PENGARUH MAKANAN SUKAN TERHADAP KONSEP ANAK

Rawatan penyakit radang sistem kencing (pyelonephritis, cystitis), organ genital lelaki (orchitis, epididymitis, prostatitis, urethritis), inkontinensia kencing, penyakit kelamin. Rawatan pembedahan ketuat genital, frenum pendek zakar, phimosis, varicocele dan penyakit lain.

Pelantikan untuk temujanji peribadi:

8 (916) 1681533. MOSCOW 9.00-22.00
http://www.urologsofronov.ru Rundingan melalui telefon berbayar.


Rundingan, analisis tahap kerumitan, diagnostik ultrasound, prosedur perubatan.

Doktor - ahli seksologi, psikoterapis, Moscow
Kulgavchuk Evgeny Alexandrovich
Laman web: www.kulgavchuk.ru
Rundingan Skype: www6629539
e-mel: [email protected]
Presiden "Persatuan Pakar Perubatan Seksologi Profesional"
ahli penuh Liga Psikoterapeutik Profesional All-Russian.

Pelawat yang dihormati, anda boleh membaca artikel saya Anorgasmia, Vaginismus, Accelerated ejakulasi "Sindrom antusias terhadap kegagalan seksual, Ketagihan terhadap pornografi dan banyak lagi di laman web saya http://www.doctorsexolog.ru, atau di laman web www.kulgavchuk.ru (lebih banyak lagi maklumat), serta mendaftar untuk berunding melalui telefon di Moscow: pendaftaran pusat perubatan: +7 (495) 6629539.
Nombor telefon pembantu untuk tempahan Skype-penerimaan 89266077333 (Irina).
Blog peribadi: http://doctorsexolog.livejournal.com

BUAT PESAN BARU.

Tetapi anda adalah pengguna yang tidak dibenarkan.

Sekiranya anda mendaftar lebih awal, maka "log masuk" (borang log masuk di bahagian kanan atas laman web). Sekiranya anda berada di sini untuk pertama kalinya, kemudian daftar.

Sekiranya anda mendaftar, anda akan dapat memantau respons terhadap mesej anda pada masa akan datang, teruskan dialog dalam topik menarik dengan pengguna dan perunding lain. Di samping itu, pendaftaran akan membolehkan anda melakukan surat-menyurat peribadi dengan perunding dan pengguna laman web lain..

Perancangan kehamilan dan protein

Kanak-kanak:
Anak perempuan: Eva-Maria 12/07/2011, Diana 04/23/2014

Status: Luar talian

Saya juga pergi bersukan dan makan makanan sukan. Protein dan amina. Saya berunding dengan doktor saya, dan saya melayari Internet. Tiada kontraindikasi.

ditambahkan selepas 6 minit:

Saya hanya ingin memperhatikan bahawa dia menggunakan sejenis makanan, yang paling banyak dipesan dan diambil di Kiev. Setahu saya, kami memilikinya di Ukraine, hanya di Kiev dan di Dnepropetrovsk. Di satu farmasi yang menjual produk syarikat ini. Sebelum menggunakannya, dia mempelajari segala-galanya mengenai pemakanan selama 1 tahun, mencari maklumat, dan jurulatih membantu. Benar, dia tidak terlibat dengan kerusi goyang. Seni mempertahankan diri dan gimnastik. Dan secara amnya, dia telah bekerja selama 12 tahun. Makan 6 bulan.

Pemakanan sukan dan mengandung anak

Rubrik 20 Februari 2017: Lain-lain | Komen: 0

Kualiti sperma dan keupayaan untuk mengandung anak secara langsung bergantung pada apa yang dimakan oleh seorang lelaki, makanan apa yang ada dalam dietnya. Sudah tentu, faktor ini bukan satu-satunya, tetapi soalan ini relevan jika kita bercakap mengenai atlet lelaki..

Tentunya banyak ahli bina badan tertanya-tanya adakah penggunaan pemakanan sukan boleh mempengaruhi kekuatan dan kesuburan lelaki. Sudah tentu ia boleh, jika berkualiti rendah. Anda boleh membeli makanan tambahan sukan berjenama di sini, dan kemudian sperma anda akan sentiasa sesuai untuk persenyawaan telur wanita.

Cara memastikan kualiti sperma?

Sperma berkualiti tinggi terbentuk dari pemakanan berkualiti tinggi, apabila ia menerima semua mineral, vitamin dan unsur surih yang diperlukan, tanpanya perkembangan janin tidak mungkin dilakukan. Oleh itu, diet harian harus selalu dipenuhi dengan buah-buahan dan sayur-sayuran segar, serta produk protein..

Dengan menggunakan makanan tertentu sebagai contoh, seseorang dapat memberikan contoh kesan terhadap kualiti sperma lelaki:

 • Makan kacang polong, kacang, roti gandum, hati, dan sayur-sayuran hijau dapat membantu mengurangkan pengeluaran benih berkualiti rendah yang mengandungi kromosom yang salah. Makanan ini diperkaya dengan asid folik;
 • Dengan bantuan buah-buahan dan sayur-sayuran, air mani dibersihkan dari bahan toksik;
 • Anda harus melepaskan makanan dan hidangan berlemak.

Seperti yang ditunjukkan oleh statistik, air mani lelaki yang sihat tidak mengandungi lebih dari empat peratus sperma dengan kromosom yang tidak normal. Penggunaan asid folik setiap hari dapat menyelesaikan masalah ini, sekaligus meningkatkan air mani dan mengandung anak yang sihat..

Makanan yang betul adalah kunci kualiti air mani lelaki

Untuk memastikan sperma anda berkualiti tinggi dan anda tidak bimbang tentang risiko pembuahan, ikuti panduan diet ini:

 • Ambil vitamin B9;
 • Mengisi simpanan vitamin C, B12 dan E dalam badan;
 • Ambil madu;
 • Berjemur di bawah sinar matahari, tepu dengan vitamin D;
 • Pakai seluar dalam yang longgar;
 • Jangan biarkan zakar terlalu panas;
 • Hapuskan minuman beralkohol dan rokok sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum pembuahan;
 • Jangan berlebihan di gimnasium.

Untuk mengisi semula vitamin C dalam badan, anda boleh memilih salah satu kaedah berikut - makan tiga kiwi atau tiga oren, makan dua cawan brokoli rebus, minum dua gelas jus oren, makan 2.5 cawan strawberi.

Pemakanan sukan untuk suaminya ketika merancang kehamilan

Komen pengguna

Saya akan memberitahu anda sebagai jurulatih yang berlatih, tidak mempengaruhi sama sekali)))

dan sebaliknya, tahap tosto meningkat dengan ketara dalam kualiti)))

steroid saya disuntik... pada masa ini saya untuk b... anak yang sihat))

Sebaiknya anda melahirkan, dan kemudian minum semua jenis kaku! Suami rakan saya (juga seorang kachek, pencinta suplemen otot ini) membuat bayi. Dotsya dilahirkan sekitar 5 kg! semua orang mengesyaki terdapat gangguan hormon selepas pembalut ini... Kita sudah makan produk yang tidak begitu semula jadi, dan kemudian kita memakannya.

Liza, nampaknya bayi besar seperti itu sering dilahirkan bukan? pada prinsipnya, dan ibu boleh mempunyai hormon yang lebih tinggi atau lebih rendah daripada biasanya, jika gadis itu besar kerana hormon. Atau adakah anda masih memikirkan suami anda?

Ya, yang paling penting adalah sihat! Terima kasih atas pendapat anda)))). Sebaliknya, anda tahu bagaimana saya masih berfikir, ada yang tidak merancang apa yang tidak mereka lakukan semasa kehamilan, ketika mereka masih tidak mengetahui bahawa B, dan bayi yang sihat dilahirkan! Sudah tentu, saya secara amnya diam mengenai ibu yang tidak bernasib baik.

Dan sebagai ibu kita dilahirkan, sebelum ini tidak banyak. yang sekarang, walaupun ekologi berbeza. Ringkasnya, isu kontroversial)))))).

Suami saya mengatakan bahawa saya sangat keliru (

saya juga sedang berayun) minum kreatin dan pelbagai perkara)))) walaupun mereka mengatakan bahawa tidak, tetapi berhenti minum setakat ini)))

Oksana, itu bukan milik saya. Saya tidak begitu mengetahui komposisi dan pengaruh komponen tertentu, jadi semuanya ada dalam pengalaman. Dan dia tahu betul, banyak membaca mengenainya, menonton pelbagai jenis program, jadi dia tidak bimbang)))). Dan ia menenangkan saya, tetapi saya masih tidak tenang))))))))))) Natalya menulis dengan betul. Saya akan menjadi ibu, lebih mudah mengambil dan membaca mengenai semua komponen.

Walaupun gadis yang berpengetahuan telah meyakinkan saya.))))))))))

Gainer dan protein tidak mengapa. Saya suka, tetapi hanya ada dos protein dan karbohidrat setiap hari. Tetapi selebihnya perkara yang saya melarangnya... dan kemudian banyak perkara yang mereka tidak masuk ke dalam diri mereka sendiri... dan semua koko ini mempengaruhi potensi.

Tatyana, tetapi sebaliknya, jika anda memikirkannya. Adakah otot dan jisim sangat penting bagi lelaki sehingga mereka bersedia mengorbankan fungsi utama lelaki mereka?))))))))) Saya fikir lelaki normal tidak akan berkorban dan menerima apa-apa jenis kaku.

Walaupun ada rakan-rakan saya yang menelan dan menyuntik pelbagai jenis ubat berbahaya, memikirkan bahawa pada usia 24 tahun tidak ada apa-apa kesan, badan muda akan mengatasi segala-galanya))) dan alkohol pastinya tidak terkecuali! Baiklah, tentu semuanya timbul pada satu perkara, rakan mereka sedang tidur nyenyak. Sudah tentu, ini adalah perkara yang serius, sudah tentu ia digunakan, dan bukan hanya sukan..

Kira-kira... Ramai yang naif, mereka akan membaca di Internet bahawa semuanya baik-baik saja, kawan-kawan, gunakan semacam itu, sama sekali tidak berbahaya. Walaupun semua ulasan positif ditulis oleh pengeluar sampah ini. Saya berjaya membaca artikel oleh seorang pembina badan yang cukup terkenal mengenai semua ubat, mengenai tindakannya dan bahawa pengeluar tidak akan membiarkan sesiapa menulis di Internet mengenai kesan sampingan. Semasa saya membuang pautan ke "pitching" saya, artikel ini telah dihapus)) Ini adalah bagaimana ia berlaku)))

Ya))))) mereka bekerja dengan cepat)))))

Saya berpendapat bahawa sekarang pemakanan sukan seperti itu, yang juga meningkatkan sperma))))

Oh, jangan cakap! Kini semua yang dikehendaki oleh hati anda dapat dijumpai

dan anda membaca komposisi ubat-ubatan dan google! berikut adalah l-carnitine, yang terkandung dalam banyak ubat sukan - malah berguna.

Saya selalu membaca komposisi terlebih dahulu, dan kemudian saya memeriksa setiap item di wiki))) tetapi bagaimana lagi))).

Ya, itu pasti. Pada masa kita, anda hanya boleh mempercayai diri sendiri! Saya mesti membaca, belajar sendiri))))

berikut adalah sesuatu yang ditulis

jadi jika anda menjalani gaya hidup yang sihat, maka diet anda haruslah sihat, oleh itu, secara teori, suami tidak boleh mengambil apa-apa yang membahayakan tubuh daripada pemakanan sukan.

Tidak, tentu saja, dia tidak boleh melakukan semua perkara berbahaya seperti steroid! Cuma saya begitu keliru sehingga saya mendapati kesalahan dengan semua perkara ((((Saya perlu lebih senyap)!

Dan di bank sama sekali tidak ada salahnya. Apa yang anda tulis semuanya terkandung dalam makanan biasa, hanya atlet yang menggunakannya sebagai tambahan untuk membina jisim. Anda tidak takut jika dia makan ayam atau kacang, misalnya? Mengapa semua orang takut dengan tin ini, tidak jelas... Ketika saya makan dengan sudu, ibu saya memandang saya seperti penagih terakhir.

Oh ya! Saya lupa tentang mati pucuk! Juga mitos biasa. Hampir keseluruhan gimnasium bermain. Dan, saya perhatikan, kebanyakan dari mereka menggunakan bukan sahaja makanan sukan. Jadi semuanya sesuai dengan mereka dengan perkara ini: mereka mempunyai isteri, dan anak-anak (dari mana mereka datang dalam keadaan mati pucuk?), Dan perempuan simpanan. Jadi itu semua karut.

Saya tidak minum creatine sendiri ketika saya pergi ke gim)))! Cuma saya tidak tahu betul tentang semua pemakanan sukan))))))) Anda juga gemar bersukan?

Kami mempunyai yang sama))) latihan, latihan... Sekumpulan tin dari kecil hingga besar! Tetapi! Saya akan memberitahu anda ini, jika sebenarnya hanya bagaimana anda menulis creatine, carnitine, dll. secara amnya, semua yang boleh dibeli secara bebas di kedai pemakanan sukan tidak mempengaruhi konsepsi. Sekiranya, secara tidak langsung, banyak lelaki melakukan atau telah mencuba sekurang-kurangnya sekali, untuk menggunakan steroid, yang, dengan cara itu, dilarang di Rusia dan mungkin tidak biasa, maka kualiti sperma menurun. Kami telah melalui semua ini (((((tentu saja, jika ini tidak disalahgunakan, maka anda boleh memulihkan sperma. Oleh itu anda lebih baik bertanya kepada pasangan anda jika dia mempunyai pemikiran tentang steroid.?

Sukan yang dibenarkan semasa merancang kehamilan

Kedua ibu bapa mesti membuat perubahan gaya hidup yang lengkap semasa merancang kehamilan..

Contohnya, tinggalkan tabiat buruk, ubah diet menjadi lebih sihat dan, tentu saja, bersukan atau melakukan aktiviti fizikal..

Di sini kita akan cuba mengetahui jenis sukan dan aktiviti mana yang tidak dilarang dan bahkan ditunjukkan semasa membawa anak..

 1. Adakah mungkin melakukan kecergasan
 2. Manfaat dan bahaya latihan pada tahap ini
 3. Apakah jenis aktiviti fizikal yang optimum pada masa ini
 4. Latihan untuk membantu hamil
 5. Pendapat pakar
 6. Gradova Tatiana
 7. Svetlana Bondar
 8. Androsenko Natalia
 9. Video berguna
 10. Kesimpulan utama

Adakah mungkin melakukan kecergasan

Kajian saintifik telah lama membuktikan bahawa aktiviti fizikal diperlukan untuk ibu hamil, ini sangat penting, kerana dengan sukan yang berterusan, kemampuan wanita untuk mengandung anak meningkat.

Tetapi ada beberapa sebab lain:

 1. Latihan sukan secara berkala menguatkan sistem imun manusia, memperbaiki keadaan semua organ dalaman dan meningkatkan metabolisme.
 2. Senaman yang seragam tanpa beban dan kecederaan yang berlebihan akan meningkatkan jumlah insulin dalam darah. Ia mengaktifkan metabolisme protein dalam badan.
 3. Aktiviti fizikal dos kedua-dua pasangan membantu meningkatkan aktiviti seksual.
 4. Sukan membolehkan anda membakar lemak viseral yang berlebihan, yang sama pentingnya untuk tubuh ibu mengandung.
 5. Kegiatan sukan meningkatkan kerja sistem endokrin di badan wanita dan meningkatkan pengeluaran hormon progesteron.
 6. Sukan sebelum konsepsi membantu menguatkan saluran darah dan sendi. Lebih banyak perhatian harus diberikan kepada otot-otot perut, punggung dan kaki, kerana bahagian-bahagian tubuh ini mengalami tekanan yang paling besar semasa kehamilan.
 7. Apa-apa aktiviti sukan mengatur kerja sistem saraf pusat, yang juga mempengaruhi kemampuan tubuh untuk mengandung anak..

Penting! Kajian saintifik membuktikan bahawa aktiviti sukan untuk kehamilan masa depan adalah penting kerana peningkatan aktiviti semua sistem berfungsi di dalam badan..

Manfaat dan bahaya latihan pada tahap ini

Semasa merancang pengisian semula dalam keluarga, adalah perlu untuk memperhatikan setiap aspek, terutama aktiviti fizikal, kerana mereka dapat meningkatkan kesejahteraan dan menyumbang kepada normalisasi proses dalam tubuh wanita, atau, sebaliknya, membawa kepada akibat negatif seperti pelanggaran kitaran dan kemerosotan kesihatan wanita. Dengan beban yang dipilih dengan betul, imuniti meningkat, fungsi sistem saraf dan pembiakan menjadi normal, dan kualiti tidur bertambah baik - ini sangat penting bagi wanita yang menderita penyakit seperti insomnia. Menguatkan dan mengembangkan otot, meningkatkan kelenturan sendi.

Pakar perbidanan-ginekologi menyatakan bahawa kanak-kanak perempuan yang terlibat secara aktif dalam menjaga bentuk fizikal dan menguatkan sistem otot mempunyai masalah dan patologi yang lebih sedikit semasa mengandung dan melahirkan anak. Menariknya, dengan senaman fizikal, tubuh mula meningkatkan tahap keinginan seksual..

Dalam kes di mana pasangan mula merancang kelahiran anak, keadaan psikologi pasangan mengambil tempat yang istimewa, kerana keselesaan mental dapat meningkatkan tahap kebarangkalian mengandung anak. Semasa melakukan aktiviti fizikal, tahap hormon kebahagiaan dalam darah meningkat, ini membantu mengurangkan tahap tekanan, dan juga mengurangkan ambang keletihan.

Akibat negatif selepas latihan dapat menampakkan diri dalam tempoh ini hanya jika tahap kecergasan wanita tidak sesuai dengan beban dan berat yang dia gunakan semasa kelas. Tidak kurang negatifnya adalah intensiti latihan yang tinggi, yang tidak memberikan tenaga dan menguatkan badan, tetapi, sebaliknya, menguraikan simpanan kekuatan. Kerana ini, gangguan hormon dapat terjadi, kitaran haid terganggu..

Tidak boleh menggunakan pelbagai suplemen sukan dan steroid yang digunakan untuk membina jisim otot dengan cepat. Pakar sakit puan menyatakan bahawa atlet profesional tidak boleh kerana peningkatan kadar hormon testosteron, dengan syarat gadis itu menggunakan ubat seperti itu secara tidak wajar, kegagalan hormon lengkap mungkin berlaku, dan kemungkinan mempunyai anak akan minimum.

Dengan penipisan badan wanita, pembuahan juga mustahil, kerana semua tenaga dan unsur surih berguna untuk mengekalkan badan dan memulihkannya.

Dengan senaman fizikal dan pemakanan yang tidak seimbang, tubuh wanita akan mengalami ketidakseimbangan vitamin dan mineral, kerana alasan ini, perhatian khusus harus dilakukan bukan hanya untuk penyediaan program latihan, tetapi juga untuk diet.

Apakah jenis aktiviti fizikal yang optimum pada masa ini

Penting! Sebarang jenis beban, walaupun yang dibenarkan di bawah, mesti diselaraskan dengan doktor dan pakar sakit puan yang hadir. Oleh kerana ciri-ciri individu badan, sukan yang paling tidak berbahaya boleh menyebabkan akibat dan masalah negatif..

Terdapat beberapa aktiviti sukan yang boleh anda lakukan sebagai persediaan untuk kehamilan:

 1. Berenang. Berat badan terasa kurang di dalam air, jadi berenang dan aerobik air akan menjadi ideal selama tempoh hidup ini. Di dalam air, badan akan mengalami tekanan yang lebih sedikit pada tulang belakang dan kaki, badan akan mempunyai masa untuk berehat. Berenang akan menguatkan otot punggung dan mengurut perut. Otot badan diurut, diregangkan.
 2. Yoga, Pilates, senaman pernafasan. Semua jenis aktiviti fizikal ini memberi perhatian besar kepada pernafasan, dan ini adalah semasa melahirkan anak - (dibuka dalam tab baru) aspek yang paling penting. Yoga membantu mencapai keseimbangan mental, memberi kesan yang baik pada sistem saraf, dan memperbaiki keadaan umum badan. Semua sekolah yoga mempunyai program khas untuk ibu mengandung. Ini akan memperbaiki keadaan sistem saraf dan menjadi persediaan tambahan untuk kelahiran dan kehamilan masa depan. Yoga juga mendorong pengembangan fleksibiliti, yang bermaksud bahawa lebih banyak aliran darah akan masuk ke alat kelamin. Ia juga meningkatkan kemungkinan kehamilan..
 3. Berjalan Nordic atau hanya langkah pantas. Beban sedemikian memberi kesan yang baik pada sistem kardiovaskular, memberikan aliran darah yang mencukupi ke kaki dan organ pelvis, dan meningkatkan peratusan oksigen dalam darah. Mempercepat metabolisme, menyediakan kaki untuk tekanan tambahan pada masa akan datang.

Perlu diingat bahawa semua aktiviti fizikal tidak boleh membahayakan tubuh, tetapi membantu, menyesuaikan diri dengan kehamilan dan keibuan. Oleh itu, anda perlu mendengar badan dengan teliti, dan sedikit pun sensasi negatif, terutama di perut, lebih baik menghentikan kelas atau menukarnya menjadi yang lebih selesa..

Latihan untuk membantu hamil

Latihan yang paling berkesan untuk meningkatkan peluang mengandung anak adalah latihan yoga. Tubuh mengendur, peredaran darah di organ individu meningkat.

Semua ini bersama-sama baik untuk konsepsi anak:

 1. Lilin berpose atau pokok birch yang terkenal. Senaman dilakukan di atas tikar gimnastik. Pertama, pelvis dan kaki perlu dikoyakkan dari lantai, tangan menyokong punggung bawah. Fokus utama adalah pada bilah bahu. Kemudian kaki mesti diluruskan ke kedudukan tegak. Dalam kes ini, darah mengalir ke kepala dari kaki dan pelvis. Ini mengelakkan genangan darah.
 2. Rama-rama. Kedudukan permulaan duduk di atas permaidani. Kaki ditarik lebih dekat ke badan, tumit saling bersandar. Kaki harus sedekat mungkin dengan alat kelamin, tangan menggenggam kaki. Selepas itu, pergerakan licin otot pinggul dan kaki bermula ke atas dan ke bawah (tiruan kepak sayap). Anda perlu melakukan senaman sekurang-kurangnya 5 minit. Sehingga otot pelvis dihangatkan, aliran darahnya meningkat..
 3. Ahli gusti Sumo. Latihan dilakukan semasa berdiri. Kaki sedikit lebih jauh daripada selebar bahu. Semasa menghembuskan nafas, anda perlu duduk sedalam mungkin, sehingga sudut tepat terbentuk antara lutut dan lantai. Tumit dipusingkan sedikit ke luar. Jangan bersandar pada lutut dengan tangan anda, lakukannya 15-20 kali. Pose ini meregangkan otot-otot pelvis dan alat kelamin, meningkatkan peredaran darah..

Pendapat pakar

Gradova Tatiana

Svetlana Bondar

Androsenko Natalia

pakar kesihatan dan kecergasan

Sukan itu penting dan perlu semasa merancang kehamilan. Ia meningkatkan peredaran darah, membuat otot berfungsi. Tetapi di sini terdapat bahaya. Oleh itu, untuk ketenangan fikiran, lebih baik meninggalkan sukan traumatik: latihan atletik, latihan berat badan, bola tampar, bola keranjang. Fanatik juga dikesampingkan. Latihan melelahkan bukan sahaja tidak akan mempersiapkan badan untuk melahirkan dan kehamilan, tetapi juga akan mengurasnya..

Sebagai persediaan untuk kehamilan, wanita sama ada bersenam, atau tidak. Senaman yang paling bermanfaat ialah berenang dan aerobik air. Mereka menjaga otot dalam keadaan baik, mempunyai kesan saliran limfa. Semasa kelas, semua kumpulan otot terlibat. Juga, di dalam air, pertumbuhan intensif endometrium rahim bermula, yang juga meningkatkan kemungkinan pembuahan.

Sebagai persediaan untuk kehamilan, anda perlu bermain sukan, dan pelbagai jenis sukan. Ini akan mencegah masalah berat badan berlebihan, kehilangan nada otot, dan masalah dengan sistem muskuloskeletal. Tubuh menjadi lebih kuat dan lebih tahan terhadap tekanan masa depan dari janin. Gabungan yoga, pilates, regangan, berenang akan memberi otot beban yang baik, menguatkan badan dari dalam.

Bagaimana suplemen sukan mempengaruhi potensi? Temu ramah dengan pakar andrologi

Setiap wakil seks yang lebih kuat, yang ingin meningkatkan kekuatannya, masuk ke sukan. Dan lambat laun persoalan pemakanan sukan muncul di hadapannya - untuk menerima atau melakukannya tanpanya? Terlalu banyak khabar angin dan prasangka mengenai topik ini. Lelaki sangat bimbang dengan soalan: "Adakah suplemen sukan mempengaruhi potensi?" Ke depan, mari kita jawab: "Mereka mempengaruhi." Mengenai bagaimana kesannya - untuk yang lebih baik atau yang lebih teruk, dan jenis makanan tambahan apa yang mempengaruhi "kekuatan lelaki", kami dengan senang hati bersetuju untuk memberitahu kami ahli urologi-andrologi dari kategori tertinggi pusat klinikal antarabangsa Persona, ahli Persatuan Urologi Rusia Yuri Vasilievich LAVROV.

- Yuri Vasilievich, dalam masyarakat ada pendapat yang meluas bahawa pemakanan sukan memberi kesan buruk terhadap kerja sistem pembiakan lelaki, bahawa penggunaan pemakanan sukan menyebabkan masalah dengan potensi dan bahkan dapat menyebabkan perkembangan kemandulan dan mati pucuk. Adakah ia benar-benar?

- Untuk membincangkan faedah atau bahaya pemakanan sukan (SP) untuk badan, anda mesti memahami dengan jelas apa jenis produk ini.

Oleh itu, usaha sama ini terbahagi kepada pelbagai kategori, bukan hanya berdasarkan kandungan, tetapi juga bentuk persembahan. Contohnya, vitamin, penambah dan steroid boleh dalam bentuk kapsul, dan ia diketahui mempunyai kesan yang berlawanan pada tubuh. Campuran serbuk boleh mengandungi asid amino dan protein.

SP untuk latihan boleh dibahagikan kepada kategori berikut:

 • protein;
 • penambah, atau apa yang disebut campuran karbohidrat-protein;
 • pembakar lemak;
 • vitamin;
 • asid amino;
 • steroid.

- Mari kita mulakan dengan protein. Apa yang dia suka dan bagaimana ia mempengaruhi tubuh lelaki?

- Banyak orang, jauh dari sukan dan perubatan, benar-benar yakin bahawa kesan protein terhadap potensi pasti negatif, dan lelaki yang "berayun" dengan penggunaan suplemen pemakanan seperti itu pasti mempunyai masalah dalam bidang seksual. Kemungkinan besar, mitos ini didasarkan pada salah faham banyak orang mengenai apa itu protein. Kesan protein yang berbahaya pada potensi lelaki tidak lebih dari sekadar khayalan. Walau bagaimanapun, penggunaan protein secara berlebihan boleh menyebabkan kemudaratan kepada seluruh badan secara keseluruhan. Kata kunci di sini adalah penyalahgunaan.

Apa itu protein, jika kita membincangkannya sebagai bantuan untuk mendapatkan jisim otot?

Protein adalah protein (protein diterjemahkan dari bahasa Inggeris sebagai "protein"), dan protein sebagai komoditi sebenarnya adalah protein yang tulen dan mudah dicerna, yang diperlukan untuk pertumbuhan otot. Sekiranya dalam produk makanan biasa, seperti daging atau telur, ia boleh menjadi 20-30%, maka dalam bahan tambahan makanan yang dipertimbangkan adalah 60% atau lebih. Ia dibuat dari bahan makanan biasa yang kaya dengan protein - susu, keju kotej, telur, dll. Ini adalah makanan pekat, bebas dari karbohidrat dan lemak. Namun, seperti mana-mana produk, protein boleh berkualiti tinggi dan tidak begitu baik, yang terakhir hanya boleh membahayakan. Masalah ini biasa berlaku dengan masalah pemakanan manusia yang tidak berkualiti secara umum, iaitu produk boleh menjadi baik dan buruk, dan produk buruk hingga tahap tertentu berbahaya bagi manusia..

Semasa membeli protein untuk kenaikan berat badan, anda perlu memastikan kualitinya yang tinggi. Oleh itu, anda perlu mengkaji komposisi produk dengan teliti, memberi perhatian kepada pengilang, tarikh luput dan sebagainya. Secara amnya, lakukan perkara yang sama seperti di kedai semasa membeli produk makanan biasa. Dan tentu saja, semasa menggunakan suplemen protein, jangan melebihi dos yang disyorkan..

- Bagaimana dengan asid amino? Mereka boleh memudaratkan?

- Sekiranya kita bercakap mengenai asid amino, maka keadaan di sini lebih sederhana. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu menggunakan pengetahuan sekolah dalam biologi dan ingat bahawa asid amino adalah unsur protein. Protein terdiri daripada beberapa puluh asid amino. Sebagai makanan tambahan sukan, asid amino sudah terurai ke dalam komponennya, yang diserap lebih cepat daripada protein pekat.

Oleh itu, pendapat bahawa protein atau asid amino mempengaruhi potensi lelaki adalah salah. Dalam senario terburuk, protein sedikit sebanyak dapat mengurangkan dorongan seks, tetapi ini menunjukkan bahawa atlet mungkin menghadapi makanan tambahan yang berkualiti rendah..

- Dalam beberapa jenis protein, protein soya digunakan, yang mengandungi sejumlah kecil fitoestrogen - analog tumbuhan hormon seks wanita. Fakta ini entah bagaimana boleh mempengaruhi kesihatan lelaki.?

- Fitoestrogen yang disebut terbentuk secara semula jadi di beberapa tumbuhan. Mereka mendapat nama mereka kerana mempunyai kesan hampir hormon pada tubuh manusia (estrogen adalah hormon seks wanita). Dan ahli farmasi tidak gagal memanfaatkannya: banyak tumbuh-tumbuhan yang mengandungi fitoestrogen termasuk dalam persediaan untuk mengatasi masalah dengan kitaran haid. Mereka disyorkan untuk wanita semasa menopaus dan bahkan untuk pencegahan penyakit jantung dan barah..

Walau bagaimanapun, bahan-bahan ini juga mempunyai kesan sebaliknya - mereka bukan sahaja dapat menyembuhkan, tetapi juga membahayakan. Khususnya, kandungan fitoestrogen yang tinggi pada tanaman makanan menyebabkan kemandulan pada ternakan. Pada manusia, tentu saja, semuanya lebih mudah - kita tidak menggunakan begitu banyak fitoestrogen dalam kehidupan seharian. Walaupun, seperti yang ditunjukkan baru-baru ini, jumlah mereka dalam beberapa produk jauh lebih besar daripada yang difikirkan sebelumnya.

Sebagai contoh, sebilangan besar fitoestrogen terdapat dalam kopi segera, bir gelap, wain merah, kacang Brazil dan kacang. Mereka terdapat di produk lain, tetapi ini adalah yang paling biasa digunakan, dan oleh itu yang paling tidak selamat. Dan tentu saja, soya mengandungi banyak fitoestrogen. Oleh itu, pengambilan produk soya yang kerap dapat mengurangkan kualiti sperma. Yang pada gilirannya membawa kepada fakta bahawa peluang konsepsi lelaki menurun dengan ketara.

Protein berkualiti rendah yang murah, terutama dibuat menggunakan protein soya, benar-benar boleh menyebabkan penurunan hasrat seks (tetapi bukan pelanggaran potensi!). Protein ini boleh memudaratkan lelaki. Biasanya, analog seperti itu jauh lebih murah daripada produk berkualiti. Oleh itu kesimpulannya: untuk tidak membeli barang palsu, perlu menggunakan perkhidmatan pengeluar dan tempat penjualan yang terkenal.

- Ramai atlet mengambil persediaan testosteron, yang disebut sebagai penggalak testosteron. Adakah mereka mempunyai kesan terhadap kesihatan lelaki??

- Untuk menjawab soalan ini, anda perlu memahami apa itu penggalak testosteron.

Penguat testosteron adalah makanan tambahan yang digunakan untuk merangsang pertumbuhan otot, meningkatkan kekuatan, libido, dan memperbaiki tahap hormon seks. Kesan penggalak disebabkan oleh fakta bahawa makanan tambahan ini dapat meningkatkan pengeluaran testosteron semula jadi dalam badan..

Penguat biasanya terdiri daripada komponen dan vitamin tumbuhan semula jadi, lebih jarang ia mengandungi bahan sintetik yang juga dapat meningkatkan kadar testosteron semula jadi. Pada masa ini, terdapat cukup kajian saintifik yang membuktikan kesan positif penggalak testosteron terhadap peningkatan otot..

Walau bagaimanapun, mesti difahami dengan jelas bahawa usia minimum untuk mengambil makanan tambahan ini adalah antara 20 hingga 23 tahun. Ini disebabkan oleh ketidakstabilan sistem hormon dan tahap hormon pada tubuh muda, dan penggunaan penggalak lebih awal daripada usia yang disarankan boleh menyebabkan pelbagai gangguan hormon. Di samping itu, tahap testosteron semula jadi pada orang dewasa muda yang sihat mencukupi tanpa rangsangan luaran tambahan..

Penguat mempunyai kesan yang paling ketara apabila digunakan pada lelaki berusia 30-40 tahun ke atas. Ini disebabkan tahap testosteron fisiologi yang lebih rendah pada usia ini, kerana penggunaan penggalak dalam hal ini tidak hanya mendorong pertumbuhan otot, tetapi juga meningkatkan libido dan potensi.

Penting untuk mengatakan bahawa ubat yang mempengaruhi tahap testosteron mesti digunakan secara rasional, jika tidak, akibatnya boleh menjadi sangat berbahaya. Penggunaan jangka panjang penggalak testosteron menyebabkan semacam ketagihan badan terhadap rangsangan seperti itu, akibatnya pengeluaran testosteron semula jadi berkurang. Oleh itu, sebaik sahaja pengambilan penggalak berakhir, tubuh mengalami kekurangan hormon seksnya sendiri. Ini boleh menyebabkan kehilangan otot, kemurungan, penurunan libido, dan beberapa masalah kesihatan yang ketara..

Kesan sampingan dari penggunaan penggalak termasuk: mudah marah dan agresif, turun naik tekanan darah, jerawat, keguguran rambut, ginekomastia, feminisasi, atrofi testis, dan penurunan rembesan testosteron mungkin berlaku. Hampir semua kesan dapat ditarik balik setelah pemberhentian ubat. Sekiranya terdapat kesan sampingan, ubat mesti dihentikan.

Walau bagaimanapun, dengan penggunaan ubat secara rasional, iaitu dalam dos yang ditetapkan dan tidak lebih lama daripada masa yang disyorkan, kesan sampingan sangat jarang berlaku atau hampir tidak pernah berlaku.

- Mari kita bercakap mengenai penambah dan pembakar lemak. Bagaimana mereka mempengaruhi fungsi pembiakan lelaki?

- Gainer adalah suplemen sukan pelbagai komponen yang terdiri daripada karbohidrat dan protein yang dapat dicerna. Dengan kata lain, ia adalah pemakanan tenaga, disahkan oleh keseimbangan komponen di atas. Tubuh memerlukan keseimbangan zat yang betul dengan senaman yang kerap. Itulah sebabnya campuran protein atau protein-karbohidrat sering dijumpai dalam diet ahli bina badan dan atlet. Sekiranya yang pertama diperlukan secara eksklusif untuk pertumbuhan otot, maka yang terakhir juga ditugaskan untuk mengisi tenaga yang dikeluarkan dalam latihan. Sudah tentu, semua komponen ini juga dapat diperoleh melalui makanan biasa. Walau bagaimanapun, kadang-kadang lebih mudah untuk minum koktel dengan jumlah protein dan karbohidrat yang tepat daripada menyediakan sesuatu yang spesifik..

Pembakar lemak adalah sejenis pemakanan sukan atau farmaseutikal khas yang dirancang untuk memanfaatkan lemak badan yang berlebihan. Selalunya, ia merangkumi: L-carnitine, kafein, kromium, kitosan, synephrine, ekstrak teh hijau, omega-3, dll. selera makan, menyekat pembentukan lemak dalam tisu adiposa dan membuang lebihan cecair.

Pembakar lemak yang berkualiti memulakan proses memecah molekul lemak dan mengubahnya menjadi tenaga. Oleh itu, pengambilan ubat ini agak selamat dan, dengan penggunaan rasional yang betul, tidak mempengaruhi potensi lelaki..

Walau bagaimanapun, ada kalanya pembakar lemak boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang biasa. Ini dapat menampakkan diri dalam bentuk peningkatan kencing dan berkeringat, peningkatan suhu badan sebanyak 0,5-2 darjah, kegembiraan berlebihan, atau sebaliknya, mengantuk, penurunan selera makan dan loya.

- Mungkin masalah yang paling kontroversial dalam topik ini adalah steroid anabolik. Diyakini bahawa mereka yang mempengaruhi secara tidak hanya fungsi ereksi seorang lelaki, tetapi juga produksi dan kualiti sperma..

- Ini, pada asasnya, adalah topik yang terpisah dan sangat luas untuk perbualan, tetapi sejumlah tesis tanpa membahas butiran masih dapat dikutip.

Steroid anabolik (AS) adalah jenis alkaloid khas, yang merupakan testosteron hormon lelaki yang dibuat secara buatan. Sebenarnya, AC adalah analog sintetiknya dengan variasi komposisi kimia yang berbeza. Pada mulanya, ubat steroid diciptakan untuk merawat keadaan perubatan yang serius, tetapi kerana kemampuannya untuk meningkatkan jumlah otot, mereka menjadi popular di kalangan lelaki yang terlibat dalam bina badan. Anabolik mempercepat pengeluaran protein dalam serat otot, kerana jumlah tisu otot meningkat lebih cepat. Oleh itu, steroid digunakan secara meluas dalam sukan di mana ukuran otot sangat penting, terutamanya dalam bina badan..

Walau bagaimanapun, penggunaan testosteron sintetik untuk sementara waktu menghalang pengeluaran hormon seksnya sendiri. Dan ini akan berterusan sehingga bekalannya dari luar berhenti dan parasnya jatuh di bawah purata.

Testosteron anda sendiri tidak segera dipulihkan, dan apabila tahapnya diturunkan, maka libido juga dapat dikurangkan. Lebih-lebih lagi, ini bukan fakta bahawa ini akan mempengaruhi fungsi ereksi. Maksudnya, ereksi lelaki boleh menjadi baik pada masa yang sama, tetapi hanya saya yang tidak mahu seks.

Selain itu, kelebihan AS dalam tubuh lelaki boleh menyebabkan penurunan jumlah dan kualiti sperma yang tajam. Kerana proses penghasilan sperma di testis (spermatogenesis) secara langsung bergantung pada tahap testosteron. Jumlah hormon ini dalam tisu testis jauh lebih tinggi daripada dalam darah. Sintesisnya dalam testis dikendalikan oleh hormon tertentu dari kelenjar pituitari dan diatur mengikut prinsip maklum balas. Sekiranya tahap testosteron dalam darah rendah, maka kelenjar pituitari "memerintahkan" testis untuk meningkatkan sintesisnya. Sebaliknya, peningkatan kadar testosteron dalam darah menyebabkan penurunan pengeluarannya pada testis. Oleh itu, dengan memperkenalkan AU dari luar, lelaki itu memprovokasi keadaan apabila sel-sel testis berhenti menghasilkan testosteron mereka sendiri. Akibatnya, seorang lelaki tidak lagi dapat melakukan tanpa rangsangan tambahan dalam bentuk terapi hormon. Satu lingkaran setan timbul.

Kesan steroid anabolik androgenik terhadap pengeluaran sperma tidak asing lagi bagi doktor yang merawat kemandulan. Kajian menunjukkan bahawa kira-kira satu dari empat lelaki yang menggunakan steroid tidak mempunyai pengeluaran sperma, sekitar satu dari dua mengalami penurunan dalam pengeluaran sperma, dan hanya seperempat yang memiliki produksi sperma normal. Steroid anabolik juga mempengaruhi struktur sperma.

Oleh itu, kita benar-benar dapat mengatakan bahawa steroid dengan penggunaan yang berpanjangan dapat menyebabkan hilangnya keinginan seksual dan untuk menyelesaikan kemandulan seorang lelaki. Dan setelah penghapusan ubat sintetik, tubuh sering tidak dapat memulihkan pengeluarannya sendiri, oleh itu masalah dengan potensi.

- Artinya, prosesnya tidak dapat dipulihkan dan mustahil untuk memulihkan kesihatan lelaki selepas menjalani steroid? Atau adakah jalan keluar?

- Sekiranya seorang lelaki memutuskan untuk mengambil steroid, maka penting untuk mengingati perkara utama - kursus kemasukan tidak boleh lama. Semakin lama testis tidak aktif sebagai kelenjar, semakin kecil kemungkinan pemulihan potensi. Apabila seorang lelaki mengambil hormon sintetik secara kronik, ukuran testisnya berkurang, yang merupakan manifestasi luaran atrofi mereka..

Setelah mengambil hormon sintetik, perlu memberi kekuatan kepada tubuh untuk pulih. Sebagai contoh, gunakan suplemen makanan untuk testosteron. Makanan tambahan ini sering mengandungi ekstrak tumbuhan Tribulus terrestris, flavonoid lain, fitosterol, minyak pati..

- Adakah steroid anabolik mempengaruhi genetik anak yang belum lahir??

- Sains belum memberikan titik akhir dalam isu ini, penyelidikan berterusan hingga hari ini. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa steroid tidak mempunyai kesan teratogenik. Teratogenisiti adalah kemampuan pelbagai faktor untuk mempengaruhi perkembangan embrio, yang menyebabkan kelainan perkembangan ini. Oleh itu, menjadi jelas bahawa jika pembuahan berlaku semasa steroid, anak akan berkembang secara semula jadi, tanpa perubahan, sekurang-kurangnya ini menyangkut perkembangan kecacatan dan mutasi.

- Semasa merancang kehamilan, adakah lelaki perlu berhenti mengambil pemakanan sukan? Sekiranya ya, untuk tempoh berapa?

- Dari semua produk pemakanan sukan yang disenaraikan, masalah dengan konsepsi boleh timbul hanya jika seorang lelaki menggunakan steroid anabolik. Sekiranya, bagaimanapun, seorang lelaki menggunakannya dalam proses latihan, maka disarankan untuk menolak mengambilnya sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum merancang pembuahan..

- Dan latihan yang panjang dapat mengurangkan fungsi ereksi dan kemampuan untuk hamil pada seorang lelaki?

- Sudah lama diketahui bahawa aktiviti fizikal sederhana pada lelaki mendorong pengeluaran testosteron yang lebih baik. Oleh itu, cabaran utama ketika bermain sukan adalah pendekatan yang rasional. Sekiranya anda terlalu bersemangat di gimnasium dan untuk waktu yang lama, makan dengan teruk, tidak cukup tidur dan, akibatnya, tidak pulih sama sekali, maka, secara semula jadi, masalah boleh bermula dengan libido, dan dengan fungsi pembiakan, dan dengan kesejahteraan secara umum..

- Yuri Vasilievich, terima kasih atas perbualan yang menarik!

Mengandung anak sambil mengambil pemakanan sukan

 • Sila log masuk untuk membalas

 • Pengguna istimewa
 • 7,104 catatan
  • Lantai:Lelaki itu
  • Bandar:___

  Saya ada soalan untuk para pakar (jika ada di forum) Andaikan keluarga memutuskan untuk membangkitkan anak, M sedang bersenam dan mengambil makanan tambahan (protein, BCAA, asid amino, kreatin, pembakar lemak, dll.)
  Soalan seterusnya. - bolehkah bahan tambahan ini mempengaruhi konsepsi dan kesihatan bayi yang belum lahir ?

  • Ke atas

 • Peserta forum
 • 1,440 catatan
 • Catatan diubah: Sara (01 Apr 2009 - 08:25)

  • Ke atas

 • Pengguna istimewa
 • 7,104 catatan
  • Lantai:Lelaki itu
  • Bandar:___

  dalam perundingan itu, wanita muda itu diberitahu bahawa memerlukan 2 bulan untuk membersihkan badan M sepenuhnya dari "ANABOLIK"

  • Ke atas

 • Peserta forum
 • 753 jawatan
  • Ke atas

 • Pengguna istimewa
 • 7,104 catatan
  • Lantai:Lelaki itu
  • Bandar:___

  di klinik antenatal, pemakanan sukan tidak mungkin dibezakan dengan steroid anabolik

  M membuat otak M

  • Ke atas

 • Peserta forum
 • 2,892 jawatan
  • Lantai:Lelaki itu
  • Bandar:Moscow

  Ya, ia tidak memberi kesan

  • Ke atas

 • Peserta forum
 • 84 jawatan
 • bolehkah suplemen ini mempengaruhi konsepsi dan kesihatan bayi yang belum lahir

  IMHO, "aditif" dalam makanan dan air sehari-hari boleh mempengaruhi lebih banyak lagi. Biarkan M tidak bimbang tentang kesan asid amino tulen pada tubuh M, tetapi biarkan dia bimbang tentang kesan plumbum dan bahan jahat lain dalam susu dari lembu berhampiran Moscow.

  Mengenai pengaruh kimia. Pengalaman peribadi. Mereka secara langsung bertanya kepada doktor - F hamil ketika M dalam perjalanan (deca + sustanon), doktor mengatakan "tidak peduli" jika dia tidak mengambil J. Akibatnya,.

  Pemakanan untuk lelaki untuk konsepsi

  Masa membaca: min.

  Pemakanan untuk lelaki ketika merancang kehamilan

  Ketika berdiet semasa merancang kehamilan, atas sebab tertentu semua orang berpendapat bahawa ini hanya berlaku untuk wanita. Sebenarnya, bakal ayah juga harus mematuhi pemakanan yang betul, kerana bahan genetiknya juga akan diserahkan kepada bayi. Dengan kata lain, pemakanan untuk lelaki untuk konsepsi mempengaruhi kualiti kualiti sperma..

  Dengan bantuan kumpulan produk tertentu, jumlah air mani dapat meningkat sekitar 10%. Kualiti sperma dapat ditingkatkan melalui diet seimbang..

  Hasil eksperimen menunjukkan bahawa kerana kekurangan vitamin B9, pergerakan sperma menurun. Di samping itu, sintesis DNA yang lemah dikesan dalam maklumat genetik, yang membawa kepada pengeluaran sel kuman yang rosak

  Pemakanan bagi seorang lelaki untuk mengandung anak - ketika bertindak?

  Pematangan sperma dalam badan lelaki adalah proses yang berterusan. Dengan kekurangan elemen yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangannya, ciri kualiti merosot.

  Masalah yang paling biasa termasuk asthenozoospermia. Keadaan ini dapat didiagnosis sebagai akibat daripada kesan pada badan bahan kimia, nikotin dan toksin. Atas sebab ini, penting untuk tidak hanya makan seorang lelaki sebelum mengandung anak, tetapi juga berhenti merokok dan minum alkohol..

  Diet mana yang terbaik untuk diikuti?

  Agar tidak ada masalah dengan konsepsi, dan pada umumnya kesihatan lelaki adalah normal, anda perlu memperhatikan pemakanan yang betul bagi lelaki untuk mengandung anak. Oleh kerana dalam kebanyakan kes, seks yang lebih kuat tidak terlalu berpengalaman dalam diet, disarankan untuk mengambil kira petua yang dijelaskan di bawah..

  • Diet penuh, tinggi kalori dan biasa adalah kunci untuk berjaya. Makanan harus mengandungi sebanyak mungkin protein, yang dapat diperoleh dengan memakan daging, kedelai, dan kekacang. Buah-buahan dan sayur-sayuran segar mesti ada di menu harian, kerana mengandungi banyak garam dan vitamin mineral.
  • Pemakanan untuk lelaki ketika merancang kehamilan mempunyai batasannya. Pertama, tidak digalakkan makan daging asap, serta hidangan masin dan pedas. Kedua, untuk tempoh konsepsi perancangan, anda harus berhenti meminum minuman beralkohol. Ketiga, merokok memberi kesan negatif terhadap kualiti kualiti sperma..
  • Pemakanan untuk mengandung anak lelaki harus seimbang dari segi nisbah vitamin dan mineral. Diet dipilih supaya produk digabungkan antara satu sama lain. Makan paksa ini atau hidangan itu tidak dibenarkan. Sebagai contoh, jika seorang lelaki tidak menyukai keju kotej mentah, maka ramuan ini mesti ditambah ke roti atau kek keju yang dibuat. Oleh kerana kebanyakan wanita menyediakan makanan untuk suami mereka, mereka harus tahu bahawa diet mereka harus merangkumi kacang, ikan, keju kotej dan madu. Produk inilah yang dapat meningkatkan aktiviti sperma..

  Kesan pemakanan sukan terhadap konsepsi

  Ramai lelaki moden, yang tidak mempunyai tabiat buruk, cuba memantau keadaan badan mereka dengan bersenam di gimnasium. Mereka percaya bahawa masalah dengan persenyawaan seorang wanita tidak seharusnya timbul, kerana mereka menjalani gaya hidup sihat..

  Sebenarnya, doktor sebulat suara mengatakan bahawa aktiviti fizikal yang berlebihan memberi kesan negatif terhadap konsepsi. Pemakanan sukan, yang digunakan oleh "pitching" untuk membina otot aktif menyumbang kepada kemerosotan spermogram. Sekiranya seorang lelaki berayun di gim benar-benar menginginkan anak, maka dia perlu mengetahui terlebih dahulu apakah pemakanan sukan mempengaruhi konsepsi dan bagaimana mengoptimumkan dietnya tanpa membahayakan kesihatan. Untuk membuat keputusan, anda perlu mengaitkan dua fakta - penampilan lega yang indah atau kelahiran keturunan yang sihat.

  Anda boleh terus menggunakan produk dari pelbagai pemakanan sukan khusus selepas tempoh perancangan konsepsi.

  Ciri-ciri diet lelaki

  Segera diingatkan bahawa asid folik berguna bukan hanya untuk wanita. Ini adalah elemen yang mesti ada dalam makanan yang diambil oleh lelaki. Utiliti tertentu juga ialah: zink, yodium, besi dan unsur surih.

  Untuk mengisi simpanan badan, seorang lelaki harus makan sekurang-kurangnya dua buah dan tiga sayur setiap hari..

  Tidak sukar untuk menyusun menu, cukup untuk memperhatikan sifat-sifat bermanfaat dari ramuan individu. Jadi, untuk hidangan mesti mengandungi produk berikut:

  • Daging rendah lemak. Ia boleh menjadi daging lembu atau ayam. Sebaik-baiknya, makanan ini harus dikukus atau dimasak di dalam ketuhar, bukan di dalam kuali;
  • Hanya tepung bijirin yang boleh digunakan untuk membakar roti;
  • Walaupun kentang dianggap sebagai makanan berkalori tinggi, ia mesti dimakan rebus atau dibakar;
  • Prasyarat adalah penggunaan sayur-sayuran segar, buah-buahan dan herba.

  Sekiranya anda mengikuti diet yang betul, kualiti dan kuantiti sperma akan berlipat ganda. Setelah mengambil spermogram, anda dapat melihat bahawa terdapat lebih banyak sperma dalam analisis 1 ml.

  Pengeluaran sejumlah besar sperma juga bergantung pada jumlah cecair yang anda minum. Untuk meningkatkan hasilnya, seorang lelaki perlu minum kira-kira 3 liter air yang disucikan setiap hari. Jus, air mineral dan kompot juga boleh diambil kira.

  Pada masa perancangan konsepsi, lebih baik menolak penggunaan rempah untuk memasak. Daripada kopi, lebih baik minum teh hitam hijau atau kurang diseduh..

  Simpan 15 cara terbukti ke mel anda untuk hamil lebih cepat.

  Sekiranya seorang lelaki mengambil pemakanan sukan, bolehkah ini memberi kesan negatif kepada anak yang belum lahir??

  Igor: Saya dan isteri merancang untuk mengandung anak. Saya mengambil pemakanan sukan (protein, asid amino, kreatin dan makanan tambahan. Ini semua dijual di kedai sukan biasa). Mungkinkah suplemen ini memberi kesan pada pembuahan dan perkembangan anak? Terima kasih banyak!

  Helo. Dalam kes ini, penting untuk memperhatikan komposisi makanan tambahan untuk sendi. Sekiranya ia merangkumi steroid, maka fakta ini boleh mempengaruhi kualiti sperma. Protein, kreatinin, dan asid amino boleh diterima dengan sempurna malah bermanfaat. Walau bagaimanapun, masuk akal untuk menjelaskan masalah ini dengan lebih terperinci semasa berunding secara langsung dengan pakar urologi-andrologi.

  Untuk membuat temu janji

  Klinik ini menggunakan diagnostik PGD, yang membolehkan anda memilih jenis kelamin anak yang belum lahir (ini penting dalam kes penularan penyakit keturunan mengikut jantina), dan juga mengambil kira perubahan kromosom.

  Klinik kami mempunyai Lesen untuk rawatan perubatan berteknologi tinggi, yang merangkumi peralatan yang paling moden dan profesionalisme doktor yang tinggi. Kecemerlangan teknikal sedemikian memberi kesan yang sangat positif dalam meningkatkan keberkesanan rawatan..

  Semua premis klinik dan sistem perkhidmatan anda dibina sedemikian rupa untuk menjaga kerahsiaan sepenuhnya. Di samping itu, kami telah mengembangkan dan menggunakan sistem yang boleh dipercayai untuk melindungi maklumat peribadi bagi setiap pesakit..

  (812) 327-50-50
  St Petersburg
  Sadovaya 35

  Kursus steroid dan konsepsi kanak-kanak - ciri

  Kandungan artikel:

  1. Bagaimana steroid mempengaruhi
  2. Hasil kajian

  Kebanyakan orang biasa yakin bahawa mengandung anak dalam kitaran steroid adalah mustahil. Hari ini kita akan mempertimbangkan isu ini, kerana ini penting bagi atlet. Bukan rahsia lagi bahawa semua atlet yang berprestasi menggunakan AAC. Sudah tentu, tidak semua orang mengakui ini, kerana steroid dilarang. Cukup jelas bahawa atlet juga menjadi ayah atau ibu. Mari kita lihat apakah mungkin mengandung anak dalam kitaran steroid, dan apa akibatnya bagi seorang anak..

  Bagaimana steroid mempengaruhi proses mengandung anak?

  Cukup jelas bahawa kerana ciri fisiologi badan wanita dan lelaki, AAS mempunyai kesan yang berbeza terhadapnya. Pertimbangkan bagaimana ubat boleh mempengaruhi setiap jantina.

  Lelaki

  Aktiviti fizikal yang kuat dapat melemahkan badan, dan steroid membantu atlet pulih lebih cepat. Berdasarkan ini, kita boleh mengatakan bahawa masih lebih baik untuk menunggu tamatnya kursus dan kemudian berusaha untuk mengandung bayi. Sebenarnya, anda sudah boleh memulakan terapi pemulihan, yang diperlukan selepas setiap kitaran..

  Oleh kerana semua steroid berasal dari testosteron, anak itu tidak berada dalam bahaya. Sebenarnya, terdapat banyak kes ketika atlet dapat mengandung anak-anak semasa kursus, dan mereka dilahirkan dengan sihat sepenuhnya. Masalah utama adalah bahawa semua AAS, sebenarnya, adalah ubat kontraseptif untuk tubuh lelaki. Kami akan bercakap dengan lebih terperinci mengenai hasil penyelidikan saintifik di kawasan ini..

  Sementara itu, kami perhatikan bahawa semasa menggunakan steroid anabolik, aktiviti sperma menurun. Dalam situasi seperti ini, konsepsi tidak mungkin dilakukan dan sekarang anda akan memahami apa yang berkaitan dengannya. Oleh kerana tubuh mengandungi sejumlah besar testosteron eksogen dalam kitaran, tidak masuk akal bagi tubuh untuk mensintesis hormon ini sendiri.

  Akibatnya, hipotalamus menerima isyarat mengenai penurunan pengeluaran dua hormon kumpulan gonadotropik - perangsang folikel dan luteinisasi. Semua ini membawa kepada fakta bahawa testis "tertidur". Sebenarnya, ini adalah sebab bahawa semasa menjalani steroid lama, perlu menggunakan gonadotropin secara berkala untuk mengelakkan atrofi testis..

  Walau bagaimanapun, beberapa sperma tetap cukup aktif untuk membuahi telur. Ini adalah mereka yang bertanggungjawab untuk konsepsi kanak-kanak perempuan. Mereka berbeza dengan spermatozoa "boyish" dalam kelajuan pergerakan yang lebih rendah, tetapi pada masa yang sama mereka tahan lasak dan kuat. Ini dapat menjelaskan hakikat bahawa pembina sering mempunyai anak perempuan..

  Wanita

  Untuk mencapai keputusan yang tinggi, atlet juga harus menggunakan AAS. Namun, keinginan untuk menjadi ibu tidak berkurang dari ini. Sebilangan besar steroid anabolik yang digunakan wanita mempunyai sifat pembakaran lemak yang kuat. Jelas bahawa dalam keadaan seperti itu jumlah tisu adiposa menurun. Walau bagaimanapun, para saintis telah membuktikan bahawa tubuh wanita mesti mengandungi sejumlah lemak untuk hamil..

  Tisu adiposa berfungsi sebagai membran pelindung bagi janin, dan juga merupakan sumber tenaga untuk hari hujan. Semua ini menunjukkan bahawa seorang wanita dilarang mengandung anak dengan menggunakan steroid dan mesti menunggu terlebih dahulu sehingga semua metabolit AAS dibuang. Rata-rata, proses ini memakan masa sekitar tiga bulan..

  Sama pentingnya untuk konsepsi kanak-kanak dalam kitaran steroid adalah tahap hormon. Oleh kerana pengambilan derivatif testosteron, ia jauh dari normal semasa kitaran anabolik. Akibatnya, ada risiko yang agak serius bahawa bayi akan dilahirkan dengan penyimpangan. Secara langsung AAS tidak dapat mengubah DNA, tetapi dengan kerja sistem endokrin, yang diperhatikan dalam perjalanan, semuanya mungkin dan tidak perlu mengambil risiko. Walau bagaimanapun, tembakau dan minuman beralkohol jauh lebih berbahaya dalam hal ini..

  Terdapat juga beberapa fakta yang perlu diperhatikan berkaitan dengan penggunaan steroid:

   AAS tidak dapat mempengaruhi kesuburan badan wanita. Walau bagaimanapun, kami telah mengatakan bahawa perlu menunggu saat ketika tidak ada satu pun metabolit steroid yang tinggal di dalam badan..

  Ubat anabolik mempercepat proses metabolik, tetapi tidak dapat memusnahkan atau mengubah DNA.

 • Sekiranya konsepsi mengenai kanak-kanak mengenai steroid telah berlaku, dan wanita itu terus menggunakan ubat tersebut, maka anda mesti berjumpa doktor dan memantau proses kehamilan..

 • Persepsi kanak-kanak mengenai steroid: hasil penyelidikan saintifik

  Kami telah membuktikan bahawa secara teori, mengandung anak dengan steroid boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, perniagaan ini harus ditangguhkan, dan ini terutama berlaku untuk atlet. Sebelum kita mula menganalisis hasil eksperimen saintifik dengan teliti, saya ingin mengatakan secara ringkas mengenai spermogram. Anda mesti ingat bahawa walaupun keputusan yang buruk dari ujian ini sama sekali tidak membicarakan kemandulan..

  Walau bagaimanapun, mari kita kembali ke sains, kerana dalam sukan anda tidak boleh melakukannya tanpanya. Telah ditunjukkan bahawa ubat-ubatan tertentu dapat merosakkan kromosom. Walaupun ini tidak berlaku untuk semua AAS, gangguan mereka dalam genetik telah terbukti. Ini berlaku untuk semua mamalia, kerana semua penelitian dilakukan pada binatang terlebih dahulu. Antara ubat-ubatan yang "terkenal" harus diberi perhatian methyltestosteron, stanozolol, trenbolone, dan juga nandrolone.

  Anda boleh mendapatkan maklumat di banyak laman web bahawa steroid selamat dan boleh diambil dengan selamat, tetapi ini tidak selalu berlaku. Sekiranya anda telah membuat kursus dengan betul, maka semuanya akan berlaku tanpa kesan sampingan. Walau bagaimanapun, hasil penyelidikan saintifik tidak boleh diketepikan. Mereka memberitahu bahawa lebih baik menangguhkan konsepsi anak pada kitaran steroid..

  Mari beralih ke hasil kajian lain, kerana satu eksperimen tidak dapat menjamin ketepatan mutlak hasilnya. Walau bagaimanapun, dalam kes kedua, kita boleh membincangkan kemungkinan kerosakan pada DNA yang terletak di saraf tunjang, hati, leukosit. Kemungkinan pelanggaran langsung bergantung pada dos steroid yang digunakan.

  Harus diingat bahawa DNA boleh rosak dalam tubuh yang sihat, tetapi semuanya berkaitan dengan peratusan. Sebagai perbandingan, berikut adalah beberapa nombor:

  • orang biasa - peratusan kerosakan DNA adalah 0.3;
  • atlet tidak menggunakan AAS - peratusan DNA yang rosak adalah 0.1;
  • atlet selepas menjalani steroid anabolik - 1.4 peratus DNA telah rosak.

  Melihat jumlah ini, kami yakin akan kelebihan bermain sukan, kerana atlet semula jadi mempunyai peratusan kerosakan DNA yang lebih rendah daripada orang biasa. Bagi atlet selepas kitaran steroid, anda dapat melihatnya. Sudah tentu, indikator ini kelihatan tidak penting dan pembangun dapat mengandung anak walaupun dalam perjalanan, tetapi ada risiko penyimpangan pada bayi..

  Oleh itu, ubat-ubatan di atas boleh membahayakan bahan genetik anda. Ternyata AAS bukan gula-gula yang tidak berbahaya? Kami tidak mahu menghalang anda daripada menggunakan ubat-ubatan ini, kerana setiap orang adalah pencipta nasibnya sendiri. Sekiranya anda memutuskan untuk mula menggunakan ubat anabolik, selalu ingat risiko yang ada. Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan atau mereka muncul di kursus, berhenti minum ubat. Ini benar terutamanya bagi pencinta bina badan.

  Semasa kursus, sangat penting untuk memilih beban dengan betul. Ramai sekarang mungkin berpendapat bahawa semua profesional menggunakan steroid dan tidak mempunyai masalah kesihatan. Tetapi anda tidak mengambil kira hakikat bahawa semua kursus diselia oleh pakar yang kompeten. Di mana "ahli kimia" - amatur mendapatkan pengetahuan mereka, semua orang tahu dengan baik - dari pelbagai sumber Internet. Sebilangan besar maklumat yang disiarkan pada mereka berpindah dari satu sumber ke sumber yang lain.

  Mari pergi lebih jauh dan mempertimbangkan kesan AAS terhadap kerja sistem pembiakan. Bersetuju bahawa jika masalah timbul dengan fungsinya, maka konsepsi kanak-kanak mengenai steroid, dan juga selepasnya, menjadi bermasalah dan bahkan mustahil. Banyak kajian telah dilakukan mengenai topik ini dan kami mempunyai banyak pilihan.

  Sebagai contoh, dalam satu kajian pada atlet yang mengambil 15 miligram metandienon setiap hari, jumlah sperma "cacat" meningkat dua kali ganda. Apakah dos metena yang anda gunakan dalam kitaran? Lebih jauh lagi, terdapat banyak maklumat di rangkaian bahawa boldenone mungkin AAS paling selamat.

  Semasa kajian, terbukti bahawa penggunaan ubat ini dapat mengubah struktur testis. Hasilnya jelas - risiko kemandulan yang tinggi. Di sini adalah wajar untuk mengatakan mengenai dos steroid, kerana hampir semua eksperimen telah menunjukkan bahawa masalah timbul semasa penggunaan sebilangan besar steroid anabolik. Huruf tebal yang sama secara sederhana boleh dan akan selamat. Tetapi, jika anda mula memasukkan lebih dari satu gram setiap minggu, akibatnya tidak akan dapat diramalkan..

  Kami mengatakan di atas bahawa semasa kitaran, atlet paling tidak subur, tetapi kemudian setelah penggunaan metabolit AAS dan pemulihan sistem endokrin, semuanya kembali normal. Walau bagaimanapun, terdapat risiko mengandung anak dengan menggunakan steroid dan supaya anda tidak kecewa, lebih baik melindungi diri anda dan tunggu bersama anak.

  Anda harus tahu bahawa untuk menormalkan kerja testis, gonadotropin mesti disuntik ke dalam kursus. Walaupun atrofi testis dianggap proses terbalik, ia tidak boleh dibawa ke tahap ini. Sekiranya anda peminat kursus panjang yang berlangsung lebih dari sepuluh minggu, tanpa gagal bermula dari minggu kelima, masukkan gonadotropin.

  Perhatikan bahawa keadaan yang agak menarik telah berkembang dengan ubat ini dan terdapat banyak pendapat mengenai skema penggunaannya. Kadang-kadang anda dapat mendengar bahawa cukup untuk menyuntik ubat ini setiap tiga bulan sekali. Ucapan sekarang, seperti yang anda faham, adalah mengenai "kursus kekal". Sekiranya anda tidak peduli dengan kesihatan anda sendiri, maka anda boleh melakukannya. Kami yakin bahawa perlu untuk mengekalkan nada testis yang tinggi..

  Sekiranya anda terhad dalam kewangan dan tidak merancang untuk melaksanakannya, adalah wajar untuk memikirkan dengan teliti mengapa anda memerlukan AAS? Persoalan sama ada perlu mengandung anak dengan menggunakan steroid bergantung kepada anda. Sekiranya anda ingin memastikan bahawa bayi dilahirkan dengan sihat, maka hentikan steroid selama satu tahun atau bahkan satu setengah tahun..

  Kami bercakap mengenai rehat yang panjang dengan alasan, kerana kitaran spermatogenesis memakan masa sekitar tiga bulan. Perlu diingat di sini bahawa setiap steroid mempunyai jangka hayat tertentu. Contohnya, metabolit nandrolone boleh berada di dalam badan selama kira-kira 16 bulan. Lebih baik mengandung anak pada saat anda benar-benar "bersih".

  Untuk maklumat lebih lanjut mengenai mengandung anak dalam kitaran steroid, lihat video berikut: