Vitamin B12 iHerb - cecair, tablet, semburan atau titisan?

Memahami keperluan mengambil suplemen vitamin B12 tidak menyelesaikan semua masalah. Saya akan memberitahu anda apa bentuk vitamin yang ada, cara mengambilnya dengan betul dan di mana hendak membeli B12.

Pastikan anda mengetahui cara menentukan sama ada anda mempunyai kekurangan B12 dan mula mengambil suplemen vitamin tepat pada waktunya..

Vitamin B12 (cobalamin) boleh diambil sebagai kapsul, gusi, tetes, semburan, atau ampul (tembakan). Doktor menetapkan suntikan untuk kekurangan vitamin akut di dalam badan, lebih baik membatasi pengambilan B12 tepat pada masanya dalam bentuk kompleks vitamin.

Saya memberi keutamaan kepada pengeluar luar negara yang telah terbukti menyediakan persediaan vegan dan menawarkan pelbagai jenis produk untuk dipilih. Saya mengikuti kursus (rata-rata, dari satu hingga tiga bulan dengan selang waktu dua hingga enam bulan. Jumlah sebenar B12 dalam badan hanya akan ditentukan dengan ujian. Periksa tahap homosistein (ia meningkat dengan kekurangan B12) dan tahap B12 itu sendiri.

Titisan cecair B12

Bentuk vitamin cair diserap dengan baik. Tablet dan kapsul memerlukan masa untuk melewati esofagus dan larut dalam perut. Pertimbangkan bentuk cecair jika anda mempunyai masalah gastrousus.

Untuk mengekalkan bentuknya, bukan bahan yang paling berguna sering ditambahkan ke tablet. Formulasi cecair vitamin seringkali lebih ringan dan lebih selamat, menjadikan suplemen cecair selamat walaupun untuk kanak-kanak. Mereka tidak sukar untuk ditelan, seperti tablet dan kapsul, ia tidak terasa ketika dimakan dan anda boleh menambahkan larutannya langsung ke makanan.

Kini Makanan, kompleks B12 cair, 59ml

Rasanya enak, boleh larut dalam air. Menyegarkan segera setelah mengambil. Kepekatan - 1000mkg.

Sekiranya anda mengambil Now Foods dalam jumlah 237ml, ternyata lebih menguntungkan.

Ambil: 1/4 sudu teh pagi dengan makanan.
Kanak-kanak: tidak sesuai. Untuk orang dewasa sahaja.
Penting: Mengandungi xylitol (pemanis semula jadi) yang berbahaya bagi haiwan peliharaan.

Pemakanan Bluebonnet, B12 Drops, Raspberry Flavour, 59ml

Turun dengan rasa raspberry yang menyenangkan dalam dos yang mudah - satu pipet sehari (1000mcg). B12 dalam bentuk metilcobalamin, yang lebih baik diserap oleh badan. Beli Bluebonnet Nutrition 5000mcg untuk kepekatan yang lebih tinggi.

Ambil: satu titis penuh di bawah lidah setiap hari.
Kanak-kanak: tidak digalakkan. Beri seperti yang diarahkan oleh doktor.

Kini Makanan, B12 Secara Individu, 12 Porsi 15ml

Kepekatan yang sangat tinggi (10000mkg) dengan rasa campuran beri. Adalah senang untuk mengambil beberapa bahagian dengan anda. Tidak mengandungi gula, tetapi rasanya seperti sirap gula, bagi seorang amatur, saya tidak suka.

Ambil: satu hidangan sehari, pada waktu pagi.
Kanak-kanak: tidak dibenarkan. Untuk orang dewasa sahaja.
Penting: Mengandungi xylitol (pemanis semula jadi) yang berbahaya bagi haiwan peliharaan.

Semburan cecair B12

Spray adalah bentuk vitamin B12 yang paling sesuai. Penyerapan cepat dan pembungkusan yang boleh dipercayai. Tidak seperti titisan, di mana tidak setiap botol dilengkapi dengan dispenser, "alat" tambahan seperti sudu atau segelas air tidak diperlukan untuk menggunakan vitamin dalam bentuk semburan..

Garden of Life, Spray B12 Organik, Perisa Raspberry, 58ml

B12 yang diserap dengan baik adalah metilkobalamin pada kepekatan 500mcg. Tidak mengandungi gula. Organik yang diperakui - tiada bahan kimia yang digunakan dalam penanaman, jus epal dan lemon semulajadi. Kanak-kanak sangat menyukainya.

Ambil: satu tekan di bawah lidah setiap hari.
Kanak-kanak: tidak digalakkan. Beri seperti yang diarahkan oleh doktor.

Kelebihan Pure, B12 Spray, 30ml

B12 yang sangat mudah diserap adalah metilcobalamin. Rasa bebas gula, neutral, menyenangkan. Oleh kerana kepekatannya yang rendah (500 μg), ia dapat diberikan walaupun kepada anak kecil.

Saya menerima 2 klik setiap hari. Selepas sebulan penggunaan, saya berehat dua bulan.

Ambil: satu atau dua di bawah lidah setiap hari.
Kanak-kanak: anda boleh. Mulakan dengan 1 dos sehari.
Penting: berhati-hati! Boleh menyebabkan alahan pada kanak-kanak.

Vegan Tulen, semburan B12, 30ml

Borang B12 adalah metilcobalamin yang sangat mudah diserap. Rasa manis, menyenangkan. Kepekatan rendah vitamin - 500 μg, dapat diberikan kepada anak kecil, tidak ada reaksi negatif yang diamati.

Saya cadangkan mengambil 2 klik sehari. Selepas sebulan penggunaan, berehat dua bulan.

Ambil: satu atau dua di bawah lidah setiap hari.
Kanak-kanak: anda boleh. Mulakan dengan 1 dos sehari.

B12 yang boleh dikunyah

Bentuk B12 yang dapat dikunyah paling kerap mempunyai rasa buah atau buah yang menyenangkan. Vitamin seperti ini sangat digemari oleh kanak-kanak dari pelbagai peringkat usia dan juga orang dewasa. Ia diserap lebih teruk daripada bentuk cecair, lebih-lebih lagi, ia mengandungi bahan pengikat tambahan yang tidak selalu berguna. Alternatif yang bagus jika anda atau anak-anak anda menghadapi masalah dengan semburan atau titisan B12. Tidak seperti semburan, kepekatan tablet kunyah bermula dari 1000 mcg setiap hidangan. Lebih sukar untuk dipisahkan - tabletnya hancur kuat. Cuba pelbagai pilihan untuk mencari yang sesuai.

Bluebonnet Nutrition Methylcobalamin Raspberry Flavour 60 Tablet Kunyah.

B12, dalam bentuk metilcobalamin, mudah diserap. Rasa beri manis. Kepekatan vitamin adalah 1000 μg, dapat diberikan kepada anak-anak, tidak ada reaksi negatif yang diamati.

Ambil tanpa makanan.

Ambil: 1 tablet setiap hari bila-bila masa.
Kanak-kanak: berhati-hati. Kontraindikasi tidak dinyatakan.

Pemakanan Bluebonnet, Tablet Kunyah B12, 90pcs.

Sangat sedap, rasa beri, kanak-kanak mengambil dengan senang hati. Kepekatan vitamin yang agak tinggi - 2000 μg (cyanocobalamin).

Kanak-kanak harus memilih kepekatan cecair B12 yang lebih rendah untuk kali pertama.

Ambil: Satu tablet setiap hari pada bila-bila masa.
Untuk kanak-kanak: berhati-hati - kepekatan tinggi. Tidak ada kontraindikasi yang diperhatikan.

Nature's Way, B12 Chewable Tablet, 30pcs.

B12 (methylcobalamin) yang cepat menyerap dengan rasa ceri yang khas. Mungkin ada yang menganggapnya terlalu tersembunyi. Jumlah kecil pada kepekatan sederhana - 1000mcg. Dengan penggunaan yang berpanjangan (sebulan atau lebih), ia boleh menyebabkan ruam pada wajah. Mereka lulus dengan cepat setelah selesai kemasukan..

Ambil: Satu tablet setiap hari pada bila-bila masa.
Kanak-kanak: berhati-hati. Kontraindikasi tidak dinyatakan.
Penting: jumlah kecil, cepat habis.

Nature's Way, Chewable B12 dengan Dibencoside, 30pcs.

Dibencoside mempercepat proses mendapatkan protein dari asid amino. Bentuk metilcobalamin yang tersedia (3000mcg). Dengan penggunaan yang berpanjangan (sebulan atau lebih), hemoglobin meningkat, periksa semasa menderma darah.

Ambil: Satu tablet setiap hari pada bila-bila masa.
Kanak-kanak: tidak digalakkan - dos tinggi dan elemen tambahan dalam komposisi.

Best Doctor, Gummy B12 Chocolate Mint, 60pcs.

B12 dalam bentuk metilcobalamin yang tersedia dengan kepekatan 1000mcg. Saya tidak merasakan pudina, hanya coklat. Semasa menyimpan balang terbuka selama lebih dari sebulan, tablet dilembapkan beberapa kali dan menyebabkan reaksi alergi. Beli dua untuk mempunyai masa untuk minum dalam sebulan.

Ambil: Satu tablet setiap hari pada bila-bila masa.
Kanak-kanak: tiada kontraindikasi. Saya tidak akan mengambil risiko.

Kapsul B12

Rasa vitamin B12 dalam kapsul tidak terasa. Hampir kesemuanya kecil dan senang digunakan. Boleh dibawa bersama anda dalam kotak pil dan mengesan jadual anda.

Sekiranya kapsul tidak selesa ditelan, anda boleh membukanya dengan menuangkan kandungannya ke dalam makanan atau minuman. Ini adalah format yang cukup mudah, jika anda tidak mengambil kira komposisi vitamin cair yang biasanya lebih semula jadi.

Doktor Terbaik, Kapsul B12, 60pcs.

Kegemaran saya dari semua kapsul B12. Kepekatan 1500mkg, bentuk - metilcobalamin. Cangkang kapsul - bahan tumbuhan.

Juga dibentangkan dalam jumlah 180 kapsul, ternyata sedikit lebih menguntungkan.

Ambil: Satu kapsul setiap hari dengan makanan.
Kanak-kanak: tiada kontraindikasi. Perhatikan tumpuan anda (tinggi).

Garden of Life, Kapsul B12, 30pcs.

Produk semula jadi sepenuhnya!

Kapsul B12 1000mcg mentah. 23 sayur-sayuran dan buah-buahan organik dalam pulpa sayur dan selongsong beras. Kualiti yang sangat baik tetapi tidak murah.

Ambil: satu kapsul setiap hari.
Kanak-kanak: tiada kontraindikasi.

Kini Makanan, Kapsul B12, 90pcs.

Borang B12 adalah metilkobalamin dengan kepekatan tinggi 5000mcg. Sekiranya berlaku kekurangan B2 yang disahkan, jika perlu, berehat sehari atau seminggu antara dos.

Ambil: satu kapsul setiap hari.
Kanak-kanak: tidak dibenarkan. Untuk orang dewasa sahaja.
Penting: diuji untuk B12 sebelum mengambil - kepekatan tinggi.

Kini Makanan, Kompleks Vitamin B12 & B, 60pcs.

Selain B12 (bentuk metilcobalamin, 1000mcg dalam dua kapsul), terdapat vitamin B lain - thiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), asid pantotenat (B5), vitamin B6, biotin (B7) dan asid folik (B9) ). Semua elemen bersumber dari produk organik.

Ambil: dua kapsul setiap hari.
Kanak-kanak: tiada kontraindikasi. Mulakan dengan satu kapsul.
Penting: menjejaki unsur lain dalam badan.

Tablet B12

Vitamin dalam tablet adalah yang paling tidak selesa untuk dimakan pada pendapat saya. Untuk menghancurkan tablet menjadi serbuk, anda harus bijak, mereka lebih sukar digunakan oleh kanak-kanak dan mereka kurang diserap, terutamanya jika anda mempunyai masalah dengan saluran gastrousus. Sekiranya, bagaimanapun, ada pencinta yang lebih suka pil, saya telah mengumpulkan tawaran terbaik untuk anda..

Solgar, Tablet B12, 100.

Kepekatan terkecil yang saya lihat ialah 100mcg. Terdapat dalam kepekatan 500mcg. Kepekatan rendah kurang berbahaya bagi kanak-kanak.

Tablet bersaiz sederhana, mungkin sukar ditelan (terutama untuk kanak-kanak).

Ambil: satu tablet setiap hari.
Kanak-kanak: tiada kontraindikasi.

Country Life, B12 Tablet, 100pcs.

B12 pada kepekatan 500mcg. Kepekatan 1000mkg juga tersedia, 60 tablet, cukup aneh, ternyata lebih mahal.

Pengilang mengesyorkan hanya menggunakan orang dewasa, kanak-kanak boleh memberi ubat ini oleh doktor.

Ambil: satu tablet setiap hari.
Kanak-kanak: tidak dibenarkan. Untuk orang dewasa sahaja.

MegaFood, B12 Tablet, 90pcs.

B12 (metilcobalamin) pada 500mcg. Tablet kecil, senang diambil walaupun untuk kanak-kanak. Komposisi itu juga mengandungi vitamin B6 dan folat (analog semula jadi asid folik) - vitamin B9.

Ambil: Ambil tablet setiap hari pada bila-bila masa. Pada perut kosong.
Kanak-kanak: tiada kontraindikasi.

Lozenges dan pastil B12

Lollipop dan, seperti kadangkala disebut, lozenges sangat senang digunakan. Kerana rasanya yang enak (buah atau beri), kanak-kanak menyukainya, dan apabila diserap, vitamin mula diserap oleh selaput lendir yang sudah ada di dalam mulut. Dalam hal ini, lolipop tidak kalah dengan format semburan dan titisan, tetapi lebih senang digunakan berbeza dengan tablet dan kapsul..

Solgar, B12 (Methylcobalamin) Lozenges, 60.

Solgar's B12 adalah dalam bentuk 1000mcg Methylcobalamin. Juga terdapat dalam 5000mcg 30 tablet dan 60 tablet, periksa kekurangan B12 supaya anda tidak berlebihan.

Ambil: setiap hari di bawah lidah selama 30 saat, kemudian telan.
Kanak-kanak: tidak digalakkan - kepekatan tinggi.
Penting: diuji untuk B12 sebelum mengambil untuk menghilangkan risiko overdosis.

Solgar, B12 (Cyanylcobalamin) Lozenges, 250.

Solgar's B12 adalah dalam bentuk cyanylcobalamin pada 1000mcg. Juga terdapat dalam 2500mcg, 120 tablet dan 5000mcg, 60 tablet.

Ambil: satu tablet di bawah lidah setiap hari. Pegang dengan pipi, bawah lidah, atau kunyah.
Kanak-kanak: tidak digalakkan - kepekatan tinggi.
Penting: diuji untuk B12 sebelum mengambil untuk menghilangkan risiko overdosis.

Deva, B12 Lozenges, 90pcs.

Deva B12 yang lazat dalam bentuk metilcobalamin dengan kepekatan 1000mcg. Mengandungi asid folik dan vitamin B6 tambahan.

Ambil: setiap hari satu tablet di bawah lidah sehingga diserap sepenuhnya.
Kanak-kanak: tidak ditentukan oleh pengeluar.

Country Life, B12 lozenges, 120 keping.

Country Life Berry B12 dalam bentuk 3000mcg Methylcobalamin. Selain itu mengandungi vitamin C dan asid folik.

Untuk mengambil: larutkan lozenge di bawah lidah selama 30 saat, kemudian telan. Ambil 4-7 kali seminggu.
Kanak-kanak: tidak dibenarkan. Untuk orang dewasa sahaja.

Sekarang Makanan, B12 (Cyanylcobalamin) Lozenges, 250pcs.

B12 dari cyanylcobalamin 1000mcg. Rasa beri yang menyenangkan, saiz kecil yang berguna.

Pengambilan: larut hingga larut sepenuhnya atau kunyah lozenge.
Kanak-kanak: tidak dibenarkan. Untuk orang dewasa sahaja.

Sekarang Makanan, B12 (Methylcobalamin) Lozenges, 100pcs.

B12 dari Methylcobalamin 1000mcg. Tablet kecil dengan rasa yang menyenangkan.

Pengambilan: larut hingga larut sepenuhnya atau kunyah lozenge.
Kanak-kanak: tidak dibenarkan. Untuk orang dewasa sahaja.

Kekurangan vitamin B12 diperhatikan pada titik peluh pada setiap orang, tanpa mengira jenis dietnya. Untuk vegetarian, vegan dan ahli makanan mentah, makanan tambahan B12 diperlukan. Pastikan anda menjalani ujian darah untuk meningkatkan homosistein (dengan kekurangan B12) dan vitamin B12 itu sendiri untuk mengelakkan masalah dengan sistem saraf pusat dan penyakit otak (terutama untuk orang tua).

Cyanocobalamin (Vitamin B12) (Cyanocobalamin (Vitamin B12))

Bahan aktif:

Kandungan

 • Komposisi dan bentuk pelepasan
 • kesan farmakologi
 • Petunjuk untuk Cyanocobalamin (Vitamin B12)
 • Kontraindikasi
 • Kesan sampingan
 • Interaksi
 • Kaedah pentadbiran dan dos
 • Langkah berjaga-berjaga
 • Keadaan penyimpanan ubat Cyanocobalamin (Vitamin B12)
 • Hayat simpan ubat Cyanocobalamin (Vitamin B12)
 • Ulasan

Kumpulan farmakologi

 • Perangsang hematopoiesis
 • Vitamin dan produk seperti vitamin

Klasifikasi nosologi (ICD-10)

 • D50 Anemia kekurangan zat besi
 • D50.0 Anemia kekurangan zat besi akibat kehilangan darah (kronik)
 • D51 Vitamin-B12-anemia kekurangan
 • D52 Anemia kekurangan folat
 • D64 Anemia lain
 • E53 Kekurangan vitamin B lain
 • E53.8.0 * Kekurangan vitamin Bc
 • E53.8.1 * Kekurangan vitamin B12
 • G12.2 Penyakit neuron motor
 • G35 Sklerosis berganda
 • G50 Gangguan saraf trigeminal
 • G54.1 Gangguan plexus lumbosacral
 • Polyneuropathies G60-G64 dan gangguan lain dari sistem saraf periferal
 • G80 Cerebral palsy
 • G95.9 Gangguan saraf tunjang, tidak ditentukan
 • K73 Hepatitis kronik, tidak dikelaskan di tempat lain
 • K74 Fibrosis dan sirosis hati
 • M79.2 Neuralgia dan neuritis, tidak dinyatakan
 • Sindrom Q90 Down
 • R68.8 Gejala dan tanda umum lain yang dinyatakan

Komposisi dan bentuk pelepasan

Larutan 1 ml untuk suntikan mengandungi cyanocobalamin (vitamin B12) 200 atau 500 mcg; dalam ampul 1 ml, dalam kotak kadbod 10 pcs.

kesan farmakologi

Berpartisipasi dalam pemindahan serpihan metil, pembentukan kolin, metionin, kreatin, asid nukleik, pematangan eritrosit, mendorong pengumpulan sebatian yang mengandungi kumpulan sulfhidril dalam eritrosit.

Petunjuk untuk Cyanocobalamin (Vitamin B12)

Anemia (Addison-Birmer, makrocytic makanan, kekurangan zat besi, post-hemorrhagic, aplastic, disebabkan oleh bahan toksik dan ubat-ubatan), sirosis hati, hepatitis, myelosis, polyneuritis, sciatica, neuralgia trigeminal, sklerosis lateral amyotrophic, cerebral palsy Ke bawah, gangguan kulit, kecederaan saraf periferi.

Kontraindikasi

Kesan sampingan

Pergolakan, sakit di jantung, takikardia, reaksi alahan.

Interaksi

Tidak serasi (dalam jarum suntikan yang sama) dengan tiamin bromida, riboflavin.

Kaedah pentadbiran dan dos

S / c, i / m, i / v dan intralumbar.

Dengan anemia Addison-Birmer - 100-200 mcg setiap hari; untuk anemia Addison-Birmer dengan gejala myelosis funikular dan untuk anemia makrositik dengan gangguan sistem saraf - 500 mcg atau lebih setiap suntikan (pada minggu pertama, setiap hari, dan kemudian dengan selang antara suntikan hingga 5-7 hari). Pada masa yang sama, asid folik diresepkan. Dalam tempoh pengampunan dengan ketiadaan fenomena myelosis fikular, 100 μg diberikan untuk terapi penyelenggaraan 2 kali sebulan, dan dengan adanya fenomena neurologi - 200-400 μg 2-4 kali sebulan.

Untuk kekurangan zat besi dan anemia pasca-hemoragik - 30-100 mcg 2-3 kali seminggu; dengan anemia aplastik (terutamanya pada kanak-kanak) - 100 mcg sebelum bermulanya peningkatan klinikal dan hematologi; dengan anemia makanan pada kanak-kanak pada usia dini dan pada bayi pramatang - 30 mcg / hari selama 15 hari.

Dalam penyakit sistem saraf pusat dan penyakit neurologi dengan sindrom kesakitan, ia diberikan dalam peningkatan dos dari 200 hingga 500 mcg setiap suntikan, dan apabila keadaan bertambah baik - 100 mcg / hari; kursus - sehingga 2 minggu.

Untuk luka trauma saraf periferal - 200-400 mcg setiap hari selama 40-45 hari.

Untuk hepatitis dan sirosis hati - 30-60 mcg sehari atau 100 mcg setiap hari selama 25-40 hari.

Dengan distrofi pada anak kecil, penyakit Down dan cerebral palsy infantile - 15-30 mcg setiap hari.

Dengan myelosis funikular, sklerosis lateral amyotrophic, multiple sclerosis, kadang-kadang 15-30 mcg disuntik ke dalam saluran tulang belakang (secara beransur-ansur meningkatkan dos menjadi 200-250 mcg).

Langkah berjaga-berjaga

Untuk angina pectoris, gunakan dengan berhati-hati dan dalam dos yang lebih kecil.

Vitamin B12 pada kanak-kanak: norma, kekurangan

Vitamin B12 dalam tablet untuk kanak-kanak diresepkan untuk tujuan pencegahan dan sekiranya terdapat kekurangan yang ketara. Adalah perlu bagi tubuh manusia untuk menormalkan fungsi darah dan memulihkan sistem saraf. Kekurangan zat boleh menimbulkan gangguan serius dalam pengeluaran molekul DNA.

Mengapa kanak-kanak memerlukan vitamin B12

Vitamin B12 bertindak sebagai koenzim dalam tubuh manusia. Sebahagiannya, ia memasuki tubuh anak-anak dengan makanan, dan dihasilkan oleh mikroflora usus. Dalam perubatan, bahan ini juga disebut cyanocobalamin. Pada bulan-bulan pertama kehidupan, ia memasuki badan sebagai sebahagian daripada susu ibu. B12 memainkan peranan penting dalam memulakan proses metabolik.

Fungsi utamanya merangkumi yang berikut:

 • peraturan pembekuan darah;
 • penyertaan dalam pengeluaran asid nukleik dan organik;
 • pencegahan pertumbuhan tumor malignan;
 • rangsangan sel sumsum tulang;
 • pecutan proses regeneratif;
 • pengeluaran melatonin;
 • memastikan fungsi sistem saraf berfungsi sepenuhnya;
 • meningkatkan pencernaan makanan;
 • melancarkan tindak balas biokimia.

Vitamin B12 sangat penting untuk tubuh anak untuk penghasilan tenaga. Di samping itu, ia dipercayai dapat meningkatkan mood dengan ketara. Kekurangan zat, seterusnya, menimbulkan keletihan dan rasa gugup yang meningkat. Dengan tahap vitamin B12 yang mencukupi dalam tubuh, anak-anak tetap aktif dan mudah belajar. Kemungkinan terkena penyakit sistem peredaran darah berkurang. Percepatan proses regeneratif diperhatikan.

Kerana sifat lipotropiknya, cyanocobalamin mencegah penyusupan hati. Dalam hipoksia kronik, B12 meningkatkan penggunaan oksigen oleh sel. Apabila digabungkan dengan vitamin A, cyanocobalamin mengambil bahagian dalam pembahagian sel, memastikan sintesis semua tisu tubuh manusia. Semasa kecil, B12 sangat penting untuk penghasilan melatonin. Hormon ini bertanggungjawab untuk pembentukan jam biologi..

Norma vitamin B12 pada kanak-kanak

Keperluan harian untuk bahan berguna pada masa kanak-kanak ialah 0.4-3 mcg. Untuk memuaskannya, perlu memantau pemakanan kanak-kanak dengan teliti. Kandungan vitamin B12 ditentukan dengan lulus ujian khas. Sebelum melaksanakannya, perlu mengecualikan penggunaan ubat-ubatan. Kanak-kanak harus diuji dengan perut kosong. Parameter norma berubah bergantung pada usia. Mereka ditunjukkan dalam jadual:

Vitamin B12 mana yang harus dipilih: kajian semula dos dan ubat

Vitamin B12 mana yang harus dipilih: dos dan kajian semula ubat. Vitamin B12, unik dalam jenisnya, atau cobalamin, adalah anggota kumpulan bahan yang mengandungi kobalt dan merupakan peserta yang sangat diperlukan dalam sintesis biomolekul. Struktur organik molekul adalah yang paling kompleks dari semua struktur vitamin. Itulah sebabnya penciptaan sintetik vitamin B12 adalah proses yang sangat kompleks, di persekitaran semula jadi ia dihasilkan oleh bakteria dan organisma unisel..

Mengapa anda memerlukan vitamin B12

Vitamin B12 tergolong dalam kumpulan larut air, tidak merosot semasa rawatan haba dan di bawah pengaruh asid atau alkali, jadi ia boleh diminum setiap hari sebagai makanan tambahan. Di dalam tubuh manusia, bakteria menghasilkan sejumlah kecil cobalamin, tetapi kualiti penyerapannya dipersoalkan. Vitamin B12 terdapat dalam beberapa bentuk:

Cyanocobalamin sangat penting bagi tubuh manusia - ia diserap secara aktif untuk menyokong fungsi normal sistem saraf pusat dan kardiovaskular. Bakteria yang menghasilkan vitamin terdapat hampir di mana sahaja - dari air mata air hingga buah beri dan sayur-sayuran yang tidak dicuci. Tetapi penggunaannya yang selamat hanya boleh dilakukan dengan bantuan bahan tambahan khas..
Tubuh manusia memerlukan vitamin B12 sekurang-kurangnya untuk pembiakan sel darah. Erythrocytes menyampaikan oksigen ke tisu dan sel-sel tubuh, dengan penurunan jumlahnya, komplikasi serius dapat terjadi, tidak hanya dengan penyakit yang ada, tetapi juga dengan kecenderungan genetik untuk pelbagai gangguan.

Ujian darah B12

Satu-satunya cara untuk mengetahui tahap vitamin dengan tepat adalah menderma darah untuk analisis..

Pilihan ini sesuai untuk memantau keadaan umum bukan hanya orang-orang yang menjalani diet vegan atau diet, tetapi juga apabila terdapat penyakit saraf, anemia, kelumpuhan, leukemia myeloid, neuritis dan neuropatitis. Kandungan vitamin dalam darah diukur dalam pmol / L.

Analisis penyahkodan untuk B12:

• 160-1300 - tahap normal untuk kanak-kanak;

• semasa mengandung, anda harus berjumpa doktor;

• 200-900 - norma untuk orang dewasa;

• 450 - nilai purata.

Pemeriksaan kekurangan vitamin dilakukan dengan menggunakan analisis tahap homosistein. Sebaik sahaja bahan ini melebihi norma, tidak cukup B12. Lebihan atau kekurangan menyebabkan masalah kesihatan yang tidak menyenangkan dan kelainan umum, yang disertai dengan gejala tertentu. Walaupun dengan pengambilan vitamin B12 dalam jumlah yang betul, ia akan menjadi kekurangan. Contohnya, penggunaan pil perancang dan antibiotik mengurangkan kandungannya.
Vitamin B12 disimpan di hati, ginjal, paru-paru dan limpa. Untuk menjalankan kajian, pakar mengambil darah vena. Di banyak klinik, analisis siap dalam sehari. Beberapa jam sebelum prosedur, tidak boleh makan apa-apa, dan juga asap. Orang yang lebih tua harus memeriksa tahap vitamin mereka secara berkala, kerana perubahan tingkah laku dan mood mungkin berkaitan secara langsung dengan kekurangan zat ini..

Kumpulan risiko

Kumpulan risiko merangkumi orang yang tidak hanya dengan pemakanan yang buruk, tetapi juga dengan pelbagai penyakit, atau kecenderungan untuk mereka..

Kekurangan vitamin B12 adalah perkara biasa dalam kategori berikut:

• dengan gangguan dalam kerja usus, iaitu kemerosotan sifat penyerap;

• penyakit saluran gastrousus;

• kehadiran parasit cacing pita yang luas;

• pemakanan yang ketat dengan kekurangan pelbagai kumpulan vitamin dan mineral;

• wanita yang mengambil pil perancang;

• kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, dilahirkan oleh ibu yang kekurangan vitamin B12;

• gangguan dalam kerja saluran gastrousus kerana usia;

• kecenderungan genetik terhadap penyakit organ yang serius;

• penyakit sistem imun dan saraf, tidak berkaitan dengan kekurangan vitamin;

• sebarang pelanggaran pengambilan vitamin dari hati dan ginjal - alkohol, ubat-ubatan, nikotin;

• hipertiroidisme atau penyakit lain yang memerlukan lebih banyak vitamin;

• diabetes, semasa menggunakan metformin;

• gangguan keradangan usus kecil.

Vitamin B12 disimpan di hati, ginjal, paru-paru dan limpa. Oleh itu, jika terdapat masalah dalam kerja organ ini, penyerapan bahan terganggu, dengan akibat yang tertentu..

Bentuk Pelepasan Vitamin B12

Untuk keluarga besar, ada baiknya membeli ubat khas, dengan dos biasa, untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Untuk kanak-kanak kecil dan wanita hamil, ada produk khas yang harus diambil hanya atas cadangan doktor yang hadir. Pelbagai jenama kesihatan menawarkan pilihan vitamin yang neutral dan berperisa.

Cyanocobalamin boleh didapati dalam pelbagai bentuk:

• lozenges untuk menghisap;

• lozenges di bawah lidah;

• ampul untuk suntikan;

• gummies - vitamin B12 untuk kanak-kanak;

Menurut ulasan, setelah menggunakan vitamin, keadaan luaran kulit, rambut, kuku berubah. Tenaga tambahan muncul, lebih mudah tertidur dan bangun pagi, asimilasi makanan yang dimakan lebih baik dirasakan, kualiti jisim otot bertambah baik. Agar bahan itu dapat diserap dengan seefisien mungkin, suntikan vitamin B12 seperti yang ditetapkan oleh doktor adalah sesuai. Bagi kanak-kanak, bentuk cyanocobalamin terbaik adalah gula-gula keras, titisan, atau gusi. Vitamin B12 tidak boleh diambil dengan sejumlah ubat, oleh itu, ketika memilih ubat yang tepat, anda harus berjumpa doktor.

Semakin kurang bahan tambahan - perisa sintetik, pewarna, pemekat - semakin baik penyerapan vitamin dalam badan. Vitamin hanya boleh dimakan secara berasingan daripada nutrien lain, kerana ion kobalt yang terkandung di dalamnya merosakkan struktur apa pun. Sekiranya terdapat vitamin lain, ubat ini tidak akan berkesan.

Tanda-tanda kekurangan vitamin B12

Tidak mendapat cukup vitamin B12 disebabkan oleh diet yang buruk atau pelbagai keadaan perubatan. Dalam kes ini, gejala kekurangan tidak segera muncul. Setelah jumlah sianokobalamin yang normal memasuki badan, mungkin memerlukan lebih dari 5 tahun untuk tanda-tanda kekurangannya menjadi nyata.

Ciri ciri kekurangan jumlah vitamin B12 yang diperlukan:

1. Masalah tidur - mengantuk biasa atau kurang tidur.

2. Bunyi luaran di telinga.

3. Peningkatan kerengsaan saraf.

4. Keletihan, walaupun selepas tekanan fizikal atau mental kecil.

5. Sesak nafas tanpa sebab.

6. Kurang selera makan.

8. Masalah minda dan ingatan yang tidak ada.

9. Kesemutan dan menggigil pada anggota badan, tanpa sebab.

10. Migrain, kepekaan terhadap perubahan cuaca.

11. Pening dengan perubahan kedudukan secara tiba-tiba.

12. Sakit di mulut dan lidah.

13. Wanita mengalami haid yang tidak teratur dan perubahan mood yang kerap.

14. Rambut gugur aktif dan kuku rapuh.

Menurut banyak kajian, kesan kekurangan jumlah vitamin B12 yang diperlukan dalam tubuh terhadap keadaan umum sistem saraf pusat telah dinyatakan. Kesemutan yang tidak masuk akal di hujung jari adalah salah satu tanda kekurangan cyanocobalamin yang paling pasti. Di bawah pengaruhnya, bahan myelin dihasilkan, yang merupakan lapisan pelindung ujung saraf. Ini tidak hanya berfungsi menjaga integritas, tetapi juga membantu mengirimkan impuls ke otak, yang secara langsung berkaitan dengan sensasi. Dalam kes ini, kumpulan saraf rosak, menjadi lebih sukar untuk membetulkan keadaan, yang memerlukan vitamin B12.

Pada bayi, gejala kekurangan vitamin lebih ketara. Sekiranya anda tidak membetulkan keadaan pada waktunya, koma atau bahkan kematian mungkin berlaku..

Vitamin B12 berlebihan

Vitamin B12 dihasilkan di dalam badan dan berasal dari makanan, jadi pengumpulannya mungkin. Untuk mengetahui dengan tepat kesan sampingan suplemen dan ubat cyanocobalomin tertentu, adalah penting untuk berjumpa doktor dan membaca arahan penggunaannya dengan teliti..
Menurut data terbaru, jumlah vitamin B12 yang berlebihan menyebabkan penyakit kulit berjerawat, jerawat. Bakteria propionibacterium acnes biasanya terdapat pada semua orang pada kulit. Dalam penyelidikan, para saintis mendapati bahawa aktiviti gen berkurang pada orang yang mempunyai penyakit kulit. Semasa eksperimen, pemilik wajah yang bersih disuntik dengan jumlah vitamin B12 yang berlebihan. Selama beberapa minggu, tahapnya tinggi. Salah satu subjek mengalami keradangan, yang disebabkan oleh rembesan porfirin oleh bakteria. Bahan ini menyebabkan keradangan pada folikel..

Kebaikan vitamin B12

Dalam jumlah normal, vitamin B12 menyumbang kepada peningkatan kesihatan keseluruhan. Ini sangat mempengaruhi penampilan. Pertama sekali, harus difahami bahawa rambut rapuh dan nipis menunjukkan kekurangan vitamin kumpulan B. Dengan pemulihan keseimbangan nutrien yang tepat pada masanya, anda dapat mengubah keadaan kulit.

Manfaat vitamin:

• menguatkan dan melembapkan folikel rambut;

• menghilangkan kelemumur;

• penghapusan rambut "jerami", hujung terbelah;

• pencegahan keguguran rambut;

• kebangkitan folikel, sebagai akibatnya, peningkatan jumlah dan ketumpatan.

Setelah pemulihan tahap vitamin dalam darah, tenaga tambahan muncul, kualiti tidur bertambah baik, dan pemakanan dinormalisasi. Pelbagai penyakit dan gangguan kronik secara praktikal tidak membuat diri mereka terasa. Penyerapan nutrien dalam usus bertambah baik, akibatnya, kulit dibersihkan dari ruam, jerawat, keadaan umum dan warna bertambah baik.
Vitamin B12 memainkan peranan besar dalam sintesis DNA, yang membawa maklumat keturunan. Sistem ketahanan badan diperkuat dan dapat melawan virus dan bakteria berbahaya. Cobalamin menghilangkan kemungkinan mengembangkan penyakit otak degeneratif dan mengaktifkan aktiviti mental.

Makanan apa yang mengandungi vitamin B12

Terdapat kepercayaan bahawa vitamin B12 hanya terdapat pada produk haiwan. Sebenarnya, syarikat moden baru-baru ini mulai memperkenalkan cyanocobalamin ke dalam makanan yang bebas dari daging, ikan, telur, atau tenusu. Secara khusus, kumpulan ini merangkumi roti gandum, rumput laut, granola, tauhu.

Bakteria terdapat dalam jumlah besar dalam makanan berikut (100 g):

1. Hati daging lembu - 60 mcg.

2. Hati babi - 26 mcg.

3. Gurita - 20 mcg.

4. Ikan salai - 18.7 mcg.

5. Hati ayam - 16.6 mcg.

6. Kerang - 12 mcg.

7. Hati ayam - 7.29 mcg.

8. Kuning telur - 2 mcg.

10. Susu, krim masam - 0,5 mcg.

Menurut data terbaru dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, makanan tambahan dan makanan tumbuhan adalah sumber vitamin B12 terbaik. Cobalamin haiwan boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan yang lain.

Sumber vitamin B12 berasaskan tumbuhan:

1. Spirulina. (tidak mungkin untuk penyakit autoimun)

2. Roti gandum atau roti gandum.

3. Nori dan jenis alga lain.

4. Soya, kacang, atau susu sayuran lain.

5. Ragi berkhasiat.

Untuk memastikan jumlah bahan yang diambil, ada baiknya membeli vitamin B12 di farmasi atau memesannya di kedai khas. Pelbagai mikrogram setiap hari akan membantu anda menjaga kesihatan keluarga anda.

Vitamin B12 untuk Vegan

Ovolacto-vegetarianisme membenarkan pengambilan telur dan produk tenusu, sementara veganisme, makanan mentah, diet mono dan bentuk pemakanan ketat lain menghilangkan tubuh dari banyak nutrien. Untuk mengurangkan kemungkinan gangguan saraf, kegagalan jantung, lumpuh, anemia dan penyakit lain, penting untuk mengambil makanan tambahan atau jumlah produk vegan yang betul yang diperkaya dengan vitamin B12.

Wanita hamil harus berhati-hati dan pastikan untuk mengambil kira persediaan tambahan yang mengandungi nutrien yang diperlukan.

Sebagai contoh, jika susu kacang diperkaya mengandungi 0,5 mcg vitamin B12, anda harus mengambil sekurang-kurangnya 6 hidangan sehari. Ini akan membolehkan anda mengisi semula jumlah bahan yang diperlukan. Sekurang-kurangnya 3 mcg cyanocobalamin harus diterima setiap hari, atau lebih dari 2000 mcg seminggu.
Haiwan menghasilkan cukup vitamin B12 dari bakteria mereka sendiri. Cobalamin adalah satu-satunya vitamin yang tidak dihasilkan dalam jumlah yang tepat pada manusia ketika terkena sinar matahari, dan tidak dibekalkan dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Dalam jumlah kecil, B12 telah dijumpai di tanah dan rumput.

Dos vitamin B12 untuk orang dewasa dan kanak-kanak

Garis panduan antarabangsa untuk jumlah vitamin B12 yang dimakan sedikit berbeza. Semasa mengambil ujian untuk analisis cobalamin, tahap nutrien tertentu ditetapkan atas cadangan doktor. Tablet vitamin B12 diresepkan oleh pakar, tetapi boleh diambil dalam bentuk apa pun. Dos dari pelbagai negara:

• Jerman - 3 mikrogram sehari untuk orang dewasa;

• AS - 2.4 mcg sehari, untuk wanita hamil - 2.8 mcg;

• negara Eropah lain - 1.5-2.5 mcg sehari.

Peraturan yang ditetapkan oleh sistem kesihatan antarabangsa untuk jumlah vitamin B12 yang dikonsumsi berbeza, berdasarkan kasus demi kes. Dos yang ditetapkan di peringkat kebangsaan untuk kanak-kanak adalah dari 0,4 hingga 0,7 mcg sehari, bergantung pada usia dan status kesihatan. Bentuk pengambilan vitamin terbaik adalah minyak cair setiap hari. Petunjuk penggunaan vitamin B12 memberikan dos terperinci dari pelbagai ubat..

Kajian semula persediaan popular dengan vitamin B12

Sebilangan besar persediaan dan makanan tambahan yang berkesan yang mengandungi vitamin B12 disajikan di pasaran makanan sihat..

Semasa memilih jenama tertentu, anda harus mempelajari arahan dan komposisi dengan teliti.

Tempat Membeli Makanan Tambahan Vitamin B12:

VitaFusion, Vitamin B-12 Organik, 90 Gummies. Sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Norma individu vitamin B12 ditentukan untuk masing-masing - mengikut arahan atau oleh doktor yang hadir. Menurut ulasan, anda boleh memilih ubat yang sesuai dari segi kualiti..

Soalan lazim mengenai vitamin B12

Doktor yang menghadiri menerima sebilangan besar soalan mengenai cyanocobalamin. Dieter, vegan, orang dengan keadaan perubatan yang serius - semua orang tertanya-tanya bagaimana memilih vitamin B12 terbaik untuk diri mereka sendiri dan keluarga mereka.

Jawapan untuk soalan yang paling popular:

1. Jerawat tidak hilang, boleh disebabkan kekurangan vitamin B12?
Segala ruam boleh dikaitkan dengan kekurangan dan kelebihan cyanocobalamin. Doktor akan dapat menjawab dengan tepat setelah menderma darah untuk analisis.

2. Kerengsaan saraf muncul setelah menyentuh pelbagai jenis kain - satin, velor, bulu. Ini mungkin disebabkan oleh kekurangan vitamin B12?
Dengan kekurangan cobalamin, jumlah bahan pelindung yang merangkumi kumpulan saraf berkurang. Akibatnya, sensasi sentuhan boleh menyebabkan kemarahan dan rasa tidak senang.

3. Kehamilan pada 24 minggu, mungkin tidak ada cukup vitamin B12 kerana diet yang ketat, kerana alergi terhadap pelbagai makanan. Bolehkah ini memberi kesan kepada anak?
Untuk mendapatkan vitamin, cukup untuk memesan suplemen makanan hypoallergenic. Kekurangan mineral mempengaruhi kesihatan anak masa depan..

4. Adakah makanan tumbuhan mengandungi cobalamin? Di manakah terdapat vitamin B12?
Bakteria yang membuat cobalamin terdapat dalam produk haiwan. Tetapi pilihan terbaik adalah vitamin sintetik, yang digabungkan oleh syarikat moden ke dalam makanan tumbuhan - roti, kedelai dan susu oat..

5. Sekiranya anda minum alkohol setelah mengambil vitamin, ia boleh diserap?
Bergantung pada masa antara kemasukan. Sekiranya anda mengambil cyanocobalamin, ia akan diserap oleh dinding usus untuk beberapa lama. Sekiranya anda minum alkohol dengan segera, atau sebelum menggunakan vitamin, prosesnya akan terganggu.

Vitamin B12 dalam ampul atau tablet diserap dengan sempurna sekiranya tiada penyakit serius. Untuk mengekalkan mikroflora yang sihat di dalam badan, penting untuk mengambil semua suplemen dan ubat-ubatan yang diperlukan yang membantu menjaga fungsi semua sistem dengan betul. Vitamin B12 adalah alat yang sangat diperlukan untuk menjaga kesihatan keluarga, dan juga penolong terbaik untuk tubuh..

Penarafan persediaan terbaik dengan vitamin B12 untuk 2020

Dilihat: 8400

 • Masa membaca: 8 minit.
 • Vitamin sangat penting untuk fungsi normal badan. Anda boleh mendapatkannya secara langsung dari makanan atau dalam bentuk pil. Contohnya, gula-gula meningkatkan metabolisme, antioksidan melawan faktor negatif, dan melambatkan penuaan. Tetapi bagaimana jika anda tidak dapat makan dengan betul dan seimbang? Masih perlu mengambil kompleks vitamin.

  Vitamin B 12 - untuk apa dan untuk apa

  Secara umum, B 12 merujuk kepada persidangan, mengandungi kobalt. Mengambil bahagian dalam sintesis komponen DNA, mengurangkan tahap homosistein - asid amino, lebihan yang menyebabkan pembentukan gumpalan darah, osteoporosis, mendorong perkembangan strok.

  Penting: untuk pencegahan penyakit kardiovaskular, perlu memilih sediaan gabungan dengan asid folik dalam komposisi.

  Ia juga mengambil bahagian dalam sintesis myelin (sarung serat saraf). Ia diperlukan untuk pertumbuhan otot dan untuk "membina" osteoblas - asas tisu tulang. Oleh itu, ia diresepkan kepada orang tua, terutama wanita dalam tempoh selepas menopaus. Apabila penyerapan kalsium diperlahankan (terganggu), akibatnya ada prasyarat untuk perkembangan osteoporosis.

  Bagaimana kekurangan vitamin menampakkan diri di dalam badan

  Anemia adalah salah satu tanda pertama kemungkinan kekurangan vitamin B 12 di dalam badan. Gejala juga boleh:

  • peningkatan kerengsaan - dengan kekurangan B 12, perubahan watak yang disebut usia dikaitkan;
  • keadaan kemurungan;
  • gangguan ingatan;
  • mengantuk, apatis, yang sering dikaitkan dengan kemalasan;
  • keletihan berterusan;
  • hilang selera makan;
  • hipertensi - merinding, tangan yang gemetar;
  • masalah dengan sistem kardiovaskular - dalam kes yang teruk, ia menimbulkan perkembangan strok, serangan jantung.

  Oleh kerana kekurangan vitamin "penyamaran" di bawah pelbagai penyakit, anda perlu berjumpa doktor dengan kerap. Lebih-lebih lagi, kini terdapat sistem ujian khas yang mencatat tahap vitamin B 12 aktif dalam darah.

  Penting: kajian tidak mengesahkan keupayaan B 12 untuk terkumpul di dalam badan, masing-masing, dan tahap batas kerana melebihi dos maksimum yang dibenarkan belum ditentukan. Tetapi, sebelum membeli ubat di farmasi, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda..

  Faktanya adalah bahawa dos individu dipilih dengan mengambil kira ujian darah - satu ubat untuk pencegahan, yang lain untuk rawatan kekurangan yang ada..

  Produk apa yang ada

  Vitamin B 12 terdapat secara eksklusif dalam produk haiwan - hati sapi, makanan laut, ikan laut (sardin, salmon, ikan kod), produk tenusu (keju, yogurt).

  "Pseudovitamin B 12" telah dijumpai dalam spirulina. Bahan ini serupa dalam komposisi kimia, tetapi pada masa yang sama tidak mempunyai aktiviti vitamin (ia tidak mengambil bahagian dan tidak mempengaruhi perjalanan proses penting dalam badan).

  Kajian menunjukkan bahawa sejumlah kecil vitamin terdapat dalam beberapa produk tumbuhan (susu biji rami, cangkang bijirin). Tetapi ini jelas tidak mencukupi. Oleh itu, vegan dan ahli makanan mentah hanya perlu mengambil kompleks vitamin farmasi secara berkala..

  Ubat sintetik moden dibahagikan kepada:

  1. Cyanocobalamin - tersedia dalam bentuk ampul untuk suntikan subkutan, intramuskular dan intravena, serta tablet. Ia digunakan dalam rawatan kompleks anemia, sirosis hati.
  2. Hydroxocobalamin untuk suntikan subkutan dan intramuskular. Digunakan untuk merawat anemia yang berkaitan dengan kekurangan vitamin B 12 dalam atrofi saraf optik (penyakit Leber). Apabila digunakan untuk kali pertama, anda mungkin merasa loya, pening. Dalam kes yang jarang berlaku, irama jantung yang tidak normal. Sekiranya gejala berlanjutan dari masa ke masa, dos ubat yang lebih kecil dipilih setiap suntikan.
  3. Cobamamide - ampul atau tablet digunakan pada bayi baru lahir dengan hipoksia dan anemia. Pada orang dewasa - untuk rawatan anoreksia nervosa, penyakit sistem saraf periferal. Dan juga dalam terapi kompleks penyakit kronik hati, saluran gastrousus.

  Di 12 ia juga merupakan bahagian kompleks multivitamin, makanan tambahan untuk memperbaiki keadaan kulit, rambut dan kuku.

  Dos harian

  Biasanya ditunjukkan pada pembungkusan. Tetapi, karena data rata-rata (tidak memperhitungkan berat badan, usia, penyakit yang ada), maka seringkali lebih rendah daripada keperluan harian. Contohnya, pengambilan ubat (antibiotik yang bertujuan untuk merawat saluran gastrousus) dapat mengurangkan keberkesanan persediaan vitamin. Serta merokok, alkohol, tekanan berterusan.

  Dos harian yang disyorkan oleh doktor ialah 1-3 mcg. Keperluan individu ditentukan setelah analisis klinikal..

  Apabila dilantik

  Dalam bentuk dos B 12 diresepkan sekiranya terdapat penyakit berikut:

  • dengan penyakit mata yang berkaitan dengan usia;
  • dengan kekurangan vitamin B 12;
  • dengan anemia;
  • jika tahap homosistein dalam darah terlampaui - bersama dengan asid folik dan vitamin B6;
  • dengan herpes zoster - selain melegakan gejala jangkitan virus, mungkin melegakan gatal.

  Serta pesakit yang, dengan alasan apa pun, telah mengecualikan produk haiwan dari diet.

  Kontraindikasi

  Oleh kerana B12 mempunyai ketoksikan yang sangat rendah, tidak terkumpul di dalam tubuh manusia, dan lebihan itu dikeluarkan secara semula jadi, praktikalnya tidak ada kontraindikasi untuk mengambil ubat. Pengecualian terutamanya berkaitan dengan kesan sampingan hematologi. Sebagai contoh, diketahui mengenai kes trombosis vaskular perifer pada latar belakang overdosis vitamin. Perlu juga menggunakan B 12 dengan berhati-hati dalam rawatan anemia megablastik - perkembangan gout adalah mungkin.

  Secara umum, tidak ada kontraindikasi serius. Malah kes alahan yang terpencil terutamanya merupakan reaksi terhadap cobalamin, kobalt atau komponen lain dari persediaan vitamin.

  Bentuk mana yang lebih baik - pil atau suntikan

  Menurut doktor, kesan suntikan dan pil hampir sama. Suntikan biasanya diberikan kepada pesakit tua. Ini dijelaskan oleh perubahan berkaitan dengan usia yang berkaitan dengan kerja usus. Penyerapan yang tidak mencukupi menghalang penyerapan vitamin sepenuhnya dari tablet.
  Sekiranya tidak ada masalah seperti itu, maka persiapan dalam bentuk tablet atau kapsul cukup sesuai..

  Penting: vitamin dalam ampul untuk penggunaan suntikan adalah produk ubat, jadi anda tidak boleh membelinya di farmasi tanpa preskripsi.

  Cara memilih vitamin

  Semasa memilih, perhatikan komposisi. Sebagai contoh, pengambilan ubat mono hampir tidak berguna, kerana B12 hanya berfungsi bersamaan dengan asid folik (ketika menggunakan ubat dalam bentuk tablet). Kandungan kalsium meningkatkan penyerapan. Sebaik-baiknya, sediaan yang kompleks harus mengandungi vitamin B1 dan B6.

  Petua: Sebilangan besar vitamin C mengurangkan penyerapan B12. Oleh itu, semasa membeli, perhatikan nisbah komponen penyusunnya.

  Aplikasi dalam bidang kosmetologi

  B12 digunakan untuk penjagaan rambut dan kulit. Dalam kes pertama, ia memberikan kelembutan dan bersinar, di kedua ia melawan tanda-tanda penuaan pertama, melawan kedutan, melindungi dari faktor negatif.

  Untuk mendapatkan kesan terapeutik, cukup untuk menambahkan kandungan 2 ampul ke perawatan biasa anda, misalnya, krim muka, syampu atau topeng rambut. Untuk meningkatkan keberkesanan kosmetik, anda juga boleh menambahkan ampul vitamin A ke pangkal.

  Penarafan ubat terbaik dengan vitamin B12 untuk 2020

  Peringkat termasuk ubat-ubatan yang boleh dibeli secara bebas di farmasi tanpa preskripsi atau dipesan dalam talian.

  Dari Evalar. Disarankan sebagai makanan tambahan untuk memperbaiki keadaan kulit, rambut dan kuku, serta tonik umum. Sesuai digunakan semasa merancang kehamilan, kerana asid folik mempengaruhi pembentukan dan perkembangan janin. Ubat ini boleh diambil semasa mengandung, termasuk pada peringkat awal dan semasa menyusui (berunding dengan doktor).

  Gabungan asid folik dan vitamin B12 dan B6 menormalkan jumlah homosistein dalam darah, meningkatkan kesejahteraan, membantu melegakan sindrom keletihan kronik.

  Eksipien - komponen mikroselulosa, pewarna, anti-kek. Pembungkusan - standard untuk kotak kadbod Evalar dengan lepuh. Tablet kuning bersalut, senang ditelan.
  Cara pengambilan - Orang dewasa mengambil satu tablet setiap hari dengan makanan. Tempoh kursus - dari 4 hingga 6 minggu.
  Berdasarkan ulasan pelanggan, ubat itu benar-benar berkesan. Ramai yang menyedari peningkatan keadaan umum mereka - keletihan, kerengsaan hilang.

  Negara asal - Rusia;
  Kuantiti pakej - 40 tablet;
  Harga - dalam 120 rubel;
  Penilaian pelanggan - 4.5.

  • harga berpatutan - walaupun dengan penggunaan jangka panjang, ia akan menghasilkan anggaran;
  • komposisi dengan asid folik dan B6 memberikan hasil yang baik;
  • boleh diambil semasa mengandung dan menyusu;
  • tidak ada kontraindikasi (kecuali intoleransi individu).
  • tidak.

  Dari pengilang Rusia. Ini adalah monopreparation - kapsul mengandungi cyanocobalamin. Ini digunakan ketika ada kekurangan vitamin B 12, dalam perawatan kompleks anemia, penyakit hati (hepatitis, sirosis). Boleh digunakan pada kanak-kanak dari usia 14 tahun.

  Bentuk pelepasan - balang plastik dengan penutup skru. Kandungan bungkusan dilindungi oleh membran. Kapsul - putih, tidak berbau dan tanpa rasa.

  Cara pengambilan - 1 kapsul setiap hari bersama makanan. Kursus rawatan yang disyorkan adalah 1 bulan. Sekiranya perlu, anda boleh terus mengambil ubat tersebut..

  Blomin tidak boleh diambil oleh ibu hamil dan menyusui.

  Negara asal - Rusia;
  Kuantiti pakej - 90 kapsul;
  Harga - kira-kira 250 rubel;
  Penilaian pelanggan - 4.5.

  • satu pakej sudah cukup untuk menjalani rawatan;
  • penerimaan yang selesa - 1 tablet sehari;
  • maklumat yang tidak lengkap pada label - hanya dos dan kontraindikasi yang dinyatakan;
  • tidak boleh diambil oleh kanak-kanak di bawah 14 tahun, begitu juga semasa mengandung.

  Disarankan untuk gangguan tidur, pelbagai jenis diabetes. Dalam terapi yang kompleks dan dalam rawatan kemandulan pada lelaki dan wanita, dengan tekanan darah rendah. Dengan timbulnya demensia dan gangguan senil dalam kerja sistem kardiovaskular.
  Komposisi, selain B 12, termasuk asid folik dan serbuk strawberi. Pembungkusan - tin plastik. Tablet mempunyai rasa buah yang enak dan tidak memerlukan minuman. Anda perlu mengambilnya selepas makan, menyimpannya di mulut sehingga larut sepenuhnya. Kursus - 1 bulan (1 tablet sehari).

  Kontraindikasi pada kehamilan dan pada kanak-kanak di bawah 18 tahun..

  Negara asal - AS;
  Kuantiti bungkusan - 100 tablet;
  Harga - dari 900 rubel;
  Penilaian pelanggan - 5.0.

  • penerimaan yang selesa;
  • rasa yang menyenangkan;
  • asid folik dalam komposisi;
  • banyak ulasan positif;
  • BAA diperakui.
  • tidak.

  Terdapat dalam bentuk kapsul. Keistimewaan ubat adalah bahawa B12 terkandung dalam bentuk metilcobalamin - aktif, siap untuk penyerapan usus, yang sesuai untuk orang yang menderita penyakit gastrousus.

  Petunjuk untuk digunakan: migrain, penyakit kulit, penyakit radiasi, polyneuritis, sklerosis. Sesuai untuk vegan kerana menggunakan bahan mentah berasaskan tumbuhan.

  Penerimaan adalah sublingual, yang bermaksud bahawa sebelum menelan tablet mesti dipegang di bawah lidah selama 30 saat. Ambil satu tablet sehari selama 1 bulan.

  Kesan sampingan: pening, loya, peningkatan tekanan darah, kegelisahan. Sekiranya anda mengalami gejala seperti itu, anda harus berhenti mengambil dan mendapatkan nasihat doktor..

  Pembungkusan - balang plastik dengan penutup skru. Tablet berwarna pinkish dengan bau dan rasa ceri.
  Penting: anda perlu menyimpan makanan tambahan dari jangkauan kanak-kanak. Tiada penutup pada penutup.

  Negara asal - AS;
  Kuantiti pakej - 100 keping;
  Harga - dari 1000 rubel;
  Penilaian pelanggan - 4.3.

  • rasa yang menyenangkan;
  • satu pakej sudah cukup untuk menjalani rawatan;
  • jangka hayat pakej selepas dibuka adalah 2 tahun;
  • sesuai untuk vegan.
  • kemungkinan kesan sampingan;
  • dikontraindikasikan pada kehamilan.

  Dari pengeluar vitamin Kvadrat-C. Multi B adalah kompleks vitamin B. Disarankan untuk memperbaiki keadaan kulit dan rambut, dengan sindrom keletihan kronik. Termasuk dalam:

  1. Thiamin (B1) - bertanggungjawab untuk hampir semua proses metabolik dalam badan.
  2. Ribovlafin (B2) - diperlukan untuk penyerapan zat besi, mengawal pengeluaran hormon oleh kelenjar adrenal, dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Mempunyai kesan positif pada keadaan kuku dan rambut, mencegah penuaan awal kulit.
  3. Asid folik (B9) - meningkatkan kesan B12.

  Pembungkusan - kotak kadbod dengan arahan penggunaan ubat. Terdapat 30 tablet dalam lepuh - cukup untuk rawatan. Tablet kecil dengan rasa neutral.

  Berdasarkan ulasan tersebut, banyak pembeli menyatakan peningkatan dalam keadaan umum setelah mengambil Multi-B - peningkatan kualiti tidur, mengurangkan keletihan dan kegelisahan.

  Negara asal - Rusia;
  Kuantiti pakej - 30 keping;
  Harga - dari 150 rubel;
  Penilaian pelanggan - 4.8.

  • ubat yang berkesan dengan kos yang berpatutan;
  • pembungkusan direka untuk kemasukan.
  • alahan adalah mungkin;
  • tidak sesuai untuk wanita hamil.

  Ubat ini diciptakan untuk mencegah penyakit kardiovaskular. Asid folik dalam komposisi mengambil bahagian dalam sintesis asid amino, perlu untuk pertumbuhan sel. Dalam kombinasi dengan B 12, ia menormalkan tahap homosistein dalam darah, mengurangkan risiko strok, serangan jantung.

  Vitamin C dan E adalah antioksidan yang melindungi sel dari kesan merosakkan radikal bebas, mengurangkan risiko terkena barah.

  Ubat itu dibungkus dalam kotak kadbod. Bentuk pelepasan - kapsul depot. Ini bermakna, berkat lapisan khas, bahan aktif dilepaskan secara beransur-ansur selama beberapa jam, memastikan penyerapan maksimum oleh badan..

  Bungkusannya cukup untuk rawatan. Ubat ini dikontraindikasikan semasa kehamilan dan menyusui..

  Negara asal - Jerman;
  Kuantiti pakej - 30 kapsul;
  Harga - dari 450 rubel;
  Penilaian pelanggan - 4.8.

  • kecekapan;
  • penerimaan yang selesa;
  • senang dicerna;
  • pembungkusannya cukup untuk rawatan;
  • tindakan arah
  • bergantung kepada ciri-ciri badan, masalah gastrousus mungkin berlaku.

  Bentuk aktifnya adalah metilcobalamin, yang cepat diserap oleh badan. Sesuai untuk Vegan - Disarankan untuk pengambilan biasa untuk menambah vitamin B12. Bebas gluten, tiada kesan sampingan Sesuai untuk kanak-kanak dan wanita hamil.

  Dilihat oleh ulasan, ada kesan ubat. Doctor's Best sangat popular di kalangan orang yang telah mengecualikan protein haiwan dari diet mereka. Ada yang menyatakan bahawa ubat itu cukup mampu menggantikan suntikan B12..

  Bentuk pelepasan - kapsul atau tablet kunyah dengan rasa coklat dan pudina. Pembungkusan - botol plastik.
  Dianjurkan untuk mengambil satu jam setelah makan, tahan di mulut sehingga kapsul (tablet) larut sepenuhnya. Adalah bergaya bagi kanak-kanak untuk melarutkan kandungannya dalam sedikit teh atau jus.

  Negara asal - AS;
  Kuantiti bungkusan - 60 tablet (kapsul);
  Harga - dari 350 rubel;
  Penilaian pelanggan - 4.9.

  • bentuk aktif;
  • ubat yang murah dan berkesan;
  • sesuai untuk vegan;
  • boleh diambil oleh wanita hamil, dan juga semasa menyusui;
  • kemungkinan penggunaan pada kanak-kanak;
  • tiada kesan sampingan;
  • kapsul kecil senang diambil.
  • anda hanya boleh membeli dalam talian.

  Disyorkan untuk vegan. Bebas dari gluten, soya, tenusu. Sesuai untuk penggunaan jangka panjang. Formula khas tablet membolehkan vitamin dilepaskan dalam jangka masa yang lama setelah mengambilnya. Disyorkan untuk mengisi kekurangan B12, dengan gangguan tidur, tekanan mental dan fizikal yang tinggi.
  Pembeli mencatat peningkatan kesejahteraan keseluruhan setelah mengambil ubat - semangat, menghilangkan gejala keletihan kronik.

  Penting: pengeluar mengesyorkan perundingan wajib dengan doktor sebelum mengambil ubat. Terutama jika anda mengambil ubat (antibiotik, untuk merawat saluran gastrousus). Juga, perundingan adalah wajib bagi wanita semasa mengandung dan menyusui..

  Standard penerimaan tetamu - 1 tablet sehari dengan makanan.

  Negara asal - AS;
  Kuantiti bungkusan - 60 keping;
  Harga - dari 1300 rubel;
  Penilaian pelanggan - 4.9.

  • produk tersebut diperakui (termasuk sebagai produk vegan);
  • tiada pengawet atau warna tiruan.
  • tidak ketara.

  Kesimpulannya - sebelum mengambil kompleks vitamin apa pun, anda harus berjumpa doktor. Dialah yang akan memilih bentuk dos dan pelepasan yang optimum. Dengan mengambil kira petunjuk, penyakit dan hasil kajian ujian darah ujian yang ada.