Penerangan mengenai kesan tomato, ciri penanaman dan ulasan

Kesan Tomato diakui oleh penanam sayur sebagai varietas yang sesuai untuk salad segar, mereka juga boleh berjaya dalam tin dan acar.

 • 1 Apakah kesan tomato?
 • 2 Cara menanam tomato?

Apa kesan tomato?

Ciri-ciri dan keterangan pelbagai:

 • pematangan pelbagai adalah purata (kira-kira 120 hari);
 • jenis penentu (60-80 cm);
 • hasil - 5 kg setiap 1 m²;
 • tomato tahan terhadap mosaik tembakau dan Alternaria;
 • rasa yang sangat baik, ada sedikit rasa masam;
 • pelbagai salad;
 • berat satu buah ialah 80-100 g;
 • warna tomato berwarna merah;
 • bentuk buahnya bulat, halus;
 • penanaman dijalankan di tanah terbuka.

Hasil varieti yang rendah dikompensasikan oleh rasa tomato yang sangat baik. Tanaman ini berbuah hingga akhir musim luruh.

Cara menanam tomato?

Benih untuk anak benih disemai mulai separuh kedua bulan Mac. Tanah dipilih longgar dan berkhasiat. Anda boleh mengambil tanah dari kebun, jadi lebih mudah bagi anak benih untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baru setelah dipindahkan ke tanah. Sebatian organik seperti kompos dan humus mesti ditambah. Pasir, gambut dan sedikit habuk papan harus ditambahkan ke dalam tanah. Sehari sebelum penanaman, tanah mesti dibawa ke dalam bilik yang hangat dan dituangkan dengan air mendidih.

Kedalaman optimum untuk menanam benih adalah 1-2 cm. Jarak yang sama dijaga antara benih. Untuk membuat kesan rumah hijau, tanah ditutup dengan filem. Sehingga biji benih bercambah, bekas mesti disimpan hangat pada suhu + 24... + 25 ºС.

Setelah pucuk muncul, filem dikeluarkan, dan suhu udara diturunkan menjadi + 18... + 20 ºС. Semasa tempoh pertumbuhan, anak benih memerlukan banyak cahaya, oleh itu, jika terdapat kekurangan cahaya semula jadi di atas tanaman pada waktu petang, lampu tambahan dihidupkan selama 2-3 jam.

Pemilihan dibuat setelah munculnya 2-3 daun yang terbentuk. Agar sistem akar berkembang dengan lebih baik dan lebih mudah ditanam ke dalam tanah, anda mesti segera menanam anak benih di dalam pasu yang luas.

Pada setiap tahap musim tanam, tomato disiram dengan hemat. Ini bermaksud bahawa tanah tidak boleh dipenuhi air, anda perlu membiarkannya kering sedikit..

2 minggu sebelum pemindahan yang dimaksudkan, anak benih secara beransur-ansur terbiasa dengan keadaan cuaca. Ini dilakukan secara berperingkat, tanaman dibawa keluar ke jalan pada awalnya selama setengah jam pada musim panas, dan waktu secara beransur-ansur meningkat. Adalah perlu untuk mengudarakan bilik di mana kilang itu berada. Beberapa hari terakhir sebelum menanam, anak benih tidak boleh dibawa masuk ke dalam rumah..

Kesan Tomato - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Varieti tomato ini muncul di pasaran pada tahun 2008. Tomato mempunyai rasa yang sangat baik, mereka mudah ditanam, jadi tukang kebun sangat menghargai pelbagai ini. Di bawah ini kita akan mempertimbangkan cara menanam tanaman dengan betul untuk mendapatkan hasil panen yang baik, ciri-ciri tanaman yang ada, kelebihannya dan maklumat lain yang relevan.

Apakah ciri-ciri tumbuhan tersebut?

Pada dasarnya, tomato dari pelbagai ini digunakan untuk makanan segar - untuk menyediakan pelbagai salad, kepingan. Pengilang menerangkan jenis tomato seperti berikut:

 1. Tempoh pematangan - sehingga 120 hari.
 2. Bush - penentu, ketinggian maksimum - 80 cm.
 3. Kira-kira 5 kg tomato boleh dituai dari 1 m2.
 4. Tumbuhan ini tahan terhadap kebanyakan virus - tidak mudah diserang penyakit seperti Alternaria dan mosaik tembakau.
 5. Rasa buah-buahan yang sangat baik: manis dan masam, buburnya berair.
 6. Sangat sesuai untuk menyediakan pelbagai jenis salad.
 7. Buah bersaiz sederhana, berat maksimum - 100 g..
 8. Tomato halus, bulat, dan merah terang.
 9. Kilang ini dianggap serba boleh, sesuai untuk tumbuh di tempat tidur terbuka dan di rumah hijau.

Bagaimana ia ditanam?

Varieti ini dianggap pertengahan musim, ia tidak memberikan hasil yang sangat tinggi - kira-kira 5 kg buah per 1m2. Walau bagaimanapun, para pakar mengatakan bahawa ini adalah perkara biasa bagi varietas yang dikelaskan sebagai salad. Belukar memberikan semua nutrien sehingga beri menjadi kenyang dan berair, sehingga varieti kehilangan hasil daripada jenis tomato lain yang sesuai untuk pemuliharaan. Tumbuhan itu berbuah dengan stabil - sehingga sejuk.

Petua: ambil tanah dari kebun tempat anda merancang untuk memindahkan tanaman sebagai asasnya. Berkat langkah ini, semak akan lebih mudah untuk menyesuaikan diri setelah anda memindahkannya. Tanah harus disenyawakan dengan bahan organik: humus, gambut, kompos. Juga, beberapa tukang kebun menambah pasir dan habuk papan, yang direndam sebelumnya di dalam air..

Nota! Benih untuk anak benih masa depan mesti disemai pada separuh kedua bulan Mac. Penting agar tanah berkhasiat dan longgar. Sehari sebelum menanam, anda perlu membawa tanah ke dalam bilik yang hangat, dan tuangkannya dengan air panas.

Tanam benih hingga kedalaman 1-2 cm. Jarak yang sama harus berada di antara mereka. Untuk menjadikannya bercambah lebih cepat, anda boleh membuat kesan rumah hijau: untuk ini, bekas ditutup dengan filem. Suhu optimum 24 ºС.

Apabila pucuk pertama muncul, filem mesti dikeluarkan. Anda juga harus menurunkan suhu - suhu tidak boleh lebih dari +20 ºС. Harap maklum bahawa anak benih memerlukan sejumlah besar cahaya untuk pertumbuhan normal, jika terdapat kekurangan cahaya semula jadi, buatan.

Perlu menyelam tanaman apabila 2-3 daun yang terbentuk sepenuhnya muncul. Anak benih diletakkan di dalam bekas yang luas - dengan cara ini sistem akar akan berkembang dengan lebih baik, dan pemindahan seterusnya ke tanah akan lebih mudah. Varieti tomato ini memerlukan penyiraman sederhana, tidak perlu melembapkan tanah secara berlebihan.

14 hari sebelum tanaman ditransplantasikan ke dalam tanah, mereka perlu secara bertahap terbiasa dengan keadaan cuaca, tetapi prosesnya dilakukan secara bertahap. Pertama, kubis dibawa keluar ke jalan selama 30 minit, secara beransur-ansur waktu meningkat. Tumbuhan memerlukan udara segar, jadi ruang di mana anak benih berada mesti sentiasa diventilasi. 2-3 hari terakhir tauge boleh ditinggalkan di luar..

Waktu optimum untuk memindahkan pucuk adalah akhir Mei, pada masa inilah tanah mula memanaskan badan. Pakar mengesyorkan menanam 4 pucuk setiap 1 m2. Agar anda tidak perlu melonggarkan tanah kemudian, anda boleh menambah gambut atau habuk papan, yang sebelumnya direndam dalam air mendidih.

Variety Effect - penentu, tanaman tidak akan tumbuh lebih dari 80 cm. Banyak tukang kebun tidak mengikat semak, tetapi semak akan tumbuh lebih baik dengan sokongan. Untuk mengelakkan dahan pecah dalam cuaca berangin, mereka diikat. Juga, seseorang tidak boleh lupa memberi makan - untuk sepanjang musim tanam, prosedur ini dilakukan 3-4 kali, baja (organik mengikut mineral) boleh dibeli di kedai khusus. Tomato masak secara berperingkat, para pakar mengesyorkan penuaian semasa mereka masak.

Ulasan mengenai pelbagai jenis tomato ini positif. Hasilnya sangat baik, tanaman memerlukan pemeliharaan minimum, dan kelembapan tomat berada pada tahap tertinggi. Perlu diperhatikan bahawa tomato dapat diangkut dengan selamat dalam jarak yang jauh, kerana kulitnya yang lebat, mereka tidak retak dan tidak kehilangan persembahannya. Tomato serba boleh, tetapi dimakan segar.

Penerangan mengenai kesan tomato, ciri dan hasilnya

Tomato Effect dilancarkan di pasar benih pada tahun 2008 dari pencipta Agrofirm Poisk. Tomato ini sangat digemari oleh penanam sayur dan dianggap sesuai untuk salad segar. Pengeluar benih memberikan ciri dan penerangan varieti berikut:

 • pertengahan musim (115-120 hari);
 • semak penentu (65-80 cm);
 • hasil hingga 5 kg / m2;
 • tahan terhadap virus mosaik tembakau dan alternaria;
 • tomato sedap, manis dengan sedikit masam, berketumpatan sederhana;
 • salad;
 • buahnya kecil (80-100 g), merah terang, halus, bulat;
 • universal (untuk kawasan terbuka dan terlindung).

Tomato menjadi meluas terutamanya sebagai tomato untuk pemotongan sayur segar, walaupun ulasan penanam sayur mengenai pengetinan juga positif.

Berkembang

Tomato Kesannya adalah pertengahan musim, hasilnya tidak terlalu tinggi, sekitar 5 kg / m2, tetapi ini khas untuk varieti salad yang lazat. Kilang ini menghabiskan seluruh tenaganya untuk menuangkan tomato berair, kehilangan hasil daripada varieti lain yang kurang enak untuk pengetinan. Buah boleh dipercayai dan stabil sehingga bermulanya cuaca sejuk.

Anak benih

Anak benih disemai pada pertengahan Mac. Campuran tanah disediakan berkhasiat dan longgar.

Sebaiknya ambil tanah kebun dari kebun masa depan sebagai asas.

Oleh itu, lebih mudah bagi anak benih untuk menyesuaikan diri selepas pemindahan. Komponen organik perlu ditambahkan ke dalam tanah: kompos, humus. Untuk kelonggaran dan kelegaan, sedikit habuk papan, gambut dan pasir diperkenalkan.

Serbuk serbuk harus selalu dikukus dengan air mendidih sebelum digunakan..

Tanah dibawa ke panas sekurang-kurangnya sehari sebelum menyemai benih dan disiram dengan air mendidih.

Benih ditanam hingga kedalaman 10 mm pada jarak 2-3 cm antara satu sama lain. Kotak ditutup dengan kerajang dan diletakkan di tempat yang hangat. Suhu optimum untuk percambahan biji tomato ialah 24-25 ℃. Apabila pucuk muncul, filem dikeluarkan dan suhu mesti dikurangkan menjadi 20-21 ℃. Tomato Effect disediakan dengan pencahayaan pendarfluor selama 2-3 jam petang agar tauge tidak meregang.

Selepas penampilan 1-2 daun sejati, tomato menyelam.

Sekiranya ruang mengizinkan, lebih baik transplantasi setiap tunas ke dalam periuk terpisah dengan jumlah 2-3 liter.

Ini akan membolehkan tanaman mengembangkan sistem akar yang normal dan lebih mudah memindahkan pemindahan ke tempat tidur. Air tomato dengan hemat, membiarkan tanah kering cukup, tetapi mencegah tunas layu. Anak benih diberi makan 1-2 kali dengan baja mineral kompleks atau infus mullein.

Pengerasan anak benih

Sekiranya cuaca baik dan suhu meningkat hingga 20-24 ℃ pada siang hari, maka pada usia 5 minggu, anak benih dapat dikeraskan. Pertama, tanaman dibawa keluar selama 30-40 minit pada waktu paling panas, yang dilindungi dari cahaya matahari langsung. Setiap hari, waktunya meningkat 1-2 jam. Minggu kedua, anak benih terbiasa dengan cahaya matahari langsung. Suhu di bawah 14-15 ℃ tidak diinginkan untuk tomato; sekiranya berlaku sejuk, anda hanya boleh mengatur pengudaraan jangka panjang.

Sekiranya cuaca mengizinkan, minggu ketiga pengerasan tanaman ditinggalkan di luar sepanjang masa. Bergantung pada rantau ini, penanaman anak benih boleh dilakukan dari pertengahan Mei hingga awal bulan Jun, pada usia 60-65 hari.

Tomato Effect tergolong dalam jenis penentu pertumbuhan, oleh itu mereka tidak memerlukan garter. Tinggi tanaman biasanya tidak melebihi 65-80 cm. Tidak lebih dari 3-4 tanaman ditanam setiap 1 m2. Ia berguna untuk membersihkan tanah dengan habuk papan atau gambut, ini akan menghilangkan keperluan untuk melonggarkan kerap.

Air tomato dengan hemat, biarkan lapisan atas bumi kering. Ini akan memberi isyarat kepada tanaman untuk mengembangkan sistem akar dan tidak mengatasi jisim hijau sehingga merugikan hasil. Tingkatkan penyiraman hanya semasa menuangkan buah.

Mereka memberi makan pelbagai jenis Effect 3-4 kali, jika boleh, ganti baja mineral dan organik kompleks.

Tuai

Selepas 115-120 hari dari saat percambahan, penuaian pertama tomato dapat diharapkan. Tomari telur yang dicurahkan berwarna hijau terang. Buah-buahan yang masak kemas, sekata, bersaiz kecil, merah terang. Buburnya sangat enak, berair, manis, dengan ruang 3-4 biji.

Kesan Tomato

Ke Moscow - dari 350 rubel.

Bukan tunai, tunai, kad bank, tunai semasa penghantaran, dll..

Penerangan mengenai tanaman: Varieti pertengahan musim. Penentu. Untuk tanah terbuka. Tempoh dari percambahan hingga kematangan adalah 115-120 hari. Tumbuhan setinggi 65-80 cm. Buahnya bulat, halus, merah. Berat hingga 150 g.
Ciri biologi: Tomato adalah tanaman yang menuntut cahaya matahari. Tumbuhan yang suka panas. Panas adalah salah satu faktor utama dan sebahagian besarnya menentukan kadar pertumbuhan, pematangan dan hasil tomato. Kelembapan tanah untuk tomato agak kurang penting daripada kehangatan. Kelembapan udara sangat penting untuk perkembangan normal tomato. Ia tidak boleh melebihi 50-60% (dalam 10-12 minggu pertama mestilah dalam lingkungan 60-65%). Pada kelembapan udara yang relatif lebih tinggi, pendebungaan bunga bertambah buruk, mereka jatuh, tanaman lebih terdedah kepada penyakit kulat (anak benih - kaki hitam, tumbuh-tumbuhan dan buah - buahan), tanaman meregang, hasilnya menurun. Tanah liat berpasir dan lumpur ringan dengan kandungan humus dan nutrien yang tinggi dianggap terbaik untuk mengusahakan tanaman tomato. Ketahanan terhadap keadaan dan penyakit persekitaran: Tahan terhadap TMV, Alternaria. Ciri-ciri agroteknik: Menyemai pada 10-20 Mac, menanam anak benih pada 10-20 Mei, corak menyemai 70 x 30-40 cm, menuai 10 Julai-20 Ogos. Produktiviti: 5.0 kg / m2. Ciri-ciri kualiti: Buah yang sedap dan manis. Salah satu jenis salad yang paling sedap. Penggunaan: Penggunaan sejagat.

Kesan Tomato

Menjaga setiap pelanggan!

Cepat, selesa dan murah!

Sangat mudah tersesat dalam pelbagai jenis barang dan tentunya anda sangat menginginkannya! Tetapi kebetulan tidak ada cara untuk memesan semuanya sekaligus.

Agar anda tidak kehilangan produk yang anda suka dan tidak membuang masa untuk mencarinya, kami telah membuat bahagian yang mudah untuk anda di mana anda boleh menyimpan barang yang anda suka..

Kini anda boleh membuat "Family Garden" peribadi anda.

Di halaman bahagian baru kami, anda berpeluang membuat senarai yang sesuai untuk anda, di mana rancangan anda untuk pendaratan masa depan akan disimpan..
Susun produk ke dalam senarai mengikut harga, budaya, masa pengambilan, mengikut harta yang sesuai untuk anda.

Suka sesuatu, tetapi mahu memesannya kemudian?
Buat senarai, simpan item yang dipilih di sana, dan apabila tiba waktunya, klik butang "semua item dalam troli". Jumlah pesanan masa depan akan ditunjukkan di sudut kanan bawah.

Untuk memulakan, gunakan senarai "Kegemaran" yang sudah dibuat, simpan semua kedudukan yang anda suka. Sekiranya anda ingin membuat senarai dengan nama anda sendiri, cukup klik butang "Tambah senarai baru". Beri dia nama apa pun yang akan menolong anda menavigasi, misalnya, "Benih untuk 2016", "Kelab Saya", "Tempat Tidur Bunga Musim Panas", dll. Dan apabila tiba waktunya, dalam beberapa klik, pesan semua barang yang anda perlukan, misalnya, untuk taman musim sejuk anda.

Sekarang dengan melihat perihalan terperinci mengenai produk, anda boleh mengklik butang "Tambah ke Taman Keluarga Saya", dan produk yang anda suka akan disimpan dalam folder pilihan anda.

Mudah, pantas, senang! Nikmati belanja anda!

Untuk menambahkan produk ke My Family Garden, anda perlu pergi ke halaman produk.

Seterusnya, anda perlu mengikuti pautan Tambah ke Taman Keluarga Saya.

Di tetingkap tambahan yang muncul, anda mesti memilih senarai yang ingin anda tambahkan produk semasa. Anda boleh memilih Senarai Baru dengan memberikan namanya. Setelah memilih senarai, ikuti pautan "Ok".

Taman Keluarga Saya
Pada halaman bahagian anda dapat melihat semua produk yang anda tambahkan, serta senarai yang dibuat.

Dari sini, anda boleh menambahkan item ke keranjang belanja, secara individu:

Dan juga keseluruhan senarai:

Anda juga boleh membuang item dari senarai yang dipilih:

Atau kosongkan keseluruhan senarai produk:

Untuk membuang senarai sepenuhnya, gunakan pautan berikut:

Buat senarai mengenai pelbagai topik. Contoh nama boleh sangat berbeza: "Tempat tidur bunga musim panas masa depan saya", "Untuk kediaman musim panas", "Kebun apel" dan banyak lagi. Adakah anda tahu dengan tepat apa yang anda akan pesan dari anak benih buah dan beri? Oleh itu, namakan senarai "Sedap", tambahkan varieti kegemaran anda. Dan apabila waktunya tepat, pesan keseluruhan senarai hanya dalam beberapa langkah.

Kami telah melakukan segalanya untuk menjadikan Taman Keluarga Saya nyaman dan intuitif untuk digunakan semaksimum mungkin.!

Kesan Tomato: ciri dan keterangan mengenai pelbagai

Kami mencirikan "Bistrenka"

Huraian tomato ini merangkumi ciri-ciri seperti ketetapan, kekompakan, dan kematangan awal yang telah disebutkan. Perwakilan dari varieti ini tumbuh hingga 75 cm, 85-90 hari berlalu dari penaburan hingga pematangan.

Kesediaan buah yang sangat awal adalah kelebihan yang tidak dapat dinafikan, terutama bagi kawasan di mana pertanian boleh berisiko. Oleh itu, banyak pencinta kebun memilih varieti awal yang tumbuh rendah: memetik tomato untuk dijemput kemudian akan berfungsi pada hari-hari terakhir bulan Jun.

Adapun semak tomat, ia tidak boleh disebut luas. Ketinggian maksimumnya ialah 80 cm. Walau bagaimanapun, tomato memerlukan garter untuk penyokong dan mencubit. Yang terakhir ini melibatkan penghapusan pucuk lateral yang timbul dari sinus daun. Prosedur ini akan membantu mendapatkan hasil panen terbaik dan memberikan perlindungan yang diperlukan terhadap penyakit.

Menurut cadangan penanam, tanaman dibentuk menjadi tiga batang. Sekiranya tidak ada tergesa-gesa untuk mendapatkan tanaman, mencubit sebaiknya dilakukan untuk sikat pertama. Tomat akan masak sedikit kemudian, tetapi hasilnya tidak akan terjejas dengan cara apa pun..

Ciri-ciri berharga utama dari pelbagai adalah:

 1. Sekata tomato;
 2. Hasil yang tinggi secara konsisten,
 3. Rasa menyenangkan yang tidak dapat dilupakan;
 4. Pembentukan selari semua ovari dengan berbuah berikutnya;
 5. Ketahanan terhadap pelbagai penyakit yang terdapat pada tanaman tomato.

Oleh itu, kerana mempunyai kematangan awal, tomato ini memberikan hasil panen yang sangat baik kepada pemiliknya sebelum munculnya momok seperti serangan akhir..

Spesifikasi pelbagai

Melodi tergolong dalam bentuk hibrid F dari generasi pertama, di mana watak heterotik jelas ditunjukkan - pertumbuhan yang kuat dan berbuah yang banyak. Boleh ditanam di rumah hijau dan di tempat tidur di padang terbuka, sesuai untuk rumah hijau filem sementara.

Jenis semak - padat tak tentu dengan simpul yang dipendekkan. Di rumah hijau, ketinggian tanaman tidak melebihi 1,8 - 2,0 m, di tanah terbuka - 1,5 m. Masa pematangan sangat awal, dari percambahan biji hingga buah masak pertama kurang dari 90 hari, dari menanam anak benih di tempat tidur kebun - kira-kira 35 - 40 hari. Ciri-ciri ini membentuk kualiti unik dari pelbagai ini..

Buah masak berwarna merah pekat, bulat, sedikit rata, yang terbesar mempunyai tulang rusuk. Secara amnya, setiap tomato sangat sekata, satu demi satu. Penerangan mengenai penanam sayur profesional yang diberikan kepada hibrida Melody F1 ini menunjukkan bahawa jisim buah tidak melebihi 250 g dan rata-rata dari 260 hingga 280 g. Hasil purata setiap 1 m2 ialah 8 kg. Tomato berkualiti tinggi, rasa yang sedap dan sedap.

Peraturan pertanian untuk tomato di rumah hijau

Kaedah semaian - peluang sebenar untuk mendapatkan tomato Dobry berkualiti tinggi.

Menanam anak benih

Biji tomato disediakan terlebih dahulu. Prosedur ini membolehkan anda mendapatkan anak benih yang tahan terhadap banyak penyakit. Setelah meletakkan biji di dalam beg kanvas, mereka direndam dalam larutan kalium permanganat selama dua puluh minit. Sediakannya dengan melarutkan satu gram kristal dalam segelas air.

Tanah dituangkan ke dalam bekas, dibasahi, dibasahi. Biji tomat diletakkan pada jarak dua sentimeter satu sama lain, menguburkannya satu setengah sentimeter ke dalam tanah. Letakkan dulang di tempat yang terang. Untuk membuat benih menetas lebih cepat, tutup bekas dengan bungkus plastik.

Penerangan mengenai penjagaan anak benih merangkumi tindakan berikut:

Air setiap tujuh atau empat belas hari bergantung kepada keadaan tanah atas.
Pematuhan terhadap rejim suhu penting untuk anak benih. Ia akan kuat jika suhu udara di bawah enam belas hingga lapan belas darjah pada minggu pertama, dua puluh pada tempoh berikutnya..
Sebaik sahaja tiga daun muncul, anak benih menyelam.
Setelah melakukan pemindahan, ada baiknya memberi makan anak benih dengan larutan nitrophoska dengan melarutkan lima belas gram bahan tersebut ke dalam baldi air.
Seminggu sebelum pemindahan tanaman ke rumah hijau, semak disembur dengan komposisi asid borik.. Sesiapa yang menanam anak benih dengan betul akan mendapat hasil sayur yang baik pada masa akan datang

Sesiapa yang menanam anak benih dengan betul akan mendapat hasil sayur yang baik pada masa akan datang.

Menyiapkan rumah hijau untuk menanam tomato

Sebarang struktur rumah hijau disediakan untuk menanam sayur-sayuran pada musim gugur. Prosedur utama adalah pembasmian kuman bilik. Bangunan kayu di fumigasi dengan belerang. Untuk ini, campuran sulfur dan minyak tanah diletakkan di atas kepingan besi dan dibakar. Aphid selama empat hari, belerang akan melindungi tanaman dari kulat patogen, perosak.

Tanah di dalam bilik diganti dengan yang baru setiap lima tahun. Pastikan membasmi kuman tanah dengan cecair Bordeaux sebelum menanam sayur.

Oleh kerana tomato adalah tanaman yang suka panas, tanah mesti dipanaskan dari dalam. Lapisan habuk papan setebal sepuluh sentimeter dituangkan di bawahnya, kemudian kompos - dua puluh sentimeter.

Peraturan pemindahan

Anak benih ditanam di rumah hijau yang dipanaskan dengan baik pada akhir April, di bawah penutup filem - hingga pertengahan Mei.

Prosedur menanam sayur di rumah hijau adalah seperti berikut:

 1. Buat lubang di tanah sedalam 15 sentimeter.
 2. Anak benih disiram setengah jam sebelum menanam di tanah tertutup, dan akar tanaman panjang dipendekkan.
 3. Anak benih diletakkan di tanah hingga daun pertama. Anak benih yang memanjang sedikit condong, menaburkan bahagian batang dengan tanah.
 4. Tanah disapu di sekitar batang, dan semak disembur dengan cecair Bordeaux (100 gram bahan per 10 liter air).

Tomato Dobry F1 memerlukan garter ke pasak atau teralis.

Penjagaan tanaman

Penanam tahu betapa pentingnya menjaga tomato dengan betul. Peraturan penjagaan merangkumi:

 • penyiraman sederhana;
 • memberi makan secara berkala setiap sepuluh hingga empat belas hari;
 • menyiarkan rumah hijau;
 • mengekalkan suhu udara tidak lebih tinggi dari 25 darjah Celsius, dan kelembapan hingga tujuh puluh persen.

Siapa yang menanam jenis tomato yang tidak tentu menasihatkan untuk tidak melupakan pembentukan semak. Mengeluarkan anak tiri, meninggalkan satu batang, dalam kes yang jarang berlaku - dua.

Ciri-ciri buah tomato "Bistrenok f1"

Ciri-ciri bahagian buah dari jenis yang dijelaskan adalah seperti berikut:

 • Kebulatan, kelancaran, ketumpatan;
 • Berat - 110-120, maksimum hingga 180 gram;
 • Semasa masak, mereka memperoleh warna merah jambu gelap;
 • Bubur buahnya sangat lembut dan enak, terutama untuk jenis awal;
 • Tidak terdedah kepada keretakan;
 • Boleh diangkut tanpa masalah.

Menurut banyak ulasan tomato Bistrenok f1, ia mempunyai tujuan universal. Sesuai untuk salad segar awal dan persediaan buatan sendiri. Saiz buahnya rata-rata, daging lebat dan tahan terhadap keretakan dan penyebaran semasa pengasinan jatuh cinta dengan banyak suri rumah..

Penerangan mengenai pelbagai

Musim tumbuh dari menanam anak benih hingga menuai panen pertama adalah 65-70 hari. Pada semak padat, setinggi 70–90 cm, buah-buahan dengan berat 100–110 g diletakkan. Tumbuhan ini tahan terhadap penyakit akhir, tidak memerlukan peraturan penjagaan khas. Buah-buahan digunakan segar untuk pemprosesan dan pemeliharaan.

Variasi pendek dan pasti dengan batang penginapan, ia mempunyai buah-buahan yang enak dan enak yang dapat bertahan lama. Huraian menunjukkan bahawa tomato padat, mudah terlepas dari tangkainya.

 1. pelbagai awal;
 2. tujuannya adalah universal;
 3. menyemai benih untuk anak benih pada bulan Mac;
 4. menanam anak benih di tanah pada bulan Mei;
 5. menuai dari bulan Julai hingga September.

Tomato dibiakkan oleh penternak Poland. Mereka kaya dengan asid malik, sitrik dan oksalat. Mereka mengandungi banyak vitamin seperti B1, B2, B5, B6, A, E, serta zat besi, fosforus, kalium dan yodium. Digunakan di tanah terbuka dan terlindung.

Pendapat tukang kebun

Selamat hari! Musim musim panas adalah kejayaan berkat superbomb tomato. Saya menanamnya untuk pertama kalinya, hasilnya melebihi jangkaan. Varieti ini benar-benar membenarkan ulasan positif jiran di laman web ini. Kami berjaya mengumpulkan kira-kira 7 kg hasil panen dari satu semak setiap musim. Penampilan buah yang cantik sesuai dengan kandungannya. Ternyata buah beri yang sangat besar dan manis. Saya sendiri tidak menemui kekurangan.

Grigory Vasilievich, 54 tahun.

Saya mencadangkan pelbagai superbomb kepada semua peminat tomato besar dan manis. Pengalaman saya tidak kecil, saya sendiri telah menanam 15 jenis tomato lain. Yang ini menonjol secara positif di antara rakan-rakannya. Anda harus bekerja keras untuk mendapatkan hasilnya seperti dalam gambar. Kilang ini suka penyiraman yang banyak dan memberi makan secara berkala. Hasilnya akan dibenarkan oleh tomato besar dan berair. Musim panas penyiangan dan pelonggaran tidak sia-sia, panen tomato - 6 kg.

Irina Abdurakhmanova, 58 tahun.

Varieti tomato superbomb sangat amatur. Saiz buah yang cukup besar - tidak sesuai untuk pengetinan. Saya tidak berjaya menanam tomato seperti dalam gambar. Musim panas gagal, dan tanaman itu diserang oleh parasit. Hasil panennya tidak tinggi. Lain kali saya pasti akan merawatnya dengan racun serangga dan cuba memberi makan lebih banyak.

Lyudmila Ivina, 43 tahun.

Penerangan mengenai pelbagai

Tarikh penanaman dan pematangan. Merujuk kepada jenis pematangan awal. Buah masak pertama dapat diperoleh 95-100 hari selepas pucuk pertama muncul. Masa pematangan bergantung pada masa penanaman dan keadaan tumbuh. Dengan pengambilan dan pendaratan lewat di rumah hijau yang tidak dipanaskan, tanaman pertama dituai dengan kelewatan 10-15 hari.

Bush. Tumbuhan yang tumbuh rendah dengan ketinggian 60 hingga 80 cm. Memerlukan mencubit. Berbeza dengan kemampuan membentuk semak di beberapa batang berbuah serentak.

Janin. Tomat mempunyai buah bulat berwarna terang. Berat buah boleh berkisar antara 90 hingga 150 gram. Rasanya kaya dan sedikit masam. Varietas ini mempunyai kepadatan rata-rata, tahan terhadap retak dalam keadaan buruk, bertoleransi dengan baik, dapat mengekalkan kesegaran hingga tiga minggu (ketika disimpan di dalam peti sejuk).

Produktiviti. Satu belukar, menurut rata-rata, memberikan 3-4 kg tomato dengan mematuhi peraturan teknologi pertanian. Acara seperti itu merangkumi:

 • pembentukan semak yang sesuai dengan varieti;
 • penyiraman yang betul dan tepat pada masanya;
 • penggunaan baja mineral dan organik secara berkala.

Varieti ini dicirikan oleh tempoh berbuah yang cukup lama..

Permohonan. Oleh kerana kepadatan buah yang agak rendah, tomato tidak digalakkan untuk pengangkutan jangka panjang. Walaupun terdapat kekurangan ini, tomato dari varieti ini sangat sesuai untuk pemeliharaan rumah. Mereka boleh digunakan untuk membuat sos dan saus tomat yang lazat, pelbagai salad musim sejuk sayur. Juga tomato "Penduduk musim panas" digunakan untuk pengetinan secara keseluruhan atau untuk penyediaan jus vitamin.

Ciri-ciri yang semakin meningkat

Tomato hibrid Yaki F1 disesuaikan khas oleh pemaju pelbagai ini untuk tumbuh di luar rumah. Tomato tahan sejuk yang tidak bersahaja, sesuai untuk penanaman industri di ladang sayur. Memberi tanaman tunas yang mesra, iaitu sebahagian besar buahnya masak hampir serentak.

Hasil kacukan ini ialah 7-8 kg per 1m2, yang melebihi hasil pesaing terdekatnya..

Penanaman langsung tomato dari varieti ini ke dalam tanah tidak digalakkan, kerana musim tanam tanaman diperpanjang, dan hasilnya menurun pada masa yang sama. Lebih-lebih lagi, dalam keadaan seperti itu mustahil untuk mendapatkan hasil panen awal. Menabur benih tomato Yaki F1, 6-8 minggu dari tarikh terakhir fros di rantau ini. Menyemai dilakukan di bilik-bilik hangat yang terang, rumah hijau yang dipanaskan atau kawasan panas.

Percambahan optimum berlaku selepas 7-14 hari pada kelembapan dan suhu tanah yang berterusan. Titik penting untuk anak benih tomato yang sihat dan subur adalah gabungan kelembapan dan suhu yang optimum. Penerangan mengenai keperluan kualiti air untuk pengairan dan kelembapan tanah diberikan dalam jadual.

Kelembapan tanahKeperluan untuk kualiti air untuk pengairan
pemindahan65-75% HBasidketiadaan
permulaan berbuah76-82% HBkekotoranketiadaan
bayaran pertama70-80% HBjumlah garam1100-1300 mg / l
akhir tumbuh-tumbuhan85% HBpersekitaran phdekat dengan neutral
ketepuan oksigenmaksimum

Penanaman benih tomato siap dilakukan mengikut skema 50 x 40 cm, 3-4 semak tanaman setiap 1 m2. Penanaman sehingga 6 semak per 1m2 adalah mungkin.

Untuk mendapatkan hasil panen yang banyak, perlu juga memilih tapak penanaman yang betul. Harus diingat bahawa tidak berkesan menanam hibrid Yaki F1 di tanah setelah tanaman sayur seperti bawang, kentang, kubis, terung..

Ciri-ciri kacukan

Hibrid matang awal dan menghasilkan tinggi jenis semi-determinan. Tomato "Energo" tahan terhadap suhu yang terlalu tinggi, oleh itu ia sesuai untuk tumbuh di rumah hijau dan di kawasan terbuka. Pematangan buah berlaku seawal 110 hari selepas percambahan.

 • Pembentukan semak dan buah yang kuat.
 • Berus diletakkan pada jarak yang lebih pendek - 12-18 cm, melalui satu atau dua daun. Ini membolehkan kilang membentuk lebih banyak berus..
 • Tetapan buah yang baik.
 • Ketahanan tanaman terhadap virus dan penyakit.
 • Peningkatan keplastikan tanaman.
 • Satu-satunya kacukan yang disyorkan untuk semua zon iklim Persekutuan Rusia.
 • Bentuk luarnya berbentuk bulat.
 • Merah pekat.
 • Kulit tegap dan licin.
 • Di dalam, janin terbahagi kepada empat atau lima segmen.
 • Berat, rata-rata, 100-150 gram.
 • Rasa yang sangat baik.

Pada awal pematangan, bintik gelap terlihat di tangkai, yang hilang ketika matang sepenuhnya, dan buah memperoleh warna yang seragam. Saiz tomato sangat sesuai untuk acar, dan kerana rasanya, buahnya dapat dimakan dalam bentuk semula jadi dan diproses.

Rasa dan ciri teknikal

Varieti tomato Yaki F1 mempunyai rasa dan aroma yang baik. Konsistensi berdaging yang padat membolehkan anda mendapatkan pes tomato berkualiti tinggi semasa pemprosesan kilang. Kulit lebat mengekalkan rasa yang menyenangkan dan memegang bentuk tomato dengan kuat dalam air garam dan perapan, dalam salad yang dihiris dan buatan sendiri.

Rave review, tomato Yaki F1 juga diperoleh oleh tuan rumah kerana pulpa manisnya. Sos yang enak dan cantik, kentang tumbuk dan saus tomat diperoleh dari tomato ini. Yaki F1 diangkut dan disimpan dengan baik. Setelah dikeluarkan dari akar, tomato yang belum masak tahan hayat 1.5-2 bulan di tempat yang sejuk atau di dalam peti sejuk.

Ciri-ciri hibrid

Tomat f1 semi-penentu yang matang awal bertujuan untuk penanaman terutamanya di rumah hijau plastik dan polikarbonat, dan di tempat tidur terbuka. Benih pilihan Belanda. Perlu 50-60 hari dari menanam anak benih di tanah hingga penuaian. Belukar memerlukan garter dan membentuk.

Tumbuhan ini mencapai ketinggian 1.7 meter pada usia matang. Sistem akarnya sangat maju, cawangannya kuat. 8-9 kelompok dengan buah-buahan terbentuk pada satu tanaman.

Tomat masak mencapai berat 170-250 gram, sehingga dahan dengan buah-buahan mesti diikat. Sekumpulan masak dari 3 hingga 7 buah pada satu masa. Buah-buahan halus, sedikit rata, berkilat. Orang dewasa mempunyai warna merah terang, tangkai tidak mempunyai titik hijau. Rasanya manis dengan masam. Buburnya pekat dan berair dengan sedikit biji kecil.

Buah-buahan untuk kegunaan sejagat. Ulasan mengatakan bahawa jus, sos dan pasta disediakan dari mereka. Acar, masin dan kering untuk perasa. Dan kualiti pengangkutan yang sangat baik membantu tomato berjaya dijual di pasar dan kedai. Seperti yang anda lihat, kacukan ini mempunyai kualiti positif yang kukuh..

Menanam benih dan menanam anak benih

Tomato ditanam dengan cara pembenihan atau bukan anak benih. Benih disemai pada akhir Februari, pada kadar 1-1,5 g / m², di dalam rumah. Turun turun pada akhir Mei, mengikut skema 70x50 cm

Penting untuk memastikan bahawa tomato menerima sekurang-kurangnya 10 jam cahaya setiap hari.

Benih disemai dalam bentuk kaset atau kotak khas untuk anak benih. Pada suhu tetap 20-22 ° C, anak benih pertama dari varieti muncul pada hari ke-6-7. Selepas penampilan sepasang daun sejati kedua, anak benih menyelam dan setiap tanaman ditransplantasikan ke dalam bekas yang berasingan. Sekiranya pendaratan dilakukan di tanah terbuka, anda perlu membuat perlindungan dari bungkus plastik dan spunbond.

Selama tempoh pertumbuhan, anak benih memerlukan makanan berterusan, untuk ini, baja mineral dan organik digunakan. Apabila anak benih siap ditanam di ladang, tidak ada salahnya menambahkan baja kompleks dan baja busuk ke lubang..

Untuk meningkatkan hasil, perlu mengubah lokasi tempat tidur setiap tahun. Penanaman paling baik dilakukan pada cuaca baik, kerana perubahan suhu yang mendadak dapat memberi kesan negatif pada anak benih.

Kekhususan pergi setelah turun

 • Anda boleh menanam anak benih di rumah hijau sudah pada pertengahan April, di bawah filem - pada awal Mei, dan di tanah terbuka - tidak lebih awal daripada 50 hari dari percambahan. Sekiranya anak benih terlalu terang dan tidak ditanam sebelum berbunga, lebih baik menanggalkan sikat dengan bunga, ini akan membantu mengelakkan tusukan pramatang. Buah-buahan pada sikat seperti itu, jika diikat, akan menjadi kecil dan kurang berkembang.
 • Skema penanaman tomato "Energo" 40 x 70 cm atau dua setengah semak setiap 1 sq. m.
 • Sebelum menanam, disarankan untuk menumpahkan tanah dengan larutan kalium humate: 25 ml kalium humate 3% per 10 liter air.
 • Sejurus selepas menanam anak benih, perlu untuk mengelakkan kecambah dari larut malam. Maklum balas daripada penanam sayur yang berpengalaman meyakinkan perlunya penggantian kaedah pemprosesan, kerana jamur itu kuat dan cepat menyesuaikan diri jika ubat profilaktik yang sama digunakan setiap tahun.
 • Kilang ini memerlukan penyiraman yang jarang tetapi banyak. Tanah dibasahi dengan lembut di bawah akar, mengelakkan kabur di sekitar semak.
 • Dan tentu saja, anda perlu melonggarkan, merumput dan berkerumun secara berkala.
 • Tomato "Energo" jenis bersaiz sederhana. Walaupun pertumbuhan tanaman terhad, ketinggian semak dapat mencapai dari satu setengah hingga dua meter, jadi memerlukan sokongan tambahan, semak harus diikat di bawah sikat pertama.
 • Dianjurkan untuk menyuburkan tanah 4-6 kali setiap musim dengan campuran mineral yang kompleks. Tomato suka berpakaian teratas dan Energo tidak terkecuali. Sebagai tambahan, semi-penentu adalah tomato pertumbuhan generatif, mereka cenderung mengorbankan pengembangan semak dan akar yang memihak kepada pembentukan buah. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, mereka mesti diberi makan dengan tekun. Pemakanan tomato pertama harus dilakukan setelah ovari pertama mencapai ukuran walnut.
 • Pembentukan semak di dua atau tiga batang dan penyingkiran anak tiri tanpa ampun akan membantu mencapai peningkatan hasil. Tetapi sekiranya penanaman awal, ada baiknya meninggalkannya, untuk menjadi anak tiri cadangan. Teknik ini akan memungkinkan untuk mendapatkan tanaman tomato yang lebih besar..

Sebaik sahaja tomato berubah menjadi merah, ia harus dikeluarkan dari semak. Penuaian lewat menghalang pertumbuhan tanaman dan pematangan buah yang tinggal.

Ciri-ciri yang semakin meningkat

Tidak ada peraturan khas untuk varieti. Agar hasil panen dapat memuaskan dengan hasil, perlu mengikuti petunjuk umum semasa menanam. Benih ditanam di dalam bekas dengan tanah pada akhir bulan Mac. Sebaik sahaja sepasang daun pertama muncul, Tonopu menyelam.

Untuk pertumbuhan anak benih yang baik, perlu memerhatikan rejim suhu yang sesuai. Untuk kemunculan tumbuh-tumbuhan dari pelbagai jenis tomat ini, udara mesti turun naik antara 25 hingga 27 darjah. Apabila pucuk telah muncul, suhu diturunkan hingga 20 darjah. Penunjuk tidak boleh lebih rendah daripada 18 darjah.

Semasa menanam tomato di tanah terbuka, disarankan untuk memastikan bahawa ancaman fros telah berlalu. Untuk 1 kaki persegi tanah tidak boleh lebih dari 4 semak. Jumlah ruang yang mencukupi akan mendorong pertumbuhan semak yang pesat dan hasil yang lebih baik.

Penerangan mengenai pelbagai

Pelbagai Kemerovets mempunyai banyak sifat berharga. Semak tomat padat, standard, anak benih pada mulanya tumbuh kuat dan tidak meregang. Ketinggian semak dewasa tidak melebihi 50-60 cm, jadi mereka secara praktikal tidak perlu dilekatkan pada sokongan. Anda juga boleh melewatkan mencubit semak - terdapat jisim daun yang agak kecil pada tanaman, sehingga semua tomato mendapat cahaya matahari yang mencukupi.

Varieti ini mempunyai produktiviti dan ketahanan yang baik. Malah tukang kebun dengan sedikit pengalaman menanam tomato mereka sendiri dapat mengatasi teknologi pertanian dengan mudah. Rata-rata, penggemar tomato mendapat 2.5 hingga 3 kg buah dari satu belukar.

Pulpa tomato Kemerovets berair dan lembut. Tomat mempunyai bentuk yang padat dan bulat dengan hujung runcing kecil. Bentuk tomato sedikit seperti jantung. Warna orang Kemerovo berwarna merah jambu-raspberry, berat satu buah adalah dari 60 hingga 100 g. Tomat mempunyai struktur padat dan rasa yang baik, yang dibezakan oleh rasa manis yang menyenangkan. Tomato sesuai untuk pengetinan dengan cara apa pun, dan juga untuk penggunaan segar. Tomato tidak retak, ia diangkut dengan baik dan disimpan dalam jangka masa yang lama.

Tumbuhan ini tergolong dalam varieti dengan tempoh pematangan awal. Dari menanam benih untuk anak benih hingga pematangan tomato pertama, biasanya memerlukan 105-110 hari.

Ciri-ciri tomato koktel yang semakin meningkat

 1. Kupas kebanyakan tomato koktel adalah padat, limpahan tidak menakutkan seperti ceri.
 2. Pematangan lebih kurang mesra, tetapi tomato di hujung berus matang lebih lama.

Gambar: 1 biji tomato Ampelny. Foto gulnara15

 1. Berat - dari 30 hingga 60 g (dan sedikit lebih banyak). Tomat berbentuk bulat, berbentuk pir, berbentuk plum atau berbentuk air mata.
 2. Anda boleh membentuk indet dalam 1-2 batang gas ekzos atau 2-3 batang di rumah hijau.
 3. Pada pertengahan bulan Ogos, cubit bahagian atas batang utama, hanya tinggal beberapa daun di bahagian atas. Penentu tidak dipangkas.
 4. Sebilangan tomato koktel memerlukan kerap mencubit, terutama Indetas.
 5. Di mana menanam tomato koktel terpulang kepada anda. Mereka tumbuh dengan baik di rumah hijau dan di luar rumah..

Pengawalan penyakit dan perosak

"Aswon" adalah tomato yang tahan terhadap hampir semua penyakit. Lazimnya mereka tidak dijangkiti larut malam. Walau bagaimanapun, semasa wabak penyakit akhir, disarankan untuk merawat tanaman dengan campuran Bordeaux untuk pencegahan tepat pada masanya. Rawatan semak dengan "Fitosporin M" membantu dari reput kelabu. Bahagian atas tomato menarik serangga terbang dan perosak lain. Mereka musnah dengan bantuan pelbagai racun serangga tertentu, rawatan diulang 2-3 kali dengan selang 7-10 hari.

Penting untuk mengingat rahsia produktiviti:

 1. Pemilihan benih berkualiti.
 2. Mematuhi penggiliran tanaman di lokasi, anda tidak boleh menanam tomato di kawasan selepas kentang, terung, tembikai dan timun.
 3. Rawatan tapak sebelum menyemai dengan larutan tembaga sulfat 1 sudu besar. l. selama 10 liter air mendidih.
 4. Pembasmian kuman. Sebelum menanam tomato dalam 1 hari, anda boleh membakar bom asap sulfur, sehingga kami memusnahkan spora jamur.
 5. Pematuhan dengan peraturan, serta jumlah pengairan.
 6. Mematuhi peraturan untuk memberi makan tomato di akar dan bahagian atasnya. Aktiviti ini bergantian setiap 10 hari.

Pencegahan Penyakit dan Pengawalan Hama.

Agroteknik

Teknologi pertanian pelbagai yang betul membolehkan anda menuai hasil awal yang banyak. Bahan benih dalam bungkusan asalnya sudah dirawat dan siap disemai

Jangan sentuh biji dengan tangan kosong! Penjagaan mesti diambil, terutama ketika menyemai benih dalam jumlah besar. Lebih baik bekerja dengan sarung tangan, dan selepas bekerja, pastikan anda mencuci tangan dengan air dan sabun yang mengalir

Menyemai tomato "Supernova F1" dilakukan pada bulan Januari-Februari di tanah berpasir gambut berkualiti tinggi. Anda boleh menyemai di dalam dulang dan di kaset khas hingga kedalaman 1.5 cm dan menggulung tanah dengan ringan untuk percambahan biji benih.

Memetik anak benih, yang dilakukan ketika 2-3 daun sejati muncul (25 hari setelah disemai), adalah langkah yang diperlukan untuk meningkatkan kualiti semak. Apabila anak benih mencapai ketinggian 25-30 cm, mereka ditanam di tempat yang tetap. Tempat tidur dibuat pada jarak 70 cm antara satu sama lain. Ketumpatan penanaman 3-4 tanaman setiap 1 sq. m. Mengikat alat peraga adalah disyorkan, tetapi tidak perlu. Mereka tidak melakukannya.

Tomato supernova tahan terhadap penyakit utama naungan malam. Walau bagaimanapun, kumbang dan sudu kentang Colorado sering terjejas. Pembersihan mekanikal mesti digunakan terhadap serangga.

Rintangan sejuk dari varieti membolehkannya ditanam secara bergilir tanaman sekunder. Tomat bertoleransi dengan pengairan overhead dengan baik, tetapi pengairan titisan lebih disukai.

Selepas menanam semak tomato, anda mesti:

 1. Air tomato setiap 10 hari.
 2. Lumurkan tanah di bawah tanaman dengan rumput yang dicincang halus.
 3. Memberi makan dan membaja tepat pada masanya.
 4. Keluarkan semua daun yang lebih rendah untuk meningkatkan pematangan tomato dan pengudaraan semak yang lebih baik.
 5. Longgarkan dan menyapu katil.

Menanam tomato

Tomato "Ephemer" dapat ditanam baik tanpa biji (dalam keadaan rumah hijau) dan juga anak benih..

Cara penyediaan biji?

 • Penyelesaian mangan lemah digunakan untuk membasmi kuman benih. Oleh kerana itu, imuniti yang stabil dikembangkan kepada kebanyakan penyakit yang mempengaruhi pucuk muda;
 • Untuk mendapatkan anak benih yang kuat, benih dirawat sebagai perangsang pertumbuhan.

Menyemai benih

 • Menyemai bermula pada akhir Mac dan awal April;
 • Untuk mengelakkan memetik di masa depan, disarankan menanam benih dalam bekas yang berasingan. Tetapi jika tidak ada peluang seperti itu, anda dapat menggunakan wadah umum yang dipenuhi dengan tanah yang subur, yang meliputi humus, tanah sod dan gambut. Bahan organik dan baja mineral mesti ditambahkan ke dalam substrat dan dibasahi dengan banyak;

Sekiranya terdapat tanah yang lebat, perlu menambahkan pasir sungai.

 • Menyemai dilakukan di alur cetek dengan selang 2 cm.Taburkan dengan tanah di atas dan salurkan;
 • Sebaiknya tutup bekas dengan penutup filem. sehingga tunas menetas dan letakkan di dalam bilik yang hangat (hingga +28 darjah) dan terang;
 • Kesan rumah hijau yang dihasilkan di bawah filem menyumbang kepada peningkatan kelembapan. Untuk mengelakkan berlakunya penyakit kulat, filem ini diangkat secara berkala untuk menayangkan penanaman;
 • Pada fasa daun sejati pertama, anak benih diasingkan ke dalam cawan yang terpisah. Oleh itu, setiap pucuk akan dibekalkan dengan jumlah makanan, ruang dan cahaya yang optimum;
 • Setelah memetik, mereka memberi makan 1-2 kali dengan menggunakan baja kompleks cair.

Peraturan penanaman anak benih

 1. Pada dekad kedua atau ketiga bulan Mei, anak benih dapat dipindahkan ke tempat yang tetap di tanah terbuka. Pada masa penanaman, umur anak benih mestilah dari 55 hingga 70 hari dan mempunyai 4 hingga 6 daun penuh;
 2. Tomato lebih suka tanah yang ringan dan subur, oleh itu, semasa penyediaan tempat tidur, humus dan superfosfat diperkenalkan ke dalam tanah;
 3. Semasa menanam, perhatikan jarak antara anak benih dari 40 hingga 45 cm. Penebalan yang disyorkan adalah dari 7 hingga 9 semak per 1 m2.

Mengenai ciri penyemai dan penjagaan tanaman

Menyemai tomato untuk anak benih disarankan beberapa bulan atau lebih sedikit lagi sebelum masa penanaman tanah sepatutnya. Bagaimanapun, ini adalah bulan Mac. Mereka ditanam pada kedalaman satu sentimeter atau satu setengah sentimeter. Anak benih harus dicucuk dalam tempoh ketika daun sejati awal muncul. Oleh itu, tanaman siap untuk tanah terbuka ketika mereka mencapai 50 hari, di rumah hijau yang dipanaskan - pada bulan April, dan di tempat perlindungan filem sementara - sebulan kemudian..

Corak penanaman tomato disebut 70 x 40 cm; ketika menanam di tempat yang stabil, setiap meter persegi menganggap penempatan hingga 5 orang. Penyiraman diperlukan jarang, tetapi banyak pada akarnya. Untuk pakaian, maka pada musim itu dilakukan dalam jumlah empat hingga lima. Varieti ini terdedah kepada prosedur seperti mengunyah dan melonggarkan..

Walaupun sebilangan besar tomato sudah matang sebelum bermulanya penyakit malam, disarankan untuk mengadakan rawatan pencegahan terhadapnya. Skimnya adalah prosedur tiga kali dengan rehat sepuluh hari. Ejen perlindungan serangga dan penyakit yang sesuai juga digunakan sesuai keperluan..

Hari ini, dunia tomato diisi dengan bilangan varieti dan kacukan yang semakin meningkat, jadi penting untuk mengetahui tujuan masing-masing dan kemudian membuat pilihan anda mengikut citarasa anda. Bagi mereka yang menyukai spesies ultra awal, cubalah mengambil biji "Bystrenok" f1 untuk tumbuh

Penerangan mengenai kesan tomato, ciri penanaman dan ulasan

Pemerhatian saya mengenai menanam tomato

Semua tomato yang disebutkan, kecuali "Sweet Date", adalah varietas, yaitu, mereka dapat ditinggalkan untuk biji dan kemudian, dengan pemilihan, bahkan meningkatkan ciri yang diinginkan. "Sweet Date" - campuran, yang disenaraikan sebagai kacukan generasi pertama (F1). Tetapi "bola oren" yang sangat saya gemari ditanam dari biji selama 6 tahun tanpa kehilangan sifatnya, yang sama sekali tidak mempunyai ciri khas untuk kacukan. Mungkin, pelbagai terdapat dalam campuran... Saya ingin tahu yang mana?

Sudah tentu, pada musim panas yang panas dan cerah, semua jenis akan lebih manis dan lebih beraroma, terutamanya jika anda tidak menikmati baja nitrogen. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa tukang kebun di jalan tengah tidak mempunyai apa-apa harapan. Pemilihan tidak berhenti dan terdapat lebih banyak tomato yang dizonkan dan lebih mudah disesuaikan daripada termofilik selatan.

Setiap tahun saya menguji kacukan F1, menanam beberapa daripadanya dan memerhatikan. Terdapat banyak yang baik. Hibrida menunjukkan kesihatan, keseragaman dan kebolehpasaran buah-buahan yang lebih baik, produktiviti. Saya mendapat yang paling manis - kecil, ceri.

Dalam keadaan kita, selain cahaya matahari dan panas, rasanya juga dipengaruhi oleh memberi makan dengan abu dan menyiram penyiraman. Maksudnya, di tanah liat, tomato bertolak ansur dengan panas selama dua minggu musim panas tanpa menyiram dengan tenang, hanya menjadi lebih manis.

Setelah saya menanam kentang dari biji, menyemai anak benih di rumah di dalam bekas besar. Sebiji tomato telah tumbuh di antara kentang. Kiri - biarkan ia tumbuh! Anak benih berdiri di beranda sejuk dengan suhu malam + 5... + 7. Saya menanamnya di tanah lebih awal (kentang!), Kentang kentang lebih tinggi, dan tomato duduk di tepi kebun kentang eksperimen.

Ia bertahan dengan dua penurunan suhu hingga +1, batangnya menjadi ungu dan sangat berkecai dari villi. Saya tidak sakit dengan apa-apa sepanjang musim panas, ternyata menjadi penentu dengan buah-buahan raspberry yang lazat. Mekar dan mula berbuah lebih awal daripada anak benih. Saya membesarkannya selama beberapa tahun, tetapi hilang ketika saya berpindah. Sayang sekali.

KRITERIA PEMILIHAN DAN PENYIMPANAN

Kerana pelbagai jenis varietas dan kacukan tomato yang dijual, anda boleh bingung dengan varietasnya dan bukannya hasil yang tinggi, anda mendapat semak dengan buah yang busuk, diturunkan di bawah berat cawangan anda sendiri. Sebelum membeli benih, tentukan tujuan penanaman tomato: untuk penggunaan segar, pengangkutan ke kawasan terpencil, pemprosesan dan penyimpanan.

Kriteria pemilihan benih:

 • hasil;
 • pengezonan;
 • kualiti rasa;
 • ketahanan penyakit.

Sebilangan besar tukang kebun memilih untuk menanam sayur di rumah hijau. Hal ini terutama berlaku untuk kawasan yang mempunyai musim panas yang pendek dan sejuk (wilayah utara). Untuk pertumbuhan dan pengembangan penuh tanaman, lebar rumah hijau tidak boleh kurang dari 2 m, dan panjangnya - 4 m. Pada masa yang sama, jarak antara tempat tidur harus melebihi 0,4 m. Dan lebarnya adalah 0,8 m. varieti tinggi dan tidak berukuran. Dengan kombinasi yang tepat, hasil panen dapat diperoleh dalam masa 7 bulan dalam setahun.

Kaedah pemilihan tomato:

 1. Anggarkan ukuran janin. Elakkan sayur-sayuran besar, kemungkinan besar baja kimia digunakan dalam proses menanamnya. Pengecualian adalah varieti dengan buah-buahan yang besar, beratnya hingga 0,5 kg - "Pink Giant", "Beef", "Bull Heart". Dalam kes lain, disarankan untuk memberi pilihan kepada tomato bersaiz sederhana..
 2. Periksa kulit janin. Warna harus seragam, berkilat, sekata, bebas dari bintik-bintik, luka dan penyok. Ingat, di tempat-tempat kerosakan, kotoran, debu, mikroorganisma berbahaya dapat terkumpul, yang apabila tertelan, mengganggu mikroflora usus semula jadi dan proses pencernaan.
 3. Kaji kepingan tomato. Sekiranya ruang dalam penuh, dan jus telah muncul di permukaannya, maka tomato segar.
 4. Bau. Tomato hijau hampir tidak berbau, dan buah-buahan yang mengeluarkan aroma berair yang lazat dianggap masak.
 5. Kaji kawasan tangkai. Harus sama warna dengan seluruh permukaan tomato. Kehijauan, anjing laut berwarna kuning menunjukkan bahawa buahnya dipetik dalam keadaan tidak matang. Akibatnya, produk seperti ini tidak mengandungi semua sifat berguna..
 6. Periksa keanjalan. Tomato segar tidak keras atau lembut untuk disentuh. Dalam kes pertama, buah-buahan dianggap tidak masak, yang kedua - dipetik lama.

Urat kaku dari tangkai di sekeliling keliling tomato, warna hijau muda dari pulpa menunjukkan penggunaan baja kimia dalam proses menanam sayur-sayuran dan banyaknya nitrat dalam komposisi mereka. Enggan membeli produk sedemikian.

Yang paling berguna adalah tomato tanah, yang mengandungi maksimum nutrien berguna..

Tomato disimpan di tempat yang gelap pada suhu 20-25 darjah selama maksimum 3 hari. Jika tidak, mereka akan menjadi berlebihan, menjadi lembut dan mula membusuk. Sayuran yang diletakkan di dalam peti sejuk kehilangan rasa. Walau bagaimanapun, jangka hayat mereka meningkat menjadi satu minggu. Tomato yang belum masak disimpan di dalam beg kertas bersama dengan epal.

Untuk meningkatkan jangka hayat sebilangan besar tomato, sayur-sayuran disimpan dalam kotak dan kotak dengan tangkai ke atas, beralih setiap baris dengan habuk papan, jerami atau goni. Suhu penyimpanan yang sesuai untuk produk adalah 10 darjah di atas sifar. Sekiranya penurunan indikator, buah dapat jatuh sakit dan berjamur, kenaikannya boleh menjadi terlalu matang dan merosot. Di samping itu, peredaran udara yang baik di dalam bilik harus dipastikan. Buah-buahan bersaiz padat dengan kulit lebat dijaga dengan baik.

Fenomena Tomato F1 - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Phenomenon F1 adalah varietas berbuah sederhana yang pantas mendapat perhatian semua tukang kebun.

Fenomena F1 - notis asas, ciri, penerangan pelbagai

Tomato fenomena sedap, dengan pulpa yang kuat, berair. Tomato masak boleh digunakan untuk membuat lecho, pes tomato, saus tomat.

Buah Phenomenon berukuran kecil, sesuai untuk pemeliharaan secara keseluruhan. Buah masak baik dalam salad dan apabila dimakan segar, langsung dari kebun. Sesiapa yang telah menanam varieti ini sekurang-kurangnya sekali pasti akan menghargai semua kejayaannya. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu tergesa-gesa menanam tanpa mempelajari teori terlebih dahulu - ciri utama varieti, kebaikan dan keburukannya, dan berikut adalah semua cadangan pengeluar dari segi menanam dan merawat tanaman.

Fenomena F1 adalah varietas hibrid penentu (kecil, terbatas dalam pertumbuhan). Bush adalah jongkok, kemas. Dedaunannya lebat, berhampiran dahan semak tidak terlalu merebak. Sebilangan besar dedaunan di atas dahan melindungi tomato masak dengan baik dari sinar UV yang berlebihan. Splanchnopleura dalam variasi Fenomena F1 adalah bentuk yang biasa, khas untuk tanaman nighthade, dan pemotong hijau gelap. Belukar mempunyai sistem akar yang baik dan kuat. Mata air bercabang dapat menyediakan kelembapan dan nutrien sepenuhnya di semak, bahkan mati dan tidak bangun semasa musim kemarau.

Buah Fenomena F1 masak dengan cepat, ragamnya awal. Tanaman utama dapat dituai kira-kira 2 bulan setelah tunas pertama muncul.

Belukar tidak takut turun naik suhu, pelepasannya sesuai untuk tumbuh di zon tengah negara, di mana kesejukan pagi tidak jarang terjadi, bahkan pada akhir musim bunga. Fenomena F1 terasa baik di kawasan lapang, dan seterusnya keadaan rumah hijau dan rumah hijau. Pada masa yang sama, di rumah hijau, semak, sebagai konvensyen, lebih tinggi dan lebih kuat, dan buahnya lebih besar daripada ketika ditanam dari atas kebun, di mana buahnya biasanya tidak memperoleh lebih dari 150 gram.

 1. Tomato Fenomena F1 masak berbentuk bujur, cerah, berwarna merah.
 2. Hasil varieti di atas rata-rata, buahnya kira-kira sama ukurannya, masak pada masa yang sama.
 3. Tomat mempunyai kulit halus dan lebat yang kelihatan seperti ditutup dengan lapisan lilin nipis, menyenangkan untuk disentuh.
 4. Kupas dibiarkan mudah dipisahkan dari pulpa.

Sekiranya anda menyimpan buah-buahan di tempat yang sejuk dan berventilasi baik, buah tersebut akan disimpan sehingga 50 hari. Telur matang dapat diangkut jarak jauh, mereka bertoleransi dengan baik.

Sekiranya anda mempercayai ulasan para pekebun yang terlibat dalam penanaman varieti ini, alkohol sangat tahan terhadap penyakit "tomato" dan kulat. Tomato mempunyai imuniti yang digambarkan terhadap kesan bakteriosis, penyakit malam dan stolbur.

Cara menanam anak benih Fenomena F1

Anak benih berjaya ditanam di ambang tingkap di dalam kotak kayu buatan sendiri dengan tanah yang disiapkan terlebih dahulu. Ini harus merangkumi tanah rumput bersih, pasir dan gambut dalam perkadaran yang sama. Tanah sedikit tampal, setelah apa masalahnya? anda boleh menanam benih. Setelah menanam, disarankan untuk sedikit membersihkan permukaan dengan gambut bersih. Dulang hendaklah lebar dan cetek. Di kedai khusus, anda boleh membeli bekas khas untuk (mengelakkan anak benih.

Air biji dengan air pada suhu bilik, sebelumnya membiarkannya menetap sendiri. Penyiraman harus dilakukan menggunakan botol semburan. Sekiranya tidak, harpa tepung sederhana, atau alas penyiraman kanak-kanak kecil, akan berjaya. Selepas semut pertama, bekas dengan biji harus ditutup dengan kerajang dan sentiasa hangat.

Sehingga di rumah hijau kecil ada sedikit: buta huruf mengumpulkan lebihan kelembapan, ia mesti dibuka secara berkala untuk sementara waktu sehingga tanah mengering sedikit. Sebaik sahaja benih pertama menetas, kotak dipindahkan ke tempat hangat yang terang (paling sering ini adalah ambang tingkap). Minggu pertama setelah munculnya tunas, disarankan untuk menjaga suhu buta huruf kurang dari +16 C di ruangan dengan anak benih, kemudian secara bertahap meningkatkannya menjadi + 22-23 C.

Menanam anak benih secara regolith

Bahan, siap ditanam, ditanam di tanah yang sudah siap dan disenyawakan, dilonggarkan dengan baik. Dapatkan dan tandatangani 1 m, tidak lebih dari 5-7 semak diletakkan. Permukaan di sebelah pucuk bercambah dengan habuk papan. Belukar disiram secara sistematik sehingga buahnya masak sepenuhnya. Penyiraman mesti dihentikan sepenuhnya selepas 2 minggu sebelum menuai.

Sekiranya semua syarat Fenomena F1 di atas dipenuhi, berhenti berbuah dengan baik walaupun dengan turun naik suhu yang ketara dan kekeringan ringan.

KLASIFIKASI TOMAT

"Manfaat maksimum - kalori minimum" - ini adalah bagaimana pakar pemakanan mencirikan ramuan nighthade. Nilai rendah tenaga tomato memungkinkan memasukkan produk dalam diet orang yang menderita kegemukan. Tidak seperti saudara-mara keluarga, yang mengumpulkan alkaloid beracun di dalam pulpa, tomato mengandungnya dalam kuantiti yang lebih sedikit (5 kali).

Jenis tomato dalam bentuk:

 1. Kusut. Ini adalah spesies yang paling enak, ciri khasnya adalah saiz sayur yang besar. Digunakan untuk membuat salad.
 2. Bulat. Ciri khas adalah bentuk yang betul, yang memberikan produk persembahan yang indah. Digunakan dalam memasak untuk mengisi dan menyediakan hidangan yang menekankan bentuk sayur yang sesuai.
 3. Tomato krim. Mereka bersaiz sederhana, memanjang, dan mempunyai rasa yang indah. Koki menggunakan produk untuk membuat sos, perasa dan pemeliharaan.
 4. Tomato ceri. Ini adalah tomato bersaiz kecil yang ditambahkan ke salad dan makanan pembuka keseluruhan untuk meningkatkan kecanggihan hidangan. Tidak seperti rakan sejawat yang besar, kandungan bahan kering di dalamnya adalah 2 kali lebih tinggi. Oleh itu, apabila menggunakan jumlah tomato biasa dan tomato ceri yang sama, dalam kes kedua, tubuh manusia akan menerima 2 kali lebih banyak antioksidan, gula, vitamin.

Tomato krim bernilai kurang daripada Solanaceae bulat. Pada masa yang sama, kejayaan utama tergolong dalam varietas ceri kecil dan berdaging dengan penampilan yang menarik (yang pertama) dan rasa manis yang luar biasa (yang kedua).

Pelbagai tomato dengan masa masak:

 1. Sangat masak (80-85 hari). Sebagai peraturan, tomato superdeterminasi tergolong dalam spesies ini. Bubur buahnya tidak manis kerana budaya tumbuh dengan waktu siang yang singkat. Buah masak yang sangat awal termasuk jenis berikut: Lark F1, Olya F, Cherry Stream F1, Sanka, Kemanisan anak-anak.
 2. Awal masak (90-95 hari). Kumpulan ini merangkumi jenis penentu bersaiz sederhana dan tomato standard rendah. Hibrida popular: Leopold F1, Prima Donna F1, Pemimpin Redskins, Tsar Bell.
 3. Sedang awal (100-103 hari). Tumbuh di bawah tempat perlindungan filem sementara, di rumah hijau atau di padang terbuka, meletakkan tempat tidur di sisi selatan laman web ini. Varieti biasa: Verlioka plus F1, makanan istimewa Moscow, Blagovest F1, Raksasa Wilayah Moscow.
 4. Pertengahan musim (100-115 hari). Buah memerlukan lebih banyak cahaya matahari untuk mematangkan tanaman daripada tomato awal. Varieti pertengahan musim merangkumi: Keajaiban Siberia, Ukhazher, Budenovka, Konigsberg, anggur Perancis, Kostroma F1.
 5. Pematangan lewat (120-130 hari). Pilihan terbaik untuk menanam tomato adalah rumah hijau. Jika tidak, semasa menanam tanaman di ladang terbuka, embun beku awal boleh menyebabkan kehilangan hasil..

Mengikut tujuan yang dimaksudkan, tomato diasingkan untuk penggunaan segar (dengan kulit tipis, berdaging, berair, pulpa manis), untuk diproses (mempunyai struktur padat, berdaging dengan jumlah biji minimum), untuk pengetinan (dengan kulit keras, bentuk biasa), jenis universal (mempunyai semua kelebihan yang disenaraikan).

Warna tradisional tomato berwarna merah. Tomato ungu, hijau, oren, kuning, hitam, putih dan merah jambu lebih kurang biasa. Warna ciri buah diberikan oleh pigmen berikut: lycopene, asid askorbik, alpha- dan beta-karoten, fenol, anthocyanin, anthoxanthins.

Jenis tomato yang terbaik dari segi rasa adalah "Keajaiban Bumi", "Dina", "Selera", "Gula perang", "hati Bull" dan "dahi Bull".

CIRI-CIRI FAEDAH

Jus tomato segar dan bubur pulpa diresepkan untuk kanak-kanak, orang dewasa dan wanita dalam tempoh kehamilan. Ia adalah sumber semula jadi sebatian mineral, vitamin, serat makanan terbaik. Menariknya, suku India kuno menggunakan sayur-sayuran untuk meningkatkan potensi lelaki..

Tomato adalah doktor di rumah yang digunakan untuk merawat gangguan saraf, kemurungan, gastritis dengan keasidan rendah, penyakit mata, penyakit kulit, saluran pernafasan atas, luka, luka bakar, selsema, SARS. Dan juga untuk pencegahan aterosklerosis, kekurangan vitamin, peningkatan libido.

Sayuran ini mempunyai sifat diuretik, koleretik, anti-radang, antioksidan.

 1. Mengurangkan tekanan darah, mencegah pembekuan darah, menormalkan keseimbangan asid-basa.
 2. Menghalang pertumbuhan dan kerosakan sel barah.
 3. Meningkatkan metabolisme, menghilangkan dahaga dengan baik.
 4. Menormalkan kerja jantung, sistem saraf, pencernaan.
 5. Bersorak, menyokong imuniti, memberi kekuatan pada badan.
 6. Meneutralkan toksin yang terkumpul di dalam usus, mendorong penghapusan kolesterol.
 7. Meningkatkan asimilasi maklumat, mencegah penyakit mata.
 8. Menggalakkan penurunan berat badan. Garam kalium mengurangkan keupayaan tisu badan untuk menahan air. Akibatnya, kilogram hilang bersamaan dengan cecair berlebihan..

Tomato sangat berguna untuk perokok. Bahan aktif secara biologi yang membentuk komposisinya memecah dan mengeluarkan toksin dan tar nikotin dari paru-paru. Di samping itu, mereka menormalkan rasa, menghilangkan plak tembakau..

Sekiranya tidak ada kontraindikasi, sebiji tomato boleh dimasukkan ke dalam diet harian hingga 5 keping.

Oleh kerana komposisi vitamin dan mineral yang kaya, disarankan untuk menghabiskan hari puasa pada tomato dari semasa ke semasa.

Tomato Newbie

Kepelbagaian tomato awal, produktif, penentu untuk tempat terbuka dan tempat perlindungan filem sementara.

Belukarnya padat, berdaun sederhana, tinggi 0,5-0,8 meter. Daun hijau sederhana. Berus bunga pertama diletakkan di atas daun ke-6-7, yang berikutnya setiap 1-2 daun.

Kualiti utama buah

Buah-buahan berbentuk bujur, halus, padat, pada tahap kematangan, warna merah kaya, seberat 80-100 gram, rasa tomato yang baik. Tomato ini sangat sesuai untuk pengawetan, pengetinan dan pengeringan. Mereka mudah disimpan dan bertolak ansur dengan pengangkutan, mereka juga tahan terhadap kerosakan berlebihan dan kerosakan mekanikal..

Hasil tomato Pemula: hingga 3 kg buah dari 1 tanaman (tertakluk kepada teknologi pertanian).

Varieti ini termasuk dalam Daftar Negeri untuk Wilayah Volga Bawah untuk penanaman di ladang terbuka. Disyorkan untuk penuaian mekanikal sekali guna dan untuk industri pengetinan.

Ciri-ciri penanaman tomato Newbie, penanaman dan penjagaan

Perlu menanam benih tomato ini untuk anak benih 55-60 hari sebelum penanaman yang dimaksudkan di dalam tanah. Perlu ditanam di tempat tetap di tanah terbuka setelah ancaman embun beku berulang. Atau letakkan busur dan tutup pendaratan dengan bahan penutup.

Penjagaan lebih lanjut untuk tomato terdiri daripada penyiraman tepat pada masanya, memberi makan dengan baja mineral yang kompleks, menghilangkan rumpai, mencubit dan langkah pencegahan untuk melindungi tanaman dari penyakit dan perosak..

Skema penanaman: 70 x 30-40 cm Ketumpatan penanaman: hingga 6 tanaman per 1 m persegi.

Varieti ini dibezakan dengan pematangan buah yang mesra dan ketahanan terhadap penyakit..

Kepelbagaian tomato Novichok pink berbeza dengan varieti ini hanya pada warna merah jambu buah. Semua ciri lain adalah sama.

Tomato Newbie dalam video

Sekiranya anda telah menanam tomato Novice, sila tulis sama ada anda suka atau tidak.

Adakah anda akan menumbuhkannya lagi? Bagaimana anda menilai ketahanan varieti ini terhadap penyakit? Apa hasil dan rasa buah dalam keadaan iklim anda? Huraikan secara ringkas apa, pada pendapat anda, kelebihan dan kekurangan tomato ini. Sekiranya boleh, lampirkan foto keseluruhan semak secara keseluruhan atau buah-buahan individu yang ditanam oleh anda pada komen. terima kasih!

Ini adalah pelbagai jenis tomato semula jadi. Oleh itu, kami mengesyorkan mengambil biji dari buah yang sudah masak dan menanamnya semula musim depan.!

Penerangan mengenai pelbagai jenis fenomena tomato, ciri dan hasilnya

Fenomena tomat hibrid F1 dari syarikat Perancis Vilmorin semakin popular di kalangan penanam sayur. Ia membandingkan dengan baik bukan hanya dengan hasil yang luar biasa, tetapi juga dengan kesahihan. Tomato berbentuk telur mengekalkan persembahannya untuk masa yang lama dan kelihatan cantik di kebun.

Sebelum menyemai, para pakar mengesyorkan untuk mengkaji dengan teliti ulasan penanam tomato yang berpengalaman dan penerangan mengenai tomato F1 Fenomena.

Ciri-ciri kacukan

Varieti tomato "Fenomena" - hibrida jenis semi-penentu awal. Pematangan buah-buahan sepenuhnya, dalam keadaan yang baik, bermula 95 hari selepas percambahan.

 • Belukar kuat dan merebak, mencapai ketinggian 160-180 cm.
 • Sistem akar yang kuat mendorong pembentukan tanaman secara intensif dan menjadikannya lebih tahan lama.
 • Tanaman ini sangat berdaun, yang memberikan perlindungan yang sangat baik dari sinar matahari..
 • Keadaan suhu tidak mempengaruhi kualiti buah dan intensiti buah.
 • Hibrida ini meningkatkan imuniti terhadap virus mosaik, verticillium, fusarium dan stolbur, dan juga kurang rentan terhadap daun keriting kuning dan nematoda.
 • buah-buahan berbentuk bujur, ovoid;
 • berat dari 90 hingga 120 gram;
 • warna tomato masak berwarna merah pekat;
 • kulitnya kuat, licin, berkilat;
 • pulpa padat, berdaging;
 • tomato berbohong untuk masa yang lama dan tidak merosot, mengekalkan penyampaiannya;
 • jangan berkerut semasa pengangkutan, tahan kerosakan.

Tomato fenomena sangat sesuai untuk acar, mereka membuat sos buatan sendiri yang lazat, dan juga sesuai untuk pengeringan.

Berkembang dan menjaga

Fenomena tomat F1 disyorkan untuk tumbuh baik dalam keadaan rumah hijau dan di ladang terbuka. Agroteknik:

 • Dianjurkan untuk menyemai benih untuk anak benih pada bulan Mac, dengan kedalaman tidak lebih dari 1 cm. Setelah anak benih, disiram dengan air suam, ditutup dengan kerajang dan letakkan di tempat yang hangat.
 • Selepas percambahan, filem mesti dikeluarkan, dan bekas dengan pucuk mesti diletakkan di tempat yang terang. Buat pertama kalinya, anda boleh mengatur pencahayaan sepanjang masa menggunakan cermin atau lampu pendarfluor.
 • Pada minggu pertama, adalah wajar suhu di dalam bilik berada dalam + 14-16 darjah. Selepas itu, suhu mesti dinaikkan hingga + 20-22 darjah.
 • Apabila daun sejati pertama muncul di tunas, anak benih harus menyelam.
 • Dianjurkan untuk menanam anak benih pada usia 35-40 hari. Tumbuhan tidak bersahaja dan mudah berakar.
 • Tomato memerlukan makanan berkala dengan baja yang mengandungi nitrogen, fosforus dan kalium.
 • Seperti semua jenis pematangan awal, Fenomena tidak memerlukan pembentukan semak, kerana buahnya masak sebelum semak tumbuh. Walaupun batangnya kuat, mereka cenderung membengkokkan di bawah berat buah, oleh itu mereka perlu diikat.

Fenomena F1 sangat bagus untuk penanaman di pondok musim panas dan untuk penanaman pada skala industri.

Ciri-ciri dan penerangan mengenai pelbagai

Tomato King of Siberia dibiakkan agak baru-baru ini. Itu tidak termasuk dalam Daftar Negara, karena pada tahap penyelidikan eksperimental. Pemegang hak cipta varieti tersebut adalah syarikat pertanian Aelita. Sekarang ia adalah salah satu pemimpin dalam bidang pemilihan dan pembiakan tanaman terkini.

Ciri khas

Jenisnya tidak tentu, iaitu pertumbuhan tanpa had, dengan ketinggian 2 meter atau lebih. Batangnya kuat, terdapat 5 sikat pada batangnya, masing-masing mengikat 3-5 buah. Dedaunan lemah, daunnya kecil, hijau tua. Sistem akarnya kuat.

Tempoh pematangan adalah purata, dari saat menyemai benih hingga pematangan penuh 110-120 hari berlalu.

Hasilnya tinggi, 3-3.5 kg buah dituai dari 1 anak benih, dengan syarat 3 tanaman ditanam setiap 1 sq. m.

Gen tomat mengandungi ketahanan terhadap penyakit kulat dan bakteria, kultur kebal terhadap larut malam, mosaik tembakau, dan Alternaria. Disarankan untuk penanaman di ladang terbuka dan dalam keadaan rumah hijau.

Tomat memerlukan mencubit secara berkala kerana sejumlah besar pucuk dan garter semak tinggi. Jika tidak, dahan berbuah tidak akan menahan berat sayur-sayuran masak..

Ciri buah

Buahnya besar, beratnya mencapai 400-800 g.Bentuk hati, warna oren terang. Rasanya manis kerana kandungan glukosa yang tinggi, buburnya berair, ada sedikit biji.

Tujuan tomato adalah universal: ia dimakan segar dan digunakan untuk penuaian musim sejuk. Tomato yang lebih kecil di dalam tin, ia kelihatan sangat cantik bersama dengan tomato merah.

Rujukan. Sayuran kuning kaya dengan beta-karoten dan tidak tergolong dalam alergen, tidak seperti yang berwarna merah. Oleh itu, mereka sesuai untuk makanan bayi dan makanan..

Budaya ini dibiakkan di pondok dan ladang musim panas, digunakan untuk tujuan komersial.

Foto menunjukkan tomato Raja Siberia.

Spesifikasi pelbagai

Melodi tergolong dalam bentuk hibrid F dari generasi pertama, di mana watak heterotik jelas ditunjukkan - pertumbuhan yang kuat dan berbuah yang banyak. Boleh ditanam di rumah hijau dan di tempat tidur di padang terbuka, sesuai untuk rumah hijau filem sementara.

Jenis semak - padat tak tentu dengan simpul yang dipendekkan. Di rumah hijau, ketinggian tanaman tidak melebihi 1,8 - 2,0 m, di tanah terbuka - 1,5 m. Masa pematangan sangat awal, dari percambahan biji hingga buah masak pertama kurang dari 90 hari, dari menanam anak benih di tempat tidur kebun - kira-kira 35 - 40 hari. Ciri-ciri ini membentuk kualiti unik dari pelbagai ini..

Buah masak berwarna merah pekat, bulat, sedikit rata, yang terbesar mempunyai tulang rusuk. Secara amnya, setiap tomato sangat sekata, satu demi satu. Penerangan mengenai penanam sayur profesional yang diberikan kepada hibrida Melody F1 ini menunjukkan bahawa jisim buah tidak melebihi 250 g dan rata-rata dari 260 hingga 280 g. Hasil purata setiap 1 m2 ialah 8 kg. Tomato berkualiti tinggi, rasa yang sedap dan sedap.

INDETERMINANT ATAU PENTING

Tomato adalah tumbuhan herba yang secara semula jadi boleh tumbuh seperti liana sepanjang hayatnya. Wakil-wakil yang tumbuh liar memasuki zon-zon yang dapat diakses di tanah air mereka (Amerika), merayap di sepanjang tanah. Pada masa ini, melalui pemilihan, bentuk yang ditanam dengan pertumbuhan terhad dan kematangan awal buah yang tinggi telah dibiakkan.

Jenis tomato semasa mereka tumbuh:

Tidak tentu (pertumbuhan tidak terhad). Tomato dari varieti ini disebut berbentuk liana, memanjat. Mereka ditanam di tanah terbuka dan tertutup. Tumbuhan tumbuh secara berterusan kerana pembentukan pucuk lateral yang menonjol dari axil daun. Varietas tinggi ditaburkan dalam paket tetra liter, dan varietas penentu disemai dalam pasu gambut lebar.

Tomato Liana biasanya tidak masak, jadi ia dikebumikan di dalam tanah sebelum yang lain. Varieti ini membuahkan hasil secara berterusan setelah meletakkan kelompok pertama selama 5 bulan dalam setahun..

Varieti popular: Budenovka, hati Ox, kejutan Andreevsky, Pink Magic F1, rahsia Babushkin, raspberry raksasa.

Belukar. Ciri khas spesies adalah pertumbuhan terhad. Batang tanaman di tepi, berhenti meregang setelah meletakkan tiga perbungaan di mana 1-2 daun tertumpu. Ini adalah jenis awal yang ditanam untuk dituai dengan cepat..

Superdeterminate - tanaman kerdil. Mereka adalah semak bercabang dengan perbungaan di bahagian atas. Tidak lebih daripada 3 berus terbentuk di batang utama. Pada masa yang sama, pertumbuhan vegetatif tanaman dihambat untuk jangka masa yang panjang..

Buah superkid adalah pematangan paling awal, dalam 20 hari hingga 90% daripada jumlah penuaian.

Varieti dan kacukan: Kemanisan kanak-kanak, Alaska, Pengisian putih, Sanka, Betalux, Kemanisan anak-anak.

Yang menentukan mempunyai kadar pertumbuhan purata, yang berhenti setelah pembentukan 5 sikat. Tidak seperti spesies sebelumnya, kelajuan pengembangan tunas lebih ketara. Varieti penentu matang 7 hari kemudian daripada varietas superdeterminant, dan jangka masa hasil dianggap lebih lama. Oleh itu, bermanfaat untuk menanamnya di rumah hijau, jadi kawasan tersebut digunakan dengan lebih rasional.

Varieti yang paling biasa: Lelaki wanita, Dubok, Sakhalin, pematangan awal Siberia, fajar Amur, F1 Aurora, Raja awal, hati emas.

Sejenis varieti penentu adalah tomato standard dengan batang yang kuat, "pertumbuhan" rendah. Mereka tidak memerlukan mengikat tanaman.

Jenis tomato terbaik (standard): Edelrot, Harzfeuer F1, Moskvich, Snow White, Riddle.

Separuh penentu - tomato tinggi. Tanaman ini mempunyai pertumbuhan yang tidak terhad dan dinobatkan setelah terbentuknya 10 perbungaan. Ini adalah jenis yang masak dengan saiz yang besar..

Hibrida popular: Red Arrow F1, Nordic Express F1, Yvette F1.

Hari ini, yang paling popular adalah jenis tomato penentu. Ciri positifnya termasuk: kematangan awal, hasil tinggi (disebabkan oleh penetapan ovari kerana jumlah daun yang lebih kecil), pengembalian buah secara serentak dari beberapa sikat sekaligus. Antara kelemahan jenis ini dapat dibezakan: kecenderungan terhadap penyakit, hasil keseluruhan yang lebih rendah kerana pertumbuhan sikat yang terhad, keperluan untuk menggunakan baja mineral dalam jumlah yang banyak dan membuang anak tiri (untuk mengelakkan budaya berlebihan dengan ovari).

Tomato "Tarikh manis F1"

Di sini saya agak tersesat. Saya membeli campuran "Sweet Date F1" dari syarikat NK "Russian Ogorod". Lebih tepat lagi, dia menulis. Langsung dengan mereka. Raspberry, merah dan kuning ternyata seperti kurma, manis, enak rasanya. Tetapi yang oren tumbuh menjadi bola, dan rasanya benar-benar mengejutkan saya!

Berat, semuanya hampir sama, masing-masing 20 gram - untuk kanak-kanak, untuk satu gigitan. Mereka tumbuh dalam berus kira-kira selusin atau sedikit lagi di setiap kuas, sikat tidak masak pada masa yang sama (atau kita tergesa-gesa untuk makan?). Terbang seperti biji.

Indeterminants, dinyatakan kira-kira 2 meter. Kami ditanam di sebelah ceri dengan tinggi 2 meter, yang pada musim bunga jatuh sakit dengan "poket" dan meninggalkan kami tanpa tanaman. Jadi, "Sweet Dates", dibiarkan tanpa pengawasan selama dua minggu, melebihi sokongan 1.5 meter dan naik ke ceri. Ia kelihatan luar biasa - semak ceri dengan campuran daun tomat, berserabut dengan berus buah-buahan pelbagai warna. Maksudnya, ketinggian mereka sebenarnya lebih dari 2 meter..

Sedang lewat, masak 3 bulan selepas percambahan dan berbuah sebelum fros. Dalam keadaan hujan taufan Ogos di Wilayah Khabarovsk, kulitnya pecah. Ini di kawasan lapang. Tumbuhan itu sendiri sihat dan tumbuh dengan hebat. Apabila ruang mengizinkan - bukan anak tiri, mereka tumbuh seperti yang mereka mahukan, dan berbuah dengan baik di semua anak tiri.

Saya meninggalkan bola oren ini - "kurma" untuk biji dan tumbuh sehingga kami berangkat ke Kuban. Benih hilang semasa bergerak (satu gerakan = dua api) Saya telah membeli campuran baru untuk tahun ketiga. Malangnya! Tidak ada bola oren dalam campuran baru - semuanya seperti data. Pasti manis, seperti berus, cantik, sangat bagus untuk berus pelbagai warna mereka. Tetapi tidak ada bola... Ngomong-ngomong, tidak ada hujan taufan di Kuban dan tomato tidak pecah.