Telur Turki

Tiga telur ayam belanda segar di atas meja buluh

Di banyak negara, ayam belanda adalah hidangan percutian tradisional. Tetapi telur ayam belanda jarang dijumpai di kedai - mereka diganti sepenuhnya oleh "saudara" ayam mereka. Tetapi di pasar produk yang sihat dan enak ini boleh didapati dengan mudah. Cara mengenali telur ayam belanda.

Foto telur ayam belanda

Secara langsung dan dalam foto, telur kalkun berbeza dengan telur ayam dalam ukurannya yang lebih besar, bentuk runcing dan ciri khas coklat muda. Bagi nombor tertentu, parameter telur ayam belanda adalah seperti berikut:

  Tingginya kira-kira 6-7 cm. Berat telur kalkun adalah 70-85 gram, bergantung pada kategorinya.

Seperti yang telah disebutkan, warna telur kalkun berwarna putih atau kuning muda dengan bintik coklat..

Rasa telur kalkun

Sekiranya dalam penampilan telur ayam belanda agak berbeza dengan telur ayam, walaupun tidak terlalu banyak, maka dari segi rasa, perbezaan ini bahkan lebih kecil. Mereka hanya berbeza sedikit lemak dan sedikit protein. Komposisi selebihnya serupa: kandungan kalium dan magnesium yang tinggi, vitamin kumpulan B, A, E, asid folik, yodium.

Anda boleh memasak hidangan yang sama dari telur ayam belanda seperti ayam: telur orak, telur rebus, telur goreng, telur dadar, telur rebus, salad, pastri, dll. Penting untuk tidak berlebihan, kerana telur ayam belanda mengandungi jumlah kolesterol yang cukup banyak. Secara berlebihan, ia menyumbat saluran darah, yang dapat memprovokasi penyakit kardiovaskular yang serius. Cukup untuk orang dewasa makan 3-5 biji telur setiap minggu. Kanak-kanak akan cukup 1-2. Perlu diingat bahawa kanak-kanak hanya boleh diberi telur rebus - kuning telur cair dapat menjadi sumber jangkitan salmonellosis.

Kita adalah orang yang sebenar. Kadang-kadang kita boleh membuat kesalahan ketik, tetapi kita mahu menjadikan laman web kita lebih baik. Sekiranya anda menemui ralat, pilih sekeping teks dan tekan Ctrl + Enter. Kami akan sangat berterima kasih kepada anda!

Pengeraman telur kalkun

Pembiakan kalkun bermanfaat di rumah dan juga di peringkat industri. Burung bertambah berat dari 7 hingga 25 kg. Daging tergolong dalam kategori golongan elit dan makanan. Memelihara kalkun dianggap oleh penternak ayam sebagai tugas yang sukar, tetapi hasilnya sangat berbaloi. Pengeraman telur ayam belanda selalu menanggung kos kewangan dan moral.

Inkubasi telur ayam belanda di rumah

Penyediaan awal melibatkan dua faktor penting: pemilihan telur dan kehadiran inkubator yang berfungsi, yang dirancang untuk sebilangan telur.

Cara memilih bahan yang sesuai untuk membiakkan kalkun

Telur untuk pengeraman boleh dibeli. Anda boleh menetas anak ayam pada bila-bila masa sepanjang tahun, dengan memerhatikan syarat-syarat untuk menanam telur kalkun, tetapi pilihan tempoh bergantung kepada keadaan penahanan yang ada.

Seekor kalkun menjadi ibu yang baik, tetapi ketika menetas, dia sering menghancurkan telur dengan berat badannya. Oleh itu, penternak unggas lebih suka menetas burung di inkubator..

Sekiranya ladang mempunyai keluarga kalkun, telur dikumpulkan dan disiapkan untuk diinkubasi:

 • Pemilihan telur paling baik dilakukan dari betina muda dari usia 8 bulan.
 • Wanita itu boleh bangun dari naluri menetas. Apabila 12-15 telur terkumpul di sarang, telur itu akan dikeluarkan.
 • Lebih baik mengumpulkan telur untuk diinkubasi pada musim bunga, kerana ayam belanda takut akan sejuk.
 • Telur yang dikumpulkan diperiksa dengan teliti mengikut ukuran sebelum dimasukkan ke dalam inkubator. Cengkerang mestilah bersih, bebas dari retakan dan penumpukan.

Ovoskopi telur pertama harus dilakukan untuk menolak bahan yang tidak sesuai untuk pembiakan (dengan dua kuning telur, ruang udara beralih ke sisi, adanya kemasukan asing, protein tidak bergerak yang telah kering ke cangkang).

Cara menyimpan telur ayam belanda untuk pengeraman

Ia memerlukan masa untuk mengumpulkan jumlah telur yang betul..

 • Semasa pengumpulan dan penyediaan inkubasi, telur disimpan pada suhu 12-14 0 С.
 • Tempoh pengumpulan tidak boleh melebihi 10-12 hari, jika tidak, telur akan hilang daya tahan. Selepas 20 hari, daya tahan ayam belanda dikurangkan menjadi 50%.
 • Dalam telur yang sihat, ruang udara berada di sisi tumpul, sehingga telur yang dikumpulkan diletakkan di dalam dulang kering dengan ujung tajam ke bawah.
 • Semasa penyimpanan, telur mesti "bernafas". Telur harus diletakkan secara berasingan supaya tidak bersentuhan dengan cengkerang.
 • Selepas 3-4 hari, telur dibalikkan sehingga embrio tidak tercekik bahkan sebelum dimasukkan ke dalam inkubator.
 • Tidak disyorkan untuk mencuci telur kalkun sebelum dimasukkan ke dalam inkubator. Lap yang tercemar dengan kain lembap yang direndam dalam air atau larutan kalium permanganat yang lemah.

Semasa membeli telur ayam belanda, mustahil untuk mengelirukannya dengan telur burung lain. Mereka mempunyai bentuk kerucut tertentu dan ditutup dengan bintik-bintik kecil. Kos pembelian bahan "hidup" terbayar setelah menetas muda. Serbuk Turki di pasaran selalu harganya.

Penyediaan inkubator

Inkubator buatan kilang atau inkubator buatan rumah diperiksa untuk diservis sebelum bertelur dan mesti dipanaskan. Adalah perlu untuk menjelaskan operasi termostat, petunjuk suhu pada termometer, tuangkan air ke dalam tong untuk mengekalkan kelembapan.

Di dalam inkubator, diinginkan untuk mempunyai dua termometer - yang sederhana dan yang lembap. Di dalamnya, dinding dan parut di mana telur diletakkan mesti dibasmi kuman. Sebarang penyimpangan boleh menyebabkan kematian embrio pada hari pertama inkubasi.

Pengeraman telur kalkun

Penternak unggas yang berpengalaman tahu berapa hari pengeraman telur kalkun diperlukan. Untuk membiakkan keturunan yang sihat sepanjang masa inkubasi, perkembangan embrio pada telur selalu dipantau. Masa pengeraman telur kalkun berlangsung 27-28 hari.

 1. Anda boleh mula bertelur dengan pembasmian kuman dengan larutan kalium permanganat atau hidrogen peroksida. Dalam pengeluaran, permukaan telur dibasmi kuman dengan lampu UV.
 2. Untuk mengawal lokasi telur dengan mudah, tanda yang berbeza diletakkan di kedua sisi dengan penanda. Apabila dipusingkan 180 °, mudah untuk mengesan urutannya. Dalam inkubator dengan penggulungan automatik, telur diletakkan dalam kedudukan tegak.
 3. Selepas bertelur, telur tidak terganggu selama 12 jam. Menghidupkan telur pada minggu pertama dilakukan sekurang-kurangnya 4 kali sehari. Pakar mengesyorkan melakukan prosedur sehingga 12 kali sehari..
 4. Pada hari ke-8, ovoskopi pertama dilakukan, yang membolehkan anda membuang telur yang belum dibaja dan dengan embrio mati. Sistem peredaran darah jelas kelihatan pada telur yang sihat.
 5. Pada pertengahan kitaran, pada hari ke-14, allantois ditutup sepenuhnya. Dengan ovoskopi, jurang tidak dapat dilihat di hujung telur yang tajam. Dari hari ke-8 hingga ke-14, perlu mengubah tahap kelembapan di ruang inkubator sesuai dengan jadual di bawah.
 6. Bermula dari hari ke-14, embrio tumbuh dengan cepat, mereka mempunyai suhu badan, jadi anda perlu memantau suhu inkubasi agar tidak terjadi terlalu panas. Pastikan untuk menyejukkan dan mengudarakan ruang sekali sehari selama 10-15 minit. Mereka mula melakukan ini dari minggu kedua inkubasi..
 7. Hari ke-25-26 untuk embrio yang sihat bermula dengan mengelupas dan retak cengkerang. Dalam tempoh ini, ovoskopi terakhir dilakukan untuk memastikan bahawa anak ayam telah terbentuk. Telur benar-benar gelap, yang menunjukkan kehadiran anak ayam di dalamnya, siap keluar ke cahaya. Telur tidak perlu dipusingkan lagi. Perhatian khusus harus diberikan kepada pengudaraan dan suhu inkubasi telur ayam belanda.
 8. Pada hari 27-28, penetasan aktif haiwan muda bermula, jika semua syarat telah dipenuhi.

Inkubasi telur ayam belanda memerlukan pematuhan dengan suhu dan tahap kelembapan yang ditunjukkan dalam jadual.

Jadual pengeraman telur kalkun

Hari-hariRejim suhu, t 0 СTahap kelembapan,%Bergulir setiap hariMenayangkan, beberapa minitOvoskopi
1-838 060-65%6-12pada hari ke-8
8-1437.6 0 - 37.8 045-50%4-6pada hari ke-14
15-2537.5 0 -37.8 065%410-15 minit.pada hari ke-25 hingga ke-26
26-2837.4 0 -37.6 070%Tidak dikehendakiTidak dikehendaki

Selain mengawal suhu di ruang inkubator, perlu mengukur suhu di permukaan cangkang.

Ciri-ciri pengeraman telur kalkun dalam inkubator

Persiapan yang betul untuk bertelur, memilih bahan yang sesuai, mengekalkan mod yang diinginkan di inkubator membolehkan anda mendapatkan hingga 85% pucat kalkun pada output.

Faedah menetas anak ayam dalam inkubator:

 • Jumlah mereka bertambah;
 • Adalah mungkin untuk mengikuti proses pengembangan embrio dan penetasan haiwan muda;
 • Mengganti sepenuhnya proses semula jadi penetasan ayam belanda dengan betina.

Tetapi ada juga aspek negatif:

 • Kos pembelian inkubator;
 • Pemadaman elektrik yang tidak dijadualkan yang memerlukan pemasangan dan penggunaan kuasa sandaran

Pengeraman bersama ayam belanda dan telur ayam dibenarkan dengan mempertimbangkan perkara berikut:

 • Pertama, telur ayam dan ayam belanda hampir sama saiznya, tetapi berbeza dari segi rupa. Mereka tidak dapat dikelirukan dalam inkubator.
 • Kedua, cara menjaga inkubator untuk burung ini sedikit berbeza (suhu, kelembapan, masa ovoskopi).

Embrio ayam dan ayam belanda dibezakan oleh jumlah terbalik. Sebaiknya menukar telur kalkun lebih kerap. Di samping itu, telur ayam memerlukan pengudaraan setiap hari dari hari ke-11..

Tempoh inkubasi telur ayam belanda dilanjutkan seminggu lagi setelah menetas pada hari ke-21. Anak-anak ayam dikeluarkan dari jaring setelah pengeringan, sisa cengkerang dikeluarkan dan perkembangan embrio kalkun, yang akan dilahirkan pada hari 27-28, diteruskan.

Oleh itu, disarankan agar proses ini mempunyai penetasan lain, di mana telur yang pertama dalam barisan untuk penetasan dipindahkan..

Inkubasi telur angsa dan ayam belanda adalah mungkin kerana keadaan suhu yang sama dan jumlah terbalik sehingga 4 kali sehari. Penetasan angsa muda boleh memakan masa beberapa hari (28-30 hari).

Kalkun muda akan selesai menetas pada hari ke-28. Untuk mengelakkan kesukaran memetik kulit telur angsa yang tebal, anda harus meningkatkan tahap kelembapan dalam beberapa hari terakhir kepada 80-90%. Kalkun tidak akan terjejas, kerana mereka akan menetas pada masa ini..

Setelah mempelajari peraturan pengeraman kalkun, ayam, angsa, telur itik, mereka membentuk cara pembiakan sendi mereka yang betul. Tidak sukar untuk mencapai hasil yang nyata dan peratusan penetasan haiwan muda yang tinggi. Pada masa yang sama, inkubator akan dimuat sepenuhnya, produktiviti akan meningkat, kos bahan dan fizikal akan dilunaskan sepenuhnya.

Bolehkah telur kalkun digunakan untuk makanan dan mengapa anda mesti melakukannya

Telur Turki jarang dijumpai di rak kedai, walaupun nilainya sebagai produk makanan agak tinggi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mereka biasanya diletakkan di dalam inkubator untuk menetas anak ayam. Betina spesies ini bergegas mengikut musim.

 1. Cara mengenal pasti telur ayam belanda secara luaran
 2. Bagaimana ayam belanda dan telur ayam berbeza
 3. Nilai pemakanan
 4. Apa faedah telur kalkun
 5. Khasiat berguna produk untuk lelaki
 6. Mengapa telur ayam belanda baik untuk wanita
 7. Sekiranya anda makan telur ayam belanda semasa mengandung dan menyusu?
 8. Telur Turki dalam menu kanak-kanak
 9. Adakah mungkin untuk menurunkan berat badan dengan telur ayam belanda
 10. Aplikasi kosmetik produk
 11. Masalah pemilihan dan penyimpanan
 12. Cara memasak telur ayam belanda: hidangan popular
 13. Adakah saya perlu membilas cengkerang
 14. Bilakah produk tersebut dikontraindikasikan?
 15. Pembiakan dan pengumpulan telur Turki
 16. Video

Cara mengenal pasti telur ayam belanda secara luaran

Telur Turki adalah embrio besar yang ditutup dengan cangkang berbintik-bintik cahaya. Anda dapat melihat produk segar di pasar petani dari akhir musim sejuk hingga musim luruh.

Bagaimana ayam belanda dan telur ayam berbeza

Turki boleh dibezakan dari produk ayam biasa mengikut ukuran, berat, bentuk dan warna..

 1. Berat purata ialah 75-85 g untuk keturunan ringan, 80-90 g untuk keturunan berat.
 2. Perbezaan bentuk hujung yang tumpul dan tajam biasanya lebih ketara daripada pada burung ternakan lain.
 3. Cengkerang berwarna putih atau berwarna krim, ditutup dengan bintik-bintik merah jambu-coklat kecil. Ia cukup kuat, agak padat daripada ayam, kerana beratnya ayam..

Betina muda membawa telur yang lebih kecil dan pucat daripada betina yang penuh, tetapi produk seperti itu akan dapat dikenali.

Nilai pemakanan

Seekor ayam belanda bertelur sebanding dengan telur ayam, tetapi mempunyai nilai tenaga dan jumlah protein yang lebih tinggi. Kandungan kalori mereka ialah 171 kcal..

Jadual # 1. Komposisi kimia dan nilai pemakanan produk (per 100 g).

Vitamin, makro dan unsur mikro% elaun harian yang disyorkan
selenium62
kobalamin56
asid pantotenik38
riboflavin26
besi23
fosforus21
asid nikotinik18
retinoid18
folat18
zink13
natrium12
kalsiumsepuluh
piridoksin7
tiamin7
potasium6
tembaga6
magnesium3
mangan2

Protein yang terkandung dalam produk diasimilasi sebanyak 97%. Keupayaan untuk memenuhi keperluan manusia pada tahap tinggi, kemandulan dan sifat bakterisida yang jelas memungkinkan untuk mengklasifikasikannya sebagai makanan.

Kegunaan biologi telur dipengaruhi oleh tempoh bertelur dan keadaan umum menjaga unggas. Kualiti terbaik adalah kualiti yang disediakan oleh ayam belanda dengan akses ke ramuan segar dan berjalan kaki sepanjang tahun.

Apa faedah telur kalkun

Keseimbangan komposisi menjadikan kelezatan langka ini sebagai produk berharga untuk menu terapi dan profilaksis:

 • kehadiran semua asid amino penting menghilangkan kekurangan makanan tanpa membahayakan pinggang;
 • kekayaan koktel vitamin menentukan keupayaan produk untuk menyokong sistem imun;
 • kalsium dalam kandungan dalaman dan cengkerang diperlukan untuk menguatkan kerangka, ia juga mencegah perkembangan osteoporosis.

Telah diperhatikan bahawa dalam kasus menggunakan produk kalkun, risiko terkena alergi lebih rendah daripada ketika analog ayam dimasukkan dalam makanan..

Telur Turki juga termasuk dalam diet untuk menghilangkan insomnia, memulihkan fungsi sistem saraf (meningkatkan ingatan dan perhatian), dan merawat patologi saluran gastrointestinal. Mereka mengembalikan berat badan dan kekuatan sekiranya berlaku anemia, setelah sakit berpanjangan..

Khasiat produk yang berguna untuk lelaki

Telur adalah bahagian penting dalam diet lelaki pada usia berapa pun. Mereka memberi tubuh muda pertumbuhan pesat dan perkembangan sistem otot yang tepat, pada usia yang lebih matang mereka mengatur pengeluaran testosteron.

Pada nota! Atlet Makan Telur Turki yang Diproses dan Mentah sebagai Sumber Protein Semula Jadi untuk Pembentukan Otot.

Mengapa telur ayam belanda baik untuk wanita

Bagi wanita, telur kalkun menggantikan kapsul apa pun untuk mengekalkan kecantikan dan kesihatan.

 1. Selenium memberikan semangat, mood yang baik, mencegah penuaan awal dan menopaus.
 2. Kalsium menghalang pemusnahan tulang dan sendi, pengambilannya secara berkala sangat diperlukan setelah bermulanya menopaus.

Makan makanan istimewa ini secara berkala menghasilkan kuku yang kuat, rambut subur yang sihat, dan kulit yang licin, yang menunjukkan kekuatan dalaman dan kesejahteraan umum..

Sekiranya anda makan telur ayam belanda semasa mengandung dan menyusu?

Selenium, yang terdapat dalam produk dalam jumlah banyak, membantu penyerapan yodium dengan lebih baik, yang diperlukan untuk pemulihan fungsi tiroid, dan juga mengambil bahagian dalam penghasilan hormon T4. Organ sering menderita semasa kehamilan dan melahirkan, oleh itu, perhatian khusus mesti diberikan untuk mengekalkan fungsinya. Bahan yang sama melawan manifestasi gejala toksikosis, mencegah perkembangan kecacatan tulang belakang pada janin.

Zat besi, sebatian yang kaya dengan kelezatan, diperlukan untuk peningkatan pengeluaran darah selama kehamilan. Telur juga mengandungi kobalt, unsur utama sel darah merah dan plasma. Asid folik sangat penting sebagai persediaan untuk pembuahan dan sepanjang kehamilan..

Semasa menyusu, telur ayam belanda dibenarkan untuk dimakan selepas bulan pertama setelah melahirkan. Mereka diperkenalkan ke dalam menu dengan tepat, bermula dengan bahagian ketiga dari satu bahagian. Produk ini senang kerana praktikalnya tidak menimbulkan reaksi negatif pada bayi yang diberi susu ibu..

Telur Turki dalam menu kanak-kanak

Dibolehkan memasukkan produk ke dalam diet anak-anak pada tahun pertama kehidupan bersama dengan ayam. Hanya penggunaannya dalam bentuk mentah yang dilarang, kerana terdapat risiko tinggi terjangkit salmonella.

Adakah mungkin untuk menurunkan berat badan dengan telur ayam belanda

Berat badan berlebihan adalah sekatan pengambilan makanan dengan nilai pemakanan yang tinggi. Untuk memasak dan makan makanan istimewa kalkun dengan faedah, anda perlu membina diet sedemikian rupa sehingga tetap lengkap, tetapi jumlahnya menurun.

Aplikasi kosmetik produk

Dalam kosmetologi industri, telur ayam belanda praktikal tidak digunakan, kerana penggunaannya untuk tujuan tersebut tidak mungkin menguntungkan. Tetapi di rumah, dibenarkan menggunakan produk tersebut dalam pembuatan topeng..

 1. Untuk kulit berminyak dan bermasalah, komposisi disediakan berdasarkan tanah liat dan protein kosmetik.
 2. Untuk kulit kering, campuran kuning telur dengan krim masam semula jadi atau krim lebih sesuai. Penambahan madu juga membantu melembutkannya..
 3. Topeng yang terbuat dari kuning telur dan minyak zaitun baik untuk penuaan kulit, menghilangkan keriput awal..

Persediaan kosmetik dari telur segar disediakan segera sebelum digunakan. Anda tidak boleh menyimpannya.

Masalah pemilihan dan penyimpanan

Lebih baik membeli makanan istimewa di ladang yang sudah terbukti. Semasa membeli, perhatian khusus diberikan kepada keadaan cangkang: kerusakannya menyebabkan jangkitan pada telur, dan terlalu banyak pencemaran. Produk tidak boleh mempunyai bau atau rasa asing.

Menurut GOST, jangka hayat telur yang boleh dimakan terhad kepada 25 hari; disarankan meletakkannya di dalam peti sejuk pada suhu di atas sifar dan di bawah +15 ° C. Dulang untuknya biasanya diletakkan di pintu oleh pengeluar, tetapi bukaannya yang kerap menyebabkan perubahan suhu dan kelembapan, penampilan pemeluwapan pada cangkang.

Dibolehkan menyimpan produk di rak berasingan di dalam unit, menggunakan dulang simpanan atau kotak plastik. Ini akan membantu mengekalkan kandungan kelembapan yang diingini, serta mencegah bau asing mempengaruhi makanan..

Kesegaran produk di rumah ditentukan dengan mencelupkannya ke dalam air. Versi yang boleh digunakan akan tenggelam tanpa berlengah, busuk atau tamat tempoh - akan muncul.

Cara memasak telur ayam belanda: hidangan popular

Kelezatannya digunakan dalam memasak dengan cara yang sama seperti produk ayam biasa:

 • mendidihnya setelah air mendidih hendaklah dilakukan dalam masa 15 minit;
 • dibenarkan membakar telur yang dikupas dan juga telur utuh;
 • Adalah berguna untuk memakan protein dan kuning telur mentah, terutama bagi mereka yang menderita gastritis dengan keasidan yang tinggi, tetapi ini tidak dapat dilakukan tanpa keyakinan sepenuhnya terhadap keselamatan mereka;
 • dibenarkan menggunakan telur kalkun sebagai komponen tidak terpisahkan dalam salad, kaserol, potongan daging atau zraz;
 • lebih baik menggoreng kelezatan di bawah penutup sehingga kuning telur menjalani rawatan panas sepenuhnya.

Nota! Telur burung mentah sangat mungkin terkontaminasi salmonella.

Adakah saya perlu membilas cengkerang

Membilas cengkerang dari luar dianjurkan apabila produk akan segera digunakan dan dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk waktu yang singkat (tidak lebih dari 12 hari). Sekiranya embrio diinkubasi atau dihantar untuk penyimpanan jangka panjang, tidak ada gunanya membilasnya walaupun dengan penggunaan formulasi khas, jika tidak, kutikula pelindung akan hancur.

Bilakah produk tersebut dikontraindikasikan?

Manfaat dan bahaya telur kalkun bergantung kepada kesihatan dan penyakit orang yang merancang untuk memakannya. Mereka dikontraindikasikan dalam patologi berikut:

 • pelanggaran metabolisme protein;
 • tahap kolesterol darah tinggi;
 • kecenderungan reaksi hipersensitiviti, alahan;
 • kegagalan buah pinggang dan hepatik.

Tidak semestinya (contohnya, untuk alasan perubatan) tidaklah berisiko memakan telur burung mentah atau memasaknya dengan rebus.

Pembiakan dan pengumpulan telur Turki

Membiakkan ayam belanda adalah aktiviti yang menguntungkan bagi petani dan pemilik plot anak syarikat peribadi. Dalam setahun, satu betina membawa hingga seratus telur, di mana sekurang-kurangnya 75% anak ayam sihat menetas, tunduk pada semua peraturan memberi makan, menjaga kawanan induk dan teknologi inkubasi.

Maklumat tambahan. Kalkun liar dijinakkan di Dunia Baru sebelum kedatangan orang Eropah. Di Sepanyol, burung itu muncul pada awal abad ke-16 dan menyebar ke seluruh Eropah selama beberapa tahun..

Anak ayam muda sensitif terhadap kesejukan, kelembapan dan kelembapan, oleh itu, ia tidak akan berjaya membiakkannya tanpa bilik bertebat. Kalkun menjadi burung yang kuat dan kuat ketika mereka semakin tua..

Pelbagai haiwan ternakan ini omnivora, ia dapat memakan semua sisa dapur yang jinak, tetapi lebih baik memberi makan salib besar yang tumbuh dengan cepat dengan bantuan makanan lengkap.

Untuk mengelakkan berlebihan, anak ayam yang tumbuh secara berkala memotong sayapnya - walaupun saiznya besar dan berat badannya, ayam belanda terbang dengan baik.

Keluarga dibentuk berdasarkan nisbah wanita dan lelaki 8–12: 1. Lebih baik membagi ruang yang mereka gunakan di ladang kecil: dengan cara ini dapat berkembang biak lebih lama tanpa perlu "menuangkan darah segar", untuk mengelakkan pergaduhan di antara burung.

Orang Turki mencapai kematangan seksual pada usia 7-8 bulan, ketika mereka mula bertelur. Pengumpulan bahan untuk inkubasi dilakukan ketika semua embrio mencapai parameter yang ditentukan oleh piawai baka.

Kedua-dua jantina menetas telur dengan baik. Apabila seekor kalkun keluar untuk makan, memanaskan badan, atau meninggalkan sarang, lelaki yang peduli akan menggantikannya. Bersama-sama, mereka menjaga keturunan setelah menetas. Biasanya, pengeluaran mengambil masa 28 hari, tetapi boleh memakan masa hingga 30 hari..

Video

Kalkun mempunyai telur yang unik dalam komposisi dan nilai pemakanan. Banyak pemilik ladang subsidiari memberi penghormatan kepada mereka, merebus atau memperkenalkannya ke dalam resipi kegemaran mereka dan bukannya ayam. Doh pembakar yang dicampurkan dengan mereka biasanya berubah menjadi lebih lembut dan lembut. Rasa mereka juga berbeza menjadi lebih baik..

Adakah anda pernah mencuba telur kalkun, adakah anda suka atau tidak? Tinggalkan komen.

Telur Turki - komposisi, kandungan kalori, faedah dan bahaya

Buat pertama kalinya, telur kalkun dirasakan oleh orang Eropah berkat Christopher Columbus. Dialah dan pasukannya yang membawa ayam belanda dari Amerika ke negara asal mereka di Sepanyol (kerana ini mereka juga disebut "ayam Sepanyol"). Berat telur masing-masing 70-80 g, mereka sangat enak dan sihat, tetapi sayangnya, burung tidak membawanya sekerap ayam biasa..

 1. Apa yang ada pada telur ayam belanda
 2. Rasa kualiti
 3. Apa yang berguna dan berbahaya
 4. Semasa mengandung dan menyusu
 • Persamaan dan perbezaan dengan telur ayam
 • Di mana dijual dan bagaimana memilih
 • Di mana dan bagaimana untuk menyimpan
 • Telur Turki - komposisi, kandungan kalori, faedah dan bahaya

  Apa yang ada pada telur ayam belanda

  Dari segi rasa dan khasiat makanan, kalkun kalkun berada di tempat ke-3. Di hadapan mereka hanya terdapat puyuh puyuh dan caesar. Produk ini sangat berkhasiat, setiap unit mengandungi gudang nutrien.

  Nilai kalori: 165 kcal.

  • Protein - 13.1 g.
  • Lemak - 11.7 g.
  • Karbohidrat - 0,7 g.

  100 g mengandungi:

  • Air, g: 70
  • Vitamin B12 - 56%
  • Vitamin B5 - 38%
  • Vitamin B2 - 26%
  • Vitamin A - 18%
  • Vitamin B9 - 18%
  • Vitamin B1 - 7.3%
  • Vitamin B6 - 6.6%
  • Selenium - 62%
  • Besi - 23%
  • Zink - 13%
  • Natrium - 12%
  • Kalsium - 9.9%
  • Tembaga - 6.2%
  • Asid folik - 3%

  Kehadiran unsur surih dan kuantiti mereka secara langsung bergantung pada makanan burung itu, begitu juga dengan usia dan musimnya.

  Testis yang paling halus dan seimbang pada ayam belanda boleh bertahan hingga 1.5 tahun, dari bulan April hingga akhir bulan Julai. Pada masa ini, terdapat cukup banyak rumput berair segar dalam diet burung..

  Rasa kualiti

  Mereka yang memelihara burung ini di halaman belakang rumah mereka mengatakan bahawa rasa klac mereka sedikit berbeza dengan ayam. Tetapi ini jika dibandingkan dengan ayam domestik. Dengan barang yang dibeli di kedai, perbezaannya akan lebih ketara. Perkara utama yang segera membezakan makanan istimewa ayam belanda dari makanan istimewa ayam adalah penampilan dan ukurannya..

  Telur ayam belanda besar, berbintik-bintik, lebih berpori, dengan cengkerang yang kuat. Membran (filem) di dalamnya juga padat, lebih sukar untuk memecahkannya. Protein itu sendiri mempunyai struktur yang sedikit berbeza daripada kopling ayam. Ia padat dan sedikit bersisik. Perkara ini harus diambil kira jika anda ingin membuat telur orak sederhana dari produk seperti itu - protein goreng akan kental.

  Perhatian! Lebih baik mengalahkan testis seperti itu dengan pengadun sebelum memasak - jadi tidak akan ada ketulan, jisim akan menjadi homogen. Mereka tidak mungkin diminum mentah kerana struktur protein yang terlalu padat. Rasa telur ayam belanda buatan sendiri sangat mengagumkan! Tidak ada bau asing, mereka manis, sempurna melengkapkan rasa hidangan apa pun.

  Apa yang berguna dan berbahaya

  Produk ini dapat meningkatkan kemampuan mengingat, menghilangkan masalah dengan tertidur, dan menguatkan sistem ketahanan badan. Dengan penggunaan biasa, enamel gigi, kuku diperkuat, kesihatan dan kekuatan rambut kembali. Kelezatan ditunjukkan bagi mereka yang menderita anemia (anemia). Ini terutama berlaku bagi wanita yang kerap kehilangan jumlah darah yang mencukupi semasa haid..

  Sesuai untuk memberi makan anak

  Zink, yang merupakan sebahagian daripada produk, sangat penting untuk meningkatkan kesihatan lelaki. Protein yang mudah dicerna yang terdapat dalam produk ini membolehkan atlet menggunakannya untuk pertumbuhan otot.

  Pembina badan terkenal sering menyediakan formula pemakanan mereka sendiri atau memakannya rebus selepas latihan..

  Produk ini mempunyai sejumlah sifat dan kontraindikasi yang berguna. Corak ini dapat dikesan dengan mudah menggunakan jadual..

  ManfaatMemudaratkan
  Jangan menyebabkan alahan, sesuai untuk memberi makan kanak-kanak di bawah umur satu tahunKolesterol tinggi - 2 kali ganda dari nilai harian
  Meningkatkan fungsi sistem saraf dan otakPencernaan mentah yang lemah
  Percepatan proses metabolikTidak boleh digunakan oleh orang-orang dengan intoleransi protein, serta penyakit buah pinggang dan gastrousus.
  Menguatkan imuniti
  Penghapusan peningkatan keasidan perut, kerana komposisi alkali telur
  Penggunaan kosmetologi yang meluas sebagai bahagian topeng muka dan badanMemudaratkan orang yang berlebihan berat badan (telur tinggi kalori)
  Pemulihan ligamen dan pengukuhan tulang
  Meningkatkan kualiti rambut, gigi, kuku

  Semasa mengandung dan menyusu

  Selama tempoh kehamilan, tubuh wanita kekurangan unsur surih dan vitamin, serta bahan berguna lain. Besi diperlukan, kerana unsur ini memiliki kemampuan untuk mengisi jumlah darah, yang diperlukan oleh ibu hamil dua kali lebih banyak. Diet wanita hamil harus merangkumi testis kalkun, yang mengandungi banyak zat besi..

  Mereka juga mengandungi peratusan asid folik yang cukup besar. Mana-mana wanita tahu betapa perlunya pada peringkat awal kehamilan. Kompaun ini tidak terdapat dalam produk lain. Asid folik memastikan perkembangan janin yang betul, dan pada ayam belanda juga diserap dengan sempurna.

  Semasa menyusu, ia juga dibenarkan memakan testis kalkun (berbanding telur ayam) - mereka mudah dicerna ketika dimasak.

  Produk ini tidak menyebabkan alergi, menjenuhkan badan dengan bahan berguna dan memastikan pembentukan tisu tulang dan otot yang betul pada anak..

  Persamaan dan perbezaan dengan telur ayam

  Telur ayam belanda jauh lebih besar daripada telur ayam. Beratnya 75-80 g, dan panjangnya boleh mencapai 10 cm.

  Perkara pertama yang menarik perhatian anda adalah warna kopling kalkun. Ia berwarna krem, berbintik-bintik, memiliki cangkang berpori yang padat. Warnanya bergantung pada usia burung yang membawanya: semakin muda kalkun, semakin ringan telurnya.

  Telur Turki lebih enak daripada telur ayam

  Mereka lebih sihat dan lebih enak daripada ayam, kerana kandungan kompleks vitamin-mineral, serta asid amino. Tidak seperti telur ayam, telur ayam belanda kurang dicerna segar, jadi mereka perlu dimasak. Tetapi ada sebab lain untuk ini. Salmonella, agen penyebab penyakit berbahaya, lebih kerap berlaku pada mereka..

  Di mana dijual dan bagaimana memilih

  Tidak mungkin anda dapat membeli telur ayam belanda di kedai biasa. Ini adalah produk pertanian yang hanya boleh didapati "dari tangan" atau dibawa ke halaman belakang peribadi anda.

  Kalkun bertelur lebih jarang daripada ayam betina dan hanya pada musim panas, di mana seekor burung bertelur hanya 25-30 telur. Oleh itu, kos mereka lebih tinggi, dan ketersediaannya tidak begitu luas..

  Semasa memilih, anda mesti mengkaji penampilan mereka dengan teliti..

  • Cengkerang mungkin berbintik-bintik, tetapi bebas dari pencemaran, seharusnya tidak ada jejak kotoran atau bulu yang melekat (bakteria dapat menembus dengan mudah melalui dalamnya, jadi mesti tetap bersih). Kehadiran penyok dan kerosakan mekanikal lain juga tidak dapat diterima..
  • Anda perlu menghidu produk. Batu segar tidak berbau. Juga, semestinya tidak ada bau produk asing, yang diserap oleh cengkerang berpori dengan baik..
  • Goncangkan telur. Kuning tidak boleh masuk ke dalam.

  Penilaian kualiti akhir boleh dilakukan di rumah: sebelum digunakan, testis dicelupkan ke dalam semangkuk air. Produk segar akan segera tenggelam ke bahagian bawah. Telur yang manja akan terapung di permukaan atau di lajur air, tetapi tidak akan lemas sepenuhnya.

  Lebih baik membeli telur dari bulan Mac hingga Jun - kemungkinan besar ia akan segar. Dari akhir bulan November, ayam belanda berhenti bergegas hingga musim bunga. Telur yang dibeli pada masa ini cenderung rosak, kerana tidak disimpan dalam jangka masa yang lama.

  Di mana dan bagaimana untuk menyimpan

  Telur disimpan secara berasingan dari daging asap, bawang putih dan bawang, buah sitrus. Mereka kekal segar di dalam peti sejuk sehingga tiga minggu..

  Untuk mengurangkan penyerapan bau asing, testis dilincirkan dengan bunga matahari atau minyak biji rami. Anda juga boleh mencelupkannya ke dalam garam selama 10-15 minit..

  Untuk meningkatkan jangka hayat kuning telur, cukup untuk mengisinya dengan air sejuk. Ini akan menyimpannya di dalam peti sejuk selama seminggu atau lebih..

  Telur Turki: sifat, penyimpanan dan pengumpulan telur ayam belanda

  Telur Turki jauh lebih besar daripada telur ayam, dan beberapa petani unggas yang tidak berpengalaman berpendapat bahawa ini adalah satu-satunya perbezaan mereka. Terdapat juga banyak kesalahpahaman lain mengenai produk yang tidak biasa ini. Bolehkah telur kalkun dimakan mentah, mengapa tidak boleh dibeli di kedai, dan bagaimana menyimpan hasil segar dengan betul? Mari cuba bersama-sama dalam perkara ini dan masalah lain..

  Telur Turki: keterangan

  Buat pertama kalinya, penduduk Eropah melihat telur kalkun terima kasih kepada Christopher Columbus, yang membawa burung dari benua Amerika. Selepas itu, ladang ayam belanda mula merebak secara aktif di Sepanyol, dan burung-burung itu mendapat nama tidak rasmi "ayam Sepanyol". Dalam gastronomi, telur ayam belanda telah lama menikmati status makanan istimewa. Pada zaman moden ini, mencari telur kalkun di rak kedai bukanlah sesuatu yang kerap - ia tidak kerap dijual. Biasanya, ayam belanda dipelihara untuk penjualan daging berikutnya, tetapi beberapa ladang swasta juga membekalkan telur untuk dijual..

  Kemunculan telur ayam belanda

  Dari segi rasa, telur kalkun benar-benar mirip telur ayam, tetapi rasanya lebih cerah dan lebih kaya, dan dari segi nilai pemakanan, ia berada di posisi ketiga setelah telur puyuh dan mutiara. Dalam satu musim, burung menghasilkan tidak lebih dari 25 telur (berbanding ayam betina, yang bertelur setiap hari), dan ini membenarkan harganya yang tinggi.

  Sebiji telur kalkun sederhana beratnya sekitar 70 gram

  Harga untuk skala elektronik dapur

  Rata-rata telur kalkun beratnya sekitar 70 gram, tetapi semakin muda ayam, warnanya lebih kecil dan lebih ringan. Produk ini mempunyai tempurung berkrim yang padat dengan banyak liang. Seluruh permukaan telur ditutup dengan bintik-bintik gelap kecil, yang memberikan penampilan yang menyenangkan pada produk..

  Kandungan komposisi dan kalori

  Telur Turki mengandungi sejumlah besar jenis nutrien bermanfaat, tetapi komposisi spesifiknya ditentukan oleh makanan burung dan waktu tahun ketika telur itu diletakkan. Telur yang dihasilkan pada awal musim panas, ketika ayam belanda memakan makanan hijau terutama yang seimbang dari segi kandungan nutrien.

  Telur Turki dibungkus dengan nutrien

  Produk ini mengandungi vitamin A, D, E, B2, B6, kandungan unsur surih berikut juga tinggi: kobalt, kalsium, zat besi, tembaga, yodium, fosfor, natrium klorida dan purin (bahan semula jadi yang terdapat dalam semua sel tubuh kita).

  Nama barangKandungan (dalam 100 gram)
  Protein13.7
  Lemak11.9
  Karbohidrat1.1
  Abu0.8
  Air73
  Kandungan kalori171

  Nota itu! Telur kalkun adalah makanan dengan kepekatan tinggi lemak dan rendah karbohidrat. Ia dicirikan oleh kandungan lemak tinggi, dan oleh itu tidak digalakkan menggunakan telur untuk pemakanan makanan..

  Kelebihan produk utama

  1. Rasa yang sangat baik. Sebilangan besar penternak ayam berpendapat bahawa ayam belanda dan telur ayam mempunyai rasa yang sama, tetapi banyak pengusaha makanan mengatakan terdapat perbezaan. Pakar kuliner menasihatkan agar lebih mengutamakan produk kalkun..

  Telur Turki berbanding ayam

  Telur kalkun baik untuk wanita hamil

  Bila hendak mengelakkan makan telur?

  Telur tidak menyebabkan reaksi alahan, dan oleh itu boleh digunakan dalam pemakanan bayi sehingga satu tahun ke atas.

  Telur Turki boleh digunakan untuk memberi makan bayi

  Tetapi tidak semua orang boleh mengambil produk ini tanpa membahayakan kesihatan. Telur Turki tidak disyorkan untuk digunakan dalam kes berikut:

  • jika anda telah didiagnosis dengan intoleransi individu terhadap telur atau komponennya (putih, kuning telur);
  • jika proses pemecahan protein di dalam badan anda terganggu dan penyakit organ dalaman yang berkaitan dengannya muncul;
  • jika anda ingin menurunkan berat badan, awasi sosok anda dengan teliti atau gemuk.

  Sekiranya intoleransi individu terhadap produk, setelah penggunaannya, ruam pada wajah dan badan mungkin muncul. Telur mentah membawa manfaat tertentu kepada tubuh, tetapi harus diingat bahawa produk mentah mungkin mengandungi salmonella, dan oleh itu, pastikan memproses produk secara termal sebelum dimakan.

  Untuk melindungi diri dari jangkitan, beli hanya cengkerang, simpan telur di dalam peti sejuk. Tetapi peraturan yang paling penting ialah sebelum memecahkan cengkerang, basuh dengan sabun dan air dengan bersih..

  Nota itu! Kepekatan kolesterol dalam telur ayam belanda adalah dua kali ganda elaun harian yang disyorkan, dan oleh itu tidak disarankan untuk menyalahgunakan produk. Untuk menjaga kesihatan dan mendapatkan faedah maksimum, cukup untuk memakan sekitar dua hingga tiga keping setiap minggu..

  Pembiakan dan pengumpulan telur

  Kalkun mula bertelur pada usia 7 hingga 9 bulan. Burung terbang tiga kali setahun, biasanya dari Februari hingga Mac, dari bulan Jun hingga Julai dan pada akhir musim panas. Burung membawa beberapa burung setiap hari, tetapi kadang-kadang ini berlaku tanpa selang waktu. Wanita duduk sehingga sebulan.

  Seekor ayam belanda bertelur sekitar 25 biji telur setiap musim.

  Burung menghasilkan maksimum 25 telur dalam satu musim. Pilih kalkun bersaiz sederhana yang sihat untuk pembiakan. Ingat bahawa burung lebih suka bertelur di sarangnya.

  Langkah 1. Sediakan sarang terpisah untuk setiap burung di kawasan yang teduh dan tenang. Buat lubang kecil di tanah, tutup dengan jerami dan jerami. Sebagai alternatif, letakkan laci atau bakul rendah.

  Sarang Turki

  Langkah 2. Masukkan kotoran dan alas di atasnya. Pastikan suhu dalaman melebihi 10 darjah.

  Tempat tidur jerami

  Langkah 3. Berdekatan, pastikan untuk meletakkan piring makanan dan mangkuk minum dengan air, serta kotak kecil dengan abu dan pasir.

  Mendirikan sarang ayam belanda

  Setelah telur muncul, periksa kualiti dengan pemeriksaan visual. Anda juga boleh menggunakan ovoskop untuk ini..

  Memeriksa telur kalkun melalui ovoskop

  Harga ovoskop

  Petani memindahkan produk pembiakan untuk memisahkan dulang tumbuh (inkubator) atau membiarkannya di bawah betina - mereka adalah ayam dan ibu yang sangat baik. Telur yang tidak dibaja yang tidak dimaksudkan untuk pembiakan, dipasarkan, atau digunakan untuk makanan.

  KeturunanBilangan telur (setahun)Jisim telur
  Tikhoretskaya hitam9082
  Putih Kaukasia Utara8083
  Bourbon merah7570
  Berambut lebar putih (garis berat)10575
  Moscow Putih10580

  Harga inkubator telur

  Video - Mengumpulkan telur ayam belanda

  Penyimpanan produk

  Telur harus berada di dalam peti sejuk, tetapi jangan meletakkannya dengan makanan yang berbau kuat (seperti keju atau ikan), telur akan menyerap semua bau di sekitarnya. Untuk memanjangkan jangka hayat telur, celupkan ke dalam larutan garam (20 gram garam per liter air) atau sikatnya dengan minyak biji rami..

  Penyimpanan telur ayam belanda dengan betul

  Untuk tujuan ini, campuran parafin dengan minyak sayuran atau minyak lilin dan minyak bunga matahari juga sesuai. Sekiranya semasa memasak anda tidak menggunakan kuning telur, letakkan di tempat yang sejuk atau masukkan ke dalam balang air sejuk - dengan cara ini ia akan tahan lebih lama.

  Nota itu! Telur Turki disimpan tidak lebih dari 25 hari dari hari pemasangan (tidak termasuk hari bertelur), jika tidak, telur akan kehilangan semua sifat berguna, merosot dan menjadi tidak sesuai untuk pemakanan.

  Ciri berguna telur ayam belanda

  Telur ayam belanda adalah produk luar biasa yang harus dimasukkan ke dalam menu setiap orang bila mungkin. Ia melancarkan mekanisme pertahanan tubuh dan meningkatkan imuniti, menormalkan sistem metabolisme dalam badan, dan meningkatkan pencernaan. Juga, telur mempunyai kualiti bermanfaat berikut:

   Sekiranya dari semasa ke semasa memberi makan telur kepada anak-anak di bawah satu tahun, risiko osteoporosis atau riket akan berkurang - produk ini mengandungi sejumlah besar vitamin D.

  Telur tinggi vitamin D

  Khasiat telur ayam belanda untuk atlet

  Pemakaian telur ayam belanda

  Telur Turki banyak digunakan dalam masakan. Mereka digunakan dalam salad, panggang, goreng, telur dadar, eggnog atau telur hancur disediakan dari mereka. Telur sering digunakan sebagai ramuan dalam koktel atau rebusan. Produk ini diasinkan, diasinkan, ditambahkan ke potongan daging atau disebarkan pada crouton. Senarai hidangan yang boleh disediakan dari telur ayam belanda sangat besar - seperti telur ayam, ini adalah produk sejagat.

  Penggunaan telur ayam belanda dalam masakan

  Satu-satunya peraturan yang mesti dipatuhi oleh setiap tukang masak adalah telur yang paling baik dimakan selepas rawatan panas..

  Nota itu! Untuk membuat telur rebus, anda perlu memasaknya selama 10 minit, untuk mendapatkan telur rebus, masak produk hanya selama 3 minit.

  Telur Turki dimakan mentah

  Apabila protein mentah atau kuning telur dimakan, keradangan dan kesakitan dikurangkan dengan peningkatan keasidan perut - telur mempunyai ciri-ciri menyelimuti dan alkali, tetapi dalam kes lain, produk mentah kurang diserap oleh tubuh manusia, mencemarkan saluran gastrointestinal dengan penguraian berbahaya dan produk metabolik..

  Petua berguna lain untuk tukang masak: untuk mengelakkan ubah bentuk cengkerang semasa memasak, disyorkan untuk memberi garam pada air.

  Aplikasi dalam bidang kosmetologi

  Selalunya, produk ini digunakan dalam kosmetologi rakyat dan rumah. Telur boleh ditambahkan ke topeng, krim, campuran untuk penjagaan wajah, badan dan rambut.

  Telur Turki sering digunakan dalam bidang kosmetologi

  Sekiranya anda kerap menggunakan balsem rambut buatan sendiri, folikel rambut akan pulih, keadaan keriting akan bertambah baik, dan hujungnya akan berhenti terbelah. Bergantung pada ketersediaan bahan lain, anda boleh menambahkan telur ke topeng untuk kulit kering atau berminyak..

  Topeng telur ayam belanda buatan sendiri

  Sekiranya anda mencampurkan tanah liat dan protein kosmetik, topeng seperti itu akan mengering, jika anda mencampurkan kuning telur dengan krim, ia akan mempunyai sifat pelembab.

  Daging kalkun

  Turki adalah produk unik yang memberikan protein kepada tubuh manusia, yang diakui oleh doktor diet bidang perubatan utama. Turki adalah makanan tradisional Kesyukuran di Amerika Syarikat.

  Daging Turki kaya dengan protein, yang mudah dicerna oleh orang-orang dari segala usia dan mengandungi sejumlah kecil lemak, yang menjadikan daging sebagai produk makanan. Perkenalkan ayam belanda ke dalam diet anda untuk diet jangka panjang, rendah kalori, berkhasiat dan penuh..

  Nama barangKandungan (dalam 100 gram)
  Protein19.5
  Lemak22
  Karbohidrat0
  Kandungan kalori276

  Kebaikan untuk badan

  Kekacang kaya dengan zat besi, vitamin dan pelbagai mineral. Ia mudah dimasukkan dalam proses metabolik dan menyumbang kepada ketepuan badan dengan unsur-unsur berguna..

  Zat besi, fosforus, natrium, vitamin dan protein yang terdapat dalam daging kalkun memberikan sifat bermanfaat berikut:

  • pencegahan perkembangan anemia, menjaga kerja jantung dan saluran darah;
  • pengukuhan tulang, gigi, serta otot jantung;
  • menguatkan sistem saraf, mengatur penghantaran impuls di sepanjang batang saraf;
  • pembentukan jisim otot, pemulihan kulit, membran mukus, folikel rambut;
  • mencegah penembusan lipid berbahaya ke dalam badan, yang datang melalui produk lain.

  Nota itu! Untuk penyakit buah pinggang yang teruk, serta gangguan pankreas dan organ dalaman lain, penggunaan ayam belanda tidak digalakkan. Untuk maklumat terperinci dan penyesuaian menu, berjumpa doktor.

  Kalkun dibesarkan di banyak negara, dan ini dilakukan terutama untuk kepentingan daging. Tetapi jangan lupa tentang produk lain, tidak kurang berkhasiat dan sihat - telur ayam belanda. Beli produk siap pakai di ladang atau kumpulkan ayam belanda dan kumpulkan telur sendiri, dan produk unik dan lazat ini akan sentiasa ada di meja anda.