Tequila baik untuk kesihatan anda

Para saintis di Guadalajara, universiti terbesar di Mexico, telah menyimpulkan bahawa tequila mempunyai khasiat perubatan: mencegah barah gastrousus.

Tequila mampu mencegah barah, ulser perut dan radang pada lapisan usus besar. Selain itu, minuman Mexico mengandungi fruktan, zat yang mendorong pertumbuhan flora usus..

Ini bukan kesimpulan pertama para saintis mengenai sifat penyembuhan tequila - kajian sebelumnya juga dilakukan, tetapi hasilnya tidak jelas..

Hanya satu perkara yang belum diperjelaskan: berapa banyak minuman kuat ini yang harus diminum setiap hari untuk mencapai hasil yang meningkatkan kesihatan, para saintis belum membuktikan.

Ingat bahawa tequila adalah minuman kebangsaan Mexico yang dibuat dari jus "maguea" - kaktus daun lebar yang tumbuh di Mexico.

Tequila dan lemon

Tequila dapat menyembuhkan penyakit perut

Minuman beralkohol yang kuat boleh bermanfaat bagi manusia. Para saintis mendapati bahawa minuman tequila Mexico memberi manfaat kepada orang yang menghidap penyakit saluran gastrousus.

Pakar Mexico telah mengkaji pelbagai jenis ubat yang dapat merawat barah perut dan usus. Tetapi, ternyata, di bawah pengaruh jus gastrik, mereka kehilangan sifat penyembuhannya. Hanya ekstrak agave biru, dari mana tequila dibuat, tidak menyerah pada kesan jus gastrik.

Pada masa akan datang, kajian ini akan membantu para saintis mengembangkan ubat yang lebih berkesan untuk rawatan penyakit saluran gastrousus, tulis MIGnews.

Tequila menyelamatkan dari osteoporosis

Tequila dibuat dari kaktus agave Mexico. Produk inilah yang dapat melindungi tubuh wanita dari osteoporosis. Kenyataan ini dibuat oleh para saintis dalam pertemuan Persatuan Kimia di Amerika. Enzim agave harus diambil bersama makanan. Dengan bantuan mereka, kalsium diserap dengan baik. Pernyataan itu telah disahkan oleh eksperimen, walaupun setakat ini pada tikus. Komposisi tumbuhan menguatkan tisu tulang tikus dua kali.

Tequila dengan lemon

Cara minum tequila

Tequila adalah minuman yang cepat mendapat populariti di dunia. Sehubungan dengan itu, sangat mustahak untuk mengetahui cara meminumnya dengan betul, belajar tentang koktel yang paling berjaya dengan "sedikit putih" Mexico dan sama ada resipi klasik betul - tequila, garam, kapur.

Peraturan satu: jangan minum tequila dalam satu tegukan. Minuman ini mesti diminum perlahan, sedap. Harganya bukan sahaja dan tidak begitu banyak, yang kadang-kadang mencecah $ 200 setiap hidangan, tetapi hakikat bahawa anda tidak akan merasakan rasa minuman unik ini. Minum tequila, terutama yang sudah tua, perlahan-lahan, dengan meneguk kecil.

Mari kita juga menyentuh mengenai apa yang harus diminum oleh tequila. Secara tradisional di Mexico minuman ini disajikan di caballito - gelas sempit dan tinggi dengan isipadu kira-kira 60 mililiter. Tetapi lebih baik memilih gelas profesional untuk tequila, seperti yang dibuat oleh syarikat Austria Riedel. Gelas 200 ml yang tinggi dan langsing memungkinkan anda menikmati tequila seperti anggur elit.

Peraturan nombor dua: tanpa garam atau kapur. Ini adalah kesalahan biasa bagi pemula yang ingin menjilat, minum dan menggigit. Garam dan limau membunuh rasa minuman yang indah ini. Mari tinggalkan cara penggunaan ini kepada orang-orang tequila yang tidak memahami..

Peraturan nombor tiga: koktel tequila tidak begitu diingini. Perlu diingat bahawa jika anda benar-benar ingin memahami minuman Mexico ini, lebih baik meminumnya dalam bentuk tulen, kerana sebarang kekotoran mengganggu rasa tequila.

Tetapi jika anda benar-benar ingin mencuba koktel tequila, kami boleh mencadangkan beberapa. Salah satu minuman ini adalah "Margarita", tetapi hanya resipi standardnya, tanpa penambahan pelbagai jus buah manis dan minuman berperisa.

Koktil tequila lain yang menyegarkan adalah Paloma dengan limau dan soda limau gedang, walaupun yang terbaik adalah mengganti bahan terakhir dengan jus limau gedang yang baru diperah. Anda juga dapat menikmati Bloody Mary versi Mexico dengan tequila dan bukannya vodka. Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan "Manhattan", menggantikan bourbon dengan tequila.

Tequila 2010

Tequila paling mahal tahun 2010

Tequila paling mahal adalah Ultra Premium Tequila Ley. Minuman berusia tujuh tahun yang paling berharga yang dibuat oleh kilang penyulingan Hacienda La Capilla (negeri Jalisco, Mexico) dan dibotol dalam botol 1.3 l. Harganya sekitar $ 3.5 juta, dan dijelaskan oleh bahan-bahan dari mana kapal itu dibuat. Dan ini adalah 2.38 kg platinum dan jumlah berat 328 karat lebih dari 400 berlian.

Botol itu dibuat oleh pereka terkenal Fernando Altamirano dan disebut "The Law of the Diamond".
Rekod terakhir seperti ini juga dibuat oleh tequila yang sama dari Hacienda La Capilla. Pada tahun 1996, tequila termahal di dunia pada masa itu dijual di lelong dengan harga 225 ribu dolar per botol..

Tequila diakui berbahaya kepada alam sekitar

Sisa dari pengeluaran minuman itu meracuni alam Mexico, kata pakar itu. Pengeluaran tequila menyebabkan bahaya besar kepada alam sekitar. Seorang ahli perniagaan dari Los Angeles Alejandro Viecco menarik perhatian ini.

Faktanya ialah untuk membuat 1 liter tequila, 10 liter air minum dikonsumsi, sebahagiannya digunakan untuk menanam agave.

Lebih-lebih lagi, selepas pengeluaran 1 liter minuman popular, 5 hingga 6 kilogram pelbagai sampah dihasilkan. Di Mexico, sebagai peraturan, sampah ini tidak dibuang, tetapi dibuang di tempat pembuangan sampah. Ini meracuni tanah. Lebih-lebih lagi, sisa dari pengeluaran tequila menimbulkan bau yang tidak menyenangkan..

Semua ini secara keseluruhannya merosakkan ekologi negara, tulis Culinary Eden.

Landskap ladang Agave dan kilang tequila lama

Tequila (Spanish Tequila) adalah minuman keras alkohol suling yang kuat (mezcal), yang dihasilkan terutamanya di sekitar Tequila, sebuah bandar di sebelah barat negara Jalisco, 65 km di barat laut Guadalajara. Benteng 38-40 darjah. Dicipta dari Blue Agave Heart.

Agave biru, atau tequila, adalah sejenis agave yang banyak digunakan dalam pertanian untuk pengeluaran tequila, minuman beralkohol. Perkembangan budaya agave tertinggi dicapai di negeri Jalisco, Mexico. Agave biru juga dijumpai di alam liar, tetapi ia sudah jauh berbeza dengan ciri-cirinya dari varieti domestik..

Pengeluaran Tequila hanya terbatas pada wilayah Jalisco, Guanajuato, Michoacan, Tamaulipas dan Nayarit menurut piawaian memasak yang ditetapkan oleh Tequila Regulatory Board dan dibuat dari blue agave. Tequila mesti mengandungi sekurang-kurangnya 51% jus agave; selebihnya adalah alkohol yang berasal dari bahan mentah lain (seperti jagung atau tebu). Tekquila premium dibuat secara eksklusif dari agave biru, dan botolnya harus dilabel "100% agava" atau "100% agava biru". Sekiranya tidak ada prasasti, maka itu adalah jenama tequila yang lebih murah, yang disebut. mixto.

Tequila, dibuat secara eksklusif dari gula agave, mesti dihasilkan di Mexico dan diberi label "Hecho en Mexico" (dibuat di Mexico). Sirap agave, biasanya diperoleh dari agave liar, boleh dieksport secara pukal; jenis gula dan karamel lain sering ditambahkan kepadanya untuk menukar warnanya. Sirap atau nektar Agave mengandungi sekitar 90% fruktosa dan sering digunakan sebagai pemanis dan pengganti yang selamat untuk gula meja biasa (dipasarkan sebagai pemanis indeks glisemik rendah semula jadi).
Tapak bersejarah pengeluaran tequila dan kilang untuk pengeluarannya dilindungi oleh UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia.
Tequila mula dibuat pada abad ke-16 berhampiran bandar Tequila, yang secara rasmi ditubuhkan pada tahun 1656. Orang Aztec membuat minuman fermentasi dari agave, yang mereka sebut octli (kemudian mendapat nama yang lebih popular), jauh sebelum kedatangan orang Sepanyol pada tahun 1521. Ketika penakluk Sepanyol kehabisan brendi mereka sendiri, mereka mula menyuling agave dan menghasilkan minuman beralkohol asli Amerika Utara yang pertama (versi pertama disebut "mezcal").
Tequila, yang popular hari ini, pertama kali dihasilkan secara besar-besaran pada awal abad ke-19 di Guadalajara, Mexico.

tequila dan lemon

Jenis tequila

Tequila biasanya dibungkus dalam salah satu kategori berikut:

plata atau blanca ("perak" - berumur tidak lebih dari dua bulan)
emas ("emas" - "perak" tequila, berwarna menyerupai tequila berumur)
reposado ("berehat" - berumur kira-kira satu tahun)
anejo ("berumur" atau "tua" - berumur dari 1 hingga 3 tahun)
extra anejo ("extra age" - sebarang tequila, tempoh penuaan melebihi tiga tahun. Muncul sejak Oktober 2005)
Kekuatan tequila blanca klasik ialah 55 darjah. Sebelum membotolkannya, tequila diencerkan dengan air hingga 40 darjah.

Semua tequila dibahagikan kepada dua kumpulan, yang berbeza dalam peratusan jus agave:
Yang pertama adalah Tequila 100% Agave, atau "premium". Kumpulan ini termasuk tequila yang dibuat khas dari jus agave biru..
Kumpulan kedua ialah tequila mixta (mixto), atau "standard". Ini termasuk minuman gula campuran.

Mitos Tequila

Tequila diperbuat daripada kaktus.
Sudah tentu, itulah yang difikirkan oleh semua orang. Tetapi anda tidak mungkin memanggil lily sebagai kaktus. Lagipun, tequila bukan dibuat dari kaktus, tetapi dari agave, tanaman abadi dari keluarga lily. Selain itu, tidak ada agave, yang mana terdapat lebih dari 300 spesies di dunia, yang sesuai untuk tequila, tetapi hanya satu agave biru (Agave Azul Tequilana Weber). Ini adalah hati dan jiwa minuman yang sebenar!

Tidak ada mabuk dari tequila.
Kandungan minyak fusel dalam tequila praktikalnya tidak diatur, dan warna herba ringan berjaya menutupinya. Akibatnya, tequila memabukkan lebih cepat daripada, misalnya, vodka. Tetapi jika anda berjaya minum banyak tequila, mabuk dijamin..

Botol tequila sebenar semestinya mempunyai ulat.
Botol tequila sebenar harus mengandungi ulat. Orang Mexico tidak meletakkan ulat dalam botol dengan tequila sebenar. Dalam beberapa jenis botol di Amerika Syarikat, ulat ditambahkan untuk tujuan pengiklanan, tetapi, tidak seperti mezcal, ini tidak ada kaitan dengan tradisi Mexico..

Tequila hanya perak dan emas.
Ya, tetapi ini hanyalah jenis yang paling mudah. Tequila juga berbeza dalam kadar kandungan agave (51% atau 100% alkohol alkohol), pada usia minuman siap pakai dan, yang mengejutkan, dari segi rasa. Dan ternyata setiap tequila disediakan mengikut resipi yang unik..

Patricia Kaas dengan anjing kesayangannya Tequila

Patricia Kaas: "Tequila dan saya berdua adalah pirang!"

Patricia Kaas tidak berpisah dengan kekasihnya yang berkaki empat selama lebih dari lima tahun: seorang lapdog Malta bernama Tequila menemani Patricia dalam lawatan dan perjalanan di seluruh dunia, dengan tenang menetap di kereta, kereta api dan kapal terbang.

- Pada tahun 2002, saya memainkan peranan utama (penyanyi jazz) dalam filem arahan Claude Lelouch "Dan sekarang, tuan-tuan dan puan-puan..." Dia melihat saya di sebuah konsert dan menawarkan diri untuk menjalani ujian skrin. Dan pada hari-hari terakhir penggambaran, dia menghadiahkan kepada saya sebiji bola wol putih yang lembut dengan hidung hitam yang basah. Menurut peraturan pakar cynologists di Perancis, setiap tahun nama anjing itu mesti dimulakan dengan satu huruf. Tahun itu adalah huruf T - jadi anjing itu menjadi Tequila. Dia sangat baik, sangat lembut, menyenangkan, dia kelihatan seperti orang, dia sangat pintar dan secara umum kadang-kadang nampaknya mereka mengenali saya walaupun kurang daripada Tequila.

Tequila - semangat Mexico

Tequila: khasiat berguna untuk tubuh manusia, adakah ia berbahaya

Tequila dianggap sebagai salah satu minuman paling terkenal di Amerika Latin. Ia dihasilkan di daerah gunung gersang di tengah Mexico dengan fermentasi atau fermentasi, dan dengan menyuling getah tanaman tropis. Lama-kelamaan, populariti minuman itu tersebar ke negara-negara Eropah dan Asia. Itulah sebabnya mengapa manfaat dan kemudaratan tequila telah menjadi subjek kajian..

Mengapa tequila baik untuk anda

Minuman beralkohol itu adalah simbol rakyat Mexico. Ini pertama kali dihasilkan oleh penakluk beberapa abad yang lalu. Produk tertua dibuat dari nektar biru agave. Mendapatkan tequila menjadi mungkin berkat penyulingan wort yang ditapai dari inti buah..

Minuman beralkohol mempunyai kesan yang baik pada tubuh. Ini disebabkan oleh nutrien berharga yang merupakan sebahagian daripada agave. Nectar mengandungi sejumlah besar fruktosa.

Tequila disyorkan oleh saintis Amerika Latin untuk khasiatnya yang bermanfaat. Kualiti antiseptiknya diketahui, yang diketahui oleh suku Aztec dan Maya. Kubu tradisional adalah 55 belokan. Walau bagaimanapun, minuman beralkohol moden mungkin mempunyai ciri yang berbeza. Sebagai contoh, sebilangan besar pengeluar menghasilkan tequila, yang mempunyai kekuatan 38 putaran.

Perlu diperhatikan bahawa orang Mexico mematuhi standard pengeluaran yang ditetapkan. Mereka membuat minuman yang dibuat dari agave biru berkualiti. Bentengnya adalah 51 belok dan lebih tinggi.

Negeri-negeri berikut dinamakan sebagai tempat pembuatan produk:

 • Tamaulipas;
 • Guanajuato;
 • Jalisco;
 • Nayarit;
 • Michoacan.

Pengilang menghasilkan 2 jenis minuman beralkohol:

 • Tradisional. Mengandungi agave secara eksklusif.
 • Bercampur. Gula dari jagung atau tanaman lain digunakan untuk pembuatan.

Minuman itu mesti berumur dalam tong kayu oak. Keadaan inilah yang memastikan kualiti produk. Pengilang menunjukkan tempoh penuaan pada botol.

Kehidupan rak adalah penting. Pilihan pendedahan berikut adalah mungkin:

 • 0-1 tahun - Reposado;
 • 1-3 tahun - Anejo;
 • 3 tahun ke atas - Tambahan satu

Peringkat minuman bergantung kepada pelbagai ciri. Penuaan tradisional (dalam tong kayu oak) menyumbang kepada pemeliharaan aroma dan rasa produk, yang tidak dicairkan dengan alkohol. Tequila ini senang diminum. Minuman boleh disimpan di dalam mulut, yang bermanfaat.

Produk ini, berumur sekurang-kurangnya 3 tahun, membantu menguatkan sistem imun. Agar tequila menunjukkan khasiatnya, minuman itu diminum dalam 50 g setiap hari satu jam sebelum makan. Sebaiknya simpan di mulut sebentar..

Manfaat tequila untuk tubuh manusia adalah dalam rawatan patologi berikut:

 • darah tinggi;
 • kolesistitis;
 • gastritis;
 • sirosis hati;
 • sembelit kronik.

Minuman ini kaya dengan tanin yang menyumbang kepada:

 • membersihkan darah dari radikal bebas;
 • meningkatkan fungsi sistem pencernaan;
 • penyingkiran sanga;
 • pemulihan keasidan perut yang mencukupi;
 • penghapusan bakteria putrefaktif.

Kesan penyembuhan pada tubuh diberikan bukan hanya melalui penggunaan minuman beralkohol di dalamnya. Alat ini boleh digunakan secara luaran untuk menggosok penyakit sendi dan tulang belakang berikut:

 • osteochondrosis;
 • gout;
 • reumatik.

Tequila juga digunakan sebagai kompres. Kasa yang dilipat di beberapa lapisan dibasahi dalam agen yang dipanaskan, disapu pada sendi sakit dan dilindungi dengan polietilena. Selepas satu jam, kompres dikeluarkan. Prosedur ini disyorkan untuk diulang sehingga gejala patologi dihilangkan..

Untuk menguatkan keriting, berguna untuk menggosok produk ke akar. Prosedur ini mendorong pertumbuhan rambut dan mengurangkan keguguran rambut.

Adakah tequila berbahaya

Produk mempunyai kesan yang baik apabila digunakan secara luaran dan dalaman. Walau bagaimanapun, tequila boleh membawa bukan hanya manfaat, tetapi juga membahayakan kesihatan..

Minuman beralkohol berbahaya sekiranya berlaku overdosis. Rasa yang menyenangkan sering menyebabkan penyalahgunaan.

Telah diketahui bahawa pengambilan alkohol dalam dos yang signifikan dalam tubuh menimbulkan keradangan pankreas dan sirosis hati..

Kontraindikasi

Terdapat sekatan tertentu terhadap penggunaan tequila. Produk ini dikontraindikasikan semasa kehamilan dan menyusui. Minum minuman beralkohol tidak dibenarkan untuk orang sehingga mereka mencapai usia majoriti.

Kesimpulannya

Manfaat dan bahaya tequila tidak dapat dipertikaikan. Produk tradisional Mexico ini telah digunakan selama berabad-abad untuk merawat dan mencegah pelbagai penyakit. Kelebihan produk terletak pada kemungkinan penggunaan luarannya untuk patologi sistem muskuloskeletal, keguguran rambut.

Tequila - faedah dan keburukan

Tequila adalah salah satu minuman tertua dan paling terkenal di Amerika Latin. Dalam masyarakat moden, populariti tequila berkembang pesat dan hari ini ia adalah salah satu minuman yang paling digemari dan diminati di Eropah dan Asia..

Harta Tequila

Tequila adalah minuman yang dibuat berdasarkan agave biru, iaitu dari nektarnya, dengan menyuling wort fermentasi dari inti buah.

Agave adalah tumbuhan perubatan dan mempunyai sifat perubatan. Agave nektar mengandungi banyak fruktosa, yang bermaksud tequila adalah produk berkarbohidrat tinggi. Minuman tersebut telah dikaji oleh saintis Amerika Latin dan disyorkan sebagai ubat penyembuh dan penyembuhan..

Tequila paling berharga untuk sifat antiseptiknya, yang diketahui oleh orang Maya dan Aztec. Namanya berasal dari kota dengan nama yang sama di Mexico, dan kekuatan tradisional minuman seperti itu adalah 55 vol. Tetapi hari ini, kebanyakan pengeluar menghasilkan minuman beralkohol dengan kekuatan 38ob.

Di Mexico, piawaian pengeluaran dipatuhi dengan ketat, termasuk bahan mentah dan di sini tequila dihasilkan secara eksklusif dari agave blue elite, dengan kekuatan sekurang-kurangnya 51% dan tempat pengeluaran adalah negeri Guanajuato, Tamaulipas, Jalisco, Michoacan dan Nayarit.

Hari ini terdapat 2 jenis tequila:

 1. tradisional, berasaskan agave
 2. dicampurkan, dengan penggunaan gula jagung dan tanaman lain

Tequila berumur dalam tong kayu oak, tempoh penuaan dicap pada botol dengan produk. Jika minuman itu dikeluarkan segera setelah produksi, minuman itu akan diberi label "joven". Sekiranya sulingan agave berumur hingga 2 bulan, botol tersebut akan dilabel "blanca" atau "plata".

Pendedahan untuk jangka masa setahun akan menandakan tequila "reposado", dari 1 hingga 3 tahun minuman tersebut akan dilabel sebagai "añejo", dan akhirnya minuman yang paling halus, tradisional dan dituntut, dengan penuaan lebih dari 3 tahun, disebut "extra añejo".

Kelebihan tequila

Ciri rasa Tequila berada di kedudukan teratas minuman. Penuaan tradisional dalam tong kayu ek mengekalkan rasa dan aroma produk. Malah alkohol tidak boleh mencairkannya. Bahan seperti itu senang diminum, reseptor mulut menangkap rasa, aroma, sehingga minuman itu dapat disimpan di dalam mulut untuk waktu yang lama dan ini bukan sahaja akan membawa keseronokan, tetapi juga manfaat besar. Tequila berumur sekurang-kurangnya 3 tahun menguatkan sistem imun manusia, jika anda minum tidak lebih dari 50 g minuman setiap hari satu jam sebelum makan, sementara minuman mesti disimpan di dalam mulut.

Telah diperhatikan bahawa mereka yang mengambil tequila untuk tujuan perubatan menyingkirkan banyak penyakit, seperti kolesistitis, hipertensi, gastritis, sembelit, sirosis hati. Minuman ini mengandungi tanin yang dapat membersihkan darah dari radikal bebas, juga dapat meningkatkan fungsi saluran gastrointestinal, membantu membuang toksin dari hati dan tubuh secara keseluruhan, memulihkan keasidan perut normal dan, sebagai antiseptik, mencegah perkembangan bakteria putrefaktif. Ciri khasnya, baru-baru ini, saintis telah mencatatkan kes kesan positif tequila pada tubuh pesakit barah. Jus Agave menyekat pertumbuhan neoplasma onkologi, menyembuhkan ulser hujung ke hujung dan menormalkan kerja dan melegakan radang perut dan duodenum. Menggalakkan percepatan pengembangan mikroorganisma yang berguna untuk tubuh manusia di dalam usus.

Aplikasi Tequila

Selain mengambil tequila ke dalam untuk tujuan perubatan, minuman ini juga digunakan untuk menggosok luaran. Orang dengan osteochondrosis, gout, atau penyakit lain yang berkaitan dengan kehilangan mobiliti sendi, seperti sciatica dan rematik, boleh menggunakan tequila sebagai kompres. Ia dapat dilakukan dengan cara ini: kain kasa steril yang dilipat dalam beberapa lapisan dibasahi dengan lembut dengan tequila hangat sehingga kain kasa menyerap cecair, tetapi tidak menetes kerana berlebihan. Kemudian kain kasa disapu ke tempat sakit dan ditutup dengan polietilena, membungkusnya di sekitar tempat sakit. Tutup bahagian atas dengan selimut atau kain hangat. Simpan selama lebih kurang satu jam. Prosedur diulang 2-3 kali sehari, dan untuk jangka masa yang panjang, sehingga penyakit itu reda.

Sangat berguna untuk menggosok tequila ke kulit kepala. Ia mendorong pertumbuhan dan pengukuhan rambut dan juga mengurangkan keguguran rambut..

Cara minum tequila dengan betul

Tequila adalah minuman beralkohol yang dibuat di dataran tinggi gersang di tengah Mexico, dari fermentasi (fermentasi) dan penyulingan jus agave (agave adalah ramuan tropis, juga disebut maguey).

Ahli arkeologi mengatakan bahawa agave telah ditanam di kawasan ini sekurang-kurangnya 9 ribu tahun. "Anggur Tequila" pertama kali dibuat oleh para penakluk, yang "menyulingkan" minuman tempatan yang disebut pulque menjadi lebih kuat.

400 tahun selepas penaklukan Mexico oleh orang Sepanyol, tequila telah menjadi simbol rakyat Mexico, yang terkenal di seluruh dunia. Hari ini, kebanyakan tequila dihasilkan di negeri Jalisco di sekitar bandar Tequila..

Jenis tequila

Blanco atau plata (cahaya atau perak) adalah yang paling biasa. Ia disebut "tanpa musim", blanco tequila dibotolkan setelah penyulingan dalam botol yang agak segar - kurang dari 60 hari penuaan. Kadang-kadang keras, tetapi rasanya lebih enak dan jauh lebih kuat daripada tequila yang disempurnakan dengan baik dan dilabel "100% agave." Sebilangan pengeluar tequila seperti itu meninggalkannya dalam tong kayu oak untuk memperoleh rasa yang lebih ringan, tetapi masa penuaan maksimum adalah 30 hari..

Joc abocado (minuman segar dan ringan, juga disebut oro atau keemasan) adalah jenis kedua tequila. Pada dasarnya sama dengan blanco, tetapi berwarna dan dengan penambahan ramuan yang memberikan aroma khas - semua ini memberi tequila penampilan yang lebih matang. Tequila jenis ini juga disebut suave atau oro (keemasan), warna ini diperoleh kerana pewarnaan (biasanya dengan menambahkan karamel dan esen oak tertentu - hingga 1% dari jumlah berat). Dalam pengeluaran perindustrian, tequila tersebut disebut mixto (campuran). Biasanya tequila seperti itu tidak dilabel sebagai "100% agave", tetapi juga popular dalam penjualan eksport. Harus diingat bahawa kadangkala reposado tequila bertanda "seratus persen agave" disebut emas, yang berbeza dengan campuran emas tequila.

Reposado, jenis ketiga, yang bermaksud "berehat", berpengalaman. Tequila ini berumur dari 2 bulan hingga setahun dalam tong kayu atau tong. Dengan pendedahan ini, rasa tequila lebih kaya dan kompleks. Semakin lama penuaan, semakin gelap warna minuman dan semakin banyak kayu mempengaruhi rasa dan bau tequila. Reposado menyumbang lebih dari 60% daripada semua penjualan tequila di Mexico. Itu adalah jenis pertama tequila yang berumur.

Aсejo (berumur atau matang) - jenis keempat: disimpan dalam keadaan tertutup tidak lebih daripada 350 liter tong sekurang-kurangnya setahun. Tequila semacam itu dapat disimpan lebih lama - bahkan hingga lapan, sepuluh tahun, walaupun pihak berkuasa mengatakan bahawa masa penuaan terbaik adalah lima atau empat tahun. Biasanya dikosongkan dari tong dan disalirkan ke dalam tangki keluli tahan karat setelah penuaan empat tahun, kerana penyejatan dalam tong kayu mencapai 50% atau lebih. Sebilangan besar acejo tequila menjadi agak gelap dan kesan kayu jauh lebih besar daripada di reposado. Selepas tiga tahun atau lebih, pengeluar memanggil tequila ini (secara tidak rasmi) "muy acejo" atau "tres acejo".

Reserva de casa - juga disebut "tipo", biasanya bermaksud kelas tertinggi, selalunya pengeluaran tequila jenis ini dapat dibatasi (selalunya jenis acejo). Nama tidak rasmi lain untuk tequila adalah: gran reposado, yang bermaksud lebih daripada minimum dan blanco suave. Usaha ini oleh pembuat tequila adalah untuk menetapkan produk mereka sebagai unik dalam garis panduan dan peraturan pemerintah yang ketat untuk klasifikasi tequila. Dua nama terakhir untuk tequila juga dapat disebut sebagai "seratus persen agave". Walaupun terdapat pelbagai jenis tequila, semua jenisnya mempunyai kandungan alkohol yang sama - kira-kira peratusan yang sama dengan mana-mana scotch, vodka, gin atau bourbon - sekitar 38-40%.

Jenama tequila yang terkenal

Terdapat, pertama-tama, beberapa jenis tequila, terutamanya berbeza antara satu sama lain dalam cara pengeluaran. Peminat tequila "cahaya" (blanco) atau "perak" (plata) yang tidak berpengalaman mendakwa bahawa tequila perak adalah yang paling sempurna dan terbaik dari semua menyampaikan rasa eksotik tanaman agave. Tequila "berumur" atau "masak" (reposado atau anejo), yang sering mengandungi bahan tambahan karamel atau vanila manis, lebih lembut daripada perak dan sedikit lebih manis. Walau apa pun, tequila dari semua jenis, tidak seperti gin atau bourbon, tidak melebihi 40% kandungan alkohol.

CHINACO BLANCO

Dengan jenama tequila ini, populariti minuman ini di Amerika bermula, apalagi, hanya jenama ini yang dihasilkan di negara timur Mexico Tamaulipas. Tequila ini berkualiti dan rasa yang istimewa.

EL TESORO SILVER

Tequila ini dihasilkan mengikut salah satu kaedah yang paling tradisional. Agave yang digunakan untuk produk ini berasal dari Los Altos Highlands of Jalisco. Tequila El Tesoro mempunyai rasa halus dan kualiti yang berbeza.

SAUZA TRES GENERACIONES PLATA

Sebotol besar Sauza tequila adalah salah satu yang tertua yang dihasilkan di bawah label ini. Tequila ini dengan rasa segar dan hampir pudina senang diminum. Setelah merasai Sauza tequila, rasa agave yang luar biasa dirasakan dengan jelas, menjadikannya status jelas salah satu jenama terbaik.

REPOSADO HERRADURA

Syarikat yang mencipta tequila ringan (reposado) masih menjual sejumlah besar tequila jenis ini. Penuaan sebelas bulan dalam tong kayu oak memberikan semangat ini keseimbangan tanpa membayangi atau menyekat kesegaran tropis dan manis tanaman agave..

EL PATRON ANEJO

Dihasilkan sebagai El Tesoro di kawasan Los Altos, tequila yang sudah tua ini memang akan digemari oleh peminat teejila anejo. Kelembutan luar biasa El Patron dengan sedikit rasa manis adalah ciri utama tequila ini..

DEL MAGUEY MEZCAL SANTO DOMINGO ALBARRADAS

Produk seperti mezcal ini dihasilkan dalam jumlah terhad. Rasa minuman yang kaya dan tidak biasa ini, meningkatkan penggunaannya, akan memberikan keseronokan yang tidak dapat dilupakan. Meskal ini disuling di sebuah perkampungan India pada ketinggian kira-kira 3000 ribu meter di atas permukaan laut di negara bagian selatan Oaxaca. Aroma buah-buahan dan herba tropika yang pelbagai akan memukau anda sebelum anda merasakan mezcal ini.

Bagaimana tequila mabuk?

Terdapat beberapa cara tradisional untuk menggunakannya..

Yang pertama. Dalam tampar

Lizni - Knock Down - Kusni yang terkenal. Anda meletakkan garam bisu di bahagian luar tangan anda - di antara ibu jari dan jari telunjuk anda - dan memegang sepotong lemon atau limau nipis dengan dua jari ini. Dan kemudian mengikut skema: menjilat garam, terbalik segelas tequila, gigit sebiji lemon. Terdapat juga versi ritual yang lebih seksi ini, di mana anda menjilat garam, katakan, bahu rakan anda (atau bahagian badan yang lain), menghirup tequila dalam satu tegukan, dan menggigit kapur yang dipegang rakan anda di giginya. Beberapa peminat panas malah berjaya meminum tequila bukan dari timbunan dengan nama Sonor Caballito., Tetapi dari... rongga pusar rakan mereka Conchitta.

Kedua. Ruff Mexico

Ini adalah campuran termonuklear 33 gram tequila dan 330 gram bir Mexico Corona Extra terbaik. Di Amerika Syarikat, ruff Mexico disebut "kabut". Dan jika kita mengatakan: "Vodka tanpa bir - wang habis di saluran air", maka di Mexico kedengarannya seperti ini: "Tequila tanpa Mahkota - peso menuruni saluran".

Ketiga. "Margarita"

Salah satu koktel paling popular di Amerika Utara dan Eropah. Di Amerika Syarikat, kira-kira 750 juta hidangan Margarita diminum setiap tahun. "Margarita" mendapat namanya untuk menghormati Margarita Seims, yang pertama kali datang dengan resipi koktail ini. Resipi asli klasik untuk "Margarita":

 • tiga bahagian tequila
 • satu bahagian minuman keras oren Cointreau
 • jus limau satu bahagian
 • ketulan ais

Semuanya disebat dengan ais di shaker.

Pada masa ini, terdapat banyak jenis "Margarita" dengan strawberi, isi nanas, dan juga Frozen Margarita - "Margarita" yang dicampur dengan ais halus. Bahan utama tetap tidak berubah - minuman berapi-api pesta belia - tequila.

Keempat. Ledakan Tequila

Atau dalam bahasa Sepanyol: quicko (cepat). Tequila dituangkan ke dalam gelas, tonik berkarbonat ditambahkan. Tutup kaca dengan, katakanlah, pemegang kaca atau hanya dengan tangan anda. Mereka memukul meja dengan tajam - ini menyebabkan berbuih. Minum dalam satu tegukan.

Resepi

Lobak dengan tequila

Produk dan ramuan:

 • lobak merah - 500g
 • mentega - 4 sudu besar.
 • dill kering (ditumbuk kering) - 1/4 sudu kecil.
 • garam, lada - secukup rasa
 • tequila - 1/4 cawan.

Membuat Resipi Carrot Tequila:

Goreng wortel cincang, kemudian masukkan garam, lada dan herba. Akhir sekali, tuangkan tequila dan bakar. Sebaik sahaja api menyala, semuanya perlu dicampur dan dihidangkan..

Daging lembu diperap dalam tequila

Produk dan ramuan:

 • stik - 1.5 kg
 • jus limau nipis - 1/2 cawan
 • minyak sayuran - 1.3 cawan
 • tequila - 1/2 cawan
 • jintan (cincang) - 1 sudu kecil.
 • oregano (kering dihancurkan) - 1 sudu kecil.
 • lada hitam - 1/2 sudu kecil.
 • bawang putih - 3 ulas
 • bawang (kecil) - 3 keping.
 • tortilla gandum - 18 pcs.
 • kacang goreng dengan guacamole - 3 cawan
 • salsa Mexico segar
 • krim - 1 gelas
 • ketumbar (cincang halus) - 1 cawan

Membuat Resepi Perap Beef Tequila:

Potong daging menjadi kepingan dan tutup dengan campuran mentega, tequila, jintan, oregano, lada, bawang putih dan jus limau. Perap selama 24 jam di dalam peti sejuk, sesekali berpusing. Goreng bahagian bawang hingga keperangan, dan kemudian daging, masukkan perapan jika perlu. Masukkan daging ke atas bawang.

Keburukan tequila

Bagaimana tequila boleh berbahaya? Overdosis, tentu saja. Bagaimanapun, kebenaran telah lama diketahui bagaimana ubat berbeza dari racun - dos. Ini sepenuhnya berlaku untuk tequila. Oleh kerana minumannya sangat menyenangkan rasanya dan mempunyai sedikit masin masin, mudah untuk tergoda untuk minum lebih banyak daripada yang seharusnya..

Jumlah tequila yang berlebihan boleh menyebabkan sirosis hati dan radang pankreas. Wanita hamil dan menyusui tidak boleh minum minuman beralkohol. Tequila dan kanak-kanak di bawah umur tidak dibenarkan.

Tequila

Tequila (Spanish Tequila) adalah minuman beralkohol yang dibuat dengan menyuling wort yang terbentuk sebagai hasil penapaian inti agave biru. Minuman itu mendapat namanya dari kota dengan nama yang sama Tequila di negeri Jalisco. Kekuatan minuman adalah 55 jilid. Walau bagaimanapun, banyak pengeluar sebelum botol mencairkannya dengan air hingga 38 jilid..

Di tingkat negara bagian, pemerintah Mexico mengatur produksi tequila dan diatur oleh piawaian tertentu:

 • tequila adalah minuman yang dihasilkan di negeri Mexico Guanajuato, Tamaulipas, Jalisco, Michoacan dan Nayarit;
 • hanya agave biru yang digunakan sebagai bahan mentah untuk pengeluaran varieti tequila elit;
 • kandungan alkohol dalam tequila berasaskan agave mestilah sekurang-kurangnya 51%, bahagian alkohol yang lain boleh didapati dari jagung, tebu dan bahan mentah lain.

Pengeluaran khusus tequila dilancarkan pada abad ke-16. di sekitar bandar Tequila oleh penakluk Sepanyol. Pada masa yang sama, resipi minuman itu dipinjam dari suku Aztec, yang menyediakan minuman serupa, octli, selama 9 ribu tahun. Penjajah sangat menyukai tequila sehingga keuntungan dari pengeluaran dan penjualannya mula dikenakan cukai. Prototaip tequila moden yang berjaya dihasilkan pada tahun 1800. Botol dari tahun itu masih bertahan hingga hari ini. Minuman itu mendapat populariti di seluruh dunia selepas Sukan Olimpik di Mexico City pada tahun 1968, dan pada tahun 1974 jenama dunia "tequila" diberikan kepada pengeluar minuman Mexico.

Terdapat dua kumpulan besar tequila:

 • tequila secara eksklusif berdasarkan agave;
 • tequila yang dihasilkan oleh penyulingan gula campuran, bahagiannya tidak melebihi 49% daripada jumlah keseluruhan.

Bergantung pada tempoh penuaan dalam tong kayu oak, botol tequila dilabel:

joven - tequila yang tidak berumur, botol segera selepas pengeluaran;

blanca atau plata - tempoh penuaan tidak lebih dari 2 bulan;

reposado - tequila berumur 10 hingga 12 bulan;

añejo - minuman berumur dari 1 hingga 3 tahun;

tambahan añejo - tempoh penuaan minuman lebih dari 3 tahun.

Terdapat beberapa cara untuk mengambil tequila:

 1. 1 tequila tulen - taburkan garam di bahagian belakang tangan antara telunjuk dan ibu jari, ambil sepotong lemon bersama mereka, dan kemudian cepat menjilat garam, minum segelas tequila dalam satu teguk dan makan dengan lemon.
 2. 2 tequila boom - tuangkan tonik berkarbonat ke dalam segelas tequila, tutup bahagian atas dengan tangan anda dan tekan meja dengan tajam. Minum minuman buih dalam satu tegukan.
 3. 3 tequila dalam koktel. Yang paling popular adalah "Margarita", "Tequila-Sunrise" dan "Mexican Ruff".

Kelebihan tequila

Agave, berdasarkan mana tequila dihasilkan, dianggap sebagai tumbuhan perubatan dan berkat ini mengisi minuman dengan sifat berguna dan perubatan. Hal ini berlaku terutamanya bagi tequila yang berumur sekurang-kurangnya 3 tahun. Pengambilan minuman yang sederhana (tidak lebih daripada 50 g sehari) menguatkan sistem imun, membersihkan darah, tanin merangsang perut, usus dan hati, dan bahan antiseptik menghalang perkembangan bakteria putrefaktif.

Para saintis Mexico yang mengkaji kesan tequila pada tubuh manusia mendapati bahawa beberapa bahan dalam komposisinya menghalang pertumbuhan neoplasma onkologi, kemunculan ulser ujung ke ujung dan radang perut dan duodenum, dan juga mempercepat pertumbuhan mikroorganisma yang bermanfaat bagi usus. Tequila juga mempunyai kesan positif pada struktur rambut, menguatkan folikel rambut dan memberi mereka bersinar. Untuk tujuan perubatan, tequila harus diminum dalam teguk kecil 45-60 minit sebelum makan, menahan di mulut.

Tequila digunakan sebagai kompres dan gosok untuk sendi yang sakit yang kehilangan pergerakan, dengan sciatica dan rematik. Untuk ini, kain kasa, dilipat beberapa kali, dibasahi dengan tequila, disapu pada tempat yang sakit, ditutup dengan polietilena dan kain hangat. Simpan kompres sedemikian sehingga kain kasa kering sepenuhnya..

Kerosakan dan kontraindikasi Tequila

Makan tequila dalam jumlah yang berlebihan memberi kesan negatif terhadap fungsi hati dan pankreas, yang membawa kepada perkembangan sirosis. Alkohol yang terkandung di dalamnya memberi kesan negatif terhadap perkembangan janin semasa kehamilan dan anak semasa menyusui.

Tidak digalakkan meminum tequila untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun, juga sebelum memandu kenderaan dan mesin teknologi yang kompleks.

Komuniti ›Menarik untuk diketahui. ›Blog› 50 fakta bahawa alkohol tidak hanya berbahaya, tetapi juga berguna

Kami semua suka bertemu rakan di bar. Atau mabuk dengan mereka di rumah. Tetapi setiap kali anda merasa bersalah: bagaimanapun, alkohol dianggap sangat berbahaya.

Tetapi anda tidak perlu lagi melakukan penyiksaan diri: alkohol - dalam jumlah yang betul, tentu saja, cukup baik untuk kesihatan anda. Ya memang benar! Berikut adalah fakta saintifik:

1. Mengatur tahap kolesterol. Meningkatkan tahap kolesterol HDL "baik", dengan itu mencegah arteri tersumbat. Dan meningkatkan fungsi jantung.

2. Menguatkan otak. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang minum bir secara sederhana cenderung untuk menghidap demensia dan Alzheimer.

3. Membantu kekal panas. Bir mengandungi barli, yang, ketika diminum, meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan kesesakan di saluran darah. Oleh itu, di waktu yang akan datang anda sangat sejuk di luar, minum bir suam.!

4. Mengandungi serat dan vitamin. Bir kaya dengan asid folik, niasin, asid pantotenik, riboflavin, vitamin B6 dan B12. Dua yang terakhir penting untuk kulit yang sihat..

5. Mencegah batu karang. Peminum bir biasa 40% cenderung menderita batu karang.

6. Menguatkan tulang. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa dua 0.33 bir sehari dapat memperkuat kepadatan tulang. Tetapi berhati-hatilah: apa sahaja yang melampaui norma ini, kerangka anda hanya merosakkan!

7. Mempercepat penurunan berat badan. Segelas vodka hanya mengandungi 64 kalori. Masalah hanya timbul apabila orang mencampurkannya dengan jus manis atau soda. Kami mencadangkan anda minum vodka dengan air biasa atau soda. Anda boleh menambah daun lemon atau pudina ke dalamnya.

8. Mengatur tekanan darah. Dua gelas vodka sehari dapat menurunkan peluang anda terkena serangan jantung. Tetapi semua yang berada di atas norma ini, sebaliknya, meningkatkannya.

9. Melegakan tekanan. Alkohol adalah ubat penenang yang sangat baik: melambatkan aktiviti otak dan sistem saraf pusat, menjadikan anda santai. Untuk menghilangkan tekanan, vodka adalah ubat yang paling berkesan.

10. Mengurangkan suhu. Sekiranya seseorang dengan suhu tinggi membuat kompres vodka di dahi, lengan, kaki dan dada, ini akan membolehkannya menjatuhkannya.

11. Meningkatkan penghadaman. Menambah sebilangan kecil vodka ke makanan anda dapat membuat pencernaan anda menjadi luar biasa..

12. Menenangkan sakit gigi. Masukkan sedikit vodka ke dalam mulut anda dan tahan pada gigi yang diingini. Akan ada pembasmian kuman dan "pembekuan".

13. Menguatkan otak. Whisky penuh dengan asid ellagic, bahan kimia yang meningkatkan fungsi kognitif dan mencegah perkembangan penyakit Alzheimer. Namun, anda juga perlu memakannya secara sederhana, kerana jika tidak, kesannya akan menjadi sebaliknya..

14. Melindungi hati anda. Lebih daripada seratus kajian yang berbeza menunjukkan bahawa wiski adalah "penjaga" terbaik untuk kesihatan anda (berbanding dengan jenis alkohol lain). Dua gelas sehari - dan risiko terkena serangan jantung dikurangkan sebanyak 50%!

15. Menghalang perkembangan barah. Asid elagik adalah antioksidan kuat yang juga mencegah barah. Ia menghancurkan radikal bebas, yang menjadi sebab utama munculnya penyakit yang mengerikan ini..

16. Meningkatkan imuniti. Wiski membantu melawan selsema dan jangkitan.

17. Mencegah diabetes. Wiski mengurangkan peluang anda menghidap diabetes sebanyak 30-40%. Ini kerana ia meningkatkan keupayaan tubuh menguruskan glukosa..

18. Membantu menurunkan berat badan. Wiski tidak mempunyai karbohidrat dan sedikit kalori. Ia juga meningkatkan pencernaan dan menekan selera makan, melindungi anda dari makan berlebihan..

19. Mempunyai sifat penyembuhan. Ada satu sebab anda tidak tahu mengapa rum sangat berkaitan dengan pelaut. Tentera Laut Inggeris memutuskan untuk memberi setiap pelayarnya setiap hari rum. Ia melindungi mereka dari penyakit kudis, penyakit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin C..

20. Meningkatkan jangka hayat. Pengambilan rum sederhana (1-2 hidangan sehari) memanjangkan umur 2-5 tahun.

21. Mencegah masalah otot. Rum membantu mengurangkan sakit otot dan mencegah osteoporosis. Ia juga menguatkan ketumpatan mineral tulang.

22. Merawat selsema. Rum mempunyai sifat anti-mikrob yang kuat. Melegakan selesema dengan sempurna!

23. Mengurangkan kadar gula dalam darah. Tequila terbuat dari agave, yang merangsang pengeluaran insulin dalam badan. Jadi mereka yang meminum minuman indah ini biasanya mempunyai kadar gula darah yang lebih rendah..

24. Mengatur tahap kolesterol. Kajian menunjukkan bahawa serat agave juga mengurangkan kadar kolesterol darah dan trigliserida. Tequila juga mengatur penyerapan lemak oleh dinding usus anda. Oleh itu, anda tidak akan merasa kembung selepas itu..

25. Mengandungi probiotik. Probiotik adalah bakteria "sihat" yang diperlukan oleh badan kita. Mereka mengawal banyak proses dalam badan kita - dari pencernaan hingga kekebalan tubuh..

26. Melindungi daripada tiga lagi penyakit ini, iaitu: osteoporosis, demensia dan diabetes.

27. Mengandungi sebilangan ramuan ubat. Ini adalah beri juniper (mereka membantu batuk, kesesakan, kegagalan buah pinggang dan masalah haid), dan banyak ramuan perubatan (ketumbar, bijak, akar angelica, rosemary, dll.)

28. Melindungi daripada malaria. Gabungan gin dan tonik diciptakan oleh British sebagai langkah pencegahan terhadap malaria. Dan ia benar-benar berfungsi. Apa yang berguna untuk diketahui sebelum bercuti ke negara-negara panas.

29. Melindungi daripada artritis. Juniper Berries Boleh Membantu Melawan Keradangan Yang Berkaitan dengan Artritis Kronik.

30. Melawan jangkitan. Melindungi daripada jangkitan bakteria dengan hanya membunuhnya.

31. Melindungi kulit yang sihat. Ini semua mengenai antioksidan.

32. Memperbaiki pencernaan. Herba dalam gin melepaskan enzim pencernaan dan asid perut. Kesannya, lebih mudah bagi anda untuk mencerna makanan..

33. Menggalakkan penurunan berat badan. Seperti vodka atau wiski, gin mengandungi jumlah kalori minimum. Dan mencegah kembung.

34. Menjaga awet muda. Resveratrol dalam anggur menyelamatkan kulit dari kedutan.

35. Mencegah barah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa anggur mengurangkan risiko barah usus dan payudara.

36. Mengurangkan risiko menghidap kemurungan. Dua hingga tujuh gelas anggur seminggu sangat meningkatkan peluang anda untuk menjaga kesihatan mental..

37. Menjaga kesihatan jantung anda. Semua orang sudah mengetahui perkara ini, tetapi kami memutuskan untuk mengingatkan.

38. Melindungi ingatan anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa minum satu gelas wain setiap hari meningkatkan ingatan anda dan mengurangkan risiko marasmus pikun anda.

39. Membantu anda hidup lebih lama. Satu kajian Finland mendapati bahawa orang yang minum arak mempunyai risiko kematian pramatang 34% lebih rendah.

Brandy atau cognac

40. Meningkatkan kesihatan jantung. Brandy adalah produk penyulingan anggur, jadi ia mempunyai semua manfaat kesihatan yang sama dengan anggur. Khususnya, minuman ini mengganggu pembentukan plak di dalam badan, menurunkan tekanan darah dan mencegah serangan jantung..

41. Melambatkan penuaan. Jenama mengandungi banyak tembaga, yang juga mempunyai kesan kuat pada badan. Logam ini melawan radikal bebas yang menyebabkan penuaan kulit dan otak.

42. Mengurangkan risiko barah. Mari kita ingat tentang asid ellagic! Ia penuh dengan brendi!

43. Menenangkan batuk dan selsema. Selama bertahun-tahun, cognac telah digunakan sebagai ubat untuk masalah pernafasan. Melegakan batuk, sakit tekak dan gejala selsema yang lain. Membunuh bakteria, menghilangkan lendir, menenangkan kawasan badan yang jengkel.

44. Meningkatkan imuniti. Sekali lagi, kita bercakap mengenai antioksidan yang membunuh berbahaya dan patogen..

45. Membolehkan anda menurunkan berat badan. Champagne Perancis sebenar biasanya mempunyai kalori yang jauh lebih sedikit daripada wain merah atau putih biasa. Anda sudah tahu mengenai khasiat minuman anggur lain yang berguna..

46. ​​Meningkatkan daya ingatan. Penyelidikan menunjukkan bahawa setelah orang minum sedikit sampanye, ingatan ruang dan jangka pendek mereka mula berfungsi dengan lebih baik. Menjadi lebih mudah bagi orang untuk melakukan tugas dan pengiraan yang kompleks.

47. Menggalakkan kesihatan jantung. Segelas sampanye sama baiknya dengan segelas wain merah..

48. Mengandungi sejumlah besar antioksidan. Segelas cider berisi kira-kira jumlah yang sama dengan segelas wain merah.

49. Alternatif yang sangat baik bagi mereka yang tidak boleh minum bir. Cider biasanya dibuat dari epal, bukan biji-bijiannya, dan oleh itu tidak mengandungi gluten (tidak seperti bir). Ini menjadikannya pilihan yang baik untuk orang dengan penyakit seliak atau kepekaan gluten..

Tetapi jangan terburu-buru terbawa arus
Pakar mengesyorkan agar wanita mengehadkan pengambilan alkohol kepada satu minuman sehari, dan lelaki hingga dua. Dan, tidak, anda tidak boleh "bertahan" sepanjang minggu dan kemudian "dengan tenang" ditendang pada hujung minggu. Cara yang ideal untuk mengambil alkohol adalah satu gelas atau satu atau dua gelas sekali sehari dengan makan malam.

Tequila

Tequila adalah minuman beralkohol yang kuat dibuat dengan menyulingkan jus dari jantung tumbuhan monokotledonous agave biru. Sangat menarik bahawa pulque, mezcal, kokui juga dibuat berdasarkannya. Ini adalah minuman beralkohol tradisional Amerika dengan kandungan alkohol 38% hingga 56%.

Adalah salah untuk mempercayai bahawa tequila terbuat dari kaktus, ia dibuat dari agave. Batang tanaman dipendekkan, membentuk roset daun berduri dan berduri. Mekar mekar tidak lebih awal dari tahun ke-6 kehidupan, membentuk peduncle dengan sebilangan besar bunga. Ketinggian pucuk mencapai 12 meter. Dan jumlah bunga adalah sehingga 17,000.

 • ciri umum
 • Pengelasan
 • Teknologi pengeluaran
 • Apa kegunaannya?
 • Siapa yang boleh membahayakan?
 • Bagaimana nak guna
 • Apa nak makan?
 • Kedudukan tequila terbaik di dunia
 • Pengeluaran

Dari satu mentol agave seberat 45 kilogram, diperoleh 15 liter tequila siap.

Kilang ini tumbuh secara eksklusif di wilayah gersang Mexico, di negeri Jalisco, Guanajuato, Tamaulipas, Michoacan, Nayarit. Menurut piawaian badan khusus negara yang diatur, Majlis Peraturan Tequila, tequila ini mempunyai kandungan alkohol minimum 52% dari biru agave. Sangat menarik bahawa kawasan di mana penanaman tanaman dibenarkan berada di bawah perlindungan UNESCO.

Latar belakang sejarah

Variasi pertama tequila disediakan oleh Aztec. Orang India memanggil minuman ini "Oktli" atau "Pulque". Dialah yang menjadi asas untuk persiapan tequila pertama. Pada abad ke-16, ketika penakluk Sepanyol kehabisan brendi mereka, mereka mengatur penyulingan pulque, akibatnya sulingan dari minuman yang ditapai menerima nama baru "Mescal" dan merupakan vodka Mexico yang kuat. Pada awal abad ke-17, Marquis Pedro Sánchez de Tahle membina penyulingan khusus pertama dan melancarkan pengeluaran besar-besaran tequila. Dan sejak tahun 1608, cukai penjualan minuman mudah terbakar telah diperkenalkan.

Sejak tahun 1758, menurut idea Don José Cuervo, agave biru telah ditanam. Dan pada abad ke-19 di Guadalajara, tequila (dari jenis moden) pertama kali "dilancarkan" dalam pengeluaran besar-besaran. Pada tahun 2000, agave biru diserang penyakit TMA, yang memusnahkan ratusan hektar ladang tanaman. Akibatnya, jumlah pengeluaran minuman menurun lebih dari 5 kali, dan biaya meningkat secara berkadar.

Dalam penghasilan tequila Mexico, kesinambungan generasi semakin meluas. Pencipta minuman keras jenama terkenal dunia adalah keturunan peneroka Sepanyol. Ini termasuk: "Jose Cuervo", "Sauza", "Tequila Sauza Blanco", "Sauza Extra Gold", "Sauza Hornitos Reposado", "Olmeca". Resipi untuk membuat tequila disimpan dengan penuh keyakinan dan diturunkan dari generasi ke generasi dalam lingkaran keluarga yang sempit..

Pengelasan

Tequila dibahagikan mengikut dua petunjuk: tempoh penuaan dan komposisi alkohol. Semakin tinggi kandungan jus agave dalam minuman, semakin mahal harganya.

Berdasarkan komposisi, tequila terbahagi kepada dua jenis:

 1. Standard (bercampur) - "Tequila Mixto". Minuman ini adalah 51% jus agave biru (tidak lebih rendah) dan 49% gula. Bahan-bahan berikut digunakan dalam proses pengeluaran Tequila Mixto: perisa ekstrak oak, warna karamel, gliserin, sirap berasaskan gula.
 2. "Premium" (bersih) - "100% Blue Agave". Minuman dibuat hanya dari jus agave biru semula jadi, tidak mempunyai kemasukan asing.

Jenis tequila dengan penuaan:

 1. "Perak" (Plata, Platinum, Blanco, Putih). Ini adalah minuman yang dibuat secara eksklusif dari inti agave biru dan tidak mempunyai penuaan. Rasa perak kuat dengan rasa manis semula jadi. Minuman tersebut dibotolkan sejurus selepas penyulingan atau disimpan sehingga 4 minggu dalam bekas keluli tahan karat. Untuk memperoleh rasa ringan, tequila berumur tidak lebih dari 2 bulan..
 2. Emas (Joven, Oro). Ini adalah jenis tequila muda tanpa musim dengan warna keemasan yang kaya. Ia sering dicampurkan ("Mixto"). Untuk mendapatkan warna yang khas, minuman berwarna dengan karamel. Untuk meningkatkan rasa, perasa dan pewarna diperkenalkan ke dalamnya. Hasilnya adalah alkohol muda yang dicairkan yang mengandungi kekotoran. Minuman ini mempunyai kos rendah dan digunakan di bar untuk pengeluaran koktel. Satu-satunya pengecualian adalah Tequila Gold (Joven), yang dibuat dengan mencampurkan Reposado atau Añejo dengan Perak. Akibatnya, minuman yang dihasilkan mengekalkan semua ciri vodka Mexico yang terbuat dari 100% biru agave tulen semula jadi.
 3. "Reposado". Ini adalah tequila peringkat pertama yang berehat dan matang. Ia dimasukkan ke dalam bekas logam atau tong kayu selama 2 hingga 11 bulan. Minuman masak menggambarkan keseimbangan aroma kayu dan agave, mempunyai rona keemasan. Menariknya, jika tequila berumur dalam tong di mana cognac, wiski, bourbon atau wain sebelumnya matang, ia akan memperoleh aroma alkohol lama.
 4. "Añejo" (pendedahan yang matang dan panjang). Pengilang menegaskan jenis tequila ini sekurang-kurangnya 1 tahun dalam tong dengan kapasiti hingga 600 liter. Berkat ini, minuman memperoleh warna ambar yang kaya, kaya, pelbagai aspek dan rasa halus..
 5. Extra Añejo (petikan tambahan). Pengeluaran tequila jenis ini bermula pada tahun 2006. Tempoh penuaan minimum untuk Extra Añejo adalah 3 tahun. Tequila dimasukkan ke dalam tong oak dengan isipadu hingga 600 liter. Dalam tempoh penuaan "ekstra", minuman memperoleh warna merah gelap dan rasa yang kuat, khas untuk produk alkohol "dengan pengalaman". Untuk melembutkannya, tequila diencerkan dengan air suling setelah merendam dalam tong..

Hari ini, vodka Mexico dihasilkan dengan pelbagai rasa dan aroma. Yang paling popular di antaranya adalah: Tequila Infusions, Tequila Liqueurs, Tequila Mixto, Tequila Cremes. Minuman ini tidak hanya dimakan dalam bentuk murni, berdasarkan hidangan restoran, pencuci mulut, koktel.

Teknologi pengeluaran

Membuat minuman beralkohol yang kuat adalah proses yang panjang, yang secara konvensional dibahagikan kepada peringkat berikut:

 • pengumpulan, pemprosesan agave;
 • memasak inti tanaman (pigny);
 • berpusing;
 • penapaian;
 • penyulingan / penyejatan cecair;
 • pembotolan.

Mari pertimbangkan setiap proses secara terperinci.

Nombor peringkat 1 "Pengumpulan, pengolahan bahan mentah"

Dari 136 jenis agave yang diketahui untuk pengeluaran tequila, hanya satu daripadanya yang digunakan - biru. Untuk mengelakkan hilangnya spesies, ladang terus diperbaharui. Buah Agave - pigna, secara visual menyerupai tong atau nanas raksasa, beratnya dari 30 hingga 100 kilogram, bergantung pada usia belukar. Dari atas, daun seperti jarum melekat sepanjang 2 meter.

Untuk pembuatan tequila, buah-buahan berair masak secara eksklusif digunakan, yang ditanam selama 8 - 12 tahun. Untuk menjadikan pinya lebih besar, tunas bunga dicincang semasa berbunga, yang memakan nutrien untuk pembentukan dan pematangan biji. Menurut kesimpulan pengeluar, "operasi" ini bermanfaat dari sudut ekonomi. Pada masa yang sama, ahli biologi berpendapat sebaliknya - kerana manipulasi ini, populasi kelawar (hidung panjang) bunga agave pendebungaan semakin berkurang. Akibatnya, jumlah tanaman liar semakin menurun.

Penuaian bermula setelah munculnya bintik-bintik kemerahan pada daun agave - ini adalah petanda bahawa buah mengandungi jumlah jus manis yang diperlukan.

Pertama sekali, chimador memotong daun, kemudian memotong pinus dengan sekop "koa" yang panjang dan tajam.

Tahap nombor 2 "Inti tanaman memasak"

Puncak, dipisahkan atau dibelah dua, diletakkan di dalam ketuhar batu tradisional, di mana suhu mereka mereda selama 12 hingga 72 jam pada suhu 70 darjah. Tujuan rawatan haba buah agave adalah untuk memecah inulin menjadi glukosa dan fruktosa. Sakarida yang terbentuk larut dengan lebih mudah di dalam air, membiarkannya ditapai dan dikeluarkan dari serat. Pada masa yang sama, anda tidak boleh menaikkan suhu melebihi 80 darjah di dalam ketuhar, kerana ini boleh menyebabkan karamelisasi gula pigna dan kerosakan bahan mentah..

Selepas pemanasan, sekeping agave disejukkan.

Nombor pentas 3 "Putar"

Setelah bahagian inti telah sejuk, mereka dihancurkan di kilang, pulpa diperah keluar.

Tahap 4 "Penapaian"

Jus, yang mengandungi 12% gula, dimasukkan ke dalam tangki fermentasi keluli dan difermentasi pada suhu 30-40 darjah. Proses ini memakan masa 7 hingga 10 hari. Akibatnya, wort berubah menjadi pulque (mash) dan mengandungi 4 hingga 7 darjah alkohol.

Tahap 5 "Penyulingan / penyejatan cecair"

Tequila mengalami penyulingan berganda tanpa gagal.

Untuk penyejatan cecair, alat penyulingan khas (alambik) atau penyuling lajur digunakan, yang, dalam struktur dan prinsip operasi, menyerupai alat untuk menyaring wiski dan kognac.

Selepas pembersihan pertama, yang berlangsung selama 2 jam, "ordinario" alkohol diperolehi. Kekuatannya ialah 25 darjah.

Semasa penyulingan kedua, hanya bahagian tengah minuman suling ("el corazon", jantung) yang perlu diproses. Tempoh proses ini adalah 4 jam. Hasilnya adalah tequila, dengan kandungan alkohol hingga 55%.

Kekuatan minuman diatur dengan air suling atau mata air, sehingga 38 - 42%.

Tahap 6 "Pembotolan"

Ini adalah peringkat terakhir di mana minuman siap diletakkan untuk penuaan. Tequila putih dibotolkan sejurus selepas penyulingan atau disimpan terus dalam tong keluli. Minuman beralkohol memperoleh warna ciri kerana penuaan atau pengenalan bahan tambahan khas (karamel). Tequila ditapis melalui selulosa atau penapis karbon sebelum tumpah. Walau bagaimanapun, proses ini adalah pilihan..

Setelah dimasukkan ke dalam tong kayu, minuman itu memperoleh warna ambar, rasa oak dan aroma yang kaya. Apabila produk sudah masak, ia dikisar, dituangkan ke dalam botol kaca.

Ingat, pengeluaran tequila dikawal ketat oleh standard negara Mexico - dari tempat agave biru ditanam hingga kaedah penyumbatannya..

Pada label minuman berkualiti tinggi asli terdapat tulisan "NOM-006-SCFI-2005". Ini menunjukkan kepatuhan terhadap semua standard yang diatur dalam proses produksi tequila.

Apa kegunaannya?

Agave adalah tanaman ubat dengan kesan ekspektoran, anti-radang, antipiretik, pembasmian kuman, analgesik. Berkat ini, tequila dipenuhi dengan sifat penyembuhan. Nilai terhebat diberikan oleh minuman berusia lebih dari tiga tahun, dengan kandungan maksimum jus agave.

Secara sederhana (hingga 50 mililiter sehari) tequila mempunyai kesan positif pada tubuh manusia. 100 mililiter minuman kuat mengandungi 200 hingga 250 kalori.

Kebaikan untuk badan:

 • menguatkan sistem imun;
 • membersihkan darah dari radikal bebas;
 • mengurangkan tahap kepekaan kesakitan;
 • merangsang usus, perut, hati;
 • mencegah penampilan ulser hujung ke hujung;
 • meningkatkan peristaltik usus besar;
 • membuang toksin dari hati;
 • mempercepat metabolisme;
 • melebarkan saluran darah;
 • mengurangkan kemungkinan menghidap demensia;
 • melambatkan perkembangan bakteria putrefaktif, pertumbuhan pembentukan onkologi;
 • mengurangkan kemungkinan keradangan perut dan duodenum;
 • menguatkan folikel rambut;
 • membantu mengekang insomnia;
 • menormalkan aktiviti pundi hempedu;
 • memperbaiki struktur garis rambut;
 • mempercepat pertumbuhan mikroflora bermanfaat.

Selain itu, tequila digunakan untuk menyiapkan gosok dan kompres untuk melegakan keadaan pesakit yang menderita sciatica, rematik. Untuk memanaskan sendi yang sakit, tidak bergerak, lipat kain kasa dalam beberapa lapisan, lembapkan dengan alkohol, kemudian sapukan ke tempat yang sakit. Untuk meningkatkan kesannya, kompres ditutup dengan bungkus plastik dan kain hangat. Keluarkan setelah kain kasa kering sepenuhnya.

Siapa yang boleh membahayakan?

Dengan penggunaan berlebihan, minuman berdasarkan agave memberi kesan negatif terhadap fungsi perut, hati, pankreas, dan sistem saraf pusat. Penyalahgunaan minuman beralkohol menyebabkan ketagihan, yang pada tahap yang teruk membawa kepada sirosis, kematian neuron otak, kemunculan bisul dan barah sistem pencernaan, pemusnahan sel darah merah.

Dos alkohol yang mematikan dalam tubuh manusia adalah sehingga 6 ppm. Dengan kata lain, 1 - 1.5 liter tequila boleh membawa maut. Pada masa yang sama, tahap keracunan, risiko mengembangkan proses yang tidak dapat dipulihkan bergantung pada jantina, berat badan, usia, suhu udara, kadar pengenalan alkohol ke dalam badan, toleransi terhadap alkohol, kehadiran penyakit sistem kardiovaskular, kencing, gastrointestinal..

Kontraindikasi terhadap penggunaan tequila:

 • kehamilan;
 • tempoh penyusuan;
 • kanak-kanak dan remaja sehingga 18 tahun;
 • diabetes;
 • gout;
 • hipotensi, hipertensi;
 • pankreatitis;
 • kegagalan buah pinggang;
 • penyakit hati (hepatitis);
 • gastritis dengan keasidan yang rendah;
 • peningkatan tahap trigliserida dalam darah;
 • mengambil antibiotik;
 • kecenderungan untuk alahan;
 • ulser;
 • masalah tulang (osteoporosis);
 • penyakit sistem kardiovaskular pada tahap eksaserbasi;
 • tempoh selepas pembedahan.

Tequila dilarang sama sekali untuk kanak-kanak di bawah umur dan orang yang mudah alkohol.

Bagaimana nak guna

Minum tequila adalah keseluruhan ritual bagi masyarakat budaya Barat, yang memerlukan pengetahuan dan kemahiran tertentu.

Pertimbangkan enam kaedah bagaimana pengambilan minuman ini dengan betul:

 1. Dalam tampar. Pra potong sepotong lemon atau kapur dan di bahagian luar telapak tangan anda, di antara telunjuk dan ibu jari anda, tuangkan secubit garam. Tuangkan tequila ke dalam gelas tembakan. Prinsip minum: menjilat garam dari telapak tangan anda, minum minuman, makan buah sitrus. Pendek kata - “Jilat! Ketuk! Selamat makan! ".
 2. Dengan oren dan kayu manis. Kaedah minum tequila ini sama seperti yang sebelumnya. Pada masa yang sama, garam diganti dengan kayu manis tanah, dan lemon - dengan oren. Hasilnya adalah gabungan harmoni yang menarik yang melembutkan rasa alkohol. Kaedah ini sangat popular di kalangan masyarakat Jerman..

Menariknya, wanita lebih suka minum tequila dengan kayu manis dan oren, sementara lelaki mematuhi skema "garam-lemon" klasik..

 1. Dengan bir (ruff Mexico). Untuk koktel yang mudah terbakar, campurkan 330 mililiter minuman yang memabukkan ringan dan 33 mililiter tequila. Minum dalam satu tegukan. Ruff Mexico cepat memabukkan, kerana ia menerima nama yang tidak dapat diucapkan di kalangan orang Amerika - "Fog".
 2. Koktel "Margarita". Ini adalah minuman beralkohol berasaskan tequila yang paling popular. Orang Amerika minum lebih dari 750 juta hidangan koktel ini setiap tahun. Minuman ini dicipta pada tahun 1948 oleh bangsawan Texas Margarita Seames, setelah itu mendapat namanya.

Resipi memasak: campurkan satu bahagian jus lemon dan minuman keras oren Cointreau dengan tiga bahagian tequila, tambahkan beberapa ketulan ais. Pukul sebentar ke dalam pengocok. Sebelum disajikan, minuman itu ditapis, disajikan dalam gelas "Margarita" dengan tepung garam.

 1. Koktel Sangrita. Ini adalah minuman tradisional Mexico baru-baru ini menuju ke Eropah.

Untuk menyediakan Sangrita, sediakan ramuan berikut: tomato - 6 keping, bawang - 1 kepala, garam, gula, lada - 5 gram setiap satu, jus dari tiga oren dan dua lemon, tequila - 500 mililiter, ais - 50 gram.

Sayur-sayuran dikupas, dipotong menjadi beberapa bahagian. Semua komponen dimasukkan ke dalam mangkuk pengisar, pukul hingga sebati.

Sangarita Mexico Amerika rasanya seperti Mary berdarah Eropah.

 1. Koktail "Rapido" atau "Tequila Boom". Minuman ini mendapat permintaan yang tinggi di kalangan orang muda, serta-merta menyegarkan, oleh itu minuman ini meluas di kelab malam.

Untuk menyediakan koktel, campurkan air soda manis dengan sebarang jenis tequila dalam kadar yang sama. Kemudian tutup gelas dengan tangan anda, tekan "kaki" pada bar dengan perlahan (berhati-hati agar tidak pecah). Setelah berbuih, Rapido diminum dalam satu tegukan.

Apa nak makan?

Makanan ringan Tequila dibahagikan kepada kategori berikut: ringan, sejuk, panas, cair. Pilihan bergantung pada keadaan. Tujuan utama makanan ringan panas dan sejuk adalah untuk mengelakkan mabuk. Sekiranya anda memutuskan untuk mengehadkan diri anda kepada 1-2 gelas (untuk pertemuan singkat) tequila, buah-buahan biasa sesuai dijadikan makanan ringan. Lebih-lebih lagi, jika anda merancang pesta panjang, anda tidak boleh melakukan tanpa tambahan panas.

 1. Paru-paru. Apabila dimakan hingga 150 mililiter tequila setiap malam, buahnya terhad kepada buah-buahan berikut: jeruk yang ditaburkan dengan kayu manis, nanas (segar atau kalengan), epal masam.
 2. Sejuk. Minuman Mexico dipasangkan dengan kerepek, roti dan sos panas masakan tempatan yang biasa.

Variasi klasik pembuka selera sejuk: kepingan (keju lembut, cendawan, zaitun, daging), tartlets dengan tomato, keju, bawang, minyak zaitun dan cabai, salad cendawan dan udang dengan jus lemon, burrito.

 1. Panas. Sesuai untuk kenduri besar yang dipenuhi dengan minuman beralkohol. Makanan ringan panas direka untuk mengembalikan keseimbangan dalam badan, mencegah mabuk, jadi makanan harus berlemak dan berkalori tinggi. Ini termasuk: daging goreng, kentang tumbuk. Walau bagaimanapun, ingat bahawa makanan panas akan banyak menghilangkan rasa pedas minuman keras berasaskan agave..
 2. Minuman. Tequila tidak sesuai dengan alkohol lain. Campuran minuman mudah terbakar menyebabkan reaksi negatif dari badan dan disertai dengan mabuk teruk dan mabuk. Orang itu merasa loya, kelemahan, pening, muntah sering berlaku. Dan semuanya disebabkan oleh fakta bahawa hati dan dinding perut yang jengkel tidak mempunyai masa untuk mengatasi pemprosesan campuran alkohol.

Agar tidak mengalami gejala mabuk pada waktu pagi, minum hanya satu kumpulan minuman: alkohol anggur (brendi), alkohol bijirin (vodka, wiski), alkohol agave (tequila, sotol, mezcal), alkohol berperisa (gin, aquavit, absinthe).

Tequila digandingkan dengan Sangrita tanpa alkohol, campuran jus oren dan tomato yang dibumbui dengan rempah kegemaran anda. Minuman Mexico disajikan dengan rapi pada suhu bilik dan harus dihirup perlahan. Secara tradisional, tequila dituangkan ke dalam gelas berbentuk baji sempit dengan kapasiti hingga 60 mililiter ("cabalito"). Alkohol berusia mahal diminum dari gelas snifter, yang digunakan bersama wiski dan brendi. Ia membolehkan anda lebih menghargai aroma minuman keras yang disuntik.

Tequila botol, tidak seperti anggur, tidak mengubah rasanya semasa penyimpanan. Syarat utama ialah menutup bekas dengan rapat dengan gabus setelah minum..

Kedudukan tequila terbaik di dunia

10 - "Gran Patron Platinum". Lembut, mentega selaras dengan rasa sitrus. Kos botol - $ 250.

9 - "Don Julio Real". Tequila premium. Harga sebotol - $ 350.

8 - "Casa Herradura Seleccion Suprema". Warna minumannya berwarna kuning, konsistensi berminyak. Kos botol - $ 360.

7 - "Tres Cuatro Cinco". Minuman itu adalah campuran tequila berumur 3, 4, 5 tahun dalam nisbah 3: 4: 3. Edisi terhad - 1000 botol. Harga contoh - $ 390.

6 - "Rey Solanejo". Ciri khasnya ialah rasa vanila-karamel dengan nada pedas. Minuman itu dimasukkan ke dalam tong kayu selama 5 tahun. Kos - $ 400.

5 - "Clase Extra Anejo". Mempunyai warna merah darah kerana penuaan dalam tong anggur sherry, rasa selepas makan, aroma kayu anggur. Hanya 100 botol dihasilkan setiap tahun. Kos salah satu daripadanya ialah $ 1700. Botol menggunakan bahan berharga (platinum, perak, emas).

4 - "1800 Coleccion". Untuk menyediakan tequila jenis ini, beberapa jenis agave biru digunakan. Minuman itu dimasukkan ke dalam tong kayu oak Perancis. Kos botol - $ 1800.

3 - "Barrique Ponciano Porfidio". Ini adalah minuman elit yang dimasukkan ke dalam tong yang boleh dirasakan di Jepun. Harga sebotol - $ 2000.

2 - "Asombroso Del Porto". Minuman ini dibezakan oleh kelembutannya dan telah berumur dalam tong selama 11 tahun. Kos botol - $ 2800.

1 - "Ley 925 Azteca". Ini adalah tequila terbaik di dunia, impian setiap pengumpul minuman elit. Agave biru terpilih digunakan untuk pengeluarannya. Kos satu botol Lei 925 berkualiti tinggi bermula pada $ 225,000. Harga yang mengagumkan adalah kerana anda membayar bukan sahaja untuk aroma tequila tulen dan rasa yang cerah dan tidak dapat dilupakan, tetapi juga untuk reka bentuk botol, yang dibuat dengan tangan dan dihiasi dengan logam mulia, batu, logo platinum.

Pengeluaran

Tequila adalah minuman beralkohol yang kuat yang terkenal di seluruh dunia yang tidak menyebabkan mabuk. Warna, aroma dan rasanya bergantung pada masa penuaan, yang berkisar antara 2 bulan hingga 3 tahun. Varieti elit berkeras sehingga 11 tahun.

Manfaat terbesar bagi manusia adalah tequila premium, kerana ia mengandungi 100% jus agave, yang memberi kesan positif pada kerja tubuh. Iaitu, membersihkan darah, membuang toksin, menentang perkembangan flora patogen, merangsang saluran pencernaan, dan memperbaiki keadaan rambut. Selain itu, tequila digunakan sebagai kompres untuk memanaskan sendi..

Faktor berikut mempengaruhi kos sebotol minuman mulia: tempoh penuaan, kandungan jus agave, populariti jenama, dan harga pembungkusan. Dianjurkan untuk memberi keutamaan kepada syarikat yang diuji waktu berikut: "Olmeca", "Sauza", "Jose Cuervo" Produk mereka menggabungkan harga yang berpatutan dan berkualiti.