanan. Keperluan untuk bahan plastik dalam makanan berbeza mengikut usia.
Fungsi ketiga pemakanan terdiri daripada membekalkan tubuh dengan bahan aktif biologi yang diperlukan untuk pengawalan proses penting. Beberapa koenzim (komponen penting enzim), tanpanya enzim tidak dapat menunjukkan aktiviti mereka, begitu juga dengan beberapa hormon, tubuh manusia dapat mensintesis hanya dari prekursor khas yang terdapat dalam makanan. Prekursor ini adalah vitamin yang terdapat dalam makanan.
Baru-baru ini, data muncul mengenai keberadaan yang lain - fungsi keempat pemakanan, yang terdiri dalam pengembangan imuniti, baik yang tidak spesifik dan spesifik. Didapati bahawa besarnya tindak balas imun terhadap jangkitan bergantung pada kualiti pemakanan dan, terutama, pada kandungan kalori yang mencukupi, protein dan vitamin lengkap dalam makanan. Dalam kes ini, kita bercakap mengenai hubungan antara pemakanan dan imuniti tidak spesifik. Kemudian didapati bahagian tertentu sebatian kimia yang terkandung dalam makanan tidak terurai di saluran pencernaan atau hanya sebahagiannya dipecah. Molekul protein atau polipeptida yang tidak pecah seperti itu dapat menembus melalui dinding usus ke dalam darah dan, menjadi asing bagi tubuh, menyebabkan tindak balas imun spesifiknya.

Makanan rasional dianggap sebagai makanan yang dapat memastikan aktiviti vital tubuh yang normal, tahap kecekapan dan daya tahan yang tinggi terhadap faktor persekitaran yang merugikan, tempoh maksimum kehidupan yang aktif..
Pemakanan rasional adalah keadaan yang sangat penting untuk pencegahan bukan sahaja penyakit metabolik, tetapi juga banyak penyakit lain. Untuk pertumbuhan, perkembangan dan pemeliharaan fungsi penting yang normal, tubuh memerlukan protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan garam mineral dalam jumlah yang diperlukan.
Prinsip pertama pemakanan yang baik adalah penyederhanaan.
Kesederhanaan dalam pemakanan diperlukan untuk mengekalkan keseimbangan antara pengambilan makanan dan tenaga yang dikeluarkan dalam proses kehidupan..
Akibat buruk dari pemakanan berlebihan terhadap latar belakang aktiviti fizikal yang rendah menunjukkan bahawa salah satu prinsip utama pemakanan rasional dalam kerja intelektual adalah penurunan nilai tenaga makanan ke tahap kos tenaga yang dihasilkan atau peningkatan aktiviti fizikal ke tahap kandungan kalori makanan yang dimakan..
Prinsip kedua pemakanan yang baik adalah pelbagai.
Penduduk di planet kita menggunakan beribu-ribu produk makanan dan lebih banyak hidangan masakan untuk pemakanan. Dan pelbagai produk makanan terdiri daripada pelbagai kombinasi nutrien: protein, lemak, karbohidrat, vitamin, mineral dan air.
Nilai tenaga diet bergantung pada protein, lemak dan karbohidrat penyusunnya. Karbohidrat terutamanya membekalkan tenaga, sementara lemak dan terutama protein tidak hanya membekalkan tenaga dengan tubuh, tetapi juga bahan yang diperlukan untuk pembaharuan struktur sel dan subselular.
Nisbah optimum dalam diet orang yang sihat adalah nisbah protein, lemak dan karbohidrat hampir dengan 1: 1.2: 4.6. Nisbah ini paling baik untuk kepuasan maksimum keperluan plastik dan tenaga tubuh manusia..
Prinsip ketiga pemakanan yang baik adalah rejimen makan.
Diet harus berdasarkan empat prinsip asas.
Prinsip pertama ialah ketekalan makan mengikut jam sehari..
Prinsip kedua adalah pemecahan makanan pada siang hari. Adalah perlu bahawa selang waktu antara makanan tidak melebihi 4-5 jam. Sebilangan besar pakar bersetuju bahawa yang paling sesuai adalah 4 kali makan sehari. ia memberikan banyak saluran pencernaan dan proses makanan yang lengkap.
Prinsip ketiga diet adalah pemeliharaan maksimum keseimbangan nutrien pada setiap hidangan. Ini bermaksud bahawa satu set makanan pada setiap makanan utama (sarapan, makan siang, makan malam) harus memberikan protein, lemak, karbohidrat, serta vitamin dan mineral dalam nisbah rasional terhadap tubuh manusia.
Akhirnya, prinsip keempat diet terdiri daripada taburan fisiologi yang betul mengenai jumlah makanan dalam makanannya pada siang hari. Peraturan yang paling berguna adalah ketika sarapan menyumbang kira-kira sepertiga dari jumlah catuan harian, untuk makan tengah hari - sedikit lebih daripada satu pertiga dan untuk makan malam - kurang dari sepertiga.

Amalan bertahun-tahun telah membina peraturan pemakanan rasional berikut.
1. Kesegaran. Tumbuhan segar sangat berguna. Jangan biarkan makanan yang dimasak walaupun selama beberapa jam. Proses penapaian dan pembusukan mula berlaku di dalamnya..
2. Makanan makanan mentah. Telah lama dipercayai bahawa tanaman mentah mengandung kekuatan pemberi hidup terbesar..
3. Kepelbagaian makanan: semakin banyak makanan yang berbeza dimasukkan ke dalam makanan, semakin banyak bahan aktif secara fisiologi memasuki badan.
4. Penggantian produk tertentu. Ia mengikuti yang sebelumnya dan menunjukkan bahawa hidangan dan produk yang sama tidak boleh digunakan dalam jangka masa yang lama..
5. Bermusim makanan. Pada musim bunga dan musim panas, anda perlu meningkatkan jumlah makanan tumbuhan. Dalam cuaca sejuk, tambahkan makanan yang kaya dengan protein dan lemak ke dalam diet.
6. Sekatan dalam makanan. Kajian menunjukkan: mereka yang makan banyak kurang cekap, lebih mudah mengalami keletihan.
7. Keseronokan maksimum dari makanan. Untuk melakukan ini, pertama sekali, anda harus berhenti terburu-buru, walaupun pada waktu makan. Anda juga, selamanya, harus meninggalkan kebiasaan menyusun makanan daripada makanan, dan juga membaca.
8. Gabungan produk tertentu. Terdapat hidangan yang tidak serasi, dan ini mesti diambil kira. Dengan kombinasi makanan yang tidak baik dalam usus, peningkatan fermentasi dan reput makanan berkembang dan keracunan berlaku dengan bahan berbahaya yang dihasilkan.
9. Elakkan tekanan diet (perubahan mendadak dalam diet, menyebabkan tekanan yang ketara dalam mekanisme penyesuaian), i.e. anda tidak boleh makan dari tangan ke mulut satu hari, dan keesokan harinya untuk makan.

• gula halus dan produk yang mengandunginya (jem, jeli, marmalade, ais krim, sherbet, pastri, kek, kek, permen karet, limun, pai, kue, pekat buah, buah manisan.
• rempah - saus tomat, mustard, daging dan ikan, perap.
• makanan yang tepu dengan lemak (seperti minyak sayuran terhidrogenasi, misalnya. Lemak berlebihan mempunyai kesan buruk pada jantung, hati.
• bijirin kering (contohnya, tepung jagung. Biji-bijian jagung itu benar-benar halus, tanpa daya hidup, dan hampir selalu mengandungi garam dan gula).
• selai kacang yang mengandungi minyak terhidrogenasi.
• marjerin terhidrogenasi.
• kopi - termasuk kopi tanpa kafein. Ini adalah salah satu musuh terburuk saraf. Ia adalah perangsang. Tidak perlu minum kopi walaupun lemah, tidak perlu "memerah" saraf anda.
• teh yang mengandungi kafein, teine, tanin. Semuanya adalah perangsang kuat sistem saraf..
• minuman beralkohol adalah racun yang mematikan bagi sistem saraf.
• ikan salai dan produk serupa.
• tembakau - dalam apa jua bentuk - racun yang mematikan bagi saraf. Dan rokok, dan cerut, dan hanya tembakau.
• daging babi segar dan produk daripadanya.
• daging salai - ham, bacon, sosej.
• daging snek - ini termasuk sosej, daging kornet, makanan yang mengandungi nitrat atau natrium nitrogen.
• buah kering yang mengandungi bahan kimia yang kuat.
• sup dalam tin.

Makanan adalah salah satu faktor persekitaran terpenting yang mempengaruhi kesihatan, prestasi, perkembangan mental dan fizikal, serta jangka hayat manusia. Pemakanan yang buruk adalah salah satu penyebab utama penyakit kardiovaskular, penyakit sistem pencernaan, penyakit yang berkaitan dengan gangguan metabolik.
Banyak pilihan produk makanan dan pelbagai kombinasinya, dengan mengambil kira keunikan pemprosesan kuliner, membolehkan anda mengatur pemakanan orang yang sihat dan sakit, dengan mengambil kira keseimbangan maksimum, fokus profilaksis dan kesan terapeutiknya.

Diet seimbang

Makanan seimbang adalah salah satu sistem pengambilan makanan berasaskan sains pertama. Teori pemakanan seimbang, yang berasal lebih dari dua ratus tahun yang lalu, berlaku dalam dietetik sehingga baru-baru ini..

Intinya dapat dikurangkan menjadi beberapa ketentuan: - pemakanan seperti itu harus dianggap ideal, di mana pengambilan nutrien ke dalam badan sesuai dengan penggunaannya; - makanan terdiri daripada beberapa komponen yang mempunyai kepentingan fisiologi yang berbeza: berguna, pemberat dan berbahaya; c) makanan mengandungi zat yang tidak tergantikan yang tidak dapat terbentuk di dalam badan, tetapi diperlukan untuk fungsi vitalnya; - metabolisme manusia ditentukan oleh tahap kepekatan asid amino, monosakarida (glukosa, dll), asid lemak, vitamin dan mineral.

Berdasarkan teori pemakanan seimbang, pelbagai catuan makanan telah dikembangkan untuk semua kumpulan penduduk, dengan mengambil kira usia, jantina, aktiviti fizikal di tempat kerja, iklim dan keadaan lain. Banyak teknologi makanan baru telah dibuat, dan asid amino, vitamin dan unsur surih yang belum diketahui sebelumnya telah ditemui. Banyak produk makanan bertenaga tinggi dan baru yang bermutu tinggi muncul di rak kedai: roti yang diperbuat daripada tepung halus, bijirin yang digilap, minyak sayuran yang diperjelas, gula halus, jus tanpa pulpa, dll bahan sama sekali tidak menyumbang kepada pengukuhan kesihatan manusia. Sebaliknya, pada masa ini di negara-negara yang paling maju, penyakit peradaban yang disebut mula dicatat semakin kerap - aterosklerosis, diabetes, osteochondrosis, osteoartritis, dll. Ternyata kegunaan makanan tidak hanya bergantung pada kualiti produk itu sendiri (di mana tidak ada ada keraguan), tetapi juga mengenai kaedah penyediaannya. Oleh itu, sebagai contoh, jika bijirin adalah makanan ruji bagi banyak dari kita, adalah mustahak sebanyak mungkin nutrien dalam perjalanan dari lif ke meja. Namun, sayangnya, pada masa ini kebanyakan bijirin mengalami proses industri yang kejam sehingga mereka kehilangan komponen yang paling berharga: protein, vitamin, terutama kumpulan B, serat makanan dan banyak mineral. Dan agar tepung yang dihasilkan mengekalkan penampilannya yang lebih lama di pasaran, embrio juga dikeluarkan dari biji-bijian tanah semasa menyaring, selain lapisan luar. Akibatnya, hanya gluten dan pati yang tinggal dari biji-bijian. Hampir semua bijirin juga mengalami pemprosesan industri - pengisaran, di mana lapisan atasnya dikeluarkan. Tidak perlu dikatakan, selepas ini, bijirin menjadi produk berkhasiat bernilai rendah, kerana dengan cengkerang maka zat yang paling berharga dikeluarkan, yang berperanan penting dalam pencernaan, kerana usus dibersihkan. Tidak menghairankan bahawa penciptaan produk halus mengakibatkan peningkatan jumlah penyakit saluran gastrointestinal, hati dan saluran empedu, serta munculnya pelbagai gangguan metabolik yang disebabkan oleh keracunan tubuh yang nampaknya tidak dapat difahami. Namun, sangat mustahil bagi kita untuk melepaskan produk yang disempurnakan pada masa ini, seperti yang dinasihatkan oleh vegetarian, bahagian makanan dan makrobiota, kerana tidak ada yang menggantikannya, sekurang-kurangnya untuk lapisan masyarakat miskin, yaitu, bagi kebanyakan penduduk Rusia. Tetapi mungkin untuk mengurangkan bahaya yang disebabkan oleh produk halus kerana penggunaan serentak dalam jumlah besar sayur-sayuran, dan, jika mungkin, buah-buahan. Dari sudut kegunaan untuk tubuh, mereka adalah produk yang paling lengkap, terutama dalam bentuk segar dan semula jadi, dan terutama buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang-kacangan. Mereka mengandungi dalam jumlah terbesar bahan aktif biologi seperti vitamin, garam mineral, serat dan pektin. Namun, jika sayur-sayuran dan buah-buahan telah menjalani rawatan panas yang teruk atau, lebih buruk lagi, menjadi makanan dalam tin, tidak banyak manfaat dari mereka, kerana mereka kehilangan kualiti terbaik semasa proses denaturasi..

Oleh itu, pendekatan pemakanan yang seimbang dan idea makanan halus telah membawa banyak kemudaratan kepada kesihatan manusia. Tetapi, seperti yang anda ketahui, sains tidak berhenti, dan apa yang kelihatan jelas dan tidak tergoyahkan semalam, hari ini menimbulkan keraguan, dan esok sudah memerlukan pemikiran semula. Jadi ia berlaku dengan teori pemakanan seimbang. Namun, menurut banyak pakar pemakanan, idea diet seimbang menjadi asas kepada semua teori pemakanan berasaskan sains moden..

Dengan makanan yang seimbang, makanan harus rendah kalori, tetapi mengandungi jumlah protein yang diperlukan. Banyak penyakit disebabkan oleh pemakanan yang kurang baik; sebagai contoh, terlalu sedikit vitamin C dari masa ke masa menyebabkan penyakit kudis. Merokok, penyalahgunaan alkohol, pilihan makanan berlemak yang tidak mengandungi serat - tabiat ini juga sangat berbahaya bagi kesihatan. Makanan penyokong diet seimbang mestilah kurang lemak (terutama haiwan), kurang gula (gula-gula, puding, minuman), lebih banyak roti dan sayur-sayuran. Roti dan biji-bijian gandum adalah yang paling sihat kerana mengandungi serat dalam jumlah tinggi. Kadang-kadang disarankan untuk mengganti protein hewani dengan protein sayuran (kacang polong, kacang, kacang kedelai, kacang, lentil).

Terdapat juga lapan prinsip diet seimbang: - Nikmati makanan anda. - Cuba mempelbagaikan menu anda. - Perhatikan berat badan anda. - Makan lebih banyak makanan yang kaya dengan kanji dan serat. - Hadkan pengambilan makanan berlemak. - Jangan terbawa-bawa dengan gula-gula. - Dapatkan jumlah vitamin dan mineral yang diperlukan dengan makanan. - Minum alkohol secara sederhana.

Diet seimbang

Menyesuaikan jumlah dan nisbah semua komponen makanan dengan keperluan fisiologi badan yang lengkap dan optimum. Ketidakseimbangan nutrien dan gangguan metabolik. Sebaran sebenar catuan harian.

TajukMemasak dan makanan
Pandanganlapor
LidahOrang Rusia
Tarikh ditambahkan08.10.2013
saiz fail10.7K
 • lihat teks karya
 • anda boleh memuat turun karya di sini
 • maklumat lengkap mengenai kerja
 • keseluruhan senarai karya serupa

Hantar karya baik anda di pangkalan pengetahuan adalah mudah. Gunakan borang di bawah

Pelajar, pelajar siswazah, saintis muda yang menggunakan asas pengetahuan dalam kajian dan kerja mereka akan sangat berterima kasih kepada anda.

Dihantar di http://www.allbest.ru/

Diet seimbang. Teori diet seimbang kini diterima. Diet berkhasiat seimbang dicirikan oleh korespondensi optimum jumlah dan nisbah semua komponen makanan dengan keperluan fisiologi badan (A.A. Pokrovsky).

Makanan yang diambil harus, dengan mempertimbangkan kecernaannya, menambah kos tenaga seseorang, yang ditakrifkan sebagai jumlah metabolisme asas, tindakan dinamik spesifik penggunaan makanan dan tenaga untuk pekerjaan yang dilakukan oleh seseorang.

Di negara kita, adalah kebiasaan untuk membezakan lima kumpulan intensiti tenaga kerja untuk lelaki dan empat untuk wanita.

Dengan lebihan biasa dari nilai tenaga harian (kandungan kalori) makanan berbanding perbelanjaan tenaga, jumlah lemak yang disimpan di dalam badan meningkat (100 g roti - 300 kkal). Penggunaan roti semacam itu setiap hari melebihi norma menyebabkan pengumpulan 15-30 g lemak dalam tubuh manusia, yang dalam setahun dapat menyebabkan pengendapan 5.4-10.8 kg lemak di depot.

Diet harus seimbang dengan protein, lemak dan karbohidrat. Nisbah purata jisim mereka ialah 1: 1.2: 4, nilai tenaga - 15: 30: 55%. Nisbah ini memenuhi keperluan tenaga dan plastik badan, mengimbangi protein, lemak dan karbohidrat yang dimakan. Oleh itu, mesti ada kira-kira keseimbangan antara jumlah setiap nutrien dalam makanan dan jumlahnya yang digunakan dalam tubuh; penggunaan dan nisbahnya bergantung pada jenis dan intensiti tenaga kerja, umur, jantina dan sebilangan faktor lain.

Ketidakseimbangan nutrien boleh menyebabkan gangguan metabolik yang serius. Oleh itu, dengan kekurangan protein-kalori yang berpanjangan, bukan sahaja penurunan berat badan, tetapi juga prestasi fizikal dan mental seseorang menurun. Pemakanan berlebihan, peningkatan dalam diet lemak, terutamanya haiwan, menyebabkan kegemukan (kelebihan berat badan yang betul sebanyak 15% atau lebih). Dengan itu, hampir semua sistem fisiologi badan terjejas, tetapi lebih kerap sebelum kardiovaskular (aterosklerosis, hipertensi arteri, dan lain-lain), pencernaan, endokrin (termasuk seksual), metabolisme garam air terganggu. Pengambilan gula makanan yang berlebihan menyumbang kepada perkembangan diabetes mellitus, dysbiosis, karies gigi, dan lain-lain. Isu-isu ini dibincangkan secara terperinci semasa disiplin klinikal, tetapi prinsip umum adalah bahawa bukan sahaja pemakanan berlebihan dan tidak mencukupi, tetapi juga ketidakseimbangannya, di mana keutamaan diberikan sejenis makanan dan nutrien tertentu adalah faktor risiko terjadinya sejumlah penyakit.

Protein dengan asid amino penting dan tidak penting, lemak dengan tepu asid lemak yang berbeza, karbohidrat dengan bilangan monomer yang berlainan dan kehadiran zat pemberat dalam bentuk serat makanan (selulosa, pektin, dan lain-lain) harus dioptimumkan (seimbang) dalam diet. Makanan harian harus seimbang dengan produk haiwan dan tumbuhan.

Penting untuk mempunyai vitamin dan mineral dalam diet, yang berkorelasi (keseimbangan) dengan penggunaan dan keperluan tubuh, bergantung pada usia, jenis kelamin, jenis pekerjaan, musim dan sejumlah faktor lain yang mempengaruhi metabolisme.

Dalam diet yang rasional, pengambilan makanan biasa pada waktu yang sama pada hari, pemecahan pengambilan makanan, pembahagian antara sarapan, makan tengah hari, makan malam, sarapan kedua, minum petang adalah penting. Dengan 3 kali makan sehari, dua makanan pertama adalah 2/3 dari nilai tenaga harian ("kalori") makanan dan makan malam - 1/3. Selalunya, catuan harian untuk nilai tenaga diedarkan seperti berikut: sarapan pagi - 25-30%, makan siang - 45-50%, makan malam - 20-25%. Waktu antara sarapan dan makan tengah hari, makan tengah hari dan makan malam mestilah 5-6 jam, antara makan malam dan waktu tidur - 3-4 jam. Tempoh-tempoh ini menyediakan aktiviti aktiviti pencernaan, pencernaan dan penyerapan jumlah makanan yang diambil. Lebih rasional 5 - 6 kali makan sehari. Dengan 5 kali makan sehari, sarapan pertama merangkumi kira-kira 25% kalori diet harian, untuk sarapan kedua - 5-10% (makanan ringan - buah-buahan, teh), untuk makan tengah hari - kira-kira 35%, untuk makanan ringan petang - 25 %, untuk makan malam - 10%. Dengan 4 kali makan sehari, sarapan pertama adalah 20-25%, untuk sarapan kedua - 10-15%, untuk makan tengah hari - 35-45%, untuk makan malam - 20-25% kalori dari diet harian.

Sebaran sebenar catuan harian mempunyai perbezaan yang signifikan disebabkan oleh keadaan iklim, aktiviti kerja, tradisi, tabiat dan sejumlah faktor lain..

Pemakanan yang mencukupi. A.M. Ugolev mengusulkan teori pemakanan yang mencukupi, di mana postulat teori pemakanan seimbang diadopsi mengenai korespondensi antara penggunaan tenaga dan pengambilannya dalam tubuh sebagai bahagian nutrien. Postulat ini diterima sepenuhnya. Beberapa ketentuan teori diperhalusi, sementara sejumlah yang lain membawa pendekatan teoritis baru dan kesimpulan praktikal yang timbul dari mereka. Menurut teori ini, pemakanan mengisi komposisi molekul, perbelanjaan tenaga dan plastik tubuh, oleh itu, penting bahawa set dan sifat nutrien sesuai dengan spektrum enzimatik dan isoenzim sistem pencernaan. Kecukupan (surat-menyurat) sedemikian mestilah dalam rongga dan pencernaan membran; nutrien yang diserap dari usus juga harus mekanisme penyerapan yang mencukupi.

Teori ini menekankan sifat pencernaan tiga peringkat dan keperluan untuk kecukupan pemakanan individu dan khusus untuk ketiga-tiga peringkatnya..

Contoh perbezaannya ialah pelbagai fermentopati, misalnya kekurangan laktase. Dalam kes ini, susu dalam makanan adalah jenis makanan yang tidak mencukupi. Perhatian khusus dalam teori diberikan kepada tujuan serbaguna zat pemberat dalam makanan, seperti yang dibahas dalam Bab 9..

Pengarang teori pemakanan yang mencukupi menganggap organisma yang mengasimilasi nutrien sebagai "superorganisma" yang mempunyai endoekologi tersendiri sebagai organisma inang, yang dibentuk oleh mikroflora usus. Aliran nutrien utama dalam makanan adalah hasil pencernaan dan penyerapannya. Di samping itu, terdapat aliran nutrien sekunder yang disebabkan oleh aktiviti mikroorganisma usus. Aktiviti ini ditentukan oleh faktor endogen dan eksogen (komposisi dan sifat makanan yang diambil, penyerapannya dalam saluran pencernaan).

Bergantung pada mereka, sesuatu "mendapat" atau "tidak mendapat" mikroorganisma dan menyebabkan perubahan dalam kuantiti, komposisi, sifat, aliran ke dalam darah dan limfa nutrien sekunder, termasuk bahan aktif dan toksin yang tidak dapat diganti, biologi.

Dari komponen makanan, hasil hidrolisis dan transformasinya dengan penyertaan mikroorganisma, zat terbentuk yang mengatur aktiviti sistem fisiologi badan. Oleh kerana itu, makanan tidak hanya mempunyai sifat nutrien dengan nilai tenaga dan plastiknya, tetapi juga kemampuan, dalam jarak yang cukup luas, untuk mengubah banyak proses fisiologi (termasuk tingkah laku, pelindung, termasuk kekebalan tubuh, mekanisme).

Pertimbangan teori pemakanan yang mencukupi sebagai bagian integral dari doktrin proses asimilasi makanan oleh semua sistem hidup, mencari mekanisme umum untuk pelaksanaan pemakanan antaranya mendorong A.M. Ugolev kepada keperluan untuk menggabungkan masalah-masalah ini dalam satu sains, yang disebutnya trofologi.

Subjek trofologi ". adalah corak umum asimilasi zat penting di semua peringkat organisasi sistem hidup - dari sel, organ dan organisma hingga hubungan yang sesuai dalam populasi, biocenosis dan biosfer "(AM Ugolev).

makanan memerlukan diet organisma

Dihantar di Allbest.ru

Dokumen serupa

Penerangan mengenai diet manusia moden. Pengambilan nutrien yang disyorkan (protein, lemak, karbohidrat). Produk makanan untuk kumpulan penduduk terpilih. Penentuan keperluan tenaga dan nutrien. Merangka diet harian.

abstrak [76.6 K], ditambah 12/13/2010

Keperluan untuk mematuhi prinsip diet seimbang dalam makanan. Indeks glisemik makanan, nilainya dalam diet. Senarai bahan tambahan makanan berbahaya, kesan negatifnya pada badan. Perbandingan keberkesanan pelbagai jenis senaman.

kerja amali [3,7 M], ditambahkan pada 28/05/2015

Konsep saintifik pemakanan seimbang. Menu catuan harian. Proses dan perubahan yang berlaku semasa pemprosesan produk. Pengiraan komposisi hidangan dan produk masakan yang membentuk makanan harian. Analisis keseimbangan diet harian.

kertas penggal [293.3 K], ditambah 12/26/2010

Pencirian tanda-tanda proses penuaan badan. Kecenderungan sistem pencernaan semasa penuaan manusia. Pemakanan pada usia tua. Menyusun jadual untuk mengira komposisi kimia dan nilai tenaga dari diet harian.

kertas penggal [41,1 K], ditambah 06/17/2011

Pemakanan sebagai sebahagian daripada gaya hidup sihat. Fungsi dan prinsip pemakanan yang betul. Keperluan harian manusia akan protein, lemak dan karbohidrat. Kaedah rasional rawatan haba makanan dari segi pemeliharaan nutrien berharga.

abstrak [31,1 K], ditambah 12/23/2011

Makanan manusia dalam proses perkembangan evolusi. Faktor utama yang menentukan diet manusia. Budaya makanan. Prinsip pemakanan manusia berdasarkan saintifik. Diet seimbang. Pemakanan yang mencukupi.

abstrak [41,3 K], ditambah 09/04/2006

Mengkaji diet pelajar untuk kehadiran bahan tambahan makanan dalam produk makanan, kesannya pada tubuh. Penerangan mengenai bahan yang mengubah struktur dan sifat kimia produk. Analisis penggunaan pewarna semula jadi, sintetik dan mineral.

kertas penggal [62.5 K], ditambah 06/15/2011

Mengkaji kandungan nutrien dalam sayur-sayuran, buah-buahan, buah beri, kaedah pemprosesan masakan mereka dengan kehilangan vitamin yang paling sedikit. Penentuan keperluan makan roti, bijirin, walnut dan hazelnut, protein, produk tenusu dalam makanan manusia.

abstrak [47.5 K], ditambahkan pada 02/27/2010

Keseimbangan tenaga badan dan jumlah penggunaan tenaga harian. Peranan mineral dalam kehidupan badan. Permintaan dan sumber mineral. Ciri-ciri diet yang melanggar metabolisme karbohidrat. Perkembangan menu diet nombor 9.

kerja ujian [26.2 K], ditambah pada 10/29/2011

Menyediakan pelbagai jenis pengeluaran makanan. Penggunaan makanan secara rasional oleh setiap orang. Keperluan fisiologi badan untuk semua nutrien dan tenaga. Nisbah protein, lemak dan karbohidrat dalam makanan manusia.

abstrak [26.4 K], ditambah 12/18/2010

 • kediaman
 • rubrik
 • mengikut abjad
 • kembali ke bahagian atas halaman
 • kembali ke permulaan teks
 • kembali ke karya serupa
 • Kategori
 • Secara abjad
 • Muat naik fail
 • Kerja pesanan
 • Untuk juruweb
 • Jual
 • keseluruhan senarai karya serupa
 • anda boleh memuat turun karya di sini
 • berapa kos untuk menempah pekerjaan?

Karya-karya di arkib dirancang dengan indah sesuai dengan kehendak universiti dan mengandungi gambar, rajah, formula, dll..
PPT, PPTX dan PDF hanya terdapat dalam arkib.
Kami mengesyorkan untuk memuat turun karya.

Diet seimbang

Sistem pemakanan seimbang adalah salah satu daripada beberapa yang tidak memerlukan usaha dan sekatan yang signifikan. Prinsip utamanya ialah membuat jadual yang jelas untuk sarapan, makan tengah hari, makan malam dan makan makanan yang sangat berharga dan berkhasiat.

Konsep "nilai tenaga makanan" merujuk kepada kalori yang sihat (protein, lemak, karbohidrat, vitamin, mineral dan enzim penting lain), yang, setelah diserap, memberi tubuh tenaga yang diperlukan untuk berfungsi normal. Sistem pemakanan yang seimbang bukan sahaja dapat meningkatkan kesihatan secara keseluruhan, tetapi juga menyumbang kepada penurunan berat badan atau mengekalkan berat badan yang sihat.

Menu seimbang

Semasa menyusun menu makanan seimbang, ada empat faktor utama yang perlu dipertimbangkan:

Menu harus merangkumi makanan berkhasiat yang paling berguna yang mengandungi semua zat yang diperlukan untuk hasil kerja seluruh badan. Sekiranya terdapat kekurangan protein, lemak, karbohidrat atau vitamin, maka ini boleh menyebabkan ruam, kulit kering, kerapuhan, rambut dan kuku yang lemah, kerosakan organ dalaman, dll. Oleh itu, anda perlu memilih produk dengan teliti. Label, kotak, serta jadual khas kandungan kalori dan nilai tenaga pelbagai makanan secara langsung dapat memberitahu tentang nilai pemakanan mereka..

Inti menyusun menu seimbang bukan hanya dalam kuantiti makanan, tetapi juga kualitinya. Makanan harus dinilai berdasarkan kepadatan pelbagai nutrien di dalamnya, iaitu, berapa banyak faedah yang anda dapat dari setiap kalori. Atas sebab ini, disarankan untuk memilih makanan dengan kepadatan yang tinggi untuk diet. Semasa menurunkan berat badan, ada baiknya memperkayakan menu anda dengan sayur-sayuran dan buah-buahan..

Makanan yang paling sesuai untuk diet seimbang adalah pelbagai bijirin, salad, hidangan sayur-sayuran, buah-buahan, daging tanpa lemak dan ikan, produk tenusu rendah lemak, kacang-kacangan, kacang, jagung. Semasa makan makanan, anda perlu memantau kandungan kalori produk, kerana ada yang dapat dimakan lebih banyak, sementara yang lain, kerana kandungan kalori yang tinggi, memerlukan lebih sedikit. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa perlu untuk meninggalkan sepenuhnya, misalnya, anggur atau coklat, hanya makanan yang kurang sihat harus dimakan dalam jumlah yang sederhana atau terhad..

Pengambilan nutrien setiap hari biasanya dalam nisbah berikut:

• protein - kira-kira 15%
• lemak - 20 - 25%
• karbohidrat - 60 - 65%

Sama pentingnya diet seimbang mengonsumsi sejumlah cecair, kerana air membantu menenangkan kulit, membuang toksin dari badan, dan juga mengurangkan risiko penyakit jantung. Sebaiknya orang dewasa minum rata-rata 1.5-2 liter air biasa setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi. Semasa menyusun diet harian, perlu diingat mengenai kandungan kalori teh, kopi, jus atau air manis..

Sebaiknya, sambil mengamati diet yang seimbang, minum sekitar 1,7 liter susu, tetapi dibakar setiap minggu. Sebaiknya minum susu tepu dengan kalsium. Untuk mengekalkan keseimbangan kelembapan, anda boleh menggunakan, selain air biasa, dan mineral, teh hijau dan pelbagai jus yang tidak mengandungi gula - tetapi semua minuman ini mesti diambil kira semasa mengira jumlah kalori harian.

Masa makan

Keberkesanan diet seimbang juga bergantung pada jadual makan. Kunci utama kejayaan adalah membiasakan diri untuk membahagikan diet anda kepada tiga makanan utama: sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Pada masa yang sama, anda perlu melukis menu supaya pengambilan pagi dan petang mengandungi lebih banyak kalori, dan makan malam sesedikit mungkin. Oleh kerana tubuh manusia berfungsi dengan lebih aktif pada siang hari, maka bahan yang diperoleh dapat diserap dan dimakan dengan jayanya, dan pada waktu malam seseorang berehat, oleh itu semua sistem juga harus tetap tenang, sehingga memberi peluang kepada tubuh untuk merampingkannya tanpa kesulitan. Sebaiknya makan malam 3 jam sebelum tidur.

Pengambilan kalori secara langsung berkaitan dengan tahap aktiviti fizikal (rendah, sederhana dan tinggi). Maksudnya, diet seimbang berkait rapat dengan aktiviti badan, jadi anda perlu mengambil kalori berharga dan menghabiskan lebih banyak daripada itu..

Kos tenaga serta nilai tenaga produk diukur dalam kalori. Ia perlu bermula dari indikator 1200 kcal, kerana ini adalah minimum yang diperlukan untuk kos asas tubuh dan pemeliharaan kehidupan normal. Oleh itu, semakin banyak orang bergerak, semakin banyak kalori yang diperlukan..

Meningkatkan keaslian

Kami menjemput pengunjung kami untuk menggunakan perisian percuma "StudentHelp", yang akan membolehkan anda, hanya dalam beberapa minit, untuk meningkatkan keaslian sebarang fail dalam format MS Word. Selepas peningkatan keaslian, karya anda akan mudah diuji dalam sistem antiplagiat universiti, antiplagiat.ru, RUKONTEXT, etxt.ru. Program "StudentHelp" berfungsi mengikut teknologi yang unik sehingga penampilan, fail dengan keaslian yang meningkat tidak berbeza dengan yang asli.

Keputusan Carian


abstrak Makanan seimbangJenis pekerjaan: esei. Ditambah: 01/31/13. Tahun: 2012. Halaman: 7. Keunikan mengikut antiplagiat.ru:


Kandungan
Pengenalan
1. Komposisi makanan dan komposisi makanan seimbang
2. Peraturan dan prinsip diet seimbang
3. Gangguan makan, akibatnya
Kesimpulannya
Senarai rujukan

Pengenalan
Sejak zaman kuno, orang memahami betapa pentingnya pemakanan untuk kesihatan. Pemikir kuno Hippocrates, Celsus, Galen dan lain-lain menumpukan seluruh risalah untuk khasiat perubatan pelbagai jenis makanan dan penggunaannya yang rasional. Saintis terkemuka dari Abu Ali Ibn Sina (Avicenna) menganggap makanan sebagai sumber kesihatan, kekuatan, semangat.
I. I. Mechnikov percaya bahawa orang berumur sebelum waktunya dan mati kerana diet yang tidak betul dan bahawa seseorang yang makan secara rasional boleh hidup 120-150 tahun.
Pemakanan memberikan fungsi yang paling penting bagi tubuh manusia, membekalkannya dengan tenaga yang diperlukan untuk menampung kos proses kehidupan.
Pembaharuan sel dan tisu juga berlaku kerana pengambilan bahan "plastik" dengan makanan - protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan garam mineral. Akhirnya, makanan adalah sumber pembentukan enzim, hormon dan pengatur metabolisme lain dalam badan..
Untuk mengekalkan proses tenaga, plastik dan pemangkin yang normal, tubuh memerlukan sejumlah nutrien. Sifat pemakanan bergantung pada metabolisme dalam badan, struktur dan fungsi sel, tisu, organ.
Kesihatan dan pemakanan berkait rapat. Bahan yang memasuki tubuh melalui makanan mempengaruhi keadaan minda, emosi dan kesihatan fizikal kita. Aktiviti fizikal atau sifat pasif, keceriaan atau kemurungan kita banyak bergantung pada kualiti pemakanan..

Komposisi makanan dan komposisi makanan seimbang
Protein boleh disebut sebagai blok bangunan badan. Mendapat dari makanan, mereka diubah menjadi asid amino semasa pencernaan. Tubuh mereka boleh berpecah dan "membiarkan" untuk pelbagai tujuan. Sebahagiannya akan digunakan untuk pertumbuhan dan pengeluaran protein baru yang diperlukan untuk tubuh, yang lain untuk memperbaiki tisu yang rosak, dan yang lain akan menjadi hormon, antibodi dan enzim..
Protein adalah bahan yang kompleks; mereka berbeza dengan lemak dan karbohidrat kerana mengandungi nitrogen. Tidak ada yang dapat menggantikannya. Asid amino protein tumbuhan tidak seperti protein dalam tubuh kita, tetapi dengan membuat campuran protein tumbuhan dan haiwan dalam produk, mereka mendapat protein yang memenuhi keperluan tubuh. Oleh itu peraturannya: semakin banyak produk dalam diet seseorang, semakin besar kemungkinan dia akan menerima protein dengan kualiti yang cukup tinggi dengan makanan..
Protein terdapat dalam daging haiwan, unggas, ikan, telur, susu dan produk tenusu, biji tumbuhan - kacang, kacang, kacang polong, bijirin dan turunannya - bijirin dan tepung. Protein yang berasal dari haiwan - iaitu diperoleh dari telur, susu, ikan dan unggas - lebih baik diserap daripada sayur.
Protein merangkumi peratusan berat badan kita yang besar, tetapi ini tidak bermaksud bahawa protein harus berlaku di menu kita. Makanan seimbang harus mengandungi 15-20% produk protein.

Karbohidrat adalah salah satu sumber tenaga dari makanan. Karbohidrat biasanya membentuk sebahagian besar diet harian biasa. Dengan "membakar" karbohidrat bersama dengan lemak, tubuh menggunakannya untuk tenaga, dan ini jauh lebih efisien daripada "membakar" lemak sahaja.
Semasa pencernaan, karbohidrat dipecah menjadi sebatian glukosa. Sebahagiannya segera ditukarkan menjadi tenaga, yang lain diketepikan. Sekiranya anda mengambil terlalu banyak karbohidrat setiap hari, bekalan ini tidak habis, tetapi diubah menjadi lemak dalam sel-sel badan.

Sama seperti karbohidrat, lemak adalah sumber tenaga. Kemasukan mereka lebih kurang berterusan. Walau bagaimanapun, sebahagian lemak selepas pencernaan dimasukkan ke dalam "pantri" badan kita - di bawah kulit dan sekitar organ penting seperti jantung, hati dan buah pinggang. Lapisan lemak ini melindungi kita dari selesema dan menjaga tulang dan organ dalaman daripada kerosakan. Bertentangan dengan teori popular, beberapa lemak badan sangat penting untuk menjaga kesihatan..
Lemak terdapat di hampir semua makanan, kecuali kebanyakan jenis sayur-sayuran dan buah-buahan. Produk haiwan - daging, lemak babi, susu - mengandungi lemak jenuh, sementara kacang, ikan berlemak dan sayur-sayuran mengandungi lemak tak jenuh..
Oleh kerana lemak mengandungi tenaga dalam bentuk yang lebih pekat daripada karbohidrat, semestinya kurang dari itu dalam makanan harian kita. Dalam iklim sejuk atau dengan aktiviti yang berlebihan, keperluan mereka meningkat, tetapi peraturan umum adalah bahawa lemak harus sekurang-kurangnya 15% dan rata-rata 20-30% dari diet. Sama seperti karbohidrat, lemak yang tidak digunakan disimpan dalam tisu badan.

Vitamin memastikan proses normal proses biokimia dan fisiologi dalam badan, menjadi pengatur metabolisme biologi dan menjadi sebahagian daripada enzim. Kegiatan semua sistem dan organ, fungsi perlindungan tubuh bergantung pada tahap penyediaannya dengan vitamin. Oleh kerana vitamin dalam tubuh manusia disintesis dalam jumlah yang sangat kecil, dan banyak yang tidak disintesis sama sekali, ia harus dibekalkan dengan makanan dalam jumlah yang mencukupi.

Bahan mineral sangat penting untuk tubuh manusia dan, bersama dengan komponen makanan lain, adalah bahagian penting dalam diet. Mereka memainkan peranan penting dalam proses plastik, adalah bahagian dari semua tisu badan, terutama tisu tulang.

Air bukan nutrien, nilai energinya adalah sifar, namun ia adalah faktor utama lain dalam diet seimbang. Selain menjaga komposisi tisu badan dan metabolisme nutrien, air mempunyai fungsi penting lain. Ia membuang sisa toksik dari tindak balas kimia dari badan sebelum boleh menyebabkan bahaya. Oleh itu, seseorang memerlukan kira-kira tiga liter air setiap hari. Sudah tentu, ini lebih banyak daripada yang kita minum dengan teh dan kopi, tetapi sebahagian besar makanan juga sebahagiannya adalah air..

Peraturan dan prinsip diet seimbang

Semua tenaga yang diperlukan untuk kehidupan manusia berasal dari makanan. Pengeluaran tenaga manusia terdiri daripada penggunaan tenaga untuk kerja organ dalaman, proses metabolik, mengekalkan suhu badan pada tahap yang tetap dan aktiviti otot.
Tidak ada produk yang boleh mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh seseorang. Oleh itu, perlu menggunakan kombinasi produk yang berbeza dalam diet..
Diet mesti memenuhi syarat berikut:
1) nilai tenaga diet harus merangkumi penggunaan tenaga badan;
2) jumlah zat makanan (nutrien) seimbang harus optimum;
3) pencernaan makanan yang baik diperlukan, yang bergantung pada komposisi dan kaedah penyediaannya;
4) makanan mesti mempunyai sifat organoleptik yang tinggi (penampilan, tekstur, rasa, bau, warna, suhu), yang mempengaruhi selera makan dan pencernaan;
5) adalah perlu untuk mencari pelbagai makanan kerana pelbagai produk dan pelbagai kaedah pemprosesan masakan mereka;
6) adalah perlu untuk mencapai (dengan memilih komposisi, kelantangan, kesempurnaan pemprosesan kuliner yang optimum) kemampuan makanan untuk mewujudkan rasa kenyang;
7) adalah perlu untuk memerhatikan kesempurnaan dan keburukan makanan dengan wabak kebersihan.
Kemajuan moden dalam sains menunjukkan bahawa dengan mengubah sifat dan cara pemakanan, seseorang dapat mempengaruhi metabolisme, keupayaan penyesuaian tubuh secara positif dan, oleh itu, mempunyai kesan yang baik terhadap kadar dan arah proses penuaan. Pemakanan yang buruk dan pelanggaran peraturannya adalah sumber penting dari pelbagai penyakit.

Prinsip asas pemakanan sihat:

  Prinsip # 1. Jangan memaksa diri untuk makan. Anda hanya perlu makan ketika anda merasa lapar.
  Prinsip # 2: Sentiasa Pilih Makanan Asli, Tidak Sempurna, Asli.
  Prinsip # 3. Penyediaan makanan harus dijaga minimum. Anda perlu memasak pada satu masa, jangan panaskan semula makanan.
  Prinsip # 4. Kunyah makanan dengan sempurna. Makan makanan hanya di persekitaran yang tenang, tanpa terganggu oleh aktiviti lain.
  Prinsip # 5. Jangan minum minuman sebaik sahaja makan dan jangan minum makanan..
  Prinsip # 6. Jangan makan berlebihan. Jangan campurkan produk yang tidak serasi.
  Prinsip # 7. Kelaparan secara berkala - beri masa badan untuk berehat dan pulih.
  Nombor prinsip 8. Cuba perhatikan tradisi masakan kebangsaan anda. Kurang bereksperimen pada perut anda sendiri, sementara berada di luar rumah;
  Prinsip No. 9. - Jangan makan makanan atau minuman yang diperoleh atau diproses secara industri dan termasuk produk dan bahan yang tidak semula jadi, tetapi dari bahan kimia atau buatan lain.
  Prinsip 10. Menolak makanan dan bahan serta produk yang mempunyai kesan merangsang sistem saraf - alkohol, minuman tenaga. Kesan merangsang semua bahan ini menipu - pertama, aktiviti meningkat, dan kemudian penurunan bermula..


Gangguan makan, akibatnya
Setiap orang mempunyai berat badan sendiri yang optimum, bergantung pada jantina, umur, tinggi badan dan binaannya. Walau bagaimanapun, kekurangan zat makanan boleh mengganggu keseimbangan badan, yang sering menyebabkan tekanan fizikal dan emosi..
Rata-rata orang dewasa mengambil kira-kira 14 kg makanan setiap minggu. Lebih-lebih lagi, berat badannya hampir tidak berubah selama ini. Kita semua memerlukan makanan - sumber tenaga yang diperlukan untuk fungsi semua organ, termasuk jantung dan hati, serta untuk kehidupan, pertumbuhan dan pembaikan sel dan tisu. Dan vitamin dan mineral dalam makanan menjadi asas kesihatan kita, membantu sistem imun untuk melawan jangkitan..
Jumlah makanan yang diperlukan adalah individu untuk setiap orang. Orang yang bekerja secara manual menggunakan tenaga dua kali lebih banyak daripada mereka yang bekerja di pejabat. Perbelanjaan tenaga bayi yang baru berkembang dengan cepat sehubungan dengan berat badan dua kali ganda daripada orang dewasa - lebih banyak vitamin dan mineral diperlukan untuk melindungi daripada jangkitan, yang dalam tempoh ini menimbulkan bahaya terbesar bagi kehidupan.
Tubuh manusia dapat dibandingkan dengan kompor di mana bahan bakar (makanan) dibakar dan tenaga dibebaskan dalam bentuk panas. Nilai tenaga makanan dinyatakan dalam kalori atau joule: ini adalah sama dengan jumlah haba yang dibebaskan apabila bahan dibakar sepenuhnya. Sekiranya lebih banyak bahan bakar dimakan daripada yang diperlukan, lebihan disimpan sebagai lemak dan kita menambah berat badan. Sekiranya kekurangan, simpanan lemak dibakar dan berat badan akan hilang..
Sekiranya berat badan seseorang melebihi norma sebanyak 20 peratus, maka dia gemuk. Di negara maju, ini berlaku untuk setiap lelaki kelima dan setiap wanita ketiga.
Obesiti boleh menyebabkan gangguan berbahaya seperti tekanan darah tinggi, serangan jantung, diabetes, kegagalan buah pinggang. Jangka hayat dikurangkan sebanyak seperempat untuk lelaki dan seperenam untuk wanita.
Anorexia dikenali sebagai penyakit orang yang ketagihan diet penurunan berat badan. Ia adalah gangguan mental yang serius yang dicirikan oleh ketakutan yang tidak berasas terhadap kegemukan. Selalunya memberi kesan kepada golongan muda berusia antara 11 hingga 30 tahun. Gambaran popular gadis-gadis kurus namun semestinya menarik dan berjaya dalam filem, iklan dan televisyen berfungsi sebagai insentif kuat bagi banyak gadis. Akibatnya, mereka, tidak berlebihan berat badan, menjalani diet..
Apabila orang yang normal dan sihat mengikuti diet yang ketat, mereka boleh berhenti pada bila-bila masa mengikut kehendak mereka sendiri. Rasa lapar atau tidak makan makanan kegemaran tidak dapat diterima oleh kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, seseorang yang menderita anoreksia, setelah memulakan puasa, tidak dapat menghentikannya sendiri. Dalam kes seperti itu, sangat penting untuk mengenal pasti penyakit dan memulakan rawatan seawal mungkin. Tetapi sangat sukar untuk mengenalinya pada peringkat awal. Anorexia tidak disedari sehingga penurunan berat badan yang berlebihan adalah bukti jelas mengenai masalah yang perlu dilihat oleh doktor.
Bulimia adalah penyakit pemakanan lain. Ini dicirikan oleh "serangan keperitan" berulang, diikuti dengan "pemunggahan" berikutnya. Bulimia, atau rasa lapar yang tidak puas, mempunyai banyak kaitan dengan anoreksia. Kedua-duanya bermaksud obsesi terhadap makanan dan berat badan anda sendiri. Walau bagaimanapun, banyak penderita anoreksik kadang-kadang mengalami serangan makan berlebihan, sementara kebanyakan penderita bulimik tidak mengalami gejala anoreksia. Lebih-lebih lagi, yang terakhir selalunya normal atau berat badan berlebihan. Oleh itu, memerlukan masa yang lama untuk mengenal pasti penyakit pada seseorang yang menyembunyikan keinginannya untuk makan..
Bulimia diketahui mempengaruhi wanita dan biasanya bermula pada usia 15 hingga 24 tahun. Rawatan bulimia yang berjaya bergantung pada kesedaran pesakit bahawa mereka mempunyai masalah pemakanan serius yang boleh membahayakan kesihatan dan kesejahteraan emosi mereka. Mereka memerlukan insentif untuk mengubah tabiat mereka dan melalui masa penyesuaian yang sukar..
Rawatan yang ditetapkan oleh ahli terapi atau ahli diet harus ditujukan untuk mengembangkan sikap baru dan lebih rasional terhadap makanan dan berat badan. Penting dalam tempoh ini untuk makan secara teratur untuk mengekalkan berat badan tertentu dan meninggalkan diet yang melelahkan dan kaedah penurunan berat badan yang tidak sesuai yang lain. Pesakit perlu memahami sebab mereka makan berlebihan atau kelaparan dan belajar bagaimana menghilangkan tekanan emosi dengan cara lain..

Makanan seimbang bermaksud nilai pemakanan makanan yang kita makan. Terdapat dua makna di sini:
Yang pertama adalah jumlah kalori dan nutrien yang mencukupi untuk mengelakkan distrofi;
Yang kedua adalah keseimbangan fisiologi pelbagai nutrien untuk meningkatkan kesihatan dan mencegah penyakit kronik.
Pada abad ke-21, diet seimbang untuk seseorang bukan hanya merupakan cara untuk mencegah penyebab distrofi, tetapi juga cara yang kuat untuk mencegah penyakit kronik berdasarkan ketidakseimbangan pemakanan. Oleh itu, rasional, pemakanan seimbang adalah jaminan penting untuk mendapatkan tenaga, mengembangkan tisu badan, melindungi fungsi organ, mengatur metabolisme, memperkuat perkembangan fizikal, mencegah penyakit dan melambatkan proses penuaan badan, memanjangkan umur..
Diet yang seimbang menunjukkan keseimbangan pelbagai nutrien di antara mereka, misalnya, perkadaran antara tiga pembawa tenaga penting (gula, lemak, protein). Di dalam protein mesti ada keseimbangan antara asid amino yang diperlukan; keseimbangan antara asid lemak tepu dan tak jenuh; keseimbangan antara karbohidrat dan
dan lain-lain.

Pergi ke teks penuh karya

Muat turun karya dengan peningkatan keaslian dalam talian sehingga 90% oleh antiplagiat.ru, etxt.ru

Lihat teks penuh karya secara percuma

Lihat karya serupa

* Nota. Keunikan karya ditunjukkan pada tarikh penerbitan, nilai semasa mungkin berbeza dari yang ditentukan.

Abstrak dalam biologi mengenai topik "Pemakanan yang betul"

Murid kelas 3 B

1. Tetapkan matlamat kerja.

2. Ketahui apa itu pemakanan yang betul.

3. Kumpulkan maklumat.

4. Buat kesimpulan.

Saya memilih topik ini kerana, saya percaya bahawa pemakanan yang betul sangat penting untuk tubuh yang sedang tumbuh.

Tujuan kerja: untuk berkenalan dengan pemakanan yang betul.

Tugas kerja:

Menganalisis pelbagai sumber sastera.

Siapkan karya abstrak mengenai topik tertentu.

Pemakanan yang betul (atau pemakanan sihat) adalah makanan seimbang dari produk semula jadi dan berkualiti tinggi yang memenuhi semua keperluan tubuh, selain itu, ia memberi manfaat.

Seperti yang anda ketahui, pemakanan adalah proses fisiologi yang diperlukan untuk sokongan kehidupan manusia. Pemakanan yang betul adalah salah satu komponen asas gaya hidup sihat..
Untuk merasa bertenaga, sihat dan cantik, perlu membuat program pemakanan individu anda sendiri dan mematuhinya bukan hanya pada awal musim musim bunga-musim panas, tetapi sepanjang tahun. Nasihat pemakanan akan membantu anda dengan pemakanan, serta meningkatkan metabolisme dan, jika perlu, mengurangkan berat badan berlebihan. Terdapat beratus-ratus buku mengenai diet, tetapi masalah kegemukan tidak hilang, tetapi hanya berkembang, jadi program peribadi pemakanan yang betul adalah penting..
Kekebalan tubuh yang kuat, rejimen pemakanan seimbang yang betul setiap hari akan membantu anda kelihatan cantik, meningkatkan dan memperluas kualiti hidup selama bertahun-tahun.

Peraturan pemakanan yang betul

Menu harian seseorang harus merangkumi pelbagai jenis produk: bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran, daging pemakanan, produk tenusu, madu, kacang-kacangan. Menurut peraturan pemakanan yang betul, tubuh manusia setiap hari mesti menerima protein, lemak, karbohidrat, unsur surih dan vitamin dalam jumlah yang tepat. Untuk memasukkan dalam kerja semua sistem dan organ fungsional, dan juga untuk memenuhi tubuh dengan tenaga.
Prinsip utama pemakanan yang betul bukanlah penolakan makanan berlemak dan goreng, tetapi penggantiannya dengan lemak sihat (minyak sayuran, kacang-kacangan, makanan laut). Adalah betul untuk makan makanan dengan jumlah protein dan kandungan lemak rendah (unggas tanpa lemak, kekacang dan keju kotej rendah lemak). Protein dan karbohidrat paling baik diambil secara berasingan untuk mengesan kandungan tenaga dan kalori makanan yang dimakan.
Asas pemakanan yang betul adalah sebaran dan pengambilan makanan yang rasional sekurang-kurangnya tiga kali sehari, yang optimum adalah empat kali sehari. Mematuhi diet anda adalah aspek penting dalam gaya hidup sihat. Bahagian makanan yang disyorkan harus berbeza antara 250-350 gram. Bila penyakit gastrousus (saluran gastrointestinal) anda harus makan lebih dari empat, atau bahkan lima hingga enam kali sehari (makanan pecahan). Jumlah kalori yang dimakan tidak boleh melebihi penggunaan tenaga seseorang. Kandungan kalori makanan siap bergantung pada kaedah penyediaannya - memasak, menggoreng, dandang berganda, membakar. Dengan pengedaran kalori yang betul, seseorang tidak merasakan perasaan makan berlebihan, prestasi tidak menurun, tidak tertidur, tidak jatuh tertekan.
Makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral hanya memberi manfaat kepada tubuh manusia. Sehubungan dengan itu, muncul trend fesyen dalam pemakanan yang betul - diet makanan mentah. Ini adalah penerimaan produk mentah eksklusif yang tidak menjalani rawatan haba - sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, bijirin. Ahli makanan mentah mendakwa bahawa pemakanan mereka adalah ubat mujarab untuk semua penyakit, meremajakan badan, membersihkan saluran darah dan memberi tenaga yang luar biasa untuk hidup. Harus diingat bahawa dengan diet makanan mentah, perlu mengawal jumlah protein dalam diet untuk melindungi otot-otot tubuh, terutama miokardium..
Tertakluk kepada peraturan pemakanan yang betul, metabolisme akan dipulihkan, kulit dan rambut akan bertambah baik.

Air adalah komponen terpenting dalam diet

Tidak kira betapa sukarnya, disyorkan untuk minum satu setengah hingga dua liter air bersih berkualiti tinggi setiap hari. Sekiranya sedikit air masuk ke dalam badan, maka masalah kesihatan akan timbul - terak, keletihan, kerengsaan. Air adalah komponen terpenting dalam diet untuk pemakanan yang betul.

Pertama, minum air pada waktu pagi dengan perut kosong membantu memerangi banyak penyakit: aritmia, artritis, ketidakseimbangan hormon, kegagalan buah pinggang.

Kedua, air mampu mengekalkan ketumpatan darah normal di dalam badan dan suhu badan yang tetap.

Ketiga, air membantu dalam pemprosesan simpanan lemak.

Keempat, kekurangan air menyebabkan penuaan badan cepat..

Kelima, air harus diambil dalam bentuk tulen, bukan dalam bentuk teh, kopi, jus dan cecair lain. Teh dan kopi mempunyai kesan diuretik, sehingga mereka mengeluarkan air, yang diperlukan untuk keperluan dalaman tubuh..

Pemakanan untuk pelajar

Seorang kanak-kanak berumur lebih dari 7 tahun memerlukan makanan yang seimbang dan sihat tidak kurang daripada kanak-kanak kecil.

Nuansa utama pemakanan untuk kanak-kanak pada usia ini adalah seperti berikut:

Pada siang hari, terdapat cukup kalori dari makanan untuk menampung penggunaan tenaga anak.

Diet pelajar mesti seimbang dari segi nutrien penting dan tidak penting. Untuk melakukan ini, disarankan untuk mempelbagaikannya sebanyak mungkin..

Penting untuk mengambil kira ciri-ciri individu badan anak.

Sekurang-kurangnya 60% protein dalam diet anak sekolah mesti berasal dari produk haiwan.

Jumlah karbohidrat yang diterima daripada makanan untuk pelajar mestilah 4 kali lebih banyak daripada jumlah protein atau jumlah lemak.

Karbohidrat cepat yang disajikan dalam menu kanak-kanak dengan gula-gula harus menyumbang sehingga 10-20% daripada semua karbohidrat.

Penting untuk mempunyai rancangan makan supaya anak makan dengan kerap.

Diet pelajar harus merangkumi roti, kentang, bijirin. Pastri untuk anak mesti dimasak dengan tepung kasar.

Anak itu mesti makan ikan sekali atau dua kali seminggu. Juga, sekurang-kurangnya sekali dalam menu mingguan pelajar, mesti ada daging merah..

Kekacang disyorkan untuk anak usia ini 1-2 kali seminggu..

Diet kanak-kanak harus mengandungi lima hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Satu hidangan adalah oren, epal, pisang atau buah sederhana lain, 10-15 buah beri atau anggur, dua buah kecil (aprikot, plum), 50 g salad sayur, segelas jus (hanya jus semula jadi yang diambil kira), satu sudu buah kering, 3 sudu besar. l. sayur rebus.

Anak mesti makan produk tenusu setiap hari. Disarankan tiga hidangan, satu daripadanya boleh mengandungi 30 g keju, segelas susu, satu yogurt.

Gula-gula dan makanan berlemak dapat diterima dalam diet anak sekolah jika tidak menggantikan makanan yang sihat dan sihat, kerana terdapat sangat sedikit vitamin dan mineral dalam biskut, kek, wafel, kentang goreng dan makanan serupa lainnya..

Perlu meminimumkan pengambilan makanan tambahan sintetik dan rempah dengan makanan.

Vitamin A - memastikan keadaan normal selaput lendir dan kulit, meningkatkan daya tahan badan, bertanggungjawab untuk keadaan penglihatan yang normal. Vitamin A terdapat dalam ikan dan makanan laut, hati, aprikot, wortel.

Vitamin B1 - meningkatkan pencernaan, menguatkan sistem saraf dan ingatan. Vitamin ini terdapat dalam sayur-sayuran, nasi, unggas.

Vitamin B2 - menguatkan kuku dan rambut dan memberi kesan positif pada keadaan saraf. Vitamin B2 terdapat dalam telur, susu, brokoli.

Vitamin B6 - bertanggungjawab untuk fungsi normal hati, memperbaiki pembentukan darah, mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi sistem saraf. Vitamin ini terdapat dalam kuning telur, ragi bir, kekacang, dan biji-bijian.

Vitamin B12 - merangsang pertumbuhan, mempromosikan hematopoiesis, memperbaiki keadaan sistem saraf pusat dan periferal. Terdapat di Daging, Keju, Makanan Laut.

Kesimpulan: untuk mengatur pemakanan yang betul, perlu mengikuti peraturan tertentu, minum air secukupnya, makan buah-buahan dan sayur-sayuran, dan makan dengan kerap. Ini akan membantu tubuh berfungsi dengan baik, tidak mengalami keletihan yang cepat dan menjaga tubuh agar tetap sihat..