Jenis alkohol

Sekumpulan besar bahan organik dipanggil alkohol. Hanya satu yang sesuai untuk kegunaan dalaman. Ia dipanggil etil, anggur, etanol; nama lama methylcarbinol jarang digunakan. Semua jenis alkohol lain kurang lebih beracun. Adalah mustahil untuk meminumnya..

Jenis etil alkohol

Alkohol adalah perkataan asal Latin yang bermaksud "jiwa" dalam terjemahan. Memang, minuman berasaskan alkohol dalam jumlah kecil menghangatkan jiwa. Perkara utama adalah tidak bersemangat dengan penggunaannya, kerana kepekatan tinggi menekan sistem saraf, memprovokasi perkembangan keadaan depresi.

Konsekuensi yang tidak menyenangkan dapat muncul walaupun memakan lebih banyak produk alkohol berkualiti tinggi. Hasil pengambilan alkohol lain, yang kini senang dibeli, jauh lebih sukar. Sebilangan cecair adalah persediaan farmaseutikal untuk kegunaan luaran, yang lain adalah pelarut dan reagen industri, barang keperluan rumah tangga dan isi rumah. Jenis alkohol apa yang ada - setiap orang dewasa perlu tahu untuk mengelakkan sekurang-kurangnya salah faham, sebagai maksimum yang tidak dapat diterima - tragedi.

Jenis etil alkohol

Alkohol yang diperbaiki

Etanol untuk penghasilan alkohol diperoleh melalui penapaian dari bahan gula. Braga disimpan pada suhu tertentu dengan enzim ragi. Produk yang dihasilkan disucikan dalam ruang pembetulan.

Di rumah, pembetulan sukar dilakukan, oleh itu penyulingan bulan disuling dengan penyulingan. Akibatnya, produk tersebut mengandungi banyak kekotoran, ada yang beracun. Anda boleh membeli penyearah rumah yang membekalkan alkohol ketulenan yang baik. Walau bagaimanapun, ia mahal dan tidak selalu tersedia untuk pengguna biasa..

Terdapat 5 gred etanol yang diperbetulkan dari bahan tumbuhan yang boleh dimakan.

 • Rectified Lux ​​mengandungi 96.3% etanol. Alkohol diperoleh dari pelbagai biji-bijian, diambil sebagai campuran atau secara berasingan.
 • Produk Extra adalah penyelesaian dengan kandungan etil alkohol 96.3%. Ia diperoleh dari biji-bijian yang diambil dalam campuran atau secara berasingan, serta dari campuran biji-bijian dan kentang. Dalam kes ini, pecahan jisim kentang tidak boleh melebihi 60%.
 • Produk Alpha mengandungi 96.3% bahan utama. Etanol ini diperoleh dari gandum, biji rai, diambil bersama atau secara berasingan.
 • Asas yang diperbetulkan mengandungi 96% alkohol asas. Ia dibenarkan dihasilkan dari tanaman apa pun, kecuali buah pokok buah..
 • Produk ketulenan tertinggi adalah pekat dengan kandungan etil alkohol 96.2%. Gred diperbaiki ini, serta produk kelas pertama, dihasilkan dari biji-bijian, akar kentang, bit gula, molase makanan, dan bahan mentah lain yang mengandungi glukosa..
 • Gred pertama yang diperbetulkan mengandungi 96% etanol. Produk, serta alkohol yang sangat dimurnikan, dibuat dari bahan mentah yang mengandungi karbohidrat sayur-sayuran atau dari pecahan pertama bahan yang diperbetulkan, yang dipilih semasa pengeluaran etanol dari bahan mentah makanan. Cecair tidak digunakan untuk membuat alkohol. Anda boleh membeli alkohol kelas 1 untuk keperluan isi rumah.
 • Alkohol alfa
 • Alkohol Lux

Jadi, asas berkualiti tinggi untuk vodka dan minuman beralkohol lain adalah empat jenis alkohol pertama. Sebilangan etanol yang sangat disucikan boleh digunakan secara dalaman. Tiada konsentrat berasaskan etanol lain yang boleh diminum.

Gosok alkohol

Oleh kerana sifat antiseptiknya, etanol digunakan dalam perubatan untuk rawatan luaran alat, tangan, dan permukaan luka. Cairan dibersihkan dengan teliti selama proses produksi, tetapi tidak dimaksudkan untuk dimakan. Harga alkohol perubatan lebih tinggi daripada nilai makanan, yang seterusnya mendorong pengguna untuk tidak menggunakan pekat farmasi. Anda boleh membeli alkohol perubatan di mana-mana farmasi di mana ia dijual tanpa sekatan

Penyelesaian etil alkohol

Alkohol mentah

Terdapat banyak jenis alkohol yang dijual, tetapi banyak peminum terus membuatnya sendiri di rumah. Moonshine diperoleh dengan fermentasi enzimatik bahan mentah makanan, diikuti dengan penyulingan berganda. Produk penyulingan pertama tidak cukup halus, oleh itu ia dipanggil alkohol mentah. Di rumah, sangat sukar untuk memisahkan semua kekotoran walaupun selepas penyulingan kedua. Bahan mentah mengandungi komponen beracun; meminumnya sangat tidak digalakkan.

Padang rumput pertama adalah alkohol mentah

Alkohol industri

Produk alkohol yang diperolehi melalui hidrolisis (penguraian terma dengan penyertaan air) dari bahan tanaman yang tidak boleh dimakan, khususnya kayu, perlu diperbaiki. Orang memanggil minuman itu "najis", dalam kesusasteraan khas - hidrolitik atau berkayu. Tidak digalakkan mengkonsumsi alkohol teknikal di dalamnya, walaupun jenisnya, menurut GOST, mempunyai nama yang cukup menarik:

 • Tambahan,
 • lebih tinggi;
 • yang pertama.
Najis

Kandungan etanol dalam alkohol kayu, alkohol industri, yang boleh dibeli di kedai perkakasan, berbeza dari 96 hingga 96.2%. Ia mengandungi kekotoran beracun.

Etanol sintetik

Alkohol boleh didapati bukan hanya melalui transformasi, pemisahan bahan mentah yang mengandung gula, tetapi juga dengan sintesis dari bahan permulaan yang lain. Etanol sintetik dihasilkan dengan penambahan air ke molekul etilena. Produk ini digunakan dalam industri kimia, dilarang untuk penggunaan dalaman.

Alkohol penerbangan

Dalam penerbangan, jenis etil alkohol khas digunakan dengan penambahan air dan bahan lain. Fungsi utama cecair alkohol adalah mengecualikan lapisan ais di permukaan pejuang dan beberapa pesawat lain. Komposisi larutan boleh berubah mengikut keperluan, tidak digalakkan meminumnya.

Penyelesaian berasaskan etanol

Alkohol sering dipanggil cecair farmasi berasaskan etanol. Dalam penyediaan sedemikian, mereka memainkan peranan pelarut, dan bahan aktifnya adalah satu atau lebih komponen. Penyelesaian asid formik, asid salisilik yang terkenal dan juga banyak tincture. Semua penyelesaian farmasi, ekstrak ditujukan khusus untuk kegunaan luaran. Sudah tentu mustahil untuk meminumnya, yang disahkan oleh kisah terkenal mengenai penggunaan tincture hawthorn.

Homolog dan isomer alkohol

Sekiranya semua formula alkohol tepu dengan satu kumpulan ciri (hidroksil) ditulis dengan satu lajur, maka siri yang dihasilkan disebut homolog. Etanol berada di tempat kedua dalam barisan formal ini kerana mempunyai dua atom karbon.

Metanol

Di tempat pertama siri homolog alkohol monohidrat tepu adalah alkohol dengan satu karbon, ia disebut metil, metanol, adalah racun terkuat.

Sudah tentu mustahil untuk mengambil metanol di dalam!

Ia sangat beracun sehingga penyelidik hanya dapat menggunakannya setelah mendapatkan izin khas. Perkataan "racun" selalu ada di botol, tengkorak dengan tulang dilukis.

Propanol dan isopropanol

Tempat ketiga dalam siri homolog ditempati oleh alkohol dengan tiga atom karbon, molekulnya boleh wujud dalam dua bentuk isomer. Bahan linier disebut propanol, dan bahan bercabang disebut isopropanol atau isopropil alkohol. Contoh ini menunjukkan bahawa ciri khas isomerisme untuk alkohol adalah isomerisme kerangka karbon molekul. Di samping itu, mereka mungkin berbeza dalam kedudukan kumpulan fungsional yang menentukan sifat sebatian..

Isomerisme alkohol

Terdapat banyak jenis isomerisme bahan organik, tetapi hanya tiga ciri alkohol monohidrat tepu. Dua jenis adalah isomerisme struktur, dan yang ketiga adalah interclass. Contohnya, formula C2H6Mengenai etanol dan dimetil eter sederhana. Mereka isomerik antara satu sama lain; oleh itu, strukturnya berbeza, dan set dan bilangan atomnya sama. Oleh itu, mustahil untuk menilai sifat suatu bahan dengan menggunakan formula sederhana (empirik), yang bermaksud bahawa bahan mesti digunakan dengan berhati-hati..

Keadaan alkohol propil dan isopropil adalah menarik. Yang pertama tidak dijumpai dalam kehidupan seharian, dan yang kedua adalah asas pencuci. Anda boleh membeli alkohol isopropil dalam bentuk tulennya sebagai pembersih untuk produk kaca dan kristal. Di bekas terdapat tulisan IPS bukan nama.

Contoh lain ialah kumpulan isomer alkohol amil, di mana hanya satu isoil yang digunakan untuk sintesis pati inti (duchess). Isomer yang tinggal tidak menemui penggunaan praktikal yang hebat..

Cetyl alkohol

Bahan ini padat pada suhu normal, mencair pada suhu sekitar 60 ° C, dan banyak digunakan untuk tujuan kosmetik. Cetyl alkohol mempunyai 16 atom karbon, jisim molekul besar, milik wakil tertinggi siri homolog. Ia adalah sebahagian daripada spermacet semula jadi, digunakan bersama dengan bahan tambahan sebagai asas untuk krim. Cetyl alkohol yang disulingkan sebahagiannya boleh mencair walaupun pada tangan yang hangat, tetapi tidak boleh diminum.

Amonia

Ini adalah larutan ammonia di dalam air, ia bukan milik alkohol, tetapi namanya telah lama dikekalkan. Jenis ammonia berbeza dalam tahap pemurnian, kepekatan ammonia, dan tujuannya. Ubat ini digunakan untuk menghilangkan seseorang dari keadaan pengsan, yang disediakan oleh penyedutan wap. Ladang menggunakan amonia untuk membersihkan perhiasan, perabot, paip, pinggan mangkuk.

Terdapat banyak jenis alkohol. Istilah ini mempunyai makna yang luas. Cairan tersebut dapat digunakan hanya sesuai dengan tujuan yang diinginkan, dalam kepekatan yang ditunjukkan. Alkohol sangat aktif, penggunaan yang tidak terkawal penuh dengan akibat yang serius.

Klasifikasi alkohol yang digunakan untuk pengeluaran vodka

Mungkin semua orang tahu apa itu vodka, tetapi jenis alkohol apa yang digunakan untuk membuatnya dan sistem klasifikasi pelbagai jenis etanol yang tidak diketahui oleh banyak orang. Pembetulan dibahagikan kepada gred mengikut tahap pemurnian, dan semakin tinggi kualiti alkohol, semakin mahal vodka yang digunakan. Dan jika perbezaan antara jenis pembetulan berkualiti rendah dapat dilihat dengan jelas, maka perbezaan antara alkohol tambahan, lux dan alkohol tidak begitu besar, tetapi lebih banyak lagi mengenai ciri-ciri ini dan ciri-ciri lain diberikan di bawah..

Jenis alkohol apa yang digunakan untuk pengeluaran vodka dan klasifikasinya


Sesuai dengan GOST R51652-2000 mengenai etil alkohol yang diperoleh melalui pembetulan dari bahan mentah makanan, alkohol yang diperoleh tanpa pembetulan dilarang untuk digunakan dalam industri makanan, saya terus tidak memahami apa yang ditulis di sini. Klasifikasi alkohol untuk vodka menyiratkan 5 tahap pembetulan yang dibenarkan, sementara yang keenam tidak dibenarkan digunakan secara rasmi dalam industri makanan, kerana tidak memenuhi syarat untuk bahan mentah dalam industri minuman beralkohol..

 • "Gred pertama", berkualiti rendah diperbaiki, ia tidak digunakan dalam pengeluaran vodka.
 • "Sangat halus" adalah turunan dari bahan mentah campuran seperti biji-bijian, bit gula, kentang dan molase. Ini berbeza dalam penapisan paling lemah dari minyak fusel, ia digunakan untuk pengeluaran minuman keras, tincture dan vodka dari segmen harga yang lebih rendah.
 • "Asas", bahan mentah untuknya adalah bijirin dan kentang dalam perkadaran sewenang-wenangnya, tetapi sehingga pati kentang akhirnya menempati tidak lebih dari 60% dari jumlah jisim. Ia digunakan untuk pembuatan alkohol dalam julat harga pertengahan.
 • "Ekstra", dari segi bahan mentah, sama dengan jenis "Asas", tetapi menjalani pemurnian yang lebih intensif dari metanol dan ester. Berdasarkan varieti ini, alkohol dibuat dari kategori harga pertengahan..
 • "Lux", untuk pembuatan bahan mentah yang diperbetulkan digunakan dari bijirin dan kentang dalam perkadaran apa pun, dengan syarat kanji kentang tidak boleh melebihi 35% dari jisim. Sijil tersebut menjalani beberapa penyucian lengkap dan digunakan dalam pembuatan vodka yang baik dari kategori premium.
 • "Alpha" untuk pengeluaran pelbagai menggunakan bahan mentah gandum secara eksklusif: gandum dan / atau rai. Sertifikat ini menjalani penyucian bertingkat dari semua jenis kekotoran, dan - vodka yang diperbuat daripada alkohol alfa - tergolong dalam kelas ultra premium.

Di samping itu, tindakan normatif menetapkan standard yang sesuai dengan mana bahan mentah alkohol yang digunakan dalam pengeluaran minuman beralkohol tidak boleh mempunyai bau atau rasa tertentu. Walau bagaimanapun, syarikat pembuatan berusaha untuk mempelbagaikan produk mereka dan menjadikannya unik di pasaran dalam usaha mendapatkan pelanggan. Untuk melakukan ini, pelbagai bahan ditambahkan pada produk yang diperbetulkan yang mempengaruhi sifat organoleptik produk akhir..

Terdapat had terhad kepada kadar penapisan yang diperbaiki, dan bahkan - vodka termahal di dunia - dibuat dari etanol kelas alfa..

Parameter yang diperbaiki

KepelbagaianTahap penapisanPecahan jisim etanol,%Kandungan minyak fusel, mg / literPecahan jisim metanol,%
Penyucian tertinggiyang minimum≥96≥ 7-8≥ 0.05
Asaslemah≥96≥ 5-6≥ 0.05
Tambahandiperkuatkan≥96.3≥ 6≥ 0.03
Suitepelbagai≥96.3≥ 6≥ 0.03
Alphapelbagai peringkat, maksimum≥96.3≥ 4≥ 0.003

Dari data dalam jadual, menjadi jelas alkohol dalam vodka mana yang terbaik - ini adalah alpha, sementara tidak ada perbezaan yang signifikan antara jenis mewah dan tambahan dalam klasifikasi ini.
Minyak fusel adalah kumpulan bahan yang heterogen dengan konsistensi berminyak. Terdapat empat subspesies utama minyak fusel: propil, amil dan butil alkohol, serta asetaldehid, atau asetaldehid. Semua bahan di atas sangat beracun dan menyebabkan keracunan yang meluas pada tubuh dari keparahan yang berbeza-beza dari sakit kepala hingga kerosakan organ dan disfungsi dan bahkan kematian..

Metanol adalah bahan yang sangat toksik, apabila dikonsumsi dalam jumlah 6 ml atau lebih, seseorang dapat mengalami kebutaan, dos yang mematikan adalah 1-2 ml per 1 kg berat badan, bergantung pada ciri-ciri organisma. Keracunan disertai dengan kelemahan, sakit kepala, muntah, mual, menggigil dan rasa tidak enak badan.

Klasifikasi kategori harga vodka, ciri dan pergantungannya pada jenis alkohol

Segmen ekonomi


Alkohol semacam itu dibuat dari etanol dengan kemurnian tertinggi, yang, walaupun namanya, menjalani penyaringan minimum yang mungkin untuk mematuhi piawaian GOST, menempati garis terendah dalam klasifikasi kualiti. Produk yang dihasilkan mudah dibezakan dengan reka bentuknya yang sederhana, bentuk botol standard dan label kertas yang murah. Mempunyai sedikit atau tidak ada perlindungan terhadap pemalsuan. Oleh kerana kos utama minuman seperti itu minimum: bahan mentah berkualiti rendah dan pembungkusan termurah, maka harga jualan produk adalah yang terendah dari semua kategori. Oleh kerana ketersediaannya, ia popular dengan individu yang tidak bersahaja, mabuk, dan oleh itu ia dijual dalam jumlah besar, yang, bersama-sama dengan sistem pertahanan yang lemah, menjadikan alkohol semacam itu sebagai sasaran paling umum untuk pemalsuan. Akibatnya, ada kemungkinan bukan hanya untuk mabuk dengan alkohol berkualiti rendah, tetapi juga menggunakan palsu, dan hanya kes dan hati nurani penipu yang akan menentukan betapa seriusnya bahaya terhadap kesihatan..

Segmen tengah, aka standard

Produk dari kategori ini dibuat terutamanya berdasarkan kelas tambahan yang diperbaiki, tetapi ada juga minuman berdasarkan kelas dasar yang diperbaiki. Dari sudut klasifikasi berdasarkan kualiti, ia menempati posisi rata-rata, dan harganya juga antara harga produk dari segmen ekonomi dan premium. Pengilang cuba membezakan produk mereka dengan bentuk botol yang luar biasa dan reka bentuk label yang indah, serta rasa dan aroma individu. Terdapat juga sistem anti pemalsuan yang cukup dipercayai, yang, dalam kombinasi dengan bekas berbentuk unik, menyukarkan pemalsuan minuman seperti itu kepada yang tidak menguntungkan.

Segmen premium


Minuman beralkohol dihasilkan berdasarkan pembaikan mewah dan yakin berada di kedudukan teratas dalam klasifikasi kualiti. Sebagai tambahan kepada etanol yang disucikan dan disaring, mata air tulen atau air campuran digunakan dalam pengeluaran. Resipi setiap syarikat untuk membuat minuman mempunyai ciri unik yang memberikan sifat organoleptik unik yang membezakan jenama dari produk pesaing. Juga, syarikat pembuatan serius terlibat dalam penjenamaan jenama, itulah sebabnya ia mempunyai pengiktirafan yang baik, contohnya ialah Nemiroff atau Standard Rusia. Hasil daripada penggunaan bahan berkualiti tinggi, kos yang besar untuk pembuatan bekas, label, sistem perlindungan dan promosi jenama, harga alkohol tersebut juga agak besar, dan sasaran minuman adalah warga negara kaya dan kaya yang menghargai aspek kualiti dan imej jenama.

Segmen ultra premium


Produk dari kategori ini dalam klasifikasi kualiti mengambil posisi tertinggi, walaupun dekat dengan segmen premium, tetapi kerana penyaringan yang lebih teliti, kandungan bahan berbahaya diminimumkan, yang menentukan perbezaannya. Dalam pengeluarannya, kami menggunakan alkohol mewah atau alkohol, air kelas pertama, tetapi mungkin juga ada teknologi asli, misalnya, pemurnian menggunakan penapis mahal atau bukan hanya air campuran atau mata air berkualiti tinggi, tetapi air mata air dengan sifat unik yang membezakannya dari perairan mineral lain. Penjenamaan jenama sedemikian menjadikan namanya terkenal di dunia, seperti "Finland", "Smirnoff" atau "Absolute". Harga alkohol sebahagian besarnya terdiri daripada nama, dan bukan kos bahan yang sebenarnya, yang tentu saja berada pada tahap tertinggi, dan minuman itu sendiri tertumpu terutamanya kepada para pengguna barangan fesyen ultra premium.

Menjumlahkan

Kualiti alkohol secara langsung mempengaruhi kos vodka, tetapi hanya pada tahap tertentu. Oleh itu, dalam usaha untuk membeli kualiti yang tepat, adalah wajar untuk berhenti minum minuman dari segmen premium atau contoh termudah dari segmen ultra premium, yang menggunakan air dan air yang diperbetulkan dengan kualiti tertinggi, tetapi tidak ada premium yang besar untuk jenama yang terlalu dipromosikan atau kos bekas yang berharga. Pada masa yang sama, vodka yang diperbuat daripada alkohol dengan kandungan tambahan juga berkualiti tinggi, yang menentukan bahaya minimumnya kepada kesihatan, dan itulah sebabnya ia layak mendapat gelaran "golden mean".

Jenis alkohol untuk pengeluaran vodka

Kualiti vodka, seperti minuman beralkohol, bergantung terutamanya pada kualiti ramuannya. Memandangkan bahawa komponen utama alkohol kuat yang diketahui berjuta-juta adalah air dan alkohol, jenis alkohol untuk vodka adalah salah satu ciri utama yang menentukan kualitinya.

Konsep alkohol

Dari sudut kimia, alkohol adalah kumpulan sebatian yang cukup besar. Orang biasa paling biasa dengan etil alkohol - asas banyak minuman beralkohol.

Cecair tidak berwarna dengan sifat pembasmi kuman mula diketahui oleh manusia setelah penemuan proses penyulingan. Secara paradoks, beberapa orang boleh dianggap sebagai pelopornya sekaligus. Masing-masing dari mereka bekerja di era yang berbeza, jadi masing-masing memiliki hak untuk menganggap dirinya yang pertama, tidak meneka tentang penemuan yang lain. Di antara mereka yang menemui sifat alkohol yang menakjubkan:

 • Penyembuh Parsi Ar-Razi dan Abu Ali ibn Sina (paling dikenali sebagai Avicenna) menggunakan cecair yang dihasilkan untuk tujuan perubatan dengan perbezaan satu abad.
 • Doktor Iran Jabir ibn Hayyan menemui penyulingan dan memperolehnya dengan cairan mudah terbakar, yang digunakannya untuk menyembuhkan lebih awal daripada rakan-rakannya.
 • Doktor Arab dan parfum Pares menggunakan sulingan untuk membuat minyak wangi, serta merawat luka dan alat pembedahan..
 • Sami Itali Valentius adalah yang pertama menggunakan alkohol sebagai minuman.
 • Sami Rusia Isidor terlibat dalam penyulingan alkohol dari biji-bijian untuk mendapatkan minuman ketawa.

Semua ini adalah prototaip sebatian yang aktif digunakan hari ini dalam pengeluaran alkohol, ubat-ubatan, minyak wangi dan industri. Alkohol yang boleh dimakan, yang menjadi asas vodka hari ini, dibezakan oleh tahap penyucian dan bahan mentah yang berlainan. Selalunya ini adalah makanan kaya karbohidrat: kentang, bijirin, bit, molase, buah-buahan, jagung, dll. Arwah paling elit yang terlibat dalam pengeluaran vodka terbuat dari gandum dan rai. Menambah kentang atau bit gula akan mengurangkan kualiti.

Jenis alkohol

Terdapat beberapa klasifikasi sebatian, yang kemudian menjadi asas bagi vodka. Bergantung pada peringkat pengeluaran, terdapat:

 • Alkohol mentah - mempunyai kekuatan 88% dan diperoleh dengan menyuling bahan mentah yang ditapai (moonshine). Produk dengan tahap pemurnian paling sedikit, mempunyai banyak kekotoran dan minyak fusel.
 • Bahan mentah yang diperbaiki dikenakan rawatan haba. Kekotoran dalam komposisinya direbus pada suhu yang berbeza daripada etanol tulen. Kekotoran yang mendidih pada suhu rendah disebut kepala, dan kotoran yang mendidih pada suhu tinggi disebut ekor. Untuk memisahkannya, cecair tersebut diletakkan dalam lajur pembetulan. Hasil daripada proses ini, kepekatan kekotoran berbahaya dikurangkan minimum, dan kekuatan alkohol itu sendiri meningkat hingga 96%.
 • Minum etil - hasil pencampuran air yang diperbaiki dengan air suling hingga 95 darjah. Nama "minum" agak sewenang-wenang dan hanya bermaksud bahawa produk ini dapat digunakan untuk pengeluaran minuman beralkohol. Penggunaannya dalam bentuk tulen mengancam dengan akibat yang serius dalam bentuk luka bakar mukosa gastrik. Wakil etanol yang diperbetulkan yang paling terang adalah alkohol perubatan, ketulenan yang banyak dianggap sebagai standard.

Bergantung pada bahan mentah, alkohol makanan adalah:

 • Anggur atau buah - digunakan untuk membuat pelbagai jenis brendi, cognac. Selain anggur, ia boleh berasaskan buah epal (calvados), plum (plum brendi), agave (tequila) dan buah-buahan lain..
 • Biji-bijian adalah asas untuk membuat wiski. Asas lain untuk sulingan boleh menjadi jagung, malt, barli, gandum, rai..
 • Kentang - mengandungi sejumlah besar asid hidrosianik, jadi penyediaan alkohol secara asasnya dilarang.

Klasifikasi alkohol seperti itu untuk penyediaan vodka sangat sewenang-wenangnya, kerana sebatian ini, yang belum mengalami penyulingan, hanya boleh disebut alkohol secara berterusan.

Jenis alkohol untuk pengeluaran vodka

Pengelasan alkohol, termasuk untuk vodka, merangkumi enam jenis utama:

 • Gred pertama;
 • alkohol ketulenan tinggi;
 • asas;
 • tambahan;
 • suite;
 • alfa.

Varieti utama yang digunakan untuk pengeluaran vodka merangkumi semua perkara di atas, kecuali alkohol kelas satu. Ia tidak digunakan untuk pengeluaran minuman beralkohol, tetapi digunakan secara eksklusif untuk tujuan teknikal. Walaupun ini tidak mengurangkan risiko memenuhi alkohol yang disebut "clandestine" yang dibuat berdasarkannya. Penggunaan produk sedemikian berbahaya bukan hanya untuk kesihatan, tetapi juga untuk kehidupan manusia..

Pelbagai jenama alkohol untuk pengeluaran vodka sangat mengagumkan. Ini menyebabkan timbulnya banyak kontroversi mengenai alkohol mana yang terbaik untuk rasa vodka. Jawapannya terletak pada ciri masing-masing varietas. Bagaimanapun, mereka semua berbeza tahap penyuciannya. Kualiti alkohol menentukan kepekatan minyak fusel dalam isipadu cecair tertentu. Semakin rendah, alkoholnya lebih baik. Di samping itu, ciri-ciri utama kualiti etil alkohol yang diperbaiki, yang diatur oleh standard negeri, termasuk:

 1. Ketelusan - cecair tidak boleh mempunyai rona keruh atau mengandungi kekotoran yang dapat dilihat oleh mata kasar. Produk sedemikian tidak memenuhi syarat minimum dan sesuai untuk tujuan teknikal sahaja.
 2. Rasa dan bau - menurut GOST, alkohol tidak boleh mengandungi rasa dan bau yang luar biasa (terutamanya fusel).

Menurut GOST, tahap alkohol utama untuk vodka mempunyai kualiti berikut:

 1. Alkohol kelas tertinggi. Ia dibuat dari biji-bijian, kentang, molase, bit gula, diambil dalam apa jua bahagian. Tidak mudah untuk mencari produk alkohol hanya berdasarkan jenis ini - terutamanya digunakan sebagai asas untuk minuman keras dan tincture. Kerana penapisan kekotoran yang minimum, vodka yang diperolehinya tergolong dalam segmen harga terendah.
 2. Asas. Untuk penyediaannya, tanaman kentang dan bijirin juga diambil dalam kadar yang sewenang-wenangnya, tetapi peratusan pati kentang dalam bahan mentah yang dihasilkan tidak boleh melebihi 60%.
 3. Tambahan. Ini mempunyai komposisi yang serupa dengan yang asas, tetapi dicirikan oleh pembersihan yang lebih teliti, akibatnya peratusan kandungan metanol dan kotoran berbahaya dikurangkan. Varieti Ekstra dan Asas - asas untuk pengeluaran vodka berkualiti sederhana.
 4. Suite. Hasil campuran kentang dan biji-bijian, di mana kandungan kanji tidak boleh melebihi 35%. Menjalani beberapa peringkat penapisan. Alkohol Lux digunakan untuk pengeluaran vodka premium.
 5. Alpha adalah alkohol yang paling mahal dan berkualiti tinggi. Untuk pembuatannya, bijirin rai dan gandum berkualiti tinggi digunakan. Alfa alkohol dikenakan tahap pemurnian tertinggi, yang meminimumkan kemungkinan kandungan metanol di dalamnya. Berdasarkan varieti ini, varieti vodka yang paling mahal dan berkualiti tinggi dihasilkan, sering ditujukan untuk eksport..

Walaupun bahan mentah vodka tidak boleh mempunyai kualiti rasa yang jelas, setiap ahli "putih" akan mengatakan dengan yakin bahawa setiap vodka mempunyai citarasa tersendiri. Ini disebabkan oleh fakta bahawa produk yang jarang dibuat dibuat berdasarkan satu jenis etanol sahaja. Hampir semua jenama minuman adalah campuran beberapa alkohol dari pelbagai kelas..

Rasa dan aroma minuman individu juga ditentukan oleh kandungan pelbagai aditif dalam setiap minuman tersebut. Mereka direka untuk melembutkan rasa vodka dan membuatnya menonjol dengan latar belakang sebilangan analog yang mengagumkan. Rasa ini boleh merangkumi:

 • gula;
 • asid lemon;
 • cairkan air;
 • ekstrak buah beri atau buah;
 • Jus birch;
 • madu;
 • Lada merah;
 • ekstrak herba;
 • kacang pain.

Pelbagai bahan tambahan sesuai dengan pelbagai produk itu sendiri. Perkara utama adalah bahawa ia tidak mempengaruhi ketelusan minuman siap dan tidak mendakan.

Jenis vodka mengikut kualiti

Bergantung pada kelas alkohol yang boleh dimakan yang digunakan dalam pengeluaran vodka, ia dibahagikan kepada beberapa jenis. Pengilang jarang menunjukkan jenis yang digunakan dalam proses penyediaan, tetapi ada sebilangan kualiti yang dapat anda tentukan kelas vodka mana yang ada di hadapan anda:

 1. Kelas ekonomi. Populariti produk seperti itu di negara-negara di ruang pasca Soviet terutama disebabkan oleh harganya. Berdasarkan alkohol berkualiti rendah (kelas tertinggi), minuman ini mempunyai jumlah kekotoran dan minyak fusel yang paling banyak. Pembungkusan itu secara praktikal tidak memberikan perlindungan terhadap pemalsuan, oleh itu, ketika membeli vodka seperti itu, adalah yang paling mudah untuk mendapatkan produk "singed".
 2. Piawai. Hari ini kelas vodka yang paling meluas, menawarkan keseimbangan harga dan kualiti sejagat. Ia dibuat dari alkohol kelas Basis atau Extra. Setiap jenama mempunyai cita rasa tersendiri, yang mana ia dikenali. Botol vodka seperti itu mempunyai bentuk yang lebih rumit, terdapat juga beberapa tahap perlindungan terhadap pemalsuan, yang dapat mengurangi risiko memperoleh barang palsu minimum..
 3. Premium. Vodka elit berkualiti tinggi, bahan mentah utama yang merupakan alkohol mewah. Semasa proses pengeluaran, bukan sahaja alkohol, tetapi juga air menjalani penyucian bertingkat. Setiap jenama mempunyai sistem penapisan yang dipatenkan sendiri. Kategori harga produk berada di atas rata-rata, sebahagian besar kos pengeluaran bergantung pada reka bentuk pembungkusan dan perlindungan terhadap pemalsuan..
 4. Premium premium. Vodka dari kelas tertinggi, yang tidak hanya mempengaruhi kualitinya, tetapi juga harganya. Dalam proses pengeluaran, hanya alkohol Lux dan Alpha yang digunakan. Tahap pemurnian tertinggi dapat dicapai dengan kaedah yang sangat tidak standard - menggunakan air dari glasier, menambahkan ion emas atau perak, dll..

Mempunyai idea tentang jenis bahan mentah untuk pengeluaran salah satu minuman keras yang paling popular di Rusia, seseorang dapat dengan mudah menentukan alkohol mana yang terbaik untuk pengeluaran vodka. Pilihan produk akhir adalah soal selera dan kekayaan. Perkara utama yang perlu diingat ialah penggunaan alkohol apa pun mestilah sederhana..

Jenis alkohol, klasifikasinya dan bagaimana ia berbeza

Kualiti minuman beralkohol, termasuk vodka, bergantung pada kualiti komponennya.

Seperti yang anda ketahui, vodka yang baik hanya terdiri daripada dua bahan: alkohol dan air. Ini bermaksud alkohol yang menentukan sebahagian besar ciri minuman beralkohol yang kuat..

Konsep alkohol

Dari sudut kimia, alkohol adalah sebilangan besar sebatian organik kompleks, yang semestinya mengandungi satu atau lebih kumpulan hidroksil (-OH). Dan masing-masing dikaitkan dengan atom karbon. Bergantung pada bilangan kumpulan hidroksil, ketahanan atom alkohol ditentukan (satu-, dua- atau triatomik).

Secara fizikal, alkohol adalah cecair yang mudah meruap, mudah terbakar, tidak berwarna dengan bau dan rasa yang khas. Ia diperoleh dengan menyuling bahan mentah yang ditapai yang mengandungi kanji atau gula. Bahan mentah untuk mendapatkan alkohol boleh:

 • buah-buahan (anggur, epal, plum);
 • bijirin (gandum, rai, barli, jagung);
 • sayur-sayuran (kentang, bit).

Pelbagai alkohol bersifat meluas (paling sering sebagai sebahagian daripada minyak pati), melakukan fungsi penting di dalam organisma hidup, dan digunakan secara aktif dalam pelbagai bidang industri.

Sifat fizikal dan struktur alkohol

Kerana kenyataan bahawa ikatan hidrogen terbentuk antara molekul alkohol, molekul tertarik dan digabungkan. Ini menjelaskan fakta bahawa kebanyakan alkohol adalah cecair dengan takat didih yang agak tinggi. Lebih-lebih lagi, semakin polatomik alkohol, semakin tinggi takat didihnya.

Dengan peningkatan bilangan kumpulan hidroksil, ketumpatan bahan meningkat. Oleh itu, alkohol polihidrat (13 atau lebih atom karbon) adalah bahan pekat atau padat.

Tetapi ikatan hidrogen terbentuk bukan sahaja antara molekul alkohol. Molekul alkohol dan air juga bergabung. Ini adalah sebab kelarutan alkohol yang baik dalam air..

Jenis alkohol

Alkohol adalah kategori luas bahan yang berbeza dalam komposisi kimia dan sifat fizikal yang berbeza. Kumpulan ini merangkumi:

 • Metil alkohol (metanol) adalah racun yang kuat, penggunaannya sangat berbahaya. Bahkan dos kecil menyebabkan keracunan teruk.
 • Etil alkohol (etanol) adalah satu-satunya jenis alkohol yang boleh digunakan sepenuhnya. Terdapat klasifikasi etil alkohol yang cukup luas, bergantung pada bahan mentah dari mana ia diperoleh dan teknologi pengeluaran. Salah satu jenisnya - alkohol makanan adalah asas untuk pembuatan semua jenis minuman beralkohol. Jenis lain, alkohol perubatan, mempunyai tahap pemurnian yang tinggi, yang tidak termasuk kandungan kekotoran. Oleh kerana itu, alkohol perubatan banyak digunakan dalam pelbagai cabang perubatan..
 • Alkohol formik adalah bahan yang merupakan larutan alkohol asid formik. Oleh kerana terdapatnya bahan agresif ini, mustahil untuk meminum alkohol formal. Walau bagaimanapun, dos kecil ketika dimakan tidak menimbulkan bahaya serius bagi tubuh. Alkohol formal mendapati penggunaan ubat sebagai antiseptik yang berkesan.
 • Isopropil alkohol - digunakan sebagai pengganti etanol di beberapa industri. Mabuk apabila diminum dalam kuantiti yang banyak jauh lebih teruk daripada etil alkohol. Bahaya utama ialah aseton terbentuk semasa pembelahan..
 • Amonia adalah larutan alkohol alkohol. Kerana ketoksikan yang tinggi, pengingesan mengancam dengan keracunan serius.
 • Salisilik alkohol adalah larutan alkohol asid salisilik. Ia digunakan dalam perubatan kerana sifat antimikroba dan vasokonstriktornya. Bahan ini mempunyai sifat agresif asid salisilat, jadi pengambilannya boleh menyebabkan luka bakar membran mukus organ dalaman.
 • Alkohol kamper adalah larutan alkohol camphor. Ia digunakan sebagai agen anestetik, anti-radang dan antimikroba. Ia hanya digunakan secara luaran, kerana jika tertelan ia boleh menyebabkan kerosakan serius pada organ dalaman.
 • Alkohol Borik adalah larutan alkohol asid borik. Ia adalah antiseptik yang baik. Pengingesan menyebabkan kerosakan toksik yang teruk pada badan.
 • Alkohol penerbangan adalah alkohol teknikal yang telah tersebar luas dalam teknologi penerbangan moden, di mana ia digunakan sebagai cecair berfungsi. Ia berbeza dengan jenis lain dengan adanya bahan tambahan (khususnya logam berat), menjadikannya paling sesuai untuk fungsi normal pelbagai jenis peralatan.

Pengelasan alkohol vodka

Menurut GOST, terdapat 6 jenis etil alkohol, 5 daripadanya dibenarkan digunakan untuk pengeluaran minuman beralkohol.

Pemisahan berlangsung bergantung pada tahap pemurnian alkohol:

 1. Alkohol kelas pertama adalah bahan mentah yang paling tidak berkualiti yang dilarang digunakan dalam proses pembuatan minuman beralkohol.
 2. Alkohol dengan ketulenan tertinggi dihasilkan berdasarkan bahan mentah campuran (kentang, tanaman bijirin, bit gula, molase), diambil dalam kadar sewenang-wenang. Semasa proses pembuatan, ia menjalani penyaringan minimum, yang membawa kepada kandungan minyak fusel dan kekotoran lain yang tinggi. Digunakan untuk pengeluaran vodka, minuman keras dan minuman keras kelas ekonomi.
 3. Asas - kentang dan bijirin digunakan sebagai bahan mentah (nisbahnya boleh ada, tetapi pati kentang tidak boleh lebih dari 60%). Sesuai untuk membuat vodka kelas menengah.
 4. Bahan mentah tambahan adalah sama seperti kategori sebelumnya, tetapi kerana pembersihan yang lebih baik, kandungan kekotoran berbahaya lebih rendah. Juga sesuai untuk pengeluaran minuman pertengahan.
 5. Lux - bahan mentah adalah bijirin dan kentang. Sebarang perkadaran, tetapi batasan kandungan pati kentang tidak lebih dari 35%. Produk ini melalui beberapa peringkat pembersihan, kerana ini, ia melebihi kualiti dari jenis sebelumnya. Menuju pengeluaran vodka premium.
 6. Biji-bijian hanya alfa (rai atau gandum) digunakan sebagai bahan mentah. Produk mengalami penyaringan pelbagai peringkat secara menyeluruh, sehingga mengandungi jumlah kekotoran minimum. Digunakan dalam pengeluaran minuman elit segmen super premium.

Hampir semua vodka adalah campuran beberapa jenis alkohol yang dicairkan di dalam air. Kepemilikan minuman ke segmen tertentu ditentukan oleh alkohol mana yang terdapat dalam komposisi. Tetapi selalunya pengeluar tidak menunjukkan pada label nama semua alkohol yang terdapat dalam minuman tersebut..

Menandakan

Bergantung pada kelas etil alkohol yang digunakan dalam pengeluaran vodka, minuman tersebut boleh dikaitkan dengan salah satu daripada beberapa kategori. Minuman yang tergolong dalam kategori yang berbeza berbeza bukan hanya dalam tahap pemurnian, tetapi juga dalam kualiti pembungkusan, kehadiran perlindungan terhadap pemalsuan, dan rasa yang khas.

Kategori berikut dibezakan:

 1. Kelas ekonomi - minuman murah dengan banyak kekotoran, berdasarkan alkohol berkualiti rendah.
 2. Standard adalah kumpulan yang paling popular, menggabungkan harga rendah dan kualiti yang boleh diterima. Asasnya adalah alkohol kelas Asas dan Tambahan.
 3. Premium adalah vodka berkualiti tinggi, semasa pengeluaran alkohol dan air disaring. Harga untuk produk ini melebihi rata-rata, sebahagian besar kos dibelanjakan untuk reka bentuk anti-pemalsuan dan asal.
 4. Super-premium adalah vodka berkualiti tinggi, untuk pengeluaran yang hanya digunakan alkohol Lux atau Alpha. Pengilang sering menggunakan kaedah asli untuk pembersihan terbaik, misalnya, menggunakan air glasier atau menambahkan ion perak.

Ketoksikan alkohol

Semua alkohol beracun satu darjah atau yang lain. Penurunan kesan toksik banyak bergantung pada dos yang diambil dan ciri-ciri individu seseorang..

Metanol adalah bahan beracun yang kuat yang mempengaruhi sistem saraf dan kardiovaskular. Walaupun dos kecil boleh menyebabkan kebutaan, dan jika diminum lebih dari 30 ml, ia boleh membawa maut.

Semua jenis alkohol vodka (etil alkohol dengan tahap pemurnian yang berbeza-beza) mempengaruhi otak dan sistem saraf. Penggunaan atau pengambilan secara berkala dalam jumlah besar menimbulkan kemerosotan fungsi tubuh, perkembangan patologi organ dalaman.

Isopropil serupa dengan ketoksikan kepada etanol. Ia juga mempunyai kesan menyedihkan pada sistem saraf pusat dan memberi kesan negatif terhadap keadaan organ dalaman..

Juga, alkohol paling sederhana berbahaya untuk kesan penyedutannya..

Kesimpulannya

Dengan mengetahui jenis alkohol dan bagaimana vodka yang dihasilkan berdasarkan jenis ini atau jenisnya berbeza, anda boleh memilih minuman yang paling sesuai. Untuk mengelakkan masalah kesihatan, disarankan untuk tidak menjimatkan wang, memilih alkohol berkualiti tinggi, tidak meminumnya dengan kerap dan dalam jumlah yang berpatutan.

StanislavGAZ69 ›Blog› Jenis minuman beralkohol

Minum alkohol mempunyai kesan negatif terhadap keadaan badan. Penyalahgunaan alkohol boleh menyebabkan akibat yang tidak dapat diramalkan dan patologi serius.

Tetapi semua faktor ini tidak mempengaruhi populariti produk ini dengan cara apa pun. Pengeluaran alkohol adalah salah satu yang terbesar.

Jenis minuman beralkohol terdiri daripada berpuluh-puluh kedudukan, dan tidak mungkin menyenaraikan semua jenama yang ada sekarang..

Pengelasan minuman beralkohol

Alkohol adalah pendamping setia setiap makanan. Perkahwinan, ulang tahun, pesta korporat dan acara lain tidak berlaku tanpa penggunaan minuman beralkohol. Hari ini bermacam-macam kaya sehingga semua orang dapat mencari minuman mengikut citarasa mereka..

Kekayaan pilihan membawa kepada masalah bagaimana memilih minuman yang akan menarik bagi semua orang. Terdapat beberapa cara untuk mengklasifikasikan minuman beralkohol. Cara pertama adalah mengklasifikasikan minuman mengikut cara pembuatannya:

Minuman yang akan dihasilkan yang menggunakan prosedur penapaian.

Minuman suling.

Klasifikasi ini membolehkan kita membahagikan semua jenis minuman beralkohol kepada beberapa kategori, yang berbeza dalam komponen utamanya. Peranan komponen tersebut boleh menjadi buah-buahan dan sayur-sayuran, dan pelbagai bijirin..

Cara kedua untuk mengklasifikasikan alkohol adalah dengan memisahkan produk mengikut tiga kriteria berikut:

alkohol rendah;

minuman berkekuatan sederhana;

Minuman alkohol rendah

Kategori alkohol rendah merangkumi produk tersebut, peratusan alkohol yang tidak melebihi lapan peratus. Kategori ini merangkumi minuman beralkohol manis, bir dan beberapa produk kebangsaan. Senarai minuman beralkohol rendah mempunyai lebih daripada sepuluh item.

Bir. Salah satu produk alkohol yang paling popular di dunia. Sejarah minuman yang memabukkan ini berusia lebih dari beberapa ribu tahun. Negara-negara seperti Jerman, Rusia dan Republik Czech dianggap sebagai pembuat bir yang diiktiraf. Kekuatan bir bermula dari lima darjah dan meningkat lebih tinggi. Sebagai tambahan, bir boleh dihasilkan dalam bentuk bukan alkohol dan dengan kekuatan yang sangat tinggi..

Braga. Asas produk ini adalah sayur-sayuran dan buah-buahan. Braga diperoleh sebagai hasil penapaian dan sering bertindak sebagai komponen utama dalam pembuatan moonshine.

Toddy. Toddy dibuat dari getah pokok palma di negara-negara Amerika Selatan. Untuk pembuatan produk, kaedah penapaian digunakan.

Kvass. Sejarah minuman ini berabad-abad lamanya. Kvass tradisional yang terbuat dari susu masam mengandungi kira-kira satu setengah peratus alkohol.

Cider. Kekuatan sari bergantung terutamanya pada negara di mana ia disediakan. Di Perancis, sari dibuat dengan alkohol dua peratus. Di Jerman, peratusan ini dapat dinaikkan menjadi tujuh. Jus epal digunakan untuk membuat sari. Semua proses penapaian didasarkan pada teknik yang tidak termasuk penambahan ragi.

Perry. Perry adalah salah satu minuman yang dibuat serupa dengan cider. Jus pir dan gula digunakan untuk membuat Perry. Kekuatan minuman seperti itu berkisar antara lima hingga lapan setengah darjah..

Khuremge. Produk alkohol tradisional dari Buryatia. Khuremge dibuat dari whey. Kubu ini berada di antara dua hingga lapan darjah.

Icewine. Minuman ini boleh dikelaskan sebagai salah satu daripada pelbagai jenis wain. Faktanya adalah bahawa minuman itu dibuat dari anggur, tetapi buah-buahan dari tanaman mesti bertahan dari fros. Berkat pendekatan inilah minuman itu mendapat namanya. Kekuatan wain ini kira-kira lapan darjah.

Togba. Togba - alkohol, berasal dari Nepal dan menurut legenda, ia sangat dipuja oleh Yeti. Togba dibuat dengan memerah biji-bijian. Alkohol ini mesti diminum panas menggunakan straw.

Handi. Khandi adalah alkohol yang berasal dari India. Hanya wanita yang berhak membuat produk seperti itu, dan proses pembuatannya berlaku mengikut peraturan yang ketat. Benteng Khandi adalah lapan darjah, dan padi, ramuan dan akar beberapa tanaman digunakan untuk pembuatannya.

Minuman yang mengandungi sebilangan kecil alkohol mudah diserap oleh badan. Tetapi pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan mabuk dan mabuk yang teruk..

Minuman berkekuatan sederhana

Jenis alkohol ini merangkumi minuman yang mengandungi alkohol hingga tiga puluh peratus. Kategori ini merangkumi produk berikut.

Mead. Produk yang diperoleh dengan mencampurkan alkohol dan madu.

Wain yang dihirup. Subjenis anggur ini terbuat dari buah dan rempah..

Wain. Salah satu makanan yang kaya dengan subspesiesnya. Terdapat lebih dari seratus jenis wain, yang berbeza dalam komposisi dan kaedah penyediaannya. Kekuatan anggur boleh mencapai dua puluh lima darjah. Negara-negara seperti Perancis dan Sepanyol dianggap sebagai pembuat anggur yang diiktiraf..

Demi. Anggur, tempat kelahirannya adalah Jepun. Jenis anggur ini terbuat dari beras, dan kekuatannya sekitar dua puluh darjah..

Wain pelabuhan. Satu lagi cabang keluarga arak. Anggur port dibuat dari jenis anggur khas dan kandungan alkohol di dalamnya mencapai dua puluh peratus. Tanah air anggur Portugal ini.

Madeira. Jenis anggur lain dari Portugal. Kubu Madeira sekitar dua puluh darjah. Ciri utama minuman seperti itu ialah suhu tinggi digunakan untuk membuatnya..

Sherry. Keanehan Sherry Sepanyol ialah anggur yang ditapai di bawah filem khas jenis ragi khas. Kubu Jerez sama dengan dua puluh darjah.

Marsala. Produk dari keluarga arak. Benteng Marsala menghampiri lapan belas darjah. Marsala dianggap sebagai subspesies wain pencuci mulut, yang berasal dari Sicily.

Malaga. Produk wain ini mendapat namanya dari tempat pengeluaran, kilang wain Sepanyol di Malaga. Kekuatan produk yang dihasilkan boleh dari tiga belas hingga dua puluh dua darjah. Beberapa jenis anggur digunakan untuk pengeluarannya..

Tokay. Anggur ini berasal dari Hungary, yang dianggap sebagai produk yang berasingan. Kubu Tokay adalah dua belas peratus. Komponen utama adalah sejenis madu khas.

Vermouth. Menurut satu legenda, vermouth diciptakan oleh Hippocrates sendiri pada abad kelima SM. Herba dan tumbuhan penyembuhan digunakan dalam penyediaan vermouth. Komponen utama anggur yang diperkaya ini adalah kayu cacing. Hari ini vermouth dibuat secara tradisional di Itali dan Perancis..

Champagne. Anggur dengan berkilau, yang banyak dikaitkan dengan kesungguhan dan misteri. Pembuat minuman anggur dari wilayah kecil Champagne terlibat dalam pengeluaran sampanye. Produk Perancis ini mengandungi hingga tiga belas peratus alkohol.

Sato. Sato adalah salah satu wakil keluarga wain yang paling terang. Anggur jenis Thai ini diperbuat daripada biji-bijian beras. Kandungan alkohol alkohol ini sekitar sepuluh darjah.

Tsinar. Komposisi Itali yang mengandungi campuran artichoke, rempah, ramuan khas dan etil alkohol tujuh belas peratus.

Campari. Liqueur dinamakan penciptanya G. Campari. Untuk penyediaan minuman keras, buah-buahan dan herba dengan aroma pahit digunakan. Kandungan alkohol dalam minuman keras seperti itu kira-kira dua puluh lapan peratus..

Koumiss. Tanah air kumis adalah Asia Tengah. Minuman ini dibuat dari susu, ragi dan alkohol. Terdapat beberapa pilihan untuk membuat kumiss, berbeza kekuatannya. Kekuatan maksimum kumis adalah empat puluh darjah.

Grog dan pukulan. Minuman ini digabungkan kerana kedua-duanya berasal dari produk yang berasingan. Grog adalah rum yang dicairkan untuk mengurangkan kekuatan produk. Punch - produk yang diperoleh dengan mencampurkan pelbagai jenis wain dan jus buah.

Rumble. Salah seorang wakil keluarga arak yang berasal dari Itali. Kubu Recioto adalah lima belas darjah.

Pisco. Anggur Perancis, kekuatannya sekitar 20 darjah. Ia dibuat dari jus anggur dengan penambahan alkohol cognac. Adalah sangat penting bahawa usia alkohol sedemikian sekurang-kurangnya beberapa tahun..

Pulque. Produk Mexico yang diperoleh daripada penapaian buah agave. Kandungan alkohol dalam komposisi ini kira-kira lapan belas peratus..

Minuman beralkohol yang kuat

Pengambilan alkohol yang kuat membahayakan kesihatan. Kekuatan produk sedemikian boleh mencapai lapan puluh darjah. Arwah yang paling popular adalah:

chacha.

Tidak masuk akal untuk menerangkan minuman di atas, kerana kebanyakan pengguna sudah biasa dengan produk ini. Alkohol yang kuat boleh dibuat dari pelbagai bahan, jadi hanya formula yang paling tidak biasa yang harus dipertimbangkan..

Aquavit. Diterjemahkan secara harfiah, nama itu berbunyi "air kehidupan". Aquavit dibuat di Norway dari kentang biasa. Kandungan alkohol produk adalah lima puluh peratus.

Arak. Arak adalah minuman yang tidak jelas. Untuk pembuatannya, pelbagai jenis bahan mentah semula jadi dan teknik pembuatan digunakan. Jadi kekuatan komposisi sedemikian boleh dari empat puluh hingga lima puluh darjah. Tanah Air Arak - Asia Tengah.

Pastis. Pastis adalah salah satu turunan absinth dari Perancis. Sejarah pembuatan vodka anise ini bermula sekitar seratus tahun. Kekuatan vodka sedemikian ialah empat puluh lima darjah.

Mastic. Jenis alkohol lain yang dibuat daripada anise. Mastic adalah minuman tradisional Bulgaria dan kekuatannya empat puluh tujuh darjah..

Armagnac. Tempat kelahiran Armagnac adalah wilayah Gascony, yang terletak di Perancis. Tahap alkohol dalam komposisi adalah sekitar empat puluh peratus. Teknik pembuatannya terdiri daripada penyulingan anggur dari anggur dengan penambahan beri segar.

Grappa. Pada mulanya, grappa Itali dibuat dari sisa wain mentah. Kandungan alkohol dalam grappa boleh setinggi lima puluh peratus.

Calvados. Salah satu subtipe brendi yang diperbuat daripada sari apel. Kandungan alkohol produk ini rata-rata empat puluh peratus.

Kirshwasser. Kirschwasser pertama kali dibuat di Jerman pada awal abad ketujuh belas. Kekuatan minuman adalah sekitar empat puluh darjah, dan ramuan utamanya adalah ceri hitam.

Slivovitsa. Subspesies brendi, dengan kekuatan empat puluh lima darjah, terbuat dari jus plum. Pengeluaran alkohol ini berlaku di Bulgaria dan Serbia..

Metaxa. Komposisi Yunani berdasarkan campuran anggur anggur, brendi epal anggur dan tincture herba. Kandungan alkohol metax kira-kira empat puluh peratus.

Schnapps. Asas penyediaan schnapps adalah bijirin dan buah-buahan dari pokok buah-buahan. Jerman dianggap sebagai tempat kelahiran schnapps. Produk yang dihasilkan di negara ini mengandungi etil empat puluh peratus.

Bourbon. Wiski Amerika yang diperbuat daripada tongkol jagung. Benteng Bourbon sekitar lima puluh darjah.

Maotai. Tanah air minuman ini adalah China. Maotai adalah minuman perayaan yang berkaitan dengan perayaan. Ia dibuat dari bijirin dan mempunyai kekuatan lima puluh tiga darjah.

Ouzo. Campuran larutan alkohol dan ramuan khas. Tempat kelahiran minuman itu adalah Greece. Komposisi mengandungi kira-kira lima puluh peratus alkohol.

Kanser. Alkohol kuat dari Turki. Udang karang mengandungi lima puluh peratus alkohol. Produk alkohol ini dibuat dari anggur anggur dan anise.

Tutovka. Produk Kaukasia yang terbuat dari buah mulberry. Minuman ini mempunyai aroma yang unik, dan kekuatannya sudah lapan puluh darjah.

Kesimpulannya

Pengelasan alkohol yang paling tepat adalah mengkelaskan minuman mengikut kekuatannya. Dengan mengetahui anggaran komposisi dan peratusan alkohol dalam cecair, anda boleh mengira bukan sahaja dos yang betul dari apa yang anda minum, tetapi juga menyelamatkan diri dari akibat sindrom mabuk.