Cacing dan parasit pada pisang - dari mana asalnya dan betapa berbahayanya. Parasit yang paling dahsyat Apa parasit yang tinggal di pisang

Seseorang menghadapi risiko dijangkiti cacing ini dengan memakan ikan laut, udang, cumi-cumi atau gurita yang diproses dengan buruk. Jangkitan anisasidosis pertama kali dicatat pada tahun 1955 di Belanda, dan sumbernya adalah ikan haring masin.
Sekiranya, semasa memotong ikan, anda melihat "beberapa spiral" di tisu ototnya, kaviar atau susu - sama ada dengan kejam membuang kelezatannya, atau membekukan ikan hingga -20 darjah dan menyimpannya dalam keadaan ini sekurang-kurangnya dua minggu. Dengan rawatan ini, cacing dan larva mikroskopiknya akan mati. Selepas itu, anda boleh memakan ikan dengan selamat - namun, kesedaran bahawa ia "cacing" tidak menimbulkan selera makan yang banyak.

Wasp Hymenoepimecis argyraphaga

Kayu yang memakan lidah (Cymothoa exigua)

Lalat daging Cochliomyia hominivorax

Bakteria Clostridium perfringens dapat menyebabkan keracunan makanan yang teruk dan juga boleh menyebabkan gangren gas berkembang pesat, di mana tisu yang terkena bakteria benar-benar larut, melepaskan gelembung gas berbau busuk..

Cacing ini biasa berlaku di Afrika, India dan Semenanjung Arab. Larva mikroskopik hidup di air tawar, dan apabila tiba waktunya mereka menyerang haiwan dan orang dengan menyerang kulit. Cacing dewasa boleh mencapai ketebalan hingga 2 mm dan panjang 1 m. Setelah mengawan, cacing jantan mati, dan betina bergerak ke lapisan subkutan, menusuk kulit, dan ketika seseorang berada di dalam air, mereka melepaskan larva melalui lubang.

Pada abad ke-21, pisang, kurma, feijoa dan buah ara telah lama mengejutkan. Jalan untuk pengangkutan buah-buahan eksotik ke negara-negara CIS telah dibuka sejak sekian lama. Namun, setelah menempuh perjalanan jauh dari khatulistiwa ke negara-negara pasca-Soviet, barang-barangnya menjadi rosak. Hanya sedikit orang yang tahu bahawa alasan bahaya buah-buahan tersebut bukan hanya dapat diproses dengan bahan kimia dan pengangkutan yang panjang. Di antara mereka yang suka makan pisang, terdapat wakil lain dari dunia binatang. Dan mereka dengan senang sampai ke meja makan kami.

 1. Nematod pisang.

Perosak lain juga membahayakan buah-buahan, tetapi tidak menimbulkan ancaman kepada kita, kerana pisang itu mati sebelum pengangkutan:

 • Penyakit Panama disebabkan oleh kulat Fusarium oxysporum f.sp. Subense. Pisang yang terkena kulat ini mati dengan segera..
 • Penyakit Sigatoka. Penyebab penyakit ini adalah kulat Mycosphaerella musicola.
 • Kumbang hitam membuat terowong dalam pisang. Tetapi buah-buahan seperti itu tidak akan dihantar untuk dibawa..

Nematod pisang

Adakah wajar memakan pisang seperti itu dan betapa berbahayanya

Nematoda, membiak dalam tubuh manusia, menyebabkan kerosakan yang besar terhadap kesihatannya.

Selalunya, adalah mungkin untuk mengenal pasti kehadiran larva di dalam badan hanya dengan bantuan ujian. Tetapi jika anda mendengar badan, anda dapat melihat beberapa gejala:

 1. Suasana berubah-ubah. Kesedihan sering diganti dengan kegembiraan dan sebaliknya..
 2. Keletihan.
 3. Sakit pada otot, anggota badan.
 4. Melemahkan imuniti.
 5. Loya muntah.
 6. Kerosakan pada saluran pencernaan.
 7. Gatal di sekitar alat kelamin dan dubur.

Akibat kerosakan pada tubuh oleh nematoda, anemia dan gangguan pada sistem imun muncul. Sebaliknya, ini menyumbang kepada jangkitan sejumlah penyakit lain. Terutama pada zaman kanak-kanak.

Lalat bonggol membawa kepada munculnya myiasis. Ia juga boleh menyebarkan kolera.

Myases adalah penyakit yang disebabkan oleh masuknya larva terbang ke dalam tubuh manusia. Telur memasuki kulit, melalui hidung, mata, mulut.

Kemajuan telah memasuki kehidupan kita dengan tegas, buahnya terus menyebar semakin banyak, dan Kamchatka tidak terkecuali. Sekiranya beberapa dekad yang lalu, kiwi dan nanas adalah sesuatu yang tidak pernah didengar di semenanjung, hari ini anda tidak akan mengejutkan penduduk Kamchatka dengan minola, buah ara dan kesemek yang eksotik. Tetapi seiring dengan banyaknya buah dan sayur-sayuran, para tetamu yang tidak diundang datang ke wilayah ini..

Artyom Zhukov, ketua jabatan pemeriksaan fitumitari dan fumigasi makmal veterinar antara daerah Kamchatka, berbicara mengenai "penumpang" seperti itu, yang terdapat di negara-negara Asia dan Afrika dan secara tidak sengaja dibawa ke semenanjung..

Lalat bungkuk polifagus - Megaselia scalaris - juga sering terjadi di Itali, Sepanyol, Portugal, Yunani, Belgia, Great Britain, Belanda, sebahagiannya di Jerman dan Austria, di Amerika Syarikat, Cuba, Australia. Penyebaran spesies yang luas difasilitasi oleh pemindahan yang tidak disengajakan secara berterusan di atas kapal terbang dan kapal dan di dalam bulu burung yang berhijrah. Pisang, terutama masak atau diangkut dalam bekas tercemar yang boleh dikitar semula, dan buah-buahan lain biasanya merupakan jalan utama lalat..

- Artyom Nikolaevich, seperti apa "zaslanet" dan apa yang berbahaya bagi seseorang?

Megoselia scalaris - (nama Latin untuk lalat) adalah spesies Diptera dari keluarga humpback. Ini adalah lalat saprofit sepanjang 2-3 mm. Ia mempunyai keanehan tertentu: lalat bergerak terutamanya dalam tanda hubung sekejap-sekejap, nampaknya mereka melompat. Dan bonggol ke luar menyerupai lalat buah yang biasa - lalat buah bermata merah, tetapi berbeza dengan itu, mata berwarna hitam, dan tubuh mempunyai dada "bungkuk" yang jelas.

Penunjuk bonggol

- Dalam keadaan apa dan seberapa cepat larva berkembang dari telur?

- Dalam keadaan semula jadi, larva megaselia dengan panjang maksimum hingga 5 mm sering dijumpai dalam produk makanan yang tercemar: kacang soya, tepung, keju, ikan kering, dan kentang busuk. Tumbuhan dan kulat yang busuk, arthropoda mati dan moluska, kotoran haiwan dan manusia, serta mayatnya adalah persekitaran makanan yang biasa bagi serangga ini. Selain itu, larva bahkan boleh memakan petroleum jelly dan penggilap kasut..

Humpback boleh merosakkan buah masak, khususnya pisang, dan juga membahayakan tanaman cendawan.

Kitaran pengembangan lalat dari telur ke serangga dewasa sangat cepat: pada suhu + 28 ° C hanya 10-12 hari, dan kesuburan satu betina mencapai 400 telur. Skema pengembangan dalam keadaan seperti ini: inkubasi telur - 1 hari, pengembangan larva - 3-4 hari, pengembangan pupa - 6-7 hari.

Kerana pengetahuan yang baik mengenai kadar perkembangan larva dalam keadaan yang berbeza, dalam perubatan forensik, Megaselia scalaris berfungsi sebagai petunjuk masa berlalu sejak pencemaran makanan atau kematian manusia..

- Cara melindungi diri dan orang tersayang daripada dijangkiti penyakit eksotik?

Selain manusia, larva juga dapat membahayakan haiwan peliharaan. Tetapi lalat bungkuk adalah spesies termofilik, dan kaedah penurunan kelembapan dan suhu umum, pemasangan perangkap melekit untuk serangga bersayap dewasa, berkesan di dalam rumah.

Dan langkah kawalan serangga adalah mudah. Ini adalah pelaksanaan peraturan kebersihan dasar: menjaga kebersihan umum, menghilangkan mayat dan produk buangan haiwan, buah-buahan busuk dan serpihan tanaman.

Ekaterina Novikova

), tetapi saya tidak pernah melihat cacing ini secara peribadi (rakan-rakan saya memberitahu saya tentang pisang berbulu Thailand yang cacing), dan sekarang saya menemui cacing dalam pisang berangin Filipina dari jenis Cardava (Saba)! Dan tidak dalam satu pisang, tetapi dalam sepuluh keping. Saya masih bukan diri saya... merasa seolah-olah saya memakannya sebelum ini, tanpa menyedari. Lagipun, walaupun malam ini dalam gelap saya makan pisang ini, tidak mengesyaki apa-apa. Nampaknya sekarang saya akan mengembangkan fobia mengenai cacing.. Sekarang saya akan memeriksa setiap pisang dengan teliti. Biasanya, cacing berada di bawah bintik-bintik gelap pada kulit pisang, tetapi tidak semestinya ada cacing di bawah tempat yang gelap, agak jarang, tetapi tidak akan pernah ada cacing di bawah kulit kuning yang sempurna. Dan apabila cacing memakan pisang, dagingnya tidak akan berwarna putih sempurna, anda selalu dapat melihat kawasan berwarna coklat di atasnya, kadang-kadang lubang dan cacing dari cacing. Cacing itu sendiri kecil dan putih, disamarkan dengan warna daging pisang. Tetapi mereka sangat lincah, sehingga mudah difahami. Sekarang saya akan sentiasa melihat apakah ada sesuatu yang bergerak di dalam pisang.

Cacing ini muncul akibat kenyataan bahawa seekor lalat menusuk kulit pisang dan meletakkan larva di bawahnya. Selalunya, cacing menyerang pisang berkulit nipis, dan pisang berbulu yang sama ini mempunyai kulit yang sangat tebal, jadi cacing jarang terdapat dalam jenis ini, tetapi anda harus berhati-hati. Terutama apabila pisang berada pada tahap kematangan idealnya. Lihat video dan foto bagaimana cacing putih jahat ini kelihatan..

Pisang mengandungi parasit

Humpback fly - cara mengenali dan meneutralkan perosak.

Apa yang ditakuti oleh fly humpback yang sampai di Rusia?

Pada abad ke-21, pisang, kurma, feijoa dan buah ara tidak lagi mengejutkan. Jalan untuk mengangkut buah-buahan eksotik ke Rusia telah lama dibuka. Namun, setelah melalui jarak jauh dari khatulistiwa kepada pengguna kami, barang-barangnya merosot. Hanya sedikit orang yang tahu bahawa alasan bahaya buah-buahan tersebut bukan hanya dapat diproses dengan bahan kimia dan pengangkutan yang panjang.
Sebab kemunculan parasit, larva, cacing dan perosak lain pada buah-buahan sering kali tidak mematuhi keadaan penyimpanan dan pengangkutan. Sekiranya peraturan kebersihan dilanggar, keadaan yang baik diciptakan untuk penyebaran parasit tertentu, tetapi ini mungkin disebabkan oleh hukum alam yang sederhana. Semua buah boleh menjadi rumah cacing. Salah satu parasit adalah humpback fly.
Jenis lalat ini telah dinyatakan sebagai objek karantina di Rusia sejak tahun 2014. Perosak ini boleh memberi kesan buruk kepada perdagangan. Sekiranya serangga memasuki bekas yang tidak ditutup sepenuhnya, serangga akan bertelur dalam makanan.

Lalat bungkuk adalah lalat saprophytic sepanjang 2-3 mm, secara luar mengingatkan pada lalat buah biasa - lalat buah bermata merah, tetapi matanya hitam, dan tubuhnya memiliki dada "bungkuk" yang jelas. Lalat bergerak terutamanya dengan tanda sempang sekejap-sekejap. Dari kejauhan nampaknya dia melompat.
Serangga dewasa tidak berbahaya, tetapi jentiknya mampu tumbuh dalam pelbagai jenis bahan organik yang sangat luar biasa dan dapat menjangkiti haiwan dan manusia.
Dalam keadaan semula jadi, larva dengan panjang maksimum 5 mm sering dijumpai pada makanan yang tercemar: kacang soya, tepung, keju, ikan kering, kentang busuk.
Tumbuhan dan kulat yang busuk, arthropoda mati dan moluska, kotoran haiwan dan manusia, serta mayatnya adalah persekitaran makanan yang biasa bagi serangga ini. Selain itu, larva bahkan boleh memakan petroleum jelly dan penggilap kasut. Pada manusia, larva lalat humpback dapat menyebabkan apa yang disebut myiasis - penyakit parasit yang disebabkan oleh penembusan larva lalat ke dalam tubuh manusia. Parasit boleh menjangkiti permukaan luka dan menyebabkan beberapa bentuk myiasis dalaman.
Faktanya ialah lalat ini menggunakan banyak produk makanan yang tersedia untuk memberi makan dan pembiakan. Dan pengambilan telur dan larva kumbang bungkuk secara tidak sengaja ke dalam sistem pencernaan manusia boleh berubah menjadi myiasis usus. Penembusan larva instar ketiga ke dalam usus sangat berbahaya. Terdapat laporan jarang mengenai larva yang tumbuh pada luka, kornea mata dan sistem urogenital manusia. Selain itu, lalat dapat menjadi pembawa kolera..
Memandangkan bahawa lalat humpback adalah spesies termofilik, oleh itu, kaedah menurunkan kelembapan dan suhu di premis secara amnya berkesan, pemasangan perangkap melekit untuk serangga bersayap dewasa, pelaksanaan peraturan kebersihan dasar, pemeliharaan kebersihan umum, penghapusan mayat, serta produk sisa haiwan, buah-buahan busuk dan sisa sayur.

(Sumber: Pejabat Rosselkhoznadzor untuk Republik Mordovia dan Wilayah Penza).

Humpback terbang

Humpbacks atau forids (lat.Phoridae) adalah keluarga Diptera (Phoridae) dari suborder Brachycera. Terdapat kira-kira 3000 spesies, yang disatukan dalam kira-kira 240 genera. Kira-kira 45% spesies dalam keluarga tergolong dalam genus Megaselia. Hama karantina - lalat bungkuk polifagus (Megaselia scalaris).
Larva tumbuh dari dua hingga empat minggu. Mereka dicirikan oleh tiga tahap hidup bebas, yang berlangsung dari 6 hingga 14 hari, bergantung pada spesiesnya.
Humpback dewasa adalah serangga kecil berukuran 0.5-6 mm, biasanya berwarna hitam atau kekuningan. Lalat bergerak terutamanya dengan tanda sempang sekejap-sekejap. Dari kejauhan nampaknya dia melompat.
Dada di kebanyakan spesies dinaikkan dan dibongkokkan. Tidak ada urat melintang pada sayap, urat membujur anterior sangat menebal.
Kepala dichoptic pada wanita dan lelaki. Dahi di kebanyakan genera mempunyai alur medial yang bermula dari ocellus anterior dan berakhir di tepi dahi. Banyak genera mungkin kekurangan sepasang setae standard, dan beberapa, dalam genus Gymnophora, memiliki semua setae frontal. Terdapat juga setae tambahan, selalunya satu lagi pasangan setra supraantenal atau perantaraan. Probe pada lelaki dan wanita berbeza panjang dan lebar lacinia dan labellum. Antena mempunyai tiga segmen utama dan satu hingga tiga arista bersegmen; arista dalam beberapa kes mungkin tidak hadir. Tepuk tangan sering dengan berbulu.
Dada terdiri daripada skutum memanjang dan scutellum yang terletak di bawahnya dan pelindung. Pada wanita tanpa sayap, scutallum dikurangkan sebahagiannya atau tidak ada. Payudara mempunyai pelbagai sikat di bahagian punggung dan di sisi, serta dua hingga empat setae di scutellum. Pada mesopleura, dalam beberapa spesies, alur berbentuk L dapat dilihat, yang dibahagikan dengan mesopleura.
Gaya hidup humpback sangat berbeza. Larva dari banyak spesies adalah pemangsa khusus; ada di antaranya memakan telur gergaji, caddisflies, labah-labah, kutu akar, larva gnat buah, aphid pembentuk hempedu. Banyak parasit atau simbiot serangga sosial, khususnya anai-anai dan semut, serta lebah, tawon dan millipedes. Larva dari beberapa spesies bungkuk memakan tanaman atau cendawan hidup. Terdapat juga sebilangan besar spesies, larva yang memakan bahan busuk, beberapa di antaranya hanya tumbuh pada cendawan atau moluska mati. Di antara kumbang bungkuk, terdapat banyak polyphage, misalnya, spesies Megaselia scalaris dan Dohrniphora cornuta, yang mampu memakan tumbuh-tumbuhan hidup dan mati, detritus (termasuk mayat), baja, susu, serangga mati, di usus manusia dan saluran kencing, di koloni lebah.
Mereka adalah parasit semut yang menyerang dan bertelur di bawah kulitnya.
Lalat dewasa kebanyakannya memakan getah tanaman.

Humpback juga boleh menyebabkan kerosakan ekonomi. Cacing bonggol merosakkan tanaman cendawan yang ditanam. Di zon neotropikal, mereka dicatat sebagai pembawa wabak lebah. Juga diketahui adalah bonggol yang menyebabkan myiasis pada manusia dan ternakan, serta pembawa kolera - ini adalah spesies Megaselia scalaris.
Di antara bonggol, terdapat agen kawalan biologi; bungkusan parasitoid, yang biasa terjadi pada subtropik, berperanan berguna dalam mengurangkan populasi semut pemotong daun genera Atta dan Acromyrmex.
Spesies ini sangat cepat menyebar sejauh beberapa kilometer baik dengan pelbagai jenis pengangkutan dan binatang di bulu, di bulu burung. Sumber pengedaran utama adalah buah-buahan. Hal ini terutama berlaku untuk pisang dan buah yang terlalu banyak yang diterima dalam bekas yang tercemar. Serangga dewasa tidak berbahaya, tetapi larva dapat berkembang dalam berbagai bahan yang membusuk dan dapat menjangkiti haiwan dan manusia. Dalam keadaan semula jadi, larva sering dijumpai dalam makanan yang tercemar: kacang soya, tepung, keju, ikan kering, kentang busuk. Tumbuhan dan kulat yang busuk, arthropoda mati dan moluska, najis haiwan dan manusia adalah persekitaran makanan yang biasa bagi serangga ini. Selain itu, larva bahkan boleh memakan petroleum jelly dan penggilap kasut..
Berisiko adalah kanak-kanak dan orang dewasa dengan imuniti yang lemah. Sekiranya terdapat jangkitan dengan larva, perkembangan penyakit parasit - myiasis, memerlukan rawatan sistemik yang kompleks. Mempengaruhi permukaan luka, mereka boleh menyebabkan beberapa bentuk myiasis dalaman.
Lalat ini menggunakan banyak produk makanan yang tersedia untuk memberi makan dan pembiakan, dan pengambilan telur dan larva bonggol secara tidak sengaja ke dalam sistem pencernaan manusia boleh berubah menjadi myiasis usus. Terutama berbahaya adalah penembusan larva instar ketiga ke dalam usus..
Selain itu, lalat dapat menjadi pembawa kolera..
Walaupun fakta bahawa lalat bungkuk adalah penduduk negara tropis, wilayah penyebarannya dapat menjadi wilayah di Daerah Federal Selatan, dan dalam keadaan yang lebih sejuk lalat bonggol berkembang di tempat di mana produk disimpan.

Kaedah kawalan serangga:

 • menurunkan kelembapan dan suhu di bilik simpanan;
 • menggunakan perangkap melekit untuk serangga dewasa;
 • pematuhan dengan peraturan kebersihan asas, menjaga kebersihan umum;
 • penghapusan produk sisa haiwan, buah-buahan busuk dan serpihan tumbuhan.

Mengapa terbang bonggol berbahaya bagi manusia?.

Untuk kesihatan manusia, larva berada dalam bahaya memasuki tubuh, kerana lalat dewasa tidak dapat membahayakan. Akibat jangkitan, penyakit parasit yang serius dapat berkembang, yang sangat sukar untuk diubati. Kanak-kanak dan orang yang mempunyai imuniti yang berkurang mempunyai risiko jangkitan yang paling besar..

 • Semasa membeli, periksa setiap buah dengan teliti, titik hitam di permukaan kulit jeruk kepingan menunjukkan bahawa di tempat inilah lalat bonggol bertelur. Jangan mengambil buah yang terlalu masak dan busuk.
 • Jangan membeli buah di tempat yang tidak dapat menunjukkan dokumen dan sijil keselamatan.
 • Kedai dan pemborong harus memantau kelembapan di bilik penyimpanan buah-buahan dan sayur-sayuran, kelembapan tinggi tidak dapat diterima, kerana ini adalah persekitaran yang baik untuk pengembangan larva.
 • Perangkap serangga mesti digunakan di tempat penyimpanan makanan
 • Menjaga kebersihan di kedai dan gudang, mematuhi semua keperluan kebersihan.
 • Hancurkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang busuk dan rosak, produk dengan jangka hayat yang telah habis.

Lalat bonggol membawa kepada munculnya myiasis. Myases adalah penyakit yang disebabkan oleh masuknya larva terbang ke dalam tubuh manusia. Telur memasuki kulit, melalui hidung, mata, dan mulut. Ia juga boleh menyebarkan kolera.
Oleh kerana parasit memasuki organ saluran gastrousus dengan pisang, ini menyebabkan myiasis usus. Setelah dijangkiti, parasit memakan tisu. Ini membawa kepada keradangan, bisul. Gejala utama penyakit ini:

 • Loya.
 • Muntah.
 • Sakit perut.
 • Pendarahan. Darah boleh keluar bersama najis.
 • Lapisan putih di lidah.
 • Demam.
 • Kelemahan.
 • Cirit-birit.

Sukar untuk mengesan parasit di dalam perut. Najis dianalisis terlebih dahulu. Antibiotik dan agen antimikroba digunakan untuk rawatan.
Jangan makan pisang yang terkena lalat atau cacing. Tetapi sukar untuk mengesan perosak. Selalunya, tidak ada jejak kehadiran mereka pada buah. Terutama jika sudah masak dan berwarna coklat di tempat. Sekiranya anda mempunyai satu atau lebih gejala di atas, anda harus berjumpa doktor dan menjalani ujian. Perlu diingat bahawa cacing dan parasit lain tidak hanya memakan epal di kebun tempatan, tetapi juga tidak keberatan memakan buah-buahan eksotik..
Sekiranya peraturan kebersihan untuk penyimpanan dan pengangkutan produk yang diangkut tidak dipatuhi, risiko jangkitan meningkat, yang menyebabkan kerugian ekonomi, dan ada juga risiko membahayakan kesihatan manusia..
Negara-negara pengedaran dan kemungkinan pengenalan hama: Sepanyol, Itali, Portugal, Yunani, sebahagian wilayah Austria dan Jerman, Belgia, Great Britain dan Belanda, Amerika Syarikat, Cuba, Australia, negara-negara Asia dan Afrika.
Lalat bongkahan memasuki wilayah Rusia dengan produk (jeruk nipis, lemon) dari Turki. Lokasi pengesanan adalah pelabuhan di bandar Gelendzhik dan Novorossiysk.

Pada bulan Disember 2018, seekor lalat bungkuk ditemukan di wilayah Chelyabinsk, Murmansk, Amur, Kemerovo, Rosselkhoznadzor sedang mengambil langkah-langkah untuk membatasi penyebaran hama berbahaya di Rusia.

Cacing dan parasit pada pisang - dari mana asalnya dan betapa berbahayanya

Pada abad ke-21, pisang, kurma, feijoa dan buah ara telah lama mengejutkan. Jalan untuk pengangkutan buah-buahan eksotik ke negara-negara CIS telah dibuka sejak sekian lama. Namun, setelah menempuh perjalanan jauh dari khatulistiwa ke negara-negara pasca-Soviet, barang-barangnya menjadi rosak. Hanya sedikit orang yang tahu bahawa alasan bahaya buah-buahan tersebut bukan hanya dapat diproses dengan bahan kimia dan pengangkutan yang panjang. Di antara mereka yang suka makan pisang, terdapat wakil lain dari dunia binatang. Dan mereka dengan senang sampai ke meja makan kami.

Cacing dan parasit pada pisang

Pisang adalah makanan istimewa yang sudah lama tidak mengejutkan. Buah-buahan kuning ini datang kepada kami dari India, Filipina, Ecuador, Brazil. Beberapa jenis telah mendapat populariti di CIS. Salah satunya ialah Cavendish. Spesies dan jenis yang paling pilih dipilih untuk pengangkutan. Peraturan penyimpanan, penanaman dan pengangkutan telah lama ditetapkan. Walau bagaimanapun, parasit telah menyesuaikan diri dengan keadaan seperti itu, yang memakan buah ini dan berjaya menjadi "penumpang", sampai kepada kita.

Sebab kemunculan parasit, larva, cacing dan perosak lain pada buah-buahan sering kali tidak mematuhi keadaan penyimpanan dan pengangkutan. Sekiranya peraturan kebersihan dilanggar, keadaan yang baik dibuat untuk penyebaran parasit tertentu. Tetapi ini mungkin disebabkan oleh hukum alam yang sederhana. Semua buah boleh menjadi rumah cacing. Pisang tidak terkecuali. Selalu ada orang yang makan buah. Dan semasa menuai, agak sukar untuk melihat kerosakan pada buah..

Apa yang mungkin

Pisang menderita banyak organisma parasit. Setelah menetap di janin, mereka menjadi ancaman bagi orang:

 1. Nematod pisang.
 2. Lalat bonggol.

Perosak lain juga membahayakan buah-buahan, tetapi tidak menimbulkan ancaman kepada kita, kerana pisang itu mati sebelum pengangkutan:

 • Penyakit Panama disebabkan oleh kulat Fusarium oxysporum f.sp. Subense. Pisang yang terkena kulat ini mati dengan segera..
 • Penyakit Sigatoka. Penyebab penyakit ini adalah kulat Mycosphaerella musicola.
 • Kumbang hitam membuat terowong dalam pisang. Tetapi buah-buahan seperti itu tidak akan dihantar untuk dibawa..

Nematod pisang

Nematoda adalah cacing filamen. Parasit ini memasuki janin dari tanah. Hanya cacing yang menetas yang mencapai akar pertama dan menuju ke pisang. Nematoda boleh bertelur dalam pisang sebelum memakannya. Jika tidak, proses ini berlaku dalam tubuh manusia. Setelah meletakkan sebilangan telur, orang dewasa itu mati. Sebelum berada di luar seseorang dan memulakan kitaran pembiakan baru, nematode melepaskan bahan berbahaya ke dalam badan tuan rumah..

Menjumpai perosak ini dalam pisang hampir mustahil. Cacing ini berwarna dan berwarna kuning. Sekiranya anda menggigit buahnya, parasit itu cepat tersembunyi. Sekiranya terdapat banyak dari mereka, maka anda dapat melihat jejak aktiviti penting mereka. Tetapi dengan kesukaran. Orang dewasa meninggalkan laluan di mana mereka bergerak. Setelah lama tinggal sebilangan besar cacing dalam pisang, titik hitam muncul di kulitnya. Tidak sukar untuk melihatnya.

Lalat bonggol

Biasanya parasit ini tiba di negara kita melalui pengangkutan pisang. Kurang biasa, buah-buahan lain. Habitat - Cuba, Amerika Syarikat, Sepanyol, Portugal. Penyebab utama lalat adalah papan pesawat yang kotor, buah yang terlalu masak, kotak kotor untuk pengangkutan dan penyimpanan. Orang dewasa tidak menimbulkan bahaya kepada manusia. Tetapi larva mereka parasit dalam tubuh manusia dan haiwan. Sekiranya larva lalat bonggol terdapat di dalam pisang, maka anda harus memikirkan syarat untuk mengangkut buah, kerana selalunya ia merebak berhampiran pencemaran dan menemui mayat.

Adakah wajar memakan pisang seperti itu dan betapa berbahayanya

Nematoda, membiak dalam tubuh manusia, menyebabkan kerosakan yang besar terhadap kesihatannya.

Selalunya, adalah mungkin untuk mengenal pasti kehadiran larva di dalam badan hanya dengan bantuan ujian. Tetapi jika anda mendengar badan, anda dapat melihat beberapa gejala:

 1. Suasana berubah-ubah. Kesedihan sering diganti dengan kegembiraan dan sebaliknya..
 2. Keletihan.
 3. Sakit pada otot, anggota badan.
 4. Melemahkan imuniti.
 5. Loya muntah.
 6. Kerosakan pada saluran pencernaan.
 7. Gatal di sekitar alat kelamin dan dubur.

Lalat bonggol membawa kepada munculnya myiasis. Ia juga boleh menyebarkan kolera.

Myases adalah penyakit yang disebabkan oleh masuknya larva terbang ke dalam tubuh manusia. Telur memasuki kulit, melalui hidung, mata, mulut.

Oleh kerana parasit memasuki organ saluran gastrousus dengan pisang, ini menyebabkan myiasis usus. Setelah dijangkiti, parasit memakan tisu. Ini membawa kepada keradangan, bisul. Gejala utama penyakit ini:

 • Loya.
 • Muntah.
 • Sakit perut.
 • Pendarahan. Darah boleh keluar bersama najis.
 • Lapisan putih di lidah.
 • Demam.
 • Kelemahan.
 • Cirit-birit.

Sukar untuk mengesan parasit di dalam perut. Najis dianalisis terlebih dahulu. Antibiotik dan agen antimikroba digunakan untuk rawatan.

Jangan makan pisang yang terkena lalat atau cacing. Tetapi sukar untuk mengesan perosak. Selalunya, tidak ada jejak kehadiran mereka pada buah. Terutama jika sudah masak dan berwarna coklat di tempat. Sekiranya anda mempunyai satu atau lebih gejala di atas, anda harus berjumpa doktor dan menjalani ujian. Perlu diingat bahawa cacing dan parasit lain tidak hanya memakan epal di kebun tempatan, tetapi juga tidak keberatan memakan buah-buahan eksotik..

Pisang mengandungi cacing seperti benang putih - nematode pisang

Pada pisang hidup cacing seperti benang putih - nematode pisang. Mereka biasanya tidak terlihat, kerana jika anda memotong atau menggigit pisang, bahagiannya segera berkontraksi dan ditarik ke dalam liang. Selain itu, cacing hampir sama dengan warna pisang, sangat sukar untuk dibezakan dengan mata. Katakan juga bahawa mustahil jika terdapat sedikit daripadanya. Tetapi anda boleh. Sekiranya anda memotong pisang dan terdapat bintik-bintik gelap seperti urat putih di potong - ini adalah tempat di mana nematoda seperti. Dan jika terdapat banyak, titik hitam juga muncul di kulit luar: ini adalah tempat dari mana nematoda dewasa keluar untuk bertelur.
Biasanya telur nematoda dihanyutkan oleh hujan di tanah, ada nematoda muda menetas dan menembusi ke akar pisang terdekat. Setelah menembus ke dalam tanaman, mereka, bersama dengan arus jus tanaman, bergerak ke gugusan masak dan menembus ke dalam buah.
Tetapi jika seseorang makan pisang sebelum nematoda mempunyai masa untuk bertelur di luar, maka mekanisme cadangan akan bermula (dan bagi beberapa spesies nematoda sudah lama menjadi yang utama). Sebaik sahaja berada di perut dan usus seseorang, nematoda dengan cepat meletakkan telur secara rawak dan mati. Tetapi sebelum mati, beberapa bahan dilepaskan yang mempunyai kesan pencahar. Akibatnya, setelah beberapa lama telur nematoda kembali berada di tanah. Oleh kerana kesan pencahar berlaku dengan cepat, dan pisang tumbuh di seluruh ladang, kemungkinan tanaman pisang berada di sekitarnya lebih besar.
Malangnya, kadang-kadang toksin nematoda pisang menyebabkan beberapa gangguan yang tidak menyenangkan, mungkin disebabkan oleh jangkitan acuan Aspergillus. Oleh kerana tekanan peristalsis bersamaan, kesannya sangat pelik.

Anda boleh dijangkiti cahaya mata walaupun dari pisang

Popular di rangkaian sosial

 • MK. Mingguan wilayah Rusia
 • MK. Perkhidmatan Media
 • RIA "OK"
 • Agensi MK
 • Perkhidmatan MK
 • Agensi Promosi MK-Press
 • Langgan berita terkini

© ZAO "Pejabat editorial akhbar" Moskovsky Komsomolets "Berkala elektronik" MK.ru "

Didaftarkan oleh Perkhidmatan Persekutuan untuk Pengawasan dalam Bidang Komunikasi, Teknologi Maklumat dan Media Massa (Roskomnadzor). Sijil El No. FS77-45245 Pejabat editorial - JSC "Pejabat editorial akhbar" Moskovsky Komsomolets ". Alamat pejabat editorial: 125993, Moscow, 1905 goda street, 7, building 1. Telefon: +7 (495) 609-44- 44, +7 (495) 609-44-33, e-mel [email protected] Ketua Pengarang dan pengasas - P.N. Gusev. Iklan pihak ketiga

Semua hak atas bahan yang diterbitkan di laman web www.mk.ru adalah milik pejabat editorial dan dilindungi mengikut perundangan Persekutuan Rusia.
Penggunaan bahan yang diterbitkan di laman web www.mk.ru hanya dibenarkan dengan kebenaran bertulis dari pemegang hak cipta dan dengan pautan langsung wajib ke halaman dari mana bahan tersebut dipinjam. Pautan hiper mesti diletakkan terus dalam teks yang menghasilkan semula bahan asli mk.ru, sebelum atau selepas blok yang disebut.

Bagi pembaca: di Rusia, organisasi "Parti Bolshevik Nasional", "Saksi-Saksi Yehuwa", "Tentera Kehendak Rakyat", "Kesatuan Nasional Rusia", "Gerakan Menentang Imigrasi Haram", "Sektor Kanan", UNA-UNSO, diakui sebagai pelampau dan dilarang. UPA, "Trident mereka. Stepan Bandera "," Pembahagian Misanthropik "," Mejlis orang Tatar Krimea ", gerakan" Artpodgotovka ", parti politik semua-Rusia" Volia ".
Diakui sebagai pengganas dan dilarang: "Gerakan Taliban", "Emirate Caucasus", "Negara Islam" (IS, ISIS), Jabhad al-Nusra, "Aum Sinrike", "Ikhwanul Muslimin", "Al-Qaeda di Maghreb Islam ".

Beberapa fakta menarik mengenai pisang

Tiada pendua ditemui

Mengenai buah beri dan buah-buahan, ini tentunya merupakan tambahan.
Fru? Kt (lat. Fructus - buah) adalah buah yang boleh dimakan dari pokok atau pokok renek [1]. Beri juga sejenis buah..

Untuk menegaskan bahawa sesuatu bukan buah, tetapi beri sama dengan pernyataan bahawa Mercedes bukan pengangkutan, tetapi kereta.

Tetapi pisang masih berry.

Dalam kehidupan seharian, buah beri biasanya disebut buah pulpa kecil (tanpa mengira klasifikasi botani jenis buah dan kebenarannya), misalnya, currants, gooseberries (beri), strawberi, strawberi, pinggul mawar (beri palsu), ceri, ceri, raspberry (drupes ). Pada waktu yang sama, buah-buahan besar dalam kehidupan sehari-hari, sebagai peraturan, tidak dikaitkan dengan buah beri (walaupun dari sudut pandang botani), misalnya, tomato, terung, pisang, kiwi.

Bagaimana ia hilang pada pertengahan abad yang lalu, jika pada tahun 80-an saya makan pisang yang manis dan sedap (tidak seperti makanan semasa)? Ibu bapa dibawa ke kem perintis.

Dan saya membaca catatan ini sebentar tadi.

- Dos yang setara dengan 365 pisang (satu pisang setiap hari selama setahun) adalah 3,6 milirem atau 36 mikro.
- [1 sievert - 1 juta microsiever (hanya untuk semua orang)]
- Kami mengambil dos sinaran mematikan MINIMUM:
* pada dos sekitar 3-5 Sv kerana kerosakan pada sumsum tulang dalam masa 30-60 hari
- [3 Sv - 3kk mSv]
- 3kk / 36 = 83333 tahun, untuk mengambil dos yang mematikan (dengan mengambil kira bahawa radiasi tidak akan dikeluarkan)
- Atau 30,416,666 pisang pada satu masa xD

Jadi, anda lebih suka mati tercekik pisang daripada radiasi dari mereka =)

Persetankan bagaimana anda boleh percaya?

Saya akan membantah semua tuduhan, tetapi sekarang sudah terlambat, dan wajah dari apa yang saya tulis hampir menusuk kepala saya.

Bagaimana kotoran ini menjadi panas?

Sebilangan besar adalah omong kosong fiksyen yang digulung dari Internet / VK.

Perkara-perkara:
1. Tidak tahu mengenai setara pisang? Baiklah, baca di ensiklopedia mana pun, walaupun di Wikipedia.
2. Pisang sebenarnya bukan pokok atau semak. Sekali lagi - ensiklopedia atau wikipedia
3. Terdapat penerangan terperinci mengenai buah beri. Tetapi sekali lagi anda boleh merujuk kepada ensiklopedia atau wikipedia
4. Jenis pisang, ya, tentu saja, omong kosong. Semua pisang mempunyai pelbagai jenis yang sama, semuanya di dunia adalah sama
5. Mengenai republik pisang, pada pendapat saya, cukup mudah ditulis dalam catatan
6 (1). Resipi rakyat untuk mabuk - kegelapan. Ini betul-betul berlaku.
6 (2). Seperti yang benar, mereka benar-benar dipetik hijau
7. Jelas bahawa bilangannya adalah perkiraan, tetapi mereka menyampaikan intinya. Anda boleh google, saya jamin, pisang adalah makanan paling popular di Uganda. Dan "sarapan tengah hari dan makan malam" adalah kiasan.
8. "prasad" yang baik Google

Semoga diperincikan.
Salam, Cowboyko

10 fakta menarik mengenai pisang

Semasa makan pisang, atas sebab tertentu, saya membuat beberapa perkara menarik tentangnya. Inilah sedikit:

1. Pokok pisang adalah rumput, bukan pokok.

2. Fakta ini juga dikaitkan dengan kesalahpahaman umum dan berlaku dari yang sebelumnya - pisang adalah buah beri, bukan buah.

3. Lebih daripada seribu spesies pisang diketahui. Antaranya sesuai untuk makanan manusia, makanan untuk ternakan dan tidak boleh dimakan. Pada tahun 1992-1995, Rusia dibanjiri pisang makanan. Orang Afrika yang belajar di Rusia pada masa itu bertanya-tanya mengapa orang membeli dan memakannya, dan penduduk Rusia tertanya-tanya mengapa mereka di mana-mana menulis bahawa pisang itu enak?

4. Hampir semua jenis pisang bersifat radioaktif, kerana mengandungi kalium dan isotopnya kalium-40. Bahkan ada perkara seperti itu - "setara pisang". Ia digunakan oleh penyokong tenaga nuklear untuk mencirikan aktiviti sumber radioaktif dengan membandingkannya dengan aktiviti kalium-40, yang, antara lain isotop kalium, dalam pisang biasa..

5. Selain pisang yang panjang dan sedikit melengkung, terdapat lebih daripada 40 jenis buah ini. Sebilangannya serupa dengan pisang biasa, kecuali mungkin warnanya. Mereka kecil dan lurus seperti kayu, dan hampir bulat seperti tembikai..

6. Pisang selalu dipetik tidak masak. Dan sama sekali tidak kerana ia boleh merosot di jalan raya. Pisang hanya boleh menjadi enak dan sihat hanya jika dimasak dalam keadaan buatan..

7. Pisang digunakan untuk membuat kosmetik. Dikatakan bahawa rumah Yves Saint Laurent sendiri membeli beberapa ratus tan pisang setiap tahun untuk pembuatan topeng, krim dan losyen..

8. Pisang manis yang matang mengandungi asid amino yang luar biasa - triptofan, dari mana serotonin, hormon kegembiraan, disintesis dalam tubuh manusia..

9. Satu pisang mengandungi hingga 300 mg kalium, yang membantu melawan tekanan darah tinggi dan menguatkan otot jantung.

10. Aplikasi pisang yang paling menarik terdapat di India. Siapa yang tidak perlu meluncur atau jatuh ketika memijak kulit pisang! Jadi, di India, sifat kulit pisang yang tidak menyenangkan ini masih digunakan untuk mempermudah melancarkan kapal. Untuk melakukan ini, satah keturunan (slip) hanya dilumurkan dengan pisang yang dihancurkan. Diperlukan sekitar 20 ribu pisang untuk melancarkan satu kapal yang berpindah rata-rata..

Cacing dan parasit pada pisang - dari mana asalnya dan betapa berbahayanya

), tetapi saya tidak pernah melihat cacing ini secara peribadi (rakan-rakan saya memberitahu saya tentang pisang berbulu Thailand yang cacing), dan sekarang saya menemui cacing dalam pisang berangin Filipina dari jenis Cardava (Saba)! Dan tidak dalam satu pisang, tetapi dalam sepuluh keping. Saya masih bukan diri saya... merasa seolah-olah saya memakannya sebelum ini, tanpa menyedari. Lagipun, walaupun malam ini dalam gelap saya makan pisang ini, tidak mengesyaki apa-apa. Nampaknya sekarang saya akan mengembangkan fobia mengenai cacing.. Sekarang saya akan memeriksa setiap pisang dengan teliti. Biasanya, cacing berada di bawah bintik-bintik gelap pada kulit pisang, tetapi tidak semestinya ada cacing di bawah tempat yang gelap, agak jarang, tetapi tidak akan pernah ada cacing di bawah kulit kuning yang sempurna. Dan apabila cacing memakan pisang, dagingnya tidak akan berwarna putih sempurna, anda selalu dapat melihat kawasan berwarna coklat di atasnya, kadang-kadang lubang dan cacing dari cacing. Cacing itu sendiri kecil dan putih, disamarkan dengan warna daging pisang. Tetapi mereka sangat lincah, sehingga mudah difahami. Sekarang saya akan sentiasa melihat apakah ada sesuatu yang bergerak di dalam pisang.

Cacing ini muncul akibat kenyataan bahawa seekor lalat menusuk kulit pisang dan meletakkan larva di bawahnya. Selalunya, cacing menyerang pisang berkulit nipis, dan pisang berbulu yang sama ini mempunyai kulit yang sangat tebal, jadi cacing jarang terdapat dalam jenis ini, tetapi anda harus berhati-hati. Terutama apabila pisang berada pada tahap kematangan idealnya. Lihat video dan foto bagaimana cacing putih jahat ini kelihatan..

Ini adalah bagaimana titik cacing kelihatan di kulit:

Dan ini adalah cacing di atasnya:

Kemajuan telah memasuki kehidupan kita dengan tegas, buahnya terus menyebar semakin banyak, dan Kamchatka tidak terkecuali. Sekiranya beberapa dekad yang lalu, kiwi dan nanas adalah sesuatu yang tidak pernah didengar di semenanjung, hari ini anda tidak akan mengejutkan penduduk Kamchatka dengan minola, buah ara dan kesemek yang eksotik. Tetapi seiring dengan banyaknya buah dan sayur-sayuran, para tetamu yang tidak diundang datang ke wilayah ini..

Artyom Zhukov, ketua jabatan pemeriksaan fitumitari dan fumigasi makmal veterinar antara daerah Kamchatka, berbicara mengenai "penumpang" seperti itu, yang terdapat di negara-negara Asia dan Afrika dan secara tidak sengaja dibawa ke semenanjung..

Lalat lumpuh polifagus - Megaselia scalaris - juga sering terjadi di Itali, Sepanyol, Portugal, Yunani, Belgia, Great Britain, Belanda, sebahagiannya di Jerman dan Austria, di AS, Cuba, Australia. Penyebaran spesies yang luas difasilitasi oleh pemindahan yang tidak disengajakan secara berterusan di atas kapal terbang dan kapal dan di dalam bulu burung yang berhijrah. Pisang, terutama masak atau diangkut dalam bekas tercemar yang boleh dikitar semula, dan buah-buahan lain biasanya merupakan jalan utama lalat..

- Artyom Nikolaevich, seperti apa "zaslanet" dan apa yang berbahaya bagi seseorang?

Megoselia scalaris - (nama Latin untuk lalat) adalah spesies Diptera dari keluarga humpback. Ini adalah lalat saprofit sepanjang 2-3 mm. Ia mempunyai keanehan tertentu: lalat bergerak terutamanya dalam tanda hubung sekejap-sekejap, nampaknya mereka melompat. Dan bonggol ke luar menyerupai lalat buah yang biasa - lalat buah bermata merah, tetapi berbeza dengan itu, mata berwarna hitam, dan tubuh mempunyai dada "bungkuk" yang jelas.

Cacing dan parasit pada pisang

Pisang adalah makanan istimewa yang sudah lama tidak mengejutkan. Buah-buahan kuning ini datang kepada kami dari India, Filipina, Ecuador, Brazil. Beberapa jenis telah mendapat populariti di CIS. Salah satunya ialah Cavendish. Spesies dan jenis yang paling pilih dipilih untuk pengangkutan. Peraturan penyimpanan, penanaman dan pengangkutan telah lama ditetapkan. Walau bagaimanapun, parasit telah menyesuaikan diri dengan keadaan seperti itu, yang memakan buah ini dan berjaya menjadi "penumpang", sampai kepada kita.

Sebab kemunculan parasit, larva, cacing dan perosak lain pada buah-buahan sering kali tidak mematuhi keadaan penyimpanan dan pengangkutan. Sekiranya peraturan kebersihan dilanggar, keadaan yang baik dibuat untuk penyebaran parasit tertentu. Tetapi ini mungkin disebabkan oleh hukum alam yang sederhana. Semua buah boleh menjadi rumah cacing. Pisang tidak terkecuali. Selalu ada orang yang makan buah. Dan semasa menuai, agak sukar untuk melihat kerosakan pada buah..

Varieti parasit subkutan pada manusia

Parasit subkutan pada manusia adalah organisma berbahaya yang mewakili pelbagai bentuk helminthiasis, serangga dan banyak lagi. Mereka sangat berbahaya bagi kesihatan dan boleh menyumbang kepada perkembangan penyakit serius organ mana pun, hingga keracunan darah.

Selama bertahun-tahun berusaha menyingkirkan PARASIT?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya menyingkirkan parasit dengan mengambil setiap hari...

Varieti penyakit yang disebabkan oleh parasit yang hidup di kulit

Pada masa ini, sebilangan besar parasit terpencil di bawah kulit, yang berbeza dalam penyetempatan, bentuk, manifestasi gejala, cara jangkitan dan kaedah terapi.

Mikroorganisma berbahaya di bawah kulit manusia boleh memprovokasi perkembangan penyakit berikut:

 • Filariasis;
 • Dracunculiasis;
 • Schistosomiasis;
 • Cysticercosis;

Ejen penyebab filariasis

Ejen penyebab penyakit ini dianggap pencerobohan helminthik pada haiwan dan manusia. Berkembang secara beransur-ansur, mereka akhirnya dilokalisasi di organ dalaman, juga di kelenjar getah bening.

Habitat yang paling biasa untuk cacing parasit ini:

 • tali pinggang tropika;
 • Negara-negara Asia;
 • Amerika Selatan.

Selalunya, jangkitan berlaku setelah mengunjungi tempat-tempat ini, misalnya semasa bercuti.

Cara penularan helminthiases dianggap menghisap darah, di dalam usus yang larva terbentuk. Setelah akhir peringkat perkembangan, mereka memasuki rongga mulut, oleh itu, apabila seseorang atau haiwan menggigit, parasit diserap pada kulit dan meresap ke dalamnya. Pertama, pencerobohan helminthik memasuki otot, setelah bermulanya akil baligh, mereka mula membiak dan merebak ke organ lain, ke dalam aliran darah. Tempoh keberadaan mereka boleh mencapai hingga 17 tahun..

Parasit ini di bawah kulit boleh menyebabkan pelbagai penyakit yang mengancam nyawa..

Mengapa dracunculiasis berbahaya??

Dracunculiasis disebabkan oleh nematoda cacing gelang. Penyakit ini paling kerap berlaku di negara-negara Asia, Afrika yang panas..

Anda boleh dijangkiti cacing dengan meminum air yang terjejas, di mana hos perantaraan berada - copepod. Apabila parasit masuk ke dalam, mereka mula melalui kitaran perkembangan, yang dilokalisasikan terutamanya di usus, kelenjar getah bening, tisu subkutan.

Penyakit ini cukup berbahaya, seperti penyakit lain yang boleh menyebabkan kerosakan pada darah dan seluruh badan. Pada gejala pertama, orang mungkin tidak menyedari kehadirannya, tetapi dengan tanda yang jelas, ketika abses dibuka, jangkitan semula berbahaya.

Ciri-ciri perkembangan schistosomiasis

Schistosomiasis adalah penyakit parasit yang biasa disebabkan oleh fluks darah. Tempat penyebaran parasit epidemiologi adalah negara tropika yang hangat:

 • Afrika;
 • Indonesia;
 • China;
 • Amerika Selatan dan lain-lain.

Ciri utama schistosomiasis adalah bahawa parasit subkutan menyebabkan keracunan badan, yang dimanifestasikan oleh demam, ruam, dan munculnya jerawat. Usus dan sistem genitouriner terjejas.

Laluan utama jangkitan dengan patologi ini dianggap penggunaan air yang tidak bersih, keadaan tidak bersih.

Tanda-tanda pertama schistosomiasis adalah reaksi alergi yang disebabkan oleh pendedahan kepada badan bahan toksik helminthiasis. Kemudian pembengkakan berlaku, parasit dapat menyumbat lumen saluran darah, laluan ke organ, misalnya, hati, menyebabkan akibat yang serius.

Apa yang menimbulkan cysticercosis?

Cysticercosis adalah penyakit invasif berbahaya yang disebabkan oleh parasit kumpulan cestodosis. Ia dicirikan oleh kerosakan pada banyak organ dalaman, termasuk otak dan saraf tunjang, tisu tulang.

Penyakit ini berlaku apabila seseorang dijangkiti cacing pita babi, yang disebarkan melalui makanan yang tidak diproses secara termal, tangan dan produk yang kotor, air yang tercemar.

Tahap pertama dalam perkembangan cysticercosis dianggap sebagai kemasukan helminth ke dalam perut, di mana, di bawah pengaruh asid, kulit telur larut, dan cacing menyebar melalui aliran darah ke semua organ.

Anda akan terkejut berapa banyak parasit yang akan keluar jika anda minum segelas biasa pada waktu pagi...

Parasit akan meninggalkan badan dalam 3 hari! Anda hanya perlu minum semasa perut kosong...

Tanda-tanda jangkitan yang biasa dan awal adalah:

 • kerap muntah;
 • loya;
 • pening;
 • masalah penglihatan;
 • bengkak otak.

Sekiranya tidak dirawat, komplikasi berbahaya mungkin terjadi, terutama dengan kerosakan pada sistem saraf pusat, dalam hal ini penyakit yang teruk boleh mengakibatkan kematian.

Tanda-tanda kehadiran parasit

Gejala utama parasit subkutan pada manusia adalah:

 • Jerawat bernanah.
 • Gatal yang teruk.
 • Kelembapan kulit.
 • Sakit di perut, hati.
 • Gangguan penglihatan.
 • Mual, mual dan muntah berterusan.
 • Kelemahan otot.
 • Perkembangan penyakit kecil.

Kaedah rawatan

Pada dasarnya, rawatan helminthiasis disebabkan oleh campur tangan pembedahan. Di samping itu, doktor menetapkan ubat dalam bentuk tablet, salap, dll..

Perjalanan terapi agak panjang dan bergantung pada jenis parasit, berapa lama seseorang itu, dan banyak lagi.

Tahap wajib dalam rawatan pencerobohan helminthik adalah analisis klinikal darah dan air kencing. Berdasarkan ini, mereka mengenal pasti bentuk parasit, kumpulan yang menjadi miliknya dan menentukan kaedah terapi.

Varieti parasit kulit manusia

Sebagai tambahan kepada pelbagai helminthiases subkutan, parasit kulit juga terdapat pada manusia. Mereka juga mempunyai kesan negatif dan merupakan agen penyebab banyak penyakit..

Penyakit yang paling biasa disebabkan oleh parasit pada kulit adalah berikut:

 • Kudis;
 • Demam demodektik;
 • Penyakit bawaan pepijat.

Kudis adalah patologi biasa, agen penyebabnya adalah tungau kudis atau gatal. Penyakit ini sangat menular dan disebarkan melalui hubungan dengan orang yang dijangkiti.

Penyebaran kudis cukup luas dan berlaku di semua negara. Parasit seperti itu hidup di kulit manusia, mempengaruhi seluruh permukaannya.

Tanda-tanda utama penyakit ini adalah:

 • gatal-gatal yang teruk;
 • kemerahan dan ruam pada kulit.

Gejala berlaku pada waktu petang, yang berkaitan dengan aktiviti kutu. Sekiranya kebersihan diri dilanggar, mereka membiak dengan lebih cepat dan menyebabkan rasa tidak selesa yang besar.

Demodectic mange adalah penyakit yang sama yang muncul disebabkan oleh hama jerawat. Patologi dicirikan oleh kerosakan pada permukaan atas kulit, folikel rambut.

Pepijat - seperti kutu, ia boleh menyebabkan banyak penyakit kulit. Selalunya, parasit seperti itu tinggal di linen, boleh menjadi debu dan pengumpulan besar diperhatikan di buku, majalah, dll..

Tanda-tanda jangkitan kutu busuk adalah:

 • gatal-gatal;
 • kemerahan kulit;
 • ruam;
 • tindak balas alahan lain.

Pakaian kotor, linen, dan kekurangan kebersihan diri dianggap sebagai laluan penghantaran. Parasit boleh menyebabkan pelbagai penyakit, termasuk bertindak sebagai alergen pada asma bronkial.

Selalunya parasit seperti ini hidup di wajah manusia dan di kawasan berhampiran auricle. Manifestasi utama penyakit ini adalah:

 • rosacea;
 • kemerahan dan gatal-gatal pada kelopak mata, dahi, kening;
 • kurang kerap dada dan punggung terjejas.

Sekiranya tidak dirawat, mungkin terdapat pelanggaran fungsi visual, konjungtivitis dan patologi radang kulit sering berkembang.

Rawatan adalah penggunaan ubat khas dalam pelbagai bentuk, bergantung pada lokasi patogen. Ini boleh menjadi penyelesaian, salap, krim dan tablet untuk melegakan reaksi alergi.

Tanda-tanda parasit kulit

Gejala utama parasit kulit adalah seperti berikut:

 • Ruam kulit dalam bentuk jerawat kecil.
 • Gatal yang teruk.
 • Kemerahan kulit.
 • Manifestasi alahan lain.

Kaedah untuk rawatan parasit kulit

Parasit jenis ini dianggap kurang berbahaya, tetapi juga menyebabkan penyakit kulit dan ketidakselesaan. Lebih kerap diaktifkan pada waktu petang dan malam.

Kaedah rawatan ditentukan oleh pakar perubatan, berdasarkan jenis patogen dan penyakit. Pada dasarnya, ubat-ubatan diresepkan - salap, krim. Kebersihan diri adalah prasyarat..

Video: Parasit yang tinggal di dalam semua orang

Apa yang mungkin

Pisang menderita banyak organisma parasit. Setelah menetap di janin, mereka menjadi ancaman bagi orang:

 1. Nematod pisang.
 2. Lalat bonggol.

Perosak lain juga membahayakan buah-buahan, tetapi tidak menimbulkan ancaman kepada kita, kerana pisang itu mati sebelum pengangkutan:

 • Penyakit Panama disebabkan oleh kulat Fusarium oxysporum f.sp. Subense. Pisang yang terkena kulat ini mati dengan segera..
 • Penyakit Sigatoka. Penyebab penyakit ini adalah kulat Mycosphaerella musicola.
 • Kumbang hitam membuat terowong dalam pisang. Tetapi buah-buahan seperti itu tidak akan dihantar untuk dibawa..

Nematod pisang

Nematoda adalah cacing filamen. Parasit ini memasuki janin dari tanah. Hanya cacing yang menetas yang mencapai akar pertama dan menuju ke pisang. Nematoda boleh bertelur dalam pisang sebelum memakannya. Jika tidak, proses ini berlaku dalam tubuh manusia. Setelah meletakkan sebilangan telur, orang dewasa itu mati. Sebelum berada di luar seseorang dan memulakan kitaran pembiakan baru, nematode melepaskan bahan berbahaya ke dalam badan tuan rumah..

Menjumpai perosak ini dalam pisang hampir mustahil. Cacing ini berwarna dan berwarna kuning. Sekiranya anda menggigit buahnya, parasit itu cepat tersembunyi. Sekiranya terdapat banyak dari mereka, maka anda dapat melihat jejak aktiviti penting mereka. Tetapi dengan kesukaran. Orang dewasa meninggalkan laluan di mana mereka bergerak. Setelah lama tinggal sebilangan besar cacing dalam pisang, titik hitam muncul di kulitnya. Tidak sukar untuk melihatnya.

Lalat bonggol

Biasanya parasit ini tiba di negara kita melalui pengangkutan pisang. Kurang biasa, buah-buahan lain. Habitat - Cuba, Amerika Syarikat, Sepanyol, Portugal. Penyebab utama lalat adalah papan pesawat yang kotor, buah yang terlalu masak, kotak kotor untuk pengangkutan dan penyimpanan. Orang dewasa tidak menimbulkan bahaya kepada manusia. Tetapi larva mereka parasit dalam tubuh manusia dan haiwan. Sekiranya larva lalat bonggol terdapat di dalam pisang, maka anda harus memikirkan syarat untuk mengangkut buah, kerana selalunya ia merebak berhampiran pencemaran dan menemui mayat.

Apa yang boleh dan tidak boleh dimakan pada diet dengan cacing

Cacing disebut cacing parasit yang telah memilih tubuh manusia sebagai habitatnya. Pemakanan yang betul memainkan peranan penting dalam menyingkirkan parasit. Dalam banyak kes, diet untuk cacing membantu mendapatkan hasil yang lebih baik daripada dengan kaedah ubat untuk memerangi penyakit.

Ciri-ciri pemakanan untuk helminthiasis

Untuk rawatan cacing, kombinasi ubat dan pemakanan khas yang betul sering dipilih. Pada orang dewasa, diet dibuat dengan mengambil kira pilihan rasa individu, kerana banyaknya produk memberikan peluang yang sangat baik untuk dipilih.

Lebih sukar bagi kanak-kanak yang enggan makan apa yang tidak mereka sukai. Selain itu, beberapa makanan tidak boleh dimakan oleh bayi. Sebaiknya kanak-kanak memberikan produk susu yang diperam - contohnya, yogurt, yang boleh anda beri beri dan buah-buahan.

Sekiranya hati terkena cacing, disyorkan untuk minum rebusan nasi, makan labu atau bubur jagung. Dengan parasit usus, tidak digalakkan menggunakan bubur.

Cara meningkatkan pemakanan

Senarai hidangan harus disusun sedemikian rupa sehingga merangkumi produk yang membantu menghilangkan cacing, seperti biji labu, salad kubis mentah, beri azhina, jus delima. Ia berguna untuk menambahkan bawang mentah atau cengkih bawang putih sebagai perasa. Ramai orang memperhatikan kebaikan produk susu bit dan biji rami, fermentasi.

Peraturan utama dalam penyediaan makanan adalah perlakuan panas sayur-sayuran dan buah-buahan. Sepanjang diet, anda harus melepaskan minuman kopi, minuman beralkohol, gula, makanan berlemak, daging dan ikan.

Produk yang paling berguna

Untuk masa yang lama, orang memasukkan bawang putih ke dalam makanan, yang bukan hanya bumbu, tetapi juga memiliki sebilangan besar sifat berguna, salah satunya adalah antiparasit. Biji labu dan rami mempunyai kualiti yang serupa. Mereka membantu tubuh melawan parasit, dan jika jangkitan sudah terjadi, mereka menyumbang kepada penyingkiran cacing. Kubis mentah dan bawang akan melindungi diri anda daripada penceroboh..

Tidak ada yang lebih buruk bagi helminths daripada kelapa atau delima. Sekiranya anda makan kacang dan jus delima, parasit mati dengan cepat. Menambah lobak thyme ke makanan juga akan membantu menghilangkan parasit..

Pengambilan salad kubis mentah secara berkala membantu usus, membekalkan tubuh dengan vitamin dan mineral yang diperlukan. Di samping itu, kubis mempunyai kesan pencegahan.

Salad, ramuan kebun (dill, pasli, ketumbar, dan lain-lain), paprika, buah-buahan dan buah beri membantu mengurangkan kemungkinan penyakit helminthic. Beberapa jenis cendawan (khususnya chanterelles) juga mempunyai sifat antihelminthik. Anda boleh menggunakan jus tembikai dari buah masak.

Dengan menggabungkan faedah dan rasa, banyak makanan membantu tubuh melawan parasit. Perkara utama adalah jangan lupa mencuci produk sebelum digunakan..

Makanan pedas dan ubat herba

Ramai pakar membincangkan bahaya makanan pedas, tetapi ini adalah salah satu cara untuk melawan parasit. Oleh kerana kesan antiseptik, produk tersebut menyumbang kepada penyingkiran orang dewasa dan larva dari tubuh manusia..

Bersama dengan hidangan pedas, parasit dapat diperangi dengan fitoterapi (penggunaan pelbagai jenis ramuan). Gabungan diet dengan suntikan herba membantu menghilangkan parasit secepat mungkin. Setelah mati, cacing terus mengeluarkan bahan toksik, jadi tidak perlu ragu-ragu dengan penghapusannya.

Lemon

Oleh kerana sebilangan besar kualiti berguna, lemon digunakan untuk menghilangkan cacing. Kupas buah digunakan terutamanya - segar dan kering. Memiliki sifat antiparasit, ia mendorong penghapusan cacing dari badan dan bertindak sebagai langkah pencegahan. Kulit lemon diambil semasa perut kosong sebelum sarapan..

Infusi meluas yang dibuat dari buah utuh diambil sebelum tidur. Bubur lemon, diadu, disapu dengan madu dan diambil sebelum sarapan.

Penting! Lemon dikontraindikasikan untuk orang dengan penyakit perut dan alergi sitrus..

Pisang

Ini adalah satu lagi produk berguna untuk memerangi parasit. Kulit pisang mesti dikeringkan dan dicincang halus. Boleh dimakan bersama buah.

Kranberi

Jus atau minuman buah yang dibuat dari cranberry adalah resipi ubat tradisional yang terkenal yang membantu menghilangkan cacing.

Pelbagai jenis lada

Lada merah Chile memusnahkan dan menghilangkan cacing dari badan. Lada bel dan lada hitam mempunyai sifat berguna. Pada masa yang sama, sifat jenis yang terakhir lebih lemah, dan tidak dapat digunakan oleh orang dengan penyakit gastrik..

Lobak

Lobak mengandungi sejumlah besar bahan penting, jadi sayur-sayuran dianjurkan dalam pelbagai diet. Jus paling sesuai digunakan untuk rawatan. Untuk menghilangkan parasit dari wortel, salad disediakan, disapu, dijus, atau hanya dimakan mentah. Jus tersebut disyorkan untuk diminum pada waktu kosong sebelum sarapan..

Sebilangan orang memperhatikan sifat antihelminthic dedaunan dan menambahkannya ke dalam pelbagai hidangan..

Rumpai laut

Rumpai laut mengandungi banyak vitamin dan mineral. Ia mendorong penyingkiran bahan toksik dari tubuh manusia.

Kacang

Mereka adalah bahagian penting dalam diet, mereka menyingkirkan pelbagai helminths. Boleh dimakan mentah atau sebagai tincture.

Susu yang diperam

Parasit tidak tahan dengan persekitaran yang berasid, yang bermaksud bahawa anda boleh menggunakan produk tenusu dengan selamat - kefir, susu panggang, yogurt, whey. Sebilangan kecil minyak zaitun akan membantu protein susu untuk menjalankan fungsinya dengan cekap.

Manis

Nampaknya gula-gula dan diet adalah perkara yang tidak sesuai, tetapi tidak dalam memerangi penyakit helminthik. Anda boleh makan makanan semula jadi yang telah menjalani proses yang diperlukan. Teh mudah dibuat manis dengan menggantikan gula dengan madu.

Anda akan terkejut berapa banyak parasit yang akan keluar jika anda minum segelas biasa pada waktu pagi...

Parasit akan meninggalkan badan dalam 3 hari! Anda hanya perlu minum semasa perut kosong...

Menu contoh

Pemakanan untuk cacing mungkin seperti berikut.

 1. Untuk sarapan pagi - salad buah, dan yogurt berguna sebagai pembalut. Anda boleh minum teh tanpa gula.
 2. Sebelum makan tengah hari, anda boleh menikmati makanan ringan dalam jumlah kecil dengan beri hitam.
 3. Sebaiknya makan salad sayur untuk makan tengah hari, dan jus nanas sebagai basuh.
 4. Untuk snek petang, buah delima sesuai.
 5. Untuk makan malam, anda perlu menyediakan salad dengan nanas. Susu bakar yang diperam sesuai dijadikan minuman.

Apa yang perlu dikecualikan daripada diet

Apa-apa diet mempunyai beberapa pantang. Sekiranya jangkitan parasit telah berlaku, perlu menghindari makanan yang tinggi karbohidrat. Proses penapaian yang dihasilkan merumitkan fungsi usus, di mana parasit telah berakhir. Jadi, apa yang anda tidak boleh makan, mematuhi diet untuk cacing:

 • bijirin dengan kandungan kanji tinggi - beras, jagung, gandum, gandum;
 • sayur-sayuran akar - kentang, artichoke Yerusalem, ubi jalar, labu;
 • sebarang jenis pasta.

Pada masa menyingkirkan parasit, anda harus menahan diri dari minum minuman beralkohol dan merokok tembakau. Produk-produk ini memusnahkan kumpulan vitamin dan asid amino yang terbentuk ketika makan makanan diet, yang bermaksud mereka menolak semua kualiti berguna.

Langkah pencegahan

Setelah menyingkirkan cacing, anda boleh makan seperti biasa, tetapi disarankan untuk tidak memakan makanan yang tinggi gula untuk sementara waktu. Daging dan produk ikan mesti dimasak dengan teliti sebelum dihidangkan. Tidak begitu sukar untuk mencegah jangkitan lebih lanjut dengan helminthiasis jika langkah-langkah kebersihan berikut diperhatikan:

 • mencuci tangan secara menyeluruh;
 • haiwan peliharaan mesti dirawat untuk parasit;
 • sayur-sayuran dan buah-buahan dirawat dengan air mendidih sebelum makan;
 • daging dan produk ikan mesti disediakan dengan betul;
 • anda tidak boleh menggunakan air mentah dan air dari sumber yang tidak dikenali;
 • diet haruslah makanan yang tinggi serat.

Leishmania: morfologi dan kitaran hidup

 • Morfologi Leishmania
 • Epidemiologi leishmaniasis
 • Patogenesis penyakit

Leishmania (Leishmania) adalah mikroorganisma termudah dari genus Leishmania. Terdapat empat kumpulan parasit, masing-masing mempunyai taburan geografisnya sendiri dan menyebabkan gambaran klinikal penyakit ini hanya wujud..

Kes leishmaniasis dilaporkan di 88 negara di Dunia Lama dan Baru. 72 negara di antaranya adalah negara membangun, 13 daripadanya adalah antara negara termiskin di dunia. Di wilayah bekas Kesatuan Soviet, leishmaniasis sering terjadi di republik-republik Asia Tengah (lebih sering di Turkmenistan) dan Kaukasus. Penyakit ini disebarkan kepada manusia oleh pelbagai jenis nyamuk (terutamanya nyamuk dari genus Phlebotomus dan Luizomyia). Orang yang sakit dan mamalia (anjing, rubah, serigala, tikus, dll.) Adalah takungan jangkitan. Penyakit ini menyerang kulit, membran mukus dan organ dalaman. Setelah pulih, kekebalan seumur hidup terhadap Leishmania berkembang dari ketegangan yang menyebabkan penyakit ini..

Morfologi Leishmania

Leishmanias adalah parasit intraselular pada beberapa mamalia, termasuk manusia, yang tidak mampu hidup di luar badan inang (parasit wajib). Terdapat 2 jenis. Pada nyamuk (pembawa penyakit), parasit wujud dalam bentuk flagellated (promastigotes), dalam tubuh mamalia, dalam bentuk flagellate (amastigotes). Amastigotes, makrofag yang menjajah dan sel-sel sistem reticuloendothelial, menyebabkan kerosakan pada kulit, membran mukus dan organ dalaman.

Taksonomi

Terdapat kira-kira 20 spesies Leishmania, 17 daripadanya telah dikenal pasti pada manusia. Parasit tergolong dalam genus Leishmania, keluarga kelas Trypanosomidae Mastigophora.

Sejarah penemuan

Buat pertama kalinya, agen penyebab leishmaniasis kulit ditemui oleh P.F. Borovsky pada tahun 1898 di Tashkent. Pada tahun 1900 oleh W. Leishman dan pada tahun 1903 oleh C. Donovan, parasit yang serupa dengan keterangan P.F.Borovsky dijumpai di limpa pesakit.

Kumpulan patogen

Identiti morfologi semua spesies Listeria menyukarkan pengkelasannya. Terdapat empat kumpulan parasit:

 1. Kumpulan Leishmania tropica (Leishmania tropica minor, Leishmania tropica major, Leishmania aethiopica). Leishmania kumpulan ini adalah penyebab perkembangan bentuk leishmaniasis kulit di negara-negara Afrika dan Asia (Dunia Lama). Pertama kali ditemui oleh P.F.Borovsky pada tahun 1898.
 2. Kumpulan Leishmania mexicana (Leishmania mexicana subspesies mexicana, Leishmania mexicana subspesies amazonensis, Leishmania mexicana subspesies pifanoi, Leishmania mexicana subspesies venezuelensis, Leishmania mexicana subspesies garnhami, Leishmania peruviana, Lemanmania Leishmanias kumpulan ini adalah penyebab perkembangan bentuk leishmaniasis kulit baru dan tersebar di Dunia Baru..
 3. Kumpulan Leishmania braziliensis (Leishmania braziliensis subspesies braziliensis, Leishmania braziliensis subspesies guyanensis, Leishmania braziliensis subspesies panamensis). Leishmania kumpulan ini adalah penyebab perkembangan bentuk leishmaniasis mukokutaneus di Dunia Baru.
 4. Kumpulan Leishmania donovani (Leishmania donovani subspesies donovani, Leishmania donovani subspesies infantum, Leishmania donovani subspesies archibaldi). Leishmanias kumpulan ini adalah penyebab perkembangan bentuk leishmaniasis visceral di Dunia Lama. Parasit pertama kali dijelaskan pada tahun 1900 oleh W. Leishman dan pada tahun 1903 oleh C. Donovan.

Struktur Leishmania

Dalam perkembangannya, Leishmania melalui 2 peringkat. Di dalam tubuh nyamuk, parasit berada dalam bentuk flagellated, bergerak (bentuk leptomonas), pada mamalia - dalam bentuk flagellate, secara intraselular (bentuk leishmanial).

Promastigotes (bentuk flagellate) mudah alih, mempunyai badan berbentuk gelendong sepanjang 10 hingga 20 mikron. Flagella panjang 15 hingga 20 μm. Membiak dengan pembahagian membujur.

Amastigotes (bentuk flagellate) mempunyai badan bujur dari panjang 2 hingga 6 mikron. 1/3 isipadu sel diduduki oleh inti bulat. Membiak dengan pembahagian sederhana.

Penanaman

Leishmania mudah tumbuh di makmal. Dalam kultur sel, Leishmania memiliki bentuk lonjong, flagellum tidak ada (amanzygote). Dalam media aselular, parasit berbentuk spindle dan mempunyai flagellum di hujung anterior (promastigote).

Leishmania tidak sensitif terhadap antibiotik.

Kitaran hidup Leishmania

Jangkitan dengan Leishmania berlaku melalui gigitan nyamuk. Nyamuk dijangkiti parasit ketika menghisap darah orang yang sakit atau haiwan.

 • Di usus nyamuk, sudah pada hari pertama, amastigot (bentuk flagellate) berubah menjadi promastigotes (bentuk flagellate) dan mula membelah secara intensif.
 • Pada hari ke-6 - 8, sebilangan besar promastigotes berkumpul di faring dan proboscis serangga, menyekat jalan keluar ke luar.
 • Selepas gigitan, kerana penyumbatan saluran makanan, betina tidak dapat menelan. Dia mengalami pergerakan spastik, yang menyumbang kepada regurgitasi promastigotes ke luka pada kulit (dari 100 hingga 1000 dengan satu gigitan).
 • Selepas pencerobohan dalam makrofag, bentuk Leishmania yang ditandai menjadi bentuk flagellate. Pembiakan parasit disertai dengan reaksi keradangan akut.

Epidemiologi leishmaniasis

Leishmaniasis adalah penyakit bawaan vektor.

Penyebaran penyakit

Kes leishmaniasis dilaporkan di 88 negara di Dunia Lama dan Baru, terutamanya dengan iklim tropika dan subtropika. 72 negara di antaranya adalah negara membangun, 13 daripadanya adalah antara negara termiskin di dunia. Kira-kira 12 juta orang menderita leishmaniasis. Kira-kira 2 juta orang jatuh sakit setiap tahun. Zon risiko menempatkan sekitar 350 juta orang. Di wilayah bekas Kesatuan Soviet, leishmaniasis sering terjadi di republik-republik Asia Tengah (lebih sering di Turkmenistan) dan Kaukasus.

 • Leishmaniasis visceral sering terjadi di negara-negara Asia Tengah dan Selatan, Mediterranean, Afrika dan Amerika Selatan..
 • Di negara-negara Asia Tengah dan Selatan, Timur Tengah, Afrika Barat dan Utara dan negara-negara Eropah Selatan, terdapat terutamanya kes leishmaniasis kulit..
 • Di Amerika Tengah dan Selatan, terdapat tumpuan leishmaniasis mukokutaneus.

Takungan patogen

Bergantung pada sumber jangkitan, leishmaniasis zoonotik (sumber jangkitan adalah haiwan) dan antropon (sumber jangkitan adalah seseorang) dibezakan.

Sebilangan besar bentuk leishmaniasis zoonotik adalah penyakit fokus semula jadi. Seseorang akan jatuh sakit sekiranya mereka memasuki kawasan tumpuan.

Takungan patogen dalam leishmaniasis zoonotik adalah haiwan seperti tikus, anjing, rubah, serigala, tikus: tupai tanah langsing, gerbil - merah, besar dan tengah hari. Pada gerbil, leishmaniasis kulit berlangsung sehingga 7 bulan. Sumber utama Leishmania tropica adalah tikus separa gurun dan gurun - gerbil, spesies Amerika Selatan - landak, sloth, dll., Leishmania infantum (chagasi) - mamalia dari keluarga anjing.

Leishmaniasis yang disebabkan oleh Leishmania donovani dan Leishmania tropica tergolong dalam kumpulan antroponosis.

Syarikat penerbangan Leishmania

Kes leishmaniasis bertepatan dengan pelbagai vektor leishmania - nyamuk dari genus Luizomyia dan Phlebotomus. Mereka mendiami sarang burung, liang tikus, kandang binatang, gua dan celah batu..

Nyamuk P. papatasii bertindak sebagai pembawa leishmaniasis bandar. Mereka tinggal di ruang bawah tanah rumah, di tempat pembuangan sampah. Aktif pada waktu senja dan pada waktu malam.

Mekanisme penghantaran Leishmania

Leishmania disebarkan oleh gigitan serangga. Semasa menghisap, parasit memasuki luka kulit dari proboscis.

Kerentanan dan kekebalan

Kerentanan manusia terhadap leishmaniasis adalah tinggi. Setelah pulih, kekebalan seumur hidup terhadap Leishmania berkembang dari ketegangan yang menyebabkan penyakit ini..

Patogenesis penyakit

Semasa pencerobohan, parasit ditangkap oleh neutrofil polimorfonuklear. Selepas kematian, sel-sel dimusnahkan oleh makrofag, yang kemudian menjadi tuan rumah utama Leishmania. Di dalam makrofag, dalam 2 - 5 hari, parasit berubah menjadi bentuk amastigot - flagellate dan mula membiak. Satu kitaran pembiakan berlangsung sekitar satu hari.

 • Di tempat pengenalan patogen, granuloma berkembang (bentuk peradangan yang produktif), yang kemudian berubah menjadi ulser (bentuk leishmaniasis kulit).
 • Dalam kes-kes perkembangan leishmaniasis bentuk kelenjar kulit, ulserasi terbentuk pada membran mukus nasofaring, laring dan trakea. Kehancuran tisu lembut dan tulang rawan diperhatikan.
 • Dengan perkembangan bentuk viseral leishmaniasis, kesan utama hilang tanpa jejak. Selanjutnya, parasit menyebar melalui saluran limfa, membentuk leishmanioma dan mempengaruhi organ dalaman - hati, sumsum tulang, limpa, paru-paru, dinding usus, ginjal dan kelenjar adrenal.

Antibodi menunjukkan fungsi pelindungnya secara tidak ketara, kerana parasit terutamanya terletak secara intraselular. Antibodi yang tinggi menunjukkan perkembangan proses imunopatologi. Jangkitan sekunder berkembang.