Kemaluan yang sihat

Bahan hanya ditujukan untuk pembaca berusia lebih dari 18 tahun.

Labia minora kelihatan berbeza untuk setiap orang. Tidak ada standard kecantikan atau tidak ada standard kecantikan untuk kawasan ini. Seperti kata pepatah: "Tidak ada kawan untuk rasa dan warna!" Mengapa sebilangan wanita memutuskan perlunya pembedahan untuk mengubahnya, baik dari segi bentuk dan ukurannya?

Sebab utama pesakit saya datang kepada saya adalah ketidakpuasan umum terhadap penampilan labia minora. Feminis mendakwa bahawa lelaki mengenakan standard kecantikan ini pada wanita. Menilai oleh pesakit saya ini tidak benar, selalunya masalah ini tidak dibincangkan sama sekali dengan pasangan seksual. Pada masa yang sama, terdapat banyak peminat labia minora yang sangat besar dan memanjang, jadi saya selalu mengesyorkan agar anda masih membincangkan hal ini dengan seorang lelaki, tepat dengan orang yang pendapatnya penting bagi anda. Harus diingat bahawa sangat sukar untuk memperbesar potongan..

Mengapa membaca ini?

Pertama sekali, artikel ini ditujukan untuk wanita yang memutuskan operasi untuk membuang tisu berlebihan labia minora hanya berdasarkan iklan dan mengenakan maklumat bahawa ia betul. Malangnya, terdapat sedikit maklumat di blog bahawa labia minora besar adalah normal dan cantik bagi banyak orang. Pada masa yang sama, sama sekali tidak perlu merasa tidak aman, malu, lebih baik berhenti dan hanya mendengarkan diri sendiri, memahami apa sebenarnya yang anda perlukan sendiri, dan mungkin di tempat kedua, cari tahu apa yang suami mahukan, itu adalah suami, dan bukan pasangan seksual sementara... Sekiranya semuanya sesuai dengan anda, maka teruskan, jika tidak, sebelum menjalani operasi, pada pendapat saya, disarankan untuk mengetahui pendapat orang yang anda sayangi.

Artikel ini juga harus menarik bagi mereka yang benar-benar yakin akan kebenaran keputusan yang dibuat, kerana gambar yang disajikan yang diambil dalam tempoh selepas operasi akan menunjukkan hasil maksimum, menurut saya, hasil positif dan hampir dengan hasil labiaplasti.

Seperti apa kawasan ini sebelum dan selepas labiaplasty

Saya hanya akan menunjukkan anatomi, iaitu apa yang mesti ada dan yang tidak sepatutnya. Ukuran labia minora harus memastikan penutupan bukaan faraj dalam keadaan tidak bersemangat, dan berapa sentimeter masing-masing. Klitoris harus ditutup dengan lipatan sekali lagi pada waktu rehat, semasa hubungan seks terbuka sedikit dan dapat dilihat. Labioplasti juga mesti memastikan pemeliharaan ciri-ciri struktur ini, tidak mungkin mengeluarkan labia secara berlebihan dan membuka klitoris, jika tidak, ia sudah disebut "sunat wanita" dan merupakan prosedur yang sangat berbahaya dan berbahaya.

Lipatan tudung klitoris ditarik ke belakang dengan jari, dan ia terdedah, ini biasanya berlaku hanya semasa seks atau gairah seksual.

Labia minora yang cantik sebelum dan selepas pembedahan

Kes klinikal - labioplasti dilakukan dengan menggunakan teknik reseksi baji tepi.

Kes klinikal yang agak sukar dari sudut intervensi pembedahan, menggandakan lipatan di kawasan tudung klitoris. Ini dapat dilihat dari tiga tingkat atas hingga bawah, mirip dengan dahan pokok Krismas, yang terakhir adalah labia minora itu sendiri. Reseksi berbentuk baji marginal dan pembetulan tudung klitoris dilakukan.

Kes klinikalnya adalah pigmentasi dan, menurut wanita itu, labia minora yang membesar secara berlebihan. Setelah melahirkan, saya bimbang dengan "pembukaan faraj." Labiaplasty berbentuk baji marjinal dengan vaginoplasti dan pemulihan otot dasar pelvis dilakukan. Sekiranya skop operasi hanya dibatasi oleh pemindahan labia minora, maka keadaan dengan "ternganga" vagina hanya akan bertambah buruk sejurus selepas campur tangan.

Oleh itu, jika gambar-gambar ini, misalnya, sebelum operasi kelihatan cantik bagi anda dalam pelbagai posisi, atau sebaliknya, anda lebih suka penampilan labia selepas campur tangan, maka ini menunjukkan bahawa hanya anda yang berhak memilih standard estetika yang sama. Saya ulangi, perkara utama adalah bahawa peraturan untuk mengekalkan ciri-ciri anatomi dan fisiologi dipatuhi. Semoga berjaya dan pilihan yang berjaya!

Norma organ kemaluan pada wanita

Kelebihan kami:

 • Rundingan dalam talian dari 600 rubel
 • Pelantikan doktor yang murah dari 900 rubel
 • Analisis mendesak pada hari rawatan dari 20 minit hingga 1 hari
 • Tutup 5 minit dari stesen metro Varshavskaya dan Chistye
 • Kami bekerja dengan selesa setiap hari dari 9 hingga 21 setiap hari (termasuk cuti)
 • Tanpa nama!

Organ yang sihat mesti kelihatan sama. Ini sepenuhnya berlaku untuk organ kelamin luaran, khususnya wanita. Hanya sedikit orang yang mengetahui jenis organ genital wanita normal, dan ini menjadi penyebab banyak mitos, serta ketidakselesaan psikologi seorang wanita. Mari cuba merapatkan jurang pengetahuan ini sekarang..

Apa yang harus menjadi labia wanita yang sihat?

Kedua-dua labia majora dan labia minora idealnya berwarna merah jambu, yang boleh menjadi gelap dengan terangsang kerana aliran darah ke tisu. Teduh mungkin sedikit berubah dengan latar belakang perubahan tahap hormon, misalnya, semasa akil baligh dan kehamilan, begitu juga dengan usia. Di samping itu, jawapan kepada persoalan warna apa labia, terutama yang besar, sangat bergantung pada kaedah apa yang digunakan seorang wanita untuk menghilangkan rambut di kawasan intim. Jadi, misalnya, mencukur dengan pisau cukur biasa dapat menyebabkan kulit menjadi gelap, dan penyusutan yang tidak betul dapat menyebabkan kemerahan. Walau bagaimanapun, semua keadaan ini tidak dapat diklasifikasikan sebagai patologi, terutamanya kerana lama-kelamaan semuanya kembali normal..

Dengan saiz dan bentuk, perkara menjadi lebih rumit. Sebilangan wanita terintimidasi oleh fakta bahawa labia minora menonjol di bawah yang besar. Yang lain keliru dengan asimetri bibir kanan dan kiri. Perlu difahami bahawa semua ini adalah varian norma, dan juga klitoris yang kelihatannya terlalu memanjang, walaupun tidak ada norma resmi yang secara jelas menggambarkan apa yang harus dimiliki oleh klitoris pada wanita..

Deposit lemak dapat terkumpul di labia, seperti pada organ lain, oleh itu, jika seorang wanita telah mengalami kenaikan berat badan secara mendadak, cukup logik bahawa bahagian intim badan juga meningkat. Dan jika dia menurunkan berat badan terlalu cepat, kulit tidak punya waktu untuk kencang, yang mengakibatkan labia kendur.

Perkara yang sama berlaku untuk perubahan yang berkaitan dengan usia: ukuran bibir dan kelentit semakin bertambah seiring bertambahnya usia, menjadi kurang kenyang dan lebih gebu, dan ini adalah keadaan fisiologi sepenuhnya. Perkara lain ialah perubahan seperti itu memberi wanita ketidakselesaan serius: dia pemalu, menghindari hubungan intim, semua ini memberi kesan negatif terhadap keadaan psikologinya secara umum dan harga diri secara khusus..

Bolehkah keadaan dibalikkan? Tentunya. Bagaimana melakukannya dengan cekap dan berkesan - para doktor pusat perubatan praktik swasta yang berkelayakan dan cekap tahu.

Pembedahan plastik organ intim - cara progresif untuk mengembalikan daya tarikan yang hilang

Di klinik kami, pesakit yang kehilangan daya tarikan intim dan menderita penyakit ini, ditawarkan beberapa prosedur pemulihan invasif minimum yang membolehkan anda memperoleh hasil yang sangat baik. Ini adalah, khususnya:

 • pembetulan ukuran, bentuk dan isi padu labia. Pakar kami tahu dengan tepat seperti apa labia minora dan ukurannya yang besar, yang bermaksud bahawa mereka akan dapat mencipta semula gambar yang ideal;
 • kontur klitoris: kerana pengisian organ ini dengan pengisi asid hyaluronik, ukurannya tidak hanya meningkat, tetapi juga persepsi deria terhadap rangsangan bertambah baik, yang bermaksud bahawa kualiti kehidupan intim mencapai tahap yang baru;
 • pembetulan perubahan yang disebabkan oleh gaya hidup atau hanya berlalunya masa: pengetatan fasia yang lemah, penghapusan longgar dan deposit lemak, mengencangkan kulit dan prosedur lain yang membolehkan anda kembali ke hubungan penuh dengan pasangan, menghilangkan kompleks dan rasa malu yang tidak bermotivasi.

Ini boleh dilakukan di Pusat Perubatan Amalan Swasta dalam persekitaran yang selesa dan selamat. Pakar plastik intim kami yang berpengalaman dan bertanggungjawab hanya menggunakan bahan yang terbukti, teknologi terbaik dan peralatan canggih dalam kerja mereka. Sebelum manipulasi, setiap pesakit menjalani pemeriksaan yang sesuai, durasi prosedur tidak melebihi 1-1.5 jam, dan jika perlu, wanita itu menerima anestesia tempatan yang berkualiti tinggi dan berkesan.

Ketiadaan tempoh dan pemulihan pasca operasi yang panjang, minimum kontraindikasi dan hasil maksimum - inilah yang ditawarkan oleh klinik perubatan kami "Praktik Swasta" kepada setiap wanita yang memerlukan pembetulan intim.

12 pukulan pada potret faraj: pengetahuan yang akan menyelamatkan seks anda

Pembelajaran adalah cahaya dan kejahilan adalah kegelapan! Pengetahuan mengenai ciri-ciri anatomi dan fisiologi wanita akan membantu pemilik vaginanya dan pasangan dan pasangan mereka mengetahui cara membuat seks selamat, kekal sihat selepas malam yang ribut, mencapai orgasme dan tidur lena. Kami mengkaji selaput dara, struktur faraj dan ukurannya, mekanisme gairah wanita dan penyebab orgasme.

1. Selaput dara itu bukan bunga untuk dipetik

Kejutan yang tidak dijangka dapat ditunjukkan oleh lipatan selaput lendir yang tipis yang terletak di sekitar keliling bukaan faraj - selaput dara, atau selaput dara. Masalah biasanya timbul apabila selaput dara tidak seperti yang dibayangkan oleh pasangannya..

Ramai orang berpendapat bahawa seks pertama harus membawa kepada penghancuran selaput dara (pemutihan) dan semestinya disertai dengan sakit dan pendarahan. Namun, tidak.

Ya, setiap wanita dilahirkan dengan selaput dara, tetapi bentuk, ketebalan dan kekuatannya sangat berbeza. Lengan kiri boleh berbentuk lipatan semilunar nipis atau cincin nipis - dalam kes ini, ia mudah diregangkan dan bebas memasukkan jari, mainan atau zakar ke dalam vagina. Pemilik selaput dara seperti itu tidak akan merasa sakit, dia tidak akan mempunyai darah, walaupun hubungan seks vagina adalah yang pertama dalam hidup seorang gadis.

Darah dan rasa sakit akan terjadi sekiranya selaput dara selebar (hingga 1-1,5 cm), akan terletak melingkar (dalam bulatan) dan mempunyai satu atau lebih lubang kecil untuk aliran keluar darah haid.

Nama "selaput dara" itu tidak ada kaitan dengan keperawanan seperti itu: kehadirannya tidak bermaksud "tidak bersalah" - juga ketiadaan. Selain seks faraj, terdapat bentuk persetubuhan lain, seperti seks dubur dan oral, di mana vagina tetap utuh.

Keadaan sebaliknya adalah selaput dara yang sangat padat dan kesukaran untuk menembusi: apabila ada percubaan memasukkan sesuatu ke dalam vagina menyebabkan rasa sakit yang tajam dan kekejangan otot-otot perineum, yang seterusnya merumitkan penembusan. Dalam situasi seperti ini, yang berikut dapat membantu: permainan jangka panjang, yang akan sangat menggembirakan pemilik selaput dara yang padat; pengenalan jari secara beransur-ansur ke dalam faraj; menggunakan mainan seks kecil dan nipis untuk meregangkan selaput dara - dan banyak pelincir. Tindakan dan tekanan yang kasar, sebaliknya, adalah kontraindikasi..

Sekiranya semua ini tidak membantu, maka anda harus berjumpa doktor untuk pembedahan selaput dara..

2. Dilarang masuk? Ini adalah vaginismus

Vaginismus dalam bentuknya yang murni biasanya disebut spasme otot yang tidak disengaja yang menutup pintu masuk ke faraj, akibatnya penembusan menjadi mustahil atau sukar.

Setiap wanita keenam menderita vaginismus. Pada sesetengah orang, kekejangan otot perineum berlaku pada pemikiran seks, yang lain dengan ancaman penembusan yang nyata. Sebilangan orang dengan mudah "membiarkan" satu pasangan dan "menutup pintu" dengan rapat di hadapan orang lain.

Wanita yang menderita vaginismus mempunyai satu kesamaan: penolakan bawah sedar dan penolakan terhadap seks seperti itu dan adanya beberapa jenis trauma psikologi. Selalunya, trauma ini berasal dari zaman kanak-kanak, yang timbul disebabkan oleh penjagaan ibu yang berlebihan dan campur tangannya yang tidak sengaja dalam kehidupan intim anak perempuannya. Vaginismus sekunder mungkin berkaitan dengan rogol, kelahiran anak yang sukar, pembedahan alat kelamin.

Sangat menarik bahawa wanita itu sendiri, yang menderita vaginismus, sering tidak memahami apa yang sedang berlaku kepadanya. Dia sangat menginginkan seks, tetapi begitu memasuki penetrasi, pintu masuk ke vagina ditutup rapat sehingga pasangan tidak dapat masuk.

Ketegangan otot yang menutup bukaan faraj meningkat dalam situasi yang mengancam. Oleh itu, dalam kes vaginismus, hubungan yang saling mempercayai dan lembut antara pasangan adalah sangat diperlukan, meringankan kasih sayang. Penting agar tidak ada ketakutan akan kehamilan yang tidak diingini atau penyakit kelamin - iaitu penggunaan alat kontrasepsi yang boleh dipercayai.

Dalam kes vaginismus ringan, latihan Kegel intim dengan pelatih vagina dapat membantu. Ia mengajar penggunaan otot-otot dasar pelvis, termasuk relaksasi. Ini adalah kaedah untuk mengatasi vaginismus.

Dengan vaginismus yang teruk, pertolongan mesti diminta dari ahli seks.

3. Kekeringan adalah tanda rangsangan yang tidak mencukupi

Melembapkan mukosa vagina dianggap agak serupa dengan ereksi pada lelaki. Pelinciran vagina adalah cecair yang muncul pada mukosa vagina ketika darah mengalir ke dalamnya (mekanisme yang sama untuk ereksi).

Pintu masuk ke vagina dibasahi dengan rembesan lendir kelenjar Bartholin yang terletak di labia minora. Rahsia memudahkan penembusan ke dalam faraj, dan pelincir memberikan peluncuran mudah ke dinding vagina.

Pelepasan pelinciran vagina bergantung pada tahap gairah seksual, jadi penyebab kekeringan faraj yang paling biasa adalah rangsangan seksual yang tidak mencukupi dan kekurangan awal untuk seks faraj..

Ketidakpastian dalam pasangan seksual, kekasaran dan ketidaktentuannya, ketakutan terhadap jangkitan genital dan kehamilan yang tidak diingini, bau yang tidak menyenangkan, kemungkinan kedatangan orang asing secara tiba-tiba - semua ini menyukarkan keadaan dan menghalang anda daripada berehat dan mencapai puncak gairah.

Kekeringan juga dapat terjadi akibat infeksi dan keradangan pada vagina, penggunaan produk kebersihan diri yang keras, douching, ubat vagina, dan penggunaan spermisida.

Selalunya, pengeluaran pelinciran vagina terganggu kerana atrofi mukosa faraj dengan kekurangan hormon, terutamanya dengan kekurangan estrogen. Lebih-lebih lagi, keadaan ini dapat dilihat bukan hanya pada wanita semasa menopaus dan menopaus, tetapi juga pada orang muda dengan gangguan endokrin..

Bagaimana menjadi? Dalam kebanyakan kes, masalahnya dapat diselesaikan: persekitaran yang tenang, aman, hubungan yang amanah, bermain-main, menggunakan alat kontraseptif yang boleh dipercayai untuk melindungi daripada kehamilan, menggunakan kondom untuk melindungi daripada jangkitan (jika perlu). Dan jangan lupa tentang pelincir: tidak ada terlalu banyak pelincir.!

Sekiranya semua ini tidak membantu, anda harus berjumpa doktor: pakar sakit puan-endokrinologi dan ahli seksologi boleh membantu.

4. Kesakitan semasa hubungan seks bukanlah perkara biasa. Tidak pernah

Sensasi menyakitkan yang berlaku semasa hubungan seks disebut dyspareunia. Walaupun mereka tidak kuat, ini bukan norma, tetapi masalah perubatan yang sangat spesifik..

Kesakitan dapat dirasakan pada pembukaan faraj, di dalam faraj itu sendiri, jauh di bahagian bawah perut. Ia boleh menyebabkan punggung bawah, perineum, tumpah di bahagian dalam paha.

Tanpa keraguan, seks hanya akan terasa baik. Kesakitan semasa persetubuhan tidak boleh ditoleransi. Ini adalah laluan langsung ke dispareunia. Kesakitan muncul, berulang - kepada doktor, untuk menyelesaikan masalah pada akarnya.

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan kesakitan, tetapi selalunya ia berkaitan dengan vaginismus, kekeringan faraj, keradangan dan endometriosis. Pengulangan episod kesakitan yang berulang menyebabkan fakta bahawa tubuh mengingatnya dan memulakannya sedikit demi sedikit hubungan seksual, walaupun penyebab sebenar kesakitan itu sendiri telah dihilangkan.

Kadang-kadang kesakitan berlaku bukan semasa, tetapi selepas hubungan seks, dan paling sering disebabkan oleh ketidakpuasan seksual. Kekurangan orgasme menyebabkan genangan darah di kawasan kemaluan pelvis. Cukup untuk melegakan - peredaran darah dinormalisasi, dan rasa sakit akan hilang.

Pengecutan rahim spastik ringan selepas hubungan seks dikaitkan dengan pembebasan oksitosin - ini adalah norma. Tetapi kekejangan berulang yang kuat dari semasa ke semasa adalah alasan untuk berunding dengan pakar sakit puan.

5. Cengkaman lemah: kelonggaran otot-otot dasar pelvis

Terdapat mitos mengenai faraj yang "meregang", yang kononnya bertambah besar disebabkan oleh banyaknya pasangan seksual pada seorang wanita. Ini tidak benar: apabila terangsang, alat kelamin wanita bertambah besar kerana aliran darah, dan keanjalan membantu mereka "kembali" ke ukuran sebelumnya dengan tenang - seperti pada lelaki, ereksi tidak "meregangkan" zakar dan tidak mengubahnya menjadi lembik kain buruk kerana banyak hubungan seks.

Tetapi kelemahan otot dasar panggul boleh menyebabkan peningkatan kapasiti faraj, sebab itulah semasa persetubuhan dindingnya tidak sesuai dengan zakar, dan ini mengganggu pencapaian orgasme untuk kedua-dua pasangan.

Semasa geseran dalam kes seperti itu, udara dapat memasuki saluran kemaluan. Apabila pecah, vagina mengeluarkan bunyi "memerah" dan "kentut".

Rongga perut adalah ruang tertutup di mana organ dalaman, termasuk alat kelamin, berada. Organ-organ ini boleh bergerak sedikit antara satu sama lain, tetapi tidak pernah mengubah lokasi mereka. Di luar, pergerakan mereka dibatasi oleh dinding perut anterior. Di bawah - perineum, dibentuk oleh otot-otot dasar panggul. Sekiranya dinding perut anterior mengalami ketegangan, seperti yang berlaku semasa melahirkan anak dan aktiviti fizikal yang berlebihan, tekanan di dalam rongga perut meningkat dan organ-organ bergerak ke bawah - akibatnya, rahim dan vagina berlarutan dan jangkitan faraj yang kerap, ketidaksinambungan kencing ketika ketawa, batuk dan bersin, sakit semasa persetubuhan.

Latihan Kegel dan simulator faraj akan membantu mengelakkan kemerosotan alat kelamin. Senaman membantu menguatkan otot-otot dasar pelvis dan meningkatkan kekuatan cengkaman vagina.

6. Ketidaksesuaian dalam ukuran: ruang terlalu sedikit

Rata-rata faraj wanita mempunyai panjang 9-10 cm. Ini cukup untuk "muat dengan selesa" zakar standard sepanjang 15-16 cm. Tidak menghairankan bahawa sekitar 85% wanita cukup berpuas hati dengan kualiti seks dengan "rata-rata". Tetapi pemilik nilai rata-rata ini dalam 55% kes menginginkan parameter yang besar - dan sia-sia. Lebih daripada rata-rata penis bagi banyak wanita menyebabkan ketidakselesaan semasa hubungan seks.

Keseronokan seorang wanita tidak bergantung pada panjang zakar. Yang lebih penting ialah rasa kenyang pada faraj, yang berlaku apabila reseptornya jengkel. Dan kerana reseptor tertumpu 1-3 cm dari pintu masuk ke faraj, boleh dianggap bahawa menjengkelkan segala yang lebih jauh dan lebih dalam tidak masuk akal.

Orgasme wanita adalah hasil dari keselesaan, kesediaan untuk seks, keyakinan diri dan keyakinan terhadap pasangannya, kelonggaran, kemampuan seorang lelaki untuk mengawal tubuhnya dan pengetahuannya mengenai anatomi wanita dan keinginan untuk menyenangkan pasangannya. Dimensi tidak ada kaitan dengannya!

Sementara itu, di suatu tempat di Afrika, terdapat penis sepanjang 34 cm. Di Rusia, menurut pakar urologi-andrologi, organ dengan panjang 21 cm boleh disebut besar - tetapi ini cukup untuk menimbulkan masalah tertentu. Tidak setiap wanita bersedia melakukan hubungan seks dengan pemilik ukuran ini: walaupun dengan tindakan berhati-hati, ada risiko terluka - dalam arti harfiah kata.

Pemilik dengan ukuran yang begitu mengagumkan perlu berhati-hati dan berhati-hati dan menghadkan penembusan dengan cincin ereksi. Mereka sering kali hadir dengan getaran, yang dapat menambahkan keseronokan tambahan kepada kedua-dua pasangan. Untuk hubungan seks dengan ketidakcocokan dalam ukuran, kedudukan sesuai di mana seorang wanita dapat mengawal kedalaman penembusan dan menghentikan pasangan sekiranya sensasi yang tidak menyenangkan - pada dasarnya ini adalah pelbagai pilihan untuk "wanita di atas".

7. Bau wanita: sihat dan tidak sihat

Mari tinggalkan masalah kebersihan di belakang papan perbincangan - di sini semuanya jelas. Jika tidak, bau busuk yang kuat paling sering dikaitkan dengan jangkitan faraj atau vaginosis bakteria. Yang terakhir, dengan cara ini, tidak berlaku untuk jangkitan dan penyakit radang..

Vaginosis adalah keadaan di mana mikroflora vagina terganggu, atau lebih tepatnya, nisbah antara penduduk yang bermanfaat dan berbahaya. Tanda ciri vaginosis bakteria adalah bau yang disebut "amis" dari vagina, yang semakin meningkat semasa hubungan seksual dan setelah bersentuhan dengan sperma.

Bahan khas, amina, yang muncul sebagai hasil daripada aktiviti penting mikroba "buruk", boleh disalahkan kerana munculnya bau ini. Penyakit ini tidak menular, tetapi tidak mudah untuk mengatasinya - anda tidak boleh melakukannya tanpa pakar sakit puan. Hanya antibiotik yang menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, selepas itu diperlukan untuk memulihkan mikroflora yang bermanfaat.

Faraj yang sihat berbau seperti kefir, tetapi bukan makanan laut. Bau masam organ kemaluan wanita adalah produk aktiviti bakteria asid laktik, yang biasanya menguasai mikroflora vagina yang lain.

Bakteria asid laktik menguraikan glikogen yang terkandung dalam sel epitelium menjadi asid laktik dan asetik. Persekitaran berasid menghalang pertumbuhan mikrob patogen dan melindungi daripada jangkitan.

Sekiranya vagina tidak berbau masam, tetapi tidak berbau seperti ikan, ini juga merupakan alasan untuk berfikir: apabila persekitaran vagina menjadi alkali, penyakit kelamin tidak dikecualikan. Dalam kes ini, lebih baik menggunakan kontrasepsi penghalang.!

8. Gatal dan terbakar

Pengalaman seks boleh dimanjakan oleh pembakaran dan gatal pada alat kelamin. Anda tidak perlu panik mengenai perkara ini.

Dalam kebanyakan kes, ini disebabkan oleh fakta bahawa wanita itu tidak cukup "memanaskan badan". Geseran zakar terhadap selaput lendir vagina yang kering disertai dengan aliran darah dan peningkatan kepekaan pada tisu kelamin, sehingga 10-20 minit selepas orgasme, ketika peredaran darah menormalkan, sebahagian besar ketidakselesaan akan berlalu.

Gatal-gatal dan pembakaran zakar pada lelaki dan pintu masuk ke vagina dan faraj itu sendiri pada wanita sering dikaitkan dengan alergi terhadap spermisida - ubat kontraseptif yang digunakan untuk melindungi daripada kehamilan yang tidak diingini. Spermisida mengandungi komponen yang dirancang untuk membunuh sperma, bersamaan dengan ini mereka boleh merengsakan tisu alat kelamin.

Terdapat juga masalah seperti alergi terhadap susu getah - bahan dari mana kondom dibuat. Kerengsaan boleh disebabkan oleh pelincir dan pewarna yang digunakan dalam pembuatan mainan seks. Sangat jarang wanita alah kepada sperma pasangan seksual..

Gatal dan terbakar pada faraj adalah, pertama sekali, alasan untuk menolak spermisida, kondom dan pelincir dengan perisa dan pewarna. Untuk melindungi daripada kehamilan dalam kes seperti itu, anda boleh menggunakan alat intrauterin (IUD), kontraseptif hormon gabungan (COC), atau vasektomi lelaki jika lelaki itu sudah (atau sama sekali) tidak akan mempunyai anak.

9. Keradangan pundi kencing selepas malam ribut

Keseronokan seks yang paling menakjubkan dapat memudar jika sistitis postcoital berlaku selepasnya - keradangan pundi kencing. Tanda-tanda pertama penyakit ini muncul dalam 12-48 jam dan menghentikan aktiviti seksual dalam 4-7 hari ke depan.

Pada intinya, sistitis postcoital tidak berbeza dengan sistitis bakteria biasa: perjalanan yang kerap ke tandas, gatal-gatal, sensasi terbakar dan kesakitan, bertambah teruk pada akhir kencing. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa cystitis postcoital berlaku selepas seks yang ganas dan berpanjangan, dan cystitis sederhana tidak berkaitan dengannya..

Mengapa cystitis berlaku? Pembukaan luar uretra terletak berhampiran pintu masuk ke faraj. Semasa geseran aktif, uretra dapat ditarik lebih dekat dan berada di dalam saluran kemaluan.

Kemudian mikroorganisma dari faraj dengan mudah memasuki uretra dan masuk ke dalam pundi kencing dan menyebabkan perkembangan sistitis. Risiko terkena sistitis meningkat jika uretra wanita pada mulanya terletak di pintu masuk vagina atau jika patogen berlaku di mikroflora vagina.

Bagaimana cara mencegah cystitis selepas hubungan seks? Ahli urologi mengesyorkan membuang air kecil dan mandi sebaik sahaja melakukan persetubuhan, walaupun tidak ada bukti saintifik untuk kaedah pencegahan ini. Menurut doktor, air kencing membuang sebahagian besar kuman dari uretra, dan ini mengurangkan risiko terkena cystitis postcoital..

Mungkin masuk akal untuk menolak penembusan jika kedua-dua pasangan bersedia meneroka cara lain untuk melakukan hubungan seks.

10. "Luka pertempuran"

Sudah menjadi kebiasaan untuk merujuk kepada "luka pertempuran" di bidang seks hanya kecederaan yang disertai dengan pelanggaran integriti kulit atau membran mukus organ kelamin.

Selalunya, terdapat gosokan yang muncul sebagai akibat geseran aktif terhadap latar belakang kekeringan faraj, mereka disertai oleh edema tisu dan bahkan pembentukan retakan pada bukaan faraj. Prosedur seks dan kebersihan berulang menyebabkan pembakaran dan kesakitan. Kecederaan memudahkan perkembangan jangkitan, jadi jika gatal, terbakar dan sakit pada vagina tidak hilang dalam seminggu, berjumpa doktor untuk pemeriksaan jangkitan genital.

Anda boleh mengelakkan semua aib ini dengan pertolongan lama dan banyak pelincir yang baik, agar tidak kering "kering".

Mengabaikan ukuran "martabat" lelaki dan seks yang terlalu keras boleh menyebabkan kecederaan serius pada organ kelamin luaran dan dalaman. Selalunya, dinding anterior vagina dan peti besi terjejas. Keretakan dan air mata di kawasan ini disertai dengan sakit teruk, pendarahan, dan masalah kencing. Masalah serupa timbul semasa menggunakan alat permainan seks yang tidak sesuai dengan ukuran fisiologi faraj..

Zakar yang besar boleh mencederakan ligamen rahim dan juga tulang ekor. Oleh itu, kami mengesyorkan agar gergasi seksual menggunakan cincin ereksi untuk mengelakkan kecederaan untuk mengelakkan penembusan ke dalam vagina..

Sekiranya semasa seks terdapat rasa sakit di faraj, di bahagian bawah abdomen, di punggung bawah, pendarahan bermula atau pelepasan luar biasa yang lain muncul, anda perlu segera menghentikan hubungan seksual dan berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan.

Jangan panik apabila sejumlah kecil darah muncul tanpa rasa sakit. Selalunya, pendarahan seperti itu dikaitkan dengan trauma pada tisu serviks yang meradang, jika seorang wanita mengalami serviks atau hakisan serviks. Ini tidak mengancam nyawa, tetapi mengisyaratkan perlunya lawatan ke doktor dan rawatan.

11. "Cengkaman maut"

Amat jarang berlaku, tetapi kebetulan rakan kongsi "terjebak" antara satu sama lain.

Mencubit zakar berlaku kerana kekejangan otot terkuat yang menyekat masuk ke faraj. Ini berlaku dengan ketakutan secara tiba-tiba pada wanita yang terlalu beremosi. Akibatnya, lelaki itu dirantai kepada pasangannya, dan setiap percubaannya untuk membuang zakar menyebabkan kesakitan yang teruk pada kedua pasangannya.

Situasi yang lucu, tetapi tidak bagi mereka yang jatuh ke dalamnya.

Untuk melonggarkan "dangkal" dan membebaskan zakar, seorang wanita mesti menggunakan dirinya dengan cara yang sama seperti yang biasa berlaku ketika mengosongkan usus. Pada masa yang sama, lelaki itu mesti memasukkan jarinya ke dubur pasangan, menariknya ke arah tulang ekor dan pada masa yang sama cuba keluar dari vagina. Sekiranya keadaan tidak dapat diselesaikan selepas ini, anda perlu menghubungi ambulans. Mampatan zakar yang berpanjangan dipenuhi dengan nekrosis tisu.

Kami harap tutorial ini tidak akan berguna untuk anda..

12. Orgasme faraj, yang tidak wujud

Walaupun terdapat kisah mengenai titik G, A, U, kebanyakan wanita tidak dapat mengalami orgasme dengan hanya satu rangsangan faraj. Cukup aneh, tetapi ramai lelaki sangat terkejut. Ada yang yakin bahawa geseran tiga minit sudah cukup untuk memuaskan pasangan, dan ketiadaan orgasmenya dikaitkan dengan kesejukan seksualnya. Ada pihak yang membuat kesimpulan terburu-buru mengenai kegagalan mereka sebagai pasangan seksual..

Sebenarnya, mukosa vagina secara praktikal tidak mempunyai kepekaan, lebih tepatnya, alat reseptornya diwakili oleh pulau - zon erogen. Kesan zakar pada kawasan ini sahaja tidak cukup untuk mencapai orgasme. Insentif tambahan diperlukan.

Kawasan kemaluan yang paling sensitif adalah kelentit. Dari sudut pandangan anatomi, klitoris adalah rakan wanita zakar. Seperti zakar, ia mempunyai kepala, tetapi jumlah ujung saraf di dalamnya adalah dua kali ganda daripada organ lelaki, dan hanya ada satu fungsi - keseronokan seksual.

Kepala klitoris yang dapat dilihat oleh mata, bertentangan dengan kepercayaan popular, hanyalah sebahagian dari gunung es klitoris. Ia mempunyai dua kaki yang menutupi bukaan faraj dan bertanggungjawab untuk sensasi yang menyenangkan semasa hubungan faraj. Sehingga kini, para saintis telah bersetuju bahawa apa yang disebut sebagai "vaginal" orgasme bukanlah faraj, tetapi semua kelentit yang sama, hanya klitoris yang dirangsang dari dalam.

Namun kepala klitoris adalah "butang merah" untuk mencetuskan rantai orgasmik. Sekiranya ia terletak berhampiran dengan bukaan faraj, maka anda boleh bergantung kepada rangsangan klitoris tidak langsung semasa geseran, tetapi kebanyakan wanita memerlukan pendedahan langsung kepada tangan atau mainan: 67% wanita lebih suka melakukan seks dengan rangsangan klitoris, dan separuh daripadanya tidak dapat mencapai orgasme tanpa itu ( hanya 18% tidak memerlukan rangsangan tambahan).

Pencapaian orgasme bukan sahaja disebabkan oleh kerengsaan klitoris, tetapi juga dengan rangsangan payudara, puting, kulit di leher, cuping telinga - anda tidak pernah tahu di mana zon erogen dapat dijumpai dengan pemeriksaan yang teliti!

Adakah semuanya baik-baik saja dengan faraj anda

Saya menasihati anda untuk duduk dan memeriksa faraj anda dengan betul dan semua yang ada di dalamnya. Kami semua mengkaji komposisi utama organ genital wanita dalam biologi, tetapi mengenai penampilan anda secara khusus, semuanya terlalu individual di sini. Sekiranya anda tidak mengetahui badan anda, anda tidak akan menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Berikut adalah ciri-ciri struktur organ kelamin anda yang harus anda perhatikan.

Saiz labia

Perkara pertama yang dapat dilihat oleh pakar sakit puan anda adalah labia besar. Tugas mereka adalah melindungi bahagian tubuh yang lebih sensitif, yang terletak di pintu masuk vagina..

Di antara mereka adalah labia minora - dua lipatan membran mukus. Mereka mempunyai banyak kelenjar sebum, saluran darah, ujung saraf, jadi bahagian tubuh ini adalah peserta penuh dalam kegembiraan anda..

Menurut kajian 2005 oleh International Journal of Obstetrics and Gynecology, panjang labia majora wanita antara 7 hingga 12 sentimeter, dan labia majora berkisar antara 2 hingga 10 sentimeter. Apabila teruja, labia minora membengkak dan bertambah banyak.

Ramai kanak-kanak perempuan rumit kerana fakta bahawa labia minora mereka tidak mahu hidup sesuai dengan nama mereka dan melangkaui labia majora. Pakar sakit puan memastikan bahawa vulva setiap wanita adalah unik dan anda tidak perlu bimbang tentang ketidakpatuhan terhadap piawaian..

Sekiranya kita bercakap mengenai jumlah atau panjang hipertrofi, yang menyebabkan ketidakselesaan serius, pembedahan plastik labia minora atau labiaplasty adalah mungkin. Pakar mengesyorkan untuk menggunakan langkah-langkah ekstrem seperti itu hanya dalam kes-kes khas, kerana prosedur ini menyakitkan dan akan menyebabkan banyak ketidakselesaan..

Ukuran labia tidak mengatakan apa-apa mengenai bilangan, kualiti, usia dan ciri lain pasangan seksual dan pengalaman masa lalu anda secara umum..

Bentuk dan warna

Seperti yang biasa dikatakan oleh ibu saya, dengan bengkok mengepang kuncir saya ke sekolah: "Tidak ada simetri mutlak di alam ini." Segala-galanya di badan kita tidak sama - dada, kaki, ciri wajah. Labia juga mengambil apa sahaja bentuk yang mereka mahukan. Mereka tidak simetri di sekitar tepi dan mungkin juga mempunyai kepekaan yang berbeza di sisi kanan dan kiri..

Warna kulit di kawasan intim biasanya berbeza dengan bahagian badan yang lain. Pada wanita berkulit putih, ia boleh berwarna coklat atau ungu, pada wanita berkulit gelap, sebaliknya, ia boleh menjadi lebih ringan. Jangan terkejut jika bahagian organ yang berbeza mempunyai warna tersendiri - labia, biasanya, lebih gelap daripada perineum. Apabila teruja, mereka dapat memerah kerana aliran darah, walaupun tidak mungkin pada masa itu anda mementingkan warna..

Sekiranya labia memerah dan gatal pada masa lapang anda dari hubungan seks, ini mungkin disebabkan oleh pakaian yang tidak sesuai atau pakaian dalam yang ketat.

Tekstur

Seperti yang anda bayangkan, labia hampir sama uniknya dengan cap jari. Mereka boleh berbeza dengan sentuhan: halus atau kasar di sekitar tepinya. Semua ini juga berada dalam kerangka normal, hanya perlu dibimbangkan mengenai tahi lalat atau kista baru, dalam hal ini lebih baik segera berjumpa doktor.

Tekstur labia minora serupa dengan kulit di bahagian dalam pipi. Mereka sentiasa dilincirkan untuk melindungi vagina dari kesan berbahaya.

Bau

Bau di kawasan intim berbeza bergantung pada kitaran. Dia mengatakan bahawa bakteria "baik" anda berfungsi dengan normal. Semasa melakukan hubungan seks atau bersukan, bau mungkin menjadi lebih jelas, tetapi tidak boleh terlalu keras atau tidak menyenangkan..

Terdapat versi bahawa makanan yang kita makan mempengaruhi rasa dan bau rembesan. Kepercayaan ini biasa berlaku pada sperma lelaki, tetapi perlu diperhatikan bahawa ini juga berlaku untuk pembuangan wanita. Buah-buahan dikatakan memberikan rasa atau aroma yang manis, sementara kubis atau sayur-sayuran hijau lain dikatakan pahit. Walau bagaimanapun, maklumat ini tidak ada kaitan dengan kesihatan, perlu diperhatikan sekiranya teman lelaki anda adalah pengguna makanan.

Tidak boleh ada bau yang kuat dan tidak menyenangkan jika semuanya sesuai dengan kebersihan badan dan badan anda. Cukup dengan membilas vulva setiap hari dengan air suam dan jangan sekali-kali mencuci vagina dari dalam, jika tidak, anda boleh mengganggu pH semula jadi. Faraj mempunyai harta pembersihan diri yang indah, jadi tenang - semuanya cukup bersih di sana. Ia menghilangkan semua bakteria yang tidak diperlukan dengan rembesan dan tidak memerlukan perkhidmatan tambahan.

Zaman berubah

Oleh kerana labia diperbuat daripada kulit, ia akan berubah seiring bertambahnya usia..
Terobsesi dengan usaha pemuda kekal, wanita menggunakan pembedahan plastik untuk mengetatkan vulva. Perlu diingat bahawa prosedur ini tidak mempunyai fungsi praktikal - kepekaan labia dan kelentit mungkin sedikit menurun selama bertahun-tahun, tetapi tidak ada pembedahan yang dapat membantu anda di sini..

Penyakit radang pada alat kelamin: sebab dan rawatan

Pendapat mengenai penyembuhan spontan proses keradangan pada alat kelamin dengan permulaan atau keteraturan aktiviti seksual sebagai "sumber kesihatan" utama adalah salah tanggapan umum.

Penyakit radang pada organ kelamin wanita (alat kelamin) termasuk bartholinitis, vulvitis, vulvovaginitis, kolpitis (vaginitis), serviks, endocervicitis, endometritis, endomiometritis, salpingitis (adnexitis), oophoritis, salpingo-oophoritis, parametritis, pelvioperitonitis.

  bartholinitis adalah keradangan pada kelenjar besar vestibule faraj. Mengenai bartholinite secara terperinci.

Foto bartholinitis. Pseudo-abses kelenjar Bartholin yang betul

vulvitis - keradangan organ kelamin luaran wanita (vulva). Mengenai vulvitis secara terperinci.

Foto vulvitis. Hiperemia (kemerahan) teruk pada labia majora dan klitoris pada seorang gadis berusia 4 tahun

vulvovaginitis - keradangan pada vulva dan faraj. Mengenai vulvovaginitis secara terperinci.

Foto kolpitis. Membran mukus vagina adalah hiperemik (merah terang)
Foto serviks. Membran mukus serviks berwarna merah terang
Foto endokervisitis kronik, serviks. Pintu masuk ke saluran serviks berwarna merah terang, cacat. Sejumlah rembesan purulen yang sederhana di saluran serviks
 • endometritis - keradangan lapisan rongga rahim (endometrium). Mengenai endometrium secara terperinci.
 • endomiometritis - keradangan membran mukus rongga rahim yang melibatkan lapisan otot rahim (myometrium). Mengenai endomiometritis secara terperinci.
 • panmetritis - keradangan semua lapisan rahim: endometrium, myometrium dan membran serous. Mengenai Panmetritus secara terperinci.
 • salpingitis (adnexitis) - keradangan pada saluran tuba (lampiran rahim). Mengenai salpingitis secara terperinci.
 • oophoritis - keradangan ovari. Mengenai ooforitis secara terperinci.
 • salpingo-oophoritis - keradangan pada pelengkap rahim dan ovari. Mengenai salpingo-oophoritis secara terperinci.
 • parametritis - keradangan tisu pelvis;
 • pelvioperitonitis - keradangan peritoneum pelvis.
 • Keradangan genital perlu dirawat.

  PENTING untuk mula bergerak ke arah yang betul!

  SEGALA anda perlu tahu mengenai arah yang betul dalam rawatan penyakit radang pada alat kelamin, lihat DI SINI:

  • Klasifikasi penyakit radang alat kelamin mengikut peringkat
  • Pencirian keputihan normal
  • Faktor pembersihan diri dari faraj
  • Penyebab pelanggaran flora vagina normal
  • Rawatan penyakit radang pada organ kelamin wanita (alat kelamin)
  • Program # 1. Rawatan penyakit radang dan berjangkit pada pelvis kecil
  • Peraturan kebersihan alat kelamin
  • Soalan dan jawapan mengenai rawatan keradangan genital

  Rawatan radang kemaluan dengan janji temu melalui telefon berbilang saluran 8 (800) 500-52-74 (panggilan percuma di Rusia), atau +7 (928) 022-05-32 (untuk panggilan asing).

  Anda boleh mengemukakan SOALAN ONLINE mengenai rawatan keradangan genital di [email protected]

  REKOD ONLINE untuk rawatan keradangan genital di sini.

  REKOD di Internet untuk rawatan keradangan genital di sini.

  Beli kad kursus melalui telefon +7 (928) 022-05-32 atau di sini.

  Klasifikasi penyakit radang pada alat kelamin

  • tahap akut 1-5 hari;
  • tahap subakut 6-15 hari;
  • tahap kronik lebih daripada 15 hari.

  Klasifikasi ini agak sewenang-wenangnya keparahan proses keradangan pada organ genital dan jangka masa korelasi yang signifikan secara statistik (saling bergantung) secara amnya tidak dan bergantung kepada virulensi (keagresifan) patogen, keanehan reaksi sistem saraf dan kereaktifan imunologi (aktiviti sistem imun) organisma.

  Di samping itu, konsep "akut", "subakut", "lesu / lemah", "tahap pengampunan yang tidak lengkap" mencirikan aktiviti proses, dan konsep "segar", "kronik" - jangka masa.

  Ciri-ciri keputihan normal pada wanita yang sihat

  • Jumlah keputihan wanita yang sihat biasanya hingga 0.5-1.0 ml sehari, bergantung pada fasa kitaran haid.
 • keputihan normal tidak menyebabkan ketidakselesaan, tidak menyebabkan kerengsaan pada kulit dan membran mukus organ kelamin luar (vulva).
 • Foto faraj yang sihat dari seorang gadis nulliparous: dinding vagina bersih, berwarna merah jambu. Tiada pilihan
  Foto faraj wanita berusia 23 tahun yang sihat: dinding faraj berwarna merah jambu. Pembuangan lendir yang sedikit

  Komposisi normal mikroflora vagina merangkumi kira-kira 150 jenis virus dan 400 jenis bakteria.

  Komposisi flora bakteria vagina wanita / gadis yang sihat termasuk cocci (staphylococci, streptococci, peptostreptococci), bakteria berbentuk batang (lactobacilli, bifidobacteria, bacteroids, fusobacteria, porphyromonas, prevotella), dll..

  Mikroflora vagina normal, bersama dengan pelindung, melakukan fungsi enzimatik, imunostimulasi dan mensintesis vitamin.

  Pelanggaran komposisi spesies dan keseimbangan kuantitatif flora virus dan bakteria boleh menyebabkan penyakit radang dan berjangkit sistem genitouriner.

  Faktor pembersihan diri (perlindungan) vagina termasuk

   tahap estrogen (hormon seks wanita) yang mencukupi dalam badan;

  Sebilangan wanita salah faham mengenai kebersihan alat kelamin. Mereka berlatih mencuci vagina (DYING) dengan air, infusi, rebusan ramuan atau larutan bahan kimia untuk tujuan kebersihan.

  Sebenarnya, membersihkan badan mikroorganisma bermanfaat dan TIDAK MEMBANTU wanita sama sekali. Alam telah meletakkan kemampuan vagina untuk membersihkan dirinya. Mengenai kebersihan alat kelamin secara terperinci.

  Penyebab pelanggaran flora vagina normal

  Perubahan patologi dalam persekitaran vagina boleh menyebabkan

  • mencuci (mencuci) faraj;
  • rawatan antibiotik tindakan sistemik atau tempatan (di dalam vagina);
  • rawatan dengan sitostatik;
  • rawatan dengan agen hormon ("hormon");
  • patologi endokrin (diabetes mellitus, toleransi glukosa terganggu) dan perubahan hormon dalam tempoh kehidupan wanita / gadis yang berbeza (haid, kehamilan, menopaus);
  • menggunakan pil perancang (pil kawalan kelahiran). Mengenai kontraseptif secara terperinci.
  • sebarang keadaan yang membawa kepada pelanggaran status imun (merokok, rhinitis (hidung berair), radang amandel, sistitis dan penyakit somatik (bukan ginekologi) lain);
  • keutamaan dalam diet atau penggunaan bukan makanan (dalam bentuk "makanan ringan") makanan karbohidrat: roti, kue, gula-gula, susu pekat, dll..
  • dysbiosis (dysbiosis) usus. Sejumlah penyelidik percaya bahawa proses menular tunggal boleh berlaku di tubuh wanita / gadis dengan manifestasi klinikal yang dominan (dengan gangguan dominan) dari sistem pembiakan atau saluran gastrointestinal (sistem pencernaan).

  Dalam keadaan ini, komposisi mikroflora (flora bakteria) dan sifat pelepasan dari saluran kemaluan wanita boleh berubah.

  Rawatan penyakit radang pada organ kelamin wanita

  Kami mencapai kejayaan TANPA ANTIBIOTIK dengan fisioterapi dan ubat-ubatan herba.
  Ada HASIL, ada PENGALAMAN, ada cara untuk MENCAPAI.
  Fisiologi dan berkesan.

  Rawatan penyakit radang pada alat kelamin (alat kelamin) adalah salah satu bidang aktiviti yang diperlukan di Klinik kami.

  Rawatan penyakit radang organ kemaluan wanita, pakar sakit puan MENGHANTAR kepada kami dan wanita dari Belarus, Ukraine, Latvia dan Lithuania, Kazakhstan, England, Itali, UAE, Turki, Korea Selatan, Vietnam, Kyrgyzstan, Poland, Yunani, dan banyak bandar di Rusia.

  Pendapat mengenai penyembuhan secara spontan (spontan) proses keradangan pada alat kelamin dengan permulaan atau keteraturan aktiviti seksual sebagai "sumber kesihatan" utama adalah salah tanggapan umum.

  Klinik Spa untuk Kesihatan Wanita telah membangun dan berjaya menerapkan Program No. 1. Rawatan penyakit radang dan berjangkit pada pelvis kecil.

  Program ini merangkumi pemeriksaan dan rawatan klinikal dan makmal yang lengkap. Program # 1 secara terperinci.

  DURASI rawatan keradangan genital dan penyakit berjangkit (dysbiosis) pelvis kecil adalah 10-14 hari, bergantung pada aktiviti proses keradangan.

  PENGAMBILAN PERTAMA oleh pakar sakit puan, pemeriksaan dan permulaan rawatan, adalah wajar dilakukan pada hari-hari pertama setelah akhir haid.

  Dalam beberapa kes, jika tidak mungkin muncul pada hari-hari yang dinyatakan dalam kitaran haid (segera setelah berakhirnya haid), dibenarkan untuk memulakan pemeriksaan dan rawatan kemudian..

  Prosedur pemeriksaan dan rawatan dilakukan dari HARI PERTAMA menghubungi Klinik. Mengenai rawatan secara terperinci.

  Anda boleh melakukan pemeriksaan klinikal dan makmal yang diperlukan di tempat kediaman anda atau di Klinik kami dengan membuat janji temu. Kos peperiksaan

  Hasil ujian sah selama 2 bulan dari tarikh selesai sekiranya tidak berlaku pertukaran pasangan seksual.

  Rawatan radang kemaluan pada wanita adalah berdasarkan penggunaan ubat-ubatan herba dan fisioterapi moden.

  Penggunaan ubat secara hidrofilik-hidrofobik membolehkan ubat dihantar melalui saluran limfa secara langsung ke fokus keradangan, melewati saluran gastrointestinal, hati dan buah pinggang.

  Ubat-ubatan dari mineral semula jadi dan bahan mentah tumbuhan, yang dibuat mengikut preskripsi doktor Klinik Kesihatan Wanita, mempunyai kesan anti-radang, pertumbuhan semula membran dan menstabilkan membran (memulihkan sel yang rosak), memungkinkan untuk mengelakkan kemungkinan kesan negatif pada organ dan tisu yang sihat, mengurangkan beban ubat pada tubuh, dengan ketara untuk meningkatkan keberkesanan rawatan dan jangka masa remisi (tempoh tanpa manifestasi subjektif penyakit). Mengenai homeopati secara terperinci.

  Pengalaman kami dalam rawatan spa menunjukkan bahawa penggunaan ubat-ubatan berdasarkan mineral semula jadi dan bahan mentah tumbuhan adalah komponen fisiologi (sesuai dengan fisiologi manusia) penting dalam rawatan penyakit radang pelvis.

  Kos untuk merawat keradangan organ kelamin adalah 35850 rubel.

  Semua prosedur fisioterapi di Klinik Kesihatan Wanita Spa dilakukan TANPA SAKIT, dalam keadaan selesa oleh bidan Klinik yang terlatih secara profesional.

  Kontraindikasi terhadap rawatan fisioterapi adalah kontraindikasi umum terhadap fisioterapi: hipertensi darjah 3, proses onkologi dalam badan, penyakit somatik (terapeutik) yang teruk pada tahap dekompensasi.

  Setiap prosedur fisioterapi dan kontraindikasi terhadapnya diperincikan di laman web kami dalam perenggan artikel yang sesuai "Fisioterapi".

  Semasa rawatan proses keradangan, disarankan untuk tidak melakukan hubungan seksual.

  Sekiranya tidak mungkin untuk mengelakkan hubungan seksual, kontraseptif dengan kondom adalah wajib kerana keluarnya jangkitan secara aktif dari "depot" dan peningkatan risiko jangkitan pasangan seksual dan perkembangan kehamilan ektopik.

  Kondom mesti dipakai sebelum hubungan intim.!

  Permulaan kehamilan dapat dirancang pada kitaran haid berikutnya berdasarkan data "bersih" dari kajian kawalan.

  Semasa mengesan jangkitan kelamin, adalah wajib untuk merawat pasangan seksual (pasangan, rakan) di ahli urologi.

  Semasa rawatan penyakit radang pada organ kemaluan, penting untuk tidak mengambil makanan pedas dan minuman beralkohol, termasuk bir dan sampanye.
  Kembali ke diet biasa dan minum boleh dilakukan 3-5 hari selepas akhir rawatan.

  Semasa rawatan keradangan genital, tidak ada batasan dan ciri aktiviti fizikal.

  Semasa rawatan keradangan pada alat kelamin, adalah tidak diinginkan untuk mengunjungi mandi, sauna (termasuk sauna inframerah), kolam dan sumber air mineral sejuk berupa mandi kaki dan duduk.

  Setelah berakhirnya rawatan keradangan genital sehingga hasil "kawalan" kajian kawalan diperoleh, kontrasepsi dengan kondom diperlukan.
  Kondom mesti dipakai sebelum hubungan intim..

  Setelah menyelesaikan program untuk rawatan penyakit radang dan berjangkit dari pelvis kecil, berdasarkan dinamika (perubahan) keadaan, kami menetapkan terapi sokongan individu selama 6-8 bulan.

  Terapi sokongan membolehkan anda menggabungkan HASIL POSITIF yang dicapai dalam rawatan keradangan genital.

  Rawatan sanatorium proses keradangan pada alat kelamin pada wanita, dilakukan 2 kali setahun (pada bulan September-Oktober dan Februari-Mac), mengurangkan aktiviti proses patologi (infeksi-radang, infeksi-alergi, lekatan) pada lampiran rahim dan menyumbang kepada penyembuhan lengkap kronik salpingitis, salpingo-oophoritis, oophoritis.

  Kos program rawatan tidak termasuk kos pemindahan dan penginapan.

  Klinik spa kesihatan wanita membantu dalam penginapan dan penginapan wanita, wanita dengan anak-anak dan pasangan suami isteri semasa pemeriksaan dan rawatan.

  Mengenai keadaan hidup dan pemindahan dari lapangan terbang Mineralnye Vody dan stesen keretapi Pyatigorsk secara terperinci dalam artikel "Penginapan".

  PEMECAHAN.RF

  secara terperinci mengenai kaedah, ubat-ubatan dan tablet untuk rawatan disfungsi ereksi

  18 fakta menarik mengenai kemaluan lelaki dan wanita

  Dari semua bahagian tubuh kita, organ-organ inilah yang paling sedikit kita bercakap, walaupun itu adalah bahagian semula jadi badan kita. Kedua-dua organ ini saling melengkapi, mewujudkan kehidupan baru dalam satu pengalaman paling menyeronokkan yang dapat dialami oleh seseorang. Oleh itu, mari kita tinggalkan rasa malu dan biarkan saya berkongsi dengan anda beberapa fakta yang sangat bermaklumat mengenai alat kelamin lelaki dan wanita yang mungkin mengejutkan anda..

  9 fakta mengenai zakar

  Sembilan fakta mengenai zakar

  1. Zakar tidak mempunyai tulang, jadi bagaimana ia mengeras?

  Monyet mempunyai tulang di zakarnya, tetapi manusia tidak. Zakar mempunyai serat tisu yang membengkak dengan darah, menyebabkan organ menjadi sangat keras. Sekiranya anda pernah mendengar tentang orang yang "patah zakarnya", anda harus tahu bahawa pecahnya sebenarnya disebabkan oleh kerosakan pada tisu luar. Sekiranya masalah itu tidak diperbaiki, tisu parut dapat terbentuk dan menyebabkan penyakit Peyronie. Penyakit ini menyebabkan kesakitan, disfungsi ereksi dan luka pada bentuk zakar.

  2. Ukuran hanya penting untuk lelaki

  Kajian menunjukkan bahawa panjang rata-rata zakar lelaki yang tegak adalah 13,12 cm, tetapi para penyelidik juga mendapati bahawa maklumat ini tidak menenangkan banyak lelaki, walaupun panjangnya lebih lama. Kajian dari King's College London mendapati kegelisahan mengenai ukuran zakar dikaitkan dengan kemurungan yang tidak didiagnosis.

  3. Kesihatan badan dan zakar berkaitan

  Sekiranya anda seorang lelaki dan mengalami masalah ereksi sejak kebelakangan ini, anda harus melihat gaya hidup anda. Adakah anda cukup tidur? Adakah anda telah menambah berat badan? Lelaki yang mempunyai berat badan berlebihan cenderung mempunyai kadar testosteron yang lebih rendah di dalam badan mereka dan oleh itu mungkin mengalami disfungsi ereksi. Lelaki yang tidak cukup tidur atau bergerak sedikit boleh membahayakan ereksi mereka.

  4. Ia boleh tumbuh

  Beberapa ahli urologi Itali dari University of Turin, yang tidak berpuas hati dengan ukuran anggotanya, melakukan kajian mengenai sistem yang dikenali sebagai "regangan". Sistem ini seharusnya dapat membantu meningkatkan ukuran zakar tanpa pembedahan. Lelaki dalam kajian itu meregangkan zakar mereka selama beberapa jam sehari selama empat bulan. Hasilnya menunjukkan peningkatan 1.5-2 cm. Sekiranya anda mencari cara mudah untuk menjadikan organ anda lebih besar, kajian lain mendapati bahawa zakar membesar lebih banyak semasa seks oral daripada jenis gairah lain..

  5. Dia lebih fleksibel daripada yang anda fikirkan

  Dalam kajian tahun 2002 di Universiti Stanford, saintis menganalisis gambar pasangan yang melakukan hubungan seks di dalam mesin MRI. Mereka mendapati bahawa dalam posisi dakwah, zakar melentur menjadi bentuk bumerang ketika berada di dalam vagina..

  6. Rokok dapat mengurangkannya

  Penyelidikan menunjukkan bahawa rokok tidak hanya mengurangkan libido seseorang, ia juga boleh menyebabkan ereksi yang lebih lemah. Sebabnya ialah merokok menyempitkan arteri, sehingga mengganggu proses ereksi..

  7. Ini sebenarnya kelentit besar.

  Percaya atau tidak, tetapi ketika kita masih dalam kandungan, kita mempunyai faraj pada awalnya. Selepas testosteron mati, alat kelamin menjadi maskulin.

  8. Penampilan secara langsung berkaitan dengan kualiti sperma

  Dalam satu kajian di Sepanyol, para penyelidik menunjukkan wanita gambar lelaki dengan jumlah sperma tinggi, sederhana dan rendah dan meminta mereka memilih yang paling menarik. Sebilangan besar wanita memilih gambar lelaki dengan jumlah sperma yang lebih tinggi, sifat tidak dapat ditipu.

  9. Ejakulasi tidak datang dari otak

  Perintah ejakulasi tidak datang dari otak, ia memberikan tindak balas refleksif terhadap isyarat yang berasal dari saraf tunjang. Setelah arahan dihantar, otak menerima pemberitahuan dan barulah sensasi orgasme berlaku.

  9 fakta mengenai faraj

  Sembilan fakta mengenai faraj wanita

  Wanita tahu bahawa vagina adalah organ yang membawa kesan yang kuat - ia boleh membawa keseronokan, kesakitan dan merupakan organ utama semasa kelahiran anak, tetapi ada beberapa fakta yang mungkin tidak anda ketahui sebelumnya..

  1. Organ tumbuh semasa perbuatan

  Dalam keadaan santai, rata-rata vagina sekitar 10 cm, tetapi semasa persetubuhan dapat tumbuh dan mendalam hingga tiga kali ukurannya. Apabila seorang wanita terangsang, otot-otot di perutnya berkontraksi, menarik rahim ketika vagina terbuka..

  2. Tidak semua wanita dilahirkan dengan selaput dara.

  Pada semua wanita, faraj berubah menjadi tebal dan juga meluaskan kawasan yang menutupinya. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa mustahil untuk mengetahui sama ada seorang wanita adalah perawan atau tidak dengan menguji selaput dara..

  3. Dorongan untuk pergi ke tandas semasa persetubuhan adalah perkara biasa.

  Walaupun anda membuang air kecil sebelum melakukan persetubuhan, anda mungkin perlu membuang air kecil lagi semasa melakukan persetubuhan. Terdapat beberapa sebab untuk ini: Rangsangan faraj dapat merengsakan uretra dan juga pundi kencing, sehingga mendorong untuk membuang air kecil. Sebab lain adalah kerengsaan saraf..

  4. Pada wanita, orgasme berlangsung lebih lama daripada pada lelaki, tetapi ia berlaku lebih jarang

  Rata-rata orgasme lelaki hanya berlangsung selama enam saat. Sebaliknya, orgasme wanita berdurasi lebih kurang 23 saat. Sebaliknya, penyelidik mendapati bahawa 30% wanita hanya orgasme sekali dalam empat persetubuhan, dan 16% wanita melaporkan tidak pernah mengalami orgasme..

  5. Kondom tidak mempengaruhi kualiti seks

  Universiti Indiana melakukan kajian dan mendapati bahawa wanita mendakwa bahawa kemungkinan mereka mencapai orgasme tidak ada kaitan dengan penggunaan kondom. Kemungkinan orgasme hanya bergantung pada perubahan semasa persetubuhan. Apabila wanita mendapat rangsangan oral atau manual semasa persetubuhan, mereka cenderung mengalami orgasme.

  6. Bau faraj berubah sepanjang hari

  Vagina berbeza mempunyai bau yang berbeza, dan bau ini berubah pada siang hari. Selepas mandi, faraj biasanya tidak berbau, dan selepas bersenam, ia akan mendapat aroma kasturi. Semasa ovulasi, baunya bersifat metalik, dan setelah hubungan intim dapat berbau seperti peluntur (disebabkan aroma sperma). Dan bau "amis" biasanya disebabkan oleh pertumbuhan bakteria dan adanya penyakit.

  7. Klitoris mempunyai ujung saraf yang lebih banyak daripada bahagian badan yang lain

  Klitoris mengandungi lebih dari 8000 ujung saraf, yang boleh menyebabkan keseronokan dan bahkan sakit ketika dirangsang. Sebagai perbandingan, zakar hanya mempunyai 4.000 ujung saraf. Rangsangan klitoris yang kuat bahkan boleh mempengaruhi 15,000 ujung saraf di seluruh kawasan pelvis.

  8. Faraj itu sendiri akan memberitahu anda mengenai masa terbaik untuk ovulasi

  Sekiranya anda memperhatikan badan anda, faraj anda akan memberitahu anda masa terbaik untuk hamil. Semasa ovulasi, dinding faraj menjadi lebih "getah" dan boleh meregangkan lebih banyak.

  9. Pembersihan faraj yang kerap boleh merosakkannya.

  Sekiranya anda bimbangkan kebersihan diri, anda harus tahu bahawa faraj membersihkan diri. Sama seperti air mata membantu membersihkan mata, vagina melepaskan cairannya dengan alasan yang sama. Mencuci vagina anda boleh menyebabkan kehilangan flora semula jadi, sehingga terdedah kepada jangkitan seperti UTI, vaginosis bakteria, dan keadaan lain.