Menanam tomato di luar rumah dan 10 petua terbaik untuk anak benih tomato

Ahli Kelab Tatarstan "Green Bed" mendedahkan semua rahsia tomato kepada pembaca portal AGRO XXI

“Apakah tomat budaya terbuka atau tertutup? Adakah peluang untuk menuai dari kebun dan bukan di rumah hijau? " Soalan pembaca.

Jawapan "Tempat Tidur Hijau"

Varieti tomato berbeza bukan hanya pada rasa dan ukuran buah, tetapi juga dalam kaedah menanam semak. Tumbuh tomato di tanah terbuka atau tertutup. Bergantung pada tempat semak akan ditanam, varieti yang diperlukan dipilih.

Biasanya jenis tomato yang lebih berubah-ubah ditanam di rumah hijau. Ini disebabkan oleh fakta bahawa lebih mudah untuk mewujudkan keadaan yang sesuai di rumah hijau. Tomato rumah hijau biasanya lebih berubah-ubah, bertindak balas dengan lebih kuat terhadap perubahan suhu dan lebih mudah diserang penyakit. Tomato luar menahan keadaan yang lebih teruk. Mereka tidak takut dengan kesejukan malam dan cahaya matahari pada waktu siang yang cerah. Mereka juga cenderung untuk jatuh sakit akibat penyakit yang teruk..

Varieti tomato yang dimaksudkan untuk kegunaan luaran juga dapat tumbuh di rumah hijau. Dalam kes ini, mereka juga tidak bersahaja. Pada masa yang sama, mereka dapat memberi lebih banyak tanaman daripada di ladang terbuka..

Kunci kejayaan ketika menanam tomato di ladang terbuka bukan sahaja penjagaan yang kompeten, tetapi juga pilihan varieti yang tepat. Untuk menyediakan tomat kepada diri sendiri dan tidak gagal, anda harus memperhatikan jenis tomato bersaiz rendah dan sederhana yang awal dan ultra awal yang tahan terhadap hembusan angin dan suhu rendah. Setiap tahun senarai varieti diisi semula, jadi apabila memilih varietas, anda dapat bereksperimen.

Penentu atau tidak tentu - kebaikan dan keburukan

Penentuan bermaksud bahawa ketinggian semak tomat akan terhad kepada ketinggian tertentu.

Secara ringkas, perbezaan antara dua jenis tanaman dapat dirumuskan sebagai berikut: penentu adalah varieti rendah, tidak tentu tinggi.

Tetapi ketinggian bukanlah satu-satunya perbezaan. Tumbuhan jenis ini berbeza dalam pembentukan batang. Determinant, yang bermaksud terbatas dalam bahasa Latin, tumbuh sehingga 3 hingga 5 sikat bunga terbentuk di batang. Lebih-lebih lagi, yang terakhir terbentuk di bahagian atas kilang. Pertumbuhan ketinggian seterusnya berhenti. Tidak ada jumlah penyiraman, pembajaan dan pengikatan yang akan menjadikannya tumbuh lebih tinggi dan membentuk beberapa lagi sikat.

Ketidaktentuan, tidak terhad dalam pertumbuhan, dapat tumbuh dan membentuk gugusan bunga pada ketinggian yang cukup tinggi. Proses ini dihentikan hanya dengan bermulanya cuaca sejuk. Batang lurus, tanpa simpulan.

Tidak ada kata sepakat mengenai jenis tomato mana yang lebih baik. Semua orang baik dengan cara mereka sendiri.

Penentu. Ciri positifnya termasuk pematangan awal yang baik, buah yang banyak. Minus - hasil yang lebih rendah, keperluan untuk makan kerap, kerentanan terhadap penyakit.

Tidak tentu arah. Plus - mendapat hasil tinggi per unit kawasan, tahan terhadap penyakit, berbuah jangka panjang, anda boleh memetik tomato hingga akhir musim luruh. Kelemahannya adalah penjagaan yang sukar. Pembentukan belukar secara berterusan, penyingkiran anak tiri dan daun, garter tanaman berulang.

Cara menjaga tomato di kebun terbuka

Merawat tomat terdiri daripada penggembalaan, melonggarkan tanah, memberi makan dan menyiram, membentuk semak dan memerangi penyakit dan perosak tepat pada masanya.

Tanah di lorong dan barisan dengan tomato perlu dilonggarkan - kira-kira setiap 10-12 hari, tetapi sekurang-kurangnya beberapa kali pada musim panas.

Kali pertama perlu menanam tomato 9-11 hari selepas menanam anak benih. Segera sebelum memulakan kerja, anda perlu menyiram: penggilingan dengan tanah lembap akan mempercepat pembentukan akar baru pada batang tanaman. Penggilingan kedua harus dilakukan 16-20 hari selepas yang pertama.

Tomato mesti disiram tepat pada masanya ke dalam lubang, penggunaan air adalah 0,7-0,9 liter per tanaman. Waktu terbaik dianggap sebagai separuh kedua hari dan cuaca mendung. Penyiraman diperlukan semasa tempoh berbunga pada sikat pertama dan kedua, sebelum melonggarkan tanah, setelah menggunakan baja mineral kering.

Semasa musim panas, tomato perlu diberi makan beberapa kali dengan baja mineral dan organik..

Dalam proses merawat tomato, perhatian besar harus diberikan kepada pembentukan semak - mencubit tepat pada masanya, mencubit bahagian atas batang. Amalan banyak tukang kebun telah menunjukkan bahawa penuaian tomato matang yang sangat baik di ladang terbuka dapat diperoleh dengan membentuk semak tanaman menjadi satu atau dua batang.

Tumbuhan tomat perlu diikat pada pasak atau tali khas yang diregangkan di sepanjang barisan. Pasak harus diletakkan di sebelah utara pada jarak 9-11 cm dari batang.

Cara memberi makan tomato di kebun terbuka

Tomato tidak begitu pilih-pilih mengenai nilai pemakanan tanah, tetapi ini tidak bermaksud bahawa baja tidak perlu digunakan pada tanah untuk menanam tomato. Sekiranya tanah di kawasan ini adalah tanah liat atau berpasir, maka baja mineral dan organik mesti digunakan sebelum menanam.

Keperluan nutrien tomato meningkat apabila jisim hijau tumbuh.

Yang paling penting, tomato memerlukan nitrogen, fosforus dan kalium. Tomato sangat memerlukan kandungan fosfor di dalam tanah, oleh itu, superfosfat pertama kali diperkenalkan ke dalam tanah untuk menanam tomato. Sumber nitrogen boleh menjadi kotoran, dan sumber kalium adalah kalium sulfat. Lembah yang disiapkan untuk ditanam mesti ditumpahkan dengan larutan kalium permanganat panas (1 gram per 10 liter air).

"Phytophthora adalah musuh tomat yang hebat. Beritahu kami mengenai penyakit ini, kaedah pencegahan dan apa yang boleh dilakukan jika ia muncul. " Soalan pembaca.

Jawapan "Tempat Tidur Hijau"

Blight blight (agen penyebab kulat Phytophthora infestans) adalah penyakit sebenar keluarga Solanaceae. Penyakit kulat - larut tomat - bermula pada semak individu dan dengan cepat merangkumi semua tanaman.

Sekiranya anda tidak memproses setiap semak terlebih dahulu tepat pada masanya, maka anda boleh melupakan tomato buatan sendiri.

Tomato yang sakit secara beransur-ansur ditutup dengan bintik coklat. Pertama, daun menderita, kemudian batang, buah. Seluruh tanaman mati hanya dalam beberapa hari.

Keadaan yang baik untuk perkembangan kulat - kelembapan tinggi, suhu udara rendah, kabut. Dalam cuaca kering dan cerah, penyakit ini tidak berkembang..

Untuk memastikan perlindungan tanaman yang maksimum dari keburukan, perlu dilakukan sejumlah langkah agroteknik:

Pilihlah untuk menanam pelbagai jenis tomato yang tahan terhadap penyakit akhir.

Perhatikan keadaan putaran tanaman yang betul: tanaman yang mengalami penyakit yang sama harus ditanam di tempat yang sama tidak lebih awal dari 3-5 tahun kemudian.

Gunakan benih yang sihat sahaja untuk anak benih.

Perhatikan pengasingan spasial tanaman yang terdedah kepada penyakit akhir.

· Perhatikan jarak yang diperlukan antara lubang semasa menanam anak benih: untuk jenis padat awal sekurang-kurangnya 30 cm; untuk yang kemudian - 40-50 cm; jarak antara baris tidak kurang dari 70 cm.

Untuk mengelakkan kebangkitan tomato rumah hijau, jangan menanam tanaman tanah terbuka di dekat rumah hijau.

Dengan peningkatan kelembapan di rumah hijau, sediakan pengudaraan kepada tanaman, buang lebihan tunas dan daun yang lebih rendah dalam masa.

Sekiranya terdapat tanda-tanda keputihan pada bahagian atas kentang, rawatan penanaman tomato dengan racun kulat khas.

Rawat tanaman tomato dengan racun kulat sebelum musim hujan.

Keluarkan rumpai, turunkan daun pada waktunya, lakukan pencubaan.

Jangan melebihi norma baja nitrogen untuk tomato, kerana kelebihan nitrogen mengurangkan daya tahan terhadap penyakit hama lambat.

Menyiram di bawah lubang, mencegah kelembapan memasuki tanaman.

Sapukan baja yang mengandungi fosforus, kalium tepat pada masanya untuk meningkatkan daya tahan tomato terhadap penyakit.

Pilihlah untuk menanam jenis tomato awal yang matang awal yang matang sebelum bermulanya musim hujan dan, dengan demikian, sebelum keadaan yang baik untuk perkembangan penyakit akhir timbul.

· Di kawasan yang mempunyai kelembapan tinggi, pra-semburkan tomato dengan racun kulat sentuhan sistemik, yang dapat mengurangkan risiko penyakit akhir dengan ketara. Tetapi harus diingat bahawa tempoh menunggu selepas rawatan dengan racun kulat kimia adalah 20-30 hari. Pada jenis ultra-awal pertengahan-awal, gunakan hanya persediaan biologi, seperti Rizoplan, Pseudobacterin, Fitosporin, Alirin, dll..

Pada musim gugur, perlu menyingkirkan sisa tanaman. Untuk memperbaiki keadaan tanah semasa menggali, gunakan persiapan biologi Trichodermin, yang menekan jangkitan dan memperbaiki struktur tanah.

Tanaman pendamping terbaik untuk taman terbuka dengan tomato

Tumbuhan yang "kawan" dan tumbuh dengan lebih baik disebut tanaman pendamping.

Jiran yang baik untuk tomato: bawang putih, kemangi, wortel, bawang, pasli, kacang polong, bijak, kubis, marigold, bayam, selada.

Aroma kemangi yang kuat menghalau perosak, sementara wortel, dill, pasli dan parsnips menarik mantera doa, kumbang kecil dan labah-labah. Serangga pemangsa ini memakan hama kecil yang memiliki kebiasaan merosakkan tomato..

Tomato dan kentang tergolong dalam keluarga nighthade yang sama, dan oleh itu terdedah kepada penyakit dan perosak yang sama. Bersama-sama mereka akan cepat sakit dengan penyakit yang lewat, dan penyakit lain akan merebak kepada mereka dengan cepat. Oleh itu, anda tidak boleh menanamnya di sebelah.

“Kapan menanam tomato untuk anak benih untuk tempat tidur terbuka. Ramai yang tergesa-gesa menanam anak benih lebih awal, adakah ia berbaloi. " Soalan pembaca.

Jawapan "Tempat Tidur Hijau"

Menyemai benih perlu bergantung pada musim tanam pelbagai. Ini biasanya lewat Februari-awal April.

Masa penanaman benih tomat di tanah terbuka berbeza dengan masa penanaman ketika ditanam di rumah hijau dan rumah hijau. Di samping itu, istilah ini mungkin berbeza bukan sahaja di kawasan yang berlainan, tetapi juga di kawasan yang berlainan. Menanam tomato di tanah biasanya dilakukan ketika ancaman fros telah berlalu, pada dekad pertama bulan Jun. Sekiranya ramuan frosts kemudian, lebih baik menutupi tempat tidur dengan anak benih dengan filem atau bahan bukan tenunan semalaman..

10 peraturan teratas untuk anak benih yang baik

1. Sediakan tanah yang betul untuk anak benih

Tomato tidak suka tanah yang padat, berasid atau penuh dengan tanah. Agar benih tidak mati, taburkannya di tanah ringan: satu bahagian humus, tanah gambut dan kebun dengan penambahan abu (1/2 cawan) dan baja kompleks (1 sudu besar).

2. Gunakan tanah dari laman web anda

Sekiranya anak benih ditanam dalam campuran tanah yang dibuat berdasarkan tanah kebun, maka apabila ditanam di "tempat tinggal tetap" maka tanaman akan berakar lebih cepat dan lebih mudah, kerana mengalami tekanan yang kurang.

3. Pantau kelembapan dan suhu udara

Suhu optimum untuk percambahan biji tomato ialah + 22... 25 ° С dengan kelembapan 80-90%.

4. Anak benih tomato tidak suka sesak

Pada mulanya, penaburan tomato dilakukan dalam kotak atau bekas berasingan setinggi 8-10 cm. Walau bagaimanapun, sudah 2 minggu setelah munculnya anak benih, mereka harus disemai dalam bekas dengan diameter 10-12 cm. Anak benih yang ditanam dalam keadaan "terkurung" mempunyai akar kecil dan batang lemah.

5. Pencegahan penarikan

Sebab utama fenomena ini adalah kekurangan cahaya matahari, penyiraman yang kerap dan suhu dalaman yang tinggi. Benih tomato bercambah seperti suhu yang lebih rendah - + 18 ° С (pada siang hari) dan + 15 ° С (pada waktu malam). Kekurangan cahaya matahari dapat diisi dengan fitolamp.

6. Ikut peraturan penyiraman

Anak benih tomato tumbuh terutamanya pada waktu malam, jadi lebih baik menyiramnya pada waktu pagi. Setiap 10 hari, tambahkan pembalut akar dengan superfosfat (1 sudu kecil untuk 2 liter air). Untuk penggunaan pengairan hanya air yang diselesaikan dengan suhu tidak lebih rendah dari + 22 ° С.

7. Bekerja dengan tanaman yang diregangkan

Sekiranya tanaman masih meregang dan mulai bersandar satu sama lain, potong bahagian atasnya dengan 4 daun dan letakkan di dalam air sehingga lempeng daun tidak merendam dalam cairan. Setelah 10 hari, akar akan muncul di batang, dan anak benih yang dihasilkan dapat ditanam di dalam pasu atau bahkan di tanah. Mereka akan berbeza dengan tanaman biasa hanya pada masa berbuah kemudian (selepas 7-10 hari). Apabila anak tiri teratas muncul di tanaman yang masih ada setelah pemangkasan, tanamlah sebagai tunas.

8. Mengangkut anak benih dengan berhati-hati

Untuk mengelakkan tanaman pecah semasa pengangkutan, potong 2 daun bawah dan gunakan benang untuk menekan daun ke batang dengan ringan. Balut anak benih dengan hati-hati di surat kabar yang tersebar, lipat tepi bawah kertas di bawah bahagian bawah bekas, dan letakkan "beg" yang dihasilkan di dalam kotak tinggi. Biarkan bahagian atas tiub terbuka.

9. Perhatikan cuaca

Musim bunga adalah masa yang sangat berubah-ubah dalam setahun, jadi sering kali membuat penyesuaiannya sendiri terhadap rancangan tukang kebun. Anak benih yang sudah ditanam akan memerlukan penutup filem tambahan. Lapisan surat khabar akan membantu melindungi tanah. Pada malam musim sejuk yang diharapkan, lepaskan tempat perlindungan dan tuangkan air suam (35 ° C) ke atas penanaman. Setelah kelembapan diserap, sebarkan surat khabar di tanah dan, tanpa meninggalkan jurang, tutup semula tanaman.

10. Lindungi tanaman rumah hijau dari fros

Tomato rumah hijau juga memerlukan perlindungan dari sejuk. Letakkan busur di atas tanaman, buang kain bukan tenunan ke atas. Tanah basah mengekalkan haba dengan lebih baik, jadi jenis tomato yang tumbuh rendah dapat dilindungi dari fros dengan menimbun dengan tanah lembap. Selepas fros, bumi digosok.

Artikel itu disiapkan oleh pakar Green Bed Club, Republik Tatarstan.

Untuk tukang kebun
dan tukang kebun

Tomato dan timun adalah sayur-sayuran yang paling popular di tempat tidur taman amatur.

Untuk mendapatkan hasil panen tomato di laman web anda, anda perlu menanamnya dengan betul. Adalah perlu untuk memahami jenis dan varietasnya, dan hanya kemudian memutuskan bagaimana merawat tomato atau tomato tersebut. Lagipun, walaupun dari anak benih yang paling indah anda tidak dapat menanam hasil panen yang diharapkan..

Kami menerima banyak soalan mengenai cara menjaga tomato dan akan berusaha menjawabnya. Tetapi pertama, "program pendidikan" kecil yang akan membantu anda meninjau keanehan tumbuh dan merawat pelbagai jenis tanaman tomato.

PERLAKSANAAN KECIL DI DUNIA TOMATO

Pada beg benih anda boleh membaca ciri-ciri pelbagai jenis ini: "menentukan" (atau tidak berukuran) dan "tidak tentu (dengan pertumbuhan tidak terhad).

Varieti penentu mencapai ketinggian maksimum 70 cm dan berhenti tumbuh, membentuk ovari buah di bahagian atas batang. Ovari lain terbentuk pada pucuk lateral (anak tiri). Kami mengesyorkan jenis penentu untuk tukang kebun pemula, kerana mereka tidak memerlukan mencubit kompleks. Mereka sendiri terhad dalam pertumbuhan dan membentuk jumlah buah yang diperlukan. Lebih-lebih lagi, mereka matang awal.

Tomat dalaman mempunyai pertumbuhan tinggi yang tidak terbatas, dan dapat mencapai 4 m. Buah-buahan diletakkan di batang tengah. Hasilnya sangat tinggi, tetapi mencubit dan mencubit mesti dilakukan secara berkala. Adalah sukar untuk merawat tomato seperti itu..

Varieti tomato dalaman hanya boleh ditanam di rumah hijau! Ia tidak sesuai untuk katil terbuka..

Baca lebih lanjut mengenai cara menanam tomato dan tentang jenis terbaik kami dalam artikel "Cara menanam tomato di laman web anda".

Saya menanam tomato bersaiz sederhana dengan pertumbuhan terhad (penentu). Bagaimana saya boleh membentuknya dengan betul?

Galina Vedeneeva, Kemerovo

Jenis tomato bersaiz sederhana, yang rentan terhadap pertumbuhan yang bebas, disyorkan untuk terbentuk dalam dua atau tiga batang. Untuk melakukan ini, anda perlu membuang tiga anak tangga paling rendah. Biarkan dua pucuk sisi terkuat di atasnya. Apabila tumbuh dewasa, mereka akan mula berkembang selari dengan batang utama, membentuk daun dan ovari baru..

Pembentukan sederhana seperti ini akan membolehkan anda mendapatkan hasil maksimum dari semak tomato anda..

Saya menanam jenis tomato terkecil yang tidak tumbuh di atas 60 cm. Adakah saya perlu mencubitnya?

Evgeny Uglov, wilayah Orenburg.

Sebagai peraturan, pada tomato terkecil, setelah munculnya empat perbungaan, tunas utama berhenti tumbuh. Varieti penentu ini sama sekali tidak memerlukan pembentukan, kerana anak tiri yang terbentuk berkembang dengan sangat perlahan dan tidak mengganggu perkembangan tanaman..

Anda juga tidak perlu mencubit semak. Varieti ini masak sangat awal, tetapi hasilnya tidak tinggi. Tetapi mereka dengan cepat membebaskan rumah hijau untuk penuaian berulang dari tanaman sayur dan hijau yang lain..

Saya pemula "penanam tomato". Beritahu kami apa itu mencubit tomato dan bagaimana melakukannya dengan betul.

Lilia Kalinina, wilayah Leningrad.

Merumput tomato adalah penyingkiran pucuk lateral yang terbentuk di axil daun. Mereka mengambil banyak khasiat dari tanaman utama dan menghalang proses pembentukan buah..

Operasi ini dilakukan dengan mencubit perlahan pucuk yang muncul dengan tangan anda atau memotong dengan gunting tajam. Pada masa yang sama, tunggul kecil dibiarkan sehingga tidak merosakkan pucuk utama dan mencegah pertumbuhan lateral tumbuh semula di tempat ini.

Operasi ini disarankan untuk dilakukan pada waktu pagi, ketika tanaman paling jenuh dengan air. Potongan yang dihasilkan harus segera dirawat dengan larutan raspberry kalium permanganat untuk mencegah jangkitan dari memasuki tisu tumbuhan.

Pada tomato tinggi, mencubit dilakukan secara berkala hingga akhir berbuah. Sebagai peraturan, operasi ini dilakukan setiap 10 hingga 12 hari..

Cara mengikat tomato dengan betul?

Sergey Gutsenko, Pskov

Hanya tomato bersaiz sederhana dan tinggi yang diikat. Orang yang tidak berukuran tidak memerlukan garter. Biasanya, operasi ini dilakukan apabila daun sejati keempat terbentuk di semak..

Untuk melekatkan batang ke penyokong mendatar, gunakan benang lembut atau jemuran. Semasa batang tumbuh, mereka diikat setiap 20 cm.

Adalah perlu untuk memperbaiki semak tomat hanya di bawah sikat dengan buah-buahan untuk mewujudkan keadaan yang selesa bagi mereka - pencahayaan dan pengudaraan maksimum. Tambahan pula, tomato tidak akan menyentuh tanah..

Untuk varietas tinggi berbuah besar, disarankan untuk membuat trellise khas, yang terdiri dari tiang panjang yang digerakkan ke tanah (2 m), di mana bilah mendatar disisipkan atau tali ditarik setiap 20 cm.

Reka bentuk ini akan membantu anda menjaga tomato dengan mudah dan mengekalkan hasil panennya..

Saya mempunyai timun dan tomato yang tumbuh di rumah hijau yang sama. Musim panas sangat panas, jadi saya menyiram tanaman setiap hari. Timun tumbuh dengan baik, tetapi tomato tidak begitu baik. Mungkin rumah hijau perlu ditayangkan lebih kerap?

Marina Selina, Samara

Secara amnya, pakar tidak mengesyorkan menanam tomato dan timun di rumah hijau yang sama. Yang pertama memerlukan 90% kelembapan udara untuk pertumbuhan yang berjaya, dan yang terakhir - 60%. Bukan apa-apa yang mereka katakan mengenai tomato bahawa ini adalah tanaman yang "kakinya harus basah dan kepalanya harus kering".

Oleh itu, mereka tidak selesa tumbuh di satu rumah hijau. Sebilangan orang membahagikan kawasan itu menjadi dua dan menggantung tirai filem di tengahnya untuk membatasi zon timun-timun.

Tomato hanya boleh disiram dengan air suam langsung di bawah akar atau melalui botol potong 5 liter yang digali di dekat semak.

Anda perlu menyiarkan rumah hijau dengan tomato secara berkala. Suhu di dalamnya tidak boleh melebihi + 29 darjah, jika tidak, daun akan mulai kering, dan debunga akan berhenti "berfungsi". Pendebungaan akan berhenti.

Dari sinar matahari yang terlalu terang, disarankan untuk meneduh rumah hijau dengan kepingan lama atau bahan penutup bukan tenunan.

Seberapa kerap tomato mesti disiram di rumah hijau?

Vadim Zotov, Kaluga

Kekerapan penyiraman bergantung pada cuaca. Sebagai peraturan, pada bulan Juni, tanaman disiram seminggu sekali, setelah awal pembentukan buah, jumlah penyiraman meningkat. Dalam cuaca panas, penyiraman meningkat.

Air pada waktu petang. Di bawah akar dengan air yang dipanaskan dengan baik, menghabiskan sekurang-kurangnya satu tin penyiraman untuk tanaman yang tinggi. Untuk varieti yang tumbuh rendah, satu tin penyiram cukup untuk dua semak.

Sekiranya tomato kurang didebunga, apa yang boleh dilakukan?

Victoria Malinina, Velikiye Luki

Tomato adalah tanaman pendebungaan sendiri. Tetapi dia memerlukan pertolongan untuk meningkatkan hasil. Pertama, perlu menarik serangga pendebungaan ke rumah hijau dengan meletakkan pinggan dengan jem atau madu di atas katil.

Anda boleh menggunakan penyemburan tomato berbunga dengan larutan asid borik, yang mempunyai kesan yang sangat baik terhadap debunga dan meningkatkan aktivitinya..

Kepekatan larutan untuk memproses bunga tomato ialah 10 g asid borik setiap 10 liter air. Pemprosesan dilakukan dengan menggunakan botol penyembur.

Tomato

Tomato, tomato adalah salah satu sayur paling popular di dunia. Ia sangat digemari di Mediterranean: di antara hidangan Sepanyol, Itali atau selatan Perancis, sukar untuk mencari resipi yang tidak mempunyai tomato.

Tomato, tomato adalah salah satu sayur paling popular di dunia. Ia sangat digemari di Mediterranean: di antara hidangan Sepanyol, Itali atau selatan Perancis, sukar untuk mencari resipi yang tidak termasuk tomato. Tanah air mereka adalah Amerika Latin, dari mana tomato kuning dikeluarkan oleh orang Sepanyol pada abad ke-16 (dan yang berwarna merah muncul di Eropah dua abad kemudian).

Sekarang kita sudah biasa dengan tomato ceri (ukuran paku) dan varietas berdaging seperti "Bull's Heart" (berdiameter hingga 15 sentimeter!), Tomat kuning dan bergaris, hampir tanpa biji tomato (mereka disebut berbentuk plum) dan bahkan segi empat sama - karya agung dari penternak cerdas. Varieti ceri dan berdaging paling sesuai untuk salad, berbentuk plum untuk saus dan kuah, dan tomat yang terlalu masak, sedikit retak dari pelbagai jenis sesuai untuk sup.

Lebih daripada seratus juta tan tomato ditanam di dunia sekarang. China menghasilkan seperempat daripada jumlah ini. Ia diikuti oleh AS dan Turki.

Tanah kelahiran tomato adalah dataran tinggi Peru moden. Dari Peru mereka datang ke Mexico, di mana mereka mula ditanam selama berabad-abad sebelum kedatangan orang Eropah di benua itu. Perkataan moden "tomato" berasal dari kata Atzec "tomatl" ("buah kembung"), dan orang Perancis kemudian mengubahnya menjadi tomat. Yang pertama membawa tomato ke Eropah adalah penakluk Sepanyol Fernando Cortez. Kemungkinan besar, tomato, eksotik untuknya, menjadi sebahagian daripada pengekstrakan ketika pada tahun 1521 dia menawan kota Aztec Tenochtitlan, di tempat yang kini menjadi kota Mexico. Penyebutan awal tomato di Eropah dibuat oleh doktor dan ahli botani Itali Pietro Andrea Mattioli pada tahun 1544. Dalam karyanya, Mattioli memanggil tomato pomo d'oro, atau "epal emas". Dan dalam bahasa Rusia mereka membuat "tomato" dari "pomo d'oro". Sejak sekian lama dipercayai bahawa buah tomato beracun. Dan memerlukan banyak masa di banyak negara, termasuk Rusia, untuk mempercayai sebaliknya..

Tomat kaya akan gula buah, vitamin C, dan likopen, antioksidan yang kuat.

Terdapat kira-kira 10 ribu jenis tomato secara keseluruhan. Tidak semuanya mempunyai bentuk bulat klasik dan warna merah. Terdapat tomato kuning, oren, merah jambu, ungu dan juga hitam..

Buah kuning dan oren biasanya lebih manis daripada buah merah. Hijau tidak selalu bermaksud bahawa tomato tidak masak. Terdapat varieti hijau khas dengan aroma yang indah dan rasa manis dan masam yang indah..

Tomat boleh berukuran seperti kepalan tangan atau lebih besar lagi, seperti hati sapi, berbentuk tidak teratur, atau sekecil tomato ceri. Setiap jenis tomato baik dengan caranya sendiri. Ceri sangat manis dan kelihatan enak dalam salad. Plum, yang hampir tidak mempunyai biji, sangat bagus untuk sos atau layu. Tomato yang besar dan lembap bagus untuk membuat sandwic dan sandwic yang besar. Tomato bersaiz sederhana, bentuk dan warna klasik, serba boleh.

Oleh kerana mustahil untuk menyenaraikan semua jenis tomato, sangat sukar untuk menyebut semua kaedah penyediaannya. Mereka dimakan mentah, dalam salad, goreng, panggang, rebus, rebus, asin, kering, kalengan. Sos, pasta, puri dan jus dibuat dari tomato. Mereka membakar pai dan merebus daging bersama mereka, perap dengan jus mereka sendiri dan membuat salsa, tambahkan roti dan masak sup.

Mereka sangat menggemari mereka di Mediterranean: sukar untuk mencari resipi yang tidak termasuk tomato. Di Yunani, tomato dipanggang. Tomato pan - roti parut dengan tomato - adalah tanda dagang Catalonia. Di Itali, mereka membakar pizza dan merebus marmalade tomato. Di Perancis, mousse tomat dan jeli disediakan. Mereka juga membuat gula-gula dari tomato! Ikuti masakan Mediterranean dan Balkan. Tomato yang disumbat, sup tomato dengan kacang polong, gyuvech, lecho, lutenitsa yang terkenal - semua hidangan ini tidak akan ada tanpa tomato. Sejarawan mengatakan bahawa hidangan pertama yang dibuat dari tomato adalah sos: buah-buahan tanah Aztec dengan ramuan. Dan sekarang saus tomat adalah produk yang paling popular di dunia..

Buah-buahan dari tomato masak yang baik harus berwarna sama rata (jika bukan jenis bergaris), tanpa bintik-bintik atau kawasan penyok.

Tomato yang terlalu keras biasanya tidak masak, tetapi lembut, sebaliknya, terlalu masak.

Tomato yang masak dan enak juga dapat dikenali dengan baunya yang menyenangkan: yang terlalu masak mulai berbau masam, dan kekurangan aroma boleh menjadi tanda tomato diambil dari dahan terlalu hijau atau tumbuh dengan penggunaan banyak bahan kimia.

Tomato yang belum matang sepenuhnya akan "mencapai" keadaan jika diletakkan di bawah sinar matahari, misalnya, di ambang tingkap.

Tomato masak tahan lebih lama di rak bawah peti sejuk. Mereka tidak suka kelembapan - mereka cepat membusuk daripadanya.

Sup tomato dibuat dengan tomato segar atau kalengan. Sup tomato boleh.

Tomato masak dan berair adalah yang terbaik untuk membuat makanan ringan. Tomato ceri mini.

Telur hancur dengan tomato menempati tempat yang terpisah dan sangat layak di antara hidangan telur. ia.

Tomato dan hidangan dari mereka telah memasuki kehidupan kita sejak dulu dan tegas, dan sepertinya kita tahu.

Tomato yang disumbat serba boleh: boleh digunakan sebagai pembuka selera - sejuk atau panas.

Sejauh ini minuman tomato yang paling popular adalah jus tomato. Pakar pemakanan mendakwa bahawa.

Tomato

Solanum lycopersicum, Tomadoro

 1. Deskripsi umum
 2. Khasiat tomato yang berguna
  1. Kandungan komposisi dan kalori
  2. Penyembuhan sifat
  3. Dalam perubatan tradisional
  4. Dalam perubatan rakyat
  5. Dalam perubatan oriental
  6. Dalam penyelidikan saintifik
  7. Dalam dietetik
  8. Dalam memasak
  9. Gabungan dengan produk lain
  10. Minuman
 3. Ciri-ciri berbahaya dari tomato dan kontraindikasi
 4. Fakta menarik mengenai tomato
 5. asal nama
 6. Sejarah
 7. Varieti
 8. Ciri-ciri yang semakin meningkat
 9. Pemilihan dan penyimpanan
 10. Sumber maklumat

Tomato kebun yang biasa kita gunakan mempunyai warna merah yang kaya. Ini bermaksud, antara lain, bahawa tomato mengandungi lycopene, antioksidan kuat dengan sifat antikanker dan antikarsinogenik, yang mengurangkan risiko terkena beberapa jenis barah dan menyumbang kepada pembentukan tisu tulang. Tetapi terdapat banyak komponen berguna lain dalam sebiji buah tomato yang bertanggungjawab untuk "front work" mereka sendiri. Keupayaan zat-zat ini akan membolehkan anda melihat tomato yang biasa kita gunakan dengan cara yang baru..

Khasiat tomato yang berguna

Kandungan komposisi dan kalori [18]

100 g tomato mentah masak mengandungi:
Bahan asas:rMineral:mgVitamin:mg
Air93.76Potasium223Vitamin A43
Protein0.85Fosforus24Vitamin CSembilan belas
Lemak0.33MagnesiumsebelasVitamin E0.38
Karbohidrat4.64KalsiumlimaVitamin PP0.628
Kalori (Kcal)21
100 g jus tomato yang baru diperah mengandungi:
Bahan asas:rMineral:mgVitamin:mg
Air93.9Potasium220Vitamin A38.5
Protein0.76FosforusSembilan belasVitamin C18.3
Lemak0.06MagnesiumsebelasVitamin E0.91
Karbohidrat4.23KalsiumsembilanVitamin PP0.67
Kalori (Kcal)17
100 g tomato dalam tin masak dalam jusnya sendiri mengandungi:
Bahan asas:rMineral:mgVitamin:mg
Air93.65Potasium221Vitamin A41
Protein0.92Fosforus18Vitamin C14.2
Lemak0.13Magnesium12Vitamin E0.32
Karbohidrat4.37Kalsiumtiga puluhVitamin PP0.73
Kalori (Kcal)Sembilan belas

Penyembuhan sifat

Tomato mengandungi sekumpulan unsur yang mempunyai kesan yang baik terhadap sistem kardiovaskular dan membantu membersihkan badan. Tomato adalah sumber penting lycopene (antioksidan kuat yang mempunyai kesan imunostimulasi dan antitumor, melambatkan penuaan badan) dan glutathione (bahan yang melindungi sel daripada radikal bebas toksik) [16,17]. Berkat sifat-sifat ini, tomato adalah produk yang sangat diperlukan dalam diet seimbang, serta dalam diet rendah lemak, diet anti-barah, dll..

Lycopene adalah komponen yang menjadikan tomato merah. Oleh itu, semakin merah tomat, semakin banyak zat ini di dalamnya. Unsur surih ini mempunyai sifat yang serupa dengan beta-karoten (terdapat dalam wortel), iaitu, kesan anti-karsinogenik. Penyelidikan menunjukkan bahawa flavonoid ini merangsang pembentukan tulang. Ia disyorkan untuk orang yang telah didiagnosis dengan osteoporosis, menopaus, atau tulang rapuh. Lycopene mengurangkan risiko terkena jenis barah tertentu, seperti barah prostat, perut, pundi kencing dan rahim Ia terdapat dalam tomato segar, tetapi sangat banyak terdapat pada tomato yang dirawat dengan panas, kerana proses memasak membantu melepaskan lycopene dan meningkatkan penyerapannya dalam badan [18,19].

Glutathione - mempunyai sifat antioksidan yang kuat, membantu menyingkirkan radikal bebas yang memprovokasi banyak penyakit. Sebilangan besar glutathione terdapat di kulit sayur-sayuran, jadi juga berguna untuk makan tomato mentah, dalam salad. Ini adalah elemen yang sangat penting untuk membuang toksin, terutama logam berat (yang, terkumpul, menyebabkan kemerosotan keadaan badan).

Kajian saintifik menunjukkan bahawa sos tomato dan tomato dapat membantu mengurangkan risiko barah prostat. Kesan ini disebabkan oleh sifat antioksidan tomato. Dipercayai bahawa lycopene dan glutathione mengikat tisu prostat dan dengan itu mengurangkan risiko kerosakan pada DNA prostat..

Tomato kaya dengan kalium. Unsur surih ini mengambil bahagian dalam pertukaran cecair di dalam badan, dan juga bertanggungjawab untuk kesihatan sistem saraf, jantung dan otot. Kalium, seperti kalsium, sangat tinggi kandungan tomato. Kerana kehadiran air dan banyak mineral, tomat disarankan sebagai cara untuk mengembalikan jumlah cairan normal dalam tubuh semasa dehidrasi.

Vitamin A dan Vitamin C dianggap sebagai bahan penting untuk menyahtoksin badan - dan itulah yang kaya dengan tomato. Vitamin A, pertama kali ditemui pada tahun 1913, membantu dalam proses pertumbuhan sel, menguatkan sistem imun dan penting untuk mata. Vitamin C adalah antioksidan yang kuat, kerana berpartisipasi dalam proses pembebasan dari radikal bebas, dan bukan hanya yang berasal dari luar, tetapi juga yang dihasilkan oleh badan sendiri. Vitamin ini terbukti dapat membersihkan badan. Di samping itu, ia memberi kesan positif terhadap rawatan penyakit Alzheimer dan demensia lain, serta penyakit seperti fibromyalgia dan sklerosis berganda [18].

Tomato memberikan penurunan tekanan darah yang ketara. Semasa kajian dilakukan, setelah pengambilan tomato selama 8 minggu setiap hari (dalam bentuk ekstrak - kompleks likopena), tekanan darah sistolik pesakit turun sebanyak 10 unit, dan tekanan diastolik - sebanyak 4 unit.

Lycopene telah diperhatikan berfungsi sebagai pelindung matahari semula jadi dan melindungi dari sinaran UV.

Tomato adalah sumber riboflavin yang kaya, yang membantu melegakan serangan migrain. Ia juga bermanfaat untuk sistem saraf secara keseluruhan..

Makan tomato dapat membantu meningkatkan perlindungan terhadap selesema dan selsema, terutama ketika minum jus tomato.

Kerana kandungan vitamin C yang tinggi, tomato bermanfaat untuk diabetes dengan membantu menyerap insulin dan glukosa [24].

Dalam perubatan tradisional

Komponen utama yang terdapat pada tomato, yang menarik perhatian kepada ubat tradisional moden - likopen. Seperti yang telah disebutkan, ia adalah bahan kuat yang dapat mengurangkan risiko beberapa jenis barah (prostat, payudara), dan mempunyai kesan yang baik dalam rawatan barah paru-paru, perut, kerongkongan, pankreas, pundi kencing dan serviks. Di samping itu, kajian menunjukkan bahawa likopen menurunkan oksidasi kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Bahkan ada bukti bahawa lycopene dapat mengurangkan risiko katarak dan selaran matahari..

Tetapi di sebalik semua sifat luar biasa ini, ada satu masalah. Model pengurangan digunakan untuk mengasingkannya dari tomato. Ubat baru yang mengandungi lycopene memasuki pasaran dengan harga tinggi. Pada masa yang sama, terdapat bukti bahawa suplemen lipid ini tidak mempunyai kesan yang sama dengan produk yang terkandung secara langsung di dalam janin. Lycopene adalah produk yang luar biasa dalam kombinasi dan interaksi dengan bahan lain yang boleh kita perolehi daripada memakan produk tomato dan tomato secara langsung [24].

Dalam perubatan rakyat

Merebus daun

Sebagai ubat alternatif, bahagian atas tomato kering atau segar sering digunakan. Ia mengandungi vitamin, mineral, serat, minyak pati, fitonutida dan asid organik. Dipercayai bahawa infus daripadanya membantu dalam rawatan rematik, penyakit jamur, bisul, radiculitis. Walau bagaimanapun, bahagian atasnya juga mengandungi bahan toksik yang perlu anda berhati-hati [21].

Daun boleh dituai pada bila-bila masa, baik yang muda maupun yang matang sesuai. Anda perlu mencuci bahagian atas dengan teliti, cincang halus dan keringkan. Anda perlu menyimpan daun di dalam beg kain atau kertas selama 12 bulan. Infusi siap boleh disimpan tidak lebih dari dua hari. Ia boleh digunakan secara luaran - menggosok ke bahagian badan yang menyakitkan atau dalam bentuk kompres, dan dalaman (hanya setelah berunding terlebih dahulu dengan doktor). Di samping itu, kemasukan bahagian atas tomato boleh ditambah ke mandi air panas. Bahagian atasnya digunakan secara bebas dan digabungkan dengan ramuan lain - celandine, burdock, calendula, kulit kayu oak, verbena, sage, semanggi manis, drupe, tunas birch, chamomile [20].

Secara lahiriah, tomato digunakan sebagai agen bakteria untuk luka bernanah, dalam bentuk gruel. Dengan urat varikos, irisan tomat disapu ke kawasan yang bermasalah, diperbaiki dengan pembalut dan ditahan sehingga sensasi kesemutan muncul. Kemudian kaki dibasuh dengan air sejuk. Dipercayai bahawa prosedur sedemikian harus dijalankan setiap hari selama sebulan [21].

Untuk kulit yang lembap dan kering, tomato digunakan sebagai produk kosmetik. Selain itu, gruel tomat boleh digunakan sebagai perangsang pertumbuhan rambut. Tomato boleh digunakan dalam krim dan topeng. Krim tomato berkhasiat dengan lanolin dan tepung oat, sesuai untuk semua jenis kulit. Sebagai salah satu komponen topeng muka, tomato boleh digunakan pada kulit kering, normal, berminyak, kombinasi dan penuaan. Juga, tomato digunakan dalam topeng badan dan kulit [22].

Jus tomato yang baru diperah boleh digunakan untuk penyakit hati (bersama dengan madu), kehilangan kekuatan (menambah pasli cincang, dill dan garam), aterosklerosis, kegemukan, anemia, sembelit. Jus tomato meningkatkan rembesan jus gastrik dan peristalsis usus, menekan kesan mikroflora usus yang tidak baik.

Dalam perubatan oriental

Dalam perubatan oriental tradisional, tomato mempunyai arti istimewa kerana dapat digunakan sebagai buah dan juga sayur. Salah satu buku Cina kuno mengenai dietetik menggambarkan tomato sebagai "rasa manis dan masam, sejuk di alam." Buku ini juga menyebutkan bahawa tomato bermanfaat untuk kesihatan, kerana ia menyejukkan badan dan mengurangkan "panas hati", sehingga dapat mengekalkan keseimbangan dan membuang toksin. Oleh itu, tomato sangat diperlukan dalam kes berikut:

 • bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, yang dipercayai dalam perubatan Cina sering disebabkan oleh "panas hati";
 • Bagi mereka yang mengalami penurunan selera makan atau gangguan pencernaan, rasa kenyang perut, ketidakselesaan perut atau sembelit. Tomato yang dimasak sangat baik untuk kanak-kanak yang kurang selera makan;
 • bagi orang yang minum alkohol. Jus tomato, diminum sebelum, semasa atau selepas minum alkohol, membantu hati menyerapnya dan dengan cepat menghilangkan toksin dari hati dan badan secara keseluruhan;
 • Tomato "sejuk" secara semula jadi, jadi lebih berguna daripada sebelumnya pada hari-hari panas dan pada musim panas. Perubatan Cina mempunyai idea mengenai tubuh dan alam sebagai satu kesatuan yang tidak dapat dipisahkan, oleh itu, dalam keadaan panas, tubuh akan menderita panas luar. Panas menyebabkan perubahan dalam badan dan boleh menyebabkan gejala seperti kulit kering, dahaga, urin gelap, peluh, terlalu panas badan, emosi yang berubah-ubah, dan insomnia. Kualiti penyejukan tomato membantu melegakan gejala ini dan mengelakkan panas terik. Tomato adalah buah musim panas dan sangat sesuai untuk dimakan semasa musim panas [23].

Dalam penyelidikan saintifik

Walaupun terdapat banyak spesies tumbuhan moden dan telah mempelajari data mengenai khasiat tomato yang bermanfaat, para saintis terus meneroka banyak aspek mengenai tomato. Oleh itu, sebagai contoh, banyak perhatian diberikan kepada penanaman buatan dan teknik genetik untuk meningkatkan rasa tanaman, ketahanannya, kehadiran nutrien, kadar pertumbuhan, aroma.

Tempat penting dalam penyelidikan juga diteliti oleh kajian mengenai asal usul tomato dan, khususnya, beberapa spesiesnya. Sebagai contoh, gen yang bertanggungjawab untuk pengeluaran sel induk sedang dikaji - kajian yang dapat, sebagai hasilnya, dapat mengoptimumkan ukuran janin mana pun [26]. Ia juga meneroka perbezaan antara tomato yang ditanam secara organik dan pertanian berskala besar [25].

Pada tahun 2017, para saintis dalam kerja mereka menilai sifat pembentuk biofilm bakteria Listeria monocytogenes (agen penyebab penyakit berjangkit yang teruk), tomato adalah salah satu sayuran yang dikaji dalam tiga kategori interaksi (memperlahankan atau mempercepat pertumbuhan, tidak berpengaruh). Hasil daripada kajian ini, didapati bahawa ketegangan yang terdapat di permukaan tomato (serta daikon, epal dan selada) merangsang pertumbuhan bakteria yang dikaji [38].

Di samping itu, perlu diperhatikan bahawa tomato, sebagai salah satu produk yang paling biasa dalam diet domestik, sering menjadi objek penyelidikan dalam bidang ekonomi, dietetik, sains inovatif, dan sains pertanian. Sebagai contoh, ketika menganalisis kepelbagaian pengeluaran pertanian, penanaman tomat dianggap sebagai salah satu cabang pertanian yang menjanjikan. Diharapkan perkembangan industri ini berpotensi membawa pendapatan tinggi, faedah cukai, kurangnya persaingan di pasar domestik dan panen yang baik sepanjang tahun ketika menanam tomato di rumah hijau. [39].

Tomato juga disebut dalam penyelidikan interdisipliner - misalnya, dalam karya mengenai gambar tanaman dalam lukisan oleh seniman sebagai sumber maklumat mengenai sejarah agronomi. Kajian ini memberikan contoh lukisan oleh L.E. Melendez (1772) dan P. Lacroix (1864), yang menunjukkan bagaimana sebiji tomato mengubah bentuknya sebagai hasil pemilihan menjadi yang lebih halus dan kurang bergaris (untuk pengangkutan dan penuaian yang lebih selesa).

Oleh itu, tomato sebagai subjek penyelidikan saintifik yang komprehensif tidak kehilangan kaitan dan kepentingannya [40].

Dalam dietetik

Pakar pemakanan menilai tomato terutamanya kerana khasiat dan khasiatnya yang bermanfaat. Mereka termasuk gula (terutama fruktosa dan glukosa), garam mineral (yodium, kalium, fosfor, boron, magnesium, natrium, mangan, kalsium, besi, tembaga, zink). Tomato juga kaya dengan vitamin - A, B, B2, B6, C, E, K, P, beta-karoten. Tomat mengandungi asid organik dan lycopene antioksidan yang kuat, yang dapat melindungi terhadap barah prostat dan serviks, menghentikan pembelahan sel tumor dan mutasi DNA, dan mengurangkan risiko terkena penyakit kardiovaskular. Tomato yang diproses secara termal mengandungi lebih banyak likopena daripada tomato mentah, sebab itulah tomato yang dimasak sering disyorkan oleh pakar pemakanan..

Tomato mengatur fungsi sistem saraf, mempunyai kesan anti-radang dan antibakteria, meningkatkan metabolisme dan pencernaan, membantu dengan asthenia dan aterosklerosis, dan juga diuretik yang baik untuk penyakit buah pinggang dan pundi kencing [28].

Banyak asid organik terdapat dalam tomato, terutamanya asid malik dan sitrik. Garam asid organik dalam proses asimilasi meninggalkan dalam badan bekalan komponen mineral alkali yang signifikan dan dengan itu menyumbang kepada pengalkalian badan dan mencegah peralihan asid. Oleh itu, tomato mengekalkan keseimbangan asid-basa yang diperlukan dalam badan. Kandungan purin yang rendah dalam tomato adalah kaitan penting dalam struktur pemakanan bebas purin untuk pencegahan aterosklerosis. Tomat mengandungi asid folik, yang berperanan penting dalam hematopoiesis, dan juga menyumbang kepada pembentukan kolin dalam tubuh, zat yang menormalkan metabolisme kolesterol. Oleh itu, tomato boleh digunakan secara meluas dalam diet orang dewasa dan tua, serta pesakit dengan metabolisme asid urik (gout) yang terganggu [27].

Dalam memasak

Tomato banyak digunakan dalam masakan. Mereka digunakan sebagai bahan makanan pembuka selera, kursus pertama dan kedua, salad - mentah dan dimasak. Kami telah terbiasa dengan salad dengan tomato segar, sup tomat, sos, pizza dan pasta dengan saus tomat. Tomato berjaya digunakan untuk penyediaan pelbagai jenis makanan dalam tin. Buah-buahan mengandung sejumlah besar asid, yang memungkinkan untuk membatasi pengeluaran makanan dalam tin dengan mensterilkannya dalam air mendidih. Bergantung pada rasa yang ingin dicapai oleh nyonya rumah, tomato boleh diasinkan, diasinkan, dimasak dengan sos manis, jus atau kompot. Sebagai peraturan, gula, garam, cuka, asid sitrik dan semua jenis rempah digunakan dalam pengetinan apa pun [29]. Apabila siap dengan betul, produk boleh disimpan di tempat yang sejuk dan gelap selama beberapa tahun. Makanan ini selalu menjadi tambahan yang sangat baik untuk lauk, daging, ikan, salad, dan makanan ringan serba lengkap. Produk tomato yang terkenal ialah saus tomat - sos tomato yang kendur dengan perasa.

Gabungan dengan produk lain

Menurut peraturan diet yang sihat, tidak digabungkan untuk menggabungkan tomato dengan pati dan produk bijirin. Sebaiknya makan tomato dengan herba dan sayur-sayuran yang tidak mengandungi kanji. Dianjurkan untuk mengambil tomato dengan protein dan lemak, sehingga meningkatkan penyerapannya. Tomato dan alpukat, serta brokoli dianggap sebagai kombinasi yang sihat [34].

Gabungan tomato dan timun yang biasa tidak semestinya - komponen sayur-sayuran ini, menurut kajian baru-baru ini, saling mengganggu asimilasi komponen perubatan antara satu sama lain [35].

Tomato dan hati, minyak zaitun juga dianggap sebagai kombinasi yang berguna [37].

Minuman

Minuman tomato yang paling terkenal, seperti yang anda harapkan, adalah jus tomato. Ia dimakan dalam bentuk semula jadi dan dengan penambahan garam, lada, saderi, saus Worcester, lemon dan jus limau. Selain itu, jus tomato digunakan sebagai komponen beberapa koktel alkohol. Tomato dapat ditambahkan ke dalam yogurt atau smoothie sayur berasaskan kefir, dan juga dapat digunakan untuk membuat kompot rempah. [36].

Ciri-ciri berbahaya dari tomato dan kontraindikasi

Walaupun terdapat banyak khasiat tomato, terdapat beberapa kontraindikasi terhadap penggunaannya:

 • Anda harus berhati-hati dengan daun semak, kerana ia beracun.
 • Orang yang terdedah kepada pedih ulu hati dan keasidan perlu berhati-hati dengan buah tomato.
 • Juga, tomato boleh menyebabkan alahan teruk..
 • Menurut beberapa kajian, tomato harus digunakan dengan berhati-hati pada orang dengan penyakit ginjal kronik kerana kandungan kaliumnya yang tinggi..
 • Tomat boleh memburukkan lagi sindrom iritasi usus dan cirit-birit, dan dikontraindikasikan pada kolelitiasis [41].
 • Tidak digalakkan menggunakan pes tomato yang dibeli di kedai, kerana ia mengandungi bahan pengawet yang berbahaya bagi tubuh.
 • Dengan tekanan darah tinggi, penyakit kardiovaskular, tidak digalakkan menggunakan tomato acar dan masin, kerana boleh menimbulkan kemunculan batu di pundi kencing. Sebagai tambahan, batu ginjal dapat muncul dengan penggunaan jus tomat kalengan secara berkala, kerana mengandung pati.
 • Dengan pankreatitis dan bisul, penggunaan tomato yang sederhana ditunjukkan, kerana boleh menyebabkan pemburukan.

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai faedah dan kemungkinan bahaya tomato dalam ilustrasi ini dan kami akan sangat berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial, dengan pautan ke halaman kami:

Fakta menarik

Pada tahun 1959, Majalah Misteri Ellery Queen Amerika menerbitkan kisah mengenai bagaimana seorang koki, penyokong politik Britain, cuba meracuni Presiden Amerika George Washington dengan hidangan tomato. Pada masa itu, pada abad ke-18, tomato dianggap beracun. Tukang masak itu, yang memanfaatkan kesegaran Mr Washington dan pelanggaran seleranya, menambahkan pulpa tomat ke rebusan. Setelah menghidangkan hidangan, tukang masak itu membunuh diri. Dalam surat terakhirnya dia menulis: “Sebagai tukang masak, saya tidak percaya bunuh diri dengan racun; Saya terlalu gemuk untuk digantung; tetapi, dengan panggilan, saya menguasai pisau dengan mahir. " Ternyata kemudian, ceritanya adalah fiksyen, tetapi itu benar, kerana tomato itu benar-benar dianggap beracun untuk waktu yang lama [38].

Tomato sering dijumpai dalam seni rakyat, misalnya dalam peribahasa. Dalam bahasa Jerman mereka mengatakan bahawa mereka yang tidak melihat keadaan sebenarnya mempunyai "tomato di mata mereka" [40]. Dalam bahasa Arab, "menjadi seperti tomato" bermaksud "menjadi orang yang ramah dan menyenangkan" [39]. Nah, dalam bahasa Rusia, kita ingat tomato ketika kita bercakap mengenai perkara yang paling penting - mengenai cinta. Bagaimanapun, sayang, "cinta telah berlalu - tomato layu".

Dan dalam artikel kami yang memecahkan rekod, anda dapat melihat tomato gergasi dan sayur-sayuran lain yang berjaya ditanam oleh tukang kebun yang rajin.

Banyak festival, muzium dan monumen yang dikhaskan untuk produk hebat ini membuktikan kecintaan besar terhadap tomato di seluruh dunia. Berikut adalah beberapa daripadanya:

asal nama

Di Perancis, tomato disebut "epal cinta" ("pomme d'amour"), kerana dipercayai mempunyai sifat afrodisiak.

Nama Latin untuk tomato, Lycopersicum esculent, diciptakan oleh ahli botani Perancis Joseph Pitton de Tournefort pada abad ke-17 dan bermaksud "persik serigala." Bulat dan berair, buah tomato secara keliru disamakan dengan beri Belladonna dan dianggap beracun - oleh itu namanya.

Tomato, pada gilirannya, berasal dari tomat Sepanyol - berasal dari kata kuno Aztec tomatl [2].

Nama tomato berasal dari bahasa Itali, "epal emas" - pomo d'oro, kerana, mungkin, varieti kuning buah itu digunakan di Eropah pada mulanya [4].

Sejarah

Ini adalah sayur dari keluarga nighthade, yang berasal dari Amerika Selatan, dan menduduki tempat terkemuka di dunia di antara tanaman sayur-sayuran [3].

Pada tahun 1519, penakluk Fernando Cortes melihat buah merah terang untuk pertama kalinya di kebun Montezuma. Terkesan, dia membawa biji tomato ke Eropah, di mana mereka mula menanamnya sebagai tanaman hiasan..

Negara pertama yang mula menanam tomato adalah Itali [1]. Dari sudut pandang botani, buah tomato dianggap sebagai buah beri, tetapi dalam kehidupan seharian dan cara penggunaannya, buah ini telah lama mengambil kedudukan di antara sayur-sayuran [5].

Varieti

Terdapat beratus-ratus jenis tomato - tomato ceri berukuran kecil, tomato Bull's Heart besar seberat 600-800 gram, berair untuk salad dan gemuk untuk pasta, campari dan krim - ini hanya yang paling terkenal dari banyak jenis. Warna buah selain merah boleh berkisar dari putih, oren, kuning, hijau hingga ungu dan coklat [6,10].

Ciri-ciri yang semakin meningkat

Kilang ini boleh tahunan atau tahunan.

Belukar tahunan mencapai ketinggian 60-90 sentimeter, di hujung dahan dan bukannya daun terdapat tunas. Buah masak, sebagai peraturan, sekaligus, dan setelah matang tanaman mati.

Tomato perennial adalah tanaman memanjat yang memerlukan sokongan dengan taruhan atau kandang. Tomato seperti itu akan berbuah sehingga membeku. Buahnya biasanya masak lebih lambat daripada tanaman tahunan, tetapi umumnya menghasilkan lebih banyak. Bunga itu biasanya terdapat di dahan utama. Ketinggian mencapai 1.5-3 meter, dengan syarat kilang sentiasa disokong dan dipintal [8].

Tomato adalah tanaman yang agak aneh. Suka ruang, kehangatan (suhu sekitar 25 darjah) dan banyak cahaya. Benih harus dijarakkan pada jarak yang cukup antara satu sama lain sehingga dahan dapat menembus tanpa mengganggu satu sama lain [7,11]. Peredaran udara bebas penting untuk pertumbuhan penuh tomato, sama seperti tanah yang hangat. Kelembapan yang mencukupi juga sangat penting. Waktu terbaik untuk menanam adalah lewat musim bunga dan awal musim panas, tetapi penyediaan benih sudah bermula pada akhir Januari dengan pemanasan dan pemprosesan. Pada separuh pertama bulan Februari, benih disemai, dan pada bulan Mac, anak benih muncul [12]. Anda boleh menanam tomato di tanah, di rumah hijau atau di dalam pasu, terbalik. Kaedah terakhir adalah mudah di mana terdapat sedikit ruang atau tanah yang buruk [9].

Pemilihan dan penyimpanan

Tomato masak mempunyai aroma yang cukup kaya. Sekiranya tidak ada bau, tomato kemungkinan besar dituai sebagai buah yang belum matang. Batangnya mestilah kecil. Semasa memilih tomato, anda perlu memperhatikan kehalusan kulit, tidak adanya retakan, bintik-bintik dan jejak pukulan [14].

Tomato yang sudah masak sepenuhnya lembut dan kenyal, tetapi anda boleh menghentikan pilihannya hanya jika ia dimakan segera. Tomato yang terlalu masak selalu baik untuk sos dan sup. Buah-buahan yang sihat mempunyai kulit yang nipis dan pulpa yang seragam.

Sekiranya urat nipis putih kelihatan di pulpa, terdapat bintik-bintik putih di intinya, dan ia adalah "plastik" apabila disentuh, ini bermaksud bahawa tomato mengandungi nitrat [13].

Keadaan penyimpanan sebiji tomato secara langsung bergantung kepada bagaimana masaknya. Suhu bilik akan mempercepat proses pematangan. Oleh itu, jika anda mahu tomato masak, jangan biarkan ia hangat. Tomato masak paling baik disimpan pada suhu sekitar 12 darjah celcius. Pada suhu ini, tomato akan berhenti masak, tetapi tidak akan kehilangan rasa dan khasiatnya yang berguna [15].

 1. Sejarah Tomato - Sejarah tomato sebagai makanan, sumber
 2. Kamus Etimologi dalam talian, sumber
 3. Demidenko G.A. Penggunaan tanah nutrien dalam menanam benih tomato.
 4. Wikipedia, sumber
 5. Wikipedia, sumber
 6. Varieti Tomato dan Jenis Tomato, sumber
 7. Sumber Petua Penanaman Tomato Teratas
 8. Menanam Tomato, sumber
 9. Cara menanam tomato, sumber
 10. Varieti tomato, sumber
 11. Cara menanam tomato - teknologi pertanian, sumber
 12. Rahsia menanam tomato. Ensiklopedia Teknologi dan Teknik, Patlakh V.V. 1993-2007
 13. 10 cara untuk melihat sekilas sama ada sumber kimia atau semula jadi
 14. Cara Memilih Tomat Terbaik, sumber
 15. Cara Menyimpan Tomato, sumber
 16. Wikipedia, sumber
 17. Lycopene. Buku rujukan mengenai komponen utama makanan tambahan. sumber
 18. Sifat Ubat-ubatan Tomato dan Boleh Dimakan, sumber
 19. Produk Tomato dan Tomato sebagai Perubatan oleh Jade Teta, ND, CSCS; Keoni Teta ND, LAc CSCS; dan Julie Sutton ND, LAc, CSCS, sumber
 20. Penggunaan puncak tomato dalam rawatan penyakit, sumber
 21. Tomato: penggunaan ubat, sumber
 22. Cara menggunakan tomato dalam kosmetik: balsem, topeng, gel, sumber
 23. Tomato dan tekanan darah tinggi, sumber
 24. Tomato-A Ubat Semula jadi dan Manfaat Kesihatannya. Debjit Bhowmik, P. Sampath Kumar, Shravan Paswan, Shweta Srivastava. Jurnal Farmakognosis dan Fitokimia. sumber
 25. Tomato Organik - Sumber Lebih Kecil, Lebih Berkhasiat
 26. Makmal Cold Spring Harbor. "Pasukan menunjukkan gen yang membuat sel induk tumbuhan, menunjukkan asal-usul tomato steak." ScienceDaily. ScienceDaily, 25 Mei 2015. Sumber
 27. Petrovsky KS ABC kesihatan. Mengenai pemakanan manusia yang rasional. Universiti Kebangsaan, Fakulti Sains Semula jadi. Znanie Publishing House, Moscow, 1982.
 28. Farmasi Pervushina E. Ogorodnaya dari A hingga Z. Vitamin semulajadi SPb. : JSC "TI house" Amphora ", 2015. - 62 p..
 29. Semua mengenai tomato. Cara membesar dan memelihara mereka sendiri. Nasihat kepada tukang kebun. Resipi untuk nyonya rumah. Moscow, 1992.
 30. Pasangan makanan untuk diet yang sihat, sumber
 31. 8 Pasangan Makanan Umum yang Tidak Boleh Anda Campurkan, Sumber
 32. Minuman tomato: jus, kompot, koktel, sumber
 33. 20 makanan yang paling baik apabila dimakan bersama, sumber
 34. Pembunuhan Tomato George Washington, sumber
 35. 12 Idiom Makanan Asing yang Akan Membuat Anda Rasa Seperti Foodie Global, sumber
 36. 40 frasa cemerlang yang tidak dapat diterjemahkan secara harfiah, sumber
 37. 12 Kesan Sampingan Serat Tomato, sumber
 38. Penilaian sifat pembentuk biofilm Listeria Monocytogenes dalam hubungan dengan mikroflora yang menyertainya diasingkan dari permukaan tanaman. L. S. Buzoleva. sumber
 39. Kepelbagaian pengeluaran pertanian. Moroz N. Yu., Sumber Marukha V.R.
 40. Gambar tumbuh-tumbuhan dalam lukisan oleh seniman sebagai sumber maklumat mengenai sejarah agronomi. Tsatsenko L.V., Savichenko D.L.

Dilarang menggunakan sebarang bahan tanpa persetujuan bertulis dari kami terlebih dahulu..

Pentadbiran tidak bertanggungjawab atas sebarang percubaan untuk menggunakan resipi, nasihat atau diet, dan juga tidak menjamin bahawa maklumat yang dinyatakan akan membantu atau membahayakan anda secara peribadi. Berhati-hati dan selalu berjumpa doktor yang sesuai!