Asid amino yang boleh diganti dan penting

Pakar di seluruh dunia terus memperdebatkan secara aktif sama ada mungkin untuk mendapatkan semua keperluan badan daripada makanan tumbuhan. Khususnya, kita bercakap mengenai protein. Dalam bahan kami, kami telah mengumpulkan semua yang anda perlu ketahui mengenai protein tumbuhan dan haiwan: bagaimana ia berbeza dan mengapa ada yang tidak dapat menggantikan yang lain sebanyak 100%.

Mengapa protein penting?

Protein adalah makronutrien yang merupakan bahagian penting dari setiap sel dalam tubuh manusia. Bersama dengan lemak dan karbohidrat, protein diperlukan untuk fungsi normal semua sistem badan dari muskuloskeletal hingga saraf dan kardiovaskular. Protein, atau lebih tepatnya asid amino yang disusunnya, membentuk sejenis "blok bangunan" yang membentuk seluruh tubuh. Mereka bertanggungjawab untuk kekuatan tulang, pertumbuhan semula tisu (kulit dan organ dalaman) dan banyak proses lain.

Kekurangan protein dipenuhi dengan pelbagai akibat yang tidak menyenangkan bagi tubuh. Dengan sedikit kekurangan protein, keseimbangan garam-air terganggu, yang menyebabkan pengekalan cecair di dalam badan dan pembentukan edema. Dengan kekurangan yang lebih serius, proses pertumbuhan semula tisu terganggu, keadaan rambut dan kuku sangat merosot, dan di samping itu, imuniti sangat lemah, kerana tubuh memerlukan protein, dan bukan lemak atau karbohidrat, untuk menghasilkan imunoglobulin..

Bagaimana protein tumbuhan dan haiwan berbeza?

Mari kembali ke struktur protein. Mereka terdiri daripada sebatian khas - asid amino, yang pada gilirannya, dapat diganti dan tidak dapat diganti. Terdapat sembilan jenis asid amino penting, dan ia tidak dapat dihasilkan sendiri oleh badan, oleh itu, mereka mesti dibekalkan dengan makanan. Apabila protein mengandungi kesemua sembilan asid amino penting, ia dianggap lengkap; jika kekurangan sekurang-kurangnya satu, ia lebih rendah..

Oleh itu, semua protein yang berasal dari haiwan lengkap, yang bermaksud bahawa memasukkannya ke dalam makanan anda dalam jumlah yang betul, anda dapat mempermudah kerja semua sistem badan anda dan memastikan pencegahan banyak penyakit kronik. Dengan protein tumbuhan, keadaannya sedikit lebih rumit: pertama, tidak satu produk tumbuhan (kecuali soya) mengandungi protein lengkap, satu atau dua asid amino penting selalu kekurangan; kedua, kepekatan protein dalam produk haiwan dan tumbuhan adalah berbeza. Sebagai contoh, 100 g badam dan 100 g dada ayam mengandungi jumlah protein yang sama, tetapi makanan mempunyai nilai pemakanan yang berbeza, dan memakan sebilangan kacang yang sama dengan ayam berbahaya bagi tubuh..

Tetapi, walaupun mengikuti diet berasaskan tumbuhan, anda boleh mendapatkan semua asid amino penting, anda hanya perlu mendekati masalah ini dengan lebih teliti. Dalam kebanyakan kes, protein tumbuhan hanya kekurangan satu asid amino penting, dan kumpulan protein tumbuhan yang berbeza saling sesuai, yang bermaksud bahawa gabungannya membentuk profil asid amino yang lengkap. Contohnya, nasi atau quinoa dengan kacang adalah gabungan yang ideal. Produk-produk ini bukan sahaja akan menjadikan makan malam yang hebat, tetapi juga menyediakan semua asid amino penting kepada tubuh..

Naturfit

blog mengenai kecantikan, kosmetik dan gaya hidup sihat

Protein

Kita sudah tahu apa yang perlu kita makan dan berapa banyak jika kita mahu menurunkan berat badan atau menjadi lebih baik..
Kita sudah tahu bahawa anda perlu makan dalam bahagian kecil dan selalunya, kita sudah tahu bahawa seseorang, seperti semua makhluk hidup, terdiri daripada protein, lemak dan karbohidrat.

Perkataan "protein" (protein) berasal dari kata Yunani "proteios", yang bermaksud "peringkat pertama." Protein membentuk kira-kira 50% berat kering dari mana-mana badan. Protein terdapat di setiap sel di dalam badan kita. Kira-kira 30% daripada semua protein dalam tubuh manusia terdapat pada otot, 20% pada tulang dan tendon, dan 10% pada kulit. Dan sejak badan kita adalah mekanisme pembaharuan yang berterusan, kita memerlukan banyak protein.

Protein adalah sebatian organik kompleks yang terdiri daripada asid amino.

Sebilangan besar orang tidak memikirkan protein apa yang mereka makan, seseorang tidak suka telur, seseorang hanya makan ikan, seseorang suka vegetarian dan percaya bahawa mereka mengambil protein yang mencukupi. Mungkin seseorang berjaya. Walaupun demikian, setiap produk mempunyai jenis protein khasnya sendiri, lebih tepatnya, jenisnya satu, tetapi komposisi asid amino berbeza bagi setiap orang, oleh itu ia adalah protein dan sebatian kompleks, walaupun hanya terdiri daripada beberapa elemen - karbon, nitrogen, oksigen, hidrogen sulfur dan fosforus).

Terdapat kira-kira 5 juta dalam tubuh manusia! protein. Dan kesemuanya terbentuk dari hanya 22 asid amino asas (sebenarnya, terdapat lebih banyak daripadanya, tetapi hanya 22 yang terlibat dalam pembentukan protein "manusia"). Apabila dua atau lebih asid amino digabungkan, sebatian yang lebih kompleks terbentuk - polipeptida. Polipeptida, menggabungkan, membentuk zarah yang lebih kompleks dan besar dan, sebagai hasilnya, molekul protein kompleks, semasa asimilasi, proses terbalik berlaku: protein - polipeptida - asid amino, dari mana tubuh mensintesis protein tertentu yang menjadi ciri khasnya. Sekiranya terlalu banyak protein dibekalkan, maka kelebihan asid amino dioksidakan menjadi karbon dioksida dan air..

Asid amino terbahagi kepada tidak penting dan tidak penting.
Asid amino tidak penting merangkumi semua asid amino yang dapat disintesis oleh badan sendiri.
Asid amino penting adalah yang tidak disintesis oleh badan dan mesti sentiasa dibekalkan dengan makanan. Hari ini, 10 asid amino penting diasingkan: isoleucine, methionine, lysine, leucine, threonine, valine, histidine, phenylalanine, tryptophan and arginine..

Asid amino penting dalam tubuh berfungsi untuk sintesis protein tisu, iaitu, ia digunakan untuk keperluan plastik badan, dan juga sumber tenaga (pemecahan protein menjadi asid amino disertai dengan pembebasan tenaga: 1 g protein - 4 Kcal). Di samping itu, asid amino adalah sebahagian daripada neurotransmitter (sel yang melakukan impuls saraf ke otak manusia), iaitu fungsi keseluruhan sistem saraf bergantung pada kegunaan protein dan keteraturan pengambilannya.

Banyak proses dalam tubuh berlaku di bawah pengaruh enzim dan hormon. Dan di sini juga, bukan tanpa asid amino :) Mereka berfungsi sebagai asas penciptaan mereka. Seperti yang anda lihat, protein, dan asid amino tertentu, memainkan peranan besar dalam tubuh kita. Kekurangan sekurang-kurangnya salah satu asid penting dalam makanan untuk jangka masa panjang menyebabkan penyakit serius.

Protein, yang merangkumi satu set lengkap, termasuk protein penting, dianggap lengkap. Protein ini terdapat dalam makanan haiwan. Protein sayur dianggap rendah kerana tidak mengandungi beberapa asid amino penting (kecuali soya, kacang polong dan kacang).

Protein telur ayam dianggap ideal dari segi komposisi dan keseimbangan asid amino. Dan kerana kita berbicara tentang keseimbangan, perlu diingat bahawa tidak semua protein lengkap (terutamanya haiwan) sama, dalam semua nisbah asid amino tertentu berbeza. Sudah tentu, anda boleh makan sebilangan telur, tetapi membosankan :) Satu protein lengkap boleh diganti dengan beberapa telur yang rosak. Kepelbagaian protein dalam makanan memberikan keseimbangan asid penting yang diperlukan dalam badan kita. Sebagai tambahan kepada kegunaan protein, jumlahnya.
Pada masa ini, WHO mengesyorkan keperluan harian berikut untuk asid amino:

Valine - 4000 mg
Isoleucine - 4000 mg
Leucine - 6000 mg
Lisin - 5000 mg
Methionine - 4000 mg
Threonine - 3000 mg
Tryptophan - 1000 mg
Phenylalanine - 4000 mg
Histidine - 2000 mg
Arginine - 6000 mg
Alanine - 3000 mg
Asid aspartik - 6000 mg
Glycine - 3000 mg
Asid glutamat - 16,000 mg
Proline - 5000 mg
Serine - 3000 mg
Tirosin - 4000 mg
Cystine - 3000 mg

Dari segi kerumitan dan kepantasan asimilasi, protein susu dan putih telur diserap dengan baik dan pantas. Mereka diikuti oleh protein dari ikan dan daging. Lebih sukar untuk mencerna protein sayur-sayuran, semakin hampir protein sayur-sayuran dilengkapkan, semakin sukar untuk dicerna. Yang paling sukar dicerna adalah cendawan.

Kekurangan protein dalam pemakanan membawa kepada distrofi otot, mengurangkan imuniti, kerana tahap pembentukan antibodi yang memastikan imuniti badan terhadap mikroba menurun, sintesis lisozim dan interferon terganggu, proses proses keradangan diperburuk, dan memberi kesan buruk kepada aktiviti sistem kardiovaskular, pernafasan dan sistem lain.

Lebihan protein berbahaya kerana memberi tekanan besar pada buah pinggang dan hati. dengan pengambilan protein yang tidak mencukupi, produk pembusukan dilepaskan dalam jumlah yang banyak, seperti ammonia, urea, indole, skatole, fenol. Setuju - kesan sampingan yang sangat tidak menyenangkan.

Sekiranya terdapat terlalu sedikit protein, dan muatannya sangat besar, maka tubuh akan terpaksa mengambil sumber dari sumber lain - terutamanya dari otot. Di samping itu, dengan kekurangan protein, kehilangan kalium meningkat, perkumuhan asid askorbik, tiamin, riboflavin, piridoksin, niasin dalam air kencing dipercepat, yang menyebabkan pembentukan kekurangan vitamin ini dalam tubuh, walaupun dengan pengambilan yang mencukupi..

Rata-rata, seseorang memerlukan 1 - 1,3 g protein setiap 1 kg berat badan. Semakin anda aktif dan semakin kuat senaman anda (atau kerja yang berkaitan dengan aktiviti fizikal), semakin banyak protein yang anda perlukan. Wanita memerlukan protein lebih sedikit daripada lelaki.

Dengan sukan aktif, dalam tempoh kenaikan berat badan, semasa kehamilan dan pertumbuhan aktif, diperlukan purata 2 hingga 2.5 g protein per 1 kg berat badan.

Dalam beberapa kes, dengan beban yang sangat tinggi, keperluan protein dapat mencapai 3 g per 1 kg berat badan.

Pengambilan protein mestilah mencukupi untuk senaman anda.

Semakin banyak protein yang anda makan, semakin banyak air yang perlu anda minum. Ini membantu membuang produk buangan, masing-masing, memudahkan kerja hati dan buah pinggang.

Pada satu masa, kira-kira 40-50g diserap. protein, jadi bijak membahagikan keseluruhan pengambilan protein harian anda kepada beberapa hidangan.

Asid amino yang boleh diganti dan penting dalam makanan: jadual, senarai

Asid amino mengikuti air yang penting untuk fungsi penting tubuh yang mencukupi. Bahan yang diperlukan disertakan dengan makanan atau dihasilkan di dalam badan. Nilai ditentukan bergantung kepada pembahagiannya menjadi tidak tergantikan dan diganti. Pembezaan ini tidak dianggap objektif. Asid amino dalam makanan sangat penting.

Kesan asid amino pada badan

Protein yang masuk ke dalam badan bersama dengan makanan dipecah menjadi 20 asid amino. Mereka diminta melakukan fungsi berikut:

 • sintesis hormon;
 • mengekalkan aktiviti proses pemikiran kerana pengaliran impuls saraf;
 • pemulihan dan pertumbuhan tisu;
 • peraturan sistem saraf;
 • pembentukan serat otot;
 • pengeluaran antibodi dan enzim;
 • kawalan metabolik.

Boleh diganti, tidak boleh diganti dan boleh diganti dengan syarat: apa bezanya

Tubuh memerlukan semua asid amino. Kesannya terhadap fungsi organ dan sistem belum dipelajari dengan secukupnya. Kumpulan bahan berikut dibezakan:

 • tidak boleh diganti;
 • diganti;
 • boleh diganti dengan syarat.

Sebilangan sebatian organik boleh diperoleh secara eksklusif dari makanan. Mereka tidak disintesis dalam badan. Bahan penting adalah yang paling penting. Ini menunjukkan perlunya penyediaan makanan dengan teliti..

Asid amino penting berikut dipanggil:

 • valine, yang meningkatkan pengangkutan nutrien berharga, fungsi kognitif;
 • leucine, diperlukan untuk sintesis protein, fungsi sistem imun, pemulihan otot;
 • fenilalanin, yang mengurangkan tanda-tanda kemurungan, mempunyai kesan positif terhadap fungsi otak;
 • isoleusin, yang meningkatkan daya tahan, mengisi rizab tenaga, mempercepat pemulihan tisu otot;
 • lisin, yang menguatkan sistem imun, merangsang pengeluaran kolagen;
 • methionine, yang membuang produk buangan, mendorong penggunaan lemak;
 • threonine, yang terlibat dalam pembentukan pelbagai tisu, meningkatkan sintesis protein;
 • tryptophan, yang mengatur selera makan, kualiti tidur kerana pengeluaran serotonin neurotransmitter.

Tubuh secara bebas dapat mensintesis beberapa asid amino dari bahan lain. Ini berlaku dengan diet yang tidak seimbang. Antara sebatian organik yang boleh diganti adalah:

 • arginin;
 • glisin;
 • glutamin;
 • asid glutamik;
 • asparagin;
 • karnitin;
 • prolin;
 • serine;
 • ornithine;
 • taurin.

Setiap jenis bahan melakukan hingga 10 fungsi penting, termasuk:

 • penyertaan dalam sintesis hormon;
 • peraturan fungsi sistem imun;
 • normalisasi metabolisme.

Asid amino tidak penting dianggap sebagai kategori kompleks. Ini adalah bahan yang boleh dihasilkan di dalam badan. Walau bagaimanapun, jumlahnya tidak mencukupi untuk melaksanakan beberapa fungsi penting..

Sebatian organik yang boleh diganti dengan syarat termasuk:

 • tirosin, yang mengurangkan tekanan dan keletihan;
 • histidin, yang mempercepat proses pembaikan tisu;
 • alanin, yang menguatkan sistem imun dan sistem saraf;
 • sistein terlibat dalam sintesis protein.

Keperluan harian

Tubuh memerlukan semua asid amino. Jumlah mereka harus harmoni. Nisbah protein haiwan dengan protein sayuran adalah 65: 36-45: 55. Bukan hanya kehadiran sebatian organik dalam produk yang penting, tetapi juga kepekatannya..

Kualiti protein sangat penting. Produk haiwan diserap lebih baik daripada produk tumbuhan. Untuk memenuhi keperluan asid amino, anda perlu memasukkan makanan dari pelbagai kumpulan dalam makanan..

Faktor apa yang mempengaruhi kandungan asid amino dalam badan

Pada sesetengah orang, terdapat pelanggaran penyerapan sebatian organik, yang boleh menyebabkan reaksi alergi. Fenomena ini biasanya kongenital dan memerlukan penurunan jumlah pengambilan nutrien..

Peningkatan kepekatan nutrien diperlukan dalam kes berikut:

 • pertumbuhan aktif;
 • sukan profesional;
 • tekanan mental dan fizikal yang kuat;
 • tempoh selepas penyakit yang panjang.

Asimilasi protein bergantung pada jenis produk. Penunjuk maksimum diperhatikan untuk item berikut:

 • putih telur;
 • daging tanpa lemak dan ikan;
 • keju kotej.

Juga penting untuk menggabungkan makanan dengan betul. Contohnya, susu boleh dimasukkan ke dalam bubur soba. Keju kotej dan daging sesuai untuk produk tepung.

Sebab dan tanda kekurangan dan berlebihan

Asid amino terdapat dalam makanan. Sebilangan bahan boleh disintesis dalam badan. Kekurangan dan peningkatan kepekatan protein tertentu disebabkan oleh diet yang tidak mencukupi dan penyalahgunaan makanan tertentu. Kadang-kadang ketidakseimbangan berlaku disebabkan oleh patologi hati dan diabetes mellitus.

Gejala kekurangan sebatian organik termasuk:

 • penurunan selera makan;
 • mengantuk dan kelemahan;
 • keguguran rambut;
 • perkembangan dan pertumbuhan yang tertangguh;
 • kemerosotan keadaan kulit;
 • anemia;
 • ARVI yang kerap.

Terhadap latar belakang kelebihan protein, gejala berikut dapat diperhatikan:

 • darah tinggi;
 • disfungsi kelenjar tiroid;
 • uban awal;
 • patologi sendi;
 • risiko peningkatan strok dan serangan jantung.

Makanan apa yang mengandungi asid amino

Pemakanan adalah sumber utama zat. Protein dalam makanan secara konvensional dibahagikan kepada 2 kategori:

 1. Selesai. Termasuk asid amino penting. Ini terutamanya produk haiwan, misalnya produk susu yang ditapai, daging dan ikan, telur. Sumber sayur-sayuran termasuk soya.
 2. Tidak mencukupi. Komposisi dibezakan dengan ketiadaan sebatian organik yang tidak dapat diganti. Kumpulan ini merangkumi produk tumbuhan: biji, kacang, bijirin, kekacang.

Makanan apa yang mengandungi asid amino penting

Bahan-bahan ini tidak disintesis oleh badan. Pengambilan mereka hanya boleh dilakukan dengan makanan. Dalam hubungan ini, dengan diet yang tidak seimbang, kekurangan nutrien penting mungkin berlaku.

Makanan berikut dikatakan mengandungi asid amino penting:

 • daging, ikan, unggas, hati, kaviar;
 • produk tenusu;
 • telur;
 • biji bunga matahari dan labu;
 • walnut, kacang pain dan kacang Brazil, badam, biji bijan, kacang mete, kacang, kurma;
 • kekacang;
 • beras (coklat, coklat), soba dan oatmeal;
 • soya;
 • germa Gandum;
 • Tepung Gandum;
 • kentang;
 • pisang dan alpukat.

Jadual menunjukkan kandungan asid amino dalam makanan:

Makanan apa yang mengandungi asid amino tanpa syarat

Bahan boleh dihasilkan dari sebatian organik lain. Walau bagaimanapun, tumpuan mereka tidak mencukupi untuk melaksanakan fungsi penting..

Makanan berikut mengandungi asid amino tanpa syarat:

 • keju;
 • daging, ayam, ikan;
 • soya;
 • biji bijan, kacang tanah;
 • germa Gandum;
 • biji labu dan bunga matahari;
 • telur;
 • kekacang;
 • pisang, alpukat;
 • soba, beras liar dan coklat;
 • bawang putih, lada merah, tauge Brussels, bawang, brokoli;
 • gandum dan tepung jagung.

Makanan apa yang mengandungi asid amino yang tidak penting

Protein boleh diperoleh melalui diet seimbang. Makanan berikut kaya dengan asid amino tidak penting ditunjukkan:

 • daging, ayam, ikan;
 • soya;
 • telur;
 • produk tenusu;
 • pain dan walnut, kacang tanah, biji bijan;
 • biji bunga matahari dan labu;
 • kekacang;
 • beras perang, oat;
 • gandum dan tepung jagung;
 • agar-agar;
 • makanan laut;
 • cendawan;
 • bit dan kubis.

Makanan apa yang mengandungi semua 20 asid amino

Jumlah nutrien maksimum merangkumi sumber haiwan:

 • daging;
 • makanan laut dan ikan;
 • telur;
 • produk tenusu.

Sumber berkualiti tinggi adalah telur ayam. Produk ini dibezakan dengan set lengkap asid amino dan nisbah optimumnya.

Pakar pemakanan memberi perhatian bahawa anda tidak boleh mempertimbangkan setiap produk secara berasingan untuk menentukan jumlah sebatian organik. Perkara yang paling penting adalah menjaga keseimbangan, yang merupakan keadaan semula jadi.

Kandungan asid amino dalam produk tumbuhan

Bukan hanya sumber haiwan yang kaya dengan sebatian organik. Makanan tumbuhan juga mengandungi sejumlah besar nutrien:

 • kacang;
 • minyak;
 • cendawan;
 • bijirin;
 • Roti roti.

Makanan yang mengandungi asid amino untuk kesihatan dan kecantikan

Tahap nutrien bermanfaat yang optimum memastikan kecergasan fizikal yang baik, pemulihan tenaga yang cepat.

Asid amino yang paling penting terdapat dalam senarai makanan, yang merangkumi:

 • telur;
 • produk tenusu (keju kotej, keju);
 • daging (daging lembu, domba, daging babi, ayam);
 • ikan (ikan kod, pike hinggap);
 • kentang.

Peraturan untuk memilih makanan yang mengandungi asid amino

Diet haruslah bervariasi mungkin. Anda tidak boleh mengutamakan hanya 1 kumpulan makanan. Sebilangan asid amino mempunyai saluran pengangkutan yang sama. Lebihan sebilangan bahan akan menyebabkan kekurangan bahan lain.

Kesimpulannya

Asid amino dalam makanan memberikan manfaat kesihatan mereka. Pengambilan semua nutrien berharga sangat penting. Lebihan sebilangan protein boleh menyebabkan kekurangan yang lain, yang akan mempengaruhi fungsi organ dalaman. Kandungan asid amino makanan tidak jelas. Inilah sebabnya mengapa penting untuk memasukkan sumber haiwan dan tumbuhan dalam makanan..

Berapa banyak asid amino dalam protein?

Hanya yang malas tidak membaca atau mendengar tentang pentingnya asid amino untuk menjaga kesihatan. Sebatian ini sering disebut sebagai blok protein, dan seseorang mungkin mendapat gambaran bahawa ini adalah peranan mereka dalam tubuh dan terbatas. Tetapi ini jauh dari kes. Tanpa asid amino, sintesis protein benar-benar mustahil. Tetapi, selain fungsi "pembinaan", bahan-bahan ini melakukan sejumlah besar tugas lain, yang masing-masing dapat dikaitkan dengan yang paling penting untuk kesihatan dan bahkan kehidupan itu sendiri.

 1. Asid amino apa yang termasuk dalam protein
 2. Cara mengira kuantiti
 3. Asid amino yang boleh diganti dan penting
 4. Peranan asid amino dalam badan
 5. Punca kekurangan asid amino
 6. Cara mencegah kekurangan asid amino
 7. Niteworks oleh HERBALIFE Nutrition
 8. Bagaimana kekurangan dapat dilihat

Asid amino, atau asid aminokarboksilat (AMA) adalah sekumpulan sebatian yang sangat besar. Bilangan bahan yang ada di alam sekitar yang diketahui sekarang mencecah lima ratus. Tetapi dalam sel dan tisu tubuh manusia terdapat lebih sedikit: kira-kira 170. Dan dalam komposisi protein yang bertanggungjawab untuk pemindahan maklumat genetik, terdapat sangat sedikit - dua puluh tiga. Yang paling penting untuk tubuh manusia adalah sebatian aminokarboksik berikut:

 • alanine,
 • arginin,
 • asparagin,
 • valin,
 • asid gamma-aminobutyric,
 • asid glutamik,
 • glutamin,
 • glutathione,
 • glisin,
 • histidin,
 • dimetilglisin,
 • isoleusin,
 • karnitin,
 • leucine,
 • lisin,
 • metionin,
 • ornithine,
 • prolin,
 • serin,
 • taurin,
 • threonine,
 • triptofan,
 • tirosin,
 • fenilalanin,
 • citrulline,
 • sistein dan sistin.

Setiap asid amino memainkan peranannya sendiri baik dalam sintesis protein dan dalam proses lain yang menentukan kesihatan manusia, tahap tenaga, kemampuan mental, dll..

Berapa banyak asid amino dalam protein ditentukan oleh protein itu sendiri. Dalam protein lengkap (ia dipanggil lengkap), keseluruhan komposisi aminokarboksilik dijumpai. Yang cacat kehilangan beberapa AMK. Sebagai tambahan, protein boleh sederhana (hanya mengandungi asid amino) dan kompleks (asid amino "kompleks" ditambah dengan sebatian kimia lain). Tetapi dalam semua kes, asid aminokarboksilat adalah asas untuk membina molekul protein, dan tanpa zat-zat ini, fungsi tubuh yang betul tidak mungkin dilakukan..

Keseluruhan "set" asid amino boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut:

 • Boleh diganti. Bahan-bahan ini, yang merupakan sebahagian daripada protein, dapat disintesis dalam tubuh manusia dari bahan yang disertakan dengan makanan. Pada penggunaan tinggi AMK yang tidak penting, mekanisme diaktifkan yang menghasilkan jumlah asid amino ini dari bahan lain yang tersedia pada masa ini..
 • Tidak boleh diganti. Asid amino ini tidak dapat disintesis oleh badan dan hanya dapat memasukkannya ke dalam bentuk siap, bersama dengan makanan.
 • Tidak boleh diganti dengan syarat. Kumpulan ini merangkumi asid amino yang biasanya disintesis dalam tubuh manusia. Tetapi setelah menderita penyakit, dengan tekanan yang tinggi, hidup dalam keadaan persekitaran yang tidak baik, dan lain-lain, sintesisnya merosot atau berhenti sama sekali.

Apabila berkaitan dengan protein dalam tubuh manusia, ia dikaitkan dengan peningkatan jisim otot. Oleh itu, protein dianggap sebagai "bahan bakar" untuk otot. Tetapi ini hanyalah salah satu fungsi protein, yang dalam tubuh manusia diwakili oleh pelbagai jenis. Protein adalah kompleks asid amino yang dihubungkan oleh peptida. Bergantung pada bagaimana AMK diedarkan dalam molekul protein dan bagaimana ia disambungkan, struktur protein, fungsinya dan ciri-ciri lain berubah. Mungkin akan mengejutkan seseorang, tetapi protein harus difahami bukan hanya sebagai "blok bangunan" untuk mendapatkan jisim otot, tetapi juga:

 • kolagen - "kerangka" semula jadi yang memberikan keanjalan kulit, yang merupakan sebahagian daripada tisu tulang rawan, dan lain-lain;
 • neurotransmitter - sebatian yang memastikan penafsiran isyarat saraf yang betul dan penghantarannya antara semua organ dan tisu;
 • hormon - bahan yang mengatur semua fungsi badan: dari fungsi sistem pembiakan hingga reaksi mental.

Senarai itu berterusan.

Walaupun dengan tahap ketersediaan maklumat terkini, masih ada kesalahpahaman bahawa keseluruhan asid amino hanya dapat diperoleh dari makanan yang berasal dari haiwan. Sebenarnya, asid aminokarboksilat disintesis dalam tumbuhan juga. Tetapi ketersediaan bio (asimilasi) AMK tersebut sedikit lebih rendah daripada produk haiwan mereka..

Vegetarianisme. Orang-orang vegan harus lebih berhati-hati dalam diet mereka untuk memastikan mereka mendapat asid amino penting dari makanan mereka..

Beban tinggi. Kumpulan risiko lain adalah orang yang terdedah kepada tekanan fizikal atau mental yang berlebihan. Dalam keadaan ini, penggunaan asid amino jauh lebih tinggi, kerana mereka harus memulihkan sumber sel dan tisu yang dikeluarkan semasa bersenam atau tekanan..

Beberapa penyakit. Mereka juga boleh menyebabkan kekurangan asid amino. Khususnya, penyerapan nutrien yang tidak betul, di mana bahan-bahan tertentu, yang dimakan bersama makanan, melewati tubuh "dalam perjalanan" dan tidak dapat mengambil bahagian dalam sintesis asid amino atau pengisian kekurangannya.

Mengawal diet yang seimbang dan teratur adalah asas untuk mengekalkan komposisi asid amino pada tahap yang diinginkan. Tetapi ini tidak selalu mungkin, dan inilah sebabnya. Sekiranya anda hanya menggunakan makanan, anda tidak boleh meletakkan asid amino sahaja di pinggan. Kita juga harus mengambil kira kandungan kalori dari pengambilan makanan, kandungan lemak, karbohidrat, serat, dan lain-lain dalam hidangan. Akibatnya, jumlah asid amino yang dimakan boleh dihadkan kepada dua atau tiga, tetapi secara serius "dibebani" dengan kalori tambahan. Masalah ini amat berkaitan dengan atlet, pengawal berat badan, dan mereka yang makanan berlemak atau berkalori tinggi tidak diingini dari sudut kesihatan..

Dalam situasi yang dinyatakan di atas, makanan tambahan seperti Niteworks dari HERBALIFE Nutrition * dapat membantu. Produk ini mengandungi asid amino yang menyokong fungsi jantung dan saluran darah yang betul, dan meningkatkan keanjalan dinding saluran darah. Satu hidangan minuman yang dibuat dengan suplemen pemakanan ini mampu mengekalkan sejumlah asid amino penting pada tahap normal sepanjang hari *.

Dengan kekurangan asid amino dalam badan, gejala tidak menyenangkan berikut mungkin berlaku:

 • keletihan mental dan fizikal yang cepat;
 • kelemahan otot;
 • sakit sendi, pergerakan terganggu;
 • bengkak;
 • "Kelaparan" yang tidak dapat dijelaskan;
 • penurunan ketajaman penglihatan;
 • kemerosotan rambut, kuku, kulit.

Terutama penting untuk memperhatikan gejala yang disenaraikan jika anda mematuhi diet yang ketat untuk waktu yang lama, mengalami tekanan, mengalami senaman fizikal yang berat, dan menderita penyakit. Tetapi dalam semua kes, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda, kerana tanda-tanda kekurangan protein tidak spesifik dan serupa dengan gejala sejumlah penyakit.

Untuk apa asid amino: penting, tidak penting, bagaimana mengambilnya

Organisma hidup mengandungi formasi organik yang kompleks seperti protein. Tubuh manusia mengandungi 30% bahan organik, di antaranya sebahagian besarnya disebabkan oleh sebatian kompleks ini. Pada suatu masa, Friedrich Engels mengatakan, "Kehidupan adalah cara kewujudan badan protein." Jadual asid amino dalam jumlah 20 molekul dengan formula yang berbeza adalah senjata utama dari mana makromolekul protein dibina.

Apa itu asid amino

Kunci struktur mereka terletak pada nama. Perkataan "amino" menunjukkan adanya kumpulan amino - NH2, dan "asid" - kehadiran kumpulan karboksil berasid - COOH. Dengan kata lain, kumpulan sebatian ini terdiri daripada asid karboksilat, salah satu atom hidrogennya digantikan oleh kumpulan amino.

Rumusannya tidak begitu mudah: antara kumpulan amino dan kumpulan karboksil adalah rangka karbon asid amino, yang berbeza dalam kumpulan berfungsi. Oleh itu, struktur asid amino berbeza, seperti formula mereka. Kehadiran sifat berasid dan asas menjadikannya sebatian amfoterik (neutral). Asid amino berasid bukanlah ungkapan yang betul, dan rasanya manis.

Ini adalah bahan kristal yang mencair pada suhu tinggi (+ 250 ° C) dan larut dengan baik di dalam air, tetapi mengekalkan komposisinya di kebanyakan pelarut organik. Sebilangan besar zat dalam kumpulan ini mempunyai rasa manis..

Mereka mampu membentuk garam, ester, tetapi sifat kimia utama asid amino adalah keupayaan untuk membuat makromolekul protein. Berhubung bersama, asid amino akan menggembirakan petpid (kepingan rangka protein). Dua asid membentuk dipeptida:

Tiga disatukan menjadi tripeptida, empat membentuk tetrapeptida, dan sehingga pemasangan makromolekul protein secara beransur-ansur berjalan. Jawapan mengapa asid amino diperlukan terletak pada penciptaan sejumlah besar protein. Mereka adalah monomer dari mana filamen protein polimer besar dengan formula dan sifatnya sendiri dibina.

Bayangkan asid amino (AMA) dalam bentuk manik. Kami mengikat manik yang berbeza pada benang panjang. Ini adalah struktur utama protein. Kemudian kami melipat utas ini dalam bentuk zigzag sehingga sebilangan manik saling menyentuh. Ini mewujudkan struktur sekunder. Kemudian kami memutar benang ini beberapa kali untuk membentuk bola, dan menuju ke struktur tersier. Beberapa manik kusut bergabung bersama membentuk struktur kuarter. Setiap protein mempunyai struktur yang kompleks, tetapi kerana struktur dan sifat asid amino, konfigurasi khas makromolekul protein yang berbeza dengan strukturnya sendiri dan formula unik dibuat.

Para saintis telah mengira 200 asid amino yang berbeza yang terdapat dalam sel dan tisu organisma yang berbeza. Mereka didapati longgar dan terikat. Sebilangan daripadanya terpencil dan unik: ia terdapat dalam organisma individu.

Asid amino penting dan tidak penting

Dari pelbagai jenis, hanya 20 asid amino yang mampu membentuk protein. AMA terbahagi kepada asid α-, β-, γ-, δ- dan ω-amino, yang mempunyai formula dan sifat kimia yang berbeza. Yang paling penting adalah asid amino alfa, dari mana kebanyakan protein dibina.

Terdapat klasifikasi asid amino, yang membahagikan kumpulan ini menjadi hidrofilik (mempunyai sifat berinteraksi dengan air) dan asid amino hidrofobik (cuba mengelakkan sentuhan dengan air). Tetapi ada juga klasifikasi, yang berdasarkan pengambilannya ke dalam badan: jenis asid amino dibahagikan kepada yang boleh diganti dan tidak dapat diganti.

Tidak boleh diganti

AMA penting merangkumi sebatian yang tidak dapat disintesis oleh badan dalam jumlah yang diperlukan. Ini adalah kompleks asid amino berikut:

 • leucine;
 • valin;
 • lisin;
 • metionin;
 • threonine;
 • triptofan;
 • fenilalanin;
 • histidin.

Masing-masing mempunyai formula, khasiatnya sendiri dan memainkan peranan tertentu dalam proses metabolisme. Terdapat sekumpulan asid amino penting yang disintesis oleh badan dalam jumlah yang tidak mencukupi untuknya. Ini tirosin dan sistein.

Boleh diganti

Badan mensintesis kumpulan AMK ini sendiri. Asid amino terbaik dihasilkan secara dalaman dan tidak perlu sentiasa dibekalkan dari luar. Ini termasuk:

 • arginin;
 • alanine;
 • asparagin;
 • glutamin;
 • glisin;
 • karnitin;
 • ornithine;
 • prolin;
 • serine;
 • taurin.

Masing-masing memainkan peranan penting dalam badan. Ia mempunyai struktur (formula) yang menentukan sifatnya. Secara amnya, mereka mengambil bahagian dalam metabolisme protein-karbohidrat, dalam sintesis bahan yang diperlukan untuk tubuh. Asid amino digunakan untuk hormon, vitamin, alkaloid, pigmen dan sebatian lain.

Asid amino dalam makanan

Untuk mengelakkan kekurangan sebatian dengan sifat penting, ia mesti diperoleh dari luar dengan makanan. Sumber asid amino adalah "bakul runcit" dengan set zat protein.

"Asid Amino Penting: Senarai dalam Makanan"

Tidak.AMKproduk
tidak boleh diganti
1.leucineproduk tenusu, oat, kuman gandum, daging
2.valindaging, cendawan, biji-bijian dan produk tenusu, walnut
3.lisinkekacang dan produk tenusu, unggas, ikan, kacang tanah, kuman gandum
4.metioninkekacang, daging, sayur-sayuran, keju kotej, kacang tanah
lima.threonineproduk tenusu, daging, telur, kacang polong
6.triptofandaging kalkun, produk tenusu, telur, kacang, biji, beras, kentang
7.fenilalanindaging dan produk tenusu, daging ayam, gandum, kuman gandum
8.histidindaging, produk tenusu, kuman gandum
tidak tergantikan dengan syarat
sembilan.tirosinproduk tenusu dan daging, ikan, badam, pisang
sepuluh.sisteinikan, daging, produk soya, gandum, gandum, isi ayam, bawang putih

Asid amino dalam makanan mesti masuk ke dalam badan. Mereka sentiasa mendapat permintaan dalam sintesis protein. Harta ini menjadikan mereka sangat diperlukan dan diperlukan dalam pengertian sepenuhnya..

Mengetahui makanan mana yang mengandungi asid amino, mudah untuk menyusun menu dengan memasukkan set makanan yang diperlukan. Nisbah optimum komponen yang diperlukan hanya mungkin dengan pemakanan yang betul. Contohnya, susu dan produk tenusu mengandungi hampir keseluruhan AMA penting.

Asid amino di dalam badan manusia

Asid amino semula jadi adalah 200 sebatian penting dan 200 formula unik. Mereka dijumpai dalam bentuk bebas atau terikat. Apabila AMK disintesis sendiri, tidak ada masalah. Perhatian utama harus diberikan kepada komponen molekul protein yang tidak dapat diganti yang perlu diperoleh dari luar. Mereka mempunyai formula tersendiri dan diperlukan untuk tubuh, sifat utama:

 • peningkatan fungsi otak kerana keupayaan untuk menghantar impuls saraf (valine, leucine, tryptophan);
 • pengumpulan kalsium (lisin),
 • peningkatan metabolisme lipid (metionin);
 • normalisasi sistem saraf pusat (isoleucine, methionine, threonine);
 • peningkatan selera makan (fenilalanin);
 • ambang kesakitan yang lebih rendah (fenilalanin).
Terdapat 8 AMA yang penting, tetapi kawalan terhadap tiga daripadanya adalah penting: valine, leucine dan isoleucine (BCCA). Formula mereka mempunyai rantai sisi bercabang. Sekiranya kekurangan BCAA tidak berlaku, maka keperluan untuk asid amino yang lain akan dipuaskan..

Tanda-tanda kekurangan dan kelebihan asid amino

Kekurangan atau kandungan AMK yang berlebihan mempengaruhi keadaan umum badan. Dengan kekurangan mereka, diperhatikan:

 • selera makan yang lemah;
 • keadaan mengantuk dan lemah;
 • perencatan pertumbuhan dan perkembangan;
 • keguguran rambut;
 • keadaan kulit yang teruk;
 • anemia;
 • pertahanan imun yang lemah.

Sifat AMK sedemikian rupa sehingga kelebihannya juga mempengaruhi kesihatan:

 1. Dengan kandungan tirosin yang tinggi, keseimbangan kelenjar tiroid berubah, hipertensi berkembang.
 2. Dengan lebih banyak histidin, penyakit sendi, aneurisma aorta mungkin berlaku. Rambut beruban awal berlaku.
 3. Dengan kepekatan metionin yang tinggi, terdapat risiko tinggi terkena strok atau serangan jantung..

Masalah seperti itu mungkin berlaku dengan kekurangan sejumlah vitamin (A, C, kumpulan B) dan selenium. Di hadapan mereka, kandungan asid amino yang berlebihan dineutralkan.

Keseimbangan AMK dikaitkan dengan pemakanan dan kesihatan yang betul. Sekiranya terdapat patologi kronik hati, saluran gastrointestinal, kekurangan enzim tertentu, kandungan AMK menjadi tidak terkawal.

Keperluan harian untuk asid amino

Setiap asid amino dengan formula dan khasiatnya sendiri diperlukan oleh tubuh dalam jumlah tertentu. Mengira elaun harian untuk set yang diperlukan oleh badan adalah sukar, kerana bergantung pada kandungannya dalam 1 g protein. Jumlah keperluan untuk asid amino yang diperlukan ialah 0.5-2 g sehari.

Sekiranya pengambilan protein harian kira-kira 120 g, maka seseorang mendapat:

 • 8.4 g leucine;
 • 4.8 g isoleusin;
 • 6 g valin.

Ini adalah BCCA yang sama yang menutup kekurangan asid amino penting. Norma harian protein yang diperlukan untuk lelaki adalah 65-120 g, untuk wanita - 60-90 g. Separuh dari norma ini jatuh pada protein haiwan. Asid amino adalah sebahagian daripada protein, jadi mungkin untuk mengira berapa banyak yang masuk ke dalam badan.

Metabolisme aktif asid amino berlaku:

 • semasa pertumbuhan badan;
 • dengan sukan aktif;
 • dengan tekanan mental dan fizikal yang serius;
 • semasa sakit dan dalam proses pemulihan.
Kadar penyerapan AMK yang dikehendaki bergantung pada setiap produk atau gabungannya. Tubuh cepat menyerap putih telur, keju kotej rendah lemak, daging tanpa lemak dan ikan. Asimilasi berjalan lancar ketika menggabungkan susu dengan bubur soba dan roti putih, produk tepung dengan daging dan keju kotej.

Sekiranya badan sihat dan pengambilan protein sesuai dengan norma harian, maka anda tidak perlu memikirkan persoalan bagaimana mengambil asid amino dengan betul. Sebilangan besar komponen protein yang diperlukan terdapat dalam daging, susu dan telur. Pengedaran mereka yang betul sepanjang hari akan memenuhi tubuh dengan zat-zat yang diperlukan dengan formula dan sifat yang berbeza yang penting untuk metabolisme..

Sifat berguna asid amino, kesannya pada badan

Bahan keturunan utama sel adalah DNA, salah satu tugasnya adalah sintesis rantai asid amino. Filamen peptida juga dibuat di mitokondria (organel yang disebut "stesen janakuasa kecil"). Oleh itu, serin dan asid lain disintesis dalam mitokondria.

Protein konglomerat yang diperlukan untuk badan dibina dari mereka. AMK membina badan kita dengan membina jisim otot. Mereka diperlukan agar otak berfungsi, menolong seorang wanita untuk menjaga kecantikan luaran. Tetapi ini hanyalah puncak gunung es: peranan biologi asid amino sangat besar..

Asid amino untuk atlet

Untuk mencapai hasil yang diinginkan dalam sukan, perlu membina dan menguatkan jisim otot. Hartanah AMK menyediakan:

 • akses ke otot bahan binaan;
 • membina protein otot;
 • proses redoks cepat pada otot;
 • pengeluaran hormon;
 • percepatan proses anabolik (pembaharuan sel dan tisu);
 • proses yang diperlukan untuk imuniti, pertumbuhannya;
 • normalisasi metabolisme protein;
 • pembakaran tisu adiposa.

Bagi atlet, asid ditawarkan dalam bentuk pekat cair dan kapsul gelatin. Mereka biasanya diambil bersama makanan atau di antara waktu makan, kemas. Cara pengambilan asid amino dinyatakan dalam penjelasan untuk setiap ubat tertentu: masa permulaan atau akhir latihan juga penting..

Melangsingkan Asid Amino

Proses menurunkan berat badan tambahan mungkin hanya jika anda melatih badan anda secara selari. Walaupun dengan pemakanan diet, penyertaan protein dalam makanan diperlukan. Lemak bertindak balas dengan asid amino, menghasilkan pembebasan tenaga tambahan.

Oleh kerana sifat asid, ia berlaku

 • metabolisme protein dan lemak yang cepat;
 • pengambilan lemak badan;
 • penggantungan simpanan lemak di arteri dan hati.
Dengan latihan yang kuat, simpanan lemak secara beransur-ansur diubah menjadi jisim otot. Lemak lebih ringan dan tisu protein lebih berat, jadi barnya tetap sama. Secara visual, angka itu kelihatan lebih langsing..

Asid Amino Rambut

Setiap rambut terdiri dari protein yang disebut keratin. Di lapisan dermis terdapat folikel rambut yang mempunyai sifat pertumbuhan. Formula asid amino rambut mempunyai struktur linier dan diperlukan untuk membina konglomerat keratin baru. Protein rambut dibentuk oleh lima AMA utama: glisin, taurin, prolin, arginin dan lisin.

Pemakanan protein yang diperlukan dan lengkap akan menjaga kualiti rambut dalam keadaan baik. Tetapi jika helai telah pudar, rapuh dan lemah, maka topeng diperlukan untuk menguatkan formula keratin. Gelatin makanan adalah sumber glisin dan arginin, taurin terdapat dalam kuning telur, dan produk tenusu kaya dengan lisin dan prolin. Cysteine ​​juga diperlukan untuk rambut. Ini adalah sumber sulfur, yang memberikan kekuatan dan kilauan helai. Ia diperkaya dengan gelatin. Oleh itu, kesimpulannya: anda perlu menggunakan topeng gelatin, telur mentega dan susu.

Sekiranya rambut wanita rosak teruk oleh banyak pewarnaan atau perms, maka diperlukan bantuan profesional dari pakar kecantikan dan lawatan ke salon kecantikan, di mana mereka akan menawarkan program komprehensif untuk pemulihan helai.

Asid amino otak

Kesan asid amino pada otak telah lama diketahui dalam perubatan. Ini adalah blok bangunan yang diperlukan untuk membina protein, yang merupakan nutrien untuk sel otak. Ciri-ciri sebilangan asid meningkatkan keadaan sistem saraf pusat secara amnya dan kerja otak khususnya:

 1. Formula glisin menormalkan keadaan psiko-emosi dan meningkatkan prestasi otak. Sebahagiannya menghilangkan kesan merosakkan etanol pada sel saraf. Antara khasiatnya yang berguna, pemulihan bioritma yang terganggu: mengawal tidur dan terjaga.
 2. Formula fenilalanin mempunyai keupayaan untuk memulihkan badan sekiranya berlaku sindrom keletihan kronik. Ini adalah ramuan yang tepat untuk meningkatkan ketajaman dan kepantasan pemikiran dan penghafalan. Meredakan kegelisahan dan bertindak melawan tekanan. Ia mensintesis formula phenylethylamine - bahan yang mempengaruhi keadaan cinta.
 3. Tyrosine adalah antidepresan yang paling diperlukan dan kuat. Ini adalah sebahagian daripada "hormon kegembiraan" dan "hormon bahaya." Dengan mempengaruhi proses metabolik asas, ia mengekalkan nada badan. Meredakan ambang kesakitan dan tekanan pada wanita dengan pelbagai perubahan hormon.
 4. Tryptophan mengurangkan tahap pencerobohan, yang memungkinkan untuk merawat hiperaktif pada kanak-kanak. Ia memiliki kemampuan untuk mengesan fokus aktiviti patologi di otak, mencegah perkembangan sakit kepala dan gangguan tidur. Meningkatkan rasa lapar untuk membantu merawat bulimia dan anoreksia. Mengurangkan bilangan episod kemurungan.

Asid amino dalam tablet digunakan jika tidak mencukupi dalam diet atau jika masalah tertentu dalam badan perlu diperbetulkan. Sebagai contoh, sifat glisin digunakan untuk neurosis, keletihan dan tekanan. Ia hadir dalam bentuk tablet putih dengan rasa manis. Varian sintetik fenilalanin dimaksudkan untuk digunakan dalam perawatan neurosis, kemurungan, dan gangguan bipolar.

Sebilangan besar persediaan yang diperlukan untuk kesihatan dengan asid amino dalam komposisi dihasilkan. Contohnya, Ensil, Felicita, Amviks, Kanakor dan ubat-ubatan lain yang tidak kurang diperlukan dan diminati.

Rumusan dan sifat komponen dapat menyelesaikan beberapa masalah kesihatan. Cara minum asid amino ditunjukkan dalam arahan penyediaannya. Dos dan tempoh kemasukan ditetapkan oleh doktor, berdasarkan riwayat pesakit.

Sebaiknya gunakan sifat asid amino yang dikehendaki dengan menyerap makanan yang tepu dengannya. Daging, telur, produk tenusu, bijirin, kekacang yang termasuk dalam diet akan membolehkan tubuh menerima set asid yang diperlukan dan membina pelbagai molekul protein. Jangan lupa bahawa "hidup adalah cara kewujudan badan protein".

Asid amino yang boleh diganti dan penting

Asid amino yang membentuk protein mengatur sebahagian besar proses dalam badan. Jadual 20 asid amino penting, makanan kaya protein lengkap dan tidak mencukupi - semua ini terdapat dalam artikel.

Sebilangan besar orang mengaitkan perkataan asam amino dengan sejenis pemakanan sukan. Sesungguhnya, salah satu produk utama dalam segmen ini adalah kompleks asid amino dan khususnya asid amino BCAA. Soalan logik timbul: untuk apa asid amino, siapa yang boleh mendapatkannya dan di mana? Untuk memahami perkara ini, anda mesti memutuskan terlebih dahulu apa bahan ini pada mulanya..

Apa itu asid amino?

Asid amino adalah sebatian organik yang merupakan komponen struktur protein. Mereka. ketika kita berbicara mengenai fakta bahawa protein adalah bahan binaan utama tisu badan, bahawa diperlukan untuk pertumbuhan jisim otot dan sangat diperlukan untuk pembakaran lemak - semua ini, sebenarnya, adalah mengenai asid amino yang membentuk protein. Secara berlebihan, kita dapat mengatakan bahawa asid amino adalah protein.

Secara semula jadi, terdapat sebilangan besar jenis asid amino dan, dengan itu, klasifikasinya. Namun, semua ini adalah dari bidang kimia. Biasanya, 20 asid amino "asas" diasingkan. Itulah maksudnya ketika mereka bercakap mengenai pemakanan, kecergasan, dll..

Mengapa mereka dipilih sebagai asid amino "paling penting" tidak sepenuhnya jelas. Walau bagaimanapun, penting bagi kita bahawa dua puluh asid amino ini dibahagikan kepada dua kelas bergantung kepada sama ada badan dapat mensintesis (menghasilkan) sendiri: boleh diganti dan tidak boleh diganti.

Jenis asid amino: tidak penting dan tidak boleh diganti

Asid amino yang boleh diganti adalah yang boleh diperoleh oleh tubuh dengan dua cara: baik siap dari makanan, atau dihasilkan secara bebas dari jenis asid amino dan bahan lain yang masuk ke dalam badan.

Asid amino tidak penting termasuk: arginine, asparagine, glutamine, asam glutamat, glisin, karnitin, ornitin, taurin (kadang-kadang proline dan serin termasuk dalam senarai ini).

Asid amino penting - badan tidak dapat mensintesis asid amino ini sendiri dan hanya boleh diperoleh dari makanan. Lebih tepat lagi, kelas ini dibahagikan kepada asid amino penting dan penting - sebenarnya, ia dihasilkan dalam badan, tetapi dalam jumlah yang tidak dapat diabaikan dan oleh itu pengambilan tambahan mereka sangat diperlukan.

Asid amino penting termasuk: valine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptophan, phenylalanine.

Asid amino penting yang bersyarat termasuk: tirosin, sistein, histidin, alanin.

Asid amino dalam klasifikasi ini mungkin sedikit berbeza dari sumber ke sumber. Kadang kala senarai ini ditambah dengan beberapa elemen lain. Kadang-kadang "tahap kepentingan" ada yang dipersoalkan, tetapi, bagaimanapun, senarai ini boleh disebut utama.

Sumber asid amino

Secara semula jadi, makanan kaya protein adalah sumber utama asid amino. Namun, berdasarkan kandungan asid amino tertentu, protein yang terdapat dalam makanan dapat dibahagikan kepada lengkap dan rosak.

Protein lengkap mengandungi semua asid amino penting. Produk ini merangkumi terutamanya produk haiwan: daging, ayam, ikan, telur, produk tenusu. Sumber protein lengkap berasaskan tumbuhan termasuk soya.

Di antara semua produk, telur ayam dianggap sebagai sumber protein lengkap berkualiti tinggi, kerana mengandungi bukan sahaja satu set asid amino penting, tetapi juga nisbah terbaik mereka.

Protein yang tidak mencukupi - mereka kekurangan sekurang-kurangnya satu asid penting. Oleh itu, dari segi protein yang rosak "berkualiti" boleh sangat berbeza. Sesungguhnya, satu kumpulan "cacat" yang sama akan merangkumi protein di mana hanya ada satu asid amino penting, dan satu di mana terdapat tujuh. Sumber protein yang kekurangan terutamanya makanan berasaskan tumbuhan: kekacang, biji-bijian, kacang-kacangan dan biji-bijian.

Saya ingin menarik perhatian anda kepada satu nuansa yang biasanya menjadi batu penghalang dalam perbahasan antara vegetarian dan mereka yang memakan daging dan produk haiwan: protein terdapat dalam hampir semua produk. Dan jika kita mengambil kira mikrodosisnya, kemungkinan besar, semuanya. Persoalannya berbeza: kualiti protein (lengkap atau kekurangan) dan kuantiti. Protein terdapat di kedua brokoli dan dada ayam. Hanya dalam kubis, ia adalah 3 g per 100 g produk, dan dalam daging ayam 23 g.

Untuk menjadikan maklumat ini lebih jelas, saya akan memberikan contoh. Katakan ada orang yang bermain sukan dan beratnya 70 kg. Dia memerlukan, katakanlah, 1.5 g protein per kg berat badan, masing-masing, sekurang-kurangnya 105 g. Dia dapat memperolehnya dari 450 g ayam, atau dari 3,5 kg brokoli. Dan ini hanya petunjuk kuantitatif. Kualiti protein haiwan akan lebih tinggi.

Fungsi asid amino dalam badan

Dalam pengertian yang luas, asid amino yang membentuk protein adalah blok bangunan semua struktur dalam tubuh. Setiap asid amino secara individu melakukan peranannya yang tidak dapat diganti. Namun, secara ringkas, fungsi utama asid amino berikut dapat dibezakan:

 • sintesis protein
 • mengekalkan aktiviti proses mental (asid amino melakukan fungsi neurotransmitter, menjadi konduktor impuls saraf)
 • peraturan sistem saraf pusat (sistem saraf pusat)
 • pembentukan serat otot
 • pemulihan tisu dan organ selepas kecederaan
 • sebagai komponen utama enzim, mereka mengatur proses metabolik dalam tubuh (termasuk metabolisme karbohidrat dan lipid)
 • mengatur tahap hormon

Dan ini hanya yang utama. Saya tidak akan membesar-besarkan jika saya mengatakan bahawa asid amino benar-benar terlibat dalam semua proses dalam badan..

Nisbah asid amino optimum

Saya tidak pernah dapat mencari sumber maklumat yang lebih kurang dipercayai mengenai nisbah protein dalam diet manusia. Berbagai nisbah protein haiwan hingga sayur disebutkan dari 65:35 hingga 45:55. Saya rasa perlu mengikuti nilai emas dan berpegang pada nisbah 50:50.

Tetapi penting juga untuk memahami bahawa pengiraan seperti itu tidak semestinya memberi anda pelbagai asid amino yang anda perlukan. Walaupun kita membincangkan protein lengkap yang mengandungi semua asid amino penting, maka kuantiti dan bahagian asid amino ini dalam produk ini juga berperanan. Mereka boleh berada di sana, tetapi hanya dalam jumlah kecil atau kekurangan asid amino tertentu.

Sudah tentu, sebilangan kecil dari kita akan duduk dan dengan teliti menghitung jumlah semua asid amino dan perkadarannya dalam makanan kita. Inilah sebabnya mengapa pengambilan protein yang mencukupi dan nisbah protein haiwan hingga sayur 50:50 semestinya merangkumi keperluan asid amino anda. Ngomong-ngomong, gabungan soba dengan daging memberikan nisbah yang hampir sama. Dan jangan lupa bahawa protein haiwan diserap oleh badan jauh lebih baik daripada protein sayuran..

Keadaan lebih sukar bagi vegetarian. Mereka perlu memikirkan diet mereka dengan serius agar lebih kurang mengurangkan kekurangan asid amino penting dari sumber tumbuhan..

Protein tumbuhan dan haiwan: mana yang lebih baik?

Rumusan persoalan inilah yang sering muncul ketika membincangkan protein haiwan dan tumbuhan, dan pada dasarnya salah. Tidak ada protein "buruk" atau "baik", mereka berbeza dan tubuh memerlukan kedua dan kedua dalam jumlah yang mencukupi. Seperti yang disebutkan di atas, semua protein mempunyai komposisi asid amino yang berbeza. Dan kita memerlukan SEMUA asid amino. Masing-masing dari mereka menjalankan fungsinya dan, dengan demikian, kekurangan salah satu daripadanya akan cepat atau lambat memberi kesan negatif kepada kerja tubuh..

Ada yang mengatakan bahawa protein lengkap lebih penting kerana mengandungi asid amino penting. Tetapi jika anda hanya makan protein yang berasal dari haiwan, seseorang masih akan mengalami kekurangan asid yang tidak dikandungnya. Di samping itu, kelebihan produk ditentukan bukan hanya dengan adanya asid amino. Nisbah protein, lemak "baik" dan "buruk" dan karbohidrat juga memainkan peranan besar. Lagipun, jika produk itu kaya dengan asid amino penting, tetapi pada masa yang sama mengandungi banyak lemak haiwan, "kegunaannya" akan berkurang dengan ketara walaupun bagi mereka yang tidak mengikuti rajah tersebut. Oleh itu, hanya ada satu kesimpulan - diet harus seluas mungkin untuk menutup sepenuhnya keperluan asid amino..

Jumlah asid amino yang diperlukan untuk seseorang yang terlibat dalam sukan meningkat secara mendadak. Oleh itu, anda perlu mengawal pengambilan makanan dengan ketat, atau mengambil bahagian tambahan asid amino dalam bentuk suplemen pemakanan sukan (contohnya, BCAA).

Tetapi itu tidak bermaksud makanan tambahan diperlukan. Sangat mungkin untuk membina diet anda sedemikian rupa sehingga dapat memenuhi semua keperluan asid amino. Pemakanan sukan mempunyai kelebihannya, tetapi jika anda bukan atlet yang kompetitif, pengambilannya bukanlah sesuatu yang wajib..

Di bawah ini dalam jadual, anda boleh mendapatkan maklumat mengenai asid amino utama, fungsi dan sumber pengeluarannya. Di antara produk, hanya yang dinyatakan di mana setiap asid amino terdapat dalam kuantiti yang lebih kurang.

Asid amino penting

Asid aminoFungsiSumber
Valine
 • mengambil bahagian dalam penghasilan tenaga dalam sel otot
 • menggalakkan pembaikan tisu
 • mengatur proses aktiviti saraf
 • mengambil bahagian dalam penstabilan tahap hormon
 • mengurangkan kepekaan terhadap kesakitan dan keadaan suhu
 • ia digunakan dalam rawatan semua jenis ketagihan dan kemurungan
 • mengatur keseimbangan nitrogen dalam badan
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • produk susu
 • keju
 • telur
 • walnut
 • biji labu dan bunga matahari
 • nasi
 • kekacang
 • cendawan
 • soya
Isoleusin
 • mengambil bahagian dalam penghasilan tenaga dalam sel otot
 • menggalakkan pertumbuhan otot dan mencegah kerosakan otot
 • menormalkan tahap gula dalam darah
 • memberikan pemulihan otot yang cepat
 • mempunyai kesan antibakteria pada mikroflora usus
 • daging
 • burung
 • hati
 • seekor ikan
 • produk susu
 • keju
 • telur
 • biji labu
 • germa Gandum
 • badam
 • gajus
Leucine
 • meningkatkan sintesis protein
 • mencegah kerosakan sel dan otot
 • mengembalikan struktur kulit, rambut, kuku dan tulang
 • mengekalkan keseimbangan tenaga pada otot
 • merangsang pembebasan hormon pertumbuhan
 • meningkatkan penggunaan lemak sebagai sumber tenaga
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • produk susu
 • keju
 • telur
 • kaviar
 • kacang
 • kekacang
 • biji labu
 • beras perang dan perang
 • tepung soya
 • Tepung Gandum
Lysine
 • mempunyai kesan antivirus
 • mengekalkan keseimbangan tenaga dalam badan pada tahap tinggi
 • mengambil bahagian dalam pembentukan kolagen
 • meningkatkan penyerapan kalsium, sehingga menguatkan tulang
 • menyokong fungsi jantung
 • menguatkan sistem imun
 • bertanggungjawab untuk sintesis hormon dan enzim
 • mencegah perkembangan penyakit mata tertentu
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • produk susu
 • keju
 • telur
 • germa Gandum
 • soya
 • kekacang
 • kentang
 • bijirin soba
 • parut oat
Metionin
 • mempunyai kesan antioksidan
 • menyokong sistem imun
 • mengatur keseimbangan nitrogen dalam badan
 • menurunkan kadar kolesterol darah
 • meningkatkan aktiviti hormon, enzim dan vitamin tertentu
 • mengekalkan kestabilan fungsi sistem saraf
 • merangsang pembentukan tisu tulang rawan
 • mempunyai kesan anti-radang pada tulang rawan
 • menguatkan rambut dan kuku
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • keju kotej
 • keju
 • telur
 • soya
 • pisang
 • kekacang
 • Kacang Brazil
 • bijan
 • bijirin soba
 • parut oat
Threonin
 • mengambil bahagian dalam sintesis protein
 • adalah asas kolagen dan elastane
 • adalah komponen penting untuk pembentukan enamel gigi
 • mempromosikan asimilasi lemak berkualiti tinggi dan mencegah pengumpulannya dalam tisu dan organ
 • merangsang sistem pencernaan dan saluran usus
 • mempunyai kesan antikonvulsan
 • digunakan untuk merawat beberapa bentuk kemurungan
 • mengambil bahagian dalam sintesis protein
 • mempunyai kesan antidepresan
 • mengambil bahagian dalam pembentukan vitamin dan hormon
 • mengawal selera makan
 • mempengaruhi pengeluaran hormon pertumbuhan
 • menormalkan tidur
 • mengurangkan kesan negatif nikotin
 • menguatkan sistem imun
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • produk susu
 • keju
 • telur
 • kekacang
 • kacang
 • pelbagai biji
 • gandum
 • bijirin soba
Tryptophan
 • mengambil bahagian dalam sintesis protein
 • mempunyai kesan antidepresan
 • mengambil bahagian dalam pembentukan vitamin dan hormon
 • mengawal selera makan
 • mempengaruhi pengeluaran hormon pertumbuhan
 • menormalkan tidur
 • mengurangkan kesan negatif nikotin
 • menguatkan sistem imun
 • kaviar
 • keju
 • kacang tanah
 • badam
 • gajus
 • kacang pain
 • makanan laut
 • burung
 • seekor ikan
 • biji bunga matahari
 • kekacang
 • telur
 • daging
 • soya
 • kurma
Fenilalanin
 • mengambil bahagian dalam sintesis protein
 • bertanggungjawab untuk kesihatan sistem saraf pusat
 • meningkatkan daya ingatan dan tumpuan
 • mengambil bahagian dalam sintesis tirosin, endorfin, melanin dan insulin
 • meningkatkan kemampuan mental
 • mempunyai kesan analgesik
 • mengurangkan manifestasi kemurungan dan kegelisahan
 • mempromosikan penghapusan produk metabolik
 • daging
 • produk susu
 • keju
 • seekor ikan
 • telur
 • bijan
 • biji labu
 • kekacang
 • alpukat
 • pisang
 • soya

Asid amino penting bersyarat

Asid aminoFungsiSumber
Tirosin
 • mengambil bahagian dalam sintesis protein dan beberapa hormon
 • mengatur pertukaran fenilalanin
 • menggalakkan pembakaran lemak
 • meningkatkan libido
 • meningkatkan fungsi otak
 • mengurangkan tahap tekanan
 • mengambil bahagian dalam penghasilan melanin
 • keju
 • soya
 • daging
 • seekor ikan
 • burung
 • biji labu
 • bijan
 • produk susu
 • telur
 • kekacang
 • padi liar
 • alpukat
 • pisang
Cysteine
 • mengambil bahagian dalam sintesis protein (terutamanya kolagen)
 • merangsang pertumbuhan rambut
 • menggalakkan pembakaran lemak
 • merangsang pembentukan tisu otot
 • mengatur pertukaran sulfur dan pengeluaran hempedu
 • mempunyai kesan antioksidan
 • mampu meneutralkan bahan toksik dan melindungi daripada pendedahan radiasi
 • mempunyai kesan antivirus dan antitumor
 • meningkatkan metabolisme pada lensa mata
 • membantu penghadaman
 • membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan daya tahan insulin
 • menekan keradangan saluran darah
 • daging
 • seekor ikan
 • burung
 • telur
 • produk susu
 • biji bunga matahari
 • walnut
 • soya
 • nasi coklat
 • Lada merah
 • bawang putih
 • bawang besar
 • Pucuk Brussels
 • brokoli
 • Tepung Gandum
 • tepung jagung
Histidin
 • mengambil bahagian dalam sintesis protein
 • meneutralkan kesan sinar ultraviolet dan sinaran
 • membantu menguatkan sistem imun;
 • mengambil bahagian dalam penghasilan sel darah merah dan putih
 • menggalakkan bekalan oksigen ke organ dan tisu
 • melancarkan rembesan jus gastrik
 • membuang garam dan logam berat dari badan
 • mempercepat proses pemulihan
 • menyelaraskan mekanisme pertumbuhan
 • mengambil bahagian dalam pembentukan sel saraf myelin sel saraf
 • menyokong kesihatan sendi
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • kekacang
 • telur
 • keju
 • kacang tanah
 • soya
 • gandum dan kuman gandum
 • nasi
 • bijirin soba

Asid amino penting

Asid aminoFungsiSumber
Arginin
 • mengeringkan ammonia
 • menurunkan kolesterol
 • mencegah pembekuan darah
 • merangsang pengeluaran hormon pertumbuhan
 • menggalakkan pembentukan tisu otot
 • menggalakkan pembakaran lemak
 • memperbaiki keadaan tisu penghubung
 • mempercepat penyembuhan luka
 • mempunyai kesan antitumor
 • meningkatkan potensi
 • mengawal nada vaskular
 • meningkatkan kadar metabolisme
 • menguatkan sistem kardiovaskular
 • menguatkan
 • daging
 • burung
 • telur
 • produk susu
 • kacang pain
 • walnut
 • kacang tanah
 • biji bunga matahari
 • bijan
 • kekacang
 • Tepung Gandum
 • tepung jagung
 • nasi coklat
 • agar-agar
Asparagine
 • mengambil bahagian dalam sintesis ammonia dan penghapusannya
 • mengatur kerja sistem saraf
 • mengambil bahagian dalam metabolisme nitrogen
 • mengambil bahagian dalam peraturan sistem endokrin
 • meningkatkan rembesan hormon pertumbuhan
 • mengambil bahagian dalam pengeluaran testosteron
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • telur
 • produk susu
 • soya
 • makanan laut
 • kacang
 • kekacang
Glutamin
 • mengambil bahagian dalam metabolisme nitrogen
 • mengeringkan ammonia
 • mengambil bahagian dalam sintesis karbohidrat
 • mengatur proses aktiviti saraf
 • mengambil bahagian dalam metabolisme kalium
 • menggalakkan pemulihan badan semasa tidur
 • menguatkan sistem ketahanan badan
 • mencegah metabolisme otot
 • meningkatkan rembesan hormon pertumbuhan
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • telur
 • produk susu
 • kekacang
 • kobis
 • bit
Asid glutamik
 • mengambil bahagian dalam peraturan aktiviti saraf
 • mengaktifkan sistem pencernaan
 • mengeringkan ammonia
 • mengambil bahagian dalam sintesis karbohidrat
 • mengambil bahagian dalam metabolisme kalium
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • telur
 • produk susu
 • kekacang
 • kobis
 • bit
Glycine
 • mengambil bahagian dalam sintesis protein
 • mengatur nada sistem saraf
 • mengambil bahagian dalam penghantaran impuls saraf
 • mengambil bahagian dalam penyahtoksikan toksin tertentu
 • menggalakkan penyembuhan luka
 • menyokong kesihatan sistem pencernaan
 • dalam kombinasi dengan antioksidan mencegah perkembangan jenis kanser tertentu
 • menggalakkan pembentukan tisu otot
 • mengambil bahagian dalam pengaturan kadar gula dalam darah
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • produk susu
 • keju
 • kekacang
 • kacang tanah
 • biji labu
 • bijan
 • kekacang
 • soya
 • oat
 • agar-agar
Carnitine (L-Carnitine)
 • mengatasi pengumpulan toksin
 • mendorong pembentukan jisim otot "kering"
 • mempercepat proses pembakaran lemak
 • meningkatkan kerja sistem kardiovaskular
 • menguatkan struktur tulang
 • menguatkan sistem ketahanan badan
 • menggalakkan pemulihan yang lebih cepat dari rawatan barah
 • daging
 • burung
 • seekor ikan
 • produk susu
 • keju
 • cendawan
Ornithine (asid diaminovalerik)
 • mengambil bahagian dalam pembentukan urea
 • menyahtoksin ammonia
 • mengekalkan keseimbangan asid-asas dalam badan
 • menggalakkan pengeluaran insulin dan hormon pertumbuhan
 • menormalkan metabolisme protein
 • bertanggungjawab untuk metabolisme tenaga pada otot
 • menggalakkan pembakaran lemak
 • menguatkan tisu penghubung
 • mempercepat penyembuhan luka dan pertumbuhan semula tulang
 • menyokong fungsi hati
 • meningkatkan imuniti
 • daging
 • seekor ikan
 • produk susu
 • telur
Taurine
 • mempunyai kesan antioksidan
 • meneutralkan produk toksik
 • meningkatkan penyerapan kalium dan magnesium
 • menyokong pembentukan impuls saraf
 • mempunyai kesan antikonvulsan
 • menurunkan tahap kolesterol
 • mengatur metabolisme pada organ penglihatan
 • menurunkan gula dalam darah
 • daging
 • seekor ikan
 • produk susu
 • telur

Adakah anda menyukai artikel itu? Ucapkan "terima kasih" kepada pengarang dan bagikan di rangkaian sosial dengan mengklik ikon yang sesuai di sudut kanan bawah.

Dan untuk mendapatkan maklumat yang lebih berguna setiap hari, melanggan instagram kami.