Minyak kacang soya di Rusia

Katalog barang dan perkhidmatan di mana anda boleh membeli minyak kacang soya di antara 253 tawaran dari pembekal di Rusia. Periksa harga borong dan runcit untuk minyak kacang soya, ketersediaan stok, kos penghantaran ke wilayah anda dari pembekal.

Barnaul / 4
Kazan / 6
Moscow / 50
Podolsk / 2
Saint Petersburg / 50
Chelyabinsk / 3
Belgorod / 2
Krasnodar / 40
Nizhny Novgorod / 4
Rostov-on-Don / 9
Ufa / 12
Yekaterinburg / 4
Krasnoyarsk / 17
Novosibirsk / 14
Samara / 7
Khabarovsk / 4
 • Sebatian plastik polivinil klorida
 • Sebatian plastik untuk kabel
 • Sebatian plastik
 • Borong makanan kompaun
 • Teknikal kek minyak
 • Kek kacang soya
 • Minyak halus

Minyak kacang soya GOST yang tidak disempurnakan dari kilang

Minyak kacang soya GOST dalam jumlah besar (nombor asid, mg KOH / g - 1.5; nombor warna, mg iodin, tidak lebih daripada 70; bilangan peroksida, mol / kg 10; pecahan jisim bahan yang mengandungi fosfor dari segi stearoolecithin,% tidak.

Stok / Borong sahaja

Pemborong minyak kacang soya di Moscow

Kami menawarkan Minyak Kedelai yang Dihapus dalam jumlah besar dan dalam tong 200 kg, serta dalam kubus 1 tan dan trak minyak 22-23 tan, dokumen dan sampel yang disertakan untuk ujian disediakan.

Stok / Borong sahaja

Minyak kacang soya disempurnakan

Minyak kacang soya yang disempurnakan. Pengeluaran Rusia. Pembungkusan tong plastik 200 kg, kubus 1000 kg, cisserine, pengambilan sendiri, penghantaran / minyak kedelai menduduki tempat utama dalam pengeluaran minyak sayuran dunia. Ia digunakan dalam bentuk penghilang bau yang halus dalam makanan. Minyak kacang soya digunakan bukan hanya dalam makanan. suhu awal pembentukan asap minyak kacang soya memungkinkan untuk menggunakannya untuk pengeluaran kerepek, sebagai minyak goreng, di mana rejim suhu tinggi dan jangka hayat produk siap diperlukan. Di USSR, sejak 1958, menurut tradisi, gugus kedelai (tempat penanaman kacang soya) adalah Wilayah Amur. Minyak Soya Premium.

Selamat datang!

Syarikat ProFet adalah pengeluar minyak kacang soya bertekanan sejuk berkualiti tinggi di rantau Moscow. Minyak dibekalkan dalam jumlah besar atau dibungkus dalam pelbagai bekas: dari 400 gr hingga 1000 kg. Hubungi kami dengan cara yang sesuai untuk anda dan kami pasti akan menjawab semua soalan anda.

Minyak kacang soya lebih popular di dunia daripada minyak sayuran yang lain, yang dihargai kerana ketersediaan dan faedah kesihatannya. Selalunya berwarna kuning gelap atau hijau samar. Ia adalah minyak yang boleh digunakan untuk memanggang, memasak dan menggoreng..

Minyak kacang soya dibuat dengan mengeluarkan minyak dari kacang soya. Kacang soya dibersihkan, dihancurkan, dan ditekan untuk menghasilkan minyak kacang soya. Selalunya, jenama komersial mencampurkan minyak kacang soya dengan minyak lain yang lebih murah untuk menjadikannya lebih berpatutan. Selalunya minyak yang tidak dimurnikan mempunyai rasa yang lebih kuat, tetapi secara amnya mengekalkan nilai pemakanan yang lebih tinggi daripada minyak yang ditapis.

Manfaat Kesihatan Minyak Soya

Minyak kedelai bebas kolesterol, menjadikannya pilihan yang ideal untuk pengidap penyakit jantung.

Minyak kedelai mempunyai asid lemak omega-3 yang mengurangkan risiko penyakit jantung, memperlambat pertumbuhan plak aterosklerotik, melambatkan risiko aritmia atau gangguan irama jantung, dan menurunkan kadar trigliserida.

Kacang soya secara semula jadi mengandungi antioksidan. Antioksidan ini membantu mencegah kerosakan radikal bebas, yang dapat membantu mencegah jenis kanser tertentu.

Untuk 1 sudu minyak kacang soya:

 • 120 kalori
 • 13.6 g lemak
 • 1.96 g lemak tepu
 • 7.87 g lemak tak jenuh ganda
 • 3.17 lemak tak jenuh tunggal
 • 0 mg kolesterol
 • 0 mg natrium
 • 0 mg kalium
 • 0 g karbohidrat
 • 0 g serat
 • 0 g protein

Kesan negatif minyak kacang soya

Banyak jenama minyak soya komersil sering menggunakan proses hidrogenasi untuk membantu memanjangkan jangka hayat. Semasa hidrogenasi dan penyulingan, lemak trans tidak sihat terbentuk di dalam minyak. Apabila menggunakan minyak kacang soya dengan lemak trans, anda mungkin meningkatkan risiko penyakit jantung tertentu.

Menggunakan minyak kacang soya

Minyak kedelai sering digunakan untuk membuat mayonis, saus salad, marjerin, dan krim susu. Oleh kerana titik asap minyak kacang soya tinggi, minyak ini sering digunakan untuk menggoreng makanan. Titik asap minyak kacang soya ialah 257 0 С. Minyak kacang soya mempunyai jangka hayat satu tahun. Ia mesti disimpan di tempat yang kering dan gelap dan dijauhkan dari sumber haba. Minyak kacang soya juga boleh disejukkan..

Semasa membeli minyak kacang soya, pertimbangkan untuk membeli minyak kacang soya yang tidak disempurnakan kerana anda akan mendapat semua faedah kesihatan.

Semasa menggunakan minyak kacang soya dalam pembuatan makanan ternakan, peraturan khusus tertentu mesti dipatuhi. Adalah perlu untuk menjaga keseimbangan kandungan vitamin E dari minyak kacang kedelai, tokoferol dan selenium. Tokoferol menstabilkan asid lemak tak jenuh ganda yang sensitif terhadap pengoksidaan dalam minyak kacang soya, dan asid lemak ini mengambil bahagian dalam metabolisme sel, dengan bantuan selenium.

Kandungan asid lemak penting dalam minyak kacang soya

Palmitic (C 16: 0)

Asid stearat (C 18: 0)

Oleic (C 18: 1)

Semasa menggunakan minyak kacang soya dalam pembuatan makanan ternakan, peraturan khusus tertentu mesti dipatuhi. Keseimbangan kandungan vitamin E dalam minyak kedelai, tokoferol dan selenium mesti dijaga. Tokoferol menstabilkan asid lemak tak jenuh ganda yang sensitif terhadap pengoksidaan dalam minyak kacang soya, dan asid lemak ini mengambil bahagian dalam metabolisme sel, dengan bantuan selenium.

Semasa persediaan untuk musim sejuk, nisbah asid linoleat dan vitamin E dalam makanan mestilah 500: 1. Amalan menunjukkan bahawa paling berkesan menggunakan nisbah ini: apabila menambahkan 3% minyak kacang kedelai ke makanan babi - 1 kg makanan mengandungi 30 g minyak kacang soya dengan 50% asid linoleat, iaitu. 15 g asid linoleat 15 g atau 15,000 mg: 500 = 30 mg vitamin E mesti ditambahkan setiap 1 kg makanan, tidak termasuk minyak atau asid linoleat yang berasal dari komponen lemak seperti bijirin. Dos selenium mestilah 0.2-0.3 mg setiap 1 kg makanan berlemak. Semasa mengira keperluan vitamin E, kandungan tocopherol semulajadi dari minyak kacang kedelai dapat dipertimbangkan.

Pengambilan vitamin E 80 yang berlebihan dan lebih banyak mg / kg makanan memberi kesan positif terhadap kualiti daging, kerana daging yang kaya dengan vitamin E menstabilkan asid lemak dengan lebih baik tertakluk kepada pengoksidaan dalam bangkai, dan lemak merosot dengan lebih perlahan. Pengumpulan vitamin E dalam bangkai, bagaimanapun, dalam jumlah yang besar adalah mustahil..

Walaupun tokoferol atau vitamin E dalam minyak kedelai adalah antioksidan yang sangat berharga, namun perlu menambahkan antioksidan sintetik ke dalam minyak sebagai penstabil, iaitu, secepat mungkin, setelah memperoleh dari kacang kedelai, kerana dan tokoferol dikenakan pengoksidaan semasa penyimpanan dan setelah ditambahkan ke makanan. Sekiranya tokoferol menjadi antioksidan aktif, maka mereka telah kehilangan kesannya sebagai vitamin E. Untuk mendapatkan jumlah tokoferol semula jadi yang diperlukan dalam minyak kedelai untuk membekalkan babi dengan vitamin E, jumlah aditif harus 200-400 kg antioksidan per 1 kg minyak.

Jika, misalnya, minyak kedelai mentah digunakan dengan 1200 ppm hingga 3% dalam ransum makanan babi, maka sekitar 36 ppm tokoferol / 36 mg / kg makanan diberikan kepada haiwan dalam makanan tersebut. Sekiranya kita menganggap bahawa kira-kira separuh dari semua tokoferol dalam minyak kacang kedelai mempunyai sifat vitamin E, dan bahagian lain mempunyai lebih banyak sifat antioksidan, maka 3% minyak kacang soya mentah memberikan 18 mg vitamin E per 1 kg makanan, yang merupakan sekitar separuh dari keperluan normal. Penambahan antioksidan sintetik dapat menyokong nutrien haiwan penting ini

Para saintis mengatakan bahawa manusia belajar menggunakan minyak sayuran dalam makanannya sejak zaman prasejarah, ketika pertanian mula muncul - dan memang, banyak biji minyak telah diketahui oleh orang selama lebih dari satu milenium. Di Rusia, ketika mereka berbicara tentang minyak sayuran, sebagai peraturan, mereka bermaksud minyak bunga matahari: malangnya, senegara kita tidak begitu berminat dengan sifat minyak lain..

Sementara itu, di dunia terdapat ratusan tanaman yang disebut ahli botani sebagai biji minyak, dan sekarang lebih dari 100 daripadanya selalu digunakan untuk mendapatkan minyak sayuran yang mempunyai banyak khasiat dan khasiat perubatan. Senarai biji minyak berkembang sepanjang masa, kerana teknologi perindustrian untuk mengekstrak minyak dari tanaman juga terus diperbaiki..

Salah satu tanaman seperti itu, yang terkenal dan popular di seluruh dunia, adalah kacang kedelai - budaya penyembuhan yang luar biasa dengan khasiat yang benar-benar unik, tetapi di negara kita tidak popular - dan ini tidak memberangsangkan. Lebih-lebih lagi, orang Rusia mempunyai prasangka terhadap produk kedelai dan kedelai yang telah dimakan oleh orang selama ribuan tahun, menganggapnya diubahsuai secara genetik - seolah-olah mereka tidak wujud sebelum munculnya genetik sebagai sains. Pada akhirnya, minyak kedelai disebut sebagai pengganti bunga matahari, dan murah, dan bahkan disarankan untuk tidak menggunakannya untuk wanita hamil, padahal sebenarnya ini menyumbang kepada perkembangan otak anak yang belum lahir. Kesalahpahaman ini dapat dijelaskan baik oleh ketidaktahuan dan keengganan untuk mengetahui, dan bukan hanya di pihak pengeluar, tetapi juga di pihak pengguna, tetapi kita akan berusaha menghilangkannya sebanyak mungkin dalam artikel pendek.

Mereka belajar mendapatkan minyak sayuran cair dari kacang soya 6 ribu tahun yang lalu di China kuno. Kemudian mereka sudah mengetahui tentang khasiat kacang soya, lebih-lebih lagi, kacang soya dianggap sebagai tumbuhan suci. Kacang soya berasal dari China ke Korea, dan dari sana ke pulau-pulau Jepun.

Sebagai sebahagian dari saus, ia menjadi popular di Eropah pada akhir abad ke-18, setelah sampai di sana dari Jepun, di mana ia disebut sebagai "sho: yu". Sesuai dengan perkataan Eropah "soya", soya, soja, soya. Dalam terjemahan, ini bermaksud, sebenarnya, "kicap". Kini minyak kacang soya adalah salah satu makanan kegemaran di China, Amerika dan Eropah Barat..

Minyak kacang soya dihasilkan dari Glycine max atau Kacang soya. Ia tumbuh di zon tropika dan subtropika di Asia, Afrika Selatan dan Tengah, Eropah Selatan, Australia, Amerika Selatan dan Utara, di bahagian kepulauan Samudera Hindia dan Pasifik. Luas pertumbuhannya meluas ke garis lintang geografi dari 55 hingga 60 darjah.

Minyak kacang soya dengan warna kuning jerami yang cerah. Ia mempunyai aroma khusus yang agak tajam. Minyak kedelai dimakan secara eksklusif dalam bentuk halus, diperoleh setelah menekan dan diekstraksi. Setelah penghalusan dan penyahbauan, minyak menjadi telus, dengan warna merah jambu halus. Di antara minyak sayuran lain, kacang soya mendapat tempat utama dalam pengeluaran dunia.

Minyak kacang soya digunakan dalam pelbagai sos dan salad dressing. Anda boleh menggorengnya, menambah adunan roti. Minyak kacang soya halus dan dihilangkan bau adalah bahan mentah utama untuk marjerin, krim bukan tenusu, mayonis, roti dan gula-gula. Ia digunakan sebagai penstabil dan pengawet untuk pengeluaran pelbagai makanan dalam tin dan perlakuan awal produk sebelum membeku.

Minyak kedelai adalah sumber lesitin yang banyak digunakan dalam industri makanan dan farmaseutikal. Minyak kedelai digunakan untuk menghasilkan sabun dan berbagai detergen, plastik, minyak sintetik dan pewarna, yang, masuk ke badan dan tanah air semula jadi, tidak membahayakan alam sekitar. Sebagai bahagian agen penyejuk, tidak berbahaya bagi lapisan ozon Bumi..

Mengenai kacang soya, banyak dari kita segera memikirkan kejuruteraan genetik. Dan tidak semua orang tahu bahawa soya adalah kekacang yang sama dengan kacang polong dan kacang. Dia menerima "reputasi buruk". Ini adalah produk yang sangat berguna. Di samping itu, di negara lain, kedelai itu sendiri dan minyak yang dihasilkannya sangat popular. Adakah minyak kacang soya baik untuk anda? Kami ingin memberitahu anda lebih lanjut mengenai perkara ini..
Minyak kacang soya. Khasiat dan kebaikannya.

Minyak kedelai mempunyai khasiat perubatan, yang mana, dengan penggunaan biasa, tubuh menjadi kuat dan sihat. Jenis minyak ini bertindak dengan cara yang disasarkan: kanak-kanak memerlukan minyak untuk perkembangan dan pertumbuhan sepenuhnya; minyak menjadikan wanita cantik dan halus; lelaki, berkat penggunaan minyak, tetap kuat dan berani.

Minyak kacang soya, tidak seperti minyak sayuran lain, mempunyai aktiviti biologi yang cukup tinggi, dan oleh itu diserap oleh badan hampir sepenuhnya (98-100%). Pada zaman kuno, di Timur, mereka mengetahui tentang sifat-sifat minyak ini: sebagai contoh, penyembuh dan saintis China lebih dari 5000 tahun yang lalu dalam risalah mereka menulis mengenai sifat minyak kacang soya - pada masa itu mereka sudah belajar memasak puluhan hidangan yang berbeza dari soya.

Di Eropah, mereka belajar tentang soya hanya pada pertengahan abad ke-18 Masihi. Orang Perancis adalah yang pertama belajar mengenai produk makanan baru. Ngomong-ngomong, kicap sampai ke Perancis, bukan kicap itu sendiri. Di England, mereka mengetahui tentang soya pada akhir abad ini.

Kami belajar tentang kedelai hanya pada awal abad ke-20, dan hanya "terima kasih" untuk perang Rusia-Jepun: terdapat masalah dengan sebatang makanan ke Timur Jauh dan oleh itu para tentera diberi makan produk kedelai.

Sebutan pertama minyak kacang soya terdapat pada penulis dari China, yang mengaitkan penggunaan minyak kacang soya dengan seksualiti pada lelaki, dan pada masa itu memang merupakan afrodisiak yang kuat..

SOY BUTTER, cecair berwarna kuning muda hingga kuning gelap dengan bau yang menyenangkan; dermaga m 280-285; t. st. dari -8 hingga -18 ° C, m.p. dari -7 hingga -8 ° C; 0.924-0.934; 1.472-1.478, 1.4678; h59-79MPa · s; nombor saponifikasi 188-195, nombor iodin 124-133, nombor rhodane 83.7, nombor am 94-96; sol. pada org. p-penyanyi, bukan sol. dalam air. Merujuk kepada minyak sayuran separuh kering.

Ia adalah campuran gliserida to-t komposisi: nena-sisch. to-you-44-60% linoleic, 20-30% oleic, 5-14% linolenic to-t, sat. to-you-2.4-6.8% palmitic, 4.4-7.3% stearic, 0.4-1% arachidic to-t. Dari komponen saponifiable dan unsaponifiable lain, minyak kedelai mengandungi 4.5% fosfolipid (terutamanya dalam bentuk gliserofosfatida), 0,002% lilin dan produk lilin, 0,40-1,7% sterol, 0,14-0, 2% pigmen (hl. Karotenoid, klorofil a dan b), hingga 0.15% zat protein, hingga 0.5% vitamin A, D, E dan K (kandungan tokoferol 74-160 mg%), 0,008-0,12% skalena hidrokarbon, hingga 0,012% bahan penghidu dan perasa (chob. Produk pengoksidaan lemak ke-t-aldehid, keton, asid hidroksi).

Minyak kedelai diasingkan dari biji kacang soya Glycini, yang mengandung 13-26% minyak, dengan menekan bahan mentah yang dihancurkan setelah perlakuan panas basah. memproses pada suhu 100-150 ° C atau org pengekstrakan. pelarut p (petrol, heksana, etanol) pada suhu 50-55 ° C. Komposisi minyak kacang soya sangat bergantung kepada kepelbagaian kacang soya, keadaan dan tempat pertumbuhannya, kaedah pengekstrakan minyak dan pemurniannya. Mengikut tahap pemurnian, minyak kacang soya yang tidak dimurnikan (mentah) dan halus dapat dibezakan. Semasa penapisan percuma. berlemak kepada - anda dan sterol dari minyak kacang soya dikeluarkan dengan peneutralan dengan larutan NaOH (penyulingan alkali), fosfolipid - rawatan air pada suhu 50-100 ° C, lilin dan produk lilin - dengan menyejukkan minyak hingga 10-12 ° C diikuti oleh penyingkiran lilin, pigmen-penjerapan pada alam semula jadi. tanah liat, aktivir. arang batu, zeolit ​​dan penjerap lain. Penyahbauan dilakukan dengan mendedahkan minyak kacang soya ke wap air di bawah vakum.

Minyak kacang soya adalah salah satu nab. minyak terpakai. Dalam keseimbangan umum biji minyak, biji kacang soya lebih kurang. 25%, dan dalam pengeluarannya, minyak - lebih daripada 12%. Minyak kedelai terutama digunakan sebagai produk langsung dalam makanan dan untuk pembuatan makanan dalam tin; asas minyak kacang soya terhidrogenasi marjerin, masakan, roti, gula-gula dan makanan lain. lemak. Ia juga digunakan dalam pembuatan sabun, gliserin, asam lemak, deterjen, pernis minyak, minyak pengeringan. Fosfolipid yang diekstrak dari minyak kacang soya adalah pengemulsi, pengencer dan surfaktan dalam makanan. prom-sti; fosfatit pekat-makanan untuk pertanian. haiwan. T. pop. 207 ° C.

Khasiat dan khasiat minyak kacang soya
Minyak kacang soya sangat sembuh sehingga seluruh tubuh menjadi sihat dan kuat jika kita menggunakannya secara berterusan, dan ia bertindak dengan cara yang disasarkan: ia membantu lelaki untuk tetap berani dan kuat, wanita - lembut dan cantik, dan kanak-kanak memerlukannya untuk pertumbuhan dan perkembangan penuh. Kegiatan biologi minyak ini lebih tinggi daripada minyak sayuran lain, dan badan kita dapat mengasimilasinya sebanyak 98-100%.

Di Timur, mereka tahu tentang ini sejak zaman kuno: sudah kira-kira 5000 tahun yang lalu, dan bahkan lebih awal, para saintis dan penyembuh China menulis tentang khasiatnya dalam risalah mereka - maka mereka sudah belajar bagaimana memasak puluhan produk yang berbeza dari soya.

Eropah pada masa itu masih hidup di Zaman Batu, walaupun sudah lewat, dan mereka hanya mengetahui tentang kedelai pada pertengahan abad ke-18 M., dan orang Perancis adalah yang pertama menerima ini - mereka sering bernasib baik dengan produk makanan baru. Bahkan kedelai tidak datang ke Perancis, tetapi hanya kicap - siap pakai, dan pada akhir abad ini telah diketahui tentangnya di England..

Produk Oriental kemudian dianggap eksotik di Eropah, dan hanya pada tahun 1873, ketika sebuah pameran diadakan di Austria, mereka mengetahui tentang kedelai sebagai tanaman pertanian - sekitar 20 varietas disajikan di sana..

Walau bagaimanapun, kedelai menjadi terkenal di negara kita walaupun pada awal abad ke-20, dan perang Rusia-Jepun "membantu" dalam hal ini: sukar untuk membawa makanan ke Timur Jauh - kita harus mula memberi makan tentera kepada produk-produk kedelai.

Mengenai minyak kedelai, sebutan pertama tentangnya masih dijumpai oleh pengarang Cina, yang sering mengaitkan penggunaannya dengan seksualiti lelaki - ia benar-benar dianggap sebagai afrodisiak yang kuat. Pada masa itu, idea-idea mengenai kekuatan seksual lelaki sangat berbeza dari kita - misalnya, dipercayai bahawa seorang lelaki normal setiap hari (!) Menjalankan tugasnya dengan sekurang-kurangnya sepuluh wanita - isteri dan gundik, dan barulah dia akan berada dalam keadaan cantik bentuk. Lelaki moden semestinya akan mendapat keuntungan dari sedikit tenaga ini, jadi minyak kacang soya hampir tidak boleh diabaikan..

Komposisi minyak kacang soya
Komposisi minyak kacang soya dibandingkan dengan komposisi minyak sayuran yang lain. Pertama sekali, ia mengandungi banyak vitamin E, yang diperlukan untuk kesihatan seksual, dan terdiri daripada kedua bentuk - E1 dan E2.

Hari ini sudah diketahui bahawa vitamin E adalah "2 dalam 1", iaitu dua bentuk satu vitamin: E1 - tocopherols (alpha, beta, gamma, delta), E2 - tocotrienols (sebutan yang sama). Kedua-dua bentuk tersebut diperlukan agar vitamin dapat diasimilasi, dan bersama-sama hanya terdapat dalam produk makanan semula jadi - tidak ada tocotrienols dalam vitamin farmasi, yang bermaksud bahawa vitamin E tidak dapat diserap dari mereka..

Tetapi jika anda kerap menggunakan produk segar dengan vitamin ini, termasuk minyak kacang kedelai, maka ia akan diserap oleh badan hampir 100% - perbezaannya jelas. Malangnya, banyak doktor tidak tahu mengenainya (atau bahkan tidak mahu tahu).

Komponen lain minyak soya: vitamin C, kalsium, natrium, magnesium, kalium, fosforus; lesitin, asid lemak tak jenuh dan tak jenuh. Sebilangan besar asid linoleat - ia dapat mencegah perkembangan kanser; kemudian muncul oleic, palmitic, alpha-linolenic dan stearic. Bahan-bahan ini tidak membenarkan kolesterol terkumpul di saluran darah, seperti lesitin; minyak kacang soya dapat digunakan untuk mencegah penyakit ginjal, aterosklerosis, untuk menguatkan sistem imun dan melegakan kesan tekanan; ia meningkatkan metabolisme dan merangsang fungsi usus.

Memperolehi minyak kacang soya
Di Rusia hari ini, dua kaedah mendapatkan minyak kacang soya digunakan: pengekstrakan adalah kaedah kimia, dan penekanan adalah kaedah mekanikal. Teknologi berkembang pesat, dan penekanan berganda paling sering digunakan: sambil mengekalkan sifat semula jadi produk asal, lebih sedikit tenaga yang dibelanjakan, dan minyaknya mesra alam.

Kaedah pengekstrakan heksana langsung dianggap paling moden hari ini: minyak diperoleh dengan kaedah pembubaran organik, dan mereka mencapai kualiti produk yang sangat baik, bukan sahaja tidak kalah dengan minyak sayuran yang diimport, tetapi juga permintaan di negara lain - sebahagian minyak ini berjaya dieksport.

Minyak yang ditekan sejuk masih dianggap paling berguna: ia mempunyai bau yang ketara dan tidak disimpan dalam jangka masa yang lama. Sebarang minyak - setelah menekan atau diekstraksi, ditapis - produk ini dipanggil minyak mentah.

Untuk mendapatkan minyak yang tidak dimurnikan, ia menjalani proses penghidratan: nilai biologi produk menjadi kurang, tetapi jangka hayatnya meningkat. Minyak yang tidak disucikan juga berbau wangi, memiliki warna terang dan rasa biji kacang soya yang jelas; sedimen sering terbentuk di dalamnya, tetapi semua bahan berguna terpelihara. Terdapat lebih banyak lesitin dalam minyak ini, sehingga dapat meningkatkan aktiviti otak dengan ketara. Banyak sumber mengatakan bahawa hanya minyak kacang soya halus yang harus dimakan - ini tidak sepenuhnya benar, begitu juga tidak semua orang menyukai bau dan rasanya. Ia tidak akan mendatangkan bahaya, tetapi anda tidak boleh menggorengnya - maka karsinogen dan toksin lain terbentuk.

Minyak kacang soya dalam masakan
Minyak kacang kedelai yang enak cukup enak, dan anda boleh memasaknya bukan sahaja sayur-sayuran: anda boleh menggoreng daging dan ikan di atasnya, memasak makanan yang dipanggang dengannya, makanan ringan sejuk, hidangan pertama dan kedua - mereka tidak biasa di Rusia. Di Timur Jauh Rusia, di mana banyak kacang soya ditanam, minyak ini adalah yang utama - lebih daripada satu generasi telah tumbuh di atasnya, dan minyak lain digunakan sebagai minyak tambahan - sama seperti minyak kacang soya di Rusia Tengah. Minyak halus dapat dipertimbangkan ketika telah melewati proses penyaringan dan penghidratan, peneutralan, serta pemutihan dan penyahbauan..

Walaupun, jika kita berbicara tentang rasa dan kesihatan, minyak yang dihilangkan bau tidak menambahkan rasa atau bau pada pinggan - ia tidak bersifat peribadi, walaupun sebilangan orang menyukai ini. Sekiranya anda menyimpan minyak kacang soya halus - di tempat yang gelap dan di dalam botol kaca gelap - ia mengekalkan khasiatnya untuk jangka masa yang lama..

Nisbah asid linoleat terhadap vitamin E dalam makanan mestilah 500: 1. Amalan menunjukkan bahawa paling berkesan menggunakan nisbah ini: apabila menambahkan 3% minyak kacang kedelai ke makanan babi - 1 kg makanan mengandungi 30 g minyak kacang soya dengan 50% asid linoleat, iaitu. 15 g asid linoleat 15 g atau 15,000 mg: 500 = 30 mg vitamin E mesti ditambahkan setiap 1 kg makanan, tidak termasuk minyak atau asid linoleat yang berasal dari komponen lemak seperti bijirin. Dos selenium mestilah 0.2-0.3 mg setiap 1 kg makanan berlemak. Semasa mengira keperluan vitamin E, kandungan tocopherol semulajadi dari minyak kacang kedelai dapat dipertimbangkan.

Pengambilan vitamin E 80 yang berlebihan dan lebih banyak mg / kg makanan memberi kesan positif terhadap kualiti daging, kerana daging yang kaya dengan vitamin E menstabilkan asid lemak dengan lebih baik tertakluk kepada pengoksidaan dalam bangkai, dan lemak merosot dengan lebih perlahan. Pengumpulan vitamin E dalam bangkai, bagaimanapun, dalam jumlah yang besar adalah mustahil..

Walaupun tokoferol atau vitamin E dalam minyak kedelai adalah antioksidan yang sangat berharga, namun perlu menambahkan antioksidan sintetik ke dalam minyak sebagai penstabil, iaitu, secepat mungkin, setelah memperoleh dari kacang kedelai, kerana dan tokoferol dikenakan pengoksidaan semasa penyimpanan dan setelah ditambahkan ke makanan. Sekiranya tokoferol yang menjadi antioksidan aktif, maka mereka telah kehilangan kesannya seperti vitamin E. Untuk mendapatkan jumlah tokoferol semula jadi yang terkandung dalam minyak kedelai untuk membekalkan babi dengan vitamin E

, jumlah aditif mestilah 200-400 kg antioksidan setiap 1 kg minyak.

Jika, misalnya, minyak kedelai mentah digunakan dengan 1200 ppm hingga 3% dalam ransum makanan babi, maka sekitar 36 ppm tokoferol / 36 mg / kg makanan diberikan kepada haiwan dalam makanan tersebut. Sekiranya kita menganggap bahawa kira-kira separuh dari semua tokoferol dalam minyak kacang kedelai mempunyai sifat vitamin E, dan bahagian lain mempunyai lebih banyak sifat antioksidan, maka 3% minyak kacang soya mentah memberikan 18 mg vitamin E per 1 kg makanan, yang merupakan sekitar separuh dari keperluan normal. Penambahan antioksidan sintetik dapat menyokong nutrien haiwan penting ini

Para saintis mengatakan bahawa manusia belajar menggunakan minyak sayuran dalam makanannya sejak zaman prasejarah, ketika pertanian mula muncul - dan memang, banyak biji minyak telah diketahui oleh orang selama lebih dari satu milenium. Di Rusia, ketika mereka berbicara tentang minyak sayuran, sebagai peraturan, mereka bermaksud minyak bunga matahari: malangnya, senegara kita tidak begitu berminat dengan sifat minyak lain..

Sementara itu, di dunia terdapat ratusan tanaman yang disebut ahli botani sebagai biji minyak, dan sekarang lebih dari 100 daripadanya selalu digunakan untuk mendapatkan minyak sayuran yang mempunyai banyak khasiat dan khasiat perubatan. Senarai biji minyak berkembang sepanjang masa, kerana teknologi perindustrian untuk mengekstrak minyak dari tanaman juga terus diperbaiki..

Salah satu tanaman seperti itu, yang terkenal dan popular di seluruh dunia, adalah kacang kedelai - budaya penyembuhan yang luar biasa dengan khasiat yang benar-benar unik, tetapi di negara kita tidak popular - dan ini tidak memberangsangkan. Lebih-lebih lagi, orang Rusia mempunyai prasangka terhadap produk kedelai dan kedelai yang telah dimakan oleh orang selama ribuan tahun, menganggapnya diubahsuai secara genetik - seolah-olah mereka tidak wujud sebelum munculnya genetik sebagai sains. Pada akhirnya, minyak kedelai disebut sebagai pengganti bunga matahari, dan murah, dan bahkan disarankan untuk tidak menggunakannya untuk wanita hamil, padahal sebenarnya ini menyumbang kepada perkembangan otak anak yang belum lahir. Kesalahpahaman ini dapat dijelaskan baik oleh ketidaktahuan dan keengganan untuk mengetahui, dan bukan hanya di pihak pengeluar, tetapi juga di pihak pengguna, tetapi kita akan berusaha menghilangkannya sebanyak mungkin dalam artikel pendek.

Khasiat dan khasiat minyak kacang soya
Minyak kacang soya sangat sembuh sehingga seluruh tubuh menjadi sihat dan kuat jika kita menggunakannya secara berterusan, dan ia bertindak dengan cara yang disasarkan: ia membantu lelaki untuk tetap berani dan kuat, wanita - lembut dan cantik, dan kanak-kanak memerlukannya untuk pertumbuhan dan perkembangan penuh. Kegiatan biologi minyak ini lebih tinggi daripada minyak sayuran lain, dan badan kita dapat mengasimilasinya sebanyak 98-100%.

Di Timur, mereka tahu tentang ini sejak zaman kuno: sudah kira-kira 5000 tahun yang lalu, dan bahkan lebih awal, para saintis dan penyembuh China menulis tentang khasiatnya dalam risalah mereka - maka mereka sudah belajar bagaimana memasak puluhan produk yang berbeza dari soya.

Eropah pada masa itu masih hidup di Zaman Batu, walaupun sudah lewat, dan mereka hanya mengetahui tentang kedelai pada pertengahan abad ke-18 M., dan orang Perancis adalah yang pertama menerima ini - mereka sering bernasib baik dengan produk makanan baru. Bahkan kedelai tidak datang ke Perancis, tetapi hanya kicap - siap pakai, dan pada akhir abad ini telah diketahui tentangnya di England..

Produk Oriental kemudian dianggap eksotik di Eropah, dan hanya pada tahun 1873, ketika sebuah pameran diadakan di Austria, mereka mengetahui tentang kedelai sebagai tanaman pertanian - sekitar 20 varietas disajikan di sana..

Walau bagaimanapun, kedelai menjadi terkenal di negara kita walaupun pada awal abad ke-20, dan perang Rusia-Jepun "membantu" dalam hal ini: sukar untuk membawa makanan ke Timur Jauh - kita harus mula memberi makan tentera kepada produk-produk kedelai.

Mengenai minyak kedelai, sebutan pertama tentangnya masih dijumpai oleh pengarang Cina, yang sering mengaitkan penggunaannya dengan seksualiti lelaki - ia benar-benar dianggap sebagai afrodisiak yang kuat. Pada masa itu, idea-idea mengenai kekuatan seksual lelaki sangat berbeza dari kita - misalnya, dipercayai bahawa seorang lelaki normal setiap hari (!) Menjalankan tugasnya dengan sekurang-kurangnya sepuluh wanita - isteri dan gundik, dan barulah dia akan berada dalam keadaan cantik bentuk. Lelaki moden semestinya akan mendapat keuntungan dari sedikit tenaga ini, jadi minyak kacang soya hampir tidak boleh diabaikan..

Komposisi minyak kacang soya
Komposisi minyak kacang soya dibandingkan dengan komposisi minyak sayuran yang lain. Pertama sekali, ia mengandungi banyak vitamin E, yang diperlukan untuk kesihatan seksual, dan terdiri daripada kedua bentuk - E1 dan E2.

Hari ini sudah diketahui bahawa vitamin E adalah "2 dalam 1", iaitu dua bentuk satu vitamin: E1 - tocopherols (alpha, beta, gamma, delta), E2 - tocotrienols (sebutan yang sama). Kedua-dua bentuk tersebut diperlukan agar vitamin dapat diasimilasi, dan bersama-sama hanya terdapat dalam produk makanan semula jadi - tidak ada tocotrienols dalam vitamin farmasi, yang bermaksud bahawa vitamin E tidak dapat diserap dari mereka..

Tetapi jika anda kerap menggunakan produk segar dengan vitamin ini, termasuk minyak kacang kedelai, maka ia akan diserap oleh badan hampir 100% - perbezaannya jelas. Malangnya, banyak doktor tidak tahu mengenainya (atau bahkan tidak mahu tahu).

Komponen lain minyak soya: vitamin C, kalsium, natrium, magnesium, kalium, fosforus; lesitin, asid lemak tak jenuh dan tak jenuh. Sebilangan besar asid linoleat - ia dapat mencegah perkembangan kanser; kemudian muncul oleic, palmitic, alpha-linolenic dan stearic. Bahan-bahan ini tidak membenarkan kolesterol terkumpul di saluran darah, seperti lesitin; minyak kacang soya dapat digunakan untuk mencegah penyakit ginjal, aterosklerosis, untuk menguatkan sistem imun dan melegakan kesan tekanan; ia meningkatkan metabolisme dan merangsang fungsi usus.

Memperolehi minyak kacang soya
Di Rusia hari ini, dua kaedah mendapatkan minyak kacang soya digunakan: pengekstrakan adalah kaedah kimia, dan penekanan adalah kaedah mekanikal. Teknologi berkembang pesat, dan penekanan berganda paling sering digunakan: sambil mengekalkan sifat semula jadi produk asal, lebih sedikit tenaga yang dibelanjakan, dan minyaknya mesra alam.

Kaedah pengekstrakan heksana langsung dianggap paling moden hari ini: minyak diperoleh dengan kaedah pembubaran organik, dan mereka mencapai kualiti produk yang sangat baik, bukan sahaja tidak kalah dengan minyak sayuran yang diimport, tetapi juga permintaan di negara lain - sebahagian minyak ini berjaya dieksport.

Minyak yang ditekan sejuk masih dianggap paling berguna: ia mempunyai bau yang ketara dan tidak disimpan dalam jangka masa yang lama. Sebarang minyak - setelah menekan atau diekstraksi, ditapis - produk ini dipanggil minyak mentah.

Untuk mendapatkan minyak yang tidak dimurnikan, ia menjalani proses penghidratan: nilai biologi produk menjadi kurang, tetapi jangka hayatnya meningkat. Minyak yang tidak disucikan juga berbau wangi, memiliki warna terang dan rasa biji kacang soya yang jelas; sedimen sering terbentuk di dalamnya, tetapi semua bahan berguna terpelihara. Terdapat lebih banyak lesitin dalam minyak ini, sehingga dapat meningkatkan aktiviti otak dengan ketara. Banyak sumber mengatakan bahawa hanya perlu makan minyak kacang soya halus - ini tidak sepenuhnya benar, begitu juga tidak semua orang menyukai bau dan rasanya. Ia tidak akan mendatangkan bahaya, tetapi anda tidak boleh menggorengnya - maka karsinogen dan toksin lain terbentuk.

Minyak kacang soya dalam masakan
Minyak kacang kedelai yang enak cukup enak, dan anda boleh memasaknya bukan sahaja sayur-sayuran: anda boleh menggoreng daging dan ikan di atasnya, memasak makanan yang dipanggang dengannya, makanan ringan sejuk, hidangan pertama dan kedua - mereka tidak biasa di Rusia. Di Timur Jauh Rusia, di mana banyak kacang soya ditanam, minyak ini adalah yang utama - lebih daripada satu generasi telah tumbuh di atasnya, dan minyak lain digunakan sebagai minyak tambahan - sama seperti minyak kacang soya di Rusia Tengah. Minyak halus dapat dipertimbangkan ketika telah melewati proses penyaringan dan penghidratan, peneutralan, serta pemutihan dan penyahbauan..

Walaupun, jika kita berbicara tentang rasa dan kesihatan, minyak yang dihilangkan bau tidak menambahkan rasa atau bau pada pinggan - ia tidak bersifat peribadi, walaupun sebilangan orang menyukai ini. Sekiranya anda menyimpan minyak kacang soya halus - di tempat yang gelap dan di dalam botol kaca gelap - ia mengekalkan khasiatnya untuk jangka masa yang lama..

Minyak kacang soya borong

Federal Corporation "METALLOTORG" menjual produk logam bergulung secara borong dan runcit, dengan penghantaran ke seluruh Rusia dan CIS. Perkhidmatan pemotongan, stamping dan galvanisasi disediakan di semua gudang logam di rangkaian kami.

Kumpulan syarikat "Khimprom" menjalankan penjualan kimia industri pengeluaran domestik, Cina dan Eropah dengan harga yang menguntungkan dengan penghantaran melalui jalan darat dan kereta api ke semua wilayah Rusia dan CIS.

Kami menawarkan pelbagai jenis bahan untuk industri pemprosesan ikan, gula-gula, kosmetik, bir, roti, daging dan minuman. Penghantaran ke seluruh Rusia.

Minyak kacang soya yang teroksidasi

Harga per kg.

Pembungkusan dan pembungkusan: tong, pengisian, kiub. kapasiti

Negara asal: China, Argentina

Untuk membeli minyak kacang soya yang teroksidasi di syarikat kami di Moscow dengan penghantaran dari gudang, tambahkan pesanan ke troli dan buat pesanan.

 • Penerangan

Nama Produk

minyak kacang soya epoxidised

Sinonim untuk nama

GOST / TU

TU 6-10-722-72 No. CAS 008013-07-8

Formula kimia

Spesifikasi

Nama penunjuk

Norma sesuai dengan TU

cecair lutsinar likat
naungan kuning muda

Ketumpatan relatif (pada 25 ° C)

dalam lingkungan 0.9981-1.002 g / cm³

Indeks yodium bahan

Titik tuang cecair

dalam 6.40-6.80

2.5 pada skala Gardner

dalam julat 6.5-7.5 g O2 / 100 g

kurang daripada atau sama dengan 0.15%

Permohonan

 • Minyak kedelai epoksidasi, yang diperoleh melalui pengoksidaan, adalah bahan mentah yang sangat penting digunakan untuk pengeluaran pelbagai produk dan untuk penstabilan beberapa bahan lain..
 • Salah satu bidang utama dan yang paling dituntut dalam penggunaannya adalah penstabilan pelbagai resin dan polimer yang mengandungi klorin. Apabila digabungkan dengan polivinil klorida, minyak ini bukan sahaja menstabilkannya, tetapi juga bertindak sebagai pemplastik..
 • Bidang penting penggunaan bahan mentah ini adalah pengeluaran pelbagai jenis produk PVC. Kesemuanya mempunyai bidang penggunaan yang berbeza dan ciri mereka sendiri..
 • Arah lain adalah pembuatan berbagai film makanan, kerana minyak kedelai epoksidasi benar-benar tidak beracun..
 • Minyak ini banyak digunakan dalam farmakologi, dalam pembuatan pelbagai persediaan perubatan, dan juga dalam penciptaan persekitaran khusus untuk menguji operasi produk yang ada..
 • Lebih-lebih lagi, bahan mentah ini juga digunakan dalam industri kasut, dalam pembuatan sisipan plastik khas dan elemen lain..
 • Juga digunakan untuk pembuatan plastik kabel, dari mana penebat dibuat.

Pembungkusan

tin polietilena, tong euro, tong logam dan plastik.

Penyimpanan

di kawasan terbuka di bawah kanopi dan di kawasan tertutup, mengelakkan cahaya matahari langsung.

Minyak kacang soya

Minyak ini adalah juara dalam senarai produk tumbuhan yang serupa dari segi kandungan bahan aktif secara biologi. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai tahap asimilasi tertinggi oleh badan..

Mereka mula menerima minyak cair dari kacang soya kira-kira 6 ribu tahun yang lalu di China. Kemudian mereka mengetahui tentang sifat perubatan kacang dan menganggap kedelai sebagai tanaman suci. Kemudian, kilang ini sampai ke Korea, dan dari sana - ke Tanah Matahari Terbit.

Kedelai disebut dalam buku kuno Shen-nong, sejak 3000 SM. Ia ditanam secara tradisional di Indochina, dan sejak abad ke-16. tanaman ini dibawa ke Timur Jauh, Don dan Kuban.

Sangat menarik bahawa kacang soya datang ke Eropah hanya pada abad ke-20. Penduduk Albion yang kelam kabut dianggap peminat paling setia di Eropah. Di England, produk roti makanan yang tidak biasa disebut "roti Cambridge" dipanggang dengan kacang soya, yang terkenal dengan komposisi vitamin dan mineralnya yang unik.

Minyak kedelai dihasilkan dari kacang soya yang ditanam, yang tumbuh di zon subtropika dan tropika di Asia, Afrika Tengah dan Selatan, Amerika, Australia, Eropah Selatan, di pulau-pulau Pasifik dan Lautan Hindi. Kawasan penanaman kacang soya memanjang ke garis lintang 55-60 darjah.

Minyak kacang soya mempunyai warna kuning jerami yang cerah. Ia mempunyai aroma khusus yang agak tajam. Minyak dimakan hanya dalam bentuk halus, ia diperoleh sebagai hasil penekanan dan pengekstrakan. Selepas proses penghalusan dan penyahbauan, produk ini menjadi telus dan mendapat warna merah jambu yang halus. Antara minyak lain, kacang soya dianggap sebagai peneraju pengeluaran dunia..

Minyak kedelai adalah sumber lecithin yang sangat baik, digunakan secara meluas dalam industri farmaseutikal dan makanan. Atas dasar itu, sabun dan deterjen, plastik, pewarna dan minyak sintetik dihasilkan, yang, apabila dilepaskan ke dalam tanah dan badan air, tidak menyebabkan bahaya kepada alam sekitar. Dan dalam komposisi agen penyejuk, minyak ini tidak berbahaya bahkan untuk lapisan ozon Bumi..

Cara memilih

Minyak yang tidak disempurnakan mempunyai warna coklat yang indah dengan warna kehijauan sedikit, sementara minyak halus berwarna kuning muda. Minyak ini dengan aroma ringan sangat sesuai untuk menggoreng. Pilih botol kecil supaya produk anda dapat dibuka dalam masa yang singkat.

Cara menyimpan

Selepas penggunaan pertama, minyak kedelai disarankan agar tetap sejuk di dalam bekas kaca dengan penutup yang tertutup rapat..

Dalam memasak

Bezakan antara minyak yang disejuk sejuk, juga yang tidak disaring dan ditapis.

 • Minyak yang ditekan sejuk dianggap paling berguna, kerana sebahagian besar nutrien disimpan di dalamnya. Tetapi rasa dan aroma minyak sejuk yang sejuk mungkin tidak menggembirakan semua orang. Untuk memperbaiki keadaan seluruh badan dan memanjangkan masa muda, anda boleh meminumnya semasa perut kosong, 1-2 sudu besar..
 • Minyak yang tidak disenyawakan dianggap lebih popular, jangka hayatnya diperpanjang kerana penghidratan, namun bahan berguna tetap ada di dalamnya. Minyak ini mengandungi banyak lesitin, yang meningkatkan aktiviti otak. Dianjurkan untuk menambahkannya dalam sedikit salad sayur-sayuran, tetapi anda tidak boleh menggoreng minyak ini, kerana ketika dipanaskan, karsinogen berbahaya bagi tubuh terbentuk.
 • Minyak halus popular di Timur Jauh, di mana banyak kacang soya ditanam. Minyaknya disuling, tetapi tidak dihilangkan bau. Oleh itu, produk ini tidak berbau dan sedap. Ia boleh ditambahkan ke kursus pertama dan kedua, digunakan dalam pembuka selera sejuk, dan sayur-sayuran boleh digoreng di atasnya. Walau bagaimanapun, ia tidak mendatangkan bahaya, dan terdapat sedikit faedah dalam minyak ini. Oleh kerana banyak rawatan, hampir tidak ada vitamin yang tersisa dalam produk ini, sebab itulah praktikalnya tidak digunakan untuk meningkatkan kesihatan. Tetapi sebagai alternatif kepada lemak lain (terutama haiwan), ia boleh dan harus dimakan.

Minyak kacang soya paling sering digunakan dalam sos dan pembalut untuk pelbagai jenis salad. Ia juga boleh ditambah ke dalam adunan penaik. Produk yang diperhalusi dan dihilangkan bau adalah bahan mentah yang paling penting untuk pengeluaran krim bukan tenusu, marjerin, mayonis, gula-gula dan roti. Juga, minyak ini digunakan sebagai penstabil dan pengawet untuk pengeluaran makanan dalam tin dan memproses banyak produk sebelum membeku..

Kandungan kalori

Kandungan kalori minyak kacang soya mencapai 899 kkal per 100 g. Perlu diingat ini dan gunakan produk ini secara sederhana..

Nilai pemakanan setiap 100 gram:

Protein, grLemak, grKarbohidrat, grAsh, grAir, grKandungan kalori, kcal
-99.9---899

Sifat bermanfaat minyak kacang soya

Komposisi dan kehadiran nutrien

Minyak kacang soya dianggap sebagai juara minyak kerana komposisi kimianya dan faedah kesihatan yang luar biasa. Komposisi kimia minyak ini adalah aloi unik asid lemak berguna dan tidak dapat diganti untuk badan, yang merangkumi linoleik, stearic, palmitic, dan oleic.

Selain itu, produk kedelai diperkaya dengan zat besi, vitamin E, K, serta kolin dan zink. Dan fitosterol yang terkandung di dalamnya dalam jumlah besar mempunyai kesan yang baik pada kulit, meremajakannya.

Minyak kedelai hanya mengandung jumlah tokoferol (vitamin E), yang terlibat dalam pembentukan air mani lelaki. Ia juga berguna untuk wanita, kerana ia menyumbang bukan hanya untuk perjalanan normal sepanjang kehamilan, tetapi juga untuk perkembangan janin yang betul. Juga, tokoferol membantu dalam memerangi tekanan, mencegah gangguan buah pinggang dan penyakit kardiovaskular..

Menariknya, 100 gram minyak kedelai mengandungi 114 mg tokoferol, sementara minyak bunga matahari mengandungi 67 mg, dan minyak zaitun hanya 13 mg. Juga, minyak kacang soya dianggap sebagai pemegang rekod antara produk tumbuhan lain dari segi jumlah unsur surih..

Sifat berguna dan perubatan

Sifat bermanfaat minyak kacang soya ditentukan oleh kaya dengan unsur surih dan vitamin. Mengonsumsi produk ini secara berkala dapat mengurangkan risiko serangan jantung, kegagalan jantung dan barah..

Minyak kacang soya mengandungi asid kolin, palmitik, stearat dan linolenik organik, yang dapat meningkatkan fungsi hati dan jantung dengan ketara.

Produk herba ini mempunyai kesan positif terhadap fungsi otak, menormalkan tahap kolesterol darah, dan meningkatkan fungsi seksual pada lelaki..

Selain itu, minyak ini disarankan untuk digunakan untuk pencegahan penyakit sistem pencernaan, penyakit imun dan gangguan metabolik..

Doktor menasihatkan mengambil 1-2 sudu minyak setiap hari. Malah terdapat percubaan produk yang menarik. Lebih daripada 80,000 orang mengambil bahagian dalam ujian. Ternyata mereka yang mengambil minyak kedelai secara berkala mengalami penurunan risiko 6 kali ganda untuk terkena serangan jantung..

Gunakan dalam kosmetologi

Populariti penggunaan minyak kacang soya dalam penjagaan wajah terletak pada komposisinya. Jadi, produk ini mengandungi peratusan tokoferol, yang menjamin pemakanan kulit yang betul dan melambatkan penuaan sel kulit..

Komponen minyak lain yang sangat berharga adalah lesitin. Ini memainkan peranan penting dalam pembentukan dan pemulihan sel-sel kulit yang rosak dengan alasan apa pun, dalam meringankan keadaan pelbagai penyakit kulit dan meningkatkan fungsi pelindung kulit. Secara khusus, lecithin mempunyai khasiat, emolien dan tonik..

Harus diingat bahawa minyak kedelai sangat bagus untuk kulit wajah yang kering dan normal, tetapi untuk kulit berminyak lebih baik menolaknya..

Tindakan minyak ini bertujuan untuk melembapkan, menyuburkan kulit dan meningkatkan keupayaannya untuk mengekalkan kelembapan. Penggunaan produk ini secara berkala menjadikan penghalang pelindung pada kulit, melindunginya dari pengaruh persekitaran yang agresif dan mengering.

Berkat kesan emolien yang baik, minyak ini juga dapat mengatasi masalah kulit pecah-pecah, kering dan kasar, dan sifat toniknya akan mengembalikan wajah ke warna yang menyenangkan, kesegaran dan cahaya yang hilang..

Minyak kacang soya dianggap sebagai ubat yang sangat baik untuk meremajakan penuaan, penat, kehilangan warna dan kecantikan kulit. Ia membantu melambatkan proses penuaan dan menghilangkan tanda-tanda yang sudah diperhatikan - melicinkan kedutan, memperbaiki warna kulit, keanjalan dan kekencangan..

Walaupun semua sifat minyak kacang soya, penggunaannya dalam bentuk tulennya dapat memprovokasi pembentukan komedo (komedo) pada wajah. Oleh itu, walaupun anda sering dapat mendengar cadangan untuk menggunakan minyak yang tidak dicairkan ke wajah, ia tetap bernilai menggunakannya untuk memperkayakan rumah dan menyimpan kosmetik atau campuran dengan minyak lain. Dan minyak kacang soya tulen dapat memanjakan tangan dan badan anda.

Untuk melembutkan, menyuburkan dan meremajakan kulit, anda boleh mencampurkan minyak kedelai dengan zaitun, pic, kastor, kayu cedar, badam dan banyak minyak sayuran lain. Setelah mempelajari maklumat terperinci mengenai semua minyak ini, anda dapat mencari kombinasi yang paling sesuai (dalam perkadaran yang sama) untuk kulit anda..

Campuran yang dihasilkan disarankan untuk digunakan baik untuk pembersihan dan untuk menghilangkan solek (dalam kes ini, komposisi perlu sedikit pemanasan). Anda juga boleh menggunakan campuran minyak ini sebagai ganti krim muka siang atau malam harian anda (jika kulit anda terlalu kering atau dalam cuaca berangin dan sejuk). Khususnya, campuran ini boleh digunakan sebagai topeng, digunakan pada wajah selama 30-40 minit, atau untuk melincirkan kawasan kulit yang pecah-pecah, kasar dan kering. Juga, sedikit lagi titisan minyak pati sering ditambahkan pada komposisi yang ada..

Untuk memperkuat topeng dan krim yang dibeli di kedai, anda boleh menambahkan minyak kacang soya dengan mata. Oleh itu, anda boleh mengambil satu kali krim tersebut dan mengoleskannya ke arah wajah. Masukkan juga minyak kacang soya di atasnya. Selepas itu, sapu krim dan minyak ke seluruh wajah dengan jari anda, kerana anda selalu menggunakan krim.

Untuk satu bahagian topeng kedai, anda boleh menambah satu sudu teh minyak kacang soya yang tidak lengkap. Juga, mentega boleh digabungkan dengan susu pembersih..

Menambah minyak soya ke dalam kosmetik buatan sendiri juga dianggap sebagai ubat yang baik. Sebagai contoh, anda hanya boleh menambah satu sudu teh minyak kacang soya ke topeng ke bahan yang diperlukan..

Sekiranya anda membuat krim, anda boleh mengganti salah satu minyak sayuran yang ditunjukkan dalam resipi dengan minyak kacang soya.

Juga, jika beberapa resipi untuk losyen atau lulur mengandungi minyak sayuran di antara ramuannya, anda boleh menggunakan minyak soya..

Perlu diingat bahawa semua kegunaan minyak kacang soya yang dijelaskan sesuai untuk anda jika anda mempunyai kulit kering, normal, atau penuaan. Minyak kacang soya tidak digalakkan untuk kulit berminyak. Sekiranya jenis kulit kombinasi, minyak kedelai disarankan untuk digunakan hanya di kawasan kering, misalnya di pipi.

Sifat berbahaya minyak kacang soya

Minyak kedelai dikontraindikasikan untuk digunakan secara dalaman dan luaran dengan intoleransi individu dan kerentanan terhadap reaksi alergi terhadap kacang dan protein soya.

Mungkin juga memudaratkan minyak ini semasa mengandung dan menyusu kerana kandungan isoflavon estrogenik.

Tidak disarankan menggunakan minyak kedelai untuk penyakit otak yang serius dan serangan migrain. Dalam jumlah yang terhad, produk ini harus diminum oleh orang yang mengalami kekurangan buah pinggang dan hati, penyakit teruk sistem pencernaan, gangguan usus.

Baca juga artikel kami mengenai khasiat soya. Segala-galanya mengenai sifat berguna dan berbahaya, komposisi kimia, nilai pemakanan, kehadiran vitamin dan mineral, penggunaan dalam masakan dan kosmetologi.

Dalam video ini anda akan melihat bagaimana pengeluaran minyak kacang soya berlaku..

Minyak kacang soya pukal

Minyak kacang soya. Spesifikasi

Tarikh pengenalan 2013-07-01


Matlamat, prinsip asas dan prosedur asas untuk melaksanakan kerja standardisasi antara negeri ditetapkan oleh GOST 1.0-92 "Sistem standardisasi antara negeri. Peruntukan asas" dan GOST 1.2-2009 "Sistem standardisasi antara negeri. Standard, peraturan dan cadangan interstate untuk standardisasi interstate. Peraturan untuk pembangunan, adopsi, permohonan, pembaharuan dan pembatalan "

Maklumat mengenai standard

1 DISEDIAKAN oleh Institusi Ilmiah Negeri "Institut Penyelidikan Ilmiah Lemak All-Russian dari Akademi Sains Pertanian Rusia" (Institusi Ilmiah Negeri "VNIIZh" dari Akademi Pertanian Rusia)

2 DIPERKENALKAN oleh Agensi Persekutuan untuk Peraturan Teknikal dan Metrologi (Rosstandart)

3 DILULUSKAN oleh Majlis Antara Negeri untuk Standardisasi, Metrologi dan Pensijilan (Minit 15 November 2012 N 42)

Diundi untuk diterima pakai:

Nama pendek negara menurut MK (ISO 3166) 004-97

Singkatan nama badan standardisasi nasional

Kementerian Ekonomi Republik Armenia

Gosstandart Republik Kazakhstan

4 Piawaian ini mematuhi piawaian antarabangsa dan asing:

- Codex stan 210-2005 * "Codex Stan 210-2005 untuk Minyak Sayuran Dinamakan" dari segi klausa 3.1.1 dan bahagian 5;
________________
* Akses ke dokumen antarabangsa dan asing yang disebutkan dalam teks dapat diperoleh dengan menghubungi Perkhidmatan Sokongan Pengguna. - Catatan dari pengeluar pangkalan data.


- "Piawaian dan Spesifikasi untuk Kedelai, Minyak Kedelai dan Makanan Kedelai dari Persatuan Kedelai Amerika".

Pematuhan - Tidak Setara (NEQ).

Piawaian ini telah disediakan berdasarkan aplikasi GOST R 53510-2009

5 Dengan perintah Agensi Persekutuan untuk Peraturan Teknikal dan Metrologi bertarikh 29 November 2012 N 1630-st, standard antar negara GOST 31760-2012 telah diberlakukan sebagai standard nasional Persekutuan Rusia dari 1 Julai 2013.

6 DIPERKENALKAN UNTUK MASA PERTAMA


Maklumat mengenai perubahan pada standard ini diterbitkan dalam indeks maklumat tahunan "Standard Nasional", dan teks perubahan dan pindaan diterbitkan dalam indeks maklumat bulanan "National Standards". Sekiranya terdapat penyemakan (penggantian) atau pembatalan standard ini, pemberitahuan yang sesuai akan diterbitkan dalam indeks maklumat bulanan "Piawaian Nasional". Maklumat, notis dan teks yang relevan juga disiarkan dalam sistem maklumat awam - di laman web rasmi Agensi Persekutuan untuk Peraturan Teknikal dan Metrologi di Internet

1 kawasan penggunaan

1 kawasan penggunaan


Piawaian ini berlaku untuk minyak kedelai yang berasal dari biji kacang soya yang bertujuan untuk penggunaan manusia secara langsung, pengeluaran makanan industri dan pemprosesan industri untuk tujuan teknikal..

Minyak kacang soya dihasilkan dengan kaedah menekan dan pengekstrakan.

Keperluan untuk memastikan keselamatan produk - dalam 5.1, 5.2.1, 5.2.2, 5.3.2, syarat untuk kualiti produk - dalam 5.2.3, syarat untuk pelabelan - dalam 5.4.

2 Rujukan normatif


Piawaian ini menggunakan rujukan normatif kepada standard berikut:

GOST 8.579-2002 Nyatakan sistem untuk memastikan keseragaman ukuran. Keperluan untuk jumlah barang yang dikemas dalam pakej apa pun semasa pengeluaran, pembungkusan, penjualan dan import mereka

GOST 17.2.3.02-78 Perlindungan Alam. Suasana. Peraturan untuk menetapkan pelepasan bahan berbahaya yang dibenarkan oleh perusahaan industri

GOST 1129-93 * Minyak bunga matahari. Spesifikasi
________________
* Dokumen ini tidak sah di wilayah Persekutuan Rusia. GOST R 52465-2005 berkuat kuasa. - Catatan dari pengeluar pangkalan data.

Tali pembungkusan keluli GOST 3560-73. Spesifikasi

GOST 5037-97 Labu logam untuk susu dan produk tenusu. Spesifikasi

GOST 5471-83 * Minyak sayuran. Peraturan penerimaan dan kaedah persampelan
________________
* Dokumen ini tidak sah di wilayah Persekutuan Rusia. GOST R 52062-2003 berkuat kuasa. - Catatan dari pengeluar pangkalan data.

GOST 5472-50 Minyak sayur. Penentuan bau, warna dan ketelusan

GOST 5476-80 * Minyak sayuran. Kaedah untuk menentukan bilangan asid
________________
* Dokumen ini tidak sah di wilayah Persekutuan Rusia. GOST R 52110-2003 berkuat kuasa, selepas ini dalam teks. - Catatan dari pengeluar pangkalan data.

GOST 5480-59 Minyak sayuran dan asid lemak semula jadi. Kaedah penentuan sabun

GOST 5481-89 Minyak sayur. Kaedah untuk menentukan kekotoran dan enapcemar tanpa lemak

GOST 7376-89 * Kadbod bergelombang. Spesifikasi am
________________
* Dokumen ini tidak sah di wilayah Persekutuan Rusia. GOST R 52901-2007 berkuat kuasa, selepas ini dalam teks. - Catatan dari pengeluar pangkalan data.

GOST 7933-89 Kadbod untuk pembungkusan pengguna. Spesifikasi am

GOST 9078-84 Palet rata. Spesifikasi am

Kotak kadbod bergelombang GOST 9142-90. Spesifikasi am

GOST 9287-59 Minyak sayur. Kaedah Titik Kilat Cawan Tertutup

GOST 10131-93 Kotak yang diperbuat daripada kayu dan bahan kayu untuk produk makanan, pertanian dan mancis. Spesifikasi

Filem polietilena GOST 10354-82. Spesifikasi

GOST 10583-76 Rapeseed untuk pemprosesan industri. Spesifikasi

GOST 11354-93 Kotak yang boleh digunakan semula yang diperbuat daripada kayu dan bahan kayu untuk produk industri makanan dan pertanian. Spesifikasi

GOST 11812-66 Minyak sayur. Kaedah untuk menentukan kelembapan dan bahan mudah menguap

GOST 13358-84 Kotak kayu untuk makanan dalam tin. Spesifikasi

GOST 13511-2006 Kotak kadbod bergelombang untuk produk makanan, mancis, produk tembakau dan detergen. Spesifikasi

GOST 13516-86 * Kotak kadbod bergelombang untuk makanan dalam tin, bahan pengawet dan cecair makanan. Spesifikasi
________________
* Dokumen ini tidak sah di wilayah Persekutuan Rusia. GOST R 54463-2011 berkuat kuasa, selepas ini dalam teks. - Catatan dari pengeluar pangkalan data.

GOST 13950-91 Tong besi yang dikimpal dan dilancarkan dengan lekukan pada badan. Spesifikasi

GOST 14192-96 Penandaan barang

GOST 15846-2002 Produk dihantar ke wilayah Jauh Utara dan kawasan yang setara. Pembungkusan, pelabelan, pengangkutan dan penyimpanan

GOST 17133-83 Plat getah untuk produk yang bersentuhan dengan makanan. Spesifikasi

GOST 21650-76 Bermakna untuk mengikat barang bungkusan dalam pakej pengangkutan. Keperluan am

GOST 22477-77 Bermakna untuk mengamankan pakej pengangkutan dalam gerabak tertutup. Keperluan teknikal am

GOST 23285-78 Pakej pengangkutan untuk produk makanan dan bekas kaca. Spesifikasi

GOST 24597-81 Pakej barang bungkusan. Parameter dan dimensi asas

GOST 24831-81 Peralatan pembungkusan. Jenis, parameter dan dimensi utama

GOST 25776-83 Produk kepingan dan bekas pengguna. Pembungkusan kumpulan dalam filem susut

GOST 25951-83 Filem pengecutan polietilena. Spesifikasi

GOST 26381-84 Palet rata untuk penggunaan tunggal. Spesifikasi am

Pakej pengangkutan GOST 26663-85. Pembentukan menggunakan alat kumpulan. Keperluan teknikal am

GOST 26927-86 Bahan mentah dan produk makanan. Kaedah penentuan merkuri

GOST 26928-86 Bahan mentah dan produk makanan. Kaedah penentuan besi

GOST 26929-94 Bahan mentah dan produk makanan. Penyediaan sampel. Mineralisasi untuk menentukan kandungan unsur toksik

GOST 26930-86 Bahan mentah dan produk makanan. Kaedah penentuan Arsenik

GOST 26931-86 Bahan mentah dan produk makanan. Kaedah penentuan tembaga

GOST 26932-86 Bahan mentah dan produk makanan. Kaedah untuk menentukan plumbum

GOST 26933-86 Bahan mentah dan produk makanan. Kaedah untuk penentuan kadmium

GOST 30178-96 Bahan mentah dan produk makanan. Kaedah penyerapan atom untuk penentuan unsur toksik

GOST 30418-96 Minyak sayur. Kaedah untuk menentukan komposisi asid lemak

GOST 30538-97 Produk makanan. Kaedah penentuan unsur toksik dengan kaedah pelepasan atom

GOST 30711-2001 Produk makanan. Kaedah untuk mengesan dan menentukan kandungan aflatoksin dan

GOST 31262-2004 * Produk makanan dan bahan mentah makanan. Melucutkan kaedah voltammetrik untuk menentukan kandungan unsur toksik (kadmium, plumbum, tembaga dan zink)
________________
* Di wilayah Persekutuan Rusia, GOST R 51301-99 berkuat kuasa. - Catatan dari pengeluar pangkalan data.

GOST 31628-2012 Produk makanan dan bahan mentah makanan. Kaedah voltammetrik pelucutan untuk menentukan kepekatan jisim arsenik

GOST 31663-2012 Minyak sayuran dan lemak haiwan. Penentuan pecahan jisim metil ester asid lemak dengan kromatografi gas

GOST 31753-2012 Minyak sayuran. Kaedah untuk menentukan bahan yang mengandungi fosforus

GOST 31756-2012 (ISO 6885: 2006) Lemak dan minyak haiwan dan sayur-sayuran. Penentuan bilangan anisidin

Catatan - Semasa menggunakan standard ini, disarankan untuk memeriksa kesahan piawaian rujukan dalam sistem maklumat awam - di laman web rasmi Agensi Persekutuan untuk Peraturan Teknikal dan Metrologi di Internet atau menurut indeks maklumat yang diterbitkan setiap tahun "Standard Nasional", yang diterbitkan pada 1 Januari tahun semasa, dan mengikut tanda maklumat bulanan yang relevan yang diterbitkan pada tahun semasa. Sekiranya standard rujukan diganti (diubah), maka ketika menggunakan standard ini, standard penggantian (diubah) harus diikuti. Sekiranya standard rujukan dibatalkan tanpa penggantian, maka ketentuan di mana rujukan kepadanya diberikan berlaku sejauh yang tidak mempengaruhi rujukan ini..

3 Syarat dan definisi


Piawaian ini menggunakan istilah sesuai dengan [1], serta istilah berikut dengan definisi yang sesuai:

3.1 kekeruhan sedikit: Kehadiran minyak sayuran dengan latar belakang berterusan zarah terkecil dari bahan yang mengandungi fosforus, yang sedikit mengurangkan ketelusan minyak.

3.2 nombor anisidin: Nombor yang mencirikan kandungan produk pengoksidaan sekunder (aldehid) dalam minyak sayuran.

3.3 pemprosesan industri: Penapisan sebahagian atau lengkap minyak dan / atau pengubahsuaiannya (hidrogenasi, transesterifikasi, pecahan) untuk pengeluaran minyak yang dimakan atau bahan mentah untuk pengeluaran makanan.

3.4 pengeluaran makanan industri menggunakan minyak sayuran sebagai komponen preskripsi produk makanan.

3.5 pembungkusan pengguna: Pembungkusan tiba pada pengguna dengan produk dan tidak melaksanakan fungsi pembungkusan pengangkutan.

3.6 kontena penghantaran: Kontena yang membentuk unit pengangkutan bebas.

4 Pengelasan

4.1 Minyak kedelai, bergantung pada metode pemprosesan dan tingkat indikator kualiti, dibahagikan kepada gred yang mempunyai tujuan berikut, seperti yang ditunjukkan dalam jadual 1.


Jadual 1

Premium yang dihilangkan bau

Untuk penggunaan langsung dalam makanan dan pengeluaran produk makanan industri, termasuk makanan bayi

Kelas pertama yang dihilangkan bau

Untuk penggunaan langsung dalam makanan dan pengeluaran makanan industri

Untuk pengeluaran makanan industri * dan pemprosesan industri

Untuk penggunaan langsung *, pengeluaran makanan industri * dan pemprosesan industri

Premium yang tidak disempurnakan *

Untuk penggunaan langsung dalam makanan, pengeluaran makanan industri dan pemprosesan industri

Kelas pertama yang tidak dimurnikan

Untuk pemprosesan industri untuk tujuan teknikal

* Tekan minyak sahaja.

5 Keperluan teknikal

5.1 Minyak kedelai dihasilkan sesuai dengan persyaratan [1] dan piawaian ini sesuai dengan dokumen teknis, dengan menggunakan alat bantu yang ditentukan oleh peraturan dan norma kebersihan, piawaian kebersihan atau peraturan perundangan yang berlaku di wilayah negara yang menerapkan standar tersebut.

5.2.1 Kandungan racun perosak, unsur toksik, radionuklida dan aflatoksin dalam minyak kedelai tidak boleh melebihi tahap yang ditetapkan oleh [2] atau peraturan dan norma kebersihan, piawaian kebersihan atau tindakan undang-undang peraturan yang berlaku di negeri yang menerapkan standar.

Komposisi asid lemak minyak kacang soya dan kaedah penentuannya diberikan dalam Lampiran A.

5.2.2 Petunjuk organoleptik dan fizikokimia mesti memenuhi keperluan yang dinyatakan dalam Jadual 2 dan 3.


jadual 2