Buku Panduan Aquarist

Akuarium air laut dan air tawar. Kedai Nursery dan Aqua kami ada di satu laman web!

Syarat menjaga udang karang

 • Rumah
 • Akuarium air tawar
 • Invertebrata
 • Udang karang
 • Syarat menjaga udang karang

Ia dapat hidup lama di akuarium air sejuk, tetapi memerlukan penjagaan yang baik. Udang karang memerlukan akuarium yang cukup luas dengan kerikil dan tempat perlindungan batu yang dicuci dengan bersih. Untuk pertumbuhan dan perkembangan normal, setiap barah yang berukuran lebih dari 5 cm mesti mempunyai sekurang-kurangnya 20 liter air. Pendapat bahawa semua udang karang hiasan berasal dari kawasan tropika adalah salah. Sebilangan besar dari mereka tinggal hanya di subtropik, lebih suka kesejukan dan terbiasa dengan perubahan iklim musiman..

Oleh itu, semasa menangkap orang buas untuk pemeliharaan dan pembiakan berikutnya, seseorang harus berfikir bahawa haiwan tidak boleh dipelihara pada suhu yang sama sepanjang tahun. Tetapi haiwan peliharaan, yang telah dibiakkan di akuarium selama beberapa generasi, akhirnya kehilangan keterikatan dengan irama semula jadi dan membiak tanpa masalah walaupun pada suhu yang selalu meningkat..

Keadaan optimum untuk menjaga udang karang: kekerasan air 8-12 °, suhu 23-25 ​​° C. Sudah tentu, dengan peningkatan suhu, metabolisme krustasea meningkat, dan selang antara mol juga berkurang. Malangnya, ini memendekkan hidup mereka. Dengan sedikit pengecualian, udang karang berasal dari badan air yang kaya dengan oksigen. Menjaga mereka pada suhu bilik dengan penurunan pada waktu malam tidak akan memberi kesan negatif kepada mereka..

Pewarnaan udang karang disebabkan terutamanya oleh karotenoid, terutamanya astaxanthin. Menggabungkan dengan protein, ia membentuk pigmen warna kebiruan dan coklat. Pada suhu tinggi, sebatian ini dihancurkan dan astaxanthin dilepaskan dalam bentuk bebas, menunjukkan warna merah utamanya. Oleh itu, udang karang rebus, seperti udang, menjadi merah..

Untuk jumlah krustasea yang sangat banyak, disarankan untuk menjaga nilai pH 6,5 hingga 7,5 di dalam air. Mereka biasanya tidak tinggal di dalam air berasid. Udang karang tidak tahan peningkatan keasidan, kerana terdapat sedikit kalsium dalam air berasid, yang diperlukan untuk membangun cengkerang. Fakta bahawa invertebrata ini harus mengambil zat keras dari air untuk membina cengkerang mereka sendiri. Pada prinsipnya, proses ini juga berlaku di air lembut, tetapi yang terbaik adalah air keras sederhana (kekerasan karbonat 5 hingga 10 ° dKH).

Di akuarium dengan udang karang kerdil, tumbuhan akuatik juga memainkan peranan penting. Sekiranya hanya tanaman terapung, lumut dan tumbuhan epifit seperti pakis Jawa ditanam, substrat bawah memainkan peranan sekunder. Tetapi jika tanaman akar ditanam di akuarium, maka lebih baik membeli kerikil kuarza halus yang dibasuh dengan sempurna sebagai tanah. Kerikil bersalut plastik boleh menjadi masalah. Dari semasa ke semasa, udang karang dan udang mati di akuarium baru dengan kerikil berwarna. Kemungkinan penyebabnya adalah pelembut atau kekotoran lain. Aerasi diperlukan di akuarium. Dianjurkan untuk mengatur pembersihan dan penyaringan air di akuarium..

Krustasea di akuarium air tawar sangat sensitif terhadap tembaga, amonia dan turunannya (nitrit dan nitrat). Kehadiran tembaga atau amonia, serta pencapaian kepekatan nitrit dan nitrat tertentu, menyebabkan kematian udang karang secara besar-besaran. Kepekatan tembaga atau nitrit tertentu di dalam akuarium yang dapat ditoleransi oleh ikan dengan selamat boleh membawa maut kepada udang karang. Bagi krustasea, kehadiran zat ini di dalam air akuarium harus dikurangkan menjadi sifar..

Sekiranya pengumpulan amonia di dalam air akuarium adalah kematian krustasea yang cepat dan pasti, maka nitrit secara beransur-ansur, tetapi tidak dapat dipulihkan, mengganggu proses pemenuhan darah invertebrata dengan oksigen. Hemocyanin bertanggungjawab untuk pemindahan molekul oksigen dalam invertebrata (serupa dengan hemoglobin pada vertebrata). Apabila hemosianin melakukan reaksi dengan nitrit, proses pertukaran gas terganggu, badan krustasea tidak menerima cukup oksigen, akibatnya mereka mati akibat kelaparan oksigen. Nitrat yang terbentuk daripada nitrit adalah yang paling tidak toksik kepada krustasea. Ujian khas akan membantu mengawal kandungan ammonia, nitrit dan nitrat..

Bagi krustasea, tembaga adalah racun yang lebih kuat daripada nitrit. Dan jika beberapa penyakit ikan akuarium dirawat dengan tembaga, maka untuk udang dan udang karang adalah tiket win-win ke dunia lain. Tembaga juga memasuki akuarium dengan air dari paip yang mengandung tembaga. Dengan keracunan tembaga, kerja organ dalaman terganggu, produk metabolik terkumpul, yang menyebabkan kematian yang tidak dapat dielakkan. Kandungan tembaga di akuarium akan membantu menentukan ujian yang sesuai.

Nitrit adalah produk pemprosesan biologi bahan organik dan nitrogen seperti sisa makanan dan sisa produk ikan dan invertebrata. Di akuarium yang sudah "matang", banyak bakteria dengan cepat menukar nitrit menjadi nitrat yang lebih selamat, tetapi di akuarium baru, ini tidak berlaku. Masih terdapat sedikit bakteria nitrifikasi di sini, dan oleh itu pengumpulan nitrit seperti longsoran - yang disebut puncak nitrit - berlaku. Nitrit menekan proses pertukaran gas di insang, atau lebih tepatnya, di lobus cabang nipis. Melalui insang, nitrit memasuki aliran darah ikan dan menyekat hemoglobin, yang bertanggungjawab untuk pengangkutan oksigen. Pertukaran gas terganggu, dan kematian disebabkan mati lemas.

Setiap udang karang adalah "individualis": dia tinggal terpisah dari rakannya, jika dia menggali lubang, maka hanya untuk dirinya sendiri, jika dia mendapat perlindungan di bawah batu atau reruntuhan, kemudian menangkapnya dan dengan berhati-hati menjaganya, mengeluarkan cakarnya. Krustasea dicirikan oleh tingkah laku yang kompleks dan kemampuan yang sangat maju untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran.

Fluktuasi air dan isyarat bunyi pada udang karang membangkitkan reaksi orientasi yang berbeza: haiwan berhenti, mengangkat rostrum, mengarahkan antena dan antena, membuka cakar, meletakkannya dalam posisi peninju, dan dengan cepat beralih ke sumber kerengsaan. Keputusan akhir berdasarkan analisis rangsangan. Di hadapan sumber makanan - serangan, lawan - mengusirnya, bahaya - penghindaran. Bayangan jatuh sangat berkesan pada tingkah laku. Kanser biasanya melihatnya dengan baik dan dengan cepat mengambil postur pertahanan, dan kemudian berenang sejauh 5-10 m, ke dalam bayang-bayang atau zon cahaya.

Semasa menyimpan udang karang air tawar, sangat penting untuk membuat kawasan terpencil bagi mereka dari objek hiasan, kerana beberapa spesimen bertindak balas secara agresif terhadap pertemuan berterusan dengan penduduk akuarium lain. Di akuarium, mesti ada tempat perlindungan di mana lelaki biasanya duduk. Apabila beberapa individu disatukan, kekurangan tempat perlindungan yang mencukupi akan menimbulkan konflik. Untuk udang karang dewasa, paip seramik, tempurung kelapa, pot bunga, dan lain-lain boleh berfungsi sebagai tempat perlindungan. Pelbagai objek yang terletak di bahagian bawah dapat digunakan sebagai tempat perlindungan. Sekiranya ini tidak diatasi, udang karang itu sendiri menggali lubang di bawah batu, kayu apung, atau bahkan di bawah akar tanaman besar. Udang karang menggali liang dengan kaki dan ekor mereka, bersandar pada penjepit depan mereka.

Ia juga bagus untuk meletakkan kayu apung di akuarium. Udang karang muda bersembunyi di belukar tanaman akuarium berdaun kecil. Betina, sehingga mereka dibebani mengurus keturunan, hampir selalu mengawasi, menjelajahi semua pelosok akuarium untuk mencari makanan. Hampir sepanjang hari, sekitar 12-14 jam pada musim panas, udang karang air tawar menghabiskan waktu di liang atau tempat perlindungan lain. Kanser juga merupakan haiwan yang sangat lucu. Walaupun kelihatan kekok, dia dengan mudah berjalan dengan lapan kakinya sehingga dia mengalami halangan..

Untuk udang karang, perlu mengatur akses ke permukaan air, iaitu membuatnya sehingga mereka dapat memanjat objek apa pun (tumbuh-tumbuhan tinggi, selang peralatan akuarium, kepingan tuff atau snags, dll.) ke permukaan - udang karang kadang-kadang dapat berada di permukaan untuk waktu yang cukup lama. Semua udang karang cenderung meninggalkan akuarium. Oleh itu, akuarium mesti ditutup dengan penutup dan bukaan wayar dan selang mesti begitu sempit sehingga tidak ada haiwan yang dapat melaluinya..

Kanser biasanya tidak cuba keluar dari akuarium, ia hidup di bahagian bawah. Tetapi jika air menjadi buruk atau tidak ada cukup oksigen di dalamnya, barah itu mula aktif mencari keselamatan di darat dan dapat melepaskan diri dari akuarium. Apabila akuarium penuh dengan udang karang atau ketika tidak ada tempat perlindungan yang cukup, mereka juga berusaha untuk keluar, berusaha melepaskan diri dari pencerobohan kongener yang lebih besar.

Pada siang hari, udang karang biasanya bersembunyi di tempat perlindungan mereka, dan pada waktu malam mereka mencari makanan. Mereka memakan pelbagai jenis makanan, jadi sukar untuk memberi makan di akuarium. Pada masa-masa sebelum pengeluaran tenaga yang sengit (pembiakan, molting), jumlah makanan yang dimakan meningkat, terutama disebabkan oleh peningkatan berat spesifik komponen haiwan.

Jatah harian untuk berat badan pada remaja lebih tinggi daripada pada orang dewasa, dan pada lelaki lebih banyak daripada pada wanita. Kekerapan makan secara semula jadi pada lelaki adalah 1 kali dalam 2 hari, pada wanita - 1 kali dalam 3 hari. Udang karang air tawar memakan makanan haiwan dan tumbuhan, dengan tanaman merupakan bahagian penting dari diet mereka yang sangat bervariasi. Bahagian tanaman boleh mencapai 90 peratus.

Moluska, cacing, serangga dan larva mereka, berudu adalah makanan haiwan utama, dari tumbuhan udang karang memakan kolam, elodea, jelatang, teratai, ekor kuda, banyak ganggang, dalam keadaan buatan - bahkan wortel. Di akuarium, mereka dapat diberi makan cacing darah, anda dapat memberikan potongan kecil ikan atau daging (yang utama tidak terlalu berlemak), mereka juga memakan makanan tumbuhan, kadang-kadang mereka dapat memotong batang tanaman nipis dengan cakarnya. Udang dan udang karang sangat bersedia untuk membiasakan diri dengan makanan istimewa. Di dalamnya mereka menemui semua nutrien yang mereka perlukan dalam bentuk pekat. Mereka makan apa sahaja kekasih memberi makan ikan mereka..

Anda boleh memberi makan anak-anak dengan makanan siap pakai untuk menggoreng ikan, tubifex potong, udang air garam. Udang karang muda di akuarium sangat bermanfaat. Dia setiap hari, atau lebih tepatnya setiap malam, dengan teliti memeriksa seluruh akuarium dan mengumpulkan semua jenis sampah. Krustasea Decapod terutama merumput pada substrat dan memakan detritus, iaitu campuran produk peluruhan organik bahan hidup bersama bakteria, kulat dan mikroorganisma yang mengambil bahagian dalam proses ini.

Daun yang gugur boleh menjadi pengganti semula jadi yang baik. Daun pokok kering boleh diletakkan di dalam akuarium. Daun segar tidak boleh diletakkan di dalam akuarium kerana mengeluarkan racun. Paling baik - daun oak, beech atau alder.

Daun seperti itu adalah sumber makanan berharga bagi krustasea, yang membersihkan sistem pencernaan mereka dan membantu menyingkirkan parasit. Selain itu, mereka mengeluarkan sejumlah tanin dan asid humik ke dalam air, kehadirannya memberi kesan yang baik pada udang. Daun badam India juga boleh digunakan sebagai ganti daun pokok asli. Mereka tidak hanya meningkatkan kualiti air, tetapi juga memiliki sifat antiseptik sampai batas tertentu dan melindungi penduduk akuarium dari penyakit. Oleh kerana daunnya dimakan secara sistematik oleh udang karang, beberapa lama ia perlu diganti dengan yang baru. Mereka tidak menyerang sesiapa pun dan memakan tumbuh-tumbuhan dan binatang mati, melakukan peranan sebagai pesanan takungan.

Di akuarium dengan udang karang, lebih baik jangan menanam tanaman hidup untuk mengelakkan kerosakan pada mereka. Aquarists berulang kali menghadapi kematian udang karang secara besar-besaran setelah menanam tanaman akuarium yang baru dibeli di akuarium, terutama di kedai haiwan peliharaan. Tidak semua orang tahu bahawa pembekal, untuk mengelakkan penularan parasit atau serangga berbahaya dengan tumbuhan, merawatnya sebelum dihantar dengan racun serangga yang berbahaya bagi udang dan udang karang akuarium..

Mereka tidak akan dapat menangkap ikan yang bergerak, seperti duri, tetapi tidak sukar bagi mereka untuk memotong siripnya walaupun dengan parut besar. Bahaya terbesar diancam oleh ikan kecil yang tidur pada waktu malam, tenggelam ke dasar. Oleh itu, ikan yang menempati lapisan bawah air di akuarium tidak boleh disimpan bersama dengan udang karang. Sekiranya anda ingin menggabungkan ikan dan udang karang dalam satu akuarium, anda harus memadankan udang karang dengan ikan, dan bukan sebaliknya, ikan dengan udang karang.

Sejak sekian lama, udang karang dari keluarga Procambarus, yang tinggal di Amerika Syarikat, Mexico dan di beberapa negara di Caribbean, telah tersebar luas. Spesies yang paling biasa dalam kumpulan ini adalah Procambarus clarkii (Red Marsh Crayfish). Sayangnya, spesies udang karang Procambarus mempunyai satu kebiasaan buruk yang biasa: mereka dengan senang hati memakan tanaman. Sudah tentu ada ciri-ciri individu. Contohnya, sebilangan udang karang tidak menyentuh tanaman dengan daun keras untuk waktu yang lama, tetapi lambat laun mereka akan sampai ke tanaman itu juga..

Di akuarium rumah yang besar, keaktifan, bahkan udang karang Amerika Cambarus, dengan perangai yang agak tenang, sangat jarang terjadi. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, udang karang Amerika Utara dari keluarga Orconectes dan Cambarus telah diperkenalkan. Sebahagiannya, kita bercakap mengenai spesies yang sangat tahan lasak dan berwarna-warni..

Dengan ikan dasar, udang karang ini, bagaimanapun, tidak cukup damai, kerana kawasan ini selalu menjadi tempat tinggal mereka. Semua udang karang Cherax biasa adalah udang karang sederhana hingga besar. Ini tidak selalu bermaksud bahawa mereka memerlukan akuarium yang besar. Namun, mereka dengan senang hati tinggal di ruang yang luas dengan banyak tempat perlindungan. Yang lebih menarik bagi akuarium adalah udang karang biru atau udang karang Kuba, mereka baru saja mengetahui keadaan suhu akuarium rumah, di mana mereka boleh membiak dengan bebas.

Lebih baik mengangkut udang karang satu demi satu di dalam bekas dengan kaedah kering. Menyesuaikan diri dengan air akuarium adalah mudah. Haiwan baru hanya perlu dilepaskan ke dalam air, setelah memastikan bahawa ia segar, suhunya berada dalam lingkungan 20-30 darjah Celsius.

Kanser sungai

Crayfish adalah spesies krustasea decapod dari infraorder Astacidea.

Tubuh terdiri daripada cephalothorax dan perut yang rata dan artikulasi. Cephalothorax terdiri daripada dua bahagian: depan (kepala) dan belakang (dada), yang telah tumbuh bersama. Terdapat tulang belakang yang tajam di hadapan kawasan kepala. Pada kemurungan di sisi duri, mata yang menonjol duduk di batang yang bergerak, dan dua pasang antena nipis memanjang di depan: ada yang pendek, yang lain panjang.

Cakar digunakan oleh udang karang untuk pertahanan dan serangan. Perut barah terdiri daripada tujuh segmen, mempunyai lima pasang anggota badan yang berbelah dua, yang berfungsi untuk berenang. Sepasang kaki perut keenam bersama-sama dengan segmen perut ketujuh membentuk sirip ekor. Jantan lebih besar daripada betina, mempunyai cakar yang lebih kuat, dan pada wanita, segmen perut terasa lebih lebar daripada cephalothorax. Dengan kehilangan anggota badan, yang baru tumbuh semula selepas mencair. Warnanya berubah bergantung pada sifat air dan habitatnya. Selalunya warnanya berwarna coklat kehijauan, coklat kehijauan atau coklat kebiruan.

Diagihkan dalam badan air tawar di seluruh Eropah. Ia dapat ditemukan di air bersih segar: sungai, tasik, kolam, aliran cepat atau mengalir (kedalaman 3-5 m dan dengan kemurungan hingga 7-12 m). Udang karang memburu pada waktu malam. Pada siang hari, ia bersembunyi di tempat perlindungan (di bawah batu, akar pokok, di lubang atau benda-benda yang terletak di bahagian bawah), yang dijaga dari udang karang lain. Menggali lubang, panjangnya boleh mencapai 35 cm. Pada musim panas ia tinggal di perairan cetek, pada musim sejuk bergerak ke kedalaman di mana tanahnya keras, tanah liat atau berpasir.

Sejak zaman kuno, udang karang telah banyak digunakan untuk makanan manusia. Sisa kerang udang karang terdapat di apa yang disebut "timbunan dapur" Neolitik. Pada dasarnya, udang karang diproses dengan memasak dalam air masin, dan setelah memperoleh rona merah yang khas dan bau yang menyelerakan, mereka disajikan ke meja yang dibumbui dengan ramuan (dill, pasli, saderi, dll.). Apabila merebus udang karang (dan krustasea pada umumnya), mereka menjadi merah. Perubahan warna cangkang krustasea dijelaskan oleh fakta bahawa mereka mengandungi karotenoid dalam jumlah yang sangat banyak. Pigmen yang paling biasa dijumpai dalam inti krustasea adalah astaxanthin, yang dalam bentuk tulennya mempunyai warna merah terang yang kaya. Sebelum rawatan panas, dan pada udang karang hidup, karotenoid terikat dengan pelbagai protein, dan warna haiwan biasanya kebiruan, kehijauan, dan coklat. Apabila dipanaskan, sebatian karotenoid dan protein mudah terdegradasi dan astaxanthin yang dibebaskan memberikan warna merah yang kaya pada tubuh haiwan itu..

Sebelum memotong udang karang, mestilah direbus dengan ringan dalam air mendidih, kerana dagingnya tidak terpisah dengan baik dari cengkerang. Dalam kes ini, daging akan menebal, dan mudah tertinggal dari cengkerang; sebagai tambahan, hati barah boleh digunakan.

Ciri-ciri berguna udang karang sungai

Jumlah utama daging udang karang berkhasiat adalah di perut, dan jumlah cakar yang sedikit lebih kecil.

Daging udang karang berwarna putih dengan urat merah jambu yang jarang, berkhasiat dan sedap. Dari segi komposisi, ia mengandungi sejumlah besar protein dan kandungan lemak rendah. Daging udang karang adalah produk makanan dan lazat berkualiti tinggi, mudah dicerna, mengandungi sejumlah besar protein hingga 16%, kalsium, vitamin E dan B12 dan minimum kalori, lemak dan kolesterol.

Peratusan isi daging udang karang dibandingkan dengan krustasea lain yang dimakan oleh manusia, menjadi jelas bahawa udang karang tidak menyimpan catatan, walaupun melebihi jumlah kepiting yang dapat dimakan. Dengan kata lain, terdapat sedikit daging pada udang karang dewasa. Sekiranya satu kilogram udang mengandungi kira-kira 400 gram daging, maka dalam satu kilogram udang karang hampir 100-150 gram (perut dan cakar), pada masa yang sama udang karang kira-kira 3-4 kali lebih mahal. Mungkin, penggunaan udang karang sendiri terutama berdasarkan penampilan yang menarik dari semua jenis hidangan yang dihiasi dengan udang karang rebus, dan sebahagiannya oleh tradisi lama.

Daging barah mengandungi banyak sulfur, jadi tidak boleh disimpan di dalam bekas logam, kerana ia berubah menjadi hitam dan merosot jika bersentuhan dengannya. Peranti kaca diperlukan. Sekiranya udang karang cair digunakan, maka ia hanya dibahagikan kepada beberapa bahagian dan langsung dihubungkan ke cangkuk. Udang karang disimpan pada suhu rendah dan tidak sempat memudar dalam kira-kira sehari dipindahkan ke bilik yang hangat dan dimasukkan ke dalam air sehingga mereka mempunyai waktu untuk memudar.

Sifat berbahaya udang karang sungai

Selalunya, daging barah boleh menyebabkan alahan. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa ia mempunyai komposisi kimia yang agak unik..

Alergi boleh berkembang ke salah satu komponen kanser, dan protein dianggap paling biasa. Mungkin alergi terhadapnya setelah memakan udang karang, ikan dan makanan laut.

Pakar pemakanan sering mengesyorkan agar mereka yang mempunyai masalah tiroid harus menahan diri daripada makan daging barah secara aktif. Doktor selalu menekankan perkara ini, kerana orang, menganggap bahawa sejumlah besar yodium akan memberi kesan positif terhadap penyakit ini, sering makan terlalu banyak.

Oleh itu, doktor mengingatkan bahawa yodium, yang terdapat dalam daging barah, hanya dapat membantu sebagai pencegahan. Ia tidak sesuai untuk mengatasi masalah..

Kaedah penyediaan udang karang juga penting. Jadi, anda boleh memasak udang karang segar sahaja. Sekiranya anda menghilangkan perkara ini, anda akan mendapat masalah serius dengan saluran gastrousus..

Profesional tidak mengesyorkan meletakkan udang karang yang dimasak ke dalam piring logam. Penjelasannya mudah - mereka mengandungi banyak sulfur. Elemen ini "membantu" produk menghitam dan merosot dengan cepat. Oleh itu, gelas adalah bahan terbaik untuk penyimpanan udang karang jangka panjang dan selamat..

Adakah anda tahu cara memasak udang karang dengan betul dan enak? Cuba resipi dari video ini.

Kandungan udang karang

PENGENALAN

"Ketika barah bersiul di gunung", "Saya akan menunjukkan kepada anda di mana udang karang berhibernasi", "Mundur dengan barah"... Ungkapan ini sering dapat didengar dari orang dewasa. Haiwan yang menarik disebutkan di dalamnya. Ia bersiul di gunung dan berhibernasi di beberapa tempat yang tidak diketahui. Kami berpeluang berkenalan dengan udang karang rebus semasa perjalanan ke laut. Dan musim panas sebelum terakhir kami mempunyai udang karang secara kebetulan. Banyak persoalan segera timbul. Di persekitaran apa udang karang hidup di alam liar? Apa yang mereka makan? Apakah keadaan hidup yang perlu dibuat oleh haiwan ini di rumah? Mengapa mereka mengatakan "merah seperti barah", dan sama sekali tidak merah?

Pencarian jawapan untuk pertanyaan-pertanyaan ini menyebabkan kajian, yang bertujuan untuk mengkaji keadaan kehidupan udang karang yang baik di rumah. Topik ini relevan, kerana "pencemaran badan air dan peningkatan tangkapan udang karang telah menyebabkan fakta bahawa di banyak tempat mereka menjadi jarang dan memerlukan perlindungan" [5]. Di Rusia, udang karang belum disenaraikan dalam Buku Merah, tetapi udang karang dengan jari lebar disenaraikan dalam Buku Merah Ukraine dan Belarus.

Objek kajian: udang karang.

Subjek penyelidikan: ciri aktiviti penting udang karang.

Hipotesis: jika keadaan tertentu diciptakan untuk udang karang, maka mereka boleh tinggal di rumah dalam jangka masa yang lama.

Objektif: untuk mengkaji dan meringkaskan maklumat mengenai udang karang; menganalisis keadaan hidup udang karang di alam semula jadi; mengenal pasti peranan udang karang dalam alam semula jadi; tentukan syarat untuk menyimpan udang karang di akuarium.

Untuk mencapai tujuan ini dan menyelesaikan masalah ini, kaedah penyelidikan berikut digunakan: kajian dan analisis literatur, generalisasi, percakapan, pemerhatian.

Dalam proses mengkaji isu ini, bahan digunakan oleh pengarang seperti O.V. Volcite, A.A. Pleshakov, Z.A. Vlasov, bahan ensiklopedia dan bahan laman web Internet.

BAB 1 SYARAT-SYARAT HABITAT KANSER DALAM SIFAT

1.1 udang karang sungai

Kanser adalah invertebrata dari kelas krustasea. Ia dikurniakan banyak ciri ikan: ia hidup di dalam air, bernafas dengan insang, membiak dengan bantuan telur, tahu berenang, makan makanan yang sama seperti banyak ikan. Tubuh barah terdiri daripada cephalothorax dan perut rata (Lampiran 1). Terdapat lonjakan tajam di kepala. Di sisi duri terdapat mata yang menonjol, dan di depan terdapat empat antena nipis, dua pendek dan dua panjang. Ini adalah organ bau dan sentuhan [3]. Udang karang mempunyai penutup keras, yang asasnya adalah zat - kitin. Penutup chitinous yang ringan tetapi keras ini melindungi bahagian lembut tubuh haiwan. Semasa udang karang direbus, bahan pewarna penutup akan musnah dan berubah warnanya - udang karang menjadi merah. Itulah sebabnya udang karang rebus yang kami rasakan berwarna merah. Udang karang mempunyai sepuluh anggota badan. Kedua-dua bahagian depan adalah cakar yang kuat di mana mereka mendapat makanan dan mempertahankan diri [6]. Ekor udang karang terdiri daripada segmen yang menyerupai surat pejuang. Ia berakhir dengan pukul seperti kipas.

Warna udang karang biasanya berwarna coklat kehijauan, coklat kebiruan atau coklat kehijauan. Tetapi mereka dapat mengubah warna mereka, bergantung pada habitat dan sifat air. Seperti banyak haiwan, udang karang. Moult berlaku pada musim panas, di dalam air suam. Apabila barah tumbuh, karapas lama menjadi kencang dan pecah. Dengan pertolongan kecil, barah itu dibebaskan dari penutup. Dalam dua tahun pertama hidupnya, barah mengubahnya lima kali, dan kemudian sekali atau dua kali setahun [2]. Selain cengkerang, anggota badan dan antena udang karang yang hilang semasa perang atau molting tumbuh.

Panjangnya, udang karang boleh mencapai 18-20 cm (tidak termasuk panjang cakar). Tetapi spesimen seperti itu sangat jarang berlaku. Biasanya panjangnya 9-10 cm. Individu yang tinggal bersama kami, seperti dalam dongeng terkenal mengenai tiga beruang, besar (13 cm), sederhana (11 cm) dan kecil (9 cm) (Lampiran 2). Jangka hayat udang karang: 8-10 tahun.

Kanser adalah omnivor. Makanan sayur-sayuran mendominasi makanannya, tetapi dia juga memakan larva serangga, binatang mati dan hidup, dan organisme bentik lain. Udang karang tidak memburu. Mereka merebut apa yang berhampiran.

Berbeza dengan kepercayaan popular bahawa barah bergerak ke belakang, barah bergerak di persekitaran semula jadi dengan cara yang benar-benar normal - kepala dulu. Dia dapat mundur di darat, misalnya, udang karang yang ditangkap dan dibaringkan di tanah akan mundur, cuba bersembunyi. Tetapi udang karang benar-benar berenang dengan ekornya ke depan, membengkokkan perut. Cara berenang ini membantu mereka, ketika melihat bahaya, seperti torpedo, bergegas ke dasar takungan dan menguburkan diri di kelodak.

1.2 Habitat udang karang

Kanser sangat menuntut persekitaran mereka. Mereka tinggal di tasik, sungai, kolam, sungai dengan air tawar. Mereka menyukai dasar berbatu, di mana mudah untuk mencari tempat perlindungan, dan juga bahagian bawahnya, sesuai untuk menggali lubang. Menurut cara hidupnya, seekor ketam adalah pertapa: setiap individu mempunyai tempat berlindung sendiri, yang boleh menjadi lubang di bawah batu, lubang di tebing curam, batang pohon yang tumbang. Mereka menggali lubang, panjangnya bisa mencapai 35-120 cm. Lebih-lebih lagi, ukuran lubang itu hanya sesuai untuk penghuninya, sehingga saudara lelaki atau musuh yang lebih besar tidak dapat memasuki tempat perlindungan (Lampiran 3).

Mengenai takungan, di mana terdapat banyak udang karang, seseorang dengan jelas dapat mengatakan bahawa air di dalamnya bersih dan kaya dengan oksigen. Haiwan ini bahkan digunakan di kemudahan rawatan di St. Petersburg untuk mengawal kualiti air. "Kanser dihambat dan tenang ketika mereka selesa. Jantung mereka berdegup sekata. Denyut jantung dibaca oleh sensor yang melekat pada cangkang barah. Data dipaparkan di monitor. Sebaik sahaja barah terganggu, kekerapan strok segera meningkat. Perkara yang sama berlaku sekiranya bahan beracun masuk ke dalam air ”[8].

Pencemaran air dari sisa industri dan bahan kimia adalah ancaman mematikan bagi udang karang. Kami yakin dengan ini dengan contoh udang karang yang kami dapati. Rakan kami membawa sebotol udang karang hidup dari daerah Verkhnetoemsky di wilayah Arkhangelsk. Kami meletakkannya di dalam tab mandi luaran yang besar dan mengisinya dengan air dari Sungai Vychegda. Dalam satu jam, hampir semua udang karang mati. Kemudian kami mengganti air sungai dengan air paip. Oleh itu, kami berjaya menyelamatkan tiga udang karang. Mereka tinggal bersama kami sepanjang musim panas di tempat mandi di jalan. Dan dengan bermulanya cuaca sejuk, kami memindahkan mereka ke akuarium. Air dari rangkaian bekalan air kota Kotlas ternyata sesuai untuk kehidupan udang karang.

Semasa perbualan dengan nelayan, ada kemungkinan untuk mengetahui bahawa di wilayah Kotlassky, udang karang hidup di sungai Dvina Utara dan Udima, tetapi dalam jumlah kecil.

1.3 Kebaikan udang karang

Secara semula jadi, udang karang adalah sejenis pembersih dasar takungan tempat mereka tinggal. Ini disebabkan oleh fakta bahawa jika tidak ada makanan lain, barah boleh memakan bangkai. Telah diperhatikan bahawa mereka mengambil ikan yang cedera, sakit atau mati, sehingga melakukan fungsi pesanan bawah air. Bahkan pada musim dingin, ketika udang karang bersembunyi di dalam lubang mereka, mereka terus mencari makanan, yang sering terbatas pada ikan yang tercekik kerana kekurangan oksigen.

Udang karang dimakan. Dagingnya bukan sahaja enak, tetapi juga menyihatkan. Ini mengandungi sejumlah besar semua jenis vitamin, dan yang paling penting, tidak ada kolesterol. Ini adalah produk makanan lengkap, kerana mengandungi sedikit kalori, tetapi pada masa yang sama, banyak protein. Berkat ini, tubuh menerima sejumlah besar tenaga yang diperlukan. Penggunaan daging udang karang secara berkala meningkatkan kesejahteraan orang setelah selesema yang berpanjangan, mengembalikan kekuatan setelah bersenam. Daging udang karang juga dapat menjadi profilaksis yang baik terhadap penyakit tiroid, kerana mengandung banyak yodium. Mereka disarankan untuk digunakan dalam makanan untuk orang yang menderita gagal jantung, kerapuhan saluran darah dan penyakit hati dan ginjal..

Tetapi daging udang karang tidak hanya mempunyai khasiat yang berguna untuk manusia. Bahan "kitosan", yang diekstraksi hanya dari cangkang penduduk sungai, digunakan dalam pembuatan makanan dan kosmetik, digunakan dalam produk biomedis, sebagai bahan tambahan dalam makanan ternak, dalam pertanian.

Dari bab di atas, dapat disimpulkan bahawa udang karang adalah penghuni penting bagi badan air tawar. Kepekaan mereka terhadap pencemaran air menunjukkan kemurnian ekologi takungan. Udang karang membersihkan bahagian bawah, mengambil ikan yang cedera dan mati, mereka sendiri berfungsi sebagai makanan untuk ikan pemangsa. Daging udang karang baik untuk manusia.

BAB 2 SYARAT MENJAGA KRAN SUNGAI DI AKUARIUM

Setelah menganalisis maklumat mengenai kehidupan udang karang di alam, kami berusaha mewujudkan keadaan di akuarium yang hampir dengan alam semula jadi.

Keadaan pertama adalah akuarium yang luas. Ia diperlukan kerana udang karang tidak mudah untuk bergaul dengan saudara mereka di akuarium kecil. Adalah dipercayai bahawa barah terbesar adalah yang paling teruk. Begitu juga di akuarium kami, hingga udang karang besar ditumpahkan. Semasa mencakar, dia kehilangan sebahagian kumisnya yang panjang, yang dengannya dia merasakan benda-benda di sekitarnya (Lampiran 4). Hilangnya kemampuan untuk belajar musuh dari jarak jauh menyebabkan kurangnya keyakinan barah terhadap kemampuan mereka. Selepas itu, yang paling "penting" adalah barah rata-rata, yang mula menggunakan kedudukannya ketika memilih rumah dan pemakanan. "Kanser yang dominan berkelakuan seperti perniagaan: ia bergerak lebih cepat di hadapan individu lain, lebih agresif, lebih kerap menyerang, menyerang lawan dengan cakarnya" [6]. Udang karang besar dan kecil lebih suka menjauhi bahaya. Ukuran akuarium kami membolehkan haiwan itu mengelakkan konflik.

Syarat kedua ialah tempat tinggal. Setiap udang karang memerlukan tempat perlindungannya sendiri. Harus ada jumlah yang mencukupi di akuarium, jika tidak, haiwan akan terus berjuang untuk mereka. Kami menutup bahagian bawah akuarium dengan kerikil halus dan memasang hiasan buatan. Pada mulanya, udang karang setiap malam menggali tanah, cuba menggali lubang. Ketinggian tanah tidak membenarkan ini. Tidak lama kemudian mereka menyerah dan memilih rumah untuk mereka sendiri daripada hiasan yang dicadangkan (Lampiran 5).

Keadaan ketiga adalah air yang bersih dan kaya oksigen. Sekiranya kualiti air dan kandungan oksigen di dalamnya sangat rendah, maka udang karang cuba meninggalkan "rumah" mereka. Udang karang kami tidak berusaha untuk keluar dari akuarium, dari mana kami dapat menyimpulkan: kami berjaya menyediakan mereka air bersih dan kaya oksigen. Untuk ini, kami juga mempertahankan air paip untuk akuarium selama sehari. Pemampat mengekalkan rejim oksigen yang baik.

Keadaan keempat adalah diet. Pada siang hari, udang karang bersembunyi di tempat persembunyian mereka, dan pada waktu malam mereka keluar mencari makanan. Kami memberi mereka makan pada masa yang sama, sekali sehari. Lampu meja dihidupkan sebelum memberi makan. Seiring waktu, udang karang telah terbiasa dengan rejimen ini. Setelah menyalakan lampu, mereka merangkak keluar dari tempat perlindungan mereka sebelum makanan pertama masuk ke dalam air. Menangkap mangsa dengan cakar atau cakar, udang karang menggigit sepotong kecil dan menghantar makanan ke kerongkong.

Keadaan kelima adalah makanan seimbang. Untuk kesejahteraan udang karang, perlu bergantian antara makanan tumbuhan dan haiwan. Di rumah, biji-bijian yang direndam, sayur-sayuran yang dimasak dan parut (wortel, kentang, kubis) boleh digunakan sebagai makanan sayuran. Kami tidak berani memberi makan udang karang dengan sayur-sayuran, kerana penguraian sisa-sisa mereka, menurut pendapat kami, akan menyebabkan pencemaran air di akuarium dengan cepat. Makanan di wad kami didominasi oleh cacing tanah, larva serangga, ikan mentah dan makanan khas untuk krustasea, yang mengandungi unsur berguna yang diperlukan.

Keadaan keenam adalah persekitaran moulting yang baik. Di akuarium, proses pertumbuhan udang karang berlaku sepanjang tahun, oleh itu mereka lebih kerap turun, sekali setiap 2-3 bulan. Selama 6 bulan tinggal di akuarium, udang karang besar ditumpahkan sekali, yang tengah - dua kali, dan yang kecil - tiga kali. Beberapa hari sebelum permulaan tahi lalat, mereka enggan memberi makan. Anda dapat melihat bagaimana mereka menggaru "belakang" mereka. Udang karang pudar bersembunyi di tempat perlindungan dan tidak merangkak keluar sehingga ditutup dengan cangkang baru. Proses pembaharuan karap paling baik dilakukan dalam air keras sederhana. Untuk meningkatkan kekerasan air paip, kami menambahkan kerang dan kepingan batu kapur ke akuarium. Tempoh molting di udang karang kami mengambil masa 2-4 hari, yang menunjukkan kandungan kalsium yang mencukupi di dalam air dan kekerasan yang diperlukan. Cangkang udang karang setelah tahi lalat kedua memperoleh warna kebiruan (Lampiran 6).

Keadaan ketujuh adalah penciptaan habitat yang dekat dengan alam semula jadi. Kami menambahkan ikan sungai ke dalam akuarium - ikan mas dan bindian. Tetapi ternyata udang karang dapat membahayakan ikan yang hidup di akuarium, yang tenggelam ke dasar saat tidur. Hanya satu ikan mas yang terselamat. Selebihnya ikan ditangkap dan dimakan oleh udang karang, seperti juga siput. Setiap kali ikan mas krusian menghampiri udang karang pada jarak dekat, mereka mencuba mengambilnya dengan penjepit mereka, walaupun mereka baru saja makan. Walaupun begitu, dia menyesuaikan diri untuk hidup bersama dengan udang karang, dan untuk waktu yang lama adalah penghuni akuarium penuh (Lampiran 7).

Keadaan kelapan adalah keadaan suhu. Keadaan yang paling penting untuk aktiviti penting udang karang adalah mengekalkan suhu optimum. Selama tiga musim (musim luruh, musim sejuk, musim bunga) suhu air di akuarium sekitar 25 darjah. Ini sedikit lebih tinggi daripada norma (orang dewasa memerlukan +18 hingga +21 darjah), tetapi ini tidak mempengaruhi aktiviti udang karang. Dengan bermulanya musim panas, suhu air di akuarium meningkat kepada 27 darjah. Peningkatan ini memberi kesan langsung kepada barah. Mereka menjadi lesu, makan dengan teruk, bersembunyi di tempat perlindungan dan praktikal tidak meninggalkannya. Warna kebiruan karap berubah menjadi kelabu. Kami cuba menurunkan suhu air dengan menambahkan ais ke dalamnya. Tetapi tidak mungkin untuk selalu mengekalkan rejim suhu optimum. Malangnya, udang karang kami mati setelah tinggal bersama kami selama hampir setahun..

Semua keadaan yang diciptakan menyumbang kepada kehidupan udang karang yang cukup panjang di rumah. Tetapi kami tidak memperhitungkan bahawa udang karang terbiasa dengan perubahan suhu musiman dan irama semula jadi. Inilah sebabnya mengapa mereka tidak boleh disimpan di akuarium pada suhu yang sama sepanjang tahun. Untuk menyimpan udang karang lebih lama di akuarium, perlu menurunkan suhu air secara berkala, sehingga mendekati keadaan semula jadi..

KESIMPULAN

Dalam kajian ini, kami mengkaji dan merangkum maklumat mengenai udang karang. Manfaat udang karang jelas dalam membersihkan bahagian bawah badan air tawar, serta makanan yang enak dan sihat yang kaya dengan vitamin dan yodium. Kajian mengenai habitat udang karang di alam membantu menentukan dan mewujudkan keadaan yang diperlukan bagi mereka untuk tinggal di akuarium rumah. Udang karang sungai telah menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka dan telah lama tinggal bersama kami. Jelas, kelemahan utama akuarium adalah ketidakupayaan untuk menyediakan suhu air yang diperlukan. Oleh itu, kami telah mencapai matlamat kajian kami dan mengesahkan hipotesis kami. Dalam keadaan tertentu, udang karang boleh tinggal di rumah di akuarium untuk jangka masa yang panjang..

Sebagai tambahan, kita dapat menyimpulkan bahawa air keran kota Kotlas, di mana udang karang kita hidup lama, tidak mengandungi bahan toksik..

Kanser adalah haiwan yang sangat menarik dan berguna, bukan untuk apa-apa bahawa orang-orang Rusia mencipta begitu banyak peribahasa, ucapan, bahasa lidah dan cerita tentang mereka. Pencemaran badan air tawar di seluruh dunia menyebabkan hilangnya udang karang, oleh itu menjaga dan membiakkannya di rumah dan takungan buatan menyumbang kepada pemeliharaan spesies ini.

Melalui karya penyelidikan kami, kami ingin menarik perhatian terhadap masalah pencemaran air dan menghidupkan kembali minat terhadap watak yang dikenali sejak kecil sebagai udang karang. Karya penyelidikan ini dapat digunakan secara praktik dalam pelajaran dunia sekitarnya, dalam kegiatan ekstrakurikuler dalam ekologi.

SENARAI BIBLIOGRAFI

1. Kamus ensiklopedik biologi / Ch. ed. M. S. Gilyarov; lembaga pengarang.: A. A. Baev, G. G. Vinberg, G. A. Zavarzin dan lain-lain - Moscow: Sov.Entsiklopediya, 1986.-- 540an.

2. Biologi / komp. Z.A. Vlasova. - M.: Ahli falsafah. - M.: Slovo, Syarikat Klyuch-S, TKO AST, Pusat Kemanusiaan. Sains di Fakulti Kewartawanan, Universiti Negeri Moscow. M.V. Lomonosov, 1995.-576 s.

3. Gerd S. V. Kehidupan perairan segar: Krustasea / S. V. Gerd // Ensiklopedia kanak-kanak untuk usia pertengahan dan lebih tua: Tumbuhan dan haiwan. T. 4 / ed. Afanasenko, E.I.; Blagoy, D.D.; Vorontsov-Velyaminov, B.A. [dan lain-lain]. - Edisi ke-2. - M.: Pendidikan, 1965.-- S. 317-319.

4. Dunia haiwan. Ensiklopedia sekolah pertama. Vol.2 / per. dengan dia. Yu V. Bolshakova. - M.: CJSC "ROSMEN-PRESS", 2007. - 168 p..

5. Dari bumi ke langit: penentu atlas: panduan untuk pelajar pendidikan am. institusi / A. A. Pleshakov. - edisi ke-11. - M.: Pendidikan, 2010.-- 222s: Sakit. - (Rumah hijau).

6. Saya tahu dunia: Ensiklopedia kanak-kanak: Haiwan / komp. P.R.Lyakhov; di bawah ed umum. O. G. Hinn; artis A. V. Kardashuk, E. V. Dedova. - M.: OOO "Penerbitan AST-LTD", 1998. - 554 p..

7. Saya dapat mengenal dunia: Ensiklopedia kanak-kanak: Dari amoeba hingga sotong. - M: Astrel Publishing House LLC; LLC "AST Publishing House", 2001. - 400 p.: Sakit.

8. Di St Petersburg, kualiti air di loji rawatan diperiksa oleh udang karang [Sumber elektronik] // Saluran 1: Berita - Mod akses:. https://www.1tv.ru/news/2011-07-19/118013-v_sankt_peterburge_kachestvo_vody_na_ochistnyh_stantsiyah_proveryayut_raki. 19 Julai 2011, 09:23

9. Membiakkan udang karang di akuarium [Sumber elektronik] // Semua mengenai akuarium dan penghuninya: blog mengenai akuarium. - Mod akses: proaquariummir.ru ›razvedenie-rakov-v-akvariume

10. Crayfish [Sumber elektronik] // Akuakultur - Mod akses: http://biblio.arktikfish.com/index.php/1/391-raki

11. Kanser sungai [Sumber elektronik] // Zoologi - sains haiwan. - Mod akses: zoologia.poznajvse.com ›Haiwan multisel› Kanser sungai

Lampiran 1

Udang karang

Lampiran 2

Kanser yang tinggal di rumah kami

Lampiran 3

Burung udang karang di alam

Lampiran 4

Kanser besar yang kehilangan misai yang panjang

Lampiran 5

Burung udang karang menggali di akuarium

Lampiran 6

Udang karang setelah dicakar

Lampiran 7

Penduduk akuarium yang lengkap

Memelihara dan membiak udang karang hidup di rumah di akuarium dengan ikan

Udang karang hidup di akuarium kelihatan luar biasa dan jika anda memerlukan sesuatu yang mewah dan hebat maka penghuni takungan inilah yang anda perlukan. Mereka tidak pelik untuk menjaga dan tidak memerlukan makanan khas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa nuansa.

Krustasea pemula memiliki banyak pertanyaan, yaitu, apakah mungkin memelihara udang karang di rumah bersama dengan ikan hidup, berapa pertumbuhan maksimumnya dan apakah mungkin membiaknya (termasuk yang ada di sungai) di akuarium biasa. Kami akan berusaha memberikan jawapan yang komprehensif untuk semua soalan ini..

Akuarium di mana anda akan menanam udang karang harus disesuaikan untuk menjaga mereka - ini adalah rumah baru mereka. Perhatian khusus harus diberikan kepada pilihan jenis barah, kerana terdapat lebih dari seribu di antaranya di dunia, dan hanya sebilangan kecil yang sesuai untuk pemeliharaan akuarium. Ini terutamanya disebabkan oleh suhu air. Ramai orang memerlukan air sejuk dan sangat sedikit orang memerlukan air pada suhu bilik pada bulan-bulan musim panas..

Sebelum menetap pada jenis tertentu, berunding dengan rakan yang lebih berpengalaman, dan jika ini tidak mungkin, kemudian kumpulkan sebanyak mungkin maklumat mengenai yang anda mahu utamakan. Dalam keadaan teratur, udang karang tinggal di akuarium selama dua hingga tiga tahun, dan kadang kala lebih lama menghiasi kediaman anda.

Dalam artikel ini, kami akan menjawab soalan asas mengenai pemeliharaan udang karang di akuarium, yang relevan untuk semua spesies..

Penyelenggaraan akuarium

Untuk satu udang karang, akuarium kecil baik-baik saja. Sekiranya anda melakukan pertukaran air secara sistematik, maka tiga puluh hingga empat puluh liter sudah mencukupi. Udang karang mempunyai satu cara yang tidak menyenangkan. Mereka sering berusaha menyembunyikan makanan mereka, yang sering dijumpai di tempat persembunyian mereka. Dan jika terdapat banyak sisa ini, maka ketidakseimbangan dapat terjadi di akuarium, perubahan air biasa dan pembersihan sistematik dapat menjimatkan. Pada masa yang sama, perhatikan pencarian sisa-sisa ini semasa membersihkan dengan menggunakan siphon. Cari dan jelajahi semua tempat persembunyiannya, gua, periuk dan tempat terpencil yang lain.

Sekiranya anda merancang untuk menyimpan beberapa udang karang, maka anda memerlukan akuarium yang lebih besar - dari 80 liter. Akuarium seperti itu bukan sahaja menghiasi rumah anda, tetapi juga boleh menjadi permulaan perniagaan pembiakan udang karang kecil. Perlu diketahui juga bahawa udang karang mempunyai kebiasaan yang tidak menyenangkan untuk memakan jenisnya sendiri, terutama semasa mencabut. Oleh itu, akuarium bukan sahaja luas, tetapi juga tempat perlindungan yang harus disediakan di mana udang karang akan bersembunyi.

Untuk penapisan air, penapis dalaman lebih sesuai. Kerana selang yang menuju ke luar dapat menjadi jalan yang baik bagi udang karang akuarium untuk keluar dari akuarium. Setiap kali anda pulang dari kerja, atau bangun pagi, anda akan melihatnya merangkak di lantai. Jangan lupa, udang karang adalah tuan pelarian yang sangat mahir!

Akuarium udang karang mesti ditutup dengan baik, kerana udang karang yang dilarikan tidak akan hidup lama tanpa air.

Pudar

Ramai ahli akuarium baru tidak tahu bahawa ikan karang akuarium itu mencairkan dan sama sekali tidak mengetahui fenomena ini. Molting adalah penumpahan penutup udang karang (cengkerang) lama sehingga dapat tumbuh. Biasanya, udang karang dewasa sekali setahun (haiwan muda lebih kerap) dan setelah yang lama dibuang, yang baru mula tumbuh. Oleh itu, udang karang di akuarium harus sentiasa dipantau. Sekiranya anda mendapati bahawa barah mula sembunyi lebih kerap, maka jangan bimbang, kemungkinan besar, ia sudah mulai hilang. Atau jika anda melihat bahawa cangkangnya ada di dalam akuarium, ia tidak perlu dikeluarkan! Kanser akan memakannya, mempunyai kalsium di dalamnya, yang akan membantu dalam pemulihan yang baru. Moulting biasanya berlangsung beberapa hari, dan memakan penutup chitinous mempercepat proses ini..

Video "Melambatkan udang karang"

Video ini menunjukkan rakaman luar biasa seekor udang karang di akuarium.

Cara memberi makan udang karang

Apa jenis makanan yang harus diberikan kepada udang karang supaya mereka tidak mencarinya sendiri?

Berita baik untuk penternak udang karang pemula. Bangsal masa depan anda adalah omnivora, tetapi agar mereka merasa seronok, mereka memerlukan pelbagai makanan yang berasal dari tumbuhan dan haiwan. Sebaiknya ganti makanan, misalnya, suatu hari anda memberi makanan tumbuhan, dan pada hari berikutnya anda memberi makanan daging.

Lebih baik memberi makanan pada waktu malam, kerana pada waktu siang udang karang berada di tempat perlindungan dan makan sedikit.

Di kedai khas, anda boleh membeli makanan untuk udang karang dengan mudah. Jenama suapan berikut paling popular:

 • Dennerle;
 • Tetra;
 • MOSURA;
 • Genchem;
 • Biomax.

Perlu diingat bahawa makanan khas untuk udang karang bukan sahaja memberi mereka semua elemen yang diperlukan, tetapi juga membantu semasa pencairan, meningkatkan warna cangkang mereka dan tidak mencemarkan air. Akuarium berpengalaman juga membeli makanan khas untuk meningkatkan imuniti individu muda, dan beberapa bahan tambahan yang terkandung di dalamnya merangsang pembiakan.

Terdapat pelbagai jenis makanan untuk udang karang. Ini boleh menjadi butiran dengan pelbagai ukuran, tongkat, dan lain-lain, tidak mengapa, semua udang karang akuarium dimakan dengan senang hati.

Anda juga perlu tahu bahawa udang karang makan dengan baik dan makanan kering biasa, yang biasanya diberi makan untuk ikan..

Makanan pekat baik dan sukar untuk dibantah, tetapi udang karang menyerap makanan semula jadi dengan lebih baik..

Dalam diet barah, makanan yang berasal dari tumbuhan harus memenuhi sekurang-kurangnya 90 peratus. Hidangan udang karang yang paling digemari adalah hornwort.

Udang karang juga bersemangat makan selada dan daun kubis Cina, dan juga pasli biasa. Memberi wortel kepada udang karang bukan hanya mungkin, tetapi bahkan perlu, kerana mengandung keratin, yang menjadikan warna udang karang merah lebih tepu.

Makanan haiwan terbaik untuk udang karang:

 • larva nyamuk (cacing darah);
 • seekor ikan;
 • sotong;
 • udang;
 • seekor ikan;
 • daging tanpa lemak.

Seperti yang telah kita katakan, udang karang mempunyai cara yang menjijikkan untuk menyembunyikan makanan, sebagai simpanan - untuk menyeret semuanya ke rumah kecil mereka. Oleh itu, anda perlu memberikannya sebanyak yang mereka boleh memakannya. Jika tidak, makanan yang tersembunyi akan merosot dari masa ke masa dan membusuk, dan air di akuarium akan dimanjakan..

Ada satu lagi masalah, yang nampaknya paradoks. Akuarium yang sangat bersih boleh merosakkan udang karang secara sama rata. Detritus, yang merupakan produk penguraian organik, adalah elemen yang sangat berharga bagi udang karang akuarium. Ia mengandungi mikroorganisma yang menstabilkan iklim mikro di akuarium dan merupakan makanan tambahan.

Anak muda perlu diberi nematode Artemia nauplii dan cuka untuk pertumbuhan dan pengukuhan imuniti yang baik. Sekiranya anda memberi Cyclops dan daphnia kecil, pastikan untuk menuangkan air mendidih ke atasnya, jika tidak, krustasea tidak akan dapat menangkapnya. Tetapi, perlu diketahui bahawa makanan seperti itu boleh mencemarkan air..

Sekiranya udang karang diberi makan dengan baik, mereka tumbuh dengan cukup cepat, dan tahi lalat berlaku lebih kerap..

Bolehkah saya membiak di akuarium

Pembiakan udang karang di akuarium adalah mungkin dan banyak krustasea telah mencapai hasil yang luar biasa dalam usaha ini untuk bereksperimen dan berkembang biak baru. Semasa kawin, yang terjadi pada wanita setelah mencair, mereka dengan kuat melepaskan ke feromon khusus air, yang mana lelaki sangat tidak peduli, menyebabkan mereka teruja. Mereka mula bergerak lebih banyak, untuk mencari wanita yang bersedia untuk pembiakan, setelah mendapati mereka saling berirama dengan antena selama beberapa jam.

Dua puluh hari selepas mengawan, betina mula bertelur, yang dilekatkan pada kakinya dengan benang yang melekit. Pada masa ini, disarankan untuk memindahkannya dan menyimpannya secara berasingan. Seorang wanita dengan kaviar cuba bersembunyi di beberapa tempat perlindungan dan, jika perlu, menjaga rumah kecilnya. Tikus-tikus kecil yang dilahirkan ke dunia menggantung pada betina sehingga betina, namun, pada masa depan, pada mulanya, tetap dekat, sekiranya ada bahaya, mereka cepat kembali di bawahnya.

Adakah mungkin untuk menyimpan udang karang dengan ikan

Hidup bersama udang karang dengan ikan dikaitkan dengan kesulitan tertentu. Selalunya barah dan ikan dapat hidup dengan baik di akuarium yang sama, tetapi ada juga kes di mana ada yang "berselisih". Selalunya, udang karang menangkap dan memakan ikan yang sangat besar dan mahal pada waktu malam. Atau, jika ikannya cukup besar, ia boleh membunuh barah semasa mencair..

Kesimpulannya, kita dapat menyatakan bahawa bersamaan udang karang dengan ikan suatu hari nanti akan berakhir dengan kegagalan. Terutama jika anda menyimpan udang karang dengan ikan perlahan atau yang tinggal di dekat dasar. Namun, walaupun guppa yang gesit, barah dapat menangkap dan menggigit separuh dengan cakar, kes seperti itu agak kerap.

Mustahil udang karang dapat hidup bersama ikan dari keluarga cichlid, terutama dengan individu yang besar. Sebagai contoh, sebilangan ikan ini dapat memecahkan udang karang yang besar, dan apabila udang karang mencair, bahkan baka kecil lain berbahaya bagi mereka. Ringkasnya, barah dan ikan adalah kawasan kejiranan yang sangat bermasalah..

Dengan udang karang, yang sama tidak boleh disimpan bersama, mereka hanya akan memakannya.

Beberapa jenis udang karang merugikan dengan menggali dan menginjak tanaman. Dan secara amnya, mencuba menanam tanaman di akuarium udang karang adalah membuang masa. Oleh kerana mereka hanya akan memakannya.

Tetapi ada pengecualian yang menyenangkan, jika anda benar-benar ingin udang karang hidup dan tumbuh-tumbuhan di akuarium anda, kemudian dapatkan udang karang akuarium Mexico, yang cukup damai, kecil dan tidak merosakkan tanaman.

Adakah mungkin menyimpan udang karang di akuarium

Udang karang boleh disimpan dengan selamat di akuarium, anda hanya perlu tahu bahawa mereka biasanya tidak hidup lama dan semestinya tidak ada ikan atau tumbuhan di akuarium. Udang karang biasa cukup besar dan tangkas; ia menangkap dan memakan ikan dengan sempurna. Sekiranya tumbuh-tumbuhan ditanam di akuarium, maka ia pasti akan menyingkirkannya. Udang karang tidak hidup dalam keadaan akuarium lama, kerana mereka adalah spesies air sejuk. Di lintang kita, air suam hanya berlaku pada musim panas, dan walaupun di bahagian bawahnya, ia cukup sejuk. Di akuarium, airnya sedikit lebih panas daripada yang diperlukan. Dengan kata lain, udang karang kita boleh disimpan di akuarium, tetapi hanya terpisah dari ikan dan tanpa tumbuh-tumbuhan, dan pada masa yang sama memikirkan bagaimana memastikan bahawa suhu air tidak naik terlalu tinggi pada musim panas.

Betapa besar barah boleh tumbuh

Ukuran maksimum udang karang dewasa banyak bergantung pada spesiesnya. Sebagai contoh, udang karang besar Tasmania sering tumbuh hingga setengah meter panjangnya, dan beratnya dapat mencapai lima kilogram. Spesies lain jauh lebih kecil dan biasanya tumbuh hingga dua belas hingga tiga belas sentimeter panjangnya..

Pertumbuhan udang karang di akuarium sangat bergantung pada banyak keadaan, yang utama adalah ukuran akuarium itu sendiri dan jumlah individu di dalamnya..

Ikuti cadangan ini dan rumah anda akan dihiasi dengan akuarium yang bergaya, di mana udang karang hidup akan merasa selesa..

Video "Kewujudan yang damai"

Untuk krustasea ini, akuarium adalah rumah yang sangat selesa dan, walaupun masih ada ikan di dalamnya, rasanya sangat selesa.

Udang karang sungai: pembiakan dan pemeliharaan di rumah. Keburukan dan faedah udang karang

Banyak penduduk di negara ini membangun pelbagai takungan dan kolam di halaman belakang mereka, yang digunakan tidak hanya untuk menyiram dan mengairi tanah, tetapi juga sebagai tempat pembiakan udang karang. Untuk memahami betapa menguntungkan dan bermanfaatnya perniagaan ini, anda perlu meneliti proses pembiakan udang karang.

Kebaikan Membiakkan Ikan Lemak

Kolam kosong dan parit air yang dipenuhi udang karang dapat menjadi sumber pendapatan yang besar bagi setiap keluarga. Telah diketahui bahawa arthropoda dihargai untuk daging berkualiti tinggi dan sihat, yang mengandungi sejumlah besar protein. Hidangan dari mereka disajikan di banyak restoran di seluruh dunia, pelbagai salad, sos, lauk disediakan dari daging udang karang dan disajikan sebagai hidangan utama. Semua ini menunjukkan bahawa harta tanah kediaman dengan krustasea dapat melakukan pekerjaan dengan baik dan membawa keuntungan yang besar, tetapi ini hanya mungkin setelah pelaburan dan tenaga kerja selama 5 tahun. Walaupun begitu, setelah penempatan kolam pertama, hasil kerja akan menggembirakan pemiliknya selama 10 tahun akan datang..

Mengenai udang karang

Untuk memulakan penanaman udang karang secara bebas di takungan anda sendiri, anda perlu memahami jenis, proses biologi, ciri dan kaedah menanam haiwan muda dan dewasa. Di wilayah negara kita, terdapat beberapa spesies arthropoda yang berbeza antara satu sama lain. Crayfish adalah haiwan yang bernafas insang dengan 10 kaki. Carapace cukup padat dan ditutup dengan kitin. Yang paling terkenal di Rusia adalah udang karang dengan jari lebar, cakarnya, dibandingkan dengan yang lain, lebar dan ketebalannya berbeza. Terdapat juga udang karang yang berambut panjang dan kecil.

Membuat habitat yang baik untuk udang karang

Dalam keadaan semula jadi, udang karang lebih suka tinggal di perairan yang tenang, yang terletak terutama di tebing sungai, tasik dan terusan yang teduh. Decapod menetap di liang yang terbentuk di bawah akar pokok dan tanaman lama yang berada di takungan. Udang karang sungai sangat menuntut kaitannya dengan kemurnian air, oleh itu, walaupun pada peringkat perencanaan kolam, harus dilakukan perhatian untuk memastikan air berubah sekerap mungkin dan tidak terdedah kepada pencemaran dan mekar yang besar. Juga, jangan lupa tentang ketepuan oksigen dan suhu air (harus sama dengan 17-18 darjah Celsius), yang dimaksudkan untuk pembiakan dan pembiakan udang karang di rumah. Semasa memulakan pembinaan takungan, anda harus membeli tanah berpasir atau tanah berbatu di mana krustasea suka menetap begitu banyak. Penduduk sungai yang memenuhi takungan bergaul dengan ikan trout, yang bukan merupakan pesaing makanan mereka.

Memberi makan udang karang

Selain mewujudkan keadaan yang baik untuk kehidupan normal dan pembiakan, arthropoda mesti diberi makanan yang mencukupi. Mengemukakan soalan mengenai apa yang dimakan udang karang sungai, anda boleh menemui jawapan yang jelas: semuanya.

Sebagai makhluk omnivora, mereka memakan makanan yang sesuai. Tumbuhan yang tumbuh di sepanjang tebing sungai dan tasik dan mengandungi kapur sangat popular dalam makanannya: alang-alang, alang-alang, tanduk, dan sebagainya. Juga, udang karang lebih suka protein, disajikan dalam keadaan semula jadi dalam bentuk siput, ikan kecil, cacing, pelbagai serangga dan berudu. Makanan makhluk itu berubah seiring bertambahnya usia. Ia beralih dari makanan berasaskan tumbuhan yang lebih kecil dan lebih banyak kepada makanan berasaskan haiwan yang lebih besar dan lebih banyak..

Berjalan-jalan di pasar untuk mencari makanan untuk udang karang, anda boleh membeli makanan. Hari ini, terdapat pelbagai makanan kompaun yang dibuat untuk tujuan memberi makan kepada penduduk sungai yang dibiakkan di rumah. Selalunya makanan tambahan ini mengandungi peratusan tinggi gandum dan bijirin lain yang memenuhi keperluan semula jadi krustasea dan tidak mencemarkan ruang air. Nisbah optimum vitamin dan mineral berguna menyediakan makanan pelengkap yang lengkap dan sihat. Bahan-bahan herba dalam makanan membantu menentang pelbagai penyakit yang terdapat pada udang karang. Dalam proses mengatur diet, perlu diingat bahawa udang karang sungai cukup banyak makan, jadi lebih baik kurang makan daripada makan berlebihan. Kelebihan nutrien dalam kolam dapat menyebabkan penguraian, pencemaran dan keruh air, akibatnya semua penduduk kolam mulai mati.

Tumbuh udang karang

Terdapat beberapa cara untuk menanam udang karang di persekitaran buatan, yang bergantung pada tujuan dan kemungkinan pembiakan. Namun, dalam hal apa pun, seperti yang disebutkan di atas, tidak ada pilihan untuk membesarkan makhluk arthropoda tanpa air bersih dan mineral yang mengandung jumlah oksigen yang diperlukan. Pembiakan udang karang dimulakan dengan proses membeli atau mengatur takungan, di mana terdapat akses ke sumber air yang berterusan, misalnya, telaga artesian.

Suhu air di takungan pada musim panas harus turun naik antara 15-20 darjah. Di wilayah tersebut harus ada 2-3 bekas yang dipasang untuk tujuan memindahkan haiwan muda dari saudara besar mereka yang mampu memakan generasi muda. Anda juga boleh membeli takungan buatan, yang disajikan di pasar dengan berbagai macam: kolam, kolam dan sejenisnya. Tugas utama struktur yang dibeli adalah untuk memastikan peredaran air yang cepat, sehingga bentuknya harus memanjang, dan kedalamannya tidak boleh melebihi 7 meter. Kolam kecil dan akuarium terutama digunakan untuk pembiakan dan penetasan larva dari telur, yang sebelumnya telah ditransplantasikan betina ke dalam bekas yang disediakan. Bahan di mana udang karang akan berada tidak berbahaya, oleh itu, bekas logam harus diganti dengan plastik atau kaca organik.

Bina takungan udang karang dengan tangan anda sendiri

Sekiranya tidak mungkin untuk membeli takungan siap pakai, anda boleh membina sendiri buatan. Membangun kolam untuk makhluk seperti udang karang di rumah adalah tugas yang agak sukar. Anda mesti memilih tempat untuk bangunan terlebih dahulu, di sebelahnya terdapat tasik, sungai atau kolam. Jika tidak, kos takungan buatan akan meningkat dengan ketara. Peranan penting dalam pembinaan dimainkan oleh bahagian bawah kalis air, di mana keseluruhan struktur masa depan akan bergantung. Lapisan kalis air dan kalis air khas biasanya diletakkan di bahagian bawah untuk melindungi kolam daripada bocor. Pada tahun-tahun pertama pembiakan udang karang, disarankan untuk menggunakan tangki yang dibeli, yang boleh dipercayai dan mempunyai jangka hayat operasi yang lebih lama..

Kebaikan dan keburukan udang karang

Sangat sedikit peminat makan malam makanan laut yang mengetahui berapa banyak vitamin dan unsur berguna udang karang. Manfaat membiakkan saudara ketam di halaman belakang sudah jelas, dan kerana mereka tinggal hanya di lingkungan yang bersih, mereka dapat dimakan tanpa rasa takut. Selain protein yang cepat dicerna, daging udang karang mengandungi banyak kalsium, zat besi, fosforus dan kobalt. Pelbagai jenis vitamin seperti E, D, B, C, sulfur dan asid folik terdapat dalam daging mereka. Pakar pemakanan mengesyorkan makan udang karang semasa menjalani diet, kerana dagingnya adalah produk yang rendah kalori - hanya sekitar 80 kkal yang terkandung dalam 100 gram produk. Doktor juga menasihatkan memasukkan daging barah dalam makanan sekiranya terdapat gangguan fungsi ginjal, jantung dan saluran gastrousus. Dengan memakan udang karang untuk beberapa waktu, anda dapat membersihkan hati dan membuang hempedu dari badan. Iodin di dalamnya dalam jumlah besar berfungsi sebagai profilaksis kelenjar tiroid.

Kanser sungai: kontraindikasi

Bercakap mengenai kontraindikasi, harus disebutkan bahawa arthropoda dilarang bagi orang yang mempunyai intoleransi individu. Juga, makanan laut, dan terutamanya udang karang, boleh menyebabkan alahan. Manfaat dan keburukan udang karang adalah konsep yang tidak dapat dibandingkan, kerana jumlah nutrien, vitamin dan makronutrien dalam daging makhluk jauh melebihi bahaya dan kekurangannya.