Apa fungsi cakar udang karang?

Udang karang. Fungsi cakar udang karang. Fungsi cakar.

Apakah fungsi utama cakar udang karang.

Cakar udang karang dan fungsinya.

Fungsi yang paling asas adalah seperti berikut:

 1. Pertahanan dari musuh dan pemangsa
 2. Alat tangkapan mangsa
 3. Alat untuk memotong barang makanan pejal.

Cakarnya mampu membanting dengan cepat dan kuat, itulah yang digunakan oleh barah dalam kes-kes ini..

Udang karang sungai adalah krustasea air tawar yang meluas di kawasan perairan Eropah. Haiwan ini mudah dikenali dengan dua cakarnya..

Fungsi utama cakar barah:

 • Ini adalah senjata yang hebat ketika melawan lelaki atau musuh lain. Termasuk seseorang dengan senang hati, dia meraih jari.
 • Dengan cakar, barah menangkap mangsa atau makanan tumbuhan, kerana bukan hanya pemangsa, hampir 90% dietnya adalah daun, alga, serpihan tumbuhan. Juga, dengan bantuan cakar, barah memecah makanan menjadi beberapa bahagian..
 • Cakar membantu barah membersihkan.
 • Dengan pertolongan mereka, dia mengambil dan memusingkan wanita itu semasa mengawan.

Kanser sungai

Crayfish adalah spesies krustasea decapod dari infraorder Astacidea.

Tubuh terdiri daripada cephalothorax dan perut yang rata dan artikulasi. Cephalothorax terdiri daripada dua bahagian: depan (kepala) dan belakang (dada), yang telah tumbuh bersama. Terdapat tulang belakang yang tajam di hadapan kawasan kepala. Pada kemurungan di sisi duri, mata yang menonjol duduk di batang yang bergerak, dan dua pasang antena nipis memanjang di depan: ada yang pendek, yang lain panjang.

Cakar digunakan oleh udang karang untuk pertahanan dan serangan. Perut barah terdiri daripada tujuh segmen, mempunyai lima pasang anggota badan yang berbelah dua, yang berfungsi untuk berenang. Sepasang kaki perut keenam bersama-sama dengan segmen perut ketujuh membentuk sirip ekor. Jantan lebih besar daripada betina, mempunyai cakar yang lebih kuat, dan pada wanita, segmen perut terasa lebih lebar daripada cephalothorax. Dengan kehilangan anggota badan, yang baru tumbuh semula selepas mencair. Warnanya berubah bergantung pada sifat air dan habitatnya. Selalunya warnanya berwarna coklat kehijauan, coklat kehijauan atau coklat kebiruan.

Diagihkan dalam badan air tawar di seluruh Eropah. Ia dapat ditemukan di air bersih segar: sungai, tasik, kolam, aliran cepat atau mengalir (kedalaman 3-5 m dan dengan kemurungan hingga 7-12 m). Udang karang memburu pada waktu malam. Pada siang hari, ia bersembunyi di tempat perlindungan (di bawah batu, akar pokok, di lubang atau benda-benda yang terletak di bahagian bawah), yang dijaga dari udang karang lain. Menggali lubang, panjangnya boleh mencapai 35 cm. Pada musim panas ia tinggal di perairan cetek, pada musim sejuk bergerak ke kedalaman di mana tanahnya keras, tanah liat atau berpasir.

Sejak zaman kuno, udang karang telah banyak digunakan untuk makanan manusia. Sisa kerang udang karang terdapat di apa yang disebut "timbunan dapur" Neolitik. Pada dasarnya, udang karang diproses dengan memasak dalam air masin, dan setelah memperoleh rona merah yang khas dan bau yang menyelerakan, mereka disajikan ke meja yang dibumbui dengan ramuan (dill, pasli, saderi, dll.). Apabila merebus udang karang (dan krustasea pada umumnya), mereka menjadi merah. Perubahan warna cangkang krustasea dijelaskan oleh fakta bahawa mereka mengandungi karotenoid dalam jumlah yang sangat banyak. Pigmen yang paling biasa dijumpai dalam inti krustasea adalah astaxanthin, yang dalam bentuk tulennya mempunyai warna merah terang yang kaya. Sebelum rawatan panas, dan pada udang karang hidup, karotenoid terikat dengan pelbagai protein, dan warna haiwan biasanya kebiruan, kehijauan, dan coklat. Apabila dipanaskan, sebatian karotenoid dan protein mudah terdegradasi dan astaxanthin yang dibebaskan memberikan warna merah yang kaya pada tubuh haiwan itu..

Sebelum memotong udang karang, mestilah direbus dengan ringan dalam air mendidih, kerana dagingnya tidak terpisah dengan baik dari cengkerang. Dalam kes ini, daging akan menebal, dan mudah tertinggal dari cengkerang; sebagai tambahan, hati barah boleh digunakan.

Ciri-ciri berguna udang karang sungai

Jumlah utama daging udang karang berkhasiat adalah di perut, dan jumlah cakar yang sedikit lebih kecil.

Daging udang karang berwarna putih dengan urat merah jambu yang jarang, berkhasiat dan sedap. Dari segi komposisi, ia mengandungi sejumlah besar protein dan kandungan lemak rendah. Daging udang karang adalah produk makanan dan lazat berkualiti tinggi, mudah dicerna, mengandungi sejumlah besar protein hingga 16%, kalsium, vitamin E dan B12 dan minimum kalori, lemak dan kolesterol.

Peratusan isi daging udang karang dibandingkan dengan krustasea lain yang dimakan oleh manusia, menjadi jelas bahawa udang karang tidak menyimpan catatan, walaupun melebihi jumlah kepiting yang dapat dimakan. Dengan kata lain, terdapat sedikit daging pada udang karang dewasa. Sekiranya satu kilogram udang mengandungi kira-kira 400 gram daging, maka dalam satu kilogram udang karang hampir 100-150 gram (perut dan cakar), pada masa yang sama udang karang kira-kira 3-4 kali lebih mahal. Mungkin, penggunaan udang karang sendiri terutama berdasarkan penampilan yang menarik dari semua jenis hidangan yang dihiasi dengan udang karang rebus, dan sebahagiannya oleh tradisi lama.

Daging barah mengandungi banyak sulfur, jadi tidak boleh disimpan di dalam bekas logam, kerana ia berubah menjadi hitam dan merosot jika bersentuhan dengannya. Peranti kaca diperlukan. Sekiranya udang karang cair digunakan, maka ia hanya dibahagikan kepada beberapa bahagian dan langsung dihubungkan ke cangkuk. Udang karang disimpan pada suhu rendah dan tidak sempat memudar dalam kira-kira sehari dipindahkan ke bilik yang hangat dan dimasukkan ke dalam air sehingga mereka mempunyai waktu untuk memudar.

Sifat berbahaya udang karang sungai

Selalunya, daging barah boleh menyebabkan alahan. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa ia mempunyai komposisi kimia yang agak unik..

Alergi boleh berkembang ke salah satu komponen kanser, dan protein dianggap paling biasa. Mungkin alergi terhadapnya setelah memakan udang karang, ikan dan makanan laut.

Pakar pemakanan sering mengesyorkan agar mereka yang mempunyai masalah tiroid harus menahan diri daripada makan daging barah secara aktif. Doktor selalu menekankan perkara ini, kerana orang, menganggap bahawa sejumlah besar yodium akan memberi kesan positif terhadap penyakit ini, sering makan terlalu banyak.

Oleh itu, doktor mengingatkan bahawa yodium, yang terdapat dalam daging barah, hanya dapat membantu sebagai pencegahan. Ia tidak sesuai untuk mengatasi masalah..

Kaedah penyediaan udang karang juga penting. Jadi, anda boleh memasak udang karang segar sahaja. Sekiranya anda menghilangkan perkara ini, anda akan mendapat masalah serius dengan saluran gastrousus..

Profesional tidak mengesyorkan meletakkan udang karang yang dimasak ke dalam piring logam. Penjelasannya mudah - mereka mengandungi banyak sulfur. Elemen ini "membantu" produk menghitam dan merosot dengan cepat. Oleh itu, gelas adalah bahan terbaik untuk penyimpanan udang karang jangka panjang dan selamat..

Adakah anda tahu cara memasak udang karang dengan betul dan enak? Cuba resipi dari video ini.

Penerangan dan pembiakan kanser cakar merah Australia

Sebelumnya, udang karang cakar merah Australia diketahui di Rusia hanya untuk penggemar akuarium. Hari ini arthropod ini berjaya ditanam pada skala industri. Kami akan belajar membiakkan udang karang eksotik, bagaimana memberi makan, dan bagaimana mewujudkan keadaan hidup yang optimum.

Penerangan mengenai spesies

Berkat penampilan aslinya, udang karang Australia telah menjadi biasa di akuarium hiasan, dan dagingnya yang lembut dan pertumbuhannya yang cepat menjadikannya objek pembiakan yang menguntungkan. Kami akan mengetahui seperti apa penghuni perairan selatan ini, dan apa ciri-cirinya.

Penampilan

Nama kedua kanser cakar merah ialah Yabbi Red Claw. Tetapi warna utama dalam pewarnaan barah ini adalah biru. Antara warna yang berlaku ialah hijau, coklat, biru, oren, merah. Pada tempurung - bintik kuning.

Kecerahan warna udang karang Australia secara langsung berkaitan dengan kekerasan air. Semakin tinggi penunjuknya, semakin cerah arapropod karapas. Cengkerang barah berubah menjadi pucat dalam air lembut.

Ciri-ciri Kanser Australia:

 • panjang - sehingga 20 cm
 • berat - hingga 0.4-0.5 kg;
 • jangka hayat - 5 tahun.

Perwatakan dan tingkah laku

Udang karang Australia tidak agresif. Tetapi tingkah laku mereka banyak dipengaruhi oleh persekitaran. Dalam keadaan tertentu, arthropoda mula menunjukkan permusuhan.

Ciri-ciri tingkah laku udang karang cakar merah:

 • bergaul dengan semua jenis ikan, bersetuju untuk berkongsi tempat tinggal dengan mereka;
 • sering bertentangan antara satu sama lain;
 • kanibalisme mungkin.

Secara semula jadi, udang karang cakar merah merobek lubang untuk berlindung dengan cakarnya. Mereka juga bersembunyi di bawah ranting dan di antara akar tanaman pesisir. Mereka pergi berburu pada waktu malam, lebih suka tidur di siang hari. Sekiranya udang karang berjalan-jalan di siang hari, maka mereka mereda..

Secara semula jadi, barah Australia memakan:

 • detritus;
 • cacing;
 • siput;
 • ikan kecil.

Detritus adalah bahan organik mati yang terdiri daripada sisa-sisa invertebrata dan dikeluarkan sementara dari kitaran nutrien biologi.

Ciri-ciri seksual

Kesediaan lelaki untuk mengawan ditunjukkan dengan penebalan rata di bahagian luar cakar. Ia boleh berwarna putih, merah jambu, tetapi lebih kerap berwarna merah. Dengan tanda ini, "cakar", untuk menghormati udang karang Australia mendapat nama tengahnya, lelaki dapat dibezakan dengan mudah dari betina.

Pada wanita, cakar kemas, tanpa penonjolan. Dari segi saiz, lelaki sedikit lebih besar daripada wanita..

Pembiakan

Semasa pembiakan, nisbah lelaki dan wanita berkisar antara 1: 1 hingga 1: 4. Aktiviti seksual, jangka masa inkubasi dan kadar pertumbuhan goreng dipengaruhi oleh suhu air. Nilai optimum untuk pemijahan dan pengembangan telur adalah + 25... + 28 ° С.

Nisbah masa gelap dan terang yang disyorkan adalah 12/12 atau 10/14 jam. Untuk pembiakan, kolam digunakan, di mana mudah untuk menguruskan stok induk. Ketumpatan udang karang adalah 1.5 ribu per 1 ha.

Individu terbesar dan terkuat dipilih untuk peranan pengeluar. Kesuburan satu wanita seberat 100 g adalah 1 ribu krustasea. Parameter optimum kolam ibu:

 • kawasan - 1,000 kaki persegi m;
 • kedalaman - 1.2-2.5 m;
 • profil bawah - berbentuk V.

Tempoh melahirkan telur dan larva pada udang karang Australia betina adalah 8-9 minggu.

Hasil daging

Udang karang Australia dibesarkan untuk daging. Perniagaan ini menguntungkan kerana pelaburan yang rendah dan pertumbuhan pesat arthropoda. Petunjuk biologi dan pembiakan ikan:

 • berat satu salinan yang boleh dipasarkan - 200-400 g;
 • kenaikan berat badan - 50-60 g dalam enam bulan;
 • jumlah daging di ekor - 30% (pada udang karang lain - tidak lebih daripada 20%).

Dengan penanaman industri udang karang cakar merah di wilayah selatan Rusia, dapat menumbuhkan individu dengan berat 200 g atau lebih dalam 4 bulan. Udang karang biasa mencapai berat 100-120 g dalam 10 tahun kehidupan.

Rasa daging

Rasa udang karang Australia sangat berbeza dengan analog sungai domestik. Daging mereka mempunyai tekstur khas, lebih lembut, dengan serat kasar. Pakar mengatakan bahawa daging udang karang cakar merah menyerupai udang galah dalam struktur, dan kepiting dengan rasa.

Daging udang karang Australia digabungkan secara harmoni dengan pelbagai bahan. Di restoran, ia biasanya disajikan dalam kombinasi dengan pelbagai hidangan atau sos sungai untuk meningkatkan rasa daging, yang disiapkan menggunakan teknologi yang sama dengan lobster..

Daging barah Australia yang berwarna merah adalah makanan; disyorkan untuk memakannya untuk orang yang menderita penyakit saluran pembuluh darah dan gangguan peredaran darah. 100 g daging - 80 kcal.

Habitat di alam semula jadi

Habitat udang karang Australia cakar merah adalah perairan yang bertakung di wilayah Australia. Perwakilan arthropoda ini terdapat di benua Australia dan di New Guinea..

Kanser lebih suka tinggal di badan air di mana tidak ada arus, atau ia minimum. Habitat:

 • kolam;
 • sungai cetek;
 • tasik;
 • anak sungai.

Ia hidup di air bertakung yang memungkinkan anda menyimpan udang karang Australia di takungan tertutup dan akuarium.

Membiakkan udang karang

Hari ini, udang karang Australia menjadi sasaran yang menjanjikan untuk pembiakan industri. Parameter pertumbuhan dan ciri lain dari udang karang cakar merah membolehkan anda membuat perniagaan yang menguntungkan dalam pembiakannya.

Tempat udang karang ditanam?

Untuk pembiakan udang karang, sistem kolam cetek dibuat - pengeraman, induk, pemeliharaan, pemberian makanan. Sebilangan kolam ditutup dengan polikarbonat. Di dalamnya, suhu pada musim sejuk tidak turun di bawah +7 ° C, sehingga udang karang tidak tertidur, tetapi memberi makan dan menambah berat badan.

Di kolam induk, betina terlalu terdedah. Kolam yang tumbuh dibuat cetek - 0,5-1,5 m, dengan luas 0,1-0,5 hektar. Adalah wajar bahawa terdapat pembuangan air di dalamnya - pemungut penapis dipasang di dalamnya.

Ciri-ciri susunan takungan untuk menanam udang karang:

 • kolam dipenuhi dengan air beberapa minggu sebelum tanaman udang karang;
 • dinding di takungan sedemikian dibuat secara menegak;
 • bahagian bawahnya dilapisi dengan polipropilena - ia tidak reput, membantu menjaga kesucian air;
 • batu hancur, batu bata pecah, sisa seramik dengan lapisan 20 cm digunakan pada polipropilena, dan lapisan pasir setebal 10 cm di atasnya.

Udang karang juga ditanam dalam sistem bekalan air yang dikitar semula, yang meliputi:

 • kolam krustasea;
 • unit rawatan air;
 • penapis bio;
 • unit rawatan air.

Suhu air di kolam dikawal oleh sistem perpecahan.

Di kolam untuk udang karang, lubang buatan yang diperbuat daripada paip plastik disusun. Tempat perlindungan sedemikian menghalang kanibalisme.

Jiran dan tumbuh-tumbuhan

Udang karang cakar merah dapat bergaul dengan berbagai jenis ikan, jadi spesies bukan pemangsa kecil dapat diluncurkan ke dalam kolam. Selepas udang karang, terdapat banyak sisa makanan, dan terima kasih kepada ikan kecil yang memakannya, adalah mungkin untuk menjaga kemurnian air.

Tidak mungkin membiak ikan besar dan pemangsa di kolam dengan udang karang, kerana ia mampu memakan krustasea kecil.

Flora kolam adalah standard. Kanser menyukai makanan tumbuhan. Semakin banyak tanaman di takungan, semakin baik. Lebih-lebih lagi, arthropoda ini bukan sahaja memakan daun, tetapi juga merosakkan akar ketika menggali mereka.

Keperluan untuk takungan

Udang karang Australia tidak mementingkan kualiti air, oleh itu, tidak ada masalah khusus ketika membuat krustasea..

Keadaan penahanan yang optimum:

 • tindak balas aktif - dalam julat pH 6.5-8.5;
 • kekerasan - dari 5 hingga 20;
 • suhu - + 20... + 28 ° С;
 • suhu minimum / maksimum yang dibenarkan -10 / 36 ° С.

Kanser, tidak seperti udang, dapat bertahan dalam keadaan yang paling tidak baik - dengan kandungan oksigen yang rendah dan kepekatan nitrat yang tinggi. Ion tembaga adalah yang paling berbahaya bagi barah.

Rejimen makan dan diet

Kanser di alam memakan semua yang sesuai dengan cara mereka. Pemakanan mereka dalam pembiakan buatan haruslah bervariasi, lengkap, kaya dengan protein. Makanan gabungan membantu menyelesaikan masalah pemakanan. Mereka memberi makan udang karang 2-3 kali sehari.

Makanan campuran, kapur, protein, cacing darah, dan cacing tanah ditambahkan ke makanan biasa. Sebelum menambahkan bahagian suapan baru, periksa apakah pengumpan kosong..

Diet haiwan muda harus merangkumi:

Udang karang muda dengan rela hati memakan daging cincang. Ketika berkembang, diet menjadi lebih bervariasi. Untuk mengelakkan udang karang saling makan, daging, ikan, sayur-sayuran, roti, kek dan bahkan katak dimasukkan ke dalam makanan mereka..

Kadar makanan harian - 2% dari berat badan arthropod, untuk wanita - 4%.

Agar udang karang tumbuh dengan baik, makanannya mesti mengandungi pelbagai komponen tumbuhan, asal haiwan, mineral dan vitamin. Makanan kompaun asing untuk udang membantu menyelesaikan masalah pemakanan hari ini..

Komposisi makanan udang karang berjenama yang optimum:

 • protein - 43%;
 • lemak - 8%;
 • serat - 4%.

Untuk udang karang, makanan pelet industri dari produksi yang diimport juga sesuai, ditujukan untuk organisme akuatik (ikan, moluska, krustasea, dll.).

Nisbah makanan yang optimum:

 • sayur - 70%;
 • haiwan - 30%.

Dianjurkan untuk menambahkan daun kering, batang tanah, alang-alang ke makanan. Dalam diet udang karang Australia, dedaunan beech atau oak mesti ada. Hidangan ini untuk arthropoda cakar merah bukan sahaja makanan istimewa, tetapi juga antiseptik yang diperlukan untuk sistem imun mereka..

Apa yang hendak diberi makan tidak berbaloi?

Walaupun udang karang berwarna merah dianggap omnivora, ada makanan yang paling baik dielakkan:

 • kulit pisang;
 • bit parut, wortel, kentang - mereka merosakkan air;
 • udang karang jangan makan epal.

Tidak disarankan untuk menyumbat lembangan krustasea dengan daging cincang, telur, keju cottage, sisa makanan, kecuali air dibersihkan dan ditapis..

Prosedur pembiakan di ladang

Untuk membuat ladang mini untuk pembiakan udang karang, sebidang kecil dan kos minimum sudah mencukupi. Tempoh menanam udang karang dijual adalah satu setengah tahun. Dana yang dilaburkan akan terbayar dalam setahun.

Prosedur pembiakan buatan:

  Pada bulan Oktober-November, wanita dipindahkan ke kolam induk. Krustasea yang baru lahir muncul pada bulan Jun - mereka disimpan dalam tangki inkubasi.

Pengeluaran udang karang secara besar-besaran memerlukan banyak pelaburan. Sediakan keseluruhan sistem kolam atau tangki, kawalan iklim dan bekalan air.

Tangki pembiakan untuk udang karang mestilah cukup besar. Sekiranya ketam sempit di dalamnya, mereka makan satu sama lain. Tangki berasingan disediakan untuk haiwan muda, jika tidak, ia juga akan dimakan.

Anda juga boleh mengetahui tentang pengalaman membiak udang karang Australia dalam video berikut:

Berbanding dengan banyak organisma akuatik lain, arthropoda ini tidak bersahaja, tumbuh dengan cepat dan memberikan hasil yang tinggi dari daging berharga. Ciri-ciri udang karang Australia cakar merah ini menjadikannya sasaran yang sangat menarik untuk pembiakan industri..

Cakar udang karang: hidupan liar yang menakjubkan

Anda boleh mencari udang karang di mana sahaja. Kelas krustasea berusia beberapa juta tahun. Ini adalah salah satu cabang dari kerajaan binatang, yang merangkumi sekitar 50 ribu spesies, yang kebanyakannya adalah akuatik. Sukar untuk memerhatikan mereka di habitat semula jadi mereka, kerana pada siang hari mereka bersembunyi di celah-celah dan liang. Itulah sebabnya mereka masih kurang belajar. Yang menarik bagi penyelidikan adalah cakar udang karang.

Kelas apa itu udang karang

Sekumpulan besar arthropoda, yang kini dianggap sebagai subtipe. Kelas krustasea telah menguasai hampir semua jenis badan air, tetapi setiap spesies menempati ceruk tertentu. Contohnya, udang galah hanya tinggal di air masin. Sebaliknya, barah sungai hanya hidup segar.

Wakil lain

Makhluk-makhluk ini, hidup dengan cara yang sangat berbeza, hidup di semua bahagian dunia, di lajur air dari permukaan hingga kedalaman beberapa ribu meter. Ukurannya berkisar antara beberapa milimeter hingga 4 meter, seperti ketam labah-labah Jepun, krustasea terbesar di dunia.

Pengelasan mereka sangat sukar. Di antara krustasea terdapat kaki insang, dinamakan demikian kerana insang yang terletak di anggota badan. Wakil spesies ini adalah Artimia, yang bernafas, mengeluarkan oksigen dari air dengan kakinya yang kecil..

Terdapat tongkang (biji laut). Keanehan mereka adalah bahawa mereka menghabiskan seluruh hidup mereka di satu tempat..

Terdapat banyak subkelas. Yang paling menarik adalah subkelas udang karang yang lebih tinggi, di dalamnya terdapat skuad decapod. Detasmen ini merangkumi udang, ketam, udang udang.

Kumpulan ini mengandungi krustasea berenang dan merangkak. Lobster mempunyai perut yang berkembang dengan baik yang berakhir dengan ekor. Dan ketam pertapa mempunyai perut yang tidak simetri. Yang membolehkan mereka bergerak lebih pantas.

Crustacea termasuk subkelas amphipod, udang karang berkaki pelbagai (caprilid atau kambing laut) dan isopod, yang diwakili oleh parasit.

Terdapat beberapa simbiosis antaranya. Anemon, yang merupakan polip karang, menempel di rumah kepiting pertapa dan dapat hidup bersama dengannya selama beberapa waktu. Anemon melindungi dari kemungkinan bahaya, dan ketam pertapa menciptakan keadaan untuk kehidupan aktif anemon.

Krustasea terdapat dalam semua jenis, bentuk dan warna dan pelbagai.

Struktur

Badan udang karang terdiri daripada dua bahagian besar. Cephalothorax muncul akibat penyatuan segmen kepala dan dada. Anggota badannya terdiri daripada rahang, kaki, kaki berjalan.

Semua krustasea mempunyai exoskeleton kitin luaran yang disebut cangkang. Krustasea berbeza dengan arthropoda lain dengan adanya anggota badan yang berlainan warna dan bentuk khas larva - nauplus. Pergerakan udang karang adalah mungkin kerana artikulasi antara bahagian-bahagian individu dari cangkang.

Struktur luaran udang karang dapat dilihat dalam rajah.

Kanser tumbuh dengan menumpahkan cengkerang lama mereka. Proses peleburan terdiri daripada menumpahkan cengkerang lama dan membangun yang baru. Molting lebih kerap terjadi pada usia muda haiwan dan terjadi pada waktu malam, kerana ketika tidak ada cengkerang, udang karang sangat rentan. Cengkerang lama dilepaskan, individu membuangnya. Setelah lebur, badan haiwan menjadi sangat lembut. Pada masa ini, ada kemungkinan besar terkena pemangsa. Perlu beberapa hari untuk menumbuhkan cengkerang baru..

Sebilangan besar krustasea mempunyai mata. Mata mereka terdiri daripada banyak aspek. Mereka tidak dibezakan oleh penglihatan yang tajam, tetapi sangat mudah bergerak. Ada yang mempunyai duri dan bukannya mata. Udang belalang mempunyai penglihatan terbaik di antara hidupan laut. Terdapat juga organ sentuhan dalam bentuk rambut, organ keseimbangan - statokista - dalam bentuk pertumbuhan khas.

Bahagian besar lain adalah perut. Terdapat enam segmen di bahagian perut di mana kaki berada. Krustasea bergerak dengan bantuan anggota badan mereka, mereka selalu berpasangan. Anda juga boleh berenang dengan kaki ini. Inilah yang dilakukan udang - mereka berenang dengan kelajuan yang sangat cepat. Kaki juga berfungsi sebagai cakar. Kawasan perut mempunyai fungsi memutar, menjepit ekor, kerana barah itu membuat gerakan cepat ke arah yang berlawanan.

Udang karang yang lebih tinggi terutama memakan ikan plankton dan ikan kecil, tetapi mereka sendiri menjadi mangsa pemangsa akuatik yang besar. Sebilangan individu, seperti udang karang, udang, ketam, adalah salah satu jenis makanan yang popular dalam diet orang.

Makanan krustasea - alga, daun, plankton, moluska, ikan kecil.

Sistem pernafasan diwakili oleh insang, yang terletak di anggota badan dada. Insang adalah piring kecil yang menonjol di sekitar kaki. Walau bagaimanapun, pernafasan dapat melalui seluruh permukaan badan..

Pengeluaran semula krustasea berlaku secara seksual. Walau bagaimanapun, terdapat juga hermafrodit di antara mereka. Betina menjaga keturunan mereka dengan melekatkan kopling ke perut atau pada bukaan alat kelamin. Udang karang bertelur yang menyerupai telur. Jumlah telur yang diletak pada satu masa boleh berbeza - dari 1 hingga 6 juta telur. Sebilangan besar telur dari mereka mati atau sampai ke pemangsa.

Lebih-lebih lagi, wanita hidup lebih lama daripada lelaki. Mereka boleh hidup lebih dari 40 tahun, ketika jangka hayat lelaki mencapai sekitar 30. Terdapat juga centenarian yang hidup lebih dari 60 tahun, tetapi kes seperti ini sangat jarang berlaku.

Ciri-ciri cakar

Cakar besar adalah salah satu ciri haiwan yang paling dikenali. Ramai yang menganggap cakar adalah simbol mereka. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peringatan di sini..

Cakar sering mempunyai struktur yang berbeza. Mereka boleh berbeza bentuk dan ukurannya. Sebagai contoh, udang karang lobster memiliki satu cakar yang lebih besar daripada yang lain, yang memungkinkannya menghancurkan kerang dan landak laut. Cakar ini dipanggil cakar penghancur. Cakar yang lain jauh lebih nipis dan mempunyai beberapa gigi seri. Cakar lobster kecil ini memotong ikan ke lobus kecil.

Asimetri cakar adalah perkara biasa pada kebanyakan individu. Jenis udang karang yang menarik. Salah satu cakar mereka jauh lebih besar daripada yang lain. Semasa bergerak, mereka menggerakkan cakar mereka seolah-olah memanggil seseorang. Terdapat ketam clicker yang luar biasa. Cakarnya memiliki jari yang dapat digerakkan, yang, karena gerakan tajam, dapat membuat suara mengklik.

Selain cakar gergasi, ada peranti lain. Contohnya, ketam porselin mempunyai jaring yang keluar dari mulut. Ini membolehkan anda menangkap plankton dengan berkesan.

Moulting membantu krustasea tumbuh semula anggota badan yang hilang, sehingga cakar dapat tumbuh kembali. Perlu menunggu tahi lalat seterusnya dan cakar akan tumbuh semula.

Evolusi

Exoskeleton tertua bermula sejak 500 juta tahun yang lalu. Pada masa itulah munculnya krustasea pertama. Cakar muncul ketika haiwan menyesuaikan diri dengan perubahan iklim dan sistem pencernaan.

Lebih banyak maklumat mengenai evolusi arthropoda dapat dilihat dalam video.

Fungsi cakar

Pincers memainkan peranan penting dalam gaya hidup krustasea. Dengan bantuan anggota badan ini, haiwan itu memburu: ia menangkap mangsa dengan kuat, dapat memotongnya, dan membawanya ke kedalaman. Juga, penjepit membantu mempertahankan diri dari pemangsa dan saudara-mara mereka ketika menggoda wanita. Semasa musim kawin, lelaki boleh memikat betina dan memeluknya semasa persenyawaan.

Video

Kanser Mantis adalah jenis barah yang tidak biasa. Video tersebut menceritakan tentang ciri, kebolehan dan gaya hidupnya, serta namanya.

Mengenai udang karang

Kemunculan barah benar-benar pelik dan menakutkan. Badan terbungkus cangkang yang kuat; penjepit bergerigi yang kuat (berkat mereka bahawa penyakit yang paling dahsyat di dunia mendapat namanya: beberapa tumor ganas yang menyerupai tumbuh menjadi tisu tetangga); pelbagai anggota badan - berjalan, berenang dan oral, dan hanya 19 pasang; mata hitam pada batang panjang. Pergerakan udang karang adalah perlahan, tenang, hampir tidak dapat dilihat - hanya antena dan antena (seperti yang disebut ahli zoologi sebagai misai udang karang) dengan jelas mengimbas ruang air.


Pertumbuhan barah sukar dan penuh dengan rintangan. Dengan peningkatan ukuran badan, sedikit demi sedikit, cangkang kalsium-kalsium keras yang membungkusnya menjadi kencang. Anda mesti menjatuhkan cangkang - untuk menumpahkan. Menurunkan barah bukan sahaja melapisi sarung luarnya, tetapi juga cangkang insang, kerongkongan, mata dan bahkan gigi tajam - "kilang perut" yang dirancang untuk menghancurkan makanan. Dari semua bahagian tubuh yang sukar, barah menjadikannya hanya pembentukan kalsium putih dalam bentuk lensa yang terletak di dinding perut - gastrolit, sering disebut mata udang karang, dan pada Zaman Pertengahan, dengan nama "batu udang karang", mereka dianggap sebagai penawar ajaib untuk semua penyakit). Gastrolit adalah depot di mana kalsium berkumpul di antara tahi lalat, yang, setelah dicairkan, dimakan untuk membuat cangkerang dan organ pepejal lain. Kanser merangkak keluar dari cengkerang tua, telanjang, selembut mentega (orang Jerman memanggil barah itu sebagai "butterkrebs" - "buttercracker"), sama sekali tidak berdaya dan tidak berdaya. Sekiranya anda meninggalkan satu udang karang di akuarium pada waktu petang, dan menjumpai dua pada waktu pagi, perhatikan lebih dekat: yang lebih gelap, biru-ungu adalah udang karang yang sebenarnya, dan yang lebih ringan hanyalah cangkang gudang. Kanser melakukan prosedur yang rumit dan sering membawa maut 8 kali pada tahun pertama kehidupan, 5 kali pada yang kedua, dan kemudian 1-2 kali setahun. Molting sangat berbahaya bagi remaja, kerana krustasea kecil, lembut dan tanpa pertahanan menjadi mangsa mudah bagi mana-mana pemangsa. Oleh itu, pada akhir tahun pertama kehidupan, daripada seratus krustasea yang menetas pada musim panas, hanya sekitar selusin yang tersisa.
Tetapi walaupun pada barah dewasa, tahi lalat tidak selalu baik. Ia berlaku bahawa barah tidak dapat keluar dari cangkang bahagian tubuh, selalunya cakar. Kemudian dia mengambil langkah yang melampau - dia menolak cakar dan meninggalkannya di cangkang lama. Selalunya barah harus berpisah dengan cakar bahkan untuk mempertahankan diri, ketika pada saat bahaya barah kanker mengambil ancaman, mengangkat cakar terbuka, dan musuh merebutnya dan tidak melepaskannya. Tetapi kehilangan cakar untuk barah tidak begitu mengerikan, kerana bersifat sementara: kerana sifat regenerasi yang terdapat pada semua krustasea, cakar yang hilang secara beransur-ansur tumbuh kembali. Itulah sebabnya udang karang dengan satu cakar atau dua, tetapi saiznya berbeza, sering dijumpai..
Semasa musim pembiakan, udang karang menjadi sangat aktif. Dalam mencari wanita, lelaki jauh dari tempat perlindungan dan bahkan merangkak di sepanjang takungan di siang hari. Sekiranya pada masa ini anda meletakkan akuarium dengan seorang wanita di dekat akuarium dengan seorang lelaki, dia menunjukkan kegelisahan yang jelas, membesarkan dan mengetuk penjepitnya di kaca yang memisahkannya dari wanita itu. Segera setelah mengawan, pada akhir musim gugur, betina bertelur 100 - 300 telur, yang mereka bawa di bawah perut sepanjang musim sejuk dan musim bunga, mencuci dengan air dengan pergerakan berirama kaki berenang mereka.
Krustasea yang menetas pada bulan Jun-Juli pertama kali menggantung tidak bergerak di kaki wanita, dan setelah tahi lalat pertama mereka berusaha meninggalkannya, tetapi pada masa bahaya mereka cepat-cepat kembali dan bersembunyi di bawah perutnya. Hanya selepas tahi lalat kedua mereka mula bergerak dan memberi makan secara aktif, meninggalkan ibu dan beralih ke gaya hidup bebas.
Ekologi
Setiap udang karang adalah "individualis": hidup secara terpisah dari rakan-rakannya, jika ia menggali lubang, maka hanya untuk dirinya sendiri, jika ia mendapat perlindungan di bawah batu atau rintangan, kemudian menangkapnya dan dengan berhati-hati menjaganya, mengeluarkan cakarnya. Walaupun begitu, undang-undang kumpulan penduduk - hierarki, dominasi, keutamaan dalam memberi makan - udang karang terus diperhatikan; sebagai contoh, udang karang muda tidak akan pernah menandingi mangsa yang dijumpai oleh yang lama. Tepat dijumpai: walaupun penampilannya yang luar biasa, udang karang adalah haiwan yang damai, bukan pemburu, tetapi pengumpul. Mereka tidak menyerang sesiapa pun dan memakan tumbuh-tumbuhan dan binatang mati, melakukan peranan sebagai pesanan takungan.
Dalam mencari makanan, udang karang meninggalkan tempat perlindungan mereka pada waktu petang, merumput sepanjang malam dan pulang ke rumah pada awal pagi, sebelum matahari terbit. Mereka tidak jauh dari tempat perlindungan, terutama wanita dan lelaki tua. Kanser berorientasikan dengan bantuan organ deria kimia - chemoreceptors. Ini adalah rambut yang terletak terutama pada antena, antena dan cakar, dengan bantuan yang mana barah menentukan komposisi dan suhu air, kehadiran makanan, kehadiran seseorang atau orang lain. Tetapi barah juga dapat dilihat dengan baik: jika anda meletakkan cermin di depannya, barah itu langsung menimbulkan ancaman dan bahkan kadang-kadang menyerang "musuh". Pada akhir musim luruh, udang karang pergi ke tempat-tempat takungan yang dalam. Tidak takut barah dan tinggal berpanjangan tanpa air.
Struktur luaran dan dalaman
Tubuh terdiri daripada cephalothorax dan perut. Bahagian kepala membawa lima pasang anggota badan. Pada bilah kepalanya terdapat antena (organ bau). Segmen pertama mempunyai antena panjang (organ sentuhan). Tiga yang lain mempunyai sepasang rahang atas (rahang atau rahang) dan dua anggota badan merumput, tiga pasang pertama mempunyai cakar, di mana pasangan pertama sangat besar dan berfungsi untuk melindungi dan menangkap makanan. Perut bergerak artikulasi mempunyai enam segmen, masing-masing mempunyai sepasang anggota badan. Pada lelaki, sepasang anggota badan perut yang pertama dan kedua adalah panjang, berlekuk dan digunakan sebagai organ penderitaan. Pada betina, sepasang anggota badan yang pertama dipendekkan; telur dan juvana dilekatkan pada yang lain. Perut diakhiri dengan sirip ekor (kipas) yang dibentuk oleh sepasang keenam anggota badan lamur yang lebar dan dubur yang rata. Oleh itu, badan barah terdiri dari akron (cuping kepala), diikuti oleh 18 segmen, di mana empat kepala dan lapan batang tumbuh bersama dan membentuk cephalothorax, maka terdapat enam segmen perut dan lobus dubur.
Carapace barah tidak lebih dari kerangka luarnya. Pencabutan udang karang secara berkala dikaitkan dengan fakta bahawa organisma haiwan yang tumbuh berhenti masuk ke dalam cangkang lama, dan penggantiannya diperlukan. Di dalam perut barah, sepasang "batu karang" lentikular kalsium karbonat terbentuk, rizab ini memungkinkan pengerasan integumen kanser yang lebih cepat, "batu karang" hilang setelah lebur.
Bahan mineral untuk cengkerang udang karang dikumpulkan di tempat mereka tinggal. Di samping itu, mereka memiliki sifat meniru, iaitu, mereka menyamar. Oleh itu, warna udang karang hidup berbeza dari hijau muda hingga hampir hitam, terdapat individu biru-hijau, biru, hijau-coklat. Apabila direbus, bahan yang mewarnai tempurung, kecuali merah, musnah, oleh itu udang karang rebus berwarna merah, merah jambu atau merah jambu.
Asal dan lokasi
Udang karang sungai muncul pada zaman Jurassic, kira-kira 130 juta tahun yang lalu, dan hampir tidak berubah menetap di hampir semua badan air tawar di Eropah. Takungan di mana invertebrata ini hidup mestilah sedalam 3-5 meter dan tekanan dengan kedalaman yang lebih besar - dari 8 hingga 15 meter. Suhu air optimum pada musim panas ialah 16-22 ° С. Nama "udang karang sungai" tidak sepenuhnya betul, kerana kumpulan haiwan ini hidup bukan hanya di sungai, tetapi juga di tasik, lebih tepat menyebut "udang karang air tawar".
Udang karang sungai biasa terdapat di badan air hampir di seluruh Eropah dan Asia barat. Mereka dijumpai di semua sungai dan tasik di mana airnya cukup bersih. Yang paling meluas dan penting secara komersial adalah dua spesies udang karang - Astasus astasus dengan jari lebar dan Astasus leptodaktilus dengan jari sempit. Yang pertama tinggal terutamanya di badan air milik lembangan Laut Baltik. Kawasan penyebaran yang kedua jauh lebih luas dan meliputi badan air di lembangan di laut Caspian, Laut Hitam, Azov, serta sungai dan tasik di Siberia Barat. Kedua-dua spesies serupa dalam biologi mereka..
Cara hidup
Hampir sepanjang hari, pada musim panas 12-14 jam, udang karang menghabiskan waktu di liang atau tempat perlindungan lain. Haiwan menggali lubang sendiri, panjang lubang boleh mencapai 35 cm. Sekiranya anda masuk ke dalam air berhampiran tebing sungai yang curam, berhampiran kolam, anda dapat menjumpai lubang-lubang ini di bawah air, yang masing-masing mempunyai gundukan tanah. Ini adalah penempatan udang karang.
Lubang yang sama digali di dasar sungai. Di hujung liang adalah ruang yang diperluas. Terdapat dua atau tiga pintu masuk ke sana. Udang karang menggali lubang-lubang ini dengan cakar mereka dan mengetuk tanah dengannya..
Dalam keadaan panas, udang karang memasukkan pintu masuk ke lubang, duduk di dalamnya, tidak meninggalkan tempat. Mereka menggunakan pelbagai objek yang terletak di bahagian bawah dan penyelewengan sebagai tempat perlindungan. Setelah berlindung, barah melindunginya dari barah lain, ia dapat menggunakannya untuk jangka masa panjang. Biasanya udang karang mencari makanan berhampiran tempat perlindungan, tetapi dengan kekurangan makanan, mereka dapat melakukan migrasi yang signifikan 100 atau bahkan 250 meter.
Pembiakan
Pada garis lintang kita, kawin pada udang karang berlaku pada bulan Oktober. Dalam tempoh ini, jam biologi dicetuskan, dan aktiviti arthropoda meningkat. Lelaki menjadi lebih agresif dan mudah bergerak, perbalahan antara mereka sering berlaku. Mereka menyerang individu yang menghampiri walaupun dari liang. Melihat wanita itu, lelaki itu mula mengejar, jika dia mengejarnya, kemudian menariknya dengan cakar dan membalikkannya. Semasa mengawan, lelaki dan wanita saling berhadapan dengan sisi ventral mereka. Potensi "pasangan" mesti lebih besar daripada wanita, jika tidak, dia mungkin melarikan diri dan kawin tidak akan berlaku.
Lelaki, dengan bantuan kaki perut yang kaku, berubah menjadi organ kopulatory, memindahkan spermatophores (beg sperma) ke perut wanita dan meninggalkannya. Sehingga dia dapat menyuburkan hingga tiga betina. Setelah kira-kira dua minggu, betina bertelur dari 80 hingga 150 telur di perutnya, yang mana dia mengalami evolusi yang cukup kompleks untuk makhluk yang canggung itu. Dia melabuhkan punggungnya, yang tidak mudah, dan dengan sekuat tenaga membengkokkan perutnya ke dadanya, bertelur di sana dan menyimpannya dengan rahsia khas. Dia membawa mereka selama lebih kurang 8 bulan..
Pada musim bunga dan awal musim panas, udang karang berkumpul di kawasan kecil berhampiran pantai. Ini kemungkinan besar disebabkan oleh pelepasan larva dari telur. Pada musim gugur dan musim sejuk, betina menetas telur di kaki perutnya, dan ketika suhu meningkat dan kandungan oksigen di dalam air meningkat, sudah tiba masanya bagi krustasea muda menetas. Pada masa ini sangat mudah menangkap udang karang, mereka berkumpul di dekat pantai dan praktikal tidak cuba menyembunyikan, mereka mudah dikumpulkan atau bahkan menyapu dengan alat khas. Kira-kira seminggu setelah "kelahiran" remaja, seseorang dapat melihat bagaimana sebilangan besar krustasea berenang di dekat betina. Krustasea muda yang menetas beratnya 20-25 mg, panjangnya kira-kira 10 mm. Pada musim panas pertama, mereka mencairkan 5 kali, panjangnya dua kali ganda, dan berat mereka 6 kali. Tahun depan, mereka akan tumbuh hingga 3.5 cm dan beratnya sekitar 1.7 g, turun sebanyak 6 kali selama ini.
Pada tahun keempat, udang karang tumbuh sekitar 9 cm (ukuran komersial), dan sejak saat itu mereka mencair dua kali setahun. Bilangan dan masa perubahan membran kitin (molt) sangat bergantung pada suhu dan pemakanan air. Kematangan seksual lelaki berlaku pada yang ketiga, dan wanita pada tahun keempat kehidupan. Sekarang di takungan kita, kadang-kadang terdapat sebilangan besar orang, ukurannya melebihi 18 - 20 cm, berat 250 - 300 g, umur udang karang tersebut adalah 8 - 9 tahun atau lebih..
Masa terbaik untuk menangkap udang karang adalah musim bunga, dan juga separuh pertama musim luruh. Menurut peraturan memancing semasa, menangkap udang karang kurang dari 8 cm tidak dibenarkan.
Penyelesaian konflik
Semasa perlanggaran lelaki dan wanita, lelaki selalu menguasai. Wanita keluar, selalunya tanpa melakukan hubungan fizikal - mereka bertindak balas terhadap ancaman yang ditanggung oleh lelaki. Dalam konflik antara lelaki, yang lebih besar, dan, oleh itu, yang lebih tua, biasanya menang.
Penjanaan semula anggota badan yang cedera
Tetapi tidak semua pertempuran berlaku tanpa kerugian, individu sering dijumpai tanpa cakar, anggota badan, dengan antena yang patah. Selain itu, barah tersebut dapat mengembalikan cakar atau kaki jika diserang oleh mana-mana musuh krustasea. Semua kekurangan ini akan hilang setelah beberapa tahi lalat..

Berdasarkan bahan: fish-men.ru

Adakah anda menyukai artikel itu? Langgan saluran untuk mengikuti perkembangan bahan yang paling menarik

Cakar udang karang: hidupan liar yang menakjubkan

Anda boleh mencari udang karang di mana sahaja. Kelas krustasea berusia beberapa juta tahun. Ini adalah salah satu cabang dari kerajaan binatang, yang merangkumi sekitar 50 ribu spesies, yang kebanyakannya adalah akuatik. Sukar untuk memerhatikan mereka di habitat semula jadi mereka, kerana pada siang hari mereka bersembunyi di celah-celah dan liang. Itulah sebabnya mereka masih kurang belajar. Yang menarik bagi penyelidikan adalah cakar udang karang.

Kelas apa itu udang karang

Sekumpulan besar arthropoda, yang kini dianggap sebagai subtipe. Kelas krustasea telah menguasai hampir semua jenis badan air, tetapi setiap spesies menempati ceruk tertentu. Contohnya, udang galah hanya tinggal di air masin. Sebaliknya, barah sungai hanya hidup segar.

Wakil lain

Makhluk-makhluk ini, hidup dengan cara yang sangat berbeza, hidup di semua bahagian dunia, di lajur air dari permukaan hingga kedalaman beberapa ribu meter. Ukurannya berkisar antara beberapa milimeter hingga 4 meter, seperti ketam labah-labah Jepun, krustasea terbesar di dunia.

Pengelasan mereka sangat sukar. Di antara krustasea terdapat kaki insang, dinamakan demikian kerana insang yang terletak di anggota badan. Wakil spesies ini adalah Artimia, yang bernafas, mengeluarkan oksigen dari air dengan kakinya yang kecil..

Terdapat tongkang (biji laut). Keanehan mereka adalah bahawa mereka menghabiskan seluruh hidup mereka di satu tempat..

Terdapat banyak subkelas. Yang paling menarik adalah subkelas udang karang yang lebih tinggi, di dalamnya terdapat skuad decapod. Detasmen ini merangkumi udang, ketam, udang udang.

Kumpulan ini mengandungi krustasea berenang dan merangkak. Lobster mempunyai perut yang berkembang dengan baik yang berakhir dengan ekor. Dan ketam pertapa mempunyai perut yang tidak simetri. Yang membolehkan mereka bergerak lebih pantas.

Crustacea termasuk subkelas amphipod, udang karang berkaki pelbagai (caprilid atau kambing laut) dan isopod, yang diwakili oleh parasit.

Terdapat beberapa simbiosis antaranya. Anemon, yang merupakan polip karang, menempel di rumah kepiting pertapa dan dapat hidup bersama dengannya selama beberapa waktu. Anemon melindungi dari kemungkinan bahaya, dan ketam pertapa menciptakan keadaan untuk kehidupan aktif anemon.

Krustasea terdapat dalam semua jenis, bentuk dan warna dan pelbagai.

Struktur

Badan udang karang terdiri daripada dua bahagian besar. Cephalothorax muncul akibat penyatuan segmen kepala dan dada. Anggota badannya terdiri daripada rahang, kaki, kaki berjalan.

Semua krustasea mempunyai exoskeleton kitin luaran yang disebut cangkang. Krustasea berbeza dengan arthropoda lain dengan adanya anggota badan yang berlainan warna dan bentuk khas larva - nauplus. Pergerakan udang karang adalah mungkin kerana artikulasi antara bahagian-bahagian individu dari cangkang.

Struktur luaran udang karang dapat dilihat dalam rajah.

Kanser tumbuh dengan menumpahkan cengkerang lama mereka. Proses peleburan terdiri daripada menumpahkan cengkerang lama dan membangun yang baru. Molting lebih kerap terjadi pada usia muda haiwan dan terjadi pada waktu malam, kerana ketika tidak ada cengkerang, udang karang sangat rentan. Cengkerang lama dilepaskan, individu membuangnya. Setelah lebur, badan haiwan menjadi sangat lembut. Pada masa ini, ada kemungkinan besar terkena pemangsa. Perlu beberapa hari untuk menumbuhkan cengkerang baru..

Sebilangan besar krustasea mempunyai mata. Mata mereka terdiri daripada banyak aspek. Mereka tidak dibezakan oleh penglihatan yang tajam, tetapi sangat mudah bergerak. Ada yang mempunyai duri dan bukannya mata. Udang belalang mempunyai penglihatan terbaik di antara hidupan laut. Terdapat juga organ sentuhan dalam bentuk rambut, organ keseimbangan - statokista - dalam bentuk pertumbuhan khas.

Bahagian besar lain adalah perut. Terdapat enam segmen di bahagian perut di mana kaki berada. Krustasea bergerak dengan bantuan anggota badan mereka, mereka selalu berpasangan. Anda juga boleh berenang dengan kaki ini. Inilah yang dilakukan udang - mereka berenang dengan kelajuan yang sangat cepat. Kaki juga berfungsi sebagai cakar. Kawasan perut mempunyai fungsi memutar, menjepit ekor, kerana barah itu membuat gerakan cepat ke arah yang berlawanan.

Udang karang yang lebih tinggi terutama memakan ikan plankton dan ikan kecil, tetapi mereka sendiri menjadi mangsa pemangsa akuatik yang besar. Sebilangan individu, seperti udang karang, udang, ketam, adalah salah satu jenis makanan yang popular dalam diet orang.

Makanan krustasea - alga, daun, plankton, moluska, ikan kecil.

Sistem pernafasan diwakili oleh insang, yang terletak di anggota badan dada. Insang adalah piring kecil yang menonjol di sekitar kaki. Walau bagaimanapun, pernafasan dapat melalui seluruh permukaan badan..

Pengeluaran semula krustasea berlaku secara seksual. Walau bagaimanapun, terdapat juga hermafrodit di antara mereka. Betina menjaga keturunan mereka dengan melekatkan kopling ke perut atau pada bukaan alat kelamin. Udang karang bertelur yang menyerupai telur. Jumlah telur yang diletak pada satu masa boleh berbeza - dari 1 hingga 6 juta telur. Sebilangan besar telur dari mereka mati atau sampai ke pemangsa.

Lebih-lebih lagi, wanita hidup lebih lama daripada lelaki. Mereka boleh hidup lebih dari 40 tahun, ketika jangka hayat lelaki mencapai sekitar 30. Terdapat juga centenarian yang hidup lebih dari 60 tahun, tetapi kes seperti ini sangat jarang berlaku.

Ciri-ciri cakar

Cakar besar adalah salah satu ciri haiwan yang paling dikenali. Ramai yang menganggap cakar adalah simbol mereka. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peringatan di sini..

Cakar sering mempunyai struktur yang berbeza. Mereka boleh berbeza bentuk dan ukurannya. Sebagai contoh, udang karang lobster memiliki satu cakar yang lebih besar daripada yang lain, yang memungkinkannya menghancurkan kerang dan landak laut. Cakar ini dipanggil cakar penghancur. Cakar yang lain jauh lebih nipis dan mempunyai beberapa gigi seri. Cakar lobster kecil ini memotong ikan ke lobus kecil.

Asimetri cakar adalah perkara biasa pada kebanyakan individu. Jenis udang karang yang "memikat" yang menarik. Salah satu cakar mereka jauh lebih besar daripada yang lain. Semasa bergerak, mereka menggerakkan cakar mereka seolah-olah memanggil seseorang. Terdapat ketam clicker yang luar biasa. Cakarnya memiliki jari yang dapat digerakkan, yang, karena gerakan tajam, dapat membuat suara mengklik.

Selain cakar gergasi, ada peranti lain. Contohnya, ketam porselin mempunyai jaring yang keluar dari mulut. Ini membolehkan anda menangkap plankton dengan berkesan.

Moulting membantu krustasea tumbuh semula anggota badan yang hilang, sehingga cakar dapat tumbuh kembali. Perlu menunggu tahi lalat seterusnya dan cakar akan tumbuh semula.

Evolusi

Exoskeleton tertua bermula sejak 500 juta tahun yang lalu. Pada masa itulah munculnya krustasea pertama. Cakar muncul ketika haiwan menyesuaikan diri dengan perubahan iklim dan sistem pencernaan.

Lebih banyak maklumat mengenai evolusi arthropoda dapat dilihat dalam video.

Fungsi cakar

Pincers memainkan peranan penting dalam gaya hidup krustasea. Dengan bantuan anggota badan ini, haiwan itu memburu: ia menangkap mangsa dengan kuat, dapat memotongnya, dan membawanya ke kedalaman. Juga, penjepit membantu mempertahankan diri dari pemangsa dan saudara-mara mereka ketika menggoda wanita. Semasa musim kawin, lelaki boleh memikat betina dan memeluknya semasa persenyawaan. Ketahui hobi saya dalam Bahasa Inggeris melalui pautan.

Video

Kanser Mantis adalah jenis barah yang tidak biasa. Video tersebut menceritakan tentang ciri, kebolehan dan gaya hidupnya, serta namanya.

Udang karang sungai

Udang karang sungai - hidup terutamanya di air tawar, adalah salah satu wakil krustasea laut, tergolong dalam jenis arthropod. Udang karang hanya tinggal di air bersih. Pada siang hari, dia bersembunyi di tempat yang selamat: di bawah batu, di antara akar tanaman pesisir atau di liang, yang dia gali dengan cakar di tebing curam. Hanya pada waktu malam sahaja udang karang keluar mencari makanan untuk diri mereka sendiri. Udang karang adalah omnivor. Krustasea memakan pelbagai haiwan akuatik, tetapi mereka tidak merendahkan mayat atau sisa-sisa haiwan. Ini digunakan ketika menangkap udang karang: mereka dengan senang hati mencari umpan daging. Mereka makan udang karang dan alga. Untuk musim sejuk, mereka bersembunyi di liang-liang mereka.

Struktur badan udang karang

Badan udang karang, tidak seperti daphnia, ditutup dengan penutup keras - cangkang. Ini terdiri dari kulit kitin (kutikula) yang diresapi dengan garam berkapur (bukan organik), yang memberikan kekuatan dan kekerasan pada cangkang. Carapace melindungi badan udang karang dari kerosakan.

Chitin adalah bahan organik nitrogen yang membentuk penutup luar krustasea, serangga dan invertebrata arthropod lain. Ia terbentuk di permukaan kulit. Dari semasa ke semasa, penutup kitin berubah. Inilah caranya udang karang. Pada usia muda, dalam tempoh pertumbuhan, udang karang lebih kerap ditumpahkan. Akibatnya, molting dikaitkan dengan pertumbuhan, kitin yang dikeraskan tidak dapat meregangkan, dan pertumbuhannya perlahan. Setelah mencapai ukuran yang cukup besar, udang karang berhenti tumbuh dan jarang ditumpahkan..

Otot dilekatkan pada tempurung udang karang dari dalam. Oleh itu, cengkerang udang karang memainkan peranan bukan hanya penutup, tetapi juga rangka luar..

Pada udang karang hidup, kerang mempunyai warna yang agak berubah-ubah - dari hijau muda hingga hampir hitam. Warna ini bersifat pelindung: biasanya, warna ini sesuai dengan warna dasar berlumpur di mana barah itu hidup. Warna udang karang bergantung pada kenyataan bahawa penutup chitinous mengandungi beberapa pewarna, atau pigmen: merah, biru, hijau, coklat, dll. Sekiranya anda membuang udang karang ke dalam air mendidih, pigmen biru berubah menjadi merah, dan hijau dan coklat larut. Inilah sebabnya mengapa udang rebus selalu berwarna merah..

Cengkerang, yang melindungi udang karang dengan baik dari pelbagai musuh, menjadikannya tidak aktif. Walau bagaimanapun, di beberapa tempat di badannya, kitin sangat nipis dan agak lentur.Badan udang karang jelas terbahagi kepada dua bahagian. Bahagian depan, ditutup dengan perisai padat padat, disebut cephalothorax. Bahagian belakang - bersendi - dipanggil perut. Bahagian ini dalam kehidupan seharian sering disebut leher atau ekor. Carapace yang menutupi perut dibahagikan kepada rangkaian segmen. Oleh itu, perut udang karang dapat membengkok dan meluruskan. Perisai cephalothorax tidak terbahagi kepada segmen, tetapi jika anda melihat ketam dari bawah, anda dapat melihat bahawa cephalothorax juga tersegmentasi. Oleh itu, udang karang, seperti cacing tanah, mempunyai badan bersendi..

Meneliti udang karang dari bahagian perut, anda dapat melihat bahawa anggota badan dilampirkan ke kanan dan kiri badannya secara berpasangan. Semua anggota badan terdiri daripada segmen yang berasingan. Secara semula jadi, terdapat banyak haiwan yang dilindungi, seperti udang karang, dengan penutup kitin luar yang keras, dengan anggota badan dibahagikan kepada segmen. Kesemuanya digabungkan menjadi satu jenis haiwan dengan nama umum arthropoda..

Anggota badan udang karang, bergantung pada tempat mereka berada di badan, dan fungsi apa yang mereka lakukan, mempunyai bentuk yang berbeza. Anggota badan udang karang yang diubah adalah dua pasang antena (panjang dan pendek) dan organ mulut yang terletak di bahagian depan cephalothorax. Terdapat juga lima pasang kaki di cephalothorax. Dari jumlah tersebut, pasangan pertama sangat besar, bersenjatakan cakar yang kuat. Cakar adalah organ penting, dengan itu udang karang menangkap mangsa, dan juga membela diri.

Semasa mencair, udang karang sering mematahkan cakar atau bahagian kaki. Mereka dipulihkan secara beransur-ansur, pertumbuhan semula berlaku. Sekiranya udang karang ditangkap oleh cakar, ia akan mematahkannya. Selepas beberapa ketika, cakar yang hilang tumbuh semula.

Terdapat kaki berenang bercabang di bahagian perut. Pasangan anggota badan yang terakhir mempunyai bentuk lobus lebar. Bersama dengan segmen terakhir, mereka membentuk sirip ekor. Semasa mengkaji struktur dalaman udang karang, ciri utama adalah kehadiran insang. Organ-organ ini terletak di udang karang di sisi cephalothorax, dalam dua rongga insang.

Pergerakan udang karang

Crayfish merangkak di sepanjang dasar takungan atau merangkak keluar ke pantai menggunakan lima pasang kaki yang melekat pada cephalothorax. Udang karang boleh berenang. Organ berenang yang penting adalah sirip ekornya. Meluruskan dan membengkokkan perut, udang karang membuat desakan kuat dan melayang dengan hujung belakang ke hadapan. Namun, dia dapat, dengan cepat menggerakkan kaki berenangnya, perlahan-lahan bergerak dan menuju ke depan. Oleh itu, perut adalah organ pergerakan yang penting. Inilah sebabnya mengapa ia mempunyai otot yang sangat berkembang..

Di mana barah tumbuh "cakar"?

Menurut statistik, pada tahun 2018, 17 juta orang di seluruh dunia jatuh sakit dengan barah, dan 9.6 juta meninggal dunia akibat barah. Lebih-lebih lagi, jumlah kes meningkat setiap tahun, dan, menurut para saintis, jumlahnya akan bertambah dalam 40 tahun akan datang. Ini adalah statistik yang menyedihkan, dan persoalannya timbul: adakah anda menderita barah pada zaman dahulu atau adakah penyakit peradaban moden? Ramai pakar percaya bahawa penyakit onkologi, dari mana anak-anak juga menderita, ada berjuta-juta tahun yang lalu, tetapi mereka mengakui bahawa ada sebab yang berlainan untuk perkembangan barah, dan bagi seorang lelaki kuno penyakit semacam itu agak jarang daripada norma, tulis Rossiyskaya Gazeta.

Kanser telah wujud selama berjuta-juta tahun - ini adalah jawapan untuk penyelidikan yang dilakukan dalam beberapa tahun kebelakangan. Khususnya, para saintis dari University of Manchester, setelah mempelajari sumber-sumber tertulis dari zaman kuno dan ratusan mumia Mesir kuno, dapat membuktikan adanya tumor ganas pada mumia orang Mesir yang hidup pada era Ptolemies (IV-I abad SM). Para saintis menemui jejak tumor di Australopithecus sediba, yang meninggal pada usia 12-13 tahun sekitar dua juta tahun yang lalu. Tetapi mungkin contoh barah tertua setakat ini ditemui oleh penyelidik Afrika Selatan. Seorang hominid yang meninggal 1.7-1.8 juta tahun yang lalu mempunyai kesan tumor ganas pada tulang kaki.

Banyak pakar percaya bahawa barah, dari mana anak-anak juga menderita, ada berjuta-juta tahun yang lalu, jauh sebelum kemunculan masyarakat industri moden. Tetapi para saintis menyedari bahawa ada sebab yang berlainan untuk perkembangan barah, dan bagi orang-orang prasejarah ini lebih jarang berlaku daripada yang biasa. Dan fakta bahawa jumlah pesakit barah telah meningkat baru-baru ini, para pakar mengaitkan fakta ini dengan cara hidup moden. Penyelidik Britain percaya bahawa barah telah menjadi penyebab utama kematian di negara-negara perindustrian selama 300 tahun terakhir, dengan kejadian yang meningkat sangat tinggi pada kanak-kanak. Menurut penyelidik, pencemaran alam sekitar, diet dan gaya hidup yang tidak sihat adalah penyebab utama barah pada orang moden..

Tetapi memerangi barah dan akibatnya yang tidak mungkin tidak ada harapan. Menurut penyelidik di Universiti Harvard (AS), sekurang-kurangnya 75% kematian akibat barah di negara-negara Barat dapat dicegah.