Apa yang sebenarnya perlu kita ketahui mengenai asid lemak dalam diet anak

Pengarang teks Anisimova Elena Sergeevna.
Hak cipta terpelihara. Anda tidak boleh menjual teks.
Huruf miring tidak menjejalkan.
Hantar komen melalui e-mel [email protected]
https://vk.com/bch_5

RAJAH 46:
"SINTESIS LEMAK LENGAN".
Lihat formula dalam fail "46 formula".

46.1. PENTING sintesis asid lemak untuk badan -

proses ini adalah sumber asid lemak untuk keperluan sel.
Cara utama penggunaan asid lemak dalam badan adalah
penggunaan asid lemak untuk sintesis lemak (terutamanya sebagai "simpanan tenaga" sekiranya lapar),
dan juga untuk sintesis lipoid, termasuk untuk sintesis lipid MEMBRANE,
apa yang diperlukan untuk pembentukan sel-sel baru (untuk pembelahan) dan untuk "membaiki" membran - iaitu, untuk menggantikan molekul membran dengan molekul baru yang utuh (jika tidak, membran akan hancur lebih cepat, yang akan menyebabkan kematian sel).
Untuk maklumat lebih lanjut mengenai mengapa lemak dan lipoid diperlukan, lihat halaman 47 dan...
Penurunan sintesis asid lemak boleh menyebabkan kekurangan lipoid dalam tubuh, yang seterusnya dapat menyebabkan dermatitis dan manifestasi lain dari penurunan proses proliferatif (pembelahan sel).
Dengan penurunan sintesis asid lemak, masih terdapat sumber asid lemak seperti pengambilan asid lemak dari makanan dalam komposisi lemak (lebih tepatnya, dalam bentuk asil dalam komposisi lipid makanan).

DI MANA asid palmitik disintesis.
Laman utama untuk sintesis asid palmitik adalah hati. Bukan tisu adiposa, bukan adiposit, tetapi hati.
Setelah disintesis di hati, asid palmitik digunakan untuk mensintesis molekul lemak (lihat...) dan lipoid, yang termasuk dalam lipoprotein berkepadatan rendah (VLDL), yang memasuki aliran darah untuk menyampaikan lipid ke tisu. Untuk perincian metabolisme VLDL, lihat halaman... Akibatnya, asid lemak yang disintesis di hati berakhir di tisu adiposa sebagai sebahagian daripada lemak - sebagai simpanan tenaga sekiranya kelaparan.

46.2. Apakah asid lemak yang disintesis dalam tubuh manusia.

Pada asasnya, tubuh mensintesis asid palmitik (garam dan anionnya disebut palmitat) dengan 16 atom karbon dan formula C16H31COOH (sebutan - C16: 0).
Asid stearat (C18: 0) dapat disintesis daripadanya, dan oleik (C18: 1) dan eicosanic (C20: 0) dapat disintesis dari stearik..
Asid arachidonic (ARA) dapat disintesis dari asid linoleik.
Asid Eicosapentaenoic (EPE) dapat disintesis dari asid linolenik dan asid docosahexaenoic (DHE) dapat disintesis daripadanya.
Tindak balas ini membawa kepada pemanjangan rantai karbon asid lemak, yang disebut pemanjangan.
Dengan pembentukan asid oleik dari asid stearat, serta ARA dari asid linoleat dan EPE dari asid linolenik, DHE dari EPE, ikatan berganda baru terbentuk, yang disebut desaturasi dan dikatalisis oleh enzim desaturases..
Asid linoleat dan linolenat tidak boleh disintesis dalam badan, mesti dimakan dengan makanan dan oleh itu disebut asid lemak penting - dengan cara yang sama kerana terdapat asid amino penting.
Asid lemak penting masuk ke dalam badan kerana adanya minyak sayuran dalam makanan.
ArA, EPE dan DHE tidak dianggap sebagai asid lemak penting, tetapi lebih baik jika mereka dimakan dengan makanan (makanan laut).
Sekiranya tiada minyak sayuran dan makanan laut dalam makanan, tubuh tidak menerima asid lemak penting, yang menyebabkan penurunan sintesis lipid membran dan pembahagian sel.

46.3. Peraturan sintesis asid lemak.

Peraturan oleh hormon. Sintesis asid lemak berlaku dalam keadaan kenyang dan berehat di bawah pengaruh insulin (jumlahnya meningkat dalam darah dalam keadaan ini).
Dalam keadaan lapar, sintesis asid lemak menurun (menurut pepatah "jika saya tidak gemuk, saya akan hidup") di bawah pengaruh glukagon hormon kelaparan.
Di bawah tekanan dan semasa bekerja, sintesis asid lemak juga berkurang - di bawah pengaruh hormon stres katekolamin (adrenalin dan norepinefrin).
Selain itu. - Sintesis asid lemak ditingkatkan oleh hormon seks wanita estrogen.
Peraturan oleh metabolit. Seperti biasa, produk proses dan metabolitnya melambatkan proses, dan substrat meningkat (asetilCoA).

46.4. Tindak balas sintesis asid Palmitik.

Asid palmitik disintesis oleh kompleks enzim yang disebut sintase asid lemak.
Dari apa yang disintesis molekul asid palmitik - dari molekul asetilCoA. Sumber asetilCoA untuk sintesis asid lemak adalah pembentukan asetilCoA dari glukosa (semasa glikolisis dan PDH - lihat...). Itulah sebabnya gula-gula, makanan berkanji dan kentang menyumbang kepada kenaikan berat badan..
Untuk sintesis satu molekul asid palmitik (16 atom karbon), 8 molekul asetilCoA diperlukan (satu molekul asetilCoA adalah 2 atom karbon), atom karbonnya mesti disambungkan dalam "rantai".
Penambahan atom karbon bagi setiap asetil berturut-turut berlaku secara bergantian. Asetil kedua melekat pada asetil pertama, dan lain-lain, sehingga semua 8 molekul bergabung, membentuk molekul asid palmitik.
Berikut adalah penerangan mengenai tindak balas. Rumus bahan dan tindak balas, lihat jadual hingga perenggan ke-46. Berikut adalah penerangan secara lisan mengenai formula dan reaksi jadual. Anda tidak akan faham tanpa gambaran dalam jadual.

1. "MalonilKoA". Tujuh daripada lapan molekul asetilCoA ditukar menjadi malonylCoA kerana tindak balas dengan CO2 (lebih tepatnya, dengan bikarbonat - HCO3 -, yang terbentuk dari CO2), di mana kumpulan karboksil terbentuk (kerana reaksi tersebut disebut karboksilasi asetilCoA, dan enzim yang memangkinkan reaksi ini, dipanggil acetyl CoA carboxylase atau acetylCoA / carboxylase).
Reaksi ini memerlukan vitamin H (BIOTIN), oleh itu, jika tidak ada biotin, sintesis asid lemak tidak berlaku, dan kekurangan biotin menampakkan dirinya sebagai dermatitis (penyebab kekurangan biotin mungkin adalah dysbiosis).
CO2 ditambahkan ke atom karbon kedua asetilCoA.
Tindak balas berlaku dengan perbelanjaan ATP - ATP dibahagikan kepada ADP dan fosfat untuk membebaskan tenaga.
Satu ATP untuk sintesis setiap molekul malonylCoA, iaitu, sebanyak 7 molekul ATP dihabiskan.
Bandingkan Tindak Balas dengan Karboksilasi Pyruvate - Sama Sama.
Sintesis asid lemak adalah contoh proses anabolik yang memerlukan tenaga.

2. "Penggantian CoA dengan APB, pindah dari CoA ke APB".
Molekul asetilCoA pertama dan 7 molekul malonylCoA bertindak balas dengan ACP (protein pemindahan asil) untuk melepaskan diri dari CoA dan melekat pada ACP. Hasilnya, 1 molekul asetil-APB dan 7 molekul malonyl-APB terbentuk.

3. Molekul asetil-APB pertama bertindak balas dengan molekul malonyl-APB pertama (satu daripada tujuh).
Dalam kes ini, atom karbon pertama asetil APB dan atom karbon KEDUA malonyl APB,
membentuk molekul 4 atom karbon dengan kumpulan keto pada kedudukan ketiga (;), yang disebut; -keto / butyrylAPB.
Dalam tindak balas, atom karbon pertama asetilAPB terlepas dari APB, dan –COOH (kumpulan karboksil) terlepas dari atom karbon kedua malonylCoA dan dilepaskan dalam tindak balas sebagai CO2. (Oleh itu, CO2 tidak dibelanjakan untuk sintesis).
Butyryl adalah residu (asil) asid lemak 4-karbon (butana).
Selanjutnya, semua residu dengan panjang hanya disebut acyls.

; -Ketobutyryl-APB mempunyai kumpulan keto. Adalah perlu untuk memastikan bahawa di tempatnya di; -posisi terdapat kumpulan -CH2- (metilena), iaitu, perlu untuk mengembalikan kumpulan keto pada satu metilena. Ini disebabkan oleh tiga reaksi, reaksi "berlawanan"; -oksidasi.

4.1. Kumpulan keto; -ketobutyrylAPB ditukar menjadi hidroksil, akibatnya; -KETObutyrylAPB ditukar menjadi; -HYDROXYbutyrylAPB.
Dalam kes ini, dua atom hidrogen dilampirkan, sumbernya, seperti biasa, NADPH, H +, untuk pembentukan sel mana yang memerlukan vitamin PP. Tindak balas jenis ini (pemindahan hidrogen dari NADPH ke substrat) dikatalisis oleh REDUCTASE. Reduktase tindak balas ini disebut reduktase; -ketobutyryl-APB atau; -ketobutyryl-APB / reduktase.
Sumber NADPH, H + adalah reaksi dari jalur PENTOSOPHOSPHATE (PPP; varian "pentosa cycle" dalam kes ini) - lihat... yang mana GLUCOSE diperlukan sebagai substrat dan INSULIN sebagai hormon yang merangsang PPP, serta vitamin PP dan B1.

4.2. ; -HYDROXYBUTYRYLAPB kehilangan molekul air (HOH), sementara OH dipisahkan dari atom karbon ketiga, dan atom hidrogen (H) dari yang kedua. Akibatnya, zat terbentuk dengan ikatan berganda antara atom karbon ke-2 dan ke-3 (; dan;), yang disebut ENoylAPB. (EH bermaksud ikatan berganda).
Proses penghapusan H dan OH dalam bentuk air disebut dehidrasi (tidak boleh dikelirukan dengan dehidrasi), dan enzim yang memangkinkan dehidrasi disebut dehidratase, hidroksi / butyryl dehidratase APB disebut hidroksi / butyryl APB / dehidratase.

4.3. 2 atom hidrogen dilampirkan pada enoylAPB pada ikatan berganda, yang mengakibatkan pembentukan butyrylAPB.
Sumber 2 atom hidrogen adalah, seperti biasa, NADPH, H +. Tindak balas jenis ini (pemindahan hidrogen dari NADPH ke substrat) dikatalisis oleh REDUCTASE. Reduktase tindak balas ini dipanggil enoylAPP reduktase atau enoylAPP / reduktase.

ButyrylAPB adalah asil dengan 4 atom karbon. Kemudian ia bertindak balas dengan molekul malonylAPB yang berikutnya (kedua dari tujuh awal dan enam yang tersisa) dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh asetilAPB. - Maksudnya, atom karbon pertama butyryl-APB bergabung dengan atom karbon kedua malonyl-APB, APB dan CO2 "cuti", sebatian dengan 6 atom karbon dan kumpulan keto terbentuk dalam posisi; Kemudian reaksi yang serupa dengan tindak balas 4.1-4.3 berlaku, akibatnya acylAPB dengan enam atom karbon terbentuk. Maksudnya, rantai karbon butil diperluas oleh 2 atom karbon yang lain.

AcylAPB dengan enam atom karbon bertindak balas dengan molekul malonylAPB yang lain (iaitu ketiga dari tujuh asal), dll..
Dan seterusnya sehingga semua 7 molekul malonylAPB digunakan.
Akibatnya, sebuah asil 16 atom karbon terbentuk - palmitoylAPB.
Selepas itu, masih ada pemisahan palmitoyl dari APB dan menukarnya menjadi asid palmitik.

5. Palmitoyl-APB ditukar menjadi asid palmitik kerana pembelahan ikatan antara palmitoyl dan APB oleh hidrolisis (iaitu, dengan penambahan air "di tempat pemisahan ikatan").
46.4
Sintesis asid lemak adalah contoh proses anabolik khas. (Yaitu proses sintesis).
Semasa proses ini, bahan yang lebih kompleks terbentuk dari bahan sederhana - dalam kes ini, rantai 16 karbon dengan molekul asetilCoA dua karbon.
Proses anabolik diteruskan dengan penggunaan ATP (7 molekul per satu molekul asid palmitik) dan NADPH (7 * 2 = 14 molekul setiap satu molekul asid palmitik) yang dibekalkan oleh laluan fosfat pentosa.
46.5
Perbandingan sintesis asid lemak dan; -oksidasi -
1. Sintesis adalah proses anabolik, a; -oksidasi adalah katabolik.
2. ATP: semasa sintesis ATP, (7) dihabiskan, dan selama; -oksidasi ia terbentuk (108 ATP kerana satu palmitat).
3. Koenzim: apabila disintesis, NADPH (terbentuk dalam PPP) berubah menjadi NADP + (yang sekali lagi berubah menjadi NADPH menjadi PPP),
dan semasa; -oksidasi - NAD + dan FAD dan ditukar menjadi NADH dan FADH2, yang memasuki rantai pernafasan untuk menghasilkan tenaga.
4. Vitamin: biotin dan PP diperlukan untuk sintesis, dan PP dan B2 untuk; -oksidasi. Sebagai sebahagian daripada koenzim.
5. Pembawa asil: semasa sintesis koenzim A (CoA) dan ACP (protein pemindahan asil), dan semasa; -oksidasi - hanya koenzim A.
6. Penyetempatan - sintesis di hati, a; -oksidasi - di semua sel, kecuali eritrosit dan neuron.
7. Dalam keadaan apa yang berlaku: sintesis semasa kenyang dan berehat di bawah pengaruh insulin,
a; -oksidasi - di bawah tekanan di bawah pengaruh katekolamin adrenalin dan norepinefrin dan semasa kelaparan di bawah pengaruh glukagon hormon kelaparan.
8. Hormon apa yang dirangsang: sintesis - oleh insulin dan estrogen, a; - oksidasi - oleh katekolamin dan glukagon.
9. Hormon apa yang dihambat: sintesis - oleh katekolamin semasa tekanan dan glukagon semasa kelaparan, dan; - oksidasi - oleh glukagon semasa kelaparan.

Asid lemak tak jenuh ganda

Kandungan artikel:

 • Asid lemak penting
 • Peranan asid lemak
 • Sumber asid lemak
 • Omega-3
 • Omega-6
 • Permohonan

Dengan makanan, tubuh manusia dibekalkan dengan sumber umur panjang - Omega-3. Asid lemak ini membantu otak berfungsi dengan baik dan mendorong pertumbuhan dan perkembangan normal. Terima kasih kepada mereka, risiko penyakit jantung dan vaskular dikurangkan. Perkara yang sama berlaku untuk barah dan artritis..

Asid lemak penting

LCD tak jenuh ganda terkenal kerana saintis Denmark. Oleh itu, Profesor Jim Dyerberg menjadi tertarik dengan kenyataan bahawa orang-orang Eskimo secara praktikal tidak mendapat penyakit jantung. Pada masa yang sama, makanan utama orang-orang ini adalah makanan yang sangat berlemak - segel daging dan ikan.

Bersama rakannya, saintis itu mengkaji darah orang Eskimo. Setelah beberapa tahun bekerja keras, hasil penyelidikan yang cukup baik muncul. Oleh itu, dua asid lemak diasingkan - eicosapentaenic dan docosaxenoic. Penemuan ini menandakan kelahiran nama Omega-3.

Omega-3 dan Omega-6 ditemui pada separuh pertama abad kedua puluh. Tetapi mereka menarik perhatian doktor hanya pada akhir tahun tujuh puluhan. Setelah penemuan saintis Denmark, data kajian disahkan dengan mengkaji komposisi darah penduduk Jepun dan Belanda..

Omega-3 dan Omega-6 adalah asid lemak penting yang diperlukan untuk sintesis prostaglandin dan bahan lain.

Apa itu prostaglandin? Ini adalah bahan aktif secara biologi yang bersifat lipid. Mereka bertindak sebagai enzim, mampu mengembang dan menyempitkan lumen bronkus. Di samping itu, mereka mengatur pengecutan otot-otot saluran gastrousus. Perkara yang sama berlaku pada organ pelvis. Prostaglandin mempengaruhi aktiviti rembesan gastrik.

  Omega-3 adalah asas untuk sintesis prostaglandin. Tindakan - menenangkan dan menenangkan.

 • Omega-6. Prostaglandin yang disintesis dari FA ini adalah peserta aktif dalam proses keradangan. Asid lemak lain disintesis dari omega-6. Ini berlaku untuk asid gamma-linolenat, yang digunakan dalam ubat untuk rawatan artritis reumatoid. Omega-6 membantu dengan eksim dan dermatitis, serta keadaan kulit yang lain.

 • Peranan asid lemak dalam tubuh manusia

   Asid lemak adalah pelindung yang sangat baik terhadap penuaan otak. Mereka mencegah perkembangan penyakit Alzheimer. Dalam memerangi keadaan tertekan dan manik, keadaan itu tidak tergantikan. Perkara yang sama berlaku untuk skizofrenia. Dengan kekurangan omega-3, seseorang kurang terlatih, ingatannya merosot, dan gangguan saraf diperhatikan.

  Omega-3 dan Omega-6 melindungi jantung dan saluran darah. Sekiranya terdapat plak kolesterol, asid lemak ini akan menstabilkannya. Akibatnya, pembekuan darah dicegah.

  Oncoprotector. Komponen asid lemak ini menghalang pertumbuhan tumor yang cepat, mencegah barah payudara pada wanita. Di samping itu, asid lemak ini menormalkan kitaran haid. Sekiranya badan lelaki mempunyai Omega-3 yang mencukupi, kemungkinan barah prostat dikurangkan menjadi minimum..

 • Omega-3 dan Omega-6 mempunyai kesan terbaik pada kulit dan rambut. Mereka membantu mengekalkan ketegasan dan keanjalan kulit, mencegah penuaan dan memulihkan penghalang lipid. Di samping itu, pemakanan folikel rambut dipertingkatkan, yang bermaksud rambut anda akan berkilau dan sihat. Sekiranya anda mengambil lima ratus miligram omega-3 setiap hari selama tiga bulan, maka anda dapat menyembuhkan eksim, memperbaiki keadaan kulit sekiranya terdapat dermatitis atopik..

 • Kerana ketidakseimbangan asid lemak, imuniti melemah, tekanan darah meningkat, reaksi alergi berkembang, dan proses keradangan diperhatikan.

  Kekurangan asid lemak di dalam badan

  Dengan kekurangan Omega-3 di dalam badan, pelanggaran kulit diperhatikan - kulit mengelupas, jerawat, kelemumur muncul. Selain itu, gangguan dalam keadaan seseorang dapat dilihat - dia merasa tertekan dan terharu. Dengan kekurangan Omega-3, ingatan terganggu, sakit sendi, masalah dengan najis dalam bentuk sembelit berlaku. Penyakit kelenjar susu dan sendi mungkin berlaku. Perkara yang sama berlaku untuk hati, jantung dan saluran darah. Dalam kekurangan omega-3 akut, skizofrenia berkembang.

  Lebihan FA ini boleh menimbulkan hipotensi. Orang itu menjadi mudah marah, kegelisahan meningkat. Kelesuan muncul, nada otot melemah, kerosakan fungsi pankreas muncul. Di samping itu, apabila terdapat luka, pendarahan mereka meningkat..

  Kerana kekurangan Omega-6, rambut boleh rontok, penyakit saraf muncul. Ini mengancam kemandulan. Hati tidak berfungsi dengan baik. Kekurangan FA ini menyebabkan kemerosotan pertumbuhan dan kemunculan eksim.

  Sumber asid lemak

  Dalam minyak sayuran, asid lemak penting terdapat dalam jumlah yang banyak, tetapi selalunya keseimbangan terganggu terhadap Omega-6. Oleh itu, lebih banyak FA ini terdapat pada minyak labu, kedelai, kacang dan rami. Bagi bunga matahari dan jagung, sama sekali tidak ada Omega-6..

  Minyak biji rami dan camelina adalah peneraju kandungan asid lemak penting. Di sini perkadaran omega-3 hingga omega-6 diperhatikan. Ini bermakna bahawa jika anda makan minyak ini secara berkala, tubuh anda akan mempunyai banyak nutrien berharga, walaupun anda seorang vegetarian..

  Sekiranya kita berbicara tentang minyak biji rami, maka, selain sejumlah asid lemak yang tidak tergantikan, ia mengandungi vitamin B. Kuantiti mereka membolehkan anda menampung keperluan harian bahan-bahan ini walaupun anda menggunakan sejumlah kecil minyak. Kelemahannya adalah jangka hayat produk ini yang agak pendek. Apabila ditutup, minyak dapat disimpan hingga enam bulan, dan setelah tidak berfungsi, setelah bersentuhan dengan udara, jangka hayat dikurangkan menjadi sebulan.

  Minyak camelina tidak mempunyai kekurangan, kerana mengandungi antioksidan semula jadi - vitamin A dan E, yang membantu memelihara Omega-3. Omong-omong, jumlah asid lemak ini dalam minyak adalah dua kali lebih banyak daripada Omega-6, dan menyumbang kira-kira empat puluh peratus daripada jumlah produk..

  Asid lemak tak jenuh ganda Omega-3

   Melindungi organ dalaman.

  Jangan biarkan darah menebal, mencegah penyakit vaskular.

  Mencegah keradangan pada sendi, mencegah perkembangan osteoporosis.

  Menjadikan kuku kuat, baldu kulit, dan rambut sihat dan cantik.

  Kawal metabolisme lemak, memungkinkan untuk menghilangkan berat badan berlebihan.

  Mereka adalah langkah pencegahan yang baik untuk mengatasi kemurungan. Ditto untuk Alzheimer.

  Kembalikan keseimbangan hormon, tingkatkan fungsi sistem imun.

  Membantu menyingkirkan migrain dan psoriasis. Perkara yang sama berlaku untuk ekzema. Malah diabetes mellitus dapat dirawat dengan bantuan asid lemak..

  Menguatkan sistem saraf, memerangi gangguan emosi dan keletihan kronik dengan berkesan.

  Membantu menghilangkan sakit kepala dan sakit haid, serta pelbagai jenis manifestasi alahan.

 • Menormalkan penglihatan, meremajakan badan secara keseluruhan.

 • Makanan Omega-3

  • Ikan berlemak - tuna, ikan trout, salmon, dll..
  • Lemak ikan.
  • Kaviar merah dan hitam.
  • Makanan laut - udang dan kerang, kerang.
  • Minyak sayuran yang tidak dimurnikan - biji rami, canola, rapeseed.
  • Tahu, kacang.
  • Gandum bercambah.
  • Biji rami.
  • Kacang - walnut dan badam.
  • Telur.
  • Kacang, tembikai.
  • Kembang kol.

  Asid lemak tak jenuh ganda Omega-6

   Manifestasi negatif PMS dikurangkan.

  Mengekalkan ketegasan kulit, kesihatan rambut dan kekuatan kuku.

 • Menjadi mungkin untuk mencegah atau membantu merawat diabetes, sklerosis berganda, artritis dan aterosklerosis. Perkara yang sama berlaku untuk penyakit kulit.

 • Omega-6 dalam makanan

  • Minyak walnut, minyak kacang soya, minyak bunga matahari, minyak jagung, dll..
  • Benih - labu dan bunga matahari.
  • Gandum bercambah.
  • Lard.
  • Telur.
  • Mentega.
  • Kacang - kacang pain dan pistachio.

  Penggunaan asid lemak

  Untuk sentiasa sihat, anda perlu membekalkan badan dengan lemak semula jadi. Kita bukan sahaja membincangkan lemak sayuran, tetapi juga lemak haiwan. Kualiti adalah aspek yang sangat penting di sini. Perkara yang sama berlaku untuk perkadaran..

  Jadi, dalam produk yang biasa kita makan - misalnya, dalam bunga matahari dan mentega, daging babi - Omega-6 mendominasi. Bagi orang yang sihat, perkadaran Omega-6 dan Omega-3 mestilah 5: 1. Bagi orang sakit, bahagian ini berbeza - 2: 1.

  Apabila tidak seimbang, asid lemak Omega-6 dapat merosakkan kesihatan. Ini bermakna anda harus menambahkan sesudu biji rami atau minyak lain yang kaya dengan lemak Omega-3 ke menu..

  Makan walnut, segelintir akan mencukupi. Manjakan diri anda dengan hidangan makanan laut sekurang-kurangnya seminggu sekali. Dan minyak ikan akan sentiasa menyelamatkan, walaupun anda harus berjumpa doktor sebelum menggunakannya..

  Omega-3 membantu mencapai hasil yang diinginkan dalam bina badan. Sekiranya kumpulan lemak ini tidak hadir, atlet tidak dapat menurunkan berat badan berlebihan. Perkara yang sama berlaku untuk mendapatkan jisim otot. Kumpulan lemak Omega-3 adalah bantuan yang sangat diperlukan bagi pembina badan untuk mempercepat metabolisme, akibatnya produk pembusukan yang terbentuk setelah latihan kekuatan dikeluarkan dari badan.

  Kelebihan lain adalah keupayaan untuk meningkatkan daya tahan, menekan selera makan. Akibatnya, anda tidak berisiko mendapat kalori tambahan. By the way, Omega-3 mengurangkan tahap kolesterol jahat dalam darah..

  Agar anda sentiasa bertenaga, bertenaga, dan tidak mengeluh tentang kesihatan, anda harus membekalkan lemak sihat kepada tubuh, sambil mengekalkan keseimbangan yang optimum. LCD adalah pelindung penyakit dan mood yang tidak baik. Bersama mereka kita bertenaga, tidak berumur, sentiasa ceria dan sihat.

  Jadual kandungan Omega-3 dalam pelbagai jenis ikan:

  Video mengenai 10 fakta asid lemak penting:

  ME "Hospital Kecemasan Bandar Mogilev"

  Omega-3, omega-6, omega-9: apa itu asid lemak dan mengapa ia diperlukan

  Apa itu asid lemak omega? Lemak adalah sebatian organik semula jadi, yang merupakan ester lengkap alkohol trihidrat, gliserol dan asid lemak. Semua asid lemak mempunyai bilangan atom karbon yang sama rata yang saling melekat di sepanjang rantai. Sebahagian daripadanya mempunyai ikatan sederhana antara atom karbon dan disebut lemak tepu, sementara yang lain mempunyai ikatan berganda dan dianggap tidak tepu. Omega-3, omega-6, dan omega-9 adalah semua jenis lemak tak jenuh semula jadi yang dianggap oleh kebanyakan pakar kesihatan lebih sihat daripada lemak tepu..

  Sekiranya kita melihat struktur kimia, permulaan rantai karbon disebut "alpha" dan hujungnya disebut "omega". Asid omega-3 mempunyai tiga kali ganda dalam namanya kerana molekul pertama dengan ikatan berganda terletak tiga atom karbon dari hujung omega (sama dengan asid lemak omega-6 dan omega-9). Semua asid lemak secara konvensional dibahagikan kepada dua kumpulan:

  • tak jenuh tunggal - atom karbon bersebelahan tidak mempunyai lebih daripada satu ikatan berganda (omega-9). Asid ini tidak tergolong dalam kumpulan asid penting.
  • tidak tepu - terdapat lebih banyak sambungan (omega-3 dan omega-6). Asid lemak tak jenuh ganda adalah salah satu elemen asas kesihatan manusia yang sangat penting dan merupakan faktor pemakanan penting. Mereka tidak terbentuk di dalam badan dan mesti dimakan dengan makanan.

  Asid lemak yang paling banyak dikaji adalah:

  dari Omega-9:

  • asid oleik
  • asid erucik
  • asid eicosenic
  • asid midik
  • asid elaidik
  • asid saraf atau selakolik

  Sumber Omega-9 adalah: minyak zaitun, kacang tanah, alpukat, kacang dan biji, biji sawi, biji rami, biji wijen, dan ikan salmon. Sebilangan asid lemak yang termasuk dalam kompleks Omega-9, dengan pengambilan berlebihan dan tidak seimbang, cenderung berkumpul di dalam badan, yang tentu saja tidak begitu baik untuk kesihatan manusia. Bermanfaat dalam Omega-9 adalah mereka meningkatkan penyerapan glukosa dan dengan itu mencegah perkembangan diabetes dan sindrom metabolik, mencegah perkembangan barah payudara pada wanita, dan juga turut serta dalam memperkuat sistem imun. Selain itu, Omega-9 menurunkan kadar kolesterol darah dan mencegah pemendapan plak kolesterol di dinding saluran darah, sehingga mengurangkan risiko aterosklerosis. Omega-9 mengurangkan risiko mengembangkan keradangan kronik di dalam badan dengan meningkatkan metabolisme tisu. Keperluan harian tubuh manusia untuk lemak tak jenuh tunggal Omega-9 berkisar antara 15-20% dari jumlah pengambilan kalori diet. Bergantung pada petunjuk umum kesihatan, ciri-ciri usia dan keadaan hidup, indikator keperluan harian mungkin berbeza.


  dari Omega-6:

  • linoleik (LC, atau, dalam Bahasa Inggeris, LA)
  • arachidonic (ARK atau ARA)

  Sumber Omega-6 sangat luas: pertama sekali, ini adalah minyak sayuran - sawit, kacang soya, rapeseed, bunga matahari, primrose petang, borage, kismis hitam, kacang kedelai, rami, jagung, biji kapas dan safflower. Selain minyak sayuran, Omega-6 banyak terdapat dalam daging unggas, telur, bunga matahari dan biji labu, alpukat, bijirin dan roti, kacang mete, pecan dan kelapa. Omega-6 menjaga kulit kita sihat dan menurunkan kolesterol, memperbaiki pembekuan darah, melegakan keradangan, dan menghilangkan rasa sakit. Keperluan tubuh untuk Omega-6 adalah individu untuk setiap orang dan berada dalam lingkungan 4.5 - 8 gram sehari (5 - 8% daripada jumlah pengambilan kalori).

  Pada masa yang sama, penting untuk melihat nisbah Omega-3 dan Omega-6 dalam diet. Nisbah optimum Omega-3 dan Omega-6 adalah 1: 4, tetapi malangnya dalam pemakanan moden nisbah ini kadang-kadang condong kepada Omega-6, kadang-kadang berpuluh kali.

  dari Omega-3:

  • asid eicosapentaenoic (EPA atau EPA)
  • asid docosahexaenoic (DHA, atau DHA)
  • alpha linolenic (ALA atau ALA)

  Sumber Omega-3 terutamanya ikan laut. Sebilangan besar Omega-3 mengandungi ikan berlemak dan separa lemak (makarel, sardin, salmon, tuna, dll.). Sebilangan besar mendapat manfaat daripada ikan segar, tetapi terdapat asid lemak pada ikan dalam tin dalam minyak.

  Daripada tanaman, biji rami dan biji wijen mempunyai kandungan Omega-3 tertinggi. Oleh itu, disarankan menanam salad sayur dengan biji rami dan minyak bijan. Anda juga boleh menggunakan serbuk biji rami, bagus kerana ia juga mengandungi serat. Terdapat banyak Omega-3 dalam walnut. Terdapat Omega-3 (walaupun dalam jumlah yang lebih kecil) dalam kacang, kembang kol, bayam, brokoli.

  Manfaat utama asid lemak omega-3 terletak pada kemampuan mereka untuk menguatkan struktur membran sel. Sebaik sahaja berada di dalam badan, asid meningkatkan aktiviti sel, yang secara semula jadi mempengaruhi fungsi normal semua organ dan sistem tubuh.

  Jumlah asid lemak omega-3 yang mencukupi dalam badan dapat mencapai hasil berikut:

  • meningkatkan kerja otak, sistem kardiovaskular dan saluran gastrousus;
  • keadaan emosi dan psikologi seseorang dinormalisasi, selepas itu keletihan kronik, kerengsaan, kemurungan hilang;
  • kesakitan dan keradangan hilang dengan arthrosis dan rematik;
  • meningkatkan fungsi seksual pada lelaki;
  • tahap kolesterol menurun;
  • kerja sistem saraf bertambah baik;
  • sistem pembiakan dirangsang;
  • sistem imun diperkuat dan latar belakang hormon diratakan;
  • meningkatkan keupayaan tubuh untuk tumbuh semula, penyembuhan luka yang cepat dan kerosakan pada organ dalaman;
  • badan diremajakan secara semula jadi, nada dan keanjalan kulit meningkat, kuku dan folikel rambut diperkuat;
  • kemungkinan penyakit onkologi dikurangkan dengan ketara.

  Penyelidikan moden mendapati bahawa rata-rata orang hari ini menggunakan jumlah lemak sihat yang sangat rendah ini. Didapati bahawa dalam diet orang dewasa, jumlah lemak omega-3 hanya 50-70% dari norma penting. Oleh itu, perhatian khusus harus diberikan kepada pembentukan diet anda. Untuk melakukan ini, anda perlu mengetahui makanan mana yang boleh anda dapatkan asid lemak omega-3 penting ini..

  Pengambilan Omega-3 harian yang optimum ialah 1 gram sehari. Jumlah ini diperlukan untuk fungsi normal sel-sel badan. Sekiranya kita menerjemahkannya ke dalam makanan, maka ini (pilihan): 1 sudu besar. satu sudu minyak canola, 1 sudu teh biji rami, 5-10 keping kacang-kacangan yang belum dipanggang, 70 gram salmon, 90 gram sardin dalam tin, 120 gram tuna.

  Kontraindikasi penggunaan omega-3 adalah:

  • kecenderungan untuk alergi terhadap sebarang jenis makanan laut;
  • kecederaan teruk, kehilangan darah;
  • tempoh selepas operasi;
  • buasir, penyakit saluran empedu, buah pinggang dan hati;
  • bentuk aktif tuberkulosis dan beberapa penyakit kelenjar tiroid;

  Tetapi akibat yang biasa dialami oleh orang yang sihat dengan kelebihan omega-3 di dalam badan adalah mual, cirit-birit dan masalah lain pada saluran gastrointestinal..

  Agar anda sihat, bertenaga, bertenaga, anda harus membuat diet anda sendiri, sambil mengekalkan keseimbangan asid lemak yang optimum.

  Asid lemak tepu

  Asid lemak tepu (SFA) - rantai karbon dengan sebilangan atom antara 4 hingga 30 atau lebih.

  Formula umum sebatian siri ini ialah CH3 (CH2) nCOOH.

  Selama tiga dekad terakhir, dipercayai bahawa asid lemak jenuh berbahaya bagi kesihatan manusia, kerana ia adalah penyebab perkembangan penyakit jantung dan vaskular. Penemuan saintifik baru telah menyumbang kepada penilaian semula peranan sebatian. Hari ini telah terbukti bahawa secara sederhana (15 gram sehari) mereka tidak menimbulkan ancaman kepada kesihatan, tetapi sebaliknya mempunyai kesan yang baik terhadap kerja organ dalaman: mereka mengambil bahagian dalam termoregulasi badan, memperbaiki keadaan rambut dan kulit.

  Jenis lemak

  Trigliserida terdiri daripada asid lemak dan gliserol (alkohol trihidrat). Yang pertama, pada gilirannya, dikelaskan oleh bilangan ikatan berganda antara atom karbohidrat. Sekiranya tidak ada, asid tersebut disebut tepu, ada - tidak tepu.

  Semua lemak secara konvensional dibahagikan kepada tiga kumpulan.

  • Jenis lemak
  • Sifat kimia
  • Kepentingan untuk badan
  • Sumber asid lemak tepu
  • Permohonan
  • Pengeluaran

  Tepu (marginal). Ini adalah asid lemak, molekulnya tepu dengan hidrogen. Mereka memasuki badan dengan sosej, tenusu, produk daging, mentega, telur. Lemak tepu mempunyai konsistensi yang kuat kerana rantai memanjang dalam garis lurus dan sesuai antara satu sama lain. Pembungkusan ini meningkatkan titik lebur trigliserida. Mereka mengambil bahagian dalam struktur sel, jenuh badan dengan tenaga. Sebilangan kecil lemak tepu (15 gram sehari) diperlukan oleh badan. Sekiranya seseorang berhenti menggunakannya, sel-sel mula mensintesisnya dari makanan lain, tetapi ini adalah beban tambahan pada organ dalaman. Lebihan asid lemak jenuh dalam tubuh meningkatkan kadar kolesterol dalam darah, mendorong pengumpulan berat badan berlebihan, perkembangan penyakit jantung, dan membentuk kecenderungan untuk kanser.

  Tidak tepu (tidak tepu). Ini adalah lemak penting yang memasuki tubuh manusia bersama dengan makanan tumbuhan (kacang, jagung, zaitun, bunga matahari, minyak biji rami). Ini termasuk asid oleik, arakidonik, linoleat dan linolenik. Tidak seperti trigliserida tepu, yang tidak jenuh mempunyai konsistensi "cecair" dan tidak membeku di dalam peti sejuk. Bergantung pada bilangan ikatan antara atom karbohidrat, sebatian tak jenuh tunggal (Omega-9) dan tak jenuh ganda (Omega-3, Omega-6) dibezakan. Kategori trigliserida ini meningkatkan sintesis protein, keadaan membran sel, dan kepekaan insulin. Selain itu, ia menghilangkan kolesterol jahat, melindungi jantung dan saluran darah dari plak berlemak, dan meningkatkan jumlah lipid yang baik. Tubuh manusia tidak menghasilkan lemak tak jenuh, jadi mereka mesti selalu dimakan bersama makanan.

  Lemak trans. Ini adalah jenis trigliserida yang paling berbahaya, yang dihasilkan dengan memproses hidrogen di bawah tekanan atau memanaskan minyak sayuran. Pada suhu bilik, lemak trans mengeras dengan baik. Mereka terdapat dalam marjerin, pembalut, kerepek kentang, pizza beku, biskut kedai, dan makanan segera. Untuk meningkatkan jangka hayat, pengeluar industri makanan memasukkan lemak trans dalam produk kalengan dan gula-gula hingga 50%. Walau bagaimanapun, ia tidak memberi nilai kepada tubuh manusia, tetapi sebaliknya, membahayakan. Bahaya lemak trans: mengganggu metabolisme, mengubah metabolisme insulin, menyebabkan kegemukan, munculnya penyakit jantung koronari.

  Kadar lemak harian bagi wanita di bawah 40 adalah 85 - 110 gram, untuk lelaki - 100 - 150. Orang tua dinasihatkan untuk mengehadkan pengambilannya hingga 70 gram sehari. Ingat, 90% diet harus dikuasai oleh asam lemak tak jenuh dan hanya 10% dengan mengehadkan trigliserida.

  Sifat kimia

  Nama asid lemak bergantung pada nama hidrokarbon yang sepadan. Hari ini terdapat 34 sebatian utama yang digunakan dalam kehidupan seharian manusia. Dalam asid lemak tepu, dua atom hidrogen terikat pada setiap atom karbon rantai: CH2-CH2.

  Yang popular:

  • butana, CH3 (CH2) 2COOH;
  • nilon, CH3 (CH2) 4COOH;
  • kaprilik, CH3 (CH2) 6COOH;
  • caprik, CH3 (CH2) 8COOH;
  • lauric, CH3 (CH2) 10COOH;
  • mistik, CH3 (CH2) 12COOH;
  • palmitik, CH3 (CH2) 14COOH;
  • stearik, CH3 (CH2) 16COOH;
  • lacinic, CH3 (CH2) 30COOH.

  Sebilangan besar asid lemak tepu mempunyai bilangan atom karbon yang sama rata. Mereka larut dengan baik dalam petroleum eter, aseton, dietil eter, kloroform. Sebatian had berat molekul tinggi tidak membentuk larutan dalam alkohol sejuk. Pada masa yang sama, mereka tahan terhadap tindakan oksidan, halogen.

  Dalam pelarut organik, kelarutan asid tepu meningkat dengan kenaikan suhu dan penurunan dengan peningkatan berat molekul. Apabila trigliserida seperti itu memasuki aliran darah, mereka bergabung dan membentuk bahan sfera, yang disimpan "dalam simpanan" dalam tisu adiposa. Dikaitkan dengan reaksi ini adalah mitos bahawa asid tepu membawa kepada arteri tersumbat dan harus dihapuskan sepenuhnya dari diet. Sebenarnya, penyakit sistem kardiovaskular timbul akibat gabungan faktor: menjalani gaya hidup yang tidak betul, kekurangan aktiviti fizikal, penyalahgunaan makanan ringan berkalori tinggi.

  Ingat, diet seimbang yang kaya dengan asam lemak tepu tidak akan mempengaruhi angka anda, tetapi akan memberi manfaat kepada kesihatan anda. Pada masa yang sama, penggunaan tanpa had mereka akan memberi kesan negatif terhadap fungsi organ dan sistem dalaman..

  Kepentingan untuk badan

  Fungsi biologi utama asid lemak tepu adalah untuk membekalkan tenaga kepada tubuh.

  Untuk mengekalkan aktiviti penting, mereka harus selalu hadir dalam diet secara sederhana (15 gram sehari). Sifat Asid Lemak Tepu:

  • mengecas badan dengan tenaga;
  • mengambil bahagian dalam peraturan tisu, sintesis hormon, pengeluaran testosteron pada lelaki;
  • membentuk membran sel;
  • memastikan asimilasi unsur surih dan vitamin A, D, E, K;
  • menormalkan kitaran haid pada wanita;
  • meningkatkan fungsi pembiakan;
  • buat lapisan lemak yang melindungi organ dalaman;
  • mengatur proses dalam sistem saraf;
  • mengambil bahagian dalam pengeluaran estrogen pada wanita;
  • melindungi badan daripada hipotermia.

  Untuk menjaga kesihatan, pakar pemakanan mengesyorkan memasukkan makanan yang mengandungi lemak jenuh dalam makanan harian anda. Mereka harus menyumbang sehingga 10% kandungan kalori dari keseluruhan diet harian. Ini adalah sebatian 15 - 20 gram sehari. Keutamaan harus diberikan kepada produk "berguna" berikut: hati lembu, ikan, produk tenusu, telur.

  Pengambilan asid lemak tepu meningkat apabila:

  • penyakit paru-paru (radang paru-paru, bronkitis, batuk kering);
  • senaman fizikal yang kuat;
  • rawatan gastritis, ulser duodenum, perut;
  • penyingkiran batu dari saluran kencing / pundi hempedu, hati;
  • penipisan umum badan;
  • kehamilan, penyusuan susu ibu;
  • tinggal di Utara Jauh;
  • bermulanya musim sejuk, apabila tenaga tambahan dihabiskan untuk memanaskan badan.

  Kurangkan jumlah asid lemak tepu dalam kes berikut:

  • dengan penyakit kardiovaskular;
  • berat badan berlebihan (dengan berat 15 "ekstra" kilogram);
  • diabetes mellitus;
  • kolesterol tinggi;
  • mengurangkan penggunaan tenaga badan (pada musim panas, bercuti, semasa kerja tidak aktif).

  Dengan pengambilan asid lemak tepu yang tidak mencukupi, seseorang mengalami gejala ciri:

  • berat badan menurun;
  • kerja sistem saraf terganggu;
  • produktiviti buruh jatuh;
  • ketidakseimbangan hormon berlaku;
  • keadaan kuku, rambut, kulit bertambah buruk;
  • kemandulan berlaku.

  Tanda-tanda kelebihan sebatian dalam badan:

  • peningkatan tekanan darah, kegagalan jantung;
  • kemunculan gejala aterosklerosis;
  • pembentukan batu di pundi hempedu, buah pinggang;
  • peningkatan kolesterol, yang menyebabkan kemunculan plak lemak di saluran darah.

  Ingat, asid lemak tepu dimakan secara sederhana, tanpa melebihi keperluan harian. Hanya dengan cara ini tubuh akan dapat memperoleh manfaat maksimum dari mereka, tanpa mengumpulkan racun dan "berlebihan".

  Untuk pencernaan lemak dengan cepat, disyorkan untuk menggunakannya dengan ramuan, herba dan sayur-sayuran.

  Sumber asid lemak tepu

  Jumlah EFA terbesar tertumpu pada produk haiwan (daging, ayam, krim) dan minyak sayuran (sawit, kelapa). Di samping itu, tubuh manusia menerima lemak tepu dengan keju, gula-gula, sosej, biskut.

  Hari ini, sukar untuk mencari produk yang mengandungi satu jenis trigliserida. Mereka digabungkan (dalam lemak babi, tepu mentega, asid lemak tak jenuh dan kolesterol pekat).

  Jumlah EFA terbesar (hingga 25%) terkandung dalam asid palmitik.

  Ia mempunyai kesan hiperkolesterolemik, oleh itu, pengambilan produk di mana ia termasuk harus dibatasi (minyak sawit, minyak sapi, lemak babi, lilin lebah, sperma ikan paus sperma).

  Nombor jadual 1 "Sumber semula jadi asid lemak tepu"
  Nama ProdukKandungan HCL setiap 100 gram isi padu, gram
  Mentega47
  Keju keras (30%)19.2
  Itik (dengan kulit)15.7
  Sosej salai mentah14.9
  Minyak zaitun13.3
  Keju yang diproses12.8
  Krim masam 20%12.0
  Angsa (dengan kulit)11.8
  Keju kotej 18%10.9
  Minyak jagung10.6
  Anak domba tanpa lemak10.4
  Sosej rebus lemak10.1
  Minyak bunga matahari10.0
  Walnut7.0
  Sosej rendah lemak rebus6.8
  Daging tanpa lemak6,7
  Aiskrim berkrim6.3
  Curd 9%5.4
  Daging khinzir4,3
  Ikan, lemak sederhana 8%3.0
  Susu 3%2.0
  Ayam (fillet)1.0
  Ikan rendah lemak (2% lemak)0.5
  Roti yang dihiris0.44
  Roti rai0,4
  Keju kotej bebas lemak0.3

  Makanan yang mengandungi kepekatan asid lemak tepu tertinggi:

  • makanan segera;
  • krim;
  • sawit, minyak kelapa;
  • coklat;
  • manisan;
  • lemak babi;
  • lemak ayam;
  • ais krim yang diperbuat daripada susu lembu berlemak;
  • keju;
  • mentega koko.

  Untuk menjaga kesihatan jantung dan tetap kurus, disarankan untuk memilih makanan yang kurang lemak. Jika tidak, masalah dengan saluran darah, berat badan berlebihan, terak badan tidak dapat dielakkan.

  Ingat, trigliserida dengan takat lebur yang tinggi adalah yang paling berbahaya bagi manusia. Tubuh memerlukan lima jam dan lebih banyak tenaga untuk mencerna dan membuang sisa dari potongan daging lembu atau daging babi panggang daripada mencerna ayam atau ayam belanda. Oleh itu, lebih baik memberi keutamaan kepada lemak burung..

  Permohonan

  1. Dalam kosmetologi. Asid lemak tepu terdapat dalam agen dermatotropik, krim, dan salap. Asid palmitik digunakan sebagai struktur, pengemulsi, emolien. Lauric digunakan sebagai antiseptik dalam produk penjagaan kulit. Asid kaprilik menormalkan keasidan epidermis, menjenuhkannya dengan oksigen, mencegah pertumbuhan kulat yis.
  2. Dalam bahan kimia isi rumah. NLC digunakan dalam pembuatan sabun tandas dan detergen. Asid Laurik berfungsi sebagai pemangkin berbuih. Minyak yang mengandungi sebatian stearic, myristic dan palmitic digunakan dalam pembuatan sabun untuk penyediaan produk pepejal, untuk pengeluaran minyak pelincir, plasticizer. Asid stearat digunakan dalam industri getah sebagai pelembut dan pembuatan lilin.
  3. Dalam industri makanan. Mereka digunakan sebagai bahan tambahan makanan di bawah indeks E570. Asid lemak tepu bertindak sebagai agen glazing, defoamer, pengemulsi, penstabil busa.
  4. Dalam makanan tambahan dan ubat-ubatan. Lauric, asid myristik menunjukkan aktiviti fungisida, virisid, bakteria, menekan pertumbuhan kulat yis dan mikroflora patogen. Mereka dapat meningkatkan kesan antibakteria antibiotik dalam usus, yang meningkatkan keberkesanan rawatan jangkitan usus akut virus dan bakteria. Agaknya, asid kaprilik mengekalkan keseimbangan mikroorganisma normal dalam sistem genitouriner. Walau bagaimanapun, sifat ini tidak digunakan dalam persediaan. Apabila asid laurik dan myristik berinteraksi dengan antigen bakteria, virus, mereka bertindak sebagai perangsang imunologi, membantu meningkatkan tindak balas imun badan terhadap pengenalan patogen usus. Walaupun begitu, asid lemak termasuk dalam ubat-ubatan, makanan tambahan hanya sebagai eksipien.
  5. Dalam penternakan ayam, penternakan. Asid butanoik meningkatkan kehidupan produktif dari babi, mengekalkan keseimbangan mikroekologi, meningkatkan penyerapan nutrien dan pertumbuhan vili usus dalam ternakan. Di samping itu, ia dapat mencegah tekanan oksidatif, menunjukkan sifat anti-barah, anti-radang, oleh itu ia digunakan dalam penciptaan bahan tambahan makanan dalam ternakan ayam dan penternakan..

  Pengeluaran

  • Mengapa anda tidak boleh menjalani diet sendiri
  • 21 petua bagaimana untuk tidak membeli produk basi
  • Cara menjaga sayur-sayuran dan buah-buahan segar: helah sederhana
  • Cara mengatasi keinginan gula anda: 7 makanan yang tidak dijangka
  • Para saintis mengatakan bahawa belia boleh berpanjangan

  Asid lemak tepu dan tak jenuh adalah pembekal utama tenaga kepada tubuh manusia. Walaupun dalam keadaan rehat, ia sangat penting untuk struktur dan pemeliharaan kehidupan sel. Lemak tepu memasuki tubuh dengan makanan asal haiwan, ciri khasnya adalah konsistensi pepejal yang tetap walaupun pada suhu bilik.

  Kekurangan dan kelebihan trigliserida yang terhad memberi kesan negatif kepada kesihatan manusia. Dalam kes pertama, kecekapan menurun, keadaan rambut dan kuku bertambah buruk, sistem saraf menderita, pada yang kedua, kelebihan berat badan terkumpul, beban pada jantung meningkat, plak kolesterol terbentuk di dinding saluran darah, toksin terkumpul, diabetes berkembang.

  Untuk kesejahteraan, pengambilan asid lemak tepu harian yang disyorkan ialah 15 gram. Untuk penyerapan dan penyingkiran sisa buangan yang lebih baik, makan dengan herba dan sayur-sayuran. Oleh itu, anda tidak membebani badan dan menambah simpanan tenaga..

  Mengurangkan asid lemak tidak sihat yang terdapat dalam makanan segera, makanan bakar, daging goreng, pizza, dan kek. Gantikannya dengan produk tenusu, kacang-kacangan, minyak sayuran, daging unggas, "makanan laut". Pantau kuantiti dan kualiti makanan yang anda makan. Hadkan pengambilan daging merah, memperkaya diet dengan sayur-sayuran dan buah-buahan segar dan anda akan terkejut dengan hasilnya: kesejahteraan dan kesihatan akan bertambah baik, kapasiti kerja akan meningkat, dan tidak akan ada kesan kemurungan sebelumnya.