Kebaikan dan keburukannya

Apabila pelbagai hidangan jerkup dibuat dari daging merah mentah atau daging unggas, mereka mengeringkannya di dalam ketuhar rumah atau di dalam pengering makanan rumah tangga. Untuk menyimpan daging di dalam kabinet dapur tanpa peti sejuk, perlu mengambil kira kebarangkalian kehadiran bakteria patogen yang dapat bertahan setelah terdedah kepada panas kering pada suhu 60-70 ° C. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk memahami dengan jelas semua bahaya yang mungkin berlaku dan menerapkan kaedah pembasmian kuman berdasarkan saintifik untuk menjadikan produk tersentak berguna, dan prosesnya adalah prosedur yang kreatif dan selamat.

Apa yang tersentak?

Produk ini adalah hidangan daging berkhasiat yang disediakan dengan pengeringan sehingga tidak mungkin merosakkan lagi. Satu kilogram daging merah atau unggas setelah pengeringan beratnya tiga ratus gram. Oleh kerana sebahagian besar kelembapan menguap, produk menjadi stabil dan dapat disimpan tanpa penyejukan, menjadikannya bekalan makanan yang mudah untuk pelancong dan sesiapa sahaja tanpa akses ke peti sejuk..

Daging yang disembuhkan adalah makanan yang diketahui sekurang-kurangnya sejak zaman Mesir Purba. Orang mengeringkan daging dari haiwan yang terlalu besar untuk dimakan dengan segera (beruang, kerbau, ikan paus). Orang India Amerika Utara mencampurkan daging dengan buah kering dan disalut dengan lemak babi untuk membuat pemmican. Biltong adalah daging kering yang digunakan di banyak negara Afrika. Istilah yang paling ikonik dan terkenal di dunia untuk produk jerky siap dalam bentuk makanan ringan yang dibungkus dari pelbagai daging disebut "Jerky", dan berasal dari perkataan Sepanyol "charque".

Produk siap dari daging kering harus ditentukan dengan syarat yang berbeza bergantung pada teknologi memasak:

 1. "Beef Jerky" - produk yang diperbuat daripada daging lembu.
 2. "Beef Jerky Chunked & Formed" - produk yang dibuat dari kepingan daging yang dicincang halus dan kemudian dibentuk menjadi helai yang berasingan.
 3. "Daging sapi dendeng & ubah bentuk atau dicincang & dibentuk" - produk ini terbuat dari daging cincang atau cincang, dibentuk menjadi jalur terpisah. Biasanya Beef Jerky jenis ini mengandungi pengikat atau pemplastik. Pengilang harus menunjukkan komposisi sebenar produk (pekat protein daging lembu dan soya).
 4. “Sosej daging sapi garam jenis (atau jenis)” - produk tersebut adalah sejenis produk sosej. Sosej kecil yang tersentak di cangkerang, diletakkan seperti makanan ringan.

Cara mengeringkan daging dan menjadikannya makanan yang selamat?

Pengeringan adalah kaedah pengawetan makanan tertua dan paling banyak digunakan di dunia. Teknologi pengetinan berusia kurang dari 200 tahun, dan pembekuan hanya menjadi praktikal sejak pertengahan abad yang lalu, ketika elektrik semakin banyak tersedia untuk orang. Kaedah penyejukan sejuk (pembekuan kelembapan) masih tidak banyak terdapat dalam kehidupan seharian. Pengeringan haba adalah yang paling mudah dan mudah didapati untuk pelbagai pencinta makanan semula jadi..

! Prinsip saintifik pemeliharaan produk daging kering adalah kenyataan bahawa apabila kelembapan dikeluarkan dari daging, yang dalam hal ini bertindak sebagai pemangkin, enzim tidak dapat menghubungi atau bertindak balas dengan protein dengan berkesan. Enzim bakteria, kulat, atau enzim autolitik semula jadi protein daging itu sendiri, tanpa memperoleh syarat yang diperlukan untuk proses enzimatik, jangan mengubah struktur daging!

Apa jenis pengeringan makanan yang ada??

Terdapat beberapa jenis pengeringan makanan. Pertimbangkan dua jenis pengeringan semula jadi:

 1. Mengeringkan apabila dipanaskan oleh cahaya matahari. Pengeringan solar kadang-kadang berlaku dalam bekas khas yang memerangkap dan memerangkap haba matahari.
 2. Pengeringan adiabatik - berlaku di udara terbuka di tempat teduh tanpa tenaga tambahan memasuki sistem. Pengeringan adiabatik tanpa input haba.
 3. Jenis pengeringan ini digunakan terutamanya untuk makanan tumbuhan seperti aprikot, tomato dan anggur. Pengeringan matahari tidak digalakkan untuk daging yang disembuhkan kerana kekurangan sumber haba yang berterusan, yang menyebabkan potensi pencemaran oleh serangga, jamur dan bakteria.
 4. Pengeringan dari sumber haba buatan dilakukan dengan meletakkan daging di dalam ketuhar hangat atau penyahhidratan makanan isi rumah.

Elemen utama penyahhidratan elektrik isi rumah boleh dipertimbangkan:
 • Sumber haba elektrik;
 • Kipas udara untuk peredaran udara kering;
 • Termostat automatik untuk mengekalkan suhu yang diinginkan;
 • Dulang untuk meletakkan daging semasa proses pengeringan;
 • Lembaran perkamen untuk jenis makanan tertentu.

Mengapa rawatan haba penting semasa memasak secara tidak sengaja?

Penyakit bawaan makanan yang disebabkan oleh salmonella dan Escherichia coli dalam jerky yang dimasak di rumah menimbulkan persoalan mengenai keselamatan makanan kaedah pengeringan daging tradisional. Cadangan semasa Institut Pemakanan untuk penyediaan daging jerky yang selamat adalah pemanasan wajib daging merah pada suhu 72 ° C dan daging unggas pada suhu 74 ° C sehingga pengeringan sepenuhnya stabil. Langkah ini memastikan bahawa setiap bakteria yang terdapat di dalam daging dimusnahkan oleh panas lembap. Tetapi parameter kebanyakan penyahhidratan isi rumah tidak menyokong prinsip penting ini, dan penyahhidratan mungkin tidak mencapai suhu yang mencukupi untuk memanaskan daging hingga 72-74 ° C..

Selepas pemanasan hingga 72-74 ° C, penting untuk mengekalkan suhu penyahhidratis yang berterusan antara 54-60 ° C semasa proses pengeringan, kerana prosesnya mesti cukup cepat agar daging stabil sebelum ia mula merosakkan, dan untuk ini ia mesti mempunyai masa untuk membuang jumlah air yang mencukupi, tanpanya mikroorganisma tidak akan dapat berkembang.

Mengapa keselamatan makanan boleh membahayakan tanpa memanaskan suhu hingga 72 ° C?

Munculnya bahaya bakteria yang tidak dimusnahkan akibat dehidrasi daging yang tidak betul adalah bahawa tanpa memanaskannya sebelum proses dehidrasi ke suhu yang diperlukan 72-74 ° C, bakteria dapat bertahan dan membiak semasa penyimpanan. Setelah pengeringan yang tidak betul tanpa pemanasan hingga suhu kritikal bagi mikroba, bakteria menjadi lebih tahan panas.

Suhu yang tidak mencukupi di dalam ketuhar atau dehidrator dapat dikaitkan dengan penyejatan kelembapan primer yang banyak, yang membawa sebahagian besar haba dari daging. Oleh itu, suhu dalam daging itu sendiri tidak akan mula meningkat sehingga sebahagian besar kelembapan telah menguap. Oleh itu, apabila suhu daging yang diawet akhirnya mulai meningkat, bakteria akan menjadi lebih tahan panas dan lebih cenderung untuk bertahan. Bakteria patogen yang masih hidup ini boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan pada mereka yang memakan daging yang disembuhkan.

Perap menjadikan daging lebih selamat?

Penemuan utama penyelidikan ini adalah bahawa pengambilan acar sahaja tidak akan mengurangkan patogen bawaan makanan secara signifikan berbanding dengan potongan daging lembu yang belum diasinkan..

Dalam kajian kawalan daging dendeng, beberapa sampel menunjukkan penyahtinjaan mikroba lengkap, dan sampel lain menunjukkan kelangsungan hidup beberapa bakteria, terutama pada dendeng yang terbuat dari daging sapi. Eksperimen makmal selanjutnya dengan flora bakteria yang diinokulasi (dicangkokkan) ke dalam daging rusa menunjukkan bahawa E. coli patogen dapat bertahan apabila dikeringkan pada 10 jam dan suhu hingga 63 ° C.

Satu eksperimen dilakukan dengan menginokulasi E. coli strain O157: H7 ke salah satu bahagian daging lembu yang digiling sebelum membentuknya menjadi jalur dan layu. Didapati bahawa sampel yang dipanaskan hingga suhu kritikal untuk mikroflora mempunyai peneutralan bakteria yang lebih besar daripada sampel dendeng cincang yang dibuat tanpa pemanasan. Produk kering yang dibuat dalam keadaan pemanasan maksimum yang dibenarkan untuk pinggan, apabila dikeringkan, menunjukkan kadar pemusnahan bakteria tertinggi.

Kesimpulan yang logik dapat dianggap sebagai fakta bahawa daging cincang yang disiapkan di rumah untuk daging lembu terkena risiko pencemaran bakteria yang berkaitan dengan E. coli. Untuk mengurangkan keracunan makanan, perlu memanaskan daging produk separuh siap hingga 72 ° C secepat mungkin sebelum dikeringkan..

Cadangan Institut Pemakanan untuk daging buatan sendiri.

 1. Kaedah pengendalian dan penyediaan yang selamat untuk daging yang diproses harus digunakan untuk menghasilkan daging yang selamat dan stabil, termasuk:
 2. Sentiasa basuh tangan anda dengan sabun dan air sebelum dan selepas mengendalikan produk daging;
 3. Semua manipulasi dengan daging mesti dilakukan dengan sarung tangan getah;
 4. Gunakan peralatan dan perkakas yang bersih;
 5. Simpan daging dan ayam di dalam peti sejuk pada suhu 4 ° C atau sedikit di bawah;
 6. Adalah disyorkan untuk membekukan ayam cincang selama 2 hari, dan daging merah keseluruhan, dalam 3 - 5 hari;
 7. Mencairkan daging beku di dalam peti sejuk, bukan di dapur;
 8. Perap daging di dalam peti sejuk. Jangan simpan pengasam untuk digunakan semula. Pengasam hanya digunakan untuk melembutkan rasa jerky, sebelum dehidrasi;
 9. Kukus atau goreng daging merah hingga 72 ° С, dan unggas hingga 74 ° С. Pengukuran harus dilakukan dengan termometer di dalam produk separuh siap sehingga ia mengalami dehidrasi;
 10. Keringkan daging dalam dehidrasi isi rumah, yang mempunyai pengawal suhu terpasang dan akan mengekalkan suhu 72-74 ° C semasa proses pengeringan;

Adakah terdapat garis panduan khas untuk permainan tersentak?

Ya, ada arahan khas untuk menyiapkan jerky buatan sendiri dari daging rusa atau permainan lain yang tidak dipotong secara industri. Rusa boleh terkontaminasi dengan bakteria tinja. Ijazah berbeza berdasarkan pengetahuan pemburu. Bangkai biasanya dipotong pada suhu persekitaran dan tanpa peralatan penyejukan, beberapa waktu selepas penuaian, berpotensi membiarkan bakteria tumbuh di luar kawalan.

Apa yang boleh menjadi jangka hayat yang selamat dari tersentak?

Jerky yang dihasilkan dan dibungkus secara komersil boleh disimpan selama 12 bulan. Daging kering buatan sendiri paling baik disimpan tidak lebih dari 1 - 2 bulan..

Daging kering: makanan sihat atau produk berbahaya?

Pengeringan adalah kaedah yang terkenal untuk memproses daging untuk masa yang lama. Nenek moyang kita menggunakannya untuk mengekalkan produk - untuk mengetepikan lebihannya untuk hari hujan. Telah diketahui bahawa penduduk Siberia, Utara Jauh, dan juga Timur Jauh membeli daging jerky untuk kegunaan masa depan. Kekayaan berharga kaedah ini untuk penduduk kawasan sejuk adalah pembahagian lemak yang merata di permukaan produk. Daging kering rambut Genghis Khan betul-betul di pelana. Bercampur dengan peluh kuda, ia masin, dan berat penunggang bertindak sebagai penekan.

Kaedah yang kurang mewah digunakan hari ini. Kaedah klasik menunjukkan bahawa di bawah pengaruh suhu dan pergerakan jisim udara, produk tersebut mengalami dehidrasi, menjadi lebih padat dan elastik. Adalah mustahak bahawa potongan daging tergantung secara menegak dan tidak bersentuhan antara satu sama lain - maka angin akan meniupnya secara merata dari semua sisi. Lemak diedarkan ke atas otot, sehingga produk tersebut tidak menjadi tengik pada masa akan datang.

Apa jenis daging yang dikeringkan dan dikeringkan?

Daging tanpa lemak hampir semua jenis sesuai untuk pengeringan. Ayam, itik, ayam belanda, daging lembu, daging kuda, daging kambing dan kambing akan digunakan. Satu-satunya kesukaran adalah dengan daging babi - ketumpatan tisu otot pada daging seperti itu kurang, yang bermaksud bahawa penapaian akan berlaku dengan lebih perlahan. Untuk mengelakkan daging busuk, anda perlu memprosesnya dengan suhu tinggi dan garamnya dengan baik. Di samping itu, daging seperti itu lebih sering dijangkiti parasit, yang, kerana kekurangan rawatan haba, akan tetap berada dalam produk jadi..

Kelebihan tersentak

 1. Satu-satunya pengawet yang digunakan dalam penyediaan daging jerky adalah garam. Tiada bahan pengawet atau perisa yang ditambahkan pada produk.
 2. Kerana kepekatan zat besi yang tinggi, daging lembu kering akan sangat membantu dalam menangani anemia kekurangan zat besi..
 3. Atlet menggunakan produk apabila letih dan membina otot.
 4. Ramai orang menggemari produk ini kerana keseragamannya: jerky boleh menjadi makanan pembuka, hidangan utama atau makanan ringan untuk minuman beralkohol.
 5. Daging seperti itu disimpan dalam jangka masa yang lama.

Siapa yang lebih baik berhenti menggunakan produk??

Walaupun terdapat banyak kelebihan daging jerky, ada orang yang tidak mampu kerana masalah kesihatan.

 1. Untuk memecahkan lemak sapi, pankreas mesti berfungsi dalam keadaan kecemasan dan menghasilkan peningkatan kandungan enzim pencernaan, lipase. Ujian sebegini adalah di luar kemampuan mereka yang menderita gastritis, pankreatitis atau ulser perut..
 2. Daging merah mengandungi purin, yang dipecah menjadi asid urik. Pengambilan daging lembu kering yang berlebihan adalah penyebab osteochondrosis dan gout.
 3. Produk ini mengandungi sejumlah besar garam, menjadikannya tidak sesuai untuk mereka yang mengalami obesiti atau penyakit jantung.
 4. Daging yang disembuhkan tidak dirawat dengan panas, jadi parasit yang mungkin ada dalam bahan mentah tetap berada dalam produk jadi. Semasa membeli gourmet industri, anda bergantung pada niat baik pengilang. Penyelesaian yang baik adalah menyediakan daging jerky anda sendiri. Baca cara melakukannya dalam bahan seterusnya kami.!

Garam dan parasit: mengapa daging jerky berbahaya?

Adakah selamat memasak daging kering di rumah? Terdapat bahaya, dan ini adalah cacing. Layu tidak memerlukan pemanasan, dan garam dan pengeringan tidak dapat membunuh semua kemungkinan parasit..

Apabila kita membeli makanan buatan kilang, kita bergantung pada sistem kawalan veterinar yang ada di sana, yang agak sukar untuk dipastikan sendiri? larva tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Trichinella terdapat pada haiwan liar seperti beruang. Daging mereka mesti diproses dengan termal dengan betul, mencapai minimum 63 darjah pada keseluruhan ketebalan kepingan. Makannya mentah? idea buruk. Trichinella suka menetap di otot seseorang, menyebabkan kesakitan yang teruk, mereka mempengaruhi sistem saraf pusat, dan semuanya boleh berakhir dengan kematian.

Daging herbivora, misalnya, daging lembu atau domba, lebih selamat dalam pengertian ini, Trichinella tidak tinggal di sini. Tetapi boleh ada rantai lembu ?? cacing, yang dalam badan manusia mencapai panjang enam meter. Oleh itu, ada baiknya membeli daging yang diawetkan mentah ini hanya dari pengeluar yang kawalan haiwannya anda percayai.

Untuk memasak sendiri, ia dibuat dari bahan mentah yang boleh dipercayai dengan semua sijil. Penting untuk diingat bahawa terdapat banyak garam dalam produk siap, tetapi anda tidak dapat mengurangkan jumlahnya di sini ?? daging akan menjadi buruk.

Kebaikan dan keburukannya

Daging kering, yang dapat disajikan dalam bentuk basturma, jamon, prosciutto, bresaola atau speck, adalah salah satu produk daging yang paling semula jadi. Dihilangkan dari kelembapan semasa penyediaannya (pengeringan), ia mengandungi sejumlah besar nutrien dan sama sekali tidak mengandungi bahan tambahan perasa kimia. Produk ini senang digunakan dalam perjalanan jauh, mendaki, latihan dan jarak maraton. Anda boleh mengeringkan sebarang daging - dari ayam dan ayam belanda hingga daging babi.

Teknologi pengeringan mengekalkan dalam produk siap semua bahan berguna yang terkandung dalam daging segar: protein (terdapat 35... 40% daripadanya di sini), lemak (15... 18%), vitamin (terutamanya A, B dan PP), unsur surih (magnesium, besi, fosforus, kalsium, zink), asid amino. Hanya terdapat kira-kira 1.5... 3% karbohidrat dalam hidangan ini, dan kandungan kalori kira-kira 230... 250 kkal / 100 gram.

Jerky berguna apabila terdapat kekurangan protein dan lemak haiwan dalam diet, disarankan untuk pemilik anemia kekurangan zat besi, serta atlet untuk membina otot dan dengan keletihan.

Adakah produk ini berbahaya??
Namun, dengan semua khasiatnya yang berguna, jerky boleh memudaratkan tubuh, bagaimanapun, hanya jika digunakan secara berlebihan. Teknologi pengeluaran produk ini menyediakan kaedah khas untuk memecahkan lemak haiwan dengan peningkatan pengeluaran lipase dan enzim pencernaan yang lain, yang tidak perlu memberi tekanan pada hati, saluran empedu, dan pankreas. Di samping itu, produk ini mengandungi purin yang memecah untuk membentuk asid urik, jadi penyalahgunaannya adalah risiko sakit sendi, osteochondrosis, ubah bentuk sendi, pemburukan gastritis atau pankreatitis, dan bisul perut. Obesiti dan penyakit buah pinggang juga merupakan kontraindikasi tanpa syarat untuk memakan sejumlah besar jerky..

Pengeringan

Apabila ekspedisi penyelidikan saintifik pergi ke kawasan yang tidak banyak dipelajari di planet kita, dalam senarai produk yang mereka bawa, pastikan anda makan jerky atau ikan..

Pengeringan adalah sejenis pengeringan sejuk ikan atau daging..

Teknologi pengeringan terdiri daripada penyahhidratan produk secara beransur-ansur. Akibatnya, enzim diaktifkan, yang memberikan makanan rasa yang sangat baik, serta sifat yang diperlukan untuk penyimpanan produk jangka panjang..

Dalam makanan kering, tidak seperti makanan kering, lemak diedarkan ke seluruh ketebalan jisim otot. Daging yang diawet lebih cantik dari segi estetik, rasanya lebih harmoni dan tahan terhadap tengik.

Penerangan umum kaedah

 1. 1 Untuk mengeringkan produk dengan betul, diperlukan bekalan udara segar dan suhu hingga + 40 ° C secara berterusan. Pada suhu yang lebih tinggi, perubahan protein yang tidak dapat dipulihkan yang disebut denaturasi berlaku. Pada masa yang sama, rasa produk menjadi sebilangan kecil orang yang berani mencubanya. Dan jika dia mencuba, dia akan menjadi pejuang aktif untuk mematuhi peraturan termal.!
 2. 2 Waktu memasak makanan bergantung pada suhu udara, kekurangan kelembapan dan kehadiran angin. Untuk memasak lebih cepat, daging harus digantung pada ketinggian yang tidak lebih rendah daripada ketinggian manusia. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pada ketinggian seperti itu kelajuan angin lebih tinggi daripada di permukaan bumi. Draf juga merupakan faktor yang baik..
 3. 3 Sekiranya berangin dan kering di luar, produk mungkin siap selepas 2-3 hari. Lebih kerap, masa memasak mencapai 2 minggu atau lebih..

Produk kering dengan baik mendapat daya tahan terhadap perkembangan mikroflora patogen. Ini disebabkan oleh sifat insolasi matahari, di mana proses pengeringan dilakukan..

Makanan kering dimakan tanpa proses masakan lebih lanjut, sejurus selepas proses memasak selesai. Jangka hayat produk sedemikian sangat lama, yang sesuai untuk kenaikan atau ekspedisi.

Pada masa ini, terdapat banyak produk kering semu yang dijual. Perbezaan utama mereka dari ham atau ikan dendeng sebenar adalah bahawa proses memasak tidak berkaitan dengan matahari. Akibatnya, penapaian tidak lengkap berlaku, dan produk tersebut tidak mempunyai semua kelebihan pengeringan semula jadi..

Selalunya, roach, ram dan smelt Asia dikeringkan sepenuhnya. Bagi bahagian punggung dan perut, mereka menggunakan ikan sturgeon dan ikan salmon untuk penyediaannya..

Sifat berguna makanan kering

 • Nilai pemakanan makanan kering pastinya patut dihormati. Berkat teknologi ini, enzim diaktifkan yang memberi kesan positif pada otak dan saraf tunjang, meningkatkan fungsi cakera intervertebral, dan yang paling penting, mereka meningkatkan fungsi keseluruhan saluran gastrointestinal..
 • Orang yang kerap makan jerky dan ikan merasa lebih aktif berbanding rakan sebaya mereka yang tidak mengambil makanan seperti itu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa daging kering cenderung dicerna dengan lebih sempurna.
 • Lemak yang merendam daging dan ikan, di bawah pengaruh matahari dan enzim, mengalami transformasi, berkat ia mampu memberi tubuh dan tenaga lebih banyak..

Sifat berbahaya makanan kering

Siapa yang tidak akan mendapat keuntungan daripada tersentak? Ini terutamanya orang yang mengalami metabolisme protein (purin) yang terganggu.

Ia juga berbahaya bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi..

Juga, tidak dianjurkan untuk menggunakan makanan yang tidak sedap untuk orang yang mempunyai kecenderungan untuk urolithiasis..

Daging kering dalam pemakanan: jenis, faedah, kontraindikasi

Pesan daging jerky di laman web iHerb✔

Daging, sebagai pembekal protein, adalah produk yang tidak dapat dielakkan dalam menu orang yang sihat dan atlet yang terdedah kepada aktiviti fizikal. Di barisan produk protein, tempat istimewa dihuni oleh daging jerky, yang faedahnya adalah "semula jadi". Kelezatan yang indah dan produk yang mahal adalah "menghilangkan" kelembapan semasa proses pengeringan. Ia mengandungi nutrien yang berlaku secara semula jadi. Anda tidak akan menemui perisa kimia di sini. Adalah lebih baik untuk mengambil potongan produk semula jadi yang lutsinar pada jarak berjalan kaki, latihan atau jarak maraton, trek berbasikal.

Seseorang boleh membicarakan tentang faedah tanpa syarat dari jerky dan keunggulannya berbanding produk protein lain, jika tidak kerana kaedah penyediaan makanan istimewa. Garam meja, lebih tepatnya, jumlah natrium klorida, menjadikan produk ini berbahaya bagi orang yang menghidap obesiti, buah pinggang dan penyakit jantung. Orang yang sihat juga disarankan untuk berhati-hati: 100 gram produk kering kering mengandungi kira-kira 10 gram garam - satu sudu teh. Kadar penggunaan: 3 gram natrium klorida setiap hari.

Video: Ayam, daging lembu dan daging babi. Jerit cara memasak?

Apa yang tersentak

Jerky adalah kaedah penyediaan daging lembu, daging babi, ayam, ayam belanda dengan pengasinan dan pengeringan. Resipi itu telah diketahui sejak zaman nomad. Suku Mongol, melakukan serbuan, meletakkan daging segar di bawah pelana kuda. Peluh kuda masin, panas, berat penunggang menekan produk segar, memerah air. Daging masin kering disimpan dalam api lama.

Penduduk yang tidak aktif menggunakan cara orang-orang nomad untuk menjaga pemakanan daging lazat dalam keadaan kering. Pada masa ini, daging kering disajikan di atas meja sebagai makanan istimewa. Beberapa jenis produk semula jadi diketahui. Petunjuk tenaga - 250 kilokalori setiap 100 gram.

Ini menarik: untuk membakar kalori potongan 100 gram dendam, anda perlu berjalan selama satu jam, berjoging separuh. Naik basikal dengan jumlah yang sama, berenang dengan gaya sporty selama 20 minit, buat kerja rumah selama satu setengah jam.

Sepotong daging masin dikeringkan pada suhu rendah dekat dengan keadaan semula jadi. Berkat teknologi pengeringan, daging mengekalkan bahan bermanfaat yang terdapat dalam daging lembu segar:

 • protein;
 • vitamin A, B, PP;
 • asid amino;
 • unsur surih - besi, magnesium, fosforus, zink, kalsium.

Dalam hidangan 100 gram, bahagian singa diduduki oleh protein - 35 - 40 gram, lemak - 15 - 18 gram, karbohidrat - 1.5 gram.

Basturma

Basturma - daging lembu yang terbuat dari ham, leher, bilah bahu. Ia berguna sekiranya kekurangan protein, lemak haiwan, unsur mikro. Sebilangan besar garam dalam produk diratakan dengan percikan tajam yang menutupi daging - campuran lada panas dengan fenugreek. Atas sebab ini, basturma berguna sekiranya kekurangan diet protein dan lemak yang berasal dari haiwan, vitamin dan mineral. Ahli terapi mengesyorkan produk daging lembu kering untuk orang yang mengalami anemia kekurangan zat besi. Doktor sukan menasihati atlet untuk mengambil ketika keletihan dan untuk membina otot.

Produk ini dilarang secara tegas sekiranya seseorang mempunyai masalah dengan berat badan, sistem kencing dan tekanan darah. Sebabnya adalah garam: 10 dari berat basturma. Pengaruh negatif dari "kematian putih" dineutralkan dengan menaburkan kelezatan dengan rempah-rempah: campuran lada panas dan fenugreek. Terdapat pendapat bahawa perkara yang paling berguna dalam basturma adalah cangkerang yang terbuat dari rempah panas. Lada mempercepat metabolisme, mencetuskan mekanisme pemanasan. Kelebihan fenugreek (shambhala) adalah topik yang terpisah. Benih tanaman rempah sarat dengan flavonoid yang tepu dengan asam lemak. Rempah itu mengandungi vitamin B, mineral - kalsium, zat besi, magnesium, fosfor. Komposisi ini melengkapkan nilai pemakanan daging merah. Merangsang pencernaan, memecah lemak. Nada, mengembalikan kekuatan, menambah sel darah merah.

Di antara produk yang diawetkan kering, basturma menempati kedudukan utama dari segi nisbah harga-kualiti.

Bresaola

Kurang terkenal adalah produk gourmet Itali - bresaola. Analog basturma dibuat dari daging lembu, garam laut. Kadang kala tukang masak menggunakan daging rusa, ayam belanda. Minyak sayuran kering hanya membawa 170 kilokalori ke badan. Kaya dengan protein, unsur surih. Produk ini ternyata kurang masin daripada basturma.

Daging merah adalah sumber creatine. Asid terlibat dalam pembinaan otot. Dalam sukan kekuatan, ia digunakan untuk mengembangkan kekuatan dan daya tahan otot. Konduktor oksigen dalam tisu.

Nota: Daging lembu bukan satu-satunya pembekal kreatin. Terkandung dalam ikan berlemak, susu.

Jamon

Daging kering disediakan mengikut resipi Sepanyol dari ham dari jenis babi tertentu, dan babi diberi makan mengikut teknologi khas. Hasilnya adalah hidangan lazat yang lebih tinggi dari nilai pemakanan dan kalori daripada basturma. Sifat positif - rendah dibandingkan dengan daging babi, dimasak dalam proses memasak, rebusan, menggoreng, kandungan kolesterol. Untuk atlet - gudang protein dan tirosin, yang disintesis dari protein semasa proses pengeringan. Bahan ini terlibat dalam metabolisme, merangsang sistem endokrin: kelenjar tiroid dan adrenal.

Prosciutto

Di Itali, jamon disebut prosciutto. Ham Itali dimasak dalam satu bahagian - kaki belakang babi - sepanjang tahun, ia dibezakan oleh rasanya yang lembut dan konsistensi lembut. Daging babi mengandungi 18 gram lemak, 25 gram protein, 3 miligram karbohidrat. Nilai pemakanan - 270 kcal.

Shpeck

Ham kering terdiri daripada potongan kaki babi, diasinkan dengan bawang putih dan juniper. Daging babi dihisap pada suhu 20 darjah, enam bulan selepas itu ham "berventilasi". Pakar pemakanan mendakwa bahawa bintik mengandungi jumlah garam dan lemak terkecil di antara tersentak.

Petua: Pilih daging berwarna gelap. Cerah menunjukkan reputasi "ternoda" - daging telah terkena bahan kimia tambahan, bahan pengawet.

Bagaimana nak guna

Doktor sukan mengesyorkan mengambil jengkel untuk latihan. Makanan ringan selepas bersungguh-sungguh dikira secara nisbah, dalam nisbah: protein 9 bahagian, lemak - 7, karbohidrat - 3. Potongan daging kering sesuai dengan bahagian jika anda makan daging dengan sepotong roti. Dalam versi "pegun", makan kepingan nipis produk daging dengan hidangan sayur hijau, yang meneutralkan kesan garam meja. Makan tidak lebih daripada 50-100 gram daging pada satu masa selepas latihan. Ini adalah kadar harian.

Sumber protein yang serupa adalah makanan tambahan sukan dengan kreatin, protein shake, tuna kalengan. Mempelbagaikan makanan protein sebanyak mungkin.

Kontraindikasi dan bahaya

Daging kering, selain sifat berguna, juga mempunyai kesan negatif. Untuk memecahkan lemak sapi, tubuh menghasilkan peningkatan jumlah enzim pencernaan, lipase. Dan ini adalah beban pada saluran empedu, hati dan pankreas. Sekiranya anda menderita gastritis kronik, pankreatitis, ulser perut, kecualikan daging lembu mentah dari makanan anda..

Daging merah mengandungi purin, yang memecah menjadi asid urik. Kristal besar tidak larut dalam badan dan membawa kepada gout. Penyalahgunaan basturma membawa kepada sakit sendi, osteochondrosis, ubah bentuk sendi metatarsal jari kaki. Dalam kes yang terakhir, pembedahan sangat diperlukan..

Berat badan berlebihan, penyakit buah pinggang adalah kontraindikasi mutlak terhadap penggunaan daging kering. Dalam keadaan putus asa, apabila hanya daging kering yang diawetkan dari produk dalam perjalanan jauh, hitung norma: tidak lebih dari setengah gram garam. Jumlah ini terdapat dalam dua kepingan produk yang telus.

Daging kering: faedah dan keburukan, resipi dari koki terbaik

Apa, selain kegembiraan gastronomi, daging jerky membawa kita? Kami akan mempertimbangkan kebaikan dan keburukannya dalam artikel kami, dan juga mengetahui cara menyediakan makanan ringan pedas ini dengan betul dan tanpa banyak masalah..

Mengapa daging jerky berguna dan berbahaya??

Semua orang tahu bahawa daging adalah pembekal utama protein kepada badan kita. Ia mesti dimasukkan ke dalam menu mereka oleh orang yang bersukan dan menjalani aktiviti fizikal yang melelahkan. Daging itu sendiri adalah produk yang sihat, lebih-lebih lagi apabila dikeringkan! Kenapa? Mari kita fikirkan!

Ini semua mengenai cara memasak jerk. Ia dianggap sebagai produk semula jadi. Semasa proses pengeringan, semua kelembapan "dikeluarkan" dari daging. Ternyata dalam daging jerky terdapat nutrien dalam bentuk semula jadi. Tidak ada "kimia" atau "bahaya" lain di dalamnya.

Walau bagaimanapun, harus segera diperhatikan bahawa kesan berbahaya dari daging jerky pada tubuh kita secara langsung berkaitan dengan kaedah penyediaannya. Banyak garam digunakan dalam proses pengeringan, jadi produk ini berbahaya bagi mereka yang telah didiagnosis dengan penyakit jantung dan ginjal, serta kegemukan..

Perhatian! Seratus gram jerky mengandungi kira-kira sepuluh gram natrium klorida. Dan kadar pengambilan garam bagi seseorang setiap hari adalah tiga gram.

Manfaat dan kemudaratan daging kering kering secara langsung berkaitan dengan komposisi komponennya. Produk ini kaya dengan unsur-unsur yang paling berharga bagi kita.

Komposisi daging yang disembuhkan:

 • unsur vitamin - B, PP dan A;
 • asid amino;
 • protein;
 • elemen makro dan mikro.

Seratus gram jerky mengandungi kira-kira empat puluh gram protein, lemak - lima belas hingga lapan belas, dan karbohidrat - satu setengah gram. Nilai tenaga produk rata-rata dua ratus lima puluh kilokalori.

Pada nota! Untuk menghabiskan nilai tenaga sepotong seratus gram, anda perlu berlari selama setengah jam, atau berjalan dengan cepat selama satu jam. Dan jika anda hanya melakukan pekerjaan rumah tangga, anda akan mengambil satu setengah jam untuk membakar kalori yang diterima..

Bagaimana cara memasukkan produk ini ke dalam diet dengan betul? Jeruk harus dimakan bersama sayur-sayuran kerana ia dapat meneutralkan kesan berbahaya natrium klorida. Sekiranya anda aktif dalam sukan, anda boleh makan lima puluh hingga seratus gram daging selepas latihan. Ini akan mengembalikan tenaga dan kekuatan yang anda sia-siakan..

Seperti mana-mana produk, jerky mempunyai kontraindikasi tersendiri. Daging sapi tidak boleh dimakan dengan perkembangan gastritis, patologi ulseratif, dan pankreatitis. Untuk memecahkan lemak sapi, tubuh terpaksa menghasilkan banyak lipase, yang merupakan beban serius bagi hati kita, dan juga pankreas.

Terdapat purin dalam daging merah. Apabila mereka pecah, asid urik terbentuk. Kristal besar tidak larut, yang membawa kepada gout. Sekiranya anda menyalahgunakan daging lembu, anda boleh "mendapat" osteochondrosis, penyakit sendi.

Sekiranya anda melihat nilai tenaga produk, menjadi jelas bahawa ia tidak boleh dimasukkan ke dalam diet untuk kegemukan. Sebagai pilihan terakhir, anda boleh makan beberapa kepingan daging lutsinar, yang tidak mengandungi lebih dari 0,5 g garam.

Kering, kering - kita mendapat faedah!

Produk yang disediakan sendiri akan sentiasa berkualiti tinggi dan tidak membahayakan kesihatan. Kami menawarkan anda resipi daging babi. Sudah tentu, keseluruhan proses masakan akan memakan banyak masa, tetapi hasilnya akan sangat sedap..

Bahan-bahan:

 • pulpa babi - 1 kg;
 • garam meja - 1 kg;
 • fruktosa - 160 g;
 • adunan rempah - lima sudu. sudu.

Penyediaan:

 1. Mari sediakan sekeping daging. Seharusnya tidak ada coretan dan filem.
 2. Kami membasuh daging dengan baik, keringkan.
 3. Dari atas kita membuat tusukan ke seluruh permukaan potongan dengan pisau.
 4. Satukan garam dengan fruktosa. Masukkan separuh jisim ke dalam acuan dalam lapisan sekata. Kami memilih bentuk sedemikian sehingga daging sesuai dengannya. Sebarkan daging babi di atas garam.
 5. Tuangkan bahagian kedua campuran garam ke atas daging.
 6. Tutup acuan dengan penutup. Kami meletakkannya di bilik sejuk selama sehari. Anda boleh meletakkan daging babi di rak bahagian atas peti sejuk.
 7. Setelah sehari, keluarkan daging babi dan bilas hingga bersih dengan air yang mengalir. Selama ini, potongan daging akan melepaskan kelembapan dan mengendap sedikit. Kami mengeringkannya.
 8. Mari sediakan campuran rempah. Pilihan terbaik adalah dill kering, paprika, dan ramuan Provencal.
 9. Gulung daging dalam campuran rempah dengan baik di setiap sisi.
 10. Sekarang kita perlu memilih tempat yang tepat untuk mengeringkan daging babi. Sebaiknya gantungkannya di ruangan sejuk di mana tidak ada akses ke sinar matahari, dan tentu saja, kami memastikan bahawa tidak ada lalat dan serangga lain. Gantungkan bahagian daging babi pada benang tebal. Sekiranya anda tidak pasti mengenai serangga, bungkus daging dengan kain kasa.
 11. Biarkan daging babi selama dua minggu.
 12. Selepas masa ini, anda boleh makan jerk. Selesai!

Memasak di dalam ketuhar

Anda juga boleh memasak jerky di dalam ketuhar. Ini tidak sukar! Perkara utama adalah memastikan kepingan daging tidak kering..

Bahan-bahan:

 • pulpa daging lembu - 0,9 kg;
 • Sos Worcestersky - 30 ml;
 • Sos "Tabasco" - 3 ml;
 • gula pasir - satu rumah teh sudu itu;
 • kicap - 25 ml;
 • ketumbar - dua teh. sudu;
 • beri juniper - enam keping;
 • lada cili (serbuk) - satu sudu kecil. sudu itu;
 • bawang putih kering - satu sudu kecil. sudu itu;
 • paprika - dua teh. sudu.

Penyediaan:

 1. Kami akan menyediakan rempah dan ramuan yang kami perlukan.
 2. Bekukan pulpa daging sapi untuk memudahkan kita mencincang.
 3. Potong daging menjadi kepingan nipis dengan ketebalan kira-kira 0,5 mm.
 4. Masukkan kepingan daging ke dalam bekas yang mudah.
 5. Tambahkan kepada mereka rempah yang tertera dalam resipi, rempah, dan juga sos, kacau rata.
 6. Kemudian kami menusuk potongan daging lembu dengan tusuk sate dan menggantungnya di dalam ketuhar di rak dawai. Mari tunggu pengasam mengalir ke dalam loyang, dan baru mulakan proses masakan.
 7. Pertama, tetapkan pilihan perolakan hingga lapan puluh darjah dan reneh daging lembu selama satu jam.
 8. Kemudian kita akan mengurangkan ambang suhu hingga lima puluh darjah. Kami mengeringkan daging lembu selama tiga hingga empat jam. Masa yang tepat bergantung pada ketebalan potongan daging.
 9. Selesai! Anda boleh "mengambil sampel"!

Baca juga:

Daging yang diawetkan enak dan kaya dengan komponen yang berharga bagi kita, yang bermaksud ia sihat. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menyalahgunakan produk tersebut. Selamat memasak dan kekal sihat!

Daging kering: mengapa kita masih belum meracuni diri kita dengannya

Kongsi siaran ini di

Pautan luaran akan dibuka di tetingkap yang berasingan

Pautan luaran akan dibuka di tetingkap yang berasingan

Sebilangan kepingannya mengekalkan kualitinya selama lebih dari enam tahun dan tidak reput. Apa rahsia tersentak?

Rusuhan daging berlaku beberapa tahun yang lalu di Whitestone, New York. Rasa tidak puas hati terkumpul selama seminggu dan akhirnya meletus.

Di halaman belakang salah satu rumah, potongan daging babi mentah dan ayam kering seperti linen di tali. Jiran-jiran itu marah: ini menarik lalat dan tikus, dan bagaimana ia berbau...

Mereka yang pindah ke rumah itu sebulan yang lalu menjawab dengan sederhana: ini untuk makanan. Terutama untuk digunakan dalam makanan tradisional Cina.

Kemudian jiran tersebut mengadu kepada pihak berkuasa tempatan dan menyiarkan gambar daging gantung jiran di rangkaian sosial..

Tetapi apa yang kelihatan tidak biasa bagi warga New York adalah gambaran normal di banyak tempat di dunia..

Berjalan di sepanjang jalan yang tenang di beberapa bandar Asia, dan anda, mungkin, akan melihat sedikit gambaran menakutkan menggantung bangkai daging babi yang panjang (kadang-kadang di penyangkut pakaian), ikan dan juga seluruh kaki babi dengan kuku yang tergantung di sebelah tiang lampu, yang saya Saya sendiri menyaksikan.

Ini boleh mengganggu seseorang dari kebiasaan, tetapi amalan mengeringkan daging di udara terbuka sudah ada selama berabad-abad, jika tidak ribuan tahun. Ini adalah salah satu kaedah tertua untuk mengawet makanan. Inilah cara dibuatnya tersentak.

Namun, jika kita merasa kesal ketika pada waktu malam kita ingat bahawa pada waktu pagi kita lupa meletakkan dada ayam di dalam peti sejuk, lalu bagaimana kita boleh membiarkan daging di udara terbuka selama beberapa hari, dan kemudian memakannya tanpa membahayakan diri kita sendiri?

Kata kunci di sini adalah kelembapan. Di dalam sepotong daging babi atau seluruh kaki babi, ada persaingan, perlumbaan sengit antara bakteria dan penyejatan.

Bagi kita yang berharap dapat memperoleh sepotong ham yang enak semestinya menguap..

Proses pengeringan sejuk yang disebut biasanya bermula dengan garam. Apabila sepotong ham masa depan ditutup dengan garam, yang terakhir menarik air ke permukaan daging, dari mana kelembapan menguap..

Sebagai tambahan, garam mengubah permukaan daging dan lapisan atasnya menjadi persekitaran yang tidak baik bagi bakteria. Tahap kemasinan ini mengeringkan daging, mengubahnya menjadi tersentak.

Walau bagaimanapun, jika kepingan daging cukup besar, kelembapan tidak dapat menguap dengan cepat. Oleh itu, dalam kes seperti itu, larutan garam tepu disuntikkan ke dalam daging..

Ini sering digabungkan dengan penambahan sejumlah kecil natrium nitrit (pengawet, aditif makanan E250. - Catatan penterjemah) sebagai agen antibakteria yang menghalang pertumbuhan botulisme, dan pada masa yang sama memberikan daging warna merah jambu pucat yang menyenangkan..

Secara amnya, kelembapan mendorong pembiakan mikroorganisma, tetapi dalam hal ini, dicampurkan dengan garam dan natrium nitrit, ia membantu proses pengeringan.

Inilah sebabnya mengapa banyak resipi penyembuhan mengesyorkan meninggalkan daging di persekitaran yang sejuk dan lembap sebagai langkah pertama, kata Antonio Mata, pakar daging dan perunding makanan di AmazingRibs.com..

Mengeluarkan kelembapan dari daging terlalu cepat akan mengeringkan permukaan ham Greg Blonder, profesor Universiti Boston

Apabila daging tepu, sudah tiba masanya untuk menaikkan suhu dan mula mengeringkannya lagi - tetapi perlahan-lahan, perlahan-lahan.

"Sekiranya anda mengeluarkan kelembapan dari daging terlalu cepat, permukaan ham akan kering," memberi amaran kepada profesor Universiti Boston, Greg Blonder, perunding lain kepada AmazingRibs.com..

Secara umum, tindakan khusus untuk pengeringan mungkin berbeza bergantung pada keadaan iklim setempat..

"Perbezaan antara resipi ham disebabkan oleh satu terroir atau yang lain (gabungan tanah dan faktor iklim dan ciri khas kawasan tersebut. - Kira-kira. Penterjemah), - menerangkan Blonder. - Tetapi perkara utama di sini adalah kawalan kelembapan yang teliti.".

Di China, seperti di banyak wilayah lain di dunia, jerky dianggap sebagai makanan percutian dan biasanya dikeringkan pada musim sejuk ketika keadaan cuaca memungkinkan untuk dilakukan tanpa ancaman kerosakan..

(Perhatian: seperti yang ditunjukkan dalam salah satu brosur penyembuhan daging, makanan istimewa ini disukai bukan hanya oleh orang, tetapi juga oleh beberapa kumbang - misalnya, ham kozheed dan nikrobia berkaki merah, dia adalah kumbang ham, serta larva lalat keju. Semua serangga ini akan senang menetap dalam sekeping daging yang anda putuskan untuk dijadikan ham, malah saudara-mara akan dibawa.)

Tetapi walaupun anda berjaya menghindari kumbang ham, anda akan memerlukan beberapa bulan untuk mendapatkan rasa seimbang yang sangat kami sukai..

Sudah tentu, para penikmat dendam sebenar sudah bersedia untuk menunggu. Ham jinhua Cina yang terkenal biasanya dikeringkan sekurang-kurangnya enam bulan. Culatello Itali - 14 bulan hingga empat tahun.

Ia tidak menggunakan bahan pengawet dan tidak membazirkan daging

Ham yang paling mahal di dunia, dari Sepanyol, telah disembuhkan selama enam tahun menurut Guinness Book of Records.

Semakin lama daging itu disembuhkan, rasanya semakin tidak biasa, kerana lemak secara beransur-ansur mulai memberikannya warna yang sangat menyakitkan. Namun, bagi sebilangan orang inilah pengembaraan masakan..

Pengeringan juga penting untuk stik berumur kering yang tidak boleh dilakukan oleh restoran mewah..

Hari-hari ini, proses penyejatan biasanya dikendalikan di ruang khas, dan dapat dilakukan untuk waktu yang lama - sangat mengejutkan, memandangkan ia tidak menggunakan bahan pengawet dan tidak membuang daging..

Mata mengatakan bahawa dia pernah bekerja dengan seorang koki di Chicago untuk membuat stik daging lembu selama 71 hari..

Walau bagaimanapun, pada masa lalu, mereka yang memasak serai di rumah tidak mempunyai teknologi terkini..

"Gantungkannya di bilik bawah tanah, dan biarkan ia menggantung selama anda sanggup menahan bau," kita membaca dalam salah satu resipi Inggeris abad ke-18..

Atau sehingga jiran mengadu tentang anda.

Untuk membaca asal artikel ini dalam bahasa Inggeris, lawati BBC Future.

Daging yang telah diawet dan kering

Sifat daging jerk dan kering.

Di seluruh dunia, daging memainkan peranan yang sangat penting dalam diet manusia..

Bersama dengan ikan, buah-buahan dan sayur-sayuran, daging adalah salah satu makanan yang paling penting dan paling penting.

Sehubungan dengan itu, orang selalu berusaha untuk memanjangkan jangka hayat produk ini, dan oleh itu menghasilkan resipi baru untuk penyediaannya..

Pengeringan atau pengawetan adalah kaedah memproses daging yang merupakan salah satu yang pertama kali diciptakan dan masih merupakan kaedah yang paling berkesan hingga kini..

Proses penyediaan daging dendeng sama sekali tidak rumit dan ini merangkumi kenyataan bahawa produk asli mesti dikeringkan pada suhu 40 darjah. Pendedahan pada suhu ini akan mengubah komposisi kimia produk..

Hasil daripada proses biokimia yang unik, kompleks protein dan lemak mula terbentuk, di mana semua ciri penting daging jerky bergantung - pemakanan, gustatory dan pengguna.

Harus diingat bahawa orang pertama yang mula memperoleh daging jerky adalah penduduk Siberia, Utara Jauh, dan Timur Jauh. Proses ini dilakukan di luar rumah di bawah sinar matahari langsung, akibatnya semua lemak yang terkandung dalam daging diagihkan secara merata di atasnya..

Sekarang anda boleh membeli daging jerky di pasar raya atau memasaknya sendiri..

Salah satu jenis daging dendeng dan kering adalah makanan ringan daging.

Kebaikan dan keburukan daging jerky dan kering

Ciri-ciri yang bermanfaat

Teknologi pengeringan mengekalkan dalam produk siap semua bahan berguna yang terkandung dalam daging segar: protein (terdapat 35... 40% daripadanya di sini), lemak (15... 18%), vitamin (terutamanya A, B dan PP), unsur surih (magnesium, besi, fosforus, kalsium, zink), asid amino.

Jerky berguna apabila terdapat kekurangan protein dan lemak haiwan dalam diet, disarankan agar atlet membina otot.

Bahaya tersentak

Teknologi pengeluaran produk ini menyediakan cara khas untuk memecahkan lemak haiwan dengan peningkatan pengeluaran lipase dan enzim pencernaan yang lain, yang tidak perlu memberi tekanan pada hati, saluran empedu, dan pankreas.

Di samping itu, produk ini mengandungi purin yang terurai membentuk asid urik, jadi penyalahgunaannya adalah risiko sakit sendi, osteochondrosis, kecacatan sendi, pemburukan gastritis, pankreatitis dan ulser perut..

Obesiti dan penyakit buah pinggang juga merupakan kontraindikasi tanpa syarat untuk memakan sejumlah besar jerky..

Makanan ringan daging masin juga berbahaya..

Kandungan kalori yang tersentak

Kandungan kalori daging jerky 252 kcal

Nilai tenaga jerky (Nisbah protein, lemak, karbohidrat - bju):

185 kcal) Lemak: 4.45 g (

40 kcal) Karbohidrat: 0 g (

0 kkal)

 • Nisbah tenaga (b | f | y): 73% | 16% | 0%
 • Pemilihan dan penyimpanan daging jerky dan kering

  Sebelum membeli, kami secara tradisional melihat tarikh luput, komposisi produk dan integriti pakej. Sebaiknya jangan membeli produk ini mengikut berat. Kami tidak tahu bagaimana atau di mana ia disimpan. Bakteria berkembang walaupun pada daging asin.

  Terdapat pengeluar yang membeli bahan mentah siap dari negara-negara Asia. Dan dibungkus dengan jenama mereka sendiri. Kualiti produk sedemikian dipersoalkan. Dan produk tersebut boleh dirawat dengan pengawet yang kuat.

  Jangka hayat sehingga 6 bulan rata-rata pada suhu bilik.

  Pengilang (jenama) terbaik daging sembuh dan kering

  Ditentukan setiap tahun berdasarkan hasil pameran utama (Prodexpo, WorldFood Moscow, dll.), Hasil pemeriksaan oleh Rospotrebnadzor, Roskontrol, Rostest, Roskachestvo, penilaian agensi khusus (Kepakaran, Harga & Barang, Pusat Produk, dll.) Dan ulasan pelanggan (Irecommend, Otzovik, Otzyv, Otzyv, Pasar Yandex, dll.).

  DYMOV, BEEF JERKY, KARAT (Daging), BESAR TENAGA, SNACKER, PAN STROGAN, KNIGHT, MATADOR, RUS OKOROK, JACK LINKS, GRIZZON, CARORIDA, MYASLOV, ALTO, ARMAVIRSKY, TELLE RAN, LA FELGODEIN dan lain-lain.

  Sekiranya anda ingin mengambil bahagian dalam pemilihan pengeluar (jenama) terbaik, sila hantarkan cadangan munasabah anda untuk memasukkan / membuang jenama dari senarai.

  Pengeringan

  Apabila ekspedisi penyelidikan saintifik pergi ke kawasan yang tidak banyak dipelajari di planet kita, dalam senarai produk yang mereka bawa, pastikan anda makan jerky atau ikan..

  Pengeringan adalah sejenis pengeringan sejuk ikan atau daging..

  Teknologi pengeringan terdiri daripada penyahhidratan produk secara beransur-ansur. Akibatnya, enzim diaktifkan, yang memberikan makanan rasa yang sangat baik, serta sifat yang diperlukan untuk penyimpanan produk jangka panjang..

  Dalam makanan kering, tidak seperti makanan kering, lemak diedarkan ke seluruh ketebalan jisim otot. Daging yang diawet lebih cantik dari segi estetik, rasanya lebih harmoni dan tahan terhadap tengik.

  Penerangan umum kaedah

  1. 1 Untuk mengeringkan produk dengan betul, diperlukan bekalan udara segar dan suhu hingga + 40 ° C secara berterusan. Pada suhu yang lebih tinggi, perubahan protein yang tidak dapat dipulihkan yang disebut denaturasi berlaku. Pada masa yang sama, rasa produk menjadi sebilangan kecil orang yang berani mencubanya. Dan jika dia mencuba, dia akan menjadi pejuang aktif untuk mematuhi peraturan termal.!
  2. 2 Waktu memasak makanan bergantung pada suhu udara, kekurangan kelembapan dan kehadiran angin. Untuk memasak lebih cepat, daging harus digantung pada ketinggian yang tidak lebih rendah daripada ketinggian manusia. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pada ketinggian seperti itu kelajuan angin lebih tinggi daripada di permukaan bumi. Draf juga merupakan faktor yang baik..
  3. 3 Sekiranya berangin dan kering di luar, produk mungkin siap selepas 2-3 hari. Lebih kerap, masa memasak mencapai 2 minggu atau lebih..

  Produk kering dengan baik mendapat daya tahan terhadap perkembangan mikroflora patogen. Ini disebabkan oleh sifat insolasi matahari, di mana proses pengeringan dilakukan..

  Makanan kering dimakan tanpa proses masakan lebih lanjut, sejurus selepas proses memasak selesai. Jangka hayat produk sedemikian sangat lama, yang sesuai untuk kenaikan atau ekspedisi.

  Pada masa ini, terdapat banyak produk kering semu yang dijual. Perbezaan utama mereka dari ham atau ikan dendeng sebenar adalah bahawa proses memasak tidak berkaitan dengan matahari. Akibatnya, penapaian tidak lengkap berlaku, dan produk tersebut tidak mempunyai semua kelebihan pengeringan semula jadi..

  Selalunya, roach, ram dan smelt Asia dikeringkan sepenuhnya. Bagi bahagian punggung dan perut, mereka menggunakan ikan sturgeon dan ikan salmon untuk penyediaannya..

  Sifat berguna makanan kering

  • Nilai pemakanan makanan kering pastinya patut dihormati. Berkat teknologi ini, enzim diaktifkan yang memberi kesan positif pada otak dan saraf tunjang, meningkatkan fungsi cakera intervertebral, dan yang paling penting, mereka meningkatkan fungsi keseluruhan saluran gastrointestinal..
  • Orang yang kerap makan jerky dan ikan merasa lebih aktif berbanding rakan sebaya mereka yang tidak mengambil makanan seperti itu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa daging kering cenderung dicerna dengan lebih sempurna.
  • Lemak yang merendam daging dan ikan, di bawah pengaruh matahari dan enzim, mengalami transformasi, berkat ia mampu memberi tubuh dan tenaga lebih banyak..

  Sifat berbahaya makanan kering

  Siapa yang tidak akan mendapat keuntungan daripada tersentak? Ini terutamanya orang yang mengalami metabolisme protein (purin) yang terganggu.

  Ia juga berbahaya bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi..

  Juga, tidak dianjurkan untuk menggunakan makanan yang tidak sedap untuk orang yang mempunyai kecenderungan untuk urolithiasis..