Senarai barang keperluan yang diluluskan di Rusia

Moscow. 28 Mac. INTERFAX.RU - Perdana Menteri Rusia Mikhail Mishustin menandatangani keputusan pemerintah yang meluluskan senarai barang keperluan, kecuali produk makanan. Dokumen yang dibangunkan untuk melaksanakan keputusan Presiden Persekutuan Rusia "Mengenai pengisytiharan hari tidak bekerja di Persekutuan Rusia" diterbitkan di laman web pemerintah.

Terdapat hanya 23 item dalam senarai. Ia merangkumi:

1. Produk bayi (termasuk pelbagai jenis puting susu, termasuk untuk botol);

2. Sabun, serta pencuci, pembersih dan penggilap;

3. Produk dan peralatan mandian dan kebersihan

4. Peralatan pelindung diri

5. Alat perubatan dan pembasmi kuman

6. Bekalan haiwan kesayangan (termasuk makanan haiwan dan ubat-ubatan haiwan)

7. Bensin, bahan bakar diesel, gas

8. Bahagian automatik (termasuk pelincir, tayar, tayar, tiub)

9. Peralatan elektrik

10. Produk kabel

11. Peralatan rumah tangga

12. Peralatan komputer, elektronik dan optik

13. Barang dan alatan berkebun

14. Bahan dan alat binaan dan penamat

15. Barang kebersihan

16. Barang untuk pencegahan kebakaran dan pemadaman api

17. Media cetak

20. Bekalan pengebumian

21. Kaca mata, kanta dan bahagiannya

22. Produk tembakau

23. Barang yang berkaitan dengan pergerakan barang (termasuk pembungkusan, label, tanda harga, pita daftar tunai).

Senarai ini boleh dilengkapkan bergantung kepada keadaan kebersihan dan epidemiologi di wilayah yang sama dengan Persekutuan Rusia.

Perintah itu menyenaraikan organisasi yang termasuk di antara mereka yang menyediakan makanan dan barang keperluan kepada penduduk. Sekiranya entiti menjual sekurang-kurangnya satu kumpulan barang dari senarai yang disediakan dalam dokumen, dia berhak menjual produk yang tidak termasuk dalam senarai.

Pemerintah menetapkan bahawa "diizinkan untuk menjual makanan dan produk bukan makanan dari jarak jauh, kecuali barang, penjualan yang bebas dilarang atau dibatasi oleh undang-undang Persekutuan Rusia." Perkhidmatan katering, sesuai pesanan, dapat dilakukan secara eksklusif dengan layanan takeaway dan pengiriman pesanan.

Seperti yang dilaporkan, minggu tidak bekerja diumumkan di Rusia dari 28 Mac hingga 5 April. Dalam tempoh ini, sekatan dikenakan terhadap operasi kedai, kafe dan restoran, taman dan tempat awam yang lain..

Apakah produk makanan dan apa yang menjadi miliknya

Produk makanan di pasaran adalah produk siap, produk olahan yang telah menjalani prosedur pembersihan dan pemrosesan di perusahaan, produk makanan, serta produk makanan pertanian yang tidak berubah yang dapat dimakan oleh orang dalam makanan. Ini termasuk daging dan produk tenusu, sayur-sayuran, buah-buahan, air botol dan banyak lagi..

Setiap orang bimbang dengan apa yang dimakannya. Anda boleh bingung dengan pelbagai jenis makanan sihat dan tidak sihat. Oleh itu, anda perlu mengetahui batasan yang jelas yang menentukan sifat berguna produk tertentu, teknologi pengeluarannya dan, tentu saja, pengeluar itu sendiri. Mengetahui apa, bagaimana dan oleh siapa dihasilkan, anda dapat memastikan diet anda sebanyak mungkin.

 1. Pengelasan produk makanan
 2. Ciri kualiti produk makanan
 3. Nilai pemakanan
 4. Ciri kebersihan dan kebersihan
 5. Pasar makanan
 6. Proses menjual produk makanan
 7. Perlindungan hak pengguna

Pengelasan produk makanan

Ciri kualiti produk makanan

Oleh kerana banyak pilihan, persaingan antara produk makanan sangat tinggi. Oleh itu, faktor penentu bagi pengguna adalah kualiti, nilai pemakanan, kesegaran dan sifat lain yang serupa dari produk. Mengenai kualiti makanan, sangat sukar untuk menentukan kriteria yang tepat. Jadi, sebagai contoh, salah satu kriteria utama adalah adanya bahan berbahaya.

Malangnya, tidak ada produk di pasaran yang memiliki seratus peratus sifat bermanfaat. Untuk satu tahap atau yang lain, setiap produk makanan membahayakan tubuh. Sebagai contoh, daging kaya dengan protein dan karbohidrat, yang merupakan bahan bakar bagi manusia, tetapi pada masa yang sama adalah salah satu makanan yang mempercepat penuaan badan..

Atas sebab ini, penyelidikan perubatan dan biologi dijalankan untuk menentukan tahap bahaya bagi produk tertentu. Memahami kualiti makanan ini akan membantu komposisi molekul, biasanya ditunjukkan pada label produk..
Tetapi bagi kebanyakan produk pertanian, parameter ini telah ditetapkan, dan hampir mustahil untuk menentukan kualiti barang pengilang individu. Contohnya, sangat sukar untuk menentukan kualiti kentang atau wortel secara langsung, tepat di pasaran..

Nilai pemakanan

Apakah nilai pemakanan makanan yang dibincangkan oleh semua pakar pemakanan? Ini adalah kualiti utama produk makanan. Nilai pemakanan diukur dalam kilokalori. Biasanya angka ini ditunjukkan pada label barang sekunder. Tetapi nilai pemakanan dan tenaga barangan primer harus ditentukan mengikut maklumat yang diketahui umum. Oleh itu, mustahil untuk menetapkan penunjuk ini untuk pengeluar individu..

Untuk produk sekunder, semua sifat pemakanan, komposisi molekul dan unsur ditunjukkan pada label. Walau bagaimanapun, pengeluar yang tidak bertanggungjawab dapat memasukkan maklumat yang tidak tepat untuk membesar-besarkan kualiti produk mereka dan memperoleh keuntungan yang tinggi. Atas sebab ini, produk yang benar-benar berkualiti tinggi diasingkan hanya setelah tempoh tertentu disetujui oleh pengguna..

Iklan juga boleh mempengaruhi faktor ini. Kempen pengiklanan yang dilakukan dengan cekap dan cantik dapat memberikan kesan produk berkualiti tinggi, walaupun sebenarnya ia tidak mempunyai kelebihan berbanding analognya atau bahkan lebih buruk daripada pesaingnya..

Jawapan paling tepat untuk persoalan kualiti produk dapat diberikan oleh pakar, dan kemudian dengan bantuan sejumlah peralatan untuk analisis kimia.

Nilai pemakanan merangkumi ciri-ciri berikut:

 1. Nilai tenaga. Nilai yang sama yang menentukan jumlah produk yang digunakan untuk setiap jenis. Jadi, secara purata, seseorang perlu mengambil antara 500 hingga 1000 kilokalori sehari. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui berapa nilai tenaga bagi setiap produk atau bahagiannya, yang akan membantu mengelakkan kegemukan atau penurunan berat badan yang berlebihan..
 2. Nilai biologi terletak pada kandungan produk, yang mungkin bermanfaat untuk asid amino, vitamin, protein, karbohidrat dan banyak lagi dalam satu atau jumlah yang lain..
 3. Nilai fisiologi terletak pada ciri produk, yang mempunyai kesan positif terhadap fungsi organ individu: jantung, sistem saraf, dan lain-lain. Beberapa jenis produk boleh memberi kesan yang baik terhadap keadaan kekebalan secara umum. Sebilangan besar ubat dibuat dari bahan makanan. Atas sebab ini, ubat tradisional berkembang, berdasarkan penggunaan produk tertentu..
 4. Ciri-ciri organoleptik ditentukan oleh sifat seperti bau, rasa, aroma, dll..

Ciri kebersihan dan kebersihan

Dalam kebanyakan kes, kumpulan ciri untuk produk makanan dikawal oleh negara dan ditubuhkan dalam pelbagai peraturan perundang-undangan. Biasanya sifat ini diwakili oleh ciri mikrobiologi produk, seperti keupayaan untuk menyebabkan alergi, mempengaruhi fungsi organ tertentu, kandungan unsur kimia buatan, dll..

Keperluan undang-undang untuk bahan mentah primer agak ringan. Cukup sekadar menggunakan baja kimia dan bahan tambahan hormon semasa proses pengeluaran supaya produk dapat mendapat akses ke pasaran. Tetapi undang-undang menetapkan syarat yang agak ketat untuk produk yang diproses..
Jadi, undang-undang tersebut menetapkan senarai bahan tambahan kimia yang sama sekali tidak boleh terkandung dalam produk makanan, atau kandungannya terhad..

Di samping itu, syarat dikenakan pada proses pengeluaran itu sendiri. Contohnya, anda tidak boleh menggunakan peralatan yang mengandungi bahan berbahaya, dan semasa pengeluaran perlu mematuhi semua standard kebersihan dan kebersihan. Norma-norma semacam itu dapat dibuat baik untuk produk individu dan sekumpulan produk secara keseluruhan..

Pasar makanan

Oleh kerana manusia adalah spesies yang memerlukan khasiat berterusan, pasaran makanan berkembang pesat. Mungkin sektor perdagangan ini adalah peneraju dari segi perolehan. Oleh itu, perniagaan yang berkaitan dengan pengeluaran dan penjualan produk makanan dianggap paling menguntungkan dalam semua bidang yang mungkin..

Secara umum, perusahaan yang terlibat dalam pengeluaran dan penjualan produk makanan dibahagikan seperti berikut:

 • menghasilkan bahan mentah;
 • perusahaan yang terlibat dalam pengeluaran produk makanan gastronomi;
 • organisasi yang menghasilkan makanan siap makan, contohnya barang dalam tin dan produk separuh siap, serta tempat katering.

Pasar sangat penting bagi pengeluar dan pengguna produk makanan.

Sistem ini menjalankan fungsi berikut:

 • maklumat, berkaitan dengan penyebaran maklumat mengenai produk, kualiti dan harganya, serta mengenai kuantiti penawaran dan permintaan untuk produk makanan tertentu;
 • perantara, kerana pasaran menyediakan platform untuk pertukaran dan pembelian langsung produk makanan oleh pengguna.
 • fungsi penetapan harga merangkumi proses seperti nisbah penawaran dan permintaan, persaingan harga dan kualiti, akibatnya harga barang tertentu naik dan barang lain jatuh;
 • fungsi rekreasi adalah membersihkan pasar dari produk berkualiti rendah dan perusahaan yang tidak berdaya maju.

Oleh itu, pasaran inilah yang menentukan apa yang hendak dijual dan dibeli dan berapa harganya..

Proses menjual produk makanan

Barangan runcit boleh dijual di semua pasar yang biasa dan di kedai dan pasar raya besar. Menjual makanan telah menjadi lombong emas sebenar untuk perantara. Hari ini sudah jarang berlaku di mana anda boleh membeli kentang secara langsung dari pengilang. Ini amat ketara di bandar..

Oleh kerana bazar yang tidak asing lagi bagi semua orang telah menggantikan kedai-kedai besar, keadaan yang perlu anda perhatikan ketika membeli produk telah berubah. Sebilangan besarnya disebabkan oleh kotoran dan penyimpanan yang tidak betul di pasar, kebanyakannya ditutup oleh pihak berkuasa. Tetapi kedai tidak selalu bersinar dengan kebersihan dan kebersihan. Hal ini terutama tercermin dalam meningkatkan kualiti penyimpanan barang..

Keadaan simpanan barang boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan komponen:

 1. Peletakan produk yang betul. Contohnya, anda tidak boleh meletakkan roti dan daging di rak yang sama..
 2. Pematuhan dengan peraturan suhu penyimpanan makanan. Jadi, produk tenusu mesti disimpan pada suhu tidak melebihi 15 darjah Celsius..
 3. Komponen kebersihan dan kebersihan. Ini merangkumi kebersihan premis dan menjaga kualiti produk itu sendiri..

Sayangnya, hari ini sangat biasa untuk berjumpa dengan penjual yang tidak jujur ​​mengenai keperluan ini, tetapi disebabkan oleh beberapa keadaan, pengguna terpaksa membeli barang daripadanya. Jadi, sebagai contoh, di kawasan luar bandar atau di kawasan terpencil tidak ada persaingan yang tepat, akibatnya keadaan monopoli satu perusahaan diciptakan. Dan di sana paling kerap anda dapat melihat pelanggaran syarat perundangan mengenai penyimpanan produk makanan..

Perlindungan hak pengguna

Undang-undang memperuntukkan peluang berikut untuk melindungi hak pengguna makanan:

 • pengembalian barang, yang menunjukkan pengembalian wang yang dibayar untuknya;
 • penurunan harga barang seiring dengan penurunan kualiti;
 • pampasan atas kerosakan yang disebabkan oleh produk berkualiti rendah terhadap nyawa dan kesihatan
 • pampasan atas kerosakan moral dan kebendaan.

Prinsip dan ketentuan dasar untuk melindungi hak dan kepentingan sah pengguna termaktub dalam perundangan. Khususnya, dalam Kod Sivil Persekutuan Rusia, dan juga dalam Undang-undang Persekutuan Rusia "Tentang Perlindungan Hak Pengguna".

Oleh itu, ketika menjual produk makanan berkualiti rendah dan kelalaian dalam memastikan penyimpanan yang betul, penjual mengambil risiko kehilangan bukan sahaja pelanggan, tetapi juga dana yang cukup besar..

Malangnya, banyak pengguna tidak memperhatikan kualiti makanan, kerana mereka dimakan setiap hari dan keracunan berkala dianggap mengikut urutan perkara..

Produk dan barang apa yang patut dimiliki sekiranya berlaku wabak?

Pada 27 Februari, pada taklimat di Geneva, ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adan Ghebreyesus, mengesahkan bahawa penyakit yang disebabkan oleh COVID-19 coronavirus baru berpotensi untuk wabah. Pada masa yang sama, dia menambah bahawa WHO siap membantu semua negara untuk memperkuat sistem kesihatan nasional mereka..

Pada hari-hari terakhir bulan Februari, jumlah pesakit di Eropah meningkat dengan ketara. Di Itali, di mana terdapat banyak kasus, penyebaran coronavirus COVID-19 telah menyebabkan kekurangan makanan buat sementara waktu di wilayah utara negara itu. Orang ramai mula membeli produk makanan, air dan kebersihan jangka panjang. Situasi serupa telah berkembang di Jerman, yang, menurut jurucakap pemerintah Steffen Seibert, sedang bersiap untuk peningkatan kes virus. Rangkaian runcit utama negara telah melaporkan bahawa penduduk Jerman telah membuat sejumlah pembelian dalam beberapa hari kebelakangan. Sementara itu, mereka meyakinkan bahawa tidak akan ada kekurangan makanan, karena toko-toko berencana untuk menambah bermacam-macam ketika permintaan meningkat..

Sehubungan dengan keadaan yang semakin memburuk, Pejabat Persekutuan untuk Perlindungan Orang Awam dan Bantuan Bencana di Jerman telah menyusun senarai produk dan barang yang perlu dimiliki oleh penduduk sekiranya berlaku wabak penyakit COVID-19 koronavirus dan pengenalan karantina.

Produk apa yang harus dibeli sekiranya ada karantina?

Menurut jabatan itu, sekiranya ada karantina 10 hari, disarankan untuk memiliki produk berikut setiap orang:

 • 20 liter air minuman;
 • 3.5 kg pelbagai bijirin, roti dan kentang;
 • 2.5 kg sayur-sayuran dan kacang dalam tin;
 • 4 kg buah kering dan buah tin;
 • 2.6 kg susu dan produk tenusu;
 • 1.5 kg daging, ikan dan telur;
 • 0.4 kg minyak sayuran dan sumber lemak lain.

Set produk seperti itu, menurut penyusun senarai, harus menyediakan keperluan 2200 kkal sehari untuk orang dewasa selama 10 hari.

Apa produk lain yang disyorkan untuk dibeli sekiranya berlaku wabak?

Sebagai tambahan kepada makanan, semasa berada di karantina, anda harus mempunyai ubat-ubatan dan pembasmi kuman yang diperlukan di rumah. Juga, penduduk Jerman disyorkan untuk membeli lilin, tanglung, pembakar gas dan bateri..

Makanan PRO dalam perhatian: klasifikasi makanan

Menurut surat Kementerian Kewangan Persekutuan Rusia No. 03-07-04 / 03 pada 31 Mac 2010, definisi "produk makanan" merangkumi setiap produk makanan dalam bentuk semula jadi atau diproses yang beredar dan dimakan oleh orang untuk makanan. Kategori ini juga merangkumi air minuman dalam botol, minuman beralkohol, campuran bir dan bir, minuman ringan, permen karet, makanan dan bahan tambahan aktif biologi. Huraian yang diberikan oleh Kementerian Kewangan digunakan untuk peraturan negara perdagangan borong dan runcit.

 • Dengan prinsip apa produk makanan dikelaskan?
 • Pengedaran produk makanan mengikut kumpulan komoditi
 • Kriteria kualiti makanan

Pembaca yang dihormati! Untuk menyelesaikan masalah anda - hubungi talian hotline 8 (800) 350-34-85 atau ajukan soalan di laman web. Ianya percuma.

Dari sudut ekonomi, produk makanan adalah produk makanan yang memenuhi keperluan fisiologi seseorang untuk tenaga penting dan bahan penting, yang diperlukan untuk fungsi normal tubuh..

Menurut GOST R 51074, produk makanan merangkumi produk yang berasal dari haiwan, sayur-sayuran, mineral dan biosintetik, yang bertujuan untuk penggunaan manusia dalam makanan, segar atau diproses. Ini juga termasuk minuman, permen karet, serta bahan tertentu yang digunakan dalam pembuatan, penyediaan dan pemprosesan produk makanan..

Oleh itu, makanan adalah makanan yang dianggap sebagai kategori pasar atau ekonomi, dan juga sebagai subjek hubungan komoditi-wang..

Dengan prinsip apa produk makanan dikelaskan?

Bergantung pada sifat dan ciri yang menjadi asas kaedah klasifikasi, produk dapat diklasifikasikan ke dalam kumpulan yang berbeza..

Klasifikasi komoditi menggunakan teleologi (produk dipertimbangkan dari sudut tujuan dan penggunaan), genetik (bergantung pada bahan baku dan bahan kimia utama) dan kriteria teknologi (dengan mengambil kira resipi, proses pengeluaran).

Klasifikasi teleologi memungkinkan untuk membezakan kategori produk makanan yang berasingan, seperti produk tambahan dan makanan bayi. Klasifikasi genetik digunakan untuk mengkategorikan produk gustatory (minuman boleh beralkohol, rendah alkohol, dan bukan alkohol). Dari segi teknologi, produk seperti teh boleh berwarna hitam, merah, hijau, putih dan kuning, dan bijirin boleh digilap atau digilap..

Merchandising beroperasi dengan beberapa jenis klasifikasi. Antara yang utama adalah standard, pendidikan dan perdagangan.

Pengelasan instruksional mempertimbangkan produk dari segi asal atau bahan mentah asas, dan juga mengambil kira persamaan komposisi kimia dan penggunaan barang. Dalam amalan perdagangan, produk makanan dibahagikan kepada gastronomi dan runcit. Barangan dan produk siap makan dianggap gastronomi, sementara bahan makanan adalah bahan mentah yang perlu diproses dan disiapkan..

Produk makanan juga dikelaskan mengikut kod bar. Ini mengambil kira hakikat bahawa negara tempat pengeluar berdaftar dan lokasi asal bahan mentah atau produk mungkin berbeza..

Terdapat barang untuk penggunaan sehari-hari dan khas. Dalam kes pertama, kita bercakap mengenai telur, roti, susu, bijirin, sayur-sayuran. Dan kategori kedua merangkumi alkohol, makanan ringan dan gula-gula..

Pengedaran produk makanan mengikut kumpulan komoditi

Ini atau produk tersebut dikelompokkan bergantung pada klasifikasi yang digunakan.

Klasifikasi pendidikan umum membahagikan semua produk makanan kepada sembilan kumpulan komoditi besar:

 • buah-buahan dan sayur-sayuran - produk dengan nilai biologi tinggi dan kandungan kalori rendah (buah segar, sayur-sayuran, cendawan);
 • tepung bijirin - produk berkanji (roti, pasta, bijirin, tepung, bijirin);
 • tenusu - susu dan semua produk tenusu;
 • gula, madu, pati, gula-gula - semua yang berkaitan dengan gula-gula dan pencuci mulut;
 • gustatory - mempunyai kesan pada sistem saraf, dan juga mempunyai rasa dan aroma yang jelas (rempah, teh, kopi, alkohol, garam);
 • lemak yang boleh dimakan - semua lemak sayur-sayuran dan haiwan, minyak, marjerin dan mayonis;
 • daging - daging dan ayam, termasuk makanan dalam tin;
 • ikan - ikan dalam apa jua bentuk, kaviar ikan dan makanan laut, rumput laut;
 • telur - telur, serta serbuk telur dan melange.

Klasifikasi perdagangan mengklasifikasikan semua produk menjadi salah satu tajuk berikut:

 • daging;
 • ikan;
 • telur;
 • susu-minyak;
 • kedai roti;
 • buah-buahan dan sayur-sayuran;
 • manisan;
 • wain dan vodka;
 • lemak yang boleh dimakan.

Produk gastronomi:

 • produk daging masakan;
 • sosej;
 • keju;
 • daging salai;
 • makanan dalam tin;
 • produk susu;
 • alkohol dan sebagainya.

Barangan runcit adalah:

 • bijirin;
 • pasta;
 • tepung;
 • buah kering dan buah kering;
 • cendawan;
 • ragi;
 • gula;
 • teh;
 • kopi;
 • rempah;
 • garam, dll..

Kriteria kualiti makanan

Produk makanan, dari segi kualiti, dianalisis untuk kesegaran, nilai pemakanan dan ketiadaan komponen berbahaya. Dalam beberapa kes, aroma dan rasa produk memainkan peranan penting..

Bagi kegunaannya, kerana banyaknya sistem dan aliran yang mendorong gaya pemakanan tertentu, tidak mustahil mengklasifikasikan produk makanan sebagai "berbahaya" atau "berguna". Sebagai contoh, vegetarian dengan marah akan menolak tesis mengenai faedah produk protein tinggi seperti daging, dan seorang instruktur kecergasan dengan pandangan tradisional akan menganggap jadual vegetarian terlalu langka..

Negeri beroperasi dengan piawaian yang ditetapkan untuk barang dari kategori tertentu. Peruntukan GOST menentukan sifat pengguna produk makanan. Kategori keselamatan kimia dan kebersihan-sanitasi dijelaskan secara terperinci. Adalah dipercayai bahawa penilaian kualiti produk harus dimulakan dengan analisis petunjuk ini..

Petunjuk kualiti juga dibentuk oleh sifat masakan, teknikal, ergonomik, estetika dan ekologi produk..

Dalam keadaan makmal, petunjuk organoleptik, fisiko-kimia dan sanitasi-biologi dinilai. Secara keseluruhan, ciri-ciri ini memberikan pemahaman mengenai keselamatan produk. Kesimpulan yang dikeluarkan oleh makmal menentukan, antara lain, kualiti produk makanan dan memberikan produk tersebut ke tahap komersial tertentu (jenama, nombor).

Tidak menemui jawapan untuk soalan anda? Hubungi talian hotline 8 (800) 350-34-85. Ianya percuma.

Apa yang ada dalam senarai keperluan bukan makanan

Pemerintah pada 20 April memperluas senarai barang keperluan. Senarai itu merangkumi semua peralatan pelindung diri, serta pembasmi kuman dan antiseptik.

 1. Kaedah perlindungan individu
 2. Pembasmi kuman
 3. Antiseptik
 4. Lap basah
 5. Serbet kering
 6. Sabun tandas
 7. Sabun cucian
 8. Tampal gigi
 9. Berus gigi
 10. Tisu tandas
 11. Pembalut wanita
 12. Serbuk pencuci
 13. Lampin bayi
 14. Pertandingan
 15. Lilin
 16. Lampin yang baru lahir
 17. Syampu untuk kanak-kanak
 18. Krim ruam lampin untuk kanak-kanak
 19. Botol susu
 20. Dot
 21. Petrol kenderaan
 22. Minyak diesel
 23. Bahan bakar kenderaan gas (gas asli termampat, gas asli cecair, gas petroleum cecair)
 24. Bekalan haiwan kesayangan (termasuk makanan haiwan dan ubat-ubatan haiwan).

Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia 31 Disember 2004 N 908 "Pada persetujuan senarai kod untuk jenis produk makanan dan barang untuk kanak-kanak yang dikenakan cukai pertambahan nilai pada kadar cukai 10 peratus" (dengan pindaan dan penambahan)

Ketetapan Kerajaan Persekutuan Rusia pada 31 Disember 2004 N 908
"Pada persetujuan senarai kod jenis produk makanan dan barang untuk kanak-kanak yang dikenakan cukai pertambahan nilai pada kadar cukai 10 peratus"

Dengan perubahan dan penambahan dari:

23 Mac, 12 Oktober 2005, 27 Februari, 27 November, 30 Disember 2006, 9 Julai 2007, 2 September 2009, 8 Disember, 17 Disember 2010, 6 Oktober 2011, 6 Februari, 30 Mei, 18 Jun, 3 Ogos, 28 Disember 2012, 9 Mac 2013, 26 Februari 2014, 2 Disember 2015, 17, 28 Disember 2016, 28 Mac 2017, 17, 20 Mac, 5 Mei, 6 Disember 2018, 30 Januari, 21 Februari, 31 Disember 2019, 6 Februari, 9 Mac 2020.

Sesuai dengan subperenggan 1 dan 2 dari paragraf 2 dari Artikel 164 Kod Pajak Persekutuan Rusia, Pemerintah Persekutuan Rusia memutuskan:

Maklumat mengenai perubahan:

Fasal 1 dipinda dari 30 Mac 2018 - Resolusi Kerajaan Persekutuan Rusia pada 20 Mac 2018 N 307

1. Untuk meluluskan yang dilampirkan:

senarai kod untuk jenis produk makanan sesuai dengan Pengelasan Produk All-Russian mengikut Jenis Kegiatan Ekonomi, tertakluk kepada cukai nilai tambah pada kadar cukai 10 peratus semasa penjualan;

senarai kod untuk jenis produk makanan sesuai dengan Tatanama Komoditi yang disatukan untuk Kegiatan Ekonomi Asing Kesatuan Ekonomi Eurasia, yang dikenakan cukai nilai tambah pada kadar cukai 10 peratus apabila diimport ke wilayah Persekutuan Rusia;

senarai kod jenis barang untuk kanak-kanak sesuai dengan Pengelasan Produk All-Russian mengikut Jenis Kegiatan Ekonomi, tertakluk kepada cukai nilai tambah pada kadar cukai 10 peratus semasa penjualan;

senarai kod jenis barang untuk kanak-kanak sesuai dengan tatanama Komoditi yang disatukan untuk aktiviti ekonomi asing Kesatuan Ekonomi Eurasia, tertakluk kepada cukai nilai tambah pada kadar cukai 10 peratus ketika diimport ke wilayah Persekutuan Rusia.

2. Untuk menetapkan bahawa ketetapan ini berkuatkuasa setelah satu bulan dari tarikh penerbitan rasminya, tetapi tidak lebih awal dari hari pertama dari tempoh cukai berikutnya.

JAMINAN:

Apabila berlakunya ketetapan ini, lihat surat Perkhidmatan Pabean Persekutuan pada 10 Februari 2005 N 01-06 / 3731

Perdana Menteri
Persekutuan Russia

31 Disember 2004.

Maklumat mengenai perubahan:

Daftar tersebut telah diubah dari 4 Januari 2020 - Resolusi Pemerintah Rusia pada 31 Disember 2019 N 1952

Perubahan tersebut berlaku untuk hubungan hukum yang timbul dari 1 Oktober 2019.

DILULUSKAN
keputusan pemerintah
Persekutuan Russia
bertarikh 31 Disember 2004 N 908

Tatal
kod jenis produk makanan sesuai dengan pengeluar produk All-Russian mengikut jenis kegiatan ekonomi yang dikenakan cukai pertambahan nilai pada kadar cukai 10 peratus semasa penjualan

Dengan perubahan dan penambahan dari:

23 Mac 2005, 27 Februari 2006, 23 Julai 2007, 17 Disember 2010, 18 Jun 2012, 9 Mac 2013, 17 Disember 2016, 28 Mac 2017, 5 Mei 2018, 30 Januari, 31 Disember 2019.

Ternakan dan ayam dalam berat hidup

Lembu tenusu hidup (kecuali untuk pembiakan)

Lembu dan kerbau hidup lain (kecuali anak lembu dan binatang muda), kecuali untuk pembiakan

Pembiakan kerbau hidup (kecuali anak lembu dan haiwan muda)

Pembiakan lembu hidup (kecuali anak lembu dan stok muda)

Pembiakan yaks hidup (kecuali anak lembu dan haiwan muda)

Zebu hidup (kecuali anak lembu dan haiwan muda) pembiakan

Lembu untuk disembelih

Anak lembu dan kerbau hidup, kecuali untuk pembiakan

Anak lembu kerbau berkembang biak

Anak lembu pembiakan hidup

Pembiakan anak lembu yak

Membiakkan anak lembu zebu

Ternakan dan kerbau muda, kecuali untuk pembiakan

Pembiakan hidup kerbau muda

Pembiakan lembu muda secara langsung

Yaks pembiakan hidup muda

Zebu pembiakan hidup muda

Kuda kerja, orang dewasa, kecuali kuda yang disembelih

Tenaga kerja muda, kecuali kuda yang disembelih

Keledai dan keldai hidup

Unta-dromedari (satu-bonggol) hidup

Unta bakteria (dua bonggol) hidup

Unta untuk disembelih

Biri-biri dewasa berbulu bulu halus, kecuali biri-biri pembiakan

Biri-biri dewasa dari bulu domba separa halus, kecuali biri-biri pembiakan

Biri-biri bulu kasar separuh dewasa, kecuali domba pembiakan dewasa tulen

Domba berbulu kasar dewasa (tanpa karakul dan smushkovy), kecuali domba pembiakan orang dewasa

Biri-biri Karakul dan Smushkova dewasa, kecuali domba pembiakan orang asli

Biri-biri muda, kecuali untuk pembiakan anak-anak muda

Kambing dewasa, kecuali kambing pembiakan

Stok kambing muda, kecuali stok muda kambing pembiakan

Babi utama, kecuali ras

Babi untuk disembelih

Ayam baka telur dari kawanan nenek moyang (kecuali untuk pembiakan)

Ayam baka telur kawanan induk (kecuali untuk pembiakan)

Ayam baka telur kawanan industri (kecuali untuk pembiakan)

Ayam keturunan daging (kecuali untuk pembiakan)

Ayam keturunan daging dan telur (kecuali untuk pembiakan)

Penjaja (kecuali untuk pembiakan)

Ayam untuk disembelih (kecuali untuk pembiakan)

Kalkun dewasa hidup (kecuali untuk pembiakan)

Kalkun muda (kecuali untuk pembiakan)

Pouls Turki (kecuali untuk pembiakan)

Kalkun penyembelih (kecuali untuk pembiakan)

Angsa dewasa yang hidup (kecuali pembiakan angsa)

Angsa muda (kecuali untuk pembiakan)

Angsa (kecuali untuk pembiakan)

Angsa untuk disembelih (kecuali untuk pembiakan)

Itik hidup (kecuali untuk pembiakan)

Burung guinea hidup (kecuali untuk pembiakan)

Arnab domestik dewasa

Arnab untuk disembelih

Rusa berbintik, rusa fallow

Rusa merah (Eropah, Kaukasia, maral, rusa merah)

Produk daging dan daging
(dengan pengecualian makanan istimewa: tenderloin, daging sapi muda, lidah, sosej - premium asap yang tidak dimasak, premium separa kering yang tidak dimasak, kering kering, boneka premium; daging babi asap, domba, daging lembu, daging sapi, daging unggas - balyka, carbonade, leher, ham, pastroma, fillet; daging babi panggang dan daging lembu; makanan dalam tin - ham, bacon, carbonade dan jellied lidah)

Daging lembu kukus, sejuk atau sejuk

Babi kukus, disejukkan atau sejuk, termasuk untuk makanan bayi

Domba dikukus, disejukkan atau sejuk, termasuk untuk makanan bayi

Daging kambing kukus, disejukkan atau sejuk

Daging kuda dan daging haiwan lain dari keluarga kuda, segar, disejukkan atau sejuk, termasuk untuk makanan bayi

Rusa dan daging haiwan lain dari keluarga rusa (rusa) wap, disejukkan atau sejuk, termasuk untuk makanan bayi

Hasil sampingan yang boleh dimakan dari lembu, babi, domba, kambing, kuda, keldai, keldai, keldai dan haiwan kuda lain, rusa dan haiwan lain dari keluarga rusa (rusa), segar, sejuk atau sejuk, termasuk untuk makanan bayi

Produk sampingan ternakan beku

Hasil sampingan makanan beku dari lembu untuk makanan bayi

Babi beku, termasuk untuk makanan bayi

Domba beku, termasuk untuk makanan bayi

Daging kambing beku dan jeroan

Daging kuda beku (daging kuda, anak kuda) dan haiwan kuda lain, termasuk untuk makanan bayi

Rusa dan daging haiwan lain dari keluarga rusa (rusa) dan produk sampingan makanan sejuk beku, termasuk untuk makanan bayi

Daging dan produk sampingan lain yang dikukus, disejukkan, sejuk atau dibekukan

Lemak lembu yang boleh dimakan

Lemak babi

Lemak daging kambing yang boleh dimakan

Lemak makanan kambing

Daging unggas sejuk, termasuk untuk makanan bayi

Daging unggas beku, termasuk untuk makanan bayi

Lemak ayam

Produk sampingan unggas yang boleh dimakan, termasuk untuk makanan bayi

Unggas yang dibuang secara mekanikal

Tulang ayam makanan

Babi masin, dalam air garam, salai, kering (termasuk pengeringan beku)

Daging lembu, asin, dalam air garam, salai, kering (termasuk pengeringan beku)

Daging kuda masin, dalam air garam, salai atau kering (termasuk pengeringan beku)

Domba masin, dalam air garam atau kering (termasuk pengeringan beku)

Daging kambing masin, dalam air garam atau kering (termasuk pengeringan beku)

Rusa dan daging haiwan lain dari keluarga rusa (rusa) asin, dalam air garam, salai, kering (termasuk pengeringan beku)

Daging ayam masin, dalam air garam, salai, kering (termasuk pengeringan beku)

Daging masin haiwan lain,

dalam air garam, salai, kering

(termasuk pengeringan beku)

Produk sampingan daging yang dimakan masin, dalam air garam, kering atau salai (kecuali bahasa)

Sosej (sosej) daging rebus

Roti sosej daging

Sosej daging rebus yang lain

Sosej yang mengandungi daging yang dimasak (sosej)

Roti sosej yang mengandungi daging

Sosej yang dimasak dari daging dan ayam

Produk daging sosej darah

Sosej goreng

Sosej (sosej) daging separuh asap

Sosej daging salai masak (sosej)

Sosej daging salai mentah (sosej)

Sosej (sosej), konsistensi daging asap yang tidak dimasak

Sosej (sosej) yang mengandungi daging separuh asap

Sosej (sosej) berisi daging asap yang dimasak

Produk sosej salai lain

Sosej unggas separa asap

Sosej yang dimasak dari daging ayam

Sosej salai mentah dari daging unggas

Sosej hati daging

Daging jeli (kecuali lidah dalam jeli)

Sosej hati yang mengandungi daging

Daging jeli (kecuali lidah dalam jeli)

Produk daging lembu

(kecuali pastroma, fillet, daging lembu bakar)

Produk daging babi (kecuali balyk, carbonade, leher, ham, pastroma, fillet, daging babi bakar)

Produk daging kambing

Produk daging kuda

Produk daging rusa (kecuali leher, ham, sirloin)

Produk unggas (tidak termasuk pastroma)

Produk separuh siap daging kental sejuk (kecuali tenderloin)

Produk daging separuh siap, kepingan kecil dan bahagian sejuk

Produk separuh siap daging cincang sejuk

Produk separuh siap daging beku beku (kecuali tenderloin)

Produk daging separuh siap, beku bersaiz kecil dan separa

Produk separuh siap daging cincang beku

Produk daging separuh siap beku dalam adunan

Produk separuh siap yang mengandungi daging kental yang sejuk (kecuali tenderloin)

Potongan kecil yang mengandungi daging separuh siap dan bahagian sejuk

Daging separuh siap berisi cincang sejuk

Produk separuh siap berisi daging beku (kecuali tenderloin)

Potongan kecil yang mengandungi daging separuh siap dan bahagian dibekukan

Produk separuh siap yang mengandungi daging cincang beku

Produk separuh siap beku dalam adunan

Daging separuh siap sejuk beku dan daging ayam

Daging kuliner, produk yang mengandungi daging dan dari jeroan daging dan ayam, sejuk, beku

Daging kalengan kental (tidak termasuk daging sapi; bacon, carbonade dan lidah dalam jeli)

Daging dalam tin yang dicincang

Makanan dalam tin daging cincang

Pate daging dalam tin

Makanan dalam tin daging yang diemulsi

Hidangan daging tin kedua

Produk daging dalam tin yang lain, tidak termasuk dalam kategori lain

Makanan dalam tin berisi daging

(tidak termasuk daging lembu; bacon, carbonade

Makanan dalam tin yang mengandungi daging cincang

Makanan dalam tin yang mengandungi daging cincang

Pate yang mengandungi daging dalam tin

Makanan dalam tin yang mengandungi daging yang diemulsi

Hidangan makan tengah hari dalam tin yang mengandungi daging

Hidangan makan tengah hari yang mengandungi daging dalam tin

Makanan yang mengandungi daging dalam tin lain, tidak termasuk dalam kategori lain

Daging dalam tin dan unggas dalam jusnya sendiri

Tampalkan produk sampingan daging dan ayam dalam tin

Daging dalam tin cincang dan cacing unggas

Daging dalam tin dan unggas dalam jeli

Daging dalam tin dan daging ayam dalam sos

Daging tin dan unggas lain

Daging dan sayur dalam tin menggunakan daging dan ayam

Produk sayur-sayuran dan daging dalam tin menggunakan daging dan ayam

Produk lemak

Kelas ini merangkumi: produk dari lemak subkutan babi, dengan atau tanpa kulit, dengan atau tanpa luka pada tisu otot untuk penggunaan langsung dalam asin, rebus, panggang, salai, rebus asap, panggang salai, panggang, goreng dan jenis lain

Lemak haiwan yang dihasilkan

Lemak ayam cair

Persediaan untuk membuat sup dan sup

Makanan lain untuk haiwan ternakan

Produk susu dan tenusu
(termasuk ais krim yang dihasilkan berdasarkan asasnya, kecuali ais krim yang dihasilkan berdasarkan buah dan beri, ais buah dan makanan)

Susu lembu mentah

Susu kerbau mentah

Susu yach mentah

Susu mentah lembu lain, mis.

Susu domba mentah

Susu kambing mentah

Susu unta mentah

Susu kuda mentah

Susu mentah haiwan lain, tidak termasuk dalam kategori lain

Susu, kecuali mentah

Susu tepung, susu skim kering beku, tidak lebih daripada 1.5% lemak

Susu kering (skim sebahagian, keseluruhan)

Mentega dengan komponen perasa

Penyebaran dan campuran sayur-sayuran berkrim cair

Produk keju lain, tidak termasuk dalam kategori lain

Curd (kecuali untuk biji-bijian dan dihasilkan menggunakan ultrafiltrasi dan pemisahan) tanpa komponen perasa

Keju kotej dihasilkan menggunakan ultrafiltrasi dan pemisahan tanpa komponen perasa

Keju kotej berbutir tanpa komponen perasa

Keju kotej (kecuali bijirin dan dihasilkan menggunakan ultrafiltrasi dan pemisahan) dengan komponen perasa

Keju kotej dihasilkan menggunakan ultrafiltrasi dan pemisahan dengan komponen perasa

Keju kotej bijirin dengan komponen perasa

Susu pekat (pekat)

Krim pekat (pekat)

Produk susu yang diperam (kecuali krim masam)

Produk susu fermentasi lain, tidak termasuk dalam kumpulan lain

Sirap gula susu

Susu whey

Whey dadih susu

Produk whey

Whey susu pekat

Produk whey kering dan whey kering

Whey susu demineralisasi dan produk berdasarkannya

Whey dan produk whey lain, mis.

Produk diproses secara termal selepas penapaian, yoghurt, kefir dan lain-lain

Jeli, mousses, krim, souffle, jeli, koktel berdasarkan susu dan produk tenusu

Produk berasaskan curd

Produk krim masam

Campurkan kering untuk ais krim, kecuali yang mengandungi susu

Produk susu kering

Produk krim kering

Produk susu yang ditapai, kering, keringkan beku

Serbuk susu pengganti anak lembu

Minuman, koktel, jeli susu

Produk krim curd dan masam, jeli, sos, krim, puding, mousses, pasta, soufflés yang mengandungi susu

Makanan dalam tin yang mengandungi susu. Produk kering, keringkan beku

Makanan dalam tin yang mengandungi susu pekat

Produk berasaskan buttermilk dan buttermilk

Susu skim (mentah)

Kepekatan Protein Susu

Produk pemprosesan susu dan produk sampingan lain, tidak termasuk dalam kategori lain

Ais krim dengan pengganti lemak susu

Ais krim susu lembut

Aiskrim lembut berkrim

Campurkan untuk ais krim lembut

Produk telur dan telur

Telur ayam dalam cengkerang, segar

Masukkan telur ayam lain, segar

Menetas telur (kecuali telur yang diperoleh dari pembiakan burung)

Telur tanpa tempurung dan kuning telur, segar atau dalam tin; telur dalam tin atau rebus dalam tempurung; putih telur

Minyak sayuran (tidak termasuk minyak sawit)

Minyak sayuran dan pecahannya, tidak halus (tidak termasuk minyak sawit)

Minyak sayur dan pecahannya, diperhalusi, tetapi tidak mengalami pengubahsuaian kimia (kecuali minyak sawit)

Margarin, lemak khas, termasuk memasak, gula-gula, lemak penaik, pengganti lemak susu, setara, penambah dan pengganti mentega koko, penyebaran, campuran cair

Margarin, mentega sayur-sayuran dan lemak sayur-sayuran, campuran sayur-mentega cair dan lemak sayur-sayuran, lemak khas, pengganti lemak susu, setara, penambah, pengganti mentega koko

Bit gula atau tebu mentah dalam keadaan pepejal

Gula bit putih atau gula tebu dan sukrosa tulen secara kimia dalam keadaan pepejal tanpa perasa atau pewarna tambahan

Gula bit putih dalam keadaan padat dengan bahan tambahan perasa

Gula tebu putih dalam keadaan pejal dengan bahan tambahan perasa

Sukrosa, kimia tulen dalam keadaan pepejal, dengan bahan tambahan perasa

Bit cair atau gula tebu

Gula bit atau gula perang tebu

Biji-bijian, makanan kompaun, campuran makanan, sisa bijirin

Gandum selain daripada gandum durum

Tanaman bijirin lain

Kacang makanan kering

Kekacang (kacang polong), dikeringkan

Tanaman kekacang lain (sayur-sayuran kekacang kering), tidak termasuk dalam kategori lain

Biji-bijian beras yang belum dicincang

Biji padi

Tepung halus dan kasar dan butiran daging atau jeroan daging, tidak sesuai untuk dimakan oleh manusia

Tepung dan butiran halus dan kasar

ikan, krustasea, moluska

dan invertebrata akuatik lain,

tidak sesuai untuk penggunaan manusia

Dedak, menyemai dan sisa lain dari memproses tanaman bijirin

Bahan makanan untuk industri minyak dan lemak

Embrio yang digiling basah

Produk makanan berkanji

Makanan haiwan kering

Pekat dan campuran makanan

Benih minyak dan produk pemprosesannya (makanan, kek minyak)

Benih biji minyak lain, mis.

Kek minyak dan sisa pepejal lemak sayuran atau minyak lain; tepung halus dan kasar dari biji atau biji minyak

Produk roti dan roti
(termasuk pastri, roti dan donat)

Produk roti simpanan pendek

Roti renyah, keropok, crouton dan makanan goreng yang serupa

Produk roti kering yang lain atau produk roti simpanan jangka panjang

Nasi, separuh lambung atau sepenuhnya, atau dihancurkan

Gandum dan tepung gandum

Bijirin, gandum dan butiran dari bijirin, tidak dikelaskan di tempat lain

Bijirin sarapan pagi dan produk bijirin lain

Makanan ikan penggilingan halus dan kasar dan butiran, sesuai untuk penggunaan manusia

Tepung dari bijirin lain, tidak dikelaskan di tempat lain

Tepung halus dan kasar dari sayur-sayuran dan tanaman tanaman lain

Produk tepung dan tepung yang serupa

Ikan hidup
(kecuali spesies berharga: ikan putih, ikan salmon Baltik dan Timur Jauh, sturgeon (beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet), salmon, trout (kecuali untuk laut), salmon, chum salmon, coho salmon, muksun, omul, ikan putih Siberia dan Amur, chira)

Ikan dasar laut hidup

Ikan ikan kod hidup

Ikan flounder hidup

Ikan mengikut urutan hidup seperti kala jengking

Ikan plategill hidup

Ikan herring hidup

Ikan ikan bilis hidup

Ikan laut hidup yang lain

Ikan mas hidup air tawar

Vobla (ram) secara langsung

Ikan air tawar lain

Ikan air tawar lain, tidak termasuk dalam kategori lain

Flounder hidup, yang merupakan hasil ternakan ikan

Kod hidup dari penternakan ikan

Amur putih hidup, yang merupakan produk penternakan ikan

Cupid hitam hidup, yang merupakan hasil ternakan ikan

Ikan kolam hidup

Ikan mas hidup, yang merupakan hasil ternakan ikan

Ikan mas hidup, yang merupakan hasil ternakan ikan

Tench live, yang merupakan hasil ternakan ikan

Burbot hidup, yang merupakan produk penternakan ikan

Tinggal hidup, yang merupakan hasil penternakan ikan

Ikan mas hidup, yang merupakan hasil ternakan ikan

Tumbuhan pike hidup, yang merupakan hasil penternakan ikan

Pike hidup, yang merupakan hasil penternakan ikan

Ikan keli hidup, yang merupakan hasil ternakan ikan

Ikan air tawar lain, yang merupakan hasil penternakan ikan

Hasil laut dan ikan, termasuk ikan sejuk, beku dan lain-lain yang diproses, ikan hering, makanan dalam tin dan pengawet
(dengan pengecualian makanan istimewa: kaviar ikan sturgeon dan ikan salmon; ikan putih, salmon Baltik, ikan sturgeon - beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet; salmon; punggung dan chinook salmon; salmon chum dan chinook, salmon sedikit masin dan asin; punggung salmon chum, salmon chinook dan salmon asap sejuk, salmon chum hangat dan salmon chinook salai sejuk; punggung muksun, omul, ikan putih Siberia dan Amur, rebus sejuk; simpan fillet - kepingan salmon Baltik dan salmon Timur Jauh; daging kepiting dan set anggota badan individu ketam sejuk beku; udang galah)

Ikan laut segar atau sejuk, selain penternakan ikan

Moluska dan invertebrata akuatik lain, hidup, segar atau sejuk, selain daripada produk ikan

Ikan air tawar, segar atau sejuk, bukan dari penternakan ikan

Ikan laut segar atau sejuk, yang merupakan hasil penternakan ikan

Rumpai laut dari penternakan ikan

Moluska dan invertebrata akuatik lain, hidup, segar atau sejuk, dari penternakan ikan

Ikan, air tawar atau sejuk, dari penternakan ikan

Fillet ikan, daging ikan lain (termasuk daging cincang) segar atau sejuk

Ais krim isi ikan

Daging ikan (termasuk daging cincang) dibekukan

Ikan masin atau dalam air garam

Ikan salai sejuk dan isi ikan

Ikan salai panas dan isi ikan

Produk ikan lain yang disediakan, tidak termasuk dalam kategori lain

Kaviar ikan lain

Kerang, beku, kering, masin atau dalam air garam, asap

Udang dalam tin

Makanan dalam tin Trepang

Kerang dan kerang dalam tin

Rumpai laut dalam tin

Sotong dalam tin

Krill dalam tin

Makanan dalam tin dari makanan laut lain

Bahan pengawet dari krustasea, moluska dan invertebrata akuatik lain

Produk dari ikan, krustasea, moluska dan invertebrata akuatik lain, tidak sesuai untuk penggunaan manusia, lain-lain

Sup ikan kering dan kuahnya

Makanan dari ikan, daging ikan paus dan mamalia akuatik lain

Produk untuk kanak-kanak dan makanan diabetes

Daging lembu dan daging lembu yang dikukus, sejuk atau sejuk untuk makanan bayi

Daging dan daging lembu beku untuk makanan bayi

Babi kukus, disejukkan atau sejuk untuk makanan bayi

Babi beku untuk makanan bayi

Domba dan domba kukus, disejukkan atau sejuk untuk makanan bayi

Domba dan domba dibekukan untuk makanan bayi

Daging kuda (daging kuda, foal) segar, disejukkan atau sejuk untuk makanan bayi

Daging kuda beku (daging kuda, foal) untuk makanan bayi

Rusa dan daging haiwan lain dari keluarga rusa (rusa), dipasangkan, disejukkan atau didinginkan untuk makanan bayi

Rusa dan daging haiwan lain dari keluarga rusa (rusa) dibekukan untuk makanan bayi

Produk sampingan makanan kukus, sejuk atau sejuk untuk makanan bayi

Hasil sampingan makanan beku dari lembu untuk makanan bayi

Jerawat babi beku untuk makanan bayi

Produk sampingan makanan kuda beku untuk makanan bayi

Produk sampingan yang boleh dimakan rusa beku untuk makanan bayi

Daging unggas sejuk untuk makanan bayi

Daging unggas beku untuk makanan bayi

Produk sampingan beku beku untuk makanan bayi

Produk sampingan makanan sejuk beku untuk makanan bayi

Produk sampingan ayam yang sejuk untuk makanan bayi

Darah makanan kering untuk makanan bayi

Produk yang mengandungi pati # untuk makanan bayi

Embrio yang digiling basah

Produk tenusu untuk makanan bayi

Produk pemprosesan buah dan sayur untuk makanan bayi

Air minuman, minuman bukan alkohol untuk makanan bayi

Produk makanan bayi berasaskan bijirin

Produk ikan untuk makanan bayi

Produk daging untuk makanan bayi, termasuk ayam

Produk roti untuk makanan bayi

Alat gula-gula untuk makanan bayi

Produk makanan khas, termasuk produk makanan, tidak termasuk dalam kumpulan lain

Sayur-sayuran (termasuk kentang)

Sayuran kekacang hijau lain

Kembang kol dan brokoli

Salad Cycorny (witloof)

Sayuran berdaun atau batang lain

Capsicum dan kacang polong hitam, belum dikeringkan

Tanaman buah sayur lain, tidak termasuk dalam kategori lain

Daun dan sayur-sayuran bulat yang lain

Akar dan ubi, sayur-sayuran, tanaman sayur-sayuran bulat (tanpa kandungan kanji atau inulin tinggi), lain-lain

Kentang meja awal

Kentang meja lewat

Ubi keledek (ubi jalar)

Sayuran meja dan ubi dengan kandungan kanji atau inulin yang tinggi, lain-lain

Biji bit gula

Cendawan dan truffle

Buah-buahan dan buah beri (termasuk anggur)

Buah tropika dan subtropika (tidak termasuk pisang, termasuk pisang segar)

Buah-buahan sitrus

Buah buah delima dan batu

Beri dan buah-buahan dari tumbuhan spesies Vaccinium

Biji buah

Buah-buahan dan pokok renek lain, tidak termasuk dalam kategori lain

Anak benih tanaman beri

Tanaman buah dan beri, termasuk keratan dan lapisan

Tanaman buah delima

Tanaman Drupe

Anggur (budaya beri)

Tanaman buah dan beri lain

* Untuk tujuan menerapkan kedudukan ini, seseorang harus dipandu oleh kod OK 034-2014 dan nama produk.

Maklumat mengenai perubahan:

Daftar tersebut telah diubah dari 1 Julai 2020 - Resolusi Pemerintah Rusia pada 9 Mac 2020 N 250

Daftar tersebut telah diubah dari 4 Januari 2020 - Resolusi Pemerintah Rusia pada 31 Disember 2019 N 1952

Perubahan tersebut berlaku untuk hubungan hukum yang timbul dari 1 Oktober 2019.

Tatal
kod jenis produk makanan sesuai dengan Tatanama Komoditi Bersatu Kegiatan Ekonomi Asing Kesatuan Ekonomi Eurasia, tertakluk kepada cukai nilai tambah pada kadar cukai 10 peratus apabila diimport ke wilayah Persekutuan Rusia
(diluluskan oleh keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia pada 31 Disember 2004 N 908)

Dengan perubahan dan penambahan dari:

27 November, 30 Disember 2006, 9 Juli 2007, 2 September 2009, 8, 17 Disember 2010, 6 Februari, 30 Mei, 3 Ogos, 28 Disember 2012, 26 Februari 2014, 2 Disember 2015, 17 Mac 20, 5 Mei, 6 Disember 2018, 21 Februari, 31 Disember 2019.

Ternakan dan ayam dalam berat hidup

Kuda hidup, keldai, keldai dan hinnie

0101 (kecuali sukan kuda dan kuda betina)

Lembu hidup

0102 (kecuali pembiakan)

0103 (kecuali untuk pembiakan)

Domba dan kambing hidup

0104 (kecuali pembiakan)

Unggas hidup, iaitu unggas (Gallus domesticus), itik, angsa, ayam belanda dan burung guinea

0105 (kecuali untuk pembiakan)

Haiwan hidup lain

dari 0106 - ternakan dan unggas dalam berat hidup, dimakan untuk makanan

Daging dan produk daging (kecuali makanan istimewa: tenderloin, daging sapi muda, lidah, sosej - premium asap yang tidak dimasak, premium separa kering yang tidak dimasak, sembuh kering, boneka premium; daging babi asap, domba, daging sapi, daging sapi muda, daging unggas - carbonade, leher, ham, pastroma, sirloin; daging babi bakar dan daging lembu; makanan dalam tin - ham, bacon, carbonade dan jelly jelly)

Daging lembu, segar atau sejuk

0201 10 000 (kecuali daging sapi muda)

0201 20 (kecuali daging sapi muda)

0201 30 000 (kecuali daging sapi muda dan tenderloin)

Daging lembu, beku

0202 10 000 (kecuali daging sapi muda)

0202 20 (kecuali daging sapi muda)

0202 30 (kecuali daging sapi muda dan tenderloin)

Babi segar, sejuk atau beku

0203 11 - 0203 19 150 9

0203 19 550 (kecuali tenderloin)

0203 19 900 (tidak termasuk tenderloin)

0203 21 - 0203 29 150 9

0203 29 550 (kecuali tenderloin)

0203 29 900 (kecuali tenderloin)

Daging kambing atau kambing, segar, sejuk atau beku

0204 10 000 0 - 0204 22 900 0

0204 23 000 0 (kecuali keratan)

0204 30 000 0 - 0204 42 900 0

0204 43 (kecuali tenderloin)

0204 50 110 0 - 0204 50 310 0

0204 50 390 0 (kecuali tenderloin)

0204 50 510 0 - 0204 50 710 0

0204 50 790 0 (kecuali memotong)

Daging kuda, keldai, keldai atau hinnie, segar, sejuk atau beku

0205 00 (kecuali keratan)

Serangga yang boleh dimakan dari lembu, babi, domba, kambing, kuda, keldai, keldai atau hinnie, segar, sejuk atau beku

0206 10 980 0 (kecuali bahasa)

0206 30,000 2, 0206 30,000 4

0206 49 000 2, 0206 49 000 8 (kecuali bahasa)

0206 80 910 0 (kecuali bahasa)

0206 80 990 0 (kecuali bahasa)

0206 90 910 0 (kecuali bahasa)

0206 90 990 0 (kecuali bahasa)

Daging dan produk sampingan unggas dari tajuk 0105, segar, sejuk atau beku

Daging lain dan daging yang boleh dimakan, segar, sejuk atau beku

Lemak babi, dipisahkan dari daging tanpa lemak dan lemak unggas, tidak diberikan atau diekstrak, segar, sejuk, beku, masin, dalam air garam, kering atau salai

0209 10 190 0 (kecuali makanan gourmet)

Daging dan daging yang boleh dimakan, makanan masin, garam, kering atau salai; makanan makanan yang diperbuat daripada daging atau jeroan daging

0210 11 310 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 11 390 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 11 900 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 19 100 0 - 0210 19 500 0

0210 19 600 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 19 810 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 19 890 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 19 900 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 20 (kecuali makanan gourmet)

0210 92 910 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 99 210 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 99 290 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 99 390 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 99 490 0 (kecuali makanan gourmet)

0210 99 590 0 (kecuali makanan gourmet)

Lemak babi (termasuk lemak babi) dan lemak unggas selain daripada pos 0209 atau 1503

Lemak sapi, biri-biri atau kambing, selain lemak dari tajuk 1503

Lemak dan minyak haiwan lain dan pecahannya, tidak dimurnikan atau ditapis, tetapi tanpa mengubah komposisi kimia

dari 1506 00 000 0

Sosej dan produk serupa daging, jeroan daging atau darah; produk makanan yang disediakan berdasarkannya

1601 00 910 0 (kecuali kualiti premium asap yang tidak dimasak, kualiti premium separa kering yang tidak dimasak, kualiti premium yang diawet kering, disumbat)

1601 00 990 0 (kecuali kualiti premium asap yang tidak dimasak, gred premium separa kering yang tidak dimasak, gred premium yang diawet kering, disumbat)

Produk daging atau daging yang disiapkan atau diawetkan yang lain

1602 41 (kecuali makanan gourmet)

1602 42 (tidak termasuk makanan gourmet)

1602 49 (tidak termasuk makanan gourmet)

1602 50 (kecuali makanan gourmet)

Ekstrak dan jus dari daging, ikan atau krustasea, moluska atau invertebrata akuatik lain 1603 00

Sup dan kuah siap pakai dan persediaan untuk penyediaannya 2104 10 000 0 (kecuali sayur-sayuran dan (atau) tidak mengandungi daging dan produk daging)

Makanan rebus dari 2309 90 - makanan rebus yang digunakan dalam makanan haiwan (kecuali makanan untuk kucing dan anjing, ikan hiasan, burung hias dan burung penyanyi, tikus hiasan dan reptilia)

Produk susu dan tenusu (termasuk ais krim yang dihasilkan
berdasarkan kepada mereka, kecuali ais krim yang dihasilkan pada
buah dan asas beri, ais buah dan makanan)

Susu, krim, dadih, kefir, mentega, lemak susu, keju dan keju kotej dan produk tenusu lain 0401 - 0406

Ais krim dan jenis ais yang boleh dimakan lain, tidak mengandungi atau mengandungi koko 2105 00 (kecuali ais krim yang dihasilkan berdasarkan buah dan beri, buah dan ais yang boleh dimakan, serta jenis lain yang boleh dimakan)

dari 2106 90 980 9 - keju yang diproses

Sirap laktosa dan laktosa

Produk telur dan telur

Telur burung dalam tempurung, segar, kalengan atau rebus, diinkubasi

0407 (kecuali untuk membiakkan telur)

Telur burung, tanpa tempurung dan kuning telur, segar, kering, dikukus atau di dalam air mendidih, dibentuk, dibekukan atau diawetkan dengan, atau tanpa gula tambahan atau pemanis lain

Minyak sayuran (tidak termasuk minyak sawit)

Minyak kacang soya dan pecahannya, tidak dimurnikan atau ditapis, tetapi tanpa mengubah komposisi kimia

Minyak kacang dan pecahannya, tidak dimurnikan atau disempurnakan, tetapi tanpa mengubah komposisi kimia

Minyak zaitun dan pecahannya, tidak dimurnikan atau ditapis, tetapi tanpa mengubah komposisi kimia

Minyak lain dan pecahannya, diperoleh hanya dari zaitun atau zaitun, tidak dimurnikan atau diperhalusi, tetapi tanpa mengubah komposisi kimia, termasuk campuran minyak ini atau pecahan dengan minyak atau pecahan dari pos 1509

Pecahan minyak sawit, tidak dimurnikan atau ditapis, tetapi tanpa perubahan komposisi kimia

Bunga matahari, minyak safflower atau biji kapas dan pecahannya, tidak dimurnikan atau disempurnakan, tetapi tanpa mengubah komposisi kimia

1512 19 900 2, 1512 19 900 3, 1512 19 900 9

Minyak kelapa (kopra), minyak inti sawit atau minyak babassu dan pecahannya, tidak dimurnikan atau disempurnakan, tetapi tanpa mengubah komposisi kimia

1513 11 990 2, 1513 11 990 8

1513 19 990 2, 1513 19 990 8

1513 21 900 2, 1513 21 900 8

1513 29 900 2, 1513 29 900 8

Minyak rapeseed (dari rapeseed, atau colza) atau minyak mustard dan pecahannya, tidak dimurnikan atau disempurnakan, tetapi tanpa mengubah komposisi kimia

Lemak dan minyak sayuran tetap lain (termasuk minyak jojoba) dan pecahannya, tidak dimurnikan atau ditapis, tetapi tidak diubah secara kimia

Lemak dan minyak sayur-sayuran dan pecahannya, terhidrogenasi sepenuhnya, transesterifikasi, esterifikasi semula atau elaidinized, tidak dimurnikan atau ditapis, tetapi tidak dikenakan pemprosesan selanjutnya

Marjerin; campuran boleh dimakan atau produk siap lemak atau minyak haiwan atau sayur-sayuran atau pecahan pelbagai lemak atau minyak Bab ini, selain lemak atau minyak yang boleh dimakan atau pecahannya dari tajuk 1516

dari 1517 - marjerin

dari 2106 90 980 4 - marjerin

Gula, termasuk gula mentah

Gula tebu atau bit

Garam sesuai untuk pengambilan manusia

Biji-bijian, makanan kompaun, campuran makanan, sisa bijirin

Gandum dan Meslin

Biji soba, millet dan kenari; bijirin lain

Daging bijirin, tidak dirawat, digiling atau tidak, digiling atau tidak, ditekan atau dalam bentuk butiran

dari 1213 00 000 0 - sisa bijirin

Rutabaga, bit (Swiss chard), akar makanan dan produk makanan yang serupa, berbutir atau tidak berbutir

dari 1214 - campuran makanan

Tepung halus dan kasar dan butiran daging atau jeroan daging, ikan atau krustasea, moluska atau invertebrata akuatik lain, tidak sesuai untuk dimakan oleh manusia; keretakan

Bran, menyemai, menguli dan sisa-sisa lain dari penyaringan, pengisaran atau kaedah lain untuk memproses bijirin bijirin atau kekacang, tidak berbutir atau berbutir

Sisa dari pengeluaran kanji dan sisa yang serupa, bubur bit, ampas tebu, atau tebu dan sisa lain dari pengeluaran gula, pegun dan sisa lain dari pembuatan bir atau penyulingan, bukan berbutir atau berbutir

dari 2303 - sisa buangan dan campuran makanan

Kek minyak dan sisa pepejal lain dari pengambilan mentega kacang, tidak digiling atau digiling, tidak berbutir atau berbutir

dari 2305 00 000 0 - campuran makanan

Kek minyak dan sisa pepejal lain yang diperoleh daripada pengambilan lemak atau minyak sayur-sayuran, selain daripada sisa tajuk 2304 atau 2305, tidak digiling atau digiling, tidak berbutir atau berbutir

dari 2306 50 000 0 - campuran makanan

dari 2306 60 000 0 - campuran makanan

Produk sayur-sayuran dan sisa sayur-sayuran, sisa sayur-sayuran dan produk sampingan, tidak berbutir atau berbutir, dari jenis yang digunakan untuk makanan haiwan, tidak dinyatakan atau disertakan di tempat lain

Produk yang digunakan untuk makanan haiwan

2309 90 (termasuk makanan sayur-sayuran, makanan ternakan kering, premix, bahan tambahan makanan, makanan kompaun, pekat protein-vitamin-mineral, pekatan amido-vitamin-mineral, pekat makanan dan campuran) (kecuali untuk produk yang dimaksudkan untuk memberi makan ikan hiasan, hiasan dan burung penyanyi, kucing dan anjing, tikus hiasan dan reptilia)

Benih minyak dan produk pemprosesannya (makanan, kek minyak)

Kacang soya, dihancurkan atau tidak

Biji rami, dihancurkan atau tidak

Biji rogol, atau biji colza, dihancurkan atau tidak

Benih bunga matahari, dihancurkan atau tidak

Benih dan buah biji minyak lain, dihancurkan atau tidak

1207 10 000 0 - 1207 99 (tidak termasuk kacang shea)

Kek minyak dan sisa pepejal lain dari pengekstrakan minyak kacang soya, tidak digiling atau digiling, tidak berbutir atau berbutir

Kek minyak dan sisa pepejal lain yang diperoleh daripada pengambilan lemak atau minyak sayur-sayuran, selain daripada sisa tajuk 2304 atau 2305, tidak digiling atau digiling, tidak berbutir atau berbutir

Produk roti dan roti
(termasuk pastri, roti dan donat)

Roti, gula-gula tepung dan produk roti lain

dari 1905 90 550 0 - 1905 90 900 0 - produk roti

Groats, tepung gandum dan butiran bijirin

Bijirin yang diproses dengan cara lain (misalnya, dilambung, digulung, dikepal, dikupas, dicincang atau dihancurkan), selain beras dari pos 1006; kuman bijirin, keseluruhan, digulung, terkelupas atau digiling

Bijirin (selain daripada biji-bijian jagung) dalam bentuk biji-bijian atau dalam bentuk serpihan atau biji-bijian yang diproses sebaliknya (kecuali tepung halus, kasar, bijirin), yang sebelumnya direbus atau disediakan, tidak dinyatakan atau disertakan di tempat lain

Tepung gandum atau gandum-rai

Tepung dari bijirin bijirin lain, kecuali gandum atau gandum-rai

Tepung halus dan kasar dan serbuk kentang

Tepung halus dan kasar dan serbuk dari sayur-sayuran kacang polong kering dari pos 0713, dari tengah kelapa sawit, dari tanaman akar atau ubi dari pos 0714.

Malt, bakar atau tidak dibakar

Tepung halus dan kasar dari biji minyak atau buah, selain biji sawi

dari 2106 10 - tepung bertekstur

Pasta, dimasak atau tidak dimasak, dengan atau tanpa pengisian (daging atau produk lain) atau disediakan sebaliknya, seperti spageti, pasta, mi, tanduk, ladu, ravioli, cannelloni; sepupu, sama ada bersedia atau tidak untuk dimakan

Ikan hidup (kecuali spesies berharga: ikan putih, salmon Baltik dan Timur Jauh, sturgeon
(beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet), salmon, trout (kecuali untuk laut), nelma, chum salmon, coho salmon, muksun, omul, Siberian and Amur whitefish, chir)

dari 0301 91 - ikan trout laut

0301 92 - 0301 95 000 0

0301 99 110 0 (kecuali salmon Timur Jauh, salmon [salmon Atlantik], salmon chum, salmon chinook, salmon coho)

0301 99 181 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0301 99 182 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0301 99 186 0 (kecuali ikan putih, salmon Baltik, nelma, omul, muksun, ikan putih Siberia dan Amur, chir)

Produk laut dan ikan, termasuk ikan dingin, beku dan lain-lain yang diproses, ikan hering, makanan dalam tin dan makanan yang diawet (kecuali makanan istimewa: kaviar ikan ikan sturgeon dan salmon; ikan putih, salmon Baltik, ikan sturgeon - beluga, bester, sturgeon, sturgeon stellate, sterlet ; salmon; punggung nelma asap sejuk dan salmon hangat; salmon chum salmon ringan, salmon masin sederhana dan masin; salmon chum, salmon chinook dan salmon coho
salmon chum salai hangat, salmon chinook salai sejuk; bahagian belakang muksun, omul, ikan putih Siberia dan Amur, rebus asap sejuk; fillet preserves - kepingan salmon Baltik dan salmon Timur Jauh; daging ketam dan set
anggota badan individu ketam beku rebus; udang galah)

Ikan, segar atau sejuk, tidak termasuk fillet ikan dan daging ikan lain dari pos 0304

0302 11, 0302 13 000 0

0302 14 000 0 (kecuali salmon [salmon Atlantik])

0302 19 000 0 (kecuali ikan putih, salmon Baltik, salmon)

0302 21 - 0302 85 900 0

0302 89 101 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0302 89 102 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0302 89 103 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0302 89 106 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0302 89 210 0 - 0302 89 900 0

0302 91 000 0 (kecuali kaviar sturgeon dan salmon)

0302 99 000 1 (kecuali salmon [salmon Atlantik])

0302 99 000 9 (kecuali ikan putih, salmon Baltik, salmon, beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

Ikan, beku, tidak termasuk fillet ikan dan daging ikan dari pos 0304

0303 11 000 0, 0303 12 000 0

0303 13 000 0 (kecuali salmon [salmon Atlantik])

0303 19 000 0 (kecuali ikan putih, salmon Baltik, salmon)

0303 23 000 0 - 0303 84 900 0

0303 89 101 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0303 89 102 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0303 89 103 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0303 89 106 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0303 89 210 3 - 0303 89 900 7

0303 91 900 0 (kecuali kaviar sturgeon dan salmon)

0303 99 000 2 (kecuali salmon [salmon Atlantik], ikan putih, salmon Baltik)

0303 99 000 9 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

Fillet ikan dan daging ikan lain (termasuk daging cincang), segar, sejuk atau beku

0304 31 000 0 - 0304 39 000 0

0304 41 000 0 (kecuali fillet salmon [Atlantic salmon])

0304 42 - 0304 48 000 0

0304 49 101 0 (kecuali fillet beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0304 49 108 0 (kecuali fillet ikan putih, salmon Baltik, salmon)

0304 49 800 0 (kecuali fillet ikan putih, salmon Baltik, salmon)

0304 52 000 0 (kecuali ikan putih, salmon Baltik, salmon)

0304 53,000 0 - 0304 57,000 0

0304 59 200 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0304 59 800 0 (kecuali ikan putih, salmon Baltik, salmon)

0304 61 000 0 - 0304 79 900 0

0304 81 000 0 (kecuali fillet salmon [Atlantic salmon])

0304 82 - 0304 88 900 0

0304 89 101 0 (kecuali fillet beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0304 89 108 0 (kecuali fillet ikan putih, salmon Baltik, salmon)

0304 89 210 0 - 0304 89 600 0

0304 89 800 0 (kecuali fillet ikan putih, salmon Baltik, salmon)

0304 91 000 0, 0304 92 000 0, 0304 93

0304 94 - 0304 97

0304 99 220 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0304 99 230 0 - 0304 99 650 0

0304 99 980 0 (kecuali ikan putih, salmon Baltik, salmon)

Ikan kering, masin atau air garam; ikan salai, tidak mengalami atau menjalani rawatan panas sebelum atau semasa merokok; makanan ikan, pelet tanah kasar dan ikan, sesuai untuk penggunaan manusia

0305 20 000 0 (kecuali kaviar sturgeon dan salmon)

0305 31 000 0, 0305 32

0305 39 100 0 (kecuali fillet salmon [Atlantic salmon], chum salmon, chinook salmon)

0305 39 901 0 (kecuali fillet beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0305 39 908 0 (kecuali fillet ikan putih, salmon Baltik, salmon, chum salmon, chinook salmon)

0305 41 000 0 (kecuali salmon [Atlantic salmon], salmon chum salmon salmon belakang dan sisi, salmon chinook asap sejuk, punggung dan sisi salmon coho salai sejuk)

0305 42 000 0 - 0305 49 300 0

0305 49 801 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

0305 49 808 0 (kecuali ikan putih, salmon Baltik, salmon, salmon asap sejuk, punggung dan kehangatan nelma asap sejuk; punggung dan sisi salmon chum salai dingin, punggung dan sisi salmon chinook asap sejuk, salmon coho asap sejuk; belakang muksun, omul, ikan putih Siberia dan Amur, chira merokok sejuk)

0305 51 100 0 - 0305 59 700 0

0305 59 900 0 (kecuali ikan putih, salmon Baltik, salmon, beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet, chum salmon, chinook salmon)

0305 61 000 0 - 0305 69 300 0

0305 69 500 0 (kecuali salmon, chum salmon, chinook salmon and preserves - fillet of Far Eastern salmon, Baltic salmon)

0305 69 700 0 (kecuali ikan putih, salmon Baltik, salmon, beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet, chum salmon dan chinook salmon)

0305 72 000 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet, fish white, salmon Baltic, salmon, omul, Siberian dan Amur whitefish, rebus asap sejuk, chum salmon dan chinook salmon)

0305 79 000 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet, fish white, salmon Baltic, salmon, omul, Siberian and Amur whitefish, rebus salai dingin, chum salmon dan chinook salmon)

Krustasea, dengan atau tanpa cangkang, hidup, segar, sejuk, beku, kering, asin atau dalam air garam; krustasea salai, dalam tempurung atau tanpa tempurung, tidak mengalami atau menjalani rawatan haba sebelum atau semasa merokok; krustasea dalam tempurung, dikukus atau di dalam air mendidih, sejuk atau tidak sejuk, beku, kering, masin atau dalam air garam; butiran makanan, makanan dan krustasea, sesuai untuk penggunaan manusia

0306 (kecuali 0306 11, 0306 14, 0306 31 000 0, 0306 33, 0306 91, 0306 93)

Kerang, dalam tempurung atau tanpa cengkerang, hidup, segar, dingin, beku, kering, asin atau dalam air garam; moluska salai, dalam tempurung atau tanpa tempurung, tidak dimasak atau dimasak sebelum atau semasa merokok; pelet makanan, makanan dan kerang, sesuai untuk penggunaan manusia

Invertebrata akuatik, selain krustasea dan moluska, hidup, segar, sejuk, beku, kering, masin atau dalam air garam; invertebrata akuatik, selain krustasea dan moluska, asap, sama ada dimasak sebelum atau semasa merokok; tepung dan makanan kasar dan butiran dari invertebrata akuatik, selain krustasea dan moluska, sesuai untuk penggunaan manusia

Rumpai laut dan alga lain sesuai untuk penggunaan manusia

Ekstrak dan jus dari daging, ikan atau krustasea, moluska atau invertebrata akuatik lain

Ikan siap atau dalam tin; kaviar sturgeon dan penggantinya dibuat dari telur ikan

1604 11 000 0 (kecuali salmon [salmon Atlantik], salmon Baltik)

1604 12 - 1604 16 000 0

1604 19 100 0 (kecuali ikan putih, salmon Timur Jauh, salmon chum, salmon chinook)

1604 19 910 0 (kecuali fillet beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

1604 19 920 0 - 1604 19 950 0

1604 19 971 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

1604 20 100 0 (kecuali salmon [salmon Atlantik], salmon Baltik)

1604 20 300 0 (kecuali ikan putih, salmon Timur Jauh, salmon chum, salmon chinook)

1604 20 400 0 - 1604 20 700 0

1604 20 901 0 (kecuali beluga, bester, sturgeon, stellate sturgeon, sterlet)

Krustasea siap pakai atau kalengan, moluska dan invertebrata akuatik lain

1605 40 000 (kecuali lobster)

1605 51 000 0 - 1605 69 000 0

Produk untuk kanak-kanak dan makanan diabetes

Produk daging siap homogen untuk makanan bayi

Fruktosa, tulen secara kimia

dari 1702 50 000 0 - untuk pemakanan diabetes

Ekstrak malt; produk makanan siap dari tepung atau tepung kasar, bijirin, pati atau ekstrak malt, tidak mengandungi koko atau mengandungi kurang daripada 40% berat koko yang dikira berdasarkan kadar sepenuhnya, tidak dinyatakan atau disertakan di tempat lain; produk makanan siap dari bahan mentah tajuk 0401-0404, tidak mengandungi atau mengandungi kurang daripada 5% berat koko yang dikira berdasarkan nilai penuh, tidak dinyatakan atau disertakan di tempat lain

dari 1901 90 - produk makanan bayi

Roti, gula-gula tepung, kek, biskut dan produk gula-gula roti dan tepung lain, sama ada mengandungi koko atau tidak

dari tahun 1905 - produk untuk pemakanan diabetes

Sayuran homogen untuk makanan bayi

Jem, jeli buah, marmalade, buah atau kacang puri, pasta buah atau kacang yang diperoleh dengan rawatan haba, termasuk dengan penambahan gula atau bahan pemanis lain untuk makanan bayi dan diabetes

Jus buah-buahan (termasuk anggur mesti) dan jus sayur-sayuran, tidak beragi dan tidak mengandungi alkohol tambahan, dengan atau tanpa gula tambahan atau bahan pemanis lain

dari 2009 - jus untuk pemakanan bayi dan diabetes

Produk Makanan Bayi Yang Dibekalkan Homogenized Compound Food

Bahan makanan yang tidak dinyatakan di tempat lain

dari 2106 - produk makanan kanak-kanak dan diabetes (kecuali gula-gula getah berdasarkan pengganti gula)

Perairan, termasuk perairan mineral dan berkarbonat, mengandungi gula tambahan atau bahan pemanis atau perasa lain, dan minuman bukan alkohol lain, tidak termasuk jus buah atau sayur dari tajuk 2009

dari 2202 - minuman ringan untuk makanan bayi dan diabetes

Sebatian kimia organik

dari kumpulan 29 - pengganti gula bagi orang yang menghidap diabetes mellitus

dari 3824 99 920 9, dari 3824 99 930 8, dari 3824 99 960 9 - sorbitol untuk orang yang menghidap diabetes mellitus

dari 3824 90 970 9 - pengganti gula bagi penghidap diabetes mellitus

Sayur-sayuran (termasuk kentang)

Kentang, segar atau sejuk

Tomato segar atau sejuk

Bawang, bawang merah, bawang putih, daun bawang dan sayur-sayuran bulat lain, segar atau sejuk

0703 (kecuali 0703 10 110 0)

Kubis, kembang kol, kohlrabi, kale dan sayur-sayuran Brassica yang boleh dimakan yang serupa, segar atau sejuk

Selada (Lactuca sativa) dan chicory (Cichorium spp), segar atau sejuk

Lobak, lobak, bit, akar kambing, saderi akar, lobak dan sayur-sayuran akar lain yang boleh dimakan, segar atau sejuk

Timun dan gherkin, segar atau sejuk

Sayuran kekacang, dikupas atau tidak dikupas, segar atau sejuk

Sayuran lain, segar atau sejuk

Manioc, garut, salep, pir tanah, atau artichoke Yerusalem, ubi jalar atau ubi jalar, dan sayur-sayuran akar dan ubi sejenis lain yang tinggi kanji atau inulin, segar, sejuk, beku atau kering, utuh atau dihiris atau dalam bentuk tablet; jantung sawit sagu

dari 0714 - ubi kayu, ubi jalar, salep, pir tanah, atau artichoke Yerusalem, ubi jalar atau keladi, dan sayur-sayuran akar dan ubi lain yang serupa dengan kandungan pati atau inulin yang tinggi, segar atau sejuk

Buah-buahan dan buah beri (termasuk anggur)

Kurma, buah ara, nanas, alpukat, guayava, mangga dan manggis, atau garcinia, segar

dari 0804 10 000 0 - tarikh segar

dari 0804 40 000 0 - alpukat segar

Buah sitrus segar

dari 0805 10 800 0 - jeruk lain, segar

dari 0805 21 000 0 - tangerin (termasuk tangerin dan satsuma), segar

dari 0805 22 000 0 - clementines segar

dari 0805 29 000 0 - garpu dan kacukan sitrus serupa, segar

dari 0805 40 000 0 - limau gedang, termasuk pomelo, segar

dari 0805 50 - lemon (Citrus limon, Citrus limonum) dan limau (Citrus aurantifolia, Citrus latifolia), segar

dari 0805 90 000 0 - buah sitrus lain, segar