Makanan vegetarian

Anda mungkin pernah tertanya-tanya mengenai faedah dan kesahihan memilih diet vegetarian berkali-kali. Sebenarnya, di sekitar isu-isu ini terdapat perselisihan yang berterusan dalam kalangan sosio budaya yang sama sekali berbeza. Seseorang dengan pandangan standard sepenuhnya boleh menjadi vegetarian. Tetapi selalunya jalan penyembuhan tubuh dan roh ini dipilih oleh orang yang berlatih yoga atau mempunyai hubungan khusus dengan sukan. Apa yang didapati oleh orang dalam prinsip pemakanan ini? Mengapa mereka membuat pilihan ini? Apa yang harus mereka tinggalkan untuk kepentingan tubuh mereka sendiri? Mari cuba memberikan jawapan terperinci untuk soalan yang diajukan..

Makanan vegetarian yang betul dan seimbang

Sekiranya anda berpendapat bahawa diet vegetarian yang betul dan seimbang menunjukkan penolakan makanan tertentu yang biasa, maka ini tidak sepenuhnya benar. Mengeluarkan sekeping daging dari pinggan, menggantikannya dengan tahu, anda tidak menjadi vegetarian. Anda baru saja menyerah sepotong daging buat masa ini. Untuk beralih ke diet vegetarian, penting untuk memahami mengapa anda melakukannya, yang sebenarnya harus ditinggalkan selamanya. Lagipun, hanya diet vegetarian yang betul dan seimbang akan memberi manfaat kepada tubuh, membersihkan semangat, membuat aura berseri, dan tidak akan membahayakan karma..

Pertimbangkan asas makanan vegetarian.

Prinsip pemakanan vegetarian

Jadi mengapa vegetarian tidak memakan daging dan produk haiwan? Ternyata pilihan ini berdasarkan beberapa sebab:

 1. Pertimbangan etika. Tidak semua orang menganggap haiwan sebagai makanan. Ramai orang tidak menyukai persepsi ini. Bagaimanapun, mana-mana makhluk hidup mempunyai hak untuk hidup. Seperti halnya si waras, makhluk yang sangat teratur tidak berhak mencabut nyawa seseorang demi kepenuhan mereka sendiri.
 2. Menjaga atau memulihkan kesihatan badan. Faktanya adalah bahawa tidak banyak faedah dalam memakan daging. Terutama jika anda mengambil prinsip moden membesarkan haiwan dan memproses daging seterusnya. Makan makanan yang dirawat dengan antibiotik dan berperisa dengan unsur yang diubahsuai secara genetik bukan sahaja berbahaya, tetapi juga berbahaya. Dan daging tulen, buatan sendiri tidak mempunyai faedah kesihatan. Kolesterol berbahaya dan supersaturasi asid lemak membawa kepada penyakit sistem kardiovaskular dan penyakit lain.
 3. Menjaga kesihatan roh. Orang yang memilih jalan yoga dan amalan timur lain percaya bahawa makan daging secara harfiah "menyumbat" corong untuk ditukar dengan aliran tenaga. Diyakini bahawa makanan mempengaruhi kesihatan roh, nasib, kehidupan selepas kematian. Daging adalah produk yang membahayakan bukan sahaja fizikal, tetapi juga tubuh rohani.
 4. Isu pemeliharaan alam sekitar. Ramai orang tidak hanya peduli dengan kesihatan mereka sendiri, tetapi juga tidak melupakan dunia di sekitar mereka. Adakah ada yang berpendapat bahawa mengalirkan ternakan merosakkan ekosistem yang sangat besar? Atas sebab persekitaran, banyak orang menolak produk haiwan dan beralih ke diet vegetarian..
 5. Hukum karma. Seseorang yang paling tidak mengenal definisi karma dan undang-undangnya mengetahui bahawa dengan menarik dirinya ke dalam lingkaran keganasan dan kesakitan, dia pasti akan membayar tindakan ini..

Kehilangan kesihatan, penderitaan mental, kemunduran dan masalah - semua ini boleh menjadi akibat pembayaran karma. Dan walaupun anda sendiri tidak pernah dalam hidup anda dapat membunuh binatang, dengan memakan daging binatang yang dibunuh, anda masih mendapat jawapan karma untuk penderitaan yang diderita oleh gondok, domba, sapi, ayam.

Atas sebab ini atau beberapa sebab lain, banyak yang menolak daging dan produk haiwan lain, memilih jalan vegetarian.

Tetapi sebelum beralih kepada prinsip pemakanan ini, perlu mempelajari literatur dan membiasakan diri dengan penerangan mengenai pengalaman orang lain yang telah mengikuti jalan ini. Pilihannya mesti disengajakan.

Buku makanan vegetarian

Untuk lebih memahami asas-asas diet vegetarian, anda harus memperhatikan senarai literatur berikut.

Buku yang patut dibaca mengenai diet vegetarian:

 • V. Belkov "Saya tidak makan sesiapa pun. Masakan vegetarian lengkap ";
 • E. Sushko "Tidak ada ikan, tidak ada daging";
 • A. Samokhina "Go Green";
 • D. Oliver “Jamie's Choice. Tanpa daging ".

Buku-buku ini akan membantu anda memahami prinsip asas pemakanan bebas daging. Dalam buku-buku ini, anda boleh mendapatkan jawapan untuk persoalan di mana mendapatkan protein yang diperlukan untuk diet vegetarian. Beberapa buku menyediakan resipi sederhana untuk makanan vegetarian.

Pemakanan vegetarian untuk atlet

Di atas teks, sudah disebutkan bahawa banyak atlet memilih vegetarian untuk diri mereka sendiri. Tetapi ada yang meragui adakah makanan vegetarian boleh diterima oleh atlet. Memang, dengan usaha fizikal yang serius dan untuk membina jisim otot, sepertinya protein haiwan diperlukan. Di mana atlet boleh mendapatkan protein dalam diet vegetarian? Oleh itu, para saintis telah lama membuktikan bahawa dengan perbelanjaan tenaga dan jisim otot yang besar, peranan protein tidak begitu penting seperti karbohidrat. Tidak perlu melepaskan menu yang mengandungi karbohidrat dengan vegetarianisme praktikal. Sekali lagi, bagi atlet vegetarian, diet khas telah dikembangkan yang membolehkan anda mengamalkan prinsip pemakanan yang dipilih tanpa menjejaskan kesihatan anda sendiri..

Sebagai contoh, terdapat senarai makanan pengganti yang disyorkan untuk protein yang diperlukan:

 • kacang;
 • kacang;
 • cendawan;
 • sayur-sayuran;
 • bijirin.

Bagi lacto-vegetarian, produk tenusu boleh diterima. Dengan pandangan vegetarian yang ketat, protein yang hilang dapat dimakan dalam bentuk makanan tambahan vitamin khas.

Asas Pemakanan Vegetarian untuk Atlet dan Di Luar

Orang yang telah memilih jalan untuk menghindari daging dan produk haiwan harus ingat bahawa asas diet yang sihat adalah keseimbangan zat yang diperlukan untuk tubuh. Sama ada anda bermain sukan atau hanya menjalani kehidupan yang sibuk, menyerahkan daging bukanlah semuanya! Penting untuk menjaga kepelbagaian diet agar tubuh menerima semua vitamin dan mineral yang diperlukan. Sekiranya anda masih berfikir bahawa vegetarian hanya makan tumbuh-tumbuhan, anda salah. Menu vegetarian bervariasi, berkhasiat, memuaskan, sihat.

Sejarah dan perkembangan makanan dan restoran vegetarian

Komuniti vegetarian pertama ditubuhkan di Manchester pada tahun 1847. Kemudian "menelan" pertama perkembangan dan mempopulerkan budaya vegetarian muncul di negara-negara Eropah. Di Amerika dan Eropah, "ledakan vegetarian" secara beransur-ansur mulai berkembang, dan budaya makanan ini menjadi sangat popular sehingga melampaui dapur rumah. Dibutuhkan pembukaan katering yang akan memenuhi keperluan dan selera orang yang mengamalkan vegetarian. Restoran vegetarian pertama di Amerika dibuka pada tahun 1895. Pertubuhan ini wujud dan dikembangkan dengan wang komuniti vegetarian Amerika. Restoran ini merupakan permulaan pengembangan budaya makanan vegetarian di Amerika Syarikat. Selepas penubuhan ini, seluruh rangkaian restoran dibuka dengan menu yang sesuai di seluruh Amerika Syarikat. Menjelang tahun 1935, orang ramai telah merasakan rasa dan murahnya hidangan vegetarian sehingga organisasi restoran menetapkan peraturan untuk memasukkan bahagian vegetarian dalam menu mana-mana pertubuhan. Fesyen untuk membuka restoran sedemikian cepat tersebar bukan sahaja di Amerika, tetapi di seluruh dunia. Di Republik Czech, sebuah restoran vegetarian dibuka pada tahun 1900, di Belanda pada tahun 1894, di Jerman pada tahun 1867. Di Rusia, puncak perkembangan budaya makanan tanpa produk daging jatuh pada abad ke-20.

Prinsip pemakanan yang serupa dipraktikkan oleh klasik seperti Leo Tolstoy. Orang biasa juga menunjukkan minat untuk melepaskan produk haiwan. Hari ini, populariti budaya makanan ini masih berada pada tahap terbaik. Memang, pada zaman moden ini, banyak orang mengamalkan gaya hidup sihat dan memikirkan apa yang benar-benar baik untuk jiwa dan raga..

Peraturan makanan vegetarian

Sekiranya anda memutuskan untuk menjadi vegetarian, anda harus melakukannya dengan bijak, mematuhi beberapa peraturan:

 1. Kita mesti melepaskan daging, ikan, dan produk haiwan lain selamanya. Sekiranya anda memilih diet lakto-vegetarian, anda boleh meninggalkan produk tenusu dalam makanan anda..
 2. Diet harus lengkap dan pelbagai. Jangan terlalu bergantung pada buah-buahan dan sayur-sayuran. Untuk menepu badan dengan protein yang diperlukan, makan kacang dan kacang. Pastikan makan karbohidrat yang mencukupi.
 3. Jangan makan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam tin. Semuanya segar dan semula jadi di atas meja anda.
 4. Hanya makan dalam suasana yang baik. Ketepikan semua pemikiran negatif semasa makan. Kami menggunakan tenaga dengan makanan. Anda tidak boleh membiarkan pemikiran negatif menembus diri sendiri dan membiarkannya mempengaruhi keadaan, nasib, kesihatan anda.
 5. Makanan terakhir mestilah tidak lebih dari 1.5 jam sebelum tidur.
 6. Makan sayur-sayuran, buah-buahan, beri yang ditanam tanpa bahan kimia tambahan. Kembangkan produk anda sendiri seboleh mungkin atau beli di lokasi yang dipercayai.
 7. Vegetarian bukan kelaparan. Jangan biarkan diri anda lapar, tetapi jangan makan terlalu banyak. Makan ketika badan anda sangat memerlukannya. Anda akan merasa.
 8. Apabila memilih cara pemakanan sihat ini, jika boleh, kurangkan jumlah garam dan gula yang dimakan, serta makanan olahan yang tidak sihat. Lebih suka pengganti gula semula jadi (madu).
 9. Lebih mudah mengamalkan prinsip pemakanan vegetarian jika anda disokong oleh orang yang anda sayangi. Namun, jangan memaksakan pandangan anda kepada ahli keluarga sekiranya mereka belum bersedia..

Makanan vegetarian yang berasingan

Perlu disebut beberapa perkataan mengenai diet vegetarian yang terpisah. Hakikatnya ialah banyak orang yang mengamalkan budaya ini percaya bahawa terdapat makanan yang tidak serasi. Anda boleh makan semuanya (kecuali produk haiwan), tetapi anda perlu menggunakan jenis makanan tertentu dengan kombinasi yang tepat. Ia dianggap betul untuk menggabungkan makanan mengikut jenis: protein, karbohidrat, makanan tumbuhan. Juga dipercayai bahawa anda tidak boleh minum air atau jus dengan makanan. Makanan cair harus dimakan secara berasingan dari makanan utama.

Makanan vegetarian untuk kanak-kanak

Makanan vegetarian yang sihat juga boleh diterima oleh kanak-kanak. Sejak usia dini, adalah berguna untuk memperkenalkan anak anda kepada prinsip pemakanan yang betul. Banyak orang secara keliru percaya bahawa tubuh anak tidak dapat berkembang tanpa daging. Ini tidak benar. Makanan vegetarian untuk kanak-kanak boleh bermanfaat, tetapi hanya jika menu itu seimbang dengan mengambil kira norma dan keperluan usia. Pertaruhan terbaik anda adalah mencari pakar pediatrik yang mengamalkan budaya makanan ini atau pakar pemakanan pediatrik yang dapat memberikan nasihat yang tepat mengenai cara menyusun diet vegetarian untuk anak-anak..

Penting untuk diingat bahawa tubuh kanak-kanak yang sedang tumbuh terutama memerlukan pemakanan dengan vitamin dan unsur mikro. Menu untuk serbuk vegetarian harus merangkumi semua jenis makanan yang dapat memenuhi semua keperluan tubuh sesuai dengan usia.

Piramid vegetarian

Sekiranya anda memutuskan untuk memilih jalan ini untuk diri anda sendiri, anda pasti akan tertarik dengan piramid vegetarian. Hari ini terdapat beberapa versi piramid makanan vegetarian. Tetapi kami akan menunjukkan satu - variasi klasik.

Ia kelihatan seperti ini:

 • Tahap 1 - air;
 • Tahap 2 - sayur-sayuran;
 • Tahap 3 - buah-buahan;
 • Tahap 4 - bijirin, kentang, ubi jalar;
 • Peringkat ke-5 - kacang, cendawan, soya;
 • Tahap 6 - biji labu dan bunga matahari, kacang;
 • Tahap 7 - minyak sayuran;
 • Tahap 8 - produk tenusu (relevan untuk vegetarian laktosa).

Piramid ini adalah sejenis templat yang membolehkan anda menyusun menu. Setiap peringkat menunjukkan pentingnya jenis makanan tertentu untuk tubuh manusia. Untuk semua kumpulan makanan yang disenaraikan, ada baiknya berjalan-jalan di udara segar, sinar matahari. Faktanya ialah diet yang sihat tidak akan mencukupi tanpa aktiviti fizikal yang betul dan vitamin D yang diperlukan untuk kita, yang diperoleh dari cahaya matahari. Semasa menyusun diet anda dan menjadualkan rutin harian anda, penting untuk diingat tentang setiap tahap piramid dan diet yang sihat tidak akan mencukupi tanpa sikap yang betul terhadap kecergasan fizikal badan.

Perancangan diet untuk vegetarianisme

Vegetarian adalah sistem pemakanan khas yang membolehkan anda menyingkirkan hampir semua penyakit dan menjadi sangat bahagia. Penganutnya, risalah dengan sejarah yang panjang, malah para saintis dan doktor menegaskan hal ini. Benar, mereka semua menjelaskan bahawa anda hanya dapat merasakan kekuatan ajaibnya pada diri anda sekiranya anda merancang diet anda dengan betul..

Mengapa sangat penting untuk memberi perhatian khusus kepada diet anda?

Ini adalah makanan seimbang yang membolehkan seseorang memenuhi keperluan mereka untuk nutrien penting. Penolakan satu atau lain produk yang memperkaya tubuh dengan nutrien ini penuh dengan akibat sekiranya kekurangannya tidak diisi semula.

Anda tidak perlu pergi jauh untuk contoh. Bahaya vegetarian, serta penyakit yang berkaitan dengannya, selalunya tidak lebih dari hasil perancangan diet anda yang tidak betul. Sudah tentu, mengenai kontraindikasi terhadap vegetarian itu sendiri, yang atas sebab tertentu tidak dikenal pasti pada waktunya, ini tidak berlaku.

Kesalahan merancang diet

 • Kesalahan yang paling biasa dilakukan oleh vegetarian pemula adalah makan makanan yang sama, kecuali daging. Ini pada dasarnya salah dan badan akan mengingatkan anda akan perkara ini dengan cepat. Serangan sakit kepala, kehilangan kekuatan, kemurungan dan "keseronokan" lain yang diperhatikan dengan kekurangan asid amino. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, anda hanya perlu mengganti protein haiwan dengan protein sayuran. Bagaimanapun, merekalah yang memberikan pertumbuhan tisu otot, sintesis enzim dan fungsi normal semua organ dan sistem..
 • Selain protein, vegetarian mungkin kekurangan zat besi, zink, vitamin B12, asid lemak omega-3 dan kalsium. Yang terakhir ini sangat penting kerana bertanggungjawab untuk kesihatan gigi. Diet vegetarian dengan sejumlah besar buah-buahan dan, dengan demikian, asid organik yang terdapat di dalamnya, secara tidak sengaja meninggalkan tanda pada enamel gigi. Dan kadang-kadang malah menyebabkan ia hilang. Bukan hanya makanan dengan kandungan kalsium yang dapat membantu mengelakkannya, tetapi juga berjalan di bawah sinar matahari (ini mendorong pengeluaran vitamin D). Sekiranya mereka tidak berdaya, anda perlu menghubungi ahli endokrinologi dan memeriksa kelenjar tiroid.
 • Kelenjar tiroid boleh dipengaruhi oleh pengambilan garam. Faktanya ialah tidak semua vegetarian awal mengetahui bahawa kekurangannya dalam tubuh juga perlu diisi semula. Contohnya, memakan rumput laut, makanan laut, pelbagai bahan tambahan makanan. Selain itu, mereka juga mengandungi yodium, yang diperlukan untuk penghasilan hormon. Tetapi keadaan kesihatan tidak hanya bergantung pada keadaan kesihatan yang terakhir, tetapi juga kesihatan gigi..

Bahan penting untuk vegetarianisme

 1. 1 Protein. Ia datang ke badan dari produk soya, kacang-kacangan, kekacang, bijirin, atau produk tenusu, jika tidak dikecualikan dari diet. Terdapat pendapat bahawa pengambilan protein harian bagi seseorang tidak boleh kurang daripada berat badannya dalam kilogram. Dengan kata lain, tubuh memerlukan 1 gram protein untuk setiap kilogram.
 2. 2 Besi. Ia memainkan peranan penting dalam tubuh - ia bertanggungjawab untuk pembentukan darah, kekebalan tubuh dan kesejahteraan umum. Besi diserap dengan baik dari bubur soba, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, kacang-kacangan, biji-bijian, roti gandum, oatmeal, buah-buahan kering dan telur.
 3. 3 Vitamin B12. Ini memberikan pembentukan dan metabolisme darah yang normal dan terdapat dalam produk kedelai, rumput laut, kacang pinus, produk susu fermentasi dan telur, tetapi dalam jumlah kecil. Itulah sebabnya tidak jarang bagi vegetarian menggunakan suplemen pemakanan untuk mengisi kekurangan vitamin ini. By the way, dalam usus yang sihat, ia dapat disintesis sendiri. Hanya beberapa ubat, termasuk ubat hormon, yang boleh mengganggu penyerapannya..
 4. 4 Kalsium - kesihatan gigi dan tulang bergantung kepadanya. Produk tenusu secara tradisional dianggap sebagai sumber mineral ini, tetapi vegetarian dapat menggantikan buah-buahan, tahu, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, atau susu kedelai..
 5. 5 Zink - ia mengambil bahagian dalam tindak balas biokimia dan bertanggungjawab terhadap imuniti. Vegetarian dapat mengimbangi kekurangannya dengan memasukkan kacang-kacangan, biji labu, dan tauge dalam makanan mereka..
 6. 6 asid lemak Omega-3. Jantung, otak, kulit dan sendi sangat memerlukannya. Selain ikan, zat ini terdapat dalam biji, kacang dan tunas..

Asimilasi protein dan zat besi

Mereka mengatakan bahawa mencari bahan berguna dalam makanan bukanlah perkara yang paling penting. Lebih penting untuk memberikan keadaan yang optimum untuk pencernaan maksimum..

 • Protein diserap dengan baik dari produk tenusu - hampir 100%. Benar, tahap kandungan lemak mereka berperanan. Peratusan yang terlalu tinggi, serta peratusan yang terlalu rendah, menghalang asimilasi berkualiti tinggi. By the way, keju perlu dipanaskan sedikit sebelum digunakan. Dalam bentuk yang hangat dan sedikit lembut, 98% protein diserap daripadanya. Di samping itu, anda dapat memanfaatkan kacang-kacangan anda, terutamanya kacang tanah. Protein dari mereka diasimilasikan oleh 80 - 87%. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh lupa bahawa mereka tinggi kalori, dicerna perlahan dan perlahan-lahan membebaskan tenaga. Oleh itu, disarankan untuk menggunakannya pada separuh pertama hari ini. Juga, kekacang dan sayur-sayuran dan buah-buahan akan membantu mengisi kekurangan protein. Benar, yang terakhir mengandungi terlalu banyak serat dan serat kasar yang mengganggu proses penyerapan. Anda boleh membetulkan keadaan dengan menambahkan beberapa tetes minyak sayuran ke dalam hidangan sayur. Lebih-lebih lagi, bersama dengan lemak, bukan sahaja protein, tetapi juga vitamin dan unsur mikro akan diserap dengan lebih baik. Itulah sebabnya pakar pemakanan menasihatkan menambahkan mentega ke bijirin atau hanya mendidihnya dalam susu..
 • Penyerapan zat besi. Asid fitik, kalsium dan kafein boleh mengganggu proses ini. Asid fitik terdapat dalam dedak, biji-bijian, kekacang, dan juga beberapa sayur-sayuran. Membentuk sebatian yang tidak larut dengan mineral, menghalangnya daripada diserap oleh usus. Tetapi ia tetap benar-benar selamat, dengan syarat diet seimbang diikuti. Mengelakkan makanan dengan kalsium atau minuman berkafein juga tidak berbaloi. Adalah lebih bijak jika hanya memakannya setengah jam setelah makan makanan kaya zat besi. Tetapi buah sitrus boleh dimakan secara selari. Vitamin C mendorong penyerapan zat besi.

Apa lagi yang perlu diketahui oleh vegetarian mengenai protein

Ingin memanfaatkan sebaik mungkin pengambilan protein berasaskan tumbuhan anda? Kemudian gabungkan produk herba. Faktanya ialah protein hewani, yang harus diserahkan oleh vegetarian, disebut lengkap, kerana mengandungi semua asid amino penting dalam perkadaran yang tepat, yang tidak dapat dikatakan mengenai protein tumbuhan. Itulah sebabnya, semasa menyusun menu, anda perlu menggabungkan pelbagai jenis produk. Dalam kes ini, kita bercakap mengenai kekacang dan biji-bijian. Ringkasnya, kacang dengan nasi atau sup lentil dengan roti gandum pasti akan memperkaya badan anda dengan semua asid amino yang anda perlukan..

Rahsia membuat diet yang betul

Apakah perkara utama dalam membuat diet, termasuk makanan vegetarian? Keseimbangan antara penggunaan kumpulan makanan utama. Untuk mencapainya, pakar pemakanan menasihati:

 • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran sebanyak mungkin. Semasa makanan utama dan sebagai makanan ringan. Secara keseluruhan, terdapat sekurang-kurangnya 6-7 hidangan makanan ini setiap hari.
 • Ingat bijirin. Ini adalah sumber asid amino, jadi ia mesti dimasukkan ke dalam menu harian sekurang-kurangnya dua kali..
 • Masukkan kekacang dalam diet. Bersama dengan bijirin, mereka akan memperkayakan diet dengan semua asid amino penting. Anda boleh menggunakannya dalam satu masa atau anda sendiri. Perkara utama ialah sekurang-kurangnya 1-2 kali sehari..
 • Gunakan serbuk protein dan makanan tambahan lain yang diperlukan. Mereka rendah kalori dan sama sekali tidak berbahaya, tetapi pada masa yang sama mereka dapat meningkatkan jumlah protein dan unsur mikro dalam hidangan apa pun. Pakar pemakanan atau pakar pemakanan akan membantu anda memilih yang betul..
 • Makan makanan super lebih kerap. Ini adalah produk makanan biasa, yang mengandungi maksimum nutrien. Ini termasuk buah goji dan acai, spirulina, kacang vanila, kacang mete mentah, koko hidup, guarana.

Apa yang harus menjadi menu vegetarian setiap hari

Pakar pemakanan mengatakan bahawa menu vegetarian mesti kaya, dan hidangannya sendiri mesti pelbagai dan disediakan dengan enak. Maka tidak akan ada rasa lapar dan keinginan untuk kembali ke daging..

Beberapa petua mudah akan membantu meningkatkan keyakinan anda terhadap pilihan anda:

 1. 1 Rancang diet anda sehingga mengandungi sekurang-kurangnya tiga makanan utama dan beberapa makanan ringan. Makanan tumbuhan paling baik dimakan dalam bahagian kecil, tetapi lebih kerap. Hanya kerana dicerna lebih cepat, yang tidak boleh dikatakan mengenai kekacang.
 2. 2 Untuk mengekalkan vitamin dan unsur mikro maksimum, semua hidangan mesti dimasak minimum. Lebih baik menolak sama sekali menggoreng..
 3. 3 Sekiranya terdapat penyakit kronik saluran gastrointestinal atau sistem kardiovaskular, mungkin mematuhi prinsip diet vegetarian. Namun, lebih baik membatasi penggunaan makanan yang dikontraindikasikan untuk penyakit ini. Jika tidak, mereka akan terus menimbulkan rasa sakit hati..
 4. 4 Untuk merasakan kepenuhan selera semasa menyediakan hidangan vegetarian, anda perlu mengambil kira keserasian dan keserasian produk.
 5. 5 Dan untuk memanfaatkan sepenuhnya diet baru anda, anda perlu memasak semuanya dengan penuh kasih sayang.!

Menurut sumber kuno, tujuan vegetarian tidak terhad kepada menurunkan berat badan atau menyingkirkan semua penyakit. Sistem pemakanan ini direka untuk membantu seseorang mencari keharmonian dan kebahagiaan sejati. Tetapi ini dapat dilakukan hanya dengan mengikuti prinsipnya dengan tegas..

Ingatlah ini, rancang diet anda dengan teliti, cari selera baru dan bereksperimen - dan anda akan melihatnya tidak lama lagi.!

Menu vegetarian

Kandungan:

Kita masing-masing sekurang-kurangnya sekali memikirkan kebaikan dan keburukan makanan vegetarian, yang merancang untuk beralih ke dietnya. Selama bertahun-tahun, perselisihan mengenai keberkesanan arah ini tidak reda; terdapat banyak teori dan pendapat. Sekiranya anda berfikir bahawa vegetarian hanya mengeluarkan sepotong daging dari pinggan, menggantinya dengan keju soya atau sayur-sayuran, maka anda salah..

Menu vegetarian adalah makanan seimbang yang penuh dengan semua nutrien penting. Mari kita perhatikan lebih dekat apa itu, dan bagaimana mengikuti semua prinsipnya dengan betul. Dalam artikel ini kita akan belajar bagaimana merumuskan diet yang sesuai dengan asas vegetarianisme..

Makanan vegetarian

Semua orang tahu bahawa vegetarian tidak makan daging. Namun, setelah menyelidiki semua momen, Anda dapat memperhatikan kehadiran sejumlah besar nuansa yang tidak hanya mengenai sisi arah ini. Sebelum membincangkan senarai makanan yang dibenarkan, anda perlu belajar tentang pandangan vegetarian yang menentukan diet..

Dalam pengertian klasik, wakil-wakil ini enggan menggunakan hanya produk-produk yang diperoleh akibat membunuh makhluk hidup. Ini merangkumi, pertama sekali, daging dan ikan. Selanjutnya, terdapat perbezaan tertentu, bergantung pada arah vegetarianisme. Senarai makanan vegetarian standard merangkumi:

 • Cendawan.
 • Minyak sayuran.
 • Bijirin.
 • Kekacang.
 • Pasta dan pasta.
 • Ganggang coklat, merah dan hijau.
 • Sayur-sayuran.
 • Bijirin / bijirin sarapan pagi.
 • Kacang.
 • Gula-gula tanpa kehadiran gelatin dalam komposisi (agar-agar atau pektin dibenarkan).
 • Rempah.
 • Buah / buah kering.
 • Roti dan produk tepung lain.

Makanan apa yang dilarang

Di bawah larangan vegetarian yang ketat:

 • Daging / ayam.
 • Makanan Laut.
 • Produk daging lain.

Menu vegetarian selama seminggu

Bagaimana menyusun menu mingguan untuk pemula vegetarian? Sebenarnya, ini tidak sukar. Sudah cukup untuk mengetahui senarai "dibenarkan" dan menggunakannya semasa menyiapkan diet individu anda. Menu anggaran selama seminggu dalam kes ini mungkin kelihatan seperti ini (sarapan, makan tengah hari, makan tengah hari, minum petang dan makan malam):

 • Salad buah dengan biji, madu dan segenggam kacang.
 • Chia berry dan koktel biji.
 • Borscht sayur, salad sayuran segar dengan pembalut minyak zaitun.
 • Sebilangan kecil gajus.
 • Lobak kacang dengan ramuan.
 • Bubur nasi dengan pengisian labu-kismis.
 • Pure epal segar.
 • Kentang dan tomato kaserol.
 • Jeruk atau limau gedang.
 • Segelas jus tomato dan brokoli.
 • Epal bakar oven diisi dengan buah kering, kacang dan madu.
 • Bilah bijirin.
 • The vinaigrette.
 • Sebilangan kecil buah kering.
 • Salad sayur.
 • Kek Coklat Coklat.
 • Segelas jus oren.
 • Rebusan sayur.
 • Kacang dan buah kering - segenggam.
 • Salad kubis dengan alpukat.
 • Soba dengan herba.
 • Koktel kefir biji rami.
 • Lada manis disumbat dengan nasi dan campuran sayur.
 • Smoothie Hijau & Hijau.
 • Kacang rebus dengan sayur-sayuran.
 • Pai epal vegetarian.
 • Salad pir dengan arugula.
 • Lempeng kentang yang dibakar di dalam ketuhar.
 • Salad sayur berdasarkan timun dan herba.
 • Kacang polong dibakar dengan terung.
 • Potongan lobak merah.
 • Roti bakar gandum penuh dengan dempul alpukat.
 • Pasta dengan sos tomato dan rempah.
 • Kacang.
 • Sup puri sayur dengan kacang polong muda.

Makanan vegetarian lazat dan sihat. Dengan menu seperti itu, anda pasti tidak akan berasa lapar..

Menu vegetarian untuk minggu dengan resipi

Adakah anda fikir menu vegetarian membosankan, biasa? Kami tahu bagaimana untuk meyakinkan anda sebaliknya. Kami menawarkan beberapa resipi asli untuk setiap hari yang akan mengejutkan anda dengan rasa, nilai pemakanan dan faedah besar untuk badan..

Smoothie Berry Chia

 • Kismis - 100 gram.
 • Stroberi - 50 gram.
 • Raspberi - 100 gram.
 • Biji Chia - 20 gram.
 • Kami menghantar semua komponen beri ke giling pengisar dan mengisar ke keadaan puri.
 • Masukkan biji ke dalam puri dan biarkan di dalam peti sejuk selama kira-kira setengah jam.

Biji Chia dianggap sebagai pengental semula jadi yang sangat baik, jadi hasilnya adalah smoothie dengan konsistensi puding yang menyenangkan dan lembut..

Kentang dan tomato kaserol

 • Kentang - 200 gram.
 • Tomato - 2 keping.
 • Bawang putih - 2 ulas.
 • Lobak - 50 gram.
 • Bawang - 50 gram.
 • Minyak sayuran - 30 mililiter.
 • Garam, rempah - secukup rasa.
 • Kupas kentang, rebus, dan buat kentang tumbuk.
 • Goreng bawang putih, wortel dan bawang dengan sedikit minyak.
 • Tomato saya dan potong cincin nipis.
 • Menyiapkan hidangan penaik. Lapiskan kentang tumbuk, tomato, campuran sayur secara berlapis, dan seterusnya sehingga semua produk habis.
 • Kami menghantar untuk memanggang selama 20 minit pada suhu 180 darjah.

Nampaknya tidak cukup daging, tetapi anda cuba memasak hidangan ini dan terkejut dengan betapa harmoni komponennya tanpa komponen ini..

Bar tenaga

 • Kepingan oat - 50 gram.
 • Kurma - 100 gram.
 • Kismis - 80 gram.
 • Aprikot / aprikot kering - 100 gram.
 • Kacang - 100 gram.
 • Flaks, bunga matahari, biji bijan - 50 gram.
 • Kisar semua komponen dalam pengisar sehingga rata.
 • Masukkan campuran ke atas kertas perkamen dalam lapisan yang sekata dan bakar selama kira-kira 10 minit.
 • Potong jisim yang masih belum disejukkan menjadi jalur kecil dan biarkan sejuk.

Mengapa anda memerlukan bar komersial apabila anda boleh memasaknya sendiri. Bahan-bahan sederhana, tetapi rasa yang asli. Ketepuan dan pengisian badan yang panjang dengan jumlah nutrien, vitamin, mineral yang luar biasa terjamin.

Kek Coklat Chickpea

 • Kekacang - 150 gram.
 • Pisang - 2 keping.
 • Serbuk koko - 30 gram.
 • Stevia secukup rasa.
 • Rendam kekacang semalaman dengan air sejuk.
 • Rebus kacang bendi yang telah disediakan selama satu jam.
 • Pukul buncis dalam pengisar hingga haluskan, masukkan koko dan pemanis.
 • Sekiranya nampak jisimnya kering, tuangkan sedikit minyak zaitun.
 • Kupas pisang dan uli dengan garpu. Masukkan adunan yang telah siap.
 • Kami menghantar adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 20 minit.
 • Biarkan sehingga sejuk dan hidangkan. Nikmati hidangan anda.

Anda tidak pernah mencuba resipi kek yang asli. Dengan hidangan seperti itu, makanan vegetarian dan semua jenis menu pasti menjadi makna hidup anda..

Adakah anda mahu mengubah sesuatu dalam hidup anda? Bosan dengan diet protein dan memakan daging sepanjang masa? Beralih ke menu vegetarian, yang pasti akan memberi anda banyak emosi positif. Perkara utama adalah mengatur diri anda dengan betul, membiarkan pemikiran mengalir ke arah yang betul. Sekiranya anda takut mengubah diet anda secara drastik, cubalah diet vegan pendek yang akan membolehkan anda menilai kekuatan anda dan membuat satu-satunya keputusan yang tepat..

10 resipi untuk hidangan vegetarian yang popular, diet harian dan menu sampel selama seminggu

Baru-baru ini, makanan tumbuhan menjadi popular di mana sahaja..

Namun, sebelum menjadi vegetarian, anda perlu memahami jenis pergerakannya, apa itu, bagaimana membentuk diet anda dengan betul dan mengelakkan kekurangan vitamin..

 1. Falsafah dan jenis vegetarian
 2. Cara menggantikan daging dan ikan?
 3. Cara mengekalkan keseimbangan vitamin dan mineral?
 4. Diet untuk hari dan menu contoh untuk minggu ini
 5. Beberapa resipi untuk hidangan vegetarian yang popular
 6. Borscht vegetarian
 7. Kacang rebus dalam sos tomato
 8. Kentang dan tomato kaserol
 9. Epal dibakar dengan kacang dan buah kering
 10. Bar tenaga
 11. Strudel epal
 12. Smoothie hijau
 13. Lentil dengan sayur rebus
 14. Salad pir dengan arugula
 15. Lempeng bakar
 16. Apa yang perlu dilakukan sekiranya tidak ada masa untuk memasak?
 17. Apa yang tidak boleh dimakan oleh vegetarian
 18. Manfaat daripada diet
 19. Kesan vegetarian pada badan
 20. Soalan yang paling biasa
 21. Adakah vegetarian memakan ikan atau telur?
 22. Cara mengubah makanan anda?
 23. Bagaimana tidak boleh berpisah di meja perayaan?
 24. Varieti vegetarian

Falsafah dan jenis vegetarian

Vegetarian adalah jenis diet yang biasa di seluruh dunia. Kedai-kedai menjual pelbagai produk yang direka khusus untuk orang yang mengikuti diet nabati..

Tidak semua orang memahami mengapa pengikut gerakan ini mematuhi peraturan ketat dalam makanan. Sebaliknya, yang lain mahu menyertai pergerakan dan juga mengubah gaya hidup mereka..

Falsafah vegetarianisme adalah untuk meminimumkan eksploitasi haiwan, iaitu, ia membawa tujuan humanistik. Juga, penganut gerakan peduli akan alam dan alam sekitar, kerana penyebaran penternakan memberi kesan negatif terhadap persekitaran..

Lebih banyak vegetarian memantau kesihatan mereka, sebab itulah mereka menjalani gaya hidup ini. Mereka menolak bukan sahaja makanan ringan, tetapi juga kebiasaan buruk, memaksa diri untuk bersukan, menonton watak mereka, dll..

Cara menggantikan daging dan ikan?

Daging, unggas, dan ikan adalah sumber protein yang tinggi. Rata-rata orang mengambil pengambilan protein harian mereka dari makanan ini..

Vegetarian dinasihatkan untuk mengambil lebih banyak protein berasaskan tumbuhan:

 • kacang;
 • kekacang;
 • bijirin;
 • bijirin, dll..

Sebenarnya, mengganti makanan haiwan dalam diet anda tidak begitu sukar. Perkara utama adalah mengembangkan tabiat. Contohnya, beli kacang berbeza setiap hari dan makan sekurang-kurangnya segenggam sehari..

Anda juga perlu merancang diet anda, iaitu untuk mengira jumlah protein, lemak dan karbohidrat terlebih dahulu. Anda boleh melakukannya sendiri, dengan mengambil kira gaya hidup dan berat badannya..

Cara mengekalkan keseimbangan vitamin dan mineral?

Untuk menjaga kesihatan, anda perlu makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan mentah, lebih banyak kacang dan biji-bijian. Juga kurang makan berlemak, berkanji, manis.

Dianjurkan untuk melakukan ujian dari semasa ke semasa untuk tujuan pencegahan. Setelah penolakan tajam dari makanan haiwan, hemoglobin dapat menurun.

Pada pemakanan tumbuhan, ia disokong dengan sejumlah besar sayuran hijau, delima, bijirin, kerana mengandungi zat besi. Sangat penting untuk dimakan supaya badan mempunyai vitamin dan mineral yang mencukupi. Sebagai contoh, dengan kekurangan vitamin C, hemoglobin dapat berkurang, walaupun anda meminumnya dalam bentuk kapsul.

Vegetarian, seperti orang dengan jenis makanan yang berbeza, disarankan untuk minum vitamin dalam kursus untuk mencegah kekurangan unsur-unsur tertentu. Perhatian khusus diberikan kepada vitamin kumpulan A, B, zat besi dan kalsium.

Vegetarian mempunyai kesan positif terhadap kesihatan jika anda makan makanan yang pelbagai dan seimbang. Ramai doktor mengikuti diet berasaskan tumbuhan dan mempromosikannya di kalangan pesakit mereka. Walaupun pendapat mengenai perkara ini mungkin berbeza bagi banyak pihak.

Diet untuk hari dan menu contoh untuk minggu ini

Makanan untuk vegetarian disusun dengan cara yang sama seperti orang yang makan daging dan produk tenusu. Ini mungkin berbeza-beza bergantung pada tahap keparahan jenis makanan, serta ciri-ciri individu. Sekiranya terdapat masalah kesihatan, maka senarai produk dibuat dengan mengambil kira faktor ini.

Anda boleh makan sama, tetapi ganti bahan biasa dengan sayur-sayuran. Masukkan kedelai, kacang atau beras dan bukannya susu lembu.

Ganti daging dengan tekstur kedelai juga. Mereka mungkin terasa pelik pada mulanya, tetapi anda boleh membiasakan diri dengan segala sesuatu..

Penting untuk belajar bagaimana menyediakan makanan sedemikian dengan betul, kerana ia berbeza dari yang biasa.

Tidak dilarang menggunakan rempah, sos, perasa dan bahan tambahan lain untuk rasa.

Dianjurkan untuk segera menyusun menu selama seminggu sebelumnya, agar nanti Anda tidak memikirkan resipi dan hidangan, makan sesuai dengan rencana. Selama beberapa hari, anda boleh merebus sup, rebusan rebus, memanggang tepung, menyediakan lauk dan makanan ringan. Tidak digalakkan membuat bahagian tujuh hari lebih awal, lebih baik menjaga diri anda selama 3-4 hari, dan kemudian makan segar.

Hidangan sayur tidak akan tahan lama di dalam peti sejuk dan cepat merosot. Sekiranya seseorang menjalani gaya hidup aktif atau bermain sukan, maka dia harus membeli protein sayur serbuk atau makan lebih banyak kacang, kacang, bijirin.

Berikut adalah contoh menu vegetarian untuk minggu ini:

" Hari dalam seminggu / waktu makanSarapan pagi"> Makan tengah hari"> Makanan ringan petangMakan malam
"> Isnin"> Roti bakar dengan selai kacang, pisang, teh, kacang hazel"> Kentang dengan cendawan, salad bit, jus"> Roti dengan hummus dan sayur-sayuranSalad buah, penkek vegan dengan jem, minuman apa pun
"> SelasaSerpihan oat dimasak berdasarkan susu sayuran dengan penambahan kerepek coklat, kopiSup Tomato Bean, Salad Arugula, Roti GandumSmoothie pisang, alpukat, kiwi dan beriRebusan sayur dengan cendawan dan kentang tumbuk, jus dari buah mana pun
"> Rabu"> Bubur nasi dengan beri beku, teh hijauSup kacang, sandwic sayur, minuman buahPrun, kacang mete, jus segar" Pai pastri berry puff dan minuman apa pun
"> Khamis"> Lempeng vegan (dengan susu kedelai dan pisang atau resipi lain), kopi"> Potongan mi dan sayur-sayuran, jus, sandwic cendawan"> Pisang dan Apple"> Ladu dengan ceri, teh, buah-buahan
"> JumaatSmoothie blueberry-pisang, millet dengan labu, aprikot keringSalad sayur, sup kacang, sandwic hummus"> Vinaigrette atau salad ringan lainNasi dengan daging dan sayur kedelai dan kuah kari
"> Sabtu"> Dadar tauhu, sayur-sayuran, roti bakar, jusPotongan bit dan labu, kentang tumbuk, salad sayur, smoothieBuah kering dan kacang"> Lempeng kentang, teh, pastri tanpa telur
"> Ahad"> Bubur dengan buah-buahan kering dan susu kedelaiRebusan sayur dan buncis"> 2 biji oren, kacang tanahSalad buah

Beberapa resipi untuk hidangan vegetarian yang popular

Berikut adalah arahan terperinci untuk membantu anda menyediakan makanan vegetarian yang paling popular dan biasa.

Mereka akan menggembirakan mereka yang tidak terbiasa makan makanan tumbuhan. Anda boleh mengubah resipi mengikut keinginan anda dan menambahkan sesuatu yang lain.

Borscht vegetarian

Daging dalam borscht boleh diganti dengan kacang. Ia ternyata sup yang sangat enak, sedap dan sederhana.

Komponen:

 • bit (2 biji.);
 • kubis (kepala kecil kubis);
 • kentang (4-5 biji.);
 • lobak merah (1-2 pcs.);
 • bawang (1 pc.);
 • kacang (150-200 gram);
 • minyak sayuran untuk menggoreng;
 • garam, herba kering, rempah, lada secukup rasa.

Penyediaan:

 1. Pertama, potong atau kupas semua sayur-sayuran: bit, kubis, bawang, kentang, wortel dan lain-lain mengikut keinginan anda.
 2. Pra-rendam kacang atau buka tin tin. Merah, putih atau yang lain akan berlaku..
 3. Goreng sayur dalam minyak sayuran, rebus kentang dan bit.
 4. Bawa sup ke separuh masak dengan api kecil. Musim dengan garam dan rempah secukup rasa. 15 minit sebelum mematikan pembakar, buang kacang dan sayur goreng ke dalam kuahnya.
 5. Biarkan di atas kompor di bawah penutup, tambahkan ramuan segar jika mahu.
 6. Hidangkan dengan krim masam, lada atau begitu sahaja.

Adalah disyorkan untuk memikirkan makanan ringan: contohnya, sandwic pada lidi dengan sayur atau cendawan.

Kacang rebus dalam sos tomato

Kacang sangat sihat, sementara memasaknya sangat mudah dan cepat.

Bahan-bahan berikut digunakan untuk memadamkannya:

 • lobak merah (2 biji.);
 • bawang (1 pc.);
 • herba segar atau kering (secukup rasa);
 • garam dan rempah (secukup rasa);
 • minyak sayuran.

Anda boleh menambah champignon, tomato, lada belanda, tauge Brussels atau kembang kol, bawang putih dan bahan-bahan lain.

Penyediaan:

 1. Rendam kacang terlebih dahulu atau gunakan siap pakai dari tin.
 2. Potong semua sayur terlebih dahulu, campurkan dengan kacang dan masukkan ke dalam kuali atau periuk perlahan. Semua bahan mempunyai masa memasak yang sama.
 3. Tuangkan air ke atas pinggan, musim dengan lada dan garam, tambah minyak sayuran.
 4. Masak dengan api kecil selama setengah jam, kacau sekali-sekala
 5. 10 minit sebelum mengeluarkan dari dapur, tambahkan kira-kira dua atau tiga sudu besar pes tomato atau saus tomat ke dalam kacang.

Kentang dan tomato kaserol

Casserole kentang dengan tomato disediakan dari jumlah minimum produk:

 • kentang (7-9 pcs.);
 • tomato (2 biji.);
 • sos atau mayonis (secukup rasa, kira-kira 4 sudu besar);
 • rempah (secukup rasa);
 • minyak sayuran untuk melincirkan acuan.

Urutannya adalah seperti berikut:

 1. Kupas dan rebus kentang, kemudian tumbuk dalam kentang tumbuk, masukkan garam dan sedikit marjerin sayur.
 2. Griskan loyang dengan minyak sayuran, masukkan puri di atas lapisan sekata.
 3. Letakkan kepingan tomato cincang di atas.
 4. Griskan kaserol dengan lapisan tebal mayonis atau sos krim masam.
 5. Bakar selama 20-30 minit, panaskan oven.

Anda boleh mendapatkan sos tanpa lemak jika anda tidak mahu makan produk haiwan.

Epal dibakar dengan kacang dan buah kering

Epal dengan kacang dan buah kering adalah makanan ringan teh atau makanan untuk makanan ringan. Menggantikannya dengan sarapan pagi, makan tengah hari atau makan malam sangat tidak digalakkan. Sekiranya kita menganggap ini sebagai hidangan yang berasingan, maka ada yang lain dengan cukup.

Buah perlu dicuci, dikupas dari inti dan diisi dengan buah kering, kacang, jika dikehendaki, tambahkan setetes sirap, gula, kayu manis, vanila, coklat chip. Letakkan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama beberapa minit dan hidangan siap.

Bar tenaga

Palang pengisian tenaga yang cepat harus tinggi kalori, mengisi dan tinggi protein.

Selalunya digunakan untuk penyediaannya:

 • buah kering:
 • kacang;
 • biji;
 • bijirin;
 • pelbagai minyak dan pasta.

Berikut adalah resipi yang sangat tidak biasa, dan urutan tindakannya adalah seperti berikut:

 1. Ambil beberapa jenis kacang, buah kering, oatmeal, biji.
 2. Campurkan semuanya dengan teliti, masukkan satu sudu tambahan serbuk koko ke dalam bekas dengan komponennya.
 3. Tuangkan jisim ini dengan 100 ml susu tumbuhan.
 4. Masukkan sesudu mentega kacang.

Campurkan semuanya sehingga sebati. Sekiranya ternyata cair, masukkan sedikit lagi serbuk koko. Bentuk palang dan bakar sedikit di dalam ketuhar selama 5-10 minit sehingga tidak hancur.

Strudel epal

Doh untuk strudel masa depan harus disediakan tanpa telur dan susu. Walaupun begitu, ternyata cukup enak dan lembut. Anda juga boleh membeli barang siap di kedai.

Anda perlu:

 • pembungkusan adunan siap;
 • yogurt atau sos (secukup rasa);
 • epal (2 biji.);
 • gula, rempah secukup rasa (kayu manis, vanila, dll.).

Penyediaan:

 1. Potong epal ke dalam kepingan nipis, disarankan untuk menambahkan kayu manis atau sedikit vanila secukup rasa.
 2. Cairkan doh terlebih dahulu, uli, masukkan loyang yang sudah berminyak. Letakkan kepingan epal secara merata di atas.
 3. Sebaiknya masukkan epal dengan sos krim masam - anda boleh membeli kedelai atau yogurt biasa berdasarkan susu tumbuhan.
 4. Letakkan loyang dalam oven yang telah dipanaskan selama 20-25 minit (pada suhu sederhana).

Secara tradisional, strudel disajikan dengan ais krim. Ia boleh diganti dengan buah beku atau pisang yang telah terbaring di dalam peti sejuk terlebih dahulu dan dipotong menjadi kepingan.

Smoothie hijau

Terdapat banyak variasi bagaimana membuat smoothie hijau. Sebenarnya, anda boleh memasukkan buah-buahan, buah beri, sayur-sayuran ke dalam pengisar.

Yang paling mudah adalah resipi smoothie dari ramuan berikut:

 • pisang;
 • kiwi;
 • epal hijau.

Buah-buahan ini juga boleh dicampurkan dengan susu tumbuhan apa pun: badam, kacang hazel, beras, soba, kedelai, kelapa. Ia akan menambahkan rasa berkrim.

Terdapat juga minuman herba dengan coklat, vanila dan bahan tambahan lain..

Lentil dengan sayur rebus

Lentil adalah makanan kaya vitamin yang harus dimakan oleh orang-orang dengan segala jenis diet. Agak mudah dimasak, kerana budaya ini tidak memerlukan rendaman terlebih dahulu dan mendidih sedikit lebih lama daripada soba.

Anda perlu:

 • lentil (200 gram)
 • bawang (1 pc.);
 • tomato (2 biji.);
 • lada (1-2 biji.);
 • zucchini (1 pc.);
 • terung (1 pc.);
 • sedikit bawang putih (2 biji.);
 • lobak merah (1-2 pcs.);
 • cendawan (kira-kira 200 gram).

Urutan memasak adalah seperti berikut:

 1. Lentil perlu direbus terlebih dahulu dan dikeringkan.
 2. Kupas sayur-sayuran yang akan digunakan.
 3. Potong semua bahan, masukkan ke dalam periuk dengan lentil, tambahkan air, minyak bunga matahari, garam, lada, rempah dan mula rebus.

Biasanya 10-15 minit cukup dengan api sederhana. Anda boleh makan rebusan dengan lauk atau secara berasingan.

Perlu dicuba menambahkan sedikit sos ke rebusan untuk memperkaya rasa hidangan. Pilihannya bergantung pada pilihan pakar masakan: cara termudah adalah membuat tomato atau menggunakan pes siap pakai, saus tomat.

Salad pir dengan arugula

Pembuka selera ini jarang disediakan, kerana tidak semua orang menyukai kombinasi rasanya. Terdapat resipi untuk salad dengan arugula dan pir tanpa keju.

Anda perlu:

 • arugula;
 • pir segar;
 • kacang gajus;
 • walnut;
 • cuka balsamic;
 • minyak zaitun;
 • epal hijau masam;
 • jus limau.

Anda boleh mengecualikan ramuan dan menambahkan bahan-bahan anda sendiri. Potong komponen dalam bentuk apa pun, masukkan jumlah komponen tertentu secukupnya. Kombinasi produk ini akan menarik perhatian koki yang paling canggih.

Lempeng bakar

Senarai ramuan untuk memasak:

 • kentang (5-6 pcs.);
 • tepung (50-60 gram);
 • garam dan rempah (secukup rasa);
 • minyak bunga matahari untuk menggoreng.

Lempeng kentang tanpa telur dan keropok disediakan mengikut resipi berikut:

 1. Parut kentang mentah pada parutan halus dalam jumlah yang betul.
 2. Setelah sayur jus, tambahkan kira-kira dua sudu tepung (kira-kira 50 gram) ke dalam mangkuk.
 3. Campurkan semuanya sehingga sebati, masukkan garam, gula dan rempah secukup rasa.
 4. Panaskan kuali, minyak dengan minyak dan mula memasak.

Kerana tepung dan jus kentang, penkek tidak akan hancur. Mereka dimakan dengan krim masam, mayonis atau sayur-sayuran..

Apa yang perlu dilakukan sekiranya tidak ada masa untuk memasak?

Sekiranya tidak ada masa atau keinginan untuk memasak sesuatu, tetapi ada keinginan untuk makan makanan tumbuhan yang sihat, maka anda harus memperhatikan peralatan siap pakai yang dijual di pasar raya.

Sayuran beku masak dengan cepat, murah, sihat dan enak. Kembang kol dan kubis Brussels, brokoli, cendawan, beri, terung, labu, zucchini, ubi jalar, serta set sayur-sayuran lain dijual di mana-mana sahaja..

Anda juga harus memperhatikan apa yang belum pernah anda coba sebelumnya..

Selain beras dan soba, vegetarian memakan kacang hijau, kacang buncis, quinoa, bulgur dan jenis tanaman lain yang jarang dibeli oleh orang yang mempunyai diet biasa. Tetapi sia-sia, bijirin ini sangat berguna dan mengandungi sejumlah besar bahan yang tidak dapat diganti.

Apa yang tidak boleh dimakan oleh vegetarian

Vegetarian tidak memakan daging, ikan, atau unggas. Sebahagian daripada mereka memakan produk tenusu dan telur, ada yang tidak. Pendekatan khusus untuk pemakanan bergantung pada jenis pergerakan.

Manfaat daripada diet

Vegetarian dan jenisnya berbeza dengan diet. Pertama, gerakan mempunyai ideologi tertentu. Kedua, pengikut memakan makanan berasaskan tumbuhan secara kekal, bukan sementara..

Juga, gaya makan ini tidak bermaksud sekatan. Seseorang menggantikan produknya yang biasa dengan yang lain, tetapi tidak melarangnya untuk dirinya sendiri, mendekati perkara itu secara sedar dan sukarela.

Kesan vegetarian pada badan

Makanan berasaskan tumbuhan seimbang dan bermanfaat sekiranya anda memantau diet anda. Anda perlu makan pelbagai, cari alternatif untuk makanan konvensional, makan lebih banyak protein.

Akibat negatif mungkin terjadi hanya jika seseorang makan dengan buruk, iaitu makan banyak tepung, tidak suka sayur-sayuran segar, buah-buahan, tidak memperhatikan komposisi makanan.

Soalan yang paling biasa

Terdapat beberapa soalan yang paling umum dan popular mengenai vegetarian yang ditanyakan mengenai pergerakan tersebut. Sebahagian daripada mereka dijawab di bawah..

Adakah vegetarian memakan ikan atau telur?

Banyak vegetarian memakan produk tenusu dan telur. Pescetarians juga makan makanan laut. Itu semua bergantung pada ideologi apa yang dipegang oleh seseorang..

Cara mengubah makanan anda?

Untuk mempelbagaikan diet, anda perlu mencari alternatif untuk makanan konvensional. Sebagai contoh, selain semua bijirin yang diketahui, terdapat kacang buncis, kacang hijau, bulgur. Mereka sangat sihat, enak, dan mereka akan membuat banyak hidangan yang paling menarik. Dianjurkan juga untuk memperhatikan produk soya: tauhu, dadih dan sebagainya..

Bagaimana tidak boleh berpisah di meja perayaan?

Sebagai peraturan, tidak ada perbincangan mengenai kerosakan, kerana kebanyakan orang mendekati diet ini secara sedar dan keinginan mereka untuk makan makanan daging hilang. Sekiranya tidak ada matlamat dan ini hanya percubaan gastronomi, maka anda tidak boleh mengehadkan ketagihan makanan dengan ketat.

Agar tidak memakan sesuatu yang berbahaya pada makan malam perayaan, disarankan untuk menyediakan sendiri hidangan alternatif dengan ramuan herba. Contohnya, jika seseorang memakan daging, anda boleh menggoreng kentang, cendawan, sayur-sayuran untuk diri anda sendiri. Mereka sedap, enak, dan oleh itu lebih mudah untuk mengatasi keinginan makanan haiwan..

Varieti vegetarian

Terdapat beberapa jenis dan subspesies vegetarianisme. Ada orang yang tidak makan daging, ikan, unggas, tetapi makan produk tenusu, madu dan telur. Orang seperti itu adalah wakil vegetarianisme klasik. Jenis diet yang lebih ketat yang tidak termasuk penggunaan produk haiwan disebut veganisme..

Selalunya mereka menjadi vegan hanya kerana alasan etika, kerana selain pemakanan, falsafah ini menunjukkan penolakan sepenuhnya terhadap industri ternakan..

Vegan menolak bulu, pakaian dan kasut kulit, tidak memakai bulu, cuba jangan mengunjungi kebun binatang, sarkas dan tempat hiburan yang serupa. Kedudukan mereka adalah untuk mengasingkan diri sebanyak mungkin dari eksploitasi haiwan..

Terdapat juga pesetaria. Ini adalah orang yang tidak memakan daging haiwan berdarah panas. Dengan kata lain, mereka yang hanya makan ikan dan makanan laut, begitu juga telur dan produk tenusu.