Bahagian tengkorak. Tulang otak

Pembahagian tengkorak. Tengkorak (tengkorak) terdiri daripada bahagian otak dan muka. Semua tulang saling berkaitan relatif tidak bergerak, kecuali rahang bawah, yang membentuk sendi gabungan, dan tulang hyoid yang bergerak, yang terletak bebas di leher. Tulang tengkorak serebrum membentuk bekas untuk otak, saraf kranial dan organ deria.

Kawasan otak tengkorak (neurokranium) merangkumi 8 tulang:

 • tidak berpasangan - oksipital, berbentuk baji, kisi, frontal;
 • berpasangan - parietal dan temporal.

Kawasan muka tengkorak (splanchnocranium) merangkumi 15 tulang:

 • tidak berpasangan - rahang bawah, vomer, tulang hyoid;
 • berpasangan - rahang atas, palatin, zigomatik, hidung, lakrimal, turbinat inferior.


Tengkorak (pandangan sisi). 1 - tulang frontal; 2 - tulang sphenoid (sayap besar); 3 - tulang hidung; 4 - tulang lakrimal; 5 - tulang zigomatik; 6 - rahang atas; 7 - rahang bawah; 8 - pembukaan pendengaran luaran; 9 - tulang temporal; 10 - tulang oksipital; 11 - tulang parietal [1967 Tatarinov VG - Anatomi dan fisiologi]

Tulang otak. Tulang tengkorak serebrum, berbeza dengan tulang tengkorak wajah, mempunyai sejumlah ciri: di permukaan dalamannya terdapat kesan lekukan dan lekukan otak. Saluran untuk urat terletak pada zat spongy, dan beberapa tulang (frontal, sphenoid, ethmoid, dan temporal) mempunyai sinus.

Tulang oksipital (os occipitale) terdiri daripada timbangan, dua bahagian lateral dan bahagian utama. Bahagian-bahagian ini menentukan bukaan besar di mana rongga kranial berkomunikasi dengan saluran tulang belakang. Bahagian utama tulang oksipital menyatu dengan tulang sphenoid, membentuk cerun dengan permukaan atasnya. Di permukaan luar sisik terdapat tuberkel oksipital luaran. Di sisi foramen magnum terdapat condyles (permukaan artikular yang dihubungkan oleh synastosis ke permukaan artikular vertebra pertama). Di pangkal setiap condyle adalah saluran saraf hipoglossal.


Tulang Occipital (luar). 1 - foramen oksipital besar; 2 - timbangan; 3 - bahagian sisi; 4 - condyle; 5 - saluran saraf hipoglossal; 6 - badan (bahagian utama); 7 - puncak oksipital luaran; 8 - penonjolan oksipital luaran [1967 Tatarinov VG - Anatomi dan fisiologi]

Bentuk berbentuk baji, atau asas (os sphenoidale) terdiri daripada badan dan tiga pasang proses - sayap besar, sayap kecil dan proses pterygoid. Di permukaan atas badan terdapat pelana Turki yang disebut, di fossa tempat kelenjar pituitari diletakkan. Di dasar sayap bawah terdapat saluran optik (bukaan optik).

Kedua-dua sayap (kecil dan besar) menghadkan fisura orbital yang unggul. Sayap besar mempunyai tiga bukaan: bulat, bujur, dan berputar. Di dalam badan tulang sphenoid terdapat sinus saluran udara, dibahagi dengan septum tulang menjadi dua bahagian.


Sphenoid (utama) dan tulang etmoid. 1 - puncak zakar tulang etmoid; 2 - plat berlubang tulang etmoid; 3 - labirin tulang etmoid; 4 - lubang yang menuju ke sinus tulang sphenoid; 5 - sinus tulang sphenoid; 6 - sayap kecil; 7 - sayap besar; 8 - lubang bulat; 9 - lubang bujur; 10 - lubang berputar; 11 - plat tegak lurus tulang etmoid; 12 - Pelana Turki dari tulang sphenoid; 13 - bahagian belakang pelana Turki; 14 - tabung pelana Turki; 15 - fisur orbit atas; 16 - saluran visual [1967 Tatarinov VG - Anatomi dan fisiologi]

Tulang etmoid (os ethmoidale) terdiri daripada plat mendatar atau berlubang, plat tegak lurus, dua plat orbit dan dua labirin. Setiap labirin terdiri daripada rongga udara kecil - sel yang dipisahkan oleh plat tulang nipis. Dua plat tulang melengkung tergantung dari permukaan dalam setiap labirin - turbinat atas dan tengah.

Tulang frontal (os frontale) terdiri daripada sisik, dua bahagian orbit dan hidung. Pada sisik terdapat penonjolan berpasangan - tubercles frontal dan alis alis. Setiap bahagian orbit di hadapan melepasi margin supraorbital. Sinus berangin tulang depan (sinus frontalis) dibahagikan dengan septum tulang menjadi dua bahagian.


Tulang frontal (pandangan luar). 1 - timbangan; 2 - tubercle frontal; 3 - busur; 4 - lengkungan superciliary; 5 - margin supraorbital; 6 - garis temporal [1967 Tatarinov VG - Anatomi dan fisiologi]

Tulang parietal (os parietale) mempunyai bentuk plat segi empat; di permukaan luarnya terdapat penonjolan - parietal tubercle.

Tulang temporal (os temporale) terdiri daripada tiga bahagian: sisik, bahagian batu, atau piramid, dan bahagian timpani.

Tulang temporal mengandungi organ pendengaran, serta saluran untuk saluran pendengaran, arteri karotid dalaman dan saraf wajah. Di luar pada tulang temporal adalah saluran pendengaran luaran. Di hadapannya adalah glenoid fossa untuk proses artikular rahang bawah. Proses zigomatik berlepas dari sisik, yang menghubungkan dengan proses tulang zigomatik dan membentuk lengkungan zigomatik. Bahagian berbatu (piramid) mempunyai tiga permukaan: depan, belakang dan bawah. Di permukaan posteriornya terdapat kanal pendengaran dalaman, di mana saraf koklea muka dan vestibular (stato-auditori) melintas. Saraf muka keluar dari tulang temporal melalui bukaan stylo-mastoid. Proses styloid panjang meluas dari permukaan bawah bahagian batu. Di dalam bahagian batu itu terdapat rongga timpani (rongga telinga tengah) dan telinga dalam. Bahagian berbatu juga mempunyai proses mastoid (processus mastoideus), di mana terdapat rongga udara kecil - sel. Proses keradangan pada sel proses mastoid disebut mastoiditis. [1967 Tatarinov VG - Anatomi dan Fisiologi]


Tulang temporal (kanan). A - pandangan luar; B - pandangan dalam; 1 - timbangan; 2 - proses zigomatik; 3 - permukaan depan bahagian berbatu; 4 - glenoid fossa; 5 - alur sigmoid; 6 - bahagian atas piramid; 7 - pada gambar atas - bahagian dram; dalam angka yang lebih rendah - pembukaan pendengaran dalaman; 8 - proses styloid; 9 - pembukaan pendengaran luaran; 10 - proses mastoid; 11 - pembukaan mastoid [1967 Tatarinov VG - Anatomi dan fisiologi]

Sumber: Anatomi dan Fisiologi Manusia \ Disusun oleh: Zlygostev A.S., Marchenko T.O., Taganrog, 2012

Bagaimana kita dibina: kerangka manusia yang bernama tulang

Setiap orang perlu mengetahui rangka manusia dengan nama tulang. Ini penting bukan hanya untuk doktor, tetapi juga untuk orang biasa, kerana maklumat mengenai struktur seseorang, kerangka dan ototnya akan membantunya untuk menguatkan, merasa sihat, dan pada suatu ketika dapat membantu dalam keadaan kecemasan....

Jenis tulang di dalam badan orang dewasa

Kerangka dan otot bersama-sama membentuk sistem lokomotor manusia. Kerangka manusia adalah keseluruhan kompleks tulang yang berlainan jenis dan tulang rawan, saling berkaitan dengan bantuan sendi berterusan, synarthrosis, simfisis. Mengikut komposisi mereka, tulang dibahagikan kepada:

 • tubular, membentuk anggota atas (bahu, lengan bawah) dan bawah (paha, kaki bawah),
 • spongy, kaki (khususnya tarsus) dan tangan manusia (pergelangan tangan),
 • vertebra bercampur, sacrum,
 • rata, ini merangkumi tulang pelvis dan kranial.

Penting! Tisu tulang, walaupun kekuatannya meningkat, dapat tumbuh dan diperbaiki. Proses metabolik berlaku di dalamnya, dan sel darah bahkan terbentuk di sumsum tulang merah. Dengan bertambahnya usia, tisu tulang dibina semula dan dapat menyesuaikan diri dengan pelbagai beban. Jenis tulang

Berapa banyak tulang yang ada di dalam tubuh manusia?

Struktur kerangka manusia mengalami banyak perubahan sepanjang hidup. Pada peringkat awal perkembangan, janin terdiri daripada tisu tulang rawan rapuh, yang dari masa ke masa secara beransur-ansur digantikan oleh tulang. Bayi yang baru lahir mempunyai lebih dari 270 tulang kecil. Seiring bertambahnya usia, sebahagian daripada mereka dapat tumbuh bersama, misalnya, kranial dan pelvis, serta beberapa tulang belakang.

Sangat sukar untuk mengatakan dengan tepat berapa banyak tulang di dalam badan orang dewasa. Kadang-kadang orang mempunyai tulang rusuk atau tulang tambahan di kaki. Mungkin terdapat pertumbuhan pada jari-jari, sedikit lebih sedikit atau lebih vertebra di mana-mana bahagian tulang belakang. Struktur kerangka manusia adalah secara individu. Rata-rata, seorang dewasa mempunyai 200 hingga 208 tulang.

Fungsi rangka manusia

Setiap jabatan menjalankan tugasnya yang sangat khusus, namun kerangka manusia secara keseluruhan mempunyai beberapa fungsi umum:

 1. Menyokong. Kerangka aksial adalah sokongan untuk semua tisu lembut badan dan sistem penekanan otot.
 2. Motor. Sendi yang bergerak antara tulang membolehkan seseorang membuat berjuta-juta pergerakan tepat menggunakan otot, tendon, ligamen.
 3. Pelindung. Kerangka aksial melindungi otak dan organ dalaman dari kecederaan, bertindak sebagai penyerap kejutan semasa hentaman.
 4. Metabolik. Tisu tulang mengandungi sejumlah besar fosforus, kalsium dan zat besi, yang terlibat dalam pertukaran mineral.
 5. Hematopoietik. Sumsum merah tulang panjang adalah tempat di mana hematopoiesis berlaku, pembentukan sel darah merah (sel darah merah) dan leukosit (sel-sel sistem imun).

Sekiranya beberapa fungsi kerangka terganggu, penyakit yang berbeza-beza dapat terjadi..

Fungsi rangka manusia

Jabatan kerangka

Kerangka manusia terbahagi kepada dua bahagian besar: paksi (tengah) dan aksesori (atau rangka anggota badan). Setiap jabatan menjalankan tugasnya sendiri. Kerangka paksi melindungi organ rongga dari kerosakan. Kerangka anggota atas menghubungkan lengan ke batang badan. Kerana peningkatan pergerakan tulang tangan, ia membantu melakukan banyak pergerakan jari yang tepat. Fungsi kerangka bahagian bawah kaki adalah mengikat kaki ke badan, menggerakkan badan, dan penyerapan kejutan ketika berjalan.

Kerangka paksi. Jabatan ini membentuk asas badan. Ini merangkumi: kerangka kepala dan batang badan.

Kerangka kepala. Tulang tengkorak rata, bersambung kaku (kecuali rahang bawah yang bergerak). Mereka melindungi otak dan deria (pendengaran, penglihatan dan bau) dari gegar otak. Tengkorak dibahagikan kepada wajah (visceral), serebrum dan telinga tengah.

Kerangka batang badan. Tulang dada. Dalam penampilan, bahagian ini menyerupai kerucut terpotong atau piramid. Kandang tulang rusuk merangkumi tulang rusuk berpasangan (dari 12, hanya 7 diartikulasikan dengan sternum), tulang belakang tulang belakang toraks dan sternum, sternum tidak berpasangan.

Bergantung pada hubungan tulang rusuk dengan sternum, terdapat benar (7 pasang teratas), salah (3 pasang seterusnya), terapung (2 pasang terakhir). Sternum itu sendiri dianggap tulang tengah kerangka paksi..

Di dalamnya, badan, bahagian atas pemegang, dan bahagian bawah proses xiphoid dibezakan. Tulang tulang rusuk mempunyai hubungan kekuatan yang meningkat dengan vertebra. Setiap vertebra mempunyai fossa glenoid khas untuk melekatkan tulang rusuk. Kaedah artikulasi ini diperlukan untuk melakukan fungsi utama kerangka batang melindungi organ penyokong kehidupan manusia: jantung, paru-paru, bahagian sistem pencernaan.

Penting! Tulang dada terkena pengaruh luaran, terdedah kepada pengubahsuaian. Aktiviti fizikal dan duduk yang betul di meja menyumbang kepada perkembangan dada yang betul. Gaya hidup dan kelenturan yang tidak menentu menyebabkan sesak dada dan skoliosis. Kerangka yang tidak betul berkembang mengancam dengan masalah kesihatan yang serius.

Tulang belakang. Jabatan ini adalah paksi utama dan tiang utama seluruh kerangka manusia. Lajur vertebra terbentuk dari 32 hingga 34 vertebra individu yang melindungi saluran tulang belakang dengan saraf. 7 vertebra pertama disebut serviks, 12 seterusnya adalah toraks, kemudian lumbar (5), 5 menyatu, membentuk sakrum, dan 2-5 terakhir, membentuk tulang ekor.

Tulang belakang menyokong bahagian belakang dan batang tubuh, menyediakan aktiviti motor seluruh organisma dengan mengorbankan saraf tunjang dan hubungan badan bawah dengan otak. Vertebra dihubungkan antara satu sama lain secara separa bergerak (selain sakral). Sambungan ini dilakukan dengan menggunakan cakera intervertebral. Formasi tulang rawan ini melembutkan kejutan dan kejutan dengan pergerakan seseorang dan memberi kelenturan pada tulang belakang..

Kerangka tungkai

Kerangka anggota badan atas. Kerangka anggota badan atas diwakili oleh tali pinggang bahu dan rangka anggota badan bebas. Tali bahu menghubungkan lengan ke badan dan merangkumi dua tulang berpasangan:

 1. Klavikula yang mempunyai lekukan berbentuk S. Pada satu hujungnya melekat pada sternum, dan yang lain disambungkan ke skapula.
 2. Skapula. Dalam penampilan, ia adalah segitiga yang berdekatan dengan bahagian belakang badan.

Kerangka anggota badan bebas (tangan) lebih mudah bergerak, kerana tulang di dalamnya dihubungkan oleh sendi besar (bahu, pergelangan tangan, siku). Kerangka itu diwakili oleh tiga subseksyen:

 1. Bahu, yang terdiri daripada satu tulang humerus tubular yang panjang. Salah satu hujungnya (epifisis) melekat pada skapula, dan yang lain, melewati kondilus, ke tulang lengan bawah.
 2. Lengan lengan: (dua tulang) ulnar, terletak sejajar dengan jari kelingking dan radial - sejajar dengan jari pertama. Kedua-dua tulang pada bahagian bawah epiphyses membentuk pergelangan tangan dengan tulang karpal.
 3. Tangan yang merangkumi tiga bahagian: tulang pergelangan tangan, metacarpus dan phalanges digital. Pergelangan tangan diwakili oleh dua baris yang terdiri daripada empat tulang yang boleh dibatalkan. Baris pertama (pisiform, segitiga, lunar, scaphoid) berfungsi untuk melekatkan lengan bawah. Pada baris kedua terdapat tulang berbentuk cangkuk, trapezoid, kapit dan trapezoid menghadap telapak tangan. Metacarpus terdiri daripada lima tulang tubular, dengan bahagian proksimal mereka disambungkan tanpa bergerak ke pergelangan tangan. Tulang jari. Setiap jari terdiri daripada tiga falang yang saling terhubung, selain ibu jari, yang bertentangan dengan yang lain, dan hanya mempunyai dua falang.

Kerangka anggota bawah. Kerangka kaki, seperti lengan, terdiri daripada tali pinggang anggota badan dan bahagian bebasnya.

Tali pinggang anggota bawah dibentuk oleh tulang pelvis berpasangan. Mereka tumbuh bersama dari tulang kemaluan, iliac dan ischial yang berpasangan. Ini berlaku pada usia 15-17, ketika sambungan tulang rawan digantikan oleh tulang yang tidak bergerak. Sendi kuat seperti itu diperlukan untuk menyokong organ. Tiga tulang di kiri dan kanan paksi badan, terbentuk di sepanjang asetabulum, yang diperlukan untuk artikulasi pelvis dengan kepala femur.

Tulang-tulang anggota bawah bebas dibahagikan kepada:

 • Femoral. Kelenjar pineal proksimal (atas) menghubungkan ke pelvis, dan kelenjar pineal distal (bawah) menghubungkan ke tibia.
 • Patella (atau patella) merangkumi sendi lutut, terbentuk di persimpangan femur dan tibia.
 • Tibia diwakili oleh tibia, terletak lebih dekat ke pelvis, dan tibia.
 • Tulang kaki. Tarsus diwakili oleh tujuh tulang dalam 2 baris. Salah satu yang terbesar dan paling maju adalah tulang tumit. Metatarsus adalah bahagian tengah kaki, jumlah tulang yang termasuk di dalamnya sama dengan jumlah jari kaki. Mereka dihubungkan ke phalanges oleh sendi. Jari. Setiap jari terdiri daripada 3 falang, kecuali yang pertama, yang mempunyai dua.

Penting! Semasa hidup, kaki boleh mengalami perubahan, kapalan dan pertumbuhan dapat terbentuk di atasnya, risiko mengembangkan kaki rata mungkin. Ini selalunya disebabkan oleh pilihan kasut yang salah..

Perbezaan jantina

Struktur wanita dan lelaki tidak mempunyai perbezaan kardinal. Hanya bahagian tertentu dari beberapa tulang atau ukurannya yang mengalami perubahan. Di antara yang paling jelas, payudara yang lebih sempit dan pelvis yang lebar pada wanita dibezakan, yang berkaitan dengan kelahiran. Tulang lelaki, biasanya, lebih panjang, lebih kuat daripada wanita, dan mempunyai lebih banyak jejak otot. Membezakan tengkorak wanita dari lelaki jauh lebih sukar. Tengkorak lelaki sedikit lebih tebal daripada betina, ia mempunyai kontur alis yang lebih jelas dan penonjolan oksipital.

Anatomi manusia. Tulang kerangka!

Tulang kerangka manusia terdiri daripada apa, cerita terperinci

Pengeluaran

Struktur seseorang sangat kompleks, tetapi jumlah maklumat minimum mengenai fungsi kerangka, pertumbuhan tulang dan lokasinya di dalam tubuh dapat membantu menjaga kesihatan diri..

Tengkorak: anatomi bahagian kerangka manusia yang paling kompleks

Struktur dan fungsi kepala menempati salah satu kedudukan penting dalam kajian perubatan, dan tidak masuk akal: di dalam tengkorak organ-organ utama tertutup, berkat seseorang dapat memahami dan memahami dunia di sekelilingnya, mengekalkan kebanyakan fungsi fisiologi dan membentuk kesedaran. Peranan yang paling penting di sini dimainkan oleh otak - ini adalah bagaimana tulang tengkorak melindunginya dengan kuat, berusaha mencegah kecederaan sedikit pun, yang boleh mengakibatkan akibat serius. Organ pendengaran dan penglihatan, rasa dan bau, serta saluran dan saraf yang menghubungkan otak ke seluruh badan terletak di rongga tengkorak. Mengartikulasikan, tulang kepala membentuk saluran pernafasan atas dan bahagian awal saluran pencernaan (rongga mulut), di mana peringkat persiapan dijalankan - mengisar dan melembutkan makanan.

Kajian tulang tengkorak tidak terhad kepada anatomi - struktur kepalanya menarik bagi saintis lain, termasuk ahli antropologi dan sejarawan. Dengan sedikit nuansa tengkorak, pakar dapat menentukan jantina, usia dan bangsa, mencipta semula kehalusan siluet dan meramalkan ciri-ciri tubuh yang ada. Mari kita perhatikan apa yang bergantung pada nuansa anatomi kepala manusia ini, apa peranan tulang tengkorak dan bagaimana mereka melaksanakan fungsi yang diberikan kepada mereka.

Struktur tengkorak manusia: anatomi tulang, tulang rawan dan struktur otot

Dipercayai bahawa peranan utama dalam struktur kepala dimainkan oleh pembentukan tulang: mereka mengelilingi tisu otak dengan kerangka yang padat, bertindak sebagai rongga pelindung untuk soket mata, organ pendengaran, rongga hidung, berfungsi sebagai titik lampiran otot dan membentuk lubang untuk saluran darah dan serat saraf. Struktur kartilaginous membentuk bahagian luar hidung dan aurikel, dan pada masa bayi, mereka juga menggantikan beberapa bahagian tulang, memberikan mobiliti dan dengan itu mencegah kecederaan pada masa kanak-kanak semasa melahirkan.

Otot kepala mengelilingi tengkorak dengan penutup yang agak nipis. Beberapa ciri wajah, ekspresi wajah dan kemungkinan pergerakan bebas rahang bawah, yang menyebabkan proses mengunyah, bergantung pada struktur dan tahap perkembangannya. Sebagai peraturan, serat otot melekat erat pada tulang dan mengulangi bentuk tengkorak sepanjang.

Fungsi tengkorak

Struktur khas membolehkan tengkorak mengatasi fungsi yang diberikan kepadanya, di antaranya tempat utamanya dihuni oleh:

 • perlindungan tisu otak dari kecederaan kerana pengaruh luaran yang kuat;
 • pembentukan ciri fisiognomik ekspresi wajah dan ekspresi wajah;
 • mengisar dan melembutkan makanan dengan teliti sebelum memasuki saluran pencernaan;
 • fungsi pertuturan.

Tulang tengkorak manusia: anatomi

Kawasan fungsional berikut dibezakan dalam tengkorak manusia:

 • pangkalan dalaman, di mana fossa kranial posterior, anterior dan tengah terletak;
 • pangkalan luar;
 • fossa temporal dan infratemporal;
 • rongga hidung;
 • soket mata;
 • langit padat;
 • fterya pterygopalatine.

Semua formasi ini terbentuk kerana pelbagai struktur tulang dan sendi yang padat. Dalam anatomi tengkorak manusia, terdapat 23 tulang yang terpisah, 7 daripadanya tidak berpasangan dan 16 berpasangan (masing-masing 8 pasang). Sebagai tambahan, cranium mengandungi 3 pasang pembentukan tulang pendengaran - malleus, incus, dan stapes di rongga telinga tengah kanan dan kiri. Pergigian, yang terletak di rahang atas dan bawah, kadang-kadang juga disebut tulang tengkorak. Bilangan gigi mungkin berbeza bergantung pada usia dan penampilan gigi.

Bahagian otak

Bahagian otak tengkorak adalah bekas dan pertahanan utama otak. Kawasan ini merangkumi:

 • lengkungan yang dibentuk oleh tulang rata;
 • pangkalan luaran dan dalaman, yang terdiri daripada tulang campuran, beberapa di antaranya dikelaskan sebagai pneumatik (iaitu, mengandungi saluran udara).

Lengkungan dan dasar terbentuk kerana artikulasi tetap yang ketat dari 8 pembentukan tulang - 4 berpasangan dan 4 tidak berpasangan:

 1. Tulang parietal kanan dan kiri membentuk dinding sisi tengkorak. Mereka dihubungkan di sepanjang garis sagital tengah dan bersebelahan dengan tulang depan, membentuk jahitan koronari;
 2. Tulang temporal kanan dan kiri terletak sedikit di bawah tulang parietal. Di permukaannya terdapat 3 proses - zigotomatik, styloid dan mastoid. Proses zigomatik kelihatan seperti pelompat nipis dan menghubungkan ke tulang zigomatik tepat di atas rahang bawah. Penonjolan subulat berfungsi sebagai titik penyambungan bagi kebanyakan serat otot di leher. Dan proses mastoid terletak tepat di belakang auricle;
 3. Tulang depan mudah dirasakan dari depan. Ia membentuk permukaan dahi, alis dan bahagian atas soket mata;
 4. Tulang sphenoid mewakili bahagian bawah orbit dan permukaan lateral tengkorak. Berbentuk seperti rama-rama, tulang ini menjangkau tengkorak dan menyokong dasar rongga kranial;
 5. Tulang etmoid terletak sedikit di bawah tulang frontal dan membentuk bahagian tulang turbinat dan septum;
 6. Tulang oksipital adalah bahagian akhir tengkorak. Ia terletak di bawah tulang yang lain dan bersebelahan dengan vertebra serviks pertama di kondiple oksipital pada bukaan besar yang melaluinya saraf tunjang.

Bahagian muka

Kerangka wajah dibentuk oleh tulang campuran yang berpasangan dan tidak berpasangan. Mereka berfungsi sebagai asas alat kunyah dan sokongan bagi sebahagian besar otot muka yang bertanggungjawab untuk pembentukan ciri-ciri wajah individu. Setiap tulang muka melakukan fungsi tertentu:

 • Dua tulang hidung membentuk jambatan hidung dan sebahagiannya memastikan kepatuhan saluran hidung;
 • Turbinat inferior kelihatan seperti plat lengkung nipis. Mereka memisahkan saluran hidung bawah dan tengah dan membentuk proses lakrimal, rahang atas dan etmoid;
 • Tulang pipi kanan dan kiri menggantikan dinding sisi soket mata;
 • Tulang lakrimal kecil terletak di hadapan bahagian tengah orbit mata. Mereka bertindak sebagai penyambungan soket mata dengan sinus hidung;
 • Kedua tulang rahang atas, bergabung di sepanjang garis tengah, membentuk rahang atas, yang menahan gigi palsu dan mengambil bahagian dalam tindakan mengunyah;
 • Tulang palatin terletak di kawasan posterior saluran hidung, mereka membentuk bahagian langit-langit keras;
 • Rahang bawah adalah salah satu tulang yang paling kuat di kawasan tengkorak wajah. Ia bersebelahan dengan tulang temporal kanan dan kiri di kedua sisi wajah, membentuk sendi yang bergerak, berkat bahagian aktif mengunyah dilakukan. Di samping itu, rahang bawah menyokong gigi palsu dan membentuk bujur wajah yang kelihatan (tulang pipi, dagu, sebahagian pipi);
 • Pembuka adalah bahagian utama septum hidung. Ia mempunyai bentuk trapezoidal yang rata dan menempati tempat tengah di rongga hidung, membaginya menjadi dua gerakan - kanan dan kiri;
 • Tulang hyoid berbentuk seperti tapal kuda kecil dan terletak di bawah lidah. Ini adalah salah satu dari beberapa tulang yang tidak bersambung dengan yang lain, terletak secara langsung dalam ketebalan serat otot.

Struktur tengkorak: anatomi sendi dan sendi tulang

Sebilangan besar tulang tengkorak dihubungkan menggunakan jahitan tetap. Pembentukan tulang muka yang bersebelahan membentuk sendi rata yang tidak kelihatan di bawah penutup nipis tisu otot. Dan tulang temporal, menghubungkan dengan parietal, menimbulkan jahitan bersisik.

Hanya terdapat 3 jahitan bergerigi di anatomi tengkorak:

 • koronal, dibentuk oleh tulang parietal dan frontal;
 • sagittal, terletak di antara dua tulang parietal;
 • lambdoid, terletak di antara tulang oksipital dan parietal.

Satu-satunya sendi tengkorak yang bergerak adalah rahang bawah. Rahang bawah dapat melakukan pergerakan dalam pelbagai bidang: naik dan turun, bergerak ke kanan / kiri dan ke hadapan / ke belakang. Berkat pergerakan seperti itu, seseorang bukan sahaja dapat mengunyah makanan secara menyeluruh, tetapi juga dapat menjaga pertuturan yang jelas..

Ciri-ciri usia

Dengan bertambahnya usia, bentuk dan struktur tengkorak berubah. Jadi, pada bayi yang baru lahir, bahagian muka hampir 8 kali lebih kecil daripada otak, sehingga kepala dapat kelihatan tidak proporsional dan besar. Rahang remah biasanya tidak berkembang dan tidak mempunyai gigi, kerana dia belum perlu mengunyah makanan padat.

Tulang tengkorak bayi tidak diartikulasikan dengan erat, sehingga kepala dapat sedikit berubah bentuknya, mengecil ketika melewati saluran kelahiran. Ciri ini melindungi bayi baru lahir dari trauma kelahiran dan membantu mengekalkan tekanan intrakranial yang normal. Pada jahitan interosseous, mereka mempunyai kawasan membran yang ketara - fontanelles. Yang terbesar - fontanelle anterior - menempati kedudukan pusat di persimpangan sagittal dan jahitan koronal. Selalunya tumbuh pada usia dua tahun. Fontanel lain kurang besar: membran oksipital, dua bentuk baji dan mastoid tidak teraba seawal 2-3 bulan.

Anatomi tengkorak berubah bukan hanya pada masa bayi - pembentukannya biasanya berlaku dalam 3 peringkat:

 1. Keutamaan pertumbuhan tinggi, pengukuhan tulang dan pengerasan jahitan - dari kelahiran hingga 7 tahun;
 2. Tempoh rehat relatif - dari 7 hingga 14 tahun;
 3. Pertumbuhan bahagian wajah tengkorak - dari 14 hingga 20-25 tahun, bergantung pada akil baligh.

Lawatan singkat ke anatomi tengkorak membolehkan anda melihat dengan jelas bahawa kepala adalah struktur yang sangat kompleks, keadaannya secara langsung mempengaruhi kesihatan otak, dan oleh itu kebanyakan fungsi penting. Pada trauma sedikit pun, tulang mengalami sebahagian besar kerosakan, tetapi kekuatannya juga tidak terbatas - dengan kesan kuat, patah tulang dan lebam tidak dikecualikan, akibatnya boleh menjadi tidak dapat dipulihkan. Oleh itu, dalam semua keadaan, tengkorak harus diberikan perlindungan yang tepat, melindunginya dari kecederaan dan kerosakan lain..

Anatomi normal tulang tengkorak manusia

Tengkorak melindungi otak dan organ deria dari pengaruh luaran dan memberikan sokongan untuk wajah, bahagian awal sistem pencernaan dan pernafasan. Struktur tengkorak secara konvensional dibahagikan kepada bahagian otak dan muka. Bahagian otak tengkorak adalah bekas otak. Bahagian lain (bahagian muka) adalah pangkal tulang muka dan bahagian awal saluran pencernaan dan pernafasan.

Struktur tengkorak

 1. tulang parietal;
 2. jahitan koronal;
 3. tubercle frontal;
 4. permukaan temporal sayap tulang sphenoid yang lebih besar;
 5. plat orbit tulang etmoid;
 6. tulang lakrimal;
 7. tulang hidung;
 8. fossa temporal;
 9. tulang belakang hidung anterior;
 10. badan tulang rahang atas;
 11. Rahang bawah;
 12. tulang pipi;
 13. lengkungan zigotik;
 14. proses styloid;
 15. proses condylar rahang bawah;
 16. mastoid;
 17. terusan pendengaran luaran;
 18. jahitan lambdoid;
 19. skala tulang oksipital;
 20. garis temporal yang unggul;
 21. bahagian bersisik dari tulang temporal.
 1. jahitan koronal;
 2. tulang parietal;
 3. bahagian orbit tulang frontal;
 4. permukaan orbit sayap tulang sphenoid yang lebih besar;
 5. tulang pipi;
 6. turbinat rendah;
 7. tulang rahang atas;
 8. penonjolan dagu pada rahang bawah;
 9. rongga hidung;
 10. pembuka;
 11. plat tegak lurus tulang etmoid;
 12. permukaan orbit tulang rahang atas;
 13. fisur orbit bawah;
 14. tulang lakrimal;
 15. plat orbit tulang etmoid;
 16. fisur orbit atas;
 17. bahagian bersisik dari tulang temporal;
 18. proses zigomatik tulang frontal;
 19. terusan visual;
 20. tulang hidung;
 21. tubercle frontal.

Struktur tengkorak otak manusia berkembang di sekitar otak yang tumbuh dari mesenchyme, yang menimbulkan tisu penghubung (tahap membran); tulang rawan kemudian berkembang di pangkal tengkorak. Pada awal bulan ke-3 kehidupan intrauterin, pangkal tengkorak dan kapsul (wadah) organ-organ bau, penglihatan dan pendengaran adalah tulang rawan. Dinding lateral dan peti besi bahagian otak tengkorak, melewati tahap perkembangan tulang rawan, mula bergetar pada akhir bulan ke-2 kehidupan intrauterin. Bahagian tulang yang terpisah kemudiannya digabungkan menjadi satu tulang; jadi, sebagai contoh, tulang oksipital terbentuk dari empat bahagian. Dari mesenkim yang mengelilingi hujung kepala usus utama, di antara poket cabang, lengkungan cabang tulang rawan berkembang. Pembentukan bahagian muka tengkorak dikaitkan dengan mereka..

Struktur tengkorak: jabatan

Tengkorak manusia terdiri daripada 23 tulang: 8 berpasangan dan 7 tidak berpasangan. Tulang tengkorak mempunyai irama kraniosakral tertentu. Anda boleh mengetahui tentang amplitudnya dalam video ini. Tulang atap tengkorak rata, terdiri daripada pelat dalaman yang lebih tebal dan nipis dari bahan padat. Di antara mereka adalah zat spongy (diploe), di sel yang terdapat sumsum tulang dan saluran darah. Struktur tengkorak sedemikian rupa sehingga terdapat lubang di permukaan dalaman tulang atap, ini adalah kesan digital. Fossa sesuai dengan konvolusi serebrum, dan ketinggian di antara mereka sesuai dengan alur. Selain itu, di permukaan dalaman tulang kranial, kesan pembuluh darah dapat dilihat - alur arteri dan vena..

Bahagian otak tengkorak pada orang dewasa dibentuk oleh tulang berikut: tidak berpasangan - frontal, oksipital, berbentuk baji, etmoid dan berpasangan - parietal dan temporal. Bahagian muka tengkorak terbentuk kebanyakannya oleh tulang yang berpasangan: rahang atas, palatin, zigomatik, hidung, lakrimal, turbinat inferior, dan juga tidak berpasangan: vomer dan rahang bawah. Tulang hyoid juga tergolong dalam tengkorak viseral (wajah)..

Kawasan kranial

Tulang oksipital adalah bahagian dinding posterior dan pangkal bahagian otak tengkorak. Ini terdiri daripada empat bahagian yang terletak di sekitar foramen besar (oksipital): bahagian basilar di depan, dua sisi dan sisik di belakang.

Timbangan tulang oksipital membentuk selekoh pada titik di mana pangkal tengkorak memenuhi bumbungnya dari belakang. Inilah protuberans oksipital luaran, yang melekat pada ligamentum nuchae. Di sebelah kanan dan kiri eminence, garis nuchal unggul kasar berjalan di sepanjang permukaan tulang, di mana otot trapezius melekat di kanan dan kiri, yang turut serta dalam menjaga keseimbangan tengkorak. Dari tengah protuberans oksipital luaran hingga ke foramen besar (oksipital) terdapat rabung oksipital luaran yang rendah, di sisi yang kelihatan garis nuchal bawah kasar. Pada permukaan dalam skala tulang oksipital, empat fossa besar dapat dilihat, yang dipisahkan antara satu sama lain dengan rabung yang membentuk silang berbentuk. Di tempat persimpangan mereka, terdapat penonjolan oksipital dalaman. Penonjolan ini bergabung ke rabung oksipital dalaman, yang terus ke magnum foramen (oksipital). Ke atas dari protuberans oksipital dalaman, alur sinus sagital unggul diarahkan. Alur sinus melintang berlepas dari penonjolan ke kanan dan kiri.

Tulang oksipital, pandangan belakang

 1. penonjolan oksipital luaran;
 2. garis nuchal atas;
 3. garis nuchal bawah;
 4. foramen oksipital besar;
 5. condylar fossa;
 6. proses jugular;
 7. kondilus oksipital;
 8. proses intrakranial;
 9. bahagian basilar;
 10. tuberkular faring;
 11. takuk jugular;
 12. terusan condylar;
 13. puncak oksipital luaran;
 14. skala oksipital.

Tulang oksipital, pandangan depan

 1. alur sinus sagital unggul;
 2. tepi lambdoid;
 3. skala oksipital;
 4. penonjolan oksipital dalaman;
 5. puncak oksipital dalaman;
 6. tepi mastoid;
 7. foramen oksipital besar;
 8. alur sinus sigmoid;
 9. terusan condylar;
 10. takuk jugular;
 11. sulkus sinus petrosal inferior;
 12. ikan pari;
 13. bahagian basilar;
 14. bahagian lateral;
 15. tuberkular jugular;
 16. proses jugular;
 17. fossa oksipital bawah;
 18. sulkus sinus melintang;
 19. keutamaan salib;
 20. fossa oksipital unggul.

Tulang sphenoid mempunyai badan, dari mana sayap besar meluas ke sisi (lateral), ke atas dan lateral - sayap kecil, proses pterygoid tergantung ke bawah. Di bahagian atas badan terdapat kemurungan yang disebut pelana Turki, di tengahnya adalah fossa pituitari, di mana kelenjar pituitari terletak - salah satu kelenjar endokrin. Fossa pituitari diikat di belakang oleh belakang pelana, di depan oleh tubercle pelana. Di dalam badan tulang sphenoid terdapat rongga udara - sinus sphenoid, yang berkomunikasi dengan rongga hidung melalui bukaan sinus sphenoid, yang terletak di permukaan depan badan dan menghadap ke rongga hidung.

Dua sayap kecil memanjang dari permukaan anterior-atas badan tulang ke sisi. Di dasar setiap sayap kecil terdapat bukaan saluran optik yang besar, di mana saraf optik melewati orbit. Sayap besar memanjang secara lateral dari permukaan bahagian bawah badan, terletak hampir di satah depan dan mempunyai empat permukaan. Permukaan serebrum posterior dan cekung menghadap ke rongga kranial. Permukaan orbit rata berbentuk segiempat menghadap orbit. Permukaan temporal cembung sayap yang lebih besar membentuk dinding medial fossa temporal. Rabung infratemporal memisahkan permukaan temporal dari permukaan rahang atas berbentuk segitiga yang terletak di antara permukaan orbit dan asas proses pterygoid. Di antara sayap kecil dan besar terdapat celah orbit atas yang lebar yang mengarah dari rongga kranial ke orbit. Di dasar sayap besar terdapat lubang: anterior (medial) - lubang bulat (saraf maksila melaluinya ke fossa pterygo-palatine); lateral dan posterior - foramen bujur yang lebih besar (saraf mandibular melaluinya ke fossa infratemporal); yang lebih lateral ialah bukaan berputar (melaluinya, arteri meningeal tengah memasuki rongga kranial). Proses pterygoid meluas ke bawah dari pangkal sayap besar di setiap sisi, di pangkal saluran pterygoid memanjang dari depan ke belakang. Setiap proses pterygoid dibahagikan kepada dua plat - satu medial, diakhiri dengan cangkuk, dan satu lateral. Di antara mereka di bahagian belakang terdapat fossa pterygoid..

Tulang sphenoid, pandangan depan

 1. bukaan sinus sphenoid;
 2. pelana kembali;
 3. cangkang berbentuk baji;
 4. sayap kecil;
 5. fisur orbit atas;
 6. tepi zigotik;
 7. puncak infratemporal;
 8. tulang sphenoid;
 9. alur pterygopalatine proses pterygoid;
 10. plat lateral proses pterygoid;
 11. cangkuk pterygoid;
 12. plat medial proses pterygoid;
 13. prosesus vaginalis;
 14. paruh berbentuk baji (rabung berbentuk baji);
 15. takuk pterygoid;
 16. terusan pterygoid;
 17. lubang bulat;
 18. puncak infratemporal;
 19. permukaan orbit sayap besar;
 20. permukaan temporal sayap besar.

Tulang sphenoid, pandangan belakang

 1. terusan visual;
 2. pelana kembali;
 3. proses condong posterior;
 4. proses condong anterior;
 5. sayap kecil;
 6. fisur orbit atas;
 7. margin parietal;
 8. sayap besar;
 9. lubang bulat;
 10. terusan pterygoid;
 11. fossa scaphoid;
 12. fterya pterygoid;
 13. takuk pterygoid;
 14. alur cangkuk pterygoid;
 15. proses faraj;
 16. paruh berbentuk baji;
 17. badan tulang sphenoid;
 18. plat medial proses pterygoid;
 19. cangkuk pterygoid;
 20. plat lateral proses pterygoid;
 21. tidur merajuk.

Tulang temporal terdiri daripada tiga bahagian: bersisik, timpani dan piramid (petrous), yang terletak di sekitar saluran pendengaran luaran, yang dibatasi terutamanya oleh bahagian timpani tulang temporal. Tulang temporal adalah bahagian dinding lateral dan pangkal tengkorak. Di depan, ia bergabung dengan sphenoid, di belakang - ke tulang oksipital. Tulang temporal berfungsi sebagai tempat untuk organ pendengaran dan keseimbangan, yang terletak di rongga piramidnya.

Bahagian berbatu mempunyai bentuk piramid trihedral, puncaknya diarahkan ke pelana Turki dari badan tulang sphenoid, dan pangkalnya dipusingkan ke belakang dan ke belakang, memasuki proses mastoid. Tiga permukaan dibezakan di piramid: depan dan belakang, menghadap rongga kranial, dan yang bawah, mengambil bahagian dalam pembentukan pangkal tengkorak luar. Di permukaan depan, di puncak piramid, terdapat kemurungan trigeminal, di mana simpul saraf trigeminal terletak, di belakangnya terdapat pancaran arcuate yang terbentuk oleh kanal separuh bulatan atas labirin tulang organ pendengaran dan keseimbangan yang terletak di piramid. Seterusnya dari permukaan, permukaan yang rata dapat dilihat - bumbung rongga timpani dan dua lubang kecil yang terdapat di sini - celah saluran saraf besar dan kecil berbatu. Di sepanjang pinggir atas piramid, memisahkan permukaan anterior dan posterior, terdapat alur sinus berbatu yang unggul.

Tulang temporal, pandangan luar, sisi

 1. bahagian bersisik;
 2. permukaan temporal;
 3. tepi berbentuk baji;
 4. proses zigomatik;
 5. batuk kering artikular;
 6. jurang bersisik batu;
 7. fisur batu-timpani;
 8. bahagian gendang;
 9. proses styloid;
 10. pembukaan pendengaran luaran;
 11. mastoid;
 12. takuk mastoid;
 13. fisur drum-mastoid;
 14. pembukaan mastoid;
 15. tulang belakang supraspinous;
 16. takik parietal;
 17. sulkus arteri temporal tengah;
 18. margin parietal.

Di permukaan belakang piramid ada bukaan pendengaran dalaman, melewati kanal pendengaran dalaman, yang berakhir dengan piring dengan lubang. Pembukaan terbesar menuju ke saluran muka. Lubang kecil berfungsi untuk laluan saraf koklea vestibular. Di permukaan belakang piramid terdapat bukaan luar bekalan air ruang depan, dan di tepi bawah tubulus koklea terbuka. Kedua-dua saluran tersebut menuju ke labirin tulang organ koklea vestibular. Di dasar permukaan piramid posterior, terdapat alur sinus sigmoid..

Di permukaan bawah piramid, di foramen jugularis, dibatasi oleh takik tulang temporal dan oksipital, terdapat fossa jugularis. Selanjutnya, proses styloid yang panjang dapat dilihat.

Tulang temporal, pandangan dalam (dari bahagian tengah)

 1. margin parietal;
 2. ketinggian arcuate;
 3. jurang bersisik gendang;
 4. takik parietal;
 5. alur sinus berbatu yang unggul;
 6. pembukaan mastoid;
 7. margin oksipital;
 8. alur sinus sigmoid;
 9. permukaan belakang piramid;
 10. takuk jugular;
 11. pembukaan luar bekalan air ruang depan;
 12. lubang subarc;
 13. bukaan luar tubulus siput;
 14. pembukaan pendengaran dalaman;
 15. sulkus sinus petrosal inferior;
 16. kemurungan trigeminal;
 17. bahagian atas piramid;
 18. proses zigomatik;
 19. tepi berbentuk baji;
 20. permukaan otak.

Tulang parietal adalah plat segi empat, permukaan luarnya cembung, tuberkul parietal dapat dilihat di tengahnya. Permukaan dalam tulang cekung, terdapat alur arteri di atasnya. Keempat tepi tulang parietal bergabung dengan tulang lain untuk membentuk jahitan yang sesuai. Jahitan frontal dan oksipital terbentuk dari jahitan frontal dan oksipital, dengan tulang parietal yang bertentangan - jahitan sagital, dengan skala tulang temporal - bersisik. Tiga pinggir tulang pertama bergerigi, berpartisipasi dalam pembentukan jahitan bergerigi, yang terakhir diasah - membentuk jahitan bersisik. Tulang mempunyai empat penjuru: oksipital, berbentuk baji, mastoid, dan frontal.

Tulang parietal, permukaan luar

 1. tuberkular parietal;
 2. tepi sagittal;
 3. sudut depan;
 4. garis temporal yang unggul;
 5. tepi depan;
 6. garis temporal yang lebih rendah;
 7. sudut baji;
 8. tepi bersisik;
 9. sudut mastoid;
 10. margin oksipital;
 11. sudut oksipital;
 12. foramen parietal.

Tulang frontal terdiri daripada skala frontal menegak dan bahagian orbit mendatar, yang, saling berpasangan, membentuk margin supraorbital; hidung terletak di antara bahagian orbit.

Timbangan frontal adalah cembung; tuberkel frontal dapat dilihat di atasnya. Di atas margin supraorbital adalah lengkungan superciliary, yang, menyimpang ke arah medial, membentuk platform di atas akar hidung - glabella. Seterusnya, margin orbit terus ke proses zigomatik, yang menghubungkan ke tulang zigomatik. Permukaan dalaman tulang depan cekung dan masuk ke bahagian orbit. Ini menunjukkan alur berorientasikan sagital sinus sagital unggul.

Bahagian orbital - kanan dan kiri - adalah plat tulang yang terletak secara mendatar menghadap ke permukaan bawah rongga orbital, dan permukaan atas - ke rongga kranial. Plat dipisahkan antara satu sama lain dengan kedudukan kisi. Di bahagian hidung terdapat tulang belakang hidung, yang berpartisipasi dalam pembentukan septum hidung, di sisinya terdapat bukaan (bukaan) yang menuju ke sinus frontal - rongga udara yang terletak pada ketebalan tulang frontal pada tahap glabella dan alis.

Struktur wajah tengkorak adalah pangkal tulang muka dan bahagian awal saluran pencernaan dan pernafasan, otot-otot mengunyah melekat pada tulang bahagian tengkorak wajah.

Tulang depan, pandangan depan

 1. skala depan;
 2. tubercle frontal;
 3. margin parietal;
 4. jahitan depan;
 5. glabella;
 6. proses zigomatik;
 7. margin supraorbital;
 8. hidung;
 9. tulang hidung;
 10. takuk depan;
 11. pembukaan supraorbital;
 12. permukaan temporal;
 13. lengkungan superciliary;
 14. garis temporal.

Tulang depan, pandangan belakang

 1. margin parietal;
 2. alur sinus sagital unggul;
 3. permukaan otak;
 4. rabung depan;
 5. proses zigomatik;
 6. kesan jari;
 7. lubang buta;
 8. tulang hidung;
 9. takik kisi;
 10. bahagian orbit.

Pangkal luar tengkorak dibentuk oleh permukaan bawah bahagian kranial dan bahagian kawasan muka. Struktur tengkorak anterior dibentuk oleh lelangit tulang dan lengkungan alveolar yang dibentuk oleh tulang rahang atas. Di jahitan tengah lelangit keras dan di bahagian posterior-lateral, lubang kecil dapat dilihat melalui arteri dan saraf tipis. Bahagian tengah dibentuk oleh tulang temporal dan sphenoid, sempadan anteriornya adalah choanae, sempadan posterior adalah tepi anterior foramen besar (oksipital). Di hadapan foramen magnum (oksipital) foramen adalah tuberkular faring.

Struktur tengkorak. Pangkal tengkorak luar

 1. proses palatine tulang rahang atas;
 2. lubang incisal;
 3. jahitan palatine median;
 4. jahitan palatine melintang;
 5. choana;
 6. fisur orbit bawah;
 7. lengkungan zigotik;
 8. sayap pembuka;
 9. fterya pterygoid;
 10. plat lateral proses pterygoid;
 11. proses pterygoid;
 12. lubang bujur;
 13. fossa mandibula;
 14. proses styloid;
 15. terusan pendengaran luaran;
 16. mastoid;
 17. takuk mastoid;
 18. kondilus oksipital;
 19. condylar fossa;
 20. foramen besar (oksipital);
 21. garis nuchal bawah;
 22. penonjolan oksipital luaran;
 23. tuberkular faring;
 24. terusan condylar;
 25. bukaan jugular;
 26. jahitan oksipital-mastoid;
 27. bukaan mengantuk luaran;
 28. pembukaan styloid;
 29. lubang koyak;
 30. fisur batu-timpani;
 31. lubang berputar;
 32. batuk kering artikular;
 33. jahitan bersisik baji;
 34. cangkuk pterygoid;
 35. pembukaan palatin besar;
 36. jahitan zygomatic-maxillary.

Pelepasan dasar dalam tengkorak disebabkan oleh struktur permukaan otak yang lebih rendah. Struktur tengkorak bahagian ini adalah seperti berikut: di dasar tengkorak, tiga fossa kranial dibezakan: anterior, tengah dan posterior. Fossa kranial anterior, di mana lobus frontal dari hemisfera serebrum terletak, dibentuk oleh bahagian orbit tulang frontal, plat etmoid tulang ethmoid, bahagian badan dan sayap kecil tulang sphenoid. Tepi posterior sayap bawah memisahkan fossa kranial anterior dari fossa kranial tengah, di mana lobus temporal hemisfera serebrum berada. Kelenjar pituitari terletak di fitua pituitari dari sella turcica. Di sini struktur tengkorak mempunyai ciri tersendiri. Fossa kranial tengah dibentuk oleh badan dan sayap besar tulang sphenoid, permukaan anterior piramid dan bahagian bersisik tulang temporal. Di depan fossa pituitari, terdapat alur pra-silang, dan bahagian belakang pelana naik ke belakang. Pada permukaan lateral badan tulang sphenoid, alur karotid terlihat, yang mengarah ke pembukaan dalaman saluran karotid; di puncak piramid terdapat bukaan yang compang-camping. Di antara sayap kecil dan besar dan badan tulang sphenoid, di setiap sisi, terdapat fisura orbit atas yang meruncing ke arah lateral, di mana saraf kranial oculomotor, trochlear dan trigeminal dan saraf optik (cabang saraf trigeminal) melintas. Di belakang dan ke bawah dari celah adalah lubang bulat, bujur dan berputar yang dijelaskan di atas. Di permukaan anterior piramid tulang temporal, berhampiran puncaknya, kemurungan trigeminal dapat dilihat.

Struktur tengkorak. Bahagian dalam tengkorak

Struktur dan fungsi tulang kepala

Tengkorak manusia adalah kerangka yang padat dan kukuh yang melindungi otak daripada kecederaan dan kerosakan. Ini juga merupakan asas untuk otot-otot wajah, yang berkat seseorang dapat mengunyah, bercakap dan mengekspresikan emosi. Ia terdiri daripada 23 tulang: 8 unsur berpasangan dan 7 tidak berpasangan.

Struktur tengkorak manusia

Tulang tengkorak terbahagi kepada dua bahagian penting:

 • muka;
 • serebrum.

Bahagian muka

Kawasan muka terdiri daripada tulang berpasangan dan tidak berpasangan berikut.

 • hidung;
 • palatine;
 • zigomatik;
 • lakrimal;
 • rahang atas;
 • turbinat rendah.
 • kisi;
 • sublingual;
 • pembuka;
 • Rahang bawah.

Kawasan muka memainkan peranan yang sangat penting dalam proses kehidupan, kerana mempengaruhi organ pernafasan, pencernaan dan deria. Tulang yang tidak berpasangan mempunyai kawasan yang dipenuhi udara yang menghubungkan ke rongga hidung. Kawasan lapang memberikan penebat haba untuk pancaindera, tetapi walaupun terdapat kawasan seperti itu, tengkorak sangat kuat dan kuat.

Bahagian udara merangkumi:

 • kisi;
 • frontal;
 • temporal;
 • rahang atas;
 • berbentuk baji.

Peranan penting dimainkan oleh tulang arkuat hyoid, yang terletak di antara rahang dan laring dan dihubungkan dengan bantuan ligamen dan otot ke tulang tengkorak.

Unsur ini membentuk tanduk berpasangan dan badan, dari mana proses tulang temporal memanjang. Tulang atas tengkorak rata dan terdiri daripada plat khas dengan bahan tulang. Plat ini dipenuhi dengan sel yang mengandungi saluran darah dan sumsum tulang. Sebilangan tulang tengkorak mengikuti bentuk otak, penyimpangannya sesuai dengan konvolusi dan alurnya.

Bahagian otak

Bahagian otak juga terdiri daripada lengai berpasangan dan tidak berpasangan.

 • parietal;
 • temporal.
 • frontal;
 • oksipital;
 • berbentuk baji.

Bahagian ini terletak di atas bahagian muka. Ia juga memiliki tulang depan saluran udara, yang terdiri dari hidung dan dua sisik. Tulang frontal membentuk tubercles frontal dan dahi, yang membentuk soket mata, fossa temporal, dan rongga hidung. Tulang parietal membentuk kubah tengkorak dan tubercle parietal. Tulang oksipital membentuk peti besi tengkorak dan organ pendengaran. Semua tulang tengkorak saling berkaitan dengan sendi khas - "jahitan".

Ciri-ciri pembentukan tengkorak

Pembentukan tengkorak mempunyai ciri usia. Peranan utama dalam pembentukannya dimainkan oleh otak, organ deria dan otot-otot mengunyah. Apabila semakin tua, strukturnya berubah. Jadi, pada bayi yang baru lahir, tulang tengkorak sepenuhnya terdiri daripada tisu penghubung. Pada bayi, fontanelles terbentuk, yang dari masa ke masa ditutup dengan plat penghubung. Tengkorak bayi lembut dan elastik, bentuknya dapat berubah. Ini menentukan kemampuan janin untuk melalui saluran kelahiran, tanpa faktor trauma..

Pada usia dua tahun, anak itu menjalani penggantian tisu penghubung tulang. Dalam tempoh ini, fontanelles anak ditutup. Oleh itu, struktur tengkorak pada kanak-kanak, remaja dan dewasa sangat berbeza. Sebagai contoh, pada kanak-kanak di bawah tujuh tahun, pertumbuhan tengkorak yang kuat berlaku. Dari usia satu hingga tiga tahun, bahagian belakang tengkorak terbentuk. Sehingga tiga tahun, gigi susu muncul, dasar tengkorak dan bahagian depannya terbentuk, dan fungsi mengunyah berkembang. Kemudian ia memperoleh bentuk dan panjang tertentu, yang sudah sesuai dengan panjang tengkorak orang dewasa. Dari usia tujuh hingga sekitar remaja - pertumbuhannya menjadi perlahan.

Dari remaja hingga dewasa, kawasan muka dan frontal otak secara aktif tumbuh dan berkembang. Dalam tempoh ini, perkembangan seksual anak yang cepat berlaku, yang juga mempengaruhi bentuk tengkorak. Jadi, bagi lelaki, tengkorak memanjang, ia menjadi lebih besar dan lebih menonjol, dan bagi kanak-kanak perempuan ia berbentuk bulat dan licin. Pada usia tua, tengkorak juga berubah. Ketika tulang mengubah strukturnya, gigi jatuh, fungsi mengunyah dan otot menurun. Tengkorak kehilangan keanjalan dan kekuatan, dan juga kehilangan besarnya.

Fungsi tengkorak

Organ tulang yang kompleks ini mempunyai beberapa fungsi penting:

 • adalah rangka tulang untuk otak;
 • pembentukan tulang melindungi sel-sel soket mata dan saluran hidung;
 • menghubungkan otot leher, otot muka dan mengunyah;
 • saluran udara mengambil bahagian dalam pembentukan suara dan pertuturan;
 • mengambil bahagian dalam menghancurkan makanan, yang bermaksud dalam sistem pencernaan.

Trauma tengkorak

Kecederaan seperti ini biasanya mempunyai akibat yang sangat serius. Kecederaan besar termasuk:

 1. Patah lengkungan (terbuka dan tertutup). Dalam kes ini, plat tulang dalaman rosak. Serpihan tulang, yang memasuki otak, boleh merosakkan membran dan medula. Apabila saluran membran pecah, hematoma terbentuk. Dengan patah tertutup, hematoma tidak jelas, tidak mempunyai sempadan yang jelas. Dalam kes ini, gejala fokus tidak diperhatikan..
 2. Keretakan pangkalan. Dicirikan oleh retakan yang meluas ke soket mata dan tulang hidung.
 3. Kecederaan otak traumatik (dengan gegar otak). Kerosakan mekanikal pada tengkorak dan formasi intrakranial (meninges, saraf, saluran darah).

Dengan sifat patah tulang, jenis berikut dibezakan:

 1. Fraktur linear. Fraktur ini menyerupai garis nipis. Tidak ada perpindahan serpihan tulang yang diperhatikan.
 2. Keretakan terkesan. Berlaku ketika diperas ke dalam kotak tengkorak. Akibatnya, serpihan ditekan ke dalam kotak tengkorak, yang dapat merosakkan meninges, saluran darah, saraf dan zat, menyebabkan penghancuran otak dan hematoma.
 3. Patah patah tulang. Dalam kes ini, beberapa serpihan tulang terbentuk. Mereka boleh merosakkan otak dan meninges.

Sebab-sebab perkembangan kecederaan

Selalunya, penyebab keretakan dan lebam berlaku kerana sebab berikut:

 • jatuh dari ketinggian;
 • hembusan kuat ke kepala dengan objek berat yang besar;
 • kemalangan kereta.

Orang muda atau orang pertengahan umur, serta orang-orang yang rentan terhadap pertengkaran dalam rumah tangga, pergaduhan dan peminum alkohol, mengalami kecederaan seperti ini. Semasa bermain sukan pada tahap profesional, kecederaan diperhatikan dengan jatuh yang tidak berjaya. Kemalangan jalan raya dan jalan raya ketika memandu kereta atau motosikal sering kali mengakibatkan kecederaan kranial.

Fraktur boleh berlaku pada kanak-kanak, dan ini juga sering berlaku. Pada kanak-kanak, kecederaan berlaku akibat jatuh, pukulan ke kepala. Oleh kerana badan anak lebih lemah, maka akibatnya boleh menjadi lebih serius..

Gejala

Selalunya, patah linier tanpa komplikasi diperhatikan, yang disertai oleh hematoma di tempat-tempat di mana proses mastoid dilokalisasi. Pendarahan berlaku di telinga tengah, dan cecair serebrospinal mengalir melalui sinus dan telinga paranasal. Dengan patah tulang temporal, kerosakan pada saraf muka dan pemusnahan osikel pendengaran diperhatikan.

Cedera parah adalah patah tulang frontal yang disertai dengan gegaran atau kekejangan. Kecederaan seperti itu berlaku selepas pukulan kuat. Akibatnya, sakit kepala yang teruk, mual, muntah, pening, kehilangan kesedaran, gangguan penglihatan berlaku. Terdapat juga pendarahan dari telinga, pembengkakan dahi dan muka, yang menunjukkan pengumpulan udara di bawah kulit kawasan ini. Patah tulang frontal memerlukan rawatan segera kerana ia adalah kecederaan yang sangat serius.

Sudah tentu, tanda bergantung kepada keparahan kecederaan dan jenis kerosakan pada struktur otak. Pelbagai gangguan kesedaran dapat diperhatikan, termasuk kehilangan kesedaran dan koma. Kerosakan pada saraf dan otak menyebabkan kelumpuhan, paresis, gangguan deria dan edema serebrum, yang menampakkan diri dalam gejala berikut: sakit kepala yang meletup, kesedaran yang merosot, muntah dan mual.

Apabila batang otak diperah, terdapat pelanggaran gangguan pernafasan dan peredaran darah dan penghambatan tindak balas murid.

Perlu diingat bahawa semakin parah cedera, semakin ketara penurunan kesedaran. Dengan perkembangan hematoma dalaman, tempoh kehilangan kesedaran dan pencerahan mungkin berlaku..

Fraktur tengkorak pada kanak-kanak sama sekali tidak berlaku seperti pada orang dewasa. Selalunya kanak-kanak selepas kecederaan terasa memuaskan, apalagi tidak ada gejala yang diperhatikan. Oleh kerana bahagian depan berkembang pada dirinya sebelum remaja, maka dalam jangka masa inilah akibat kecederaan sebelumnya dapat diperhatikan.

Diagnostik

Fraktur kranial ditentukan secara klinikal. Keadaan umum pesakit dinilai, dan diagnostik neurologi murid dijalankan. Tetapi untuk diagnosis satu gambaran klinikal, masih belum cukup, oleh itu, diagnostik instrumental dilakukan dengan sinar-X, tomografi terkomputer (CT) dan pencitraan resonans magnetik (MRI).

Rawatan

Pertama sekali, untuk kecederaan kepala, pertolongan cemas diperlukan. Pesakit harus diletakkan dalam kedudukan mendatar. Lebih-lebih lagi, jika dia sedar, maka dia harus berbaring di punggungnya, jika tidak sedarkan diri, maka di sisinya. Kepala dipusingkan ke sisi sehingga mangsa, ketika muntah, yang mungkin berlaku, tidak tersedak muntahnya sendiri. Roller diletakkan di bawah kepala, dibina dari alat improvisasi. Bantal, selimut, tuala, barang pakaian boleh berfungsi sebagai roller. Sekiranya luka berdarah diperhatikan, maka pembalut tekanan dikenakan ke atasnya, dan ais digunakan ke tempat kecederaan. Periksa keadaan patensi dan jalan udara dan cegah penarikan lidah.

Rawatan di institusi perubatan adalah konservatif. Mangsa ditunjukkan rehat di tempat tidur. Dalam beberapa kes, terdapat keperluan untuk rawatan pembedahan. Sekiranya berlaku trauma ke pangkal tengkorak, saliran lumbal digunakan. Tempoh rawatan bergantung kepada keparahan kecederaan..

Akibat kecederaan

Kecederaan pada tulang tengkorak selalu merupakan kecederaan kompleks yang tidak hilang tanpa akibat. Dalam beberapa kes, bakteria dapat memasuki cairan serebrospinal, menyebabkan radang meninges. Sekiranya udara menembusi di sana, maka pneumocephalus akan berlaku. Dengan kata lain, kecederaan dan komplikasi yang tidak sesuai dengan kehidupan mungkin muncul..

Keretakan peti besi kranial

Fraktur adalah dari jenis berikut:

 • buka;
 • ditutup;
 • serpihan;
 • melalui;
 • dengan mengimbangi;
 • murung.

Sebagai peraturan, patah tulang seperti itu berlaku akibat pergaduhan rumah tangga dan jalanan, akibat kecederaan di tempat kerja, pengangkutan dan kemalangan jalan raya, setelah terjatuh kuat atau terkena objek berat di kepala..

Semua patah tulang di atas terbahagi kepada:

 • lurus;
 • tidak langsung.

Garis lurus dicirikan oleh kerosakan tulang dengan pembentukan pesongan dari pelbagai darjah ke dalam.

Tidak langsung - merebak ke seluruh tengkorak dan membentuk selekoh ke dalam.

 • pembentukan hematoma;
 • penampilan luka terbuka;
 • pesongan tengkorak;
 • kehilangan kesedaran;
 • koma;
 • pelanggaran fungsi pernafasan;
 • lumpuh;
 • kerosakan pada saluran saraf;
 • Amnesia retrograde.

Mangsa dapat sedar atau tidak sepenuhnya. Dengan kesedaran separa, dia memahami segalanya, tetapi mungkin tidak mengingati peristiwa sebelum kecederaan. Keadaan ini dipanggil amnesia retrograde. Juga, pesakit mungkin mengalami koma atau pingsan. Dalam kes yang sangat teruk, terdapat gangguan akal dan aktiviti mental yang teruk, penurunan nadi dan penurunan nadi (bradikardia).

Hematoma sering diperhatikan dengan kecederaan intrakranial. Pesakit sedemikian dicirikan oleh perubahan dalam keadaan sedar dan tidak sedar. Lebih-lebih lagi, mangsa boleh berada dalam keadaan ini selama berjam-jam, hari atau minggu..

Sekiranya, ketika memeriksa pesakit, kemurungan, retakan, luka terbuka diperhatikan, maka jenis kerosakan ini dapat didiagnosis. Sekiranya tidak ada tanda-tanda luaran, maka untuk diagnosis yang mencukupi, mereka menggunakan:

 • sinar-x;
 • tomografi dikira (CT);
 • pengimejan resonans magnetik (MRI).

Penyelidikan menyeluruh diperlukan sekiranya berlaku koma pada pesakit, serta gangguan bekalan darah serebrum yang teruk. Dalam kes ini, orang itu tetap sedar atau kehilangannya. Kajian mengenai murid, lebar dan jaraknya dilakukan, dan reaksi mereka terhadap cahaya juga dibuat. Ia diperiksa sama ada gigitan gigi, kedudukan lidah dan aktiviti otot-otot kaki telah berubah. Diperlukan kawalan nadi, pernafasan dan tekanan darah.

Kehilangan kesedaran dalam beberapa kes adalah akibat kejutan traumatik, yang disebabkan oleh banyak patah tulang dan kehilangan darah yang banyak. Dalam kes ini, mangsa memerlukan rawatan segera di hospital..

Keretakan asas tengkorak

Ini adalah kecederaan yang sangat serius pada satu atau lebih tulang yang berlaku akibat kemalangan kereta, pukulan ke muka di rahang bawah atau hidung. Ia merujuk kepada kecederaan terbuka.

 • bengkak otak;
 • sakit kepala yang meletup;
 • muntah;
 • pendarahan dalam bentuk cermin mata di sekitar mata;
 • saiz murid yang berbeza dan kurang reaksi mereka;
 • memerah batang otak, akibatnya peredaran darah diperhatikan;
 • gangguan pernafasan;
 • pelepasan dari hidung dan telinga cecair serebrospinal bercampur dengan darah;
 • pelanggaran irama jantung;
 • kekeliruan kesedaran;
 • kencing tidak sengaja;
 • pergolakan atau kegagapan.

Gejala bergantung kepada keparahan kecederaan dan kerosakan otak. Kehilangan kesedaran boleh menjadi koma jangka pendek dan koma berpanjangan. Mungkin ada masa pencerahan yang didahului oleh kehilangan kesadaran (namun, ini tidak berarti bahawa kecederaan itu tidak signifikan, itu adalah ciri khas dari kecederaan ini).

Kelangsungan hidup selepas peti besi patah bergantung pada pertolongan cemas yang tepat dan betul. Oleh kerana kecederaan tersebut menyebabkan pendarahan berat, kematian boleh berlaku dengan segera atau menyebabkan koma yang berpanjangan. Dalam kes ini, prognosis sangat tidak baik. Dalam kes ini, terdapat kemungkinan kecacatan seumur hidup dan gangguan aktiviti mental yang serius..

Prognosis ini baik untuk patah tulang tanpa perpindahan, retakan yang tidak memerlukan rawatan pembedahan. Kematian adalah 55% kes.

Kecederaan otak trauma

 • mudah (gegar otak, lebam ringan);
 • sederhana (lebam sederhana);
 • teruk (memerah tajam, lebam teruk)
 • lebam otak;
 • pemampatan otak;
 • kerosakan otak meresap;
 • memerah kepala.
 • ditutup;
 • buka.

Mengikut jenis tindakan traumatik:

 • terpencil (berasingan);
 • digabungkan (digabungkan dengan kerosakan pada organ lain);
 • gabungan (gabungan faktor traumatik, contohnya, kesan mekanikal dan haba).

Lesi tertutup tidak disertai dengan pelanggaran integriti kulit kepala. Rongga intrakranial tetap tertutup. Terbuka - dicirikan oleh kerosakan pada kulit kepala. Dengan mereka, kemungkinan jangkitan aseptik meningkat. Selalunya perkembangan meninges diperhatikan akibat jangkitan mikrob.

 • kehilangan dan kabur kesedaran;
 • sakit kepala;
 • loya;
 • tinitus;
 • sakit kepala;
 • pening;
 • pendarahan dari telinga dan hidung;
 • amnesia;
 • keadaan khayalan;
 • halusinasi.

Gegaran otak

Selalunya berlaku akibat terkena objek berat atau jatuh dari ketinggian. Dengan gegaran otak, berlaku kehilangan komunikasi seketika antara sel dan bahagian otak. Dalam kes ini, integriti tisu otak tidak dilanggar.

 • kehilangan kesedaran;
 • sakit kepala;
 • loya;
 • muntah;
 • berpeluh;
 • kelemahan;
 • rasa tidak sedap hati.

Amnesia retrograde boleh muncul sejurus selepas kecederaan. Gejala tidak bertahan lama dan hilang sepenuhnya setelah dua minggu.

Kekacauan otak

 • berat;
 • tengah;
 • senang.

Dengan lebam, kerosakan otak berlaku, bagaimanapun, bersifat tempatan. Kedua-dua edema serebrum dan pendarahan ringan, serta kecederaan dan pecah tisu otak dapat dilihat. Kekeliruan boleh berlaku apabila otak rosak oleh serpihan tulang semasa patah tulang.

 • kehilangan kesedaran (kadang-kadang berpanjangan);
 • amnesia;
 • asthenia;
 • gejala neurologi tempatan.

Dengan kecederaan ringan, semua gejala hilang dalam dua atau tiga minggu. Dalam kes yang teruk, akibat yang serius boleh berlaku: pelbagai kelumpuhan dan gangguan pertuturan, serta kejang elips. Dalam kes yang paling teruk, koma mungkin timbul.