Cara memilih dan membeli feijoa masak. Bilakah musim buah feijoa?

Buah Feijoa ditanam di berbagai pelosok dunia, lebih memilih kawasan subtropika pergunungan, di mana mereka memberikan hasil panen terbaik. Di pasar dan di kedai yang dijual, anda boleh menemui feijoa dari negara jiran - dari negara Caucasus, dan dari negeri-negeri yang jauh di Amerika Selatan dan bahkan New Zealand. Oleh itu, buah boleh mempunyai perbezaan yang besar dalam ciri kualiti dan harganya sangat berbeza. Untuk memilih dan membeli feijoa yang lazat, anda harus memperhatikan beberapa ciri buah ini, yang dibincangkan di bawah..

Dapat dilihat bahawa musim untuk menjual feijoa adalah pada musim dingin, dari akhir musim gugur hingga musim bunga. Ini disebabkan oleh proses pertumbuhan dan pematangan buah yang panjang, hingga 6 bulan, mulai musim bunga, dan juga kualiti pemeliharaannya yang baik ketika dituai dalam keadaan tidak masak. Feijoa matang harus dipilih untuk dibeli, kerana tidak masuk akal untuk menyimpannya di rumah sebagai simpanan.

Feijoa yang paling sedap adalah buah-buahan yang telah masak di atas pokok dan telah jatuh dari pokok itu sendiri. Tetapi, kerana struktur pulpa mereka yang halus, buah masak cepat merosot, buahnya sedikit tersimpan dan tidak tahan dengan pengangkutan. Oleh itu, untuk dijual, feijoa dituai terlebih dahulu, masih tegas dan siap untuk perjalanan panjang kepada pengguna. Ini tidak kritikal, kerana budaya ini matang secara normal semasa penyimpanan, kehilangan sedikit rasa..

Pada awal musim feijoa, anda harus memilih buah-buahan yang ditanam di negara dan wilayah terdekat, seperti tuaian Abkhazia, Armenia, Azerbaijan, Krasnodar. Feijoa semacam itu akan matang secara optimum di atas pokok, kerana pengangkutannya memerlukan sedikit masa dan tidak memerlukan penuaian awal. Pada akhir musim, anda dapat memperhatikan buah-buahan dari jauh di luar negeri - ia akan berlangsung di rak, akhirnya mencapai keadaan matang.

Mengenai bau feijoa, ketika memilih dan membelinya hampir tidak perlu diperhatikan. Buah-buahan ini mula memancarkan aroma ciri mereka sebelum mereka masak. Warna kulit Feijoa juga tidak akan membantu anda menentukan dan memilih spesimen yang sudah masak. Buah mempunyai warna hijau yang kaya dari saat ovari muncul, sehingga secara semula jadi jatuh dari tanaman ibu. Oleh itu, anda perlu menilai kualiti produk dengan kriteria lain..

Kekukuhan Feijoa adalah kriteria utama untuk memilih buah yang sudah masak. Buah-buahan keras akan benar-benar tidak masak, dengan rasa masam dan peningkatan rasa. Sekiranya feijoa memberi tekanan ringan, anda boleh membelinya dengan selamat. Jangan memilih buah-buahan yang kusut dengan bintik-bintik coklat dan permukaan yang tidak rata, kemungkinan besar mereka menjadi mangsa pengangkutan yang tidak berkualiti.

Sekiranya boleh, potong feijoa sebelum membeli dan menilai rasanya, serta perhatikan warna pulpa. Bahagian tengah buah dengan biji harus telus, dan daging di sekitarnya harus berkrim. Warna coklat akan menunjukkan kemerosotan feijoa yang terlalu matang dan awal, dan warna putih pulpa menunjukkan kematangannya dan rasa kurang enak.

Dijual anda boleh menemui feijoa dari pelbagai bentuk dan saiz - bulat dan memanjang, besar dan kecil. Hal ini disebabkan adanya banyak varietas budaya ini, masing-masing mempunyai ciri khas dari segi keadaan pertumbuhan, buah, kelangsungan hidup tanaman, dan juga kualitas buah. Tetapi anda mungkin tidak dapat menemui perbezaan yang ketara dalam rasa feijoa yang sama matang dari pelbagai jenis..

Jangan berkecil hati jika anda tidak dapat memilih dan membeli buah masak. Simpan feijoa keras pada suhu bilik selama 7-10 hari dan mereka akan melembutkan dan memperoleh rasa manis yang diinginkan. Di dalam peti sejuk, feijoa yang belum masak boleh disimpan tanpa akibat hingga satu bulan, dan buah-buahan yang matang tidak lebih dari 7 hari.

Bilakah musim feijoa? Tempat beli feijoa?

Musim feijoa bermula pada bulan Oktober. Kini feijoa segar dibawa dari Azerbaijan. Ini baru permulaan musim, jadi harganya masih cukup tinggi - dari 150 rubel sekilogram. Feijoa akan sedikit lebih murah pada bulan November.

Buah feijoa yang masak cukup berdaging, agak lembut dengan aroma nanas dan strawberi yang cerah. Buah masak boleh dipotong dan ada pulpa seperti jeli berair dengan sudu. Dalam feijoa yang masak, daging harus telus. Pulpa putih menunjukkan bahawa buahnya belum matang, pulpa coklat telah manja.

Dari selatan, buah-buahan yang sedikit belum masak terutama dibawa ke Rusia tengah dan utara, jadi feijoa segar mungkin tidak menyenangkan. Sekiranya anda membeli feijoa yang belum masak, masukkan buahnya selama beberapa hari. Biarkan ia masak.

Anda boleh membuat jem feijoa tumbuk. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu membuang tangkai dan tatal bersama-sama dengan kulit dalam penggiling daging. Masukkan gula ke gruel yang dihasilkan. Jem Feijoa sudah siap. Anda perlu menyimpannya di dalam peti sejuk..

Buah Feijoa sangat kaya dengan yodium. Terutama kulit masam. Bubur buah mengandungi banyak vitamin C. Ngomong-ngomong, anda boleh mengupas buah dan mengeringkan kulitnya, dan kemudian menambahkannya ke dalam teh.

Anda boleh membeli feijoa di pasar sayur-sayuran, di pasar raya.

Apabila feijoa matang musim?

Buah eksotik yang disebut feijoa bukan hanya memiliki rasa yang luar biasa, tetapi juga dianggap sangat berguna, kerana mengandungi banyak vitamin dan bahan aktif secara biologi. Feijoa mulai matang pada musim gugur, dan ia boleh didapati di rak-rak kedai yang sudah ada pada akhir bulan September. Dianjurkan untuk membeli buah beri ini pada bulan November, kerana harganya selama ini adalah yang terendah..

Bulan apa ia menyanyi?

Feijoa berjaya ditanam di semua pelosok planet ini, tetapi ia berakar paling baik di kawasan subtropika dan pergunungan. Di sinilah ia memberikan hasil terbaik dan cepat matang. Buah ini dijual terutamanya dari negara-negara Kaukasus, dan juga wilayah selatan Rusia..

Musim Feijoa ditentukan oleh keadaan iklim kawasan di mana ia tumbuh dan matang.

Buah eksotik biasanya masak pada bulan September dan, jika disimpan dengan betul, dapat dijual hingga musim bunga..

Di Rusia

Di Rusia, feijoa terutama ditanam di Sochi dan Wilayah Krasnodar. Di zon iklim kawasan ini, tanaman ini menghasilkan buah yang sangat baik. Buahnya masak dari bulan November hingga Januari - pada saat badan perlu "mengisi" dengan vitamin untuk menguatkan sistem imun.

Di Abkhazia

Setiap saat, Abkhazia dianggap sebagai surga buah, kerana di wilayahnya Anda dapat menikmati buah segar sepanjang tahun. Berkat iklim yang unik di Abkhazia, keadaan ideal diciptakan untuk menanam pelbagai tanaman, termasuk feijoa, yang akan matang pada awal September. Buah-buahan dalam tempoh ini berada pada tahap kematangan awal. Di negeri ini, sangat senang untuk mengangkut dan menjualnya, setelah dibeli, buah-buahan mesti diletakkan untuk masak di tempat yang disediakan khas..

Apabila dikumpulkan dan dijual?

Feijoa dianggap sebagai buah musim gugur, penuaiannya bermula pada saat buah beri belum matang sepenuhnya (pertengahan September). Ini dilakukan untuk memudahkan pengangkutan dan penyimpanan..

Sekiranya buah beri matang sepenuhnya, dagingnya menjadi coklat dan menjadi tidak sesuai untuk dijual..

Di kawasan di mana feijoa ditanam, jangka hayatnya terhad dan tidak lebih dari satu bulan. Oleh itu, setelah menuai, buah beri segera dihantar untuk dijual ke kawasan lain..

Feijoa dijual dalam kotak kertas atau beg. Sekiranya buah-buahan melakukan perjalanan jauh semasa pengangkutan, maka jangka hayatnya berkurang dengan ketara (beri yang dibeli di pasar atau di kedai disimpan tidak lebih dari seminggu).

Oleh itu, sebelum membeli buah eksotik ini, anda mesti merasakannya dengan sentuhan. Buah-buahan tidak boleh mengalami kerosakan dan berkerut.

Dianjurkan untuk membeli buah keras, yang setelah dibeli mesti dibiarkan selama beberapa hari di dalam ruangan dengan suhu udara +20 hingga +23 C. Kemudian feijoa dapat dimakan segar dan disimpan di dalam peti sejuk dalam bentuk yang diproses (buah-buahan digiling dengan gula dalam nisbah 1 : 1).

Cara memilih?

Untuk menggembirakan semua ahli keluarga dengan buah yang enak dan sihat seperti feijoa, anda perlu mengetahui peraturan tertentu untuk memilihnya sebelum membeli. Jika tidak, anda boleh membeli buah beri yang manja dan kecewa.

Sebaiknya beli feijoa yang ditanam di kawasan dan negara terdekat, misalnya, di Wilayah Krasnodar, Azerbaijan, Abkhazia dan Armenia.

Buah-buahan yang dibawa dari daerah ini masak dengan baik di pohon, dan pengangkutannya cepat, kerana tidak memerlukan penuaian awal. Pada akhir musim, anda dapat membeli buah-buahan dari jauh di luar negara, yang telah lama berada di rak kedai dan secara beransur-ansur mencapai tahap matang.

Semasa membeli buah eksotik ini, anda mesti memperhatikan kriteria berikut.

 • Keanjalan. Sekiranya buahnya keras, ini menunjukkan bahawa mereka tidak masak, dan rasanya akan bertambah dengan rasa pedas, masam. Lebih baik memilih buah-buahan yang menghasilkan tekanan ringan. Anda tidak boleh membeli buah beri yang kusut dengan permukaan yang tidak rata dan bintik coklat. Mereka kemungkinan besar adalah "mangsa" pengangkutan yang tidak betul.
 • Pulpa. Sebelum membeli, anda perlu meminta penjual memotong buahnya. Bahagian dalam feijoa harus mempunyai pulpa dengan biji berwarna krim. Warna coklat menunjukkan bahawa beri terlalu masak dan mungkin cepat merosot. Warna putih daging menunjukkan tidak matang dan fakta bahawa buah mempunyai rasa yang buruk..
 • Saiz dan bentuk. Dijual anda boleh mendapatkan feijoa dalam ukuran besar dan kecil, memanjang dan bulat. Ini disebabkan oleh ciri-ciri varietas kultur, kerana ia mungkin berbeza dari segi pematangan, keadaan pertumbuhan, tetapi ini tidak mempengaruhi rasa buah..
 • Bau. Feijoa, bahkan sebelum matang sepenuhnya, mula mengeluarkan aroma yang menyenangkan, yang dari masa ke masa memperoleh ciri-ciri manis..

Mengenai warna kulitnya, sangat sukar untuk menentukan spesimen yang matang, kerana warna hijau yang kaya terdapat pada buah-buahan sejak ovari muncul hingga jatuh dari tanaman induk..

makanan dengan tukang masak

Musim feijoa berlangsung dari bulan September hingga Disember. Buah apa itu, bagaimana ia berguna dan bagaimana memasaknya, kata tukang masak restoran "Seven Friday" Dmitry Kotov.

- Buah feijoa?

- Feijoa, atau akka, adalah semak malar hijau yang indah dari keluarga myrtle, yang menghasilkan buah-buahan yang sangat menarik - beri hijau, bujur atau bujur, dengan aroma khusus yang cerah, pulpa halus dan rasa lega yang pada masa yang sama menyerupai nanas, strawberi dan pisang. By the way, feijoa mempunyai daun dan bunga yang indah - di Eropah ia digunakan untuk tujuan hiasan, ditanam di dataran dan taman. Tanah air feijoa adalah wilayah subtropika di Amerika Selatan, Brazil Selatan, Argentina Utara, Paraguay, Uruguay. Pada akhir abad kesembilan belas, feijoa muncul di Perancis, dari mana ia kemudian dibawa ke Yalta dan Sukhumi, kemudian ke California, Itali dan seluruh Laut Tengah. Di Crimea, feijoa berjaya menyesuaikan diri dengan musim sejuk - ia dapat menahan frosts sepuluh darjah tanpa kerosakan yang ketara. Hari ini feijoa juga ditanam di Georgia, Azerbaijan, Wilayah Krasnodar. Anda boleh menanam feijoa di rumah dan juga memperoleh hasil yang baik..

- Feijoa mempunyai musim?

- Ya, dan cukup pendek. Dari pengalaman saya sendiri, saya tahu bahawa tidak ada banyak produk yang hampir mustahil untuk didapatkan di luar musim, tetapi feijoa adalah salah satu daripadanya. Maksudnya, musim feijoa bukanlah saat buahnya paling enak, tetapi waktu untuk membelinya adalah tempoh dari awal September hingga awal Januari. Lebih-lebih lagi, kos feijoa di pasaran selama ini akan berubah - pada mulanya harganya sangat mahal, kemudian harganya akan turun beberapa kali, kemudian akan naik lagi. Penting untuk tidak melewatkan kemuncak musim ini untuk mempunyai masa untuk persediaan feijoa untuk kegunaan masa depan - buah ini sangat sihat, mengandungi banyak vitamin, gula, asid organik, garam mineral, yodium.

- Feijoa boleh disimpan dalam jangka masa yang lama?

- Tidak, ia disimpan di dalam peti sejuk selama maksimum seminggu, kemudian ia mulai pudar dan gelap. By the way, tidak digalakkan membekukan feijoa segar - dicairkan hanya sesuai untuk sos. Maksud saya bekalan musim sejuk - jem, dari feijoa ternyata sangat baik. Untuk membuat jem, anda perlu memasukkan buah feijoa yang dikupas melalui penggiling daging atau dipotong menjadi kiub kecil, campurkan dengan gula - kira-kira 20% berat feijoa, tambahkan air dan masukkan api. Masak selama enam jam. Sekiranya anda cukup bernasib baik untuk mendapatkan daun feijoa, anda juga boleh merebus dengan buah - mereka akan meningkatkan aroma. Halia segar sangat sesuai dengan feijoa - jika anda menggosoknya sedikit jem, ia akan menjadi lebih pedas.

- Tetapi anda boleh makan feijoa segar?

- Pasti! Anda hanya perlu menanggalkan kulit - tidak boleh dimakan, terlalu sukar dibandingkan dengan pulpa dan kain rajutan. Anda boleh makan begitu sahaja, anda boleh melewatkannya melalui penggiling daging dan makan dengan gula.

- Makanan ringan apa yang boleh digunakan feijoa?

- Sebagai contoh, anda boleh menyediakan salad seperti itu - kami mencampurkan bit muda rebus, feijoa, alpukat, keju feta dan biji wijen dan musim semuanya dengan minyak yang disiram dengan halia segar - ia akan menambah rempah ke salad manis. Kemudian anda boleh membuat sup. Panaskan krim, angkat dari api dan campurkan dengan feijoa. Penting untuk mencampurkan bukan di atas api, kerana jika tidak, feijoa akan mulai terasa pahit dan supnya akan menjadi tidak sedap. Pukul dalam pengisar. Masukkan daging ketam di tengah pinggan dalam dan tuangkan di atas sup krim. Warna supnya akan menyelerakan, hijau lembut. Anda boleh menambahkan sedikit bayam ke dalam pengisar agar lebih cerah..

- Jadi feijoa sesuai dengan makanan laut?

- Ya. Kombinasi dengan ikan mulia kelihatan sangat menguntungkan - bass laut Chile, ikan kod hitam, garam dor, serigala laut. Ikan boleh diisi dengan feijoa, atau feijoa boleh dijadikan lauk. Saya cadangkan menambah daun pudina dan jus limau nipis ke dalam daging cincang - mereka menyelaraskan rasa. Dalam hiasan, feijoa terlihat bagus dengan sayur-sayuran mini rebus - wortel, kubis Brussels, labu, zucchini. Feijoa sendiri tidak perlu dirawat panas - ia akan menjadi terlalu lembut, dan ini tidak berguna. Anda boleh menggunakan sos pesto klasik, cuka balsamic dan madu sebagai hiasan untuk lauk sayur.

- Feijoa tidak mesra dengan daging?

- Saya tetap menasihati menggunakan daging unggas - itik yang sama dimasak secara tradisional dengan sos manis. Sos manis untuk daging - gabungan untuk amatur. Contohnya, cubalah payudara itik feijoa. Untuk melakukan ini, rebus wain merah separa manis, tambahkan anise bintang, kayu manis, cengkih dan ceri segar, rebus selama setengah jam, biarkan mendidih. Goreng payudara itik, bakar dalam ketuhar, potong stik. Hidangkan feijoa segar pada cincin, tuangkan sos di atas. Dan untuk foie gras, anda boleh membuat sos feijoa - sama seperti jem, pasangkannya bukan melalui penggiling daging, tetapi melalui pengisar.

- Beritahu kami beberapa resipi Amerika Selatan.

- Cairkan gula dalam kuali. Potong feijoa, campurkan dengan anggur, strawberi dan pisang. Tuangkan semua buah ke dalam karamel, masukkan sos halia, didihkan dan angkat dari api. Flambé dengan tequila semasa menghidangkan.

Ditemu ramah oleh Nadezhda SUKHOVA

Versi PDF

 • 49
 • 50

Feijoa: khasiat bermanfaat dan resipi lazat

Feijoa adalah salah satu daripada beberapa buah yang masih mempunyai musim yang berbeza. Musim Feijoa bermula pada pertengahan September dan berakhir pada awal Januari, melewati puncaknya - iaitu waktu harga terendah dan rasa terbaik - dari minggu pertama hingga minggu ketiga bulan November. Jangan lepaskan!

Kilang itu menerima nama Latinnya untuk menghormati penemu - pengarah Muzium Sejarah Alam, João da Silva (Silva) Feijo. Mengapa buah feijoa berguna dan apa yang perlu dimasak daripadanya, lihat artikel kami.

Apa itu Feijoa

Feijoa (Akka, Acca sellowiana) adalah spesies tumbuhan malar hijau dari keluarga myrtle. Tanah airnya adalah Amerika Selatan. Feijoa pertama kali ditemui oleh orang Eropah di Brazil pada akhir abad ke-19. Kiwi tidak berkaitan dengan feijoa.

Tumbuh di kawasan terlindung di bahagian subtropika Caucasus, di selatan Rusia - Wilayah Krasnodar, serta di Crimea dan Azerbaijan.

Buah feijoa masak berwarna hijau tua, berwarna telus, lembut untuk disentuh, masam-manis, dengan aroma strawberi dan kiwi. Feijoa biasanya digambarkan sebagai "halus, mengingatkan strawberi dan nanas pada masa yang sama." Anda dapat menikmati rasa feijoa sepenuhnya jika buahnya sudah masak. Seperti kebanyakan buah-buahan lain (buah persik, buah ara, dan lain-lain), feijoa yang masak tidak tahan dengan pengangkutan. Tetapi tidak seperti buah-buahan lain, ia masak dengan sempurna semasa penyimpanan.

Dalam foto: Feijoa mekar

Mengapa feijoa berguna

Buah Feijoa mengandungi hingga 12.5% ​​gula, hingga 3.5% asid malik, vitamin C dan minyak pati. Ini adalah satu-satunya tanaman yang, dari segi kandungan sebatian yodium larut dalam air dalam buah, dapat dibandingkan dengan makanan laut (hingga 50 mg per 100 g pulpa). Feijoa mengatasi banyak produk yang berasal dari tumbuhan dan haiwan dari segi kandungan yodium (dalam bentuk yang mudah dicerna). Benar, jumlahnya bergantung pada tempat di mana tanaman itu tumbuh. Tetapi kesan pencegahan feijoa akan memberikan tanpa mengira kandungan yodium..

Untuk tujuan kesihatan, feijoa disyorkan untuk penyakit kelenjar tiroid yang berkaitan dengan kekurangan yodium, serta untuk aterosklerosis, hipo dan avitaminosis, penyakit saluran gastrointestinal (misalnya, gastritis) dan pielonefritis. Kerana kandungan vitamin C yang tinggi, feijoa berguna untuk meningkatkan imuniti sekiranya demam.

Dalam foto: Bubur millet dengan feijoa

Buah feijoa mentah boleh dimakan semasa kehamilan. Feijoa kaya dengan folat (asid folik), yang memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah dan pencegahan anemia. Buah Feijoa, kaya dengan serat tumbuhan, disarankan untuk mencegah sembelit, yang biasanya terjadi semasa kehamilan dan setelah melahirkan.

Bagaimana feijoa dimakan? Dengan kulit!

Buah Feijoa tidak boleh dikupas dengan selamat, ia sangat berguna. Kulit Feijoa mengandungi sebatian fenolik - katekin dan leukoanthocyanin. Bahan aktif secara biologi ini adalah antioksidan kuat yang membantu dalam pencegahan barah. Kulit Feijoa mempunyai rasa yang sedikit tawar, astringen, sehingga dapat menjadikan rasa pencuci mulut sedikit lebih kasar. Sekiranya anda ingin menggunakan feijoa dengan keuntungan maksimum, anda boleh mengupas buahnya, mengeringkan kulitnya (agar lebih lama) dan diseduh seperti teh.

Foto: Buah Feijoa

Jem feijoa mentah dengan gula

Cara paling klasik untuk menyediakan feijoa untuk musim sejuk adalah dengan membuat jem mentah. Feijoa dengan gula atau "jem mentah" sangat mudah disediakan; tidak perlu mengupas buah semasa menyiapkannya. Dari buah-buahan yang dicuci dengan teliti yang dimaksudkan untuk jem mentah, sudah cukup untuk memotong bahagian atas kepala. Buah-buahan dihancurkan dalam pengisar (atau dilewati dengan cara lama melalui penggiling daging) dan pukul dengan gula. Untuk meningkatkan khasiat bermanfaat, anda boleh menambah kacang walnut yang dicincang dalam pengisar secukupnya.

Foto: Jem feijoa mentah

Untuk penyimpanan di dalam peti sejuk: untuk 1 kg feijoa 0,7 - 1 kg gula. Untuk menyimpan jem mentah pada suhu bilik, tingkatkan dos gula hingga 2 kg. Sebagai ganti gula, jika tidak ada alergi, madu digunakan. Jem mentah seperti itu sangat berguna untuk meningkatkan imuniti. Ia boleh disajikan sebagai sos manis dengan keju kotej, bubur, biskut. Disimpan di dalam peti sejuk selama satu hingga dua bulan.

Resipi lazat dengan feijoa

Anda juga boleh makan feijoa seperti itu dengan memotong buah yang belum dikupas menjadi separuh dan meraup daging dengan sudu. Untuk musim sejuk, jem, kompot, tincture, minuman keras, sirap disediakan dari feijoa. Untuk penggunaan cepat, feijoa ditambahkan ke makanan yang dipanggang seperti kue atau muffin; sebagai asas untuk sos; sebagai tambahan kepada salad buah dan sayur-sayuran, dan juga daging, misalnya, dengan bit atau daging babi - gabungannya juga berjaya.

Dalam foto: Salad Feijoa dengan oren dan delima

Kehadiran feijoa bukan sahaja meningkatkan khasiat salad yang bermanfaat, tetapi juga memberi mereka semangat. Cubalah, misalnya, beberapa salad dengan feijoa.

Salad babi dengan feijoa
Tepung - 1 sudu besar, badam - 2 sudu besar l., feijoa - 100 g, minyak sayuran - 2 sudu besar, bawang besar, daging babi tanpa tulang - 200 g, kapur - 0,5 pcs., kicap

Gambar: Salad babi dengan feijoa

Basuh daging babi, keringkan, potong batang nipis. Basuh feijoa dan kapur, potong bulatan. Kupas bawang, potong nipis. Gulung daging babi ke dalam tepung. Panaskan minyak dengan baik dalam kuali. Goreng potongan daging babi, 2 minit. Masukkan kapur, feijoa dan bawang. Masak selama 2 minit lagi. Tuangkan kicap, kacau dan angkat dari api. Pindahkan salad ke mangkuk. Potong badam ke dalam kepingan, taburkan dengan salad.

Salad bit dengan feijoa
Feijoa - 150 g, walnut - 10 biji., Bit - 400 g, garam secukup rasa, minyak sayuran - 2 sudu besar. l., hijau - 1 tandan

Foto: Salad Feijoa dengan bit

Basuh bit dengan bersih, bungkus dengan kerajang, bakar di dalam ketuhar. Masa bergantung pada saiz sayur-sayuran akar.

Kupas dan potong feijoa. Kisar kacang yang dikupas. Kupas bit panggang dan parut atau potong kasar. Campurkan makanan siap. Musim secukup rasa dan musim dengan minyak sayuran.

Feijoa ketika musim ini mula dijual. Musim Feijoa dalam keadaan penuh, jangan ketinggalan!

Bahan popular

Hari ini:

 • Lempeng PP. 5 resipi penkek untuk pinggang yang nipis.
 • 3 makanan terbaik untuk geranium tanpa bahan kimia.
 • 5 resipi untuk cutlet PP paling sedap. Potongan ayam PP
 • 5 resipi diet brokoli untuk mempelbagaikan diet anda
 • Resepi dada ayam PP. Cara memasak dada ayam: 5 resipi diet yang lazat.
 • Cara membuat payudara yang cantik. Apa yang perlu dilakukan untuk mempunyai payudara yang cantik?
 • Pizza skuasy dengan tomato dan cendawan: faedah dalam setiap gigitan!
 1. Feijoa ketika musim ini mula dijual. Musim Feijoa dalam keadaan penuh, jangan ketinggalan!
 2. Bilakah musim feijoa di Rusia. Di manakah feijoa tumbuh?
 3. Musim Feijoa ketika. Makanan dengan tukang masak
 4. Musim Feijoa di Rusia. Ciri-ciri yang bermanfaat
 5. Feijoa adalah musim masak. Apa itu buah atau beri feijoa
  • Bau dan rasa
 6. Musim Feijoa di Krasnodar. Semua mengenai kelebihan buah feijoa
  • Buah Feijoa
  • Ciri-ciri komposisi
  • Khasiat buah dari Amerika Latin
  • Bagaimana buahnya digunakan?
  • Sifat berbahaya
 7. Musim Feijoa. Buah Feijoa
 8. Feijoa dengan resipi madu untuk musim sejuk tanpa memasak. Feijoa dengan madu. Ciri-ciri yang bermanfaat. Resepi
  • Resipi Feijoa dengan madu dan lemon
  • Feijoa dengan madu dan walnut
 9. Penanaman Feijoa di rumah. Berbuah Feijoa

Feijoa ketika musim ini mula dijual. Musim Feijoa dalam keadaan penuh, jangan ketinggalan!

Sumber yodium yang kuat, produk semula jadi.

Buah Feijoa adalah salah satu dari beberapa buah yang mengekalkan musiman yang ketara. Mereka mula muncul di rak mulai pertengahan September, dan musim berlangsung hingga akhir Januari. Tetapi rasa terbaik dan harga terendah untuk beri ini adalah pada bulan November. Jangan lepaskan!

Feijoa adalah tanaman malar hijau dari keluarga myrtle, yang berasal dari Amerika Selatan. Tumbuhan ini tumbuh di bahagian subtropika Caucasus, di selatan Rusia (Wilayah Krasnodar), serta di Crimea dan Azerbaijan.

Buah feijoa yang masak mempunyai warna hijau yang kaya, dan rasanya mengingatkan pada nanas, kiwi dan strawberi pada waktu yang sama... anda dapat menikmatinya sepenuhnya jika anda memotong buah beri separuh dan memakan pulpa berair dengan sudu. Sedap!

Kulit peijia yang pekat merosakkan rasanya sedikit, tetapi harumnya luar biasa dan mengandungi banyak sebatian fenolik - antioksidan yang mempunyai sifat anti-barah. Agar tidak membuang harta karun seperti itu, adalah bijaksana untuk mengeringkannya dan menambahkannya ke teh.!

Feijoa unik kerana kandungan yodiumnya dapat dibandingkan dengan makanan laut (hingga 50 mg per 100 g pulpa. Buah-buahan dianjurkan untuk merawat penyakit tiroid yang berkaitan dengan kekurangan yodium dalam tubuh.

Penyakit tiroid.
Ia juga berguna untuk menggunakannya untuk aterosklerosis, kekurangan vitamin, penyakit saluran gastrointestinal dan pielonefritis. Feijoa menguatkan sistem imun dan berkesan melawan selsema.

Jem feijoa mentah adalah kaedah paling selamat untuk mengekalkan komposisi buah-buahan ini yang berharga. Gunakan resipi dari "Ini sangat mudah! Bahan.
1 kg feijoa.
1 kg gula.

Penyediaan dan permohonan.
Basuh buah-buahan sehingga bersih, potong ekornya.
Perahkan beri bersama dengan kulit melalui penggiling daging, campurkan dengan gula, masukkan ke dalam balang yang disterilkan. Jem mentah disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 bulan.
Untuk rawatan tiroid, ambil 1 sudu besar. l. dana pada waktu pagi dan petang selama 10 hari. Kemudian berehat untuk tempoh yang sama.

Agen profilaksis dan terapeutik yang sangat baik yang membolehkan anda mengatur kandungan yodium dalam badan dengan lembut! Semasa musim, saya mencuba makan sebilangan buah beri segar setiap hari, saya juga mengeringkannya sehingga saya dapat minum teh vitamin aromatik hingga musim bunga.

Bilakah musim feijoa di Rusia. Di manakah feijoa tumbuh?

Kawasan subtropika di Amerika Selatan dianggap sebagai tempat kelahiran feijoa: Paraguay, Brazil Selatan, Uruguay dan Argentina Utara.

Sebagai pokok rimbun, pokok ini tumbuh di hutan liar di Amerika Selatan. Feijoa adalah tanaman subtropika dan semua peluang menanamnya di kawasan tropika tidak berjaya.

Pada akhir abad ke-19, feijoa dibawa ke Perancis, kemudian pada tahun 1900 ke Sukhumi dan Yalta, dan pada awal abad ke-20 ke California, di mana buah eksotik ini menyebar dengan baik. Pada tahun 1913, pokok buah dibawa ke Itali dan seluruh Mediterranean. Tumbuhan jalur subtropika ini juga telah menakluki lebih banyak wilayah utara. Di semenanjung Crimean, sebatang pokok buah dapat menahan embun beku hingga -11C tanpa kerosakan.

Pada masa ini, feijoa ditanam terutamanya di plot peribadi di Azerbaijan, Georgia dan Wilayah Krasnodar..

Feijoa sangat popular di kalangan penanam bunga amatur yang menanamnya seperti pokok eksotik dalam keadaan tertutup.

Feijoa sering digunakan untuk penanaman hiasan kerana bunga dan daunnya yang cantik dengan warna keperakan. Di beberapa negara yang panas, taman dan dataran masih dihiasi dengan pokok buah feijoa..

Musim Feijoa ketika. Makanan dengan tukang masak

Musim feijoa berlangsung dari bulan September hingga Disember. Buah apa itu, bagaimana ia berguna dan bagaimana memasaknya, kata tukang masak restoran "Seven Friday" Dmitry Kotov.

- Buah feijoa?

- Feijoa, atau akka, adalah semak malar hijau yang indah dari keluarga myrtle, yang menghasilkan buah-buahan yang sangat menarik - beri hijau, bujur atau bujur, dengan aroma khusus yang cerah, pulpa halus dan rasa lega yang pada masa yang sama menyerupai nanas, strawberi dan pisang. By the way, feijoa mempunyai daun dan bunga yang indah - di Eropah ia digunakan untuk tujuan hiasan, ditanam di dataran dan taman. Tanah air feijoa adalah wilayah subtropika di Amerika Selatan, Brazil Selatan, Argentina Utara, Paraguay, Uruguay. Pada akhir abad kesembilan belas, feijoa muncul di Perancis, dari mana ia kemudian dibawa ke Yalta dan Sukhumi, kemudian ke California, Itali dan seluruh Laut Tengah. Di Crimea, feijoa berjaya menyesuaikan diri dengan musim sejuk - ia dapat menahan frosts sepuluh darjah tanpa kerosakan yang ketara. Hari ini feijoa juga ditanam di Georgia, Azerbaijan, Wilayah Krasnodar. Anda boleh menanam feijoa di rumah dan juga memperoleh hasil yang baik..

- Feijoa mempunyai musim?

- Ya, dan cukup pendek. Dari pengalaman saya sendiri, saya tahu bahawa tidak ada banyak produk yang hampir mustahil untuk didapatkan di luar musim, tetapi feijoa adalah salah satu daripadanya. Maksudnya, musim feijoa bukanlah saat buahnya paling enak, tetapi waktu untuk membelinya adalah tempoh dari awal September hingga awal Januari. Lebih-lebih lagi, kos feijoa di pasaran selama ini akan berubah - pada mulanya harganya sangat mahal, kemudian harganya akan turun beberapa kali, kemudian akan naik lagi. Penting untuk tidak melewatkan kemuncak musim ini untuk mempunyai masa untuk persediaan feijoa untuk kegunaan masa depan - buah ini sangat sihat, mengandungi banyak vitamin, gula, asid organik, garam mineral, yodium.

- Feijoa boleh disimpan dalam jangka masa yang lama?

- Tidak, ia disimpan di dalam peti sejuk selama maksimum seminggu, kemudian ia mulai pudar dan gelap. By the way, tidak digalakkan membekukan feijoa segar - dicairkan hanya sesuai untuk sos. Maksud saya bekalan musim sejuk - jem, dari feijoa ternyata sangat baik. Untuk membuat jem, anda perlu memasukkan buah feijoa yang dikupas melalui penggiling daging atau dipotong menjadi kiub kecil, campurkan dengan gula - kira-kira 20% berat feijoa, tambahkan air dan masukkan api. Masak selama enam jam. Sekiranya anda cukup bernasib baik untuk mendapatkan daun feijoa, anda juga boleh merebus dengan buah - mereka akan meningkatkan aroma. Halia segar sangat sesuai dengan feijoa - jika anda menggosoknya sedikit jem, ia akan menjadi lebih pedas.

- Tetapi anda boleh makan feijoa segar?

- Pasti! Anda hanya perlu menanggalkan kulit - tidak boleh dimakan, terlalu sukar dibandingkan dengan pulpa dan kain rajutan. Anda boleh makan begitu sahaja, anda boleh melewatkannya melalui penggiling daging dan makan dengan gula.

- Makanan ringan apa yang boleh digunakan feijoa?

- Sebagai contoh, anda boleh menyediakan salad seperti itu - kami mencampurkan bit muda rebus, feijoa, alpukat, keju feta dan biji wijen dan musim semuanya dengan minyak yang disiram dengan halia segar - ia akan menambah rempah ke salad manis. Kemudian anda boleh membuat sup. Panaskan krim, angkat dari api dan campurkan dengan feijoa. Penting untuk mencampurkan bukan di atas api, kerana jika tidak, feijoa akan mulai terasa pahit dan supnya akan menjadi tidak sedap. Pukul dalam pengisar. Masukkan daging ketam di tengah pinggan dalam dan tuangkan di atas sup krim. Warna supnya akan menyelerakan, hijau lembut. Anda boleh menambahkan sedikit bayam ke dalam pengisar agar lebih cerah..

- Jadi feijoa sesuai dengan makanan laut?

- Ya. Kombinasi dengan ikan mulia kelihatan sangat menguntungkan - bass laut Chile, ikan kod hitam, garam dor, serigala laut. Ikan boleh diisi dengan feijoa, atau feijoa boleh dijadikan lauk. Saya cadangkan menambah daun pudina dan jus limau nipis ke dalam daging cincang - mereka menyelaraskan rasa. Dalam hiasan, feijoa terlihat bagus dengan sayur-sayuran mini rebus - wortel, kubis Brussels, labu, zucchini. Feijoa sendiri tidak perlu dirawat panas - ia akan menjadi terlalu lembut, dan ini tidak berguna. Anda boleh menggunakan sos pesto klasik, cuka balsamic dan madu sebagai hiasan untuk lauk sayur.

- Feijoa tidak mesra dengan daging?

- Saya tetap menasihati menggunakan daging unggas - itik yang sama dimasak secara tradisional dengan sos manis. Sos manis untuk daging - gabungan untuk amatur. Contohnya, cubalah payudara itik feijoa. Untuk melakukan ini, rebus wain merah separa manis, tambahkan anise bintang, kayu manis, cengkih dan ceri segar, rebus selama setengah jam, biarkan mendidih. Goreng payudara itik, bakar dalam ketuhar, potong stik. Hidangkan feijoa segar pada cincin, tuangkan sos di atas. Dan untuk foie gras, anda boleh membuat sos feijoa - sama seperti jem, pasangkannya bukan melalui penggiling daging, tetapi melalui pengisar.

- Beritahu kami beberapa resipi Amerika Selatan.

- Cairkan gula dalam kuali. Potong feijoa, campurkan dengan anggur, strawberi dan pisang. Tuangkan semua buah ke dalam karamel, masukkan sos halia, didihkan dan angkat dari api. Flambé dengan tequila semasa menghidangkan.

Musim Feijoa di Rusia. Ciri-ciri yang bermanfaat

Ciri khas feijoa adalah kandungan sebatian yodium larut air yang tinggi dalam buah-buahan. Dari segi kandungannya, feijoa dapat dibandingkan dengan makanan laut, tidak ada tumbuhan yang mengumpulkan sebilangan besar sebatian yodium (sekitar 0.2-1 mg per 100 g produk). Atas sebab ini, feijoa sangat berguna untuk manusia, terutama bagi orang yang tinggal di wilayah kekurangan yodium (kebanyakan wilayah Rusia), dan juga untuk pencegahan penyakit tiroid. Selain yodium, buah feijoa mengandung vitamin C, serat, sukrosa, asam malik dan nutrien lain. Kulitnya kaya dengan zat-zat yang bersifat antioksidan semula jadi (katekin dan leukoanthosianin). Antioksidan baik untuk mencegah barah.
Namun, saya tidak mahu pembaca MirSovetov memperlakukan feijoa sebagai buah "penyembuhan" eksklusif. Lagipun, kita senang makan epal, anggur, oren, dan lain-lain, tanpa memikirkan faedahnya. Sama juga dengan feijoa. Walaupun ia masih merupakan buah yang cukup eksotik, ia cukup berpatutan pada musim (musim sejuk), dan tidak ada alasan untuk berhenti memakannya..

Feijoa adalah musim masak. Apa itu buah atau beri feijoa

Feijoa masak di semak berkayu tropis dari ini. Myrtovs, yang tumbuh di "kawasan hangat" di mana-mana, di mana termometer tidak turun di bawah + 10C. Berasal dari Brazil (Amerika Selatan), buah itu mencapai rak pada bulan Disember. Feijoa merangkumi hanya tiga spesies tumbuhan, di antaranya hanya Feijoa Sello yang ditanam. Terdapat nama lain untuk tanaman - jambu nanas..

Bukan lagi rahsia bagi penduduk kita di mana feijoa tumbuh, kerana di Rusia adalah wilayah Crimea dan Caucasus, Wilayah Krasnodar. Tidak semua orang suka beri dengan rasa asam dan sedikit masam. Ini disebabkan penampilannya di rak baru-baru ini dan oleh itu ada yang tidak memperhatikannya, yang lain tidak merasakannya. Seperti apa feijoa itu? Beri amatur mempunyai ciri-ciri berikut:

 • berat mencapai 20-120 g (bergantung pada kawasan pertumbuhan);
 • menyerupai telur ayam dalam ukuran dan bentuk;
 • ditutup dengan lemon yang lebat hingga kulit hijau dengan rasa tart;
 • di dalamnya mengandungi pulpa berair dan sebilangan biji.

Sebaiknya makan jambu biji nanas utuh, kerana kandungan sebatian bermanfaat dalam kulit tidak kurang dari pulpa dalam. Musim Feijoa atau tempoh matang di Rusia jatuh pada Oktober-November. Penduduk kami makan buah itu pada bulan Disember, apabila terdapat lebih sedikit buah beri dan buah-buahan lain.

Ini menarik: Buah yang tidak biasa digambarkan oleh Juan de Silva Feijo Portugis yang ingin tahu. Dia dihantar untuk mengikuti lombong belerang, tetapi pemuda itu ingin tahu dan mempelajari alam: dia menangkap rama-rama, memeriksa tumbuh-tumbuhan dan menulis semua yang dia lihat dalam buku hariannya. Beri yang tidak biasa dinamakan sebagai penghormatannya..

Bau dan rasa

Buah feijoa eksotik ditutup dengan kulit bergelombang di bahagian luar. Ia merosakkan rasa buahnya, kerana rasanya terlalu sedap. Tetapi ia mempunyai kelebihan lain - aroma yang menyenangkan dan gudang sebatian berguna..

Untuk merasakan rasa feijoa, anda perlu mencicipinya dengan mengeluarkan pulpa buah yang berair dengan sudu. Buburnya terasa seperti campuran nanas, strawberi dan betik dengan sedikit rasa pudina. Ia menampakkan diri sepenuhnya, dengan semua nota, ketika buahnya matang sepenuhnya. Biasanya buah beri dituai tidak masak, dan ia masak semasa pengangkutan dan penyimpanan, menunjukkan sifat berguna maksimum.

Musim Feijoa di Krasnodar. Semua mengenai kelebihan buah feijoa

Sifat bermanfaat dan kontraindikasi feijoa tidak diketahui oleh setiap penduduk negara kita. Dan ini tidak menghairankan, kerana tanaman ini adalah misteri bagi banyak orang yang bahkan tidak tahu di mana feijoa tumbuh dan bagaimana rasanya feijoa.

Tanah air buah eksotik ini adalah Amerika Selatan, iaitu kawasan pergunungan Brazil.

Feijoa tumbuh di wilayah selatan

Perbahasan mengenai apakah buah beri atau buah feijoa tidak mereda hari ini, walaupun menurut maklumat rasmi, buah-buahan dari pohon myrtle ini berbentuk bulat dan berwarna hijau, buah-buahan tidak lebih dari 7 cm.

Buah Feijoa

Walaupun buah pokok matang berwarna hijau, ketika feijoa matang, kulitnya menjadi pekat dan kencang, dan buburnya lembut dan berair dengan sedikit biji-bijian. Cara makan feijoa: dengan atau tanpa kulit?

Penduduk tempatan Amerika Latin lebih suka mengkonsumsi seluruh buah, kerana di dalamnya terdapat banyak nutrien, vitamin dan unsur surih..

Bahkan buah feijoa yang masak berwarna hijau.

Bagi mereka yang tidak tahu kapan musim feijoa, kami memaklumkan kepada anda bahawa waktu pematangan buah-buahan ini adalah dari bulan September hingga Januari, iaitu, di lintang kami, buah-buahan tersebut tersedia untuk pembeli terutamanya pada musim sejuk..

Ciri-ciri komposisi

Apakah feijoa ini? Hari ini, kita dapat mengatakan dengan yakin bahawa feijoa adalah salah satu buah paling berguna yang mempunyai komposisi kimia yang unik..

Komponen utama tanaman yang menentukan faedah utama buah feihuahua adalah yodium larut dalam air. Jumlahnya beberapa kali lebih tinggi daripada kandungan unsur jejak ini dalam makanan laut dan tanaman lain..

Di samping itu, feijoa kaya dengan:

 • minyak pati;
 • asid folik;
 • vitamin C;
 • asid malik.

Komponen penting adalah kakhetin antioksidan semula jadi, yang menghalang perkembangan barah. Buahnya mengandungi vitamin B, kalsium, zink, fosforus dan sejenisnya. Kandungan kalori feijoa hanya 48 kkal per 100 g produk, jadi buahnya adalah salah satu makanan tambahan yang menggantikan beberapa komponen kalori tinggi dalam hidangan. Ini membolehkan anda bukan sahaja menyempurnakan rasa salad atau rebusan, tetapi juga memungkinkan untuk menurunkan berat badan, sambil memperkaya tubuh dengan zat berharga.

Kandungan kalori feijoa hanya 48 kkal per 100 gram produk

Khasiat buah dari Amerika Latin

Penduduk asli benua Amerika Selatan telah mengetahui tentang faedah dan bahaya buah feijoa selama lebih dari satu abad. Itulah sebabnya penduduk tempatan bukan sahaja memakannya secara mentah, tetapi juga menyediakan banyak hidangan berdasarkannya. Pada asasnya, mereka mengisar feijoa dengan gula atau memerah jus dari buah, yang membolehkan anda cepat menghilangkan dahaga dan memenuhkan badan dengan sebatian penting.

Jadi, bagaimana buah feijoa berguna untuk tubuh??
Manfaat feijoa untuk badan adalah seperti berikut:

 • pencegahan dan rawatan anemia kekurangan zat besi;
 • penghapusan risiko patologi onkologi;
 • menurunkan tahap kolesterol jahat dalam darah dan pembubaran sebahagian plak kolesterol;
 • kesan terapeutik yang sangat baik berkaitan dengan gastritis, duodenitis, ulser peptik dan sejenisnya;
 • normalisasi tahap hormon;
 • meningkatkan fungsi sokongan badan;
 • meningkatkan keadaan sistem imun;
 • rawatan penyakit sistemik;
 • normalisasi fungsi ginjal dan penghapusan proses keradangan di saluran kencing.

Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai faedah feijoa dari

Kadar feijoa harian tidak boleh lebih dari dua buah besar, kerana jumlah buah yang lebih besar dapat menimbulkan reaksi alergi atau manifestasi overdosis lain.

Bagaimana buahnya digunakan?

Setelah menanyakan berapa kos feijoa, menjadi jelas bahawa buah ini hampir tidak boleh didapati untuk orang ramai, kerana satu kilogram daripadanya dianggarkan sekitar $ 25. Tetapi ini tidak menakutkan pengguna domestik, dan rakan-rakan kita mula menanam tanaman eksotik ini di tanah air mereka..

Di manakah feijoa tumbuh di Rusia? Sebagai peraturan, ini adalah wilayah selatan negara itu, khususnya Wilayah Krasnodar, Abkhazia dan tanah yang berdekatan dengannya.

Apakah nama jus feijoa? Terdapat beberapa nama untuk minuman ini. Sebilangan orang memanggil jus yang diperoleh dari feijoa feijoa, yang lain - feijoa.

Terlepas dari namanya, minuman ini sangat berguna, kerana ia memungkinkan anda untuk mengisi kekurangan yodium dalam tubuh dan memperkaya dengan zat berharga.

Baru-baru ini, menjadi bergaya untuk memasak kompot feijoa, walaupun jumlah mineral dan vitamin di dalamnya berkurang dengan ketara.

Untuk dapat memakan buah penyembuh selama setahun, anda boleh membekukan feijoa atau memasak jem feijoa. Untuk melakukan ini, anda harus melewatkan buah melalui penggiling daging, tambahkan gula ke dalamnya dan masak dengan api kecil selama tidak lebih dari setengah jam. Sifat jem feijoa yang berguna dapat meningkatkan kesihatan manusia, meningkatkan imuniti dan mencegah perkembangan banyak proses patologi.

Sifat berbahaya

Buah feihui masak mengandungi sejumlah besar gula, jadi buah ini dikontraindikasikan untuk orang yang gemuk dan diabetes. Sebagai tambahan, feijoa boleh menyebabkan pelbagai reaksi alergi pada manusia, jadi anda harus berhati-hati dengan penggunaannya..

Buah ini dilarang sama sekali untuk orang yang mempunyai intoleransi individu terhadap komponen komposisinya, serta pesakit yang menderita penyakit tiroid, khususnya hipertiroidisme.

Feijoa harus digunakan dengan berhati-hati selama kehamilan, dan lebih baik meninggalkannya sepenuhnya sepanjang tempoh ini. Tidak disyorkan untuk memberikan buah-buahan ini kepada anak-anak kecil. Sama ada mungkin untuk kanak-kanak feijoa, lebih baik bertanya kepada doktor.

Semasa makan buah-buahan, adalah mustahak untuk menolak hidangan tenusu, kerana boleh menimbulkan gangguan pencernaan, terutama cirit-birit.

Dari penggunaan feijoa yang berlebihan, kemungkinan overdosis berupa gangguan saraf, kerosakan, kegelisahan, serangan panik. Juga, peningkatan jumlah buah yang dimakan sehari sebelum menyebabkan penurunan suhu, takikardia, gangguan irama jantung pada orang dengan patologi sistem pendawaian miokard, penurunan sementara dalam daya kerja dan keadaan tertekan.

Musim Feijoa. Buah Feijoa

Walaupun buah pokok matang berwarna hijau, ketika feijoa matang, kulitnya menjadi pekat dan kencang, dan buburnya lembut dan berair dengan sedikit biji-bijian. Cara makan feijoa: dengan atau tanpa kulit?

Penduduk tempatan Amerika Latin lebih suka mengkonsumsi seluruh buah, kerana di dalamnya terdapat banyak nutrien, vitamin dan unsur surih..

Bahkan buah feijoa yang masak berwarna hijau.

Bagi mereka yang tidak tahu kapan musim feijoa, kami memaklumkan kepada anda bahawa waktu pematangan buah-buahan ini adalah dari bulan September hingga Januari, iaitu, di lintang kami, buah-buahan tersebut tersedia untuk pembeli terutamanya pada musim sejuk..

Feijoa dengan resipi madu untuk musim sejuk tanpa memasak. Feijoa dengan madu. Ciri-ciri yang bermanfaat. Resepi

Feijoa dengan madu, kita digunakan untuk mengobati penyakit, tidak mencegahnya. Bagi kebanyakan kita, minum pil "keajaiban" jauh lebih mudah daripada menjaga kekuatan imuniti kita. Tetapi secara semula jadi terdapat sebilangan besar tumbuhan dan herba berguna yang merupakan penyembuh yang paling nyata. Hari ini kami ingin memberitahu anda tentang satu keajaiban semula jadi - feijoa. Buah yang tidak sedap dipandang penuh dengan sumber vitamin dan mineral yang tidak habis-habisnya. Kulit hijau yang kuat melindungi pulpa yang berair, lembut dan sangat enak. Nilai utama feijoa adalah kandungan sejumlah besar yodium. Oleh itu, beri ini adalah rawatan yang tepat untuk penghidap penyakit tiroid. Feijoa juga digunakan sebagai agen pencegahan dan terapi untuk sakit tekak, selsema, dan penyakit saluran gastrousus. Dan dari segi kandungan vitamin C, beri ini tidak kalah dengan lemon dan buah sitrus yang lain.

Bahagian buah yang paling berguna adalah kulit. Rasanya tidak begitu menyenangkan dan, kerana jumlah tanin yang banyak, meninggalkan sensasi astringen di lidah. Oleh itu, paling kerap, keseluruhan buah feijoa senang dengan proses tambahan: kompot rebus atau jem, kisar dengan gula atau madu. Hari ini kami akan berkongsi dengan anda resipi ubat pencuci mulut yang unik dari feijoa dan madu. Kelezatan ini sangat menggembirakan kanak-kanak yang sukar untuk makan sesuatu yang bermanfaat..

Resipi Feijoa dengan madu dan lemon

Gabungan madu, feijoa dan lemon adalah bom vitamin sebenar. Ubat yang lazat dan tidak tergantikan dalam tempoh selesema-musim sejuk.

 • feijoa - 0,5 kg
 • lemon - 1 keping
 • madu - 100 gr
 • Sediakan buah feijoa: basuh dengan bersih, keringkan pada serbet, potong bunga kering.
 • Potong buah menjadi separuh dan potong dalam pengisar atau cincang.
 • Kupas lemon, potong pulpa hingga lembek.
 • Campurkan puri feijoa dan lemon, tambah madu.
 • Resipi Feijoa dengan madu dan lemon

Ubat yang berguna sudah siap! Untuk pencegahan selesema bermusim, anda perlu minum 1 sudu kecil. 3 kali sehari sebelum makan.

Feijoa dengan madu dan walnut

Resipi yang indah ini juga mengandungi kenari - sumber vitamin A, B, E, F. Feijoa yang berharga dengan madu dan kacang berguna untuk aterosklerosis, gastritis, enteritis. Dos harian 3 sudu teh dapat menguatkan sistem imun dan mengurangkan perjalanan penyakit kronik.

 • feijoa - 750 gr
 • lemon - 0.5 pcs
 • madu - 450 gr
 • walnut atau hazelnut - 150 gr
 • aprikot kering - 50 gr
 • Feijoa dan lemon yang telah dibasuh dengan baik, kisar dalam pengisar bersama dengan kulitnya.
 • Kisar kacang dengan penggulung.
 • Tuangkan aprikot kering dengan air mendidih selama 2-3 minit, toskan dan potong halus.
 • Satukan feijoa tumbuk dan lemon dengan madu, aprikot kering, kacang. Gaul hingga sebati. Simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk.

Penanaman Feijoa di rumah. Berbuah Feijoa

Apabila ditanam di rumah, feijoa mula berbuah 5-6 tahun setelah ia ditanam. Dalam kes ini, kilang mesti melakukan pendebungaan sendiri - ini adalah keadaan utama. Apabila tumbuh dari keratan, ovari boleh terbentuk pada tahun ketiga atau keempat..

Anda boleh meningkatkan peluang tanaman yang baik dengan menyerbuki bunga sendiri. Untuk ini, paling senang menggunakan berus nipis untuk melukis, memindahkan debunga dari satu semak ke semak yang lain. Berkat prosedur ini, lebih banyak buah yang diperoleh daripada dengan pendebungaan sendiri..

Buah feijoa pertama mula berbuah pada pertumbuhan 5-6 tahun

Seperti yang anda lihat, untuk menghasilkan buah yang baik, anda memerlukan sekurang-kurangnya dua semak feijoa. Tetapi jika atas sebab tertentu anda tidak mempunyai peluang seperti itu, cubalah menanam varieti hibrid domestik, misalnya, Nikitsky aromatic, Crimean awal, Akka Sellova (Zellova). Mereka dibiakkan secara khusus untuk keadaan kami, di mana feijoa hanya dapat ditanam di rumah, dan ukuran ruangan tidak selalu memberi ruang yang cukup untuk beberapa tanaman besar. Dari pengalaman rakan-rakan saya, saya dapat mengatakan bahawa varieti ini tumbuh dan membuahkan hasil dengan cukup berjaya..

Biji Feijoa berbentuk lemon seperti ukuran 4-7 cm. Rasanya yang sedikit masam dan kaya menggabungkan strawberi, kiwi dan nanas pada masa yang sama. Buah-buahan masak dari Oktober hingga Disember, dan apabila mereka masak sepenuhnya, mereka akan jatuh dari dahan.

Buah Feijoa kelihatan seperti lemon, dan rasanya seperti kiwi, strawberi dan nanas pada masa yang sama

Dalam persekitaran semula jadi, dalam keadaan yang baik, satu tanaman dapat memberikan hingga 30 kg buah. Semasa menanam di rumah, penuaian seperti itu tentu saja tidak perlu menunggu, tetapi anda boleh mengandalkan 5 kg buah berair wangi.

Buah Feijoa bukan hanya enak, tetapi juga sangat berguna, kerana mengandungi banyak unsur yang diperlukan untuk tubuh kita:

 • vitamin, terutamanya C;
 • pektin;
 • selulosa;
 • gula, asid, minyak pati;
 • iodin.

Ngomong-ngomong, ada banyak yodium dalam buah beri, dan apa yang menjadi ciri, ia terkandung dalam sebatian larut air yang mudah diserap oleh tubuh. Oleh itu, bagi orang dewasa, 2 buah cukup untuk memberi tubuh pengambilan zat ini setiap hari. Dan satu lagi berita baik: feijoa tidak menyebabkan alahan, tidak seperti buah-buahan eksotik dan selatan lain yang bukan ciri garis lintang kita, yang bermaksud ia tidak biasa bagi organisma kita..

Sangat penting untuk mengetahui kematangan janin. Ia dapat dikenal pasti dengan penampilan pulpa. Dalam buah masak, ia telus, sedikit seperti jeli. Warna putih pulpa menunjukkan kematangan yang tidak lengkap, tetapi buah-buahan ini akan sampai dalam beberapa hari di rumah. Bubur gelap adalah tanda terlalu masak, buah-buahan seperti itu tidak boleh dimakan.

Feijoa masak mempunyai daging yang jelas, tetapi tidak gelap

Nota! Buah Feijoa mempunyai jangka hayat yang sangat pendek. Tanpa peti sejuk, mereka hanya boleh disimpan sehingga dua minggu..

Anda boleh makan feijoa segar atau membuat jem, kompot, jem, marmalade dan juga wain atau warna dari itu.

By the way, dipercayai bahawa feijoa tumbuh di dekat laut memberikan buah-buahan yang paling lazat dan sihat. Ini tidak menghairankan: selain matahari dan panas, tanaman ini menerima sejumlah besar mineral dan nutrien, yang kaya dengan air laut dan tanah di pesisir..

Feijoa

Sehingga kini, tidak semua penduduk di negara kita tahu bagaimana rupa feijoa. Sebilangan buah beri eksotik ini dikira sebagai timun kecil, sementara yang lain adalah buah alpukat. Feijoa mempunyai rasa yang samar-samar, baik strawberi atau nanas. Nampaknya sesuatu mengenai buah beri ini biasanya sukar untuk dinyatakan. Dipercayai bahawa feijoa mengandung sejumlah besar yodium kekurangan, tetapi pendapat mengenai kepekatan tinggi unsur ini dipertikaikan. Feijoa dipanggil produk "berubah-ubah" kerana ketidakupayaan buah menyimpan lebih dari seminggu, tetapi ini hanya sebahagiannya benar. Penyelidikan, yang semakin banyak dilakukan baru-baru ini, membantu membuktikan kebenaran mengenai feijoa.

Khasiat feijoa yang berguna

Kandungan komposisi dan kalori

Bahan asas (mg / 100 g):Feijoa segar [1]
Air83.28
Karbohidrat15.21
Serat makanan6.4
Gula8.2
Protein0.71
Lemak0.42
Kalori (Kcal)61
Mineral
Potasium172
Kalsium17
FosforusSembilan belas
Magnesiumsembilan
Natrium3
Besi0.14
Zink0.06
Mangan0.084
Tembaga0.036
Vitamin
Vitamin C32.9
Vitamin E0.16
Vitamin PP0.295
Vitamin B60.067
Vitamin B10.006
Vitamin B20.018

Yodium larut dalam air adalah unsur utama dalam feijoa. Tetapi penilaian kepekatannya dalam pelbagai sumber sangat berbeza..

Oleh itu, menurut TSB, 1 kilogram beri segar mengandungi 15 hingga 25 "porsi" yang sama dengan pengambilan yodium harian yang diperlukan oleh orang dewasa (atau dari 10 hingga 20 pengambilan wanita hamil setiap hari, yang memerlukan peningkatan yodium). Secara berangka mutlak, kandungan unsur surih ini berkisar antara 2.06 mg hingga 3.9 mg per kilogram produk mentah.

Walau bagaimanapun, dalam jadual maklumat untuk unsur surih ini, data lebih kerap diberikan dalam bentuk bahan kering. Dan dalam ungkapan ini, menurut kajian R.G. Melkadze (2007), dilakukan dengan menggunakan kaedah H.N. yang diubah suai Betulkan, 100 g feijoa mengandungi 8-9 mg hingga 35 mg yodium. Perbezaan ini (lebih dari 4 kali antara indikator) disebabkan oleh jarak wilayah tanaman (atau perkebunan) dari laut (lebih tepatnya, dari tanah yang kaya dengan yodium). Sebagai peraturan, semakin dekat ke pantai feijoa tumbuh, semakin tinggi kandungan yodium dalam buah-buahan..

Sebagai contoh, di desa Makhinjauri, berdekatan dengan laut, kandungan yodium maksimum (35 mg / 100 g), pada jarak satu kilometer dari laut (di Kebun Raya Batumi) - 22 mg / 100 g, dan 10 km dari pantai (Ozurgeti ) - 12 mg / 100 g. Pada jarak 100 km dari laut, jumlah yodium dalam buah mendekati nilai minimum (8 mg / 100 g), tetapi masih cukup besar untuk menghilangkan kekurangan yodium ketika feijoa dimasukkan dalam diet harian [2]... Harus diingat bahawa tidak semua tanah, bahkan yang berdekatan dengan laut, sama-sama kaya dengan yodium, dan sebaliknya, terdapat banyak yodium di wilayah yang sekarang terletak jauh dari pantai, tetapi pada masa lalu diliputi oleh lautan.

Penulis analisis variasi komposisi kimia Abkhaz feijoa menentukan dalam kajian mereka kandungan yodium dalam buah pada kadar 0,012-0,0146 mg (12-14,6 μg) / 100 g, walaupun mereka juga menilai kepekatan ini sebagai tinggi, kerana kandungan yodium dalam buah tanaman lain tidak melebihi 0.005 μg / 100 g [3].

Walaupun pada hakikatnya "pada dasarnya" data dari pelbagai kajian menunjukkan jumlah yodium yang cukup banyak dalam buah feijoa, ada juga pendapat kritis mengenai hal ini. Khususnya, Grigory Gerasimov, MD, profesor dan pakar WHO, menganggap feijoa (serta kesemek dan kiwi) sebagai sumber yodium yang buruk, menyebut idea umum mengenai buah-buahan yang disenaraikan naif dan berpendapat bahawa di antara produk tumbuhan hanya rumput laut dapat terkumpul di dalamnya tisu sejumlah elemen berharga yang mencukupi.

Penyelidik lebih sebulat suara dalam menilai potensi feijoa dalam menyediakan asid askorbik pada tubuh manusia. Dipercayai bahawa 100 gram vitamin C mengandungi sekitar sepertiga dari nilai harian (kira-kira 30-40 mg / 100 g, jika perlu, pengambilan 90 mg vitamin C untuk lelaki dan 75 mg untuk wanita setiap hari). Semakin masak buahnya, semakin tinggi kepekatan vitamin C. Walaupun penunjuk ini juga memungkinkan untuk variasi variasi yang ketara walaupun di kawasan tumbuh yang sama (contohnya, dari 44 mg / 100 g untuk varieti Allegro hingga 5.23 mg / 100 g untuk gred "НСР 0.5"). Dalam buah-buahan dari ladang Australia, vitamin C lebih banyak - hingga 63 mg / 100 g [4].

Kajian yang sama melaporkan kadar tinggi flavonoid antioksidan, asid pantotenat (0.2 mg / 100 g), serat (6.8 g / 100 g), dan kalium (255 mg / 100 g). Lebih-lebih lagi, kulit buah ini yang dimakan mengandungi lebih banyak flavonoid dan vitamin C daripada pulpa..

Buah beri Feijoa dibezakan dengan keasidan yang agak ketara (dari 1,26% hingga 2,64%) dengan dominasi asid sitrik dan jumlah asid malik, tartaric dan succinic yang jauh lebih rendah. Mereka mempunyai kandungan mineral yang tinggi, melebihi petunjuk ini pada pir, epal dan buah-buahan dari kebanyakan tanaman buah batu. Silikon dalam 100 g buah feijoa mengandungi sekitar 55-60% dari nilai harian, boron - 45-50%, kromium dan kobalt - 15%, rubidium - 10%. Fitosterol (hingga 50%), zat pektin (hingga 40%), monosakarida (dengan dominasi glukosa) dan disakarida juga dijumpai di feijoa..

Penyembuhan sifat

Feijoa dihargai bukan hanya kerana rasa istimewa, tetapi juga untuk khasiat perubatan dan makanannya. Buah tanaman ini digunakan untuk merawat penyakit tiroid, masalah metabolik, dan diresepkan ketika gejala aterosklerosis terjadi. Untuk tujuan terapi, feijoa digunakan dengan kekurangan asid askorbik, dan juga untuk keradangan saluran gastrointestinal, pankreas, pielonefritis.

Walaupun terdapat pendapat yang bertentangan dalam menilai kandungan yodium dalam buah feijoa dan perbezaan yang signifikan dalam penunjuk untuk parameter ini, bergantung pada lokasi tanaman, dipercayai bahawa ketika membeli buah beri dari kawasan dengan tanah yang kaya dengan iodin, anda masih dapat memperoleh kadar harian unsur berharga dengan makan 2 hingga 7 buah sehari.

Iodin sangat penting untuk fungsi kelenjar tiroid, yang mengawal metabolisme badan. Elemen ini juga mempengaruhi peredaran serebrum (dengan kekurangan yodium, berlaku pelanggaran fungsi kognitif). Dengan kekurangan yodium dalam tubuh wanita hamil, ketidakseimbangan hormon berlaku, yang mempengaruhi keadaan sistem saraf pusat anak yang sedang berkembang, yang akhirnya dapat menyebabkan keterbelakangan mental bayi yang baru lahir. Gejala patologi juga boleh berlaku pada orang yang sihat sebelumnya yang menghadapi kekurangan yodium kronik. Selain kelenjar tiroid, terapi yodium diperlukan untuk ovari, kelenjar susu, usus besar, mukosa gastrik, kulit.

Feijoa dapat digunakan sebagai ubat yang dapat mencegah gangguan pencernaan dan memulihkan sistem pencernaan dengan mengaktifkan motilitas usus.

Produk ini mempunyai sifat anti-radang, imunostimulasi, tonik, anti-sklerotik, antioksidan. Khususnya, sebatian fenolik kulit feijoa (catherine, leukoanthocyanins) menimbulkan kesan antioksidan. Terima kasih kepada mereka, pencegahan perkembangan proses onkologi juga disediakan. Kegiatan antijamur minyak pati berry feijoa dan aktiviti antibakteria terhadap Staphylococcus aureus dan Escherichia coli telah disahkan secara eksperimen.

Vitamin P yang terkandung dalam feijoa membantu menurunkan tekanan darah, dan pektin dalam komposisi membantu menghilangkan toksin dan radikal bebas. Ini juga meningkatkan bekalan darah periferal, mencegah kerosakan sel dan, sebagai akibatnya, penuaan badan..

Dalam bidang perubatan

Amalan farmasi yang ada sedang mempertimbangkan kemungkinan menuai daun feijoa sebagai bahan mentah untuk penyediaan ubat. Dan ekstrak buah tumbuhan sudah ada di pasaran sekarang dalam status makanan tambahan dan suplemen herba.

Oleh itu, sebagai contoh, anda boleh menjumpai minyak sayur kompleks dalam kapsul "Kesihatan Wanita", yang mengandungi ekstrak beri feijoa, kelp, minyak biji rami. Ubat ini diumumkan sebagai kaedah untuk menormalkan kelenjar tiroid dan mencegah perkembangan penyakit wanita.

Dalam perubatan rakyat

Secara tradisinya, penggunaan buah dan daun feijoa dalam perubatan rakyat lebih luas. Penyembuh menggunakan "ramuan nanas" (kerana feijoa kadang-kadang disebut) untuk mengatur perut dan usus (untuk merawat keradangan membran mukus usus besar dan kecil), melegakan sembelit, merawat penyakit Graves, gout, aterosklerosis, dermatitis pelbagai jenis, pielonefritis.

Minyak pati buah dianggap sebagai agen anti-radang yang berkesan yang dapat mengatasi dermatitis dan menguatkan rambut. Merebus daun sebagai agen antiseptik dan penyembuhan luka diresepkan untuk periodontitis, lesi membran mukus tisu mulut dan penyakit lain pada gigi dan gusi.

Seperti makanan kaya yodium, ubat tradisional mengesyorkan feijoa sebagai langkah pencegahan terhadap kemungkinan mabuk. Sebagai tambahan kepada langkah-langkah lain yang mengurangkan risiko mabuk (contohnya, penggunaan vitamin B6, glutargin, mezym, asid succinic, ubat koleretik, dan lain-lain), penyembuh menasihatkan untuk memasukkan feijoa dalam diet 1-2 hari sebelum hari raya, yang semestinya memudahkan kesan alkohol pada badan.

Decoctions dan infusions

Dalam perubatan rakyat, terutamanya decoctions dan infusions daun feijoa digunakan, lebih jarang - kulit pokok.

 • Infusi (teh) daun dan bunga untuk masalah urologi. Satu cawan (200 ml) air mendidih memerlukan 1 sudu daun kering. Teh disediakan selama 30 minit, selepas itu diminum setengah gelas dua kali sehari dengan penambahan madu. Kursus ini berlangsung selama 2 minggu.
 • Merebus daun untuk periodontitis. Dalam resipi ini, ramuan diambil dalam perkadaran yang sama (1 sudu per 200 ml air), tetapi bahan mentah direbus dengan api kecil selama 20-30 minit. Sapukan rebusan dalam bentuk losyen atau kerap membilas mulut.
 • Merebus kulit kayu untuk menyembuhkan luka kulit. Untuk menyediakan losyen, kulit pohon yang dihancurkan (1 gelas) direbus dalam satu liter air selama satu jam. Kemudian campuran ditapis, dan pembalut yang direndam dalam kaldu disapu pada kulit yang rosak.

Dalam perubatan oriental

Oleh kerana feijoa tidak dikenali di luar Amerika Selatan hingga akhir abad ke-19, tidak ada tradisi oriental kuno menggunakan beri ini untuk tujuan perubatan. Namun, pengikut moden yang menganut prinsip perubatan Cina dan Tibet, secara analogi, memasukkan feijoa dalam pelbagai program terapi..

Dalam beberapa karya, buah tanaman disebut sebagai antidepresan, yang lain - antara makanan dengan sifat hepatoprotektif (yang mempunyai kesan positif terhadap fungsi hati). Seperti beri masam lain, feijoa disyorkan untuk menekan tenaga paru-paru yang berlebihan. Tetapi kerana penyalahgunaan makanan masam menyokong tenaga Api, dengan kelebihannya, tidak disarankan untuk bersandar pada buah-buahan ini.

Dalam penyelidikan saintifik

Untuk mencari cara baru untuk memerangi pelbagai penyakit, para saintis meneliti pulpa buah feijoa dan daunnya.

 • Uji coba tabung uji pada sel telah menunjukkan bahawa minyak pati feijoa mempunyai sifat antioksidan dan melawan radikal bebas. Selain itu, ia berfungsi sebagai cytoprotector - melindungi limfosit dari kerosakan dan pengoksidaan. Terdapat bukti awal bahawa minyak pati feijoa mempengaruhi bakteria Staphylococcus aureus (S. aureus) dan jamur diploid (C. albicans). Keterukan kesannya bergantung pada dos minyak pati [5].
 • Ciri-ciri anti-radang feijoa terdapat dalam ekstrak pulpa, kulit dan buah keseluruhan. Empat jenis Appolo, Unik, bintang Opal dan Wiki Tu digunakan untuk kajian ini. Eksperimen dilakukan pada sel, mendapati bahawa di antara ketiga ekstrak tersebut, penyediaan yang dibuat dari kulit adalah yang paling berkesan, dan di antara varietasnya, Appolo menunjukkan hasil yang terbaik. Para penyelidik mendakwa bahawa dalam beberapa kes, ekstrak feijoa terbukti lebih berkesan daripada ibuprofen. Dari ini, para saintis menyimpulkan bahawa buah feijoa dapat sangat berguna dalam rawatan dan pencegahan penyakit radang, terutama yang berkaitan dengan usus [6].
 • Para saintis menguji kesan ekstrak kulit feijoa dan pulpa yang kaya dengan fenol pada sel darah merah yang terkena merkuri. Merkuri boleh memasuki tubuh manusia walaupun dengan makanan, memprovokasi pelbagai patologi: dari penyakit ginjal hingga masalah kardiovaskular. Semasa ujian, ekstrak didapati berjaya memerangi keracunan merkuri dan tekanan oksidatif. Secara umum, ekstrak kulit mempunyai kesan perlindungan yang lebih jelas, tetapi dalam beberapa parameter individu, ekstrak pulpa menunjukkan dirinya lebih baik. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membuat kesimpulan mengenai penggunaan feijoa untuk memerangi penyakit yang berkaitan dengan merkuri [7].
 • Oleh kerana komposisinya, ekstrak daun feijoa dapat berfungsi sebagai perencat Ach di dalam tubuh, memperlambat aktiviti enzim tertentu dan pada masa yang sama meningkatkan tahap asetilkolin neurotransmitter. Ini diperlukan untuk rawatan demensia dengan badan Lewy, penyakit Alzheimer, myasthenia gravis, dll. Sebagai tambahan kepada set komponen standard (protein, karbohidrat, lemak, serat), ekstrak daun mengandungi pelbagai sebatian fenolik, termasuk flavonol (glikosida quercetin, catechins, proceanidins) [8].
 • Ekstrak Feijoa yang diperoleh dengan bantuan etanol berkesan dalam memerangi Toxoplasma. Toxoplasma adalah genus parasit yang menyebabkan toksoplasmosis pada haiwan dan manusia. Kucing sangat mudah diserang penyakit ini, tetapi kadang kala ia juga terjadi pada manusia. Walaupun penyakit ini biasanya berlanjutan tanpa komplikasi, ubat-ubatan yang ada mempunyai sejumlah batasan, sehingga para saintis berusaha mencari kaedah terapi baru. Hasil kajian in vitro disahkan setelah percubaan dengan tikus yang disuntik secara intraperitoneal dengan parasit. Apabila dirawat dengan ekstrak feijoa (100 dan 200 mg / kg / hari selama 5 hari), mereka menunjukkan kelangsungan hidup yang jauh lebih baik [9].
 • Feijoa boleh dianggap sebagai antidepresan semula jadi yang berkesan. Inilah kesimpulan yang dicapai oleh saintis Iran yang mengambil tikus albino Swiss untuk eksperimen tersebut. Mereka menjalani 2 ujian (ujian perendaman paksa dan ujian penggantungan paksa), hasilnya biasanya digunakan untuk menilai keberkesanan antidepresan. Satu kumpulan tikus diberi ekstrak buah, yang lain - ekstrak daun, dan yang ketiga (kawalan) - imipramine antidepresan. Dengan membandingkan kedua ekstrak dan ubat, didapati bahawa tikus bertindak balas dengan lebih baik dan masa imobilitas lebih pendek ketika menggunakan ekstrak feijoa. Lebih-lebih lagi, ekstrak daun lebih berkesan daripada ekstrak buah [10].
 • Ekstrak aseton Feijoa mempunyai sifat anti-barah. Ekstrak Feijoa bertindak selektif pada sel yang dijangkiti dan tidak mempunyai kesan toksik pada progenitor myeloid normal. Ekstrak ini sangat berkesan untuk leukemia, dan bahan aktif utama dalam proses ini, saintis menganggap flavone [11].

Melangsingkan badan

Feijoa dengan 50-70 kkal / 100 gnya tidak boleh disebut produk berkalori tinggi, tetapi jarang dijadikan asas diet. Selalunya, beri dimasukkan dalam makanan sebagai unsur makan malam yang longgar atau mendahului makan, kerana serat dan pektin dalam bubur buah meningkatkan peristaltik usus dan merangsang proses pencernaan.

Dalam memasak

Feijoa dimakan kebanyakan segar kerana rasanya yang digabungkan yang menyenangkan, yang mungkin mengandungi nota strawberi (strawberi), nanas, gooseberry, lemon dan kiwi, memotong buah menjadi separuh dan memakan pulpa seperti jeli. Namun, kadang-kadang "di luar kebiasaan kekanak-kanakan", bersama dengan bubur, mereka memakan kulitnya, yang memberi buah beri rasa yang pahit..

Baru-baru ini, tradisi "selatan" telah menyebar untuk membuat makanan dan jam dari feijoa. Untuk menyediakan jem mentah, cukup untuk mengisar buah-buahan dalam penggiling daging (anda boleh bersama-sama dengan kulit), tambahkan gula pada kadar 600 g per 1 kg buah dan, setelah larut, masukkan ke dalam balang steril (bekas). Simpan jem tersebut di dalam peti sejuk, di dalam peti sejuk beku. Sekiranya perlu, mereka boleh diisi dengan pai..

Selain itu, minuman ringan, wain, dan minuman keras dibuat dari feijoa. Jadi, untuk membuat minuman beralkohol dari feijoa di rumah, isi balang dengan buah-buahan yang dipotong separuh (atau 4 keping), tambah gula (2-3 sudu kecil per liter), tuangkan vodka, tutup rapat dan goncangkan. "Gegaran" ini diulang seminggu sekali. Minuman beralkohol disuntik selama 2-3 bulan di tempat yang gelap, setelah itu dibungkus dengan regangan.

Walaupun rawatan haba mengurangkan faedah feijoa, ini tidak mengganggu memasak gerejakhela Georgia yang terkenal berdasarkan jus beri ini, ditebal dengan tepung, yang banyak dianggap lebih enak daripada rasa manis tradisional jus anggur atau delima.

Dalam kosmetologi

Berdasarkan ekstrak feijoa, yang menunjukkan kesan anti-inflamasi, antibakteria, antijamur dan hemostatik, sejumlah persediaan kosmetik dibuat:

 • campuran ubat melawan psoriasis dan memulihkan kulit,
 • antioksidan,
 • formulasi anti-couperose,
 • serum pigmentasi, anti selulit, toning dan pengetatan,
 • pasta dan bilasan rawatan mulut,
 • syampu dan perapi untuk penjagaan rambut.

Kesan terapeutik dari minyak dan ekstrak feijoa digunakan dalam tata rias rumah dan industri kecantikan oleh pengeluar produk penjagaan kulit dan rambut. Krim dan syampu berdasarkan minyak buah feijoa dihasilkan bukan sahaja di negara luar, tetapi juga di negara-negara pasca-Soviet. Dikenali, misalnya, krim badan "Yuzu dan Feijoa" dari TM Cafe Mimi (Rusia), koktel serum untuk rambut "Lychee-Feijoa" dari Estel Professional Mohito (Rusia), gel mandi krim dengan minyak bunga "Feijoa dan pudina "Dari Vitex (Belarus) dan lain-lain.

Keterukan kesan terapeutik bergantung pada kepekatan ekstrak feijoa dan dalam pembuatan kosmetik di rumah, ia berbeza dari 2% pada gel mandi, losyen dan krim ringan, hingga 30% pada serum pekat. Oleh itu, sebagai contoh, komposisi antiseptik dan agen anti-couperous biasanya mengandungi 5 hingga 15% ekstrak, agen pelembap - 8-10%, krim dan salap dengan kesan terapeutik - 3-10%, dan lain-lain. komposisi produk akhir pada suhu tidak melebihi 40 C. Tahap pH bahan ini adalah sekitar 4.7-4.9.

Sebagai contoh pembuatan kosmetik buatan sendiri dengan feijoa, anda boleh memberikan resipi untuk topeng untuk kulit berminyak: bubur buah beri (1/2 cawan) ke dalam bubur dicampurkan dengan jus lemon (1 sudu besar. L.) Dan alkohol kapur barus (1 sudu besar. L.), Diterapkan pada wajah dan selepas 15 minit dibasuh dengan air suam. Untuk mendapatkan hasilnya, cukup untuk melakukan topeng seperti itu dua kali seminggu..

Sifat berbahaya feijoa dan kontraindikasi

Adalah dipercayai bahawa penyalahgunaan feijoa secara sistematik boleh membahayakan kerana kandungan yodium yang tinggi di dalamnya, yang tidak ditunjukkan dengan peningkatan kepekatan hormon T4 dan T3 (dengan tirotoksikosis) dan adenoma (nodul tiroid autonomi). Tetapi risiko overdosis adalah minimum, kerana penduduk negara kita (sebagai wilayah kekurangan yodium) mempunyai bahaya besar dari kekurangan unsur ini..

Beri Feijoa juga boleh membahayakan orang yang mempunyai berat badan berlebihan dan diabetes. Anda juga tidak boleh makan buah-buahan yang belum masak. Ini boleh menyebabkan gangguan sistem pencernaan. Juga, untuk mengelakkan kegusaran, anda tidak boleh makan buah feijoa yang mengandung pektin dengan susu..

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai sifat bermanfaat feijoa dalam ilustrasi ini dan kami akan sangat berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial dengan pautan ke halaman kami:

Fakta menarik

Feijoa sering dilihat sebagai buah langka "luar negeri" yang sama sekali tidak biasa di Eropah. Ini sebahagiannya benar. Feijoa adalah rumah bagi Amerika Selatan. Tetapi hari ini di Eropah (di mana budaya itu dibawa pada akhir abad ke-19), feijoa ditanam secara meluas. Kilang ini biasa di Itali, Yunani, Perancis, Sepanyol dan Portugal. Sejak awal abad ke-20, ia telah ditanam di Wilayah Krasnodar, Crimea, Caucasus, Azerbaijan dan Turkmenistan. Terdapat ladang besar di zon subtropika benua lain: di pantai Pasifik Amerika Syarikat, di Australia, New Zealand.

 • Nama yang dikenali - feijoa - tumbuhan yang diterima sebagai penghormatan kepada penyelidik Brazil-Portugis dan naturalis Joan da Silva Feijo (Barbarosa). Namun, saintis itu sendiri meminjam nama keluarga "Feijo" dari pujaannya - ahli falsafah dari Sepanyol Benito Jeronimo Feijo, memasuki "nama samaran" ini dalam sejarah sains semula jadi. Tetapi nama alternatif untuk tanaman ini juga dapat berakar pada bahasa - Akka Sellova, yang diberikan sebagai penghormatan kepada seorang ahli botani Jerman yang mempelajari flora Brazil pada waktu yang hampir sama dengan Feijo (pada suku pertama abad ke-19).
 • Walaupun feijoa adalah tumbuhan subtropika, ia dapat menahan cuaca sejuk dengan suhu hingga -10-15 ° C.
 • Feijoa adalah salah satu dari sedikit produk yang tidak dapat diperoleh di luar musim masak..
 • Bunga Feijoa, seperti pulpa dan kulit, dapat dimakan. Mereka cukup "berair", mempunyai rasa manis yang menyenangkan.

Pemilihan dan penyimpanan

Semasa memilih feijoa, mereka dipandu, pertama sekali, oleh keanjalan beri dan penampilannya. Anda harus memilih buah-buahan tanpa warna gelap, bintik hitam dan jalur. Sekiranya anda ingin segera mengambil lebih banyak buah masak, maka sebelum membeli, anda harus menentukan kekerasannya dengan menekan: beri yang sangat keras belum matang dan anda harus mematangkannya di rumah.

Sekiranya ada peluang untuk melihat contoh kumpulan feijoa yang dibentangkan di bahagian sebelum membeli, maka anda boleh memfokuskan pada warna pulpa, yang akan berkrim di tepi beri masak, dan konsistensi seperti jeli yang hampir telus dan dekat dengan pusat. Warna coklat pulpa dan gelap di atasnya menunjukkan bermulanya proses pembusukan dan keperluan untuk menolak produk seperti itu, dan pulpa putih menunjukkan kematangan buah.

Masalah menyimpan feijoa adalah teruk, kerana musim beri ini berlangsung dari bulan September (ketika masih sangat mahal) hingga akhir Januari (ketika sudah sangat mahal). Lebih-lebih lagi, kumpulan pertama masih merupakan buah yang belum matang yang akan matang di pohon hanya pada akhir musim luruh dan awal musim sejuk..

Feijoa sering disebut beri "berubah-ubah" kerana fakta bahawa ia tidak bertoleransi dengan baik penyimpanan. Namun, ini lebih tepat untuk buah-buahan yang sudah matang, yang tidak digalakkan disimpan lebih dari seminggu walaupun di dalam peti sejuk - mereka mulai gelap dan layu. Oleh itu, untuk pengangkutan, feijoa dikeluarkan masih belum masak dengan daging putih yang padat. Tetapi feijoa mudah masak di rumah, jika anda membiarkan buah-buahan pada suhu bilik (+ 23-25 ​​° C) di tempat yang berventilasi baik. Pada suhu yang lebih rendah, masa pematangan meningkat. Pada suhu sekitar 10 ° C, proses ini memakan masa sekitar 7-10 hari..

Parameter tepat menjaga buah bergantung pada jenis feijoa. Oleh itu, sebagai contoh, didapati secara eksperimen bahawa pada suhu 0-2 ° C dan kelembapan 85%, varieti Sidy yang "tahan lasak", setelah penyimpanan 20 hari, "kehilangan" hanya 5% buah (mereka mulai membusuk dan berubah menjadi hitam). Buah beri yang tersisa mengekalkan kulit licin tanpa penyok atau kerosakan pada daging. Untuk varietas dengan kualiti menjaga rendah, kadar penolakan untuk tempoh yang sama adalah sekitar 20-30%. Rata-rata, selama tiga minggu penyimpanan yang betul di dalam peti sejuk, kira-kira 10-15% stok boleh terlepas. Pakar tidak mengesyorkan pembekuan feijoa. Dipercayai bahawa beri yang dicairkan mengubah sifat fizikal dan teknikalnya dan hanya dapat digunakan untuk diproses menjadi sos.

Komposisi kimia berubah secara tidak rata semasa penyimpanan. Tetapi semasa mewujudkan keadaan untuk suasana terkawal (dengan 3% CO2 dan jumlah O2 yang sama) dalam 2/3 buah-buahan dari varietas Sidling, Superba, Allegro, dan lain-lain, adalah mungkin untuk mengekalkan komposisi kimia hampir dengan nilai awal, walaupun walaupun dalam hal ini, penurunan kandungan asid askorbik.

Cara menanam feijoa dari biji di rumah

Walaupun dalam keadaan yang menguntungkan secara semula jadi tanaman ini mencapai ketinggian 4-6 meter, di bilik dan di loggias, feijoa biasanya tumbuh tidak lebih dari 1-2 meter. Kesan hiasan ditingkatkan dengan mahkota yang terbentuk dengan baik, dihiasi dengan bunga putih-merah jambu empat anggota dengan banyak stamens merah, yang muncul di dahan pada pertengahan musim bunga seawal 3 tahun selepas penanaman.

Oleh kerana feijoa adalah tumbuhan yang menyukai cahaya, untuk mempermudah perawatannya, lebih baik ditaburkan pada akhir musim sejuk dengan bertambahnya waktu siang - maka pencahayaan tambahan tidak diperlukan.

 1. 1 biji. Untuk menanam feijoa, buah lembut matang dipilih dari biji (jika perlu, ia dimasak di tempat yang berventilasi baik, hangat dan cerah). Buah dipotong, dan biji dipisahkan dari pulpa dengan menyebarkannya ke atas tisu yang padat, diikuti dengan mencuci di bawah air yang mengalir. Apabila kain dan biji kering, mereka boleh dicurahkan ke dalam periuk..
 2. 2 Menyemai. Tanah biji Feijoa mestilah campuran rumput dan pasir dalam perkadaran yang sama. Selalunya, rumput, pasir dan humus diambil dalam kadar yang sama. Di bahagian bawah periuk, saliran dibentangkan (tanah liat atau pasir yang diperluas). Benih tidak menggali, tetapi diedarkan secara merata ke atas permukaan tanah dan sedikit ditekan, tetapi dengan mengambil kira hakikat bahawa cahaya mesti jatuh pada mereka untuk percambahan. Kadang-kadang, untuk memudahkan penyemaian, biji-bijian dicampurkan dengan pasir, yang kemudian tersebar di permukaan periuk. Tanah dibasahi dari penyembur dengan larutan kalium permanganat berwarna merah jambu.
 3. 3 Percambahan. Tanah yang dibasahi ditutup dengan filem telus atau balang kaca, dan periuk diset dalam kehangatan dan cahaya. Tanah atas mesti dijaga lembap hingga muncul tunas (setelah sekitar 2-4 minggu). Dalam kes ini, ia mesti disiarkan setiap hari, dan kondensat harus dikeluarkan dari dinding dalaman "rumah hijau". Setelah muncul, anak benih harus menipis, mengeluarkan semua yang lemah dan tidak dapat diatasi.
 4. 4 Memetik. Feijoa ditanam di dalam pasu kecil yang terpisah semasa pembentukan 2 hingga 4 pasang daun sejati dalam tanaman. Untuk melakukan ini, ambil 6 bahagian tanah sod, 4 bahagian humus daun, dan satu bahagian pasir dan baja kasar. Tumbuh-tumbuhan memerlukan penyiraman bah secara berkala dan pelembapan semburan setiap hari semasa tempoh udara dalam ruangan kering. Pemakaian top semasa pertumbuhan aktif dilakukan dengan baja organik dan / atau mineral setiap 2 minggu.
 5. 5 Pemindahan dan pemangkasan. Dalam tiga tahun pertama, feijoa dipindahkan tiga kali, kemudian dua tahun sekali, dan semak tua dipindahkan tidak lebih dari 1 kali dalam 5 tahun. Ini harus dilakukan dengan berhati-hati agar tidak merosakkan sistem akar rapuh. Untuk membentuk mahkota, semua proses dan pucuk secara berkala dikeluarkan dari bahagian bawah batang. Lakukan ini, jika perlu, sama ada pada awal musim bunga atau akhir musim luruh..

Secara umum, feijoa dianggap sebagai tanaman yang tidak bersahaja, yang mungkin menghabiskan masa dari musim bunga hingga musim luruh di balkoni yang tidak berlindung atau di taman. Sebilangan besar bunga tidak akan memberi ovari, tetapi ini adalah kekhususan tanaman itu sendiri, tidak merawatnya - pekali ovari berguna dalam feijoa adalah sekitar 15%.

Walaupun begitu, walaupun penuaian kecil akan menggembirakan anda dengan buah-buahan yang jarang dan enak, yang, dengan perawatan yang tepat, dapat memberi tukang kebun amatur vitamin dan mikroelemen yang berguna, terutama jika kandungannya di dalam tanah disesuaikan dengan pembuahan tepat pada masanya.

 1. Pangkalan data nutrien nasional AS, sumber
 2. Pencapaian baru dalam kimia dan teknologi kimia bahan mentah tumbuhan: bahan persidangan III All-Russian. 23-27 April 2007: dalam 3 jilid. / ed. N.G. Bazarnova, V.I. Markin. Barnaul: Rumah penerbitan Alt. un-ta, 2007.- Pengumpulan yodium dalam buah feijoa (feijoa sellowiana berg) di subtropika Georgia, R.G. Pusat Ilmiah Melkadze Kutaisi dari Akademi Sains Nasional Georgia, Kutaisi (Georgia).
 3. Abshilava A. N., Prichko T. G. Varietal penilaian komposisi kimia dan parameter teknikal buah feijoa yang tumbuh dalam keadaan Abkhazia // Buah dan tanaman anggur di Selatan Rusia. 2011. No. 10 (4). Hlm 116-125.
 4. Phan A.D.T., Chaliha M., Sultanbawa Y., Netzel M.E. Ciri-ciri Pemakanan dan Aktiviti Antimikrobial Feijoa Tumbuh Australia (Acca sellowiana). Makanan. 2019 1 Sep; 8 (9). pii: E376. doi: 10.3390 / makanan8090376.
 5. Smeriglio A., Denaro M., De Francesco C., Cornara L., Barreca D., Bellocco E., Ginestra G., Mandalari G., Trombetta D. Feijoa Peel Fruit: Ciri Mikro-morfologi, Penilaian Profil Fitokimia, dan Sifat Biologi dari Minyak Pentingnya. Antioksidan (Basel). 2019 19 Ogos; 8 (8). pii: E320. doi: 10.3390 / antiox8080320.
 6. Peng Y., Uskup K.S., Ferguson L.R., Quek S.Y. Pemeriksaan Sifat Sitotoksisitas dan Anti-Keradangan Ekstrak Feijoa Menggunakan Model Sel yang Diubahsuai secara Genetik yang Mensasarkan Jalur TLR2, TLR4 dan NOD2, dan Implikasi Penyakit Usus Peradangan. Nutrien. 2018 31 Ogos; 10 (9). pii: E1188. doi: 10.3390 / nu10091188.
 7. Tortora F., Notariale R., Maresca V., Good KV, Sorbo S., Basile A., Piscopo M., Manna C. Ekstrak Feijoa Feowoa kaya dengan Phenol (Jambu Nanas) Melindungi Sel Darah Merah Manusia dari Selular yang Diinduksi Merkuri Ketoksikan. Antioksidan (Basel). 2019 Jul 11; 8 (7). pii: E220. doi: 10.3390 / antiox8070220.
 8. Mosbah H., Chahdoura H., Adouni K., Kamoun J., Boujbiha MA, Gonzalez-Paramas AM, Santos-Buelga C., Ciudad-Mulero M., Morales P., Fernández-Ruiz V., Achour L., Selmi B. Sifat pemakanan, pengenalpastian sebatian fenolik, dan aktiviti penghambatan enzim daun Feijoa sellowiana. Biokimia Makanan J. 2019 Nov; 43 (11): e13012. doi: 10.1111 / jfbc.13012.
 9. Ebrahimzadeh MA1, Taheri MM1, Ahmadpour E2, Montazeri M3.4, Sarvi S3.5, Akbari M3, Daryani A. Kesan Anti-Toxoplasma Ekstrak Metanol Feijoa sellowiana, Quercus castaneifolia, dan Allium paradoxum. J Farmakopuncture. 2017 Sep; 20 (3): 220-226. doi: 10.3831 / KPI.2017.20.026.
 10. Mahmoudi M., Ebrahimzadeh M.A., Abdi M., Arimi Y., Fathi H. Aktiviti antidepresan buah Feijoa sellowiana. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015 Jul; 19 (13): 2510-3.
 11. Bontempo P., Mita L., Miceli M., Doto A., Nebbioso A., De Bellis F., Conte M., Minichiello A., Manzo F., Carafa V., Basile A., Rigano D., Sorbo S., Castaldo Cobianchi R., Schiavone EM, Ferrara F., De Simone M., Vietri M., Cioffi M., Sica V., Bresciani F., de Lera AR, Altucci L., Molinari AM Flavone semula jadi yang berasal dari Feijoa sellowiana menggunakan tindakan anti-kanser yang menunjukkan aktiviti penghambatan HDAC. Int J Biochem Cell Biol. 2007; 39 (10): 1902-14. Epub 2007 25 Mei.

Dilarang menggunakan sebarang bahan tanpa persetujuan bertulis dari kami terlebih dahulu..

Pentadbiran tidak bertanggungjawab atas sebarang percubaan untuk menggunakan resipi, nasihat atau diet, dan juga tidak menjamin bahawa maklumat yang dinyatakan akan membantu atau membahayakan anda secara peribadi. Berhati-hati dan selalu berjumpa doktor yang sesuai!