Semua yang anda perlu ketahui mengenai penamat kayu minyak biji rami

Jumlah pesanan minimum ialah 300 rubel.

Tunjukkan harga borong

 • +79111987878 Yuri dari 10 = hingga 18 =
 • +79111987878 Yuri dari 10 = hingga 18 =
 • Syarat pembayaran dan penghantaran
 • Jadual
 • Alamat dan kenalan

Minyak biji rami padat.

Komposisi komponen semula jadi yang seimbang dari produk ini membolehkannya diposisikan sebagai minyak sejagat yang dapat digunakan baik untuk luaran (fasad, perabot taman, dll.) Dan untuk kerja dalaman (dinding, siling, lantai, perabot), serta untuk memproses barang dengan keperluan persekitaran yang meningkat, seperti meja dapur, papan pemotong, ruang dalaman sauna, mainan kanak-kanak, dll...

Minyak padat mengandungi minyak biji rami, batang biji rami, minyak tung, resin pinus, turpentin pain, permen karet, rosin seng. Minyak kayu keras digunakan untuk memberikan kemasan yang keras pada permukaan kayu yang mengalami tekanan tinggi. Minyak padat diserap ke dalam kayu, melindunginya dari kelembapan dan membentuk perlindungan tahan aus yang sangat kuat terhadap kotoran dan air, tetapi lapisan telap udara yang menebal kayu dan menekankan tekstur kayu dan simpul yang indah. Bahan dibekalkan tidak berwarna. Penggunaan untuk permukaan kayu terancang 8-12 m2 / l.

Pewarnaan.

Tempat permohonan

Lantai, tangga, pintu, perabot, dinding luaran dan dalaman, siling, teres, perabot taman, sauna, dapur.

Pemprosesan awal:

Bahan kayu yang hendak dipotong mestilah benar-benar kering, kandungan kelembapan maksimum kayu kurang dari 15% dan kelembapan relatif udara kurang dari 80%. Bersihkan permukaan lama untuk diselesaikan terlebih dahulu dari pernis, cat dan bahan lain yang boleh ditanggalkan. Bersihkan permukaan yang selebihnya dengan kertas pasir dan bersihkan debu pengamplasan.

Arahan penggunaan:

Jangan kurus. Kacau sebelum digunakan. Keluarkan bahan dalam lapisan nipis dengan berus atau kain dan biarkan merendam. Sapukan minyak kayu pepejal secara merata pada lapisan yang sangat nipis (praktis menggosok permukaannya). Kemudian gosokkan permukaannya sehingga terbentuk matte sutera seragam. Beri perhatian khusus pada kayu simpul, kerana setelah penggunaan Minyak Kayu Keras, kelebihan mungkin akan tetap ada, yang akan memberikan permukaan yang berbintik-bintik. Bahan berlebihan yang tidak lagi diserap mesti dihapuskan selewat-lewatnya 1 jam. Jumlah lapisan penamat (1-3) bergantung pada kualiti permukaan kayu dan tujuan penggunaan. Selesaikan permukaan akhir kayu dengan berhati-hati. Lapisan terakhir minyak pepejal tidak digalakkan diwarnai dengan pigmen..

Dianjurkan untuk merawat kayu yang digunakan dalam keadaan atmosfera dengan antiseptik Borey ITPC.

Sekiranya anda bekerja dengan minyak untuk pertama kalinya, adalah berguna untuk menonton video pendek mengenai topik ini:

Masa pengeringan:

Apabila disapu dengan sikat dalam lapisan nipis 16-32 jam bergantung pada bahan substrat dan keadaan atmosfera.

Masa penyembuhan, yang sangat penting ketika memproses permukaan luaran yang terdedah kepada habuk / kelembapan, dapat dikurangkan dengan ketara (hingga 8-12 jam) dengan memperkenalkan pengering (kompleks / kalsium / zirkonium) kompleks (bebas plumbum) pada kadar 0,5-1, 0% pada asas pengikat kering.

Warna: telus.

Pembetulan kecacatan dan pemulihan lapisan:

Sekiranya kecacatan itu teruk, pasir kawasan yang rosak dan kemudian gunakan Minyak Kayu Keras menggunakan teknologi di atas. Sekiranya terdapat kecacatan kecil, basuh tempat kecacatan dengan larutan soda 2.5%.

Pembersihan alat: turpentin pain, penipis universal untuk minyak dan lilin.

Mengelakkan risiko persekitaran: Kain dan serpihan kayu yang bersentuhan dengan produk harus dibasahi dengan air sebelum dibuang atau dibakar dengan segera. Pembungkusan kosong dan kering boleh dibuang bersama sampah isi rumah anda yang lain..

Penyimpanan: Boleh disimpan di gudang sejuk.

Komposisi:

 • Minyak biji rami
 • Batang linen
 • Minyak tung
 • Turpentin gusi
 • Resin pinus
 • Rosin
 • Rosin zink

Ciri-ciri penggunaan minyak biji rami untuk perlindungan kayu

Minyak biji rami digunakan secara tradisional untuk merawat rumah dan produk kayu. Tidak dinafikan, minyak biji rami untuk kayu adalah produk yang paling berharga yang menjamin keselamatan dan perlindungan bahan kayu. Versi klasik melibatkan penggunaan produk dalam bentuk tulennya. Namun, di sebalik kelebihan yang jelas, produk tradisional mempunyai kekurangan tertentu, yang menyebabkan ketidakselesaan penggunaannya dan membatasi skop penggunaan..

Industri moden menawarkan banyak impregnasi profesional berdasarkan minyak biji rami, di mana semua kelebihan produk paling jelas ditunjukkan dan pada masa yang sama kekurangannya dikecualikan sepenuhnya. Dalam tinjauan tersebut, kami akan mempertimbangkan kedua-dua kaedah tersebut dan kaedah lain, dan mengetahui kesan penggunaannya terhadap kayu.

Sifat dan ciri minyak biji rami

Minyak biji rami adalah produk semula jadi. Ia dibuat dari biji rami, yang menjalani pelbagai kaedah pemprosesan pada peringkat pengeluaran:

 1. Menekan (sejuk atau panas).
 2. Pengekstrakan.

Minyak yang ditekan sejuk mengandungi lebih sedikit kekotoran, mempunyai bau ringan dan mempunyai jangka hayat yang lebih lama.

Tekanan panas menghasilkan minyak dengan bau dan rasa tertentu dan warna yang kuat.

Pengekstrakan melibatkan pemisahan minyak menggunakan pelarut. Produk yang dihasilkan mengalami penyulingan, menghasilkan pembentukan lemak tulen, sedikit berwarna, praktis tidak berbau.

Jenis minyak

Bergantung pada kaedah pengeluaran dan pemprosesan, output adalah produk yang dikurniakan sifat dan ciri tertentu:

 1. Minyak yang tidak ditapis. Tidak mempunyai kekotoran mekanikal, mengekalkan semua khasiatnya (bau, warna dan rasa). Semasa penyimpanan berpanjangan, produk merosot dan membentuk endapan.
 2. Minyak terhidrat. Ia adalah minyak yang tidak dimurnikan yang dirawat dengan air. Akibatnya, sifat produk asli dipelihara, tetapi tanpa pembentukan endapan.
 3. Minyak halus. Ia diproses dengan alkali, hasilnya adalah minyak murni tanpa sedimen, dengan warna dan bau yang rendah dan jangka hayat yang panjang.

Minyak mana yang lebih baik: boleh dimakan atau teknikal

Semua jenis di atas adalah minyak yang boleh dimakan yang boleh digunakan untuk pemprosesan kayu. Namun, tidak semua orang tahu berapa lama komposisi makanan kering. Perhatikan bahawa produk ini mempunyai masa pengeringan yang lama. Setelah diproses, sekurang-kurangnya 7 hari mesti berlalu sebelum permukaan mengering, dan mungkin untuk menerapkan lapisan minyak yang seterusnya.

Perlu diperhatikan di sini bahawa, kerana minyak sangat menyerap, 3-5 lapisan atau lebih diperlukan untuk mendapatkan lapisan berkualiti tinggi. Oleh itu, proses pemprosesan boleh memakan masa satu setengah hingga dua bulan..

Tidak seperti makanan, proses pempolimeran minyak biji rami industri lebih cepat. Filem pelindung yang kuat terbentuk di permukaan, yang melindungi pokok dari kelembapan dan serangga. Oleh kerana harta tanah ini, minyak teknikal paling sering digunakan di sektor pembinaan untuk menstabilkan kayu..

Bahaya kebakaran

Sebarang minyak sayuran, termasuk minyak biji rami, tergolong dalam bahan organik yang, pada suhu tertentu, boleh menyala di udara terbuka. Minyak menyala walaupun berdekatan dengan api terbuka.

Namun, apabila digunakan pada kayu, minyak tidak meningkatkan mudah terbakarnya. Lama kelamaan, proses oksidatif berlaku di dalam minyak. Hasil daripada pengoksidaan, minyak berhenti menyokong pembakaran.

Kebaikan

Sebelum dan selepas pemprosesan

Minyak biji rami mempunyai ciri-ciri yang paling berharga ketika digunakan pada kayu - sifat kalis air, antiseptik dan pelindung yang baik..

 1. Pokok yang dirawat dengan komposisi linen mendapat perlindungan yang boleh dipercayai dari kelembapan, penampilan warna biru, kerosakan oleh mikroorganisma, termasuk pelbagai jenis kulat. Minyak biji rami dapat mengelakkan kayu kering dan pecah.
 2. Minyak ini memiliki kemampuan untuk menyerap sepenuhnya ke dalam kayu, menembus ke lapisan terdalam. Hanya bahagian terkecil dari produk yang terpakai yang tinggal di permukaan. Ini melindungi bukan sahaja permukaan luar, tetapi juga lapisan kayu dalam. Minyak biji rami tidak membentuk filem dan tidak menghilangkan kemampuan pohon untuk bernafas.
 3. Penggunaan minyak biji rami meningkatkan ciri estetik pokok. Permukaan menjadi kusam, lapisan minyak menekankan keindahan semula jadi corak kayu.
 4. Minyak biji rami sangat bagus untuk memperbaharui produk kayu lama. Ia menutupi celah-celah kecil, goresan dan kecacatan kecil lainnya, memberikan sifat penghalau kotoran permukaan.

Harga dan ketersediaan yang murah (minyak boleh dibeli di mana-mana farmasi atau kedai perkakasan) menambah populariti minyak biji rami, yang hari ini adalah salah satu produk yang paling popular untuk memproses produk kayu..

keburukan

Satu kelemahan ketara menggunakan minyak biji rami yang telah dimakan telah dinyatakan di atas - tempoh pengeringan yang panjang. Kekurangan ini sebagian dikompensasikan dengan penggunaan komposisi teknikal, yang memungkinkan untuk mempercepat pempolimeran.

Walau bagaimanapun, penggunaan produk tulen mempunyai kelemahan lain:

 1. Polimerisasi minyak pada lapisan dalam kayu mempunyai kadar yang lebih rendah daripada luar. Hasilnya, produk yang kelihatan kering dapat meninggalkan kesan minyak berminyak dalam jangka masa yang lama apabila disentuh..
 2. Di bawah pengaruh sinaran ultraviolet, tempoh pengeringan dipendekkan, tetapi di sini muncul satu lagi kelemahan: warna lapisan berubah di bawah sinar matahari, yang memperoleh warna kekuningan.
 3. Kayu yang dirawat dengan minyak biji rami tulen memerlukan pembaharuan berkala. Kekerapan pemprosesan adalah setiap 6-8 bulan sekali.

Meningkatkan prestasi

Menggunakan minyak biji rami dalam bentuk tulennya selalu menimbulkan persoalan peningkatan ciri produk. Untuk ini, terdapat pelbagai cara rakyat dan profesional. Kami akan membahas mereka dan yang lain dengan lebih terperinci.

Pecutan pempolimeran

Sekiranya minyak biji rami yang dimakan digunakan untuk merawat kayu balak atau rumah kayu, produk berikut dimasukkan ke dalam produk untuk memendekkan masa pengeringan:

 • turpentin;
 • tar;
 • lilin.

Semasa memilih kaedah untuk mempercepat reaksi, seseorang harus mengambil kira bahawa turpentin cukup beracun, yang membatasi penggunaannya hanya pada permukaan luaran. Selain itu, ia boleh menyebabkan kulit terbakar dan alergi, jadi semasa bekerja dengannya, anda mesti menggunakan peralatan pelindung..

Tar adalah turpentin yang sama, ia diperoleh dengan menyuling kayu. Ia kurang toksik, tetapi juga tidak diinginkan untuk menggunakannya di dalam rumah..

Lilin itu sama sekali tidak berbahaya, boleh digunakan di luar dan di dalam rumah. Ini adalah salah satu rawatan mandi terbaik kerana ia tidak membentuk lapisan filem dan juga boleh digunakan untuk rak bilik wap. Lilin digunakan dalam bentuk tulen dan bersamaan dengan minyak biji rami. Untuk menyediakan komposisi, lilin mesti dipanaskan terlebih dahulu di dalam tab mandi air.

Pemurnian komposisi

Seperti yang telah diperhatikan, minyak biji rami berubah menjadi kuning di bawah pengaruh sinar UV. Untuk mengecualikan kekuningan rumah kayu di bawah sinar matahari, komposisi dibersihkan dari kekotoran sebelum digunakan. Untuk melakukan ini, gunakan kaedah berikut:

 • penyediaan air garam;
 • menambah garam plumbum;
 • pencampuran dengan etanol;
 • pendedahan kepada cahaya (fotooksidasi).

Perubahan warna

Untuk memberi satu atau satu lagi warna, minyak biji rami diwarnai dengan pigmen semula jadi. Lapisan berwarna yang indah diperoleh dengan mengotorkan kayu terlebih dahulu dan kemudian menggunakan minyak jernih. Dengan cara ini, anda boleh mencapai pelbagai warna: dari eksotik semula jadi hingga terang.

Beberapa pengrajin, untuk mewarnai minyak, menggunakan cara improvisasi, misalnya, rempah-rempah: kukurma untuk mewarnakannya kuning, paprika untuk memberikan warna merah, wortel untuk mewarnakannya oren. Dalam beberapa kes, cat minyak atau gouache ditambahkan ke dalam minyak..

Ubat profesional

Semua kaedah di atas digunakan secara eksklusif oleh tukang rumah untuk menjimatkan wang. Kesemuanya ada, tetapi pada masa yang sama mereka menyulitkan dan memanjangkan proses melukis dengan ketara. Apabila menggunakan minyak biji rami tulen, diperbaiki dengan cara improvisasi, mustahil untuk mencapai lukisan dan ketahanan salutan berkualiti tinggi.

Hari ini, terdapat banyak produk minyak biji rami profesional di bawah jenama Osmo, Tikkurila, Remmers, Biofa, GNature, Teknos dan lain-lain. Produk syarikat-syarikat ini telah meluas dan mendapat banyak ulasan positif daripada pengguna..

Impregnasi merangkumi komponen tambahan yang meningkatkan ciri kualiti minyak biji rami:

 • pengering untuk mempercepat proses pempolimeran;
 • bahan tambahan yang meningkatkan daya tahan terhadap sinaran UV dan meningkatkan sifat pelindung dan penghalau air minyak;
 • bahan tambahan antiseptik;
 • pigmen warna.

Pengilang menghasilkan pelbagai jenis impregnasi untuk rawatan dalaman dan luaran. Anda boleh memilih lapisan kaca (transparan) atau berwarna yang memberi kayu pilihan warna. Palet warna yang luas membolehkan anda memilih produk untuk bahagian dalaman mana pun.

Di barisan produk setiap pengeluar, anda dapat mencari impregnasi minyak khusus:

 • untuk merangkumi pelbagai elemen rumah: lantai, siling, dinding;
 • untuk mandi dan sauna;
 • untuk memproses perabot dan meja;
 • untuk teres dan dek.

Setiap produk mempunyai komposisi yang dikembangkan khas yang membolehkan anda menyelesaikan tugas yang diberikan dengan berkesan, dan teknologi aplikasinya sendiri. Impregnasi berasaskan minyak biji rami mempunyai daya serap dan penggunaan yang rendah. Jangka hayat lapisan yang diperoleh dengan bantuan impregnasi profesional meningkat hingga 8-10 tahun.

Teknologi aplikasi minyak

Tahap kerja

Kerja memproses rumah dari bar atau rumah kayu balak akan serupa. Mereka boleh dibahagikan secara bersyarat kepada tiga peringkat utama:

 1. Persediaan permukaan. Tahap ini merangkumi pembersihan permukaan dan pengamplasan. Sekiranya rumah baru dengan permukaan yang dicat dicat, cat lama akan dikeluarkan terlebih dahulu..
 2. Rawatan priming dan antiseptik. Langkah ini wajib dilakukan semasa menggunakan minyak tulen. Sekiranya pemprosesan dilakukan dengan cara profesional, anda mesti mengikut cadangan pengeluar. Beberapa impregnasi sudah mengandung antiseptik dan tanah, yang semestinya ditunjukkan dalam arahan.
 3. Peresapan langsung.

Proses menerapkan minyak ke kayu dijelaskan secara terperinci dalam artikel "Cara memproses rumah kayu dengan minyak dengan tangan anda sendiri." Oleh itu, dalam tinjauan ini kita tidak akan memikirkan perihal semua peringkat, tetapi kita hanya akan memberikan peraturan asas lukisan minyak..

Peraturan lukisan minyak

Sebelum memulakan kerja, perlu menentukan kandungan lembapan kayu. Petunjuk optimum dalam kes ini ialah 15%.

Kelembapan udara semasa melukis juga penting. Ia mestilah dalam lingkungan 80%.

Konifer dengan kandungan resin yang tinggi mesti terlebih dahulu diresapi dengan semangat putih.

Semasa mengecat kayu dengan minyak biji rami tulen, untuk mendapatkan hasil yang lebih baik, diperlukan untuk menerapkan sekurang-kurangnya 4 lapisan. Semasa menggunakan produk profesional, anda mesti mengikut arahan pengeluar. Sebagai peraturan, untuk mencapai kesan yang diinginkan, pengeluar impregnasi mengesyorkan menerapkan 2 lapisan pada kayu yang tidak dicat, dan satu pada kayu yang dicat..

Sapukan minyak di sepanjang biji kayu dengan sikat keras dengan bulu tiruan atau kain tanpa serat.

Pastikan lapisan pengamplasan selepas setiap lapisan minyak kering.

Setelah lapisan terakhir kering sepenuhnya, kayu digilap dengan suede. Mengilap memberikan permukaan yang cerah dan cantik.

Beberapa tetes air boleh digunakan untuk memeriksa kualiti lapisan yang dihasilkan. Sekiranya cecair tetap di tempatnya, rawatannya dilakukan dengan baik..

Kesalahan lukisan diri

Selalunya, pengrajin bukan profesional, setelah mendapat maklumat cetek dari Internet mengenai teknologi penggunaan minyak, melakukan kerja secara bebas. Ini pasti menyebabkan kesilapan dalam karya, yang mempengaruhi kualiti lukisan..

Berikut adalah kesalahan biasa yang sering dilakukan oleh bukan profesional:

 1. Pelanggaran teknologi. Walaupun pada hakikatnya, secara umum, proses menerapkan berbagai jenis minyak adalah sama, setiap impregnasi memiliki komposisi uniknya sendiri, yang membawa nuansa tertentu pada peraturan untuk memproses kayu dengan alat ini.
 2. Penyediaan permukaan tidak mencukupi. Banyak yang tidak mementingkan kerja persiapan, membersihkan lapisan lama dengan tidak baik, melakukan pengisaran berkualiti rendah, meninggalkan penyelewengan dan retakan. Hasilnya, setelah menggunakan minyak, semua kecacatan menonjol ke luar, yang sangat merosakkan penampilan lapisan..
 3. Menjalankan kerja dengan kandungan lembapan kayu yang tinggi. Kelembapan adalah penunjuk yang sangat penting, jika anda menggunakan minyak pada kayu yang belum kering, impregnasi tidak akan dapat meresap ke dalam lapisan dalam dan memberikan perlindungan sepenuhnya.

Untuk mengelakkan kesilapan ini dan serupa, hubungi profesional. Syarikat "Master Srubov" mempunyai lebih dari sepuluh tahun pengalaman dalam hiasan dan pemprosesan rumah kayu. Di syarikat kami, perhatian khusus diberikan kepada kualiti, semua pekerjaan dilakukan di bawah kawalan ketat dari pengawasan teknikal.

Kami adalah peniaga rasmi pengeluar produk minyak biji rami profesional Osmo, Remmers, GNature, Biofa, Kayu Kayu, Ramsauer, berkat yang kami dapat memberikan syarat khas untuk pelanggan kami. Semasa memesan rawatan di rumah dengan minyak dari pengeluar ini, kos produk dikira pada harga borong.

Kami menyediakan perkhidmatan di wilayah Moscow dan wilayah jiran, untuk meninggalkan aplikasi anda, hubungi kami di koordinat di halaman "Kenalan".

Hitung kos melukis dan menebat kediaman anda sekarang

Minyak biji rami

Asal

Minyak biji rami adalah minyak kekuningan atau hampir tidak berwarna yang diperoleh dari biji rami kering dan kering (Linum usitatissimum). Minyak diperoleh dengan menekan, kadang-kadang diikuti dengan pengekstrakan pelarut.

Komposisi

Minyak biji rami adalah trigliserida seperti lemak lain. Minyak biji rami mempunyai jumlah asid α-linolenat yang sangat tinggi, yang bertindak balas dengan oksigen. Secara khusus, asid lemak dalam minyak biji rami khas dari jenis berikut: asid α-linolenat tak jenuh (51.9-55.2%), asid palmitik tepu (kira-kira 7%), dan asid stearat (3.4-4.6% ), asid oleik tak jenuh tunggal (18.5-22.6%), asid linoleik tak jenuh ganda (14.2-17%).

Hartanah

Molekul minyak biji rami, kira-kira 10 kali lebih kecil daripada serat kayu yang paling keras, kerana minyak tidak membentuk filem, tetapi diserap jauh ke dalam. Oleh kerana minyak biji rami mengisi pori-pori dengan mendalam, minyak ini menguatkan sebahagiannya. Minyak biji rami mengandungi asid lemak ALA omega-3 tertinggi di antara minyak sayuran.

Minyak biji rami yang boleh dimakan (mentah)

Minyak biji rami yang boleh dimakan adalah minyak mentah yang tidak diproses, tanpa bahan pengering (desiccants) dan pelarut. Ia digunakan sebagai bahan mentah untuk membuat mentega rebus atau sebagai bahan tambahan makanan. Kerana polimerisasi yang buruk, tidak seperti minyak biji rami rebus, hampir tidak pernah digunakan untuk pemprosesan kayu. Minyak biji rami yang boleh dimakan (mentah) tidak pernah mengeras (berpolimerisasi) 100%.

Minyak biji rami rebus (teknikal)

Minyak biji rami rebus adalah gabungan minyak biji rami dan pengering (desiccants). Pada Zaman Pertengahan, minyak biji rami direbus dengan oksida plumbum untuk menghasilkan produk yang disebut minyak biji rami rebus. Oksida plumbum membentuk "sabun" plumbum (oksida plumbum beralkali), yang mendorong pengerasan (polimerisasi) minyak biji rami melalui tindak balas dengan oksigen atmosfera. Pada masa kini, kerana ketoksikan, oksida plumbum tidak lagi digunakan, dan sebaliknya, pengering berdasarkan kobalt, mangan dan kalsium digunakan. Minyak biji rami rebus kering lebih cepat.

Minyak stanole biji rami (diubah suai)

Minyak standard atau minyak standard adalah minyak dengan pembentukan awal "crosslinking" molekul kerana pemanasan hingga 300 ° C selama beberapa hari tanpa adanya udara sepenuhnya. Dalam keadaan ini, ester asid lemak tak jenuh ganda diubah menjadi diena terkonjugasi, yang kemudian mengalami reaksi Diels-Alder, yang menyebabkan molekul "silang silang". Minyak stanole biji rami sangat likat, memberikan lapisan yang lebih seragam, kurang rentan menguning. Selalunya digunakan sebagai bahan tambahan dalam campuran lilin minyak untuk pemprosesan kayu.

Pembakaran spontan

Pengoksidaan minyak biji rami adalah tindak balas eksotermik yang mempercepat ketika suhu kain meningkat. Apabila penumpukan haba melebihi kadar di mana haba meresap ke persekitaran, suhu meningkat dan akhirnya boleh menjadi cukup panas sehingga secara spontan menyalakan kain. Pada tahun 1991, One Meridian Plaza, sebuah bangunan tinggi di Philadelphia, mengalami kerosakan teruk dan tiga anggota bomba mati dalam kebakaran, yang diduga disebabkan oleh kain yang direndam dalam minyak biji rami..

Permohonan

Minyak biji rami mentah dimakan dan digunakan dalam perubatan rakyat. Minyak biji rami rebus digunakan untuk membuat minyak pengeringan, pernis, campuran minyak-lilin untuk melindungi dan memproses kayu, dan cat minyak. Penggunaan minyak biji rami telah menurun sejak beberapa dekad yang lalu kerana peningkatan ketersediaan resin alkyd sintetik yang berfungsi sama tetapi tahan menguning dan mempunyai sejumlah manfaat..

Ciri-ciri penggunaan minyak biji rami untuk perlindungan kayu

Minyak biji rami digunakan secara tradisional untuk merawat rumah dan produk kayu. Tidak dinafikan, minyak biji rami untuk kayu adalah produk yang paling berharga yang menjamin keselamatan dan perlindungan bahan kayu. Versi klasik melibatkan penggunaan produk dalam bentuk tulennya. Namun, di sebalik kelebihan yang jelas, produk tradisional mempunyai kekurangan tertentu, yang menyebabkan ketidakselesaan penggunaannya dan membatasi skop penggunaan..

Industri moden menawarkan banyak impregnasi profesional berdasarkan minyak biji rami, di mana semua kelebihan produk paling jelas ditunjukkan dan pada masa yang sama kekurangannya dikecualikan sepenuhnya. Dalam tinjauan tersebut, kami akan mempertimbangkan kedua-dua kaedah tersebut dan kaedah lain, dan mengetahui kesan penggunaannya terhadap kayu.

Sifat dan ciri minyak biji rami

Minyak biji rami adalah produk semula jadi. Ia dibuat dari biji rami, yang menjalani pelbagai kaedah pemprosesan pada peringkat pengeluaran:

 1. Menekan (sejuk atau panas).
 2. Pengekstrakan.

Minyak yang ditekan sejuk mengandungi lebih sedikit kekotoran, mempunyai bau ringan dan mempunyai jangka hayat yang lebih lama.

Tekanan panas menghasilkan minyak dengan bau dan rasa tertentu dan warna yang kuat.

Pengekstrakan melibatkan pemisahan minyak menggunakan pelarut. Produk yang dihasilkan mengalami penyulingan, menghasilkan pembentukan lemak tulen, sedikit berwarna, praktis tidak berbau.

Jenis minyak

Bergantung pada kaedah pengeluaran dan pemprosesan, output adalah produk yang dikurniakan sifat dan ciri tertentu:

 1. Minyak yang tidak ditapis. Tidak mempunyai kekotoran mekanikal, mengekalkan semua khasiatnya (bau, warna dan rasa). Semasa penyimpanan berpanjangan, produk merosot dan membentuk endapan.
 2. Minyak terhidrat. Ia adalah minyak yang tidak dimurnikan yang dirawat dengan air. Akibatnya, sifat produk asli dipelihara, tetapi tanpa pembentukan endapan.
 3. Minyak halus. Ia diproses dengan alkali, hasilnya adalah minyak murni tanpa sedimen, dengan warna dan bau yang rendah dan jangka hayat yang panjang.

Minyak mana yang lebih baik: boleh dimakan atau teknikal

Semua jenis di atas adalah minyak yang boleh dimakan yang boleh digunakan untuk pemprosesan kayu. Namun, tidak semua orang tahu berapa lama komposisi makanan kering. Perhatikan bahawa produk ini mempunyai masa pengeringan yang lama. Setelah diproses, sekurang-kurangnya 7 hari mesti berlalu sebelum permukaan mengering, dan mungkin untuk menerapkan lapisan minyak yang seterusnya.

Perlu diperhatikan di sini bahawa, kerana minyak sangat menyerap, 3-5 lapisan atau lebih diperlukan untuk mendapatkan lapisan berkualiti tinggi. Oleh itu, proses pemprosesan boleh memakan masa satu setengah hingga dua bulan..

Tidak seperti makanan, proses pempolimeran minyak biji rami industri lebih cepat. Filem pelindung yang kuat terbentuk di permukaan, yang melindungi pokok dari kelembapan dan serangga. Oleh kerana harta tanah ini, minyak teknikal paling sering digunakan di sektor pembinaan untuk menstabilkan kayu..

Bahaya kebakaran

Sebarang minyak sayuran, termasuk minyak biji rami, tergolong dalam bahan organik yang, pada suhu tertentu, boleh menyala di udara terbuka. Minyak menyala walaupun berdekatan dengan api terbuka.

Namun, apabila digunakan pada kayu, minyak tidak meningkatkan mudah terbakarnya. Lama kelamaan, proses oksidatif berlaku di dalam minyak. Hasil daripada pengoksidaan, minyak berhenti menyokong pembakaran.

Kebaikan

Sebelum dan selepas pemprosesan

Minyak biji rami mempunyai ciri-ciri yang paling berharga ketika digunakan pada kayu - sifat kalis air, antiseptik dan pelindung yang baik..

 1. Pokok yang dirawat dengan komposisi linen mendapat perlindungan yang boleh dipercayai dari kelembapan, penampilan warna biru, kerosakan oleh mikroorganisma, termasuk pelbagai jenis kulat. Minyak biji rami dapat mengelakkan kayu kering dan pecah.
 2. Minyak ini memiliki kemampuan untuk menyerap sepenuhnya ke dalam kayu, menembus ke lapisan terdalam. Hanya bahagian terkecil dari produk yang terpakai yang tinggal di permukaan. Ini melindungi bukan sahaja permukaan luar, tetapi juga lapisan kayu dalam. Minyak biji rami tidak membentuk filem dan tidak menghilangkan kemampuan pohon untuk bernafas.
 3. Penggunaan minyak biji rami meningkatkan ciri estetik pokok. Permukaan menjadi kusam, lapisan minyak menekankan keindahan semula jadi corak kayu.
 4. Minyak biji rami sangat bagus untuk memperbaharui produk kayu lama. Ia menutupi celah-celah kecil, goresan dan kecacatan kecil lainnya, memberikan sifat penghalau kotoran permukaan.

Harga dan ketersediaan yang murah (minyak boleh dibeli di mana-mana farmasi atau kedai perkakasan) menambah populariti minyak biji rami, yang hari ini adalah salah satu produk yang paling popular untuk memproses produk kayu..

keburukan

Satu kelemahan ketara menggunakan minyak biji rami yang telah dimakan telah dinyatakan di atas - tempoh pengeringan yang panjang. Kekurangan ini sebagian dikompensasikan dengan penggunaan komposisi teknikal, yang memungkinkan untuk mempercepat pempolimeran.

Walau bagaimanapun, penggunaan produk tulen mempunyai kelemahan lain:

 1. Polimerisasi minyak pada lapisan dalam kayu mempunyai kadar yang lebih rendah daripada luar. Hasilnya, produk yang kelihatan kering dapat meninggalkan kesan minyak berminyak dalam jangka masa yang lama apabila disentuh..
 2. Di bawah pengaruh sinaran ultraviolet, tempoh pengeringan dipendekkan, tetapi di sini muncul satu lagi kelemahan: warna lapisan berubah di bawah sinar matahari, yang memperoleh warna kekuningan.
 3. Kayu yang dirawat dengan minyak biji rami tulen memerlukan pembaharuan berkala. Kekerapan pemprosesan adalah setiap 6-8 bulan sekali.

Meningkatkan prestasi

Menggunakan minyak biji rami dalam bentuk tulennya selalu menimbulkan persoalan peningkatan ciri produk. Untuk ini, terdapat pelbagai cara rakyat dan profesional. Kami akan membahas mereka dan yang lain dengan lebih terperinci.

Pecutan pempolimeran

Sekiranya minyak biji rami yang dimakan digunakan untuk merawat kayu balak atau rumah kayu, produk berikut dimasukkan ke dalam produk untuk memendekkan masa pengeringan:

 • turpentin;
 • tar;
 • lilin.

Semasa memilih kaedah untuk mempercepat reaksi, seseorang harus mengambil kira bahawa turpentin cukup beracun, yang membatasi penggunaannya hanya pada permukaan luaran. Selain itu, ia boleh menyebabkan kulit terbakar dan alergi, jadi semasa bekerja dengannya, anda mesti menggunakan peralatan pelindung..

Tar adalah turpentin yang sama, ia diperoleh dengan menyuling kayu. Ia kurang toksik, tetapi juga tidak diinginkan untuk menggunakannya di dalam rumah..

Lilin itu sama sekali tidak berbahaya, boleh digunakan di luar dan di dalam rumah. Ini adalah salah satu rawatan mandi terbaik kerana ia tidak membentuk lapisan filem dan juga boleh digunakan untuk rak bilik wap. Lilin digunakan dalam bentuk tulen dan bersamaan dengan minyak biji rami. Untuk menyediakan komposisi, lilin mesti dipanaskan terlebih dahulu di dalam tab mandi air.

Pemurnian komposisi

Seperti yang telah diperhatikan, minyak biji rami berubah menjadi kuning di bawah pengaruh sinar UV. Untuk mengecualikan kekuningan rumah kayu di bawah sinar matahari, komposisi dibersihkan dari kekotoran sebelum digunakan. Untuk melakukan ini, gunakan kaedah berikut:

 • penyediaan air garam;
 • menambah garam plumbum;
 • pencampuran dengan etanol;
 • pendedahan kepada cahaya (fotooksidasi).

Perubahan warna

Untuk memberi satu atau satu lagi warna, minyak biji rami diwarnai dengan pigmen semula jadi. Lapisan berwarna yang indah diperoleh dengan mengotorkan kayu terlebih dahulu dan kemudian menggunakan minyak jernih. Dengan cara ini, anda boleh mencapai pelbagai warna: dari eksotik semula jadi hingga terang.

Beberapa pengrajin, untuk mewarnai minyak, menggunakan cara improvisasi, misalnya, rempah-rempah: kukurma untuk mewarnakannya kuning, paprika untuk memberikan warna merah, wortel untuk mewarnakannya oren. Dalam beberapa kes, cat minyak atau gouache ditambahkan ke dalam minyak..

Ubat profesional

Semua kaedah di atas digunakan secara eksklusif oleh tukang rumah untuk menjimatkan wang. Kesemuanya ada, tetapi pada masa yang sama mereka menyulitkan dan memanjangkan proses melukis dengan ketara. Apabila menggunakan minyak biji rami tulen, diperbaiki dengan cara improvisasi, mustahil untuk mencapai lukisan dan ketahanan salutan berkualiti tinggi.

Hari ini, terdapat banyak produk minyak biji rami profesional di bawah jenama Osmo, Tikkurila, Remmers, Biofa, GNature, Teknos dan lain-lain. Produk syarikat-syarikat ini telah meluas dan mendapat banyak ulasan positif daripada pengguna..

Impregnasi merangkumi komponen tambahan yang meningkatkan ciri kualiti minyak biji rami:

 • pengering untuk mempercepat proses pempolimeran;
 • bahan tambahan yang meningkatkan daya tahan terhadap sinaran UV dan meningkatkan sifat pelindung dan penghalau air minyak;
 • bahan tambahan antiseptik;
 • pigmen warna.

Pengilang menghasilkan pelbagai jenis impregnasi untuk rawatan dalaman dan luaran. Anda boleh memilih lapisan kaca (transparan) atau berwarna yang memberi kayu pilihan warna. Palet warna yang luas membolehkan anda memilih produk untuk bahagian dalaman mana pun.

Di barisan produk setiap pengeluar, anda dapat mencari impregnasi minyak khusus:

 • untuk merangkumi pelbagai elemen rumah: lantai, siling, dinding;
 • untuk mandi dan sauna;
 • untuk memproses perabot dan meja;
 • untuk teres dan dek.

Setiap produk mempunyai komposisi yang dikembangkan khas yang membolehkan anda menyelesaikan tugas yang diberikan dengan berkesan, dan teknologi aplikasinya sendiri. Impregnasi berasaskan minyak biji rami mempunyai daya serap dan penggunaan yang rendah. Jangka hayat lapisan yang diperoleh dengan bantuan impregnasi profesional meningkat hingga 8-10 tahun.

Teknologi aplikasi minyak

Tahap kerja

Kerja memproses rumah dari bar atau rumah kayu balak akan serupa. Mereka boleh dibahagikan secara bersyarat kepada tiga peringkat utama:

 1. Persediaan permukaan. Tahap ini merangkumi pembersihan permukaan dan pengamplasan. Sekiranya rumah baru dengan permukaan yang dicat dicat, cat lama akan dikeluarkan terlebih dahulu..
 2. Rawatan priming dan antiseptik. Langkah ini wajib dilakukan semasa menggunakan minyak tulen. Sekiranya pemprosesan dilakukan dengan cara profesional, anda mesti mengikut cadangan pengeluar. Beberapa impregnasi sudah mengandung antiseptik dan tanah, yang semestinya ditunjukkan dalam arahan.
 3. Peresapan langsung.

Proses menerapkan minyak ke kayu dijelaskan secara terperinci dalam artikel "Cara memproses rumah kayu dengan minyak dengan tangan anda sendiri." Oleh itu, dalam tinjauan ini kita tidak akan memikirkan perihal semua peringkat, tetapi kita hanya akan memberikan peraturan asas lukisan minyak..

Peraturan lukisan minyak

Sebelum memulakan kerja, perlu menentukan kandungan lembapan kayu. Petunjuk optimum dalam kes ini ialah 15%.

Kelembapan udara semasa melukis juga penting. Ia mestilah dalam lingkungan 80%.

Konifer dengan kandungan resin yang tinggi mesti terlebih dahulu diresapi dengan semangat putih.

Semasa mengecat kayu dengan minyak biji rami tulen, untuk mendapatkan hasil yang lebih baik, diperlukan untuk menerapkan sekurang-kurangnya 4 lapisan. Semasa menggunakan produk profesional, anda mesti mengikut arahan pengeluar. Sebagai peraturan, untuk mencapai kesan yang diinginkan, pengeluar impregnasi mengesyorkan menerapkan 2 lapisan pada kayu yang tidak dicat, dan satu pada kayu yang dicat..

Sapukan minyak di sepanjang biji kayu dengan sikat keras dengan bulu tiruan atau kain tanpa serat.

Pastikan lapisan pengamplasan selepas setiap lapisan minyak kering.

Setelah lapisan terakhir kering sepenuhnya, kayu digilap dengan suede. Mengilap memberikan permukaan yang cerah dan cantik.

Beberapa tetes air boleh digunakan untuk memeriksa kualiti lapisan yang dihasilkan. Sekiranya cecair tetap di tempatnya, rawatannya dilakukan dengan baik..

Kesalahan lukisan diri

Selalunya, pengrajin bukan profesional, setelah mendapat maklumat cetek dari Internet mengenai teknologi penggunaan minyak, melakukan kerja secara bebas. Ini pasti menyebabkan kesilapan dalam karya, yang mempengaruhi kualiti lukisan..

Berikut adalah kesalahan biasa yang sering dilakukan oleh bukan profesional:

 1. Pelanggaran teknologi. Walaupun pada hakikatnya, secara umum, proses menerapkan berbagai jenis minyak adalah sama, setiap impregnasi memiliki komposisi uniknya sendiri, yang membawa nuansa tertentu pada peraturan untuk memproses kayu dengan alat ini.
 2. Penyediaan permukaan tidak mencukupi. Banyak yang tidak mementingkan kerja persiapan, membersihkan lapisan lama dengan tidak baik, melakukan pengisaran berkualiti rendah, meninggalkan penyelewengan dan retakan. Hasilnya, setelah menggunakan minyak, semua kecacatan menonjol ke luar, yang sangat merosakkan penampilan lapisan..
 3. Menjalankan kerja dengan kandungan lembapan kayu yang tinggi. Kelembapan adalah penunjuk yang sangat penting, jika anda menggunakan minyak pada kayu yang belum kering, impregnasi tidak akan dapat meresap ke dalam lapisan dalam dan memberikan perlindungan sepenuhnya.

Untuk mengelakkan kesilapan ini dan serupa, hubungi profesional. Syarikat "Master Srubov" mempunyai lebih dari sepuluh tahun pengalaman dalam hiasan dan pemprosesan rumah kayu. Di syarikat kami, perhatian khusus diberikan kepada kualiti, semua pekerjaan dilakukan di bawah kawalan ketat dari pengawasan teknikal.

Kami adalah peniaga rasmi pengeluar produk minyak biji rami profesional Osmo, Remmers, GNature, Biofa, Kayu Kayu, Ramsauer, berkat yang kami dapat memberikan syarat khas untuk pelanggan kami. Semasa memesan rawatan di rumah dengan minyak dari pengeluar ini, kos produk dikira pada harga borong.

Kami menyediakan perkhidmatan di wilayah Moscow dan wilayah jiran, untuk meninggalkan aplikasi anda, hubungi kami di koordinat di halaman "Kenalan".

Hitung kos melukis dan menebat kediaman anda sekarang

Minyak jati untuk kayu

Dalam artikel ini, anda akan belajar:

Kayu adalah salah satu bahan utama yang digunakan dalam kehidupan manusia. Ramai orang membeli perabot kayu atau membuatnya dengan tangan mereka sendiri kerana sifat estetik dan persekitaran kayu. Walau bagaimanapun, bahan yang sering digunakan agak rapuh, kerana tanpa penjagaan yang betul ia mudah melembapkan kelembapan dan reput. Minyak kayu jati dapat digunakan untuk memperpanjang umur produk kayu..

Apa itu minyak jati untuk kayu

Ramai orang percaya bahawa minyak jati terbuat dari kayu jati. Walau bagaimanapun, hanya orang yang benar-benar tidak cekap dalam perkara ini yang boleh memikirkannya. Kami menawarkan anda untuk memahami secara terperinci apa itu minyak jati untuk kayu dan bagaimana ia dapat berguna dalam kehidupan seharian.

Sebenarnya, produk ini tidak ada kaitan dengan kayu jati. Terdapat tiga jenis minyak dalam penggantungan jati: kacang soya, tung dan biji rami. Gabungan komponen memungkinkan penggunaan minyak jati untuk melindungi permukaan kayu. Alat ini digunakan untuk mana-mana bahagian seperti di dalam dan di luar rumah. Selalunya, ia digunakan untuk merawat perabot dan teres. Tetapi selain ini, campuran berminyak digunakan untuk melindungi berbagai objek: pintu, rak, kursi berjemur, pagar, kusen tingkap dan bahkan bingkai tingkap..

Ciri-ciri cat dan varnis tidak memungkinkan untuk masa yang lama untuk melindungi lantai kayu di luar rumah. Varnis dan cat haus dari masa ke masa dan tidak tahan terhadap air, yang kadang-kadang berlama-lama di permukaan mendatar untuk waktu yang lama. Air dapat menembusi di bawah lapisan dan memusnahkannya.

Penyelesaiannya adalah dengan merawat lantai luar dengan minyak kayu jati.

Sifat dan ciri minyak kayu jati

Seperti yang telah disebutkan, minyak jati adalah impregnasi pelbagai komponen yang mengandungi pelbagai jenis minyak dan bahan tambahan:

 • unsur pengikat minyak tung dan biji rami;
 • hidrokarbon alifatik;
 • minyak biji rami;
 • pengikat minyak rosin dan minyak jarak;
 • minyak polimer tung;
 • zink oksida;
 • alat pengering.

Dengan penangguhan semacam itu, lapisan kayu yang dilapisi dapat diresapi sebanyak 2–4 mm dengan kebolehtelapan wap penuh.

Minyak jati untuk kayu tidak mengandungi komponen berbahaya, oleh itu ia sesuai untuk memproses mainan, perabot kanak-kanak, serta fasad di tempat mandi dan sauna.

Masa pengeringan

Jangka masa yang tepat untuk semua peringkat proses teknologi ditunjukkan oleh pengilang untuk setiap impregnasi jati tertentu, jadi kami memberikan jarak selang waktu:

 • masa pengeringan "menyentuh" ​​ialah 6-10 jam;
 • pempolimeran lengkap, selepas itu anda boleh mula menggilap, berlaku 12 jam selepas lapisan terakhir digunakan;
 • penggunaan permukaan kayu mungkin 48 jam selepas rawatan dengan minyak jati.

Bahaya kebakaran

Minyak jati dalam keadaan cair tidak menghasilkan campuran yang boleh meletup ketika disembur tanpa bahaya kebakaran. Tetapi kain yang direndam dalam minyak, sebaliknya, sangat berbahaya, jadi mereka mesti dibuang dengan semua langkah berjaga-jaga yang diperlukan..

Biasanya, langkah-langkah tersebut diatur oleh peraturan keselamatan kebakaran setiap perusahaan di mana komposisi berbahaya kebakaran digunakan..

Semasa bekerja dengan minyak jati untuk kayu di lingkungan rumah tangga, bekas teknologi harus disediakan terlebih dahulu, yang harus diisi sebagian dengan air. Ia diperlukan untuk membuang semua tisu minyak ke dalam air sebaik sahaja digunakan..

Penggunaan

Jumlah impregnasi minyak yang diperlukan ditentukan oleh ketumpatan kayu dan teknologi bekerja dengan komposisi jati.

Penggunaan minyak yang paling menjimatkan adalah apabila digosok dengan kain, tetapi memerlukan masa yang sangat lama untuk menerapkan komposisi dengan cara ini. Oleh itu, bungkusan menunjukkan kadar penggunaan minyak apabila digunakan dengan berus..

Bekerja dengan minyak jati biasanya bermaksud menerapkannya dalam dua lapisan ke permukaan, oleh itu, pengeluar memberikan dua nilai:

 • untuk lapisan pertama, penggunaan anggaran 100 g setiap 1m 2;
 • untuk yang kedua - 75 g setiap 1m 2.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan utama minyak jati untuk kayu dianggap sebagai daya penembusan yang tinggi dan kesan penghalau air yang baik..

Antara kelebihannya juga disebut penggunaan minyak kecil (hingga 15 m 2 dengan 1 liter impregnasi), tetapi ini bergantung pada kepadatan kayu.

Kelemahan minyak jati untuk kayu adalah ketahanan aus yang agak rendah, oleh itu ia hampir tidak pernah digunakan untuk memproses langkah dan elemen tangga.

Permohonan

Seperti yang telah dinyatakan, minyak kayu jati paling sering digunakan untuk permukaan luar. Teres, gazebo, piring plat yang diukir dan komponen lain di bahagian luar jalan boleh diresapi dengan komposisi berminyak..

Tetapi minyak jati juga sesuai untuk hiasan dalaman (misalnya, ia digunakan untuk merawat bilik di rumah yang diperbuat daripada kayu atau kayu balak). Kemungkinan aplikasi hanya dibatasi oleh kemampuan kewangan pemaju dan pilihan kecil warna komposisi berminyak.

Dalam beberapa kes, impregnasi minyak jati elemen dalaman kayu diperlukan. Ia digunakan untuk melindungi bahan binaan untuk mandi dan sauna.

Oleh kerana tahan terhadap suhu tinggi, ia digunakan untuk memproses papan untuk kerusi berjemur dan lantai.

Cara menggunakan minyak kayu jati

Terdapat dua cara utama untuk bekerja dengan minyak jati, bergantung pada pilihan peribadi dan luas permukaan yang akan dirawat:

 • rendaman - digunakan terutamanya untuk barang-barang kecil (patung, pinggan, dll);
 • menggosok (memburuk-burukkan).

Minyak kayu jati hendaklah disapukan dengan lembut dan disapu dengan baik. Pertama, hujung dan hujung produk diproses. Oleh kerana kesan kapilari serat di tempat-tempat ini, komposisi cepat diserap.

Selepas seperempat jam, minyak jati yang berlebihan mesti dikeluarkan dengan tuala atau kain. Ini akan membantu mengelakkan lopak dan noda pada permukaan kayu dan membolehkan komposisi menyerap secara merata..

Setelah diproses, minyak jati kering sepenuhnya dalam enam jam, selepas itu produk kayu diproses semula. Untuk hasil terbaik, disyorkan untuk menggunakan sekurang-kurangnya tiga lapisan sebatian. Sebilangan pakar malah menasihatkan agar merendam sehingga minyak jati tidak lagi diserap..

Setelah selesai menggunakan minyak, anda perlu mengelap permukaannya dengan kain wol. Berkat ini, kayu memperoleh warna dan kilauan yang indah. Tetapi dalam beberapa kes, walaupun setelah beberapa lapisan impregnasi dan pengeringan menyeluruh, permukaan kayu tetap melekit dan terus menyerap kelembapan..

Itulah sebabnya, sebagai langkah terakhir, sebatian pengeras harus digunakan pada permukaan kayu setelah minyak mengering. Mereka secara hermetik mengisi liang kayu, sehingga meningkatkan jangka hayat produk. Mereka juga menjadikan permukaan kayu berkilat..

Rendam dengan minyak kayu jati

Kami telah mendapati bahawa rendaman hanya berkaitan dengan barang-barang kayu kecil. Tidak ada yang rumit dalam proses ini: bekas bersih mesti diisi dengan minyak dan produk yang sebelumnya dibersihkan dari habuk mesti diletakkan di sana. Dalam kes ini, tempoh rendaman tidak terhad..

Nasihat! Sebaiknya jangan keluarkan produk sehingga semua gelembung hilang dari permukaannya..

Setelah diproses dengan minyak jati, objek kayu mesti diletakkan pada sudut pada kertas. Ini akan membolehkan minyak berlebihan mengalir. Kemudian anda mesti menggilap permukaan kayu dan membiarkan barang kering sepenuhnya..

Sekiranya direndam dalam minyak jati tulen, pakaian akan kering selama kira-kira tiga minggu. Anda boleh mempercepat proses dengan menggunakan minyak putih dengan lilin..

Meminum produk kayu tidak memerlukan banyak usaha, tetapi pada masa yang sama, minyak dengan selamat melindungi kayu dari pengaruh negatif luaran. Berbanding dengan formulasi komersial, penggunaan minyak jati tidak membahayakan kesihatan manusia. Ingat untuk tidak mengabaikan kerja kayu.

Apa yang boleh menggantikan minyak jati untuk kayu

Penamat utama permukaan kayu dilakukan dengan menggunakan minyak yang tidak mengeras setelah dikeringkan. Anda boleh menggantikan minyak jati dengan minyak biji rami atau tung. Mereka terbuat dari biji rami dan tung, masing-masing. Komposisi produk dianggap mengeras, tetapi tidak boleh dikatakan produk ini sesuai untuk kemasan berkualiti tinggi. Pempolimeran minyak memerlukan lebih lama daripada menyerap dan mengering..

Jadi, memerlukan sekurang-kurangnya dua minggu untuk minyak biji rami mentah mengeras sepenuhnya. Dan untuk tung tulen - kira-kira tiga hari. Sekiranya perlu untuk mempercepat proses pengerasan, minyak akan ditambah dengan pengering yang mengandungi logam khas. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, sifat dan nama cecair biji rami dan tunga akan sama sekali berbeza..

Minyak jati untuk kayu dan minyak tung: mana yang lebih baik

Minyak jati dan minyak tung digunakan untuk pelbagai jenis pekerjaan, jadi perbezaan di antara mereka sangat ketara.

Minyak kayu jati mempunyai daya penembusan yang tinggi dan oleh itu disyorkan untuk melindungi bahagian laut di atas garis air. Bergantung pada ketumpatan kayu, minyak disapukan dalam 1-2 lapisan.

Minyak tung, atau lebih tepatnya, campuran minyak tung dan komponen lain, digunakan untuk hiasan hiasan elemen kayu di bahagian dalam premis. Ia tidak digunakan untuk kerja luar.

Minyak kayu jati mengandungi bahan tambahan proprietari yang membolehkan komposisi kering sepenuhnya dalam 2-3 jam setelah mengeluarkan lebihan dengan kain. Untuk polimerisasi minyak yang lengkap, perlu menunggu dari 5 hingga 8 hari. Permukaan kemudian mengeras seperti plastik. Satu lagi sifat penting dari minyak jati ialah kehadiran penapis UF, yang mana kayu yang dirawat tidak berubah menjadi kelabu di bawah pengaruh cahaya matahari. Hanya diperlukan untuk memperbaharui lapisan pada permukaan kayu luaran sekali setahun.

Sudah tentu, dalam tinjauan kecil ini mustahil untuk memberitahu secara terperinci mengenai semua nuansa teknologi proses pembuatan lapisan hiasan berkualiti tinggi..

Ingat bahawa anda tidak boleh mengabaikan penamat rumah dan teres kayu. Ini adalah tahap pembinaan yang lengkap, pelaksanaannya yang bermutu rendah dapat membuat semua usaha membuat reka bentuk asli sia-sia..

Untuk mengelakkan kesilapan, serahkan kerja penamat kepada profesional yang mempunyai pengalaman praktikal yang luas dan semua bahan yang diperlukan untuk kerja tersebut.

Tempat membeli cat dan pernis berkualiti tinggi dan selamat untuk perabot

JSC "Raduga" telah beroperasi sejak tahun 1991 (sebelumnya "Tsentrmebelkomplekt", "Decor-1"). Syarikat ini diatur untuk membekalkan bahan mentah kepada perusahaan yang merupakan sebahagian daripada ZAO "Centromebel".

Hari ini, rakan niaga tetap syarikat bukan sahaja pengeluar Rusia, tetapi juga syarikat terkemuka dari Jerman, Austria, Perancis, Itali, Switzerland, Finland, Poland, dan Sweden. Pejabat kami terletak di pusat bandar Moscow, serta kompleks gudang kami sendiri dengan ruang pameran seluas 200 m².

Di gudang kami yang terletak di wilayah Moscow berhampiran, selalu terdapat banyak pilihan bahan mentah, bahan dan komponen untuk pengeluaran perabot dan alat ganti. Pelbagai jenis merangkumi lebih daripada 300 jenis varnis dan 400 jenis pewarna, penekanan diberikan pada penjualan varnis dan pewarna dengan residu padat.

Atas permintaan pelanggan, pasukan kami menghasilkan enamel poliuretana hampir semua warna dalam satu atau dua hari. Kami menawarkan pelekat dari lima pengeluar terkemuka Eropah, venir semula jadi dan kayu gergajian - lebih daripada 60 item spesies biasa, eksotik dan eksklusif. Kelengkapan depan dan pemasangan sentiasa tersedia - lebih daripada 4000 item dari pengeluar dari Eropah: Austria, Poland, Jerman, dll..

Setiap bulan kami memproses permintaan dari lebih dari 1.800 pelanggan. Ini termasuk kilang perabot besar dan pengusaha swasta..

Barang dihantar ke seluruh Rusia. Syarikat kami menghantar barang di Moscow secara percuma. Produk dihantar melalui jalan raya ke semua wilayah di Rusia.

Syarikat kami serius untuk melatih pakarnya sendiri. Pengurus kerap menjalani latihan di syarikat-syarikat yang terlibat dalam pembuatan bahan penamat di Jerman, Itali, Austria, Finland. Pekerja kami memberikan bantuan teknikal kepada pelanggan.

Kami menjemput anda untuk bekerjasama dengan syarat yang saling menguntungkan! Kami menghargai pelanggan kami dan berusaha mencari pendekatan individu untuk setiap pelanggan.