Maksud perkataan "ham"

HAM, -y, pl. (khas, untuk menunjukkan pelbagai jenis) ham, w. Ham babi asin, salai. Sandwic Ham.

Sumber (versi bercetak): Kamus bahasa Rusia: Dalam 4 jilid / RAS, Institut linguistik. penyelidikan; Ed. A.P. Evgenieva. - Edisi ke-4, Dihapus. - M.: Rus. lang.; Poligraf, 1999; (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

 • Ham (ham, dari lusuh; bertentangan dengan segar, segar) - ham babi masin dan salai, belakang atau, lebih jarang, bahu depan; bahagian lain juga dihisap, misalnya tulang rusuk; terdapat juga ham rusa, ayam belanda, ayam, dll..

Menurut GOST R 52427-2005, ham adalah produk yang dibuat dari kepingan daging tanpa tulang, diasinkan menggunakan urut, masak dan memasak untuk mewujudkan struktur monolitik dan konsistensi elastik dalam produk siap..

Mereka tahu cara memasak ham di Rom Kuno, khususnya, pada abad ke-1 SM. e. Mark Terentius Varro dalam karyanya "On Agriculture" menerangkan teknologi penyediaannya.

HAM ', s, pl. tidak, baik. Daging babi masin dan salai, terutamanya ham. Kaki ham. Sandwic Ham.

Sumber: "Kamus Penjelasan Bahasa Rusia" yang diedit oleh D. N. Ushakov (1935-1940); (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

ham

1. kulin. ham rebus masin atau salai (paling sering daging babi) dimakan ◆ Attila membawa sebungkus ham berisi lada berat seperti basturma Armenia atau ham Sepanyol, dan Istvan - dua lusin botol ham Rhine yang mahal itu, yang belum pernah saya rasakan bahkan sebelum Bolshevik. A. Lazarchuk, M. Uspensky, "Lihatlah mata raksasa", 1996 (petikan dari RNC)

Frasaologi dan kombinasi stabil

 • pelbagai perkara: ham dan karat
 • Parma ham
 • ham salai mentah

Menjadikan Peta Kata lebih baik bersama

Helo! Nama saya Lampobot, saya adalah program komputer yang membantu membuat Peta Perkataan. Saya boleh mengira dengan baik, tetapi setakat ini saya tidak memahami dengan baik bagaimana dunia anda berfungsi. Tolong saya mengetahuinya!

Terima kasih! Saya menjadi lebih baik dalam memahami dunia emosi.

Soalan: smear adalah sesuatu yang neutral, positif atau negatif?

Ham

Ham, yang digunakan dalam banyak hidangan, disebutkan dalam teks Cina sejak zaman Kerajaan Song (abad X-XIII) Beberapa jenis ham digambarkan semasa Dinasti Qing (abad XVII-XX), di mana ia digunakan, antara lain., untuk membuat apa yang disebut "sup Asia".

Ham - kaki babi masin dan salai, belakang atau, lebih jarang, bahu depan babi, tulang rusuk. Juga, ham adalah beruang, rusa, ayam belanda, ayam, dll..

Ham yang terdapat di rak kedai sering diperoleh seperti berikut.

Dalam proses pemangkasan, daging lembu yang dipangkas dengan pecahan massa tisu penghubung dan adiposa tidak lebih daripada 3% diasingkan dari bahagian pinggul, bahu-skapular dan punggung-punggung atau dari blok daging yang dipangkas atau tidak dipotong, dan daging lembu yang dipangkas diasingkan dengan pecahan massa tisu penghubung dan tisu adiposa tidak lebih daripada 20%.

Kemudian daging lembu dihancurkan, dan daging lembu yang dipangkas dengan pecahan massa tisu penghubung dan adiposa tidak lebih dari 3% dihancurkan pada pisau penerima dengan kepingan berat dari 0,02 hingga 0,04 kg, dan daging lembu yang dipangkas dengan pecahan massa tisu penghubung dan adiposa tidak lebih dari 20% dihancurkan menjadi bahagian atas berputar dengan diameter lubang 2 3 mm. Bahan mentah yang dihancurkan diasinkan. Dagingnya dicampurkan dalam pengadun pelbagai rekaan dengan penambahan garam dan natrium nitrit.

Bahan mentah masin disimpan sekurang-kurangnya 6 jam.Tepung kedelai dihidrat dengan air terlebih dahulu atau langsung di dalam bekas ketika mengurut daging cincang untuk ham. Urut dilakukan pada sebarang peralatan yang dikenali untuk tujuan ini. Seterusnya, bahan mentah dimasukkan ke dalam cangkang atau dalam beg povidene yang tertanam di dalam bentuk logam..

Rawatan haba ham dilakukan di ruang memanggang dan memasak pegun. Selepas rawatan haba, produk siap disejukkan.

Ham kalori

Ham mengandungi 280 kcal. Ia juga kaya dengan protein, yang merupakan kebaikan jika anda ingin mendapatkan otot dan membekalkan tenaga sepanjang hari. Sekiranya terdapat masalah dengan kelebihan berat badan, maka penggunaannya hanya akan menyebabkan peningkatan lemak badan..

Ham

Pada abad pertama SM, untuk memastikan segar daging selama mungkin, orang mencipta pelbagai kaedah pemprosesan: asin, salai, bakar. Jadi lebih dari 2,000 tahun yang lalu, penduduk Gaul pertama kali mengembangkan teknologi memasak ham. Di Kesatuan Soviet, ham memasuki pasaran terbuka pada awal tahun 70an. Tetapi ia tersedia terutamanya bagi penduduk bandar yang berjuta-juta. Sangat menarik bahawa di Leningrad, di pasar raya Frunzensky, yang terkenal di seluruh negara, orang Soviet untuk pertama kalinya dapat membeli ham yang dihiris, ditimbang terlebih dahulu dan dibungkus dalam bungkusan plastik. Terutama dua jenis ham dihasilkan: ham Tambov (asap rebus) dan ham Voronezh (salai mentah). Terdapat juga pinggang dan brisket (asap rebus), jenis ham lain sangat jarang berlaku.

Menurut GOST 18236-85 "Produk daging babi rebus. Syarat teknikal" untuk pengeluaran produk daging babi rebus, daging babi digunakan sesuai dengan GOST 7724 (termasuk bangkai babi seberat 30; 38 kg) dalam keadaan dingin. ; untuk ham dalam cangkang - daging babi dari bahagian pinggul, bahu, punggung dan lumbal, bahagian serviks dalam nisbah semula jadi setelah membuang lemak dengan kandungan lemak (30; 5)% separuh bangkai babi dari kategori pertama; kategori kedua dan keempat dalam kulit, tanpa kulit, dengan kulit separa; untuk sarapan pagi - daging babi rendah lemak tanpa penyertaan tisu adiposa dari bangkai babi dari kategori pertama; kategori kedua, ketiga dan keempat dalam kulit, tanpa kulit, dengan kulit separa; untuk ham dalam bentuk - bahagian bahu tanpa tulang dan tulang rawan dari bangkai babi dari kategori pertama; kategori kedua dan keempat dalam kulit, tanpa kulit, dengan kulit separa; daging asin masin.

Ham, yang digunakan dalam banyak hidangan, disebutkan dalam teks Cina sejak zaman Kerajaan Song (abad X-XIII) Beberapa jenis ham digambarkan semasa Dinasti Qing (abad XVII-XX), di mana ia digunakan, antara lain., untuk membuat apa yang disebut "sup Asia".

Ragam ham Cina yang paling terkenal - "ham Jinhua", yang digunakan untuk menyiapkan hidangan kebangsaan "Buddha Jumping Over the Wall"

Ham yang paling terkenal di Perancis ialah Bayonne. Ia disediakan dengan mengeringkannya di udara terbuka, setelah itu diasinkan. Namanya berasal dari nama kota Bayonne di barat daya negara itu. Juga di Perancis, mereka membuat pelbagai jenis jamon - ham tanpa tulang yang dimasak dalam bentuk khas.

Jerman terkenal dengan dua jenis ham: ham Black Forest - dihasilkan di Black Forest. Ini adalah ham kering tua yang dihisap dengan serbuk gergaji dan kerucut segar. Westphalian ham - dibuat dari anak babi yang dibesarkan di Westphalia, diberi makan secara eksklusif pada biji biji. Daging itu kemudiannya dihisap menggunakan ranting beech dan juniper.

Dalam bahasa Itali, ham disebut prosciutto. Varieti mentahnya disebut prosciutto crudo, rebus prosciutto rebus.

Parma ham dihasilkan di hampir dua ratus kilang yang tertumpu di sebelah timur wilayah Parma. Hanya hams besar yang digunakan untuk pengeluarannya; (12-13 kg setiap satu). Ciri khasnya adalah bahawa garam yang sedikit digunakan dalam penyediaannya, tetapi garam bawang putih dan gula ditambah. Setelah masin, daging ditutup dengan lemak babi, membiarkan tisu otot terbuka, setelah itu dikeringkan untuk waktu yang agak lama (sekurang-kurangnya selama satu tahun). Untuk pengeluaran ham Parma, babi pengebirian yang berumur tidak lebih dari 10 bulan dan beratnya tidak lebih dari 140 kg digunakan. Babi hanya boleh dibesarkan dan disembelih di sepuluh (dari dua puluh) wilayah di Itali: Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont, Venice, Tuscany, Umbria, Marche, Abruzzi, Lazio dan Molise.

Di Filipina, ham adalah makanan tradisional Yule. Varian nama ham tempatan adalah Jamon Serrano dan

. Di negara ini, adalah kebiasaan merendam ham dalam kaldu manis, mengeluarkan garam.

Di Portugal, sebahagian besar ham disebut fiambre. Jenis masakan ham di sini kebanyakannya dipinjam dari Sepanyol. Ia dihasilkan terutamanya di bandar Chaves, Alentejo. Dibuat dengan babi Iberia hitam.

Pengeluaran ham di Amerika Syarikat banyak diwarisi dari tradisi membuat ham dan daging babi pada abad ke-17 di England, dan pada abad ke-18 di Perancis. Juga pada awal abad ke-20, petani di Appalachians Selatan melepaskan babi mereka ke dataran untuk dijual setiap musim gugur, memberi mereka buah berangan dan dahan pokok hutan yang boleh dimakan, seperti yang telah dilakukan oleh nenek moyang mereka dari Scotland selama berabad-abad. Penggalian arkeologi di daerah Jamestown telah menunjukkan bahawa peneroka pertama wilayah tersebut (kebanyakannya dari West Midlands) membina kandang babi untuk anak babi yang mereka bawa. Mereka dijaringkan pada pertengahan November. Sehingga sekarang, di daerah Amerika Syarikat, anak babi sering dapat dilihat di meja percutian Krismas, dan bukan seekor kalkun, seperti di seluruh negara...

Kamus istilah masakan. 2012.

 • Veselka
 • Penjimatan Garpu

Lihat "Ham" dalam kamus lain:

Ham - dapatkan kod promosi terkini untuk diskaun di Akademik Vodovoz RU atau beli ham dengan potongan harga di penjualan di Vodovoz RU

ham - Rusia lain ham dan daging babi, gram. 1611 (Sobolevsky, Kuliah 106), sering juga ham (Domostr. K.), bersama dengan sham (Domostr. Zab. 56), garam lusuh (ibid., 56). Dengan mengambil kira ejaan lama dan pendidikan selari ini...... Kamus Etimologi Bahasa Rusia oleh Max Vasmer

ham - s; f.; pl. hams (khas; semasa menetapkan jenis). Produk daging salai atau rebus yang diperbuat daripada daging babi masin. Sandwic Ham. B. dalam tempurung (dalam bentuk sosej). ◁ Ham, dan; g. Lask. Ham, oh, oh. Dalam sosej... Kamus Ensiklopedik

HAM - HAM, ham, pl. tidak, isteri. Daging babi masin dan salai, terutamanya Ham. Kaki ham. Sandwic Ham. Kamus penjelasan Ushakov. D.N. Ushakov. 1935 1940... Kamus Penjelasan Ushakov

HAM - HAM, s, pl. (semasa menetapkan jenis) ham, in, inam, isteri. Daging kaki babi salai atau bakar. | pelengkap ham, oh, oh. Kamus Huraian Ozhegov. S.I. Ozhegov, N.Yu. Shvedova. 1949 1992... Kamus Penjelasan Ozhegov

HAM - isteri. (palsu, dari lusuh. · berlawanan. segar) kaki babi masin dan salai, bahu belakang atau depan; bahagian lain juga dihisap, misalnya. tulang rusuk; terdapat juga ham beruang, rusa, dan lain-lain. Apa peringkat saya jika tidak ada ham dalam sup kubis? Faham...... Kamus Penjelasan Dahl

ham - babi Kamus sinonim Rusia. ham n., bilangan sinonim: 4 • ham (1) • makanan... Kamus sinonim

HAM - produk daging salai, bakar atau rebus yang terbuat dari ham babi masin... Kamus Ensiklopedik Besar

ham · - ham, s; pl. hams, in... Tekanan perkataan Rusia

Ham - w. Daging daging babi rebus masin, digunakan untuk makanan. Kamus penerangan Efremova. T.F. Efremova. 2000... Kamus Penjelasan Moden Bahasa Rusia oleh Efremova

ham - ham, hams, hams, hams, ham, hams, ham, hams, ham, ham, hams, ham, hams (Sumber: "Paradigma penekanan lengkap menurut A. A. Zaliznyak")... Bentuk kata

Ham

Nama produk ini berasal dari kata "lama", walaupun ini sama sekali tidak bermaksud lama dan tidak dapat digunakan. Ham, yang akan dibincangkan kemudian, diciptakan sebagai makanan untuk penyimpanan jangka panjang. Bahkan pada zaman dahulu, setelah diproses khas, potongan daging (biasanya daging babi digunakan untuk tujuan ini) dapat disimpan selama berbulan-bulan. Hari ini makna perkataan ini telah berubah sedikit. Pada masa ini, ham disebut daging babi salai atau asin, dan terdapat beratus-ratus variasi produk ini. Tetapi adakah daging berguna dalam bentuk ini, seberapa sering anda boleh memakannya, dan adakah ia layak dimakan sama sekali??

Kisah asal

 • Kisah asal
 • Varieti dan jenis ham
 • Ham di pelbagai negara
 • Cara membuat ham yang betul
 • Resipi parma ham
 • Cara menyimpan
 • Ham: faedah dan keburukan bagi manusia
 • Ciri-ciri yang bermanfaat

Hari ini produk daging babi ini terkenal di seluruh dunia. Sejarawan mengaitkan pemeliharaan babi kepada orang Cina. Mereka, sebagai penyelidik masa lalu meyakinkan, bahawa pada sekitar 4900 SM, mereka pertama kali memasak hidangan dari babi peliharaan. Eropah mempelajari rasa daging babi buatan sendiri hanya pada tahun 1500 SM. Menjelang abad ke-17, haiwan peliharaan ini sudah sampai di Dunia Baru dan Afrika. Pada masa itu, daging babi masin telah mendapat populariti di seluruh dunia. Mereka mengatakan bahawa sesuatu yang serupa dengan ham disediakan oleh pakar masakan Rom Kuno, yang pada abad ke-1 SM. e. diterangkan secara terperinci teknologi merokok ham. Ham dalam tin pertama muncul pada abad ke-20. Ia dicipta oleh George Hormel Amerika pada tahun 1926. Ham mengikut resepinya, diisi dengan bahan seperti jeli, boleh dibeli di pasar raya hari ini..

Walaupun ham klasik adalah hidangan daging yang terbuat dari daging babi, di negara yang berlainan dan pada masa yang berlainan ia disediakan dari daging beruang, daging rusa, ayam belanda dan juga ayam. Secara tradisinya, daging babi digunakan untuk hidangan, walaupun beberapa gourmets lebih suka bahu belakang atau depan, yang pertama diasinkan dan kemudian sedikit diasap..

Varieti dan jenis ham

Bergantung pada kaedah pengeluaran, ham adalah:

 • asap yang tidak dimasak;
 • direbus;
 • rebus dan salai;
 • dibentuk;
 • dalam tin;
 • salai dan dibakar;
 • kering kering, dll..

Untuk ham rebus, sebagai peraturan, kaki babi digunakan, yang sebelumnya dibumbui dalam air garam. Dagingnya dipersiapkan "bersama" dengan bawang, wortel dan rempah. Bahan mentah untuk daging asap rebus terlebih dahulu diperap, kemudian salai, dan kemudian direbus di dalam air dengan rempah. Pilihan ini berbeza dengan yang lain dalam warna daging merah jambu pucat dan kerak emas..

Ham di pelbagai negara

Hidangan ini, seperti yang telah disebutkan, disediakan di kebanyakan negara di dunia. Tetapi di bawah pengaruh tradisi gastronomi nasional, ham boleh berbeza dengan ketara dari negara yang berbeza. Berikut adalah beberapa contoh.

China. Hidangan ini terkenal di sini sejak abad ke-10. "Ham Smoking Jinhua" masih dimasak mengikut resipi kuno, kemudian ditambahkan ke hidangan lama yang tidak kurang enak "Buddha Jumping Over the Wall", "Duck's Feet", "Merak.

Perancis. Pertama dikeringkan di udara segar, dan kemudian daging babi masin, penduduk tempatan memanggil ham Bayonne dan secara tradisional menggunakannya dengan roti petani, diminyaki. Nama lain untuk produk ini ialah ham salai Basque. Dan bahagian bangkai itu, dilengkapkan dan disiapkan dalam bentuk khas, dikenali sebagai jamon Perancis - jenis makanan daging yang sama popular..

Jerman. Westphalian ham terbuat dari babi, yang dietnya hanya biji dari hutan Westphalia. Daging ini juga dihisap dengan cara istimewa: hanya pada juniper dan beech. Ham Black Forest adalah daging yang telah dikeringkan dan dihisap pada kerucut cemara. Kedua-dua produk ini dianggap sebagai ciri khas Jerman.

Ireland. Belfast terkenal dengan dagingnya yang masin. Tetapi yang menjadikan mereka benar-benar istimewa adalah proses merokok yang tidak biasa. Daging mendapat aroma yang unik dari asap kebakaran gambut.

Inggeris. York ham mempunyai rasa ringan dan aroma halus. Daging merah jambu pucat secara tradisional dimakan di sini dengan sos Madeira.

Itali. Nah, yang belum pernah mendengar tentang prosciutto Itali. Salah satu variasinya adalah ham Parma, dibuat dari ham besar (lebih dari 10 kg). Bahan mentah untuk produk ini hanyalah daging babi hutan muda yang tumbuh di kawasan tertentu. Proses penyediaan hidangan ini memakan masa sekurang-kurangnya setahun. Jenis ham ini mempunyai kandungan garam yang rendah. Prosciutto dari Tuscany dicirikan oleh sejumlah besar rempah yang digunakan untuk pengawetan, dan ham "di San Daniele" sangat masin dan kering. Banyak jenis ham buatan Itali yang direndam dalam wain, yang memberi mereka kelembutan istimewa.

Sepanyol. Di negara ini, "arahan" untuk menyediakan makanan yang lazat dipatuhi. Ini tidak hanya menjelaskan daging apa yang harus diambil untuk ham, tetapi juga di mana babi harus dibesarkan dan apa yang harus diberi makan. Setiap titik pemprosesan daging dijelaskan dengan tidak terperinci. Ngomong-ngomong, untuk pembuatan produk kering ini, tidak ada yang digunakan kecuali daging babi dan garam, serta udara pegunungan segar, di mana daging "matang". Jamon Serrano (ham Sepanyol) dibuat hanya dari babi putih.

Portugal. Fiambre tempatan agak mengingatkan ham Sepanyol. Tetapi hanya daging babi Iberia hitam yang diambil di sini sebagai bahan mentah..

Filipina. Di sini mereka memasak mungkin ham yang paling menakjubkan - manis. Sebelum penyediaan, daging disimpan dalam sirap manis sehingga semua garam keluar dari bangkai.

Kanada. Penduduk tempatan telah menghisap pinggang dan bahagian belakang belakang selama bertahun-tahun. Dalam bentuk siap, produk adalah persilangan antara daging asap dan ham.

Amerika Syarikat. Ham "rakyat" gaya Amerika dibuat di dataran tinggi di sempadan dengan Kanada. Setiap tahun pada akhir November, babi yang dibiakkan pada makanan berangan disembelih di sini. Tetapi kebanggaan daging utama orang Amerika adalah Smithfield ham. Ia telah dimasak selama beberapa tahun (dari 1 hingga 7), sangat masin dan ditutup dengan lapisan acuan, tetapi pada masa yang sama ia mempunyai rasa yang tiada tandingannya, yang menentukan kos tinggi produk siap..

Bulgaria. "Ibu kota" ham di negara ini terletak di sekitar bandar Elena. Resipi Bulgaria menyediakan penuaan daging dalam garam garam selama 45 hari, kerana daging babi memperoleh rasa istimewa, dengan mudah mengenali negara asalnya.

Rusia. Di sini dan di banyak negara CIS, dua jenis ham paling popular. Tambov yang disebut - asap rebus dan tidak dimasak mengikut resipi Voronezh. Loin dan brisket tidak kurang popular. Jenis ham yang lain jarang terdapat di CIS.

Cara membuat ham yang betul

Kualiti produk siap secara langsung bergantung pada kualiti bahan mentah yang digunakan. Atas sebab ini, banyak negara mempunyai peraturan yang agak ketat untuk penyediaan ham..

Selalunya untuk makanan istimewa ini, mereka mengambil daging babi, yang diberi makan kacang dan buah-buahan. Fillet haiwan tersebut sangat lembut dan lembut. Peraturan kedua adalah usia haiwan. Ham yang paling sedap diperoleh dari daging babi muda. Walaupun beberapa resipi memerlukan haiwan yang lebih tua. Syarat ketiga adalah mengekalkan suhu dan masa pengeringan yang betul. Nuansa teknologi ini tepat menentukan rasa dan kualiti produk siap..

Resipi parma ham

Parma ham adalah salah satu makanan daging yang paling sedap. Tetapi anda tidak perlu pergi ke Itali untuk merasainya. Daging parma boleh dibuat dengan tangan anda sendiri di rumah.

Untuk menyediakan makanan istimewa ini, anda perlu mengambil 1 kaki babi, walaupun brisket atau undercorn juga berfungsi. Sebagai permulaan, daging perlu dihantar ke peti sejuk semalaman untuk menyejukkannya dengan teliti. Kemudian gosokkan dengan campuran perasa. Sediakannya dengan garam laut, gula merah, lada hitam tanah, beri juniper kering dan serbuk bawang putih. Sekiranya anda mahu, anda boleh menambahkan bahan pengawet dalam bentuk natrium nitrit atau natrium nitrat. Langkah seterusnya adalah membungkus kaki dengan ketat dengan pelekat atau mengosongkannya dan meletakkannya kembali di dalam peti sejuk (kali ini selama 15 hari).

Kemudian keluarkan daging, gosokkannya lagi dengan campuran rempah (komposisinya sama) dan sekali lagi hantar ke sejuk selama 15 hari. Kemudian tuangkan air suam ke atas kaki dan biarkan selama 30 minit, kemudian gantungkannya dalam draf selama kira-kira 6 jam. Tahap akhir dari memasak Parma ham berlangsung selama 3 hari - ini adalah berapa lama daging harus terus digantung di dalam bilik yang hangat. Dan langkah terakhir: sebarkan daging dengan lada hitam dan lemak, keringkan pada suhu 15 darjah Celsius dan 70 peratus kelembapan relatif sekurang-kurangnya 30 hari lagi.

Cara menyimpan

Sebagai peraturan, ham yang dimasak boleh disimpan di dalam peti sejuk selama kira-kira seminggu tanpa kehilangan kualiti. Walaupun terdapat varietas yang dapat terletak di tempat yang sejuk hingga 2 bulan, pembekuan akan membantu beberapa untuk memperpanjang umur hingga 3 bulan. Namun, sebelum mengirim ham ke dalam peti sejuk, penting untuk difahami: kemungkinan besar, setelah pencairan, ia akan kehilangan warna merah jambu pucatnya dan memperoleh warna coklat keabu-abuan, dan dalam beberapa jenis, teksturnya juga akan menderita..

Tetapi produk dalam tin setelah membuka bungkusan yang ditutup tidak boleh disimpan lebih dari 5 hari.

Ham: faedah dan keburukan bagi manusia

Pada masa lalu, ketika tentera pergi berperang, untuk mencegah daging busuk, ia dicelupkan ke dalam air garam dan dihisap. Ham menyediakan para prajurit protein, tenaga dan nutrien yang terdapat dalam daging babi. Tetapi bagi orang moden, pengambilan ham setiap hari tidak selalu dibenarkan. Sekurang-kurangnya, pakar pemakanan berusaha meyakinkan perkara ini. Dan beberapa alasan diberikan untuk pengesahan.

Natrium

Kandungan natrium yang tinggi adalah salah satu bahaya utama ham. Oleh kerana daging pada mulanya dirawat dengan garam, produk jadi sangat tinggi natrium (potongan 80 gram mempunyai 1270 mg daripada 1500 mg RDA). Dan anda tidak perlu menjadi doktor untuk memahami bahawa pengambilan garam berlebihan tidak memberi kesan terbaik kepada kesihatan anda. Overdosis natrium boleh menyebabkan kembung, darah tinggi, radang sendi atau bertambah buruk..

Untuk mengurangkan kepekatan natrium dalam ham, produk boleh direndam dalam air suam selama 4-12 jam sebelum digunakan..

Lemak dan kalori

Ham kaya dengan lemak tepu, dan itu bukan berita baik. Sebilangan besar kalori dalam makanan ini berasal dari lemak. Dan penggunaan lipid tepu yang terlalu kerap (tetap padat pada suhu bilik) menyebabkan peningkatan kolesterol, pembentukan "plak" pada saluran darah dan seterusnya - penyakit kardiovaskular. Selain itu, penting untuk mengetahui bahawa sepotong ham, yang beratnya hanya 25 gram, mengandungi kira-kira 50 kalori, dan kebanyakannya berasal dari lemak. Untuk mengurangkan kandungan kalori dan menghilangkan lemak berlebihan, ham boleh dihantar ke oven sebentar, setelah membuat potongan pada sekeping daging (ini akan mempercepat pembuangan lemak).

Kanser dan bahaya lain

Pada tahun 2007, para penyelidik yang melihat kesan pelbagai jenis makanan terhadap kesihatan membuat kesimpulan yang mengecewakan. Ternyata pengambilan ham dan beberapa produk daging lain secara berkala dapat meningkatkan risiko barah hampir 20 persen. Selalunya, barah atau barah paru-paru berlaku. Dan pada tahun 2012, para penyelidik juga menunjukkan bahawa daging yang diproses meningkatkan risiko penyakit jantung dan diabetes jenis 2..

Ciri-ciri yang bermanfaat

Sementara itu, seseorang tidak boleh mengatakan bahawa ham adalah produk yang berbahaya. Seperti jenis daging merah yang lain, ia adalah sumber protein yang kaya (hampir 40% dari nilai harian untuk orang dewasa). Di samping itu, ia adalah gudang mineral dan vitamin penting. Mengonsumsi makanan ringan ini akan membolehkan anda menambah simpanan tembaga, besi, kalium, magnesium, zink, riboflavin, vitamin B6 dan B12..

Purata hidangan ham adalah:

 • 41% daripada nilai harian tiamin;
 • Riboflavin 16%;
 • 26% niasin;
 • 13% vitamin B6;
 • 10% vitamin B12.

Bahan-bahan ini diperlukan untuk menjaga fungsi hati, kulit, mata, rambut yang sihat. Vitamin ini juga akan membantu menyokong pencernaan yang betul dan memberi tenaga yang diperlukan kepada tubuh..

Di samping itu, hidangan ham mengandungi:

 • 20% daripada nilai harian fosforus (diperlukan untuk pembentukan DNA);
 • 10% kalium (penting untuk sistem saraf dan fungsi otot yang betul);
 • 14% zink (menguatkan sistem imun).

Dan jika anda memakan ham secara sederhana, sambil menjalani gaya hidup aktif, anda tidak boleh takut akan kelebihan kalori atau lemak. Sebaliknya, daging babi berlemak selalu boleh diganti dengan ayam pemakanan, daging lembu, ayam belanda atau domba yang lebih banyak..

Sudah tentu, ham bukanlah makanan yang sihat dengan sifat penyembuhan. Sementara itu, penggunaan sederhana produk ini akan memberi tubuh banyak bahan bermanfaat tanpa kesan sampingan..

Ham

Ham (ham, dari lusuh; bertentangan dengan segar, segar) - ham babi masin dan salai, belakang atau, lebih jarang, bahu depan; bahagian lain juga dihisap, misalnya tulang rusuk; terdapat juga ham rusa [1], dari ayam belanda, ayam [2], dll..

Menurut GOST R 52427-2005, ham adalah produk yang dibuat dari kepingan daging tanpa tulang yang telah diasinkan menggunakan urut, masak dan mendidih untuk mewujudkan struktur monolitik dan konsistensi elastik dalam produk siap. [3]

Mereka tahu cara memasak ham di Rom Kuno, khususnya, pada abad ke-1 SM. e. Mark Terentius Varro dalam karyanya "On Agriculture" menerangkan teknologi penyediaannya [4].

Kandungan

 • 1 Ham di pelbagai negara
  • 1.1 Bulgaria
  • 1.2 Jerman
  • 1.3 Sepanyol
  • 1.4 Itali
  • 1.5 China
  • 1.6 Portugal
  • 1.7 Romania
  • 1.8 USSR dan Rusia
  • 1.9 AS
  • 1.10 Filipina
  • 1.11 Perancis
 • 2 ham dalam tin
 • 3 Kanser
 • 4 Ham dalam budaya
  • 4.1 Filem
  • 4.2 Sastera
  • 4.3 Melukis
 • 5 Lihat juga
 • 6 Catatan
 • 7 Rujukan

Ham di pelbagai negara

Bulgaria

Yelenski tetapi merupakan ham yang dihasilkan di tengah-tengah Bulgaria, berhampiran bandar Elena. Produk disimpan dalam larutan masin selama 40-45 hari. Dikenali secara meluas di dalam negara.

Jerman

Negara ini terkenal dengan dua jenis ham:

 • Ham Hutan Hitam (Schwarzwälder Schinken) - Dihasilkan di Hutan Hitam. Ini adalah ham kering berpengalaman yang dihisap pada serbuk gergaji dan kerucut segar.
 • Westphalian ham - dibuat dari babi yang dibesarkan di Westphalia, yang diberi makan secara eksklusif dengan biji-bijian. Kemudian daging itu dihisap menggunakan cabang beech dan juniper [5].

Sepanyol

Mungkin di negara ini, perhatian paling banyak diberikan kepada kualiti ham. [style] Peraturan untuk penyediaan ham, peraturan untuk memberi makan babi yang akan memasaknya dan proses pengeluaran lain dijelaskan dengan teliti di sini [6].

Salah satu jenis utama ham Sepanyol adalah Jamon Serrano [en] [7]. Ham ini dibuat khas dari apa yang disebut "babi putih". Jenis:

 • Dihasilkan di Treveles - yang paling manis.
 • Dihasilkan di Teruel - yang "paling awal" [8].

Itali

Dalam bahasa Itali, ham disebut "prosciutto" ("prosciutto"). Varieti mentahnya disebut "prosciutto crudo" ("prosciutto crudo"), rebus - "prosciutto cotto" ("prosciutto cotto").

Parma ham (Prosciutto di Parma) dihasilkan di hampir dua ratus kilang [sumber yang tidak ditentukan 312 hari], tertumpu di sebelah timur provinsi Parma. Untuk penghasilannya, hanya seekor ham besar yang digunakan (masing-masing 12-13 kg). Ciri khasnya adalah bahawa garam yang sedikit digunakan dalam penyediaannya, tetapi garam bawang putih dan gula ditambah. Setelah masin, daging ditutup dengan lemak babi, membiarkan tisu otot terbuka, setelah itu dikeringkan untuk waktu yang agak lama (sekurang-kurangnya selama satu tahun). Untuk pengeluaran ham Parma, babi pengebirian yang berumur tidak lebih dari 10 bulan dan beratnya tidak lebih dari 140 kg digunakan. Babi hanya boleh dibesarkan dan disembelih di sepuluh (dari dua puluh) wilayah di Itali: Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont, Venice, Tuscany, Umbria, Marche, Abruzzi, Lazio dan Molise [5].

Prosciutto di San Daniele dinamai sempena komuniti San Daniele del Friuli, di mana ia dihasilkan. Varieti ini menyerupai rasa dan produksi Parma ham, tetapi berbeza dengan kandungan garam yang sedikit lebih tinggi. Selain itu, pada usia penuaan yang sama, ham San Daniele nampaknya lebih tua daripada ham Parma. Ini disebabkan oleh fakta bahawa di San Daniele del Friuli, kelembapan udara yang lebih rendah menyumbang kepada pengeringan ham yang lebih cepat, dan ham Parma, kerana iklim yang lembap, tetap lebih lembut.

Speck dell'Alto Adige IGP sedang dikembangkan di kawasan Alto Adige. Teknologi tradisional untuk penyediaannya melibatkan penggunaan daging babi tanpa lemak, yang diasinkan, ditaburkan dengan campuran lada, beri juniper, daun salam dan rosemary, merokok ringan dan berumur rata-rata sekitar 22 minggu.

Varieti ham Tuscan ("toscani") lebih banyak garam dan perasa.

Varieti ham, pengeluarannya tidak terikat dengan wilayah Itali yang jelas, disebut "nostrani", "nazionali" ("domestik").

China

Ham, yang digunakan dalam banyak hidangan, disebut dalam teks Cina yang mendahului Kerajaan Song (abad X-XIII) Beberapa jenis ham digambarkan semasa Dinasti Qing (abad XVII-XX), di mana ia digunakan, antara lain., untuk membuat apa yang disebut "sup Asia" [ru].

Ragam ham Cina yang paling terkenal adalah "hamky jerky Jinhua" [9], yang digunakan untuk menyiapkan hidangan kebangsaan "Buddha Jumping Over the Wall" Hidangan Cina terkenal lain dengan ham - "Duck's feet" dan "Peacock".

Portugal

Sebilangan besar ham di negara ini disebut fiambre (tidak boleh dikelirukan dengan hidangan tradisional Guatemala Fiambre). Jenis masakan ham di sini kebanyakannya dipinjam dari Sepanyol. Ia dihasilkan terutamanya di bandar Chaves, Alentejo. Dibuat dengan babi Iberia hitam.

Romania

Di negara ini, ham disebut şuncă, şonc atau jambon. Garam pasir selalu digunakan dalam pengeluaran. Pengeluaran utama tertumpu di Transylvania.

USSR dan Rusia

Banyak jenis ham dihasilkan secara industri

Pengeluaran ham di Amerika Syarikat banyak diwarisi dari tradisi membuat ham dan daging babi pada abad ke-17 di England, dan pada abad ke-18 di Perancis. Juga pada awal abad ke-20, petani di Appalachians Selatan melepaskan babi mereka ke dataran untuk dijual setiap musim gugur, memberi mereka buah berangan dan dahan pokok hutan yang boleh dimakan, seperti yang telah dilakukan oleh nenek moyang mereka dari Scotland selama berabad-abad. Penggalian arkeologi di daerah Jamestown telah menunjukkan bahawa peneroka pertama wilayah tersebut (kebanyakannya dari West Midlands) membina kandang babi untuk anak babi yang mereka bawa. Mereka dijaringkan pada pertengahan November. Sehingga sekarang, di daerah Amerika Syarikat, anak babi sering dapat dilihat di meja percutian Krismas, dan bukan seekor kalkun, seperti di seluruh negara..

Smithfield Ham adalah ham negara yang dihasilkan hanya di sekitar Smithfield, Virginia. Ham yang paling mahal dan popular di Amerika Syarikat. Ia mempunyai kandungan garam yang tinggi dalam produk siap. Proses teknologi memerlukan masa yang cukup lama; selama ini produk tersebut dibenarkan mengembangkan lapisan acuan. Kemudian plak ini dikeluarkan, tetapi rasa asalnya tetap ada.

Kurang dikenali adalah jenis serupa "Tennessee" dan "Appalachian" yang disediakan di kawasan masing-masing. Masukkan madu dan hickory ke produk siap.

USDA mengkategorikan ham ke dalam kategori berikut:

 • "Ham" (ham) - dibuat dari kaki belakang babi, mengandungi sekurang-kurangnya 20.5% protein, tidak ada air yang ditambahkan. Definisi ini juga merangkumi ham kalkun, dengan syarat bahawa ia dibuat dari paha unggas..
 • "Ham dengan jus semula jadi" - 18.5-20.5% protein.
 • "Ham - air ditambahkan" - 17-18.5% protein, tidak lebih dari 10% air tambahan.
 • Produk ham dan air - lebih daripada 10% air tambahan (jumlah aditif yang tepat harus ditunjukkan pada bungkusan).

Potong ham atau ham dalam bentuk mestilah mempunyai label yang sesuai pada bungkusan.

Gula banyak ditambahkan ke hampir semua jenis ham Amerika. Pelabelan "ham yang disembuhkan madu" pada bungkusan hanya dibenarkan jika madu membentuk sekurang-kurangnya 50% daripada semua pemanis yang digunakan.

Ham ham terkenal di Amerika Syarikat kerana kandungan lemak rendahnya [10].

Filipina

Di negara ini, adalah kebiasaan merendam ham dalam kaldu manis, mengeluarkan garam. Sebilangan besar kilang ham di negeri ini dibiayai oleh syarikat "JBS USA" [en]. Secara amnya, orang Filipina lebih suka ham manis daripada ham masin. [11].

Perancis

Ham yang paling terkenal ialah Bayonne. Ham diasinkan kering dengan garam batu, setelah itu dikeringkan di udara terbuka sehingga 7 bulan. Namanya berasal dari nama kota Bayonne di barat daya negara ini. Juga di Perancis, mereka membuat pelbagai jenis jamon - ham tanpa tulang yang dimasak dalam bentuk khas.

Ham dalam tin

Ham dibungkus dalam tin dan jeli seperti agar-agar (gelatin) ditambah. Makanan dalam tin yang dihasilkan dapat disimpan pada suhu bilik. Teknologi pertama pengetinan ham dikuasai oleh Amerika George Hormel [ru], yang mengasaskan syarikat untuk pengeluaran produk daging siap pakai "Hormel Foods" [ru] pada tahun 1926.

Pada bulan November 2007, Yayasan Penyelidikan Kanser Dunia dan Institut Penyelidikan Kanser Amerika menerbitkan laporan mereka yang bertajuk Makanan, Pemakanan, Aktiviti Fizikal, dan Pencegahan Kanser: Prospek untuk Masa Depan [12]. Menurut kajian mereka (5 tahun, 7 ribu dikaji [13]), pengambilan ham, salami [14], hot dog, sosej [15], dan secara umum daging salai atau kalengan meningkatkan risiko barah sebanyak 21% setiap 50 g seminggu melebihi dos yang disyorkan (500 g seminggu) [13].

Ham dalam budaya

Filem

 • "Ham, ham", Sepanyol, 1992.

Sastera

 • "Ham Ham Westphalian, / Apicia Layak untuk Bergambar" - "Don Juan" (1819), George Byron.
 • "Babi rebus, dengan kulitnya dibalik, berubah menjadi kemerahan dengan lemak merah jambu. Ham Westphalian, juga dengan jubahnya dilemparkan ke belakang, berdebat dengan keputihan halus mereka dengan taplak meja. Mereka dipotong dengan ketepatan matematik dalam lapisan, setipis daun, di seluruh diameter ham, dan sekali lagi lapisan dilipat ke tempatnya sehingga ham kelihatan utuh "-" Moscow dan Muscovites "(1926), Vladimir Gilyarovsky.

Mengecat

 • Masih Hidup dengan Ham, (1767) Anna Valle-Coster.
 • Masih Hidup dengan Roti dan Ham (akhir abad ke-18) Carlo Magini.
 • Kedai Makan (Ham) (1912) Pablo Picasso.

lihat juga

 • SPAM
 • Sosej Ham

Catatan

 1. ↑ Ham // Kamus Penjelasan Bahasa Rusia yang Hidup: dalam 4 jilid / author.-comp V.I.Dal. - Edisi ke-2. - SPb. : Tipografi M.O. Wolf, 1880-1882.
 2. Content Kandungan kalori ham
 3. ↑ GOST R 52427-2005
 4. ↑ http: //heart-stuffing.ru/stati/istoriya-vetchinyi-2.html (pautan tidak dapat diakses)
 5. ↑ 12 Kesalahan dalam nota kaki? : Teg tidak sah; tiada teks yang ditentukan untuk nota kaki yang dibuat secara automatik
 6. ↑ Campaña informativa sobre los Productos del Ibérico del Ministerio de Agricultura de EspañaDiarkibkan pada 22 Mei 2008.
 7. Ham ham Sepanyol yang dipanggil Jamon / Artikel / Sepanyol (Eropah) - Tempat yang bagus
 8. Agency Badan Pengatur Serrano Ham D.O. Jamón de Teruel
 9. ↑ 金华 火腿 (ikan paus)
 10. ↑ Ham Turki
 11. ↑ Minggu | Adakah anda memesan Bulalo? (pautan tidak tersedia)
 12. ↑ Makanan, Pemakanan, Aktiviti Fizikal dan Pencegahan Kanser: Perspektif Global, Tabung Penyelidikan Kanser Dunia dan Institut Penyelidikan Kanser Amerika (31 Oktober 2007). Diakses pada 18 September 2009.
 13. ↑ 12 Tina Marie Macias. Lemak badan dikaitkan dengan enam jenis barah, Los Angeles Times (31 Oktober 2007). Diakses pada 18 September 2009.
 14. Thin kurus untuk mengurangkan barah, kata kajian, BBC News (31 Oktober 2007). Diakses pada 18 September 2009.
 15. ↑ Makanan, Pemakanan, Aktiviti Fizikal dan Pencegahan Kanser: Perspektif Global, Dana Penyelidikan Kanser Dunia dan Institut Penyelidikan Kanser Amerika (31 Oktober 2007), hlm. 117.. Diakses pada 18 September 2009.

Pautan

 • Wikimedia Commons mempunyai media yang berkaitan dengan Ham
 • Sejarah ham. Ham Itali, Perancis dan Jerman
 • Resipi ham buatan sendiri
 • GOST untuk ham dalam tin, USSR, 1959 (pautan tidak dapat diakses)
 • GOST untuk produk daging babi yang dimasak, USSR, 1985 (pautan tidak dapat diakses)
 • "Ham yang diimport boleh dibuat dari apa saja," kata Anatoly Golov, ketua bersama Kesatuan Pengguna Rusia. Diakses pada 10 November 2009
 • Konsortium Pengeluar Parma Ham (itu.)
 • Konsortium Pengeluar San Daniele Ham (IT)

Apa itu wiki.moda Wiki adalah sumber maklumat utama di Internet. Ia terbuka untuk mana-mana pengguna. Wiki adalah perpustakaan awam dan pelbagai bahasa.

Asas halaman ini terdapat di Wikipedia. Teks tersedia di bawah CC BY-SA 3.0 Unported License.

Maksud perkataan "ham"

Dalam kamus Dahl

g. (ramshackle, dari lusuh. antipol. segar) kaki babi masin dan salai, bahu belakang atau depan; bahagian lain juga dihisap, misalnya. tulang rusuk; terdapat juga ham beruang, rusa, dan lain-lain. Apa peringkat saya jika tidak ada ham dalam sup kubis? Ham datang ke jalur, semua orang sudah selesai. | Permainan kanak-kanak, flagellum, ikan: topi, sarung tangan, sandal dilemparkan di sekitar tiang; yang memandu, berpegang pada tali, mempertahankan diri dengan tongkat; yang lain membuang timbunan dan memukul air dengan apa yang mereka tarik. Ham, rel. ke ham. Seorang tukang roti ham menjual ham, menyediakannya, penternak sosej. Pembuat ham tempat merokok, tempat di mana ham dihisap.

Dalam kamus Ozhegov

HAM, -y, pl. (semasa menetapkan jenis) ham, -in, -inam, g. Ham babi salai atau bakar. || pelengkap ham, th, th.

Dalam kamus Efremova

Dalam kamus Vasmer Max

ham
Rusia lama ham dan daging babi, gram. 1611 (Sobolevsky, Kuliah 106), sering juga ham (Domostr. K.), bersama dengan sham (Domostr. Zab. 56), garam lusuh (ibid., 56). Dengan mengambil kira ejaan lama ini dan pembentukan selari daging segar, tanpa garam, terutama daging babi (dari segar), ia harus dianggap sebagai penjelasan yang sangat mungkin dari vevei; lihat Yagich, AfslPh 7, 497; 9, 314; 33, 483; Tukarkan. 2, 264. Kurang meyakinkan adalah hubungan dengan orang Poland. wędzić "untuk merokok daging", wędlina "ham, daging asap", Czech. uditi, Poland. wędzonka, naik ke * vǫd-, bertentangan dengan Groth (RFV 14, 157; AfslPh 9, 311; Phil. Raz. 2, 426) dan Brueckner (AfslPh 39, 3), atau dari bahasa Rusia. pudar dari * vędnǫti, bertentangan dengan Miklosich (Mi. EW 380), Prusik (KZ 35, 599), Hati (ZfslPh 11, 370). Sobolevsky (RFV 14, 157) tanpa alasan membandingkan perkataan ham dengan ltsh. veksis "babi" (dari mana?), Old Ind. ukṣan-, abad baru- n. Ochs "lembu"; menentang, lihat Ilyinsky, IORYAS 24, 1, 131; lihat juga Yagich, ibid; AfslPh 8, 591.

Di D.N. Ushakova

HAMS, ham, pl. tidak, isteri. Daging babi masin dan salai, terutamanya Ham. Kaki ham. Sandwic Ham.

Dalam Kamus Sinonim

Dalam Kamus Ensiklopedia

produk daging salai, bakar atau rebus yang diperbuat daripada kaki babi masin.

Ham

Ham adalah produk makanan daging yang diperbuat daripada daging asin dan salai (daging babi, daging lembu, unggas, permainan). Sebagai peraturan, untuk tujuan ini, bilah bahu ham, belakang atau depan, serta bahagian lain dari bangkai haiwan yang mengandungi sejumlah kecil otot kasar dan tisu penghubung digunakan..

Jenis

Sudah menjadi kebiasaan untuk mengklasifikasikan ham berdasarkan teknologi yang digunakan dalam pembuatannya. Pada masa ini, terdapat ham rebus, asap rebus, asap tidak dimasak, panggang salai dan daging kering. Secara berasingan, perlu diperhatikan jenis kaleng daging ini yang enak, dibungkus dalam tin tertutup dengan penambahan jeli seperti jeli. Dari semua jenis ini, hanya dua jenis ham yang dihasilkan dalam jumlah besar di Rusia - asap rebus dan asap tidak dimasak.

Pembuatan

Ham boleh dibuat di rumah. Untuk ini, lebih baik menggunakan daging dengan kandungan minimum tisu penghubung dan otot. Ia diikat dengan jaring, dan kemudian direndam dalam air sejuk dengan penambahan garam dan pelbagai rempah, perasa dan sayur selama beberapa jam. Seterusnya, rebus daging bersama air garam. Tempoh rawatan haba sekurang-kurangnya 1 jam. Selepas itu, daging itu dibalut dengan kerajang dan diletakkan di dalam oven selama 30 minit, dipanaskan hingga 200 darjah Celsius. Kemudian hendaklah disejukkan perlahan-lahan ke suhu tidak lebih tinggi daripada 15 darjah Celsius..

Kandungan kalori

100 gram ham mengandungi kira-kira 180 kcal.

Komposisi

Komposisi kimia ham dicirikan oleh kandungan protein, lemak, abu, vitamin (A, B1, B3, B5, B9, B12, C) yang tinggi, makro- (kalium, kalsium, magnesium, natrium, fosforus) dan unsur mikro (besi, mangan, tembaga, zink, selenium).

Cara memasak dan menghidangkan

Walaupun ham adalah makanan daging yang siap dimakan, ia banyak digunakan dalam memasak untuk sebilangan besar hidangan. Lebih-lebih lagi, ia adalah salah satu ramuan yang paling popular dalam masakan kebangsaan banyak negara, pertama sekali, Eropah..

Dalam kebanyakan kes, ham dimakan segar, setelah dipotong menjadi kepingan nipis, menggunakannya sebagai tambahan salad sayur dan buah. Di samping itu, makanan daging ini sering terdapat dalam resipi untuk membuat sup, rebusan, pelbagai rebusan kedua dan hidangan goreng. Dalam kes ini, disarankan untuk menambahkan ham kepada mereka sejurus sebelum akhir proses memasak. Cadangan ini disebabkan oleh kenyataan bahawa rawatan haba yang berpanjangan akan menjadikan makanan daging ini terlalu kering dan sukar..

Apa yang digabungkan dengan

Ham sesuai dengan kebanyakan makanan, terutama sayur-sayuran (kentang, kubis, wortel, kekacang), cendawan, produk susu fermentasi, makanan panggang dan pasta, sayuran hijau, serta minuman tanpa alkohol dan alkohol.

Cara memilih

Semasa memilih ham, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan. Pertama sekali, ini adalah penampilan makanan istimewa daging ini. Sarungnya mestilah tidak rosak, kering, halus dan bersih, sesuai dengan isi. Di samping itu, anda perlu memperhatikan jenisnya. Pengilang pada masa ini menggunakan sarung semula jadi atau tiruan. Yang pertama boleh dimakan dan mempunyai beberapa nilai pemakanan, dan sebagai tambahan membolehkan kandungannya "bernafas". Pada masa yang sama, ham berlapis semula jadi mempunyai jangka hayat yang lebih pendek. Kelemahan utama sarung tiruan adalah keketatannya, kerana kelembapan terbentuk di bawahnya, yang boleh memberi kesan negatif terhadap sifat organoleptik ham..

Faktor lain dalam memilih ham adalah warna dan keseragaman potongannya. Produk berkualiti tinggi dibezakan dengan warna redup merah terang, tanpa bintik kelabu. Di samping itu, anda harus memperhatikan aroma. Ham mempunyai bau khas, tanpa penyisipan asing.

Penyimpanan

Jangka hayat ham sangat berbeza bergantung pada teknologi pengeluaran, bahan yang digunakan, jenis selongsong dan kualiti pembungkusan. Suhu optimum untuk menyimpan makanan istimewa daging ini ialah 0-6 darjah Celsius. Dalam keadaan seperti itu dan jika tidak ada kerosakan pada selongsong, ia dapat mengekalkan semua kualiti organoleptik asalnya selama 15 hari. Jangka hayat boleh diperpanjang hingga 30 hari jika ham dibekukan. Pada masa yang sama, penting untuk memerhatikan rejim suhu tertentu - tidak lebih tinggi daripada minus 18 darjah Celsius.

Ciri-ciri yang bermanfaat

Oleh kerana ciri khas komposisi kimia, serta teknologi pembuatannya, ham mempunyai kesan positif pada tubuh manusia ketika dikonsumsi secara sederhana. Ciri ini disebabkan oleh komposisi kimia khusus ternakan dan daging unggas yang digunakan dalam pembuatannya, serta teknologi pengeluaran. Ia mengandungi banyak lemak dan kolesterol, serta sejumlah vitamin dan mineral yang sangat penting untuk kesihatan manusia. Akibatnya, penggunaan ham merangsang proses metabolisme dan pembentukan tisu otot dan tulang, mengurangkan kegembiraan saraf, meningkatkan fungsi saluran gastrointestinal, dan juga meningkatkan imuniti dan mempunyai kesan imunostimulasi, antioksidan, anti-radang.

Sekatan penggunaan

Intoleransi individu, berat badan berlebihan, penyakit sistem kardiovaskular.

Cara pembuatan ham: mengapa berwarna merah jambu dan baik

Kaedah Memasak Ham - Selamat dan Tidak Begitu

Apabila kita membeli produk yang disebut "ham" di kedai terdekat, kita tahu bahawa produk tersebut dapat disimpan dalam waktu yang singkat dan hanya di dalam peti sejuk. Tetapi ketika kita berada di luar negara, kita melihat bagaimana keseluruhan daging babi dipelihara pada suhu bilik. Apa yang menghalang ham daripada merosakkan? Proses apa yang dilakukan oleh daging untuk muncul di meja kami dalam bentuk kepingan merah jambu?

Ham tradisional tidak merosakkan kerana "diproses"; istilah ini merujuk kepada sebarang proses yang menghalang perkembangan bakteria dalam makanan, bahkan pada suhu bilik. Tetapi dalam kes ham, kadang-kadang sukar untuk mengetahuinya. Bagaimana ia diproses? Adakah semua jenis ham masin? Adakah mereka merokok? Adakah saya perlu memasaknya sebelum memakannya??

Tidak ada senarai jawapan yang diterima umum untuk pertanyaan-pertanyaan ini, kerana terdapat banyak jenis dan jenis ham yang diproses dengan cara yang berbeza..

Bergantung pada bahagian bangkai mana daging dari ham diambil, varieti berikut dibezakan: ham keseluruhan, ham dari betis atau dari paha, ham dari ham dengan atau tanpa kulit, dan lain-lain. Dan kemudian ada jenis ham, yang dinamai mengikut kaedah atau tempat pengeluaran..

Apa yang biasa bagi semua produk yang dipanggil ham ini? Fakta bahawa mereka semua dibuat dari kaki belakang babi dan telah diproses dengan satu atau lain cara, baik itu asin, merokok, pengeringan, menambah rempah dan penuaan. Pengambilan garam, merokok, dan pengeringan semuanya menyumbang kepada membunuh bakteria yang boleh merosakkan makanan. Beginilah keadaannya.

Pengasinan

Orang belajar mengawet daging dengan garam beberapa ribu tahun yang lalu. Garam mencegah kerosakan makanan dengan membunuh atau membasmi kuman bakteria melalui proses osmosis.

Bakteria pada dasarnya adalah titisan protoplasma yang dikelilingi oleh membran; dengan kata lain, ia adalah bahan seperti jeli dalam cengkerang. Protoplasma mengandungi air dengan zat terlarut di dalamnya - protein, karbohidrat, garam dan banyak bahan kimia lain yang penting untuk bakteria, tetapi kami tidak berminat dalam kes ini.

Sekiranya bakteria diletakkan di dalam air yang sangat masin, maka di luar membran sel bakteria kita akan ada persekitaran yang lebih asin daripada di dalam membran. Apabila ketidakseimbangan seperti itu berlaku pada sisi yang berlainan (berlawanan) dari penghalang telap (dalam kes kita, membran sel), Ibu Alam, yang tidak bertolak ansur, berusaha mengembalikan keseimbangan.

Jadi, menurut undang-undang termodinamik kedua, air didorong keluar dari lingkungan yang kurang pekat (yang ada di dalam bakteria) ke dalam persekitaran yang lebih pekat (dalam hal ini, ia adalah air masin). Akibatnya, keseimbangan dipulihkan: persekitaran yang kurang masin menjadi lebih masin, dan persekitaran yang sangat masin, sebaliknya, kurang masin. Proses ini dipanggil osmosis (atau proses osmotik). Akibat yang tidak menyenangkan bagi bakteria ialah kehilangan air, mengerut dan mati. Paling tidak dia tidak lagi mengancam kita, kerana sekarang dia tidak mempunyai masa untuk pembiakan.

By the way, larutan gula pekat dalam air dapat bertindak dengan cara yang sama dengan larutan air garam yang kuat. Inilah sebabnya mengapa kita menggunakan banyak gula ketika mengawet buah-buahan dan buah beri. Pada asasnya, anda boleh memasak jem strawberi dengan gula dan juga garam - garam dan gula adalah pengawet yang sangat baik. Perkara lain ialah anda tidak suka jem masin..

Hari ini, ham dan produk daging babi lain dirawat dengan campuran garam dan bahan lain, termasuk gula ("sugar ham"), rempah, dan natrium nitrit (E250). Nitrit mempunyai tiga fungsi di sini: pertama, mereka menghalang perkembangan bakteria Clostridium botulinum, yang merupakan sumber botulinum yang sangat beracun; kedua, mereka memainkan peranan sebagai bahan tambahan perasa pada daging; ketiga, mereka berinteraksi dengan myoglobin (yang menjadikan daging segar menjadi merah) untuk membuat bahan kimia yang disebut myoglobin nitric oxide, yang memberi daging warna merah jambu terang ketika dipanaskan perlahan.

Di dalam perut, nitrit diubah menjadi nitrosamin, bahan karsinogenik yang menyebabkan barah. Di Kesatuan Eropah, ia hanya boleh digunakan sebagai tambahan garam, tidak lebih dari 0.6%.

Merokok

Fakta bahawa ham mengalami pemprosesan tertentu tidak bermaksud bahawa setelah itu segera menjadi produk yang siap dimakan. Merokok membunuh kuman: sebahagiannya kerana ia mengeringkan daging dengan cara ini, sebahagiannya kerana ini adalah salah satu kaedah paling selamat untuk memasak makanan pada suhu rendah, dan akhirnya sebahagiannya kerana asap mengandungi bahan kimia berbahaya (lebih baik anda tidak tahu yang mana). Tetapi merokok juga memberikan banyak aroma dan rasa kepada daging..

Secara umum, jenis ham salai - dengan kata lain, kebanyakan jenis - tidak perlu dimasak lebih jauh sebelum makan..

Pengeringan

Pengeringan yang berpanjangan (di ruang kering) juga dapat mengeringkan dan membunuh bakteria. Prosciutto Itali dan serrano Sepanyol dirawat dengan garam kering dan dikeringkan. Oleh kerana varieti ini tidak merokok, secara teknikalnya adalah mentah; mereka boleh dihidangkan tanpa rawatan haba tambahan, potong dengan kepingan terbaik. Fakta bahawa anda makan daging "mentah" tidak menakutkan: tidak ada bakteria berbahaya di dalamnya.

Menambah rempah dan penuaan

Di sinilah ruang lingkup kreativiti terbuka! Ham ditaburkan dengan garam, lada, gula dan pelbagai rempah-rempah, yang komposisinya dijaga dengan ketat, dan kemudian berumur selama bertahun-tahun. Sekiranya daging diproses dan dikeringkan dengan betul, maka ia tidak akan merosot kerana bakteria, tetapi lama-kelamaan, filem cetakan mungkin muncul di atasnya, yang anda hanya perlu mengikis sebelum memakan ham. Cetakannya mungkin kelihatan mengerikan, tetapi dagingnya sangat enak di bahagian dalam. Secara amnya, tidak akan ada bahaya dari produk tersebut..

Akhir sekali, perlu disebutkan kepingan berwarna merah jambu, persegi atau bulat yang dijual dalam pembungkusan plastik buatan kilang di pasar raya pasar raya. Mereka mungkin dipanggil ham kerana mereka terbuat dari daging babi yang diproses, tetapi di situlah hubungannya dengan ham sebenar. (Adakah anda pernah melihat kaki babi dalam bentuk persegi biasa?) Produk ini dibuat dari sisa daging. Walaupun "ham" ini telah dihisap, jangka hayatnya sangat pendek: cepat merosot kerana jumlah air yang banyak di dalamnya.